SERTÉSTENYÉSZTÉS. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SERTÉSTENYÉSZTÉS. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK"

Átírás

1 SERTÉSTENYÉSZTÉS Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

2 TAKARMÁNYOZÁS

3 AZ EMÉSZTŐKÉSZÜLÉK FELOSZTÁSA EMÉSZTŐ CSATORNA Előbél Középbél Utóbél szájüreg epésbél vakbél garatüreg éhbél remesebél nyelőcső csípőbél végbél gyomor JÁRULÉKOS MIRIGYEK Nyálmirigyek Fültőmirigy Áll alatti mirigy Nyelv alatti mirigy Emésztő mirigyek Máj Hasnyálmirigy

4

5 A mindenevők, (sertés) növényeket és állatokat is egyaránt fogyasztanak. A gumós zápfog, rágásra és metszésre is alkalmas. Igazi zúzó fogazat. A fogak felülete nem sima, azon göbök, gumók találhatók. A kisőrlő fogak a tarajos, a nagyőrlők inkább a redős fogazathoz hasonlítanak.

6 Fogképlet

7 A GYOMOR (ventriculus) A gyomor az emésztőcsőnek zsákszerűen tágult szakasza, amely a rekesz és a máj mögött, a hasüregben helyeződik. Részei: cardia-fundus-corpusantrum-pylorus. Egyszerű gyomor: csak egyrétegű hengerhámmal fedett mirigytartalmú nyálkahártya Összetett gyomor: nyelőcsőtípusú + mirigyes nyálkahártya

8 A gyomor falát 3 réteg, a nyálkahártya (tunica mucosa), az izomréteg (tunica muscularis) és a savóshártya (tunica serosa) alkotja. A nyálkahártya szerkezete szerint elkülöníthető két része közül a pars oesophagea enyhén redőzött, mirigy nélküli, fehér, fénylő, alacsony papillákat képez. Hámja többrétegű elszarusodó laphám. A pars intestinalis vörös árnyalatú, bársonyos tapintatú, hálószerű redőket, közöttük mezőket képez. A mezőkben tűhegyes, tölcsér alakú mélyedések, gyomorgödröcskék vannak. Ide vezetnek a gyomor mirigyeinek nyílásai. A nyálkahártya hámja egyrétegű hengerhám.

9 A pars intestinalison a nyálkahártya saját kötőszöveti rétegében a gyomor mirigyei helyeződnek, melyek 3 félék lehetnek: - Cardiamirigyek (mucin) - Fundusmirigyek (sósav és pepszinogén) - Pylorusmirigyek (mucin, kevés pepszinogén, G sejt: gasztrin)

10 A gyomor feladatai Tárolja az elfogyasztott takarmányt és szakaszossá teszi a mozgását a vékonybél felé Saját vagy más forrásból származó enzimei segítségével megkezdi a tápanyagok emésztését Csökkenti a veszélyét annak, hogy mérgező vagy károsító anyagok jussanak a vékonybélbe, a takarmánnyal a szervezetbe került kórokozókat elpusztítja A gyomorfal termeli a gastrin nevű szöveti hormont és a vörösvértest termeléshez és a B 12 vitamin felszívódáshoz szükséges intrinsic faktort (transzkorrint) A víz és egyes kismolekulájú anyagok (alkohol gyógyszerek) már a gyomor nyálkahártyáján felszívódnak

11 Chymus: a gyomortartalom gyomornedvvel keveredett egysége. A tiszta gyomornedv színtelen, víztiszta, erősen savas folyadék. Fajsúlya 1,002 és 1,006 g/l, ph értéke 0,9-1,5 közötti. Mennyisége állatfajtól, takarmány mennyiségtől és minőségtől függően változó: ló: l, sertés 8-15 l, kutya: 0,5-3 l naponta. A gyomornedv 95%-a víz, szárazanyag tartalmát szerves és szervetlen részek alkotják. Szerves: fehérjebontást végző pepszin enzim, mely belső peptidkötéseket hasít (endopeptidáz) A kérődzők fiatal egyedeinek gyomornedvében tejfehérje bontó rennin (oltóenzim) van, mely a tej kazeinjét parakazeinné alakítja, miközben a tej megalvad. Szervetlen alkotók közül a sósav a legjelentősebb. A fundusmirigyek fedősejtjeiben termelődik, jelentős energiafelhasználás mellett. A cardia és pylorus mirigyek mucinban gazdag nyálkát termenek, mely védi a gyomorfalat a sósav hatásától.

12 A sertés gyomoremésztésének sajátosságai Élettani viszonyok között a sertés gyomra sohasem ürül ki teljesen, a nagygörbület mentén mindig marad vissza bizonyos mennyiségű gyomortartalom (hagymahéj szerű illeszkedés) Az eltérő rétegek ph értéke jelenősen különbözik (proteolitikus és amiloproteolitikus szakasz). Az egyhónaposnál fiatalabb sertések gyomrában a sósavszekréció hiányos, a gyomorban megtelepedő baktériumok (Lactobacillusok) tejsav termelésének hatására áll be a 3,5-5,0 közötti ph az első hetekben. A pepszinaktivitás 3-4 hetes korig nem ér el jelentős szintet. A kazein alvasztása a malacok gyomrában is bőségesen termelődő rennin hatására megy végbe.

13 A BÉLCSŐ (intestinum) A vékonybél szakaszai: - Epésbél v. nyombél v. patkóbél (duodenum) - Éhbél (jejunum) - Csípőbél (ileum) Tevékenységei: - A béltartalom összekeverése az emésztőenzimekkel, illetve az epével, aminek következménye a fehérjék, zsírok, szénhidrátok lebomlása - Az alapelemeire bontott tápanyagok felszívódási lehetőségeinek megteremtése nagy felületen - A béltartalom továbbítása a vastagbélbe A vékonybél nyálkahártyájának egész felületén sűrű, vékony, fonálszerű bélbolyhok (villi intestinales) emelkednek ki, és növelik meg a felszívási felületet.

14 Az éhbél szerkezete (a bélboholy) Liberkühn mirigyek proteoés amilolitikus enzimeket, antibakteriális anyagokat termelnek Brunner-féle mirigyek: pylorusmirigyhez hasonló váladékot termelnek Kehelysejtek- mucint termel Payer-plakkok: a középbél submucosájában lévő nyiroktüszők

15 A vékonybélben az emésztést azok a mirigyek segítik elő, amelyek egyrészt az emésztőcsövön kívül helyezkednek (máj, hasnyálmirigy) és kivezető csövükön keresztül a bélcsőbe ürítik váladékukat, másrészt a bél nyálkahártyájában találhatók. A mirigyek által termelt váladékok (emésztőnedvek) funkciói: - Emésztőenzimek segítségével bontják a tápanyag molekulákat (aminopeptidázok, dipeptidázok, maltáz, szacharáz, laktáz, lipáz) - Optimális kémiai (ph) és fizikai feltételeket biztosítnak az emésztőenzimek tevékenységéhez - Nyálkaanyagaik biztosítják a bélcső felületének védelmét

16 A bél nyálkahártyájában termelődő enterokinin hormon serkenti a bélben lévő mirigyek elválasztó tevékenységét. A bélben folyó emésztés a takarmány kémiai feltárásának legfontosabb helye. A monogasztrikus háziállatokban és a madarakban a vékonybél képezi a felszívódás fő helyét Az emésztőcsőben felszívódó anyagok két úton, vagy a nyirok-, vagy a vérkeringésen keresztül kerülhetnek (transzportálódhatnak) a szervezet más egységeibe. A bél nyálkahártyájában lévő kapillárisok nagyobb vénákat alkotva a bélfodri vénán keresztül a vena portaeba ömlenek, ami a felszívott anyagokat a májba juttatja.

17 Vastagbél: - Vakbél (caecum) - Remesebél (colon) - Végbél (rectum) A vastagbél feladata kettős: a mikrobiális emésztés, valamint a víz és elektrolitok reabszorpciójának helye. Nyálkahártyája ráncos, bélbolyhok nincsenek rajta, mucint szekretáló kehelysejtek, Liberkühn mirigyek és magányos nyiroktüszők találhatók benne. A vastagbélnedv lúgos kémhatású, vizet, szervetlen sókat és mucint tartalmaz. A vastagbél emésztés lónál igen jelentős, energiaforgalmának 75%-át az itt felszabaduló illózsírsavakból fedezi.

18 Mottó: A sertés biológiailag ún. mindenevő állat, azonban ha a XXI. században elvárható teljesítményeket akarjuk elérni, akkor ennek megfelelően összeállított, a humán és állategészségügyi követelményeknek megfelelő, egészséges takarmányokat kell etetnünk! (Gundel János)

19 Fontosabb takarmányféleségek Jelenleg a sertéstartás hazai rendszerének egyik jellemzője a nagyarányú abraketetés. A nagyüzemi sertéstenyésztésben és a zárt kisüzemi árutermelésben az abrakon kívül gyakorlatilag mást nem is etetnek. A feletetett abrakkeveréknek több mint 2/3 részét a magvak és a termések teszik ki. A keverék takarmányok ezek mellett többnyire csak vitamin és ásványi anyag kiegészítőket, úgynevezett premixeket tartalmaznak, esetleg ezt fehérjehordozóval kombinálják (koncentrátumok). A magvak és termések mellett azonban számos olyan takarmány alapanyag helyet kaphat, melyekből az ideális beltartalom és takarmányadag akár költségtakarékosan összeállítható.

20 Zöldtakarmányok A zöldtakarmányok a sertéseknek is természetszerű takarmányai. A fenntartható fejlődés nevében, főleg az ökogazdaságokban, helye van a hagyományos takarmányozási formáknak. Az intenzív, iparszerű sertéstartásban ugyan ritka, hiszen a zárt tartási rendszerek, a kevés élőmunkaerő jelentős mértékben korlátozzák a zöldtakarmányok etetését, de kisüzemi, háztáji gazdaságokban a tenyészkanok és tenyészsertések, malacok tartásában és takarmányozásában alapvetően fontos szerepet kaphatnak.

21 Legeltetés A sertés legősibb, legtermészetesebb takarmánya a legelőfű. A legeltetés kettős célt szolgál: egyrészt a sertés ezúton tiszta, friss levegőn, napfényen tartózkodva mozog (szilárd szervezet), másrészt olcsón jut olyan tápláló- és ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez és vitaminokhoz, amelyekhez legeltetés nélkül egyáltalán nem vagy csak lényegesen drágábban juthatna. Megkülönböztetünk: 1. természetes, 2. mesterséges és 3. alkalmi legelőket. A természetes legelők közül a sertés a mély fekvésű, nedves talajú, zömmel aljfüvekből, pillangósokból álló területet kedveli. Különösen szívesen járkál, legel azokon a helyeken, ahol csigák, giliszták, férgek is akadnak.

22 A mesterséges legelők telepítésénél a talaj adottság és éghajlat figyelembevételével magunk választhatjuk meg a legkedvezőbb gyepkeveréket. Alapvető, hogy a keverékben az aljfüvek domináljanak. A pillangósok közül a vörös-, fehér- és svédhere, a lucerna és a baltacim jön elsősorban számításba. A szudáni cirokfű, rozs, repce és a spenót szintén jó sertéslegelőt szolgáltat. Az alkalmi legelőknek különösen nagy jelentőségük van a sertéstartásban, egyrészt azért, mert változatos, jó takarmányt szolgáltatnak, másrészt pedig azért, mert így legtöbbször olyan gazdasági melléktermékek kerülnek takarmányozásra, amelyek egyébként veszendőbe mennének. Amíg az eke meg nem jelenik, addig a burgonya-, a répa-, a kertészeti- és a kukoricaföldet járatni kell sertésekkel, mert az élelmesen keresgélő, turkáló jószág nagyon sok takarmányt talál itt. A búza-, árpa- és borsótáblákon még körültekintő munka esetén is annyi pergett szem, töredezett kalász, elszóródott hüvely marad, hogy onnan hazatérve a sertés nem ritkán csupán ivóvizet kíván. Az alkalmi legelők hasznosításával tehát olcsóbbá tehető a sertéstartás, nyilvánvaló, hogy ezeket a legelőket nem szabad veszendőben hagyni!

23 A sertés legeltetésének is megvannak a szabályai: Szabadon csak tarlón legeltessünk, mert a sertés válogat, a kevésbé tetszetős növényeket letapossa, bélsarával szennyezi, a legelőt feltúrja. A szakaszos legeltetés ajánlott. Addig legeltessünk, amíg a sertés éhes, mert ezt követően turkálni kezd. Inkább létesítsünk számára állandó turkáló, dagonyázó helyet. Ha nem teljesen szabad tartást alkalmazunk, naponta kétszer rövidebb ideig a kora reggeli órákban és a naplemente körül helyes legeltetni. Amennyiben több korcsoportot legeltetünk, mindig a szoptatós kocák kapják (esetleg malacaikkal együtt) a legjobb minőségű, friss legelőterületet. Hízlalásban a legeltetés nem ajánlott, mert megnő az életfenntartó takarmányszükséglet, romlik a takarmányértékesülés.

24 Termesztett zöldtakarmányok Sertésnek termesztett zöldtakarmányaként a következő növények jöhetnek számításba: csalamádénak vetett kukorica silókukorica (zölden a tejes érés kezdetén, mert később a nagy rosttartalom miatt a sertés a szárat kibagózza ) szudáni cirokfű, cukorcirok (csak a 40-60cm-esnél nagyobb növényeket szabad zölden etetni) rozs (legkorábban etethető) őszi és tavaszi zöld takarmánykeverékek (gabona + pillangósok, pl. zabos bükköny) pillangós zöldtakarmányok (korlátozott mennyiségben) leveles zöldtakarmányok takarmánykáposzta) (lédús takarmánynövények, pl. Zöldtakarmányokból a napi etethető mennyiség tenyészsertésekkel 2-5 kg.

25 Gyökér- és gumós takarmányok Ebbe a csoportba tartoznak a nagy víz (nehezen tárolhatók) és kis rosttartalmú takarmányok. takarmányrépa: 2-5 kg/nap adagban etethető főleg vemhes kocákkal cukorrépa: 4-6 kg/nap adagban etethető főleg hízókkal murokrépa: 3-4kg/nap adagban etethető főleg vemhes és szoptató kocákkal burgonya: tradicionális sertéstakarmány, a humán táplálkozásra nem alkalmas apró gumók párolva, főzve etethetők, nyersen kedvezőtlen hatású. csicsóka: gumóját a sertés szívesen kitúrja, fogyasztja

26 Silózott takarmányok Tejsavas erjesztéssel tartósított sertéstakarmányok 1-3 kg/ állat/nap mennyiségben lehetnek: zöldtakarmányból szecskázva készített szilázsok vemhes (és szoptató) kocák részére erjesztett melléktermékek, mint nedves répaszelet, sörtörköly, kukoricatörköly, leveles cukorrépafej, stb. CCM (Cob-Corn-Mix) kukorica szem-csutka keverék erjesztve Roppantva vagy darálva silózott nedves szemeskukorica

27 Szénafélék Szénaféléket, mint réti széna, vagy termesztett fűfélék szénája, pillangósok szénája, szálasan nem, vagy csak igen ritkán etetünk a sertéssel. A zöld növényi lisztek, szénalisztek etetése azonban keverék takarmányokba adagolva (max. 6-12%) kedvező. Karotin, és jó minőségű rosttartalmuk miatt főleg tenyészállatoknak ajánlott.

28 Gabona magvak Jellemzőik: nagy keményítő (energiaforrás), foszfor és B-, E-vitamin tartalom; közepes fehérje tartalom, lizinben (sertés számára elsődleges limitáló aminosav) szegények; alacsony zsír, rost és kalcium tartalom. Kukorica: a legjelentősebb sertés takarmány alapanyag, energiatartalma a gabonamagvak közül a legnagyobb (4-5% nyerszsír), de fehérjetartalma a legalacsonyabb. Abrakkeverékekben részaránya akár 50-60%. Árpa: fehérje, lizin és rosttartalma magasabb, energiája alacsonyabb. Malacok számára hántoltan kitűnő. Abrakkeverékekben részaránya akár 60%. Búza: a kukorica és árpa között vannak beltartalmi értékei, azokat helyettesítheti. Aránya ne haladja meg a 40-50%-ot. Rozs: etetése ritka, beltartalma a búzáéhoz hasonló, de kesernyés íze és esetleges anyarozs fertőzöttsége miatt maximum 20-25% etetése javasolt. Tritikálé: fehérjetartalma felülmúlja a búza és a rozs fehérjetartalmát is. Zab: kitűnő ízű és diétás hatású, fehérjetartalma az árpáéhoz hasonló, 5% biológiailag értékes zsírt tartalmaz. Strukturális rosttartalma (10-11%) kedvező, 10-15%-ban szerepeltethető.

29 Olajos magvak Az olajos magvakat, a teljes olajtartalommal csak ritkán használjuk takarmányozásra, mert ezeket a növényeket az olajipar számára termesztik. Összetételükre a nagy olaj- és fehérje-, illetve esetenként a nagy nyersrost tartalom a jellemző. A sertések takarmánykeverékének 1-5%-ában szerepelnek. Ide tartoznak: napraforgó, repce, lenmag.

30 Hüvelyesek magvai Fehérjetartalmuk a gabona magvakénál kétszer-háromszor nagyobb, lizinben általában gazdagok, a gabona magvak és a hüvelyesek előnyösen egészítik ki egy-más aminosav összetételét. A hüvelyes magvakra jellemző, hogy kisebb-nagyobb mennyiségben mindegyik tartalmaz antinutritív anyagokat, emiatt nem etethetők e káros vegyületek inaktiválása (pl. hőkezelés) nélkül. Borsó: fehérjetartalma 23-27%, lizinben gazdag, de dugító hatású, maximum 15-20%-ban etethető. Lóbab: hazánkban ritka, 25-30% nyersfehérje tartalmú. A lóbab is tartalmaz antinutritív anyagokat, de ezek mennyisége olyan kevés hogy az abrakkeverék 15%-ában minden korú sertéssel előkészítés nélkül is etethető. Szójabab: A legértékesebb hüvelyes mag a szójabab, ami jelentős (35-38%) nyersfehérje-tartalma mellett nagy mennyiségű (18%), eszenciális zsírsavakban gazdag olajat is tartalmaz. Fehérjéjének biológiai értéke a növényi fehérjék közül a legjobb. Nyersen nem, csak hőkezelés után etethető. A teljes zsírtartalmú nedvesen hőkezelt úgynevezett full-fat szója bármilyen korcsoportnak 15-20% arányban adható.

31 Melléktermékek Ide sorolhatjuk a különböző növényi eredetű ipari melléktermékeket, és az állati eredetű takarmányozásra használt melléktermékeket. Etetésük akkor szakszerű és gazdaságos, ha ismerjük táplálóértéküket, ami sokszor igen ingadozó, akár tételenként különböző lehet. Sertések takarmányozása során a következő melléktermékek használhatók: Malomipari melléktermékek: ocsú, korpák, takarmánylisztek, csírák Növényolaj-ipari melléktermékek: az extrahált darák, amelyek az olajsajtolás után oldószeres extrakcióból maradnak vissza és értékes fehérjeforrások. Rosttartalmuk magas, zsírtartalmuk csekély, esetleg közepes. Ilyenek: extrahált szójadara (akár 25%- ban is bekeverhető), extrahált napraforgódara (5-10%), extrahált repcedara (5-8%) ez biodízel gyártásból is ered Cukoripari melléktermékek: nedves répaszelet, szárított répaszelet, melasz

32 Sörgyári melléktermékek: malátacsíra, sörtörköly, sörélesztő Szeszgyári (és keményítőgyári) melléktermékek: törköly, friss szeszmoslék, sűrített szeszmoslék, szeszipari élesztő, CGF (kukoricaglutén takarmány), DDGS (szeszipari száraz gabonatörköly oldható anyagokkal) ez legnagyobb mennyiségben bio-etanol gyártásból ered. Konzervgyári melléktermékek: paradicsomtörköly, almatörköly (időszakos termékek) Állati eredetű takarmányok: tejfeldolgozás melléktermékei (sovány tejpor, savó és savópor, író és írópor), halfeldolgozás melléktermékei (halliszt), zsírpor

33 Az egyéb állati eredetű melléktermék (csontliszt, húsliszt, toll-liszt, vérliszt, baromfiliszt, kérődzőkből származó zselatin) és a korábban főleg háztájiban gyakran etetett étkezési és étkeztetési maradék ( konyhai moslék ) sertés takarmányként való felhasználása idáig szigorúan tilos volt, melyre vonatkozó tiltást az 999/2001/EK rendelet 7. cikke vezette be, és célja a szivacsos agyvelőbántalmak felszámolása volt. Időközben bebizonyosodott, hogy a baromfi és a sertés nem fogékony ezekre a betegségekre. Az Európai Parlament március 8-i állásfoglalása az EU-ban tapasztalható fehérjehiányról: mi a megoldás erre a régóta fennálló problémára? című dokumentum felszólítja a Bizottságot, hogy nyújtson be olyan jogszabályjavaslatot a Parlamenthez és a Tanácshoz, amely engedélyezi a vágóhídi belsőségekből származó feldolgozott állati fehérjéknek az együregű gyomrú állatok (sertés és baromfi) etetésére való felhasználását, amennyiben az összetevők emberi fogyasztásra jóváhagyott húsból származnak, és a fajon belüli újrahasznosításra, illetve a mesterséges kannibalizmusra vonatkozó tilalmat teljes mértékben betartják és ellenőrzik Az Európai Bizottság január 16.-án közzétett 56/2013/EU rendelete az egyes fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzésére, az ellenük való védekezésre és a felszámolásukra vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. és IV. mellékletének módosításáról kimondja, hogy e két faj esetében a fajazonos fehérjék etetésének tiltása mellett az állati fehérjék takarmányozását a jövőben engedélyezni fogják. A rendelt június 1-jétől alkalmazható.

34 Kanok takarmányozása A tenyészkanok táplálóanyag-szükségletét az állat testtömege és az igénybevétel határozza meg. Kis tömegű kanok ( kg) napi abrakadagja közepes igénybevétel esetén 2,4-2,5 kg, míg a nagy testtömegű kanoké ( kg) 3-3,2 kg is lehet. A tenyészkanokat fehérjedús takarmányokkal kell etetni, mivel a bőséges fehérjebevitel a szervezet egész fehérje-anyagcseréjét élénkíti, így kedvezően hat az ivarsejtek osztódására, érésére, valamint a járulékos nemi mirigyek váladéktermelésére. Ezért a búgatási időszakban indokolt a %-os fehérjekoncentrációjú takarmány etetése.

35 Kanok takarmányozása A tenyészkanok részére készíthetünk külön tápot is. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor etethetünk szoptató kocatápot is, mert összetétele ennek áll legközelebb a kantáphoz: 14,5% nyersfehérje, 12,6 MJ ME/kg energiatartalom. Fontos a kanok vitamin- és ásványianyag-ellátása, valamint a cinkigény fedezése. Az ondótermelésre nemcsak a takarmányozás, hanem a tartási viszonyok is hatnak.

36 Kocák takarmányozása A mai intenzív fajtáktól elvárható, hogy a kocák ellésenként malacot hozzanak a világra, a malacok születéskori tömege minimum 1,3 kg legyen, az évenkénti fialások száma kb. 2,2 legyen és a koca életteljesítménye legalább 4 fialás legyen. A kocák takarmányozását szaporodásbiológiai állapotukhoz kell igazítani.

37 Üres kocák takarmányozása Üres a koca a választás és az eredményes újravemhesítés között. Arra kell törekedni, hogy ez az időszak minél rövidebb legyen. Ezen időszak legfontosabb feladata a kocák felkészítése a búgatásra, vagyis egy javuló kondíció elérése. A búgatásra történő hatékony előkészítés feltétele a termékenyítés előtti, napos emelt szintű takarmányozás biztosítása flushing (napi takarmányadag 2,5 kg). A vizsgálatok szerint a takarmányfogyasztás növeli az ovulációs rátát. A búgatásra való felkészítést az idő rövidsége nehezíti, ugyanis a kocák elapasztása és az ivarzás között 4-7 nap telik el. Ha valamelyik koca kondíciója rossz, akkor a búgatást a következő ivarzásra kell halasztani (napi takarmányadag 3,5 kg).

38 Vemhes kocák takarmányozása a vemhesség 90. napjáig A búgatás után az előkészítés során megemelt takarmányadagot csökkenteni kell az életfenntartó takarmányadag szintjére (az embrióelhalás veszélyének csökkentése érdekében). Ekkor a napi takarmányadag 2,1-2,2 kg legyen, nyersrost tartalma 8-9%. A vemhesség kezdeti szakaszában az embriók növekedése lassú, ezért a koca táplálóanyag szükséglete csak kismértékben emelkedik. A vehem gyarapodásának több mint 60 %-a és a fogamzási termékek nagyobb arányú gyarapodása a vemhesség utolsó harmadára esik. A túlságosan bőséges takarmányozás veszélyei: a koca elhízik, nehezebb lesz a fialás, több lesz a halva született malac, gyakoribb lesz az agyonnyomás, étvágya a szoptatás alatt kisebb lesz, kisebb lesz a tejtermelés, malacok fejlődése is kisebb lesz.

39 Vemhes koca takarmányozása a vemhesség 90. napjától A magzatok növekedési erélye kifejezett lesz, megkezdődik a tejmirigyek növekedése. Ezért a napi takarmányadagot 2,6-2,7 kg-ra kell növelni. Ügyelni kell a takarmányfehérje minőségére, vitaminellátására és ásványianyag-ellátására. Ebben az időszakban a koca vízigénye 8-10 liter naponta. A minősége mellett ügyelni kell a hőmérsékletére is. A kocák takarmányadagját a várható ellés előtt 4-5 nappal csökkenteni kell, hogy a tele gyomor ne nehezítse a fialást. A kocák az abrakkeveréken kívül tömegtakarmányt is fogyaszthatnak.

40 Szoptató koca takarmányozása A koca tejtermelése 8-10 malac esetén 8-9 liter naponta. Tejtermelését befolyásolja a genotípus, a malacok száma és növekedési erélye, a koca táplálóanyag-ellátás színvonala. A koca testtömege 1 %-nak megfelelő mennyiségű tápot a létfenntartás fedezésére, malaconként 0,4-0,5 kg tápot a tejtermelésre adunk. A takarmány nyersrosttartalma 6-8%. Napi lizinigénye 35-50g. A kocatej átlagosan 9,4% zsírt és 5,6% fehérjét tartalmaz. Fontos, hogy a laktáció elején ne etessük túl a kocákat, ezért a takarmányadagot fokozatosan kell növelni a laktáció első hetében 0,5 kg-mal. A laktáció 2. hetében már ad libitum etethetünk. A koca laktáció alatti étvágyát jelentősen befolyásolja a fiaztató levegőjének hőmérséklete a fiaztató levegője megfelelően hűvös legyen. Fontos a jó minőségű víz biztosítása.

41 Szopós malacok gondozása, takarmányozása A malacnevelés az egész sertéstenyésztés egyik legfontosabb szakasza, mivel annak eredményessége nagymértékben meghatározza a sertéstartás egészének gazdaságosságát. A születés utáni legfontosabb feladat, hogy tegyük lehetővé a szopást, hogy a malacok minél több föcstejhez jussanak és a későbbiekben se korlátozzuk a szopások számát. Az ellenanyagok a fialást követően csak néhány óráig szívódnak fel megfelelően. Fontos feladat a szopós malacok szakszerű vasellátása A szopós malacok takarmányozásakor elsősorban azt kell szem előtt tartani, hogy a malacok emésztőenzim termelése életük első 2 hetében nagyon kialakulatlan. Az egy hetes malacok jó hatásfokkal csak a tejcukrot tudják emészteni. A malacok enzimtermelése a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki. Ezért a malacok számára olyan abrakkeverékeket kell előállítani, amelyek táplálóanyagai könnyen emészthetők.

42 Választott malacok takarmányozása A szopós malacok főképpen tejjel táplálkoznak, de már az első héten a kutricába helyezhetjük a prestarter malactápot. Ez a kiegészítő takarmány könnyen emészthető, nagy fehérjetartalmú (20-21%), íz és aromaanyagokat tartalmaz. Ezt a választás után még 8-10 napig etessük. A malacok választása napos koruk között történik általában. A választás idején már g takarmányt fogyasztanak naponta, így a választás már nem jelent akkora törést. Ez után térünk át a starter malactáp etetésére. Amikor a malacok 7-8 hetesek (13-15kg) a nevelőtáp etetésére térünk át. Ennek is nagy a fehérjetartalma, valamint lizin és metionin tartalma. A választott malacokat ad libitum takarmányozzuk. A malacok vízfogyasztása is jelentős, a mindenkori takarmányfogyasztás 2-2,5x.

43 NÉHÁNY TAKARMÁNYOZÁSI HIBA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI: 1. Hibák a kocatakarmányozásban, a vemhességi periódusban: Hiba: túletetés energiában, hiány fehérjéből, Ca-ból, és P-ból Következmény: elégtelen kolosztrum mennyiség és kedvezőtlen összetétel, elhúzódó ellés; Hiba: A vitamin és karotin hiány Következmény: a kolosztrum és a normál tej szükségesnél kisebb A vitamin tartalma, Hiba: szélsőségesen alacsony energia, ásványi anyag és vitamin ellátás Következmény: kicsi, gyakran életképtelen malacok, elégtelen kolosztrumfelvétel.

44 2. Hibák a kocatakarmányozásban, az ellés után: Hiba: a takarmányadag túl gyors növelése Következmény: a malacok túl nagy tejfelvétele, Hiba: takarmányváltás Következmény: változás a tejösszetételben és ennek következtében malachasmenés (szélsőséges esetben elhullás), Hiba: elégtelen ivóvíz felvétel Következmény: a tej mennyiség csökkenése, esetleg teljes elapadás.

45 3. Hibák a malac takarmányozásban: a takarmány-összetételben: a nehezen emészthető fehérjék vagy a hamutartalom túl nagy hányada, túl kicsi vagy túl nagy nyersrost tartalom, kiegyensúlyozatlan adag, táplálóanyag-hiány (aminosav, vitamin, stb.) íz hibás vagy poros takarmány, bizonytalan minőségű kiegészítő takarmány. a takarmányminőségben gomba (toxin tartalmú) vagy atka fertőzött takarmány, szalmonellás vagy túl nagy sótartalmú halliszt, homogenitás hibák. a takarmányozási technológiában a száraz takarmány etetés túl késői megkezdése, a választás utáni túl gyors adag emelés, túl korai ad libitum adag hirtelen takarmányváltás pl. a "prestarter"-ről a "nevelő"-re indokolatlan recept változtatás, a koca takarmányának fogyaszthatósága, fogyasztása, a takarmány vályú nem kellő tisztántartása, esetleg megromlott takarmánynak a vályúban hagyása, elégtelen vízellátás, rossz minőségű ivóvíz (túl hideg, esetleg fertőzött vályúból nagy csíratartalom).

46 Hízósertés takarmányozás A sertéshús-termelés vertikumában a hizlalás az a fázis, amelyiknek a végén megjelenik az a termék, a vágott sertés, amiben a végzett munka megtestesül. A tenyésztői munka egyértelmű célja volt az elmúlt negyed században, olyan fajták kinemesítése, melyeknek egészséges, nagy vitalitású egyedei kiválóan hizlalhatók és gazdaságosan felelnek meg a mindenkori piaci igényeknek. A soványhús iránt megnövekedett kereslet, továbbá az időközben elterjedt ún. iparszerű technológiák új kihívást jelentettek az ágazat minden szakembere számára.

47 A hízlalás sikerének előfeltétele a jó malacnevelés, azaz olyan egészséges, nagy fejlődési erélyű hízó alapanyag előállítása, ami megfelelő takarmánnyal etetve, megfelelő tartási körülmények között, képes genetikailag rögzített képességeit maximálisan realizálni és olyan vágóminőséget produkálni, amit a vágósertéspiac kedvező árakkal honorál. A siker másik előfeltétele, az előre meg(vagy el)határozott vágóminőség elérési útjainak a meghatározása, a gazdaságosság függvényében, azaz a technológiai variációk elemzése alapján, a végleges megoldás kidolgozása és bevezetése.

48 A megfelelő takarmány meghatározását antagonistának látszó ellentmondások nehezítik: Az etetett takarmány tegye lehetővé: - a leggyorsabb növekedést, - a legtöbb színhús termelését, - a legjobb takarmányértékesülést, - a legkisebb termelési költséget ILYEN TAKARMÁNY NEM LÉTEZIK! ezért kompromisszumra van szükség, amiben döntő faktor a gazdaságosság, azaz milyen sertésért és mennyit fizet a piac?

49 A hizlalás hatékonysága, a genetikailag rögzített termelési kapacitáson belül, a következő három témakörben végrehajtott intézkedésekkel biztosan javítható: -az állatok egészségi állapotának és konstitúciójának javítása (ide értve a keresztezési vagy hibridizációs programokat is); -az állatok valódi igényeit kielégítő tartás és takarmányozás és általában management; -a legújabb táplálkozás-élettani és takarmányozási kutatási eredmények gyors átültetése a gyakorlatba.

50 De nem szabad elfelejteni Clausen professzor intelmeit: 1. az örökletesen rögzített izomfejlődést csak a takarmány energiatartalmával arányos fehérje/aminosav mennyiséggel lehet elérni; 2. az örökletesen rögzített izomképzés maximuma többlet takarmányfehérje v. aminosav etetésével nem léphető túl; 3. ha az életfenntartás és a húsképzés fehérje/aminosav szükséglete ki van elégítve, az e felett etetett mennyiség, elkerülhetetlenül a zsírbeépülést fogja növelni, azaz kalorikusan értékesül.

51 A sertéshízlalást takarmányozási szempontból 2 szakaszra osztható - Első szakasz: a hízásba állítástól (25-30 kg) 60 kg-os testtömegig tart a süldőknek nagy a növekedési erélye, a zsírbeépülés még nem jelentős az etetett abrak emészthető energiatartalmának nagynak kell lennie (13,5 MJ/kg) - Második szakasz: 60 kg-tól kg-ig tart csökken az állatok növekedési erélye a testtömeg gyarapodás egyre nagyobb része zsír célszerű visszafogni az energiaellátást

52 A hízósertések takarmányozása kizárólag abrakvagy más takarmányokat (silózott, melléktermékek) tartalmazó kombinált takarmányadag etetésével oldható meg A napi testtömeg gyarapodást nagymértékben meghatározza a vitamin- és ásványi anyag ellátás Ca és P tartalmú kiegészítők vagy komplett premixek használata

53 Takarmányozási módok AD-LIBITUM: - ezzel érhető el a legnagyobb átlagos napi testtömeg gyarapodás, de - számolni kell a zsírfelhalmozással és a takarmányértékesítés romlásával Adagolt etetés: - csökken a átlagos napi testtömeg gyarapodás, de kedvezőbb a tömeggyarapodás fehérje/zsír aránya a fajlagos takarmányértékesítés az élőtömeg szerint adagolt etetés esetén a legkedvezőbb Visszafogott takarmányozás: az adagolt 60%-a - megnő a hízlalási idő - romlanak a hízlalási mutatók

54 Ajánlás hízósertés takarmánykeverék táplálóanyag összetételére (Forrás: GUNDEL, 2007)

55 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék MELLÉKTERMÉKEK FELHASZNÁLÁSÁNAK CÉLJA - Nagy mennyiségben és folyamatosan

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK A mai rohanó világban egyre gyakrabban érkezik el az a pillanat, amikor összefut a nyál a szánkban és a nagymamáink által elkészített,

Részletesebben

- Az ivarzás rendellenességei (álivarzás, csendes ivarzás, ivarzási düh)

- Az ivarzás rendellenességei (álivarzás, csendes ivarzás, ivarzási düh) 1. Jellemezze a gazdasági állatok szaporítását! Információtartalom vázlata: - Ivar- és tenyészérettség - Az ivarzás fogalma, elnevezései fajonként - Az ivarzás jelei - Az ivarzás időtartama, ismétlődése,

Részletesebben

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ INTENZÍV BROILER INDÍTÓ Cikkszám: 4-131-012-01 Felhasználási javaslat: 0-14 napos korig Háromfázisos etetési technológiát teljes körűen kielégítő takarmány fajtától függetlenül, biztonságos, ellenőrzött

Részletesebben

A rost szerepe a kocák takarmányozásában

A rost szerepe a kocák takarmányozásában A rost szerepe a kocák takarmányozásában Mézes Miklós Szent István Egyetem, Takarmányozástani Tanszék Gödöllő 1 Növényi sejtfal Nyersrost A nyersrost olyan növényi szénhidrátok komplex keveréke, amelyeket

Részletesebben

(Adalékkal kezelt repcedara, szójadara kiváltására)

(Adalékkal kezelt repcedara, szójadara kiváltására) (Adalékkal kezelt repcedara, szójadara kiváltására) 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 82-84. telefon: 06 30 473 9989 email: kapcsolat@fhpagrohaz.hu www.fhpagrohaz.hu 1. A takarmány-alapanyag nevének értelmezése

Részletesebben

Részletes takarmányozástan gyakorlat Hízósertés takarmányozása A SERTÉS S HÍZLAL ZLALÁSA Vágási végt v gtömeg - húsminőség: Izomrostok mennyisége Hús s színe (myoglobin( myoglobin) Lédúss ssága (vízmegk

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

A biodízelgyártás során keletkező melléktermékek felhasználása gazdasági haszonállatok takarmányozásában

A biodízelgyártás során keletkező melléktermékek felhasználása gazdasági haszonállatok takarmányozásában Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vidékfejlesztési Minisztérium A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmányozásban Budapest, 2013. július 8. A biodízelgyártás során keletkező melléktermékek

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Kiegészítő takarmányok

Bábolna. Takarmányozási Program. Kiegészítő takarmányok Bábolna Takarmányozási Program Kiegészítő takarmányok 1 Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról.

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Takarmánykeverékek

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Takarmánykeverékek Bábolna Takarmányozási Program Malac Takarmánykeverékek Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról.

Részletesebben

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai Sárközi Tamás UBM Feed kft Az előadás tárgya 1, Malac takarmányozás 2, Koca takarmányozás 3, Hízó takarmányozás 4, Malacszám növelésének lehetősége A SERTÉSTAKARMÁNYOZÁSI

Részletesebben

Tömegtakarmányok (terimés) Abraktakarmányok (koncetrált) Gyökér és gumós. Szálas. Gabonamagvak kukorica árpa búza zab rozs tritikálé köles

Tömegtakarmányok (terimés) Abraktakarmányok (koncetrált) Gyökér és gumós. Szálas. Gabonamagvak kukorica árpa búza zab rozs tritikálé köles Általános takarmányozástan gyakorlat Takarmányismeret 4. Takarmányok Abraktakarmányok (koncetrált) Tömegtakarmányok (terimés) Gabonamagvak kukorica árpa búza zab rozs tritikálé köles Olajos magvak napraforgó

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában Fábián János, Ph.D. Kutatás-fejlesztési igazgató Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában Kukorica tőzsdei jegyzésének alakulása

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 %

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 % PÁLYÁZAT, TANÁCSADÁS, INFORMÁCIÓ Partner tájékoztató ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) Szarvasmarha Borjú: születési tömeg: 35-40 kg/db föcstej itatás: 3-10 napig tejpótló-szer itatás: 60-100

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Koncentrátumok

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Koncentrátumok Bábolna Takarmányozási Program Malac Koncentrátumok 1 Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról. Termékeinket

Részletesebben

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur.

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur. Premixek lovaknak A termék tartalmazza mindazokat a vitaminokat, makró és mikroelemeket, melyekre a fokozott fizikai és szellemi igénybevételkor nagyobb mennyiségben van szüksége a szervezetnek és amelyeket

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK Szarvasmarha- és juhtakarmányok Borjú starter koncentrátum 20% Termékszám: 923-000-00 Nettó súly: 20kg extrahált szójadara, lucernaliszt, MCP, takarmánymész, előkeverék

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK A mai rohanó világban egyre gyakrabban érkezik el az a pillanat, amikor összefut a nyál a szánkban és a nagymamáink által elkészített,

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Nyúltartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Nyúltartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Nyúltartás Nyúltartás Ajánlott fajta/genotípus:

Részletesebben

Részletes takarmányozástan gyakorlat

Részletes takarmányozástan gyakorlat Részletes takarmányozástan gyakorlat Baromfi emésztési sajátosságok A BAROMFI TAKARMÁNYOZÁSA monogasztrikus együregű, összetett gyomor hámjellegű és mirigyes nyálkahártya) rövid emésztőcső < sertés), takarmány

Részletesebben

AZ EMÉSZTŐKÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE I. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC

AZ EMÉSZTŐKÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE I. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC AZ EMÉSZTŐKÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE I. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC A GYOMOR, A BELEK A MÁJ ÉS A HASNYÁLMIRIGY MŰKÖDÉSE AZ EMÉSZTŐKÉSZÜLÉK FELOSZTÁSA EMÉSZTŐ CSATORNA Előbél Középbél Utóbél

Részletesebben

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ A PROBLÉMA KÉRŐDZŐK A tejtermelés az ellést követően komoly energia ellátási, takarmányozási nehézségeket támaszt. Sajnálatos módon az ellést

Részletesebben

ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Termékszám Megnevezés ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max.

ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Termékszám Megnevezés ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max. ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) 433-269 Termékszám Megnevezés 433-269 ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max. % 7,600 NE l min. MJ/kg 8,800 Ny.fehérje min. % 32,020

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK Baromfitakarmányok Central intenzív brojler indító 5% komplett premix kokcidiosztatikummal Kiegészítő takarmány Cikkszám: 412-115-01 Nettó súly: 25kg tak.mész, búzatak.liszt,

Részletesebben

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka A DDGS (Distillers Dried Grains with Solubles) magyarra fordítva szárított gabonatörköly, aminek az alapanyaga kukorica. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat

Részletesebben

Energetikai alapon (1986-tól):

Energetikai alapon (1986-tól): Általános takarmányozástan gyakorlat Energiaértékelés - kérődző A táplálóhatás/táplálóérték jellemzése Takarmányegység egységnyi takarmány ellenében termelődött állati termék az összehasonlítás alapja

Részletesebben

Ökrök takarmányozása

Ökrök takarmányozása Ökrök takarmányozása Pisztácia, mogyoró Főbb jellemzőik: Alacsony zsír, ásványi anyag és rosttartalom Fehérjéjük (2-3%) nagyrészt NPN anyagokból áll Kevés keményítőt, vagy cukrot tartalmaznak Száraz, hűvös

Részletesebben

1,45 1,40 1,35. kg/kg 1,20 1,21 1,13 1,15 1,10 1,05. 1,00 D Prestarter 1,37. BS Új Piggy PLATINUM

1,45 1,40 1,35. kg/kg 1,20 1,21 1,13 1,15 1,10 1,05. 1,00 D Prestarter 1,37. BS Új Piggy PLATINUM A BÁBOLNA TAKARMÁNY új fejlesztésű PLATINUM PRESTARTER malac-takarmányának elnevezése az egyik legnemesebb fém, a platina latin nevére utal. Az ékszeriparban is használt platina az aranyhoz, vagy az ezüsthöz

Részletesebben

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet.

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. Javítóvizsga 2013/2014 Annus Anita 9.a Anatómia Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. A csontok feladata, felépítése, csont szerkezete,

Részletesebben

Porcijó KOMPLEX kutyaeledel Teljes értékű állateledel. Porcijó STANDARD kutyaeledel Teljes értékű állateledel. Kiszerelések 3 kg 15 kg 30 kg

Porcijó KOMPLEX kutyaeledel Teljes értékű állateledel. Porcijó STANDARD kutyaeledel Teljes értékű állateledel. Kiszerelések 3 kg 15 kg 30 kg Porcijó KOMPLEX kutyaeledel Az átlagos aktivitású házőrző- és hobbikutyák rendszeres táplálására fejlesztettük ki. Élettanilag optimálisan beállított arányban tartalmazza az összes olyan tápanyagot, ásványi

Részletesebben

Baby Top prestarter E 10

Baby Top prestarter E 10 Baby Top prestarter E 10 Késztakarmány szopós malacoknak, a fialást követö 3. naptól 42-45 napos korig. Növényi zsír, szója, tejpor, búza, kukorica, korpa, foszfor forrás, vitaminok, nyomelemek, takarmány

Részletesebben

Részletes takarmányozástan 3. gyakorlat Tenyésznövendék és tojótyúk takarmányozása A tenyésznövendékek takarmányozása Hajtatott nevelés hátrányai: Ivarérés felgyorsul Tojásrakás korán megindul Apró, keltetésre

Részletesebben

BÁBOLNA LÓTAKARMÁNYOK PRÉMIUM MINŐSÉGŰ VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI KIEGÉSZÍTŐK

BÁBOLNA LÓTAKARMÁNYOK PRÉMIUM MINŐSÉGŰ VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI KIEGÉSZÍTŐK BÁBOLNA PRÉMIUM MINŐSÉGŰ LÓTAKARMÁNYOK VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI KIEGÉSZÍTŐK Bábolna Sportló Müzli A Bábolna Takarmány által kifejlesztett prémium sportló müzlikeveréket a nagy teljesítményű sportlovak igényeihez

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Kérődző állatok emésztési előgyomrok sajátosságai mikrobák, protozoonok átalakítják a takarmány táplálóanyagait

Részletesebben

Baby Gold malactápszer 99-3010

Baby Gold malactápszer 99-3010 Baby Gold malactápszer 99-3010 Szopós malacok részére, a megszületést követı naptól 8-9 kg-os élıtömeg eléréséig Hıkezelt tejtermék, növényi fehérje, szerves savak, növényizsír, vitaminok, ásványi anyagok,

Részletesebben

Egységes és komplett sertés premixek

Egységes és komplett sertés premixek Egységes és komplett sertés premixek v3 Cégünkről Az UBM Feed Kft. üzleti tevékenységét 2004 őszén kezdte meg DEVA Feed Trade Kft. néven. Alaptevékenysége a kezdetektől fogva belföldi szójadara kereskedelem

Részletesebben

Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények

Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények növények Lehetséges termelési célok: 1. Tavasztól őszig a napi zöldtakarmány- igény

Részletesebben

Egyes növényi fehérjék kedvezőtlen hatása halak bélcsatornájának állapotára a kedvezőtlen hatások elleni védekezés lehetőségei

Egyes növényi fehérjék kedvezőtlen hatása halak bélcsatornájának állapotára a kedvezőtlen hatások elleni védekezés lehetőségei Egyes növényi fehérjék kedvezőtlen hatása halak bélcsatornájának állapotára a kedvezőtlen hatások elleni védekezés lehetőségei Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék ALAP PROBLÉMA

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Komplett premixek

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Komplett premixek Bábolna Takarmányozási Program Malac Komplett premixek 1 Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról.

Részletesebben

OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET -

OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET - OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET - Tehenészet: MILKMEN Kft., Magyarország Összehasonlítás: deukalac UDP 41 és AminoPlus MILKMEN Kft. 800 nagy tejtermelésű

Részletesebben

Fábián János, Ph.D. Kutatás-fejlesztési igazgató Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. A SEGHERS GENETIKÁHOZ ADAPTÁLT TAKARMÁNYOZÁS ÚJDONSÁGAI

Fábián János, Ph.D. Kutatás-fejlesztési igazgató Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. A SEGHERS GENETIKÁHOZ ADAPTÁLT TAKARMÁNYOZÁS ÚJDONSÁGAI Fábián János, Ph.D. Kutatás-fejlesztési igazgató Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. A SEGHERS GENETIKÁHOZ ADAPTÁLT TAKARMÁNYOZÁS ÚJDONSÁGAI A sikeres sertéstartás feltételei TÖBB MALAC! HATÉKONYABB MALACNEVELÉS

Részletesebben

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK -olcsók, könnyen beszerezhetők gyakoriak -100 kg évente -napi élelem egyötöde -arányuk általában nem kielégítő -nyersen, feldolgozva, tartósítva -gyökér, gumó, hagyma, szár, levél,

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában Dr. Gergácz Zoltán Ügyvezető igazgató Agárdi Farm Kft. Seregélyes-Elzamajor Agárdi Farm Kft. Tehenészete Seregélyes-Elzamajor

Részletesebben

Pannon Egyetem Georgikon Kar. Készítette: Hegedűsné Baranyai Nóra Dublecz Károly Benedek Zsuzsanna

Pannon Egyetem Georgikon Kar. Készítette: Hegedűsné Baranyai Nóra Dublecz Károly Benedek Zsuzsanna magyarországi sertéságazat nitrogén és ammónia emissziójának meghatározásához kapcsolódó tartástechnológiák és takarmányozási gyakorlatok felméréseinek eredményei Pannon Egyetem Georgikon Kar Készítette:

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Takarmányozás hatása a húsminőségre elsősorban genetikailag determinált (nőivarú és idősebb állatok testszöveteibe

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK A mai rohanó világban egyre gyakrabban érkezik el az a pillanat, amikor összefut a nyál a szánkban és a nagymamáink által elkészített,

Részletesebben

MICHEL LEPERTEL Takarmányozási szaktanácsadó

MICHEL LEPERTEL Takarmányozási szaktanácsadó MICHEL LEPERTEL Takarmányozási szaktanácsadó Téléphone : 02.33.59.22.56 Télécopie: 02.33.90.11.44 50 800 VILLEDIEU LES POELES Email : dietalim@orange.fr A szarvasmarha takarmányozása Ne felejtsük el, hogy

Részletesebben

Alternatív takarmány összetevők a sertéstakarmányozásban Dr. Szabó Csaba egyetemi docens

Alternatív takarmány összetevők a sertéstakarmányozásban Dr. Szabó Csaba egyetemi docens Alternatív takarmány összetevők a sertéstakarmányozásban Dr. Szabó Csaba egyetemi docens Kényszerítő tényezők - Legolcsóbb megoldás megtalálása - Takarmány bázis biztosítása Tömeggyarapodás Izom (hús)

Részletesebben

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET A Farmina bemutatja új irányvonalát, az Ecopetet. Hat speciális terméket kínálunk az ember legjobb barátjának, hiszen etetésükkel kapcsolatosan számos

Részletesebben

Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN)

Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN) Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN) Takarmánynövény alapok Mezőgazdasági Mérnök szak (BSc) III. Gyakorlata 2018. szeptember 18. Agroökológia A növénytermesztés és az állattenyésztés viszonya alomanyag

Részletesebben

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Dr. Divéky-Ertsey Anna adjunktus SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Fenntartható mezőgazdaság Hosszú távon működő,

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Takarmányok táplálóértékének mérése a takarmányegységekkel szembeni kívánalmak: alkalmas legyen arra, hogy segítségével

Részletesebben

Nádudvar, április 5. Nagisz Rt. - Takarmánykeverõ

Nádudvar, április 5. Nagisz Rt. - Takarmánykeverõ Tisztelt partnerünk! A Nádudvaron megvalósult állattenyésztés indokolttá tette a megbízható minõségû, zökkenõmentes, magas színvonalú takarmánygyártás megteremtését. Így épült fel 1973-ban az elsõ takarmánykeverõ,

Részletesebben

AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN. Dr. Koppány György VITAFORT ZRT

AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN. Dr. Koppány György VITAFORT ZRT AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN Dr. Koppány György VITAFORT ZRT BEVEZETÉS A BIOÜZEMANYAG CÉLÚ ALKOHOLGYÁRTÁS ALAPANYAGAI A MAGAS SZÉNHIDRÁT TARTALMÚ NÖVÉNYI

Részletesebben

Keveréktakarmány-gyártás

Keveréktakarmány-gyártás Keveréktakarmány-gyártás Összeállította: dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Minden szerzői jog fenntartva Keveréktakarmányok A keveréktakarmány (más néven táp vagy ipari abrakkeverék) olyan állati táplálék,

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. ELTÉRŐEN HŐKEZEL T KUKORICA HATÁSA VÁLASZTOTT MALACOK TELJESíTMÉNYÉRE. Megbízó: PAMAX Kft. (Monor)

ZÁRÓJELENTÉS. ELTÉRŐEN HŐKEZEL T KUKORICA HATÁSA VÁLASZTOTT MALACOK TELJESíTMÉNYÉRE. Megbízó: PAMAX Kft. (Monor) ZÁRÓJELENTÉS ELTÉRŐEN HŐKEZEL T KUKORICA HATÁSA VÁLASZTOTT MALACOK TELJESíTMÉNYÉRE Megbízó: PAMAX Kft. (Monor) Készült: ÁTK, Herceghalom, Modell Telep Témavezető: Dr. Gundel János, intézeti igazgató ÁTK,

Részletesebben

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi)

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) Kapcsolat MAGYARORSZÁG: ANIMAL FEED Kft. 6000 Kecskemét, Halasi út 25-27. Mail: info@animalfeed.hu www.animalfeed.hu Tel/Fax.: 76/ 324-237

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok Bábolna Takarmányozási Program Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány

Részletesebben

A brojler takarmányozás aktuális kérdései. Dr. Gyenis József takarmányozási szakértő

A brojler takarmányozás aktuális kérdései. Dr. Gyenis József takarmányozási szakértő A brojler takarmányozás aktuális kérdései Dr. Gyenis József takarmányozási szakértő Aktualitások Takarmányozási költségek csökkentése Toxinokról - érthetően Brojler termelési feltételek Termelési eredmények

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A létfenntartás táplálóanyag szükséglete A gazdasági állatok a takarmány táplálóanyagait elsőként létfenntartásra

Részletesebben

Részletes takarmányozástan gyakorlat

Részletes takarmányozástan gyakorlat Részletes takarmányozástan gyakorlat A sertés emésztési sajátosságai Emésztési sajátosságok omnivora monogasztrikus együregű, összetett gyomor (hámjellegű és mirigyes nyálkahártya) rövid emésztőcső, takarmány

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Tejelő tehén /Borjú Borjútápszerek

Bábolna. Takarmányozási Program. Tejelő tehén /Borjú Borjútápszerek Bábolna Takarmányozási Program Tejelő tehén /Borjú Borjútápszerek 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány készítményeinket

Részletesebben

Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban. Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet

Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban. Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet 2010. 11. 12. A gasztrointesztinális rendszer felépítése http://en.wikipedia.org/wiki/file:digestive_system_diagram_edit.svg

Részletesebben

Kiss Dezső. Korábbi munkahelyek: tehenészetben ágazatvezető között termelésirányító.

Kiss Dezső. Korábbi munkahelyek: tehenészetben ágazatvezető között termelésirányító. Kiss Dezső Végzettségek: 1987-ben végzett a hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Főiskolán. Egy évet töltött Kaliforniában gyakornokként a Baretto & Silviera farmon. Korábbi munkahelyek: 1988-2005 tehenészetben

Részletesebben

Csoportos tartás és takarmányozás: monodiéta alapú takarmányozási rendszerben A csoportkialakítás az alábbiak szerint javasolt (a tejtermelés értékei

Csoportos tartás és takarmányozás: monodiéta alapú takarmányozási rendszerben A csoportkialakítás az alábbiak szerint javasolt (a tejtermelés értékei Részletes takarmányozástan gyakorlat Monodiétás takarmányozási rendszer Csoportos tartás és takarmányozás monodiéta alapú takarmányozási rendszerben A nagy létszámú állományok folyamatos és biztonságos

Részletesebben

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 Szögedi Gazdaság Kft. Bemutatkozás Állomány Hosszú távú tervek Tartalom Célok Süldők felkészítése

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A projekt

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A projekt Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt TERMELÉSÉLETTAN Debreceni Egyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Pannon Egyetem A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. TESZTFELADATOK Egyszerű választás D Négyféle asszociáció 1. D 2. B 3. C 4. B 5. A Ötféle asszociáció

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA

LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA A ló belső szervei Az emésztőcsőnek három részét különböztetjük meg: előbelet, középbelet, utóbelet. 1. Előbél A szájüreg bejáratát az ajkak szegélyezik, ezekkel szedi fel a táplálékot.

Részletesebben

TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia

TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia 1 TETRA-H nevelési és tojástermelési technológia A kettős hasznosítású TETRA-H nyugodt vérmérsékletű, színes tollú hibrid a külterjes tartást is kitűnően

Részletesebben

Robert van Buuren (Hollandia)

Robert van Buuren (Hollandia) Robert van Buuren (Hollandia) Tanulmányok: 2004-ben végzett a Wageningeni Egyetemen takarmányozási szakon. Korábbi munkahelyek: 2004 és 2007 között takarmányozási tanácsadó volt különböző tejelő és húsmarha

Részletesebben

Lovak és pónik takarmányozásának szabályai

Lovak és pónik takarmányozásának szabályai Lovak és pónik takarmányozásának szabályai A ló természetes takarmánya a fű, a természetes takarmányozási módja a legeltetés. A természetben a ló keveset eszik, de gyakran, soha nem eszi tele magát, mert

Részletesebben

A TÁPCSATORNA ANATÓMIÁJA TÁPLÁLKOZÁS, EMÉSZTÉS

A TÁPCSATORNA ANATÓMIÁJA TÁPLÁLKOZÁS, EMÉSZTÉS A TÁPCSATORNA ANATÓMIÁJA TÁPLÁLKOZÁS, EMÉSZTÉS A táplálkozás szervrendszerének feladata: az élőlények számára szükséges szilárd és folyékony tápanyagok felvétele a felvett anyagok egy részét lebontjuk

Részletesebben

PondZoom ZOOM ACTIVE FORMULA

PondZoom ZOOM ACTIVE FORMULA www.pondzoom.hu A PondZoom kerti tavi haltápok sokéves kutatás és gyártási tapasztalat eredményei. Fejlesztésük során elsődleges szempont a tavi kedvencek egészséges fejlődése volt, így a kiindulási alapot

Részletesebben

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN Feledi Tibor, Rónyai András, Gál Dénes, Kosáros Tünde, Pekár Ferenc, Potra Ferenc, Csengeri István Halászati és Öntözési Kutatóintézet,

Részletesebben

Bactacid. Az egészséges bélflórát természetes úton támogatja.

Bactacid. Az egészséges bélflórát természetes úton támogatja. Bactacid A Bactacid egy különleges hordozóanyagra felvitt szerves savkeverék, amely a takarmányban és az emésztőrendszerben előforduló enteropatogén baktériumokkal szembeni védelemre szolgál. Az egészséges

Részletesebben

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) A PPV1 által okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák. Fogékony sertésekben a PPV1 fertőződést követően

Részletesebben

Kukoricaszilázs. Orosz- 2002, Józsefmajor

Kukoricaszilázs. Orosz- 2002, Józsefmajor Általános takarmányozástan gyakorlat Takarmányismeret 2. Tak. ismeret: erjesztéses tartósítás Alapfogalmak: silózás: tömörítés, anaerob körülmények, mikroorganizmusok, szerves savak, csökkenő kémhatás

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

PURINA SERTÉSKONCENTRÁTUMOK. Az állatok igényei alapján kialakított takarmányok. Széles termékválaszték az Ön termelési céljai szerint

PURINA SERTÉSKONCENTRÁTUMOK. Az állatok igényei alapján kialakított takarmányok. Széles termékválaszték az Ön termelési céljai szerint Az állatok igényei alapján kialakított takarmányok Széles termékválaszték az Ön termelési céljai szerint Hatékony termelés, könnyű felhasználás PURINA SERTÉSKONCENTRÁTUMOK CARGILL SZAKTUDÁSSAL A 15 Cargill

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek emelt szint 1821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

A takarmányozás hatása a brojlerek bélflórájára és emésztési folyamataira Molnár A. Dublecz F. Wágner L. Pál L. György M. Husvéth F. Dublecz K.

A takarmányozás hatása a brojlerek bélflórájára és emésztési folyamataira Molnár A. Dublecz F. Wágner L. Pál L. György M. Husvéth F. Dublecz K. A takarmányozás hatása a brojlerek bélflórájára és emésztési folyamataira Molnár A. Dublecz F. Wágner L. Pál L. György M. Husvéth F. Dublecz K. Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, Pannon Egyetem

Részletesebben

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Az EU országok vágott sertés kibocsájtása (millió hízó) Eurostat (2014) 1000 koca Az

Részletesebben

Kecske a "házban": téli takarmányozás

Kecske a házban: téli takarmányozás Jönnek az ellések, születnek a gidák. Szeretnénk, ha minden gond nélkül történne. Ennek egyetlen feltétele van: a felnőtt kecskék, gidák, növendékek szakszerű takarmányozása. Ezzel kapcsolatban fontos

Részletesebben

ENERGYS L Ó T A K A R M Á N Y O K

ENERGYS L Ó T A K A R M Á N Y O K ENERGYS L Ó T A K A R M Á N Y O K RELAX Granulált takarmány alacsony terhelésnek kitett lovak számára Termékkód: 2210 A takarmány elsősorban alacsony igénybevételnek kitett lovak, hobbi lovak és gyakorló

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Tejelő tehén / Tehén Koncentrátumok

Bábolna. Takarmányozási Program. Tejelő tehén / Tehén Koncentrátumok Bábolna Takarmányozási Program Tejelő tehén / Tehén Koncentrátumok 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány

Részletesebben

Macskatápok. Adult Cat

Macskatápok. Adult Cat A szokásos előfordulás mellett minden termékben fehérjéhez kapcsolt formában is megtalálhatók a főbb ásványi anyagok ezzel biztosítva a teljes beépülést. Több termék tartalmazza a nélkülözhetetlen kondroitin-szulfátot

Részletesebben

A tej. A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

A tej. A tej szerepe az egészséges táplálkozásban A tej A tej szerepe az egészséges táplálkozásban A tejfogyasztás múltja Az ember 6500 éve fogyasztja más emlősök tejét Képesek vagyunk megemészteni: - a juh, a kecske - a bivaly, a ló kanca - a teve és

Részletesebben

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 08 SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 2013 An Aviagen Brand 1 ROSS 708 SZÜLŐPÁR 708 ÁLLOMÁNY: Takarmányok beltartalmi beltartalmi értékei értékei Bevezetés A kiadvány a Ross 708 szülőpár

Részletesebben

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom Miért használjunk PHYSIOLick CARO-t? A PHYSIOLick CARO speciális ásványi nyalótömb szarvasmarhák és kecskék számára. vitaminokat tartalmaz, így alkalmas a tömegtakarmány alapú adagok kiegészítésére. CARO

Részletesebben

Élelmiszerek alkotórészei, értékelése

Élelmiszerek alkotórészei, értékelése Kiss Irén Élelmiszerek alkotórészei, értékelése A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30

Részletesebben

A sertéságazat fejlesztésének időszerű kérdései Alternatív növények takarmányozási lehetőségei a sertéstartásban

A sertéságazat fejlesztésének időszerű kérdései Alternatív növények takarmányozási lehetőségei a sertéstartásban A sertéságazat fejlesztésének időszerű kérdései Alternatív növények takarmányozási lehetőségei a sertéstartásban Szépe Ferenc főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium 2015. május 5. NAIK Mezőgazdasági

Részletesebben

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára.

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára. www.farmina.hu A MATISSE termékcsalád a kiváló minőségű macskatápok teljes választékát kínálja mindenfajta macska számára, melyek: Étvágygerjesztőek, így a legigényesebb és legkényesebb ízlés kielégítésére

Részletesebben

Ismertesse a szarvasmarha felnevelését és a tehéntej tulajdonságait!

Ismertesse a szarvasmarha felnevelését és a tehéntej tulajdonságait! 0-06 Állattenyésztés és -tartás 1. Ismertesse a szarvasmarha felnevelését és a tehéntej tulajdonságait! Információtartalom vázlata: Mesterséges/itatásos borjúnevelés A borjak elhelyezése Növendéküsző-

Részletesebben

ROSS 308. Teljesítménymutatók SZÜLŐPÁR EURÓPA. An Aviagen Brand

ROSS 308. Teljesítménymutatók SZÜLŐPÁR EURÓPA. An Aviagen Brand ROSS 308 Teljesítménymutatók EURÓPA SZÜLŐPÁR An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 szülőpár állományok teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Szülőpár kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

MIÉRT KELL TÁPLÁLKOZNI?

MIÉRT KELL TÁPLÁLKOZNI? TÁPLÁLKOZÁS MIÉRT KELL TÁPLÁLKOZNI? Energiatermelés A szervezet számára szükséges anyagok felvétele Alapanyagcsere: a szervezet fenntartásához szükséges energiamennyiség átl. 7000 kj Építőanyagok: a heterotróf

Részletesebben