A nyilvános beszéd technikája c. tárgy tematikája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A nyilvános beszéd technikája c. tárgy tematikája"

Átírás

1 A nyilvános beszéd technikája c. tárgy tematikája A beszéd élettana és a beszédszervek hangadással kapcsolatos funkciói A saját hang kialakítása A magassági és irányváltások Rezonancianövelés Hangelőrehozás A magyar norma szerinti kiejtés A felnőttkor jellegzetes hibái Koncentrációs gyakorlatok A magyar nyelv ritmusának jellemzői A hangsúly és a hanglejtés kapcsolata Az értelmi, az érzelmi és a ritmikai hangsúly A szólam A nyilvános beszélők nehézségei és jellegzetes hibái A beszéd tartalmának megfelelő modulációk A testbeszéd a metakommunikáció A komplex kommunikáció verbalitás, vizualitás, paranyelv Nyilvános beszéd Világosság, tömörség Stílusproblémák Business marketing c. tárgy tematikája A B2B piac és marketing jellegzetességei, a marketingkoncepció alapelemei Kapcsolati és hálózati marketing a B2B-ben Az ipari marketingkutatás sajátosságai, piacorientált műszaki, technológiai elemzés, a Perlitzmodell K+F és a marketing közötti koordináció, termékek piaci bevezetése, Szervezetek beszerzési magatartása A piacszegmentálás sajátosságai Vevőérték meghatározása CRM a Business to business marketingben B2B-márkák, a márkaépítés sajátosságai B2B-marketingkommuikáció Az integrált kommunikáció gyakorlati megjelenése Reklám és PR sajátosságok Értékesítési technikák és gyakorlatának specialitásai.

2 Consumer Behaviour c. tantárgy tematikája (helyettesítő tárgy angolul - Fogyasztói magatartás elemzése) Consumers in the market place: An Introduction to Consumer Behaviour Consumers as individuals: Perception and interpretation Learning and memory Motivation, values and involvement Attitudes; Attitude change and interactive communication The self Consumers as decision makers: Individual decision-making; Shopping, buying, evaluating and disposing; Group influence and opinion leadership A portrait of European consumers: European family structures and household decisionmaking; Income and social class; Age subcultures Culture and European lifestyles: Culture and consumer behaviour; Cultural change processes; Lifestyles and European cultures; New times, new consumers Corporate Finance c. tárgy tematikája (helyettesítő tárgy angol nyelven Vállalati pénzügyek) The students will be qualified to prepare financial, investment and financing decisions by a trading or manufacturing company The students will learn the main methods of investment appraisal in a risk free world, the elements of working capital management, get acquainted with the principles and practice of corporate financing The main financial indicators are also introduced The main financial management principles and methods are demonstrated, thus the students learn the financial conditions of the company operation. e-marketing c. tárgy tematikája Az Internet üzleti célú alkalmazásai. Az e-marketing sajátosságai, a marketing szemlélet változása Az Internet szerepe a marketingkutatásban. Fogyasztói magatartásváltozások az internetes környezetben A termék jellemzői a virtuális térben. Online értékesítési csatorna. Árképzés, dinamikus árazás Online marketingkommunikáció. Az e-marketing szereplői, speciális szerveződések. E-marketing stratégiai és taktikai kérdések E-kereskedelem és sajátosságai az egyes piacokon Emberi erőforrás gazdálkodás c. tárgy tematikája Emberi erőforrás tervezés. A tervezés fázisai. A munkaerő tervezés folyamata. Munkakörelemzés, munkakörtervezés, munkakör specifikáció. Alternatív munkaidő rendszerek. Munkaerő-biztosítás. Toborzás, kiválasztás, leépítés Munkakör értékelés. Az értékelés alapjai és szempontjai. A munkakör értékelés alkalmazása Ösztönzésmenedzsment. Ösztönzés, mint a stratégia eszköze. Teljesítményhez kapcsolódó bérrendszerek.

3 A munkaerő mobilitása. Teljesítményértékelés. Etikett, protokoll c. tárgy tematikája A viselkedéskultúra alapjai A viselkedéskultúra történeti bevezetése A magán és a hivatalos viselkedéskultúra kettéválása Hivatalos programok szervezése és lebonyolítása Vendéglátás protokollja Protokolláris vendéglátás Tárgyalás és üzleti megbeszélés Viselkedéskultúra az üzletkötés területén Közszereplés A viselkedéskultúra sajátosságai külföldön EU intézménytörténet c. tárgy tematikája Az európai integráció fogalmának, eseménytörténetének és intézményrendszerének megismerése. Az integráció folyamatát megalapozó történeti, szellemi, gazdasági áramlatok bemutatása. Az Európai Unió működési és döntési folyamatainak ismertetése, a folyamat szereplőinek és mozgásterüknek bemutatása. Filozófia c. tárgy tematikája Az oktatott tárgy a társadalomtudományos képzés filozófiai megalapozását tekinti feladatának. Történeti és diszciplináris áttekintést ad az európai filozófiáról. A filozófiai gondolkodás lényeges tendenciáinak és problémafelvetéseinek felvázolása a tudás egyetemességének eszméjét erősíti, megalapozza továbbá mind a társadalomtudományos, mind pedig a szűkebb értelemben vett gazdaságelméleti tárgyak oktatását. Történeti szempontból öt nagy témakörrel foglalkozik: a görög filozófia klasszikusai, részletek az újkori filozófiából, a klasszikus német filozófia, a 19. és a 20. század filozófiája. Ontológiai és ismeretelméleti problémák rekonstruálására vállalkozik. Antropológia és társadalom-, és történelemfilozófia kapcsolatát tisztázza a filozófiai klasszikusok segítségével. Foglalkozik nyelvfilozófiával és tudományelméleti kérdésekkel is. Fogyasztói magatartás elemzése c. tárgy tematikája A fogyasztói magatartás és vizsgálatának helye a marketingben. Fogyasztó a piacon. A fogyasztó, mint egyén a pszichológiai tényezők (észlelés, érzékelés, percepció, tanulás, involvment, motiváció, attitűd, önkép, személyiségjegyek) A fogyasztó, mint döntéshozó egyéni és csoportdöntések. Csoport, referenciacsoport, a család szerepe a vásárlási döntésekben. Gazdasági és jövedelmi viszonyok hatása. Generációs döntések Kultúra és értékek szerepe kulturális változások Életstílus és hatása Európai életstílus és kultúra Öko-tudatosság megjelenése a fogyasztói magatartásban. A vásárlás helye és hatásai.

4 A közvetlen kommunikációs szituáció és hatásai. Az elektronikus vásárló. Gazdaságföldrajz c. tárgy tematikája A tárgy célkitűzése a közgazdasági szakismereteket megalapozó és az általános tájékozottságot bővítő földrajzi ismeretek elsajátítása, különösen az alábbi fő kérdések megválaszolására koncentrálva: - földrajzi környezet elemei és azoknak a gazdasági tevékenységgel való kölcsönhatásai - általánosan a gazdaság és egyes ágazatai térbeni megjelenésének törvényszerűségei és jellemzői. Gazdasági informatika c. tárgy tematikája Alapfunkciók és alapfogalmak: Excelben használt fogalmak, Adatbevitel a táblázatba. Táblázatkészítés, Cellaformázási lehetőségek. Sorozatok előállítása. Excel függvények, A függvények csoportosítása. Diagram készítés. Statisztikai feladatok: Gyakorisági tábla létrehozása. Elemzés VLOOKUP (FKERES) függvény. Sokaság egy ismérv szerinti vizsgálata. Idősor modellek trendszámítások, Mozgóátlagolású trendszámítás. Statisztikai elemzőcsomag, Leíró statisztika, Regresszió számítás, Mozgóátlag számítás. Pénzügyi elemzések. Egy PMT (RÉSZLET) függvény használata a pénzügyi csoportból. Célérték keresés. Érzékenységi vizsgálat("what If.." - "Mi lenne, ha..") Egyváltozós adattáblák, Egyváltozós adattábla kiszámításának lépései, Kétváltozós adattáblák. Matematikai alkalmazások. Mátrix műveletek. Lineáris egyenletrendszer. Optimalizálási feladatok. Adatbázisként definiált adattáblák. Adatlisták illetve Excel adatbázis kezelése. Rendezés. Részösszegek képzése. Kimutatás készítése. Adatbázis és listakezelő függvények. Szűrés, Autoszűrő, Szűrés feltétel táblával. Gazdasági jog c. tárgy tematikája Alapvetően a polgári jog joganyagát foglalja össze a tantárgy, emellett általános jogi ismereteket is tartalmaz (a jog kialakulása, fogalma, funkciói, a jogrendszer felépítése, jogalkotás, jogalkalmazás). A polgári jogi ismeretek körében a személyek joga /kiemelten a társasági jog, a tulajdonjog szabályai, valamint a kötelmi jog (szerződési jog)/ általános rendelkezései. Egyes szerződéstípusok, különös tekintettel a gazdasági életben előforduló legfontosabb szerződésekre, mint pl. vállalkozási, szállítási, bizományosi, biztosítási, pénzforgalmi stb. szerződések. A tananyag részét képezi a szellemi alkotások joga és a versenyjog is. Gazdaságmatematika I. c. tárgy tematikája Számsorozatok fogalma és tulajdonságai. Számsorozat határértéke. Műveletek sorozatokkal. Nevezetes sorozatok határértéke. A függvény fogalma. A függvény határértéke és folytonossága.

5 Differenciálható függvény, differenciálhányados, differenciálási szabályok. A differenciálszámítás középértéktételei. Magasabb rendű deriváltak. Taylor polinom. Függvényvizsgálat. L Hospital szabály. Többváltozós függvények. A parciális deriváltak. Kétváltozós függvény szélsőértéke. A Riemann-integrál fogalma. Integrálási módszerek. A határozott integrál alkalmazásai. Kettős integrálok. A valószínűség fogalma. Feltételes valószínűség. Események függetlensége. Valószínűségi változók, eloszlás, eloszlásfüggvény, sűrűségfüggvény. Többdimenziós eloszlások. Valószínűségi változók transzformáltjai. Valószínűségi változók numerikus jellemzői.(lokális) Moivre-Laplace tétel. A nagy számok gyenge törvényei. Feltételes eloszlás-és sűrűségfüggvény. Független valószínűségi változók. Valószínűségi változók minimumának és maximumának eloszlása. A nagy számok erős törvényei. Centrális határeloszlás-tételek. Gazdaságmatematika II. Vektorok, mátrixok definíciója. Műveletek vektorokkal, mátrixokkal. Speciális mátrixok. A lineáris függetlenség fogalma. Az inverz és a rang fogalma, meghatározási módszerei. Lineáris vektortér. Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss és Gauss-Jordan módszerrel. Mátrixok felbontása (LU-felbontás, Cholesky-felbontás, QR-felbontás, bázisfaktorizáció). Input-output modellek. Leontief mátrix és Leontief-féle inverz mátrix. A legkisebb négyzetek módszere. Sajátértékek. Determinánsok. Pivotálási technika. A pivotálási technika alkalmazásai. Bevezető lineáris programozási modellek. A lineáris programozás megoldási módszerei (szimplex, duál, criss-cross módszer). Az árnyékár fogalma és meghatározásának módja. A lineáris programozás érzékenységvizsgálata. Optimális termékválaszték modell. Koopmans modell, Diet modell, Portfolio modell. Integer lineáris programozás. Címkézési technika. Maximális folyam-minimális vágás feladatpár. Kőnig feladatok (Házasság feladat). Szállítási feladat és a hozzárendelési feladat megoldása "magyar" módszerrel. Gazdaságpolitika c. tárgy tematikája A gazdaságpolitika elméleti alapjai. A struktúrapolitika. Az agrárgazdaság befolyásolásának sajátos elemei. A külgazdaság-politika. Az infrastruktúra-politika. A műszaki fejlesztési politika. A területi politika. A piac állami befolyásolásának főbb eszközei. A társadalompolitika alapjai. A foglalkoztatáspolitika. A szociális és egészségügyi, valamint lakáspolitika. Oktatási és kulturális politika. A gazdaságpolitikai döntések megalapozása és koordinációja.

6 Gazdaságpszichológia c. tárgy tematikája Bevezetés a pszichológiába A pszichológia alaptudományágai és gyakorlati alkalmazásai A pszichológia nagy irányzatai A pszichológia módszerei Bevezetés a gazdaságpszichológiába Az ember gazdaságpszichológiai természetéről A gazdasági gondolkodás két alapformája: a rövid távú (fogyasztói) és a hosszú távú (befektetői) döntések természete. Döntéselméleti alapfogalmak A játékelmélet alapjai - Két és többszemélyes fogolydilemmák - Kooperáció és versengés A fogolydilemma elkerülésének lehetőségei. A kooperáció és csapdái. Az aktivációs szint és a cselekvés hatékonysága közti összefüggés. Aktivációs szint és személyiségtípusok. Életpálya és hivatás A diszharmonikus személyiség és a beteg ember. Gazdaságszociológia c. tárgy tematikája Szemléletmódok a szociológiában és a gazdaságszociológiában; Az intézmények a társadalomban és a gazdaságban A társadalom gazdasági szférája; A gazdasági viszonyok mint társadalmi viszonyok; A munkamegosztási és a társadalmi viszonyok a gazdasági szervezetben; A gazdasági szervezet társadalmi struktúrája és a gazdálkodás; A gazdasági piac szociológiája A gazdaság makroszociológiai megközelítései; A gazdaság és a társadalmi struktúra A munkamegosztási és a foglalkozási csoportok; A munkaerőpiac és a munkaerő rétegződése; Gazdasági érdekképviseleti intézmények és szervezetek; A gazdaságpolitika társadalmi vonatkozásai Gazdaságtörténet c. tárgy tematikája A gazdaságtörténet kialakulása, iskolák, irányzatok. A középkori Magyarország gazdasága: mezőgazdaság: ipar, kereskedelem és városfejlődés. A jobbágyság kialakulása. A modern világgazdaság kialakulása, az árforradalom és magyarországi hatása. A háromrészre szakadt ország gazdasága. Magyarország a török uralom alól való felszabadulás után. A gazdaság helyzete a Habsburg Monarchiában. A tőkés fejlődés kezdetei a XVIII-XIX. század fordulójától. A tőkés fejlődés feltételei a forradalom után. A kiegyezés hatása a gazdaságra. A modern nemzetgazdaság fejlődési feltételeinek megteremtése. A mezőgazdaság fejlődése a dualizmus idején. Az ipari forradalom.

7 Az I. Világháború hatása Magyarországon. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása. Az évi forradalmak gazdaságpolitikája. A trianoni békeszerződés gazdasági következményei. Az ellenforradalmi rendszer gazdasági konszolidációja. Az évi gazdasági világválság és magyarországi hatása. A válságból való kilábalás eszközei. A két világháború közötti magyar nemzetgazdaság fejlődése, a gazdaság szerkezetének alakulása. A hadigazdálkodás rendszerének kiépülése, a háború, a megszállások és a háborús pusztítások. Helyreállítás. Gazdasági fejlődés a koalíciós kormányzat idején. A szovjet típusú gazdaságpolitika átvétele, gyakorlata és hatása a magyar gazdaság fejlődésére. Az "új szakasz" politikája, További gazdaságpolitikai módosítások az évi forradalom után és 1968-ban. Industriegütermarketing c. tárgy tematikája (helyettesítő tárgy németül - Business marketing) Aktionsbereich und Begriffbestimmung des Industriegütermarketing, Absatz der IG Bestimmung der KKV-Position, Markforschung in Business-Märkten, Grundlagen des Käuferverhaltens Beschaffungsprozess Kundenwert, Grundlagen des Wettbewerbsverhalten relative Konkurrenzanalyse Strategische Marketingplanung Marktsegmentierung, Timing, Kooperationen, Beziehungsmarketing CRM, Produktpolitik Markenstrategien für IG, Distributionspolitik - Absatzmethoden (KAM, e-märkte) B2B-Kommunikation Kampány és médiatervezés c. tárgy tematikája A médiakutatások folyamata, speciális technikái. A médiatervezés. Az elérés mérőszámai. A közönség összetételének mutatói. Költséghatékonysági mutatók. Kereskedelmi és szolgáltató vállalatok gazdálkodása c. tárgy tematikája A tárgy célja hogy a hallgatók elsajátíthassák a kereskedelmi vállalatok működésének, gazdálkodásának specialitásait. A tantárgy keretén belül megismerkedhetnek a kereskedelmi munka fő folyamataival (beszerzés, készletezés, értékesítés), az ügyletek fajtáival, az árképzési és fizetési módokkal, a kereskedelmi megállapodások módozataival, a kereskedelmi vállalkozások létrehozásának és megszüntetésének sajátosságaival, valamint az Európai Unió közös kereskedelempolitikájával. A tárgy a hallgatókat képessé teszi a kereskedelem területén a hatékony munkavégzésre, a kereskedelmi folyamatok elemzésére, tervezésére, az értékesítési csatornában felmerülő feladatok ellátására és menedzselésére, valamint a kereskedelmi teljesítmény azonosítására és elemzésére. Elsajátítsák a kiskereskedelemmel

8 kapcsolatos főbb fogalmakat, kiskereskedelmi típusokat, az alkalmazott marketingeszközöket, valamint a kiskereskedelmi vállalkozások operatív működésével kapcsolatos tevékenységeket. Kommunikáció és prezentáció technika c. tárgy tematikája A nem verbális kommunikáció szerepe, testbeszéd A kommunikáció alapjai, tipológiája A kommunikáció korlátai és leküzdésük Egyéni személyiségjegyek szerepe a kommunikációban, Johari ablak, az észlelés és folyamata, képességek és rátermettség, a tanulás Prezentációs technika alapjai, felkészülés a prezentációra, kezdéstől a befejezésig Prezentációs eszközök: Power Point használata Prezentációs eszközök, PP, flipchart, írásvetítő. Tudományos dolgozat írása, vázlat, címadás, források és hivatkozások A stílus, kommunikáció írásban, önéletrajz, pályázatok írás. Reagálás a kritikára, a hallgatás, rossz hallgatási szokások, aktív meghallgatás Kommunikációs esettanulmányok c. tárgy témái A hallgatók esettanulmányok, szituációs játékok során fejlesztik tovább kommunikációs készségüket, különös tekintettel az üzleti élet során gyakran előforduló esetekre. Sajtótájékoztató. A különböző újságíró személyiség típusok és a velük való kommunikáció. Az interjú: a kérdezés és válaszadás aranyszabályai. Váratlan helyzetek kezelése. Termelővállalati, ügynökségi kommunikációs eszközök alkalmazásának megoldása, prezentálása Értékesítés c. tárgy tematikája Az értékesítési tevékenység értelmezése és tartalma. Az értékesítés és a további marketing-mix elemek kölcsönhatása. Az értékesítési környezetének vizsgálata. Az értékesítési döntések megalapozása. Az értékesítés stratégiai dimenziói. Az értékesítési csatornák szereplőinek rendszerezése. Értékesítés bolti kereskedelemben. Franchise értékesítés. Koncentrált piacok. Közvetett értékesítés logisztikája. Személyes eladás. Telefonos értékesítés. Egyéb direkt értékesítési eszközök és módszerek. A direkt értékesítés logisztikája.

9 Értékesítésösztönzési technikák c. tárgy tematikája Az értékesítésösztönzés fogalma, fajtái, jellemzői, tervezésének folyamata. A fogyasztókat ösztönző módszerek: Ár-jellegű promóciók; Kiegészítő előnyt biztosító promóciók; Nyerésre alapozott promóciók; Hűségakciók; Kereskedelmi módszerek. A kereskedőket ösztönző módszerek: Tájékozódást segítő módszerek; Közvetlen anyagi ösztönzők; Egyéb ösztönző módszerek. Ösztönzés a vásárlás helyén. Értékesítési esettanulmányok c. tárgy témái Értékesítés döntések megalapozása. Disztribúciós csatornák választása. Kategóriamenedzsment, merchandising. Franchise-licence Direktértékesítés a gyakorlatban. A személyes eladás technikája

Marketing alapjai tantárgy

Marketing alapjai tantárgy Marketing alapjai tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A Marketing alapjai tantárgy oktatásának célja, hogy közvetítse és rendszerezze

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről

TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről A komplex szóbeli témakörökben az alábbi tantárgyak illetve ismeretkörök

Részletesebben

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai 2. A neve, beosztása: egyetemi tanár 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Élelmezési menedzser Élelmezésvezető

Élelmezési menedzser Élelmezésvezető 151808 Menedzseri feladatok végzése A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget!

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! 1. a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! b) Hasonlítsa össze a kvalitatív és a kvantitatív kutatást,

Részletesebben

Gazdasági matematika 1 Tantárgyi útmutató

Gazdasági matematika 1 Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel szakok nappali tagozat Gazdasági matematika 1 Tantárgyi útmutató 2016/17 tanév I. félév 1/5 Tantárgy megnevezése

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató 2014/2015. tanév I. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Matematikai alapok

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató 2013/2014. tanév II. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Matematikai alapok

Részletesebben

Matematikai alapok 1 Tantárgyi útmutató

Matematikai alapok 1 Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Gazdaságinformatikus szak nappali tagozat Matematikai alapok 1 Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/5 Tantárgy megnevezése Matematikai alapok 1 Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

Verzió: 3.0 SZTE GTK Általános és oktatási Dékánhelyettes SZTE GTK Virtuális Tanácsadó Utolsó módosítás:

Verzió: 3.0 SZTE GTK Általános és oktatási Dékánhelyettes SZTE GTK Virtuális Tanácsadó Utolsó módosítás: A dokumentum jellemzői: A dokumentum címe: SZTE-GTK-kereskedelem és marketing alapszak-nappalikurzuslista.pdf A dokumentum tartalma: SZTE GTK kereskedelem és marketing képzés nappali tagozat kurzuslistája

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVII. VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZATHOZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVII. VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZATHOZ 2.123. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 811 01 VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVII. VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZATHOZ A 10051-12 azonosító számú Vendéglátó marketing és kommunikáció megnevezésű

Részletesebben

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel:

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel: 1. tétel: Ismertesse az egyéni és a társas vállalkozások tevékenységének megkezdéséhez szükséges dokumentumokat és azok főbb tartalmi elemeit! Cége versenytárgyalást kíván kiírni. Sorolja fel az előkészítés

Részletesebben

BA 2010 / BA 2012 ekvivalencia táblázat

BA 2010 / BA 2012 ekvivalencia táblázat BA 2010 / BA 2012 ekvivalencia táblázat 1. oldal AZ ALKALMAZOTT KÖZGAZDASÁGTAN ALAPSZAK TANTERVE 1) KÖTELEZŐ TÁRGYAK BAKK01 Gazdaságmatematika AT* 1 2+2+2 8 B12AKK01 Gazdaságmatematika 2 2+2 6 B12AKK05

Részletesebben

Féléves beszámoló témakörei 13/EL logisztikai és szállítmányozási ügyintézők számára

Féléves beszámoló témakörei 13/EL logisztikai és szállítmányozási ügyintézők számára Féléves beszámoló témakörei 13/EL logisztikai és szállítmányozási ügyintézők számára Vezetési, jogi, gazdasági marketing elméleti ismeretek tantárgy Tanár: Prokaj Norbert Elérhetőség: prokaj.norbert@szleger.hu

Részletesebben

Vállalkozásmenedzsment szakmérnök

Vállalkozásmenedzsment szakmérnök Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment szakmérnök levelező szakirányú továbbképzés képzési- és kimeneti követelményei Budapest, 2012. Vállalkozásmenedzsment szakmérnök szakirányú

Részletesebben

PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak

PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak MATEMATIKA (A tantárgy tartalma és a tananyag elsajátításának időterve.) Összeállította: Kis Miklós adjunktus Tankönyvek (mindhárom félévre): 1. Scharnitzky

Részletesebben

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők.

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. 1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. b. A döntés fogalma és folyamata, az optimális döntést befolyásoló tényezők A döntések

Részletesebben

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_GLD110-K3 Marketing 2. A neve, beosztása:, egyetemi tanár 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező

Részletesebben

YBL - SGYMMAT2012XA Matematika II.

YBL - SGYMMAT2012XA Matematika II. YBL - SGYMMAT2012XA Matematika II. Tantárgyfelelős: Dr. Joós Antal Tárgyelőadó: Dr. Joós Antal Tantárgyi leírás Oktatási cél: Azoknak a matematikai alapoknak a megszerzése, melyek a szaktárgyak elsajátításához

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Ezek a témakörök a Vendéglátás-idegenforgalom

Részletesebben

Oktatói Munka Hallgatói véleményezése. Az értékelésre került tárgyak a mintavételi terv alapján és az elért célcsoport: Válaszadók Válaszadási

Oktatói Munka Hallgatói véleményezése. Az értékelésre került tárgyak a mintavételi terv alapján és az elért célcsoport: Válaszadók Válaszadási Oktatói Munka Hallgatói véleményezése 2015 Az értékelésre került tárgyak a mintavételi terv alapján és az elért célcsoport: Válaszadók Válaszadási száma arány Űrlap Adózási ismeretek GTÜPZ016 3 0,23 ME_HE21

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Gáti Mirkó György

Oktatói önéletrajz Dr. Gáti Mirkó György adjunktus Gazdálkodástudományi Kar Marketingkutatás és Fogyasztói Magatartás Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 2010-2016 Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola, Gazdálkodás- és

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz I. évfolyam GM+PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Üzleti kommunikáció Tanszék: Vállalkozás és

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Ezek a témakörök a Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek szakmai előkészítő tantárgy érettségivizsgakövetelményeinek

Részletesebben

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály 1. Gépírás és iratkezelés gyakorlat 1.1. A vakírás alapjai 1.2. Dokumentumok szerkesztése,

Részletesebben

PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak

PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak PTE PMMFK Levelező-távoktatás, villamosmérnök szak MATEMATIKA (A tantárgy tartalma és a tananyag elsajátításának időterve.) Összeállította: Kis Miklós adjunktus Tankönyvek Megegyeznek az 1. és 2. félévben

Részletesebben

MATEMATIKA A KÖZGAZDASÁGI ALAPKÉPZÉS SZÁMÁRA SZENTELEKINÉ DR. PÁLES ILONA ANALÍZIS PÉLDATÁR

MATEMATIKA A KÖZGAZDASÁGI ALAPKÉPZÉS SZÁMÁRA SZENTELEKINÉ DR. PÁLES ILONA ANALÍZIS PÉLDATÁR MATEMATIKA A KÖZGAZDASÁGI ALAPKÉPZÉS SZÁMÁRA SZENTELEKINÉ DR. PÁLES ILONA ANALÍZIS PÉLDATÁR Budapest, 2018 Szerző: SZENTELEKINÉ DR. PÁLES ILONA főiskolai docens 978-963-638-542-2 Kiadja a SALDO Pénzügyi

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Tantárgyi útmutató

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Számvitel mesterszak Tantárgyi útmutató 1 Tantárgy megnevezése: HALADÓ VEZETŐI SZÁMVITEL Tantárgy kódja: Tanterv szerinti óraszám:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági matematika I. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági matematika I. tanulmányokhoz I. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági matematika I. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016-os tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Gazdasági matematika I. (Analízis) Tanszék: Módszertani

Részletesebben

A) 1. Számsorozatok, számsorozat torlódási pontja, határértéke. Konvergencia kritériumok.

A) 1. Számsorozatok, számsorozat torlódási pontja, határértéke. Konvergencia kritériumok. ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK egyetemi szintű közgazdasági programozó matematikus szakon A) 1. Számsorozatok, számsorozat torlódási pontja, határértéke. Konvergencia kritériumok. 2. Függvények, függvények folytonossága.

Részletesebben

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2013/2014 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Tantárgy: Történelem Osztály: 13/A, 13/B, 13/C Budapest, 2013. január Történelem érettségi szóbeli tételsor (középszint 13/A; 13/B; 13/C) 2012-2013 I./1. Gazdaság,

Részletesebben

Pénzügyi és Számviteli Intézet intézetvezető: Prof. Dr. Vigvári András CSc. Számvitel Intézeti Tanszék

Pénzügyi és Számviteli Intézet intézetvezető: Prof. Dr. Vigvári András CSc. Számvitel Intézeti Tanszék TANTÁRGYAK INTÉZETI TANSZÉKI BONTÁSBAN A Budapesti Gazdasági Főiskolán és a karokon szakmai intézetek működnek. Az intézetekhez intézeti tanszékek illetve intézeti tanszéki osztályok kapcsolódnak. A Pénzügyi

Részletesebben

Tantervi módosítások alap, mester és felsőfokú szakképzésben

Tantervi módosítások alap, mester és felsőfokú szakképzésben Tantervi módosítások alap, mester és felsőfokú szakképzésben Gazdálkodási és menedzsment Kereskedelem és Pénzügy és számvitel Turizmus-vendéglátás Eredeti tárgy Módosított tárgy Eredeti tárgy Módosított

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR SAVARIA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK DIPLOMADOLGOZATOK TÉMAKÖREI Dr. Hollósy Zsolt 1. Érdekeltségi, ösztönzési rendszer kialakítása

Részletesebben

Féléves Köv. félév KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK

Féléves Köv. félév KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Tagozat: ÖZGAZDÁSZTANÁR (VÁLLALOZÁSI ISMERETE) [osztatlan tanári 10 féléves] Emberi erőforrások BA szakspecifikus tanegységekkel Okleveles

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Matematika Évfolyam: 12 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: Emelt

Részletesebben

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ.

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 II. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Marketing alapjai 2011/2012. II. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR SAVARIA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK DIPLOMADOLGOZATOK TÉMAKÖREI Dr. Juhász Lajos 1. Beruházás-gazdaságossági vizsgálatok

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK november

VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK november VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Emberi erőforrások: 2016. november 1. Toborzási és kiválasztási stratégiák, eljárások, módszerek elmélete és gyakorlata, a hatékonyság,

Részletesebben

Vasúti forgalmi technológus Vasútüzemvitel-ellátó

Vasúti forgalmi technológus Vasútüzemvitel-ellátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak, Gazdálkodási és menedzsment szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szolgáltatás menedzsment. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szolgáltatás menedzsment. tanulmányokhoz IV. évfolyam szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Szolgáltatás menedzsment tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Szolgáltatás menedzsment Tanszék: Tantárgyfelelős

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a vendéglátás-szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről

TÁJÉKOZTATÓ a vendéglátás-szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről TÁJÉKOZTATÓ a vendéglátás-szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről A komplex szóbeli témakörökben az alábbi tantárgyak, illetve ismeretkörök

Részletesebben

MARKETING- ÉS REKLÁMÜGYINTÉZŐ (középfokú szakképesítés) TANTÁRGYI FELÉPÍTÉS ÉS ÓRATERV

MARKETING- ÉS REKLÁMÜGYINTÉZŐ (középfokú szakképesítés) TANTÁRGYI FELÉPÍTÉS ÉS ÓRATERV () TANTÁRGYI FELÉPÍTÉS ÉS ÓRATERV - Basic marketing 16 (12 + 4) - Marketing-mix döntések 15 (6 + 9) - Marketingkommunikáció 14 (8 + 6) A reklám elmélete és gyakorlata - A gazdasági jog alapjai 6 (6 + 0)

Részletesebben

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M 1. A fogyasztóvédelmi oktatás feladatrendszere 61 2. A fogyasztóvédelmi oktatás tartalmi elemei 61 3. A fogyasztóvédelmi oktatás célja 62 4. A fogyasztóvédelmi

Részletesebben

Numerikus módszerek: Nemlineáris egyenlet megoldása (Newton módszer, húrmódszer). Lagrange interpoláció. Lineáris regresszió.

Numerikus módszerek: Nemlineáris egyenlet megoldása (Newton módszer, húrmódszer). Lagrange interpoláció. Lineáris regresszió. YBL - SGYMMAT202XXX Matematika II. Tantárgyfelelős: Dr. Joós Antal Tárgyelőadó: Dr. Joós Antal Tantárgyi leírás Oktatási cél: Azoknak a matematikai alapoknak a megszerzése, melyek a szaktárgyak elsajátításához

Részletesebben

ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI

ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI 1. GÉPÍRÁS ÉS IRATKEZELÉS GYAKORLAT 1.1 A vakírás alapja - A tízujjas vakírás szabályos technikájával tudja kezelni a

Részletesebben

Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája

Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája 2015 Tematika Matematikai statisztika 1. Időkeret: 12 héten keresztül heti 3x50 perc (előadás és szeminárium) 2. Szükséges előismeretek:

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY 1. Ismertesse a deviáns viselkedés kialakulásának társadalmi okait, magyarázatait! Jellemezze a deviáns viselkedésformákat Magyarországon!

Részletesebben

III. ciklus. Nap Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy Terem

III. ciklus. Nap Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy Terem Óra Tantárgy Terem III. ciklus III. ciklus 1. konzultáció 17,05- Nemzetközi I.em. 130. 17,05- Szállodai V. előadó 17,05 - Szállodai V. előadó 2013. 18,35-ig marketing 18,35-ig gazdálkodás 18,35-ig gazdálkodás szeptember

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ OKJ VENDÉGLÁTÓ SZAKMENEDZSER KÉPZÉS FEBRUÁRI MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ OKJ VENDÉGLÁTÓ SZAKMENEDZSER KÉPZÉS FEBRUÁRI MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ AZ OKJ 55 812 01 0010 55 02 VENDÉGLÁTÓ SZAKMENEDZSER KÉPZÉS 2015. FEBRUÁRI MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL Tisztelt Végzős Hallgatók! Az Önök modulrendszerű Vendéglátó Szakmenedzser képzése négy alapozó

Részletesebben

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Tantárgy megnevezése: Turisztikai ismeretek- ágazati szakmai tantárgy Osztály megnevezése: 12.AB Tanév: 2016/2017 TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI

Részletesebben

Ajánlott Köv. Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. óraszám

Ajánlott Köv. Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. óraszám Szak megnevezése: EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Közgazdász emberi erőforrások Tagozat: Levelező 2015 A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel Kredit Kódja

Részletesebben

Tantárgyi követelmény. Szakközépiskola 11/Sz évfolyam

Tantárgyi követelmény. Szakközépiskola 11/Sz évfolyam Tantárgyi követelmény Szakközépiskola 11/Sz évfolyam 2017/2018 TARTALOMJEGYZÉK 1. Ételkészítési alapok... 3 2. Foglalkoztatás I.-II.... 4 3. Vendéglátó gazdálkodás... 5 4. Általános élelmiszerismeretek,

Részletesebben

Gazdasági matematika

Gazdasági matematika Gazdasági matematika Tantárgyi útmutató Pénzügy és számvitel, Gazdálkodási és menedzsment, Emberi erőforrások alapképzési szakok nappali tagozat új tanrendűek számára 2017/18 tanév II. félév 1 Tantárgy

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER. KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER. KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL Tisztelt végzős Hallgatók! Az Önök modulrendszerű Kereskedelmi

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak Gazdálkodási és menedzsment szak Emberi erőforrások szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz LEVELEZŐ OKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS

Részletesebben

Gazdasági matematika

Gazdasági matematika ALKALMAZOTT KVANTITATÍV MÓDSZERTAN TANSZÉK Gazdasági matematika Tantárgyi útmutató Pénzügy és számvitel, Gazdálkodási és menedzsment, Emberi erőforrások alapképzési szakok nappali tagozat új tanrendűek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL Tisztelt végzős Hallgatók! Az Önök modulrendszerű Kereskedelmi Szakmenedzser

Részletesebben

I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. 2008/2009 I. félév

I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. 2008/2009 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING BUDAPEST 72. PF.: 35. 1426 / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 I. évfolyam TANTÁRGYI

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Levelező

EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Levelező Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség Tagozat: EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Levelező A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel Kredit Kódja

Részletesebben

SOPRONI SZC FÁY ANDRÁS KÖZGAZDASÁGI, ÜZLETI ÉS POSTAI SZAKGIMNÁZIUMA Osztályozóvizsga tematikák kereskedelem szakközépiskolai ágazat

SOPRONI SZC FÁY ANDRÁS KÖZGAZDASÁGI, ÜZLETI ÉS POSTAI SZAKGIMNÁZIUMA Osztályozóvizsga tematikák kereskedelem szakközépiskolai ágazat A MARKETING ALAPJAI TANTÁRGY 12. ÉVFOLYAM Marketingkommunikáció I. Kommunikációs politika fogalma, jelentősége. A kommunikáció fogalma, fajtái. A kommunikációs folyamat. Marketingkommunikáció eszközrendszere.

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Nappali

EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Nappali Szak megzése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megzése: Tagozat: EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Nappali előfeltétel Kredit NBG_GI804G0 Elemi gazdasági számítások

Részletesebben

A házasság kritikus pontjainak kezelése

A házasság kritikus pontjainak kezelése Képzési program neve Angol C2 2 1 069 - C1-es szint Német C2 3 1 110 - C2 szint Vállalkozási felkészítő tréning Kutatásmenedzsment, K+F Innováció Változásmenedzsment A házasság kritikus pontjainak kezelése

Részletesebben

vizsgakövetelménye alapján készült. 2/32

vizsgakövetelménye alapján készült. 2/32 Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi docens Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tudnivalók Segédanyagok Jegyzet, előadásvázlatok, munkafüzet Példatár, konzultáció, képletgyűjtemény Elméleti kérdések kidolgozása

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK M5004 FELDTOK Felnőttoktatási és képzési tevékenysége során alkotó módon alkalmazza a felnőttek tanulásának lélektani 4 törvényszerűségeit a) a felnőtt tanuló motiválására formális tanulmányai 5 során

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 345 01 LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET. KÖVETELMÉNYMODUL 10032-12 Marketing

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 345 01 LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET. KÖVETELMÉNYMODUL 10032-12 Marketing INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 345 01 LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET KÖVETELMÉNYMODUL 10032-12 Marketing A marketing alapjai tantárgy 11. évfolyam Tanítási hetek

Részletesebben

A marketing alapkoncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing alapkoncepciói. Dr. Petruska Ildikó 1. A marketing alapkoncepciói A marketing értelmezése A marketing a menedzsmenttudományok egyik szakterülete Üzleti filozófia (a vevőt középpontba helyező szemléletmód Funkció (vevőközpontúság érvényesítését

Részletesebben

a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban.

a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban. a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban. b) A menedzsment fogalma és feladata a turizmusban. c) A kultúrák különbözőségének jelentősége a turizmusban.

Részletesebben

Oktatói Munka Hallgatói véleményezése. Az értékelésre került tárgyak a mintavételi terv alapján és az elért célcsoport:

Oktatói Munka Hallgatói véleményezése. Az értékelésre került tárgyak a mintavételi terv alapján és az elért célcsoport: Oktatói Munka Hallgatói véleményezése 2014 Az értékelésre került tárgyak a mintavételi terv alapján és az elért célcsoport: Válaszadó k száma Válaszadás i arány Űrlap A KKV fejlesztés intézményrendszere

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozástan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozástan. tanulmányokhoz II. évfolyam GM szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalkozástan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vállalkozástan Tanszék: Vállalkozás és Emberi Erőforrások

Részletesebben

A MARKETING ALAPJAI. Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): ősz Dr. Petruska Ildikó

A MARKETING ALAPJAI. Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): ősz Dr. Petruska Ildikó A MARKETING ALAPJAI Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): www.uti.bme.hu 2011. ősz Dr. Petruska Ildikó 1. A marketing alapkoncepciói Tk.1.fejezet MARKETING Csodafegyver Értékesítés A menedzsmenttudományok

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM OFTEX által akkreditált: A kommunikáció szerepe a szív- és érrendszeri, illetve onkológiai szűréseken való lakossági részvétel befolyásolásában és az egészséges életmódszemlélet

Részletesebben

Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés. Tematika. Gazdálkodás modul. Marketing alapjai

Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés. Tematika. Gazdálkodás modul. Marketing alapjai BGF PSZK Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés Tematika Gazdálkodás modul Marketing alapjai Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi

Részletesebben

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET TANTÁRGYI PROGRAM ÉS ÜTEMTERV 2011/2012. tanév II. félév A TANTÁRGY Kódja: NBP_AD102G3 Megnevezése: Emberi erőforrás menedzsment Szak: Sportszervező II. évfolyam Heti tanóra: 2 A tantárgy kreditértéke:

Részletesebben

Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK

Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK Szak megzése: EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Az oklevélben szereplő szakképzettség megzése: Közgazdász emberi erőforrások Tagozat: Nappali 2015 NBG_GI804G0 Elemi gazdasági számítások Gy 2 0 1 K Az Elemi gazdasági

Részletesebben

Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Oktató: Kósáné dr. Bilanics Ágnes

Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Oktató: Kósáné dr. Bilanics Ágnes Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Tantárgy kódja MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Meghirdetés féléve 4 Kredit 2 Heti kontakt óraszám 1+2 (előadás+gyakorlat) Félévi követelmény

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET TANTÁRGYI PROGRAM ÉS ÜTEMTERV 2010/2011. tanév II. félév A TANTÁRGY Kódja: NBP_AD102G3 Megnevezése: A FELNŐTTKÉPZÉS ÉS AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK FEJLESZTÉSE Szak: Andragógia szak Heti tanóra: 2 Vizsgajelleg:

Részletesebben

ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan

ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan 1. A. Fogyasztói döntéseket befolyásoló tényezık: fogyasztói preferenciák, nominál és reáljövedelem, szükségletek, piaci árak. Fogyasztási kereslet

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól visszavonásig)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól visszavonásig) NEUMANN JÁNOS EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól

Részletesebben

12. Mikor nevezünk egy részhalmazt nyíltnak, illetve zártnak a valós számok körében?

12. Mikor nevezünk egy részhalmazt nyíltnak, illetve zártnak a valós számok körében? Ellenörző Kérdések 1. Mit jelent az, hogy egy f : A B függvény injektív, szürjektív, illetve bijektív? 2. Mikor nevezünk egy függvényt invertálhatónak? 3. Definiálja a komplex szám és műveleteinek fogalmát!

Részletesebben

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások Transzformáció -CRM Értékesítési stratégiák I. CRM elmélete és gyakorlata II. Stratégiai elemek III. Strukturális megoldások 1 Customer Relationship Management egy filozófia Értékesítés Ügyfél Marketing

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Döntési módszerek

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Döntési módszerek III. évfolyam szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Döntési módszerek TÁVOKTATÁS Tanév 2014/2015 II- félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Döntési módszerek Tanszék: Matematika-Statisztika Tantárgyfelelős

Részletesebben

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe Dr. Török Erika MELLearN Konferencia 2017. április 20-21. Budapest A tudás a jövő üzemanyaga Az innováció fogalmának értelmezése Schumpeter

Részletesebben

Verzió: 7.0 SZTE GTK Oktatási Dékánhelyettes Utolsó módosítás:

Verzió: 7.0 SZTE GTK Oktatási Dékánhelyettes Utolsó módosítás: A dokumentum jellemzői: A dokumentum címe: SZTE_GT_gazdálkodási és menedzsment_nappali_kurzuslista_ mintatanterv.pdf A dokumentum tartalma: SZTE GT gazdálkodási és menedzsment szak nappali tagozat kurzuslistája

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1968-06 Gazdálkodási feladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A vállalkozások létesítésével,

Részletesebben

MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK

MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK Az SZTE Gazdaságtudományi Kara által 2008 szeptemberében levelező tagozaton, 2009 szeptemberétől nappali tagozaton is indítandó Marketing mesterképzési szakra felvételt nyerhetnek:

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV. érvényes a. 2010/2011. tanévtől. felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA.

SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV. érvényes a. 2010/2011. tanévtől. felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA. SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2010/2011. tanévtől felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA.) LEVELEZŐ ÉS TÁVOKTATÁS TAGOZAT Szakirányok BANKI SZAKIRÁNY CONTROLLING SZAKIRÁNY

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi marketing. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi marketing. tanulmányokhoz Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar Menedzsment Tanszék III. évfolyam BA- GM/VSZ TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Nemzetközi marketing tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019 tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI

Részletesebben

SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM közpészint 2013

SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM közpészint 2013 Tatabányai Integrált Szakiskola Középiskola és Kollégium Cím: 2800 Tatabánya, Cseri u. 35. Telefon: +36 34 309 545 E-mail: ititkar@is-kola.hu Web: www.is-kola.hu Fax: +36 34 309 549 SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM

Részletesebben

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező 1183-06 és jogi ismeretek A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben