OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ"

Átírás

1 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Útmutató a vizsgázók teljesítményének értékeléséhez (az értékelő tanárok részére) A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek írásbeli vizsga 2 / május 16.

3 I. Fotótechnika 47 pont A megoldások értékelhetők, ha a vizsgázó helyesen használja a szakmai kifejezéseket, vagy azokkal szakmailag egyenértékű megoldást ad. 1. Melyek a hagyományos ff. negatív hívó leggyakoribb fő komponensei? 5 pont o oldószer (víz) () o hatóanyag (redukálószer) () o lúgosító anyag () o tartósítószer () o késleltetőszer () 2. Milyen kémhatású a fixír? o savas 3. Ha egy színszűrő lecsökkenti az objektívbe jutó fényt a negyedére, akkor az f:11-es rekesznyílás és az 1/125 másodperces expozíciós idő használatát hogyan kell megváltoztatni ahhoz, hogy az előzővel megegyezően exponált képet kapjunk, ha csak a rekeszt vagy csak a záridőt változtatjuk? Írja le a két lehetséges változatot! o vagy f:5,6 és 1/125 másodperc () o vagy f:11 és 1/30 másodperc () 4. Sorolja fel a fényképezőgép zársebességeit egymást követő, 1 fényérték különbséget adó értékekkel, 15 másodperc és 1/8 másodperc között! o 15 sec, 8 (sec), 4 (sec), 2 sec, 1 sec, ½ sec, ¼ sec, 1/8 sec (hibátlanul:, 1 hiba esetén: 0 pont) 5. Egy Canon típusú DX érzékelős DSLR gépen egy 50 mm-es objektívet használunk. Egy fullframes fényképezőgép melyik gyújtótávolságú objektívjéneknek felel ez meg? Hogyan számolja ki? o 80 mm () o gyújtótávolság x objektívfaktor = FX-nek megfelelő gyújtótávolság, azaz 50 mm x 1,6 = 80 mm () 1721 írásbeli vizsga 3 / május 16.

4 6. Határozza meg a képtávolság fogalmát! o A főpont és a képsík közötti távolság. (A főpont kifejezés mellett az optikai középpont és a fősík kifejezés is megfelelő.) 7. Hová kell elhelyezni a tárgyat a lencséhez viszonyítva, hogy a róla készülő éles kép a tárgy eredeti méreténél nagyobb legyen? o Az egyszeres fókusztávolságnál nagyobb, de a kétszeres fókusztávolságnál kisebb távolságra. 8. A felsorolt lehetőségekből válassza ki és jelölje meg a helyes választ! Melyek az alapszínei a szubtraktív színkeverésnek? o YMC o RGB o HSB o CIE Lab 9. Hány százalékos az etalon Kodak szürketábla? o 100% o 50% o 25% o 18% 10. Hány dpi a standard nyomtatási, levilágítási felbontás? o 72 dpi o 150 dpi o 300 dpi o 1000 dpi o 3000 dpi 11. A Photoshopban melyik színmódban dolgozzuk fel leggyakrabban az elkészült felvételeinket? o YMC o RGB o HSB o CIE Lab o Pantone 1721 írásbeli vizsga 4 / május 16.

5 12. Milyen érzékelőtípusokat ismer a CCD-n és a CMOS-en kívül? Ha mindkét választ bejelöli, ha csak az egyiket adható. o Foveon () o Super CCD () 13. Mi a feladata az erősítésnek? o A fotonok számát megnöveli o Az elektronok számát megnöveli o A képpontok számát megnöveli o A színmélységet megnöveli 14. A pixelekben található színszűrők mely színekre bontják a leképezett képet? o YMC o RGB o YBR o BMC 15. Minek a rövidítése a DSLR? o digitális tükörreflexes (fényképezőgép), másképp: Digital Single Lens Reflex 16. Mi válik ki a szilíciumalapú lapkából a fény hatására? o Foton o Neutron o Proton o Elektron 17. Milyen tömörítés eredménye a jpg kiterjesztésű fájl? o Veszteségmentes tömörítés o Nyers adatok tömörítetlenül o Veszteséges tömörítés 18. Hogyan jelentkezik az elkészült képen a kromatikus aberráció? o Kontúrvonalak elszíneződése o Kontúrvonalak elmosódása o Színtelítettség csökkenése o Színek elcsúszása 19. Csatornánként hány bites bitmélység a jellemző a mai professzionális DSLR-ekre? o 32 bites o 14 bites o 8 bites o 2 bites o 1 bites 1721 írásbeli vizsga 5 / május 16.

6 20. Tintasugaras színes nyomtatókban melyik 4 festékpatront tekinthetjük minimális követelménynek? o yellow, magenta, cian, black, (másképp: sárga, bíbor, kékeszöld, fekete vagy C, M, Y, K ) 21. A minimális 4 festékpatronon kívül az igényesebb fotóminőségű nyomtatók melyik két patronszínnel egészülnek ki? o Light magenta () o Light cian () (másképp: világos bíbor, világos kékeszöld) 22. Mi a moiré? A moiré o A halott pixel o A forró pixel o Az adatok túlcsordulása o Felvételi hiba szabályos struktúrák fotózásánál, vagy szkennelési hiba, amely a CCD sor és nyomdai nyomat raszterpontjainak interferenciája miatt keletkezik o A nemeseljárási technikák egyike 23. Látószög alapján az objektívek melyik két nagy csoportja között helyezkedik el az alapobjektív? o A nagylátószögű és teleobjektívek között. 24. Képstabilizátor használatakor hány fényértéknyi zársebesség-hosszabbítás válik lehetővé? o Kb. 2-3,5 Fé között (bármelyik jó). 25. Hogyan jelentkezik egy elkészült pozitív fényképfelvételen a vignettálás jelensége? o A kép közepe sötétebb lesz. o A kép sarkai hiányoznak. o A kép a sarkokban világosabb lesz írásbeli vizsga 6 / május 16.

7 26. Rajzolja le egy DSLR fényképezőgép keresztmetszetét! Jelölje a fény útját a keresés, komponálás pillanatában! Nevezze meg a rajzon, hogy melyik felületen keletkezik az objektív által alkotott kép, amikor a keresőbe pillantva a képet komponáljuk! 4 pont Helyes rajz: (1 hiba, 2 hiba 0 pont) A fény útja: A mattüveg megnevezése: 27. Az expozíció folyamatában mikor történik meg a villanókészülék fényének a szabályozása? o Az első redőnyszelet lefutása után, és a második redőnyszelet elindulása előtt. o Az első redőnyszelet lefutása előtt. o A második redőnyszelet elindulása után. o Az első és a második redőnyszelet lefutása után. o A második redőnyszelet lefutása után. 28. Milyen előnyei vannak a TTL-es fénymérésnek szűrőhasználat és közelfényképezés esetén? o Beleszámolja a szűrő miatt keletkezett hosszabbítási tényezőt az expozícióba. () o Beleszámolja a kihuzatnövekedés miatt keletkezett hosszabbítási tényezőt az expozícióba. () 29. A 45-ös kulcsszámú villanókészülék milyen távolságig ad jól exponált képet 4,5-es rekesz használata esetén 100 ISO érzékenység mellett? Indokolja válaszát, írja le a kiszámításhoz használt összefüggést! o KSZ = távolság x rekesz, távolság = KSZ / rekesz () o 45 / 4,5 = 10 (m) (Tehát 10 m távolságig ad helyesen exponált képet a villanókészülék.) () 1721 írásbeli vizsga 7 / május 16.

8 30. Milyen jelenséget láthatunk a képen, ha a redőnyzáras fényképezőgép 1/250 másodperces vakuszinkronjánál rövidebb zársebességgel készítjük a vakuzott képet? o Csak egy sávban világítja meg a vaku fénye a fényérzékeny felületet. 31. Mely zársebességek használata esetén tökéletes a vaku és a zár szinkronizálása központi zár esetén? o Bármelyik esetén. 32. Milyen arányban osztja meg az élességi sík a mélységélességi tartományt, ha kellően nagy a tárgytávolság? o 1/3-2/3 arányban 33. Mekkora az összkihuzat 1:1 arányú makrofotózás esetén? o 2 x gyújtótávolság 34. Fotótechnikai gyakorlat 13 pont Önt megbízzák, hogy készítsen reprodukciót egy sötét tónusú olajfestményről. Írja le a feladat megoldásának menetét, indokolja az eszközválasztást, foglalja össze a használt speciális kiegészítők szerepét! Megoldás: A kifejtésben szereplő kulcsszavak, fő témakörök 1-tal (legfeljebb 10 ponttal) értékelhetők. Maximális pontszám akkor adható, ha választásait megindokolja. o Helyszínbiztosítás o helyszíni szemle o áramforrás o sötét helyiség o Fényképezőgép választása o felbontás o színtér o fájlformátum o Objektív választása o speciális makro objektív o objektív felbontása o torzításmentesség o ideális rekesz o kihuzatnövekedés 1721 írásbeli vizsga 8 / május 16.

9 o Világítóeszközök o villanókészülékek o színhőmérséklet o megvilágítási szög o egyenletesség o 2-4 lámpás világítás o A helyes expozíció megállapítása o fénymérési módok o beeső fény mérése o egyenletesség mérése: ellenőrzés több ponton o expozíció-korrekció (kihuzat, fedettség miatt) o Speciális kiegészítők o vízszintező o polárszűrő o fekete háttér o állványok o repróállvány o vertikális és horizontális reprózás o kézi fénymérő o síkdiffúzor o etalonok lépcsős szürkeék 18%-os Kodak szürketábla színskála o Próbafelvétel értékeléssel o Utómunka (színhelyesség, tónus- és kontrasztmódosítás) Minden további, a témakörrel kapcsolatban leírt helyénvaló és helyesen használt fogalom 1-1 ponttal értékelhető. A feladat értékelése A feladatra adható maximális pontszám 13 pont. A javítási útmutatóban nem szereplő, de a témához illő további helyes fogalmak, kulcsszavak, kifejtések szintén értékelhetők. A főbb témakörök kifejtése a fentiek alapján Gondolatmenete tudatosan felépített maximum 10 pont 1721 írásbeli vizsga 9 / május 16.

10 A fogalmakat, szakmai kifejezéseket jelentésüknek megfelelően alkalmazza Az összefüggéseket feltárja, állításait kifejti, választásait megindokolja Összesen: 13 pont II. Fotótörténet 40 pont A megoldások értékelhetők, ha a vizsgázó helyesen használja a szakmai kifejezéseket, vagy azokkal szakmailag egyenértékű megoldást ad. 1. A helyes válasz aláhúzásával fejezze be a megkezdett mondatot! A világ első fényképét.. készítette..-ben. o Nicéphore Niepce () o Nadar o William Henry Fox Talbot o 1826-ban, egyes források szerint 1827-ben () o 1833-ban, egyes források szerint 1834-ben o 1839-ben 2. Egészítse ki a hiányos mondatokat! 4 pont a. Daguerre eljárásának hordozója. b. Az érzékenyítést.. végezte. c. Exponálás után. hívta elő a képet. d. Előhívás után. fixálta a képet. Helyes válasz: a. ezüstözött rézlemez () b. jódgőzzel () c. higanygőzzel () d. konyhasóval () 3. Milyen eljárással készült az alábbi Petőfi-portré? Hány példányban készült? forrás: írásbeli vizsga 10 / május 16.

11 Helyes válasz: o Dagerrotípia () o 1 példány () 4. Válaszoljon az alábbi kérdésekre! a. Ki az a fotográfus, aki a képen segédeivel látható? b. Milyen eljárással dolgozik? c. Éppen milyen műveletet végez? 3 pont forrás: Helyes válasz: a. Talbot () b. Talbotípia () c. Sokszorosítja (másolja) a felvételeit (kontaktolja a felvételeit) () 5. Válaszoljon az alábbi kérdésekre! a. Milyen technikai újítással segítette a fotográfusok munkáját Petzvál József 1840-es találmányával? b. Milyen műszaki adat jellemzi azt? c. Hogyan segítette a fényképezést? 3 pont Helyes válasz: a. Portréobjektív (objektív). () b. 16-szor nagyobb fényereje volt, mint az előző objektíveknek. () c. Rövidebb expozíciós időt tett lehetővé. () 1721 írásbeli vizsga 11 / május 16.

12 6. Milyen eljárással és elsősorban milyen fotográfiákat készített Julia Margaret Cameron? Helyes válasz: o Nedveslemez/kollódiumos lemez () o Portréfotók () 7. Válassza ki és jelölje meg a felsorolt nevek közül azt a két fotográfust, akinek munkásságára városképek készítése jellemző! o Karl Blossfeldt o Klösz György () o Ansel Adams o Székely Aladár o Eugene Atget () 8. Válaszoljon az alábbi kérdésekre! a. Ki készítette a felvételt? b. Milyen technikával készült a kép? c. Mit tud a készítés módjáról? d. Melyik antik festmény ihlette meg a XIX. sz.-i fotográfust? e. Ki festette az antik festményt? 5 pont forrás: Helyes válasz: a. Rejlander készítette a fotográfiát. () b. Kompozit fotó technikájával készítette. () 1721 írásbeli vizsga 12 / május 16.

13 c. Kb. 30 negatív felhasználásával készítette. () d. Az Athéni iskola című festmény ihlette meg a fotográfust. () e. Raffaello Santi. () 9.. Válassza ki és jelölje meg a helyes választ! Hogy hívták az Alfred Stieglitz által vezetett galériát New Yorkban? o Camera o Gallery 291 o New Photography 10. Kiknek adott kiállítási lehetőséget az Alfred Stieglitz által vezetett galéria? o A nedveslemez technikával dolgozó portréfotográfusok kiállítóhelye volt. o Az avantgárd művészek, fotográfusok, festők kiállítóhelye volt. o A dagerrotipisták kedvelt galériája volt. 11. A helyes válasz megjelölésével egészítse ki a megkezdett mondatot! A szárazlemez eljárással.. o lehetővé vált az, hogy előre elkészített nyersanyagra fényképezhettek a fotográfusok. o a legnagyobb nehézség az volt, hogy a túl gyorsan száradó emulzió elvesztette érzékenységét. o készült fényképek feketedését nem sikerült megállítani. 12. Egészítse ki a helyes válasz megjelölésével a megkezdett mondatot! A fotográfia újjászületésében élen járó amerikai fotográfusok csoportosulásának neve: o Straight Photography o F64 o New Camera 1721 írásbeli vizsga 13 / május 16.

14 13. Egészítse ki a helyes válasz megjelölésével a megkezdett mondatot! A Kodak a fotókidolgozás bevezetésével.....kedvezett. o a festőies fotográfia alkotóinak o az amatőr fotósoknak o a művészi igénnyel fényképező fotográfusoknak 14. Ki az a magyar származású világhírű fotográfus, aki torzítós tükörben tükröződő aktfelvételeket készített az 1930-as években? (A teljes nevet kérjük megadni!) Helyes válasz: André Kertész (Kertész Andor) 15. Ki az a világhírű, magyar származású haditudósító fotográfus, aki 1954-ben Indokínában vesztette életét? Helyes válasz: Robert Capa 16. Rövid fogalmazásban ( szó terjedelemben) mutassa be a riport, szocio- és dokumentarista fotográfia kezdeteit a XIX. században és a XX. század elején! Térjen ki a fontosabb magyar és külföldi alkotókra, munkásságukra! Ismertesse, hogy ki milyen eljárással készítette képeit! 10 pont A feladat értékelése A vizsgázó fogalmazásában szakszerűen használja az alábbi szövegben lévő, vastagon kiemelt kifejezéseket, vagy ezeknek szakmailag megfelelő változatát. Amennyiben más alkotókat említ meg, akik szintén a riport-, dokumentarista, vagy szociofotó alkotói a XIX. században és a XX. század elején, akkor megoldása elfogadható. Kollódiumos nedveslemez (1851 Archer) eljárás, nedves állapotban kellett exponálni, és rögtön elő is kellett hívni a felvételt. Roger Fenton, a krími háborút fényképezte 1855-ben. Mathew B. Brady, az amerikai polgárháborút ( ) fényképezte kb. 20 fős, fotósokból és technikusokból álló csapatával. Fenton és Brady felvételei a nedves eljárásból adódóan beállítottak, statikusak. Szathmári Pap Károly a krími háborúban készített felvételei megsemmisültek, csak leírásokból ismerjük őket írásbeli vizsga 14 / május 16.

15 A szárazlemezt 1871-ben Maddox találta fel. A fényérzékeny anyag zselatinba ágyazott brómezüst. Jacob Riis dán bevándorló, bűnügyi tudósító és fényképész. A New-York-i nyomornegyedek lakóit fényképezte. Képei a How the Other Half Lives? Hogyan él a másik fél? című albumban jelentek meg 1890-ben. Képeinek hatására a nyomornegyedeket lebontották, és szociális lakásépítési program indult meg a városban. Lewis Hine a gyermekmunka elleni harc fotográfusa. Az ő munkásságának is köszönhetően törvényben korlátozták a kiskorúak foglalkoztatását között az Empire State Building építését dokumentálta fotográfiáin. Eugene Atget a XIX. sz. végi Párizs épületeinek, utcáinak megörökítője. Klösz Györgyöt Budapest megörökítőjeként tartjuk számon. Évtizedeken át fényképezte a várost, kezdetben nedves-kollódiumos lemezre, majd szárazlemezre dolgozott. Általános értékelési elvek 1. Az útmutató az egyes szempontok szerinti elvárható teljesítményt fogalmazza meg; amennyiben az egyes szempontokhoz tartozó kritériumok nem teljesülnek, a javító tanár ezzel arányosan levon az elérhető pontszámból. A lehetséges tartalmi elemekben adott választól eltérő minden jó megoldás értékelendő. 2. A vizsgázó 0 pontot kap, amennyiben a feladatot egyáltalán nem oldotta meg, továbbá ha nem a feladatban meghatározott témáról írt. Jelentésüknek megfelelően alkalmazott kulcsszavak, fogalmak 1-, de maximum 7 pont Az előírásnak megfelelő terjedelemben dolgozta ki a feladatot A dolgozatban nincsenek egymásnak ellentmondó állítások, és tárgyi tévedéseket nem tartalmaz Összesen: 10 pont 1721 írásbeli vizsga 15 / május 16.

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Optika ismeretek

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA OPTIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA OPTIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ OPTIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ Fotótechnika 1. feladat 3 pont Milyen hatása van a maximális rekeszértékről két rekeszértéknyi szűkítésnek?

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Optika ismeretek

Részletesebben

A képi világ digitális reprezentációja

A képi világ digitális reprezentációja Multimédia A képi világ digitális reprezentációja Makány György Hagyományos fényképezés A fotográfia vagy fényképészet a fény által közvetített képi információk rögzítése technikai eszközök (fényképezőgép,

Részletesebben

A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat.

A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat. Jegyzeteim 1. lap Fotó Elmélet 2015. november 30. 17:00 Zárszerkezetek. A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat. A

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

kompakt fényképezőgép

kompakt fényképezőgép kompakt fényképezőgép A digitális fényképezőgépek legszélesebb kategóriája, minden olyan, viszonylag kis méretű gép ide sorolható, amely egymagában sokféle fotós feladatra alkalmas. Előnyük a relatíve

Részletesebben

51 213 01 0010 51 01 Eseményrögzítő Fényképész és fotótermékkereskedő. 51 213 01 0010 51 02 Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő

51 213 01 0010 51 01 Eseményrögzítő Fényképész és fotótermékkereskedő. 51 213 01 0010 51 02 Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK OPTIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I./A. Ftótechnikai kérdések 40 pnt 1. A felsrlt lehetőségekből válassza ki és jelölje meg a helytelen válaszkat! 2 pnt A halgénizzó színhőmérséklete

Részletesebben

OPTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

OPTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK OPTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az optikai ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsga részletes érettségi vizsgakövetelményei a XXIX. Optika

Részletesebben

Alapfogalmak. objektívtípusok mélységélesség mennyi az egy?

Alapfogalmak. objektívtípusok mélységélesség mennyi az egy? 2007. február 5. Alapfogalmak objektívtípusok mélységélesség mennyi az egy? A látószög arányosan változik a gyújtótávolsággal. ZOOM objektív: fókusztávolsága adott objektíven keresztül fokozatmentesen

Részletesebben

A fényképezés rövid története napjainkig

A fényképezés rövid története napjainkig A fényképezés rövid története napjainkig Camera obscura ( sötét kamra, lyukkamera) Elvét már a görögök is ismerték. Ibn al-haythan (Alhazen) (965-1040, arab matematikus, fizikus) Book of Optics 1011-1021.

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fotográfus és fotótermék-kereskedő

Foglalkozási napló. Fotográfus és fotótermék-kereskedő Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fotográfus és fotótermék-kereskedő (OKJ száma: 54 10 01) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló

Részletesebben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Mechatronika, Optika és Mûszertechnika Tanszék A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Tárgy: Fotó és Készítette: Curávy Tamás képszerkesztési technikák B1Y6IV Elõadó: Antal Á kos Budapest,

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

51 213 01 0010 51 01 Eseményrögzítő Fényképész és fotótermékkereskedő. 51 213 01 0010 51 02 Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő

51 213 01 0010 51 01 Eseményrögzítő Fényképész és fotótermékkereskedő. 51 213 01 0010 51 02 Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő . vizsgafeladat A 10/200 (II. 2.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 1.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

A digitális fotózás és fotóarchiválás. Szerkesztette: Bleier Norbert (2012) Módosította: Schally Gergely (2016)

A digitális fotózás és fotóarchiválás. Szerkesztette: Bleier Norbert (2012) Módosította: Schally Gergely (2016) A digitális fotózás és fotóarchiválás Szerkesztette: Bleier Norbert (2012) Módosította: Schally Gergely (2016) Miért szükséges a témával foglalkozni? Terepi kutatómunka során fontos és szükséges nyomok,

Részletesebben

29. Az R. Melléklete a OPTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA fejezet címét követően a következő szöveggel egészül ki:

29. Az R. Melléklete a OPTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA fejezet címét követően a következő szöveggel egészül ki: 29. Az R. Melléklete a OPTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA fejezet címét követően a következő szöveggel egészül ki: I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az optika ismeretek ágazati

Részletesebben

OPTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

OPTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA OPTIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Írásbeli vizsga 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont

Részletesebben

Fényképész és fotótermékkereskedő. Fényképész és fotótermékkereskedő

Fényképész és fotótermékkereskedő. Fényképész és fotótermékkereskedő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Fényképész és fotótermékkereskedő. Fényképész és fotótermékkereskedő

Fényképész és fotótermékkereskedő. Fényképész és fotótermékkereskedő z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

OPTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint NINCS NINCS KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

OPTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint NINCS NINCS KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól OPTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható

Részletesebben

OPTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont NINCS NINCS EMELT SZINTŰ VIZSGA

OPTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont NINCS NINCS EMELT SZINTŰ VIZSGA OPTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Emelt szint 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Minőség mindenekfelett új Canon EOS 77D és EOS 800D digitális tükörreflexes fényképezőgépek és optik

Minőség mindenekfelett új Canon EOS 77D és EOS 800D digitális tükörreflexes fényképezőgépek és optik Minőség mindenekfelett új Canon EOS 77D és EOS 800D digitális tükörreflexes fényképezőgépek és optik A Canon ma mutatja be az idén 30 éves EOS termékcsalád két új digitális tükörreflexes (DLSR) fényképezőgépét:

Részletesebben

Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú

Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú Jegyzeteim 1. lap Fotó elmélet 2015. október 9. 14:42 Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú Kardinális elemek A lencse képalkotását meghatározó geometriai elemek,

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Online fotótanfolyam. Meddig emeljük az érzékenységet? 1. rész. Tanulj meg fotózni egyszerűen, érthetően! Meglátod milyen könnyű is lehet!

Online fotótanfolyam. Meddig emeljük az érzékenységet? 1. rész. Tanulj meg fotózni egyszerűen, érthetően! Meglátod milyen könnyű is lehet! Meddig emeljük az érzékenységet? 1. rész ISO 100, 200, 1600? Meddig érdemes a fényképezőgép érzékenységét emelni? Melyik értéktől válik zavaróvá a képzaj? És még egy fontos kérdés: Mikor érdemes emelni?

Részletesebben

Hordozó réteg: a légi fotogrammetriában film, a földi fotogrammetriában film, vagy üveglemez.

Hordozó réteg: a légi fotogrammetriában film, a földi fotogrammetriában film, vagy üveglemez. Távérzékelés Fényképészeti felvevőrendszerek (EENAFOTOTV, ETNATAVERV) Erdőmérnöki szak, Környezettudós szak Király Géza NyME, Erdőmérnöki Kar Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet Földmérési

Részletesebben

1. Alkalom - Fotótechnikai alapok

1. Alkalom - Fotótechnikai alapok 1. Alkalom - Fotótechnikai alapok Lovászi Dénes 1. A gép 1.1. Történeti Áttekintés Camera obscura (lat. jelentése sötétszoba, magyarban inkább használatos a lyukkamera) környezet vizuális leképezésére

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2002

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2002 A digitális fényképezőgép Tervezte és készítette Géczy LászlL szló 1999-2002 KÉPALKOTÁS a fényképészetben KÉPALKOTÁS a fényképészetben KÉPALKOTÁS a fényképészetben FÉNYKÉPEZŐGÉP TÍPUSOK: Optikai keresős,

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. november 5. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint, jól követhetően

Részletesebben

7. EGYEBEK. A 273. sorszámú Fotográfus és fotótermék-kereskedő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

7. EGYEBEK. A 273. sorszámú Fotográfus és fotótermék-kereskedő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 6.10. Jó minőségű, biztonságos konyhai alapfelszerelések, gépek 6.11. Bútorok 6.12. Lakberendezési kiegészítők 6.13. Takarítógépek 6.14. Vasalás kellékei 6.15. Ízléses berendezési tárgyak 6.16. Szabadidős

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK Szociális alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

100 kérdés Optikából (a vizsgára való felkészülés segítésére)

100 kérdés Optikából (a vizsgára való felkészülés segítésére) 1 100 kérdés Optikából (a vizsgára való felkészülés segítésére) _ 1. Ismertesse a Rayleigh kritériumot? 2. Ismertesse egy objektív felbontóképességének definícióját? 3. Hogyan kell egy CCD detektort és

Részletesebben

25. Képalkotás. f = 20 cm. 30 cm x =? Képalkotás

25. Képalkotás. f = 20 cm. 30 cm x =? Képalkotás 25. Képalkotás 1. Ha egy gyujtolencse fókusztávolsága f és a tárgy távolsága a lencsétol t, akkor t és f viszonyától függ, hogy milyen kép keletkezik. Jellemezd a keletkezo képet a) t > 2 f, b) f < t

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 19. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

Canon EOS 5D Mark IV: mozi minőségű 4K felvétel

Canon EOS 5D Mark IV: mozi minőségű 4K felvétel Canon EOS 5D Mark IV: mozi minőségű 4K felvétel EOS 5D Mark IV Budapest, 2016. augusztus 25. A Canon bemutatja a 11 éves ikonikus EOS 5D sorozat legújabb tagját, az EOS 5D Mark IV-et. Az EOS 5D fényképezőgépek

Részletesebben

Extra magas érzékenység 1. rész

Extra magas érzékenység 1. rész Extra magas érzékenység 1. rész 2014. májusi kérdőívünknél (Miről olvasnál többet?) már felvetődött a téma, és ismét érkezett ezzel kapcsolatos tanácstalanság. Azt hittem értem ezt a témát, de egy kicsit

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus szakképesítés. 3726-10 Hallásakusztika modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus szakképesítés. 3726-10 Hallásakusztika modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A fényképezőgépről általánosan

A fényképezőgépről általánosan A fényképezőgépről általánosan Felépítése, szerkezete A fényképezőgép ősének a lyukkamerát tekintjük, amely a legegyszerűbb eszköz arra, hogy a fény egyenes vonalú tovahaladásának felhasználásával lencse

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot?

FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot? FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot? 3. Mit nevezünk fényforrásnak? 4. Mi a legjelentősebb

Részletesebben

1. előadás. A fényképezés története

1. előadás. A fényképezés története 1. előadás A fényképezés története Iszlám tudósok 900 körül feltalálták a camera obscurát (latinul: sötétkamra), amelyet csillagászati megfigyelésekhez használtak. Továbbfejlesztett változatát a camera

Részletesebben

Tippek és trükkök az éjszakai fotózáshoz.

Tippek és trükkök az éjszakai fotózáshoz. Tippek és trükkök az éjszakai fotózáshoz. Milyen paraméterektől függ az éjszakai fotók készítése? Igazából három paraméterrel kell-lehet játszani az éjszakai fotóknál. Ez a három paraméter a: BLENDE ZÁRIDŐ

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

FÉNYKÉPEK JEGYZÉKE. 29. oldal. Lugosi Lugo László. Kézfogás a bontottanyagtelepen, 1990

FÉNYKÉPEK JEGYZÉKE. 29. oldal. Lugosi Lugo László. Kézfogás a bontottanyagtelepen, 1990 FÉNYKÉPEK JEGYZÉKE 29. oldal Kézfogás a bontottanyagtelepen, 1990 digitális scan 9 12-es fekete-fehér síkfilmről, 3ű00 dpi, RGB, 33 43 cm, a szerző tulajdona Csak most, ennek a könyvnek az előkészítése

Részletesebben

Tûz az égen. hristophe lanc

Tûz az égen. hristophe lanc 20 Galéria Tûz az égen Nem sok olyan fotós van a világon, akinek profilja a tûzijátékok fényképezése. Christophe B (37 éves) a Párizs melletti Chantillyben él, amely nemcsak kastélyáról ismert, hanem évente

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

PANORÁMA KÉSZÍTÉS. Görög G. Bence

PANORÁMA KÉSZÍTÉS. Görög G. Bence PANORÁMA KÉSZÍTÉS Görög G. Bence gorogbence@gmail.com 2012. 10. 30. Miről fogunk beszélni? Mi a panoráma? Panoráma készítése Mivel? Hogyan? Képek elkészültek. Mi jön ez után? Képek összeillesztése szoftverrel

Részletesebben

Azonosító jel: REFORMÁTUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: REFORMÁTUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 21. REFORMÁTUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Nyomdaipari alapismeretek

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Kémia. A vizsgáztatói és felkészítő gyakorlatra vonatkozó kérdőív:

Kémia. A vizsgáztatói és felkészítő gyakorlatra vonatkozó kérdőív: Kémia Kérjük, hogy válaszoljon az alábbi kérdésekre! A vizsgáztatói és felkészítő gyakorlatra vonatkozó kérdőív: 1. A kétszintű érettségi vizsgarendszer 2005. évi bevezetése óta hány május-júniusi vizsgaidőszakban

Részletesebben

INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U

INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U Fontos teendők Szállásadó elérhetősége, pontos cím ellenőrzése Felszerelés áttekintése: állvány nagylátószögű objektív gép töltöttsége elég hely a memória kártyán egyéb

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Teszt jellegű feladatok

Részletesebben

52 213 01 1000 00 00 Fényképész és fotótermékkereskedő. Fényképész és fotótermékkereskedő

52 213 01 1000 00 00 Fényképész és fotótermékkereskedő. Fényképész és fotótermékkereskedő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika emelt szint 0804 ÉRETTSÉGI VIZSGA 010. május 18. FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai

Részletesebben

árlista/2013 az árak az áfát tartalmazzák, visszavonásig érvényesek

árlista/2013 az árak az áfát tartalmazzák, visszavonásig érvényesek www.lab4art.hu / +36 1 312 34 63 analóg filmhívás fekete-fehér színes(c-41) dia(e-6) hívás 800,- 800,- 1.500,- kontakt 1.000,- 1.000,- hívás+kontakt 1.800,- 1.800,- síkfilm (5 x 7 -ig) 600,- 600,- 790,-

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 051 ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. május 14. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai

Részletesebben

Nikon. Előadó Horváth Máté mate_com@msn.com. Tartalom Történet DSLR fényképezőgépek Tartozékok. 2009.12.02. Horváth Máté

Nikon. Előadó Horváth Máté mate_com@msn.com. Tartalom Történet DSLR fényképezőgépek Tartozékok. 2009.12.02. Horváth Máté Nikon Előadó Horváth Máté mate_com@msn.com Tartalom Történet DSLR fényképezőgépek Tartozékok Történeti áttekintés 1917 Három vezető Japán optikai cég egyesüléséből létrejött Nippon Kogaku K. K. társaság.

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

az oktatás, a fényképezôgépek és egyéb fotóeszközök használati költségét. *Részletfizetés lehetséges.

az oktatás, a fényképezôgépek és egyéb fotóeszközök használati költségét. *Részletfizetés lehetséges. fotós képzés 100 órában - www.fotosuli.hu KEDVEZMÉNYEK 2013 január 27-ig elôbefizetési akciónk keretében 144.000 Ft a tanfolyami díj. Teljes KÉPZÉSi díj, az akciós idôszak után: 158.000 Ft* A díj TArTAlMAzzA

Részletesebben

2. konzultáció. Göcs László. 2015-2016. őszi félév

2. konzultáció. Göcs László. 2015-2016. őszi félév 2. konzultáció Göcs László 2015-2016. őszi félév (A megvilágítási idő ) A megvilágítási idő, más néven expozíció úgy határozható meg, mint a kép elkészítéséhez szükséges idő és fény mennyisége. A megfelelő

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 22. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 22. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK Szociális alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Fotó elmélet. Objektívek Megtalálhatók: Videókamera Diavetítőben Írásvetítőben Webkamera Szkenner És így tovább

Fotó elmélet. Objektívek Megtalálhatók: Videókamera Diavetítőben Írásvetítőben Webkamera Szkenner És így tovább Jegyzeteim 1. lap Fotó elmélet 2016. január 11. 14:43 Objektívek Megtalálhatók: Videókamera Diavetítőben Írásvetítőben Webkamera Szkenner És így tovább Egyszerű objektívek Gyűjtő és szóró lencsék Meniszkusz

Részletesebben

Digitális Sötétszoba. Szente Benjámin Pannon Egyetem Fényképészköre. Fotószakkör 2011/2012/2.

Digitális Sötétszoba. Szente Benjámin Pannon Egyetem Fényképészköre. Fotószakkör 2011/2012/2. Szente Benjámin Pannon Egyetem Fényképészköre Fotószakkör 2011/2012/2. Ahogyan annak idején a filmre készített képeken szükséges volt utómunkát végezni, így a digitális fotókon ez szintén szükséges. A

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nyomdaipar ismeretek középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

A természet- és tájfotózás rejtelmei. Mitől jó a jó fénykép?

A természet- és tájfotózás rejtelmei. Mitől jó a jó fénykép? A természet- és tájfotózás rejtelmei Mitől jó a jó fénykép? I. Kompozíció II. Technika I. Kompozíció Mit, hová, hogyan és miért teszünk egy képbe? 1. Harmadolás, vagy aranymetszés Klasszikus és a legalapvetőbb

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Azonosító jel: REFORMÁTUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: REFORMÁTUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 22. REFORMÁTUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK E TTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 12. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

A színérzetünk három összetevőre bontható:

A színérzetünk három összetevőre bontható: Színelméleti alapok Fény A fény nem más, mint egy elektromágneses sugárzás. Ennek a sugárzásnak egy meghatározott spektrumát képes a szemünk érzékelni, ezt nevezzük látható fénynek. Ez az intervallum személyenként

Részletesebben

Az élesség beállítása vagy fókuszálás

Az élesség beállítása vagy fókuszálás Az élesség beállítása vagy fókuszálás Képalkotás: nevezetes sugármenetek T tárgy mérete K kép mérete t tárgytávolság k képtávolság f - gyújtótávolság 1 t 1 k = 1 f t f k f = f 2 K T = k t Forrás: DrBob

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 18. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 18. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia

Részletesebben

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse.

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtató A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtatók csoportosítása: Ütő (impact) nyomtatók Kalapács vagy

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 19. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fertőtlenítő sterilező szakképesítés Fertőtlenítés, sterilizálás modul. 1. vizsgafeladat április 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fertőtlenítő sterilező szakképesítés Fertőtlenítés, sterilizálás modul. 1. vizsgafeladat április 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens szakképesítés. 2374-06 Betegmegfigyelés-tünetfelismerés modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Általános asszisztens szakképesítés. 2374-06 Betegmegfigyelés-tünetfelismerés modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 25. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia írásbeli

Részletesebben