Projektek. Rövid útmutató az első lépésekhez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Projektek. Rövid útmutató az első lépésekhez"

Átírás

1 Projektek Rövid útmutató az első lépésekhez A tevékenységek nyomon követése A SharePoint-feladatlistákkal kényelmesen nyomon követheti a projektekben végrehajtandó tevékenységeket. Felvehet kezdési dátumokat és határidőket, tevékenységeket rendelhet személyekhez, és megnézheti a projektet egy ütemtervben. Tevékenységek megtekintése ütemtervben Néhány tevékenység felvételével egyszerű ütemtervet készíthet, sok tevékenység felvételével azonban áttekintést kaphat a projektről. A betűtípusok és színek módosításával érthetőbbé teheti munkáját mások számára. A projekt megosztása másokkal A Megosztás gombra kattintva felkérhet másokat a projektben való együttműködésre. A munka megkezdése Gyorsszerkesztés módban gyorsan létrehozhat új tevékenységeket, illetve módosíthatja a meglévőket. Más nézetek kipróbálása A tevékenységlisták számos nézetet tartalmaznak. Szemmel követheti tevékenységeit egy naptárban, megnézheti az összes befejezett, illetve csak az Önhöz rendelt tevékenységeket és sok mást! Tevékenységek megjelölése befejezettként Ha befejezte a munkát, ezt a jelölőnégyzetet bejelölve befejezettként jelölheti meg a tevékenységet.

2 Hogyan vehetek fel tevékenységlistát a webhelyemre? A projektwebhelyek alapértelmezés szerint tartalmaznak tevékenységlistákat, amelyeket csoportwebhelyekre is felvehet. Tevékenység részleteinek hozzáadása 1. Válassza az adott tevékenységhez tartozó három pontot ( ), majd az előugró panelen lévő három pontot ( ), végül az Elem szerkesztése parancsot. 1. Az Ismerkedjen meg a webhelyével csoportban kattintson a Határidőre dolgozik? gombra. 2. A Hozzáadás gombra kattintva felveheti a Tevékenységek és a Naptár alkalmazást a webhelyére. Tevékenységek hozzáadása a projekthez 1. Válassza a Tevékenységek > szerkesztése elemet. 2. Töltse ki a Tevékenység neve, a Határidő és a Felelős oszlopot. Az Enter billentyűt lenyomva lépjen egy új sorra. 2. Töltse ki a felvenni kívánt adatokat (például Kezdés vagy Készültségi %). 3. A Több megjelenítése elemre kattintva hozzáfűzhet egy leírást, kiválaszthatja a jelenlegit megelőző tevékenységeket (Megelőző tevékenységek), megadhatja a prioritást, illetve frissítheti a tevékenység állapotát. 3. Ha elkészült, válassza a Szerkesztés leállítása elemet. Tevékenység behúzása, kihúzása és áthelyezése a listában Jelölje ki a listában behúzni, kihúzni vagy áthelyezni kívánt tevékenységet, és a Tevékenységek lapon kattintson a Behúzás, a Kihúzás, a Fel vagy a Le gombra. 4. Kattintson a Mentés gombra. A listán belül húzással is áthelyezhet tevékenységeket. 1. A tevékenységlista tetején válassza a szerkesztés elemet. 2. Húzza a tevékenységet az új helyére. Ha elkészült, egy kék vonal jelzi, hogy hová kerül a tevékenység.

3 Tevékenységek hozzáadása az ütemtervhez Jelölje ki a tevékenységeket, és kattintson a Tevékenységek > Hozzáadás az ütemtervhez gombra. Tevékenység megjelenítése az ütemterv fölött vagy alatt Amikor az ütemterv fölött vagy alatt jelenít meg egy tevékenységet, állítsa be feliratként. Betűtípusok és színek módosítása az ütemtervben Jelölje ki a módosítandó sávot vagy rombuszt az ütemtervben, majd az Ütemterv > Betűtípus csoport lehetőségeit használva végezze el a módosításokat. Ha egy sáv, rombusz, képfelirat vonala vagy a teljes ütemterv hátterének a színét szeretné módosítani, kattintson az ütemterv adott részére, majd a Kiemelőszín elemre. Jelölje ki a tevékenységet, és kattintson az Ütemterv > Megjelenítés ábrafeliratként gombra. Szükség esetén a feliratot áthúzhatja az ütemterv fölött vagy alatt másik helyre is. Mérföldkő létrehozása A mérföldkő a projektben egy adott pontot jelző tevékenység. Az ütemtervben a mérföldkövek felirattal rendelkező rombuszként jelennek meg. Képfelirat vonalán vagy egy ütemtervsávon használt b etűtípus, méret, formátum vagy szín módosításához kattintson az ütemterv adott részére, és használja az Ütemterv > Betűtípus csoport lehetőségeit. Tevékenység mérföldkővé alakítása: 1. Jelölje ki a tevékenységet az ütemtervben, és válassza a Dátumtartomány szerkesztése lehetőséget. 2. Törölje a tevékenység Kezdés dátumát, és csak a Határidő értéket hagyja meg.

4 A dátumok megjelenítésének módosítása Az Ütemterv > Megjelenítés/elrejtés csoport jelölőnégyzeteit bejelölve válassza ki a megjelenítendő dátumokat. Tevékenységek megtekintése naptárban A tevékenységlista tetején válassza a Naptár elemet. A Naptár lap lehetőségeit használva módosíthatja a megjelenített dátumokat, és a Naptár nézet hónapjait és nyilaithasználva lépkedhet az időben. Tevékenységek megjelenítése Gantt-diagramon A Gantt-diagram lehetővé teszi a tevékenységek időbeli áttekintését, beleértve a projekt tevékenységei közötti összefüggéseket is. A tevékenységlista tetején válassza a három pontot ( ), majd a Gantt-diagram elemet. A Gantt-diagramon látható nyilak jelzik, ha egyik tevékenység követi a másikat. Az Ütemterv > Dátumformátum menügombjára kattintva kiválaszthatja, hogy miként jelenjenek meg a dátumok.

5 Tevékenység megjelölése befejezettként Amint elkészült munkájával a projekten, jelölje be a befejezett tevékenységek melletti jelölőnégyzetet. Az összes befejezett tevékenység megtekintéséhez válassza a tevékenységlista tetején a Befejezve elemet. Tevékenység eltávolítása az ütemtervből Jelölje ki az ütemtervből eltávolítani kívánt sávot vagy rombuszt, és válassza az Eltávolítás az ütemtervből lehetőséget. A tevékenység megtekintésének egyéb lehetőségei A projekt megtekintéséhez néhány más nézetet is használhat. Kattintson a három pontra ( ), és az adott nézetek megnyitásához válassza a Késő tevékenységek, a Saját tevékenységek vagy a Közelgő tevékenységek elemet. A Nézet módosítása elemet választva módosíthatja az aktuálisan megjelenített nézetet, illetve a projekttevékenységek megtekintését a Nézet létrehozása lehetőséggel testre is szabhatja. Tevékenység törlése a projektből Tevékenységeket többféleképpen törölhet a projektből. A leggyorsabb mód az alábbi: 1. Jelölje ki a törlendő tevékenységeket. 2. Válassza a Tevékenységek > Elem törlése lehetőséget. Választhatja a szerkesztés elemet is, ezután jelölje ki a törlendő elemeket, és nyomja le a billentyűzet Delete billentyűjét.