A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA"

Átírás

1 A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (egységes szerkezetben az 1-9. számú módosításokkal; a módosítások lábjegyzetben jelölve) Debrecen május 15.

2 2 A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA PREAMBULUM A Debreceni Egyetem (a továbbiakban: egyetem) a magyar felsőoktatás évszázados hagyományait és az Európai Egyetemek Magna Chartájában lefektetett alapelveket követi. Hazai és külföldi társintézményekkel, szervezetekkel együttműködve tevékenykedik az universitas eszméjének megvalósítása érdekében. Célja, hogy - az Európai Gazdasági Térség felsőoktatási rendszerének részeként - magas színvonalú képzéssel és szolgáltatással, az alap- és alkalmazott tudományok művelésével elősegítse a társadalom fejlődését, javítsa versenyképességét, erősítse az oktatással, a kutatással és a gazdasággal való együttműködésének hatékonyságát. Az egyetem autonóm intézmény, a felsőoktatásról szóló évi CXXXIX törvény (a továbbiakban: Ftv.) és az egyéb vonatkozó jogszabályok keretein belül maga határozza meg saját szervezetét, működését, választja meg vezetőit és valósítja meg képzési céljait, kutatási, gyógyító és művészeti tevékenységét. Az egyetem valamennyi oktatója és kutatója számára biztosítja az oktatási, kutatási és művészi szabadságot. A hallgatók számára a törvények és saját belső szabályzatainak keretén belül tanulási szabadságot biztosít. Az egyetem autonómiáját az általa kialakított és a legfelsőbb vezető testülete által - a Ftv. 21. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - megalkotott és elfogadott jelen Szervezeti és működési szabályzatban (továbbiakban: SZMSZ) rögzített módon gyakorolja. Az SZMSZ az egyetem alapszabálya, amely valamennyi felsőbb szintű jogszabály által nem szabályozott területen elsődleges jogforrás. Az SZMSZ részét képezik a Ftv.-ben előírt, de a Ftv. 21. (5) bek.-ben kapott felhatalmazás alapján külön-külön megalkotott egyetemi szabályzatok. (felsorolásuk az SZMSZ mellékletei után). Első rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) Az egyetem neve: Debreceni Egyetem Angolul: University of Debrecen Latinul: Universitas Debreceniensis Székhelye: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Logója: Gerundium, zöld és óarany színnel, 1538 és UD felirattal. Körbélyegzője: középen a Magyar Köztársaság címere, körülötte Debreceni Egyetem körirattal. Intézményi azonosítója: FI 17198

3 3 Az egyetem valamennyi hivatalos iratán fel kell tüntetni az intézményi azonosítót. Ennek hiányában az irat érvénytelen. (2) Az egyetem a Magyar Köztársaság Országgyűlése által elismert állami felsőoktatási intézmény, önálló jogi személy, amely az Alapító Okirata alapján működik. (3) Az egyetem költségvetési szerv, amely részjogkörű költségvetési egységekkel is rendelkezik és kincstári vagyonnal, a központi költségvetés meghatározott előirányzataival, valamint más kiegészítő forrásokkal gazdálkodik. 1 (4) Az egyetem felett a Ftv ában meghatározott fenntartói jogosítványokat az oktatásért felelős miniszter (a továbbiakban: fenntartó) gyakorolja. (5) Az egyetem autonóm intézmény, amelyet különösen a következő alapvető oktatási, kutatási, szervezeti és működési, gazdálkodási - jogok illetnek meg: képzési rendszerének kialakítása, a vezetők, oktatók, hallgatók és alkalmazottak: az egyetemi polgárok kiválasztása, a tudományos kutatás és művészeti tevékenység szabadsága, doktori képzés és a doktori (Ph.D) fokozat odaítélése, habilitációs eljárás lefolytatása és dr. habil. cím adományozása, a belső szervezet és működés kialakítása, a hazai és a nemzetközi kapcsolatok kiépítése, önálló gazdálkodás a fenntartó által rendelkezésre bocsátott és saját tevékenység révén szerzett forrásokkal, eszközökkel és vagyonnal, a hallgatói és közösségi jogok érvényesülésének garantálása. Második rész AZ EGYETEM FELADATAI 2. (1) Az egyetem elsődleges feladata, hogy oktatási rendszerén keresztül a tudomány és a művészet több területén a társadalom számára művelt, magas fokon képzett, nemzetközi elméleti és gyakorlati tudással rendelkező felsőfokú végzettségű elméleti és gyakorlati szakembereket képezzen és továbbképezzen. Feladata a nemzeti és egyetemes kultúra közvetítésével a hallgatók felkészítése az értelmiségi létre, a tudományos ismeretek bővítésére és alkalmazására, művészeti és más alkotások, eredmények létrehozására, az autonóm gondolkodásra; az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek 1 Módosította a 2/2007. (X.4.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 5.-től.

4 4 Kartájában foglaltak figyelembevételével az anyanyelvi, idegen nyelvi és szaknyelvi ismeretek fejlesztése; az egész életen át tartó tanulás keretében a felnőttképzésről szóló törvényben foglaltak szerinti felnőttképzési tevékenység folytatása; közreműködés a tudásalapú társadalom számítástechnikai és informatikai kultúrájának fejlesztésében. Feladata továbbá, hogy hozzájáruljon az ország, a kelet-magyarországi régió és Debrecen város társadalmi, gazdasági és tudományos életének fejlesztéséhez, a pedagógusképzéshez, a gyógyításhoz és egészségmegőrzéshez, az agrárágazat és a vidék fejlesztéséhez, kulturális és művészeti értékeinek megőrzéséhez és gyarapításához. (2) Az egyetem a képzés irányainak megfelelő tudományágakban tervszerű tudományos munkát végez, megteremti az oktatás-kutatás egységét. Részt vesz a tehetséggondozásban, a kutatói utánpótlás nevelésében, a kiemelkedő képességekkel rendelkezők tudományos felkészítésében. Figyelemmel kíséri és közreadja a tudomány és saját kutatómunkájának új eredményeit, s azt a társadalom szolgálatába állítja. (3) Az egyetem költségtérítéses szolgáltatásként, illetőleg vállalkozási tevékenységként alapfeladatai ellátásának sérelme nélkül külső megbízók, megrendelők számára oktatási, kutatási, fejlesztő, szaktanácsadó, szolgáltató és egyéb feladatokat lát el. 2 (4) A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (a továbbiakban: DEOEC) az egészségügy és az igazságügyi szakértői tevékenység körébe tartozó feladatok ellátásában, Agrár-és Műszaki Tudományok Centruma (a továbbiakban: DE-AMTC) az agrárgazdaság körébe tartozó feladatok ellátásában a vonatkozó jogszabályok rendelkezése és finanszírozási feltételei szerint vesz részt. (5) Az egyetem szervezett formában a) közvetíti a gyakorlatban dolgozó szakemberek számára a tudomány új eredményeit és módszereit, b) speciális szakirányokban tovább fejleszti szakmai ismereteiket, c) ellátja a szakemberek gyakorlati munkáját segítő tudományok oktatását, d) különböző szervezetek és intézmények vezetői részére segítséget nyújt a korszerű vezetési ismeretek és módszerek elsajátításában, e) szakmai átképzést és továbbképzést szervez. (6) Az egyetem a fenti célokat és feladatokat oktatói, kutatói, tanárai és egyéb dolgozói, valamint hallgatói közreműködésével, választott testületei, tisztségviselői vezetésével, a működést biztosító szervezetek együttműködésével valósítja meg, illetve gyakorolja. 2 Módosította a 42/2007. (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 25.-től.

5 5 Harmadik rész SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND I. AZ EGYETEM SZERVEZETE 3. (1) Az egyetem feladatait oktatási és tudományos kutatási szervezeti egységei útján látja el, melyek munkáját, szolgáltató és funkcionális szervezeti egységek segítik. 3 (2) A képzési, kutatási és betegellátási feladatok koordinálására az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségügyi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és a Népegészségügyi Kar Orvos- és Egészségtudományi Centrumként (DE OEC), a képzési, kutatási, agrártudományi feladatok koordinálására az Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar, a Mezőgazdaságtudományi Kar, a Műszaki Kar, a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet, a Karcagi Kutatóintézet és a Nyíregyházi Kutatóközpont Agrár-és Műszaki Tudományok Centrumaként (DE AMTC) működik. 4 (3) A képzési, kutatási, tanárképzési feladatok koordinálására az Állam-és Jogtudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kar, az Informatikai Kar, a Közgazdaságtudományi Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, a Zeneművészeti Kar, a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, az Arany János Gyakorló Általános Iskola és a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola Tudományegyetemi Karok (DE TEK) elnevezéssel tervezési gazdálkodási egységként működik. 5 (4) Az egyetem decentralizált gazdálkodást folytat, melynek alapegységei a tervezési gazdálkodási egységek. Az egyetemen működő tervezési gazdálkodási egységek a Központ (DE KP), az Agrár-és Műszaki Tudományok Centruma (DE AMTC), az Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) és a Tudományegyetemi Karok (DE TEK). Az egyetem egyes campusait, karait és egyéb szervezeti egységeit átfogó működtetési feladatokat a tervezési gazdálkodási egységek látják el. A tervezési gazdálkodási egység a rektornak alárendelt egység. Működését jelen szabályzat, a Gazdálkodási Szabályzat és saját működési rendje szabályozza. Gazdálkodási szempontból az egyes tervezési gazdálkodási egységekhez tartozó szervezeti egységeket az 1. sz. melléklet tartalmazza. 3 Módosította a 42 és 43/2007. (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 25.-től, illetve a Műszaki Főiskolai Kar első mesterképzési szaka akkreditációját követő szeptember 1.-től. 4 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 5 Módosította a 42/2007. (V.27.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 25.-től.

6 6 1. OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYOS KUTATÁSI SZERVEZETI EGYSÉGEK 4. 6 (1) Oktatási és tudományos kutatási szervezeti egységek az egyetemi és főiskolai karok, a kutató intézetek, az ezeken belül létrehozott tanszékek, nem önálló tanszékek, tanszékcsoportok, intézetek, klinikák, kihelyezett tanszékek. 7, 8 (2) A karokat a dékánok, a kutató intézeteket, az intézeteket és a klinikákat az igazgatók, a tanszékeket és a kihelyezett tanszékeket a tanszékvezetők vezetik. 9 (3) Az egyetem karai: 11 (4) Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar (AVK) Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK), Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Egészségügyi Kar (EK) Fogorvostudományi Kar (FOK) Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kar (HPFK) Informatikai Kar (IK) Közgazdaságtudományi Kar (KTK) Mezőgazdaságtudományi Kar (MTK) 10 Műszaki Kar (MK) Népegészségügyi Kar (NK) Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) Zeneművészeti Kar (4) Kutatóintézetek: Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet (DTTI) Karcagi Kutató Intézet (KKI) Nyíregyházi Kutató Központ (NYKK) (5) A tanszék/intézet tanszékvezető vagy igazgató irányításával működő, meg- 6 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 7 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 8 Módosította a 6/2007. (04.19.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 20.-tól. 9 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 10 Módosította a 43/ (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos a kar első mesterszaka akkreditációját követő szeptember 1.-től. 11 Hatályon kívül helyezte a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat. Hatályos december 1.-től.

7 7 határozott tudományterületet, szakterületet művelő oktatási egység, amely rendelkezhet önálló gazdálkodási jogosítványokkal, s amely ellátja legalább egy tantárggyal összefüggésben a képzés, a tudományos kutatás, az oktatásszervezés feladatait. 12 (6) A nem önálló tanszék a karon, az intézeten vagy klinikán belül szervezett, önálló gazdálkodással nem rendelkező szervezeti egység. 13 (7) A klinikák az ÁOK szervezetében a kötelező klinikai tanszakok egységei, tanszéki jogosítványokkal rendelkező önálló oktatási szervezeti egységek. Klinikai központként egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, ellátják a jogszabályokból és a progresszív betegellátásból rájuk háruló feladatokat, egészségmegőrző és regionális ellátási tevékenységet végezne. Közreműködnek az orvosképzéssel összefüggő képzési és kutatási feladatok ellátásában, Tancélú gyógyító, megelőző tevékenységet, ágazati kutató, fejlesztő tevékenységet végeznek. A klinikaigazgatók irányításával működnek. (8) A kihelyezett tanszék az egyetem és elsősorban más szervezetek, társaságok, kutatóintézetek közötti külön szerződés alapján működő oktatási szervezeti egység. (9) Támogatott kutatócsoport és akadémiai intézet felsőoktatási intézménybe kihelyezett szervezeti egysége tanszékként működhet, továbbá részt vehet a doktori képzésben. 5. (1) Az egyetem hatékonyabb működése érdekében segíteni kell a hasonló területeken oktató oktatási szervezeti egységek vagy diszciplínák ésszerű együttműködését. 14 2) A szervezeti integráció nélküli együttműködést Program Tanács (PT) irányítja. A PT létrehozására a szenátus Stratégiai Fejlesztési Bizottsága tesz javaslatot a szenátusnak az illetékes kari tanács, valamint a centrum/tek elnök egyetértésével, a gazdasági tanács és a szenátus illetékes bizottságai véleményének kikérése után. A javaslatról a szenátus dönt. A PT maga választja meg elnökét, aki a megfelelő rotációs elv szerint évente változik. A PT feladata: 12 Módosította az 1/2007. (II.15.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 15.-től. 13 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 14 Módosította a 11/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től.

8 8 a) meghatározza saját működési rendjét, b) kidolgozza a közösen vállalt oktatási programot, c) amennyiben új szak indítása vagy alapítása a cél, elkészíti az akkreditációhoz szükséges dokumentumokat, ellenőrzi az akkreditáció folyamatát, d) meghatározza a tárgyak felelősét, e) biztosítja az oktatás személyi és tárgyi feltételét, f) összeállítja a tanterveket, g) vállalja a program minőségbiztosítását, h) pályázatokat nyújt be a program pénzügyi alapjainak a megteremtésére, i) az érintett karok vezetőivel egyeztet a normatív finanszírozás programra eső támogatását illetően, j) képviseli a program érdekeit a kari fórumokon, k) folyamatosan gondozza a programot, l) közös kutatási programot dolgoz ki, m) meghatározza a program, személyi és tárgyi feltételeit, n) közös pályázattal megteremti a program működőképességét, o) meghatározza a kutatási eredmények publikációs rendjét, p) fogadja a PhD hallgatókat, r) javaslatot tesz megfelelő feltételek megléte esetén doktori programok indítására. 15 (3) Az oktatási szervezeti egységek koordinációs központba integrálására a szenátus Stratégiai Fejlesztési Bizottsága tesz javaslatot a szenátusnak, az illetékes kari tanács, valamint a centrum/tek elnök egyetértésével, a gazdasági tanács és a szenátus bizottságai véleményének kikérése után. A javaslatról a szenátus dönt. A koordinációs központ maga választja meg tanácsát, és javaslatot tesz a vezető személyére, akit a megfelelő rotációs elv szerint az új szervezeti egységet alkotó intézetek, tanszékek vezetői közül a rektor bíz meg. A vezető megbízatása egy évre szól, és nem minősül vezetői megbízásnak. A tanács feladatai megegyeznek a Program Tanács feladataival (4) Oktatási szervezeti egységek összevonásáról, szétválásáról a gazdasági tanács és az érintett tervezési gazdálkodási egység (vagy kar), valamint a centrum/tek elnök véleményének meghallgatásával a szenátus dönt, és egyben meghatározza az új szervezeti egység kapcsolódását és pénzügyi finanszírozását. 15 Módosította a 11/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től.

9 Az egyetemen és az egyetem oktatási, tudományos kutatási szervezeti egységei keretén belül akadémiai kutatócsoportok, nem tanszéki jogállású központok, egységek, részlegek, csoportok, osztályok működhetnek. Az akadémiai kutatócsoporttal történő együttműködés feltételeit együttműködési megállapodásban kell rögzíteni. 2. SZOLGÁLTATÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK (1) Az egyetemen az alábbi szolgáltató egységek működnek: - Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, - Idegennyelvi Központ, Sportigazgatóság, - Kollégiumok, - Gyakorló iskolák, gyakorló óvoda, 20 - Tudás-és Technológiai Transzfer Iroda A szolgáltató egységek működési rendjüket - a szenátus által elfogadott szervezeti felépítés alapján - maguk határozzák meg, melyet a szenátus hagy jóvá. (2) A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (továbbiakban DEENK) egységes irányítású és szerkezetű, az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi egység, amely közös és egységes feladatokat szolgál, különös tekintettel az információhoz való korszerű hozzáférést az egyetem minden polgára számára. Az évi CXL. törvényben foglaltak szerint nemzeti gyűjtőkörű nyilvános könyvtár, ennek következtében jogosult számos, az egyetemi könyvtári lét fenntartásához is szükséges központi állami szolgáltatás igénybevételére, illetve egyetemi könyvtári rangjában pályázatokat nyújthat be az e területeken megjelenő kiírásokra is. A könyvtári szervezet vezető testülete a Könyvtári Tanács, amely döntési, véleményezési, javaslattételi jogkörrel rendelkezik. A tanács elnöke az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója. A DEENK-et a rektor által megbízott főigazgató vezeti. 16 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től 17 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 18 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7.-től. 19 Beiktatta a 12/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21-től. 20 Beiktatta a 23/2008. (V.15.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 15.-től.

10 (3) A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja (DEIK) egységes irányítású és szerkezetű, az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi egység, amelynek feladata a tanrendbe épített általános idegennyelvi képzés, a költségtérítéses idegennyelvi képzés, valamint a karok igénye szerint a szaknyelvi képzés szervezése, biztosítása, a DExam nyelvvizsgáztatás. Az Idegennyelvi Központot a rektor által megbízott igazgató vezeti. 23, 2425 (4) A Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia Transzfer Iroda (a továbbiakban: DE TTI) egységes irányítású és szerkezetű, az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi egység. Feladata az egyetemi találmányi bejelentések és egyéb, egyetemi iparjogvédelmi vonatkozású szellemi alkotások és technológiák kezelése és nyilvántartása az egyetemi szellemi tulajdon-kezelési szabályzat szerint. A DE TTI nyilvántartja az egyetem tudástérképét és innovációs portfolióját, koordinálja a kutatási eredmények ipari és üzleti hasznosítását, valamint innovációs képzéseket szervez. A DE TTI kapcsolatot tart a kutatókkal, valamint külső partner intézményekkel, véleményezi a kutatásfejlesztési és innovációs megállapodásokat, illetve egyéb innovációs jellegű tevékenységet folytat. A DE TTI az egyes centrumokban/tek-ben kihelyezett részlegeket működtethet. A DE TTI szolgáltató tevékenysége kiterjed az Észak-alföldi régió felsőoktatási intézményeire. A Tudás- és Technológia Transzfer Irodát a rektor által megbízott igazgató vezeti. 26 (5) A Sportigazgatóság egységes irányítású és szerkezetű, az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi szervezeti egység, melynek szakmai felügyeletét az oktatási rektorhelyettes látja el. Feladata az egyetemi testnevelés tantárgyi követelményének a kidolgozása, a centrumok, TEK testnevelési csoportjai tevékenységének a koordinálása, a szabadidő sport és sportrendezvények szervezése. Az igazgatóságot a rektor által megbízott igazgató vezeti. 27 (6) A Debreceni Egyetem Kollégiumai (kollégiumok) az egyetem egységes felügyelettel, egyetemi szinten szerveződő testületekkel, és saját kollégiumi önkormányzattal rendelkező, önálló szolgáltató, szociális és nevelési szervezeti egységei, ahol értelmiségalakító, tanulmányi, nevelési, szabadidős és sporttevékenység folyik Módosította a 11/2006. XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 22 Módosította a 16/2007. (VI.28.) sz. szenátusi határozat; hatályos július 1.-től. 23 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 24 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 25 Beiktatta a 23/2008. (V.15.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 15.-től- 26 Beiktatta a 12/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21.-től. 27 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 28 Hatályon kívül helyezte a 2/2007. (X:4.) sz. szebnátusi határozat. Hatálytalan október 5.-től.

11 11 (7) A nem az egyetem tulajdonában álló Diákotthon az egyetemmel kötött megállapodás alapján biztosítja a hallgatók lakhatási feltételeit. (8) Az egyetem gyakorló iskolákat és gyakorló óvodát működtet, melyek Alapító Okirattal és Működési Engedéllyel rendelkeznek. A gyakorló iskolák és óvoda ellátják a közoktatási törvényben meghatározott feladatukat, továbbá részt vesznek a pedagógusképzés alap- és továbbképzési feladataiban. A gyakorló iskolák igazgatóit a TEK elnöke, a gyakorló óvoda vezetőjét a HPFK dékánja bízza meg. Az egyetemen folyó pedagógusképzési tevékenységet és az ehhez kapcsolódó gyakorlati képzést a TEK területileg illetékes elnökhelyettese vezetésével a Tanárképzési Kollégium koordinálja. A gyakorló iskolák felügyeletét a TEK területileg illetékes elnökhelyettese, a gyakorló óvoda felügyeletét a HPFK gyakorlati képzésért felelős dékánhelyettese látja el. 3. FUNKCIONÁLIS SZERVEZETI EGYSÉGEK (1) Az egyetem/karok/centrumok/tek illetve kutatóintézetek feladatainak ellátását a terület szerint strukturált funkcionális szervezeti egységek segítik. Működési rendjüket a jelen szabályzatban foglaltak figyelembevételével, saját működési rendjük határozza meg, melyek a jelen szabályzat részei. (2) Az egyetemi központi funkcionális szervezeti egységei: a) gazdasági főigazgatóság, b) rektori hivatal, 30 c) d) Belső Ellenőrzési Önálló Osztály, 31 e) minőségbiztosítás. (3) Az Egyetem gazdálkodási, üzemeltetési és fenntartási feladatait az egységes Gazdasági Főigazgatóság látja el. A Gazdasági Főigazgatóság az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt egység. Működését a vonatkozó jogszabályok, jelen szabályzat, a Gazdálkodási Szabályzat és saját ügyrendje szabályozza. Felépítését a 2. sz. melléklet tartalmazza. 32 (4) Az egyetem központi igazgatási feladatait a rektornak közvetlenül alárendelt, az egyetemi főtitkár irányításával működő rektori hivatal, az egyes szervezeti egységek igazgatási feladatait a jelen SZMSZ részét képező centrum, TEK, kar, kutató intézet működési rendjében meghatározott igazgatási 29 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat, hatályos november 3.-tól. 30 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 31 Beiktatta a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 32 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól.

12 12 szervezeti egységek látják el. 33 (5) (6) a) A belső ellenőrzés független, tárgyilagos bizonyosságot adó és tanácsadó tevékenység, amelynek célja, hogy az ellenőrzött szervezet működését fejlessze és eredményességét rendszerszemléletű megközelítéssel és módszeresen értékeli, illetve fejleszti az ellenőrzött szervezet kockázatkezelési, ellenőrzési és irányítási eljárásainak hatékonyságát. b) A belső ellenőrzés kialakításáról és működéséhez szükséges források biztosításáról az egyetem rektora köteles gondoskodni c) A függetlenített belső ellenőrök által végzett ellenőrzést a Belső Ellenőrzési Önálló Osztály látja el d) A Belső Ellenőrzési Önálló Osztály tevékenységét az egyetem rektorának közvetlenül alárendelve végzi. Vezetője az igazgató, akit az oktatási miniszter az egyetem rektorának javaslatára bíz meg, megbízatását a rektor, a gazdasági tanács vagy saját kezdeményezésére visszavonja. e) A belső ellenőrzés szabályait a Belső Ellenőrzési Szabályzat, valamint a Belső Ellenőrzési Kézikönyv tartalmazza. f) Az egyetem belső pénzügyi ellenőrzését a folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzési tevékenység, a belső ellenőrzési tevékenység és a közzétett módszertani útmutatók és irányelvek alkalmazásának ellenőrzése útján kell ellátni. g) A folyamatba épített, előzetes és utólagos ellenőrzés a Gazdasági Főigazgatóság és a gazdálkodásért felelős egységei által folytatott első szintű pénzügyi irányítási és ellenőrzési rendszer, amelynek létrehozásáért, működtetéséért és fejlesztéséért a rektor felelős a pénzügyminiszter által közzétett irányelvek figyelembevételével. II. AZ EGYETEM VEZETÉSE 9. (1) Az egyetem feladatainak végrehajtása megalapozásában, a rendelkezésre bocsátott források, eszközök, közpénz, a közvagyon hatékony és felelős használatát segítő stratégiai döntések előkészítésében és végrehajtásuk ellenőrzésében részt vevő, a fenntartói döntések előkészítésében közreműködő testület a gazdasági tanács. (2) Az egyetem vezető testülete a szenátus. A szenátus munkáját meghatározott területeken bizottságok segítik. 33 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től

13 13 34 (3) Az egyetem vezetője a rektor, vezető tisztségviselői: - a rektorhelyettesek, - a prorektor, a rektori megbízatásának lejártát követő egy évig, - a centrumelnökök, rektorhelyettesi jogkörben, - a TEK elnöke, rektorhelyettesi jogkörben, - a dékánok, - a gazdasági főigazgató, - az egyetemi főtitkár. A "vezető tisztségviselő" fogalom nem munkajogi és nem a Ftv.-ben szereplő magasabb vezetői, vezetői beosztással azonos fogalomként értendő. (4) A vezetés munkáját tanácsadó és egyéb testületek segítik. 35 (5) Az egyetemen vezető beosztás 65 éves korig tölthető be. A magasabb vezetői beosztás is 65 éves korig szólhat. Ha azonban a magasabb vezetői megbízás időtartamának egy része a 65. életév betöltését követően kerülne kitöltésre, a magasabb vezetői megbízás a szenátus kétharmadának igenlő szavazatával meghozott döntésével adható meg, így a megbízás teljes, a 65. életév betöltését meghaladó részében is kitölthető. 36 (6) Az egyetemen magasabb vezetői beosztás csak nyilvános pályázat alapján tölthető be. A pályázatot - a rektori pályázat kivételével - az egyetem rektora írja ki az Ftv.-ben, valamint a Kjt. és az egyes végrehajtási rendeleteiben, valamint az Egyes munkakörök betöltésével kapcsolatos szabályokról, a pályáztatás rendjéről és egyéb foglalkoztatási szabályokról című egyetemi szabályzatban előírt módon. 37 (7) (8) Vezető beosztás betöltésére - amennyiben ezt a szervezeti egység szabályzata/ügyrendje előírja - a munkáltatói jogkör gyakorlója nyilvános pályázatot írhat ki az adott szervezeti egység által meghatározott módon. (9) A Minisztérium hivatalos lapjában megjelenő pályázatot csak a rektor írhat ki. 38 (10) A magasabb vezetői megbízás megszűnésekor az átadás-átvételről jegyzőkönyvet kell készíteni, melynek egy példányát meg kell küldeni az egyetem rektorának. Vezetői megbízás megszűnésekor a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt az átadás módjáról. 34 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 35 Módosította a 2/2007. (XI.30.) sz. sazenátusi határozat; hatályos január 1.-től. 36 Módosította a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 37 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 38 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól.

14 14 1. A GAZDASÁGI TANÁCS (1) A gazdasági tanács (a továbbiakban: tanács) 9 tagú testület, melybe 4 tagot a szenátus, 3 tagot az oktatásért felelős miniszter delegál, hivatalból tagja a rektor és a gazdasági főigazgató. A szenátus által delegált tagok közül egy főre a hallgatói önkormányzat tesz javaslatot. A tanács ülésein tanácskozási joggal részt vesznek a centrumok/tek elnökei. Az ülésekre meg kell hívni a hallgatói önkormányzat képviselőjét, és a Ftv. 23. (9) bek.-ben meghatározott eljárási rend szerint a kincstár képviselőjét. (2) A tanácsba csak felsőfokú végzettséggel rendelkező, és a Ftv. 23. (7) és (8) bekezdésében meghatározott kizáró okok alá nem eső személy delegálható. A tagok részére a delegálók utasítást nem adhatnak. (3) A tagok megbízatása öt évre szól, amely legfeljebb egy alkalommal meghosszabbítható. (4) A tanács tagjai közül maga választja meg elnökét. Az elnök megválasztásához öt tag támogató szavazatára van szükség. (5) A tanácsi tagság megszűnik a - a megbízás lejártával, - a tag lemondásával, - visszahívással. (6) Vissza kell hívni azt a tagot, - aki egy éven keresztül a tanács üléseinek több mint a felén nem vett részt, és mulasztását nem tudta megfelelő módon igazolni, - aki bármilyen okból a tagságából eredő feladatait - több mint fél éven keresztül - nem tudja ellátni, - akivel szemben utóbb következik be olyan körülmény, amely miatt a tanácsnak nem lehet tagja. (7) Lemondás és visszahívás esetén az, aki az érintett tagot delegálta, 30 napon belül új tagot köteles delegálni az (1) és (2) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével. Az újonnan megválasztott tag megbízatás öt évre szól, függetlenül attól, hogy a lemondott, illetve visszahívott tag megbízásából mennyi idő telt el. 39 Módosította a 2/2007. (X.4.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 5.-től.

15 (1) A tanács szükség szerint, de évente legalább négy alkalommal ülésezik. Üléseit az elnök hívja össze. A tagoknak az ülésre szóló meghívót és a tárgyalt napirendek írásos anyagát az ülés előtt legalább öt munkanappal meg kell kapniuk. A meghívó és mellékletei továbbítása elektronikus úton is történhet. (2) A tanács ülése akkor határozatképes, ha legalább öt tagja jelen van. Döntéseit nyílt szavazással, egyszerű többséggel hozza. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. Nem vehet részt a szavazásban az, akinek jogaira vagy kötelezettségeire a döntés kihatással lehet. (3) A tanács üléseiről jegyzőkönyvet kell készíteni, a döntéseket határozatba kell foglalni. A jegyzőkönyvet az elnök és az általa kijelölt egy tag írja alá. 12. (1) A tanács dönt azokban a kérdésekben, melyekre a szenátus felhatalmazza. Rendszeresen, de évente legalább két alkalommal át kell tekintenie az egyetem működését, gazdálkodását, az alapító okiratban meghatározott feladatok végrehajtását. Figyelemmel kell kísérnie, hogy az egyetem szervezeti rendje igazodik-e a feladatok hatékony ellátásához. (2) A tanács közreműködik a szenátus döntéseinek az előkészítésében, melynek keretében véleményezi a) az intézményfejlesztési tervet, b) a kutatás-fejlesztési-innovációs stratégiát, c) a költségvetést és beszámolót, d) a számviteli rendet, e) fejlesztés indítását, f) gazdálkodó szervezet alapítását, ilyenben részesedés szerzését, gazdálkodó szervezettel történő együttműködést, g) az egyetem rendelkezésére bocsátott, valamint a tulajdonában lévő ingatlanvagyon hasznosítását, elidegenítését, h) hitelfelvételt, i) együttműködési megállapodás kötését, j) az egyetem szervezete, szervezeti egysége létesítését, átalakítását, megszüntetését, k) 500 Millió Ft feletti kötelezettségvállalást. (3) A tanács - gazdasági szempontból - véleményezi az SZMSZ-ben meghatározott esetekben a pályázatokat.

16 16 (4) Javaslatot tesz a fenntartó felé a - a rektor juttatásaira, 40 - a rektor munkaköri leírásának az oktatói, kutatói feladatoktól elkülönülő részére.. (5) A tanács gyakorolja a rektor felett azokat a további munkáltatói jogokat, melyeket részére a fenntartó átruház. (6) A tanács a szenátusnál, annak eredménytelensége esetén a fenntartónál jelzéssel élhet, ha megítélése szerint az egyetem a gazdálkodásával, a rendelkezésére bocsátott vagy tulajdonában lévő ingatlanvagyon működtetésével, hasznosításával, elidegenítésével kapcsolatosan hozott döntésével veszélyezteti az egyetem működését. 2. A SZENÁTUS A szenátus hatásköre 13. (1) A szenátus az egyetem legfelsőbb vezető döntést hozó és a döntés végrehajtását ellenőrző testülete. (2) A szenátusnak a karokat, illetve a centrumokat/tek-et érintő kérdésekben való döntése előtt ki kell kérnie az érintett kar, illetve a centrum/tek véleményét. (3) A Szenátus fogadja el az egyetem a) intézményfejlesztési tervét, és azzal összhangban a kutatási-fejlesztésiinnovációs stratégiáját, b) képzési és szakképzési programját, c) szervezeti és működési szabályzatát, doktori szabályzatát, minőségfejlesztési programját, d) a minőség és teljesítmény alapján differenciáló jövedelemelosztás elveit, e) elemi költségvetését, éves, illetve éven túli kötelezettségvállalási tervét és végrehajtásának ütemtervét, továbbá vagyongazdálkodási tervét, 41 f) a számviteli rendelkezések alapján elkészített éves beszámolóját, g) minőségbiztosítási és minőséghitelesítési rendszerét, illetve annak alapelveit és ennek alapján a minőségfejlesztési programot. 40 Módosította a 8/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21.-től. 41 Módosította a 8/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21.-től.

17 17 (4) A szenátus határozza meg a felsőoktatási intézményben a) a hallgatói tanácsadás rendszerét, b az oktatói munka hallgatói véleményezési rendszerét. (5) A szenátus dönt: a) fejlesztés indításáról, b) gazdálkodó szervezet alapításáról, gazdálkodó szervezetben részesedés szerzéséről, gazdálkodó szervezettel történő együttműködésről, c) a rendelkezésére bocsátott ingatlanvagyon hasznosításáról, elidegenítéséről, d) hitelfelvételről, e) egyetemi szintű együttműködési megállapodás kötéséről, f) az egyetem szervezetének, szervezeti egységének átalakításáról, megszüntetéséről, g) a kutatási program elfogadásáról, h a tudományos tanács létrehozásáról, tagjainak és elnökének megválasztásáról, i) állandó bizottságainak és egyéb tanácsainak létrehozásáról, j) az alábbi oktatói, kutatói pályázatok rangsorolásáról: - egyetemi tanár, - főiskolai tanár, - kutató professzor, - tudományos tanácsadó. k) az alábbi magasabb vezetői, vezetői beosztásokban a pályázatok rangsorolásáról: - rektor, - rektorhelyettes, - gazdasági főigazgató, - egyetemi főtitkár, - szolgáltató, valamint központi funkcionális szervezeti egység vezető, amennyiben a pályázati kötelezettséget jogszabály vagy e szabályzat előírja, - oktatási szervezeti egység vezetője, - kutató intézet igazgató. l) a gazdasági tanács tagjainak delegálásáról, m) a szenátus képviseletében eljáró személy kiválasztásáról, n) a szervezeti és működési szabályzat által a hatáskörébe utalt kérdésekről, o) szakirányú továbbképzések létesítéséről és indításáról, felsőfokú szakképzések indításáról, p) a doktori iskola létesítéséről és a doktori képzés indításáról, q) a habilitációs eljárás szabályozásáról,

18 18 42 r) egyetemi kitüntetések alapításáról és adományozásáról, kitüntető címek alapításáról és az alábbiak adományozásáról: - doktor honoris causa, - Professor Emeritus/Professor Emerita, - egyetemi/főiskolai magántanári, - címzetes egyetemi, főiskolai tanári, s) centrum/tek létrehozásáról az alkotó szervezeti egységek javaslata alapján, döntés új tag felvételéről, a centrum/tek kötelékébe való belépés, illetve az onnan való kilépés jóváhagyásáról, sz) az egyetem humánpolitikai elveinek meghatározásáról, t) az egyetemi Hallgatói Önkormányzat alapszabályzatának jóváhagyásáról, u) a fenntartói intézkedésekkel szembeni bírósági eljárás kezdeményezéséről. (6) A szenátus hatáskörébe tartozik továbbá a) alapképzés és mesterképzés létesítésének és indításának, illetve megszüntetésének, felsőfokú szakképzés létesítésének kezdeményezése, b) a gazdasági tanács által benyújtott kérdések megvitatása, c) az egyetem szakmai tevékenységének, minőségfejlesztési programja végrehajtásának értékelése, d) az Ftv-ben meghatározott egyéb jogosítványok gyakorlása, e) javaslattétel rektori pályázat kiírására, f) a rektor vezetői tevékenységének értékelése, g) a rektor visszahívásának kezdeményezése, h) kitüntetéses doktorrá avatás kezdeményezése, i) véleménynyilvánítás minden olyan kérdésben, amelyben a döntés joga a felettes szervek hatáskörébe tartozik, 43 j) egyetemi és főiskolai tanári címmel rendelkezők esetében egyetemi és főiskolai tanári munkakör egy évnél rövidebb időre szóló, pályázati eljárás nélkül történő betöltése. (7) A szenátus alábbi jogköreit ruházza át a szervezeti egységekben létrehozott tanácsokra: a) a Centrumtanács, TEK Tanács jogosult - a centrumelnök/tek elnök megválasztására, - a centrumelnökhelyettesi, TEK elnökhelyettesi megbízásra vonatkozó pályázatok rangsorolására, - a gyakorló iskolák igazgatói pályázatának a rangsorolására, - a centrum/tek szintű együttműködési megállapodások megkötésére, 42 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 43 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től.

19 19 - centrum/tek kitüntetések alapítására és adományozására, - centrum/tek költségvetés és költségvetési beszámoló elfogadására. b) a kari tanács jogosult - dékán megválasztására, - dékánhelyettesi megbízásra vonatkozó pályázatok rangsorolására, - oktatói (egyetemi docensi, főiskolai docensi, adjunktusi, tanársegédi), tudományos kutatói (tudományos főmunkatársi, tudományos munkatársi, tudományos segédmunkatársi) és tanári pályázatok rangsorolására, - oktatási és tudományos kutatási szervezeti egységvezetői, egyéb kari szervezeti egységvezetői megbízásra vonatkozó pályázatok rangsorolására, - kari szintű együttműködési megállapodások megkötésére, - köztársasági ösztöndíj adományozásának kezdeményezésére, - címzetes egyetemi, főiskolai docensi, mesteroktatói, mestertanári cím adományozására, - kari kitüntetések alapítására és adományozására, - kari költségvetés és költségvetési beszámoló elfogadására, - egyetemi, főiskolai docensi munkakör 1 évnél rövidebb időre szóló, pályázati eljárás nélkül történő betöltésére. 44 c) d) a kutatóintézet tanácsa jogosult - az igazgatóhelyettesi és egyéb vezetői megbízásra vonatkozó pályázatok rangsorolására, - a tudományos főmunkatársi, tudományos munkatársi és tudományos segédmunkatársi pályázatok rangsorolására, - az intézeti szintű együttműködési megállapodások megkötésére, - az intézeti költségvetés és költségvetési beszámoló elfogadására. (8) A szabályzat, program elfogadásának joga kiterjed annak módosítására is. (9) A szenátus a döntései meghozatala során köteles figyelembe venni a közpénz és a közvagyon hatékony és felelős használatának, rendeltetésszerű igénybevételének, vagyona elidegenítésénél az értékarányosság követelményét. (10) A szenátusnak rendszeresen de legalább évente kétszer át kell tekintenie az egyetem működését, gazdálkodását, az alapító okiratban meghatározott 44 Hatályon kívül helyezte a 11/2006. (XI:30.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan december 1.-től.

20 20 feladatok végrehajtását. E körben a gazdasági főigazgatót köteles beszámoltatni. (11) A szenátus joga és kötelessége a hozott határozatok, megbízások végrehatásának ellenőrzése. A szenátus összetétele 14. (1) december 31-ig a szenátus a jelen szabályzat elfogadása előtt hatályban lévő SZMSZ 12. -ában meghatározott összetétel szerint, január 1-jétől a (2)-(12) bekezdésben meghatározott összetétel szerint működik. 45 (2) A szenátusnak hivatalból tagja az egyetem rektora. 46 (3) A karok, a kutató intézetek, a gyakorló iskolák az oktatói, kutatói, tanári létszámuk figyelembevételével az alábbiak szerint jogosultak oktatói, kutató, tanári munkakörben foglalkoztatott szenátusi tagokat választani: AVK ÁJK ÁOK BTK FOK GYTK IK KTK MTK NK TTK EK HPFK 47 MK 2 oktató, kutató 48 ZK 2 oktató Kutatóintézetek 2 kutató, oktató Gyakorló iskolák 2 oktató, kutató 2 oktató, kutató 6 oktató, kutató 1 központi gyakornok (rezidens) 4 oktató, kutató 2 oktató, kutató 2 oktató, kutató 2 oktató, kutató 2 oktató, kutató 3 oktató, kutató 2 oktató, kutató 4 oktató, kutató 2 oktató, kutató 2 oktató, kutató 1 tanár A centrumelnök, TEK elnök megválasztásával a centrumtanács, TEK ta- 45 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 46 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 47 Módosította a 43/2007. (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos a kar első mesterszaka akkreditációját követő szeptember 1.-től. 48 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től.

21 21 nács arról is dönt, hogy a centrumelnök, TEK elnök egyben a szenátus választott tagja is. (4) Amennyiben a hallgatói önkormányzati választáson a hallgatók legfeljebb egynegyede vett részt, a hallgatói önkormányzat egy tag delegálására jogosult. Ha a hallgatói önkormányzati választásokon a hallgatók több, mint egynegyede vett részt, a hallgatói képviselők száma 18 fő, mely létszámba beszámít a DEHÖK elnöke is, és ezen keret terhére egy tagot a PhD. hallgatók közül kell delegálni. (5) Amennyiben a (4) bekezdés előírásai szerint a hallgatók 18 fő delegálására jogosultak, a nem oktatói/kutatói munkakörben dolgozó egyetemi közalkalmazottak öt, a reprezentatív szakszervezetek három tag választására jogosultak. A nem oktatói/kutatói közalkalmazottak képviselőiből egy főt az Agrártudományi Centrumhoz, két főt az Orvos- és Egészségtudományi Centrumhoz, egy főt a Tudományegyetemi Karokhoz és egy főt a Központhoz tartozó közalkalmazottak közül kell választani. Amennyiben a hallgatók csak egy tagot delegálhatnak, a nem oktatói/kutatói munkakörben foglalkoztatottak és a reprezentatív szakszervezetek döntésük szerinti személlyel fővel képviseltethetik magukat a szenátusban. 49 (6) A szenátus tagjainak többségét az oktatók és kutatók által választott tagoknak az elnökkel együtt - kell alkotniuk. Ha a hallgatói önkormányzati választásokon a hallgatók több mint egynegyede vett részt, a tagok legalább egynegyedét, legfeljebb egyharmadát hallgatóknak kell alkotniuk. A választott oktatók, kutatók legalább 50%-ának egyetemi/főiskolai tanárnak, egyetemi, főiskolai docensnek, kutató professzornak, tudományos tanácsadónak, tudományos főmunkatársnak kell lennie. (7) Nem lehet a szenátus tagja olyan hallgató, akinek a hallgatói jogviszonya szünetel. (8) A választott tagság személyre szóló. 50 (9) Azokat a megválasztott szenátusi tagokat, akik a 9. (3) bekezdése alapján vezető tusztségviselúőknek minősülnek - távollétük esetén - szavazati joggal felruházott meghatalmazott hivatali helyettesük képviselheti. A meghatalmazottak személyét a vezetők kötelesek a szenátus elnökének írásban bejelenteni. 49 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 50 Módosította a 2/2007. (X.4.) sz. szenátusi határozat? hatályos október 5.-től.

22 22 51, 52 (10) A szenátus tanácskozási jogú állandó meghívott tagjai: - a gazdasági tanács elnöke, - a rektorhelyettesek (ha nem választott tagok), - a prorektor a rektori megbízatásának lejártát követő egy évig, - a gazdasági főigazgató, - az egyetemi főtitkár, (a továbbiakban: főtitkár), - a karok dékánjai, ha nem választott tagok, - a kutatóintézetek igazgatói (ha nem választott tagok), - az oktatási igazgató, - a tudományos igazgató, - a minőségbiztosítási rektori biztos, - a külső kapcsolatok igazgatója, - az informatikai igazgató, - a sportigazgató, - a hallgatói kapcsolatok igazgatója, - a pályázati igazgató, - a humánpolitikai osztály vezetője, - a centrum/tek gazdasági igazgatója, - az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója, - az Idegennyelvi Központ igazgatója, - a belső ellenőrzési igazgató, - a közalkalmazotti tanács (KT) elnöke, - a centrumok, TEK igazgatási szervezetének vezetői, - az egyetem tevékenységében érintett minisztériumok (OKM, FVM, EÜM) képviselői, - a Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, vagy az általa megbízott személy, - a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, - Debrecen város polgármestere, - a DAB elnöke, - a Társadalmi Tanács elnöke, 53 - a Tudás- és Technológiai Transzfer Iroda igazgatója. (11) Tanácskozási joggal az elnök más személyeket is meghívhat. (12) A szenátus elnöke az egyetem rektora. 51 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat> hatályos november 3.-tól. 52 Módosította a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 53 Beiktatta a 23/2008. (V.23.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 15.-től.

23 23 A szenátus tagjainak választása, és a tagság megszűnése 15. (1) A szenátus nem hallgató tagjait 3 évre kell megválasztani, a hivatali tisztségük alapján szenátusi tagok mandátuma megbízásuk időtartamára érvényes. A hallgatói tagok megbízatása az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat döntésétől függően 1-3 évre szólhat. (2) Ha a hallgatói önkormányzati választáson a hallgatók több mint egynegyede vett részt, az arányos képviseleti elv figyelembevételével a hallgatók maguk határozzák meg, hogy az egyes karok között milyen rendszer szerint bontják le a képviselői létszámot, figyelemmel arra, hogy minden kari és a i HÖK rendelkezzen legalább egy képviselővel. (3) A választások lebonyolításának szabályait a 3. sz. melléklet tartalmazza. 54 (4) Megszűnik a szenátusi tag tagsága, ha - jogerős bírósági büntetésben részesült, - egy tanévben a szenátusi ülések több, mint feléről indokolatlanul hiányzott. A hiányzások számának nyilvántartása a főtitkár feladata. 55 (5) a) A szenátusi tag visszahívható, ha - fegyelmi büntetésben részesült, - választói a munkájával nincsenek megelégedve. b) A visszahívást kezdeményezheti: - a szenátus elnöke, - a megválasztó közalkalmazottak legalább 33%-a, - hallgató tag esetén az őt delegáló hallgatók, a hallgatói választási szabályzat szerint. A visszahívást az okok megjelölésével kell kezdeményezni. c) A visszahívásról - a kezdeményezéstől számított 14 napon belül - a választásra jogosultak döntenek. A szavazás titkosan, szótöbbséggel történik. A szavazás érvényességéhez a jogosultak 2/3-ának jelenléte szüksé ges 56 (6) Ha a választott szenátusi tag megbízatása bármely okból megszűnik, a korábban megválasztott póttag kooptálásával helye azonnal betölthető. Amennyiben erre nincs lehetőség, a szenátus elnöke 30 napon belül új választást ír ki az adott választási körzetre. A választást a kiírástól számított 30 napon belül kell megtartani. 54 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 55 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 56 Beiktatta a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től.

24 24 A szenátus működési rendje (1) A szenátus hatáskörét fő szabályként ülésein gyakorolja. Szükség szerint, de évente legalább négy alkalommal ülésezik. 15 napon belül akkor is össze kell hívni, ha azt valamelyik kar, a kutató intézetek tanácsa vagy a centrum, ill. TEK közös tanácsa, vagy a szenátus tagjainak legalább 33%-a írásban, a tárgyalni kívánt napirend megjelölésével kéri. A rendes tanácsülés meghívóját a napirendi pontok megjelölésével nyomtatott formában a tagoknak és a meghívottaknak az ülés előtt 6 nappal meg kell küldeni, az írásos előterjesztéseket elektronikus úton (web lapon) kell megtekinthetővé tenni legkésőbb az ülés előtt három munkanappal. Rendkívüli esetben a szenátus elnöke elektronikus úton eljuttatott meghívóval 24 órán belül is összehívhatja a tanácstagokat. Az ülés napirendjére a meghívóban szereplőkön kívül bármely tanácstag javaslatot tehet, melynek napirendre tűzéséről a szenátus dönt. (2) Ha olyan sürgős döntésre van szükség, mely nem teszi lehetővé az ülés időben történő összehívását, vagy a sürgősen megtárgyalandó téma nem indokolja az ülés összehívását, kivételes esetben elektronikus úton is lehetőség van a szenátus tagjai véleményének beszerzésére. Ebben az esetben az előterjesztést, a határozati javaslatot minden szenátusi tagnak elektronikus úton meg kell küldeni a szavazási határidő (év, hó, nap, óra) és a szavazás helyét jelölő weblap-cím pontos megjelölésével. A szavazatokat a szenátus titkára, és a szenátus elnöke által kijelölt egy szenátusi tag hitelesíti. A szavazás eredményéről a szenátust a legközelebbi ülésén tájékoztatni kell. Titkos szavazást igénylő kérdéseknél is biztosítani kell a titkosság feltételeit. (3) A szenátus ülései az egyetem alkalmazottai, hallgatói és a gazdasági tanács tagjai számára nyilvánosak, de a jelenlévő tagok több, mint 50 %-ának indítványára zárt ülést kell tartani. A téma jellegére tekintettel, vagy személyi kérdés tárgyalásakor az érintett kérelmére az elnök zárt ülést is elrendelhet. (4) A szenátus üléseit az elnök, távollétében az általa megbízott rektorhelyettes, a személyét érintő kérdések tárgyalásakor a korelnök rektorhelyettes vezeti. A szenátus titkári feladatait a főtitkár látja el. (5) A szenátus akkor határozatképes, ha szavazati jogú tagjainak legalább 60 %-a jelen van. 58 (6) Határozatait általában nyílt szavazással, - ha törvény, vagy jelen szabályzat magasabb szavazati aráényt nem ír elő - a jelenlévő tagok több mint felének a javaslatot támogató szavazatával hozza. 57 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 58 Módosította a 8/2007. (XII:20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21.-től.

25 25 (7) A jelenlévő tanácstagok 2/3-ának támogató szavazata (minősített többség) szükséges a) kar létrehozásához, megszüntetéséhez, b) centrum/tek létrehozásához az alkotó szervezeti egységek javaslata alapján, új tag felvételéről a centrum/tek kötelékébe, illetve az ezekből történő kilépés jóváhagyásához, c) az SZMSZ megalkotásához és módosításához, d) a gazdálkodási szabályzat megalkotásához és módosításához, e) a költségvetés és az éves költségvetési beszámoló elfogadásához és módosításához. (8) A szenátus tagjai többségének igenlő szavazata szükséges a rektor megválasztásához. (9) A szenátus tagjai legalább kétharmadának igenlő szavazata szükséges - a rektor visszahívása kezdeményezéséhez, - a hatáskörébe tartozó oktatói, tudományos kutatói, magasabb vezetői, vezetői munkakörökre kiírt pályázat rangsorolásához. (10) Titkos szavazást kell tartani személyi ügyekben, vagy ha a jelenlévő tagok több mint 50 %-a annak elrendelését kéri. 59 (11) Személyi ügyekben az alábbi eljárási rend szerint kell a szavazást lebonyolítani: a) Ha egy vagy két jelölt közül kell választani, s az első fordulóban az érvénytelen szavazatok miatt a jelölt, vagy egyik jelölt sem kapta meg a szükséges szavazatot, 15 napon belül az eredeti jelöltről (jelöltekről) új szavazást kell tartani. Ha ezen szavazáskor sem kapta meg a jelölt (egyik jelölt sem) a szükséges szavazatot, a választást eredménytelennek kell nyilvánítani, és új pályázatot kell kiírni. b) Ha kettőnél több személy közül kell választani, és az első szavazáskor egyik jelölt sem kapta meg a szükséges szavazatot, újabb szavazást kell tartani, oly módon, hogy a második fordulóban a legkevesebb szavazatot kapott jelölt nem vesz részt. Amennyiben a legkevésbé támogatott helyen szavazategyenlőség van, akkor szavazást kell tartani arról, hogy ki vegyen részt az újabb fordulóban. Ezen elv szerint a szavazást mindaddig folytatni kell, amíg két jelölt marad. Amennyiben ezen fordulóban egyik jelölt sem kapja meg a szükséges szavazati arányt, a pályázatot eredménytelennek kell nyilvánítani és új pályázat kiírását kell kezdeményezni. 59 Módosította a 16/2007. (VI.28.) sz. szenátusi határozat; hatályos július 1.-től.

Magyar joganyagok évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 2. oldal k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja

Magyar joganyagok évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 2. oldal k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja Magyar joganyagok - 2018. évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 1. oldal 2018. évi XLVIII. törvény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogait érintő egyes törvények módosításáról

Részletesebben

A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN. Egységes szerkezetben az 1-19. sz. módosítással (A módosítások lábjegyzetben jelölve)

A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN. Egységes szerkezetben az 1-19. sz. módosítással (A módosítások lábjegyzetben jelölve) A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN Egységes szerkezetben az 1-19. sz. módosítással (A módosítások lábjegyzetben jelölve) 2011. március 31. 2 A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK

Részletesebben

A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN

A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN 2014. május 15. 2 A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN A Debreceni Egyetem Szenátusa a nemzeti felsőoktatásról

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE Elfogadva: 2013. október 15., hatályba lép: 2013. október 17-én Utolsó módosítás: 2018. május 22., hatályba lép: 2018. május 24-én A Zenei Intézet ügyrendjét

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzata

A DEBRECENI EGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzata A DEBRECENI EGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzata Debrecen 2006. június 22. 2 A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA PREAMBULUM A Debreceni Egyetem (a továbbiakban: egyetem) a magyar

Részletesebben

1/2019. (II. 28.) sz. rektori utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Rektorát illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről

1/2019. (II. 28.) sz. rektori utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Rektorát illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje delegált jogkörök 1 IKT/5-546/019. 1/019. (II. 8.) sz. rektori utasítás a Szegedi Tudományegyetem Rektorát illető munkáltatói jogkörök delegálásának rendjéről

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM A ZENEI INTÉZET ÜGYRENDJE Elfogadva: 2013. október 15., hatályba lép: 2013. október 17-én Utolsó módosítás: 2016. február 16., hatályba lép: 2016. február 18-án A Zenei Intézet ügyrendjét

Részletesebben

Iromány száma: T/710/15. Benyújtás dátuma: :34. Parlex azonosító: 1FDUGUU10004

Iromány száma: T/710/15. Benyújtás dátuma: :34. Parlex azonosító: 1FDUGUU10004 Iromány száma: T/710/15. Benyújtás dátuma: 2018-07-16 09:34 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1FDUGUU10004 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Egységes javaslat

Részletesebben

A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.... 3 II. A KOLLÉGIUM VEZETÉSE ÉS IRÁNYÍTÁSA... 3 2.... 3 A Kollégiumi Közgyűlés... 3 3....

Részletesebben

Hatályba lépett: május 4-én

Hatályba lépett: május 4-én A BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM FIZIKAI INTÉZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Jóváhagyta a BME Természettudományi Kar Tanácsa 2011. május 4-én Hatályba lépett: 2011. május 4-én

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 17. számú melléklete. A Gazdasági Tanács Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 17. számú melléklete. A Gazdasági Tanács Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 17. számú melléklete A Gazdasági Tanács Ügyrendje Pécs 2006. 2011. február 24. napjától hatályos változat A Pécsi Tudományegyetem Gazdasági

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE szeptember 29.

DEBRECENI EGYETEM A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE szeptember 29. DEBRECENI EGYETEM A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE 2016. szeptember 29. Tartalom I. Általános rendelkezések... 3 1. Bevezető rendelkezések, általános szabályok... 3 II. Jogszabály által meghatározott...

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A SZENÁTUS ÖSSZETÉTELÉRE VONATKOZÓ, VALAMINT EGYES KAPCSOLÓDÓ SZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSÁRA

ELŐTERJESZTÉS A SZENÁTUS ÖSSZETÉTELÉRE VONATKOZÓ, VALAMINT EGYES KAPCSOLÓDÓ SZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSÁRA ELŐTERJESZTÉS A SZENÁTUS ÖSSZETÉTELÉRE VONATKOZÓ, VALAMINT EGYES KAPCSOLÓDÓ SZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSÁRA A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 12. (7) bekezdés a)-e)

Részletesebben

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar (továbbiakban: PTE IGYK) hatályos szabályzatai alapján az Illyés Gyula Szakkollégium (továbbiakban:

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE február 23.

DEBRECENI EGYETEM A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE február 23. DEBRECENI EGYETEM A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE 2017. február 23. Tartalom I. Általános rendelkezések...3 1. Bevezető rendelkezések, általános szabályok...3 II. Jogszabály által meghatározott...4

Részletesebben

Iromány száma: T/710. Benyújtás dátuma: :27. Parlex azonosító: NHE3459J0001

Iromány száma: T/710. Benyújtás dátuma: :27. Parlex azonosító: NHE3459J0001 Iromány száma: T/710. Benyújtás dátuma: 2018-06-26 21:27 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: NHE3459J0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

A juttatási ügyekben eljáró EHÖK szakbizottságok ügyrendje. Preambulum

A juttatási ügyekben eljáró EHÖK szakbizottságok ügyrendje. Preambulum A juttatási ügyekben eljáró EHÖK szakbizottságok ügyrendje Preambulum A Pécsi Tudományegyetem (továbbiakban: PTE) Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (továbbiakban: EHÖK) a PTE Térítési és Juttatási Szabályzatának

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 3. verzió BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BMF Szervezeti és Működési Szabályzata Kari kiegészítése Budapest, 2004. december

Részletesebben

1/2019. (II. 28.) sz. kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről

1/2019. (II. 28.) sz. kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje delegált jogkörök 1 IKT/5-547/2019. 1/2019. (II. 28.) sz. i utasítás a Szegedi Tudományegyetem Kancellárját illető munkáltatói jogkörök delegálásának rendjéről

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem szervezeti és működési szabályzatának. 19. számú melléklete. A Pedagógusképzési Koordinációs Központ

A Pécsi Tudományegyetem szervezeti és működési szabályzatának. 19. számú melléklete. A Pedagógusképzési Koordinációs Központ A Pécsi Tudományegyetem szervezeti és működési szabályzatának 19. számú melléklete A Pedagógusképzési Koordinációs Központ Szervezeti és Működési Szabályzata Pécs 2007. 2010. december 16. napjától hatályos

Részletesebben

3/2018. (VI.29.) sz. kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről

3/2018. (VI.29.) sz. kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje delegált jogkörök 1 IKT/5-1550/2018. 3/2018. (VI.29.) sz. i utasítás a Szegedi Tudományegyetem Kancellárját illető munkáltatói jogkörök delegálásának rendjéről

Részletesebben

A PTE TTK Fizikai Intézetének Szervezeti és Mőködési Szabályzata

A PTE TTK Fizikai Intézetének Szervezeti és Mőködési Szabályzata A PTE TTK Fizikai Intézetének Szervezeti és Mőködési Szabályzata 1. A Fizikai Intézet 1.1. Az Intézet neve: Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézete Angolul: Institute of Physics of Pécs 1.2. Az Intézet

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A TURIZMUS ÉS FÖLDRAJZTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A TURIZMUS ÉS FÖLDRAJZTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM A TURIZMUS ÉS FÖLDRAJZTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE Elfogadva: 2013. november 19., hatályba lép: 2013. november 21-én Utolsó módosítás: 2017. február 28., hatályba lép: 2017. március

Részletesebben

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata 1. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEM PEDAGÓGUSKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI TANÁCSADÓ TESTÜLETÉNEK ÜGYRENDJE

ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEM PEDAGÓGUSKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI TANÁCSADÓ TESTÜLETÉNEK ÜGYRENDJE ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEM PEDAGÓGUSKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI TANÁCSADÓ TESTÜLETÉNEK ÜGYRENDJE 2017 Az Eszterházy Károly Egyetem vezetése a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 103. -ban foglaltak

Részletesebben

5/2014. (IX. 25.) határozat: A Debreceni Egyetem Szenátusa támogatta az előterjesztést a Tehetségtanács új tagjának megválasztására.

5/2014. (IX. 25.) határozat: A Debreceni Egyetem Szenátusa támogatta az előterjesztést a Tehetségtanács új tagjának megválasztására. A Debreceni Egyetem Szenátusának 2014. szeptember 25-én (csütörtökön) du. 15 órakor a Debreceni Egyetem főépületének Aulájában megtartott 2014/2015. tanévi 1. rendes ülésén hozott határozatok 1/2014. (IX.

Részletesebben

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR. Társadalom- és Médiatudományi Intézet. Működési Szabályzata

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR. Társadalom- és Médiatudományi Intézet. Működési Szabályzata A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR Társadalom- és Médiatudományi Intézet Működési Szabályzata PÉCS, 2013. 1 TARTALOM I. AZ INTÉZETRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. AZ INTÉZET NEVE ÉS

Részletesebben

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata 1.sz. melléklet A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata OM azonosító: 031202 AZ ISKOLASZÉK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. Általános

Részletesebben

Az OTDT Agrártudományi Szakmai Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzata

Az OTDT Agrártudományi Szakmai Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzata Az OTDT Agrártudományi Szakmai Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzata Az agrártudományi területen működő diákkörök tevékenységének összehangolását a agrártudományi szakmai bizottság (a továbbiakban:

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 31. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Karalapítási szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 31. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Karalapítási szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 31. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Karalapítási szabályzata Pécs 2007 A Pécsi Tudományegyetem (továbbiakban: Egyetem) Szenátusa a

Részletesebben

2/2018. (IV. 19.) határozat: A Debreceni Egyetem Szenátusa Dr. Hidvégi Péter egyetemi docensi pályázatát az első helyre rangsorolta.

2/2018. (IV. 19.) határozat: A Debreceni Egyetem Szenátusa Dr. Hidvégi Péter egyetemi docensi pályázatát az első helyre rangsorolta. A Debreceni Egyetem Szenátusának 2018. április 19-én (csütörtökön) du. 15:00 órakor a Debreceni Egyetem főépületének Aulájában megtartott 2017/2018. tanévi VI. rendes ülésén hozott határozatok 1/2018.

Részletesebben

BIZOTTSÁGI ÜGYREND Dátum Módosított oldalszám

BIZOTTSÁGI ÜGYREND Dátum Módosított oldalszám SEMMELWEIS EGYETEM Fogorvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Bizottság BIZOTTSÁGI ÜGYREND Iktatószám: Készítette*: Gecse Veronika 2018. 02. 21. Bizottság titkára, vagy a Dátum bizottság elnöke által

Részletesebben

A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM PÁLYÁZTATÁSI SZABÁLYZATA

A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM PÁLYÁZTATÁSI SZABÁLYZATA ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 6. sz. melléklet a 1164/115 ZMNE számhoz 1. sz. példány A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM PÁLYÁZTATÁSI SZABÁLYZATA 2007 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET... 3 Általános

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 44. számú melléklete

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 44. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 44. számú melléklete Az Intézményi Érdekegyeztető Tanács Szervezeti és Működési Szabályzata Pécs 2006 A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX.

Részletesebben

I. Fejezet. A szabályzat hatálya

I. Fejezet. A szabályzat hatálya I. Fejezet A szabályzat hatálya A szabályzat hatálya kiterjed a Zeneművészeti Intézet valamennyi foglalkoztatottjára és az intézet (szakfelelősök) által kezelt képzésekben részt vevő hallgatóira. 1. Általános

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE Szeged, 2019. április 29. SZ-8/2018/2019. Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje 1 MUNKÁLTATÓI JOGKÖRREL RENDELKEZŐ: REKTOR Munkakör,

Részletesebben

AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEM PEDAGÓGUSKÉPZŐ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJE

AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEM PEDAGÓGUSKÉPZŐ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJE AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEM PEDAGÓGUSKÉPZŐ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJE 2017. Preambulum Jelen szabályzat célja, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 103. előírásának,

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Külügyi Bizottsága a jogszabályokkal és a vonatkozó egyetemi szabályzatokkal

Részletesebben

T U R I Z M U S, T E R Ü L E T F E J L E S Z T É S I É S I D E G E N N Y E L V I I N T É Z E T

T U R I Z M U S, T E R Ü L E T F E J L E S Z T É S I É S I D E G E N N Y E L V I I N T É Z E T Szervezeti és Működési Rend 10. melléklete: Turizmus, Területfejlesztési és Idegen Nyelvi Intézet működési rendje 2012. Beosztás T U R I Z M U S, S z a b á l y z a t Oldal: 2/7. Készítette Ellenőrizte

Részletesebben

Ü Z L E T I T U D O M Á N Y O K I N T É Z E T E

Ü Z L E T I T U D O M Á N Y O K I N T É Z E T E Szervezeti és Működési Rend 11. melléklete: Üzleti Tudományok Intézete működési rendje 2012. Beosztás Ü Z L E T I T U D O M Á N Y O K S z a b á l y z a t Oldal: 2/8. Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta oktatási

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. Szervezeti és Működési Szabályzat. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.y. sz. melléklete

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. Szervezeti és Működési Szabályzat. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.y. sz. melléklete 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 4.y. sz. melléklete AZ ELTE REKTORI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 BUDAPEST, 2008.

Részletesebben

Preambulum. 1.. Általános rendelkezések

Preambulum. 1.. Általános rendelkezések Preambulum A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Hallgatói Önkormányzata a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, valamint a Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzatának figyelembevételével

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések 1. Általános rendelkezések (1) A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) Szervezeti és Működési Rendjének (a továbbiakban:

Részletesebben

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE (Egységes szerkezetben a ZMNE ának módosító határozataival)1-2007 -

Részletesebben

Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar. A Kari Tanács Működési Rendje

Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar. A Kari Tanács Működési Rendje Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar A Kari Tanács Működési Rendje A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Szervezeti és Működési Rendje 19/B. 2017 TÖRTÉNETISÉG A Kaposvári Egyetem 2004. július

Részletesebben

2/2017. (VIII. 01.) sz. rektori utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Rektorát illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről

2/2017. (VIII. 01.) sz. rektori utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Rektorát illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje delegált jogkörök 1 IKT/5-161/2017. 2/2017. (VIII. 01.) sz. rektori utasítás a Szegedi Tudományegyetem Rektorát illető munkáltatói jogkörök delegálásának rendjéről

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA INTÉZET ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA INTÉZET ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM A MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA INTÉZET ÜGYRENDJE Elfogadva: 2013.november 19, hatályba lép: 2013.november 21-én Utolsó módosítás: 2016. február 16., hatályba lép: 2016. február 18-án 1

Részletesebben

TESSEDIK SÁMUEL FŐISKOLA

TESSEDIK SÁMUEL FŐISKOLA TESSEDIK SÁMUEL FŐISKOLA Költségvetési alapokmánya Szarvas 2004. február 2 XX. Oktatási Minisztérium 1. Költségvetési szerv a) Azonosító adatai - törzskönyvi nyilvántartási szám (PIR törzsszám): 329860

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE Debrecen 2016. február 9. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK... 2 2. A KONZISZTÓRIUM MŰKÖDÉSÉRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 2 3. A KONZISZTÓRIUM

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE Szeged, 2017. június 12. Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje 1 MUNKÁLTATÓI JOGKÖRREL RENDELKEZŐ: REKTOR Munkakör, beosztás, (Kjt.

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM RESTAURÁTOR TANSZÉK ÜGYRENDJE Elfogadva a Szenátus 54/2015. (IX.30.) számú határozata alapján. 2015. október 1. 1. Általános rendelkezések (1) A nemzeti felsőoktatásról szóló

Részletesebben

ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. . sz. példány

ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. . sz. példány ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. sz. példány A SZAK- ÉS SZAKIRÁNYFELELŐS FELADAT- ÉS HATÁSKÖREINEK SZABÁLYZATA - 2007 - 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET Általános

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hatály: 2012. II. 17 2012. VIII. 30. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM AZ EGYETEM ÁLTAL ADOMÁNYOZHATÓ CÍMEK, KITÜNTETÉSEK, ÉS ADOMÁNYOZÁSUK RENDJE 2012. 2 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 I. FEJEZET...

Részletesebben

2/2016. (XII. 20.) sz. rektori utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Rektorát illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről

2/2016. (XII. 20.) sz. rektori utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Rektorát illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje delegált jogkörök 1 IKT/5-2824/2016. 2/2016. (XII. 20.) sz. rektori utasítás a Szegedi Tudományegyetem Rektorát illető munkáltatói jogkörök delegálásának rendjéről

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE Szeged, 2016. december 19. Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje 1 MUNKÁLTATÓI JOGKÖRREL RENDELKEZŐ: REKTOR rektorhelyettes dékán Klinikai

Részletesebben

A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata ROSTI PÁL GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata Dunaújváros, 2013. 2013. 1 S Z K A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata A szülői munkaközösség

Részletesebben

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7.

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7. Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7. SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Intézmény OM- azonosítója: 201827 Intézményvezető: Kovács Péterné

Részletesebben

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közoktatásról szóló 1996. évi LXII. törvénnyel módosított 1993. évi LXXIX. törvény 59.. rendelkezései alapján a Than

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM A NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE Elfogadva: 2013. november 19., hatályba lép: 2013. november 21-én Utolsó módosítás: 2018. január 23., hatályba lép: 2018. január 25-én

Részletesebben

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR. ROMANISZTIKA INTÉZET Működési Szabályzata

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR. ROMANISZTIKA INTÉZET Működési Szabályzata A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR ROMANISZTIKA INTÉZET Működési Szabályzata PÉCS, 2018 TARTALOM I. AZ INTÉZETRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. AZ INTÉZET NEVE ÉS SZÉKHELYE...3 2. AZ

Részletesebben

1/2018. (IV.26.) sz. rektori utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Rektorát illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről

1/2018. (IV.26.) sz. rektori utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Rektorát illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje delegált jogkörök 1 IKT/5-950/2018. 1/2018. (IV.26.) sz. rektori utasítás a Szegedi Tudományegyetem Rektorát illető munkáltatói jogkörök delegálásának rendjéről

Részletesebben

A BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REJT SÁNDOR KÖNNY IPARI ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI KAR

A BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REJT SÁNDOR KÖNNY IPARI ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI KAR A Budapesti M szaki F iskola Szervezeti és M ködési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és M ködési Rend 7. függelék 2. verzió A BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REJT

Részletesebben

2.2. sz. Egyetemi Szabályzat

2.2. sz. Egyetemi Szabályzat 2.2. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM DOKTORANDUSZ ÖNKORMÁNYZAT ALAPSZABÁLYA A Miskolci Egyetem Szenátusának 379/2012. sz. határozata. - 1 - A Miskolci Egyetem Doktorandusz Önkormányzat Alapszabálya

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM RKH/333/5/2015. MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM MŰVÉSZETELMÉLETI TANSZÉK ÜGYRENDJE Elfogadva a Szenátus 27/2015. (VI. 1.) számú határozata alapján. 2015. június 1. 1. Általános rendelkezések (1) A nemzeti

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK.

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. számú melléklete AZ OKTATÁS-MÓDSZERTANI KÖZPONT ÜGYRENDJE BUDAPEST 2015

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje

Nyíregyházi Főiskola Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje Nyíregyházi Főiskola Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje 1. A Nyíregyházi Főiskola (a továbbiakban: NYF) Kulturális Albizottsága (a továbbiakban: KAB) a NYF Szenátusa által

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE SOPRON 2013 A Nyugat-magyarországi Egyetem (a továbbiakban Egyetem) valamennyi oktatási, kutatási és egyéb tevékenységének, az oktatói-,

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE. Elfogadva: november 19.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE. Elfogadva: november 19. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE Elfogadva: 2013. november 19. 1 A Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet ügyrendjét a Nyíregyházi Főiskola (a továbbiakban: Főiskola) Szenátusa

Részletesebben

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre 6. számú melléklet A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje 1. A melléklet hatálya kiterjed a kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság, valamint a kari Pályá-zati és Ösztöndíj Bizottság (továbbiakban

Részletesebben

5/2017. (VIII. 01.) sz. kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről

5/2017. (VIII. 01.) sz. kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje delegált jogkörök 1 IKT/5-1614/2017. 5/2017. (VIII. 01.) sz. i utasítás a Szegedi Tudományegyetem Kancellárját illető munkáltatói jogkörök delegálásának rendjéről

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Szervezeti és Működési Szabályzata ( )

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Szervezeti és Működési Szabályzata ( ) PTE TTK Biológiai Intézet Szervezeti és Működési Szabályzat - 1 A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Szervezeti és Működési Szabályzata (2013.06.05.) 1. A Biológiai Intézet

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR SZLAVISZTIKA INTÉZET

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR SZLAVISZTIKA INTÉZET PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR SZLAVISZTIKA INTÉZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Pécs 2008 TARTALOM I. Az Intézetre vonatkozó általános rendelkezések 1 1. Az Intézet neve és címe 1

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI HABILITÁCIÓS SZAKBIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI HABILITÁCIÓS SZAKBIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI HABILITÁCIÓS SZAKBIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE 1. Az Ügyrend hatálya 1. Jelen szabályozás az SZTE Közgazdaságtudományi Habilitációs Szakbizottságának a működésére

Részletesebben

A SOPRONI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK ALAPÍTÓ OKIRATA, BELSŐ FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SOPRONI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK ALAPÍTÓ OKIRATA, BELSŐ FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SOPRONI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK ALAPÍTÓ OKIRATA, BELSŐ FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 59. rendelkezése

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar. A Szak-és Továbbképző Bizottság ügyrendje

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar. A Szak-és Továbbképző Bizottság ügyrendje Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar A Szak-és Továbbképző Bizottság ügyrendje 1 Készítette: Dr. Vincze Áron A dokumentáció kódja: ÜR- SZTB Jóváhagyta: Dr. Nyitrai Miklós dékán Változat száma

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM. 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE - 2007 -

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM. 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE - 2007 - ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE - 2007 - 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET... 3 Általános rendelkezések...

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENÁTUS VÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENÁTUS VÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENÁTUS VÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA Szeged, 2013. február 25. A Szegedi Tudományegyetem Szenátus Választásának Szabályzata 1 A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa a Nemzeti Felsőoktatásról

Részletesebben

Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának ügyrendje

Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának ügyrendje A Szervezeti és működési szabályzat 15. számú, 2017-ben módosított melléklete Ikt. sz.: Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának ügyrendje 2017. december 11. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (továbbiakban:

Részletesebben

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORANDUSZ ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORANDUSZ ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORANDUSZ ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktorandusz Önkormányzata a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Az SZTE TTIK Biológia Intézet ügyrendje

Az SZTE TTIK Biológia Intézet ügyrendje Az SZTE TTIK Biológia Intézet ügyrendje Az Intézet neve: SZTE TTIK Biológia Intézet Rövidített neve: SZTE TTIK BI Székhelye: 6726 Szeged, Közép fasor 52. I. Az Intézet feladata 1. A TTIK képzési programjának

Részletesebben

SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola 8000 Székesfehérvár, Koppány u. 2/a. SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2010. NOVEMBER 1 Általános rendelkezések Az Iskola Szülői Szervezete

Részletesebben

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK ÉS KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE (MKKSZ) SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI SZERVEZET (TITKÁRI TANÁCS)

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK ÉS KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE (MKKSZ) SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI SZERVEZET (TITKÁRI TANÁCS) MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK ÉS KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE (MKKSZ) SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI SZERVEZET (TITKÁRI TANÁCS) Ü G Y R E N D J E Elfogadta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM A GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI INTÉZET ÜGYRENDJE Elfogadva: 2013. november 19., hatályba lép: 2013. november 21-én Utolsó módosítás: 2016. december 6, hatályba lép: 2016. december 8-án A Gazdálkodástudományi

Részletesebben

15213-89/2009. A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2009.

15213-89/2009. A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2009. A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2009. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapító okirata A felsőoktatásról szóló 2005. évi CI. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 16. -ának (1) bekezdése és a 115.

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR, KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ÉS MŰSZAKI INTÉZET

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR, KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ÉS MŰSZAKI INTÉZET A Környezettudományi és Műszaki Intézet Ügyrendje I. Preambulum Az intézet definíciója az Nftv. 108. szakasza szerint Intézet: több tanszék tevékenységét összefogó vagy több tanszék feladatait ellátó szervezeti

Részletesebben

Kari Tanács Választásának Szabályzata

Kari Tanács Választásának Szabályzata SZTE FOK kari ügyrend 1. számú melléklet Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Kari Tanács Választásának Szabályzata Szeged, 2019. február 7. Tartalom: I. A Kari Tanács választásának általános

Részletesebben

JOGSZABÁLYOK AZ OKTATÁSRÓL MAGYARORSZÁGON 2005 Betlehem József

JOGSZABÁLYOK AZ OKTATÁSRÓL MAGYARORSZÁGON 2005 Betlehem József JOGSZABÁLYOK AZ OKTATÁSRÓL MAGYARORSZÁGON 2005 Betlehem József Jogszabályok a képzésben 1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 1993. évi LXXX. tv. a felsőoktatásról 1993. évi LXXVI. tv. a szakképzésről 2001.

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény végrehajtásából adódó intézményi feladatokról

INTÉZKEDÉSI TERV A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény végrehajtásából adódó intézményi feladatokról INTÉZKEDÉSI TERV A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény végrehajtásából adódó intézményi feladatokról ÓE-RH-290/2012. Az Országgyűlés 2011. december 23-án elfogadta a nemzeti felsőoktatásról

Részletesebben

AZ IGAZGATÁSI ÉS HUMÁNPOLITIKAI KÖZPONT ÜGYRENDJE

AZ IGAZGATÁSI ÉS HUMÁNPOLITIKAI KÖZPONT ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM AZ IGAZGATÁSI ÉS HUMÁNPOLITIKAI KÖZPONT ÜGYRENDJE Elfogadva: 2015. február 27., hatályba lép: 2015. március 2-án Utolsó módosítás: 2017. július 25., hatályba lép: 2017. július 27-én

Részletesebben

ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG

ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG Szervezeti és Működési Szabályzat 2012. október 1. A Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Iskolai Diákbizottságának Szervezeti és Működési Jelen Szervezeti és

Részletesebben

VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL

VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-155 FAX: (06-32) 460-918 Szám: 1-118/2014. A határozat meghozatala minősített szavazattöbbséget igényel! JAVASLAT Múzeum igazgató

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK.. számú melléklete A NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK KÖZPONTJÁNAK ÜGYRENDJE

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK.. számú melléklete A NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK KÖZPONTJÁNAK ÜGYRENDJE A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. számú melléklete A NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK KÖZPONTJÁNAK ÜGYRENDJE BUDAPEST 2017 (2018. december 8. napjától hatályos változat) TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje

Nyíregyházi Egyetem Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje Nyíregyházi Egyetem Kulturális és Sport Bizottság Kulturális Albizottságának ügyrendje 1. A Nyíregyházi Egyetem (a továbbiakban: NYE) Kulturális Albizottsága (a továbbiakban: KAB) a Szenátus által létrehozott,

Részletesebben

VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE

VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE (VIMÉSZ) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tatabánya, 2012. október 29. VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE (VIMÉSZ)

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM AZ ALKALMAZOTT PEDAGÓGIA ÉS PSZICHOLÓGIA INTÉZET ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM AZ ALKALMAZOTT PEDAGÓGIA ÉS PSZICHOLÓGIA INTÉZET ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM AZ ALKALMAZOTT PEDAGÓGIA ÉS PSZICHOLÓGIA INTÉZET ÜGYRENDJE Elfogadva: 2013. november 19., hatályba lép: 2013. november 21-én Utolsó módosítás: 2016. február 16., hatályba lép: 2016.

Részletesebben

6/2016. (XII. 20.) sz. kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről

6/2016. (XII. 20.) sz. kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje delegált jogkörök 1 IKT/5-2825/2016. 6/2016. (XII. 20.) sz. i utasítás a Szegedi Tudományegyetem Kancellárját illető munkáltatói jogkörök delegálásának rendjéről

Részletesebben

ad /2006. A DEBRECENI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA március

ad /2006. A DEBRECENI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA március ad. 5.940-2/2006. A DEBRECENI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2006. március A Debreceni Egyetem alapító okirata A Debreceni Egyetem (a továbbiakban: intézmény) részére az államháztartásról szóló, többször módosított

Részletesebben