A Rendelet 21. (3) bekezdés b) pontja hatályát veszti. A Rendelet az alábbi 25/C. -al egészül ki:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Rendelet 21. (3) bekezdés b) pontja hatályát veszti. A Rendelet az alábbi 25/C. -al egészül ki:"

Átírás

1 Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 22/2010. (VI.22.) rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 5/2003. (IV. 22.) számú rendelet módosításáról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 26. -ában foglalt törvényi felhatalmazás alapján megalkotott a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 5/2003. (IV.22.) számú rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja: 1. A Rendelet 21. (3) bekezdés b) pontja hatályát veszti. 2. A Rendelet az alábbi 25/C. -al egészül ki: (1) Átmeneti segélyben részesíthető a Székesfehérvár és térsége szennyvízelvezetési program keretében megvalósuló székesfehérvári szennyvízcsatorna építésében érdekeltekből megalakult Fehérvári Szennyvízcsatorna-építő Viziközmű Társulatnak Székesfehérvár Megyei Jogú Város közigazgatási területén a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló évi LXVI. törvény (a továbbiakban Nytv.) 5. (2) bekezdése szerinti bejelentett lakóhellyel és más településen az Nytv. 5. (3) bekezdése szerinti bejelentett tartózkodási hellyel nem rendelkező, illetve lakóhely hiányában Székesfehérvár Megyei Jogú Város közigazgatási területén az Nytv. 5. (3) bekezdése szerinti bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély érdekeltje, amennyiben: a) a kérelem előterjesztését megelőző hónapban az Szt. 4. (1) bekezdés c) pontja szerinti családja összes jövedelméből számított egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, az Szt. 4. (1) bekezdés e) pontja szerinti egyedül élő esetében 300 %-át nem haladja meg b) feltéve, hogy az Szt. 4. (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal sem kérelmező, sem az Szt. 4. (1) bekezdés c) pontja szerinti családja nem rendelkezik. (2) A segély az e célra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével, az azon feltüntetett dokumentumok csatolása mellett igényelhető Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati feladatot ellátó szervezeti egységénél, valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal összefüggő feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységénél, illetve postai úton.

2 (3) A kérelem a befizetés hitelt érdemlő igazolása mellett - az érdekeltségi egységre jutó hozzájárulás befizetését április 30. napjáig egy összegben teljesítő kérelmező esetében szeptember 30. napja jogvesztő határidőig, a teljesítést részletekben vállaló kérelmező esetében az érdekeltségi egységre jutó hozzájárulás évre megállapításra került teljes összege megfizetésének teljesítését követően, azonban legkésőbb január 31. napja jogvesztő határidőig terjeszthető elő. (4) Az (1) bekezdésben meghatározott jogcímen és feltételek mellett megállapított átmeneti segély támogatási összegeként, amennyiben kérelmező - az Szt. 4. (1) bekezdés c) pontja szerinti - családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem - az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, az Szt. 4. (1) bekezdés e) pontja szerinti egyedül élő esetében 200 %-át nem haladja meg, az egy érdekeltségi egységre jutó hozzájárulás 30 %-a, - az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, az Szt. 4. (1) bekezdés e) pontja szerinti egyedül élő esetében 250 %-át nem haladja meg, az egy érdekeltségi egységre jutó hozzájárulás 20 %-a, - az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, az Szt. 4. (1) bekezdés e) pontja szerinti egyedül élő esetében 300 %-át nem haladja meg, az egy érdekeltségi egységre jutó hozzájárulás 10 %-a kerül megállapításra. (5) A segély kifizetése postai úton, illetve jogosult kérésére pénzintézetnél vezetett lakossági folyószámlára utalással történik. 3. A Rendelet 23. (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul: (1) Átmeneti segély kivéve a 25/B., 25/C, 26., 27. -okban szabályozott átmeneti segély-formákat - a család egy tagja számára, naptári félévente egy alkalommal adható, továbbá a naptári félévente kifizetésre kerülő segély összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.

3 4. A Rendelet 54. -a helyébe az alábbi rendelkezés lép: (1) Intézményi étkezési térítési díj átvállalásában részesíthető szociális helyzete alapján a gyermekek napközbeni ellátását igénybe vevő kiskorú, az óvodai nevelésben részt vevő gyermek, az általános iskolai, szakiskolai, gimnáziumi, szakközépiskolai nevelési-oktatási intézményben a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató gyermek, fiatal felnőtt, valamint a 25 évesnél fiatalabb, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató személy, ha a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló többszörösen módosított évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 19. (4) bekezdése szerinti családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg, feltéve, hogy a vagyoni helyzet vizsgálata során az egy főre jutó vagyon értéke nem haladja meg külön-külön vagy együttesen a Gyvt. 19. (7) bekezdésében meghatározott értéket. (2) A vagyoni helyzet vizsgálata - figyelemmel a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló többszörösen módosított 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 65. (6) és (7) bekezdéseire - kiterjed a Gyvt. 19. (4) bekezdésében meghatározott közös háztartásban élő közeli hozzátartozók vagyonára. (3) Az intézményi étkezési térítési díj átvállalásának megállapítását a szülő vagy más törvényes képviselő, illetve nagykorú kérelmező az arra rendszeresített formanyomtatványon terjesztheti elő Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati feladatot ellátó szervezeti egységénél, valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal összefüggő feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységénél, illetve postai úton. (4) Amennyiben az intézményi étkezési térítési díj átvállalására vonatkozó igény nem formanyomtatványon kerül benyújtásra, úgy a kérelem előterjesztése napjának az írásbeli kérelem benyújtásának igazolt napját kell tekinteni, feltéve, hogy a formanyomtatványon történő utólagos bejelentés megtörténik. (5) Az intézményi étkezési térítési díj átvállalására a tanév rendjéről rendelkező jogszabályban meghatározott első tanítási napot megelőzően benyújtott kérelmek esetén a tanév első tanítási napjától figyelemmel az önkormányzat által működtetett nyári napközis tábori ellátás igényjogosult gyermekeire - a soron következő tanév első tanítási napját megelőző napig kerül sor. Amennyiben a kérelem előterjesztése a tanév első tanítási napját követően történik, a támogatásra való jogosultság megállapítására a kérelem benyújtását követő hónap első napjától a soron következő tanév első tanítási napját megelőző napig kerül sor.

4 (6) Az önkormányzat által működtetett nyári napközis tábor igénybevételével összefüggésben intézményi étkezési térítési díj átvállalására a tábor időtartama alatt Székesfehérvár Megyei Jogú Város Jegyzője döntése alapján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő általános iskolában tanuló gyermek is jogosult. (7) Az intézményi étkezési térítési díjra való jogosultság ismételt megállapítása iránti kérelem a korábbi jogosultság időtartama alatt, annak megszűnését megelőző három hónapban is benyújtható. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól, illetőleg a tanév rendjéről rendelkező jogszabályban meghatározott első tanítási naptól kell megállapítani. (8) Az intézményi étkezési térítési díj átvállalásának mértéke a ténylegesen igénybe vett étkezési napok és a napi étkezési díj szorzatának összege, figyelemmel a Gyvt (5) bekezdésében meghatározott gyermekétkeztetés normatív kedvezményeire. A támogatási összeg az étkeztetést biztosító intézmény részére történő utalásról az intézmény számára Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal összefüggő feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége által tárgyhót követő hónap 5. napjáig megküldött elszámolási nyomtatvány visszaérkezése után soron kívül történő jogosultságellenőrzést követő 5 munkanapon belül történik intézkedés. (9) Kérelem alapján méltányosságból a Közgyűlés az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól eltérhet, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át meg nem haladó mértékű jövedelem-eltérés esetén dönthet a támogatás megítéléséről. A kérelem a döntés közlésétől számított 10 munkanapon belül terjeszthető elő. 5. (1) E rendelet július 01. napján lép hatályba. (2) A Rendelet 49. -a január 01. napján hatályát veszti. (3) A Rendelet 25/C. -a január 31. napján hatályát veszti. (4) E rendelet február 01. napján hatályát veszti. Székesfehérvár, június 22. Warvasovszky Tihamér polgármester Dr. Bóka Viktor jegyző

5 Záradék: A rendeletet június 22. napján kihirdettem: Dr. Bóka Viktor jegyző A rendelet a Közgyűlés által elfogadottaknak mindenben megfelel.