National Geographic DVD ajándék állatkerti belépőjeggyel. DVD ismertető

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "National Geographic DVD ajándék állatkerti belépőjeggyel. DVD ismertető"

Átírás

1 National Geographic DVD ajándék állatkerti belépőjeggyel DVD ismertető

2 TARTALOMJEGYZÉK NATIONAL GEOGRAPHIC - KALAND / FELFEDEZÉS 30 év válogatott filmjei 3 30 év válogatott filmjei 2. rész 4 Darwin titkos feljegyzései 5 Emberiség családfája (Az) 6 Grand Canyon (A).. 7 Gyűrűk ura (A): A király visszatér A mozi nyomában. 8 Háborúk, járványok, technikák I. Ki az édenkertből. 9 Háborúk, járványok, technikák II. Hódítások. 10 Háborúk, járványok, technikák III. Irány a trópusok! 11 Indiai birodalmak 12 Ismeretlen Dian Fossey (Az) 13 Nagy felfedezők 14 Nagy inka felkelés (A) 15 National Geographic fotósai (A).. 16 Nazca-vonalak megfejtése (A) 17 Titanic titka (A) 18 Wild Wonders of Europe Európa páratlan természeti kincsei 19 NATIONAL GEOGRAPHIC - ÓKORI CIVILIZÁCIÓK Fáraó átka (A) A Tutanhamon rejtély. 20 Föníciaiak nyomában (A). 21 Heródes elveszett sírja 22 Kincsvadászok: A selyemút. 23 Maja civilizáció születése (A). 24 Stonehenge A rejtély megoldódik. 25 NATIONAL GEOGRAPHIC - KULTÚRA / TÖRTÉNELEM Da Vinci-kód megfejtése (A). 26 Júdás evangéliuma 27 Vatikán belülről (A) 28 NATIONAL GEOGRAPHIC - TUDOMÁNY / TECHNOLÓGIA Bámulatos babatudás. 29 Élet az anyaméhben Állatvilág 30 Élet az anyaméhben Ikrek. 31 Kutyatudomány 32 Különleges bolygó 1. (A) A tűz gyermeke. 33 Különleges bolygó 2. (A) Óceánok birodalma 34 Különleges bolygó 3. (A) Romboló erők Lenyűgöző gépezet: A működő emberi test 36 Stressz (A) Egy gyilkos portréja 37 Szélsőséges világegyetem 1. Legyőzni a végső határokat 38 Szélsőséges világegyetem 2. Élet kerestetik. 39 Szélsőséges világegyetem 3. Időzített bombák 40 Természet erői (A). 41 NATIONAL GEOGRAPHIC - VADVILÁG / TERMÉSZETRAJZ Dinoszaurusz halálcsapda.. 42 Elefántkalandok 43 Gabon: A természet győzelme 44 Galápagos-szigetek A sárkányok földje. 45 Gepárdok: versenyfutás életre-halálra 46 Halálos tizenkettő Afrika/ India. 47 Hómezők tigrisei (A) 48 Kék bálna birodalma (A). 49 Leopárd szeme (A).. 50 Lovak.. 51 Mélység titka (A).. 52 Oroszlánkalandok. 53 Sarkvidéki birodalom. 54 Szépség és szörnyeteg. 55 NATIONAL GEOGRAPHIC GYEREKPROGRAM Igazi Vadon Élő Állatok Állati építőmesterek. 56 Igazi Vadon Élő Állatok Ausztrália csodái. 57 Igazi Vadon Élő Állatok Ázsiai kalandok. 58 Igazi Vadon Élő Állatok Csodálatos Észak-Amerika. 59 Igazi Vadon Élő Állatok Dinoszauruszok és más furcsa 60 Igazi Vadon Élő Állatok Forró ebek, hűvös cicák 61 Igazi Vadon Élő Állatok Kalandozás a tengerek mélyén 62 Igazi Vadon Élő Állatok Táncos szafari 63 Igazi Vadon Élő Állatok A trópusi esőerdő világa 64 Kölyökmesék CARL SAGAN KOZMOSZ SOROZAT I. A kozmikus óceán partjain. 66 II-III. Egy dallam a mindenség zenéjéből / Világok.. 67 IV-V. Menny és pokol / Dal a vörös bolygóért. 68 VI-VII. Utazók meséi / Ha leszáll az éj.. 69 VIII-IX. Utazások térben és időben / A csillagok életre 70 X-XI. Az öröklét peremén / Az emlékek bennünk élnek 71 XII-XIII. Encyclopedia Galactica / Ki szól a Földért? 72

3 30 év válogatott filmjei (Thirty Years of National Geographic) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producers: Gail Willumsen, Barry Nye Hang: Dolby Digital 5.1, német, héber, portugál Képarány: 4:3 Műsoridő: 52 perc Jelenetek közvetlen választása Fotógaléria Történelmi események interaktív időskálája Kvíz Három évtized alatt a National Geographic a minőségi televíziós dokumentumfilm-készítés irányadójává vált, alkotásai a tudományos kutatások és felfedezések lenyűgöző hatású interpretációi. Ebben az összeállításban most megismerheti az ismeretlenbe tett kalandozások mérföldkőnek számító epizódjait. Kísérje figyelemmel a National Geographic filmeseit, amint szerte a világban bemutatják a vadvilág titkait és csodáit. Csatlakozzon olyan tudósokhoz, mint Dian Fossey és Jane Goodall, akik a vadon élő állatok korábban soha nem látott viselkedési szokásait tárják elénk. A természet világának törékeny harmóniájától az emberi kultúra sokarcúságáig terjedő tudományos kutatásoknak A NATIONAL GEOGRAPHIC TELEVISION 30 ÉVE képi krónikása.

4 30 év válogatott filmjei 2. (Adventures in Time) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Nicholas Stein Hang: Dolby Digital 5.1 Képarány: 4:3 Műsoridő: 74 perc Bónuszprogram: A Neander-völgyiek rejtélye Fotógaléria Tekintsünk vissza az idő végtelen tengerébe, és vessünk egy futó pillantást a szeszélyes jövőbe! Kalandozzunk együtt korszakokon át, hogy szemtanúi lehessünk a földi élet fejlődésének a Big Bang-től és az élet legősibb formáitól a mesterséges intelligenciáig és az emberi klónozásig. Kísérjük el a tudósok csapatát azon az izgalmas expedíción, amelyen elénk tárják egy ragadozó dinoszaurusz, az oviraptor titkát. Derítsük ki, hogyan érkeztek számos veszélyeztetett növénnyel és állattal együtt a megsemmisülés határára. Bolygónk népességének legújabb kori demográfiai robbanása megváltoztathatja klímánkat, és ezzel korunk legpusztítóbb természeti katasztrófáját idézheti elő. Éljük át személyesen, hogyan válik a tegnap tudományos fantasztikuma napjaink valóságává. A National Geographic most egy lebilincselő utazás során bemutatja, hogy honnan jöttünk és mit tartogat számunkra az új évezred.

5 Darwin titkos feljegyzései (Darwin s Lost Voyage) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Geoffrey M. Luck Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 57 perc Kiadás éve: 2009 Megdöbbentő légi, víz alatti és vadvilági felvételeken keresztül az evolúcióbiológus Armand Leroi elvezet minket egy felejthetetlen utazásra Földünk egyik legvadabb tájára. Újra átélhetjük azokat a kalandokat, és megismerhetjük azokat a bizonyítékokat, amelyek Darwin forradalmi munkáját, A fajok eredetét ösztönözték. Darwin naplóját és jegyzeteit használva Armand megvizsgálja Galápagost, hogy felderítse a feledésbe merült tengerpartokat, és szemtanúja legyen olyan különleges teremtményeknek, kövületeknek és helyszíneknek, amelyek felülmúlták a fiatal természettudós képzeletét. És megváltoztatták a világot örökre.

6 Az emberiség családfája (The Human Family Tree) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Chad Cohen Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 59 perc Kiadás éve: 2010 Fotógaléria, Mi, emberek igazán változatosak vagyunk: bőrszínünk a fehértől a barnáig terjed, magasságunk, súlyunk, testalkatunk, hajtípusunk, szem- és arcformánk meglehetősen különbözik, hogy hiedelmeinkről, kulturális hátterünkről, nyelvünkről és szokásainkról már ne is beszéljünk! De ténylegesen milyen mértékű ez a változatosság? A National Geographic kutatói a világ legszínesebb etnikumú országa legváltozatosabb összetételű városának legsokszínűbb utcájában szájnyálkahártya-mintát vesznek 200, találomra kiválasztott New York-i járókelőtől, remélve, hogy így feltárhatják a világ benépesedésének részleteit, és bebizonyíthatják, hogy valamennyien unokatestvérek vagyunk az emberiség nagy családjában. Csatlakozzunk Spencer Wells genetikushoz, és kísérjük végig az őspopuláció kirajzását Afrika szívéből a világ legtávolabbi szegleteibe! A legmodernebb tudomány és a génjeikben egyedi mutációkat őrző New York-i lakosok jóvoltából megismerhetjük e vándorlás részleteit. Azon túl, hogy választ ad néhány izgalmas kérdésre (Kik vagyunk, és honnan jöttünk?), Az emberiség családfája a szomszédainkról, de még az önmagunkról kialakított képünket is alaposan átformálja.

7 A Grand Canyon (Grand Canyon) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Brian Armstrong Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 111 perc Kiadás éve: 2009 Bónuszprogram: A Grand Canyon felfedezése Az űrből is látható kevés természeti képződmény egyike, a világörökség része. Amerika legnépszerűbb nemzeti parkját évente ötmilliónál is többen keresik fel. Azonban a náluk egymilliószor nagyobb szakadék peremén állva a látogatók a Grand Canyon köveinek, vizeinek és állatvilágának csak a töredékét pillanthatják meg. Világunk egyik legeslegnagyobb csodájának alig 2 százalékán 12 hektáron jár több-kevesebb rendszerességgel ember, távolabban fekvő részei azonban szinte feltáratlanok. A tudomány igen kevéssé ismeri a kanyon állat- és növényvilágát vagy akár a kialakulásának körülményeit és idejét. Most különleges expedíció indul a nagy ismeretlenbe, hogy teljes 446 kilométeres hosszában bemutassa a Grand Canyont.

8 A gyűrűk ura A király visszatér A mozi nyomában (Beyond the Movie - The Lord of the Rings - The Return of the King) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Helen Fitzwilliam Hang: Dolby Digital 2.0 Képarány: 4:3 Műsoridő: 55 perc Fotógaléria Kvíz Nélkülözhetetlen kísérő a hollywoodi bombasikerhez! Csatlakozzunk a National Geographic-hoz, fedezzük fel világunk és A gyűrűk ura: A király visszatér című film eseményei és szereplői közötti párhuzamokat. Ismerjük meg a történelem kelletlen hőseinek örökségét és azt, milyen elképesztő módon hasonlítanak Aragornhoz. Vessük össze Gandalf és más bölcs tanácsadók szerepét, valamint Frodó és Samu meghitt barátságát történelmi megfelelőikkel. Izgalmas filmrészletek szemléltetik, hogy egyes történelemformáló események miként tükröződnek abban, ahogyan a filmben a bátorság és a bajtársiasság mindent legyőzve diadalt arat. Vezető történészek, szakértők és a stáb tagjainak kommentárjai teszik ezt a filmet kötelezővé minden A gyűrűk ura rajongó számára!

9 Háborúk, járványok, technikák I. Ki az Édenkertből (Guns, Germs and Steel Ep. 1 Out of Eden) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer és rendező: Tim Lambert Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 61 perc Kiadás éve: 2009 Jared Diamond-biográfia A Ki az Édenkertből Pápua Új-Guineatól a Közel-Keletig bizonyítékokkal támasztja alá Diamond elméletét, miszerint az egyes társadalmak fejlődése kevésbé az emberek képességeitől és leleményességétől függött, sokkal inkább attól, hogy mennyi magas proteintartalmú gabonához és háziállathoz jutottak hozzá. Diamond úgy véli, a sikeres gazdálkodás fejlett civilizációk robbanásszerű létrejöttére adott alkalmat a termékeny félholdtól az Újvilágig.

10 Háborúk, járványok, technikák II. Hódítások (Guns, Germs and Steel Ep. 2 - Conquest) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Tim Lambert Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 62 perc Kiadás éve: 2009 A második rész középpontjában a spanyol konkvisztádor, Pizarro és az inka sereg 16. századi összecsapása áll. Vajon fejlett fegyverzetük segítette győzelemhez a spanyolokat? Vagy ahogy Diamond állítja a fertőző betegségekkel szembeni veleszületett ellenállásuk is hozzájárult, amelyre a háziállatokkal való évszázados érintkezés révén tettek szert? Az Újvilág meghódításában talán olyasvalami segítette az európaiakat, aminek a létezéséről ők maguk sem tudtak, pedig minden emberi ellenségnél halálosabb.

11 Háborúk, járványok, technikák III. Irány a trópusok! (Guns, Germs and Steel Ep. 3 - Into the Tropics) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Cassian Harrison Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 61 perc Kiadás éve: 2010 A sorozat harmadik részében Diamond a fekete kontinensen folytatja a kutatást, melynek tárgya Afrika gyarmatosítása. Az európai hódítók kezdetben itt is sikert sikerre halmoztak: önműködő puskákkal és Maxim géppuskákkal törték meg a bennszülöttek ellenállását. Azonban a trópusi övben nem várt nehézségekkel találták szembe magukat. A váltóláz ugyanúgy, mint napjainkban az AIDS az összes számításukat keresztülhúzta.

12 Indiai birodalmak (Empires of India) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Graham Townsley Felirat: magyar Képarány: 4:3 Műsoridő: 61 perc Kiadás éve: 2009 Bábur, Dzsingisz kán leszármazottja képtelen volt ellenállni India pompájának és decentralizált hatalmi viszonyainak. A közép-ázsiai herceg egy egész sor véres ütközetet vívott a XVI. század közepén, mígnem 1526-ban elfoglalta Delhit. Győzelme hihetetlen kincsekkel gazdagította és a Mogul Birodalom urává tette Báburt. Ez a birodalom 300 éven át, Robert Clive évi megérkezéséig létezett. Az ő tevékenysége nyomán született meg Brit-India, és jutottak az ország kincsei közöttük a pompás Koh-i-Noor-gyémánt angol kézre.

13 Az ismeretlen Dian Fossey (Dian Fossey) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer és rendező: Jane-Marie Franklyn Felirat: magyar Képarány: 4:3 Műsoridő: 61 perc Kiadás éve: 2009 Dian Fossey-biográfia Dian élete a páratlan eltökéltség és bátorság meséje, melyet a "Gorillák a ködben" c. filmben vittek vászonra, és amelyet egy környezeti katasztrófa és tragikus meggyilkolása árnyékolt be. Dian a törékenység és a keménység különös egyvelege volt. Lángoló szenvedélye már-már beteges megszállottsággal párosult. A hegyi gorillák megmentéséért vívott küzdelme végül az életébe került, de olyan örökséget hagyott ránk, amely még a háború sújtotta Ruandában is tovább él.

14 Nagy felfedezők (Great Explorers) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Nicolas Noxon Hang: Dolby Digital 2.0 Képarány: 4:3 Műsoridő: film 52 perc * extrák: 72 perc Kiadás éve: 2010 Bónuszprogram: Sylvia Earle: egy akvanauta portréja Felfedezők, Kutatók, Kalandorok, Híres útvonalak, Mérföldkövek A National Geographic több mint egy évszázada részese a világ legnagyobb felfedező kalandjainak. Beszámolói felfedik az óceánok titkait, az űrbe repítik az embert, megrajzolják a föld, a víz és a levegő határait. Most Ön is újraélheti a történelem legjelentősebb expedícióit. Vakmerő asszonyok és férfiak történeteit ismerheti meg, akik sokat kockáztattak azért, hogy a világról alkotott képünk minél teljesebb legyen. Kövessük Robert E. Peary-t az Északi sarkra, vegyünk részt Jane Goodall úttörő csimpánzkutatásában, vagy hódítsuk meg a Mount Everestet az első amerikai hegymászócsapattal!

15 A nagy inka felkelés (Great Inca Rebellion) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Graham Townsley Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 103 perc Kiadás éve: 2010 Chavín és a perui civilizáció eredete - Huaca de la Luna (Holdpiramis) - Túcume a piramisok városa - Kutatás Vilcabamba, az inkák utolsó fővárosa után - Kerámia képeskönyv - Textilművesség az ősi Peruban - Fémművesség az ősi Peruban A nagy inka felkelés olyan bizonyítékokat tár elénk, amelyek megrengetik az Inka Birodalom végnapjairól alkotott elképzeléseinket. A hagyományos nézet szerint a hatalmas inkákat spanyol hódítók egy kis csapata törölte el a föld színéről. Az új bizonyítékok azonban egy egészen eltérő történetet sugallnak. A csatákban elpusztultak maradványai és a közelmúltban előkerült dokumentumok mind arra utalnak, hogy az indián zsoldosok ezreivel kötött katonai szövetség ellenére is sok-sok évbe tellett, mire a spanyolok meg tudták dönteni az Inka Birodalmat. A National Geographic számítógépes animáció és színészek segítségével kelti életre a gerilla hadviselés és a lázadás eddig ismeretlen időszakát, és rántja le a leplet a birodalom végnapjairól.

16 A National Geographic fotósai (The Photographers) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Jaime Bernanke Hang: Dolby Digital 5.1, görög, lengyel, héber, portugál Képarány: 4:3 Műsoridő: 53 perc Bónuszprogram: Eltűnő Afrika 26 perc Jelenetek közvetlen választása Fotógaléria, Fotósok életrajza A National Geographic magazin egész generációkat ismertet meg bolygónk szépségeivel, változatosságával és csodáival mondanivalóját többnyire nem csak szavakba, hanem beszédes képekbe is öntve. De kik állnak a fényképezőgép mögött, és milyen a National Geographic-nek dolgozni? Megtudja, ha velünk tart erre a világ körüli útra. Találkozni fogunk a világ legjobb fotósai közül néhánnyal, akik munkájukat és művészetüket is bemutatják nekünk. Ezek a figyelemre méltó férfiak és nők most beavatnak titkaikba: miként készítik káprázatos felvételeiket, milyen veszélyekkel szembesülnek, és milyen életet élnek imádott munkájuk érdekében. Lássuk tehát úgy a világot, ahogyan ezelőtt még sohasem: A National Geographic fotósai szemével!

17 A Nazca-vonalak megfejtése (Nasca Lines Decoded) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: David Winter Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 56 perc Kiadás éve: 2010 DVD-R Ókori térképek vagy földönkívülieknek szánt üzenetek? A perui Andok tövében található helyszín a világ legnagyobb rejtélyeinek egyike. Mintha óriások karcolták volna a sivatagos, szinte holdbéli tájba a kilométer hosszú vonalakat és csakis a levegőből felismerhető, különös alakzatokat. Az állatokat, növényeket és embereket formázó rajzokat elsőnek egy repülőgép pilótái pillantották meg az 1930-as években, és azóta is számos találgatásra adnak okot. Egy nemzetközi szakértőkből álló csapat most azért érkezett Peruba, hogy megvizsgálja a Nazca-vonalakat, és lerántsa a leplet a keletkezésükkel kapcsolatos titkokról.

18 A Titanic titka (Secrets of the Titanic) Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Nicolas Noxon Hang: Dolby Digital 5.1 Felirat: magyar Képarány: 4:3 Műsoridő: 56 perc Kiadás éve: 2009 A National Geographic Klasszikusok ezen epizódja a múlt évszázad legünnepeltebb búvárexpedícióját mutatja be. Dr. Robert Ballard és a Woods Hole Tengerkutató Intézet munkatársai sokévi keresés után rábukkantak a balsorsú Titanic luxushajó nyugvóhelyére, csaknem 4000 méter mélyen az Atlanti-óceán jeges vizében. Egy Alvin nevű tengeralattjáróval és egy sereg távirányítású videokamerával felszerelkezve Dr. Ballard és csapata elsőként pillanthatta meg és fényképezhette le a Titanicot több mint hetven évvel az elsüllyedése után. Most teljes egészében láthatjuk expedíciójuk lélegzetelállító pillanatait és megismerkedhetünk a hajó felfedezésének különös történetével.

19 Wild Wonders of Europe Európa páratlan természeti kincsei Kategória: KALAND / FELFEDEZÉS Producer: Wild Wonders of Europe Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 129 perc Kiadás éve: 2012 A világ legnagyobb szabású természetfotós projektje 69 neves természetfotós azért járta be Európa mind a 48 országát, hogy megörökítse az érintetlen vadon szépségeit. A WWE égisze alatt álló- és mozgóképet készítettek, hogy bemutathassák kontinensünk biológiai gazdagságát és sokféleségét. A projekt legbiztatóbb felfedezése, hogy a természet egyre újabb területeket hódít vissza a maga számára. Nem véletlen, hogy a WWE első szabadtéri tárlatára 1 millió látogató volt kíváncsi Hágában. Fotógyűjtemény gyöngyszem az európai vadonból A WWE projekt keretében készült felvételből a legjobb 384 került kiválasztásra a 48 európai országból egyenként 8 8 darab. A nagyfelbontású fotókat a DVD menü segítségével országonként külön-külön is megcsodálhatjuk. Wild Wonders of Europe A fotósok rész - Az érintetlen európai vadon felfedezése 2. rész - Az ismeretlenen túl: ember és természet izgalmas kapcsolata A két film az európai vadon bemutatására szerződött természetfotósok munkáját követi nyomon.

20 A fáraó átka A Tutanhamon rejtély (King Tut s Curse) Kategória: ÓKORI CIVILIZÁCIÓK Producer: Brando Quilici Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 57 perc Kiadás éve: 2008 Feltehetően ez minden idők egyik legrejtélyesebb története, mely az ősi Egyiptomból származik a híres ifjú uralkodó, Tutanhamon titka. Vajon miért halt meg olyan fiatalon? Talán meggyilkolták? Van e magyarázat arra a legendás átokra, amely állítólag mindazokat sújtja, akik évszázadok múlva felfedezték a sírját? Egy nemzetközi tudóscsapat most először alkalmazza a korszerű CT-szkenner technológiát, hogy feltárja az igazságot, igazából mi is történt 3000 évvel ezelőtt, és megfejtse Tutanhamon átkának rejtélyét.

21 A föníciaiak nyomában (Quest for the Phoenicians) Kategória: ÓKORI CIVILIZÁCIÓK Producer: Pam Caragaol Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 60 perc Kiadás éve: 2009 A National Geographic három igen eltérő kutatási módszert mutat be, amelyek a modern technika segítségével igyekeznek szétválasztani a tényeket a fantáziától, és megoldani a föníciaiak rejtélyét. Ezek a legendás tengerjáró harcosok hőskorukban kereskedelmük és haditengerészetük révén uralták az egész Földközi-tengert. Birodalmuk bukása után 2000 évvel mégis aligalig tudunk róluk valamit. Spencer Wells genetikus, Dr. Robert Ballard víz alatti felfedező és Paco Gilles archeológus különkülön indulnak útnak, hogy földön és vízen megpróbáljanak utánajárni a föníciai emberek valós kilétének és származásának. Kik voltak a föníciaiak? Hogyan érték el sikereiket? Mi lett velük végül? Ez csupán néhány azon kérdések közül, amelyekre A föníciaiak nyomában választ keres.

22 Heródes elveszett sírja (Herod s Lost Tomb) Kategória: ÓKORI CIVILIZÁCIÓK Producer: James Barrat Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 56 perc Kiadás éve: 2009 Mindössze tizenkét mérföldre Jeruzsálemtől az izraeli régész, Ehud Netzer felfedezte a Biblia történelmének egyik legjelentősebb leletét Nagy Heródes Király valószínűsíthető sírját. Az esemény képi bemutatására kizárólagosan jogosult National Geographic feltárja a régészeti rejtélyt, amely a sír felfedezéséhez vezetett, és bemutatja a Biblia egyik legelvetemültebb cselszövőjének mérnöki nagyságát.

23 Kincsvadászok: A selyemút (Treasure Seakers: The Silk Road) Kategória: ÓKORI CIVILIZÁCIÓK Producer: Neil Barrett Hang: Dolby Digital 5.1 Képarány: 4:3 Műsoridő: 79 perc Bónuszprogram: A Tsangpo-völgy titka A Nyugat egy hangzatos szólamokra és nagyszabású törekvésekre épülő földrészt jelentett. A Kelet pedig egy elképzelhetetlen kiterjedésű és pompájú birodalmat. E két civilizáció évezredeken át látszólagos elszigeteltségben járta a maga útját. Két ember azonban hidat épített közéjük. Marco Polo a páratlan gazdagságban reménykedett. Sven Hedin svéd felfedezőt pedig kalandvágya és a világhír utáni vágyakozása hajtotta. Legyünk részesei kalandjaiknak, kutassuk fel a Föld egyik legzordabb terepén a Keletet és Nyugatot összekötő hajdani SELYEMUTAT!

24 A maja civilizáció születése (Dawn of the Maya) Kategória: ÓKORI CIVILIZÁCIÓK Producer: Graham Townsley Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 104 perc Kiadás éve: 2008 Bónuszprogram: Királyi vérfürdő a majáknál Az ősi maja birodalom korai időszakát hosszú időn át a mitológia ködébe vesző primitív korszaknak gondolták. Most azonban az új, lélegzetelállító felfedezések elénk tárnak egy hatalmas uralkodók által irányított kultúrát, amely virágzó városokat és lenyűgöző piramisokat hozott létre. Megismerjük a kor kifinomult művészetét, az ősi írásbeliséget és annak történetét, hogyan emelkedett fel a világ egyik leghatalmasabb és legrejtélyesebb civilizációja! Királyi vérfürdő a majáknál: Tizenhat csontváz egy IX. századi maja királyi család tagjainak a maradványai felfedezése egy tömegsírban szenvedélyről, kapzsiságról és ellenségeskedésről szóló sötét történetet tár elénk.

25 Stonehenge A rejtély megoldódik (Stonehenge Decoded) Kategória: ÓKORI CIVILIZÁCIÓK Producer: Ben Goold Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 59 perc Kiadás éve: 2008 Tartson velünk a múltba, egy 4500 éves időutazásra, és fedezze fel a világ legmisztikusabb archeológiai rejtélyének titkait! A STONEHENGE - A REJTÉLY MEGOLDÓDIK bemutatja a világ legnevesebb archeológusainak forradalmian új elméletét, amely feltárja kik és miért építették Stonenege-et. A híres kőépítmény közelében frissen felfedezett ősi város teljesen újraírta eddigi elképzeléseinket. Látványos rekonstrukciók, megdöbbentő, új felfedezések, izgalmas interjúk! A STONEHENGE - A REJTÉLY MEGOLDÓDIK visszarepít bennünket az ősi korokba, és eddig soha nem látott módon helyezi új megvilágításba ezt a misztikus építményt.

26 A Da Vinci-kód megfejtése (The Da Vinci Code) Kategória: KULTÚRA / TÖRTÉNELEM Producer: Amy Doyle Hang: Dolby Digital 2.0, 5.1 Képarány: 16:9 Műsoridő: 67 perc Kiadás éve: 2009 Bónuszprogram: Dekódolt üzenetek Titkos társaságok, gyilkos összeesküvések és döbbenetes kinyilatkoztatások története. De történelmileg mennyire hiteles A Da Vinci-kód, ez a bombasztikus sikerű regény? Vajon összeházasodott-e Jézus és Mária Magdolna, lettek-e gyerekeik, és a leszármazottaik tényleg közöttünk járnak? Igazán megalakult egy titkos szekta Krisztus vérvonalának védelmére, és Leonardo da Vinci valóban finom utalásokat rejtett el legismertebb festményein? A National Geographic-kal körberepülünk a Földön, hogy egy szenzációhajhász világba nyerjünk betekintést. A valaha megjelent legnagyszerűbb és legellentmondásosabb bestsellerek egyikének igazságtartalmát keresve jeles szakértők, megrögzött szkeptikusok és elszánt hívek segítenek különválasztani a tényeket a fantázia szüleményeitől.

27 Júdás evangéliuma (Lost Gospel of Judas) Kategória: KULTÚRA / TÖRTÉNELEM Producer: James Barrat Hang: Dolby Digital 2.0 Képarány: 16:9 Műsoridő: 99 perc Kiadás éve: 2009 Bónuszprogram: A kódex eredetiség-vizsgálata Iskarióti Júdás az egyik leggyűlöltebb ember a történelemben. Az apostol, aki elárulta Jézust. Iskarióti Júdás neve évszázadokon keresztül egyet jelentett a hűtlenséggel és az álnoksággal. Egy ősi evangélium, miután csaknem kétezer esztendőn át pihent Egyiptom homokjában, most egészen eltérően számol be Jézus utolsó napjairól, és kérdésessé teszi, hogy Iskarióti Júdás gonosz apostol lett volna. Csatlakozzunk a National Geographic-hoz és a bibliadetektívek csapatához, akik e különleges irat keletkezésére és sorsára igyekeznek fényt deríteni, miközben vallási szerepével és jelentésével is birokra kell kelniük. A verseny azért folyik, hogy még azelőtt bizonyítani tudják az ősi dokumentum hitelességét, hogy törékeny lapjai egészen szétporladnának. Júdás elveszett evangéliuma játékfilmszerű jelenetek és a világ legkiválóbb szakértői segítségével új színben tünteti fel Jézus elárulásának történetét.

28 A Vatikán belülről (Inside the Vatican) Kategória: KULTÚRA / TÖRTÉNELEM Producer: John Bredar Hang: Dolby Digital 5.1 Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 60 perc Kiadás éve: 2009 Vatikán. E szóról legtöbbünknek II. János Pál pápa, a római katolikus egyház, a pompás műkincsek és építészeti csodák jutnak az eszébe. Pedig ennél jóval többet jelent. A Vatikán belülről a világ legjobban tisztelt helyszíneire és kívülállók számára csak ritkán látható egyházi szertartásokra kalauzolja el a nézőt. E szokatlan városnézés során olyan férfiakat és nőket ismerhetünk meg, akik a Vatikánban laknak és dolgoznak. A film az ő érdekfeszítő történeteiken keresztül mutatja be, mit jelent egy olyan intézmény festményeinek, faliszőnyegeinek, írásos dokumentumainak a gondozása, amelynek történelme egészen az I. évszázadig nyúlik vissza.

29 Science of Babies - Bámulatos babatudás Kategória: TUDOMÁNY / TECHNOLÓGIA Producer: Peter Yost Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 57 perc Kiadás éve: 2008 Az ember gyermeke tökéletesen gyámoltalanul érkezik erre a világra: nem képes járni, beszélni vagy táplálni önmagát. Ám amiként ezt bármely szülő tanúsíthatja óriási átalakulás következik be a babák első életéve során. De vajon mi minden zajlik ennek hátterében? Mi minden történik a csecsemővel az első lélegzetvételétől az első lépéséig? Ez a látványos és izgalmas film bemutatja az emberi élet első 12 hónapjában végbemenő fantasztikus fejlődés folyamatát, és a legújabb kutatások fényében rávilágít arra is, hogy ezek a növekedési képességek sokkal jobban alakíthatóak, mint azt korábban gondoltuk.

30 Élet az anyaméhben Állatvilág (In the Womb Animals) Kategória: TUDOMÁNY / TECHNOLÓGIA Producers: Pioneer Productions and Fox Television Studios in association with Channel 4 Hang: Dolby Digital 5.1 Képarány: 16:9 Műsoridő: 100 perc Kiadás éve: 2008 Delfinek, elefántok és kutyák életéről már számtalan lenyűgöző alkotás készült. A National Geographic ÉLET AZ ANYAMÉHBEN sorozatának ÁLLATVILÁG című filmje mégis különlegességszámba megy. Úgy mutatja be az állatok vemhességét, ahogyan az eddig nem volt lehetséges. Korszerű vizuális effektek, számítógépes grafika és négydimenziós ultrahang felvételek engednek betekintést a fejlődő állatembriók különleges világába. A páratlan képsorok lehetőséget nyújtanak, hogy már születésük előtt figyelemmel kísérhessük, miként növekszik egy delfin-, egy elefánt- és egy kutyaembrió az anyja méhében. A National Geographic először fedi fel előttünk az állatok embrionális fejlődésének titkait, és segít megfejteni a természet egyik legnagyszerűbb a fogantatástól a születésig tartó utazásának rejtélyeit.

31 Élet az anyaméhben Ikrek (In the Womb Twins) Kategória: TUDOMÁNY / TECHNOLÓGIA Producers: Pioneer Productions and Fox Television Studios in association with Channel 4 Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 98 perc Kiadás éve: 2009 Három különböző ikerterhesség történetét mutatja be ez a lenyűgözően izgalmas National Geographic film: csodálatos képeken kísérhetjük figyelemmel az ikerbabák fejlődését, a táplálékért és a helyért folytatott harcát és azt, ahogyan kialakul közöttük az életre szóló, szoros kapcsolat. A legmodernebb háromdimenziós képalkotó technikák segítségével betekinthetünk az ikerterhesség biológiai és lelki folyamataiba. A saját szemünkkel láthatjuk, miként fejlődnek és ismerkednek egymással az ikrek az anyaméhben. Vajon megfogják-e egymás kezét? És ha egyikük rúgkapál, a testvére visszaüt majd? Vajon a születés előtti játék a csecsemőkorra is kihat? Kövesse végig a három várandós anya történetét a fogantatás pillanatától a szülésig, és az anyaméhben tett csodálatos utazás során meglesheti, mi mindent művelnek kicsiny magzataik!

32 Kutyatudomány (Science of Dogs) Kategória: TUDOMÁNY / TECHNOLÓGIA Producer: Jackie Mow Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 57 perc Kiadás éve: 2008 A kutya végső soron az ember teremtménye, mely 400 különböző fajtájával bolygónk összes állatánál nagyobb változatosságot mutat mind formáját, mind viselkedését tekintve. Filmünk sorra veszi a kutya külleme, karaktere és képességei fejlesztése érdekében végzett evolúciós mesterkedéseinket, valamint egyre sokasodó erőfeszítéseinket, amelyeket a szükségleteinknek és igényeinknek leginkább megfelelő fajták létrehozása érdekében tettünk (a ma élő fajták több mint 80 százaléka 150 évvel ezelőtt még nem létezett). Az olyan vonzó tulajdonságok kialakításától kezdve, mint a hiperérzékeny hallás és szaglás egészen a genetikai betegségek nem kívánt következményeként fellépő jellegzetességekig, megtudhatjuk, hogy ember és természet miként működtek közre leghűségesebb társunk új, különleges fajtáinak létrejöttében.

33 A különleges bolygó 1. A tűz gyermeke (Amazing Planet I. Born of Fire) Kategória: TUDOMÁNY / TECHNOLÓGIA Producers: Arthur F. Binkowski, Ann Conanan, Sarah Meyer Felirat: magyar Képarány: 16:9 Műsoridő: 51 perc Kiadás éve: 2011 (2. kiadás) Miért olyan nyugtalan a bolygónk. Mitől rázkódik vadul a föld, robbanak fel túzhányók, és törnek elképesztő magasságokba hatalmas hegyvonulatok? A National Geographic élete nagy vizuális kalandjára invitálja a nézőt, nagy felbontású képsorokon mutatva be különleges bolygónkat! Kapaszkodjon időgépünkbe, ahogyan oda-vissza száguldunk vele az otthonunkat jelentő sziklácska a Föld történetében. Az első rész testközelbe hozza a felszín alatti és feletti lávaüzemú világot. A legelején kezdjük, az univerzum egy távoli csücskében, ahol egy átlagos galaxisban a planetáris fejlődés jelei mutatkoznak. Ezek a kezdeti, egyre hevesebb fájások csupán az előfutárai a magát meghatározni igyekvő Föld belső harcának. Tanúja lehet, milyen erők munkálkodnak azon, hogy újra és újra átalakítsák a bennünket körülvevő világot! Csatlakozzon hozzánk egy lebilincselő és meghökkentő kalandra a múltba, a jelenbe és a jövőbe a Föld nevezetű helyen, ezen A KÜLÖNLEGES BOLYGÓN!

National Geographic kiadványok - 2010. április

National Geographic kiadványok - 2010. április National Geographic kiadványok - 2010. április Darwin Titkos Feljegyzései (Darwin s Lost Voyage) Megdöbbentő légi, víz alatti és vadvilági felvételeken keresztül az evolúcióbiológus Armand Leroi elvezet

Részletesebben

National Geographic kiadványok - 2010. július

National Geographic kiadványok - 2010. július National Geographic kiadványok - 2010. július Grand Canyon (Grand Canyon) Az űrből is látható kevés természeti képződmény egyike, a világörökség része. Amerika legnépszerűbb nemzeti parkját évente ötmilliónál

Részletesebben

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák Mi a probléma? Az ember a világ legokosabb élőlénye. Tudja, hogyan kell földet művelni, várost építeni, különféle iparágakat létrehozni, repülőgépet készíteni. Ám ez

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése DEREK PRINCE Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése Bevezető - A Derek Prince Ministries ismertetője Az 1930-as években, a történet szerint, megcsörrent a telefon az igazgatói irodában, abban a washingtoni

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

MIMI O CONNOR. Margaret K. McElderry Books

MIMI O CONNOR. Margaret K. McElderry Books 1 2 MIMI O CONNOR Margaret K. McElderry Books New York * London * Toronto * SydNEY * Újdelhi 3 TARTALOM 5 6 Csak egyetlen dolgot kell tudnod: a történetek, amiket meséltek neked a szörnyetegekről, a tábortüzeknél

Részletesebben

21.45 Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén), (Veress Zoltán Általános

21.45 Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén), (Veress Zoltán Általános 2017. 07. 03. Hétfő 20.00-20.35 Kísérletek héliummal, Hogyan szól a mese, ha héliumot nyelünk a tüdőnkbe, vagy ha kézen állunk? Lufikat is fújunk, de mire jó még a hélium? 20.45-21.20 A művészi Világegyetem

Részletesebben

Az emberiség bioszféra-átalakításának nagy ugrásai

Az emberiség bioszféra-átalakításának nagy ugrásai Az emberiség bioszféra-átalakításának nagy ugrásai A természet hatalmas, az ember parányi Szent-Györgyi Albert Rausch Péter kémia-környezettan tanár Miért épp az ember? Emberi létezés alapjai Elvont fogalmi,

Részletesebben

Szerda. 06:00 A Denevér titka: Bacardi Rum és forradalom (Secret of the Bat: Bacardi Between Rum and Revolution) Német dokumentumfilm, 2003

Szerda. 06:00 A Denevér titka: Bacardi Rum és forradalom (Secret of the Bat: Bacardi Between Rum and Revolution) Német dokumentumfilm, 2003 Szerda Szerzõ Administrator 2008.04.30. Frissítve 2008.04.27. 06:00 A Denevér titka: Bacardi Rum és forradalom (Secret of the Bat: Bacardi Between Rum and Revolution) Német dokumentumfilm, 2003 07:00 Adidas

Részletesebben

Sándor Imre PR-díj Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication

Sándor Imre PR-díj Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication Sándor Imre PR-díj 2015 Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication Néhány kép az ásatásról Az Index-Indavideó anyaga Tömegsírt találtak, csak nem olyat Indavideó 2015.05.25. A régészeti magánvállalkozás,

Részletesebben

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről 10 rémisztő tény a globális felmelegedésről A globális felmelegedés az egyik legégetőbb probléma, amivel a mai kor embere szembesül. Hatása az állat- és növényvilágra, a mezőgazdaságra egyaránt ijesztő,

Részletesebben

Select 86 Kft. 2009. decemberi új megjelenések UNIVERSAL PICTURES

Select 86 Kft. 2009. decemberi új megjelenések UNIVERSAL PICTURES Bunyó (Fighting) Select 86 Kft. 2009. decemberi új megjelenések UNIVERSAL PICTURES Az isten háta mögül jött Shawn MacArthur (Channing Tatum Közellenségek, G.I. Joe: A Kobra árnyéka) lopott áruk csencseléséből

Részletesebben

Egy magánmúzeum lehetőségei a felnőttképzés különböző színterein

Egy magánmúzeum lehetőségei a felnőttképzés különböző színterein Egy magánmúzeum lehetőségei a felnőttképzés különböző színterein MAGYAR Erzsébet Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest magyar.erzsebet@ppk.elte.hu Molnár-C. Pál (1894-1981) festőművész, grafikus, egyházművész

Részletesebben

Konzervált útipor. Az elsõ szakasz az elágazásig tart, ahol a Dire Davába és az Asszabba menõ út elválik.

Konzervált útipor. Az elsõ szakasz az elágazásig tart, ahol a Dire Davába és az Asszabba menõ út elválik. Etiópia Eljött a január és fõnököm megszervezte asszabi utazásunkat, amelyen családom is részt vett. Jármûvünk egy hosszabbított fülkés Datsun kisteherautó volt. Az út két napot vett igénybe oda, ugyanannyit

Részletesebben

Klímaváltozás a kő magnószalag Földtudományok a társadalomért

Klímaváltozás a kő magnószalag Földtudományok a társadalomért Klímaváltozás a kő magnószalag Földtudományok a társadalomért Bevezető a kő magnószalag Földünk éghajlati rendszerében történt ősi változások kőbe vannak vésve. A por és jég felhalmozódásai, tavak és tengeri

Részletesebben

Fedezd fel Termina Field hatalmas síkságait, Snowhead fagyos hegységeit, Great Bay víz alatti mélységeit és sok más érdekes helyszínt.

Fedezd fel Termina Field hatalmas síkságait, Snowhead fagyos hegységeit, Great Bay víz alatti mélységeit és sok más érdekes helyszínt. Képes vagy megmenteni a világot 3 nap alatt? Üdvözlünk Terminában A The Legend of Zelda: Ocarina of Time eseményeit követően Link egy újabb kaland kellős közepén találja magát, ezúttal Termina misztikus

Részletesebben

Indián Amerika 2 - Kolumbusz a felfedez?

Indián Amerika 2 - Kolumbusz a felfedez? Indián Amerika 2 - Kolumbusz a felfedez? 2011 január 27. Flag Szöveg méret Mentés 0 nincs értékelve Még Mérték 1492-ben történt, hogy egy talán genovai származás, spanyol szolgálatba állt hajós, bizonyos

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása 5 Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 7 A világon mindenütt 10 Az élet virágának titkai 13 Története 15 Thot 18 2. Szakrális geometria 23 A misztériumiskolák 24 Ehnaton 27 Szakrális geometria 30 Az ősok

Részletesebben

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan!

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan! Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 november, 1. évfolyam. III. szám Légy erős, élj hosszan! Legyen több élet a napjaidban és több nap az életedben! AZ ÉLET DIADALA A Napharcos

Részletesebben

Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E

Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E Amerika dióhéjban Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E Az Újvilág felfedezése Vikingek 10. és a 11. században (Golf áramlás, Feröer-szigetek, Grönland, Labrador áramlás a mai Boston területéig)

Részletesebben

The Beatles. Sárga tengeralattjáró

The Beatles. Sárga tengeralattjáró 21306 The Beatles Sárga tengeralattjáró Amikor a látványos Sárga tengeralattjáró 1968- ban megjelent, azonnal olyan mérföldkövet jelentő filmnek ismerték el, amely az animációt addig nem látott magasságokba

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9.

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9. Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, 2007. március 9. Szövegtípus: magyarázó Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz

Részletesebben

9. évfolyam. Közös olvasmányok

9. évfolyam. Közös olvasmányok 9. évfolyam Közös olvasmányok Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei Egy rejtélyes sziget. Egy elhagyott árvaház. Egy különös fényképekből álló gyűjtemény. Ez vár felfedezésre a Vándorsólyom

Részletesebben

Kheirón megtudja hogy testvére beteg. megmerevedett nézte a Nyilas kísérőbolygóit a zümmögés nem szűnt a fejében

Kheirón megtudja hogy testvére beteg. megmerevedett nézte a Nyilas kísérőbolygóit a zümmögés nem szűnt a fejében Tornai József Kheirón megtudja hogy testvére beteg A kentaur szomorú lett más lények nem tudják mi a kentaur-szomorúság nem tudják hogy négy lábba és két karba mennyivel több szomorúság fér el megmerevedett

Részletesebben

CSABA GYÖRGY BIOLOGIKON

CSABA GYÖRGY BIOLOGIKON CSABA GYÖRGY BIOLOGIKON Csaba György BIOLOGIKON A biológiai és társadalmi lét ütközésének problémái az ezredfordulón Az e-könyv alapja a 2009-ben megjelent kiadás (ISBN 978 963 9879 37 9) Prof. dr. Csaba

Részletesebben

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL?

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes (Róm

Részletesebben

LEGO MAGYAR NYELVŰ KÖNYVEK, MATRICÁK ÉS FOGLALKOZTATÓK

LEGO MAGYAR NYELVŰ KÖNYVEK, MATRICÁK ÉS FOGLALKOZTATÓK 1106 Budapest, Keresztúri út 8/A +36-1-264-4555 terjesztes@dunakiado.hu LEGO MAGYAR NYELVŰ KÖNYVEK, MATRICÁK ÉS FOGLALKOZTATÓK 1. Oroszlánok és sasok LEGO Legends of Chima minifigurás foglalkoztató Sok

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

SZKA_209_22. Maszkok tánca

SZKA_209_22. Maszkok tánca SZKA_209_22 Maszkok tánca diákmelléklet maszkok tánca 9. évfolyam 207 Diákmelléklet 22/1 AUSZTRÁLIA TOTÓ Jelöld X-szel azokat a válaszokat, amiket helyesnek tartasz! Hány millió négyzetkilométer Ausztrália

Részletesebben

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik 30 március 2018 A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik.media Egy lépés a fejlődésünkben Text: Michel Cohen Image: Pixabay CC0 Egyre több és több újságcikk jelenik meg a tudományról és a spiritualitásról. Olyan

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

AHOL AZ ÉLMÉNY AZ UTAZÁSSAL KEZDŐDIK. TERMÉSZET, KULTÚRA ÉS TECHNIKA EGYEDÜLÁLLÓ ÉLMÉNYEK EGY HELYEN.

AHOL AZ ÉLMÉNY AZ UTAZÁSSAL KEZDŐDIK. TERMÉSZET, KULTÚRA ÉS TECHNIKA EGYEDÜLÁLLÓ ÉLMÉNYEK EGY HELYEN. HU AHOL AZ ÉLMÉNY AZ UTAZÁSSAL KEZDŐDIK. TERMÉSZET, KULTÚRA ÉS TECHNIKA EGYEDÜLÁLLÓ ÉLMÉNYEK EGY HELYEN. LENYŰGÖZŐ LÁTVÁNY ÉS FELEJTHETETLEN ÉLMÉNYEK PÁRATLAN SZÉPSÉGŰ TÁJON Salzkammergut térségben a WolfgangseeSchifffahrt

Részletesebben

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Szerző: Koródi Sándor 2010. Hogyan teremtheted meg életedben valóban azokat a tapasztalatokat, amikre igazán a szíved mélyén vágysz? Ebből a könyvből és a hozzá tartozó

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Kérdéssor a III. rész fejezet történéseiből

Kérdéssor a III. rész fejezet történéseiből Beküldési határidő: 2017. május 12. Neved: Évfolyamod: Iskolád: A feladatok megoldásával elért pontjaidat megtekintheted az iskola honlapján (www.vakbottyangimnazium.hu). Választott titkos nevem: Összegyűjtött

Részletesebben

A monszun szél és éghajlat

A monszun szél és éghajlat A monszun szél és éghajlat Kiegészítő prezentáció a 7. osztályos földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza e-mail: csgeza@truenet.hu Éghajlatok szélrendszerek - ismétlés - Az éghajlati rendszer

Részletesebben

A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 1724/2012. (IX.26.) számú HATÁROZATA

A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 1724/2012. (IX.26.) számú HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/24427-5/2012. Tárgy: műsorszám előzetes korhatárkategóriába sorolása Ügyintéző: személyes adat Telefonszám: Személyes adat A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK 1724/2012.

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI HÉT BEREKFÜRDŐN AZ EGRI VARÁZSTORONY SZERVEZÉSÉBEN JÚLIUS 7-13.

CSILLAGÁSZATI HÉT BEREKFÜRDŐN AZ EGRI VARÁZSTORONY SZERVEZÉSÉBEN JÚLIUS 7-13. 2014. 07. 7. Hétfő Kísérletek héliummal, Időpont:, Hely: Bod László Művelődési Ház, (ea: Dr. Vida József, Zoller Gábor). Történelmi nap-és holdfogyatkozások, A diaképes előadás során, megismerkedhetünk

Részletesebben

Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás: és Kép forrása: szabadon használható fotók.

Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás:  és  Kép forrása:  szabadon használható fotók. Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás: http://hu.wikipedia.org/ és http://www.sulinet.hu/ Kép forrása: http://www.sxc.hu, szabadon használható fotók. Szövegtípus: magyarázó szöveg Szöveg olvashatósága:

Részletesebben

Gondolkozz szabadon! copyright jozsef.vegh@nyolclepes.hu

Gondolkozz szabadon! copyright jozsef.vegh@nyolclepes.hu Gondolkozz szabadon! Az özönvíz története mítosz vagy valóság A Biblia első mondata: Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet Mózes első könyve, 1:1. A teremtéstörténet egyedülálló ismertetőjegyei

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában!

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Szeretnénk a látogatás előtt egy áttekintést nyújtani a Bárka madarairól, amely talán tartalmasábbá teheti a látogatást. A Bárka

Részletesebben

TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ. TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ Szerző:Szöveg: S. Temple ford.: ifj. Kulcsár Tibor Zene: S. Temple, N. Warren

TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ. TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ Szerző:Szöveg: S. Temple ford.: ifj. Kulcsár Tibor Zene: S. Temple, N. Warren TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ Szerző:Szöveg: S. Temple ford.: ifj. Kulcsár Tibor Zene: S. Temple, N. Warren 1. Tégy engem békeköveteddé, Hogy hinthessem az igemagvakat. Ó, Szentlelked

Részletesebben

Afrika igazi varázsa

Afrika igazi varázsa Z imbabwe Klasszikus nagyvad vadászatok BIG FIVE Afrika igazi varázsa KLASSZIKUS KÖRNYEZETBEN A RÉGI IDŐK HANGULATA Az ideiglenes épített, telepített sátortáborok, azaz flycamp -ek, a hosszú vadásznap

Részletesebben

GALÉRIA. Digitális Fotó Magazin 2014/7.

GALÉRIA. Digitális Fotó Magazin 2014/7. 014-025_galeria_rafal:port 2014.10.20. 16:08 Page 14 14 GALÉRIA Digitális Fotó Magazin 2014/7. 014-025_galeria_rafal:port 2014.10.20. 16:08 Page 15 www.fotomagazin.hu Gyönyörű fények, elképesztő tájak,

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13..

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13.. Én és Ukrajna tantárgy Óravázlat Az óceánok természetvilága Bakos Ilona 2012. november 13.. TÉMA. Az óceánok természetvilága CÉL. Megismertetni a tanulókat a világóceán és óceán fogalmakkal, az óceánok

Részletesebben

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei Valki László 2011. szeptember A nemzetközi jog létrejöttének előfeltételei 1. Tartósan elkülönült politikai entitások 2. Tényleges, intenzív kapcsolatok

Részletesebben

Digitális csatornakiosztas

Digitális csatornakiosztas Digitális csatornakiosztas Csatorna Frekvencia Program Jelleg, profil Nyelv S24 330 MHz Parlament TV politikai és gazdasági információs csatorna QAM256 SYm:6000 d1 TV kulturális műsorok M1 HD közszolgálati

Részletesebben

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka AZ ÓKORI KELET 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka A Nílus, mint közlekedési útvonal Az afrikai Nílus a Föld leghosszabb folyója. Hossza 6685 km. Neve az ókori Egyiptomban Hápi volt. A kőkor óta alapvető

Részletesebben

Varga Zsolt, BCE 2015. január 3.

Varga Zsolt, BCE 2015. január 3. Varga Zsolt, BCE 2015. január 3. A Gyűrűk Urának történetét játékként először az 1970- es években dolgozták fel, egy időben a Hobbit első, rajzfilm-változatával A mozifilmek és a számítógépes játékok népszerűvé

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS A KIÁLLÍTÁS

BEMUTATKOZÁS A KIÁLLÍTÁS BEMUTATKOZÁS Egyedülálló látványosság a filmek szerelmeseinek! Közép- Kelet- Európa első filmes látogatóközpontja Budapesttől 30 km- re, Etyeken található a Korda Filmstúdió területén, annak díszletei

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Az idő járás a

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Az idő járás a A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke Levelező Klub Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke A piros kiskocsi Tomi és Évi a domb tetejére húzták a piros kiskocsit. Beültek a -ba, és elindultak lefelé a lejtőn. Sebesen gurultak ám! Aztán reccs, bumm!

Részletesebben

Advent Publishing House Budapest Borsfa street 55. Hungary HU-1171

Advent Publishing House Budapest Borsfa street 55. Hungary HU-1171 A keresztény ember cselekvő optimizmusa árad ebből a könyvből. Szinte minden lapja arról beszél, hogy milyen szép ez az Isten által teremtett világ és benne milyen szép lehet az ember békessége, élete.

Részletesebben

A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe

A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe Hungarian narration: Hungarian translation: Consultant: Recording: Editing and post production: Klári Varga András Szepesi, Borbála Kulin György Zajácz,

Részletesebben

Azték Mexikó - Acapulco üdüléssel

Azték Mexikó - Acapulco üdüléssel Azték Mexikó - Acapulco üdüléssel AZ AZTÉK KULTÚRA NYOMÁBAN Acapulco üdüléssel 2017. április 9 18.(10 nap, 8 éjszaka) 389.000.-Ft/fő + járulékos költség 145.000.-Ft/fő Az ősi maják egy varázslatos világot

Részletesebben

Tanítási tervezet. Az óra típusa: Ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra.

Tanítási tervezet. Az óra típusa: Ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra. Tanítási tervezet I. Alapadatok Az óra időpontja: 2016. április 16. Az iskola megnevezése: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Az iskola címe: 1088, Budapest Trefort utca 8. Osztály: 7. c Tanít: Visy

Részletesebben

Bestiarium Zircense könyvbemutató Veszprémben

Bestiarium Zircense könyvbemutató Veszprémben 2016/11/10 A zirci Bestiarium egy vaskos középkori könyv utolsó tizenhat oldalát alkotja. Kézzel írt és illusztrált lapjait oroszlánok, szirének, galambok, kígyók emlősök, madarak, hüllők valós és képzeletbeli

Részletesebben

India magyar szemmel. Magyar utazók Indiában kiállítás

India magyar szemmel. Magyar utazók Indiában kiállítás India magyar szemmel. Magyar utazók Indiában kiállítás 2013/10/01-2014/02/01 1. oldal (összes: 8) 2. oldal (összes: 8) [1] Indiában sokan még ma is a mesék országát látják. Az útleírások a legtöbb művelt

Részletesebben

Dénes Zsófia. Úgy ahogy volt és

Dénes Zsófia. Úgy ahogy volt és Dénes Zsófia Úgy ahogy volt és DÉNES ZSÓFIA Úgy ahogy volt és 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Dénes Zsófia jogutódja Az én nyelvem a tükrözések nyelve. Nyelv, amelyen fehér kőtükrömmel lemásolom a láthatót.

Részletesebben

Világörökségek a föld mélyében

Világörökségek a föld mélyében Az Aggteleki-karszt barlangjainak bemutatása nemzetközi összehasonlításban avagy Világörökségek a föld mélyében Magyar Nemzeti Parkok Hete Bódvaszilas 2012.06.15 Egri Csaba VM A Világörökséggé nyilvánított

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Portugál repülős június

Portugál repülős június Portugál repülős 2020. június Az egykori hatalmas gyarmatbirodalom Európa nyugati szélén található, ahová busszal bizony nagy megpróbáltatás eljutni. Ezért repülünk mi is és töltünk 6 napot az Ibériai-félsziget

Részletesebben

BABY KOCKÁK. Minden Baby kockák játékunkhoz tartozik egy szülőknek szóló, játékötleteket tartalmazó inspirációs füzet.

BABY KOCKÁK. Minden Baby kockák játékunkhoz tartozik egy szülőknek szóló, játékötleteket tartalmazó inspirációs füzet. BABY KOCKÁK Fejlődjünk a Baby kockákkal! A Baby kockákat a kisgyerekek motorikus képességeinek fejlesztésére tervezték. A kockák egymásra helyezésével fejlődik a kézügyesség, a kezek koordinációja és egyben

Részletesebben

SELECT VIDEO. Extrák (magyar felirattal): Digitális valóság Nem zöldnek áll a világ Evolúciós mix

SELECT VIDEO. Extrák (magyar felirattal): Digitális valóság Nem zöldnek áll a világ Evolúciós mix SELECT VIDEO Tini Nindzsa Teknőcök (Teenage Mutant Ninja Turtles ) (12) Ajánlott fogyasztói ár: 2.490 Ft A Tini Nindzsa Teknőcök jobbak és menőbbek, mint valaha ebben a szemkápráztató akciókkal és falrengető

Részletesebben

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN , Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN Korábban már olvashattuk, hogy mit hány órában tanulhatunk nálunk, csakhogy az angol nyelv esetében nem elégszünk meg ennyivel és így kihagyhatatlan nálunk egy angliai utazás

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

Vázlat. 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség

Vázlat. 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség Vázlat 1. Definíciók 2. Teológiai háttér 3. Tudománytörténeti háttér 4. Evolúciókritika 5. Értelmes tervezettség 6. Termodinamika 7. Informatika 8. Filozófiai következtetések 9. Szociológiai háttér 1.

Részletesebben

A házasság társadalom által elismert és jóváhagyott szexuális közösség két ember között. házaspárt házaspárt gyermekkel egy szülőt gyermekkel

A házasság társadalom által elismert és jóváhagyott szexuális közösség két ember között. házaspárt házaspárt gyermekkel egy szülőt gyermekkel CSALÁDTÖRTÉNELEM Családnak nevezzük a szociológiában az olyan együtt élő kiscsoportokat, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat, vagy leszármazás, más szóval rokoni, vérségi (kivételes esetben örökbefogadási)

Részletesebben

I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák

I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára 2013 I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák TESZT 60 perc Név:... Iskola neve:...... Javító tanár neve:... I. témakör

Részletesebben

Give Indián Amerika 3 - Templomosok Amerikában? 5/5

Give Indián Amerika 3 - Templomosok Amerikában? 5/5 2011 február 05. Flag Szöveg méret 90 100 Mentés 110 120 130 140 150 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Indián értékelve Amerika 3 - Templomosok Amerikában? 1/5 Give 2/5 Give 3/5 Mérték Give 4/5 Give

Részletesebben

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt AZ ANGOL H A D I F L O T T A Irta: SZALAY ISTVÁN A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt részei között

Részletesebben

SZKA_207_02. Nemzetségek nemzete. Táltosok a magyar történelemben

SZKA_207_02. Nemzetségek nemzete. Táltosok a magyar történelemben SZKA_207_02 Nemzetségek nemzete Táltosok a magyar történelemben 16 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK DIÁKMELLÉKLET DIÁKMELLÉKLET A NEMZETSÉGEK NEMZETE 7. ÉVFOLYAM 17 JANKOVICS MARCELL: ÁLMOS

Részletesebben

magyar magyar magyar magyar magyar, román, cseh magyar / eredeti / dolby digital magyar / eredeti / dolby digital magyar / eredeti / dolby digital

magyar magyar magyar magyar magyar, román, cseh magyar / eredeti / dolby digital magyar / eredeti / dolby digital magyar / eredeti / dolby digital Budapest - Digitális Csatorna Frvencia Program Jelleg, profil Nyelv d1 TV műsor hatos - és S2 114,5 MHz Képújság PAX TV Információs vallási és műsor The Fishing & Hunting horgászat és vadászat,, cseh M5

Részletesebben

Analóg műsorok Teljes név Csatorna Frekvencia Kategória Nyelv 1 M4 Sport C02 48,25 sportcsatorna magyar 2 M2 C03 55,25 közszolgálati magyar 3 Duna

Analóg műsorok Teljes név Csatorna Frekvencia Kategória Nyelv 1 M4 Sport C02 48,25 sportcsatorna magyar 2 M2 C03 55,25 közszolgálati magyar 3 Duna nalóg műsorok eljes név Csatorna Frekvencia Kategória Nyelv 1 4 Sport C02 48,25 sportcsatorna magyar 2 2 C03 55,25 közszolgálati magyar 3 Duna C04 62,25 hír- és kulturális műsorok magyar 4 Régió Plusz

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI HÉT BEREKFÜRDŐN AZ EGRI VARÁZSTORONY SZERVEZÉSÉBEN JÚLIUS

CSILLAGÁSZATI HÉT BEREKFÜRDŐN AZ EGRI VARÁZSTORONY SZERVEZÉSÉBEN JÚLIUS CSILLAGÁSZATI HÉT BEREKFÜRDŐN AZ EGRI VARÁZSTORONY SZERVEZÉSÉBEN 2012. JÚLIUS 02-08. 2012. 07. 02. Hétfő Előadó: Bölcskey Miklós, Vasné Tana Judit Földünk kísérője a Hold Vetítettképes csillagászati előadás.

Részletesebben

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG.

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. HÁLÓ KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT S4 1052 BUDAPEST, SEMMELWEIS UTCA 4. 1/16. RÉSZ 2017. ÁPRILIS 24. HÉTFŐ 18.00

Részletesebben

UTAZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE

UTAZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE UTAZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE Cél: A gyerekek ismerjék meg a mai és a korábbi generációk utazási szokásait, megvizsgálva, hogy milyen távolságokra utaztak, milyen közlekedési eszközt használtak és ezeknek

Részletesebben

Szöveg címe: Az elefántok nem felejtenek Forrás: Kép forrása: szabadon használható fotók.

Szöveg címe: Az elefántok nem felejtenek Forrás:   Kép forrása:   szabadon használható fotók. Szöveg címe: Az elefántok nem felejtenek Forrás: http://www.ngkids.hu/ Kép forrása: http://www.sxc.hu, szabadon használható fotók. Szövegtípus: magyarázó szöveg Szövegfokozat: könnyű Kérdések nehézsége:

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁS A CIVIL TÁRSADALMI RÉSZVÉTELRŐL ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ DUNA RÉGIÓRA VONATKOZÓ STRATÉGIÁJÁRÓL

ÁLLÁSFOGLALÁS A CIVIL TÁRSADALMI RÉSZVÉTELRŐL ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ DUNA RÉGIÓRA VONATKOZÓ STRATÉGIÁJÁRÓL STEFAN AUGUST LÜTGENAU ÁLLÁSFOGLALÁS A CIVIL TÁRSADALMI RÉSZVÉTELRŐL ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ DUNA RÉGIÓRA VONATKOZÓ STRATÉGIÁJÁRÓL Kismarton/Eisenstadt, 2010. február 15. Az Európai Unió Duna régióra vonatkozó

Részletesebben

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában A félszigeti háború, ahogy a későbbiekben a történészek elnevezték, a napóleoni háborúk egy jelentős részét képezte. A francia hadsereg folyamatosan

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Bálint Kálmán. A Sárkányok hatása a fantasy világok és a valóság kultúrájára (BAKSAAI.ELTE) mrdrigon@gmail.com. Szerepjáték és világszemlélet beadandó

Bálint Kálmán. A Sárkányok hatása a fantasy világok és a valóság kultúrájára (BAKSAAI.ELTE) mrdrigon@gmail.com. Szerepjáték és világszemlélet beadandó Bálint Kálmán (BAKSAAI.ELTE) mrdrigon@gmail.com Szerepjáték és világszemlélet beadandó A Sárkányok hatása a fantasy világok és a valóság kultúrájára 1 Sárkányok a valóságban Sárkány, ez az egy szó minden

Részletesebben

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra 1 Óra címe 8. AZ EMBERI ÉLET LÉPCSŐIN Tematikai egység II. Egészséges élet Kerettantervi kapcsolódás Ajánlott időkeret Fejlődés és szükségletek Hogyan változtak testi, lelki, szellemi tulajdonságaim az

Részletesebben

Megdöbbentő állatvilág

Megdöbbentő állatvilág négyrészes könyvsorozat összesen 256 oldalon több száz látványos fotóval Megdöbbentő állatvilág négyré szes kö nyvsor matric ingyen e interne s tes versen y ozat ás albu m A kép illusztráció közönko!zz!

Részletesebben

2015 június: A hallás elemzése - Winkler István

2015 június: A hallás elemzése - Winkler István 2015 június: A hallás elemzése - Winkler István Winkler István tudományos tanácsadó, az MTA Természettudományi Kutatóintézetében a Kognitív Idegtudományi II. csoport vezetője. Villamosmérnöki és pszichológusi

Részletesebben

CÉGTÖRTÉNET. Rosa és Paul Graf, 1950 körül

CÉGTÖRTÉNET. Rosa és Paul Graf, 1950 körül A német ROSA GRAF kozmetikumok 1926-ban indultak világhódító útjukra és, azóta is változatlanul kiemelkedő helyet foglalnak el a professzionális szépségiparban. A termékek Paul Graf laboratóriumában születtek

Részletesebben

Tanítási tervezet A tanítási óra oktatási céljai: sarkvidékek megismerése, ózonlyuk kialakulásának, következményeinek megismerése

Tanítási tervezet A tanítási óra oktatási céljai: sarkvidékek megismerése, ózonlyuk kialakulásának, következményeinek megismerése Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2018.04.05. 12:05 Iskola, osztály: Ciszterci Szent Imre Gimnázium, 7c. Iskola neve és címe: Ciszterci Szent Imre Gimnázium, Villányi út Tanít: Katona Richárd Témakör

Részletesebben

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA 1. Ausztrália határai: NY: Indiai-óceán - Afrikától É: Timor-tenger, Arafura-tenger - Óceánia szigeteitől K: Nagy-korallzátony, Csendes-óceán - Amerikától D: Indiai-óceán

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK?

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? 65 Tehát ezzel az a kis csapattal szervezzük majd közösen a tábort. Axel körbetelefonált, hogy kinek van kedve részt venni a következô, száznál is több külföldi résztvevôvel zajló

Részletesebben

Történelem 5. osztály - 3. forduló -

Történelem 5. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Véletlen vagy előre meghatározott

Véletlen vagy előre meghatározott Véletlen vagy előre meghatározott Amikor fejlődésről beszélünk, vagy tágabb értelemben a világban lezajló folyamatokról, akkor mindig felmerül az a filozófiai kérdés, hogy a jelenségek, történések vajon

Részletesebben

Geofrámia kivonatok - Enoszuke

Geofrámia kivonatok - Enoszuke klzg Geofrámia kivonatok - Enoszuke A Bukott Császárság - Psz. 3700 után Történelem A Sinemos-tenger északi határán a századfordulón történtek után Enoszuke császársága a világ legnagyobb részének szemében

Részletesebben

Google Föld 5.0. Google Föld Óceán réteg 2009.04.29.

Google Föld 5.0. Google Föld Óceán réteg 2009.04.29. Google Föld 5.0 Készítette: Tratnyek Csilla Info Savaria 2009 Szombathely tcsilli86@gmail.com Google Föld 5.0 14 nyelvvel bővült (köztük magyarral) Óceán réteg merülj a víz alá! Történelmi képek megtekintése

Részletesebben