Slovenská komisia Dejepisnej olympiády. 2.* Alkoss helyes párokat a városokból és az eseményekből, amelyek Juraj Jánošík életéhez fűződnek.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Slovenská komisia Dejepisnej olympiády. 2.* Alkoss helyes párokat a városokból és az eseményekből, amelyek Juraj Jánošík életéhez fűződnek."

Átírás

1 Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 9. ročník, školský rok 2016/17 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Megjegyzés: a monotematikus rész kérdéseit * jelöltük meg 1.* A felvilágosodás évszázadában az osztrák monarchia uralkodói rokoni viszonyban voltak. Írd a felsorolt párokhoz, milyen rokoni viszonyban voltak. 2.* Alkoss helyes párokat a városokból és az eseményekből, amelyek Juraj Jánošík életéhez fűződnek. a) Liptovský Mikuláš 1) születése b) Klenovec 2) bírósági per és kivégzés c) Varín 3) bujdosás d) Terchová 4) megkeresztelkedés 3.* 1721 ben Pozsonyban rendszeresen megjelent Magyarország első újsága, melyet latin nyelven írtak. Az újság főszerkesztője a szlovák nemzet és egész Magyarország jelentős személyisége volt, aki a tudományos munkásságáról lett ismert. a) Írd le, mi volt az újság latin címe? b) Melyik személyiség volt az újság főszerkesztője? Nevének kezdőbetűi : B.M. 4.* Annak ellenére, hogy a 18. században az osztrák monarchiában megtartották egyenes ágon az uralkodó család kontinuitását, továbbadva generációról generációra, mégis bekövetkezett a változás és ezután már két uralkodó családról beszélhetünk. a) Írd le, milyen két néven ismeretes a két uralkodói család. b) Ki volt a régebbi családból származó utolsó osztrák uralkodó? c) Ki volt az új családból származó első osztrák uralkodó? 5.* Mária Terézia javítani akart a monarchia gazdasági helyzetén. Az egyik út az adóbeszedés hatékonnyá tétele volt. Ezért elhatározta az adó nagyságának szabályozását és a jobbágyok többi kötelezettségét földjeik terjedelméhez és termőképességéhez mérten. A jobbágyok beszolgáltatásai és kötelezettségei egységesek voltak az egész országban. Hogy nevezzük szlovák nyelven a jobbágyföldek összeírását és a kötelezettségeket (a képen látható), melyet Mária Terézia elrendelt?

2 6.* A jobbágy lakosságot három kategóriába osztották, vagyonuk nagysága szerint: parasztok, zsellérek, házatlan zsellérek. Vagyonuk nagysága szerint határozták meg a munkájukat és jobbágyi kötelezettségeiket. A felsorolt fogalmakat írd a válaszíven a jobbágy lakosság megfelelő csoportjához. volt házuk, volt telkük, nem volt saját házuk, évente 18 nap gyalogrobot, évente 12 nap gyalogrobot, hetente 1 nap igás robot vagy két nap gyalogrobot 7.* A 18. század első felében a bányászat legnagyobb problémája a bányavíz elszívatása volt. A selmecbányai Hell család által megtervezett és megszerkesztett szivattyúberendezések hozzájárultak a bányák megmentéséhez. Az egész Hell család sokat tett a tudomány és technika fejlődése érdekében Magyarországon. A családból származó csillagász és matematikus tervei szerint, aki a bécsi császári csillagvizsgáló igazgatója volt, megépítették a Nagyszombati Egyetem csillagvizsgálóját. Melyik Hell fivér foglalkozott szivattyútervezéssel és melyik a csillagvizsgálattal? 8.* Ha fizikusz lennél a 18. sázadban, akkor a) fizikát tanítanál a gimnáziumban b) megyei orvos lennél c) a császári hadsereg fizikai felkészülését felügyelnéd 9.* A huszárvágás kifejezés egy rendkívüli cselekményt jelent, amely ügyességet és bátorságot igényelt. A kifejezés valóban egy rendkívüli és meglepő katonai akcióra utal, amely 1757-ben történt az ú.n. hétéves háború idején. Az akciónak kifejezetten szlovák nyomai vannak. a) Melyik katonai akcióról volt szó? b) Hogy hívták a katonaparancsnokot, akinek sikerült az akció megvalósítása? c) Hogy nevezik a magyar hadsereg sajátos lovasseregét, amelyik mgvalósította az akciót? 10.* Márie Terézia férje pozíciója és uralkodói címe ellenére nem nagyon érdeklődött a nagypolitika iránt, hanem a természettudománnyal és gyűjteményeivel foglalkozott. Sikeres vállalkozó volt. A monarchia területén elsőként létesített manufaktúrákat. a) Írd le a férj teljes nevét a két keresztnevével együtt (a képen látható). b) Melyik jelentős uralkodói cím illette meg (mely túllépte az osztrák monarchiát)? c) Melyik nyugat-szlovákiai városban alapított majolika manufaktúrát? d) Melyik nyugat-szlovákiai városban alapított kartonmanufaktúrát? e) Milyen termék volt a karton?

3 11.* Az 1777-ben kiadott új oktatásügyi rendelet változásokat hozott a magyarországi egyetemi oktatás területén is. A több mint százéves működés után az egyetemet Nagyszombatból áthelyezték más városba. Az áthelyezés után amolyan pótlásként Nagyszombatban létrejött egy felsőbb szinttű főiskola, kétéves filozófiai és jogi karral. a) Írd le, melyik városba helyezték át az egyetemet. b) Milyen megnevezés alatt ismeretes az említett felsőbb főiskola, melyet Nagyszombatban alapítottak? 12.* Az oktatásügyi reform kialakította az úgynevezett triviális iskolákat, ahol a diákok három alaptantárgyat/gyakorlatot tanultak, amelyeket mostanáig oktatnak. Írd le, melyek voltak ezek. 13.* Márie Terézia reformjai érintették a törvénykezést és a büntetőjogot is. Az alább felsorolt reformok közül válaszd ki a két megfelelőt. a) A halálbüntetés megszüntetése b) Megtiltotta a vádlottak kínzását a kihallgatás folyamán c) Állam által fizetett ügyvéd alkalmazása d) Alkotmánybíróság létrehozása e) Boszorkányperek betiltása 14.* II. József egyházpolitikai reformjai nem javítottak csupán az evangélikus és kálvinista egyház helyzetén, de érintették a monarchia két másik vallását is. Írd le, melyeket. 15.* II. József jelentős területrendezési reformot is megvalósított, mely értelmében megszűntek az eredeti kisebb régiók és helyettük újak jöttek létre, más megnevezéssel. Írd le, hogy nevezték a régebbi területi egységeket és hogyan az újakat. 16.* Ladislav Škultéty-Gábriš (a képen) arról ismert, hogy a) a történelem leghosszabb ideig szolgáló katonája b) a magyar hadsereg tábornoka volt c) a törökellenes erődítmény védője volt Komáromban 17.* es években a művészettörténetben három stílust különböztetünk meg. Sorold fel helyes sorrendben a három művészeti stílust. 18.* Tele van önkényes és erőszakos elvvel és a legerősebb és legkeményebb despotizmussal...mindent megvet, ami nem az ő gondolata, csak azokat az embereket szereti, akik tehetségtelenek és gépiesen engedelmeskednek neki... Ilyen szavakkal is jellemezte elődét, II. Józsefet a későbbi császár II. Lipót. a) Milyen II. József megítélése a fentiek alapján? b) Folytatni akarta II. Lipót a monarchia megrefomálását? c) Mielőtt Lipót a magyar trónra lépett, Olaszország egyik régiójában uralkodott. Írd le, melyikben.

4 19. Az úgynevezett hétéves háború volt az első olyan háború a történelemben, amely egyidőben több kontinensen dúlt. A háborúba bekapcsolódott több akkori európai hatalom, beleleszámítva az osztrák monarchiát is. Az első világháború előtti tankönyvekben ezt a háborút gyakran világháborúként emlegetik. a) Írd le, mettől meddig tartott ez a háború. b) Mit eredményezett ez a háború Nagy- Britanniának Észak - Amerikában? c) A Habsburg- monarchia bekapcsolódott a háborúba, hogy visszaszerezze a gazdaságilag jelentős elvesztett területeket. Írd le, melyik területekről van szó és elérte-e célját az osztrák monarchia. 20. A francia forradalom az es években több radikális változást hozott, amely mindegyik társadalmi rétegre vonatkozott. Az alábbiak közül válaszd ki a négy változást és írd a válaszívre. a) a jobbágyrendszer megszüntetése b) az összes főnemesi kiváltság megszüntetése c) a királyságot felváltotta a köztársaság d) a törvény előtti egyenlőség e) jobbágyság megszüntetése f) minden állampolgárt megválaszthattak a Nemzetgyűlésbe g) szólásszabadság bevezetése 21. Nagyon közel állt a Habsburg-birodalomhoz a francia forradalom egyik tragikus alakja (a képen látható). a) Hogy hívták? b) Milyen pozíciót töltött be a forradalom előtt és után? c) Milyen családi vizsony fűzte a Habsburg monarchiához? d) Miért tartozik a francia forradalom tragikus alakjai közé? 22. Ha kiválasztanának Dr. Joseph-Ignace Guillotin találmányának tesztelésére a 18. század végén, akkor... (válassz ki egy lehetőséget) a) jól fel kellene öltöznöd b) már nem maradna hátra sok időd c) vastag könyvet kellene vinni magaddal 23. A 19. század elején egy ellenséges országgal szemben Franciaország kontinentális zárlatot rendelt el. a) Írd le, melyik országgal szemben rendelték el a zárlatot. b) Az egyik európai hatalom megszegte a zárlatot, amiért Franciaország megtámadta. Írd le, melyik volt ez a hatalom.

5 24. A 19. század elején Franciaországban új művészeti stílus jött létre, amelyik reagált a korabeli politikai helyzetre és főleg a bútorkészítésben ( a képen látható) és a ruházatban nyilvánult meg. Írd le, hogy nevezik ezt a művészeti stílust. 25. Tömören magyarázd meg a perszonálunió fogalmát. 26. Olvasd el a szemelvényt az egyik történelmi dokumentumból és válaszolj a kérdésekre. Ez a korona nem jelent semmit. Azt a koronát, melyet egy Hohenzollern elfogadhat, nem olyan, amelyet a forradalmi magból sarjadzott gyülekezet készített, hanem olyan, amely hordozza Isten pecsétjét. a) Ezekkel a szavakkal utasította vissza a császári koronát a kiválasztott uralkodó. Írd le aaz uralkodó nevét és az országot, ahol uralkodott. b) A forradalmi magból kifejezés melyik forradalomhoz köthető, melyik évekhez? c) Milyen néven ismert a szemelvényben említett gyülekezet? 27. A 19. században a tudomány fejlődése a biológiát is érintette. Ennek az ágazatnak a nagyjai elsősorban Gregor Johann Mendel és Charles Darwin voltak. Mindkét tudóshoz írd a bilológia ágazatát, amelyben kiemelt eredményeket ért el. 28. A szlovák nemzeti megújulás idején egy ideig fontos szerepet játszott a szláv összetartozás eszméje, amely az összszláv egységet hírdette, melyben Oroszország, mint szláv nagyhatalom fontos szerepet játszott. Ez a gondolat azonban nem mindig volt azonos a reálpolitikával. a) Írd le, milyen esemény volt ellentétes ezzel az elgondolással, amely 1831-ben játszódott le az akkori Magyarország szomszédságában? b) A szláv összetartozás eszméjét leginkább a szlovák nemzeti mozgalom három fázisa egyikének képviselői hirdették. Írd le, melyik volt ez a fázis. 29. Az 1848-as forradalmi év idején a magyar országgyűlés három fontos törvényt fogadott el. Az alábbi lehetőségek közül válaszd ki hármat, amelyre a törvény vonatkozott. a) a lakosság egyenlősége a törvény előtt b) Magyarország föderalizációja c) a főnemesség kiváltságainak megszüntetése d) a jobbágyrendszer megszüntetése e) jobbágyság megszüntetése f) Magyarország függetlenségének kikiáltása 30. A szlovákok 1848 májusában megírt politikai kérelmei között megjelent a szlovák zászló elismerésének kérelme is. Milyen színű lett volna?

6 31. A szlovák nemzet képviselői a 19. század második harmadában több dokumentumot készítettek, melyekben kérték nemzeti jogaik elismerését. Ezek a dokumenumok különböző megnevezés alatt jelentek meg. A válaszíven található mondatokban egészítsd ki a megnevezéseket. 32. A 19. század 60-as és 70-es éveiben Szlovákia területén négy szlovák nyelvű középiskola létesült.írd le, melyik városokban vagy községekben jöttek létre az iskolák. 33. A 19. század végén Szlovákia területén is fejlődésnek indult az ipar. Pozsonyban is több gyár jött létre, amely közül néhány a mai napig működik. Írd le, milyen terméket gyártottak abban a gyárban, amelynek a reklámplakátja a képen látható. 34. A képen látható politikus az es években oktatásügyi miniszter volt. Megváltoztatta a törvényeket, amelyk II. József idejétől voltak érvényben hogy a népiskolákban magyar nyelven oktassanak. Melyik évben fogadták el az oktatási törvényeket, amelyek szerint Szlovákiában a szlovák nyelvet hetente egy tanítási órában oktatták, és a tanítási nyelv a magyar nyelv lett volna? Írd le a miniszter nevét, aki szerint a törvényeket nevezik. Autori: PhDr. Anna Mydlová, Mgr. Ľuboš Paller, Mgr. Štefan Podolinský Recenzent: PhDr. Daniela Kodajová, PhD. Preklad. Ing. Veronika Zsideková Vydal: IUVENTA Slovenský inštitút mládeže, 2017 Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 9. ročník, školský rok 2016/17 Testové úlohy pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 9. ročník, školský rok 2016/17 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

tüzérség, tankok, rádióval irányított bombák, harci repülőgépek, harci gázok, ismétlő puskák, tengeralattjárók

tüzérség, tankok, rádióval irányított bombák, harci repülőgépek, harci gázok, ismétlő puskák, tengeralattjárók Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 6. ročník, školský rok 2013/14 Testové úlohy pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 11. ročník, školský rok 2018/19 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) A monotematikus

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 9. ročník, školský rok 2016/17 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 8. ročník, školský rok 2015/16 Testové úlohy pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 9. ročník, školský rok 2016/17 Testové úlohy pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

tél, ősz, a cár lemondása, diktatúra, demokrácia, békeszerződés aláírása Németországgal

tél, ősz, a cár lemondása, diktatúra, demokrácia, békeszerződés aláírása Németországgal Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 10. ročník, školský rok 2017/18 Testové úlohy pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 11. ročník, školský rok 2018/19 Testové úlohy pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) A monotematikus

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 6. ročník, školský rok 2013/14 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 5. ročník, školský rok 2012/13 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 9. ročník, školský rok 2016/17 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

1.* A válaszívben egészítsdt ki a szlovák nemzeti mozgalom személyiségeinek neveit.

1.* A válaszívben egészítsdt ki a szlovák nemzeti mozgalom személyiségeinek neveit. Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 5. ročník, školský rok 2012/13 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 11. ročník, školský rok 2018/19 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) A monotematikus

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 4. ročník, školský rok 2011/12 Testové úlohy pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 7. ročník, školský rok 2014/15 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 8. ročník, školský rok 2015/16 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 3. ročník, školský rok 2010/2011 Písomný test pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG), maďarská

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády. 1.* Jozef Tiso és Karol Sidor 1939-ben ugyanazt a politikai funkciót töltötték be(nem egyidejűleg).

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády. 1.* Jozef Tiso és Karol Sidor 1939-ben ugyanazt a politikai funkciót töltötték be(nem egyidejűleg). Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 7. ročník, školský rok 2014/15 Testové úlohy pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Lengyelország (Poľsko), Albánia (Albánsko), Dánia (Dánsko),Besszarábia ( Besarábia), Etiópia

Lengyelország (Poľsko), Albánia (Albánsko), Dánia (Dánsko),Besszarábia ( Besarábia), Etiópia Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 8. ročník, školský rok 2015/16 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády. 1.*A legenda szerint Róma alapítói Aeneas (Eneas) hős leszármazottai voltak. Melyik városból származott a hős?

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády. 1.*A legenda szerint Róma alapítói Aeneas (Eneas) hős leszármazottai voltak. Melyik városból származott a hős? Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 4. ročník, školský rok 2011/12 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 5. ročník, školský rok 2012/13 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 10. ročník, školský rok 2017/18 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 7. ročník, školský rok 2014/15 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 9. ročník, školský rok 2016/17 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

3.* Görögország szárazföldi területén több városállam alakult. Írde le a nevüket. Segítségül szolgálnak a kezdőbetűk.

3.* Görögország szárazföldi területén több városállam alakult. Írde le a nevüket. Segítségül szolgálnak a kezdőbetűk. Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 10. ročník, školský rok 2017/18 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG) ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 11. ročník, školský rok 2018/19 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 8. ročník, školský rok 2015/16 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

piktek, anglik, szászok, jütök, skótok

piktek, anglik, szászok, jütök, skótok Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 8. ročník, školský rok 2015/16 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 7. ročník, školský rok 2014/15 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády. 1.* Hogy hívták azokat a fivéreket, akik a legenda szerint megalapították Róma városát?

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády. 1.* Hogy hívták azokat a fivéreket, akik a legenda szerint megalapították Róma városát? Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 4. ročník, školský rok 2011/12 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 3. ročník, školský rok 2010/2011 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG), maďarská

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 5. ročník, školský rok 2012/13 Testové úlohy pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 8. ročník, školský rok 2015/16 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 6. ročník, školský rok 2013/14 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnázia 11. ročník, školský rok 2018/19 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Krajské kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 8. ročník, školský rok 2015/16 Testové úlohy pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) -----------------

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 7. ročník, školský rok 2014/15 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnázia 11. ročník, školský rok 2018/19 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 3. ročník, školský rok 2010/2011 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG), maďarská

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 7. ročník, školský rok 2014/15 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti

1. TOTÓ. 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos X pozsonyi 2. kéttáblás X. évenkénti 1. TOTÓ 1. Kire ismersz: ősiség eltörlése, Lánchíd, gőzhajó, kaszinó? 1. Széchenyi Ferenc 2. Széchenyi István X. Kossuth Lajos 2. Ebben az évben nyílik meg Magyarországon az első vasútvonal: 1. 1844 2.

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 4. ročník, školský rok 2011/12 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 4. ročník, školský rok 2013/2014 Krajské kolo Teoretický test kategória B

SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 4. ročník, školský rok 2013/2014 Krajské kolo Teoretický test kategória B SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 4. ročník, školský rok 2013/2014 Krajské kolo Teoretický test kategória B Kód žiaka: Základná škola: Počet bodov: 1. A válaszba írd be, hogy az

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 2. ročník, školský rok 2009/2010 Písomný test pre kategóriu C (9. ročník ZŠ a 4. ročník OG) Dátum:...

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

A kétfejű sas árnyékában

A kétfejű sas árnyékában A kétfejű sas árnyékában MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 2. FORDULÓ MÁRIA TERÉZIA ÉS II. JÓZSEF, A FELVILÁGOSULT ABSZOLUTIZMUS II. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA. 55. ročník, školský rok 2018/2019. Kategória D. Domáce kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA. 55. ročník, školský rok 2018/2019. Kategória D. Domáce kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 55. ročník, školský rok 2018/2019 Kategória D Domáce kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY odpoveďový hárok Maďarská verzia TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK Hazánk a Habsburg Birodalomban Kinek a nevéhez köthető a Pragmatica Sanctio? III. Károly. Mettől-meddig uralkodott? 1711-1740. Mit tett lehetővé a Pragmatica Sanctio elfogadása? A

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 5. ročník, školský rok 2014/2015 Okresné kolo Zadanie teoretického testu kategória A

SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 5. ročník, školský rok 2014/2015 Okresné kolo Zadanie teoretického testu kategória A SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 5. ročník, školský rok 2014/2015 Okresné kolo Zadanie teoretického testu kategória A A tanuló kódszáma: Alapiskola : Összesített pontszám: 1.

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 2. ročník, školský rok 2009/2010 Písomný test pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Dátum:...

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 2. ročník, školský rok 2009/2010 Písomný test pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Dátum:...

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 2. ročník, školský rok 2009/2010 Písomný test pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Dátum:...

Részletesebben

TEORETICKÉ ÚLOHY. Válaszlap Štartové číslo:... Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14 Krajské kolo

TEORETICKÉ ÚLOHY. Válaszlap Štartové číslo:... Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14 Krajské kolo TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14 Krajské kolo Válaszlap Štartové číslo:... Spolu bodov:... 1. feladat (12 p) A zárojelből válaszd ki a helyes állítást. a) Metán

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám:

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: 50p Név: Iskola neve, címe:.. I. Az alábbi feladat az 1848-49-es magyar forradalomra

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Milyen okok vezettek a reformmozgalom kibontakozásához?

Részletesebben

A POLGÁRI ÁTALAKULÁS KORA. Találmányok és feltalálók a XVIII XIX. században

A POLGÁRI ÁTALAKULÁS KORA. Találmányok és feltalálók a XVIII XIX. században A POLGÁRI ÁTALAKULÁS KORA Találmányok és feltalálók a XVIII XIX. században Párosítsd a századot a megfelelô évszámokkal! XVIII. század XIX. század 1801 1900-ig 1701 1800-ig Jelezd csíkozással a térképvázlatban

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Szabályzata,

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

TestLine - Pedigped tesztje-06 Minta feladatsor

TestLine - Pedigped tesztje-06 Minta feladatsor Történelem a 10. évfolyam számára IV. témakör: Az újjáépítés kora Magyarországon A magyar országgyűlés. 1. 2:42 Normál Válaszolj a táblázat és saját ismereteid alapján a kérdésekre! A magyar országgyűlés...

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Főiskola Intézményi Doktori és Habilitációs

Részletesebben

TEORETICKÉ ÚLOHY. Válaszlap Štartové číslo:... Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14 Okresné kolo

TEORETICKÉ ÚLOHY. Válaszlap Štartové číslo:... Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14 Okresné kolo TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14 Okresné kolo Válaszlap Štartové číslo:... Spolu bodov:... 1. feladat (10 p) Egészítsétekki a szövegkipontozottrészeit a keverékekösszetevőinekelválasztásimódszereivel:

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6,

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6, Zavodszky Geza Törtenelem 111. a közepiskolak szamara ATDOLGOZOn KIADAs Nemzeti Tankönyvkiad6, Budapest Bevezetes.. 5 I. Az "ismeretlen" XVIII. szazad 7 Regi vihig - modem vihig. Az "ismeretlen" XVIII.

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 51. ročník, školský rok 2014/2015 Kategória D Krajské kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 51. ročník

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 2. ročník, školský rok 2011/2012 Obvodné kolo Teoretický test kategória A (maďarská verzia)

SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 2. ročník, školský rok 2011/2012 Obvodné kolo Teoretický test kategória A (maďarská verzia) SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 2. ročník, školský rok 2011/2012 Obvodné kolo Teoretický test kategória A (maďarská verzia) Meno žiaka: Základná škola: Počet bodov: 1. A felsorolt

Részletesebben

1. TOTÓ Karikázd be a helyes választ!

1. TOTÓ Karikázd be a helyes választ! 1. TOTÓ Karikázd be a helyes választ! 1. Ki mondhatta magáról: A Nagy Enciklopédia főszerkesztője voltam? 1. Montesquieu 2. Diderot X. John Locke 2. Miről rendelkezett a Ratio Educationis? 1. egészségügy

Részletesebben

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c 2017-18 1. Kora újkori egyetemes történelem a. Francia abszolutizmus i. Királyi hatalom meggyengülése ii. XIV. Lajos iii. Gazdaságpolitikája, hadserege b. Habsburgok

Részletesebben

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás Történelem 5. évfolyam - Redmentás feladatsorok - I. Az őskor és az ókori Kelet A történelem forrásai Őskori elődeink Az őskori kultúra Barlangokból a falvakba Holdévektől a napévekig Az első városok Mezopotámiában

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 50. ročník, školský rok 2013/2014 Kategória D TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14

Részletesebben

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA. Időtartam 60 perc 15 perc Elérhető pontszám 50 pont 30 pont

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA. Időtartam 60 perc 15 perc Elérhető pontszám 50 pont 30 pont TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA 1 A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli Időtartam 60 perc 15 perc Elérhető pontszám 50 pont 30 pont Írásbeli

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel):

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel): Iránytanmenet A táblázat bemutatja a katolikus tartalmak (dőlt betűvel) tananyagba építésének helyét és módját. Szemlélteti, hogy mikor, melyik anyagrész kapcsán érdemes a tartalmakat külön órán tanítani

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 8. ročník, školský rok 2017/2018 Školské kolo Teoretický test kategória A

SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 8. ročník, školský rok 2017/2018 Školské kolo Teoretický test kategória A SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 8. ročník, školský rok 2017/2018 Školské kolo Teoretický test kategória A 1. A nagyobb vagy kisebb tárgyak méretének meghatározásához Különböző

Részletesebben

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály

Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály Megoldókulcs a Kosáry Domokos Történelemverseny 1. (helyi) fordulójához Általános iskola, 8. osztály 1. feladat: Az 1848 49-es szabadságharc eseményei a) 5. (isaszegi csata) b) 6. (pákozdi csata) c) 2.

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2012/2013 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2012/2013 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2012/2013 MEGYEI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük.

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 50. ročník, školský rok 2013/2014 Kategória D TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA. 48. ročník, školský rok 2011/2012 Kategória Dz. Obvodné kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA. 48. ročník, školský rok 2011/2012 Kategória Dz. Obvodné kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 48. ročník, školský rok 2011/2012 Kategória Dz Obvodné kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda Obvodné kolo kategória Dz školský rok

Részletesebben

j) h) a trafalgári győző i) II. Rákóczi Ferenc nevelőapja 1.2. Hogy hívták a megfejtésben szereplő személyt?

j) h) a trafalgári győző i) II. Rákóczi Ferenc nevelőapja 1.2. Hogy hívták a megfejtésben szereplő személyt? Neved: Felkészítő tanárod... 7 Iskolád: Elért pontszámod:... / 80 pont 1.1. Fejtsd meg a személynevekből álló rejtvényt! a) b) c) d) e) f) g) h) i) a) jakobinus vezér b) a népfelség elvének megfogalmazója

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 8. ročník, školský rok 2017/2018 Školské kolo Teoretický test kategória B

SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 8. ročník, školský rok 2017/2018 Školské kolo Teoretický test kategória B SLOVENSKÁ KOMISIA TECHNICKEJ OLYMPIÁDY TECHNICKÁ OLYMPIÁDA 8. ročník, školský rok 2017/2018 Školské kolo Teoretický test kategória B A tanuló kódszáma: Összesített pontszám: 1. A természetes selyem olyan

Részletesebben

MAGYARORSZÁG A XVIII. SZÁZADBAN (1711-1795) III. KÁROLY (1711-1740

MAGYARORSZÁG A XVIII. SZÁZADBAN (1711-1795) III. KÁROLY (1711-1740 MAGYARORSZÁG A XVIII. SZÁZADBAN (1711-1795) I. A szatmári béke (1711): III. KÁROLY (1711-1740 a) a Rákóczi-szabadságharcot zárta le Ausztria és Magyarország között b) Károlyi Sándor és III. (Habsburg)

Részletesebben

7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei. Az őskor és az ókori kelet

7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei. Az őskor és az ókori kelet 7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei Az őskor és az ókori kelet 1. A történelem forrásai. 2. Az őskőkor világa. 3. Az újkőkor változásai (gazdaság, életmód, vallás). 4. Az ókori folyamvölgyi

Részletesebben

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll.

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. Tantárgy: Történelem Osztály: Szakközépiskola 9-12 A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. 1.) Írásbeli vizsga Időtartama: 45 perc Elérhető pontszám: 60 pont Az írásbeli feladatok

Részletesebben

Tárgyfelvétel típusa. Kötelező Nincs megadva 0 MAGY0007 Helyesírás 1 Kötelező 0 Gyakorlati jegy (5 fokozatú) 2 Gúti Erika Dr.

Tárgyfelvétel típusa. Kötelező Nincs megadva 0 MAGY0007 Helyesírás 1 Kötelező 0 Gyakorlati jegy (5 fokozatú) 2 Gúti Erika Dr. Félév szám Min félévszám Max félévszám Tárgyfelvétel típusa Tárgy kredit Tárgykövetelmény Heti óraszám1 Heti óraszám Kreditek a tárgycsoportban Tárgyfelelős nyomtatási neve ANYISM01 TORTKONO01 TORTKONO0

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 51. ročník, školský rok 2014/2015 Kategória D Domáce kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 51. ročník

Részletesebben

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem 9. évfolyam Ókor A zsidó vallás fő jellemzői. Az athéni demokrácia működése a Kr.e. 5. században. A görög hitvilág. A római hitvilág. Julius Caesar egyeduralmi

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 53. ročník, školský rok 2016/2017 Kategória D Krajské kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 53. ročník

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA. 54. ročník, školský rok 2017/2018. Kategória D. Domáce kolo

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA. 54. ročník, školský rok 2017/2018. Kategória D. Domáce kolo SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 54. ročník, školský rok 2017/2018 Kategória D RIEŠENIE A HODNOTENIE TEORETICKÝCH A PRAKTICKÝCH ÚLOH RIEŠENIE A HODNOTENIE TEORETICKÝCH ÚLOH Chemická

Részletesebben

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap Történelmi verseny 2. forduló A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap 1. Határozd meg Partium fogalmát, és sorold fel a Partiumot alkotó vármegyéket! (3 pont) 2. Az alábbi képeken Partium híres szülöttei

Részletesebben

Történelem 6. osztály - 3. forduló -

Történelem 6. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 51. ročník, školský rok 2014/2015 Kategória D Okresné kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 51. ročník

Részletesebben

javítóvizsga tételek tanév

javítóvizsga tételek tanév javítóvizsga tételek 2017-18. tanév Történelem: SZAKGIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAM 1. Egyiptom 2. A görög vallás és a mítoszok. Az olimpia. 3. Spárta. Nevelés és család az ókori görögöknél. 4. Az athéni demokrácia

Részletesebben

I. FORDULÓ. Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején?

I. FORDULÓ. Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején? I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... Felkészítő: 1. A Rákóczi-szabadságharc Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején? Milyen okai voltak a szabadságharc kirobbanásának?

Részletesebben

Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye május Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek

Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye május Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye 2014. május 15-16. Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek tantárgyból Reformkor, forradalom és szabadságharc Megoldókulcs

Részletesebben