Mapefloor EP19. Három-komponensű epoxi-habarcs sav- és kopásálló padlóbevonatokhoz JAVASLATOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mapefloor EP19. Három-komponensű epoxi-habarcs sav- és kopásálló padlóbevonatokhoz JAVASLATOK"

Átírás

1 Mapefloor EP19 Három-komponensű epoxi-habarcs sav- és kopásálló padlóbevonatokhoz ALKALMAZÁSI TERÜLET Erős dörzskopásnak kitett betonfelületek akár nagy rétegvastagságú javítása; kopásállóságú, saválló burkolat nagy forgalmú betonpadlókon. Jellemző alkalmazások Daru- és híddarupályák teherhordó vasbeton szerkezetének javítása és kiegyenlítése. Gépek, gerendák stb. kopásálló ágyazatai. Teherautók és emelővillás targoncák vagy teherautók stb. által károsított ipari padlóknál a dilatációs hézagok éleinek újraképzése. Ipari létesítményekben erős koptató hatásnak kitett saválló padlók. Szennyvíztisztító berendezések és beton szennyvízcsövek ágyazatának saválló és kopásálló védelme. Kopásálló védelem vasbeton elemekhez, mint pl. rámpákra, silók alapzatára, nehéz forgalmat viselő betonpadlókra. MŰSZAKI JELLEMZŐK A Mapefloor EP19 a Mapei kutatólaboratóriumaiban kifejlesztett összetételű háromkomponensű habarcs. A Mapefloor EP19 folyékony epoxi gyantából, speciális edzőből és a nagytömörségű habarcsok készítéséhez ideális, osztályozott szemcseméretű kvarchomok ásványi töltőanyagból áll. A Mapefloor EP19 jelentősebb zsugorodás nélkül keményedik ki, és nagy mechanikai szilárdságúvá válik. Rendkívüli mértékben ellenálló a dörzskopással szemben, és jó ellenálló képességgel rendelkezik a romboló hatású vegyszerekkel szemben C-on a Mapefloor EP19 a bedolgozás után 6 órával már járható, 12 óra elteltével pedig már átadható a járműforgalomnak. A végső kikeményedéshez 7 napra van szükség. JAVASLATOK A Mapefloor EP19-et ne alkalmazza PRIMER MF alapozó előzetes bedolgozása nélkül. A Mapefloor EP19-et akkor kell bedolgozni a PRIMER MF alapozóra, amíg az még friss. A Mapefloor EP19-et ne használja erős kapilláraktivitású aljzaton. Ne keverjen be a komponensekből részmennyiségeket, mert az esetleges téves keverési arány befolyásolhatja a termék keményedését.

2 Bekeverés után ne tartsa a terméket hőforrás közelében. HASZNÁLATI UTASÍTÁS Aljzat előkészítése Bedolgozás előtt győződjön meg róla, hogy az aljzat megfelelően érlelelt, nincsenek rajta repedések és a felülete szilárd. A felületről távolítsa el a cementtejet, a málló részeket és az olajat valamint minden más, a tapadást rontó anyagot. A fém felületeket homokfúvással fémtisztává kell tenni a termék bedolgozása előtt. Primer MF bedolgozása Közvetlenül a Mapefloor EP19 bedolgozása előtt az aljzatot Primer MF alapozóval, előre kimért adagolású, kétkomponensű epoxi gyantával kell kezelni. Gondosan keverje el egymással a Primer MF A és B komponensét, majd ecsettel dolgozza be, addig, amíg az aljzat teljesen telítetté nem válik. Mapefloor EP19 elkészítése Öntse a Mapefloor EP19 A és B komponensét egy vödörbe és keverje néhány percen keresztül. Ezután lassú keverés mellett adja hozzá a C komponenst (port), és addig keverje, amíg a keverék homogénné és földnedves állagúvá nem válik. A termék bedolgozása Simítóval dolgozza be a Mapefloor EP19-et az alapozóra, amíg ez utóbbi még friss, majd fém simítóval döngölje és simítsa el. Felületképzés A Mapefloor EP19 porozitásának csökkentésére és, hogy a felület kevésbé szennyeződjön, a következő két módszer valamelyike alkalmazható: a felületet fedje le néhány réteg Primer MF vagy Mapecoat I24 bedolgozásával; végezzen védő felületkiegyenlítést Mapefloor I30 SL-ből. Tisztítás A szerszámokat és ruhákat etilalkohollal lehet megtisztítani, amíg a termék friss. ANYAGSZÜKSÉGLET Mapefloor EP19: 20 kg/m 2 a rétegvastagság minden centiméterére. Primer MF: 0,200 0,300 kg/m 2 az aljzat nedvszívó-képességétől függően. KISZERELÉS A Mapefloor EP19 10 kg-os vödrökben kapható, pontosan kimért komponensekkel (A komponens: 0,750 kg + B komponens: 0,250 kg + C komponens: 9 kg). A Primer MF alapozó 1 kg-os dobozokban (A komponens: 0,750 kg + B komponens: 0,250 kg) és 6 kg-os dobozokban (A komponens: 4,5 kg + B komponens: 1,5 kg) kapható.

3 TÁROLÁS A termék hűvös száraz fedett helyen +5 C feletti hőmérsékleten tárolva 2 évig őrzi meg minőségét. SZAKEMBEREK SZÁMÁRA KÉSZÜLT TERMÉK. AZ ELŐKÉSZÍTÉS ÉS FELDOLGOZÁS SORÁN BETARTANDÓ ÓVÓRENDSZABÁLYOK A Mapefloor EP19 A komponense közvetlen érintkezés esetén irritálja a szemet és a bőrt. A Mapefloor EP19 B komponense erősen maró és belélegezve ártalmas anyagot tartalmaz. Bőrkontaktus esetén túlérzékenységi reakció léphet fel. Hogy a termék ne kerülhessen a bőrére, mindig viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget, valamint gondoskodjon megfelelő szellőztetésről, amikor a terméket használja. Bőrkontaktus vagy szembe jutás esetén azonnal mossa ki bő folyó vízzel, és szükség esetén forduljon orvoshoz (olvassa el a biztonsági adatlapot). FIGYELMEZTETÉS A termékismertetőben feltüntetett műszaki adatok, javaslatok és utasítások mindig csak a megadott feltételek mellett érvényesek. Az ettől eltérő munkakörülményekre és felhasználási területekre nem jelentenek kötelezettséget. Amennyiben a fentiekben ismertetettől eltérő munkakörülmények között vagy felhasználási területeken akarják a terméket használni, akkor a termék használatának megkezdése előtt megfelelő számú próbát kell végezni. Bár a termékismertetőben szereplő műszaki adatok és javaslatok legjobb tudásunkon és tapasztalatainkon alapulnak, ettől függetlenül csak a termékeink mindig azonos minőségére vállalunk garanciát. A termékre vonatkozó referenciák kérésre rendelkezésre állnak MŰSZAKI ADATOK (jellemző értékek) TERMÉKAZONOSÍTÓ ADATOK Állag: A komponens B komponens C komponens viszkózus folyadék folyadék Szín: szalmasárga szalmasárga homokszínű Sűrűség: 1,17 g/cm 3 1,07 g/cm 3 Szárazanyag-tartalom: 100% 100% 100% Viszkozitás (mpa s): Eltartható: EEC 88/379 szerinti veszélyességi osztályozása: por 24 hónapig, eredeti csomagolásban. A B komponenst legalább +10 C-on kell tárolni a termék kikristályosodásának elkerülése érdekében. A kikristályosodás reverzibilis folyamat. irritáló maró Használat előtt olvassa el a "Biztonsági előírások" szakaszt, valamint a csomagoláson és a biztonsági adatlapon szereplő információkat.

4 Vámbesorolás: ALKALMAZÁSI ADATOK +23 C-on és 50% rel. páratart. mellett Keverési arány A : B : C: A komponens : B komponens : C komponens = 7,5 : 2,5 : 90 Keverék állaga: földnedves Keverék sűrűsége: 1.9 g/cm 3 Bedolgozási hőmérséklettartomány: Bedolgozhatósági idő +23 C-on: Járható: Teljesen terhelhető: +5 C-tól +30 C-ig perc 6 óra elteltével 12 óra elteltével VÉGSŐ TELJESÍTMÉNYADATOK +23 C-on és 50% rel. páratart. mellett Nedvességállóság: Hőállóság: Ellenállás öregedéssel szemben: Ellenállás olajokkal szemben: Ellenállás savakkal és lúgokkal szemben: Nyomószilárdság (EN 196/1): Hajlítószilárdság (EN 196/1): Tapadás betonra: Kopásállóság Taber kopásállósági teszt (H22 korong g fordulat) súlyveszteségben kifejezve: -20 C-tól +120 C-ig 40 N/mm 2 50 N/mm 2 17 N/mm 2 20 N/mm2 2 N/mm 2 (aljzat törése) 2,2 g 1,1 g Rugalmassági modulus nyomásra (UNI 6556): N/mm 2

5 MAPEI A JÖVŐT ÉPÍTJÜK A MAPEI CSOPORT MINŐSÍTETT RENDSZEREI (Minőségbiztosítási, Környezetvédelmi és Munkabiztonsági) [emblémák] MAPEI S.p.A. Olaszország MAPEI CORP - U.S.A MAPEI FAR EAST Pte Ltd MAPEI Sro - Csehország MAPEI MALAYSIA SDK BHD [emblémák] MAPEI Franciaország MAPEI INC - Kanada RESCON MAPEI AS - Norvégia MAPEI KFT - Magyarország MAPEI ARGENTINA S.A. MAPEI SUISSE SA alapján