a évi beszámolóhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "a 2012. évi beszámolóhoz"

Átírás

1 PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 8400 A j k a, Móra Ferenc u. 26. Ü Z L E T I J E L E N T É S a évi beszámolóhoz A j k a, március 31. PRIMER Kft.

2 2 A PRIMER Kft alapfeladata a városi távhőszolgáltató rendszer üzemeltetése, a biztonságos és folyamatos szolgáltatás fenntartása, továbbá a szolgáltatói berendezések korszerűsítése, a rendszer működésének hatékonyabbá tétele. A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft én lett alapítva Ajka város Önkormányzatának egyszemélyes társaságaként (Cégjegyzékszám: ). A Kft évi tevékenységei, illetve azok árbevétele: * Városi távhőszolgáltatási rendszer üzemeltetése eft * Alaptevékenységen kívüli tevékenység eft Ö s s z e s e n : eft (A Kft teljes bevétele: eft) A évi e Ft árbevétellel szemben a 2012 évi árbevétel e Ft. A tervezett árbevétel e Ft volt. Az alaptevékenység árbevétele 99,2 % A Kft évi adózott eredménye: e Ft

3 3 A Kft évi energiaköltség szerkezete e Ft % Vásárolt hő: ,4 Vásárolt víz: ,3 Vásárolt villamos energia ,3 Ös s z e s e n: % A évi fontosabb költségadatok és az eredmény bázishoz és tervhez viszonyított alakulása: A beruházások költségeit az adatok nem tartalmazzák Index (%) Megnevezés Bázis (eft) Terv (eft) Tény (eft) Bázishoz Tervhez Energia- és anyagköltség ,4 94,9 Személyi jellegű kifizetés (Bér, + TB jár. Egyéb) ,1 99,3 Amortizáció ,0 105,9 Egyéb költség, ráfordítás ,4 115,1 Költség összesen: ,9 96,7 Adózott eredmény: ,4 11,3 A távhőszolgáltató tevékenységre jellemző fontosabb adatok: A évi vásárolt hőmennyiség GJ A vásárolt hőmennyiség alakulását az 1. sz. melléklet tartalmazza évben a Kft-nek nem volt 60 napon túli tartozása, likvid hitelállománya december 31-én e Ft évben beruházási hitelfelvételre nem került sor.

4 4 A Kft évi összes beruházása: eft Ezen belül: Befejezett beruházás Ebből vásárolt eszközök Ebből saját rezsis beruházás Egyéb befejezetlen eft eft eft 2000 eft Sztv 95 4/b) Az ajkai távhőszolgáltatás fejlődése két szempont szerint vizsgálható. Az első a piaci környezet, az ellátott fogyasztói kör növekedési lehetőségei, a második a meglévő rendszer fejlesztési lehetőségei. A PRIMER Kft. felhasználói köre középtávon stagnálást, esetleg kis mértékű csökkenést fog mutatni. Ennek oka, hogy a távhővel ellátott városrészben nem épülnek új létesítmények, melyek a távhőrendszerre kapcsolódnának. Folytatódik ugyanakkor a meglévő távhőrendszer korszerűsítése, fejlesztése. Folyamatosan történik a szolgáltatói hőközpontok szétválasztása felhasználói hőközpontok létesítésével, a szükséges vezetékek cseréje jó minőségű, előreszigetelt vezetékekkel történik. Ezekkel a beruházásokkal a felhasználók ellátásbiztonsága folyamatosan emelkedik. Sztv 95 5/a) A PRIMER Kft. betartja valamennyi környezetvédelemre vonatkozó jogszabályt. A veszélyes hulladéknak tekinthető anyagokat, festékes dobozokat, számítástechnikai eszközöket arra feljogosított céghez szállítja el, és fizet a Kft a hulladékok átvételéért. Mivel ezek az anyagmennyiségek nem jelentős mértékűek, ennek költségei elhanyagolhatók.

5 5 Sztv: 95 6/c) A távhőszolgáltatás október 1-től hatósági árkategóriába került, így az alkalmazható díjakat a Nemzetgazdasági Miniszter állapítja meg: 50/2011. NFM Rendelet, 51/2011 NFM Rendelet és a 66/2011 (XI.30) NFM Rendelet. A díjak évben az állami támogatással együtt fedezték a Kft működési költségeit. A vásárolt hőenergia költségének megfizetése nincs összehangban a díjfizetők távhőszámla fizetési határidejével. Emiatt a PRIMER Kft-nek 2010-től likvid hitelt kellett felvennie, melynek éves költsége 2012 évben 6,9 M Ft volt. Még a likvid hitel mellett is előfordul, hogy a téli hónapokban határidőn túl kerülnek kiegyenlítésre a hőtermelő Bakonyi Erőmű Zrt. számlái. Az ajkai távhőszolgáltató rendszer fejlesztése a ma ismert korszerű berendezések és technológiák alkalmazásával történik: A távhővezetékek felújítása hosszú élettartamú kis hőveszteségű, előreszigetelt vezetékkel valósul meg. Folyamatban van a nagy szolgáltatói hőközpontok, illetve a kapcsolt épületek szétválasztása. Ennek eredményeként ezideig 2789 fm nyomvonal hosszúságú négyvezetékes szekunder összekötővezeték felújítása maradhatott el. Kompakt automatikus üzemű, változó tömegáramú hőközpontok kerültek kialakításra. A hőközpontok 92 %-a, a lakossági felhasználókat ellátó hőközpontok 100 %-a irányító és felügyeleti rendszerbe van kapcsolva. Megkezdődött az épületek belső fűtési rendszerének szabályozhatóvá tétele. A teljes felhasználói kör től - a távhőfogyasztás mérése alapján került elszámolásra. A lakások 99,99 %-ában van egyedi lakás melegvízmérő. Az egyedi mérővel nem rendelkező lakások száma 7 db.

6 6 A évben megvalósult jelentősebb beruházásokat, fejlesztéseket a 2. sz. melléklet tartalmazza. Az elvégzett beruházások összetételéből látható, hogy a szolgáltatói hőközpontok szétválasztásának folytatása mellett a biztonságos hőellátást szolgáló út alatti átvezetések cseréjére került sor. A hagyományos vezetékek előre szigetelt vezetékre történő cseréje a hőellátás biztonságát növeli. Távhőszolgáltatás mérés alapján történő elszámolása: Képviselőtestületi határozat alapján Ajkán általános érvénnyel től kötelező a hőfogyasztás mérés alapján történő elszámolás. A hőenergia elszámolás alapját képező hőközponti hőmennyiségmérők és szekunder oldali költségosztó mérőműszerek teljes mértékben korszerű ultrahang elven működő mérőeszközök. A primer oldali mérők száma évben 252 db, a szekunder oldali hőmennyiségmérők száma ( egyedi mérőkkel együtt) 325 db. A lejárt hitelesítésű mérők száma évben 150 (74+76) db, újrahitelesítésük költsége nettó eft. Az egyre magasabb december-január-február havi távhőszámlák miatt a PRIMER Kft. felajánlotta valamennyi lakossági felhasználónak (lakóépületnek), hogy az eddig alkalmazott havi fűtési hődíj elszámolás helyett hét havi egyenlő részletben, vagy 12 havi (éves) részletben fizethessék meg lakóépületük fűtési hőenergia költségét. A mintegy 230 lakóépületből 7 havi elszámolásra 9 lakóépület, 12 havi elszámolásra 18 épület tért át. Továbbra is gondot jelent a Kft és a felhasználók számára, hogy a lakóépületek 35 %-ában nincs közös képviselő, illetve fűtési megbízott, aki a szolgáltatóval szerződést köt és képviseli a lakóközösséget a távhőszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben. Ez különösen a szolgáltatói hőközpontok esetében jelent problémát, ahol egy hőközpont több épület hőellátását biztosítja.

7 7 Fűtési rendszerek korszerűsítése: Utólagos költségelszámolásra ig 1866 díjfizető szerződött költségosztó céggel, ebből 2012 évben 13 épület 359 lakásába vezették be az utólagos költségosztás alapján történő elszámolást. Pályázatok hiányában érezhetően csökkent az érdeklődés a lakóközösségek részéről az energetikai korszerűsítésekkel kapcsolatosan. A teljes korszerűsítésben résztvevő épületek esetében a mérési adatok egyértelműen bizonyítják a fűtési hőfelhasználás %-os csökkenését. Központi hőközpont irányító és ellenőrző rendszer kiépítése: A távhő-felügyeleti rendszer adatjel átviteli rendszerét március 1-től a Magyar Telecom Nyrt. látja el. A városi távhőszolgáltató rendszer 92 %-ára kiterjedően működik a távhő-felügyeleti rendszer. A hőközpont irányító és ellenőrző rendszer lehetővé teszi, hogy a szolgáltató ügyeletéről a lakóközösségek igényeinek megfelelő energiatakarékos napszaki programok legyenek beállíthatók a hőközpontokban. A mérés-adatgyűjtés primeroldali megvalósítása biztosítja a hőmennyiségmérés rendszeres ellenőrzését, elemzését. A mérés szerinti távhőszolgáltatás esetén a szerződéssel rendelkező felhasználói közösségnek lehetősége van a távhőszolgáltatás mértékét, a fűtési szakaszokat, annak napszak szerinti változását kérni, azaz a vételezett hőmennyiség mértékét igény szerint meghatározni. (hőközpontonként) Az önkormányzati intézményeknek (iskolák, stb.) óta van lehetőségük a rendeltetésszerű használatnak és az egyéni igényeknek megfelelő szabályozás igénybevételére, energiatakarékos üzemeltetésre.

8 8 Hálózati hidegvíz vásárlás: A PRIMER Kft az üzemeltetett 146 (Felh.. + Szolg.) hőközpontból 42 esetében vásárolja meg a melegvíz készítéshez szükséges ivóvizet. Ez azonban azt jelenti, hogy az összes használati melegvíz készítéshez szükséges ivóvíz 65 %-át vásárolja meg a Kft. A használati melegvíz hődíj-elszámolás alapját jelentő melegvíz mennyiség számlázása az épületrészenkénti melegvíz mérők mért mennyisége alapján történik. Az épületrészenkénti melegvíz mérőkkel mért melegvíz mennyisége azoknál a hőközpontoknál ahol a felmelegítésre kerülő hidegvizet a Kft vásárolja évben 8 %-kal volt kevesebb, mint a hőközpontokban előállított összes használati melegvíz mennyiség. A mérés alapján történő elszámolás kötelező érvényű bevezetésével a melegvíz hődíj az önkormányzati rendelet előírásainak alkalmazásával a kiszámlázott összes hődíjban megtérül. (A távhőellátás költségének két összetevője az alapdíj és a hődíj.) A továbbszámlázott víz- és csatornadíj esetében az épületrészenkénti mérők március 01-től a vásárolt hálózati hidegvíz költségmegosztóivá váltak. Lejárt hitelesítésű lakásvízmérők cseréje: A PRIMER Kft évben is anyagköltségen, munkadíj felszámítása nélkül végezte a lejárt hitelesítésű használati melegvíz mérők cseréjét. A TORNAMENTI Lakásfenntartó Szövetkezettel megkötött megállapodás óta 2005 évtől az alábbi táblázat szerinti hideg-és melegvíz-mérő cseréket végezte el a Kft. Év: Melegvíz-mérő csere (db) Hidegvíz-mérő csere (db)

9 9 A lecserélt mérők számából látható, hogy a PRIMER Kft kezdeményezése a felhasználók, díjfizetők érdektelensége miatt nem érte el célját. A lejárt hitelesítésű melegvízmérők száma tovább nőtt. Informatikai hardver és szoftver fejlesztés: 2012 évben az új igényeknek megfelelő bérprogram vásárlására került sor. Bakonyi Erőmű Zrt-vel összefüggő információk: A Kormány március 31-i állapotnak megfelelően rögzítette a hőtermelők és a távhőszolgáltatók díjait október 1-től egy újabb Kormányrendelet hatósági áras kategóriába sorolta a távhőszolgáltatási célra hőt termelők és távhőszolgáltatók díjait. A rögzített díjakhoz támogatási rendszert hozott létre. A hőtermelő részére október-november hónapra Ft/GJ, december 1-től Ft/GJ mértékű hődíjat állapítottak meg. A távhőszolgáltató hődíjához szeptember 30-ig alkalmazott Ft/GJ mértékű hőtermelői hődíj tartozott. A PRIMER Kft-nek ebből adódóan két hónap alatt jelentős összegű nyeresége, a Bakonyi Erőmű Zrt-nek pedig vesztesége keletkezett. Mivel december 1-től a hőtermelő hődíja magasabb mértékben került meghatározásra az 1950 Ft/GJ összegnél, a PRIMER Kft is bekerült a támogatott távhőszolgáltatók körébe. A támogatás összege december hónapban Ft/GJ, január 01-től Ft/GJ, november 1-től pedig Ft/GJ mértékben került meghatározásra. A támogatás a lakossági felhasználók részére értékesített hőmennyiségre vonatkozik. A nem lakossági felhasználók továbbra is a korábban Miniszteri Rendeletben rögzített mértékű díjat fizetik. A Nemzetgazdasági Miniszter Rendeletében január 1-től a következő módon rendelkezett:

10 (2)bek. A lakossági felhasználó és a díjfizető a távhőszolgáltatásért a távhőszolgáltató vagy az ellátási területen a korábbi távhőszolgáltató helyett működő új távhőszolgáltató részére a távhőszolgáltató által november 1. napján alkalmazott szolgáltatási díjnál 10 százalékkal alacsonyabb összegű, legmagasabb hatósági árnak minősülő szolgáltatási díjat köteles fizetni. A 10 %-os lakossági díjcsökkentés miatt a PRIMER KFt-re vonatkozó támogatás mértéke Ft/GJ összegre változott november 1-től emelkedett a Bakonyi Erőmű Zrt. részére fizetendő hődíj is Ft/GJ-ról Ft/GJ-ra. Fogyasztói kör csökkenése: A 2009 évi drasztikus mértékű hőtermelői áremelkedés következményeként elindult egy kikapcsolási folyamat. Két év alatt december 31-ig összesen lm 3 -el csökkent a felhasználók fűtött légtérfogata évben további 1 fogyasztó került kikapcsolásra melynek légtérfogata lm évben a fűtött légtérfogat 5329 lm3-el csökkent. Ingatlan bérbeadás: A Kft ingatlanok bérbeadásából származó bevétele évben 4872 e Ft volt. Az ingatlanok kimutatását a 3. sz. melléklet tartalmazza. Szervezeti felépítés, létszám: A Kft évi átlagos statisztikai létszáma: 47 fő. A jelenlegi létszám optimális, rugalmasan biztosítja a Kft feladatainak elvégzését. További létszám csökkentést nem tervez a PRIMER Kft, mert az már veszélyeztetné a szolgáltatás jelenlegi minőségét, a fogyasztói elvárások teljesítését.

11 11 Kintlevőségek: A lakossági kintlévőségek alakulását a december 31-i állapot szerint a 4.sz. melléklet tartalmazza. A késedelmesen fizető, vagy hátralékkal rendelkező díjfizetők részére a rendeletekben meghatározott mértékű kamatot számított fel a Kft. A hátralék behajtással kapcsolatban felmerült költség évben 9751 e Ft volt. A Kft vagyoni helyzete: Az egyes tőkeelemek jegyzett tőke, tőketartalék, eredménytartalék, lekötött tartalék ( fejlesztési tartalék), értékelési tartalék, mérleg szerinti eredmény a Kft évi mérleg beszámolójában szerepelnek. A távhőszolgáltatás befektetett eszközeinek részletezését a tárgyi eszköz és amortizáció kimutatást az 5. sz. melléklet tartalmazza. Likviditás: A 150 millió Ft összegű likvid hitel egész évben biztosította a beérkező számlák határidőre történő kiegyenlítését. Ajka, március 31. Holczinger József ügyvezető igazgató Távhőszolgáltatás a biztonságos és környezetbarát kényelem

12 Hőenergia felhasználás év 1.sz. melléklet Ebből Kórház: GJ tk C GJ tk C GJ tk C GJ tk C GJ tk C GJ GJ GJ GJ GJ I , , , , , II , , , , , III , , , , , I.n.év: , , , , , IV , , , , , V , , VI II.n.év: , , , , , I.félév: , , , , , VII VIII IX , , III.n.év : , , X , , , , , XI , , , , , XII , , , , , IV.n.év : , , , , , II.félév: , , , , , Év: , , , , ,

13 sz. melléklet évben elkészült beruházások, egyéb munkák A./ Távhővezeték rekonstrukció előreszigetelt vezetékekkel Sor- Megnevezés Beruházás szám költsége eft Hkp-i körzet szekunder vezeték csere Hkp-i körzet vezeték építés (primeresítés) II. gerincvezeték csere Kossuth parkban 2498 Távhővezeték összesen: B./ Kompakt hőközpontok, illetve fűtési blokkok Sorszám Hőközpont szám Megnevezés Beruházás költsége eft B Hőközpont fűtési és HMV blokk kialakítás 3024 /Sport u. 7./ C Hőközpont fűtési és HMV blokk kialakítás 3136 /Sport u. 9. / D Hőközpont fűtési és HMV blokk kialakítás 2889 /Sport u. 11./ E Hőközpont fűtési és HMV blokk kialakítás 2680 /Sport u. 13. / F Hőközpont fűtési és HMV blokk kialakítás 3087 /Móra F. u. 21./ Hőközpont HMV blokk kialakítás /Újélet u / Hőközpont HMV blokk kialakítás /Kossuth u. 4./ Hőközpont HMV blokk kialakítás /Szabadság tér / Hőközpont HMV blokk kialakítása Kohász u Összesen: C./ Egyéb, megrendelésre végzett munkák S.sz: Megnevezés (eft) 1. Szökőkút felújítási, karbantartási munkái 735 Összesen: 735 D./ Egyéb munkák 1. Szociális blokk felújítási munkái Irodaházban Szociális blokk felújítási munkái Ügyeleten Gázpalack tároló villámvédelmi munkái Ügyeleten 1112 Összesen: Mindösszesen: A + B + C + D e Ft.

14

15 Ingatlanok műszaki adatai sz. melléklet Sorszám Ingatlan címe Hrsz. Hőközpont száma,ill. ingatlan jellege Telek alapterülete (m 2 ) Bérlemény, alapterülete (m 2 ) Felépítmény alapterülete (m 2 ) Könyv szerinti érték (Ft) Piaci értéke e Ft Megjegyzés 1 Ajka,Móra F.u irodaház Társasházi résztulajdon 2 Ajka,Kossuth u.35/a Saját tulajdon 3 Ajka, Szondy u. 1941/ raktárépület Saját tulajdon 1 4 Ajka,Semmelweis u.1/a 1406 Üzemi épület Saját tulajdon 5 Ajka,Szent I.u.1/A 778/3 raktárépület Saját tulajdon / bérbe adva 6 Balatonfüred,Illyés 907/2 családi ház Saját tulajdon / értékesítve Gy.u Ajka, Verseny u.2/a Saját tulajdon 8 Ajka, Fő u. 4/a 1329 Hőközpont, üzlet Saját tulajdon Ajka, 2013.március 31. Összesen:

16 15. 4.sz.melléklet Lakossági halmozott díjhátralék adatok ig Lakás összesen: Magán tulajdonú: Önkormányzati lakás: Hátralékos vevő: Tőketartozás összesen: ebből magántulajdon: db db 86 db 4556 db Ft 4443 db Ft önkormányzati: 113 db Ft Intézkedések ig halmozottan Fizetési meghagyás kiállítása: 426 vevő Ebből Ök db 92 Fizetési meghagyásra adott összeg: Ft Ebből Ök Fietési megh. adott összeg aktuális egy.: Ft Ebből Ök Fizetési meghagyás jogerős: 409 vevő Ebből Ök db 92 Fizetési meghagyásra adott összeg: Ft.- Ebből Ök Fizetési megh. adott összeg aktuális egy.: Ft.- Ebből Ök Végrehajtási lap készült: 285 vevő Ebből Ök db 91 Végrehajtásra adott összeg: Ft Ebből Ök Végrehajtás aktuális egyenlege: Ft Ebből Ök Végrehajtási lap jogerős: 230 vevő Ebből Ök db 73 Végrehajtási lap összege összesen: Ft Ebből Ök Végrehajtási lap jogerős aktuális egy.: Ft Ebből Ök

17 Hátralék összegszerű megoszlása db (% a db-hoz) Ft Ft alatt: Ft között: Ft között: Ft felett: Összesen: Megjegyzés: - Intézkedések tartalmazzák a járulékos költségeket is - Vevő szám nem egyezik meg a lakás számmal Ajka, március 31.

18 17. Tárgyi eszköz és amortizáció kimutatás év 5.sz.melléklet Megnevezés december 31. Bruttó érték Halmozott é.cs. Nettó érték Tervezett 2013.év % Értékcsökkenés Nettó érték Hőközpont épületek Távfűtés ügyeleti épület Távfűtési gerincvez.,egyéb , Hkp.gépi berendezések , Összesen Bérlemények: Üzemi épületek Irodaépület Raktár ép. C telephely Balatonfüred üdülő Bérlemények összesen: Szondi úti telephely Irodaépület Üzemi gépek, berendezések, felsz , Számítástechnikai berendezések Softver Vagyoni értékű jog, szellemi alkotás , Összesen: Földterület Képzőművészeti alkotások Mindösszesen: március 31.