FTP III Szarka T.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FTP. 2009. III. 24. 1 Szarka T."

Átírás

1 FTP Az Internet alkalmazási rétegéhez számos protokollt fejlesztettek ki, ezek közül az egyik legnépszerűbb az FTP (File Transfer Protocol), azaz állományátviteli protokoll, amely lehetőséget biztosít: programok vagy adatok átvitelére távoli számítógépek terminálon keresztüli (interaktív) vagy programból történő használatára különböző fájlrendszerek közötti állománycserére A protokoll realizációja során egy szerver alkalmazást 1 (FTP szerver) és egy kliens alkalmazást (FTP kliens) alakítanak ki. Az alkalmazások telepítése után először a szervert indítják és konfigurálják. A konfigurálás a következő főbb területekre terjed ki: - Kijelölik a szerveren a kliensek által elérhető meghajtókat, könyvtárakat és állományokat. - Beállítják az egyes FTP kliensek és felhasználók számára biztosított jogosultságokat. A szerver konfigurálása után a kliens (vagy kliensek) bejelentkezhetnek a szerverre. A felhasználó az FTP kliens segítségével (egy terminál programhoz hasonlóan) parancsokat küldhet a szervernek, amely egy parancsértelmezőhöz hasonlóan végrehajtja a kapott parancsokat. Egy kapott parancs vétele után a szerver egy válaszkódot küld a kliensnek, amely alapján az meghatározhatja a következő lépést, pl. az újabb parancsot. A kliens által küldött parancsok jellege: - Kapcsolat kiépítés és bejelentkezés - Könyvtár műveletek. (Könyvtár állományainak kilistázása, könyvtár váltása, stb.) - Állomány letöltés a szerverről vagy állomány feltöltés a szerverre - Kapcsolat bontása FTP szerverek bemutatásához a WFTPD nevű FTP szervert választottuk 2. Indítás után válasszuk ki a Security menüpontot és vizsgáljunk meg néhány menüpontot. 1 Vagy daemont. 2 A különböző Windows változatokhoz gyárilag biztosítanak FTP szervert, mint egy nagyobb szolgáltatás csomag része. Pl. W2K: Internet Information Server (IIS). Carl Franklin: Visual Basic 6.0 Internet prog. Panem III Szarka T.

2 Security/General Enable Security Ha bekapcsoljuk ezt a biztonsági funkciót, akkor csak érvényes felhasználói névvel (user name), ill. a hozzátartozó jelszóval (password) érhető el az adott felhasználó számára engedélyezett disk terület (User-FTP). A security funkció kikapcsolása után bárki bejelentkezhet a szerverre és garázdálkodhat a teljes lemezen. Allow Anonimous Az FTP szervereken szokásos egy ún. anonymous vagy ftp nevű felhasználót létrehozni. Ezek a felhasználók jelszóként a saját címüket adják meg és ezek után férhetnek hozzá a számukra fenntartott (nyilvános) könyvtárak tartalmához. Az címet általában nem ellenőrzik, csak statisztikai, stb. céllal használják fel. Az adott menüpontban engedélyezhetjük a bejelentkezést anonymous néven a felhasználóknak (Anonymous FTP). Allow Uploads Engedélyezi, hogy a felhasználók adatokat töltsenek fel a szerverre. Engedélyezés nélkül a szerver csak olvasható a felhasználók számára. Engedélyezés esetén az állomány feltöltéséhez a felhasználók jogosultságainál egyénileg is beállíthatunk jogokat. Allow Anonimous Uploads Anonymous néven bejelentkezett felhasználók tölthetnek-e fel állományokat a szerverre? Disable Non-Refexive PortsA klienstől érkező PORT parancsban található IP címet ellenőrzi, hogy a kliens IP címét tartalmazza-e. Ha a két IP cím nem egyezik meg, akkor egy ún. non-reflexive port parancsról van szó. Ilyen esetek legálisan is előfordulhatnak, de egy hacker visszaélésre is használhatja az FTP szervert. Javasolt a non-reflexive port parancsok végrehajtásának letiltása. Maximum Number Of Users Megadható, hogy egyszerre hány felhasználó lehet bejelentkezve a szerverre. 0 esetén korlátozást csak a belépésre jogosult userek száma jelent. Timeout for inactive connection Ha egy kliens ennyi másodpercig semmit sem csinál a szerverrel, akkor a szerver bontja a kapcsolatot. Number of failed Ennyi sikertelen kapcsolódási kísérlet után a szerver bontja a kapcsolatot a klienssel. Administrator s address Az FTP szerverre való bejelentkezés során különböző (beállítható) üzeneteket kaphat a felhasználó, köztük lehet a szerver üzemeltetőjének címe is. Security/users/right...: III Szarka T.

3 Az User Name pontban adhatjuk meg, hogy milyen nevű és jelszavú felhasználók léphetnek be a szerverre. A Home directory az a könyvtár, amiben találja magát bejelentkezés után az adott felhasználó. A Restrict to home pontot kijelölve megtilthatjuk, hogy a felhasználó a home könyvtárából kilépjen, csupán az abban való mozgást engedélyezzük. A Rights pontban finomíthatjuk az adott felhasználó hozzáférési jogosultságait. Emlékeztetünk arra, hogy csak akkor élnek az itt megadott beállítások, ha a Security/General/Enable security opció aktív. Security/Host/Net Ez a dialógus ablak biztosítja annak a lehetőségét, hogy a kapcsolódó klienseket IP címük alapján szűrjük. A Default action pontban kiválaszthatjuk, hogy általában a kapcsolódási kísérleteket elutasítjuk vagy engedélyezzük. A Specific action részben egyenként felsorolhatjuk azokat a hosztokat, amelyek az általánostól eltérően kapcsolódhatnak a szerverhez. (Például, ha általánosan tiltott kliensek kapcsolódása a szerverhez, akkor itt felsorolhatók azok a kliensek, amelyeknek engedélyezzük a kapcsolódás.) A kivételezett klienseket FQDN formában vagy IP címükkel adhatjuk meg. A kliensek felsorolásakor engedélyezett az ún. wildcard karakterek (?, * ) használata. Az itt klienshez rendelt Allow vagy Deny jelző tipikusan ellentettje a Default action pontban megadott általános beállításnak. Name needed for every host Ha bekapcsoljuk ezt a jelölő boxot, akkor csak domain névvel rendelkező kliensek kapcsolódási kérését fogadja el a szerver. Egyéb menüpontok: Messages/Greeting és Messages/Farewell A szerver a kliens felkapcsolódásakor és lekapcsolódásakor küld szöveges üzeneteket a kliensnek. Ezekben a menüpontokban tudjuk szerkeszteni az adott üzeneteket. Logging/Log Options tudjuk beállítani. pontban a szerver által készített napló állomány részletességét View/Connected Users pontban a szerverre kapcsolódó felhasználókat tudjuk kilistázni és esetleg a szerverről eltávolítani III Szarka T.

4 Karakter orientált FTP kliensek Az ábrán a Windows XP-hez mellékelt FTP kliens programot 3 látjuk. A program elindítása után az ftp> prompt jelent meg. Ekkor írtuk be a help parancsot, amelynek hatására kilistázta az általa ismert parancsokat. (Ezeket a parancsokat a felhasználó adja az FTP kliens programnak és nem tévesztendők össze az FTP klienstől az FTP szervernek küldött (raw FTP) parancsokkal!)! jellel az FTP parancsértelmezőjéről átkapcsolhatunk az OS parancsértelmezőjére, például az XP karakter orientált shell-re, ahol az XP-nek adhatunk parancsokat. Az exit paranccsal tudunk visszatérni az FTP parancsértelmezőjéhez. Az OS számára szóló egyedi parancsokat! parancs alakban tudunk kiadni.? parancs Az adott parancsról ad egy rövid leírást. append helyi állomány távoli állomány A helyi számítógépen található helyi állomány tartalmát a távoli számítógépen található távoli állomány végére írja. ascii Hatására az adatcsatornán ASCII kódban történik az adattovábbítás, függetlenül attól, hogy az FTP szerveren vagy az FTP kliensen milyen szövegkódolást használnak. Szöveges adatok (pl. állományok) továbbítása előtt kell beállítani. (Lásd később a TYPE raw FTP parancs leírásánál!) binary Image átviteli mód beállítása, bináris (nem szöveges) vagy tömörített állományok átvitelére. Az ASCII átviteli módtól eltérően nem módosítja a forrás tartalmához képest a küldött adatokat. Egy másolatot készít a forrás tartalomról, azaz létrehoz egy ún. image állományt. Szöveges állományok is átvihetők image üzemmódban, de ekkor elmarad a (PC-PC között egyébként felesleges) kódkonverzió. 3 C:\windows\system32\ftp.exe III Szarka T.

5 bell A parancsok végrehajtása utáni hangjelzés be- és kikapcsolása. bye vagy quit Az FTP kliens megszakítja a kapcsolatot az FTP szerverrel és befejeződik az FTP program. cd [könyvtár] A távoli számítógépen egy másik könyvtárba léphetünk át. (Az elérési út tagolására a / jelet használja. A szülő könyvtár jele a megszokott..) close vagy disconnect hatására az FTP kliens megszünteti a kapcsolatot az FTP szerverrel és egy másikra jelentkezhetünk be az open paranccsal. delete távoli állomány A távoli számítógépen törli a távoli állományt. debug A hibakereső üzemmód be- és kikapcsolása. Hibakereső módban a szervernek küldött raw FTP parancsokat is megjeleníti. dir távoli könyvtár vagy távoli állomány Alapértelmezésben a távoli aktuális könyvtár tartalmát listázza ki, de egy állomány jellemzőit is lekérdezhetjük. Megengedett a * és a? (wildcard jellegű) karakterek használata, mint szűrési feltételek a listázás során. Lásd még a glob parancsot. get távoli állomány [helyi állomány] Letölti az FTP szerveren lévő távoli állományt. Opcionálisan megadható, hogy milyen néven mentse le a számítógépre. glob A? és a * karaktereket wildcard karakterként kezelje-e a rendszer? hash A letöltés, ill. feltöltés folyamatát jelezheti az átvitt blokkonként (pl bájtonként) kiírt # karakter. A folyamatjelzés be- és kikapcsolása végezhető ezzel a paranccsal. lcd [helyikönyvtár] megváltoztatni. literal parancs ls vagy ls-l Az FTP kliens helyi munkakönyvtárát lehet lekérdezni, ill. Tetszőleges FTP parancs küldése. Lásd a dir parancsot! mdelete Több állomány törlése a távoli számítógépen. Kijelölésükre a wildcard karakterek adnak lehetőséget. mdir mget mkdir távoli könyvtár távoli könyvtár néven mls mput Több távoli könyvtár tartalmának listázása. Lásd dir! Több távoli állomány letöltése. Lásd get! Egy új könyvtárat hoz létre a távoli gép aktuális könyvtárában Több könyvtár tartalmának listázása. Lásd ls! Több állomány feltöltése a távoli számítógépre. Lásd put! open távoli gép Az argumentumban megadott számítógépen lévő FTP szerverrel hoz létre kapcsolatot. Az argumentumban a gép nevét vagy IP címét adhatjuk meg. put helyi állomány pwd quit recv Az állományt felmásolja az FTP szerverre. Kiírja, hogy az FTP kliens számára mi az aktuális könyvtár a távoli gépen. Lásd bye! Lásd get! remotehelp A kliens ezzel kérdezheti le az FTP szerver által értett FTP parancsokat. Megjegyezzük, hogy ezek a kliens és szerver közötti parancsok (raw FTP parancsok), nem pedig a most tárgyalt felhasználó és az FTP kliens közötti parancsok! rename régi állomány új állomány A távoli gépen átnevez egy állományt III Szarka T.

6 rmdir könyvtár A távoli gépen törli a könyvtár nevű könyvtárat. send helyi állomány Az állományt felmásolja az FTP szerverre. status trace type Az aktuális beállításokat jeleníti meg a kapcsolat kialakítása után. Csomag nyomkövetésének ki- és bekapcsolása. Az átvitel típusának beállítása. user login [jelszó] Bejelentkezés ill. újra bejelentkezés a kapcsolat bontása nélkül. A login a felhasználó azonosítóját jelenti, esetleg lehet anonymous is. verbose Az FTP kliens beszédes üzemmódjának ki- és bekapcsolása. Beszédes módban a szervertől kapott minden üzenetet, ill. a statisztikai adatokat is megjeleníti. A beszédes mód az alapértelmezett. Példaként egy FTP kapcsolat részletét láthatjuk: A felhasználó egy open paranccsal kapcsolatot (parancs csatornát) alakít ki a megadott IP című FTP szerverrel. Ezen a szerver először egy üdvözlő szöveget küld a kliensnek, majd a felhasználótól kéri a felhasználó login nevét és jelszavát. Miután a felhasználó sikeresen belépett a szerverre, a dir paranccsal lekérdezi a szerveren található home könyvtárának tartalmát. Ennek a parancsnak a végrehajtásához a szerver és a kliens között egy második TCP kapcsolat (adat csatorna) is létrejön az adatok továbbítása érdekében. Az ábrán magának az adatcsatornának a létrejötte nem látható, csak a rajta átküldött adatok jelennek meg. (Az adat csatorna létrehozásához szükséges egy port parancs, amely a kliens és szerver közötti kapcsolatra jellemző raw FTP parancs (ábrán nem látható) és ezért nem tévesztendő össze az addig megismert FTP kliens és a felhasználó közötti parancsokkal.) Az ideiglenes adatcsatornán a szerver átküldi a könyvtárban található állományok jellemzőit, majd megszünteti az adatcsatornát. Figyeljük meg, hogy a szervertől érkező üzenetek előtt egy számot látunk. Az üzenetek tartalmát számkód, ill. ember számára érthető szöveg egyaránt azonosítja III Szarka T.

7 Grafikus FTP kliensek Bár sok önálló FTP kliens alkalmazást fejlesztettek ki, most mégis egy olyat mutatunk be amelyet a Total Commander-be integráltak. A Net/FTP Connect.../New Connection menüpontot látjuk, ahol a kliens beállítása történik: Session:a létrehozandó kapcsolatnak valamilyen nevet kell adnunk, amiről később majd ráismerünk az adott konfigurációra. Host name: az FTP szerver FQDN neve, vagy IP címe. Ha a szerver a 21-estől eltérő portot használ, akkor a port száma is megadandó. Use passive...: passzív módban a kliens kezdeményezi az adatcsatorna kialakítását. Ez akkor javasolt, ha a kliens egy tűzfalon keresztül érhető el és a tűzfal nem engedélyezi az FTP szerver felől érkező kapcsolat kialakítást. Send command to...: ha a kliens egy bizonyos ideig nem szól a szerverhez, akkor a szerver bontja vele a kapcsolatot. Itt beállíthatjuk, hogy a kliens valamilyen semmitmondó paranccsal (pl. NOOP) periódikusan zaklassa a szervert. A kapcsolat létrejötte után látványosan bejárhatjuk a szerver (elérhető) könyvtárait: III Szarka T.

8 A protokoll vázlata Az előbbi ábrán az 1973-ban megjelent RFC 542 ajánlásban szereplő FTP modell látható, amely ábrázolja az FTP szerver és kliens oldalát. A kliens oldal rendelkezik egy User Interface felülettel, amelyik interaktív kapcsolatot tart a felhasználóval. A felhasználó az eddig megismert parancsokkal utasítja az FTP klienst bizonyos tevékenységek elvégzésére, ill. visszajelzéseket kap az User Interface -től az előbbi tevékenységgel kapcsolatban. Figyeljük meg azt a korábbi ábrát, amelyiken egy FTP kapcsolat részletét láthatjuk, mert lényegében az User Interface és az User közötti párbeszéd tanúi lehetünk. A kliens alkalmazás következő rétege a Client Protocol Interface, amely a Server Protocol Interface rétegével tart kapcsolatot az FTP szabályai szerint. Az előbbi interfészek között FTP Commands és FTP Replies jellegű üzenetek formájában valósul meg a kapcsolat. Az FTP kapcsolat részletét bemutató ábrán közvetlenül nem látunk raw FTP parancsokat, csak utalásokat találhatunk rájuk, pl. az FTP szerver által adott válaszokat, amelyeket (amint már tudjuk) arról ismerhetünk meg, hogy egy azonosító számmal kezdődnek. Az alap (standard) parancsokat az RFC 542 tartalmazza. A felhasználói igények növekedésével különböző bővítmények jelentek meg speciális feladatok megoldására, ezért egy adott FTP kapcsolat esetében mindig célszerű ellenőrizni, hogy milyen bővítéseket implementáltak a szerverben. Amint azt már említettük, a szerver által ismert és az FTP szabvány által elfogadott parancsok kapcsolatát a remotehelp paranccsal kérdezhetjük le: III Szarka T.

9 A következőkben röviden ismertetjük néhány raw FTP parancs szerepét. Fontos megemlíteni, hogy az eredeti parancskészletet számos alkalommal bővítették speciális célú parancsokkal és ezért egy adott FTP szerver esetén célszerű ellenőrizni, hogy milyen parancsokat implementáltak az adott programban. (A félkövér parancsok végrehajtása igényli az adatcsatorna létrehozását.) Parancs Leírás Referencia ABOR Fájl átvitel megszakítása ACCT A felhasználó számlainformációjának megadása. (Kiegészítő jelszó.) APPE Egy távoli állományhoz fűzi az adatokat. CDUP Átváltás az aktuális könyvtár gyökérkönyvtárára RFC 959 CWD Távoli munkakönyvtár megváltoztatása RFC 697 DELE Megadott távoli állomány törlése EPRT Kibővített PORT RFC 2428 EPSV Kibővített PASV RFC 2428 FEAT A szerver jellegzetességeinek lekérdezése RFC 2389 HELP Segítség kérése egy-egy parancs használatához LIST Könyvtár tartalom vagy egy állomány jellemzőinek lekérdezése LPRT Hosszú PORT RFC 1639 LPSV Hosszú PASV RFC 1639 MKD Távoli könyvtár létrehozása RFC 959 MODE Az átviteli mód beállítása NLST Egy távoli könyvtár állományainak kilistázása NOOP A szerver erre a parancsra semmit sem csinál, de OK-val válaszol OPTS Opciók RFC 2389 PASS Jelszó elküldése a szervernek PASV Passzív módba állítja a szervert PORT Adat port megadása PWD A távoli munkakönyvtár nevének lekérdezése RFC 959 QUIT Kijelentkezés REIN A parancs csatorna újrainicializálása REST Fájlátvitel újraindítása RETR Állomány letöltés RMD Távoli könyvtár törlése RFC 959 RNFR Kijelöli az átnevezendő állományt RNTO Megadja az átnevezendő állomány új nevét SITE A szerver speciális szolgáltatásainak elérése SMNT Másik fáljrendszer mountolása RFC 959 STAT Állapot lekérdezés STOR A szervert felkészíti állomány fogadására. (Felülírás lehetséges.) STOU A szervert felkészíti állomány fogadására. (Egyedi nevek.) RFC 959 STRU Az átvitt adatok szerkezetének megadása SYST A szerver operációs rendszerének típusát kérdezi le RFC 959 TYPE Az adat ábrázolási módjának megadása USER Felhasználói név megadása XCUP Átváltás az aktuális könyvtár gyökérkönyvtárára RFC 775 XMKD Távoli könyvtár létrehozása RFC 775 XPWD A távoli munkakönyvtár nevének lekérdezése RFC 775 XRMD Távoli könyvtár törlése RFC III Szarka T.

10 A protokoll szempontjából a parancsokhoz hasonló jelentőségük van a szerver válaszainak: Kód A kód jelentése 1yz Előzetes pozitív válasz. (Parancs elfogadva) 2yz Pozitív teljesítési válasz. (Parancs végrehajtva) 3yz Köztes pozitív válasz. (A szerver a parancs kiegészítését várja) 4yz Átmeneti negatív válasz. (Szintaktikailag jó parancs, de most nem tudja végrehajtani.) 5yz Hibás vagy illegális parancs 110 Marker újraindítási válasz 120 A szolgáltatás nnn másodperc múlva elérhető lesz 125 Adat összeköttetés megnyitva, kezdődik az átvitel 150 Az állomány státusza rendben, rövidesen létrejön az adat csatorna 200 Parancs rendben 202 Parancs nincs implementálva, mert ennél a szervernél nélkülözhető 211 Rendszer állapot vagy válasz a HELP kérésre 212 Könyvtár állapot 213 Állomány állapot 214 HELP válasza 215 NAME hivatalos rendszer név. (Az aktuális Assigned Numbers nyilvántartás alapján.) 220 A szolgáltatás elérhető az új felhasználónak 221 A szolgáltatás lezárja a vezérlő csatornát 225 Adat csatorna megnyitva, átvitel nincs folyamatban 226 Adat csatornát lezárja 227 Passzív módra váltott át <h1,h2,h3,h4,p1,p2> 230 A felhasználó bejelentkezett 250 A kért állományművelet sikeresen befejeződött 257 "PATHNAME" létrehozva 331 Felhasználói név rendben, jelszó szükséges 332 Kiegészítő jelszó szükséges 350 A kért állományművelet felfüggeszti a további információkat 421 Szolgáltatás nem elérhető, adat csatornát lezárja 425 Adat csatornát nem tudja megnyitni 426 Kapcsolat lezárva, átvitel megszakítva 450 A kért állományművelet nem lett végrehajtva. (Az állomány nem létezik) 451 A kért művelet megszakítva, helyi hiba a folyamatban. (A jog hiányzik a művelethez.) 452 A kért művelet nem került végrehajtásra, adat csatorna lezárva 500 Szintaktikai hiba 501 Szintaktikai hiba a paraméterben vagy az argumentumban 502 Nincs implementálva a parancs 503 Rossz parancs sorozat 504 A parancs paramétere nincs implementálva 521 A következő cím családokat támogatja <af1,.., afn> 522 A protokoll nem támogatott 530 Nincs bejelentkezve 532 Kiegészítő jelszó kell az állomány feltöltéshez 550 Az igényelt művelet nem elfogadott 551 Az igényelt művelet megszakítva: a Page type ismeretlen 552 A kért állományművelet megszakadt III Szarka T.

11 Érdemes megemlíteni, hogy a Server PI és Client PI közötti kapcsolat (a TCP-re épülő vezérlő csatorna) az open és a quit user szintű parancsok között folyamatosan él. Az alkalmazások következő rétege mindkét oldalon egyaránt a DTP (Data Transfer Process), amely az adatátvitelhez szükséges külön (TCP alapú) összeköttetés kialakítását, ill. az adatátvitelt végzi. Az adatátviteli csatorna, csak az adatátvitel ideje alatt létezik. Köztudott, hogy a szerver oldalon (alapértelmezett esetben) a vezérlő csatorna a 21-es portot, míg az adatcsatorna a 20-as portot használja. Külön figyelmet érdemel a File System modul, amelynek konkrét változata (pl. ext2, NTFS, FAT) attól függhet, hogy az adott FTP komponens (szerver ill. a kliens) milyen OS felett fut. A lényeg ebben az, hogy az FTP-vel olyan állományokat is elérhetünk, amelyeket egyébként az OS szintjén nem érnénk el. (Pl. XP alatt első megközelítésben nem tudunk ext2 fájlrendszerből állományt olvasni.) FTP kapcsolat analízise Egy FTP kapcsolat analízise során bemutatunk néhány FTP parancsot és a szerver azokra adott válaszát. A parancsok lényegében sztringek. A parancs nevében a kis és nagybetűk között nincs különbség. Előzetesen két példát láthatunk, egyet a paraméterrel rendelkező parancsok, másikat a paraméter nélküli parancsok használatára. (Kivételesen az elválasztó SP karaktert és a sorvégét jelző CR és LF karaktereket is feltüntettük a parancsokban.) USER <SP> <username> <CRLF> BYE <CRLF> A táblázatban első oszlopában a vizsgált TCP szegmensek sorszámát láthatjuk. Ezt követi az adott szegmens adójának és címzettjének portszáma. A port számokból kiderül, hogy az FTP szerver a megszokott 21-es, ill. 20-as portot használja. A TCP nevű oszlopban a TCP protokoll fejlécében található aktív biteket is feltüntettük, hogy a TCP kapcsolat fázisait is tudjuk követni. Az utolsó oszlopban az FTP protokoll parancsait és az ezekre adott válaszokat tanulmányozhatjuk. (Csak a parancs csatorna tartalmát részletezzük, míg az adat csatorna tartalmára csak utalunk.) Az áttekinthetőséget szeretnénk azzal fokozni, hogy a csak TCP szerviz információt hordozó szegmenseket sötét háttérrel jelenítjük meg. :1-3 Az FTP kliens parancsot kapott a felhasználótól, hogy kapcsolódjon egy FTP szerverre. Például a karakteres FTP kliens esetén láthattunk egy erre szolgáló OPEN parancsot. A kliens a kapcsolat kialakításához igényel az OS hálózati alrendszerétől egy socketet. A socketből mi csak a portszámot látjuk, amely A socket felhasználásával az FTP kliens képes lesz hálózati műveleteket végezni. Az első művelet a TCP kapcsolat kialakítása az FTP szerverrel, a már ismert three way handshake eljárás szerint. Itt arra láttunk példát, hogy a 4 rétegű TCP/IP modell alkalmazási rétegében található FTP program elvégzi az OSI modell viszony (együttműködési) rétegének összeköttetés létesítési feladatát. :4 Az FTP ben parancs csatornaként használt kapcsolat létrejötte után a szerver egy tájékoztató szöveget küld a kapcsolat létrejöttéről. Fontos, hogy a szöveg sorai 220 kódszámmal kezdődnek, és tényleges tartalmukat a szerver messages/greeting menüpontjában állíthatjuk be. (A TCP az ACK+PUSH bitekkel biztosítja, hogy a szegmens tartalma nem marad a TCP pufferében a vétel után (várva egy megadott mennyiségű adat megérkezését), hanem azonnal megkapja az alkalmazás.) III Szarka T.

12 Nr Adó Vevő TCP FTP SYN A parancs csatorna létrehozása ACK+SYN A parancs csatorna létrehozása ACK A parancs csatorna létrehozása ACK+PUSH 220 Bejelentkezési tájékoztató szöveg ACK+PUSH USER tibi ACK+PUSH 331 Give me your password, please ACK+PUSH PASS abc ACK+PUSH 230 Logged in successfully ACK+PUSH SYST ACK+PUSH 215 WIN32 A N (WFTPD by Texas Imperial Software) ACK+PUSH FEAT ACK+PUSH 211 Extensions supported: MDTM SIZE REST STREAM TVFS ACK+PUSH PWD ACK+PUSH 257 C:/TEMP is current directory ACK ACK+PUSH TYPE A ACK+PUSH 200 Type is ASCII ACK+PUSH PORT 192,168,0,222,4, ACK+PUSH 200 PORT command okay ACK+PUSH LIST SYN Az adat csatorna létrehozása SYN+ACK Az adat csatorna létrehozása ACK Az adat csatorna létrehozása ACK+PUSH 150 File Listing Folows in ASCII mode ACK+PUSH A lista karaktereinek átküldése az adat csatornán ACK+FIN Az adat csatorna megszüntetése ACK Az adat csatorna megszüntetése ACK+FIN Az adat csatorna megszüntetése ACK Az adat csatorna megszüntetése ACK ACK+PUSH 226 Transfer finished successfully ACK ACK+PUSH TYPE I ACK+PUSH 200 Type is Image (Binary) ACK+PUSH PORT 192,168,0,222,4, ACK+PUSH 200 PORT command okay ACK+PUSH STOR NETLOG.TXT SYN Az adat csatorna létrehozása SYN+ACK Az adat csatorna létrehozása ACK Az adat csatorna létrehozása ACK+PUSH 150 C:/TEMP/NETLOG.TXT file ready to receive in IMAGE/Binary III Szarka T.

13 Nr Adó Vevő TCP FTP ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK ACK ACK+PUSH A fájl tartalmának átküldése az adat csatornán ACK ACK+FIN Az adat csatorna megszüntetése (egyik irány) ACK Az adat csatorna megszüntetése (egyik irány) ACK+PUSH 226 Transfer finished successfully ACK+FIN Az adat csatorna megszüntetése (másik irány) ACK Az adat csatorna megszüntetése (másik irány) ACK+PUSH TYPE A ACK+PUSH 200 Type is ASCII ACK+PUSH PORT 192,168,0,222,4, ACK+PUSH 200 PORT command okay ACK+PUSH LIST SYN Az adat csatorna létrehozása SYN+ACK Az adat csatorna létrehozása ACK Az adat csatorna létrehozása ACK+PUSH 150 File Listing Folows in ASCII mode ACK+PUSH A lista karaktereinek átküldése az adat csatornán ACK+FIN Az adat csatorna megszüntetése ACK Az adat csatorna megszüntetése ACK+FIN Az adat csatorna megszüntetése ACK Az adat csatorna megszüntetése ACK ACK+PUSH 226 Transfer finished successfully ACK III Szarka T.

14 Nr Adó Vevő TCP FTP ACK+PUSH QUIT ACK+PUSH 221 Kijelentkezési üdvözlet ACK+FIN A parancs csatorna megszüntetése ACK A parancs csatorna megszüntetése RESET A parancs csatorna megszüntetése :5-6 A kliens beolvassa a parancs csatornából az összes 220 kezdetű sort, majd egy USER parancsot küld a szervernek: USER felhasználói név Az FTP szerver számára elküldi a bejelentkezésre jelentkező felhasználó nevét. Amint azt már megismertük, a felhasználói név lehet esetleg az anonymous is. A szervertől érkező válasz a következő lehet: 230 -> A felhasználó belépett 331 -> A PASS parancs következzen 332 -> Az ACCT parancs következzen 421, 500, 501, 530 :7 A 331 kód jelezte, hogy jelszóra van szükség a belépéshez: PASS jelszó Az FTP szerver számára ezzel a paranccsal küldhető el a felhasználói névhez tartozó jelszó. A lehetséges válaszok: 202 -> A parancs nincs megvalósítva, itt felesleges > A felhasználó belépett 332 -> A belépéshez ACCT parancs kell. 421 ACCT számla Az FTP szerver számára ezzel a paranccsal küldhető el az a kiegészítő jelszó ami a belépéshez még szükséges lehet. A lehetséges válaszok: 202 -> A parancs nincs megvalósítva, itt felesleges > A felhasználó belépett 421, 501, 502, 503, 500, 530 :9-10 A szerverre való bejelentkezés után lekérdezhetjük az operációs rendszerének típusát: SYST A visszatérési érték sikeres lekérdezés esetén 215 OS Neve alakú, pl.: 215 WIN32 AN (WFTPD by Texas Imperial Software). Ebben a válaszban megtaláljuk az OS nevét (WIN32), átvitel típusát (A N) és az FTP szerver nevét is. Az OS neveket a hivatalos Assigned Numbers dokumentumban találjuk. Az átviteli típusokat a TYPE parancsnál ismerhetjük meg. :11-12 A szerverben implementált esetleges parancs bővítések lekérdezése FEAT paranccsal lehetséges. A visszatérési érték sikeres végrehajtás esetén 211 kezdetű, pl.: 211 EXTENSION SUPPORTED MDTM SIZE REST STREAM TVFS 211 END III Szarka T.

15 :13-14 Az FTP kliens kiadja a PWD parancsot, amivel lekérdezi a kliens aktuális munkakönyvtárát a szerveren. A szerver 257-es kóddal kezdődő válaszában az aktuális munkakönyvtárat adja vissza. Lehetséges egyéb válaszok: 421, 500, 501, 502, 550 :15 A TCP nyugtázza az előbbi szegmenst :16-17 A felhasználó adott egy DIR jellegű parancsot a kliensnek, amely erre raw FTP parancs sorozatot indít el. Első lépésként az adatcsatorna átviteli módját ASCII módra állítja a TYPE A paranccsal. Az ASCII módot szöveges állomány, ill. könyvtár lista átvitelére használjuk. ASCII mód esetén az FTP szervert arra kérjük, hogy a nála használatos kódolásról alakítsa át a küldendő szöveget szabványos 8 bites ASCII kódra. A gyakorlatban ennek egy PC-PC kapcsolat esetében kicsi a jelentősége, mert valószínűleg mindkét oldalon ASCII kódot használnak szöveges információ tárolásakor (igazi jelentősége annak lenne, ha például EBCDIC kódot használó forrás szöveget szeretnénk ASCII kódot használó rendszerbe átvinni). Ilyenkor csak arra szorítkozik a konverzió, hogy a forrás szövegben található esetleges platformfüggő karaktereket szabványos kódra cserélje. Erre példa lehet a (gyakran rendszerfüggő) sorvége jelzés, pl. CRLF karakterekké kell alakítani a Windows alatt, a UNIXos CR sorvége jelzésről. Itt arra láttunk példát, hogy a 4 rétegű TCP/IP modell alkalmazási rétegében található FTP program elvégzi az OSI modell ábrázolási rétegének adat ábrázolás konvertáló feladatát. Az FTP szerver 200-as kóddal válaszol és jelzi, hogy az adatcsatornán ASCII kódú karaktereket fog küldeni. Egyéb válaszkódok: 421, 500, 501, 504, 530 A TYPE I paranccsal image átviteli mód állítható be. Ebben az üzemmódban bármilyen (akár tömörített) állomány átvitelére alkalmas a protokoll, mert az állomány tartalmát nem manipulálja. :18-19 Az FTP kliens létrehoz (vagy már induláskor létrehozott) egy socketet a leendő adatcsatorna számára. Lekérdezi a létrejött sockethez tartozó portszámot és a gép IP címével együtt (most) elküldi a szervernek a PORT parancs segítségével: PORT C1, C2, C3, C4, P1, P2 A C1-C4 bájtok az IP címet írják le, míg a P1 és P2 a portszámot. A példában szereplő kliens a IP címen és a 1037-es porton (4*256+13=1037) várja a szerver jelentkezését. :20 Az FTP kliens folytatja a DIR parancs végrehajtását és egy LIST paranccsal lekérdezi az aktuális munkakönyvtár tartalmát a szervertől. :21-23 A LIST hatására az FTP szerver kezdeményezi a kapcsolódást a PORT parancsban megadott klienshez az adatcsatorna létrehozása érdekében. A szerver kezdeményez az úgynevezett aktív FTP üzemmódban. Egy esetleges PASV paranccsal tudnánk passzív üzemmódot kialakítani, amelynek a jellemezője az, hogy kliens hozza létre az adatcsatornát. :24 Amikor az adatcsatornát sikeresen létrehozta az FTP szerver, akkor küld egy 150 kezdetű jelzést arról, hogy megkezdi az adatcsatornán a LIST által kért információk küldését. :25 Az elküldött könyvtárlista szerkezete a következő: III Szarka T.

16 :26-31 Miután a szerver átküldte a listát (azaz nem szándékozik több adatot küldeni), kezdeményezi az adatcsatorna egyik irányának megszüntetését. A kliens ezt érzékelve az adatcsatorna másik irányát szünteti meg. Erre az eseményre a szerver egy 226 kódú üzenetet küld, amivel befejeződik a DIR parancs végrehajtása. A következőkben a felhasználó egy állományt szeretne feltölteni a szerverre, ezért egy PUT netlog.txt parancsot ad a kliensnek, amelyet az egy új parancssorozat segítségével hajt végre: :33-34 TYPE I paranccsal beállítjuk a szervert image üzemmódra. Láttuk, hogy szöveges állomány mozgatása esetén is használható az image üzemmód. PC-PC összeköttetés esetén a konverzió elmaradásakor sem várható probléma a netlog.txt szöveges állomány értelmezésével kapcsolatban. :35-36 A kliens átküldi az adatcsatorna számára létrehozott socket nevét (IP cím, portszám) a szervernek. :37 A kliens kiadja a STOR netlog.txt parancsot, amivel azt kéri a szervertől, hogy az a szerver oldalon az aktuális munkakönyvtárban hozza létre a netlog.txt állományt az adatcsatornán rövidesen átküldendő adatokból. :38-40 A szerver kezdeményezi az adatcsatorna kialakítását az adatátvitelhez. (Aktív FTP). :41 Az adatcsatorna sikeres létrejötte után egy 150-es kóddal kezdődő sorral jelzi a szerver, hogy készen áll az adatok fogadására. :42-60 A fájl tartalmának átküldése. :61-62 A küldő (kliens) az adatcsatorna egyik irányának megszüntetésével jelzi, hogy befejeződött a fájl átküldése. :63 Az adatcsatorna megszüntetését érzékelve az FTP szerver egy 226 kezdetű sort küld, amivel nyugtázza, hogy befejeződött az adatátvitel. :64-65 Az FTP szerver elbontja a TCP kapcsolat másik irányát. :66-82 Egy újabb DIR parancsot kap az FTP kliens a felhasználótól, egy olyan könyvtárlista lekérdezése érdekében, amelyikben már szerepel az előbb feltöltött állomány. :83 Az FTP klienst bye paranccsal utasítja a felhasználó, hogy jelentkezzen ki a szerverről. A kliens ezért egy QUIT parancsot küld a szervernek. :84 A szerver érzékeli a viszony megszüntetésére irányuló kérést, ezért egy 221 kódú kijelentkezési tájékoztatót küld a kliensnek. :85-87 A szerver kezdeményezi a parancs csatorna megszüntetését, amit a kliens nyugtáz III Szarka T.

17 Raw FTP parancsok 4 ABOR Az előző parancs és az ahhoz fűződő adatátvitel megszakítása. Ha a parancs kiadásakor még folyamatban volt adatátvitel, akkor megszakítja az előző parancs végrehajtását és lezárja az adatcsatornát. A nyugtázás ilyenkor 426-os kóddal történik. Ha a parancs kiadásakor az előző parancs már befejeződött, akkor csak az esetlegesen még nyitott adatcsatornát zárja le. A válasz ebben az esetben 256-os kóddal kezdődik. ACCT számla * (:7) ALLO bájtszám A paraméterben megadott számú bájtot lefoglal az FTP szerver memóriájában, egy később a szervernek küldendő állomány befogadása érdekében. Küldésre a STOR vagy APPE parancsot használhatja az FTP kliens. Az ALLO parancsot figyelmen kívül hagyják azok az FTP szerverek, amelyek nem igényelik a feltöltendő állomány méretének előzetes megismerését. APPE fájlnév A parancs hatására az FTF szerver létrehozza a fájlnévben meghatározott elérési úttal és névvel a feltöltendő állományt a szerveren. A fájl tartalma az adatcsatornán fog megérkezni a szerverre. Ha már létezett az állomány, akkor ahhoz hozzáfűzi a beérkező adatokat. Válaszok: 125 Az adatcsatorna már nyitva van, a szerver átvitelre kész. 150 A fájl rendben, az adatcsatorna megnyitása következhet. 226 A művelet sikeres volt az adatkapcsolat megszűnik. 250 A fájlművelet rendben befejeződött. CDUP A szerver oldalon aktuális könyvtárként a gyökér könyvtárat jelöli ki. CWD útvonala távoli számítógépen a munkakönyvtárat tudjuk megváltoztatni. Pl. CWD /munka/este Sikeres végrehajtás esetén a visszatérési érték 250. DELE fájlnéva szerveren törli a teljes elérési úttal megadott állományt. HELP [parancs] A szerver tájékoztatást ad a benne implementált FTP parancsokról, ha paraméter nélkül használjuk a parancsot. Paraméter használata esetén egy adott parancsról ad leírást. LIST [útvonal] * (:20-25) MKD útvonal Az útvonalban megadott könyvtár létrehozása. Sikeres végrehajtás esetén a visszatérési érték 257 könyvtár alakú. MODE mód Parancs az átviteli mód megadásához. A mód paraméter értékét 3 lehetőség közül választhatjuk meg: S Folyam (Stream) B Block C Tömörített (Compressed) Az S mód az alapértelmezett, ilyenkor csak az adatok kerülnek továbbításra az adatcsatornán. B mód esetén az adatokat blokkokba szervezik és kiegészítő szerviz információkkal látják el a 4 A * jelzi, hogy az adott parancs magyarázata előzőleg már megtörtént III Szarka T.

18 blokkokat. Ez a sávszélességet csökkenti, de lehetőséget ad egy megsérült blokk újraküldésére. (TCP esetén ez felesleges, mert a TCP már gondoskodik hibajavításról.) C mód esetén blokkosított az átvitel és tömörítik az adatokat. NLST [útvonal] A szerver egy könyvtárnak kilistázására. Paraméter nélkül az aktuális könyvtár kerül kilistázásra. Sikeres visszatérési értékek kódja: 125, 150, 226, 250. NOOP A parancsnak nincs hatása. PASS jelszó * (:7) PASV Passzív FTP mód beállítása. Alapértelmezésben az FTP kliens és szerver kapcsolatára az ún. aktív FTP mód jellemző, amely azt jelenti, hogy a szerver kezdeményezésére jön létre az adatcsatorna. (A szerver a kliens által küldött PORT parancsból ismeri meg, hogy a kliens milyen socket címen várja a kapcsolódási kérést.) Az aktív módszer hátránya, hogy abban az esetben, ha az FTP kliens egy tűzfal mögött van, akkor a tűzfal megakadályozhatja a kívülről jövő kapcsolódási kérés eljutását a klienshez. A passzív FTP mód esetén nincs ilyen probléma, mert a kliens kezdeményezésére jön létre az adatcsatorna úgy, hogy először a kliens küld egy PASV parancsot a szervernek, amely erre a saját adatcsatornához használt socketjének a címét elküldi a kliensnek egy 227 kezdetű üzenetben: 227 C1, C2, C3, C4, P1, P2 A válasz jelzi, hogy a szerver passzív módba lépett. A paraméterek hasonlóak mint a PORT parancs esetében. Egyéb lehetséges válaszok: 421, 500, 501, 502, 530 PORT socket * (:18-19) PWD ill. XPWD A távoli számítógép aktuális munkakönyvtárának lekérdezése. Sikeres végrehajtás esetén a visszatérési érték 257 aktuális könyvtár alakú. QUIT Hatására az FTP szerver megszünteti a vezérlési kapcsolatot az FTP klienssel. Ha van folyamatban fájl átvitel, megvárja a végeredményt. REIN Újrainicializálás. Kilépteti a felhasználót a szerverről úgy, hogy a parancs csatornát nem szünteti meg. A felhasználónak egy USER paranccsal újra be kell jelentkeznie a szerverre. REST jelzőpont Újraindítás egy adott fájlpozícióról. A parancsot majd követi egy tényleges fájl átviteli parancs, amelynek hatására folytatódik a fájl átvitel. RETR fájlnévletöltés. A paraméterben megadott elérési úttal rendelkező állomány tartalmának másolatát elküldi a kliensnek. RMD útvonal Az útvonalban megadott könyvtár törlése. Sikeres végrehajtás jelzése RNFR fájlnévátnevezés első lépése: A parancsban megadjuk az átnevezni kívánt állomány elérési útját és nevét, majd kiadjuk az RNTO parancsot, amely tartalmazza az új elérési utat és fájlnevet. RNTO fájlnév adjuk meg. Az átnevezés második lépése, amelyben az új fájlnevet és elérési utat III Szarka T.

19 SITE parancsaz utasítással rendszerspecifikus parancsokat lehet küldeni az FTP szervernek. A használható parancsok a lekérdezésére a HELP SITE alkalmas és általában az FTP szerver leírásában is megtalálhatók. SMNT útvonal Ezzel a paranccsal a szerverhez egy másik fájlrendszer mountolható. STAT [útvonal] Állapot jelentés kérése a szervertől. Ha a parancs fájl átvitel közben érkezik a szerverhez, akkor az átvitel állapotáról ad tájékoztatást. Ha a parancsot fájl átvitelek között adjuk ki, akkor a paraméterben megadott könyvtár tartalmát kapjuk meg, hasonlóan egy LIST parancshoz. A különbség annyi, hogy az állományok listája a parancscsatornán kerül továbbításra. Ha a parancsot fájl átvitelek között adjuk ki paraméter nélkül, akkor a szerver az FTP kapcsolatokról ad állapotjelentést. STOR fájlnév * (:37) STOU Hasonló mint a STOR, de a szerver egyedi nevet ad az aktuális könyvtárban létrejövő állománynak. A létrejött egyedi fájlnevet a 250-es kóddal kezdődő válaszában közli a klienssel. STRU típus Az átvitt adatok belső szerkezetének meghatározása. A típus lehetséges értékei. F File szerkezet (Alapértelmezett.) R Rekord szerkezet P Lapszerkezet A file szerkezet esetén az adatok egy egységet alkotnak, rekord- vagy lapszerkezet esetén értelmezett a belső adatszerkezetük is. SYST * (:9-10) TYPE kód Az adatok továbbításakor használt ábrázolási módot határozza meg. Részleteket a (:16-17) pontban találunk. A paraméter értéke a következő lehet: A ASCII Szöveges állományhoz. E EBCDIC Szöveges állományhoz. I Image Image üzemmód bármilyen állományhoz. L bájtméret helyi bájtméret PC-PC viszonyban nincs jelentősége. Az A és E típusoknál egy SPACE karaktert követően egy második ún. formátumvezérlő paraméter is megadható. Értékét az befolyásolja, hogy az adatok további feldolgozásához milyen formátum az előnyösebb. (Lásd RFC 959!) N Az alapértelmezett, külön jelölés nélkül érvényes nem nyomtatható formátum jele. T Telnet formátum módosító C kocsi vezérlés USER felhasználói név * III Szarka T.

ProFTPD. Molnár Dániel. 2005. október. 02. 1. oldal

ProFTPD. Molnár Dániel. 2005. október. 02. 1. oldal ProFTPD Molnár Dániel 2005. október. 02 1. oldal Tartalomjegyzék 1.Telepítés és indítás...3 1.1.Telepítés Ubuntu Linux alatt:...3 1.2.Telepítés bináris csomagból...3 1.3.A program indítása...3 2.Konfiguráció...3

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 10 Kocsis Gergely 2015.11.30. FTP File Transfer Protocol Legegyszerűbb FTP parancsok: USER name PASS jelszo CD, RETRIEVE, STORE, MKDIR, RMDIR, HELP, BYE Feladat:

Részletesebben

Kiszolgálók üzemeltetése FTP. Iványi Péter

Kiszolgálók üzemeltetése FTP. Iványi Péter Kiszolgálók üzemeltetése FTP Iványi Péter FTP File Transfer Protocol Abhay Bhushan, RFC 114, 1971 RFC 765, 1980 RFC 959, 1985 File-ok fel- és letöltése egy szerverről Két port-ot használ, out-of-band (sávon

Részletesebben

HÁLÓZATI ALKALMAZÁSOK II.

HÁLÓZATI ALKALMAZÁSOK II. HÁLÓZATI ALKALMAZÁSOK II. Számítógép-hálózatok (BMEVIHIA215) 2014. május 15., Budapest Dr. Lencse Gábor tudományos főmunkatárs BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék lencse@hit.bme.hu Tartalom

Részletesebben

15. Tétel. Extran et olyan biztonsá gos, privát, intranet hálózat amely internet protokol lok segítség ével teszi lehetővé a

15. Tétel. Extran et olyan biztonsá gos, privát, intranet hálózat amely internet protokol lok segítség ével teszi lehetővé a 15. Tétel Cégénél belső intranet kiépítését tervezik. Feladata, hogy ismertesse a döntéshozók számára a különböző megvalósítható szolgáltatásokat, azok előnyeit és hátrányait elemezve. Térjen ki a http,

Részletesebben

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE.

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE. Tisztelt Telepítő! A PowerSeries NEO GO alkalmazás segítségével távolról vezérelhetőek a NEO központok. Ehhez a központokat valamely TL280/TL2803G/3G2080 modullal kell bővíteni. A modul verziószámának

Részletesebben

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet A leírást készítette: Török Viktor (Kapitány) GAMF mérnökinformatikus rendszergazda FOSZK hallgató, Hálózatok II. tárgy Web: http://prog.lidercfeny.hu/ Források: Medgyes

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Szükséges elofeltétel Szükséges operációs rendszer: Windows 2003 SP1 Oracle kliens verzió: 9.2.0.1.0 (9R2) Valid SQLNet.ORA fájl, amely tartalmazza a céges

Részletesebben

Tisztelt Telepítő! A központ és az alkalmazás összehangolását a következőképpen hajthatja végre:

Tisztelt Telepítő! A központ és az alkalmazás összehangolását a következőképpen hajthatja végre: Tisztelt Telepítő! A PowerSeries NEO GO alkalmazás segítségével távolról vezérelhetőek a NEO központok. Ehhez a központokat valamely TL280/TL2803G/3G2080 modullal kell bővíteni. A leírás a v5.x modul verziókhoz

Részletesebben

Linux alapok. Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek

Linux alapok. Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek Linux alapok Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek Könyvtárszerkezet abszolút útvonal útvonal megadása a gyökérből kiindulva / gyökérkönyvtár relatív útvonal útvonal megadása az aktuális

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 11 Kocsis Gergely 2015.12.06. FTP File Transfer Protocol Legegyszerűbb FTP parancsok: USER name PASS jelszo CD, RETRIEVE, STORE, MKDIR, RMDIR, HELP, BYE Feladat:

Részletesebben

Taninform KIR kapcsolat

Taninform KIR kapcsolat Taninform KIR kapcsolat Cél A Taninform KIR adatkapcsolat célja, hogy a mindkét rendszerben megtalálható és tárolt, iskolai adminisztrációval kapcsolatos alapadatokat az intézmények könnyen szinkronban

Részletesebben

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10)

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) OCSP Stapling Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. OCSP Stapling támogatással rendelkező webszerverek...

Részletesebben

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül Letöltési Procedúra Fontos: Ha Ön tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül dolgozik akkor a letöltés előtt nézze meg a Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Részletesebben

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz 2010/11 ősz 1. Word / Excel 2. Solver 3. ZH 4. Windows 5. Windows 6. ZH 7. HTML 8. HTML 9. ZH 10. Adatszerkezetek, változók, tömbök 11. Számábrázolási kérdések 12. ZH 13. Pótlás A Windows felhasználói

Részletesebben

A legfontosabb DOS parancsok

A legfontosabb DOS parancsok A legfontosabb DOS parancsok A DOS parancsok általános formája: KULCSSZÓ paraméterek Az utasítások akár kis-, akár nagybetűkkel is írhatók, a DOS nem tesz köztük különbséget. A kulcsszó és az első paraméter

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 10 Kocsis Gergely 2016.12.05. netcat Feladat (szerver): indítsunk saját szervert, ami az 5555 porton várja a kliens jelentkezését $ nc -l port_száma Feladat (kliens):

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Az autorizáció részletes leírása

Az autorizáció részletes leírása Az autorizáció részletes leírása 1. REGISZTRÁCIÓ ÉS FELTÉTELEI 1.1 Regisztráció Az Autorizációs kérés előtt a szervezetnek vagy a magánszemélynek regisztráltatnia kell magát. A regisztrációs lapon megadott

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

ELTE SAP Excellence Center Oktatóanyag 1

ELTE SAP Excellence Center Oktatóanyag 1 Oktatóanyag 1 A dataset egy az alkalmazás-szerveren megtalálható illetve ott létrejövő szekvenciális fájl. Szerveroldali fájlkezelésre használják az SAP-ban. Megjegyzés: Amennyiben kliens oldalon található

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok GY 6.hét

Számítógépes Hálózatok GY 6.hét Számítógépes Hálózatok GY 6.hét Laki Sándor ELTE-Ericsson Kommunikációs Hálózatok Laboratórium ELTE IK - Információs Rendszerek Tanszék lakis@elte.hu http://lakis.web.elte.hu Teszt 10 kérdés 10 perc canvas.elte.hu

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer 1 Fájl rendszer Terminológia Fájl és könyvtár (mappa) koncepció Elérési módok Fájlattribútumok Fájlműveletek ----------------------------------------- Könyvtár szerkezet -----------------------------------------

Részletesebben

Saját Subversion tároló üzemeltetése i. Saját Subversion tároló üzemeltetése

Saját Subversion tároló üzemeltetése i. Saját Subversion tároló üzemeltetése i Saját Subversion tároló üzemeltetése ii KÖZREMŰKÖDŐK CÍM : Saját Subversion tároló üzemeltetése TEVÉKENYSÉG NÉV DÁTUM ALÁÍRÁS ÍRTA Jeszenszky, Péter 2014. február 16. VERZIÓTÖRTÉNET VERZIÓ DÁTUM LEÍRÁS

Részletesebben

A ComEasy Windows NT/98/ME/2000/XP/Vista/7 és Linux/Unix operációs rendszeren használható.

A ComEasy Windows NT/98/ME/2000/XP/Vista/7 és Linux/Unix operációs rendszeren használható. ComEasy V1.0 Súgó ComEasy V1.0 Geodéziai Kommunikációs Program (c)digikom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék Bevezetés A program telepítése A program indítása A kommunikációs paraméterek módosítása Vonali

Részletesebben

5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése

5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése 5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el lépéseit! A laborgyakorlat során a Windows XP operációs rendszert fogjuk telepíteni. Szükséges eszközök

Részletesebben

KELER KID Internetwork System (KIS)

KELER KID Internetwork System (KIS) KELER KID Internetwork System (KIS) Éles és teszt program installációs segédlet Verzió: 2.0 2015. 04. 10. Cardinal Kft. 2015. Tartalomjegyzék 1. Néhány alapvető információ...3 1.1 KID program hardware

Részletesebben

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK]

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK] Mérési utasítás WireShark használata, TCP kapcsolatok analizálása A Wireshark (korábbi nevén Ethereal) a legfejlettebb hálózati sniffer és analizátor program. 1998-óta fejlesztik, jelenleg a GPL 2 licensz

Részletesebben

I. Felzárkoztató Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

I. Felzárkoztató Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Alapvető Linux/UNIX parancsok A terminál. A Linux és a UNIX, multi taszkos, több felhasználós rendszerek. A több feladat végrehajtásához egy (vagy akár több) felhasználó több terminálon

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 6. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Szállítási réteg (L4) Szolgáltatások Rétegprotokollok: TCP, UDP Port azonosítók TCP kapcsolatállapotok Alkalmazási

Részletesebben

A perzisztens adatkezelő rendszer tesztelése és demonstrálása a GRID környezetben

A perzisztens adatkezelő rendszer tesztelése és demonstrálása a GRID környezetben A perzisztens adatkezelő rendszer tesztelése és demonstrálása a GRID környezetben A TESZT KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA 2 A TESZT PÉLDA LEÍRÁSA 2 A TESZTHEZ SZÜKSÉGES ELŐKÉSZÜLETEK 3 A TESZT FUTTATÁS KÉPERNYŐ

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ A Windows névfeloldási szolgáltatásai Jaszper Ildikó jaszper.ildiko@stud.u-szeged.hu Jaszper.Ildiko@posta.hu Budapest, 2007. május 19. - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Névfeloldás...

Részletesebben

1. Kapcsolók konfigurálása

1. Kapcsolók konfigurálása 1. Kapcsolók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás: exit,

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

WLAN router telepítési segédlete

WLAN router telepítési segédlete Annak érdekében, hogy jogosulatlan felhasználóknak a routerhez való hozzáférése elkerülhető legyen, javasoljuk olyan biztonsági mechanizmusok használatát, mint a WEP, WPA vagy azonositó és jelszó beállitása

Részletesebben

WLAN router telepítési segédlete

WLAN router telepítési segédlete Annak érdekében, hogy jogosulatlan felhasználóknak a routerhez való hozzáférése elkerülhető legyen, javasoljuk olyan biztonsági mechanizmusok használatát, mint a WEP, WPA vagy azonositó és jelszó beállitása

Részletesebben

Webcasting Editor Felhasználói kézikönyv és bemutató. A kapott Url -el valamint a kiadott felhasználónév jelszó párossal belépünk:

Webcasting Editor Felhasználói kézikönyv és bemutató. A kapott Url -el valamint a kiadott felhasználónév jelszó párossal belépünk: Webcasting Editor Felhasználói kézikönyv és bemutató A kapott Url -el valamint a kiadott felhasználónév jelszó párossal belépünk: A sikeres belépés után az alábbi oldal jelenik meg: A második lépés a zenei

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00

Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00 Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Program indítása:... 3 3. A program üzemmódjai:... 4 4. Számlaegyenleg lekérdezése:... 4 5. Számlakivonatok

Részletesebben

A Wireshark program használata Capture Analyze Capture Analyze Capture Options Interface

A Wireshark program használata Capture Analyze Capture Analyze Capture Options Interface A Wireshark program használata A Wireshark (régi nevén Ethereal) protokoll analizátor program, amelyet a hálózat adminisztrátorok a hálózati hibák behatárolására, a forgalom analizálására használnak. A

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1.1. Új virtuális gép és Windows Server 2008 R2 Enterprise alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Operációs rendszerek gyak.

Operációs rendszerek gyak. Operációs rendszerek gyak. Linux alapok III., Bash Cirok Dávid Hirling Dominik Szegedi Tudományegyetem Cirok.David@stud.u-szeged.hu Hirling.Dominik@stud.u-szeged.hu Linux alapok III., Bash 1 Linkelés 2

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok GY 7.hét

Számítógépes Hálózatok GY 7.hét Számítógépes Hálózatok GY 7.hét Laki Sándor ELTE-Ericsson Kommunikációs Hálózatok Laboratórium ELTE IK - Információs Rendszerek Tanszék lakis@elte.hu http://lakis.web.elte.hu Teszt 10 kérdés 10 perc canvas.elte.hu

Részletesebben

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Tisztelt Ügyfelünk! Az Invitel - szolgáltatás biztonsági és minőségjavító okokból módosítja a @fibermail.hu domainhez tartozó e-mail címeket

Részletesebben

Vectory telepítési útmutató

Vectory telepítési útmutató Vectory telepítési útmutató A vectory kliens programja egy vyw.exe valamint egy bejelentkezes.ini nevű fájlból áll. A vyw.exe-nek és a bejelentkezes.ini-nek egy közös könyvtárba kell kerülniük. Könyvtárak,

Részletesebben

3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató.

3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató. 1. Doboz Tartalma: 3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató. Rendszer követelmények Az alábbi böngészők támogatottak:ie,firefox, Google Chrome, Safari, Opera. Az alábbi operációs rendszerek

Részletesebben

Hálózati projektor használati útmutató

Hálózati projektor használati útmutató Hálózati projektor használati útmutató Tartalomjegyzék Előkészületek...3 Projektor csatlakoztatása a számítógéphez...3 Vezetékes kapcsolat... 3 A projektor távvezérlése LAN-on keresztül...5 Támogatott

Részletesebben

Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez.

Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez. Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez. Működési feltételek A felhasználói útmutató ios V7.0.4 verziószámú operációs rendszer felhasználásával készült. Az applikáció telepítése 1. Az App

Részletesebben

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 8.04) 7. gyakorlat Johanyák Zsolt Csaba 1 1. Belépés és fájlkezelés Azonosító: hallgato Jelszó: hallgato Átváltás karakteres konzolra: Ctrl+Alt+F1.. Visszaváltás grafikus

Részletesebben

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés).

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu Kép 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). 3. 4. Értelemszerűen kitölteni a regisztrációs lapot, és elküldeni. 5. Postafiókomra érkező levélben

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

CĺM: Bogdana Šuputa Novi Sad Serbia

CĺM: Bogdana Šuputa Novi Sad Serbia BALATON ŠTAMPA doo CĺM: Bogdana Šuputa 73 21000 Novi Sad Serbia TELEFAX: +381 21 / 504 666 +381 21 / 504 722 +381 21 / 505 825 FAX: +381 21 / 504 724 E-MAIL: office@balatonstampa.com WEB: www. balatonstampa.com

Részletesebben

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...3 2. A MICROSOFT IIS INDÍTÁSA...3 3. TITKOS KULCS GENERÁLÁSA...3 4. TANÚSÍTVÁNYKÉRELEM

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

HÁLÓZATI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÁLÓZATI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÁLÓZATI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Nyomtatási napló tárolása hálózaton 0 verzió HUN A megjegyzések definíciója A Használati útmutatóban következetesen az alábbi szimbólumot használjuk: A megjegyzésekből azt

Részletesebben

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 10. laborgyakorlat

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 10. laborgyakorlat Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 10. laborgyakorlat Erdős András (demonstrátor) Debreceni Egyetem - Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék 2016 9/20/2016 9:41 PM 1 Transzport

Részletesebben

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz I BEÁLLÍTÁS Videorögzítőkhöz Kérjük olvassa át figyelmesen ezt az útmutatót a készülék használata előtt és tartsa meg jövőben felhasználás céljára. Fenntartjuk a jogot a kézikönyv tartalmának bármikor

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

SafeQ nyomtatató telepítése

SafeQ nyomtatató telepítése SafeQ nyomtatató telepítése 1. Rendszerkövetelmények Ha a számítógép az EIK tartományba van léptetve és a bejelentkezett felhasználó szintén tartományi felhasználó, nincs szükség a SafeQ kliens telepítésére.

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat PYTHON ALAPOK V. Socket programozás, UDP 2 Óra eleji kiszh Elérés: https://canvas.elte.hu Számítógépes Hálózatok Gyakorlat 1 3 A kommunikációs csatorna kétféle típusa

Részletesebben

WLAN router telepítési segédlete

WLAN router telepítési segédlete Annak érdekében, hogy jogosulatlan felhasználóknak a routerhez való hozzáférése elkerülhető legyen, javasoljuk olyan biztonsági mechanizmusok használatát, mint a WEP, WPA vagy azonositó és jelszó beállitása

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges.

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Telepítési útmutató Rendszerkövetelmények: A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Szükséges futtatókörnyezet: Windows Framework 4 vagy magasabb verzió. Innen tölthető

Részletesebben

Bevezetés az informatikába, második gyakorlat. Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés

Bevezetés az informatikába, második gyakorlat. Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés Bevezetés az informatikába, második gyakorlat Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés Bevezetés Parancsértelmező (bash) Utasítások man Szövegszerkesztők Bash Különféle

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

Windows há lo záti ádminisztrá cio gyákorlát

Windows há lo záti ádminisztrá cio gyákorlát Windows há lo záti ádminisztrá cio gyákorlát Dr. Johanyák Zsolt Csaba http://johanyak.hu Parancssori alapok (CMD.EXE) A CMD.EXE-t használó parancssori utasításokat két csoportba oszthatjuk aszerint, hogy

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis az arra jogosult intézmények és felhsználói kör számára a http://eisz.om.hu

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Tájékoztató az 1.10-es labor használatához

Tájékoztató az 1.10-es labor használatához Tájékoztató az 1.10-es labor használatához Általános leírás A kari nyílt laborban vékony kliens alapú architektúrát alakítottunk ki, ahol egy-két alapvető alkalmazáson kívül (pl.: böngésző, PDF olvasó,

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Linux/Unix jogosultságok és fájlok kezelése Linux fájlrendszerek és jogosultságok Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések szabályozása érdekében a fájlokhoz tulajdonost, csoportot

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

Online adatszolgáltatás beállítása a kettős, egyszeres könyvelés programban és a számlázóprogramban (UJEGYKE, UJEGYSZ, UJVSZ)

Online adatszolgáltatás beállítása a kettős, egyszeres könyvelés programban és a számlázóprogramban (UJEGYKE, UJEGYSZ, UJVSZ) Online adatszolgáltatás beállítása a kettős, egyszeres könyvelés programban és a számlázóprogramban (UJEGYKE, UJEGYSZ, UJVSZ) 1. Menüpont A Kettős könyvelés (UJEGYKE) programban az online adatszolgáltatáshoz

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Online adatszolgáltatás beállítása a Számlázás - vevő-szállító nyilvántartás programban (UJVSZ)

Online adatszolgáltatás beállítása a Számlázás - vevő-szállító nyilvántartás programban (UJVSZ) Online adatszolgáltatás beállítása a Számlázás - vevő-szállító nyilvántartás programban (UJVSZ) 1. Menüpont A Számlázás - vevő szállító nyilvántartás (UJVSZ) programban az online adatszolgáltatáshoz kapcsolódó

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára.

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. Ebben a tájékoztatóban több helyen hivatkozunk különböző azonosítókra

Részletesebben

Felhasználói Leírás v.2.00

Felhasználói Leírás v.2.00 Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v.2.00 Bakonyvidéke Takarékszövetkezet 1. Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Program indítása:... 3 A program üzemmódjai:... 4 Számlaegyenleg lekérdezése:...

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

WLAN router telepítési segédlete

WLAN router telepítési segédlete Annak érdekében, hogy jogosulatlan felhasználóknak a routerhez való hozzáférése elkerülhető legyen, javasoljuk olyan biztonsági mechanizmusok használatát, mint a WEP, WPA vagy azonositó/jelszó beállitása

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB

LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB LINUX PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK ls: listázás -l részletes lista -a rejtett fájlok megjelenítése cp: fájlok másolása -i Már létező cél felülírása előtt

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 1. Általános ismertető... 2 1.1 A program funkciója...2 1.2 Milyen adatokat tartalmaz a rendszer...2 1.3 Belépés...2 2. Részletek az egyes menüpontokhoz...

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek Kommunikációs rendszerek programozása ről általában HUB, Bridge, L2 Switch, L3 Switch, Router 10/100/1000 switch-ek, switch-hub Néhány fontosabb működési paraméter Hátlap (backplane) sávszélesség (Gbps)

Részletesebben

AF 4073-1. 5 hangú kód adó-vevő. Fő jellemzők:

AF 4073-1. 5 hangú kód adó-vevő. Fő jellemzők: AF 4073-1 5 hangú kód adó-vevő Fő jellemzők: SELECT 5 jelzések küldése - billentyüzeten beirt 5 hangú szekvencia küldése - szekvencia küldés 9 db programozható hivó-memória egyikéből - REDIAL funkció egy

Részletesebben