Hétfő. 1. Gyakorlat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hétfő. 1. Gyakorlat"

Átírás

1 Hétfő 1. Gyakorlat Növényeket tisztítottuk meg, mert elszáradt a levelük a nap meg égette őket egyes levelek pedig elfonnyadtak. Egy nagyobb üvegházba volt golf kocsi méretű kis utón körbe lehettet menni az üvegházba baloldalon, jobb oldalon és középen voltak elhelyezve, több hosszú sorba. A növények pedig a következők: 1. Roter schlitzahron Garnet 2. Purpurroter schlitzahron Firecracker 3. Fächerahorn Koko-no-ito 4. Acer palmatum Dissectum Garnet 5. Little princess 6. Fächerahorn Osakazuki 7. Acer palmatum Dissectum 8. Jap. Goldahron 9. Acer japonica Aconitifolium 10. Acer palmatum Garnet 11. Zwergahron Little Princess 12. grüner Schlizatron Ewerald Lace 13. Fächerahorn Ahron Buxusokat metszettünk vissza gömb és háromszög alakúra, ezek a növények 2Literes cserépbe voltak. Visszametszés előtt: Visszametszés után.

2 Kedd 2. Gyakorlat Fóliaházba az utat végig kellet söpörnünk ahol a golf kocsikkal közlekednek mert nagyon sáros és mohás volt könnyen meg csúszott a golf kocsi kereke. Majd folytattuk a növények pucolását ahol tegnap abba hagytuk a maradék növények pedig ezek voltak.: 1. grüner Schlizathron Emerald Lace 2. roter Schizathron Garnet 3. grüner Schizatron 4. Acer pal. Aconitifolium 5. Syringa meyer Palibin

3 Szerda Deula targonca iskola elméleti vizsga Az iskola 8:00-kor kezdődött, bemutatkoztak a tanárok és az igazgatóságtól pár tag majd elkezdődött a tanulás. Német nyelven hallgattuk először majd Barbi fordított nekünk magyarra így könnyedén tudtunk jegyzetelni és tanulni. Dél előtt az osztályterembe tanultunk majd a második szünet után kimentünk a gépeket megnézni Rebi volt az első aki beült a targoncába és elindította. Ebéd után mindenki kipróbálta és ment egy-két kört velük. Aztán vissza mentünk az osztály terembe és az elméleti anyagból sikeresen levizsgázott mindenki egyszerű volt mert szerencsére magyar nyelvű tesztet kaptunk így hamar meg voltunk vele. Nap végére eléggé elfáradva haza bicikliztünk és készültünk a másnapra. Rebi első nekifutása nem igen ment kellet egy kis segítség a háttérből. De aztán vette az akadájt és már indított is. Kicsit féltünk, hogy meg fog-e majd állni de szerencsére átadta másnak is a helyét.

4 Csütörtök Deula targonca iskola, vezetés majd gyakorlati vizsga. Az iskola 8:00-kor kezdődött szintén a tanterembe kezdtünk. Elmondta a tanár, hogy ma mit fogunk csinálni aztán kimentünk a gépekhez. Először szlalomoznunk kellet előre majd hátra utána különböző a gépek teherbírásának megfelelőterheket szállítottunk a szlalom pályán előre menetbe aztán hátra menetbe. Mikor mindenki volt mindegyik gépen újabb feladat következett. Szlalomba előre kellet vinni a nehezebbnél nehezebb tárgyakat némelyik még a 4 tonnát is elérte, aztán egymásra kellet mindegyikből 4db-ot pakolni úgy, hogy a dőlés szöge nem haladhatja meg a 20%-ot. Miután ezzel is végeztünk jöhetett a vizsga, szerencsémre első ként mehettem így hamar túlestem rajta, a vizsga nem ált sok mindenből, egy raktár szerűségbe kellet bejárnom a targoncával majd egy nagyobb polcról kellet raklapokat leven nem amiket gumiabroncsok voltak 3db raklapvolt azokat egymás mellé kellet raknom majd a gépet leállítani és átadni a kulcsot a tanárnak. Gyorsan meg voltam a feladattal szerencsére sikerült is meg csinálnom és utánam jöttek a többiek. A szlalom pálya itt még súlyok nélkül. A vizsga után a fiúkat felemelte a tanár, hogy lássák milyen a kilátás Péntek

5 3.Gyakolat Ezüstfenyőket karóhoz kötöztük, ezek egy kisseb fóliasátorba voltak kaptunk kötöző gépet, és annak segítségével 3nagyobb távolságnyira kötöztük a karóhoz. Syringa meyeri palibin növényekről az elszáradt ágakat csíptük le metszőolló segítségével, ezek a növények a szabadba voltak sornyi db egy sorba.

6 Hét Összefoglalója Metszőolló segítségével történt a visszametszés, a Buxusoknál. Ezek a növények 2Literes cserépbe voltak. Két féle alakot vágtunk az első gömb alakú volt az újabb hajtások kb. 3-5 cm-űek voltak ezeket igazítottuk vissza a régebbi hajtások méretéhez és így alakítottuk ki a gömbformát. A másik forma háromszög alakú volt itt is ugyanaz a szisztéma játszódott csak itt háromszög lett a vége. Majd hármas kötésbe bakoltuk vissza. Seprű, lapát, talicska, mert ugye a takarítás nem maradhat el (persze otthon a szobába néha ha anya nem figyel). Rengetek növényt tisztítottunk kézzel szedtük le a leveleket egy nagy cserépbe ami ha tele lett talicskába ürítettük ki. A talicskát minden nap végén a komposzthoz vittük és kiborítottuk. Ezzel telt el az első hét nem is volt annyira meg terhelő valószínű azért mert két nap ki esett de majd meg látjuk mi lesz a többinél. A munkások segítőkészek és viccesek kicsit szigorúak de ez okés volt hiszen idegenek vagyunk. Nekem személy szerint tetszik ez a munkahely az idő beosztás nem is lehetne jobb olyan mintha alig dolgoznánk pár órát a három szünettel jól ki lehet bírni. Elmentünk kirándulni a közeli pár faluba meg városba: Badzwischenahnba bicikliztünk a háttérbe látható a tó.

7 Hétfő 4. Gyakorlat Gyomlálással kezdtünk a hátsó fóliaházba rengeteg növényt kellet gyomlálni voltak 2literes cserepűektől elkezdve egészen a 20literes cserépig. Délután etikettezéshez készítettük elő a növényeket az egyik dolgozó hozta utánfutóval a növényeket nekünk és ki kellet gyomlálni őket majd egy nagy nyomású spriccelővel mostuk le a cserepeket egyesével.

8 Kedd 5. Gyakorlat Szárazágakat kellet levágni, és a száraz leveleket is le kellett szedni az Acer palmatum-ok ról. 20literes cserépbe voltak több sorba kirakva. Ezt azért kellet csinálnunk mert a nap és a meleg hatására elszáradtak és elfonnyadtak. A napfolyamán ezt több növénnyel is meg kellet csinálnunk.

9 Szerda 6. Gyakorlat Folytattuk a gyomlálást és a száraz levelek, ágak leszedését.. Ezt azért kellet csinálnunk mert a nap és a meleg hatására elszáradtak és elfonnyadtak. A napfolyamán ezt több növénnyel is meg kellet csinálnunk.

10 Csütörtök 7. Gyakorlat Folytattuk a gyomlálást és a száraz levelek, ágak leszedését.. Ezt azért kellet csinálnunk mert a nap és a meleg hatására elszáradtak és elfonnyadtak. A napfolyamán ezt több növénnyel is meg kellet csinálnunk.

11 Péntek 8. Gyakorlat Fargesia murielae jumbo növényt ültettünk át 5literes konténerbe majd cc kocsikra pakoltuk fel őket majd bekellet fóliázni. Mikor a fóliázással végeztünk össze kellet takarítani a maradék tőzeget vissza vinni a helyére a cserepeket elpakolni, utána felsöpörni. A maradék időben Camaecyparist tisztítottunk elfonnyadt leveleket szettünk le.

12 Hét Összefoglalója Sokk növényt kellet meg tisztítani és kigyomlálni rengeteg új növénnyel találkoztunk a gyomlálás során, és sokk technikát el tudtunk sajátítani a szép, alapos és gyors gyomlálás érdekében. Párszor a szabadban is dolgozunk így rájöttünk, hogy mennyivel másabb az éghajlat itt mind otthon. Ez a hét már kicsit nehezebben ment mind az első de erre számítottunk is. A dolgozók nagyon figyelmesek voltak velünk bizonyára látták rajtunk, hogy nem annyira bírjuk még az ő tempójukat így segítettek a munkába.

13 Hétfő 9. Gyakorlat Folytattuk a gyomlálást és a száraz levelek, ágak leszedését.. Ezt azért kellet csinálnunk mert a nap és a meleg hatására elszáradtak és elfonnyadtak. A napfolyamán ezt több növénnyel is meg kellet csinálnunk.

14 Kedd 10. Gyakorlat Fargesia murielae jumbo növényt ültettünk át 5literes konténerbe majd cc kocsikra pakoltuk fel őket majd be kellet fóliázni. Mikor a fóliázással végeztünk össze kellet takarítani a maradék tőzeget vissza vinni a helyére a cserepeket elpakolni, utána felsöpörni. Majd folytattuk a gyomlálást és a száraz levelek, ágak leszedését.. Ezt azért kellet csinálnunk mert a nap és a meleg hatására elszáradtak és elfonnyadtak. A napfolyamán ezt több növénnyel is meg kellet csinálnunk.

15 Szerda 11. Gyakorlat Folytattuk a gyomlálást és a száraz levelek, ágak leszedését.. Ezt azért kellet csinálnunk mert a nap és a meleg hatására elszáradtak és elfonnyadtak. A napfolyamán ezt több növénnyel is meg kellet csinálnunk.

16 Csütörtök 12. Gyakorlat Folytattuk a gyomlálást és a száraz levelek, ágak leszedését.. Ezt azért kellet csinálnunk mert a nap és a meleg hatására elszáradtak és elfonnyadtak. A napfolyamán ezt több növénnyel is meg kellet csinálnunk. Majd cc kocsikat raktunk össze hármasával, hogy a targoncával könnyedén elvihessék a kamionokhoz. Miután nem volt több cc kocsi a maradékot befóliáztuk és ugyan így hármasával összeraktuk.

17 Péntek 13. Gyakorlat Folytattuk a gyomlálást és a száraz levelek, ágak leszedését.. Ezt azért kellet csinálnunk mert a nap és a meleg hatására elszáradtak és elfonnyadtak. A napfolyamán ezt több növénnyel is meg kellet csinálnunk. Majd tisztítani kellet az etikettezésre váró növényeket. Gyomlálni és le spriccelni a cserepüket néha ha száraz volt a növény akkor bele mártani vízbe.

18 Hét Összefoglalója Sok növényt kellett kigyomlálnunk és száraz levelet leszednünk. A növény spriccelés úgy történik,hogy hozzák sorba az utánfutókat amelyeken néha még 60 különböző növény is lehet. Fogunk egy nagyobb üres kannát és elkezdjük körbe kigyomlálni őket miután ezzel végeztünk a kannát félre rakjuk és egy nagynyomású spriccelővel a cserepeket karnyújtásnyi távolságról le mossuk nem szabad közel rakni a cserepet a spicchez mert eltörheti a nagy víznyomás miatt. A kezünkre is nagyon kell vigyázni mert rettenetes mikor kicsit is spricceljük véletlen. Párcserepet sajnos eltörtünk de szerencsére nem volt belőle gond mert letudták annyival, hogy először csináljuk. Hétvégén elmentünk biciklizni és kirándulni egyet Westerstedebe és Badzwischenanhba.

19 Hétfő 14. Gyakorlat Növényeket ültettem át 1,5literes barna körcserépbe majd mikor két kocsi megtelt elvittük beöntözni utána meg 3-as kötésbe kipakoltam. Aztán jöhetett a következő kettő kocsi ugyan úgy elültetni utána beöntözni aztán kipakolni. Majd miután ezeket is kipakoltam mentem a Kingához segíteni növényeket gyomlálni és spriccelni.

20 Kedd 15. Gyakorlat (Kingával helyet cseréltünk) Etikettezéshez készítettem elő a növényeket ma sokkal több növény volt mint eddig valaha Babel az egyik dolgozó azt mondta, hogy a keddi napok álltalába mindig húzósak. Franceska dolgozott mellettem ő is gyomlált és spriccelt. Az épületbe amit ők hallnak neveznek 3-4 ember dolgozott folyamatba kettő etikettezett egy az etiketteket osztotta ki a negyedik pedig fóliázta majd össze rakta hármasával. Utána meg targoncával előre vitte a kamionhoz.

21 Szerda Deula markoló elméleti óra Az iskola 8:00-kor kezdődőt a tanterembe. Bemutatkozott a két tanárunk akik tanították a markoló használatát. Ez kicsit nehezebb volt egyrészt azért is mert németül beszéltek csak meg angolul az egyik fiú kicsit beszélt angolul így könnyen össze dolgoztunk mert amit ő nem tudott angolul azt én tudtam németül és ez fordítva is így volt. Délután kimentünk a gépekhez alaposan megfigyeltük őket és elmondták melyiknél mire kell figyelni. Elég bonyolult szerkezetűk van de bele lehet jönni sok gyakorlás után. A kanál kezelése nem egyszerű de ha odafigyelünk akkor könnyedén meg lehet tanulni. A biztonsági előírásokat nagyon fontos betartani különben könnyen balesetet okozhatunk.

22 Csütörtök 16. Gyakorlat Tápoldatozni kellet növényeket több fólia házban is. Osmoformot használtam kaptam egy kanál szerű kis mérő eszközt amin 4 különböző mérték egység volt: 1,5mg 2,5mg 6mg 9mg. Kaptam még ezek mellé egy kis szögletes vödröt amibe bele öntöttem egy kevés osmoformot és úgy adagoltam 6mg tápanyagot minden egyes növénynek egyesével.

23 Péntek 17. Gyakorlat 1,5literes barna kör cserépbe ültettünk Chamaecyparisokat először kiszedtük a 9-es fekete szögletes cserépből utána cc kocsira felpakoltuk a ki cserepezett növényeket és oda toltuk az után futóhoz amin a tőzeg volt két kocsinyit meg csináltunk aztán elvittük beöntözni majd kirakni 3-as kötésbe. Mikor ezzel végeztünk vissza mentünk és egy kocsinyit megcsináltuk azt gyorsan beöntöztük majd kipakoltuk.

24 Hét Összefoglalója Az osmofort használata: Osmoformot használtam kaptam egy kanál szerű kis mérő eszközt amin 4 különböző mérték egység volt: 1,5mg 2,5mg 6mg 9mg. Kaptam még ezek mellé egy kis szögletes vödröt amibe bele öntöttem egy kevés osmoformot és úgy adagoltam 6mg tápanyagot minden egyes növénynek egyesével. Ezen a héten már kicsit kevesebb volt a munka mert egyre jobban jönnek a hidegek és leginkább csak ilyen képletes munkákat adtak amikkel egésznap elvoltunk. A markoló sokkal nehezebbnek bizonyult mind a targonca kezelésileg sokkal több dologra kellet oda figyelnünk de mindent meg lehet tanulni csak oda kell figyelni.

25 Hétfő 19. Gyakorlat Ma az egyik dolgozóval kellett mennem növényeket felszedni etikettezéshez. Golf kocsiba ültünk és mindig 2-3 kocsival mentünk körbe az egész területen és szedtük fel a növényeket. A dolgozó kiválasztotta a szépeket nekem meg fel kellett raknom a kocsira őket kötésbe. Mindig először körbe mentünk megnézni, hogy nagyjából merre vannak azok a növények amik kellenek. Aztán mikor megnéztük az őszeset elkezdtük felszedni őket. Mindig az első lépés, hogy az etikettet rákellet rakni az első növényre és csak utána vihettem az utánfutóra felrakni.

26 Kedd 19. Gyakorlat A Lavandula angustifoliákat kellett felpakolnunk CC kocsikra. Miután ezzel végeztünk át kellett mennünk a másik fólia házba. Ott az Acerekről kellett leszednünk metszőolló segítségével a száraz ágakat, száraz leveleket. Miután ezzel is végeztünk össze kellet söpörni és a talicskába rakni a szemetet amit oldalt a komposzthoz kellett vinni kiüríteni és a talicskát a helyére tolni.

27 Szerda Deula öntözőrendszer cserepezőgép Cserepező gépek: megnéztünk egy gépet és azon elmutogatták a részeit. Elmondták hogy miért jó. Öntöző rendszerek: rengeteg fele öntözőt mutattak párat ki is próbálhatunk. Elmondták melyiket mikor érdemes használni.

28 Csütörtök Deula markoló vezetés lézeres földmérés 8:00-kor kezdődött az iskola egy hátsó földeses területen. Kettes csapatokra osztottak minket én a Kingával voltam. Miután mindenkinek meg volt a párja minden csapat kapott pár lapot ami össze volt kapcsozva különböző feladatok voltak rajta a markoló típusának megfelelően és volt egy teljesen más feladat. Lézeres föld mérővel kellett mérnünk amelyek különböző távolságra és mélységre voltak egymástól. Nekünk jutott ez első feladatnak persze se a Kinga se én nem tudtuk, hogy hogyan is kell ezt a műszert használni vagy egyáltalán, hogy hogyan kell földet mérni. Látta rajtunk ezt a tanár is és oda jött hozzánk mint kiderült senki nem tudta, hogy kell használni és a tanár azt hittem mi földmérést is tanulunk az iskolába otthon aztán mondtuk, hogy nem. Mindenkit oda hívott a géphez és elmagyarázta mi micsoda miután meg értettük újból mindenkit elküldött a feladatához és mi is elkezdtük a munkát. Először a betontól szélétől négy méter távolságra kellet mérnünk mérőszalag segítségével utána a betontól befele három métert. Fogtunk egy nagy lécet amin be jelöltök a tenger színt magasságát a betonon majd a léc segítségével +0,18m mértünk a lézerrel és egy kisseb jelölő léccel jelöltük ki. A következő 7 méter távolságra volt és befele 4,50m. Ennél volt a legnehezebb mert ezt -0,30m-re a tengerszínt alá kellet raknunk ami azért is nehéz volt mert eléggé kemény volt a talaj és alig bírtunk ki ásni egy gödröt hogy pontosan tudjuk mérni a - 0,30m-ert. Mikor nagyjából készvolt akkor még sokat kellett játszadozni a földel meg a léccel, hogy pontosak legyünk hol több földet hol keveset raktunk alá de végül sikerült. Utána már egyszerű volt 9m távolság befele 8m és +0,10m. Majd az utolsó 11m távolság 5m befele és +0,22m. A fiuknak utánunk könnyebb volt kiásni és ezt meg is köszönték természetesen örültünk neki. Miután végeztünk cseréltünk és mentünk markólózni kikellet ásni a megadott mélység és szélesség szerint a gödröket.

29 Péntek 20. Gyakorlat A második fólia házba egyik dolgozóval pakoltam összébb a növényeket először pár növényt ki pakoltam és kisöpörtem amiket ki pakoltam növények helyét. Aztán folyamatosan befele haladva söpörtem és bakoltam szorosan kötésbe a növényeket. Először a jobb oldalt csináltuk utána át mentünk a ball oldalra de annak csak a feléig jutottunk el.

30 Hét Összefoglalója Növény felszedés etikettezéshez: A dolgozó kiválasztotta a szépeket nekem meg fel kellett raknom a kocsira őket kötésbe. Mindig először körbe mentünk megnézni, hogy nagyjából merre vannak azok a növények amik kellenek. Aztán mikor megnéztük az őszeset elkezdtük felszedni őket. Mindig az első lépés, hogy az etikettet rákellet rakni az első növényre és csak utána vihettem az utánfutóra felrakni. A héten már rendesen kezdtük érezni, hogy jön az utolsó hét így kicsit nehezebben is keltünk reggelente de muszáj volt aztán mentünk és hamar bele rázódtunk a munkába. A honvágy már más kérdés volt személy szerint nekem annyira nem volt de Kingának annál inkább viszont neki sok minden volt amit Magyarországon hagyott és először jött ilyen hosszú távra. De együtt leküzdöttük és felkészültünk az utolsó egy hétre.

31 Hétfő 21. Gyakorlat Ma az egyik dolgozóval kellett mennem növényeket felszedni etikettezéshez. Golf kocsiba ültünk és mindig 2-3 kocsival mentünk körbe az egész területen és szedtük fel a növényeket. A dolgozó kiválasztotta a szépeket nekem meg fel kellett raknom a kocsira őket kötésbe. Mindig először körbe mentünk megnézni, hogy nagyjából merre vannak azok a növények amik kellenek. Aztán mikor megnéztük az őszeset elkezdtük felszedni őket. Mindig az első lépés, hogy az etikettet rákellet rakni az első növényre és csak utána vihettem az utánfutóra felrakni.

32 Kedd 22. Gyakorlat Át kellet pakolni egy egész nagy területnyi Acer palmatumokat egy hátsó részen lévő kisebb területe mert kellett a hely más növényeknek az Acerek 15 literes cserépbe voltak amiket kettesével kellett vinnünk az utánfutókra 6. le és fel pakolás után eléggé nehéz volt őket emelgetni és elvinni az utánfutóig szinte már csak ráncigáltuk őket.

33 Szerda 23. Gyakorlat Chamaesyparis obstusákat ültettünk cserepező géppel 23cm-es cserépbe át. Forgácsot raktunk a tetejére, hogy ne legyen annyira gyomos, majd utána beöntöztük és kötésbe kipakoltuk őket. Majd Acer palmatumokat pakoltunk át amik 20Literes cserépbe voltak. Ugyan arra a helyre ahova tegnap is pakoltuk őket.

34 Csütörtök 24. Gyakorlat 3 féle növényt ültettem ma, az első növény Ginko biloba volt. 23cm-es cserépbe ültettem őket, utána beöntöztem, majd kiraktam őket. A másik növény Sequaiadeudrou giganheum volt. Ezeket is 23cm-es cserépbe ültettem. Beöntöztem és kipakoltam hármas kötésbe. A harmadik növény Sequaiadeudrou peldulum volt. Ezt 30cm-es cserépbe ültettem. Ezután beöntöztem majd szintén hármas kötésbe beraktam őket.

35 Péntek 25. Gyakorlat Acer palmatum nevű növényt dobáltam ki amik elvoltak száradva. Majd felsöpörtem a területet.

36 Hét Összefoglalója Pakolnunk kellett a helyhiány miatt rengeteg növényt két utánfutóra, kettesével ketten a Kingával és az egyik dolgozó vezette mindig a traktort amihez az utánfutók hozzávoltak csatolva. Eljött az utolsó hét. Kedden a tesómat névnapja alkalmából meglátogattuk munka után és vittünk neki kis tortát nagyon meg volt lepődve mert mindannyian elmentünk felköszönteni és ő még csak nem is sejtette. Szerdán Kingával már alig bírtunk magunkkal pláne csütörtökön aztán eljött a péntek Kinga már reggel 4kor fent volt és fél ötkor keltem és nagy izgalommal vártuk a 6:50-es kezdést. Az utolsó egy óra nagyon lassan telt pláne az utolsó 5 perc de letelt. Mindenki nagyon kedves volt és oda jött hozzánk és elköszönt tőlünk sok sikert kívántak nekünk az élethez a haza úthoz jó utat és meg köszönték, hogy velük töltöttük ezt a 6 hetet és nem úgy, hogy nem is szóltunk hozzájuk hanem próbálkoztunk mindig kommunikálni.

37 Német összefoglalók: 1Wochen: Gartenschere mit Hilfe des Rückenteils, der Buxusoknál. Diese Pflanzen wurden in Töpfe 2Literes. Es gibt zwei Arten von Formen geschnitten die erste kugelförmige Volt Neuere Laufwerke um. 3-5 cm UEK wurden zurück zu den älteren Laufwerken angepasst werden, damit die Größe und Form der Erde entwickelt. Die andere war eine dreieckige Form ist das gleiche System, das nur passiert am Ende stand ein Dreieck HIER. Dann bakoltuk Dreifachbindung zurück. Besen, Schaufel, Schubkarre, eine Reinigungs, weil Sie nicht weg zu bleiben (natürlich zu Hause in den Raum, wenn Neha Stimmen gegen die Mutter zu beobachten). Handverlesenen aufgereinigten Pflanzen schüttelt die Blätter in einem großen Topf mit AMI gefüllt, wenn Schubkarre entleert. Jeden Tag am Ende der Schubkarre auf einen Kompost und aufgeregt. Das in den ersten sieben bestanden nicht getragen haben es so ist es wahrscheinlich, weil es zwei Tage, aber dann sehen wir, was passiert mit den anderen. Die Arbeiter sind hilfsbereit und lustig wenig eng, aber das ist okay, weil Ausländer oder Volt. Ich mag diese Arbeit für den Zeitplan könnte besser ohne Gegenstimmen kaum, als ob wir arbeiteten für ein paar Stunden auf die Pause drei Menschen können auch persönlich zu überleben. 2 Wochen: Shock Pflanzen müssen gereinigt werden und wir eine Menge neuer Schadpflanzen tagte im Jäten und wir waren in der Lage, eine schöne, schnelle und gründliche Jäten Schock -Technik zu erwerben. Ein paar Mal, arbeiten wir im Freien, so stellten wir fest, dass das Klima hier ist viel geschäftiger zu Hause. In dieser Woche hat ein wenig mehr schwierig, sowohl für den ersten, aber dieser wird erwartet, sparen gewesen. Das Personal war sehr aufmerksam, uns hat uns gesehen haben, so dass wir davon ausgehen, dass noch nicht einmal seinen Schritt half dem Weg zur Arbeit. 3 Wochen: Viele Pflanzen mussten Unkraut-und Pick-off dead lässt uns. Die Pflanze Sprühen wird getan, um es nach den Läufern die manchmal sogar 60 verschiedene Pflanzen als auch in Einklang zu bringen. Wir sind auf einem großen leere Kanne gehen und starten Sie das Jäten um sie danach wird den Kessel getan, und legen Sie sie beiseite in einem Hochdruck spriccelővel Arm Entfernung der Fliesen sollte nicht von den Fliesen eng zusammen gewaschen, weil sie die Faserspitze durch hohen Wasserdruck zu brechen könnten. Dies sollte kümmern sich unsere Hände gibt sehr wenig, wenn es schrecklichen Unfall gesprüht. Párcserepet leider brach, aber zum Glück war es kein Problem, weil letudták so sehr auf den ersten zu tun. Am Wochenende waren wir mit dem Fahrrad fahren und wandern ein Westerstedebe und Badzwischenanhba. 4 Wochen: Verwenden des osmofort : Osmoformot ich gab mir ein kleines löffelartige Messeinrichtung, die vier verschiedenen Einheiten hatten : 1,5 mg 2,5 mg 6 mg 9 mg. Einer von ihnen gab mir einen kleinen Platz neben dem Eimer in die er goß ein wenig osmoformot und so habe ich einzeln 6 mg Dosis von Nährstoffen zu jeder Pflanze. Diese Woche war ein wenig weniger Arbeit, weil mehr und mehr sind so kalt und meist figurativen Arbeiten kamen amikkel geeignet mich den ganzen Tag. Der Bagger hat viel mehr als schwierig erwiesen und der LKW kezelésileg weitere Sache, dort aufpassen, aber alles, was Sie lernen, einfach nur, um Aufmerksamkeit zu schenken.

38 5 Wochen: Pflanzen Abholung Labeling : Die Studie ausgewählt die schönen Dinge musste ich mit ihnen im Auto setzen, eine Bindung. Wir gingen immer um zuerst zu sehen, wenn sie zu dem die Pflanzen, die brauchen. Dann, als wir sahen der grauhaarige begonnen, um sie abzuholen. Dieser erste Schritt ist, die Etikette setzen rákellet die erste und erst danach in der Lage, um die Anlage zu bringen, um in den Anhänger setzen. Die Woche ordnungsgemäß gestartet wurde, um das Gefühl, es kommt in der letzten Woche so jeder ist ein wenig härter in den Morgen, aber ich hatte bald, und dann gingen wir in rázódtunk Arbeit. Die Nostalgie ist eine andere Sache war nicht für mich persönlich, sondern König war so viel mehr von ihm, so sehr er Ungarn zum ersten Mal verlassen hatte, und kam zu einer solchen langfristigen. Aber wir gemeinsam widerstanden, und wir sind bereit, eine Woche dauern. 6 Wochen: Wir mussten aufgrund von Platzmangel in zwei Anhängelasten von Pflanzen, zwei an den beiden den König und noch von einem der Mitarbeiter der Traktoranhänger an den sie gebunden wurden geführt packen. Er kam in der vergangenen Woche. Am Dienstag, den Namen tesómat Tag besuchten wir nach der Arbeit und ihre kleine "Kuchen" gebracht, weil es war wirklich überrascht, gingen wir alle um sie zu begrüßen und nicht einmal ahnen. Am Mittwoch Kinga wir kaum bei uns vor allem am Donnerstag, Freitag morgen kommen und dann 4kor Kinga hatte um halb fünf, und ich habe sehr aufgeregt und warten auf die 6: 50er Jahre zu starten. Die letzte Stunde sehr langsam, aber vor allem im vergangen letzten fünf Minuten vergangen. Alle waren sehr nett und es kam zu uns und sagte zum Abschied wünschte uns viel Glück für uns, um in der Heimat mit einem guten Straßenreise zu leben und ich dankte, dass wir mit ihnen verbrachte diese Woche und nicht sechs, nicht, dass wir zu ihnen sprach, aber immer versucht, zu kommunizieren.

39 Hajo Borchers Das Unternehmen Der Betrieb baut auf eine jahrzehntelange Baumschulentradition auf, die Firmenphilosophie beruht auf den Grundsätzen meines Vaters und Betriebsgründers Gerhard Borchers.Es ist uns ein persönliches Anliegen Ihnen qualitativ hochwertige Pflanzen für eine erfolgreiche Vermarktung zu liefern.wir passen uns dem Wandel des Marktes an, indem wir unser Schwerpunkt Sortiment weiter ausbauen, damit Sie jederzeit auf eine Vielfalt, unterschiedliche Größen & Aktionsware Zugriff haben. Servive Die Auslieferung der Ware erfolgt in der Regel innerhalb weniger Tage, durch eine auf Pflanzenlieferung spezialisierte Spedition.Die Pflanzen werden mit auffälligen, verkaufsför-dernden Bildetiketten ausgeliefert. Auf Wunsch ist eine Preisauszeichnung mit oder ohne EAN-Code möglich. Unsere regelmäßigen " Highlights der Woche" informieren Sie über aktuelle Waren im besten Verkaufszustand. Auf Wunsch beraten wir Sie gerne bei der Auswahl von Produktpaletten oder stellen Ihnen ein individuelles Sortiment für den Verkauf zusammen. Wir sind stets bemüht allen Wünschen gerecht zu werden und komplettieren bei Sonderwünschen Ihre Bestellung auch durch Zukauf.

40 Hajo Borchers A cég: A művelet épül évtizedes óvodák hagyomány, a vállalat filozófiájának alapja az elvei apám és alapítója Gerhard Borchers működését. Ez ad nekünk egy személyes érintettség akkor jó minőségű növényeket a sikeres marketing. Mi alkalmazkodni a változáshoz, a piac továbbra is bővíteni fókusztávolság, hogy mindig van, hogy számos különböző méretben és különlegességek Szolgáltatás: Áruk szállítását általában zajlik néhány napon belül, egy cég szakosodott üzemszállítási, fuvarozási. A növényeket a szemet gyönyörködtető, értékesítési A kép elősegítő címkéket szállítani. Kérésre árazási vagy anélkül EAN kód lehetséges. Rendszeres "kiemeli a hét" akkor tájékoztassák a legújabb termékeket a legkelendőbb állapotát. Kérésre szívesen ajánlom, a kiválasztásban a termékkör, vagy Önnek egy testreszabott tartománya együtt eladó. Folyamatosan arra törekszünk, hogy minden vágyát és töltse különleges kérések is helyezze el, hogy a vásárlást

41 1.Hét 1.nap Hétfő Cég neve: Ahlers Baumschule AG Reggel 7-kor kezdődik a munka,ami 16:00kor fejeződik be, napközbe van 2 szünet az egyik a reggeli szünet ami 15 perces, a másik pedig az ebéd szünet ami 30perc. Általában 2-től 5l-es cserép méretig vannak a növények amikkel dolgozunk. Mai munkák: növények etikettezése és gyomlálás Növények nevei: Juniperus squamata Rhododrendron obtusum Rubus idalus Ribes uidigrolaria Rhododrendron hybride Tay berry Bombeere Chester Continus coggygria Stachelbeere Etikettezés: 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a övényre vagy a cserépre.n

42 2.nap Kedd Cég neve: Ahlers Baumschule AG mai munka: növények etikettezése és gyomlálás Etikettezés: 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre. Növény nevek: 1) Rhododrendron 2) Hydrangea 3) Potentilla Fruticosa 4) Rhododrendron Luteum

43 5) Perovskia atriqlicifolia 6) Rosa Rugosa 7) Magnolia lilifola 8) Spirea Dart s Red 9) Himbeere Schöneann 3.nap Szerda

44 DEULA : Targoncaoktatáson vettünk részt. Reggel 8kor kezdődött, kora délután fejeződött be. Kipróbálhattuk milyen vezetni őket. 4.nap Csütörtök Cég neve: Ahlers Baumschule AG mai munka: növények gyomlálás és gyorskötözése Gyorskötözött növények nevei: 1) Ribes nidigrolaria 2) Rubus idaeus (Héritage) 3) Rubus idaeus (Fallgold) 4) Vaccinium corymbosum (Goldraube) 5) Ribes uva-crispa (Hinnanmäki Grün) 6) Ribesuva-crispa (Hinnanmäki Rot) 7) Rubus idaeus (Tulameen) Gyorskötözés folyamata: Sárga levelek és gyomok eltávolítása Stokok beleszúrása közvetlen a növény mellé egy magasságba a növénnyel Növény összefogása majd gyorskötözővel a növényt a stok-hoz rögzítjük amit 5x2-es cserép tálcába pakolunk úgy hogy 3pár hatra néz a másik 2 pár pedig előre néz. 5.nap Péntek

45 Cégneve: Ahlers Baumschule AG mai munkánk: növény összepakolása és gazolás Hydrangea Panikulata összerendezése a szél miatt,hogy minél kisebb legyen a kár. Thujaról szedtük le végig a futó gazt. Pénteken csak délig vagyunk! Német héti összefoglaló Jeden Tag der Woche haben wir etikettiert und gejäten. Morgen frühbegannen wir etikettierung und Jäten nach der Mittagspause. Am Mittwoch waren wir in der Deula Gabelstapler Ausbildung. Die Theorie hörten wir einen vortag. Diesist, was in der ersten woche passiert. 2. Hét 6.nap Hétfő Cégneve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: növény etikettezés és gyorskötözés Etikettezés:

46 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre. Gyorskötözés: Sárga levelek és gyomok eltávolítása Stokok beleszúrása közvetlen a növény mellé egy magasságba a növénnyel Növény összefogása majd gyorskötözővel a növényt a stok-hoz rögzítjük amit 5x2-es cserép tálcába pakolunk úgy hogy 3pár hatra néz a másik 2 pár pedig előre néz. Növény példák: 1) Ribes nidigrolaria 2) Rubus idaeus (Héritage) 3) Rubus idaeus (Fallgold) 4) Ribes idaeus (Tulamen)

47 7.nap Kedd Cégneve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: növény etikettezés Etikettezés: 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt.

48 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre. Növény példák: 1) Hippophea Hramnoides 2) Juniperus squamata 3) Carmine Cosmos bipimatus 4) Salvia greggi 5) Goldtraube Vaccinium corymbosum 6) Dahlia 7) Jiaogulan 8) Salvia greggi 9) Ribes wa-cripsa Fél órával tovább maradtunk a sok megrendelés miatt. 8.nap Szerda DEULA : Reggel 8-ra mentünk villás targonca vizsgára amit mindenki sikeresen elvégzett. Különböző feladatokat kellett csinálni mint például: szlalomozni, nagy köveket egymásra pakolni utána lepakolni. Délután 15:00-ig tartott a vizsga. 9.nap Csütörtök

49 Cégneve:Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: növény etikettezés és gyomlálás Etikettezés: 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre. Növény példák: 1) Hippophea Hramnoides 2) Juniperus squamata 3) Carmine Cosmos bipimatus 4) Salvia greggi 5) Goldtraube Vaccinium corymbosum 6) Dahlia Fél1től 16:00-ig gazoltunk. 10.nap Péntek Cégneve : Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: etikettezés Etikettezés :

50 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre. Néhány növényhez gyorskötözőt is használtunk, volt olyan amelyiknél stokra is szükség volt. Növénynevek: 1) Ribes nidigrolaria 2) Rubus idaeus (Héritage) 3) Rubus idaeus (Fallgold) 4) Ribes idaeus (Tulamen) 5) Salvia greggi 6) Hippophal rhamnoides Német heti összefoglaló Die zweite Woche: Wir haben wieder etikettiert wegen der Bestellungen haben wir Uberstunden am Dienstag. Am Mittwoch waren wir wieder in den Deula! Der Gabelsopler sank Prüfung. 3.hét 11.nap Hétfő Cégneve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: etikettezés

51 Etikettezés : 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre. Növény nevek: 1) Rhododrendron 2) Hydrangea 3) Potentilla Fruticosa 4) Rhododrendron Luteum 5) Perovskia atriqlicifolia 6) Rosa Rugosa 7) Magnolia lilifola 8) Spirea Dart s Red 9) Himbeere Schönemann Fél órával tovább maradtunk a sok megrendelés miatt. 12.nap Kedd Cégneve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: növény etikettezés Etikettezés: 1. Sárga levelek eltávolítása.

52 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre. Növény példák: 1) Hippophea Hramnoides 2) Juniperus squamata 3) Carmine Cosmos bipimatus 4) Salvia greggi 5) Goldtraube Vaccinium corymbosum 6) Dahlia 7) Jiaogulan 8) Salvia greggi 9) Ribes wa-cripsa Fél órával tovább maradtunk a sok megrendelés miatt. 13.nap Szerda Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: növény felállítás és gyomlálás Növény felállítás:

53 a nagy szél miatt elborult növényeket felállítottuk utána a földön lévő rácsot felemeltük a cserép pereméig, és 10cm-es fa rögöcskékkel támasztottuk ki. Gyomlálás: mindenki kapott egy növény fajtát és azt kellett kigyomlálni úgy,hogy 2szer végig jártuk a sorokat. 14.nap Csütörtök Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: növények felállítása,rossz dugványok eltávolítása és gyomlálás Növények felállítása: szél miatt elborult növényeket állítottunk fel Rossz dugványok eltávolítása: Thuja dugványok közül az éget illetve nem gyökeresedett kis növényeket kidobáltuk Gyomlálás: eltávolítottuk a gyomokat a következő növényekből. 1.Azalea japonica 2.Pieris japonica 15.nap Péntek Cég neve: Ahlers Baumschule AG

54 mai munkánk: növény etikettezés, gyomlálás és futó szalag föl illetve lepakolása Etikettezés: 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre. Gyomlálás: eltávolítottuk a gyomokat a növények körül. Futó szalag: futó szalagra rakott növények tőzegének a tisztítása (gyomlálása) utána kötöző géppel stok-hoz erősítették majd egy fogas emelővel a helyére raktuk a növényt. Növény példák: 1) Rhododrendron 2) Hydrangea

55 3) Potentilla Fruticosa 4) Rhododrendron Luteum 5) Perovskia atriqlicifolia Német heti összefoglaló: Die dritte Woche: In der ersten Hälfte der Woche einfach wir Etikettirung. Am Montag und Dienstag haben wir Überstunden gehabt wegen der vielen Bestellungen. Wir machen verschiedene Dinge in der zweiten Hälfte der Woche. Wir richten Pflanzen,die druch den Wind umgeworfen werden. Wir arbeiteten neben Förder. Die schlechten zerlegen würden ausgewählt. 4.hét 16.nap Hétfő Cég neve: Ahlers Baumschule AG mai munkánk: etikettezés Etikettezés: 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre.

56 4. 2-5l-es cserép méretű növényekkel foglalkozunk általában. 5. Néhány növényt 5x2-es növény tálcába pakolunk úgy hogy 3pár hatra néz a másik 2 pár pedig előre néz. Növény példák: Juniperus squamata Rhododrendron obtusum 17.nap Kedd Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: növény etikettezés és gyomlálás Etikettezés: 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre 4. A 0,5m-es thujaknak a gyökereit vissza kell vágni 5. növények lemosása futó szalag segítségével történik. Növény példa: Rubus idalus

57 Ribes uidigrolaria Rhododrendron hybride Tay berry Az utolsó egy órában kint gyomláltunk. 18.nap Szerda Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: Növények etikettezése és gyomlálás Etikettezés: 1. Sárga levelek eltávolítása. 2. A növény alatti barna leveleket eltávolítjuk a gyomokkal együtt. 3. A növény nevével és rövid jellemzésével ellátott cédulát elhelyezzük a növényre vagy a cserépre Gyümölcsökkel foglalkoztunk. Leszedtük a barna leveleket utána bambusz botot tettünk bele közvetlenül a növény mellé és egy magasságba szúrtuk le. Gyorskötözővel össze kötöttük, majd 10-vel vagy 5-vel tettük bele tálcába. Ez után kimentünk gyomlálni. Mikor neki ált esni az eső folia sátorba gyomlaltuk a Hibiscus syriacus-t.

58 19.nap Csütörtök Deula: Rotációskapa előadás Fontos minden nap ellenőrizni a gépeket Munka után lepucolni a gépeket Betartani az előírásokat és a munkavédelmi ruha és eszközök használatát 20.nap Péntek Cégneve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: gyomlálás és dugványválogatás

59 Rossz dugványok eltávolítása: Thuja dugványok közül az éget illetve nem gyökeresedett kis növényeket kidobáltuk Gyomlálás: eltávolítottuk a gyomokat a növények körül. És a szivató szövetből. Német heti összefoglaló: Die vierte Wohe: Am Montag, Dienstag und Mitwoch war dienummer eins Auf gabe der letzet Stundegejatet. Am Donnerstag, waren wir in den Deula. Wir haben mit der Erdefraser kennen gelassen. Am Nachmitag haben wir das ausprobiert. AmFreitag, Jäten und Stecklinge wurden ausgewählt. 5.hét 21.nap Hétfő Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: gyomlálás Gyomlálás: Cégkülönböző területein gyomláltunk. Általában 5-en vagy 7-en voltunk kint. Gyomlálás folyamata: eltávolítottuk a gyomokat a növények körül. És a szivató szövetből.

60 22.nap Kedd Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: gyomlálás Tegnapi naphoz hasonlóan ma is egésznap gyomláltunk a cég területén belül, különböző növényeket. 23.nap Szerda Cég neve: Ahlers Baumschule Ag Mai munkánk: növény felállítás és vasrács lerakása Növény felállítás: szél miatt elborult növényeket állítottunk fel Vas rács lerakása: erre azért volt szükség hogy a növények ne boruljanak el és ne keletkezzen kár bennük a nagy szél miatt. Vas rácsot leraktuk majd növényeket pakoltunk bele és kis fa vagy műanyag hengerrel kitámasztottuk. 23.nap Csütörtök DEULA: előadás az öntöző berendezésekről és a cserepező gépek bemutatása

61 Cserepező gépek: megnéztünk egy gépet és azon elmutogatták a részeit. Elmondták hogy miért jó. Öntöző rendszerek: rengeteg fele öntözőt mutattak párat ki is próbálhatunk. Elmondták melyiket mikor érdemes használni. 24.nap Péntek Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: gyomlálás A hét nagy részén csak gyomláltunk a cég területén belül minden fele. Gyomlálás folyamata: eltávolítottuk a gyomokat a növények körül. És a szivató szövetből. Német heti összefoglaló: In der fünften Woche: Am Montag und Dienstag habe wie gejäten. Am Mittwoch waren wir in den zu einem Vortag. Dripsystem und der gleichen. 6.hét 26.nap Hétfő Cég neve: Ahlers Bauschule AG

62 Mai munkánk: gyomlálás Gyomlálás: Mindenki kapott egy növény fajtát és azt kellett kigyomlálni úgy, hogy 2szer végig jártuk a sorokat. Eltávolítottuk a gyomokat a növények körül. És a szivató szövetből. 27.nap Kedd Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: gyomlálás és kb 15 perc cserépütögetés Gyomlálás: Mindenki kapott egy növény fajtát és azt kellett kigyomlálni úgy, hogy 2szer végig jártuk a sorokat. Eltávolítottuk a gyomokat a növények körül. És a szivató szövetből. Cserépütögetés:bekellett mennünk és a thujáknak a cserepét lekellett ütögetnünk a növényekről. Amikor végeztünk megint kimentünk gyomlálni! 28.nap Szerda

63 Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: gyomlálás Gyomlálás: eltávolítottuk a gyomokat a növények körül. Délig voltunk. Felmentünk takarítani a lakásunkat, mert ellenőrizte a főnökünk. Az eredménnyel meg volt elégedve. 29.nap Csütörtök Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: gyomlálás Reggel már biciklire szálltunk és kimentünk gyomlálni 3 helyen is voltunk a napsorán és rengetek növényt kigyomláltunk. 30.nap Péntek Cég neve: Ahlers Baumschule AG Mai munkánk: növényállítás és gyomlálás Növényállítás: az esti nagy vihar miatt rengeteg növény felborult így szinte minden dolgozó reggel biciklire vagy éppen gépekre ült és a cégen belül mindenhol felállítottuk az összes növényt. Gyomlálás: 2 sort növényt gyomláltunk ki a maradék időbe, mert a növényállítás sok időbe telt.

64 Német heti összefoglaló: Sechste Woche: diese Woche weitgehend jäten. Einmal eingestellt Pflanzen. Da dies die letzte können wir daher ganz leicht über Hindernisse. Eines Tages sind wir schlagen Töpfen. Ahlers Baumschule AG Die Ahlers GmbH & Co.KG ist eine innovative Container-Baumschule, die sich Tag für Tag als kompetenter Partner für den Einzelhandel und den Großhandel erweist. Die hohe Qualität der an Sie gelieferten Pflanzen ist eine selbstverständliche Basis unserer Geschäftsbeziehung. TOP IM POT "top im pot" bedeutet für Ahlers: Qualität in der Produktion Qualität im Verkauf Qualität beim Kunden

65 Unsere Produktschwerpunkte Beerenobstgehölze in 2L und 3L Koniferen in 2L Koniferen in 1L Rhododendron und Azaleen in 2L und 5L Ziersträucher in 1L,2L,3L und 5L Zwerggehölze in 1L und 2L Cytisus in 1L,2L und 5L Zuckerhutfichten in 1L Hydrangea paniculata in 5L Unsere Qualitäts-Produkte passen perfekt zum saisonalen Verkauf in Gartencentern. Sie werden oftmals direkt vom CC verkauft und sorgen für schlagkräftigen Umsatz. Passend zu diesen Produkten haben wir 19 Konzepte entwickelt, mit denen Sie Ihren Abverkauf maximieren. Ahlers Faiskola AG bemutatója: Ahlers GmbH & Co.KG egy innovatív konténer óvoda, amely bizonyítja, hogy egy kompetens partnere a kis- és nagykereskedelmi minden nap. A kiváló minőségű, növényeket nyújtunk önnek. TOP cserépben "A legjobb a pot" jelent Ahlers: Minőségi termelés Minőségi vásárlás Minőség az ügyfélnek A termék-központúság bogyós gyümölcsfák 2L és 3L tűlevelűek 2L tűlevelűek 1L

66 rododendron és azálea 2L és 5L cserjék 1L, 2L, 3L és 5L törpe cserjék 1L és 2L Cytisus 1 literes, 2 literes és 5 literes luc, 1 literes Hortenzia paniculata a 5L Minőségi termékek tökéletesen illik a szezonális értékesítésre kertészeti központokban. Ezek gyakran értékesítik közvetlenül a CC, és komoly értékesítési. Használható a termékek az általunk kifejlesztett 19 koncepciókat, amelyek segítségével maximalizálja az értékesítési.

67 Az egy hetes kirándulás alatt ez első megállónk a Melki apátság volt. Ahol a régről fent maradt műemlékeket néztük meg. A Szent Benedek-rendi melki apátság az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világöröségi védelmét élvezi. Több mint 900 éve élnek itt szerzetesek Szent Benedek regulája szerint és látják el feladataikat, az oktatást és a lelkipásztori teendőket.

68 Berlinben is jártunk ahol rengeteg mindent megnéztünk. Mint például a Berlini kaput, Múzeum-sziget, Német Állami Opera, Reichstag, KaDeWe (Kaufhaus des Westens), Europa-Center, Altes Museum, Humboldt Egyetem, Alexanderplatz, Zoologischer Garten, Sony Center, Tiergarten, Berlini dóm, Kongresshalle. Sajnos a tévétoronyba nem tudtunk fel, mert túl nagy volt a sor, ezért kaptunk fél óra szabad időt és 1792 között épült a Bardenburgi kapu, amely ma Berlin egyik jelképe.

69 Ez a kapu egy oszlopos előcsarnok, amely az athéni Akropolisz mintájára épült 12 dór oszlopból áll. A tetején egy fogat van, amelyen Viktória van, a győzelem istennője. A kapu az Unter den Linden nyugati végében található, a Múzeumsziget és a berlini dóm szomszédságában. A Múzeum-sziget 1999 óta

70 a világörökség része.a Spree-sziget mellett található az Alexanderplatz Itt áll Berlin egyik nevezetessége, a Világóra. A közelében található a 368 méter magas tévétorony, a gótikus Máriatemplom és a Vörös Városháza. Két szobor áll itt, az egyik egy nőt és egy férfit ábrázol. Ezzel emlékeznek arra, hogy sokan segédkeztek a romok eltávolításában a második világháború után. A városközpont keleti végében található a Prenzlauer városrész és a bevásárlóutcák, a Schönhauser Allee és a Kastanienallee. A Bardenburgi kapu közelében található az 1884 és 1894 között épült Reichstag február 27-én egy tűzvész elpusztította az épületet óta a Bundestag székhelye ez az épület. A Reichstag a második leglátogatottabb hely, amit a turisták megtekintenek, a Kölni dom után.

71 Drezdában is voltunk ahol ezeket a helyeket néztük meg: Semper Operaház: Gottfried Semper tervei szerint fia, Manfred irányítása alatt építették 1871 és 1878 között. Az eredeti szerényebb operaház már 1841-ben elkészült, de 1869-ben leégett. A főbejárat fölött áll J. Schilling bronzcsoportja: négyesfogat Dionüszosszal és Ariadnéval. A falmélyedésekben Shakespeare, Szophoklész, Molière és Euripidész, a bejárat előtt pedig Goethe és Schiller szobrai állnak. Az épület 1945-ben kiégett, és részben beomlott. A főhomlokzatot hamar helyreállították, de az egész épület csak a bombázás után 40 évvel, február 13-ra készült el teljesen. A műsor Weber: A bűvös vadász című operájával folytatódott, azzal, amit a bombatámadás előtt utoljára játszottak 1945-ben az operában

72 A Zwinger a drezdai barokk építészet csúcspontja, lendületes formájú, szobrokkal díszített pavilonok, galériák övezik. Erős Ágost fejedelem azért építette, mert a narancsfái számára védett helyet akart biztosítani (ez akkoriban világszerte divatban volt). M. D. Pöppelmann tervei alapján 1711-től 1722-ig folyt az építkezés. A szobrokat P. Permoser és tanítványai alkották. A Zwinger legszebb részei a Wallpavilon, a Nymphenpad, a Kronentor és a Stadtpavilon és 1855 között épült fel a keleti szárny, ezenkívül az egész épületegyüttest többször is restaurálták óta a Zwinger a fejedelmi műgyűjteménynek ad otthont. Ezenkívül itt található a porcelánmúzeum, az óngyűjtemény, a Matematikai-Fizikai Szalon, az Állattani Múzeum és a Történeti Múzeum. Valamennyi kiállítás világhírű ben az épület nagy része teljesen elpusztult. A kiállítási tárgyakat már korábban elvitték, így azok megmenekültek a pusztulástól. A sok szállítás miatt azonban károsodtak, ezért a háború után restaurálni kellett őket. Hamar megkezdődött a Zwinger újjáépítése H. Ermisch irányítása alatt ra a Zwinger teljesen elkészült, a kiállítási tárgyak pedig visszakerültek eredeti helyükre. A Neumarkt volt a régi Drezda egyik központja. Az egykori homlokzatokból és a szűk utcákból, amelyek a teret közrefogták, semmi sem maradt fenn. A közelmúltban kezdődött meg újjáépítése a környező utcákkal együtt, mely jelenleg is tart, befejezését 2013-ra tervezik. A téren 3 jelentős épület áll: a Johanneum, a Frauenkirche és a Képzőművészeti Főiskola. Frauenkirche A Neumarkt ékessége, a Frauenkirche egész Németország egyik legszebb és legjelentősebb evangélikus temploma volt. G. Bähr építész tervei alapján 1726 és 1743 között épült, bár már 1734-ben felszentelték. A templom tetőtől talpig kőből épült fel, 96 m magas kupolája pedig "kőharang" néven vált ismertté, és hamar Drezda egyik jelképévé vált.

73 A templom ellenállt a történelem viharainak, komolyabb kár nem keletkezett benne ben, a katakombákban több mint 250koporsót találtak. Ekkor derült ki az, hogy a Frauenkirche valamikor Drezda egyik temetkezési helye is volt február 13-án a templom teljesen kiégett, 2 nappal később pedig bedőlt a kupolája, és leomlott. A templomot nem építették újjá, a romokat háborús mementóként a téren hagyták február 13-án a drezdai polgárok egy csoportja Ludwig Güttlerrel az élen felhívással lépett a nyilvánosság elé, hogy építsék újjá a Frauenkirchét. Az első visszhangok elutasítók voltak, de 1992-ben a város önkormányzata megszavazta a templom újjáépítését. Az újjáépítésre a pénz (több mint 100 millió euró) adakozó által gyűlt össze. A brit

74 hozzájárulás történelmi jelentőségű, mert a pénzadomány mellett a kupola csúcsán lévő aranykereszt elkészítését is ők vállalták. Első lépésként szétválogatták a romokat, s kiválasztották a még felhasználható darabokat. Ezeknek eredeti helyét egy háromdimenziós számítógépes szimulációs program segítségével határozták meg. A templom ugyanazokból az anyagokból, szinte ugyanazzal a technikával és az eredeti darabok felhasználásával épült újjá. A felszentelés október 30-án volt. Az újjáépült Frauenkirche nem csak vallási, hanem kulturális célokat is szolgál, gyakran rendeznek benne koncerteket. Tornyaiban 8 harang függ. A templom nemcsak Drezda, hanem az újraegyesített Németország szimbóluma is, jelképezi a békét és a kiengesztelést. A Hofkirche a Zwinger és a Frauenkirche mellett Drezda egyik legjelentősebb barokk alkotása. Gaetano Chiaveri építette között. Kissé meglepően hat a környező épületekhez viszonyított ferde elhelyezkedése. A Hofkirche háromhajós templom négy sarokkápolnával. A főoltár és az orgona közötti páholyok, s később a kastélyhoz vezető folyosó is a katolikus fejedelmi család és az udvari nemesek számára volt fenntartva. A templom legszebb díszei közé tartoznak Mattielli 3,5 méter magas homokkő szobrai, melyekből összesen 78 darab van. A Hofkirche

75 belső tere a barokk katolikus templomokhoz képest jóval egyszerűbb. Az oltár, a szószék és az orgona fontos műkincsek. A templom ben kiégett, és több találat is érte, de hamar helyreállították. Drezdai kastély Az eredeti, jóval kisebb palotát között építették, mely 1701-ben leégett. Ezután újjáépítették és kibővítették. Erős Ágost tette meg a palotát állandó lakhelyévé, amely ezután a szász fejedelmek rezidenciája volt. Mai neoreneszánsz külsejét az 1900-as évek elején nyerte. Az épület 1945-ben kiégett, több találat is érte. A kastély külsejének helyreállítása a 90-es években befejeződött, a belső felújítása még tart, múzeumokat helyeztek és helyeznek majd el benne. A kastély reneszánsz kapui, domborművei igen művésziek. Münchenben meg néztünk egy híres botanikus kertet ahol mindenki saját maga mehetett körbe. Elég sok időt töltöttünk itt mire mindenki mindent végig nézet, de megérte

76 volt. mert nagyon szép Nagyjából ennyi történt a felkészítő heten emlékeim szerint. Sok szép helyen jártunk, látványos dolgokat, épületeket láthattunk. Rengeteget sétáltunk amibe mindenki elfáradt. A program segítségével olyan élményeket éltünk át amit lehet, hogy soha vagy maximum a távoli jövőbe tudtuk volna meg valósítani. Nagyon hálás vagyok hogy a testvéremmel mehettem el erre az útra.

77

78

79 Az egy hetes kirándulás alatt ez első megállónk a Melki apátság volt. Ahol a régről fent maradt műemlékeket néztük meg. A Szent Benedek-rendi melki apátság az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világöröségi védelmét élvezi. Több mint 900 éve élnek itt szerzetesek Szent Benedek regulája szerint és látják el feladataikat, az oktatást és a lelkipásztori teendőket.

80 Berlinben is jártunk ahol rengeteg mindent megnéztünk. Mint például a Berlini kaput, Múzeum-sziget, Német Állami Opera, Reichstag, KaDeWe (Kaufhaus des Westens), Europa-Center, Altes Museum, Humboldt Egyetem, Alexanderplatz, Zoologischer Garten, Sony Center, Tiergarten, Berlini dóm, Kongresshalle. Sajnos a tévétoronyba nem tudtunk fel, mert túl nagy volt a sor, ezért kaptunk fél óra szabad időt és 1792 között épült a Bardenburgi kapu, amely ma Berlin egyik jelképe.

81 Ez a kapu egy oszlopos előcsarnok, amely az athéni Akropolisz mintájára épült 12 dór oszlopból áll. A tetején egy fogat van, amelyen Viktória van, a győzelem istennője. A kapu az Unter den Linden nyugati végében található, a Múzeumsziget és a berlini dóm szomszédságában. A Múzeum-sziget 1999 óta

82 a világörökség része.a Spree-sziget mellett található az Alexanderplatz Itt áll Berlin egyik nevezetessége, a Világóra. A közelében található a 368 méter magas tévétorony, a gótikus Máriatemplom és a Vörös Városháza. Két szobor áll itt, az egyik egy nőt és egy férfit ábrázol. Ezzel emlékeznek arra, hogy sokan segédkeztek a romok eltávolításában a második világháború után. A városközpont keleti végében található a Prenzlauer városrész és a bevásárlóutcák, a Schönhauser Allee és a Kastanienallee. A Bardenburgi kapu közelében található az 1884 és 1894 között épült Reichstag február 27-én egy tűzvész elpusztította az épületet óta a Bundestag székhelye ez az épület. A Reichstag a második leglátogatottabb hely, amit a turisták megtekintenek, a Kölni dom után.

83 Drezdában is voltunk ahol ezeket a helyeket néztük meg: Semper Operaház: Gottfried Semper tervei szerint fia, Manfred irányítása alatt építették 1871 és 1878 között. Az eredeti szerényebb operaház már 1841-ben elkészült, de 1869-ben leégett. A főbejárat fölött áll J. Schilling bronzcsoportja: négyesfogat Dionüszosszal és Ariadnéval. A falmélyedésekben Shakespeare, Szophoklész, Molière és Euripidész, a bejárat előtt pedig Goethe és Schiller szobrai állnak. Az épület 1945-ben kiégett, és részben beomlott. A főhomlokzatot hamar helyreállították, de az egész épület csak a bombázás után 40 évvel, február 13-ra készült el teljesen. A műsor Weber: A bűvös vadász című operájával folytatódott, azzal, amit a bombatámadás előtt utoljára játszottak 1945-ben az operában

84 A Zwinger a drezdai barokk építészet csúcspontja, lendületes formájú, szobrokkal díszített pavilonok, galériák övezik. Erős Ágost fejedelem azért építette, mert a narancsfái számára védett helyet akart biztosítani (ez akkoriban világszerte divatban volt). M. D. Pöppelmann tervei alapján 1711-től 1722-ig folyt az építkezés. A szobrokat P. Permoser és tanítványai alkották. A Zwinger legszebb részei a Wallpavilon, a Nymphenpad, a Kronentor és a Stadtpavilon és 1855 között épült fel a keleti szárny, ezenkívül az egész épületegyüttest többször is restaurálták óta a Zwinger a fejedelmi műgyűjteménynek ad otthont. Ezenkívül itt található a porcelánmúzeum, az óngyűjtemény, a Matematikai-Fizikai Szalon, az Állattani Múzeum és a Történeti Múzeum. Valamennyi kiállítás világhírű ben az épület nagy része teljesen elpusztult. A kiállítási tárgyakat már korábban elvitték, így azok megmenekültek a pusztulástól. A sok szállítás miatt azonban károsodtak, ezért a háború után restaurálni kellett őket. Hamar megkezdődött a Zwinger újjáépítése H. Ermisch irányítása alatt ra a Zwinger teljesen elkészült, a kiállítási tárgyak pedig visszakerültek eredeti helyükre. A Neumarkt volt a régi Drezda egyik központja. Az egykori homlokzatokból és a szűk utcákból, amelyek a teret közrefogták, semmi sem maradt fenn. A közelmúltban kezdődött meg újjáépítése a környező utcákkal együtt, mely jelenleg is tart, befejezését 2013-ra tervezik. A téren 3 jelentős épület áll: a Johanneum, a Frauenkirche és a Képzőművészeti Főiskola. Frauenkirche A Neumarkt ékessége, a Frauenkirche egész Németország egyik legszebb és legjelentősebb evangélikus temploma volt. G. Bähr építész tervei alapján 1726 és 1743 között épült, bár már 1734-ben felszentelték. A templom tetőtől talpig kőből épült fel, 96 m magas kupolája pedig "kőharang" néven vált ismertté, és hamar Drezda egyik jelképévé vált.

85 A templom ellenállt a történelem viharainak, komolyabb kár nem keletkezett benne ben, a katakombákban több mint 250koporsót találtak. Ekkor derült ki az, hogy a Frauenkirche valamikor Drezda egyik temetkezési helye is volt február 13-án a templom teljesen kiégett, 2 nappal később pedig bedőlt a kupolája, és leomlott. A templomot nem építették újjá, a romokat háborús mementóként a téren hagyták február 13-án a drezdai polgárok egy csoportja Ludwig Güttlerrel az élen felhívással lépett a nyilvánosság elé, hogy építsék újjá a Frauenkirchét. Az első visszhangok elutasítók voltak, de 1992-ben a város önkormányzata megszavazta a templom újjáépítését. Az újjáépítésre a pénz (több mint 100 millió euró) adakozó által gyűlt össze. A brit

86 hozzájárulás történelmi jelentőségű, mert a pénzadomány mellett a kupola csúcsán lévő aranykereszt elkészítését is ők vállalták. Első lépésként szétválogatták a romokat, s kiválasztották a még felhasználható darabokat. Ezeknek eredeti helyét egy háromdimenziós számítógépes szimulációs program segítségével határozták meg. A templom ugyanazokból az anyagokból, szinte ugyanazzal a technikával és az eredeti darabok felhasználásával épült újjá. A felszentelés október 30-án volt. Az újjáépült Frauenkirche nem csak vallási, hanem kulturális célokat is szolgál, gyakran rendeznek benne koncerteket. Tornyaiban 8 harang függ. A templom nemcsak Drezda, hanem az újraegyesített Németország szimbóluma is, jelképezi a békét és a kiengesztelést. A Hofkirche a Zwinger és a Frauenkirche mellett Drezda egyik legjelentősebb barokk alkotása. Gaetano Chiaveri építette között. Kissé meglepően hat a környező épületekhez viszonyított ferde elhelyezkedése. A Hofkirche háromhajós templom négy sarokkápolnával. A főoltár és az orgona közötti páholyok, s később a kastélyhoz vezető folyosó is a katolikus fejedelmi család és az udvari nemesek számára volt fenntartva. A templom legszebb díszei közé tartoznak Mattielli 3,5 méter magas homokkő szobrai, melyekből összesen 78 darab van. A Hofkirche

87 belső tere a barokk katolikus templomokhoz képest jóval egyszerűbb. Az oltár, a szószék és az orgona fontos műkincsek. A templom ben kiégett, és több találat is érte, de hamar helyreállították. Drezdai kastély Az eredeti, jóval kisebb palotát között építették, mely 1701-ben leégett. Ezután újjáépítették és kibővítették. Erős Ágost tette meg a palotát állandó lakhelyévé, amely ezután a szász fejedelmek rezidenciája volt. Mai neoreneszánsz külsejét az 1900-as évek elején nyerte. Az épület 1945-ben kiégett, több találat is érte. A kastély külsejének helyreállítása a 90-es években befejeződött, a belső felújítása még tart, múzeumokat helyeztek és helyeznek majd el benne. A kastély reneszánsz kapui, domborművei igen művésziek. Münchenben meg néztünk egy híres botanikus kertet ahol mindenki saját maga mehetett körbe. Elég sok időt töltöttünk itt mire mindenki mindent végig nézet, de megérte

88 volt. mert nagyon szép Nagyjából ennyi történt a felkészítő heten emlékeim szerint. Sok szép helyen jártunk, látványos dolgokat, épületeket láthattunk. Rengeteget sétáltunk amibe mindenki elfáradt. A program segítségével olyan élményeket éltünk át amit lehet, hogy soha vagy maximum a távoli jövőbe tudtuk volna meg valósítani. Nagyon hálás vagyok hogy a testvéremmel mehettem el erre az útra.

89

A munkát minden reggel 7 órakor kezdtük, és délután 4 órakor fejeztük be. Közben kétszer

A munkát minden reggel 7 órakor kezdtük, és délután 4 órakor fejeztük be. Közben kétszer Munkanapló 1. hét 2015. 08.10. - első nap Cég neve: Ahlers Baumschule AG A munkát minden reggel 7 órakor kezdtük, és délután 4 órakor fejeztük be. Közben kétszer étkezési szünetet tartottunk. Első nap

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Név: Iskola:

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

NÉMET NYELV. Célok és feladatok. Fejlesztési, kimeneti követelmények

NÉMET NYELV. Célok és feladatok. Fejlesztési, kimeneti követelmények NÉMET NYELV Célok és feladatok A nyelvoktatás célja a kommunikatív kompetencia kialakítása, azaz a tanuló képessé tétele arra, hogy idegen nyelvű környezetben képes legyen megoldani felmerülő problémáit,

Részletesebben

Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de

Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de Carsten Kümmel, Starenweg 8a, 82140 Olching DATUM: 23.10.13 Tel.: 08142 6551752 Fax.: 08142 4628228 carsten@tonmeister-online.de Betreff: Beurteilung

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 60 perc

Részletesebben

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében 2012. június 10-től 2012. július 21-ig 2012. június 10-én reggel fél 7-kor indultunk iskolabusszal, kb 15 óra utazás után megérkeztünk

Részletesebben

Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise

Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise Auf Grund meiner jahrzehntelangen Erfahrungen kann die Schule die Einbeziehung der Schüler und durch sie auch der Eltern

Részletesebben

GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető pontszám: 10 pont

GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető pontszám: 10 pont Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nyelvvizsgaközpont A két hallgatási feladatra elérhető maximális pontszám: 15 ARMA NYELVVIZSGARENDSZER NÉMET NYELV ALAPFOK MINTAFELADAT II. FELADAT GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető

Részletesebben

Találkozó az általános iskolákkal Október 4.

Találkozó az általános iskolákkal Október 4. Találkozó az általános iskolákkal 2012. Október 4. Témák Változások a felvételiben Német nyelvi verseny Adatok kérése Felvételi 1. Kevés információ-bizonytalanság Nem lesz tehetséggondozó felvételi, csak

Részletesebben

Pusztainé Tötök Éva tantárgyprogramjai

Pusztainé Tötök Éva tantárgyprogramjai Pusztainé Tötök Éva tantárgyprogramjai NÉMET KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ I. KURZUS Tantárgyód: Óraszám : N_ITH4, B_it001_1 heti 2x2 Számonkérési típus: folyamatos Értékelés módja: Tanszék neve:

Részletesebben

Wirtschaftsdeutsch. Aufgabenmuster

Wirtschaftsdeutsch. Aufgabenmuster BGF NYTK Wirtschaftsdeutsch Aufgabenmuster B2 Schreiben 50 Minuten 20 Punkte FÜR DIE LÖSUNG DER AUFGABE BENUTZEN SIE DAS LÖSUNGSBLATT! (Az alábbiakban a feladatlap után a javításhoz használt megoldási

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás német magyar Sehr geehrter Herr Präsident, Tisztelt Elnök Úr! Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Sehr geehrter Herr, Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás magyar német Tisztelt Elnök Úr! Sehr geehrter Herr Präsident, Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Tisztelt Uram! Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 90

Részletesebben

Látogatás a Heti Válasznál

Látogatás a Heti Válasznál Látogatás a Heti Válasznál Ulicsák Eszter (7.a) Mindenki belegondolhatott már, hogy ki is a mi szeretett újságunk és kedvenc cikkünk szülőanyja, de még inkább, hogy hogyan alkotnak egy hét alatt egy izgalmas,

Részletesebben

10. Die Modalverben A módbeli segédigék

10. Die Modalverben A módbeli segédigék 10. 10. Die Modalverben A segédigékkel kifejezhetjük, milyen a viszonyunk a cselekvéshez: akarjuk, szeretnénk, tudjuk stb. Általában egy fôigével együtt használjuk ôket a mondatban. Seit 2 Jahren kann

Részletesebben

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2008/2009. NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:...

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2008/2009. NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:... JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1100

Részletesebben

VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV. 8. évfolyamos vizsga

VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV. 8. évfolyamos vizsga VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV 8. évfolyamos vizsga A vizsga lebonyolítása: írásbeli április 15-30 között előzetes egyeztetés szerint szóbeli május elején, az írásbeli érettségi vizsga napjaiban A vizsga részei:

Részletesebben

ÓRATERV. Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök

ÓRATERV. Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök ÓRATERV A pedagógus neve: dr. Horváth Beáta Éva Műveltségi terület: Idegen nyelvek (Élő idegen nyelvek) Tantárgy: Német nyelv Osztály: 12/C Nyelvi előkészítő osztály Az óra témája: Zukunftspläne, Interview

Részletesebben

BINDER ANDRÁS. német. kompetenciamérési feladatok. 6. és 8. évfolyamosok számára

BINDER ANDRÁS. német. kompetenciamérési feladatok. 6. és 8. évfolyamosok számára BINDER ANDRÁS német kompetenciamérési feladatok 6. és 8. évfolyamosok számára BINDER ANDRÁS német kompetenciamérési feladatok 6. és 8. évfolyamosok számára Szakmai lektor Angeli Éva, Szűcs Melinda Szerkesztő

Részletesebben

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés - Alapvető, létfontosságú dolgok Können Sie mir bitte helfen? Segítségkérés Können Sie mir bitte helfen? Sprechen Sie Englisch? Sprechen Sie Englisch? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e

Részletesebben

Ma egy 100% életszerű német élethelyzetbe viszlek el! Gyere velem!

Ma egy 100% életszerű német élethelyzetbe viszlek el! Gyere velem! Ma egy 100% életszerű német élethelyzetbe viszlek el! Gyere velem! Ha úgy hozza az élet, hogy irány Németország, Ausztria vagy Svájc, mert ott könnyebbnek látod az életet, akkor állásinterjúra akkor is

Részletesebben

Majd ezek után Buxusokat metszettem vissza gömb és háromszög alakúra.ezek a növények 2 literes konténerbe voltak.

Majd ezek után Buxusokat metszettem vissza gömb és háromszög alakúra.ezek a növények 2 literes konténerbe voltak. 2015.08.10 Hétfő Németországi gyakorlat 2015 1.Hét 1.Gyakorlat Növényeket tisztítottunk meg,mert kiszáradtak a naptól,ás megégette a leveleit. Ezek a növények pedig a következők: -roter Schlitzahorn Garnet

Részletesebben

Anyanyelvi lektor: Prof. Dr. Kai Günther. A legfontosabb német elöljárószók és esetvonzataik

Anyanyelvi lektor: Prof. Dr. Kai Günther. A legfontosabb német elöljárószók és esetvonzataik A legfontosabb német elöljárószók és esetvonzataik bis Präpositionen mit Akkusativ -ig (időben, térben) Ich bleibe bis nächsten Sonntag hier. Bis hierher gibt es keine Fragen. (DE: Gehen Sie bis zur Ecke.)

Részletesebben

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21.

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21. Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21. A Leonardo da Vinci pályázat által Németországban a Hajo Borchers Pflanzen faiskolában töltöttük 6 hetes nyári gyakorlatunkat.

Részletesebben

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály megyei forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:...

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály megyei forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:... JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1100

Részletesebben

Prospektus GmbH. 8200 Veszprem, Tartu Str. 6. Ungarn Tel.: +36-88-422-914 Fax: +36-88-405-012 www.prospektusnyomda.hu info@prospektusnyomda.

Prospektus GmbH. 8200 Veszprem, Tartu Str. 6. Ungarn Tel.: +36-88-422-914 Fax: +36-88-405-012 www.prospektusnyomda.hu info@prospektusnyomda. LOGÓ 2 szín felhasználás PANTONE 143C PANTONE COOL Gray 11 Egy lekerekített hatszög formában a Probox P-betűje erősíti a márka nevét, megjegyezhetőségét. A forma térbeliségre utaló perspektívikus megjelenítése

Részletesebben

I. Olvasáskészség 1. Maximális pontszám: 15. Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget, majd annak alapján válaszoljon magyarul a kérdésekre!

I. Olvasáskészség 1. Maximális pontszám: 15. Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget, majd annak alapján válaszoljon magyarul a kérdésekre! I. Olvasáskészség 1. Maximális pontszám: 15 Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget, majd annak alapján válaszoljon magyarul a kérdésekre! Immer mehr Bürger lehnen die Sommerzeit ab Der Widerstand gegen

Részletesebben

Einfluss der Furttiefen auf die Ökonomie der Schifffahrt

Einfluss der Furttiefen auf die Ökonomie der Schifffahrt Einfluss der Furttiefen auf die Ökonomie der Schifffahrt. DK Workshop Zukunftsorientierte Fahrrinnenparameter für die Wasserstraße Donau Budapest 29.09.2010. Attila Bencsik Europäische Fluß-Seetransport

Részletesebben

NÉMET NYELV 4-12. ÉVFOLYAM NÉMET IDEGEN NYELV

NÉMET NYELV 4-12. ÉVFOLYAM NÉMET IDEGEN NYELV NÉMET NYELV 4-12. ÉVFOLYAM SZERZŐK: Gilbertné Domonyi Eszter, Illésné Márin Éva, Kincses Mihályné Knipl Andrea, Kurdi Gabriella, Petriné Bugán Barbara, Szántó Bernadett NÉMET IDEGEN NYELV 4. ÉVFOLYAM Célok

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1)

Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1) Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1) 20 p./ Értékelő: kód A rendelkezésre álló idő 30 perc. Ez a Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont

Részletesebben

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés - Alapvető, létfontosságú dolgok Tudna segíteni? Segítségkérés Können Sie mir bitte helfen? Beszélsz angolul? Sprechen Sie Englisch? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e angolul Beszélsz

Részletesebben

Mercedes-Benz : Six Sigma Black Belt, (135203 ) Six Sigma Black Belt, Werk Kecskemét, Ungarn (135203)

Mercedes-Benz : Six Sigma Black Belt, (135203 ) Six Sigma Black Belt, Werk Kecskemét, Ungarn (135203) Oktober 2014 Kecskemét, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Mercedes-Benz : Six Sigma Black Belt, (135203 ) Six Sigma Black Belt, Werk Kecskemét, Ungarn (135203) Aufgaben Feladatok: Stellennummer

Részletesebben

Neumann János Középiskola és Kollégium Német nyelvi verseny 8. osztályos tanulók számára

Neumann János Középiskola és Kollégium Német nyelvi verseny 8. osztályos tanulók számára Neumann János Középiskola és Kollégium Német nyelvi verseny 8. osztályos tanulók számára Tanuló neve:... Iskolája neve, címe:... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám:... Kedves Versenyző! Üdvözlünk

Részletesebben

Wirtschaftsdeutsch, Tourismus und Gastgewerbe 50

Wirtschaftsdeutsch, Tourismus und Gastgewerbe 50 BGF NYTK B2 Wirtschaftsdeutsch, Tourismus und Gastgewerbe 50 Aufgabenmuster Schreiben Minuten 20 Punkte FÜR DIE LÖSUNG DER AUFGABE BENUTZEN SIE DAS LÖSUNGSBLATT! (Az alábbiakban a feladatlap után a javításhoz

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS RÁFUTÓFÉK RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS.

TERMÉKKATALÓGUS RÁFUTÓFÉK RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS. RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS www.autoflex.hu 25 Die (R)Evolution für mehr Sicherheit. Das Geheimnis unserer neuen Original KNOTT Komfort-Achse liegt in der speziellen Formgebung und in einer frostigen Idee. Denn

Részletesebben

Állásinterjún EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD. Los, auf geht's! Sznopek Martin

Állásinterjún EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD.  Los, auf geht's! Sznopek Martin Állásinterjún A mai ajándékanyagodban egy párbeszéden keresztül kapsz segítséget egy német állásinterjúra való felkészüléshez. Ebben a pdf-ben megtalálod az ajándékanyagod szövegét és pár oldalnyi tudnivalót

Részletesebben

2013/2014. NÉMET NYELV FELADATLAP. 7. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:...

2013/2014. NÉMET NYELV FELADATLAP. 7. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:... OM azonosító szám: 102312 Felnőttképzési nyilvántartási szám: 16-0058-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám: L-1100 KLIK azonosító: 103008 Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet 5000 Szolnok,

Részletesebben

mi és más népek - összehasonlításuk, karaktereik személyleírás: főként külső tulajdonságok alapján

mi és más népek - összehasonlításuk, karaktereik személyleírás: főként külső tulajdonságok alapján 8. évfolyam A 8. évfolyamon idegen nyelvet tanuló diákok A1 szintű, a Közös európai referenciakeret alapján alapszintű és ezen belül minimumszintű nyelvi ismeretekkel rendelkeznek. A 8. évfolyamon folytatódó

Részletesebben

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat 1 Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat 1. rész Hallott szöveg értése 1. feladat Melyik képről van szó? Fiatalok

Részletesebben

Ihnen

Ihnen NÉMET NYELV 2.feladatlap 1. Egészítsd ki a levelet személyes és birtokos névmások megfelelően ragozott alakjaival! A megoldásokat írd a táblázatba! Liebe Frau Müller, Berlin, den 10. November 2003 ich

Részletesebben

Diákok tanárszerepben

Diákok tanárszerepben Diákok tanárszerepben Tanulás tanítása és kooperatív tanulási formák projektnap A 9. évfolyam osztályai 2014. szeptember 22-én projektnapon vettek részt. Intézményünkben a kooperatív munkaformák formák

Részletesebben

Menschen um uns wie sind sie?

Menschen um uns wie sind sie? Menschen um uns wie sind sie? Charaktereigenschaften Modultyp Kreative Kommunikation Zielgruppe Schüler von 12 bis 15 Jahren Niveaustufe A1 Autorinnen Dömők Szilvia, Somló Katalin A kiadvány az Educatio

Részletesebben

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat 1 Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat 1. rész Hallott szöveg értése 1. feladat Melyik képről van szó? Fiatalok

Részletesebben

IDEGEN NYELV 9 12. évfolyam 830. Közös Európai Referenciakeret szerinti nyelvi tudásszintek:

IDEGEN NYELV 9 12. évfolyam 830. Közös Európai Referenciakeret szerinti nyelvi tudásszintek: IDEGEN NYELV 9 12. évfolyam 830 IDEGEN NYELV 9 12. évfolyam Célok és feladatok A 9. évfolyamra a diákok öt éve tanulják a célnyelvet. Ez idő alatt megismerkedtek az idegen nyelvi foglalkozások feladat-

Részletesebben

WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC

WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC A budai vár 1687. és 1696. évi helyszínrajzai Tanulmányunkban három vártérképet ismertetünk. Haüy 1687- ben készített térképét, amelyen a házak egy a térképhez tartozó francia

Részletesebben

MUNKASZERZŐDÉS. amely egyrészről az. név: S.C. NUMELE FIRMEI SR.L. székhely: STR., NR. _LOCALITATEA, JUDET, TARA. cégjegyzékszám: NR.REG.

MUNKASZERZŐDÉS. amely egyrészről az. név: S.C. NUMELE FIRMEI SR.L. székhely: STR., NR. _LOCALITATEA, JUDET, TARA. cégjegyzékszám: NR.REG. MUNKASZERZŐDÉS amely egyrészről az név: S.C. NUMELE FIRMEI SR.L. székhely: STR., NR. LOCALITATEA, JUDET, TARA cégjegyzékszám: NR.REG.COMERTULUI adószám: CUI bankszámlaszám: COD IBAN képviseli: _NUME REPREZENTANT

Részletesebben

vasárnap, 2010 május 23-án - a Pünkösd ünnepére egy közös energiameditációt szerveztem.

vasárnap, 2010 május 23-án - a Pünkösd ünnepére egy közös energiameditációt szerveztem. Kedves olvasó, vasárnap, május 23-án - a Pünkösd ünnepére egy közös energiameditációt szerveztem. Bárki ingyenesen részt vehet: 11:00 h - 15:00 h - 17:00 h - 19:00 h - 21:00 h- Ha valaki személyes fölhívással

Részletesebben

IN ZIRKUS Themenbearbeitung Lehr- und Lernmaterialien Teil 2

IN ZIRKUS Themenbearbeitung Lehr- und Lernmaterialien Teil 2 IN ZIRKUS Themenbearbeitung Lehr- und Lernmaterialien Teil 2 Zielgruppe Schüler von 9 bis 10 Jahren Autorinnen Kuszman Nóra, Némethné Gálvölgyi Mária, Sárvári Tünde A kiadvány KHF/334-5/2009 engedélyszámon

Részletesebben

Reisen Unterkunft. Unterkunft - Finden. Unterkunft - Buchen. Nach dem Weg zur Unterkunft fragen

Reisen Unterkunft. Unterkunft - Finden. Unterkunft - Buchen. Nach dem Weg zur Unterkunft fragen - Finden Wo kann ich finden? Nach dem Weg zur fragen Hol találom a?... ein Zimmer zu vermieten?... kiadó szoba? Art der... ein Hostel?...hostel? Art der... ein Hotel?... egy hotel? Art der... eine Frühstückspension?...bed

Részletesebben

Osztályozóvizsga évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV

Osztályozóvizsga évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV Osztályozóvizsga 9.-10. évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV 9. évfolyam írásbeli: 1. könyv - W-Frage - Aussage : Ich heiße/ich bin - Personalpronomen: ich, du, er.. - Verbkonjugation (ich. du.

Részletesebben

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez A1 szint, 6. évfolyam B változat 1 dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat 1. rész Olvasott szöveg értése 1. feladat

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS TECHNIKATÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY BORSOD MEGYÉBEN HAJDÚ RÁFIS JÁNOS

MEZŐGAZDASÁGI ÉS TECHNIKATÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY BORSOD MEGYÉBEN HAJDÚ RÁFIS JÁNOS MEZŐGAZDASÁGI ÉS TECHNIKATÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY BORSOD MEGYÉBEN HAJDÚ RÁFIS JÁNOS Egy rendhagyó múzeum születése és fejlődése bontakozik ki az alábbi írásból. Létrejöttét, céljait tekintve olyan igény kielégítésére

Részletesebben

BALASSA JÁNOS HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁRA

BALASSA JÁNOS HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁRA BALASSA JÁNOS HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁRA BALASSA JÁNOS élete 56-dik, tanársága 26-dik évében december hó 9-kén, reggeli 4 órakor meghalt. Az eddig országszerte köztudomásúvá lett gyászos esemény, melynek

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 60 perc

Részletesebben

HELYI TANTERV NÉMET NYELV 9-12. ÉVFOLYAM

HELYI TANTERV NÉMET NYELV 9-12. ÉVFOLYAM HELYI TANTERV NÉMET NYELV NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMRA ÉPÜLŐ NYELVI KÉPZÉS 9-12. ÉVFOLYAM A nyelvtanulás keretei Hozott nyelv esetén a NAT 2003 az A1-A2-es szintet tekinti induló szintnek, így mi is innen

Részletesebben

Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat. 25 éves évfordulója 2014. május 8-11.

Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat. 25 éves évfordulója 2014. május 8-11. Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat 25 éves évfordulója 2014. május 8-11. Bretzfeld Budaörs: 25 Jahre Partnerscha 8 11. Mai 2014 Kevés olyan testvérvárosi kapcsolat létezik, amelynek enynyire mélyek

Részletesebben

Iskola neve:... AJTP levelezős verseny. Magyar nyelv. 2. Folytasd a szóláncot legalább tíz szóval a szótagolás szabályai szerint!

Iskola neve:... AJTP levelezős verseny. Magyar nyelv. 2. Folytasd a szóláncot legalább tíz szóval a szótagolás szabályai szerint! b.r.m v.d.t f.rn. Magyar nyelv 1. Egészítsd ki a mássalhangzókat magánhangzókkal úgy, hogy magas, mély és vegyes hangrendű szavak szülessenek! (A pontok helyére egy-egy magánhangzót írj!) Magas Mély Vegyes

Részletesebben

Public-Key Kryptography mit Diskreten Logarithmen

Public-Key Kryptography mit Diskreten Logarithmen Public-Key Kryptography mit Diskreten Logarithmen Jan Schwarz Kristine Jetzke 11.01.2005 Gliederung Das ElGamal Kryptosystem Algorithmen zum Lösen von Diskreten Logarithmen Untere Komplexitätsgrenze Das

Részletesebben

50 hasznos német kifejezés - az egyszerűtől a bonyolultnak tűnőig Szerkesztette: Tar-Pálfi Nikolett

50 hasznos német kifejezés - az egyszerűtől a bonyolultnak tűnőig Szerkesztette: Tar-Pálfi Nikolett 50 hasznos német kifejezés - az egyszerűtől a bonyolultnak tűnőig Szerkesztette: Tar-Pálfi Nikolett Alltag 1. Wie geht's? Wie fühlst du dich? Wie geht es Ihnen? Wie fühlen Sie sich? 2. Wann kommst du nach

Részletesebben

Német nyelv 5-6.évfolyam. 1.forduló

Német nyelv 5-6.évfolyam. 1.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítı hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Német nyelv 5-6.évfolyam 1.forduló

Részletesebben

BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH. Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III

BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH. Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III P. b. b. Verlagspostamt 1030 Wien WoGZ 213U BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III 70. Abkommen zwischen der Österreichischen Bundesregierung

Részletesebben

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez A1 szint, 6. évfolyam A változat 1 dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat 1. rész Olvasott szöveg értése 1. feladat

Részletesebben

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2006/2007. NÉMET NYELV FELADATLAP. 7. osztály iskolai forduló. Név:... Iskola neve:... Címe:...

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2006/2007. NÉMET NYELV FELADATLAP. 7. osztály iskolai forduló. Név:... Iskola neve:... Címe:... JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1100 5000 Szolnok, Mária út 19. Pf.: 176. Telefon:

Részletesebben

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2009/2010. NÉMET NYELV FELADATLAP. 7. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:...

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2009/2010. NÉMET NYELV FELADATLAP. 7. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:... JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK OM azonosító szám: 102312 Felnőttképzési nyilvántartási szám: 16-0058-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám:

Részletesebben

Német nyelv 5-6.évfolyam. 4.forduló

Német nyelv 5-6.évfolyam. 4.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítı hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Német nyelv 5-6.évfolyam 4.forduló

Részletesebben

6. évfolyam Német nyelv

6. évfolyam Német nyelv IDEGEN NYELVI MÉRÉS 2015. június 11. 6. évfolyam Német nyelv Általános tudnivalók a feladatokhoz Ez a füzet német nyelvi feladatokat tartalmaz. feladatsor két részből áll. z I. részben hangfelvételeket

Részletesebben

bab.la Kifejezések: Személyes Jókívánságok német-német

bab.la Kifejezések: Személyes Jókívánságok német-német Jókívánságok : Házasság Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen wir Euch alle Liebe und alles Glück dieser Welt. Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen

Részletesebben

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam C változat

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam C változat NT-56616 Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez A1 szint, 6. évfolyam változat 1 dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam változat 1. rész Olvasott szöveg értése

Részletesebben

Személyes Levél. Levél - Cím. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY Herrn Peter Müller Falkenstraße Hamburg Deutschland

Személyes Levél. Levél - Cím. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY Herrn Peter Müller Falkenstraße Hamburg Deutschland - Cím Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Standard angol címzési forma: neve település és régió/állam/irányítószám Jeremy Rhodes 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikai

Részletesebben

Leonardo mobilitási program

Leonardo mobilitási program Leonardo mobilitási program 2010.június 3.- 2010.július 17. Westersede-Bad Zwischenanh Király Regina Örömmel vettem tudomásul, hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el Németországban, szakmai

Részletesebben

EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN

EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN BENCZE ZOLTÁN EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN 1990-ben a Hadtörténeti Múzeum udvarán, a IV. Béla kori városfal tornyától nyugatra egy feljáró építésének munkálatai során lehetőség

Részletesebben

Idegen nyelv 5-8. évfolyam

Idegen nyelv 5-8. évfolyam Idegen nyelv 5-8. évfolyam Az élő idegen nyelv műveltségi terület céljai és tartalma összhangban vannak az alaptanterv többi műveltségi területének céljaival és tartalmával, valamint az Európa Tanács ajánlásaival:

Részletesebben

FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN

FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN Földrajz német nyelven középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. Teil

Részletesebben

KÖZMEGHALLGATÁS BESZÁMOLÓ. KÉSZÜLT KOMLÓ VÁROS NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA 2015. DECEMBER 09-i K Ö Z M E G H A L L G A T Á S Á N

KÖZMEGHALLGATÁS BESZÁMOLÓ. KÉSZÜLT KOMLÓ VÁROS NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA 2015. DECEMBER 09-i K Ö Z M E G H A L L G A T Á S Á N KÖZMEGHALLGATÁS BESZÁMOLÓ KÉSZÜLT KOMLÓ VÁROS NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA 2015. DECEMBER 09-i K Ö Z M E G H A L L G A T Á S Á N Tisztelettel köszöntöm meghívott vendégeinket, klubtagokat, oktatási

Részletesebben

NÉMET CSOPORTOS TANFOLYAMOK TEMATIKA

NÉMET CSOPORTOS TANFOLYAMOK TEMATIKA INVEST ENGLISH NYELVISKOLA 1147 BUDAPEST, Lovász utca 7. [XIV. kerület] +36 20 583 2208 info@investenglish.hu www.investenglish.hu NÉMET CSOPORTOS TANFOLYAMOK TEMATIKA TARTALOM I. ELSŐ SZINT... 2 II. MÁSODIK

Részletesebben

ÜZEMELTETÉS : 18 l /100 km. 2.2-3.9 l /100 km. Skoda / Toyota Prius. Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség

ÜZEMELTETÉS : 18 l /100 km. 2.2-3.9 l /100 km. Skoda / Toyota Prius. Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség ÜZEMELTETÉS : 18 l /100 km 2.2-3.9 l /100 km Skoda / Toyota Prius Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség ÉPÜLETKATEGÓRIÁK : Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség HŐSZIGETELETLEN ÉP. : 1995-ÖS RENDELET

Részletesebben

FOGLALKOZÁSTERV KOMPARATION DER ADJEKTIVE. Melléknév fokozás. 1. rész I. VORENTLASTUNG

FOGLALKOZÁSTERV KOMPARATION DER ADJEKTIVE. Melléknév fokozás. 1. rész I. VORENTLASTUNG FOGLALKOZÁSTERV A foglalkozás célja a melléknév fokozásának megtanítása és begyakoroltatása a kiskunmajsai Tomori Pál Gimnázium ún. 10.ABC1 csoportjában. Ez az elnevezés azt jelenti, hogy az intézményben

Részletesebben

Hasznos kifejezések nem csak kezdőknek Meinungsäußerung ( véleménynyilvánítás ):

Hasznos kifejezések nem csak kezdőknek Meinungsäußerung ( véleménynyilvánítás ): Hasznos kifejezések nem csak kezdőknek 1.0 1. Meinungsäußerung ( véleménynyilvánítás ): Ich meine/finde/glaube/denke, dass... Úgy vélem/találom/gondolom, hogy... Ich bin der Meinung, dass... Az a véleményem,

Részletesebben

ÉLŐ IDEGEN NYELVEK NÉMET - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam Heti 3 óra

ÉLŐ IDEGEN NYELVEK NÉMET - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam Heti 3 óra ÉLŐ IDEGEN NYELVEK NÉMET - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam Heti 3 óra Az idegen nyelvi kommunikáció az anyanyelvi kommunikációhoz hasonlóan az alapvető nyelvi készségekre épül: fogalmak, gondolatok, érzések,

Részletesebben

Leonardo da Vinci program Lehoczky Tamás & Kósa Dávid

Leonardo da Vinci program Lehoczky Tamás & Kósa Dávid Leonardo da Vinci program 2012.06.10-07.22 Lehoczky Tamás & Kósa Dávid Vasárnap reggel hajnalban indultunk az iskola elől. Kb 16-17 óra volt az út. Az éjszakai órákban először a Hajo Borchers faiskolához

Részletesebben

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián Beszámoló Szakmai gyakorlatról Lengyelország 2018. május Készítette: Nedreu Flórián Első hét Reggel 5-kor indultam Kétegyházáról, nagyon szép tájakon vezetett az utunk. Az első megálló egy benzinkútnál

Részletesebben

Eset Hímnem Nőnem Semlegesnem Többes szám

Eset Hímnem Nőnem Semlegesnem Többes szám Benkő Attila 14. Névmások típusai és ragozása II. 14.1. A melléknévi birtokos névmás ragozása A birtokos névmás ragozása megegyezik az ein, eine, ein, illetve a kein, keine, kein határozatlan névelők ragozásával.

Részletesebben

Tanmenetek. Német általános nyelv (N1) szint: A1, A2. 1. Hét Bevezetés, követelmények, ismerkedés a könyvvel

Tanmenetek. Német általános nyelv (N1) szint: A1, A2. 1. Hét Bevezetés, követelmények, ismerkedés a könyvvel Tanmenetek Építész és Építő szakos hallgatók részére Német általános nyelv (N1) szint: A1, A2 2. -4. Hét a ä, gefallen gefällt, tragen trägt, Modalverben és Wissen wissen kennen können személyes névmás

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

Irrtümer. 1620_25 Blaue Blume, Max Hueber Verlag 2002. Der Ötzi

Irrtümer. 1620_25 Blaue Blume, Max Hueber Verlag 2002. Der Ötzi Irrtümer 6 A szövegek Egy érdekes könyv komoly vitát váltott ki. A vita arról folyt, hogy valóban emelik-e a dohányzás és a dohányosok az egészségügyi költségeket, mint ahogy sokan gondolják. Két professzor

Részletesebben

Német nyelv Általános Iskola

Német nyelv Általános Iskola Német nyelv Általános Iskola 5. évfolyam Vizsga típusa: - írásbeli vizsga Követelmények, témakörök: - szóbeli vizsga Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Az éves tananyag alapján összeállított feladatlap Témakörök:

Részletesebben

RECOM Interkulturelles Management Interkultúrális menedzsment. Österreich Ungarn Ausztria Magyarország. Fotoprotokoll Fotóprotokoll.

RECOM Interkulturelles Management Interkultúrális menedzsment. Österreich Ungarn Ausztria Magyarország. Fotoprotokoll Fotóprotokoll. CTCMC Unternehmensberatung Mag. Klara Parfuss, MBA Cross-cultural Training, Coaching, Management Consulting 3001 Mauerbach, Buchengasse 5 Austria RECOM Interkulturelles Management Interkultúrális menedzsment

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián

Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián 2011.október 6-án indultunk a hajnali órákban, az iskola mikrobuszával. 16 óra út után megérkeztünk Westerstede-be, ahol

Részletesebben

CSECSEM Ő- ÉS GYERMEKHALANDÓSÁG KÉT PEST KÖRNYÉKI KÖZSÉGBEN A MÚLT SZÁZAD 7 0 8 0 -AS ÉVEIBEN

CSECSEM Ő- ÉS GYERMEKHALANDÓSÁG KÉT PEST KÖRNYÉKI KÖZSÉGBEN A MÚLT SZÁZAD 7 0 8 0 -AS ÉVEIBEN CSECSEM Ő- ÉS GYERMEKHALANDÓSÁG KÉT PEST KÖRNYÉKI KÖZSÉGBEN A MÚLT SZÁZAD 7 0 8 0 -AS ÉVEIBEN írta: KÁRPÁTI ENDRE (Budapest) 1876 őszén a Rókus-kórház szülészeti osztályának fiatal segédorvosa megrázó

Részletesebben

Eine Projektarbeit im Rahmen von Interkulturalität und Zweisprachigkeit der 3. Klassen - NMS / HS Oberpullendorf Schuljahr 2008/09

Eine Projektarbeit im Rahmen von Interkulturalität und Zweisprachigkeit der 3. Klassen - NMS / HS Oberpullendorf Schuljahr 2008/09 Eine Projektarbeit im Rahmen von Interkulturalität und Zweisprachigkeit der 3. Klassen - NMS / HS Oberpullendorf Schuljahr 28/9 Zum Projekt Interkulturalität und Mehrsprachigkeit Auch im Schuljahr 28/9

Részletesebben

WiR gratulieren GRATULÁLUNK!

WiR gratulieren GRATULÁLUNK! Reflexmat Seit der Gründung im Jahre 2000 steht der Name CaSaDa für hochwertige Produkte im Bereich Wellness und fitness. WiR gratulieren GRATULÁLUNK! Mit dem Kauf dieser Fußreflexzonen-Matte haben sie

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: általános iskola német Évfolyam: 1. Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: szóbeli, írásbeli írásbeli: a tanult témakörökhöz

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. január 30-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. január 30-i rendes ülésére 9. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. január 30-i rendes ülésére Tárgy: Önrész biztosítása a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat

Részletesebben

X. A város. A. Hova mész? A városba megyek. Hova mész? Katihoz, Petihez és Enikőhöz megyek. Honnan jössz? A városból, egy koncertről.

X. A város. A. Hova mész? A városba megyek. Hova mész? Katihoz, Petihez és Enikőhöz megyek. Honnan jössz? A városból, egy koncertről. X. A város A. Hova mész? A városba megyek. Hova mész? Katihoz, Petihez és Enikőhöz megyek. Honnan jössz? A városból, egy koncertről. B. Szia, Zoli! Szia, Mária. Mit csinálsz ma délután? A városba megyek

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Német nyelv középszint ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 13. NÉMET NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÓ

Részletesebben