AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIA MÉRÉS EREDMÉNYEINEK ÉRTELMEZÉSE 2007 AZ ELEMI SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIA MÉRÉS EREDMÉNYEINEK ÉRTELMEZÉSE 2007 AZ ELEMI SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE"

Átírás

1 1. oldal AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIA MÉRÉS EREDMÉNYEINEK ÉRTELMEZÉSE 2007 Matematika: AZ ELEMI SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE Az alábbi táblázat a 4. évfolyam százalékos eredményeit mutatja 2007 májusában: Feladat: számírás mértékváltás Iskolai eredmény: Más iskola eredménye: összeadás kivonás szorzás osztás 99% 63% 100% 98% 97% 97% 98% 67% 99% 93% 99% 96% intelligencia fejlődésének segítője az elemi számolási készség optimális elsajátítása.

2 2. oldal Az évfolyam jelentés része az optimális, és befejező szinten van az elemi számolási készség kiépülése terén. Ez kiváló alapot ad a további matematikai ismeretek elsajátításához. A gyermeki intelligencia fejlődését nagyban elősegíti a tanulóink általmutatott teljesítmény. AZ ELEMI SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG A jól begyakorolt, rutinszerűen működő elemi számolási készség kritikus előfeltétele annak, hogy a bonyolultabb számolási készségeket elsajátítsuk, hogy a kézi vagy gépi számítások eredményeinek áttekintő ellenőrzésére képessé váljunk. A számolási készségek begyakoroltságában még jobbak az évfolyam eredményei, mint az elemi számolási készség területén. Ez azt jelenti, hogy a számolási készségek jól begyakoroltak, rutinszerűen működnek, így jól megalapozott a későbbi bonyolultabb számolási készségek elsajátítása. A SZÁMÍRÁSI KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE Az eredményes matematikatanítás kritikus előfeltétele a számírási készség optimális elsajátítása. A számírási készség optimális az évfolyam nagy részénél, szinte hibátlanul teljesítették, ezt a feladat csoportot. A MÉRTÉKEGYSÉG-VÁLTÓ KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE intelligencia fejlődésének segítője a mértékegység-váltó készség optimális kiépülése, elsajátítása. A matematikatanítás kritikus előfeltétele és a gyermeki intelligencia fejlődésének segítője a mértékegység-váltó készségnek tanulóink egy részénél sajnálatosan alacsony eredmények születtek. Itt is ugyanazon gyermekeknek adódik problémája, mint az előzőben. Nekik felzárkóztatást javaslunk. Kiemelt feladatot ad a következő tanévre a mértékváltások alapkészségének fejlesztése, begyakoroltatása. Reméljük, hogy a következő országos felmérésben e területen jobban helyt fognak állni gyerekeink.

3 3. oldal AZ ÖSSZEADÁS KÉSZSÉGÉNEK KIÉPÜLÉSE 100-AS SZÁMKÖRBEN intelligencia fejlődésének segítője a 100-as számkörbeli összeadás készségének A százas számkörben elsajátították az összeadás készségét tanulóink, és itt is az átlagot meghaladóak az eredményeik. Hibátlanul teljesítették, ezt a feladat csoportot. A KIVONÁS KÉSZSÉGÉNEK KIÉPÜLÉSE 100-AS SZÁMKÖRBEN intelligencia fejlődésének segítője a 100-as számkörbeli kivonás készségének A százas számkörben elsajátították a kivonás készségét tanulóink, és itt is az átlagot meghaladóak az eredményeik. Szinte hibátlanul teljesítették, ezt a feladat csoportot. Remek alapokkal kezdhetik a felső tagozatot. A SZORZÁS KÉSZSÉGÉNEK KIÉPÜLÉSE 100-AS SZÁMKÖRBEN intelligencia fejlődésének segítője a 100-as számkörbeli szorzás készségének A százas számkörben elsajátították a szorzás készségét tanulóink, itt is az átlagot meghaladóak az eredményeik. Szinte hibátlanul teljesítették, ezt a feladat csoportot is. AZ OSZTÁS KÉSZSÉGÉNEK KIÉPÜLÉSE 100-AS SZÁMKÖRBEN intelligencia fejlődésének segítője a 100-as számkörbeli osztás készségének

4 4. oldal A százas számkörben elsajátították az összeadás készségét tanulóink, és itt is az átlagot meghaladóak az eredményeik. Hibátlanul teljesítették, ezt a feladat csoportot. Itt szinte minden tanuló az optimális szinten van, ez nagyon jó eredmény. AZ ELEMI GONDOLKODÁSI KÉPESSÉG KIÉPÜLÉSE Az elemi gondolkodási képesség teljes kiépülése, elsajátítása a gondolkodási képesség továbbfejlődésének, az eredményes iskolai tanulásnak kritikus előfeltétele. Az elemi gondolkodási képesség teljes kiépülése, elsajátítása a gondolkodási képesség tanulóinknál az országos mérés eredménye felett 89%-on helyezkedik el. Ez az a terület ahol továbbfejlődésre még van idő, és erre szükség is van. AZ ELEMI GONDOLKODÁSI KÉPESSÉG GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE Az elemi gondolkodási képesség optimális használhatóságú begyakorlottsága a gondolkodási képesség továbbfejlődésének, az eredményes iskolai tanulásnak kritikus előfeltétele. Az elemi gondolkodási képesség az évfolyam tanulóinál főleg a befejezett, és az optimális szakaszban van, ez a jövőre nézve remek alapot szolgál az iskolai tanuláshoz, és fejlődéshez. Az itt elért eredmények 86%-on vannak. Csak néhány tanuló van a haladó csoportban, ez sem rossz, de rájuk fokozottabban kell ügyelni le nem, maradjanak.

5 5. oldal Magyar AZ OLVASÁSKÉSZSÉG KIÉPÜLÉSÉNEK, GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE Az alábbi táblázat a 4. évfolyam százalékos eredményeit mutatja 2007 májusában: elemi olvasás készség elemi gondolkodási kép Iskolánk képes szóolv. szinoníma olv. szójelentés olv. rendszerezés kombinálás 99% 97% 89% 89% 83% Másik iskola 89% 87% 82% 72% 73% A jól működő szövegértő olvasás kritikus előfeltétele az optimálisan működő olvasáskészség, valamint a leggyakoribb 5000 szó jelentésének ismerete, mivel a köznyelvi írott szövegek szövegszavainak 96 százaléka ezekből variálódik. Az évfolyam nagy része közeljutott az optimális szinthez, az alapszókincs 97%-át ismerik, gyakorlott olvasóvá fejlődtek, ez dicséretes. Az országos átlagot jóval meghaladja a tanulók teljesítménye. A szövegértő olvasás százalékos adatai arról árulkodnak, hogy a differenciált és hozzáértő pedagógiai munka meghozta eredményét, hiszen minden tanító törekszik arra, hogy a tantervi előíráson felül minél több olvasmányt, könyvet dolgozzon fel a tanulókkal. Ennek munkaformái a következők, tesztek, drámajátékok, szinonimakeresések, szókincsbővítések, dramatizálások. A gyerekek maguk is állítanak össze fejtörőket, keresztrejtvényeket az adott művek feldolgozásakor. A jó eredmények tükrében javasoljuk a közösen feldolgozott művek bővítését, illetve, hogy a tanulók az egyénileg elolvasott regényeket önállóan is feldolgozzák a pedagógus vezetésével, amelyet aztán a társaiknak is ajánlanak. További teendőket vet fel a kiemelkedő eredmény, mivel ezeket a gyermekeket szakszerű tehetséggondozással, versenyre való felkészítéssel kell tovább fejlesztenünk.