Hirka Tamás: Tehát minden egyes csabai kolbász után termékdíjat kell majd fizetni?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hirka Tamás: Tehát minden egyes csabai kolbász után termékdíjat kell majd fizetni?"

Átírás

1 J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: november 13-án az Ügyrendi és Ellenırzési Bizottság nyilvános ülésén Jelen vannak: Vrbovszki Viktor, a bizottság elnöke Hirka Tamás bizottsági tag Hrabovszki György bizottsági tag Aranyi Tímea bizottsági tag Dr. Kovács László bizottsági tag ( késıbb érkezett ) A Polgármesteri Hivatal részérıl : Dr. László Jenı Csaba jogász Hudák Katalin belsı ellenır Kovács Éva Ellenırzési Csoport vezetıje Csiaki Tamás Városüzemeltetési Osztály vezetıje Petrovszki Zoltán városüzemeltetı Bornné Dr. Stevkovics Valéria Közbeszerzési Csoport vezetıje Dr. Sódar Anita közbeszerzési ügyintézı Vandlikné Lengyel Edit bizottsági referens Meghívott: Dr. Sasvári Anna ügyvéd a Darázs Szabó és társai ügyvédi iroda képviselıje Vrbovszki Viktor: Megállapította, hogy a bizottság 4 fıvel határozatképes, az ülést megnyitotta. Szavazásra bocsátotta a napirendi pontokat melyek a következık: 1. A helyi címer és zászló, valamint az egyéb városi jelképek használatának rendjérıl szóló 36/1992.(XII.18.) önk. rendelet módosítása. 2. Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal évi belsı ellenırzési tervének módosítása. 3. Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal évi belsı ellenırzési terve. 4. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat költségvetési szervei évi belsı ellenırzési tervének módosítása. 5. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat költségvetési szervei 2008.évi ellenırzési terve. 6. Az 57/2007.(II.15.) közgy. határozattal elfogadott közbeszerzési szabályzat módosítása 7. A helyi autóbusz közlekedési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása - Megállapította, hogy a bizottság a napirendet 4 igen egyhangú szavazattal elfogadta. Dr. Kovács László bizottsági tag megérkezett 1./ napirend: A helyi címer és zászló, valamint az egyéb városi jelképek használatának rendjérıl szóló 36/1992.(XII.18.) önk. rendelet módosítása. Hrabovszki György: A most elkészült rendelettel kapcsolatban aggályait fejezte ki, pontosabban a zászló (lobogó) használatot rendben találta, a Békéscsaba névhasználattal kapcsolatban vannak komoly problémái. Nem tartja szerencsésnek, hogy a különbözı

2 2 fesztiválok, rendezvények vagy akár ajándéktárgyak forgalmazásához a rendezıknek, forgalmazóknak a polgármester engedélyét kell kérniük. Ez óriási vitát generálhat, de még a politikai egyenlıség elvét is sértheti. Példának hozta fel a választásokkor használt egyesületi nevet. Azt gondolja, ne korlátozhassa a polgármester a névhasználatot. Hirka Tamás: Kérdése az elıterjesztıhöz, hogy más települések rendeleteit megnézték -e az elıkészítéskor? Véleménye szerint a névhasználat kérdése mélyebb, szélesebb körben tartott vitát igényel. Dr. László Jenı Csaba: Természetesen igen. Csaknem 20 település hasonló tárgyú rendeleteit tanulmányozták. A megnézett települések hasonló megoldást követnek. Hirka Tamás: Tehát minden egyes csabai kolbász után termékdíjat kell majd fizetni? Hrabovszki György: Idegenforgalmi szempontból Békéscsaba kevés termékkel rendelkezik, amit a turistáknak el lehet adni és fémjelzi a város jellegzetességét. Módosító javaslata az, hogy miután a rendelet névhasználattal foglalkozó rendelkezései a lakosság széles körét érintik, egyeztetés után kerüljön újra megtárgyalásra. Vrbovszki Viktor: Szavazásra bocsátotta a rendelet módosítására vonatkozó javaslatot: A bizottság 5 igen, egyhangú szavazattal a következı határozatot hozta: 15/2007.(XI.13.) ÜEB határozat Bizottsága a helyi címer és zászló, valamint az egyéb városi jelképek használatának rendjérıl szóló 36/1992.(XII.18.) önk. rendeletet megtárgyalta azt ügyrendi szempontból a névhasználatra vonatkozó rendelkezések kivételével közgyőlési tárgyalásra alkalmasnak tartja. A rendelet névhasználatra vonatkozó rendelkezéseit az egyeztetések után szükséges újra tárgyalni. 2./ napirend: Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal évi belsı ellenırzési tervének módosítása Vrbovszki Viktor: Megkérdezte az ülésen résztvevıket, hogy van-e kérdés az elıterjesztıhöz. Miután nincs, szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot: A bizottság 5 igen egyhangú szavazattal a következı határozatot hozta: 16/2007.(XI.13.) ÜEB határozat Bizottsága javasolja a közgyőlésnek a évi belsı ellenırzési terv módosítását. 3./ napirend: Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal évi belsı ellenırzési terve.

3 3 Vrbovszki Viktor: Megkérdezte az ülésen résztvevıket, hogy van-e kérdés az elıterjesztıhöz. Miután nincs, Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot: A bizottság 5 igen egyhangú szavazattal a következı határozatot hozta: 17/2007.(XI.13.) ÜEB határozat Bizottsága javasolja a közgyőlésnek a évi belsı ellenırzési terv jóváhagyását. 4./ napirend: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat költségvetési szervei évi éves ellenırzési tervének módosítása. Vrbovszki Viktor: Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot 18/2007.(XI.13.) ÜEB határozat Bizottsága javasolja a közgyőlésnek az önkormányzat költségvetési szervei évi éves ellenırzési tervének módosítását. 5./ napirend: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat költségvetési szervei évi éves ellenırzési terve. Vrbovszki Viktor: Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot 19/2007.(XI.13.) ÜEB határozat Bizottsága javasolja a közgyőlésnek az önkormányzat költségvetési szervei évi éves ellenırzési tervének jóváhagyását. 6./ napirend: Az 57/2007.(II.15.) közgy. határozattal elfogadott közbeszerzési szabályzat módosítása Vrbovszki Viktor: Felkéri Dr. Sasvári Anna ügyvédnıt, hogy ismertesse a bizottsággal a törvényességi észrevétel miatti közbeszerzési szabályzat módosításait. Dr. Sasvári Anna ügyvéd: A törvényességi észrevételben jogsértınek jelzett gesztor önkormányzati feladatokkal kapcsolatos rendelkezés véleménye szerint nem jogsértı, ugyanis az észrevételt tévı csak a Közbeszerzési törvényt vette figyelembe. A Közbeszerzési Bíráló Bizottság pedig nem a közgyőlés által létrehozott bíráló bizottság.

4 4 Hrabovszki György: Ezentúl minden önkormányzati intézménynek saját közbeszerzési szabályzatot kell készítenie? Dr. Sasvári Anna ügyvéd: Igen, bár ezzel nem értettek egyet. Hrabovszki György: Történt e ezeken a változtatásokon kívül más módosítás is a szabályzatban? Dr. Sasvári Anna ügyvéd: Igen, a gyakorlati tapasztalatok kapcsán. Dr. Sódar Anita közbeszerzési ügyintézı: Változás történt a szabályzat 15. oldalán a 29.) pontban, a két szakaszból álló eljárás esetén.( nemzeti és közösségi rezsimben). Bornné Dr. Stefkovics Valéria: A szabályzat 49.) pontjában is történt változás: a közbeszerzési szerzıdés módosításától szóló hirdetmény elkészítésérıl a KCS köteles gondoskodni, a Hivatal illetékes szervezeti egységeinek adatközlése alapján. Dr. Sasvári Anna ügyvéd: A szabályzat 18. oldalán a második bekezdésben természetesen a közbeszerzési tanácsadó meghívásáról köteles gondoskodni a részt vevı, nem a meghívásáról. Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot: 20/2007.(XI.13.) ÜEB határozat Bizottsága az 57/2007.(II.15.) közgy. határozattal elfogadott közbeszerzési szabályzat módosítását ügyrendi szempontból közgyőlési tárgyalásra alkalmasnak tartja. A közgyőlés és a közbeszerzési bíráló bizottság viszonyát, az átruházott hatásköröket rendezni kell. 7./ napirend: A helyi autóbusz közlekedési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása Vrbovszki Viktor: Megkérdezte Csiaki Tamás osztályvezetıt kívánja -e kiegészíteni az elıterjesztést? Csiaki Tamás osztályvezetı: A évi infláció ami a KSH által közölt 6,4 % és az egyéb egyéb tényezık szükségessé teszik a helyi autóbusz közlekedési díjak módosítását. A táblázatban közölt adatok még nem véglegesek, elképzelhetı, hogy a közgyőlésre egy más adatokkal feltöltött táblázat kerül. Hrabovszki György: A bevételt illetıen ez egy számtani középérték. Bár szerinte nem logikusak a számok technikailag.

5 5 Dr. Kovács László: A Körös Volán tudja igazán a forgalmi adatok alapján, az utas szám alakulásából hogy miért vannak a sávok így megállapítva? Csiaki Tamás osztályvezetı: Természetesen igen. Vrbovszki Viktor: Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot: 21/2007.(XI.13.) ÜEB határozat Bizottsága ügyrendi szempontból javasolja a közgyőlésnek a helyi autóbusz közlekedési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotását. Vrbovszki Viktor: Megköszönte a részvételt és az ülést berekesztette. K.m.f Vrbovszki Viktor elnök