KÉPZŐMŰVÉSZEK VIDÉKI SZÖVETSÉGE ELSŐ KIÁLLÍTÁSÁNAK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÉPZŐMŰVÉSZEK VIDÉKI SZÖVETSÉGE ELSŐ KIÁLLÍTÁSÁNAK"

Átírás

1

2

3 A NEMZETI SZALON 388-IK KIÁLLÍTÁSA A KÉPZŐMŰVÉSZEK VIDÉKI SZÖVETSÉGE ELSŐ KIÁLLÍTÁSÁNAK KATALÓGUSA 1928 JANUÁR HÓ

4 A NEiMZETI SZALON VEZETŐSÉGE: ELNÖK : Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. ALELNÖKÖK: IGAZGATÓ: Gellért Jenő Horvai János Déry Béla ÜGYÉSZ: Dr, Képessy József PÉNZTÁRNOK: Eckstein M. Miklós t Benczúr Gyula t Munkácsy Mihály Baditz Ottó Déry Béla Edvi Illés Aladár Endrey Sándor Gellért Jenő Horvai János dr. Ilosvay Lajos Kacziány Ödön Katona Nándor Kézdi Kovács László TISZTELETBELI TAGOK: MŰTÁROS: Kató Kálmán TITKÁR : Bende János + Szinnyei Merse Pál Eugen svéd királyi herceg socie TAIR6K : dr. Képessy József t Kőrösfői Kriesch Aladár László Fülöp Elek t Br. Mednyánszky László Mendlik Oszkár Nádler Róbert Rubovics Márk t Székely Bertalan t Szikszay Ferencz Vajda Zsigmond KÜLFÖLDI SOCIETAIREK: Epstein Jehuda (Osztrák) Lindberg Erik Svéd Goltz A. D. Milles Carl Harta Félix Hofner Ottó Ranzoni Hans (Osztrák) Schönthal Ottó Karlinsky Stephan Schultzberg Anshelm (Svéd) Krausz Wilhelm Skocylas Ladislav (Lengyel) Liljefors Bruno (Svéd) Wilhelmson Carl (Svéd) Wyczolkowski Leo (Lengyel)

5 A KÉPZŐMŰVÉSZEK VIDÉKI SZÖVETSÉGÉNEK FELADATA. Minden egészséges művészeti politika oda irányul, hogy országok művészete ne egyetlen helyre tömörüljön. Egészséges vidéki városok kulturát szolgáló munkája intenzivebbé válik, ha művésztársaságok, kulturegyesületek mennek a segitségére. S ha igaz az, mint a hogy igaz is, hogy a szépség eszközeivel hódító hadjáratot viselhetünk: akkor a magyarság megerősödését szolgálja minden olyan cselekedet, mely a vidéken élő művészet megerősítésére irányul. Belátta ezt az állam is, amikor kulturegyesületek létesítését, kultúrpaloták épitését határozta el a vidéken. Belátta ezt a Nemzeti Szalon vezetősége is és örömmel fogadta a vidéken élő és dolgozó művészeknek és művésztársaságoknak azt a kívánságát, hogy országos szervezetté tömörülve, intenzivebben bele akarnak kapcsolódni a magyar művészeti életbe és három évenként a fővárosban és évenként egyszer mindig más vidéki nagyobb városban óhajtanának beszámolót tartani művészeti munkásságukról. Annyi bizonyos, hogy a vidéken lakó művészek bizonyos hátrányban vannak a fővárosban dolgozó művészekkel szemben főleg kiállítási mód szempontjából és ritkábban van alkalmuk a nyilvánosság elé kerülve versenyre kelni a többiekkel, pedig a verseny minden kultu-ális dolognak, de főleg a művészeti fejlődésnek az egyetlen és legfontosabb életfeltétele. Örvendetes tehát a fővárostól távol lévő művészek tömörülése, mert ezáltal a főváros és vidék közötti művészeti kapcsolatok erősödést nyernek és az egymásra hatás révén is csak nyeresége lehet a művészeti fejlődésnek. A fővárosi művészek időnként a nagyváros gyárfüstös levegőjéből kimenekülnek a szabad természetbe, a vidéki művészek pedig feljönnek a fővárosba többet és ujabbat látni, mint odahaza. Az a hitünk, hogy ez a tömörülés meg fogja könnyíteni a művészetek vidéki apostolainak szorgalmas munkáját és elő fogja segíteni művészetük kifejlődését és érvényesülését. DÉRY BÉLA.

6 A KÉPZŐMŰVÉSZEK VIDÉKI SZÖVETSÉGÉNEK ELSŐ KIÁLLÍTÁSÁN A KÖVETKEZŐ VIDÉKEN MŰKÖDŐ MŰVÉSZTÁRSASÁGOK ÉS TESTÜ- LETEK TAGJAI VESZNEK RÉSZT: Bajai Képzőművészek Társasága Békéscsabai Aurora Kör művészeti osztálya Egri Képzőművészeti Társaság Győri Képzőművészeti és Iparművészeti Társulat Kecskeméti Műpártoló Egyesület Pápai Képző és Iparművészeti Társulat (1922) Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társasága (1926) Vasvármegye és Szombathely város kultúregyesülete szépművészeti szakosztálya.

7 A GYŐRI KÉPZŐMŰVÉSZETI ÉS IPARMŰVÉSZETI TÁRSULAT (alakult 1919 őszén) jelenlegi tisztikara: Elnök : BENES PÁL gyáros, festőművész Társelnökök: FARKAS MÁTYÁS dr. KUNCZ JENŐ Győr város polgármestere Győr vrm. ny. alispánja DR. Ügyvezető HŐFER alelnök: VILMOS városi főjegyző Művészeti alelnök : HERRITZ OSZKÁR reálisk. tanár, festőművész Tiszteletbeli alelnökök: NAGY GYŐZŐ STADLER DEZSŐ fa- és fémiparisk. igazgató Igazgató: Dr. VALLÓ ISTVÁN tb. városi tanácsos Főtitkár: Dr. KATÓ SÁNDOR reálisk. tanár műépítész Művészeti titkárok: ALBERT ANDOR SCHIMA BANDI szobrászművész (képzőművészeti) Jegyző: POLGÁR RUDOLF műépítész iparművész (iparművészeti) Műtárosok: BÉKÉSSY LEÓ tanitóképzőint. tanár, festőművész PANDÚR JÓZSEF festőművész

8 GYŐRI KÉPZŐMŰVÉSZETI ÉS IPAR- MŰVÉSZETI TÁRSULAT. A művészet alkotásai a mult és jelen kultúrájának legfontosabb fokmérői. Az erkölcs ; és szellemi alkotoerők inkább igazolják egy nep életkepességét és élethivatását, mint az öldöklő harci eszközök. Szétszaggatott hazánk élniakarását is a magyar teremtő géniusz táklyájának lobogása jelzi legjobban a világ számára az ecset és véső alkotásai egy-egy bilincset feszíthetnek széjjel összekötözött testünkről. Élénkülő és egyre öntudatosabbá vá'ó művészeti kultura terjed szerte a csonka ország vidékén. Városunk művészeti életében is jelentős alakulat a Győri Képzőművészeti és Iparművészeti Társulat", mely Győrnek, mint fontos kulturcentmmnak és környékének, a Felsődunáníulnak eddig szétszórtén működő művészet erőit, művészeket és a művészetek barátait egyesitetie kebelében. Az alakulás főcélja volt, hogy előmozdítsa művészeink erkölcsi és anyagi érvényesülését, hozzáértő helyi és fővárosi erők (Csányi Károly, Gróh István, dr. Lázár Béla, Lyka Károly) bevonásával előadásokat rendezzen a művészi érzék fölkeltésére, a művészetek népszerűsítésére. A legsúlyosabb időkben alakult 1919 őszén, de az elmúlt 8 esztendő nehéz gazdasági viszonyai közt is programmjához hiven évenkint megrendezte téli tárlatait, nem zárkózva el közben kiállításain nagyobb körök művészgárdájával való társulástól sem (..Képzőművészek Nemzeti Szövetsége" 1919, Győrből elszakadt budapesti miivészek 1921, Nemzeti Szalon és Céhbeliek 1926 ) Ezzel alkalmat adott a város művészetpártoló közönségének műizlése fejlesztésére, művészi alkotások vásárlására s maga is vásárolt műtárgyakat tagjai közt történő kisorsolásra. A megizmosodott Társulatnak 800-at meghaladó tagja van, kik közül kb. 60 a tényleg működő és kiállításokon résztveit képző, ill. iparművész. A jelen kiállításon résztvevő, kiállításainkon már több sikert aratott művésztagjaink közül a Győrből most megvált Herritz meg Pandúr a legrégibb tagjai a győri kolóniának, kiknek nevét és alkotásait a város és

9 vidék uriházai mindenfelé őrzik. Pandúrnak Győrött több sikerült freskója is látható (Lloyd, Hungária. Polg. íiuiskola). Csák Antal müncheni és párisi tanulmányai után pár évi győri tartózkodása alatt 16 nagyobbméretű háborús képe révén (a győri Frigyes laktanya tiszti étkezőjében) lett ismertté. Békéssy Leó a zsánerben, Szabó Alajos a csendéletben alkotnak értékeset. Zászlós István a fiatal szobrászgeneráció tehetséges tagja, neve ismert néhány alkotása folytán (Szent Imre, Hunyadi). Legfrissebben jött tagunk Zalaegerszegről, a Műcsarnokból már ismert Kássa Gábor. Az ifjabb generációból Győri Frigyes és Solymássy Konrád alkotásai éidemelnek figyelmet. Számra kevesebb, de értékes darabokkal szerepelnek a többi győriek is: Révész Györgyi, Havas László a szines ceruza hivatott kezelője, Schuberíné i inagl Ilona, a Törökországot járt Pohár" nok Zoltán, Ipolyi Ernő és Mayer Árpád akvarellfestők. DR. KATÓ SÁNDOR a győri Képző- és Iparműv. Társ. főtitkára.

10 A KECSKEMÉTI MŰPÁRTOLÓ EGYESÜLET TISZTIKARA ÉS VÁLASZTMÁNYA: Elnök: ZIMAY KÁROLY Kecskemét th. város polgármestere Ügyvezető alelnök: Dr. J o ó Gyula a Kecskeméti Ref. Jogakadémia dékénja. Műtáros: Katona József Szőlő-és Gyümölcsterm Szöv igazg. Titkár; Szunyoghy Farkas Ref. Tanítónőképző Int. rajztanára. Pénztáros : Székely Sándor gyógyszerész. Főellenőr: Winkler István banktisztviselő. Alelnök : Révész Imre festőművész, a Képzőművészeti főiskola tanára. Ügyész: Dr. Adorján Imre ügyvéd. Jegyző : Mares Géza Orsz. Tanítói Árvaház igazgatója. ZSŰRI: Elnök: Révész Imre Tagok: Domby Lajos Dr. Nyul Tóth Pál Prohászka József Ref. reálgimn. rajztanár. kulturtanácsnok. festőművész. Szappanos Jenő vároíi főmérnök. Választmányi Benyovszky István Bóka Gyula Dr. Cserey Pechány Albin Dr. Füredy István Dr. Gesztelyi Nagy László Dr- Hetessy Kálmán Heverdle Margit Dr. Horváth Ödön Dr. Joódy Endre Dr. Kiss János Dr. Kiss Jánosné Dr. Kiss Kálmán Kozma Endre tagok; Marton Sándor Dr. Meczner Sándor Ollős Sarolta Révész Boriska Dr. Szabó Ambrus Dr. Szabó Kálmán Szabó Sándor Dr. Szarvas András Dr. Szilády Károly Sztankay Lajos Dr, Tassy József Sz. Tóth Ilonka Katona Géza Póttagok : Irányi István, Kinzler Ödön, Dr. Matolczy Károly, Pásthy János Számvizsgálóbizoüság : Bodor József, Soós Gyula, Bőjthe Vilmos.

11 KECSKEMÉTI MŰPÁRTOLÓ EGYESÜLET A Kecskeméti Műpártoló Egvesület abból az alkalomból alakult, mikor a Nemzeti Szalon tavaszán Kecskeméten kiállítást rendezett. Bár alakulásának első impulzusa csupán annyi volt, hogy egy táborba tömörítse azokat a műbarátokat, kik eddig is lelkes pártfogói voltak városunkban a képzőművészeteknek és igy közös munkával támogathassák a Nemzeti Szalon nemes vállalkozását, már az alakuló gyűlésen programmjába vette a kultura legszebb ékkövének, a magyar képzőművészetnek erejéhez mérten való legmesszebbmenő támogatását. Alakulása perceiben szó esett arról is, nem volna-e elegendő. ha valamelyik már meglevő kulturális egyesület alosztályaként kezdené meg munkásságát. Szerencsés jövőbe látással önálló egyesületté alakult s ezáltal önállóan intézheti maga elé tűzött célját. Rövid, másfél esztendei fennállása óta 4 kiállítást rendezett és több mint kétszázötven millió korona értékű műtárgyat adott el kiállításain és minden külső támogatás nélkül, csupán a legszerényebbre szabott tagsági dijakból évi 2 pengő és a kiállítások belépőjegyei árából egy tehetséges művésznövendéket segélyez állandóan a Képzőművészeti főiskolán folytatott tanulmányaiban és finanszírozta a jelen kiállításon résztvevő kecskeméti művészek kiadásait. Az egyesület legközelebbi céljául a következő két programmpontot tűzte maga elé. Az első lokális jelentőségű és abból áll, hogy a Kada Elek hatalmas alkotása, a Művésztelep sorsát előbbre vigye. Ugyanis a kecskeméti Művésztelep gyönyörüszép villái is osztozkodtak a trianoni csonka Magyarország szomorú sorsában és csak Kecskemét város minden szépért-jóért lelkesülő közönségének köszönhető, hogy még ma is művészi élet van bennük. A kommün után a villák elnéptelenedtek és lakásokul foglalták le őket. Csak apránként, Iakásokról-lakásokra lehetett visszaadni eredeti rendeltetésének- A város minden áldozatkészséget meghozva, ajánlotta fel a telepet az államnak- Az átadási tárgyalások húzódnak évről"évre s ez bizony művészi szempontból nagyon hátrányos. A Műpártoló Egyesület társa-

12 dalmi uton kíséreli meg elérni azt, hogy ez a nagy kulturkincs ismét megindulhasson azon az uton, melyet Kada Elek a boldog béke éveiben elgondolt Másik kitűzött célja az egyesületnek már országos jellegű. Országos akciót szándékozik indítani vidéki műpártoló egyesületek alapítására és ezeknek egy országos egyesületbe leendő tömörítésére abból a célból, hogy válvetett munkával, közös tervszerű programmal hathatósabban támogathassák a magyar képzőművészet ügyét. Közösen megbeszélt programm szerint rendeznék vidéki és fővárosi kiállitásaikait, műtörténeti, esztétikai, agitatórius előadásaikat és... közösen védekeznének a műkereskedelem túlkapásai ellen. Bárha egészen bizonyos, hogy az értéktelen giccsek, mázolmányok és hamisítások elsütése mindig nehezebbé és nehezebbé válik ott, ahol rendszeres képzőművészeti előadások, kiállítások rendezésével fejlesztik a közönség Ízlését, az is tény, hogy a műkereskedelem futóbetyárai ellen országos védekezési akciót kell kezdeni, ha meg akarjuk menteni nehéz körülmények között levő képzőművészetünket. A közönség ízlésének fejleszlése mellett őrizni és irányítani kell azt a..ritka garast" is, amit művásárlásra hajiandok fordítani a mostani nehéz gazdasági években az emberek. Egyesületünknek van rendes választmánya, zsűrije, számvizsgáló bizottsága. Mivel azonban a 25 tagu választmány kissé nehézkesen mozgatható, kisebb ügyek összehívására van egyesületünknek ügyvezető igazgatósága, mely a kisebbügyeket maga intézi rövid úton.

13 PÉCSI KÉPZŐMŰVÉSZEK ÉS MÜBARÁTOK TÁRSASÁGA Elnök: ebesfalvi TÖRÖK LAJOS m. kir. rendőrfőtanácsos, a pécsi kapitányság vezetője Alelnök : Titkár: Pilch Andor Péter József műépítész Pénztáros : Pécs szab. kir. város főlevéltárosa Ellenőr: Koszorús Károly vitéz Rácz Jenő festőművész festőművész VÁLASZTMÁNY: E. Bayersdorf Erna Csácsinov'ts Lajos szobrászművésznő műépítész Dabasi Kovács Gyula Nagy Mihály festőművész szobrászművész Szentpétery Kristóf festőművész Arnhold Nándor festőművész Dabasi Kovács Gyula festőművész Gebauer Ernő festőművész Kőszeghy Gyula festőművész ZSŰRI: E. Bayersdorf Erna szobrászművésznő Gábor Jenő festőművész Nagy Mihály szobrászművész Szentpétery Kristóf festőművész r e n d e s tagok. vitéz Rácz Jenő festőművész póttagok. Nikelszkv Géza SZÁMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁG: Arnhold Nándor fesiőművész Gebauer Ernő festőművész festőművész Börötzffy Károly festőművész

14 PÉCS ÉS A KÉPZŐMŰVÉSZETEK. Pécsett minden korban otthonra talált a képzőművészet. A római kor temetőjéből a plasztika emlékei kerülnek felszínre. A keresztény római korból megmaradt sírkamra falfestészete a római katakombákkal hasonlítható össze. A népvándorlás korabeli leletek iparművészeti tárgyakat tartalmaznak. Legtöbbje ötvös munka. Pécs képzőművészeti éle'ében fordulópontot jelent a pécsi püspökség megalapítása. A képzőművészet központjóban a székesegyház áll. A városban a XIX. század közepéig a képzőművészetek egyetlen mecénása az egyház- A török hódoltság korának is meg volt a képzőművészete. Kő és fafaragások, vasmüvesség, ötvös művészet teremtette meg a maga emlékeit- Az épitő művészet is támogatóra talált a törökben. A pécsi török építmények páratlanok a maguk nemében. Pécsett a régibb időben kevesen lépnek a képzőművészi pályára. Akik erre szánják magukat, külföldre mennek tanulni, a tehetségesek kint is maradnak, mert idehaza megélni nem tudnának. Klimó György pécsi püspök a XVIII. században művészeti akadémiát akar felállítani. Csak terv maradt. A XIX. század végén, a székesegyház restaurálásakor sok művész dolgozik Pécsett. Lotz és Székely ekkor festik a kápolnák freskóit. A művé" szek pécsi munkássága serkentőleg hat a városra. Ezt a hatást erősbiti a fellendülésnek induló Zsolnay gyár, ahol szobrászok és festők találnak munkára. Az első nagyobb megmozdulás a Nemzeti Szalon pécsi kiállítása, melyet egymásután követnek kiállítások és ezek keretében a művészi bemutatkozások. Ezt a fellendülést letöri a háború. A szerb megszállás alatt minden pang. A felszabadulás után a képzőművészeti főiskola két éven át Pécsett tartotta nyári kurzusát. A legutóbbi idők eredménye a Pécsi Képzőművészek és Mübarátok Társaságának megalakulása. A társaság egyesíti a pécsi és baranyai művészeket művészi irányra való tekintet nélkül. Messzebbi feladata: az iparművészet felkarolása, a Dunóntul művészeinek Pécsett való tömörítése, Pécsnek a Dunántul művészi központjává való emelése. Elnöke : ebesfalvi Török Lajos, m. kir. rendőrfőtanácsos, a pécsi kapitányság vezetője, titkára: Péter József Pécs szab. kir. város főlevéltárosa. A társaság rövid fennállása óta sikereket ért el bfin tregrendezi a pécsi művészek reprezentatív kiállítását. E kiállítás alkalmával meghívja a Nemzeti Szalont, mely a meghívást elfogadja és Pécsett rendezi meg a

15 pécsiekkel együtt az ötvenedik vidéki kiállítását. A kiállítás erkölcsi és anyngi sikere minden várakozást felülmúlt. Megnyitására a kultuszkormány is leküldte képviselőjét. A kiállítás két szóval jellemezhető : érték, siker. Ezt a kiállítást hamarosan egy pécsi retrospektív kiállítás követi^ Pécs Hölgyei az egyetemi diákjóléti intézmények felsegélyezésére rendezték. A rendezés művészi részét a társaság készséggel vállalta. A kiállításon hatalmas művészi érték vonult fel, bizonyságául annak, hogy Pécsett ha ma még gyűjtőkről, gyűjteményről szólni nem is lehet egyesek birtokában kiváló művészi alkotások vannak. A társaság ez év őszén megrendezi az első önálló kiállítását. A kiállítás általános feltűnést keltett- Erkölcsi és anyagi sikere számottevő. A kiállítás művészi értékét legjobban igazolja, hogy a város vezetősége tiz képet vásárolt meg a városi Majorossy muzeum részére. A kiállítás iránt nemcsak Baranya vármegye, hanem a szomszédos vármegyék is élénk érdeklődést mutattak. A társaság vezetősége örömmel ragad meg minden olyan alkalmat, mely a pécsi tehetségeket szűkebb hazájukon kívül is megismerteti. Így vetődött fel a pesti bemutató kérdése is, amelynek az egyengetésében kiváló és megértő munkatársára talált Déry Bélának, a Nemzeti Szalon igazgatójának a személyében. A Nemzeti Szalonban rendezett kiállítás a pécsiek első együttes budapesti kiállítása. Az a reményünk, hogy ne legyen egyúttal az utolsó is. Hogy az ezzel a kiállilással meginduló kezdet uj, boldogabbi erkölcsiekben és anyagiakban bővebben termő korba vezessen.

16 VASVÁRMEGYE ÉS SZOMBATHELY VÁROS KULTUREGYESÜLETÉNEK SZÉPMŰVÉSZETI SZAKOSZTÁLYA. Szombathely városa Nyugatmagyarország egyik legjelentősebb kulturális gócpontja. Képzőművészeti hagyományai leginkább a barokk korban gyökereznek. Remek székesegyháza Muulpertsch páratlan szépségű freskóival, Dorífmeister oltárképeivel nemes tradícióként maradtak a mai korra és ezek gyakorolnak finom hatast a szombathelyi közönség Ízlésére és művészetere. A vasi föld sok művészt termelt ki magából és sok ideszakadt mestert ihletett meg. Azoknak a munkáit a szombathelyi Kultúregyesület gyűjti. Szombathely művészi életének fóléledése azonban ujabb keletű. Egybeesik a város Kulturegyesüielének fölvirágozásával év szeptemberében, a kommün bukása után a Kultúregyesület hatalmas lendületű munkaprogrammal lépett Vasvármegye és a város közönsége elé- Ezt a programmot akkori elnökének Kapi Béla ev. püspöknek vezetésével meg is valósította. Kapi Bela lemondása után nem szűnt meg az egyesület működése és ma egyike Csonkamagyarország legintenzívebb munkát kifejtő kultuiegyesületeinek. A Kulturegyesulet kebelében alakult meg Szombathely művészeinek köre is, mint az egyesület Képzőművészeti szakosztálya." Elnöke; Vass Béla, titkára: Fábián Gyula és jegyzője: Pogány Aladár leltek. Mintegy tizenöt művész csoportosult ebbe a kis társaságba, amely mindjárt megalakulásának esztendejében szép kiállitás keretében mutatkozott be a szombathelyi közönség előtt A képzőművészeti szakosztály művészeti szabadiskolát nyitott, amely ugv a képzőművészetben, mint az iparművészetben szakszerű oktatást nyújtott azoknak, akik életkörülményeik miatt nem kereshették fel a főváros művész-képző iskoláit. Az egészséges intézménynek sok növendéke volt és példát mutatott arra, hogy a sokat hangoztatott decentralizáció" ezen a téren is mennyire helyén való lenne és megfelelő állami támogatással Szombathelyen erőteljes művészeti iskolát lehetne teremteni. A nehéz pénzügyi viszonyok következtében a hivatást telje-

17 sitő intézmény elsorvadt. A szombathelyi művészeti egyesüle ez idő szerint megelégszik azzal, hogy minden évben kiállító" sokat rendez. Ezekkel a kiállításokkal akarja ébren taitani tagjainak munkakedvét és a közönség érdeklődését. Ez is elegendő a mostani viszonyok mellett Sokszor ez a munka is szélmalomharcnak látszik. Vidéken vidéki művésznek lenni, sok mellőzéssel jár. Nagy, igen nagy lelkierő kell ahhoz, hogy vidékre szakadt, vagy vidékről kinőtt és szülővárosában maradt művész el ne veszítse kedvét, őrizze szivében azt a kis tüzet, amelyet a szépség szeretete gyújtott benne és dolgozzék ugy, hogy hite legyen a jövőben évi junius havában rendezte a Nemzeti Szalon szombathelyi kiállítását. Ez alkalommal hívta meg Déry Béla a Kultúregyesület szépművészeti osztályát a Képzőművészek Vidéki Szövetségébe." A Nemzeti Szalon igazgatója fölismerte azt, hogy a vidék művészeti életét össze kell kapcsolni, hogy egészséges, egységes vérkeringés frissítse fel azt és a vidéken kallódó tehetségek levegőhöz jussanak. Ennek a Szövetségnek missiója lenne az ország művészetében, ha megértésre találna és szeretettel fogadják Higyjük, hogy igy lesz. Művész-sors: magyar-sors. Nincs egyebe a hiténél... FÁBIÁN GYULA.

18 A BÉKÉSCSABAI AURORA KÖR TISZTIKARA: A kör elnöke: Dr. KORNISS GÉZA Alelnökei: Dr. BERTHOTY ISTVÁN Dr. RELL LAJOS Dr. REMENÁR ELEK Titkár: Dr. RÉVÉSZ SÁNDOR

19 EGRI KÉPZŐiMÜVÉSZETl TÁRSASÁG. Megalakult szeptember hó 19-én a Nemzeti Szalon kezdeményezésére. Az alakuló közgyűlés megbízásából jelenleg az ügyeket Előkészítő Bizottság vezeti, melynek tagjai: Hernádi Handmann A- Korény József Lipovniczkyné Szeőke Izabella Meilinger Dezső Steinhauser Ágoston Tóth Gyula Tróján Alfonz festőművészek Erlach Sándor dr. ügyvéd Jakab József író

20 PÁPAI KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZEH TÁRSULAT: Alepitási éve : ELNÖK: dr. TENZLINGER JÓZSEF polgármester ALELNÖK: Losonczi Jenő, kollég. tanár Műtá'ros : Boksay Endre, reálgimn. tanár Pénztáros: Gaál József, tak. pt. főkönyvelő MŰKÖDÉSE: Műv. tört. és esztétikai előadások tartása ; évente rendesen decemberben képkiállítás rendezése; mult évi pünkösdkor a Nemzeti Szalon keretében a Szinyey Társaság kiállítása a Pápai Egyesülettel karöltve pápai művészekkei- Megjegyzés : A Társulat belügyminiszterileg jóváhagyott alapszabályokkal működik.

21 A KIÁLLÍTOTT MŰTÁRGYAK JEGYZÉKE

22 ÁGOSTON VENCEL (Baja) 1 Alkony, olajf. 2 Kútnál, vizf. 3 Októberi hangulat, olajf. 4 Sugovica, vizf BÉKÉSSY LEÓ (Győr) 5 Két öreg asszony, olajf BOKSAY ENDRE (Pápa) 6 Tél vége, olajf Csendélet, olajf. 250 BOTYÁNSZKY JÁNOS (Békéscsaba) 8 Portrait, olajf CSÁK ANTAL (Győr) 9 Portrait, olajf. Mgtul. 9a Portrait, olajf, Mgtul. ÉBER SÁNDOR (Baja) 10 Zad-avecz István püspök ur képmása, olajf a Arcképtanulmány, alfresco b Tanulmány, alfresco c Arckép, olajf ÉRCZHEGYI IRÉN (Kecskemét) 11 Arczkép, olajf. Mgt. FÁBIÁN GYULA (Szombathely) 12 Tabáni est, aquatinta Rába part. vernis-mous Nürnberg részlet, rézkarc Halasi tél, aqua tinta 20.

23 FÁBÚNNÉ BICZÓ ILONA 16 Szombathely, olajf. Szombathely város tulajdona 17 Kertben, olajf Kőszegi várrészlet, vonalkarc Ablaknál, mezzotinto Halasi ősz, vonalkarc Öreg hid, vonalkarc 20. FORB4T ALFRÉD (Győr) 22 Autóudvar tervei a berlini botanikuskert részére, rajz 23 Autóudvar a berlini botanikuskertben, fénykép 24 Autóudvar a berlini botanikuskertben, fénykép 25 Autóudvar a berlini botanikuskertben, fénykép 26 Autóudvar a berlini botanikuskertben, fénykép 27 Autóudvar a berlini botanikuskertben, fénykép 28 Autóudvar a berlini botanikuskertben, fénykép GA4L JÓZSEF (Pápa) 29 Tapolca parti rész Mgtul. 30 Tájkép Mgtul. 31 Részlet Arquataból Mgtul. 32 Tájkép a Sandhill-Parkból Mgtul. GÁBOR JENŐ (Pécs) 33 Le Havrei kikötő, olajf A párisi Jockey-ban, olajf GEBAUER ERNŐ (Pécs) 35 Feltámadás. Barokstilü mennyezetterv Bányászok, olajf Dr. GIAY FRIGYES (Szombathely) 37 Egyházi csendélet, olajf

24 GYŐRI FRIGYES (Győr) 39 Karácsony, olajf Kompozicio, olajf Virágok, olajf. Mgtul. 42 Cigánybécs, olajf HAGYIK ISTVÁN (Kecskemét) 43 Csöszbácsi, olajf Elverte a jég a vetésemet, olajf Kompkötélvonók, olajf Felhők ősszel, olajf Eső után, olajf Márciusi vihar, olajf HAVAS LÁSZLÓ (Győr) 50 Fenyők kora délelőtt, olajf, Füzes, napsütéses délután, olajf HERNÁDI HANDMANN ALAJOS (Eger) 52 Ősz a tanyán, olajf Április végén, olajf Virágzó almafa, o lajf HERRITZ OSZKÁR (Győr) 56 Öregek, olajf. Mgt. 57 Székesegyház belseje, olajf HÉNEL GUSZTÁV (Pápa) 58 Részlet a Festetics herceg parkjából (Keszthelyen) olajf Részlet az amsterdami kikötőből, olajf A pápai külvárosból, olajf- 240.

25 M HÉNEL MARGIT (Pápa) 63 Bazsarózsák Pápa város tulajdona 64 Irisek, olajf HOROWITZNÉ LUKÁCS STEFFI 65 Gyermek arckép, olajf. Mgtul. 66 Mese illusztráció, íollrajz Mese illusztráció, toürajz Mese illusztráció, tollrajz Mese illusztráció, tollrajz 120. IPOLYI ERNŐ (Győr) 70 Csesznek vára, vizí Győr, Megyeház uccai részlet, vizf ISTOKOVICS KÁLMÁN (Pécs) 72 Mártélyi Tisza, olajf Jánoskuti kazlak Pécsről, olajf JAKSA ISTVÁN (Szombathely) 75 Esti harangszó, olajf Koldus a templomban, olajf JANKAI DEUTSCH TIBOR (Békéscsaba) 77 Szajna partján, olajf Festőnő a Szajna partján, olajf. Mgtul. 79 Fiatal leány olajf Tornácon, olajf a Révész, olajf JICINSKY VERA, (Pécs) 81 Edinburg, olajf Lydia W. táncosnő képmása, olajf Zongoránál, pastell Önarkép. pastell Articsókák, pastell Mgtul.

26 KAPITÁNY JÓZSEF (Békéscsaba) 86 Dantét felkeresik a magyarok Ravenában bronzban Studium a csabai fürdő egy alakjához, fényezett műkő KÁLMÁNDY PAP LÁSZLÓ (Pécs) 88 Erdei út, olajf. 350 KÁSSA GÁBOR (Győr) 89 Gyász, olajf Cigányputrik, olajf Kisvárosi utca télen, vizf. 250, DR. KIS GÁBOR (Pápa) 92 Palazzo vecchio Firenze, vizf. Mgtul. 93 Csesznek, olajf. Mgtul. KISS J. ZOLTÁN (Kecskemét) 94 Cigányleány, szinrajz 100. KOLOZSVÁRY SÁNDOR (Békéscsaba) 95 Séta a jegenyék alatt, rajz Vizsga előtt, rajz Erdő szélén, rajz Mgtul. KOSZORÚS KÁROLY, (Pécs) 98 A Pálos templom, olajf. 200 KÖSZEGHY GYULA (Pécs) 100 Kaszárnya az egri várban, vizf Kapi vára, vizf S. Rocco a fellegvárral Görzben, vizf. 180.

27 KÜRTHY GYÖRGY (Pécs) 103 dr. P. M. a sokkezű, szinrajz Mgtul. 104 Téli temetés, gouache Ember tragédiája Áthén. díszletterv, gouache Ember tragédiája Falanszter, díszletterv, gouache Ember tragédiája Menyország, díszletterv, gouache Ember tragédiája Jégvidék, díszletterv, gouache Szemafor, gouache 50 LAUER GIZELLA (Pápa) 110 Tavasz, pastell ÖZV. LIPOVNICZKYNÉ SZEÖKE 111 Őszi rózsák, olajf. 112 Pünkösdi rózsák, vizf. 113 Imádkozó gyermek, olajf. 114 Akt, olajf. LOSONCZI JENŐ (Pápa) 115 Bakonyi várrom, szinrajz 116 Leány pávával, vizf. 119 Borulás a Balatonon, olajf 120 Házfedelek télen, olajf. IZABELLA (Eger) Pápa város tulajdona MARTYN FERENC (Pécs) 121 B. Klári úrhölgy arcképe 500 MATZON JÓZSEF (Győr) 122 Győr, Vargakői részlet, aquarell Győri Marcaltoi részlet, aquarell 40. MATZON JÓZSEFNÉ (Győr) 124 Szomorúfűz, tüfestés Szántóvető, tüfestés 300.

28 MAYER ARPAD, Győr 126 Csendélet, olajf, Régi utca. olajf. 250 MÁTIS KÁLMÁN, Kecskemét 128 Öreg asszony, olajf MIERTL GYULA, Pécs 129 Az öttemplom városából, paszt MOKOS JÓZSEF, Békéscsaba 132 Faluvége, olajf MOLNÁR BÉLA 133 Ósz a Balokányon, olajf Nagybánya előtt, olajf. 300 IFJ. NAGY BÉLA, Kecskemét 135 Egy esős nap, olajf OLASZ IMRE, Nagykőrös 136 Csopaki partrészlet 30. PANDÚR JÓZSEF, Győr 138 Kovácsműhely, olajf Nyári felhők, olajf Tanulmányfej, olajf Tehenek a folyóban PÁLESCH PÁL Pécs Schneeberg a Semmeringről, olajf. 150,-

29 CSÉBI POGÁNY ALADÁR (Szombathely) 143 Falusi lakodalom, olajf Csendélet, olajf POKORNY LÁSZLÓ (Marosvásárhely) 147 Tájkép, paszt. Mgt. PROHÁSZKA JÓZSEF (Kecskemét) 148 Fésülködő, olajf Alföldi táj, olajf Arczkép, olajf. Mgt. 151 Nádas, olajf Leányfej. olajf Kútágas, olajf Magyar leány, olajf Napfürdés, olajf Elmerengve, olajf Napsütés, olajf Tanulmányfej, olajf VITÉZ RÁCZ JENŐ (Pécs) 160 Tájkép, olajf Borulás, olajf. Mgtul- 161a Csend, olajf. 280 REYSSER OTTÓ JÓZSEF (Kecskemét) 162 Nagyék tanyája, gouache A szép ut, cer. rajz 60. RÉGNER PÁL (Pápa) 167 Csendélet sonkával, olajf. 168 Szeleteltetés, olajf. 169 Csendélet bogánccsal, olajf.

30 RÉVÉSZ GYÖRGYI (GYÖR) 171 Tanulmányfej, olajf. Mgtul. SAÁGHY MICHAELA (Szombathely) 172 Hölgy agarakkal, ceruzarajz Mgtul. 173 Salome, ceruzarajz Mgtul. 174 Kisértés, tollrajz Mgtul. 175 Hágár, ceruzarajz Mgtul. SAJÓ ISTVÁN (Kecskemét) 176 Köd Szénaboglyák, olajf SASS ÁRPÁD (Békéscsaba) 179 Asztalosműhely, olajf Halásztanya, olajf. Mgtul. 181 Önarckép, olajf Cigányfertály, olajf SCHMIDTNÉ SZÉLL ARANKA 183 Öszi virágok, vizf. 60. SCHUBERT HNÉ TINAGL ILONA (Győr) 184 Önarckép, olajf. Mgtul. S1KORSKA ZSOLNAY JÚLIA (Pécs) 185 Tájkép, Malmok a Dráván, olajf Cziniák. olajf SOLYMÁSSY KONRÁD (Kecskemét) 189 A szántódi révnél, olajf. Mgtul. 190 Reminiscenciák Tavaszinap a Dunaparton, olajf. Mgtul.

31 SZABÓ ALAJOS (Győr) 192 A győri székesegyház belseje, olajf Virágcsendélet, olajf Szegény gyermek, olajf NAGYENYEDI SZABÓ JENŐ (Kecskemét) 195 Késő őszkör. olajf Tájkép, olajf Eső után, olajf. 160 SZENT-GALY DEZSŐ (Békéscsaba) 198 Falusi utca télen, tollr Erdő széle, tollrajz Oláh falu, tollrajz 60. SZENTPÉTERY KRISTÓF (Pécs) 201 Tájkép, olajf Erdő mélye, olajf Zivatar, olajf SZILÁDY MARGIT (Kecskemét) 204 Pipáragyujtó paraszt, olajf SZITA J. FERENC (Pápa) 205 Szent-Gellért szobra Pápán, paszt Kísértés, szin. tus Vén iszákos, tusrajz A gyilkos, paszt Balatoni részlet, olajf Téli táj, olajf Erdő részlet, olajf Balatoni nyárfás part, olajf

32 Vásárlási tudnivalók. A műtárgyak eladását kizárólag a műtárosi hivatal, illetve Kató Kálmán, a Nemzeti Szalon műtárosa eszközli. A vételár 50 %-a a vásárláskor, 50% pedig 8 napon belül, legkésőbb azonban a kiállítás bezárásakor fizetendő. A Zichy-eentennárium alkalmából megjelent Zichy Mihály élete és művészete BENDE irta JÁNOS A 205 oldalas kötet részletesen tárgyalja a világhírű magyar festőművész eseményekben oly gazdag, érdekes életrajzát és hű képét adja az ő óriási regiszterü művészetének. Ára P 4.80 Kapható a Nemzeti Szalon pénztáránál. optikai és fotószaküzlete ÍV. Petőfi Sándor-U. 7. (Pilvax-közben) Szemüvegek Fényképészeti Látcsövek cikkek Amatörfelvételek a leggyorsabban itt készülnek

1929. SZEPTEMBER HÓ.

1929. SZEPTEMBER HÓ. á LARSEN OSCAR ÉS GLASNER J. OSZTRÁK FESTŐ- ÉS GRAFIKUS MŰVÉSZEK GYŰJTEMÉNYES KIÁLLÍTÁSÁNAK KATALÓGUSA 1929. SZEPTEMBER HÓ. A NEMZETI SZALON VEZETŐSÉGE ELHÖK : f Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. ALELNÖKÖK

Részletesebben

Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. Nádler Róbert

Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. Nádler Róbert A NEMZETI SZALON VEZETŐSÉGE: ELNÖK : Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. ALELNÖKÖK: Gellért Jenő Horvai János ÜGYÉSZ: Dr. Képessy József PÉNZTÁRNOK : Eckstein M. Miklós TISZTELETBELI TAGOK: IGAZGATÓ : Déry

Részletesebben

t Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t.

t Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. a nemzeti szalon vezetősége Gellért Jenő E L N Ö K : t Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. ALELNÖKÖK: Ü G Y É S Z : Di. Képessy József PÉNZTÁRNOK : Eckstein M. Miklós Horvai János TISZTELETBELI TAGOK: IGAZGATÓ

Részletesebben

_A NEMZETI SZALON 394. KIÁLLÍTÁSA FERENCZY VALÉR GYŰJTEMÉNYES KIÁLLÍTÁSÁNAK. 12.8. ír, v 1928. ÁPRILIS HÓ

_A NEMZETI SZALON 394. KIÁLLÍTÁSA FERENCZY VALÉR GYŰJTEMÉNYES KIÁLLÍTÁSÁNAK. 12.8. ír, v 1928. ÁPRILIS HÓ / _A NEMZETI SZALON 394. KIÁLLÍTÁSA FERENCZY VALÉR GYŰJTEMÉNYES KIÁLLÍTÁSÁNAK 12.8. ír, v 1928. ÁPRILIS HÓ A NEMZETI SZALON VEZETŐSÉGE: ELNÖK : Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. ALELNÖKÖK: IGAZGATÓ: Gellért

Részletesebben

* & KIÁLLÍTÁSÁNAK KÉPES KATALÓGUSA BUDAPEST NEMZETI SZALON 1930 JANUÁR

* & KIÁLLÍTÁSÁNAK KÉPES KATALÓGUSA BUDAPEST NEMZETI SZALON 1930 JANUÁR * & KIÁLLÍTÁSÁNAK KÉPES KATALÓGUSA BUDAPEST NEMZETI SZALON 1930 JANUÁR A NEMZETI SZALON VEZETŐSÉGE ELNÖK : f Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. ALELNÖKÖK : IGAZGATÓ : Gellért Jenő Horvai János Dén> I éla

Részletesebben

LXIII. CS0P0RTK1ÁLLITÁS KATALÓGUSA. BÁND VIKTÓRIA BENYOVITS VAJDA KLÁRI BOKOR VILMOS MOLNÁR TIBOR NAGY, ISTVÁN t PONGRACZ D.

LXIII. CS0P0RTK1ÁLLITÁS KATALÓGUSA. BÁND VIKTÓRIA BENYOVITS VAJDA KLÁRI BOKOR VILMOS MOLNÁR TIBOR NAGY, ISTVÁN t PONGRACZ D. A LXIII. CS0P0RTK1ÁLLITÁS KATALÓGUSA BÁND VIKTÓRIA BENYOVITS VAJDA KLÁRI BOKOR VILMOS MOLNÁR TIBOR NAGY, ISTVÁN t PONGRACZ D. SZIGFRID MÜVEI. 1929. ÁPRILIS HÓ. A NEMZETI SZALON VEZETŐSÉGE: Hl.NÖK : Gróf

Részletesebben

A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI,

A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI, A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI, 1951 1960 Helye: Budapest, V., Erzsébet tér (1946 1952: Sztálin tér, 1953 1989: Engels tér) 1951-től: a Kiállítási Intézmények - Műcsarnok intézménye 1960: az épületet lebontják

Részletesebben

KIÁLLÍTÁSA BERNÁTH AURÉL RIPPL-RÓNAI JÓZSEF GRÓF ALMÁSY-TELEKI ÉVA BUDAPEST, VI., NAGYMEZŐ-UTCA 8. TELEFON: 224 008. UJABB KÉPEINEK (1861 1927)

KIÁLLÍTÁSA BERNÁTH AURÉL RIPPL-RÓNAI JÓZSEF GRÓF ALMÁSY-TELEKI ÉVA BUDAPEST, VI., NAGYMEZŐ-UTCA 8. TELEFON: 224 008. UJABB KÉPEINEK (1861 1927) GRÓF ALMÁSY-TELEKI ÉVA MŰVÉSZETI INTÉZETE (VOLT ERNST-MÚZEUM) BUDAPEST, VI., NAGYMEZŐ-UTCA 8. TELEFON: 224 008. BERNÁTH AURÉL UJABB KÉPEINEK ÉS RIPPL-RÓNAI JÓZSEF (1861 1927) VÁLOGATOTT MÜVEINEK KIÁLLÍTÁSA

Részletesebben

ELNÖK : Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. ALELNÖKÖK : IGAZGATÓ : TISZTELETBELI TAGOK: bociei'aikek : KÜLFÖLDI SOCIETAIREK:

ELNÖK : Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. ALELNÖKÖK : IGAZGATÓ : TISZTELETBELI TAGOK: bociei'aikek : KÜLFÖLDI SOCIETAIREK: A NEMZETI SZALON VEZETŐSÉGE: ELNÖK : Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. ALELNÖKÖK : IGAZGATÓ : Gellért Jenő Horvai János Déry Béla ÜGYÉSZ: Dr. Képessy József PÉNZTÁRNOK : Eckstein M. Miklós MŰTÁKOS: Kató

Részletesebben

A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGA: gróf Andrássy Gyula v. b t t.

A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGA: gróf Andrássy Gyula v. b t t. A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGA: ELNÖK : gróf Andrássy Gyula v. b t t. MŰVÉSZETI ALELNÖK : IGAZGATÓ : ZH. orvai János 3)éry Béla IGAZGATÓSÁGI Művészek: Edvi Illés Aladár diatona ZNáncioi ÜCézdi ^Kovács Xászlö

Részletesebben

,ÚJ MŰVÉSZCSOPORT' ELSŐ KIÁLLÍTÁSA 1917-1918

,ÚJ MŰVÉSZCSOPORT' ELSŐ KIÁLLÍTÁSA 1917-1918 AZ,ÚJ MŰVÉSZCSOPORT' ELSŐ KIÁLLÍTÁSA 1917-1918 A NEMZETI SZALONBAN V., ERZSÉBET-TÉR A NEMZETI SZALON TISZTIKARA: ELNÖK : GRÓF ANDRÁSSY GYULA V. B. T. T. ALELNÖKÖK : MOLNÁR VIKTOR NY. ÁLLAMTITKÁR HORVAI

Részletesebben

"Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség!

Biciklitôl az űrhajóig (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! "Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! Meghívom Önt a Városligetben lévô Közlekedési Múzeumba, ahol az Erzsébet teremben rendeztek kiállítást

Részletesebben

SZÍNHÁZ, f. Sassy Attila gyűjteménye a Nemzeti Szalon csoportkiállításában

SZÍNHÁZ, f. Sassy Attila gyűjteménye a Nemzeti Szalon csoportkiállításában SZÍNHÁZ, f Sassy Attila gyűjteménye a Nemzeti Szalon csoportkiállításában Vasárnap délelőtt nyilik meg mint a szezon utolsó tárlata a Nemzeti Szalon csoportkiállitása, amelyen hét festőművész, egy iparnaüvésznő

Részletesebben

gróf Andrássy Gtjula z>. b t t.

gróf Andrássy Gtjula z>. b t t. A NEMZETI SZALON IGAZGATOSAGA ELNÖK : gróf Andrássy Gtjula z>. b t t. MŰVÉSZETI ALELNÖK : orvai János szobrászmiivési IGAZGATÓ : 3) éri] Béla festőművész Művészek: Edvi Illés Aladár ZKatona í\'ánaoi ZKézdi

Részletesebben

KORTÁRS KÖLTÉSZET KORTÁRS GRAFIKA

KORTÁRS KÖLTÉSZET KORTÁRS GRAFIKA KORTÁRS KÖLTÉSZET KORTÁRS GRAFIKA 8. ORSZÁGOS BIENNÁLÉ CIFRAPALOTA Katona József Múzeum Kecskeméti Képtára 2009, október 31. és november 23. között A kiadványt tervezte: Damó István Pató: Bahget Iskander

Részletesebben

PACZKÁNÉ WAGNER CORNÉLIA

PACZKÁNÉ WAGNER CORNÉLIA A NEMZETI SZALON 376-IK KIÁLLÍTÁSA PACZKA FERENCZ MŰVÉSZETI HAGYATÉKA ÉS PACZKÁNÉ WAGNER CORNÉLIA MŰVEI A NEMZETI SZALON MŰVÉSZETI ALELNÖK : ELNÖK : IGAZGATÓSAGA: Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. IGAZGATÓ:

Részletesebben

Idõpont Elnök Alelnök Titkár Ügyvezetõ alelnök

Idõpont Elnök Alelnök Titkár Ügyvezetõ alelnök V. AZ EGYESÜLET TISZTSÉGVISELÔI Az OMBKE vezetô tisztségviselôi (1892 2002) Idõpont Elnök Alelnök Titkár Ügyvezetõ alelnök Fõtitkár (f.t.) (ügyv.a.e.) Fõtitkárhelyettes (f.th.) Ügyvezetõ fõtitkár (ügyv.f.t.)

Részletesebben

Szakmai tapasztalat, jelentősebb festmény restaurátori munkák:

Szakmai tapasztalat, jelentősebb festmény restaurátori munkák: Jébert Katalin Festőres-taurátor művész Oklevél száma: I-17/1986 Restaurátorkamara névjegyzéki száma: F1-373 Tel.: 06 20 77-19-2-19 jebertka@gmail.com Szakirányú képesítés 1986-1991 Magyar Képzőművészeti

Részletesebben

sociei gtój Andrássy Gyula v. b t t. Edvi Illés Aladár tkalona ÍNáncloi SKézdi ZKonács Xászló Rubovics Márk íbauman 3\íár(on Qellérl ^Jenö

sociei gtój Andrássy Gyula v. b t t. Edvi Illés Aladár tkalona ÍNáncloi SKézdi ZKonács Xászló Rubovics Márk íbauman 3\íár(on Qellérl ^Jenö A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGA: ELNÖK : gtój Andrássy Gyula v. b t t. MŰVÉSZETI ALELNÖK ; IGAZGATÓ: 'Jiorvai ^János Művészek: Edvi Illés Aladár tkalona ÍNáncloi SKézdi ZKonács Xászló Rubovics Márk c Vajda

Részletesebben

t Szinyci Merse Pál Eugen svéd királyi herceg socieiaikek

t Szinyci Merse Pál Eugen svéd királyi herceg socieiaikek a nemzeti szalon vezetősége ELNÖK : t Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. Gellért Jenő ALELNÖKÖK: ÜGYÉSZ: Di. Képessy József PÉNZTÁRNOK : Eckstein M. Miklós Horvai János IGAZGATÓ: Déry Béla MŰ I ÁKOS : Kató

Részletesebben

KATALÓGUSA CSOPORTKIÁLLÍTÁSNAK. AZ L-lK NEMZETI SZALON 361-IK KIÁLLÍTÁSA BRAILOWSKY LEONIDAS BRAILOWSKA RIMMA

KATALÓGUSA CSOPORTKIÁLLÍTÁSNAK. AZ L-lK NEMZETI SZALON 361-IK KIÁLLÍTÁSA BRAILOWSKY LEONIDAS BRAILOWSKA RIMMA NEMZETI SZALON 361-IK KIÁLLÍTÁSA AZ L-lK CSOPORTKIÁLLÍTÁSNAK KATALÓGUSA BRAILOWSKY LEONIDAS BRAILOWSKA RIMMA OROSZ FESTŐMŰVÉSZEK, VALAMINT BIZONY ÁKOSNÉ GYENES GITTA LEIDENFROST PÁL és LINGAUER ISTVÁN

Részletesebben

MAGYAR ARCKÉPFESTŐK TÁRSASÁGA I. KIÁLLÍTÁSÁNAK KATAL OGrUSA

MAGYAR ARCKÉPFESTŐK TÁRSASÁGA I. KIÁLLÍTÁSÁNAK KATAL OGrUSA \G83 A MAGYAR ARCKÉPFESTŐK TÁRSASÁGA I. KIÁLLÍTÁSÁNAK KATAL OGrUSA BUDAPEST, NEMZETI SZALON, 1930. OKTÓBER A MAGYAR ARCKÉPFESTŐK TÁRSASÁGA I. KIÁLLÍTÁSÁNAK F Ő V É D N Ö K E : NAGYBÁNYAI vitéz Horthy Miklós

Részletesebben

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez K é s z í t e t t é k : S e b e s t y é n M o l n á r Á r p á d Plébános K o v á c s M á r k Nagydorogi Értéktár Bizottság ( P. H. ) N a

Részletesebben

KATALOGUSA LXI-IK CSOPORTKIÁLLITÁS A NEMZETI SZALON 398-IK KIÁLLÍTÁSA

KATALOGUSA LXI-IK CSOPORTKIÁLLITÁS A NEMZETI SZALON 398-IK KIÁLLÍTÁSA A NEMZETI SZALON 398-IK KIÁLLÍTÁSA A LXI-IK CSOPORTKIÁLLITÁS KATALOGUSA BALOGH JÓZSEF BRENNER LÁSZLÓ CSÁSZÁR BERTALAN KOVÁCS MARGIT RUZICSKAY GYÖRGY SREIER ANDRÁS ilosvai VARGA ISTVÁN MÜVEI 1928 JUNIUS

Részletesebben

MAGYAR AKVARELL ÉS PASTELLFESTŐK EGYESÜLETÉVEL ÉS A KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYÜTTESEN RENDEZETT KATALÓGUSA 1928. MÁJUS-JÚNIUS.

MAGYAR AKVARELL ÉS PASTELLFESTŐK EGYESÜLETÉVEL ÉS A KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYÜTTESEN RENDEZETT KATALÓGUSA 1928. MÁJUS-JÚNIUS. A NEMZETI SZALON MŰVÉSZETI A EGYESÜLETNEK MAGYAR AKVARELL ÉS PASTELLFESTŐK EGYESÜLETÉVEL ÉS A SOPRONI KÉPZŐMŰVÉSZETI KÖRREL EGYÜTTESEN RENDEZETT KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSNAK KATALÓGUSA NEMZETI SZALON 1928.

Részletesebben

SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK

SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK In memóriám Kaffka Margit NAP KIADÓ TARTALOM CSAK A SZÓT MEGTALÁLJAM" Kaffka Margit: Önéletrajz (In: Az Érdekes Újság Dekameronja, II. k. Bp., 1912) 7 Karlka Margit levelei Nemestóthy

Részletesebben

MVMSZ tagok nyilvántartása. Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye

MVMSZ tagok nyilvántartása. Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye MVMSZ tagok nyilvántartása Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye 1. megyei hatókörű városi Katona József Múzeum 6000 Kecskemét, Bethlen krt. 1. 2. területi,

Részletesebben

Fővárosi helyi védelemmel érintett építészeti örökség

Fővárosi helyi védelemmel érintett építészeti örökség 2. sz. függelék Fővárosi helyi védelemmel érintett építészeti örökség 1. Építmények Cím Helyrajzi szám Védelem tárgya 8.1.1. Alföldi utca 20. lásd: Fiumei út 19/A, B 8.1.2. Baross utca 11. lásd: Üllői

Részletesebben

A Belügyminisztérium vezető tisztségviselői november április

A Belügyminisztérium vezető tisztségviselői november április A Belügyminisztérium vezető tisztségviselői 1956. november 1963. április Belügyminiszterek (1957. március 1-ig a fegyveres erők minisztere) Münnich Ferenc (1886 1967) 1956. november 12. 1957. március 1.

Részletesebben

Közgyûlések, küldöttközgyûlések ( )

Közgyûlések, küldöttközgyûlések ( ) Közgyûlések, küldöttközgyûlések (1892 2002) Szám Idõpont Hely Téma 1892. VI. 7. Selmecbánya alakuló közgyülés 1893. III. 10. Selmecbánya rendkívüli közgyûlés 1. 1894. VIII. 5 6. Nagybánya Wekerle Sándor

Részletesebben

A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGA:

A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGA: A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGA: ELNÖK : qráf Andrássy Gyula v. b t ALELNÖK : íjcorvai ^János szobrászművész IGAZGATÓ 3)éry Béla IGAZGATÓSÁGI TAGOK ébauman ZMárton Qellert Jenő Katona ^Nándoi Kezdi ^Kovács

Részletesebben

Országos művészeti versenyek 1-3. helyezései ( ) - forrás: OH

Országos művészeti versenyek 1-3. helyezései ( ) - forrás: OH Országos művészeti versenyek 1-3. helyezései (2006-2014) - forrás: OH 1. Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola 230 2. Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola 83 3. Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola

Részletesebben

MŰGYŰJTŐK HÁZA. 148/6. Bor István Iván ( ) Akt technika: fa, olaj, jn méretek: 50 x 35 cm kikiáltási ár: Ft leütési ár: 75.

MŰGYŰJTŐK HÁZA. 148/6. Bor István Iván ( ) Akt technika: fa, olaj, jn méretek: 50 x 35 cm kikiáltási ár: Ft leütési ár: 75. 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 8. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00 148/1. Aknay János (1949) Kapcsolat, 1999 technika: merített

Részletesebben

Mucsi Balázs Sándor főigazgató Pelyhéné Bartha Irén főigazgató 2015.06.15 Dr. Varga Zoltán Balázs 2015.06.15

Mucsi Balázs Sándor főigazgató Pelyhéné Bartha Irén főigazgató 2015.06.15 Dr. Varga Zoltán Balázs 2015.06.15 BAJAI SZAKKÉPZÉSI 6500 Baja, Petőfi Sándor utca 1 12.) 2015.06.15 Korm. rendelet Virág Tibor főigazgató BÉKÉSCSABAI SZAKKÉPZÉSI 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1 BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI BUDAPESTI GAZDASÁGI

Részletesebben

1986 VASI KÉPZŐMŰVÉSZEK TÁRLATA, (Előszó) katalógus, Szombathelyi Képtár, Sz.hely

1986 VASI KÉPZŐMŰVÉSZEK TÁRLATA, (Előszó) katalógus, Szombathelyi Képtár, Sz.hely 1986 VASI KÉPZŐMŰVÉSZEK TÁRLATA, (Előszó) katalógus, Szombathelyi Képtár, Sz.hely 1987 MEGYEI TÁRLAT katalógus, Savaria Múzeum, Sz.hely EGY ELFELEDET MŰVÉSZ - (G.Szigeti Magda kiállítása az Utcagalériában)

Részletesebben

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET Az Erdélyi Református Egyházkerület 2006. december 8 án, Kolozsváron tartott Tisztújító Közgyűlésének eredményei Pap Géza 118 Molnár János 5 Kiss Jenő 1 Kató Béla 1 PÜSPÖK

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megyei LÖVÉSZVERSENY ÖSSZESÍTŐ 2011.

Jász-Nagykun-Szolnok megyei LÖVÉSZVERSENY ÖSSZESÍTŐ 2011. JäGERMAISTER BRFK-TEAM RÁKÓCZIFALVA EZÜSTFŰZ JÁSZLADÁNY Jász-Nagykun-Szolnok megyei LÖVÉSZVERSENY ÖSSZESÍTŐ 2011. CSAPAT FORDULÓK ÖSSZ: I. II. III. IV. V. VI. VII. MÓD DRÁVUCZ FERENC 36 33 30 35 0 0 0

Részletesebben

DOMANOVSZY ENDRE ( )

DOMANOVSZY ENDRE ( ) DOMANOVSZKY ENDRE DOMANOVSZY ENDRE (1907 1974) 1937: Diplome d'honneur, Párizsi Világkiállítás, kétszeres Kossuth-díjas, Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló mûvész, a Magyar Képzômûvészeti Fôiskola volt

Részletesebben

KORTÁRS KÖLTÉSZET KORTARS GRAFIKA 7. ORSZÁGOS BIENNÁLÉ

KORTÁRS KÖLTÉSZET KORTARS GRAFIKA 7. ORSZÁGOS BIENNÁLÉ KORTÁRS KÖLTÉSZET, KORTARS GRAFIKA 7. ORSZÁGOS BIENNÁLÉ CIFRAP ALOTA Katona József Múzeum Kecskeméti Képtára 2007. november 10. és december 4. között KALOCSA VÁROSI KÉPTÁR 2008. január 13. és február 3.

Részletesebben

1975-ben végzett IV. a Autószerelő Igazgató: Nagy László Osztályfőnökök: Kerényi László Vascsur Ernő Derzsi László

1975-ben végzett IV. a Autószerelő Igazgató: Nagy László Osztályfőnökök: Kerényi László Vascsur Ernő Derzsi László 1975-ben végzett IV. a Autószerelő Igazgató: Nagy László Osztályfőnökök: Kerényi László Vascsur Ernő Derzsi László Idézet: Amíg az ember él, előre kell haladni (Che Guevara) Antal László Bakó Károly Búzás

Részletesebben

Szilánkok KOPPÁNY ATTILA. Festőművész kiállítása. Körmendi Galéria 1055 Budapest, Falk Miksa u július 2 26.

Szilánkok KOPPÁNY ATTILA. Festőművész kiállítása. Körmendi Galéria 1055 Budapest, Falk Miksa u július 2 26. Szilánkok KOPPÁNY ATTILA Festőművész kiállítása Körmendi Galéria 1055 Budapest, Falk Miksa u. 7. 2008. július 2 26. Szilánkok Koppány Attila erőteljes, expresszív képi metaforái és struktúrái az emberi

Részletesebben

K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének jegyzőkönyvéből Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottsága K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének

Részletesebben

Sorszám Név Születési idő Utolsó bejegyzés Megjegyzés 1. Ágoston Terézia Ajtai Mária

Sorszám Név Születési idő Utolsó bejegyzés Megjegyzés 1. Ágoston Terézia Ajtai Mária Sorszám Név Születési idő Utolsó bejegyzés Megjegyzés 1. Ágoston Terézia 1936.10.10 1949.01.31 2. Ajtai Mária 1970.07.01 1985.06.18 3. Antal József 1956.08.22 1971.06.12 4. Antal Mária 1940.02.19 1953.06.17

Részletesebben

MŰGYŰJTŐK HÁZA. 77/2. Batthyány Gyula ( ) Fogat technika: litográfia méretek: 17,5 x 24,5 cm kikiáltási ár: Ft leütési ár: 24.

MŰGYŰJTŐK HÁZA. 77/2. Batthyány Gyula ( ) Fogat technika: litográfia méretek: 17,5 x 24,5 cm kikiáltási ár: Ft leütési ár: 24. 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 77/2. Batthyány Gyula (1887-1959) Fogat

Részletesebben

A XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság közleménye

A XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság közleménye A XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság közleménye a polgármesterek, és helyi képviselők 2010. október 3-án megtartott választásának Budapest főváros XVI. kerületének végleges eredményeiről A POLGÁRMESTER-VÁLASZTÁS

Részletesebben

PAÀL LÁSZLÓ TÁRSASÁG. Il-IK KIÁLLÍTÁSÁNAK KATALÓGUSA

PAÀL LÁSZLÓ TÁRSASÁG. Il-IK KIÁLLÍTÁSÁNAK KATALÓGUSA A PAÀL LÁSZLÓ TÁRSASÁG Il-IK KIÁLLÍTÁSÁNAK KATALÓGUSA A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGA: ELNÖK : Gróf ANDRÁSSY GYULA v. b. t. t. MŰVÉSZETI ALELNÖK : IGAZGATÖ : Horvai János Művészek: IGAZGATÓSÁGI TAGOK: Déry

Részletesebben

bemutatja Hegedüs Endre festőművész kamaratárlatát Budapest 2015 november

bemutatja Hegedüs Endre festőművész kamaratárlatát Budapest 2015 november bemutatja Hegedüs Endre festőművész kamaratárlatát Budapest Virágzó sövény olaj, farost; 120x100 cm A világ végén olaj, farost; 80x100 cm Fiatal bükkös olaj, farost; 120x100 cm Fehér tündérrózsák olaj,

Részletesebben

A MAGYAR VÁROSOK SZÖVETSÉGÉNEK SZERVEI

A MAGYAR VÁROSOK SZÖVETSÉGÉNEK SZERVEI A MAGYAR VÁROSOK SZÖVETSÉGÉNEK SZERVEI 1. Dr. Toller László polgármester 7621 Pécs, Széchenyi tér 1. Tel: 72/ 533-807 Fax: 72/ 212-049 E-mail: tollerl@ph.pecs.hu 2. Társelnök: Dr. Magyar Levente polgármester

Részletesebben

1958 februártól ideiglenes vezetőség: Blaski János (elnök), Balogh István, Kucs Béla, Martsa István, Patay László, Ridovics László, Vecsési Sándor.

1958 februártól ideiglenes vezetőség: Blaski János (elnök), Balogh István, Kucs Béla, Martsa István, Patay László, Ridovics László, Vecsési Sándor. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója vezetőségei 1958 1989 között: 1958 februártól ideiglenes vezetőség: Blaski János (elnök), Balogh István, Kucs Béla, Martsa István, Patay László, Ridovics László, Vecsési

Részletesebben

Név: Osztály: Osztályfőnök: Telefonszám: vagy egyéb cím: Farkas József Mihály 4.b Jánoska Tivadar

Név: Osztály: Osztályfőnök: Telefonszám:  vagy egyéb cím: Farkas József Mihály 4.b Jánoska Tivadar 1955 Farkas József Mihály 4.b Jánoska Tivadar Németh Szaniszló 4.c Dr. Szöllősy nemethstana@gmail.com 1959 Nógrádi László 4.b Dr. Szöllősy nogradilaci940@gmail. com Szakál György 4.b Dr. Szöllősy 20/ 922-0143

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat

Jegyzőkönyvi kivonat Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010. december 23-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 26. napirendi pont: Előterjesztés a Soproni Horváth József művei

Részletesebben

ZSIGMOND ZSUZSA. Szövő Népi Iparművész A Népművészet Ifjú Mestere

ZSIGMOND ZSUZSA. Szövő Népi Iparművész A Népművészet Ifjú Mestere ZSIGMOND ZSUZSA Szövő Népi Iparművész A Népművészet Ifjú Mestere 1971. augusztus 22-én születtem Budapesten. Édesanyám pesti polgári, Édesapám bácskai bunyevác családból származik. 1989-ben tettem érettségi

Részletesebben

1. Az idő és a kereszt 80x70 cm; tempera, olaj, farost

1. Az idő és a kereszt 80x70 cm; tempera, olaj, farost 1. Az idő és a kereszt 80x70 cm; 2. A város 85x100 cm; 3. Sötét víz 110x80 cm 4. Világítótorony 70x50 cm; 5. Veranda télen 120x90 cm; 6. Hó és köd 80x100 cm; 7. Védett öböl 80x90 cm; 8. Ódon házak 90x80

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek MEGOLDÁSOK

IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek MEGOLDÁSOK IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek Rég elmúlt események emléke népesíti be a szív és virágok városát. Eredjünk néhányuk nyomába! MEGOLDÁSOK Név, osztály, iskola,

Részletesebben

1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 8. TEL.: , NYITVATARTÁS: H-P:

1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 8. TEL.: , NYITVATARTÁS: H-P: 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 8. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00 95/1. Aba-Novák Vilmos (1894-1941) Szépítkezõk, nyilvántartási

Részletesebben

A Hő- és Villamosenergetikai Tagozat tisztségviselői

A Hő- és Villamosenergetikai Tagozat tisztségviselői A Hő- és Villamosenergetikai Tagozat tisztségviselői I. Tagozati Elnökség (2003.06.-2007.-06.hóig) 1. Zarándy Pál okl.villamosmérnök elnök 2. Büki Gergely dr. okl.gépészmérnök alapító tiszteletbeli elnök

Részletesebben

Hely. Cím Csapatnév Össz.

Hely. Cím Csapatnév Össz. Hely. Cím Csapatnév 1 Nagykőrös Toldi Miklós Élelm. Szki. 46,050 2 46,050 2 47,950 1 47,350 1 46,200 1 45,400 2 279,000 2 Nyíregyháza Eötvös József Gyak. Ált. Isk. és Gimn. 46,950 1 47,250 1 47,050 2 47,300

Részletesebben

Tárgy: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés bizottságai elnökeinek és tagjainak megválasztása

Tárgy: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés bizottságai elnökeinek és tagjainak megválasztása Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésétől, Miskolc 116/2006. (XI. 9.) Kgy. számú határozat Tárgy: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés bizottságai elnökeinek és tagjainak megválasztása A

Részletesebben

IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete

IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete IZSÁK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelete A háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi körzetek meghatározásáról Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Fények és árnyékok. iskolai rajzpályázat 2018.

Fények és árnyékok. iskolai rajzpályázat 2018. Fények és árnyékok iskolai rajzpályázat 2018. Iskolai rajzpályázat zsűrizése 2018. ápr. 6-án volt. A zsűri tagjai: - Ferenczi Zsuzsanna MKE festőművész szak - Illés Áron MKE képgrafika szak - Tóth Edward

Részletesebben

A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGI. gróf Andrássy Gyula v. b. t. t. ^Molnár '-Viktor ZKorvai fjános. 3)éry Béla

A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGI. gróf Andrássy Gyula v. b. t. t. ^Molnár '-Viktor ZKorvai fjános. 3)éry Béla A NEMZETI SZALON IGAZGATÓSÁGA: ELNÖK : gróf Andrássy Gyula v. b. t. t ALELNÖKÖK : ^Molnár '-Viktor ZKorvai fjános ny. államtitkár szobrászművész IGAZGATÓ: 3)éry Béla IGAZGATÓSÁGI TAGOK: Baditz Ottó Gellért

Részletesebben

Körzetleiró lista Szolnok 064. szavazókör, 07. EVK, Szandaszőlősi Ált.Isk., Gorkij u. 47.

Körzetleiró lista Szolnok 064. szavazókör, 07. EVK, Szandaszőlősi Ált.Isk., Gorkij u. 47. 064. szavazókör, 07. EVK, Szandaszőlősi Ált.Isk., Gorkij u. 47. Ferenczy Károly utca Teljes 168 Festő utca Teljes 11 Gorkij utca 000046 végig Páros 14 Gorkij utca 000057 végig Páratlan 22 Gorkij utca 116666

Részletesebben

2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT NYILVÁNOS SORSOLÁS. Budapest, 2015. március 10.

2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT NYILVÁNOS SORSOLÁS. Budapest, 2015. március 10. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐ NYILVÁNOS SORSOLÁS Budapest, 2015. március 10. 1 ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS Budapest, 2015. március 10. (kedd),

Részletesebben

bemutatja Tenk László festőművész Cseresznye és barack című kiállítását Budapest 2018 január - február

bemutatja Tenk László festőművész Cseresznye és barack című kiállítását Budapest 2018 január - február bemutatja festőművész Cseresznye és barack című kiállítását Budapest 2018 január - február Cseresznye és barack 1. Korfu, öböl, reklám... 90x120 cm 2. Téli este 80x123 cm 3. Falusi hófoltos 80x110 cm 4.

Részletesebben

Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről

Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről A Kör programjai: Január 21. Vezetőségi ülés. Tájékoztató a debreceni tiszteletbeli konzulátus alapításáról. Személyi javaslatok a

Részletesebben

57/1. Forain, Jean-Louis (1852-1931) 3.200 Ft 6.500 Ft 57/9. Olgyai Viktor (1870-1929) 13.000 Ft 13.000 Ft 57/10. Berkes Antal (1874-1938)

57/1. Forain, Jean-Louis (1852-1931) 3.200 Ft 6.500 Ft 57/9. Olgyai Viktor (1870-1929) 13.000 Ft 13.000 Ft 57/10. Berkes Antal (1874-1938) 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 57/1. Forain, Jean-Louis (1852-1931) Téli

Részletesebben

A választók névjegyzéke

A választók névjegyzéke A választók névjegyzéke 1. Czikhardt Gyula 41. Fekete Lídia 81. Tarcsi Béla 2. Egyházy Béla 42. Csizmadia Zoltán 82. Tarcsi Béláné 3. Egyházy Sarolta 43. Ifj. Csizmadia Zoltán 83. Kovács Gáspárné 4. Ifj.

Részletesebben

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában Indulás helye: Jezsuita templom Időtartama:, óra A séta hossza:, km 0. április. I. séta Kezdés időpontja: óra A középkori Veszprém legendáinak nyomában Veszprém belvárosában felkeressük azokat a fontosabb

Részletesebben

06/ ; 06/

06/ ; 06/ aukciósház Premier Galéria és Jászi Galéria aukció dátuma 2016.11.24. 18:00 aukció címe aukció kiállítás ideje aukció elérhetőségek aukció linkje A Premier- és a Jászi Galéria első közös aukciója 2016.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A. elismerések adományozásáról

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A. elismerések adományozásáról MGYRORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H T Á R O Z T elismerések ásáról Magyarország honvédelmi minisztere a társadalmi szervezetek és a nyugállományúak egyesületei javaslatára, a HM Társadalmi Véleményező

Részletesebben

MSSZ Országos Bajnokság

MSSZ Országos Bajnokság MSSZ Országos Bajnokság 2015.09.06. vasárnap Fehér út Vers.eng.száma: 361/A/09/01 Felnőtt férfi Hsz. Név Sz.év Egyesület S1 S2 Össz.: 10 9 8 7 OB Juhász Péter dr 1974 Budapesti Mesterlövész 96 96 192 II

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

23/1. Képkeret belsõ méret: 46 x 61 technika: fa méretek: 61 x 77 cm kikiáltási ár: 10.000 Ft leütési ár: 10.000 Ft

23/1. Képkeret belsõ méret: 46 x 61 technika: fa méretek: 61 x 77 cm kikiáltási ár: 10.000 Ft leütési ár: 10.000 Ft 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 23/1. Képkeret belsõ méret: 46 x 61 technika:

Részletesebben

Név: Osztály: Osztályfőnök: Telefonszám: vagy egyéb cím: Farkas József Mihály 4.b Jánoska Tivadar

Név: Osztály: Osztályfőnök: Telefonszám:  vagy egyéb cím: Farkas József Mihály 4.b Jánoska Tivadar 1955 Farkas József Mihály 4.b Jánoska Tivadar 1959 Nógrádi László 4.b Dr. Szöllősy nogradilaci940@gmail. com Szakál György 4.b Dr. Szöllősy 20/ 922-0143 szakalgyorgy41@gmail.c om 1960 Hévizi Miklós 4.A

Részletesebben

TAVASZI SZALON KATALÓGUSA MÁJUS HÓ.

TAVASZI SZALON KATALÓGUSA MÁJUS HÓ. TAVASZI SZALON KATALÓGUSA 1929. MÁJUS HÓ. A IV. TAVASZI SZALON kiállítási anyagát a Szinyei Merse Pál Társaság által delegált következő szervező és biráló bizottság állította össze : Elnök : CSÓK ISTVÁN

Részletesebben

A BÁNSÁGI MAGYARSÁG HÚSZ ÉVE ROMÁNIÁBAN

A BÁNSÁGI MAGYARSÁG HÚSZ ÉVE ROMÁNIÁBAN A BÁNSÁGI MAGYARSÁG HÚSZ ÉVE ROMÁNIÁBAN 1918 1938. ÍRTA JAKABFFY ELEMÉR és PÁLL GYÖRGY l^.m'n.'ii').'' ASTUDIUM KIADÁSA, BUDAPEST, 1939 Sylvester Irodalmi és Nyomdai Intézet Rt., Budapest. Fel. vezető:

Részletesebben

Gerlóczy Gedeon műépítész

Gerlóczy Gedeon műépítész Gerlóczy Gedeon műépítész Hadik ház, a Szatyor bárral 1921-ben Lehel Ferenc megírta az első Csontváry monográfiát. A művek fotózásánál Gerlóczyn és Lehelen kívül jelen volt Fényes Adolf, Lyka Károly és

Részletesebben

Név Évjárat Engedély Egyesület

Név Évjárat Engedély Egyesület 0 m. Légpisztoly 0 pont Bérces Béla 0 Győri PLE Szabó M. Károly 000 Bázis SE, Kapuvár 0 Sass László 00 Écs LK Hideg Gyula Tamás 0 Szombathelyi PLE Pintér Tibor 0 Zalaegrszegi PLE Kovács Bálint 00 Soproni

Részletesebben

H» TAVASZI 0 * KIÁLLÍTÁSÁNAK SF KATALÓGUSA #

H» TAVASZI 0 * KIÁLLÍTÁSÁNAK SF KATALÓGUSA # A NEMZETI SZALON H» TAVASZI 0 * KIÁLLÍTÁSÁNAK SF KATALÓGUSA # ^ BUPAPEST 1903 «A NEMZETI SZALON Sf «f KIAPÁSA «« A Nemzeti Szalon = tisztikara = GRÓF ANDRÁSSY GYULA, v. b. t. t., elnök VÉSZI JÓZSEF, orsz.

Részletesebben

Alberth Ferenc I Kilátás a Danára, Of. 1000. 2 Magános ház. Of. 1000. Bachmann Iienrielíe 3 Csendélei. Of. Mtul. 4 Csendélet. Of.

Alberth Ferenc I Kilátás a Danára, Of. 1000. 2 Magános ház. Of. 1000. Bachmann Iienrielíe 3 Csendélei. Of. Mtul. 4 Csendélet. Of. Alberth Ferenc I Kilátás a Danára, Of. 1000. 2 Magános ház. Of. 1000. Bachmann Iienrielíe 3 Csendélei. Of. Mtul. 4 Csendélet. Of. 600- Balogh Sándor 5 Przemyslang romjai (Galiczia) Vf. 6. Mellame" temploma.

Részletesebben

MŰGYŰJTŐK HÁZA. 55/1. Osváth Miklós (1935) Zsombék, 1983. technika: papír, akvarell méretek: 27 x 21 cm kikiáltási ár: 6.000 Ft leütési ár: 6.

MŰGYŰJTŐK HÁZA. 55/1. Osváth Miklós (1935) Zsombék, 1983. technika: papír, akvarell méretek: 27 x 21 cm kikiáltási ár: 6.000 Ft leütési ár: 6. 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 55/1. Osváth Miklós (1935) Zsombék, 1983.

Részletesebben

CSONTOS ISTVÁN EMLÉKVERSENY 2014

CSONTOS ISTVÁN EMLÉKVERSENY 2014 CSONTOS ISTVÁN EMLÉKVERSENY 2014 Az Alföldi Erdőkért Egyesület 2014 június 6-án, a Bugaci Lőtéren tartotta meg a hagyományos Csontos István Lövész Emlékversenyt a KEFAG Zrt. és az Egyesület közös szervezésében.

Részletesebben

Két kiállítás. nes és fekete ^d, biztosi us Végh, zgaliúasmű. om. v ^

Két kiállítás. nes és fekete ^d, biztosi us Végh, zgaliúasmű. om. v ^ Két kiállítás Vasárnap délelőtt nyílik meg az Ernst-múzeum és a Nemzeti Szalon csoportkiállítása. Az előbbin Glatz Oszkár, Orbán Dezső és Végh Gusztáv vesznek részt, gazdag, nívós anyaggal, amelyet Ferenczy

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

Egyéni pontverseny végeredmény

Egyéni pontverseny végeredmény Egyéni verseny végeredmény Leány mini 11 év Diákranglista esítő Diákranglista 500 méter Csepel K. Tata Öböl K. 1 22 Magyar Testgyakorlók Köre Lukácsovics Enikő (2006.06.09) Bocskai-István Ált. Isk. 12

Részletesebben

Az aukció időpontja: 2010. december 10., 16 óra Helyszín: Budai Vigadó, Színházterem

Az aukció időpontja: 2010. december 10., 16 óra Helyszín: Budai Vigadó, Színházterem MEGHÍVÓ A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Cigányságkutató Intézet Romano Instituto és a Phralipe Független Cigány Szervezet szeretettel meghívja a KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZEK AZ EMBERI

Részletesebben

Descendants of Urbanus Benedek

Descendants of Urbanus Benedek Descendants of Urbanus Benedek 1 1 Urbanus Benedek 1430 -... 2 Name Benedek... 3 János Benedek... 3 Péter Benedekfi... 2 Antal Benedek... 3 Balázs Benedek... 4 János Benedek... 5 Balázs Benedek... 6 Mihaly

Részletesebben

A NEMZETI SZALON 369-IK KIÁLLÍTÁSA LIII. CSOPORTKIÁLLITÁS KATALÓGUSA

A NEMZETI SZALON 369-IK KIÁLLÍTÁSA LIII. CSOPORTKIÁLLITÁS KATALÓGUSA A NEMZETI SZALON 369-IK KIÁLLÍTÁSA AZ LIII. CSOPORTKIÁLLITÁS KATALÓGUSA BAYER ÁGOST BERGER HILDA BRÚZER MELANIE HESSKY IVÁN HORVAI ILONA KÁROLY ANDOR KERESZTÉNYI PAL KOBOR G. ELEK NAGY LÁSZLÓ és ROZEK

Részletesebben

49/1. Fotó, 1930 körül Családi díszebéd technika: fotó, kasírozva méretek: 22,5 x 33,5 cm kikiáltási ár: Ft leütési ár: 3.

49/1. Fotó, 1930 körül Családi díszebéd technika: fotó, kasírozva méretek: 22,5 x 33,5 cm kikiáltási ár: Ft leütési ár: 3. 1023 BUDAPEST, ZSIGMOND TÉR 13. MŰGYŰJTŐK HÁZA TEL.: +36 1 800 8123, +36 30 270 5021 EMAIL: INFO@MUGYUJTOKHAZA.HU NYITVATARTÁS: H-P: 11.00-19.00, SZO.: 9.00-14.00 49/1. Fotó, 1930 körül Családi díszebéd

Részletesebben

Alapító okirat. 1. A költségvetési szerv megnevezése, székhelye, telephelye. A Közgyűlés IV-38/ /2016. sz. határozatának melléklete

Alapító okirat. 1. A költségvetési szerv megnevezése, székhelye, telephelye. A Közgyűlés IV-38/ /2016. sz. határozatának melléklete A Közgyűlés IV-38/314.195/2016. sz. határozatának melléklete Okirat száma: 314167-1/2016. Alapító okirat Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Miskolci Egészségfejlesztési

Részletesebben

Kimutatás Nyírvasvári Község Önkormányzata által tűzifa juttatásban részesítettekről - 1/2013.(I.10.) önkormányzati határozat alapján -

Kimutatás Nyírvasvári Község Önkormányzata által tűzifa juttatásban részesítettekről - 1/2013.(I.10.) önkormányzati határozat alapján - 1. 5-2/2013 Terdik Ferenc Kossuth 2. 1 m3 2. 5-4/2013 Nagy Ferencné Kossuth 17. 1 m3 3. 5-5/2013 Cseh Gyula Kossuth 20. 1 m3 4. 5-6/2013 Lukács György Kossuth 38. 1 m3 5. 5-7/2013 Deák László Kossuth 49/b.

Részletesebben

MVMSZ tagok nyilvántartása 2013

MVMSZ tagok nyilvántartása 2013 MVMSZ tagok nyilvántartása 2013 Jogelőd neve Szervezet neve, székhelye Képviselő Csatlakozás időpontja 1. Bács-Kiskun megye Bács-Kiskun Megyei ok Katona József 6000 Kecskemét, Bethlen krt. 1. Türr István

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 13/2012.(IX.11.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: A háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi körzetek meghatározásáról

Részletesebben

Szentgyörgyi-napok 2012.

Szentgyörgyi-napok 2012. Szentgyörgyi-napok 2012. Sikeresen lezajlott a 2012. évi Szentgyörgyi-napok rendezvénysorozat. A versenyeken Bercel, Diósjenő, Érsekvadkert, Nagyoroszi, Nézsa, Nógrád, Nógrádsáp, Patak, Rétság, Romhány,

Részletesebben

A MAGYAR FILM OLVASÓKÖNYVE (1908-1943)

A MAGYAR FILM OLVASÓKÖNYVE (1908-1943) A MAGYAR FILM OLVASÓKÖNYVE (1908-1943) SZÖVEGGYŰJTEMÉNY Válogatta, szerkesztette és a jegyzeteket írta KÓHATI ZSOLT MAGYAR NEMZETI FILMARCHIVÜM Budapest 2001 \/\\ / BEVEZETŐ 9 FILMELMÉLET 15 BRESZTOVSZKY

Részletesebben

NEMZETI SZALON 389-IK KIÁLLÍTÁSA LVIII-IK CSOPORTK1ÁLLITÁS KATALÓGUSA

NEMZETI SZALON 389-IK KIÁLLÍTÁSA LVIII-IK CSOPORTK1ÁLLITÁS KATALÓGUSA V5Í NEMZETI SZALON 389-IK KIÁLLÍTÁSA AZ LVIII-IK CSOPORTK1ÁLLITÁS KATALÓGUSA BÜHLER HANS ADOLF BARDOCZ LAJOS NINO BUSETTO FARAGÓ GÉZA KAMMERER MÁRIA LÓRÁNT MIHÁLY PATZÓ PÁL RADNAY MIKLÓS VADÁSZ ILONA MÜVEI

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG (OMMF) ELÉRHETŐSÉGEI

AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG (OMMF) ELÉRHETŐSÉGEI AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG (OMMF) ELÉRHETŐSÉGEI KÖZPONT Cím: 1024 Bp. Margit krt. 85. Postacím: 1399 Budapest 62. Pf. 639. Telefon: 06-1-346-9400 Fax: 06-1-346-9415 E-mail: titkarsag@ommf.gov.hu

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ

EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ Dr. Székely Mózes fizikus-szociálpszichológus ELTE PPK tudományos főmunkatárs BEAC alelnök, MEFS főtitkár Az Eötvös Loránd-centenárium központi rendezvénye Budapest, 2019.

Részletesebben