Jelen vannak: Könczöl György polgármester, Hajdu Mihályné, Hajdu Valéria és Cser Gábor képviselő-testületi tagok.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jelen vannak: Könczöl György polgármester, Hajdu Mihályné, Hajdu Valéria és Cser Gábor képviselő-testületi tagok."

Átírás

1 J e g y z ő k ö n y v : Keménfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének június 25-én (kedden) 15,00 órakor megtartott rendes üléséről. Az ülés helye: Keménfa önkormányzati épületének helyisége. Jelen vannak: Könczöl György polgármester, Hajdu Mihályné, Hajdu Valéria és Cser Gábor képviselő-testületi tagok. Távol van igazoltan: Gyarmati Miklós képviselő-testületi tag. Valamennyi napirend tárgyalásához tanácskozási joggal meghívott: Az 5./ napirendi pont tárgyalásához tanácskozási joggal meghívott: Németh Tibor rendőrőrs parancsnok Zalalövő I. A NAPIREND ELŐTT: Könczöl György: Az üdvözlés és a határozatképesség megállapítása után az ülést megnyitja. Külön tisztelettel köszönti Németh Tibor Rendőrőrs Parancsnokot. Jegyzőkönyv hitelesítőknek javasolja Hajdu Valéria és Cser Gábor képviselő-testületi tagokat. Könczöl György javaslatára a képviselő-testület a jegyzőkönyv hitelesítésére Hajdu Valéria és Cser Gábor képviselőtestületi tagokat kijelöli. Könczöl György: Ismerteti a napirendi pontokat. Javasolja, hogy a képviselőtestület 6./ napirendi pontként tárgyalja meg a Közösségi Ház konyhájába történő tűzhely vásárlását, továbbá 7./ napirendként Mobiltelefonok beszerzésének ügyét, végül 8./ napirendi pontként A ravatalozó felújítására érkezett árajánlat elbírálását tárgyalja meg.

2 2 A képviselőtestület a javaslat alapján az alábbi napirendi pontokat fogadta el: 1./ Keménfa Község Önkormányzat évi költségvetéséről szóló 5/2013.(II.18.) önkormányzati rendeletének módosítása. 2./ Személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény szakmai munkájáról beszámoló. 3./ Keménfa Község Önkormányzat esélyegyenlőségi programjának felülvizsgálata. 4./ Belső ellenőri ajánlat megtárgyalása. 5./ Beszámoló Keménfa Község közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében évben tett intézkedésekről, feladatokról. Előadó: Felkérésre: Németh Tibor rendőrőrs parancsnok Zalalövő 6./ Közösségi Ház konyhájába tűzhely vásárlása. 7./ Mobiltelefonok beszerzésének ügye. 8./ A ravatalozó felújítására érkezett árajánlat elbírálása. II. A NAPIREND TÁRGYALÁSA: 1./ Keménfa Község Önkormányzat évi költségvetéséről szóló 5/2013.(II.18.) önkormányzati rendeletének módosítása. Könczöl György: Felkéri t, hogy tájékoztassa a képviselőtestületet a rendelet módosításáról.

3 3 Kovács Ildikó: Tisztelt Képviselőtestület! Keménfa Község évi költségvetése a 2013-as évben még nem került módosításra. Az első félévben bekövetkezett átcsoportosítás indokolja a rendelet módosítását. Az előirányzat átcsoportosítása szükséges az állami támogatásokhoz. A tervezett rendeletmódosításra a javaslatot az előterjesztés 1. melléklete tartalmazza, ennek pénzügyi mérlegen történő átvezetését a 2. melléklet. Kéri a Tisztelt Képviselőtestületet szíveskedjen elfogadni a rendelet módosítását. Könczöl György: Megkérdezi, hogy a napirendi ponttal kapcsolatosan van-e még valakinek kérdése, hozzászólása? Megállapítja, hogy nincsen, így szavazásra teszi fel. A képviselőtestület 4 igen szavazattal a következő rendeletet hozta: 13/2013.(VII.08.) önkormányzati rendelet Keménfa Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a évi költségvetéséről szóló 5/2013.(II.18.) önkormányzati rendelet módosítását a jegyzőkönyvhöz csatoltak szerint elfogadja. 2./ Személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény szakmai munkájáról beszámoló. Könczöl György: Az anyagot írásban kiadták, mely a jegyzőkönyvhöz csatolva. Megkérdezi az aljegyzőnőt, hogy van-e szóbeli kiegészítése a beszámolóval kapcsolatosan? Kovács Ildikó: Mivel túl nagy terjedelmű anyagról van szó, nem is részletezné túl a dolgokat. A képviselőtestület tisztában van, hogy eddig mi valósult meg ezzel kapcsolatban, illetve azt is tudják, hogy az előző évi szociális beszámolókat meg kell tárgyalni a testületnek, mert a Kormányhivatal felé el kell számolni. Könczöl György: Van-e valakinek kérdése, véleménye? Megállapítja, hogy nincs, kéri a képviselőtestületet, szíveskedjenek szavazni a beszámoló elfogadásáról.

4 4 57/2013.(VI.25.) sz. önkormányzati határozat A képviselőtestület a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény által a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról készített szakmai beszámolót a jegyzőkönyvhöz csatoltak szerint elfogadja. Felelős: Könczöl György polgármester 3./ Keménfa Község Önkormányzat esélyegyenlőségi programjának felülvizsgálata. Könczöl György: Megkéri nőt, hogy ismertesse az előterjesztést. Kovács Ildikó: A Kormány a évi CXXV. törvényben, a 321/2011.(XII.27.) kormányrendeletben, valamint a 2/2012.(VI.12.) EMMI rendeletben meghatározott jogszabályi előírásokkal szabályozza a Helyi Esélyegyenlőségi Programok elkészítését, melyeknek kétévente esedékes a felülvizsgálata és az új program elkészítése a települések feladata. Az esélyegyenlőségi program július 1-től feltétele annak, hogy a helyi önkormányzat bármely hazai vagy európai uniós támogatásban részesülhessen. Keménfa Község Önkormányzata a jogszabályokhoz, valamint a helyi elvárásokhoz igazodva megvizsgálta a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) elkészítésének, felülvizsgálatának lehetőségét. Jelentős szigorítás következett be a HEP tartalmát, elkészítését, megvalósítását illetően is. Keménfa Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programja az említett jogszabályok alapján készület el, melyet egy esélyegyenlőségi szakember fogja véleményezni. Körülbelül 80 oldalas programról van szó, melynek összeállítása nem volt egyszerű feladat, mivel 3 településnek szinte egyszerre kellett megcsinálni. Könczöl György: Megkérdezi, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban kíván-e még valaki hozzászólni? Amennyiben nem, szavazásra teszi fel. 58/2013.(VI.25.) sz. önkormányzati határozat Keménfa Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programját (melynek része az Intézkedési Terv) a jegyzőkönyvhöz csatoltak szerint elfogadja. Határidő: július 1., június 30.

5 5 4./ Belső ellenőri ajánlat megtárgyalása. Könczöl György: Átadja a szót nek az előterjesztés ismertetésére. Kovács Ildikó: A belső ellenőrzési feladatok ellátásra a SZUMMA PONT Bt-től kaptunk árajánlatot január 1. napjától hatályba lépett Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. Törvény a rögzíti a helyi önkormányzatok belső kontrollrendszerét. Ezen belül kerül előírásra, hogy a jegyző köteles ezt a rendszert működtetni, továbbá köteles gondoskodni a belső ellenőrzés működtetéséről az államháztartásért felelős miniszter által közétett módszertani útmutatók és a nemzetközi belső ellenőrzési standardok figyelembevételével. A költségvetési szerv vezetője köteles gondoskodni a belső ellenőrzés kialakításáról, megfelelő működtetéséről és a függetlenségének biztosításáról, emellett köteles a szükséges forrásokat biztosítani. El kell dönteni a képviselőtestületnek, hogy a belső ellenőrzést mely szervezettel, vállalkozóval végezteti majd az önkormányzat. Könczöl György: Eddig a többcélú társuláson keresztül történt az ellenőrzés, de január 1-től a Kistérségi Társulás nem vállalta, már csak formálisan működik, a központi támogatás megszűnt, ezért ebben az évben már nem látták el a feladatot. Elolvasta az árajánlatot. Úgy gondolja Bakos A. Erzsébet szakközgazdász, mérlegképes könyvelő, így a SZUMMA PONT Bt-t kellene megbízni a belső ellenőrzési feladatok ellátásával. Cser Gábor: Ez az önkormányzatnak mennyibe fog kerülni? Könczöl György: A tevékenység ellátására ,- Ft-os ajánlatot kaptunk. Megkérdezi, van-e további kérdés, vélemény? Amennyiben nincs, kéri a képviselőtestületet az ajánlat elfogadására. 59/2013.(VI.25.) sz. önkormányzati határozat Keménfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a belső ellenőrzési feladatok ellátásával a SZUMMA PONT Bt-t bízza meg a évre vonatkozóan. A képviselőtestület felhatalmazza a polgármestert és a jegyzőt a szükséges intézkedések megtételére. Határidő: július 31. Gáspárné Tóth Zsuzsanna jegyző

6 6 5./ Beszámoló Keménfa Község közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében évben tett intézkedésekről, feladatokról. Könczöl György: A napirendi ponttal kapcsolatos anyagot írásban kiküldték, megkérdezi Németh Tibor rendőrőrs parancsnokot van-e szóbeli kiegészítése? Németh Tibor: Tisztelettel Köszönti a megjelenteket. Nem kívánja az időt rabolni, de röviden ismertetné a beszámoló lényegét. Keménfa településen a körzeti megbízotti feladatokat július 1-től Molnár Gábor r. törzszászlós látja el. Zalalövőn rendelkezik körzeti megbízotti irodával, kézi EDR rádióval, valamint szolgálati mobiltelefonnal, melynek telefonszáma a település nyilvános helyeire ki lett helyezve. A bűnügyi közbiztonsági helyzet értékelésével kapcsolatosan elmondaná, hogy Keménfa Községben a múlt évben 5 bűncselekmény 2 személy elleni zaklatás; 2 vagyon elleni (1 falopás, 1 színesfémlopás), valamint 1 közlekedési, ittas vezetés történt. Közlekedési baleset nem történt évben. Összegezve tehát a település bűnügyi-közbiztonsági helyzete az illetékességi területünkön lévő községek viszonylatában jóra értékelhető, illetve a területen lévő önkormányzattal, a lakossággal a kapcsolatunk is jó. 60/2013.(VI.25.) sz. önkormányzati határozat A képviselőtestület a Zalalövői Rendőrőrs évi tevékenységéről szóló beszámolót a jegyzőkönyvhöz csatoltak szerint elfogadja. A képviselőtestület megköszöni Németh Tibor rendőrőrs parancsnok munkáját, valamint köszönetét fejezi ki az állomány tagjainak a bűnügyek felderítése és a közbiztonság javítása érdekében kifejtett munkájukért. Felelős: Könczöl György polgármester 6./ Közösségi Ház konyhájába tűzhely vásárlása. Könczöl György: Hamarosan megrendezésre kerül Keménfán az Idősek Napja rendezvény. Hajdu Mihályné testületi tag jelezte, hogy a közösségi házba kellene venni egy tűzhelyet, mert ami jelenleg most van, annak nem igazán jó a sütő része. Fontos lenne a mielőbbi beszerzés, mert azon szeretnének főzni, illetve sütni a vendégeknek. Hajdu Mihályné: Hajdu Valériával néztek meg Zalaegerszegen a Tesco áruházban egy Orion típusú tűzhelyet, melynek ára körülbelül ,- Ft.

7 7 Cser Gábor: Egyetért a beszerzéssel, de egy szakembert is kell hívni, aki majd azt beszereli. Könczöl György: Természetesen szakember lesz felkérve a gáz bekötésére. Úgy gondolja, hogy a tűzhely vásárlásra ,- Ft-ot, illetve a munkadíjra is ,- Ft-ot kellene szánni, mivel a könyvtárból kell a vezetéket átvinni a konyhába 10 méter hosszúságban, valamint réz csöveket is kell vásárolni. Megkérdezi van-e valakinek ehhez kapcsolatosan kérdése, hozzászólása? Megállapítja, hogy nincs, így szavazásra teszi fel a napirendi pontot. 61/2013.(VI.25.) sz. önkormányzati határozat Keménfa Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az önkormányzat épületébe elhelyezésére kerülő gáztűzhely beszerzésére ,- Ft-ot, valamint vezetékes gázra történő csatlakozás kiépítéséhez ,- Ft-ot biztosít a évi költségvetés terhére. A testület felkéri a polgármestert a döntés végrehajtás érdekében a szükséges intézkedést tegye meg. Határidő: július / Mobiltelefonok beszerzésének ügye. Könczöl György: Korábbi testületi ülésen már szó volt arról, hogy kellene venni két darab mobiltelefon készüléket. Hajdu Mihályné testületi tag jelezte, hogy az ő telefonja is már elég rossz állapotban van, nem igazán lehet hallani vele, illetve többször is kikapcsol magától. Mivel tényleg nagyon elhasználódtak a telefonok, ha a testület is egyetért mindenképpen venni kellene. Véleménye szerint a mobiltelefonok beszerzéséhez minimum ,- Ft-ot kellene biztosítani. Megkérdezi, kíván-e még valaki hozzászólni? Amennyiben nem, kéri a képviselőtestületet szíveskedjen engedélyezni a készülékek beszerzését.

8 8 62/2013.(VI.25.) sz. önkormányzati határozat A képviselőtestület úgy dönt, hogy legfeljebb ,- Ft erejéig engedélyezi 2 db Nokia típusú mobil telefon beszerzését a évi költségvetés terhére. Felkéri a polgármestert, hogy a telefonkészülékek megvásárlása érdekében a szükséges intézkedést tegye meg. Határidő: július / A ravatalozó felújítására érkezett árajánlat elbírálása. Könczöl György: Megérkezett a ravatalozóra Györke József tetőfedő mester árajánlata a munkadíjról, illetve az anyagszükségletről, mely írásban a jegyzőkönyvhöz csatolva. Az elmúlt testületi ülésen már volt szó a ravatalozó felújításáról, de akkor még nem kaptunk senkitől árajánlatot. Tájékoztatja a képviselőtestületet, hogy a vállalkozó által elvégzett munka a ravatalozó belső részének lambériázása, valamint a fertőtlenítés ,- Ft, továbbá a külső terasz részen az összes munkadíj pedig ,- Ft, mely mindkét esetben tartalmazza a szükséges anyagkészletet is. Véleménye szerint egy reális ajánlatról van szó. Megkérdezi, hogy van-e valakinek kérdése, hozzászólása ezzel kapcsolatosan? Amennyiben nincs, kéri a képviselőtestületet, hogy fogadják el Györke József árajánlatát. 63/2013.(VI.25.) sz. önkormányzati határozat A képviselőtestület Györke József ( 9944 Bajánsenye, Vörösmarty u. 62.) vállalkozó által a Keménfai Temető Ravatalozó belső helyiségére bruttó ,- Ft, és a külső terasz rész felújítására adott bruttó ,- Ft összegű árajánlatát elfogadja, mely tartalmazza az anyagszükségletet és a munkadíjat is. A képviselőtestület felkéri a polgármestert, hogy a munkálatok elvégzése érdekében a szükséges intézkedéseket tegye meg. Határidő: július 31.

9 9 Könczöl György: Egyéb bejelentés hiányában megköszöni a megjelenést, a képviselőtestület rendes ülését 18,00 órakor berekeszti. Kmft. Gáspárné Tóth Zsuzsanna Kovács Ildikó Könczöl György jegyző aljegyző polgármester Cser Gábor jkv. hitelesítő Hajdu Valéria jkv. hitelesítő