INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX"

Átírás

1 INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX Kérjük telepítés előtt olvassa el a következő fontos információkat! 1. A biztonságos telepítéshez Ez a telepítési útmutató fontos információkat tartalmaz az eszköz biztonságos telepítéséhez és üzemeltetéséhez. Telepítés előtt mindenképpen vegye figyelembe a következő biztonsági figyelmeztetéseket. FIGYELMEZTETÉS! Az eszköz helytelen használata súlyos testi sérülést okozhat. Figyelem: Az eszköz hibás használata esetén üzemeltetése balesetveszélyes és az eszköz sérüléséhez ill. meghibásodásához vezethet. Figyelem:: Ne telepítse instabil alapra Ne telepítse olyan helyre, ahol erős fényforrás világítja meg közvetlenül a vevő optikáját Az eszközt ne érje: fröccsenő víz korrózióhatású- vagy robbanásveszélyes gáz erős áramú zavarok erős vibrálás,vagy rázkódás Az eszköz csak a maximális hatótávolságon belül használható Ne telepítse olyan helyre, ahol fák, növények lehulló levelei az érzékelőket eltakarhatják Ne telepítse kisállatok közlekedési útvonalába Kérjük olvassa el kábelezés vagy karbantartás elött. FIGYELEMEZTETÉS! : Ne szerelje szét vagy módosítsa az eszközt Az eszközt feszültségmentes állapotban kell tartani a bekötés, telepítés elkészültéig. A tápfeszültség: 9,8V-28VDC Figyelem : Felszereléskor győződjön meg, hogy az érzékelőknél lehetőség van vízszintesen +/- 90 és függőlegesen +/-5 állítására!

2 2. Tartozékok A következő tartozékokat tartalmazza a csomag: Érzékelő (Adó/Vevő) 1pár tartó lemez 2db U-rögzítő 2db Rögzítő csavar (M4x6) 4db Rögzítő csavar (M4x14) 4db Telepítési leírás 1db 3. Általános információk Az NR40TX és az NR80TX infrasorompókat behatolás jelzésre tervezték, melyek egy riasztás relét aktiválnak, mikor egy behatoló megszakítja az emberi szem számára láthatatlan infarvörös sugarakat. Az infrasorompók csak akkor adnak riasztás jelet amennyiben egyszerre mind a két sugarat megszakítják, így kiszűrve a hibás riasztásokat pl, hulló levelek által. Az érzékelő érzékenysége biztosítja a köd, eső és fagy által okozott hibásriasztások kiszűrését. Könnyű, teszter nélküli beállítást tesz lehetővé a három(3) sugár beállító Led, melyek egy 10-es skála segítségével jelzik a sugarak összehangoltságát. 4. Tartozék jellemzők Adó 1. Burkolat 2. Sorkapocs bekötéshez 3. Táp Led Tamper kapcsoló Vertikális állító csavar 8. Felső optikai modul 9. Irányállító 10. Alsó optikai modul 11. Alaplap 12. Szerelő lemez 13. U-Rögzítő Vevő 1. Burkolat 2. Sorkapocs bekötéshez 3. Riasztási Led 4. Sugár irány Led 5. Tamper kapcsoló 6. Sugár megszakítási idő potméter 7. Vertikális állító csavar 8. Felső optikai modul 9. Irányállító 10. Alsó optikai modul 11. Alaplap 12. Szerelő lemez 13. U-Rögzítő 5. Telepítés

3 a.) Fali tartó esetén: Lazítsa meg a burkolat csavarjait, majd távolítsa el a burkolatot. Lazítsa meg a készülék csavarjait, majd távolítsa el a szerelő lemezt. Helyezze fel az alaplapot a falra, és rögzítse azt két csavarral. Fűzze be a vezetéket. Helyezze a készüléket az alaplapra, majd csavarokkal rögzítse azt. Hajtsa végre a bekötést a 6. pont (Bekötés) alapján. A sugár beállítási és ellenőrzési művelete a 7. pont alapján. Helyezze vissza a burkolatot és rögzítse azt. b.) Oszlop esetén: Lazítsa meg a burkolat csavarjait, majd távolítsa el a burkolatot. Lazítsa meg a készülék csavarjait, majd távolítsa el a szerelő lemezt. Szerelje fel az U-rögzítőt, vagy a keresztrögzítőt és rögzítse azokat. A következőkben úgy járjon el, mint a fali szerelés esetén. 6. Bekötés A bekötéshez használjuk a következő táblázatot, mely tartalmazza az ajánlott minimum vezetékméreteket a bekötési távolság függvényében. MÉRET 12V DC 24V DC AWG22, 0,35mm 2 350m 2,6km AWG20, 0,5mm 2 600m 4,3km AWG18, 0,8mm 2 950m 6,8km AWG16, 1,3mm 2 1,5km 10km Az eszközt feszültségmentes állapotban kell tartani a teljes bekötés, telepítés elkészültéig.

4 7. Telepítés és Sugár beállítása 1.Miután mindkét eszközt bekötöttük, kapcsoljuk be a tápfeszültséget. Helyes bekötés esetén a POWER Led világít. 2. Kezdjük el az eszközök összehangolását. Használjuk az optikai modulon elhelyezett keresőnézőkét. (1) Kb. 30 szögben nézzen bele a keresőnézőkébe: (2) Állítsa be a modult,hogy a tükör közepén helyezkedjen el a vevőegység. (3) Vízszintesen az egységet a konzol elforgatásával 180 tudjuk állítani. (4) Függőleges állításhoz az állítócsavar használható mely kb.10 állítási lehetőséget biztosít. 3. A beállítást ugyan így végezzük el a másik egységen. 4. Sugárbeállító Led A beállítás során a Led-ek a következő jelzéseket adnak: világít gyors villogás lassú villogás nem világít. Helyes beállításkor kültéri használat egyik Led-nek sem szabad világítania míg beltéri használat legfeljebb 1 Led jelezhet. 5.Működés ellenőrzés Helyes beállítás mellett, mindkét sugár megszakítása esetén a riasztás Led-nek 3 másodpercig világítania kell mindkét egységen. Megjegyzés: Beltéri használat esetén az eszközök hatótávolsága a duplája a kültéri hatótávnak. Amennnyiben a felszerelési távolság 1,5x a kültéri maximum távolságnak a sugár beállító Led-ek nem fognak működni! 8. Megszakítási idő beállítása Az érzékenység állításával lehetőségünk van az egységek környezethez való igazítására. Abban az esetben ha az érzékelőket hulló levelek, szemét vagy egyéb tárgy zavarhatja a megszakítási időt célszerű nagyobb megszakításra állítani. Túl nagy megszakítási időt ne állítsunk mivel abban az esetben a rendszer pontatlanul működhet. A beállítás egy potméter segítségével történhet, ahol 6 érték közül tudunk választani. (a megadott időegységek csak tájékoztató jellegűek)

5 9. Hibaelhárítás A riasztási led világít, de nincs riasztás Hibajelenség Lehetséges ok MEGOLDÁS A táp led nem világít Helytelen táp feszültség (Feszültségesés, Szükséges tápfeszültség biztosítása szakadás a táp körben) A riasztási ledek nem világítanak, Helytelen táp feszültség (Feszültségesés, Szükséges tápfeszültség biztosítása ha a sugarak takarva vannak szakadás a táp körben) A sugarak visszaverődnek a vevőre Távolítsa el a fényvisszaverő tárgyat egy harmadik tárgyról vagy változtassa meg az egy- ségek elhelyezését. A sugár megszakítási idő túl hosz- Állítsa a megszakítási időt rövi- szúra van állítva Nincs vagy rossz csatlakozást, a vezetékezés gyenge vagy rossz szigetelése debbre Műszerrel való ellenőrzés és a csatlakozások megszorítása, vezeték csere A riasztási kimenet folyamatosan Valami akadályozza a sugarakat Az akadály eltávolítása aktív Az optikai modul vagy a burkolat Az optikai modul és a burkolat szennyeződött megtisztítása Gyakori téves riasztások Valami akadályozza a sugarakat Az akadály eltávolítása A sugár megszakítási idő túl rövidre A megszakítási idő hosszabbra van állítva állítása Rossz sugár beállítás Újra állítani Helytelen táp feszültség (Feszültségesés, Szükséges tápfeszültség biztosítása szakadás a táp körben) Instabil felszerelési hely Felszerelési hely biztosítása A telepítés elektromágneses zavarforrások Telepítési hely megváltoztatása közelébe történt 10. Méretek

6 11. Technikai adatok LEÍRÁS INFRASOROMPÓ Típus NR40TX NR80TX Tápfeszültség 10-28V DC Áramfelvétel Adó 12mA(Max.), Vevő 42mA (Max.) Működési környezet -25 C-+55 C, RH35-95% Raktározási környezet -25 C-+55 C, RH35-95% Hatótáv Kültér: 40m Beltér: 80m Kültér: 80m Beltér: 160m Érzékelési mód Led kijelzés Riasztási kimenet Szabotázs kapcsoló Megszakítási idő tartomány Optikai modul Alkalmazás Súlya 12. Kiegészítők Infrasugarak Táp LED: Piros LED (Adó) Riasztási LED: Piros LED (Vevő) Sugár állítási LED-ek: 3 Sárga LED (Vevő) NC kontakt, riasztás kikapcsolás késleltetés 3 másodperc, terhelhetőség :30V DC, 0,1A, nyitott kontakt feszültség kieséskor NC kontakt, jelzés a burkolat eltávolításakor, terhelhetőség:30v DC, 0,1A msec Állítható, +/-90 vízszintesen, +/-5 függőlegesen Kültéri /Beltéri (Fali és oszlop tartó) Adó: 430gr Vevő: 430gr BP-1 Oszlop Átmérő: 42,7mm Hossz: 950mm 2db/csomag BP-2 Oszlop Átmérő: 42,7mm Hossz: 1200mm 2db/csomag BP-3 Fali tartó Átmérő: 42,7mm Hossz: 420mm 2db/csomag 13. Egyéb információk Az egység megbízható működéséhez a szabotázskapcsolót be kell kötni egy felügyelt körbe. A rendszert legalább évenként tesztelni kell. Megjegyzés: A készüléket behatolás jelzésre tervezték, mely riasztórendszert hoz működésbe és a rendszer részeként üzemel. Bárminemű hibás használatból fakadó károkért felelősséget nem vállalunk.

7