A Harc Virága. Fiore dei Liberi. Flos Deullatorum páncélban és a nélkül, lóháton és gyalogosan. Fiore dei Liberi A Harc Virága

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Harc Virága. Fiore dei Liberi. Flos Deullatorum páncélban és a nélkül, lóháton és gyalogosan. Fiore dei Liberi A Harc Virága"

Átírás

1 Fiore dei Liberi A Harc Virága Flos Deullatorum páncélban és a nélkül, lóháton és gyalogosan

2 Első Előszó Fiore dei Liberi A Harc Virága (Ez Fiore első előszava ehhez a könyvhöz, eredetileg latinul, hogy a nemesség érdekeit szolgálja) Itt kezdődik A Harc Virága című könyv, a párbajvívásról és a harcról, páncélban és a nélkül, lóhátról és gyalogosan, melyet az aquileiai egyházmegye béli, Cividale d Austriából származó Fiore dei Liberi állított össze, aki a Liberi nemesi család tagjának, Sir Benedettonak fia. Mindenkinek, aki meg akarja tanulni, hogyan használja a fegyvereket gyalogosan és lóhátról az aquileiai egyházmegye béli, Cividale d Austriából származó friulii Fiore dei Liberi, Sir Benedetto fia jó egészséget az Úrban, és minden törekvéseiknek jó eredményt kíván. Mert serdülőkoromtól fogva természetes vágyat éreztem arra, hogy a harcot gyakoroljam, így szorgalmammal az elmúlt években a harc művészetének sok titkára ráleltem, a karddal, a lándzsával, a tőrrel, és fegyver nélkül is, gyalogosan és lóhátról. Istennek hála a tudásomat különböző tanítóktól szereztem, és a leckékből melyeket kiváló mesterektől, Olaszoktól és Németektől kaptam, és kiváltképpen Giovanni Mestertől, akit Suvenonak hívnak, aki a metzi Nicolo-nak volt a tanítványa, és Hercegektől, Koronahercegektől, Grófoktól és sok másoktól különböző helyeken és tartományokban. És így, a gyakorlati részektől elszakadva, hogy elkerüljük azt, hogy a harc tudománya, ami a kiváló embereknek oly nagy segítsége a háborúban és más alkalmakkor, ne legyen elfelejtve, úgy határoztam, hogy írok egy könyvet, amik ennek a művészetnek sokkal kifinomultabb és hasznosabb arcát mutatja, képekben lerajzolva, néhány példával, olyan technikákat és fortélyokat, amiket egy fegyveres vagy birkózó használhat támadásnak és védésnek. Sőt mi több, bármely nemes úr, aki ezt a művünket tanulmányozza, olyan nagyon törődjön vele, mintha kincs lenne, és ne fecsegje ki a parasztság köreibe, amit a Menny butának teremtett és arra szánta, hogy keményen dolgozzon, mint egy igás állat. Ezért őrizd ezt kincs és titkos tudomány ként, tőlük elzárva, és Királyok, Koronahercegek, Hercegek Bárók és más, olyan nemes urak elé kell vinnie, akik a párbajokban érdekeltek. Senki ne gondolja, hogy ebben a könyvben hibás és téves elképzelések vannak, mert nem félreérthetőek, csak olyan dolgokat írok le benne, amiket én találtam ki, vagy láttam, vagy próbáltam. Kezdjük hát munkánkat a Mindenható segítségével, akinek a Neve legyen áldott és évszázadokon át dicsőített. Amen.

3 Második Előszó (Ez Fiore második előszava ehhez a könyvhöz, eredetileg olaszul) Fiore dei Liberi A Harc Virága Az 1409-dik év február havának tizedik napján Én, az ausztriai Cividaleból származó friulii Fiore dei Liberi, Sir Benedetto fia, elkezdtem ezt az értekezést a fegyveres és pusztakezes harcról: lándzsával, poleax-szel, karddal, és tőrrel, és birkózással, gyalogosan és lóhátról, páncélban és a nélkül, és más dolgokkal, amik a harchoz tartoznak. És minden ilyen dologról technikát és ellentechnikát fogunk bemutatni, így az egyik követi a másikat. És ebben az értekezésben elmondjuk minden tudásunkat és szándékunkat, amit sok mestertől és tudóstól és harcostól és Koronahercegtől, és hercegtől, Márkitól, Gróftól, Lovagtól és Úrtól és sok más embertől láttunk, különböző helyeken, és olyan dolgokat is, amiket mi találtunk ki. Ezek: beállások fegyverekkel, trükkök, és védések és ütések és fogások és kötözések és törések, és kar és láb és tesz ficamítások, és sérülések a legveszélyesebb helyeken, ezen művészet mestereinek kívánsága szerint. Mert nehéz ezt a bonyolult művészetet fejben tartani könyvek nélkül, és mert sosem lesz jó tanuló könyvek nélkül, hogyan lehetne valaki jó tanár? Már ezer embert láttam, aki magát mesternek hívja, akik közül talán négy volt jó tanuló, és e közül a négy tanuló közül egy sem volt jó tanár. És így az értekezésünk tartalmazza minden tudásunkat, egy színes figurákkal díszített könyvként, mindegyikhez magyarázatot írva. És az említett színes figurákat a következő képpen különböztetheted meg. A mester, aki a technikát kezdi, egy arany koronát visel a fején, míg a tanuló, aki ellenszegül ezeknek, a technikáknak egy arany szalagot visel a térde alatt. A mester, aki ellenszegül egy másik mester által indított technikának, egy arany koronát visel a fején, és egy arany szalagot a térde alatt. Minden egyes technikához tartozik egy magyarázó szöveg, és az összes szöveget és az egész színes könyvet a legelőkelőbb és legkiválóbb Sir Nicholonak ajánlom, aki Ferrara városának, és Modena és Parma városának, és más városoknak Márkija. És ebben a könyvben, a tudásunkról lesz szó. Először a gyalogos birkózásról lesz szó, majd a fegyveres harcról szóló dolgokról, aszerint, amit ebben a színes és rendezett antológiában fogsz látni.

4 A Könyv Fiore dei Liberi A Harc Virága Aki sikeres akar lenni a fegyverek használatában, az tanulmányozza ezt a könyvet, amit Fiore készített, aminek a címe A Harc Virága. Ez a könyv elmagyaráz mindent, ami a háborúval kapcsolatos, lándzsával, poleax-szal, karddal, tőrrel és birkózással, lóhátról és gyalogosan, páncélban és a nélkül, és azt, hogyan tedd. És látni fogsz fogásokat, kötözéseket és töréseket és mértékeket a harcban. És ahogy vizsgálod a könyvet, bátran elhihetsz minden mást is, ami benne áll. Mert én 15 éven keresztül tanulmányoztam ezt a művészetet: aki kevesebb idő alatt többet meg tud tanulni, az előnyre tesz szert. És a birkózással fogunk kezdeni Isten és Sir Szent György, a Jó Lovag nevében. Első rész: A birkózás A birkózáshoz hét dolog kell, amik: fizikai erő, a kezek és a lábak mozgékonysága, előnyös fogások, törések, kötések és lökések és bántalmazások, annak megfelelően, amit a színes figuráknál látsz, különösen azokban a technikákban, amik fogást eredményeznek, mindegyik az maga fogásaival és trükkjeivel. Mert, a csak gyakorlásra szánttechnikákban, a fogások neve a szeretet fogásai, és nem a düh fogásai. A birkózás művészetének megfelelően, néha dühből, néha az életedért használsz fogásokat, és ezek olyan technikák, amiket nem gyakorolhatsz udvariasan, mert olyan technikák, amelyeket veszélyes gyakorolni. És most következik a gyalogos birkózás fogásokkal, és fogások gyakorláshoz. Kezdjünk először Isten és Sir Szent György nevében a gyalogos birkózással, hogy fogásokat hajtsunk végre. De a fogások haszontalanok, ha nincs belőlük előnyöd. De mi, a négy mester, előnyös fogásokat keresünk, ahogy a képeken láthatod.

5 I. Kész vagyok, hogy elfogjak, Ha nem cselezlek ki, akkor nagyon jó lesz neked. II. Megpróbálok változtatni a harcomon, És ezzel a földre döntlek. III. Ha nem győzöl le a trükkjeiddel, azt hiszem, így az erőmmel bántani foglak, és rosszabb IV. Előre török a karjaim, jól előre nyújtva Hogy fogásokat alkalmazzak, ahogy csak tudok. V. Ezzel az elfogással, a földre döntelek, Vagy kificamítom a bal karod. VI. Az száddal megcsókoltatom a földet, Vagy alsó kulcsolásban foglak meg.

6 VII. A hátadra foglak dönteni És nem engedlek felkelni, csak fájdalmak árán X. A kezeimet jól az arcodra téve, Más fogásokat mutatok neked. VIII. Még ha a birkózás mestere is lennél, Akkor is a földre vinnélek ezzel a fogással. XI. Amiért a fejemet a karod alá tettem, Kis erőfeszítéssel a földre vihetlek. IX. A felső és alsó fogással Eltöröm a nyakad a földön. XII. Amiatt, hogy az ujjam a bal füled alatt tartom, látom, hogy a fogásod nem működik rajtam.

7 XIII. Nagy ravaszsággal hátulról kaptál el, És ez a fogás biztosan a földre visz téged. XVI. Olyan erősen rúgok az ágyékodba, Hogy minden erődet elveszted. XIV. Ez a fogás, hogy elgáncsoljalak, Az öt közül egy se működik. XVII. Akkora fájdalmat és szenvedést okozok az orrodnak, hogy azonnal hátrálni akarsz majd. XV. Ez teljes mértékben egy gyakorló fogás, Mert a nélkül foglak, hogy bántanálak. XVIII. Igaz, hogy elhagytalak ezzel a fogással, és ezzel az ellenfogással földre viszlek.

8 XIX. Az állad alatt okozok fájdalmat és szenvedést, és gyorsan a hátaddal éred a földet. XXI. Egy bottal elkaptam a nyakad, Ha nem viszlek földre, alkut köthetsz. XX. A kezeiddel az arcomon zavarsz engem, Ez ellen, a szemeidet bántom még jobban. XXII. Ha ezzel a bottal nem viszlek földre, Akkor sosem hiszem el, hogy ez igazi művészet.

9 Második rész: A tőr Fiore dei Liberi A Harc Virága Négy koronás mester, akik mesterei a tőrnek, és a tőrhöz tartozó művészetnek. I. A biztos győzelmet reprezentálom, ezért tőrt viselek, a harcban mindkét kezemmel forgatva. III. Minden ellenfelem kezét megállítom, így nem tudják biztonságosan kinyújtani a jobb kezüket, így boldogan viszek két kulcsot a kezeimben. II. Mert mindenkit legyőzök, aki ellen harcolok, Biztosan! Ezért karokat viszek, törött kezekkel. IV. Azt kérded miért nyomom dicsőségesen ezeket az embereket a lábam alá? Mert harcban győztem le mindet: A győzelem levele a jobb kezem van.

10 V. Én vagyok a tőr első mestere, tele csalárdsággal, és a bal kezemmel elfogom a tőrt a kezedből: És más jó trükköket is használok, és a tanítványaim rosszindulattal csinálják ezeket. VII. A jobb kezedet a balom alá fogtam; Sokat tudok ártani, és fogva is tarthatlak. VI. A tőrömmel a karod körül fordulok, és a mellkasodba szúrok, és ezt nem tudod megakadályozni. VIII. Amiért így fogtad el a karom, Egy alsó emeléssel a te fogásod fog téged sérteni. IX. Ha meg tudom csavarni ezt a karod Egy középső emeléssel eldöntelek. X. A középső emelés nem dönt el, Mert ezzel az ellentámadással kiszabadulok.

11 XI. Készen vagyok, hogy a földre vigyelek, Ha nem hagyod el az ellenkezőt, meg is teszem. XIII. A nagyobb erőért így teszem; Hagyva neked, hogy az előbbieket használd. XII. Az ellentámadást így készítettem elő, És a megelégedésemre leszúrlak. XIV. Az ellentámadásommal véteni fogsz: A tőrömmel megszúrlak, és elfordítalak. XV. Ennek a mesternek a fogása nem tör meg, És a karod a vállamon töröm el. XVI. Nem töröd el a karom a válladon, És az ellentámadásommal a földre viszlek.

12 XVII. A tőröd nemsokára elveszem, És ez után a könyököd kitekerem. XIX. Nehézség nélkül a földre viszlek, De csak nehezen tudsz majd felkelni. XVIII. A tőröm nem veszed el a csavarással, És hiba nélkül megszúrlak. XX. Nem akarok így a földre esni, Ezért a fogásommal elviszem az erőd. XXI. És a keresztezett karjaimmal védem magam, és minden előző technikát megcsinálhatok; És nem vétek el egy fordított kezes ütést sem, mert mindet egymás után teszem. XXII. Sem a rendes, sem a fordított kezes ütések: mert az ellentámadásommal, A védelmed megtöröm.

13 XXIII. Tőr elvétel, ficamítás és lekötés is És földre vitel, ez mind, amit tehetek. XXV. A tőr első királyának ellentámadását használom, és felülről átszúrom a karod. XXIV. Ez előző négy dologból, csak egyet nem tehetek: még ezzel az ellentámadással is a földre viszlek. XXVI. A tőr első királyának ellentámadását használom, és a védelmemmel megsebesítelek, vagy rosszabb. XXVII. Az ellentámadásra, ami sebesít és rosszabb, Itt mutatom, mit használhatsz. XXVIII. Ez a fogás nem nagy előny nekem És ezzel a hátadba szúrok.

14 XXIX. Az ellentámadás ellentámadására az elő mestert használom, mert az ellentámadás ellentámadása egy jó mester. XXXI. Itt kezdődnek a fordított kezes technikák, erős technikák; Mert ezekkel sokakat megöltek: És a tanulóim kezdik a technikákat, és fordított kézzel kezdik. XXX. Elsőnek az ellentámadás ellentámadását csinálom; És én fogom el előbb a tőröd. XXXII. A mester technikája ellen, a tőrt Elfogom, és halálosan megsebesítelek. XXXIII. Itt a földre viszlek; Ezt teszem, és ezután rosszabbat. XXXIV. A földre viszlek, mert nem tudsz eleget, és ennél többet is tudhatnál.

15 XXXV. És ezzel a karodat sebesítem Ahogy érzed, hogy foglak és ezt teszem. XXXVII. Ez egy erős ficamítás ÉS a saját tőröddel ölhetlek meg. XXXVI. Könnyen kificamítom a karod És erőfeszítés nélkül elveszem a tőröd. XXXVIII. Megfogom a tőröd, ez az amit akarok, És ha akarom, ezzel a kulccsal elfoglak. XXXIX. A tőröd a bal kezem felső részéhez csavarom, és ez után az alsó kulccsal elfoglak. XL. Ezt az erős alsó kulcsnak hívják És ezzel a fogással megölhetlek: Amely fogásból, hazugság nélkül, ki lehet szabadulni, ha nem jól használod.

16 XLI. Ezt a mester fordított keze ellen tehetem, és ezzel a fogással a térdedre kényszerítelek. XLIII. A mesterem a teljes igazságot mondta: Elvehetem a tőröd, és nem tudsz szabadulni. XLII. Én vagyok a mester, aki két kézzel fog meg és fönt és lent is megsebesíthetlek: ha megcsavarom a vállad, és nem hagyom el a karod, így az első tanuló megsebesít. XLIV. Kész vagyok, hogy földre vigyelek És ha nem töröd ki a nyakad, akkor nyerhetsz. XLV. Ez egy másik elfogás, amivel földre vihetlek, és a fogás az ellenfél nem lehet biztos. XLVI. Látom, hogy kész vagy, hogy a földre ess, erről biztos vagyok, és nem engedlek felkelni.

17 XLVII. Így is a földre döntlek, És ha a földön vagy, rosszabbat teszek. XLVIII. Elfordítom a tőröd És ezzel el is veszem. XLIX. Ha a tőröd a könyöködhöz csavarom Érezni fogod, hogy elvehetem tőled. L. A mester aki két kézzel fog meg A védelmemben ezt teszem ellene. LI. Ezt a mozdulatot a jobb kezemmel tettem És a tőröd a csípődbe nyomom. LII. Minden mesterrel tudatni akarom, hogy a gallér fogása nem hatékony; Mert a könyöködre mért ütéstől, hamar hallani fogom, ahogy a karod eltörik.

18 LIII. Miután a könyököd megütöttem, jobb ha hátrálok, és azonnal a tőrödért nyúlok. LIV. Az öklödön vagy a könyöködön foglak megsebesíteni, kificamítom, így inkább ott fogsz hagyni. LV. Így akarlak a földre dönteni, És ha nem megy, mást próbálok. LVI. Ha biztosan elesel, Nem kell a tőröddel foglalkoznom. LVII. Érezni fogod, hogy a jobb vállamon Nem hibázom el a bal karod eltörését. LVIII. Ahogy megfogtalak és tartalak A vállaidra fogsz esni.

19 LIX. Ezt a mozdulatot azért teszem, hogy a tőröd elvigyem, és más mozdulatokkal nagyon megsebesítelek. LX. Ha ezt a karod kicsavarom, Az alsó kulcsban foglak meg. LXI. Ha föl, vagy le húzol, Ezzel a keresztezéssel elveszted a tőröd. LXII. A kezedet fogva mindkét kezemmel, Kiveszem a tőrt a kezedből. LXIII. A tanuló, aki nem figyel a lépéseire Megmutatom, hogyan foghatom meg a tőrét. LXIV. Nincs ember, aki jobban küzdene tőrrel tőr ellen: Páncélban vagy a nélkül komolyan megsértem, és az örömöm, hogy a körön belül harcoljak, és mindet legyőzöm ezzel a közeli harccal.

20 LXV. A mester által végrehajtott elkerüléssel Ezzel a fogással és elkerüléssel szomorúvá teszlek. LXVI. A mester védéssel, ami olyan tökéletes, egy fél fordulattal a mellkasod sebesítem meg.. LXVII. A mestervédéssel és egy fél fordulattal még mindig bánthatlak, elfoghatlak, vagy elvehetem a tőröd. LXVIII. A bal kezem használtam erre a védésre, ezen ellentámadás után vissza is támadhatsz. LXIX. A bal kezemmel megforgatlak És ezzel az ellentámadással jól megsebesítelek. LXX. Felfegyverezve ezt a védést használom, és azonnal a középső kulcsba lépni, és ez a harc vége, mert ez ellen nincs jó védekezés.

21 LXXI. Nem viszlek a középső elfogásba És miközben fordulsz, megsebesítelek. LXXII. Ha mindketten fel vagyunk fegyverezve, láthatod, hogy a késem a kezedbe szúrtam. LXXIII. A fordulással, amit rád kényszerítek Átszúrva viszlek a földre. LXXIV. Fegyverrel ez a legerősebb keresztezés, Mert fönt és lent is megfoghatod; ez a felső elfogásba, az a középső elfogásba visz. LXXV. Ezzel az elfogásommal, sok mindent tehetek, tőröd elvehetem, törés, sebesítés és elfogás; a leggyorsabb a tőr elvétel, így az ellenfél nem tud becsapni. LXXVI. Ha a tőrt a könyöködnél csavarom el, a tőröd az enyém lesz, kétségkívül.

22 LXXVII. A fogás elvesztése nélkül, a karod alá megyek: És a hátad mögül megemellek. LXXVIII. Ha karodat félig el tudom csavarni Az alsó elfogással az életed is elveszem. LXXIX. Így kificamítom a karod, És az alsó kulcsban is elfoghatlak. LXXX. Ettől a mestertől az első tanítvány Elveheti a tőrt, és ezt a technikát használhatja. LXXXI. Habár ezt a technikát nem használják gyakran, Könnyen használhatja az, aki gyakorolta.

23 Harmadik rész: Az egykezes kard Négy hét karddal, ami a hét vágást jelképezi a karddal. Egy mester három tanuló ellen, akik a karddal buckler nélkül gyakorolnak. Fiore dei Liberi A Harc Virága I. Mi vagyunk az alsó vágásunk és a rendeltetésünk, hogy a fogakra támadjunk; Nem vagyunk lassúak a sebesítésben, és lépésről lépésre a földhöz visszatérünk. II. Minket felső vágásnak hívnak, akik a kezeket próbálják megsebesíteni, És a térd fölötti résszel foglalkozunk, És az alsó vágásokkal vissza fele jó leckét adunk. III. Mi keresztbe megyünk középső vágásként, És térdtől fölfele sebesítünk, és elhárítjuk a szúrásokat, és duplázva az ütést meg is sebesítünk, és ha a középső ütés, vágássá válik, ilyen találattal sok embert megsebesítünk. IV. Mi a hegy vagyunk, nagy támadás, és minden ütést megkérdőjelezünk; Mérgezőbbek vagyunk a kígyónál és több embert ölünk me,g mint bármely más ütés.

24 V. A beállásomból szúrások vágások és ütések nem jelentenek problémát, had jöjjenek hozzám egymás után, mert minddel harcolni akarok; És aki hiba nélküli hárítás és sebesítést, elfogást és kardelvételt akar látni, nézze meg, mit tudnak a tanítványaim: Ha nem találja meg az ellenszerét, nincs ellenfelük. VI. Egy lépéssel hárítottam a kardommal, amit a mellkasodba szúrtam VII. Hogy a kardom hegyével sebesítselek a kezem a kardomra tettem. VIII. És itt a fejed sebesítettem meg a hárítás után olyan gyorsan cselekedtem.

25 IX. Amiért a kezem a markolatod alá tettem, ha nem esik a földre a kardod, akkor vaknak nevezhetsz. X. Így úgy kezellek, hogy megszúrhassalak, és minden támadást és méltatlanságot követeljek XI. Előre lépés nélkül megint a fejedet sebesítettem meg, a jó védésből tehettem ezt XII. Amiért így fogtam el a kardod, hamarosan el is vehetem tőled.

26 XIII. A bal karommal elfogtam a jobb karodat, és sok sebből fogsz vérezni. XIV. Körbe fordítalak a bal kezemmel és e közben keményen megütlek. XV. Ahogyan könyököddel átfordítalak, azt hiszem átvágtam a torkod a közepén. XVI. És ez a hegy egy könnyű törése a földön. És így ez szoros lesz. XVII. Azt hiszem a földre foglak dönteni: És fegyver nélkül meg is sebesítelek. XVIII. A kardod meghajlítva vagy eltörve, és az enyémmel fölülről vagy alulról támadhatok.

27 Negyedik rész: A bot és a lándzsa Fiore dei Liberi A Harc Virága Egy mester bunkósbottal és tőrrel egy ember ellen, akinél lándzsa van. Egy mester két bunkósbottal és egy tőrrel, egy lándzsás ellen. A hat mester a lándzsás beállásokat mutatja: három a jobb oldalról, a másik három a jobb oldalról gyakorol. Két király két karddal, arra várva, hogy lándzsával és karddal támadva, és akik a megfelelő beállásban várnak. Két módja egy lándzsás lefegyverzésének. I. Így várok a tőrrel és a bottal: A bot megvéd, míg a tőr a mellkasod találja el; És amit a bottal teszek, azt tenném a karddal is, habár a kard erősebb lenne. III. Itt várok rád egy tőrrel és két bunkósbottal: egyet feléd hajítok, a másikkal közel kerülök hozzád, és azonnal a tőrrel a mellkasodba szúrok. II. Úgy, ahogy a mester mondta, úgy eltalálom a mellkasod. IV. És amit a mester mond, meg fogom tenni, És a tőrt a mellkasodba szúrom.

28 A lándzsás beállások, amik a hat mester: az első három mester a jobb, a másik három a baloldalról gyakorol. A hosszú lándzsa, amit kézzel forgatnak, minél hosszabb, annál kevésbé megtévesztő: Hat mester mutatja a beállásokat. Egy lépéssel és egy ütéssel találnak, jobbról és balról is biztosan: Az ütést kint az utcán csináld, És az ütés közben a karod a lándzsán legyen. És bárki támad ellene, véteni fog. V. A rövid lándzsával ebben a beállásban várok, a célom, hogy üssek, és átváltsam a hegyet. VII. A lándzsámmal a tiedet fogom ütni, miközben lépsz, és azonnal a mellkasodba szúrok. VI. A te lándzsád hosszú, az enyém rövid: ne próbálj futni, mert megalázlak. VIII. Ez a három előbbi mester sebesítése, és így a lándzsájuk az arcodban vagy mellkasodban fog kikötni.

29 Mi vagyunk a három mester, akik fordítva harcolnak: Egymás után jönnek, akik jönni akarnak, és meg fogjuk sebesíteni; a negyedik mester teljessé teszi a harcunk művészetét, és a koronán megfelelően osztozik velünk. IX. Ez a beállás megfelelő bármilyen lándzsa ellen, fent és lent védem magam lépésekkel és visszahúzásokkal, az tompa résszel a földön, és a heggyel felfele jól tudok védeni és ütni. XI. Fordulás közben hibázás nélkül foglak megölni, mert a váltások mestere vagyok. X. Ezzel a beállással bármilyen lándzsa ellen védekezhetek, dobd, és a mellkasodba szúrom a lándzsám. XII. És itt végződik a lándzsa művészete, páncélban vagy a nélkül, ez a legfőbb. XIII-XIV. Mi vagyunk a két mester, várjuk, hogy dobj Mindegy, hogy lándzsa, nyíl vagy kard, és karddal hárítunk, és a bottal ugyanezt tennénk; Lépéseket és visszahúzásokat, vágásokat és szúrásokat fogunk használni, És még Pulicano sem arat fölöttnük diadalt, pedig őt jó lándzsavívónak ismertem.

30 XV. Ha ezt a lándzsát magamtól el akarom vinni, akkor jó, ha felülről ütök, így eltöröm a lándzsád nyelét, és eztán ugyanaz mintha közelharcba lennék. XVI. A karjaimmal így megszabadulok a lándzsádtól, aztán fordulásból ütlek meg, és ha nem megy így, akkor a feljebb leírt technikát használom.

31 Ötödik rész: A hosszú kard Fiore dei Liberi A Harc Virága Egy ember körülötte hét karddal és a figura és a kardok jelentésével. Hat koronás mester hat karddal, és egy kard nélkül. Tizenkét koronás mester, egyik a másik után, mutatja a beállásokat a karddal. Két koronás mester kartávolságnyira, keresztezett kardokkal torokra támadva. Másik két koronás mester, akik három kartávolságnyira harcolnak. Egy másik koronás mester tizenkét tanítványával, akik gyakorlatokat mutatnak, és az első gyakorlat a gazember támadása. És ez után, a tizenkét technika után, egy ellentámadás, ami a kard hegyét az ellenfél arcába szúrja. Két koronás mester a kardjaik közepét keresztezve, akik minden technikát alkalmazhatnak, aszerint, melyikük a jobb a másiknál. A keresztezett kardú mesterek technikái közt, másik öt mestert is láthatsz, akik közelharcot mutatnak be, és a kardokat próbálják elvenni, és jobbak fegyverrel mint a nélkül, habár jók mindkettőbe, ez fegyverrel és a nélkül. Egy koronás mester egy másikkal ellentétesen keresztez, és ez után csinálják a két technikájukat. És egy koronás mester, aki ellentámadást mutat be. És egy mester, aki egy embert fog a karja alatt, ésa földre viszi, őt és a kardját. Négy tanuló négy technikát mutat be, és itt érnek véget a hosszúkard technikái.

32 A hét kard Mi vagyunk a négy állat a jellemzőinkkel. És aki harcolni akar, annak figyelembe kell minket vennie. És akiben jó részt vannak a mi előnyeink, Az dicsőséget arat a harcban, ennek a művészetnek megfelelően. [D] Jobb oldali asszonyállás [E] Jobb ablak (Twart) [F] Bal oldali asszony állás [G] Bal ablak (Krone) [H] Hosszú állás (Posta Longa) [I] Rövid állás (Posta Breva) [J] Teljes vaskapu [K] Középső vaskapu [L] Vaddisznó fog Fiore dei Liberi A Harc Virága [A] Gyorsaság (Celeritas) Én, a Tigris, gyors vagyok a futásban és elugrásban, és a mennyei villám sem győz le. [B] Körültekintés (Prudentia) Egy állat sem lát tisztábban, mint én, a Hiúz, aki mindig tudja a mértéket és a távolságot. [C] Bátorság (Audatia) Senki sem bátrabb, mint én, az Oroszlán, és mindenki ellen kiállok. [M] Erő (Fortitudo) Én vagyok az Elefánt, és a hátamon kastélyt viszek. Nem esek a térdemre, és nem vétem el a lépésem.

33 Mi vagyunk a hat mester, mindegyikünk különbözik: Az egyik így csinálj a másik úgy; És a kardja mindegyiknek egy beállásban van: És megmutatjuk, miről szólnak. I. A dobásra jól felkészültem, és nagy előnyöm lesz egy nagy lépésből. II. A dobás ellen a kezem elrejtem, ebben a beállásban jól védem magam. III. Hogy messzebbre és erősebben szúrjak, ezt a beállást páncélos ellen használom. IV. Tőr és kard ellen, páncélban vagy a nélkül, így akarom, hogy várhassak. V. Ez a fogás a büszke nő beállása: véd minden ütés és szúrás ellen. VI. Ezt a kardot kard és baltaként használom: páncélban vagy a nélkül, ki tud legyőzni, tovább.

34 Tizenkét koronás mester Mineket beállásoknak hívnak, és egyikünk a másik ellentettje; és attól függően hogy állunk, vagy helyezkedünk, egyik beállást a másik ellen használjuk. VII. Én vagyok a teljes vaskapu a föld szintjén, és mindig megállítom a vágásokat és a szúrásokat. VIII. Én vagyok az asszony állás, magas és büszke, kész minden védésre, és aki le akar győzni, annak az enyémnél hosszabb kard kell. IX. Én vagyok a királyi jobb ablak (Twart), és én vagyok az egész művészetben a leggyorsabb. X. Én vagyok az erős fél vaskapu, és ütésekkel és szúrásokkal gyilkolok kard távolságból, ami miatt a közelharctól védve érzem magam.

35 XI. Én vagyok a hosszú állás a rövid kardommal, és a tehetségemmel gyakran vágom át a torkokat. XII. Az elülső beállásban engem koronának neveznek, és ne bocsáss meg senkinek egy szúrást vagy vágást. XIII. Megint én vagyok az asszonyállás, a vaddisznófog ellen rosszindulattal és ravaszsággal harcolok veled. XIV. Én vagyok az erős vaddisznófog: és minden más beállásnak ellenfele vagyok.

36 XV. Én vagyok a rövid állás, és olyan hosszú vagyok, amilyen a kard; gyakran szúrok, és gyorsan térek vissza. XVI. Én vagyok az igazi bal ablak (Krone), és gyors vagyok a ballal és jobbal. XVII. Én vagyok a hosszú farok állás, és a földet érintem, előre és hátra is mozdulhatok, és ha hiba nélkül lépek előre egy szúrással, akkor közelharcba kerülök. XVIII. Engem egyszarvúnak hívnak, és ne kérdezz milyen ravasz, és hibás vagyok.

37 XIX. Hogy a kardunk hegyét keresztezzem, a másik oldalon hegyét a mellkasban állítom meg. XX. A sebesítéshez, ahogy az előző mester ezt mondja, gyorsan torkon szúrlak. XXI. A kardok közepét keresztezzük, és a bal karod sebesítem meg, és gyorsan teszem mert rövid az idő. XXII. A mester ellen a kardok közepét keresztezi, amit mondott, ezt bőségesen teszem veled. XXIII. És az ilyen keresztezés után így akarom a kardod megfogni: és mielőtt a kardod kiszabadulna a kezemből, úgy ütlek meg, mint egy gyenge gazember. XXIV. Nem lehet megkérdőjelezni, amit a mester mondott, és a technikát, amit elmagyarázott, ezért meg is teszem.

38 XXV. Egy kilépéssel, jól kinyitottalak, és fordulás közben a karjaid biztosan eltalálom. XXVI. Küzdök, hogy a karod eltaláljam, és közelharcban még többször eltalállak. XXVII. Ha valaki a lábadat akarja a karddal eltalálni, üss a fejére, vagy a torkára; vagy üsd a kezeket a feje helyett, mert ez a távolság rövidebb. XXVIII. Ha keresztezem a kardokat és belépek. Az ágyékod rúgom meg. XXIX. Ez a hegy egy kegyetlen átváltása: ebben a művészetben a hegyed nem lehet ravaszabb. Hegyet cseréltél, és ezt adtam neked, és biztonságosabban teszem kilépéssel. XXX. A markolatodon a kezemnek köszönhetően, a heggyel jelet hagyok az arcodon.

39 XXXI. Gyorsan lerúgom a hegyed a földre, és kétség kívül eltalállak. XXXII. És itt állunk keresztezésben a föld fele, tanulj több technikát XXXIII. A egy tanuló a földön keresztezett, és gyorsaságom miatt megvágom az arcod, és a kardod törött vagy hajlott, nem fogod semmire se használni. XXXIV. Az utolsó technikából ezt teszem: és nem kerül nekem semmibe, hogy megvágjam az arcod. XXXV. A könyöködet nyomva, fordulásra kényszerítelek, és eközben késlekedés nélkül megsebesítelek. XXXVI. A könyöködnél megfordítva, azonnal a fejedre támadok hátulról

40 XXXVII. Úgy teszek,mintha jobbról támadnék, és balról jövök, hogy a heggyel bajt és fájdalmat okozzak; Hibás hegynek hívom magam, olyan kegyetlen vagyok, és kard hegyét átváltom. XXXVIII. A hibás heggyel, amivel meg akartál ütni, körbe fordulok, és a karddal ütlek meg, és a hegyet az arcodba nyomom, és minden előnyöd elveszem tőled. XXXIX. Ahogy itt állunk kardjainkat keresztezve, a technikák, amik következnek jobbak és gyorsabbak; és mivel sok technika indul ebből a keresztezésből, a legerősebb ellentámadásokat használjuk. XL. Amiért megfogtam a kardod a kezemmel, megütlek, és a kardod az enyém lesz.

41 XLI. Mivel a kardomat elütöttek, és megfogtalak, a markolatgombbal ütlek. XLII. És ez egy másik a markolatgombbal, a mesterek művészetével és gyorsaságával. XLIII. Így a földre viszlek, és a kardom nem felejtem el a nyakadra tenni. XLIV. A kezemben fogom a markolatot, így a kardoddal viszlek földre.

42 XLV. Egy jó védés után így fogtalak meg, így hosszan és egyenesen döntlek el. XLVI. Elfogtam a kardod a karommal, és a kardom hegyét az arcodba szúrom, és ez a lefegyverzés ellenszere, és más közelharci technikáké is. XLVII. Megfogtam a karod a bal karommal és a technikám jó fegyverrel és a nélkül is; és a kardod is elvehetem, attól függően, hogy Fiore mester hova tesz. XLVIII. Így lefogtam a kardod keresztvasát, és ütésekkel és szúrásokkal eltalálhatlak; még a kardod is elvehetem: megüthetlek, de nem érhetsz el.

43 XLIX. Így olyan jól elfogtalak, hogy fegyverrel és a nélkül is blokkollak, és a kardod nem tehet semmit ellenem, de a biztonság kedvéért a kardod is elvhetem. L. Lefogtam a kezed a kardommal, és el fogom találni a fejed sok ütéssel, és a közepénél fogom meg a kardod, ezt a fogást csinálom, ami jó. LI. Ez a baloldali beállás, nagyon ravasz technikákhoz. LII. A bal oldali állásból blokkoltam a kezed, és a közeli távolság miatt védtelen leszel sok ütés ellen.

44 LIII. Ez egy erős fogás a bal kézzel, megütlek, és a kardod is elveszted. LIV. A karod alá akartad befogni a kardom, de az ellentámadásom rossz véget vet neked.. LV. A jobb oldali állásból így fogtalak meg, hogy a kardom az arcodban van, te meg a földön. LVI. Ezt a kard megfogást felsőfogásnak hívják, friulii Fiore ezerszer is megcsinálta.

45 LVII. Itt mutatom a kard középső fogását, és vagy a te, vagy az én kardommal bántlak. LVIII. Ez a kard alsó fogása: aki e művészet mester, jól meg tudja csinálni. LVIX. Ezt a kardot megtartom magamnak, és fordulással és fogással gazul megsebesítelek.

46 Hatodik rész: A páncélos harc Fiore dei Liberi A Harc Virága Itt hat koronás mestert találsz, karddal a kézben, akik beállásokban, és ellen beállásokban állank, és a következő tíz technikának megfelelően. És ez után négy mestert négy poleax-szel beállásokban és ellen beállásokbaan, amely mesterek öt technikát gyakorolnak, és mások is karddal, amit később említek. Mi vagyunk a hat beállás, harcra készek, Mivel mi tökéletesen tudjuk a művészetet, és ez a művészet tartalmazza a teljes igazságot: poleax, kard és tőr a legvégső. És elmagyaraázzuk, hogyan működik ez a művészet: a mesterek és a tanítványok az igazat mutatják. I. Én vagyok a rövid állás, a kígyó, hegyes a kardom, hogy a páncélon átmenjen. II. Az igazi kereszt beállás vagyok, készen ütésre és szúrásra III. Én vagy a felső kígyó, erőset szúrok, és az ütéseket is védem, nem bánthatnak engem. IV. Én vagy a középső vaskapu, mindig készen, hogy a nagy szúrásokat félre üssem.

Sands of Time végigjátszás

Sands of Time végigjátszás Prince of Persia The Sands of Time Végigjátszás (ha felrakjátok valahova, akkor kérlek, tüntessétek fel a Dahaka Team-et (http://dahakateam.uw.hu) és a szerzőket [Dzsiti (beszélgetések) & Leader Wolf (minden

Részletesebben

Karen Marie Moning ICED

Karen Marie Moning ICED Karen Marie Moning ICED MEGNYÍLIK AZ ÉG Dani O'Malley-történet A fordítás alapjául szolgáló kiadás: Karén Marié Moning: ICED Delacorte Press, 2012 Fordította: Laskay Ildikó Szerkesztette: Balikáné Bognár

Részletesebben

AZ ÉLMÉNYEK SZABADSÁGA

AZ ÉLMÉNYEK SZABADSÁGA FELDMÁR ANDRÁS AZ ÉLMÉNYEK SZABADSÁGA Elhangzott 1999-ben, Debrecenben NÉHÁNYAN ISMERTEK, a legtöbben nem. Feldmár András vagyok. Vancouverben élek, Kanadában, és mielőtt mondanék valamit arról, amit csinálok,

Részletesebben

CSODA A JÉGEN avagy a jégkorong pszichológiája

CSODA A JÉGEN avagy a jégkorong pszichológiája Kovács Kriszta és Gyömbér Noémi CSODA A JÉGEN avagy a jégkorong pszichológiája Tartalomjegyzék Tisztelt Játékosok, kedves Lányok!... 3 Gondolati adok-kapok... 4 A gondolatok irányítása... 7 Maradj zónában!...

Részletesebben

A művek írói: Killmaster (A Fekete Lovag) Gery (A Futár) Gyilkos Fűz (Út a dicsőségbe) Elrendezés és kiegészítés runner

A művek írói: Killmaster (A Fekete Lovag) Gery (A Futár) Gyilkos Fűz (Út a dicsőségbe) Elrendezés és kiegészítés runner Zagor.hu A művek írói: Killmaster (A Fekete Lovag) Gery (A Futár) Gyilkos Fűz (Út a dicsőségbe) Elrendezés és kiegészítés runner Borító illusztráció Martin McKenna (Return to Firetop Mountain) Borító szerkesztés

Részletesebben

AGILITY TANÍTÁS ALAPJAI /a pozitív felvezetés/

AGILITY TANÍTÁS ALAPJAI /a pozitív felvezetés/ AGILITY TANÍTÁS ALAPJAI /a pozitív felvezetés/ Ezt az agility oktató anyagot azoknak ajánljuk, akik vagy saját maguk képzik a kiskutyájukat erre a gyönyörű és szórakoztató sportra, vagy kezdő kutyások

Részletesebben

Egymás terhét hordozzátok

Egymás terhét hordozzátok Egymás terhét hordozzátok Matt Weaver Tegnap, még azt megelőzően, hogy a férfitestvérek különösképpen az Úr asztalára gondoltak, az Úr elkezdett szólni hozzánk, (ahogyan gyakran szokta) az egymás iránti

Részletesebben

A H A N G 13. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL

A H A N G 13. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL A H A N G 13. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL Én csak szerény húrja vagyok annak a GITÁRNAK, melynek rezonáló-doboza és főleg PENGETŐJE maga A H A N G 1121. ELŐSZÓ Ma már az egyezernégyszázötvenedik

Részletesebben

Roald Dahl. Boszorkányok

Roald Dahl. Boszorkányok Roald Dahl Boszorkányok magus design studio 2001 A mű Roald Dahl The Witches című műve alapján készült Puffin Books 1985. Text copyright Roald Dahl Nominee Ltd. 1983 All rights reserved Fordította Benda

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 8. A különbözı szolgálati ajándékok

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 8. A különbözı szolgálati ajándékok ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 8. A különbözı szolgálati ajándékok A mai kazetta a szolgálati ajándékok tanítássorozat utolsó kazettája. Efezus 4:15-16 Hanem az igazságot szólván szeretetben, mindenestıl

Részletesebben

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes!

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 1 Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 2014 Borítóterv: Pawlik Tamás 2 Tartalom Bevezető... 6 A siker titka... 7 Álom... 7 Vágy... 10 Hit... 12 Célok... 14 A küldetésről... 16 Gyorsítók...

Részletesebben

Hogyan csábítsuk el a nőket?

Hogyan csábítsuk el a nőket? 1. oldal, összesen: 96 Hogyan csábítsuk el a nőket? 2002 - Szugyiczki Roland 2. oldal, összesen: 96 1. Jelmagyarázat a rövidítésekhez: 2. Bevezető 2.1. Hogyan tegyünk szert a kellő magabiztosságra és bátorságra?

Részletesebben

A FELTÉTELNÉLKÜLISÉG A BUDDHIZMUSBAN, A ZENBEN ÉS SAJÁT ÉLETÜNKEN BEVEZETÉS

A FELTÉTELNÉLKÜLISÉG A BUDDHIZMUSBAN, A ZENBEN ÉS SAJÁT ÉLETÜNKEN BEVEZETÉS A FELTÉTELNÉLKÜLISÉG A BUDDHIZMUSBAN, A ZENBEN ÉS SAJÁT ÉLETÜNKEN BEVEZETÉS Ezt az elvonulást mindannyian együtt csináljuk. Megköszönöm mindenkinek, aki segített. Együtt valósítjuk meg. Nagyon hálás vagyok,

Részletesebben

Stephen King CALLAI FARKASOK A SETÉT TORONY 5. kötet (Tartalom) ROLAND VITÉZ A SETÉT TORONYHOZ ÉRT (lásd Edgar dalát a Lear királyban)

Stephen King CALLAI FARKASOK A SETÉT TORONY 5. kötet (Tartalom) ROLAND VITÉZ A SETÉT TORONYHOZ ÉRT (lásd Edgar dalát a Lear királyban) Stephen King CALLAI FARKASOK A SETÉT TORONY 5. kötet (Tartalom) ROLAND VITÉZ A SETÉT TORONYHOZ ÉRT (lásd Edgar dalát a Lear királyban) Tüstént gyanús volt, hogy félrevezet E gúnyos-szemű, dér-vert nyomorék,

Részletesebben

LÉGY AZ, AKI VALÓJÁBAN VAGY!

LÉGY AZ, AKI VALÓJÁBAN VAGY! KORÓDI SÁNDOR LÉGY AZ, AKI VALÓJÁBAN VAGY! 2011. Tartalom I. Gondolat - Érzelem - Önmagad/ Hogyan hatnak a gondolataid érzelmeiden keresztül arra az emberre, akit önmagadként megtapasztalsz?... 4 1. Környezet...

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés...4 Ching Hai Legfelsõbb Mester rövid életrajza...8

TARTALOM. Bevezetés...4 Ching Hai Legfelsõbb Mester rövid életrajza...8 TARTALOM 1 TARTALOM Bevezetés...4 rövid életrajza.....8 A túlvilág rejtélye.........16 elõadása 1992. június 26. ENSZ New York Beavatás: a Quan Yin módszer...61 Az öt szabály...64 Miért legyünk vegetáriánusok?...66

Részletesebben

Turan Oflazoglu NAGY SZULEJMÁN SZULTÁN. Terebess Kiadó Budapest, 2000

Turan Oflazoglu NAGY SZULEJMÁN SZULTÁN. Terebess Kiadó Budapest, 2000 Turan Oflazoglu NAGY SZULEJMÁN SZULTÁN Terebess Kiadó Budapest, 2000 Fordította: Tasnádi Edit NAGY SZULEJMÁN SZULTÁN TÖRVÉNYHOZÓ ÉS FENSÉGES tragédia két felvonásban Kötetünk a Török Köztársaság Nagykövetsége

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

A TAN KAPUJA BUDDHISTA FŐISKOLA. Dobosy Antal. A Nincs Kapu. Források. JEGYZET Budapest, 2011

A TAN KAPUJA BUDDHISTA FŐISKOLA. Dobosy Antal. A Nincs Kapu. Források. JEGYZET Budapest, 2011 A TAN KAPUJA BUDDHISTA FŐISKOLA Dobosy Antal A Nincs Kapu JEGYZET Budapest, 2011 Források Dobosy Antal A Nincs Kapu 無 門 関 A zen buddhizmus klasszikus kóangyűjteménye jegyzetekkel, magyarázatokkal Verziószám:

Részletesebben

Zane Kedves G-pont 1

Zane Kedves G-pont 1 1 2 ZANE KEDVES G PONT 3 FIGYELMEZTETÉS Ha szexuálisan elnyomott vagy, ha elfojtod a szexualitásodat, vagy felhúzott orral állsz a szexhez, tedd le ezt a könyvet, és menekülj. Túl tüzes lesz neked - csúnyán

Részletesebben

Steve Jackson Rakéta Könyvek

Steve Jackson Rakéta Könyvek Steve Jackson Rakéta Könyvek A mű eredeti címe: House of Hell Első kiadás: Penguin Books Ltd, Harmondsworth, Middlesex, England Tim Sell illusztrációival Fordította: Varsányi Mária Steve Jackson, 1984

Részletesebben

ÖRÖMMEL AZ ISKOLÁBAN. Winkler Márta

ÖRÖMMEL AZ ISKOLÁBAN. Winkler Márta ÖRÖMMEL AZ ISKOLÁBAN Winkler Márta 3 Jelen kiadvány a 21. századi közoktatás fejlesztés, koordináció kiemelt projekt keretében készült Projekt száma: TÁMOP-3.1.1-08/1-2008-0002 Főkedvezményezett: Educatio

Részletesebben

A H A N G 14. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL

A H A N G 14. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL A H A N G 14. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL Én csak szerény húrja vagyok annak a GITÁRNAK, melynek rezonáló-doboza és főleg PENGETŐJE maga A H A N G 1 1241. ELŐSZÓ Mint már a 13-dik kötet

Részletesebben

Cora Carmack. Színjáték. Ők a tökéletes pár. Bárcsak ne lenne az egész... színjáték

Cora Carmack. Színjáték. Ők a tökéletes pár. Bárcsak ne lenne az egész... színjáték Cora Carmack Színjáték Ők a tökéletes pár. Bárcsak ne lenne az egész... színjáték A fordítás alapjául szolgáló mű: Cora Carmack: Faking It Copyright 2013 Cora Carmack Fordította: Lukács Andrea ISBN 978

Részletesebben

Leszkoven László. A lélek nyelvén. Hatra Mag Kft. Miskolc, 2011.

Leszkoven László. A lélek nyelvén. Hatra Mag Kft. Miskolc, 2011. Leszkoven László A lélek nyelvén Hatra Mag Kft. Miskolc, 2011. 2 I. fejezet Bevezetés mi dolgunk a lelkünkkel? Definíciókkal jobb végezni, mint kezdeni írja egyik művében (Játékfilozófia) Babits Mihály.

Részletesebben

Joe Ross. Kereskedők kézikönyve

Joe Ross. Kereskedők kézikönyve Joe Ross Kereskedők kézikönyve Tippek, trükkök, stratégiák és taktikák tőzsdei kereskedőknek 2002. A könyv szerzőjéről... 4 Bevezetés... 5 I. rész... 6 1. fejezet: Elégedetlenség... 6 2. fejezet: Mindig

Részletesebben

A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek

A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek GOLD FOREX TRADING 1 A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek Kész vagy. Megcsináltad a házi feladatot. Elolvastál minden hasznos

Részletesebben

Új élet Krisztusban. 2 JÉZUS FELTÁMADÁSA JÓHÍRÉNEK HIRDETÉSE... Kármel 2010/2-3. Kármel 2010/2-3 JÉZUS FELTÁMADÁSA JÓHÍRÉNEK HIRDETÉSE...

Új élet Krisztusban. 2 JÉZUS FELTÁMADÁSA JÓHÍRÉNEK HIRDETÉSE... Kármel 2010/2-3. Kármel 2010/2-3 JÉZUS FELTÁMADÁSA JÓHÍRÉNEK HIRDETÉSE... a minden új. Új technika, új módszer, új tartalom, új forma, új csomagolás, új kivitelezés, új, új, új Majd egy üzenet ezt mondja: ha az egyik áruházban minden héten mindig leáraznak, akkor miért nem adnak

Részletesebben

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet. Budapest, 2005.

Részletesebben

Ez a 2015. 02. 27-dikén elhangzott előadás gépelt változata.

Ez a 2015. 02. 27-dikén elhangzott előadás gépelt változata. 1 Bill W. Ministries (Misszió és Kereskedelem Konferencia) Caroline Leaf: Királysági sáfárság Ez a 2015. 02. 27-dikén elhangzott előadás gépelt változata. Elsőként Caroline férje elmesél egy viccet, amin

Részletesebben