BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE"

Átírás

1 BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE Készült a Képviselő-testület Készítette: Bucella Gézáné 203. június 26 -i ülésére! Tárgy: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat által fenntartott óvodák alkalmazotti létszámának 203. szeptember -től történő meghatározása Tisztelt Képviselő-testület! Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az óvodai feladatellátás kötelező feladatot intézmények működtetésével látja el. A 202/203. nevelési évi statisztikai adatok alapján hét intézmény 20 feladatellátási helyen 97 csoportban végzi 2383 gyermek óvodai nevelését. (. sz. melléklet) Az óvodai nevelés feladatellátás feltételrendszere A Magyarország 203. évi központi költségvetéséről szóló 202. évi CIV. törvény (a továbbiakban: Kts. tv.) alapján az állam az óvodapedagógusok és a pedagógiai munkát segítők bérfinanszírozásának támogatásával járul hozzá az önkormányzatok kötelező óvodai feladatellátásának finanszírozásához. Ezen túl -gyermeklétszámon alapuló - óvodaműködtetési támogatást is ad. Az óvodapedagógusok bérét és közterheit státuszonként Ft-tal, a segítőkét Ft-tal támogatja az állam. Az óvodaműködtetési támogatás Ft/gyermek/év, mely a nem a közvetlen szakmai feladatellátásban dolgozók béréhez, továbbá a feladatellátáshoz szükséges eszközök, felszerelések beszerzéséhez illeti meg az önkormányzatot az általa fenntartott óvodákban nevelt gyermekek létszáma után. Az óvodai feladatellátáshoz szükséges alkalmazotti létszám 203. január -jei állapot szerint az alábbiak szerint alakult:. sz. táblázat Munkakörök Óvoda neve a óvodape dajka óvodatitkár Egyéb munkakör s gondnok portás kertész karbantar tó g «a összesen n pedagógi Mindösszesen Cinkotai Huncutka 7 0, ,5 30,5 Gyerekkuckó ,25 0 0,5, ,5 49,5 Margaréta 9 3, ,5 35,5 Mátyásföldi Fecskefészek 47 30, ,5 83,5 Napsugár 3 20, ,5 57,5 Sashalmi Manoda Óvoda Szentmihályi Játszókert ,5 0 35,5 78,5 Engedélyezett összesen ,25 7 0,5 4,

2 2 A dajka, továbbá az óvodatitkár státuszszám a 30/2002. (II. 9.) Kt. határozat alapján került meghatározásra, azaz több, mint a hatályos jogszabályi előírás. A dajka létszám számítás csoportonként,375 melyből,0 státuszon csoportban, 0,375 státuszon konyhai, illetve takarítói feladatot látnak el. (2. számú melléklet) Az alkalmazottakra vonatkozó jogszabályi változások 203. szeptember -től A nemzeti köznevelésről szóló 20. évi CXC. törvény (a továbbiakban Nkt.) alkalmazotti létszámra vonatkozó 203. szeptember -től hatályos rendelkezései elsősorban a vezetői létszámra, továbbá a pedagógus munkát segítő alkalmazottak körére vonatkozóan fogalmaznak meg új előírásokat. A nevelési-oktatási intézményekben kötelezően alkalmazott vezetők létszámát az Nkt.. számú melléklete határozza meg egységes számítási eljárás alapján, az alábbiak szerint. 2. sz. táblázat Magasabb vezető Feltétel Finanszírozott létszám intézményvezető * intézményenként tagintézmény-vezető tagintézményenként intézményegység-vezető szervezeti és szakmai tekintetben önálló intézményegységenként intézményvezető-helyettes* 50 gyermek létszám alatt gyermek gyermek nál több gyermek esetén 3 Az óvodára vonatkozóan a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak (NOS) állam által finanszírozott létszámát az Nkt. 2. számú melléklete határozza meg az alábbi egységes eljárás szerint. 3. sz. táblázat Munkakör Feltétel Finanszírozott létszám óvodatitkár intézményenként, ahol a gyermekek létszáma eléri az 00 főt: továbbá 450 gyermekenként, dajka óvodában csoportonként gondozónő és takarító intézményenként: továbbá telephelyenként, ahol legalább 3 óvodai csoport működik pedagógiai asszisztens 3 óvodai csoportonként óvodapszichológus -500 gyermek között 0,5 500 gyermek felett rendszergazda intézményenként A fenti eljárás szerint megállapított létszámot finanszírozza az állam, amennyiben a fenntartó ennél magasabb létszámot határoz meg, annak költségeit saját forrásból kell biztosítania.

3 3 A jogszabály nem teszi kötelezővé rendszergazda alkalmazását és az óvodákban használt informatikai rendszerek azt nem is teszik szükségessé. A kerületi óvodák által működtetett számítógépek karbantartása, gondozása megbízás alapján történik, mely eljárás a továbbiakban is alkalmazható, így az előterjesztő rendszergazda alkalmazását nem javasolja. A vezetői létszám alakulása a jogszabályi változásokra tekintettel 203. szeptember -től A jei állapot szerint a fenntartó jelenleg mindösszesen 27 státuszon biztosítja a vezetői feladatok ellátását, intézményenként l-l intézményvezető (7 ), l-l intézményvezető helyettes (7), telephelyenként l-l tagintézményvezető helyettes (3) alkalmazásával szeptember l-jétől az Nkt. a vezetői kötelező létszámot a kerületi óvodákra vonatkozóan az alábbiak szerint írja elő: Óvoda neve Cinkotai Huncutka Gyerekuckó Margaréta Mátyásföldi Fecskefészek Napsugár Sashalmi Manoda 4. sz. táblázat Szentmihályi Játszókert Összesen Intézményvezető 7 Intézményvezető helyettes 50 gyermek alatt gyermek esetén gyermek esetén nál több gyermek esetén 3 Jogszerű, az állam által finanszírozott létszám összesen: Tényleges vezetői létszám összesen: Jogszabályi előírás és a tényleges különbözete Jelenleg a vezetői létszám 27, a fenti szempontok szerint kiszámítva 203. szeptember l-jétől a jogszabály szerint az állam által elismert és finanszírozott vezetői létszám 2. Amennyiben a Képviselő-testület 203. szeptember l-jétől az óvodai vezetői létszámot kizárólag az Nkt.. számú melléklete szerint biztosítva 2 vezetői létszámot határoz meg, abban az esetben a vezetői munkakör költségeinek biztosítása teljes körűen az állam feladata. Annak érdekében, hogy a feladatellátási helyeken a vezetői jelenlét a teljes nyitva tartási időben biztosított legyen, a további változatlan feltétellel történő működés érdekében javasolt a jelenleg kialakult 27 vezetői létszám biztosítása.

4 4 A jogszabályi változásokra tekintettel a 203. szeptember l-jétől hatályos szabályozások értelmében az óvodai feladatellátásban résztvevő alkalmazottak létszámára, státuszszámára az alábbi javaslatot teszem: Munkakör Óvoda neve Óvo daped óvo datit kár Ped. munkát közvetlenül segítő dajka gon dozó és takarító peda gó giai assz. óvoda pszic ho lógus kony hás Egyéb techni kai 5. sz. táblázat Java Java solt solt ped+ nem nem ped. ped. létsz. létsz. Különbs hiányzó állás hely száma Cinkotai Huncutka ,5 2 6,5 33,5 3 Gyerekkuck ó ,5 3 25,5 52,5 3 Margaréta ,5 2 8,5 37,5 2 Mátyásföldi Fecskefész ,5 Napsugár ,5 4 30,5 6,5 4 Sashalmi Manoda ,5 2 6,5 33,5 2,5 Szentmihály i Játszókert ,5 Összesen , ,5 387,5 2,5 Fentiek szerint 20 óvodapedagógus, - ebből 7 intézményvezető, 20 intézményvezető helyettes, - továbbá 86,5 nem pedagógus alkalmazására teszek javaslatot. A jelenlegi és a 203. szeptember -jei létszámokat összevetve mindösszesen 2,5 státuszszám növelésre van szükség. Az adatok alapján megállapítható, hogy miden óvodában nő az alkalmazottak száma, mely alkalmazottak bérköltségeihez az állam hozzájárul. A jogszabályi előírás szerint teljesen új munkakörként jelentkező óvodapszichológus, továbbá a pedagógiai asszisztens alkalmazása biztosítja a nevelő munka eredményességét, a gyermekek fejlesztését, az óvodapedagógusok munkájának a segítését. A megnövekedett alkalmazotti létszámmal javul az óvodai ellátás feltételrendszere, a magasabb létszám eredményesebb munkát tesz lehetővé. A létszám feltételrendszerének biztosítása A fenti javasolt létszám, azon belül az egyes munkakörökben alkalmazott létszám az óvodavezetőkkel intézményenként egyeztetésre került, az óvodavezetők azokat elfogadták, fenntartó általi meghatározásukat támogatták. Az új létszám kialakítása nem sérti egyetlen alkalmazott egzisztenciáját sem.

5 5 Az Önkormányzat a 203. évi feladatalapú támogatások igénylésekor novemberében - az év első nyolc hónapjára a támogatást a közoktatási törvény, az utolsó négy hónapjára a támogatást az Nkt. alapján igényelte meg a Magyar Államkincstár internetes felületén az EBR42 rendszerben. E szerint a hét óvoda fenntartásához E Ft-tal járul hozzá az állam ( E Ft a pedagógusok és nevelő munkát segítő alkalmazottak bérére, E Ft a technikai személyzet bérére és a dologi kiadásokra, valamint E Ft az étkezés támogatására). Az eredeti költségvetésben a hét óvoda összes kiadása E Ft, a személyi kiadások tervezése tekintetében, a 203. január -jei létszámadatok alapján tervezve. A kiadások forrása bevételi oldalon: E Ft saját és támogatásértékű bevétel, E Ft állami támogatás, E Ft az Önkormányzat saját forrásából biztosított finanszírozás. Előzetes számítások alapján a státuszszám változás (9 690 E Ft) és a vezetői pótlék (989 E Ft) kötelező emelése három hónapra (szeptembertől-novemberig) az Önkormányzatnak E Ft többletkiadást jelent, amely éves szinten E Ft. A pontos adat az intézményi munkakörök adott személlyel történő tényleges betöltését követően áll rendelkezésre, mellyel ősszel, a költségvetés módosítása során számolni kell. Tájékoztatásul: 202. évben az Önkormányzat az óvodák vonatkozásában E Ft normatív hozzájárulásban részesült. A 203. évi feladatalapú támogatás ennek 85, %-a. Tekintettel arra, hogy a 203. szeptember -től javasolt, a feladatellátást biztosító státuszszámok kialakítása a hatályos jogszabályi rendelkezések figyelembe vételével történt, többletet nem tartalmaz, javasolom a 30/2002. (II. 9.) Kt. határozat 203. augusztus 3. határnappal történő módosítását. Az Oktatási, Ifjúság-és Gyermekvédelmi Bizottság a 203. június 25-i ülésén tárgyalja az előterjesztést, véleményét a Képviselő-testület a napirend tárgyalása előtt ismeri meg. Az előterjesztést tárgyalja még a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság is, véleményét a Képviselő-testület a napirend tárgyalása előtt ismeri meg. Kérem a Képviselő-testület állásfoglalását az előterjesztéssel kapcsolatosan! Határozati Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a 30/2002. javaslat: (.9.) határozatát 203. augusztus 3. határnappal az alábbiak szerint módosítja: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a kerületi óvodai feladatellátás érdekében a fenntartásában működő óvodák státuszszámát az alábbiak szerint határozza meg 203. szeptember l-jétől:

6 6 Munkakör Óvoda neve óvodapedagógus óvodatitkár Ped. munkát közvetlenül segítő dajka gon dozó és takarí tó pe da gó giai assz óvo da pszic holó gus konyhás Egyéb technikai nem ped. létsz összesen pedagógus+ nem ped. létsz összesen Cinkotai Huncutka ,5 2 6,5 33,5 Gyerekkuckó ,5 3! 25,5 52,5 Margaréta ,5 2 8,5 37,5 Mátyásföldi Fecskefész Napsugár ,5 4 30,5 6,5 Sashalmi Manoda ,5 2! 6,5 33,5 Szentmihályi Játszókert Összesen , ,5 387,5 Tekintettel a feladatellátási helyekre, intézményenként intézményvezető, feladatellátási helyenként intézményvezető helyettes, mindösszesen 27 vezetői létszámot határoz meg. Felkéri a polgármestert, hogy a határozatról az érintett intézmények vezetőit értesítse, továbbá gondoskodjon a státuszszámok módosításának a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat 203. évi költségvetésébe történő beépítéséről a költségvetés II. számú, továbbá a szükséges költségeknek a biztosításáról a költségvetés III. számú módosítása során. Határidő: a 203. évi Költségvetés III. számú módosítása Felelős: Kovács Péter polgármester" Határidő: 203. június 26. Felelős: Kovács Péter polgármester (Elfogadása minősített szótöbbséget igényel figyelemmel az SzmSz. 8. (2) bek. a) pontjára) Budapest, 203. június 8. Dr. Csomor Ervin alpolgármester Láttam: Ancsin Laszío jegyző Tárgyalásra kijelölt bizottság: Oktatási, Ifjúság-és Gyermekvédelmi Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Bizottság

7 7 Intézményi adatok Óvoda neve Székhely Telephely Feladatellát.hely száma Csop.sz Összes csop.sz.. sz. melléklet Gyerek étszám Gyerek létszám össz. Cinkotai Huncutka Ostoros u Jövendő u Gyerekkuckó Centenáriumi st Hermina u Hársfa u Margaréta Péterke u Monoki u víátyásfbldi F. Baross G. u Farkashalom u Csinszka u Napsugár Cziráki u Lándzsa u Borotvás u \goston P. u Sashalmi Manoda Könyvtár u Mátészalka u Szentmihályi J. Baross u Bercsényi u Szent Korona u Szent Korona u Összesen sz. melléklet 30/2002. (II. 9.) Kt. határozat A Képviselő-testület a kerületi fenntartású óvodákban a finanszírozáshoz alapul szolgáló státuszszámokat az alábbiak szerint határozza meg, amelyeket a mindenkori éves költségvetés tervezésénél alkalmazni kell az intézményeknek: intézményvezető: státusz óvodapedagógus: 2 státusz / csoport dajka: csoportszám *,5-csoportszám/4*0,5 intézményenként státusz fűtő, kertész, gondnoki feladatok ellátására, továbbá 0,5 óvodatitkári státusz további telephelyenként státusz fűtő, kertész, gondnoki feladatok ellátására továbbá 0,5 óvodatitkári státusz az óvodatitkári teendők nagysága csoportszám függő, ezért ha az intézményben 0-nél több csoport van, plusz 0,5 óvodatitkári státusz intézményenként. Határidő: azonnal Felelős: dr. Szabó Lajos Mátyás polgármester (7 igen, 0 nem, 0 tartózkodás) "

8 8 3. sz. melléklet A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak finanszírozott létszáma az Nkt. 2. sz. melléklete rendelkezése szerint Munkakör Feltétel Finanszírozott létszám óvodatitkár intézményenként, ahol a gyermekek létszáma eléri az 00 főt: továbbá 450 gyermekenként, dajka óvodában csoportonként gondozónő és takarító óvodában pedagógiai asszisztens óvodában intézményenként: továbbá telephelyenként, ahol legalább 3 óvodai csoport működik 3 óvodai csoportonként óvodapszichológus -500 gyermek között 0,5 500 gyermek felett rendszergazda intézményenként