KATONAI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KATONAI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Katonai alapismeretek emelt szint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 22. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók Az értékelésnél alapelv, hogy a javítási-értékelési útmutatóban megadott válaszelemeket kell jó válaszként elfogadni. A pontozás az útmutatóban megadottak szerint történik, csak az ott szereplő pontszámok adhatók, ezek a pontszámok tovább nem bonthatók. A megoldásokért az előírt maximális pontot meghaladó jutalompont nem adható. Hibás vagy hiányzó válaszelemek miatt pontot levonni nem szabad! A dolgozat javításakor részpontok adhatók azoknál a feladatoknál, amelyeknél az útmutató ezt jelzi. Amennyiben a vizsgázó a feleletválasztásos kérdéseknél a lehetséges válaszok mindegyikét bejelölte, azt a feladatot nulla ponttal kell értékelni! Amennyiben az adott feladatnál a megoldás egy definíció, abban az esetben csak a konkrét, az útmutatóban megjelölt fogalomért adható pont. A vizsgapontok kiszámításához a vizsgázó által elért összpontszámot el kell osztani azzal az osztószámmal, amelyet a pontozó táblázat a feladatlapokon megjelöl. A programba csak egész pontszám írható be, ezért amennyiben az osztás végeredményeként törtszám jelenik meg összesített vizsgapontként a feladatsor hátoldalán (elért pontszám), azt a matematika szabályai szerint egész számra kell kerekíteni és a programba beírt pontként rögzíteni. írásbeli vizsga / október 22.

3 1. Magyarország biztonságpolitikai környezete A megfelelő betűjel beírásával párosítsa össze a táblázatban a fogalmakat és a jellemzőket! 3 A) A stratégia elnevezése onnan ered, hogy a védekező fél akkor képes elrettenteni a támadót, ha kellő megtorló erővel rendelkezik, márpedig a nukleáris eszközök erre a célra tökéletesen megfeleltek. A védekező fél oly módon akadályozza meg az agressziót, hogy az esetleges ellenséget meggyőzik arról, hogy a bizonyos cselekvés révén elérhető előnyöket meghaladják azok a veszteségek, amelyeket elszenvedne, ha hozzáfogna a szóban forgó cselekvéshez. B) A stratégia lényege a lépcsőzetesség, ezért a NATO minden katonai kihívásra kezdetben közvetlen védekezéssel válaszol az ellenség haderejének megfelelő erőt képviselő alakulatokkal. Amennyiben ennek segítségével nem sikerül feltartóztatni az ellenséget, akkor életbe lép a második lépcsőfok, a tervszerű eszkaláció. C) Ezen válságkezelő műveletek stratégia szintű hivatalos felvállalásával a szövetség jelentősen módosította a hidegháborúra jellemző terület centrikus biztonságfelfogását, és elfogadta, hogy a NATO-tagállamok érdekeinek védelme és képviselete is a szövetség feladata. felelősségi körzeten kívüli válságkezelő műveletek rugalmas reagálás tömeges megtorlás C (1 pont) B (1 pont) A (1 pont) 2. Sorolja fel azokat az országokat, amelyek létrehozták az alábbiakban felsorolt szervezeteket! 3 Az Európai Unió az Európai Közösségekre alapulva jött létre, amely alatt három önálló integrációs szervezetet értünk. Az 1951-ben aláírt párizsi szerződés eredményeképpen jött létre az Európai Szén- és Acélközösség (Montánunió). Az március 25-én aláírt római szerződés hozta létre az Európai Gazdasági Közösséget (EGK), valamint az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom). Németország, Franciaország, Olaszország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, (országonként 0,5 pont) írásbeli vizsga / október 22.

4 3. A feladat az ENSZ működésével kapcsolatos. Egészítse ki az alábbi mondatokat! 4 A BT-nek öt állandó és 10 (0,5 pont) nem állandó tagja van. Az állandó tagok a szervezet alapításától a Biztonsági Tanács tagjai, a nem állandó tagokat az ENSZ Közgyűlése (0,5 pont) választja ki két (0,5 pont) éves periódusokra. Az állandó tagok az alábbiak: Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, a Szovjetunió 1992-től Oroszország és az USA. (1 pont, ha az öt ország felsorolása hibátlan) AZ ENSZ BT a nemzetközi biztonságot érintő legfontosabb kérdésekben a nagyhatalmi egyetértés elvének vagyis az állandó tagok egyetértése (0,5 pont) elvének megfelelően az öt állandó BT-tag igenlő szavazatát magában foglaló kilenc (0,5 pont) szavazattal hozhat határozatot. Ha egy állandó tag nem ért egyet egy döntéssel, ellene szavazhat, és ez a döntés vétót (0,5 pont) jelent. 4. A feladat a NATO-val kapcsolatos. Írja le helyesen az alábbi, hibákat tartalmazó szöveget! 1 A délszláv háborút lezáró brüsszeli békét követően a NATO irányította a boszniai békeés stabilizációs műveleteket 1995 decemberétől 1996 decemberéig az IFOR, 1996 decemberétől 2004 decemberéig pedig a KFOR keretében. (1 pont) A Magyar Honvédség felépítése, katonai szervezetek 5. Párosítsa az összeillő félmondatokat! 4 Első félmondatok: 1. A műszaki kötelékek műszaki képességek, berendezések alkalmazásával járulnak hozzá a kötelékek tevékenységének sikeréhez, 2. Az elektronikai hadviselést végző kötelékek feladatai között szerepel adatok szerzése a szembenálló erőről, 3. A harci kiszolgáló támogatás a harctevékenységhez szükséges feltételek biztosítását jelenti, 4. A berendezések, járművek működtetése, üzemben tartása megköveteli a javító kötelékek megszervezését is, írásbeli vizsga / október 22.

5 Második félmondatok: A) feladata még a szembenálló fél vezetésének, híradó és informatikai berendezéseinek zavarása. B) van közöttük az ellenség mozgásának akadályozását végző zártelepítő, valamint víztisztító egység is. C) kialakításuk a szervezet technikai eszközeinek típusától függ. D) ide tartozik a logisztikai támogatás, az egészségügyi támogatás, a térképészeti- és katonaföldrajzi támogatás. Első félmondat száma Második félmondat betűjele 1. B (1 pont) 2. A (1 pont) 3. D (1 pont) 4. C (1 pont) 6. A feladat a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalásával kapcsolatos. Töltse ki helyesen az üres táblázatot a megadott adatok pontos párosításával! 3 Küldő szervezet Európai Unió Misszió megnevezése EUSEC RD Ország Kongói Demokratikus Köztársaság Dátum ENSZ UNIFIL Libanon ENSZ MFO Sínai félsziget június Camp David-i békeszerződés Soronként 1 pont, amennyiben az adott sor megoldása hibátlan. 7. A feladat a Magyar Honvédséggel kapcsolatos. Egészítse ki a táblázatban megadott kifejezések sorszámával az alábbi szöveget! 4 Vannak olyan szervezetek, amelyeknek az a feladata, hogy (5) közvetlenül (1 pont) találkozzanak az ellenséggel, és közvetlen érintkezésben vívják meg a harcukat. Ezeket a kötelékeket (7) harci (1 pont) erőknek hívjuk. A harci erők közé kétféle katonai erőt sorolunk: írásbeli vizsga / október 22.

6 a (2) lövész (1 pont) és a harckocsizó kötelékeket. Harci (9) támogató (1 pont) erőknek nevezzük azokat a katonai szervezeteket, amelyek a harci feladatokat végző erőket közvetlenül vagy közvetve támogatják, és ezzel kedvező feltételeket teremtenek harcuk sikeres megvívásához. A modern háborúk jellemzői, különleges egységek 8. Egészítse ki az alábbi mondatokat! 3 A lövészkatonák (1 pont) felszerelésének részét képezi majd az a lézereszköz (1 pont), amellyel célmegjelölést végezhet a tüzérség vagy a légierő számára. A katonáknál lévő új híradó és adattovábbító berendezések lehetővé teszik a folyamatos rádióösszeköttetést más katonákkal, illetve a katonák helyzetének (1 pont) pontos meghatározását. Térkép- és tereptani ismeretek 9. Írja be a táblázatba a három erdőtípus jellemzőit! 3 zárt erdő sűrű erdő ritka erdő a fák koronái érintik egymást, és zárt lombsátrat képeznek (1 pont) a fák koronái közötti távolságok kisebbek, mint a koronák átmérője (1 pont) a fák koronái közötti távolságok nagyobbak, mint a koronák átmérője (1 pont) 10. Írja be a táblázatba a közút megnevezését! 3 műút (1 pont) talajút (földút) (1 pont) korszerű műút (1 pont) Épített alapú, két nyomsávú, beton, vagy aszfalt burkolatú, főként településeket összekötő alacsonyabb rendű közlekedési útvonal. Burkolat nélküli, a talajfelszínen kerekes járművekkel jól kijárt nyomvonal. Az év legnagyobb részében járható. Többnyire kisebb településeket köt össze. Legalább 6 m széles burkolatú, szilárd alapú, két nyomsávval rendelkező úttestből áll. Burkolata többnyire aszfalt. írásbeli vizsga / október 22.

7 Általános katonai ismeretek 11. Írja be a táblázatba, hogy az állítások igazak (I) vagy hamisak (H)! 2 I (0,5 pont) I (0,5 pont) H (0,5 pont) H (0,5 pont) Az éleslőszerek két csoportja a normál és a különleges lövedék. Vaklőszernél a lövés végén csak lőporgáz hagyja el a fegyver csövét. A fényjelző lövedék fejrésze piros színűre van festve. Kisegítő lőszer az oktatólőszer, a vaklőszer és a páncéltörő lőszer. 12. Sorolja fel a túlélésre történő felkészülés négy fő területét! 4 1. A túlélési fogások elsajátítása (1 pont) 2. A megfelelő állóképesség megszerzése (1 pont) 3. A megfelelő felszerelés összeállítása (1 pont) 4. A várható terület tanulmányozása (1 pont) 13. Írja le a képen látható eszközök és alkatrészek megnevezését! 2 1. AK-63 gépkarabély helyretoló szerkezet (0,5 pont) 2. AK-63 gépkarabély tár (0,5 pont) 3. 96M P9RC pisztoly szán (0,5 pont) 4. 96M P9RC cső (0,5 pont) Csak az eszköz megnevezésével együtt adható meg a 0,5 pont! 14. Írja be a táblázatba, hogy melyik harcanyagról van szó! 3 A kénmustár (1 pont) A bőrfelületre került mérgező harcanyag hatásának első tünetei a szennyeződést követő 4-8 órán belül lépnek fel, a bőrön vörös foltok, majd apróbb hólyagok keletkeznek. A bőrpír mellett kialakuló hólyagok folynak össze, 1-2 napon belül nagyobb hólyagokká megtelnek sárgás folyadékkal és feszülnek. A megduzzadt hólyagok sérülékenyek, és általában két-három nap múlva maguktól kifakadnak, a helyükön gennyes, üszkös fekély keletkezik, mivel a bőr alatti szövetek sejtjei is elpusztulnak, így a seb hosszú időn keresztül további fertőzések forrása lehet. írásbeli vizsga / október 22.

8 A foszgén (1 pont) A növényzetpusztító mérgező harcanyagok (1 pont) Belégzéskor a szájban fémes, édes íz érződik, majd könnyű szédülés és általános gyengeség jelentkezik, a tünetek azonban a szennyezett terület elhagyása után megszűnnek. A sérült állapota a mérgezést követő negyedik hatodik órában hirtelen rosszabbra fordul, kínzó légszomj lép fel, amit váladékozó erős köhögés, fejfájás kísér. Ennél a mérgezésnél a legkisebb fizikai megterhelés is a légzési nehézség súlyosbodását okozza, ezért a mérgezett mozgását korlátozni kell. A sérültek gyógyítása igen nehéz, súlyos mérgezés esetén gyakorlatilag reménytelen. Alapvetően a terep álcázó-és védőképességének csökkentésére, valamint a mezőgazdasági kultúrnövények megsemmisítésére tervezik alkalmazni. Hatásuk jellege alapján lebonthatók növekedést szabályozó, lombhullató, leveleket rászárító és talajsterilizáló szerekre, azonban közöttük éles határvonal nem húzható, egyrészt mert hatásuk általában összetetten jelentkezik, másrészt azért, mert a hatékony pusztítás érdekében gyakran összetett keverékeket alkalmaznak. A csoport legismertebb tagjai az Orange, a Blue és White fedőnevű keverékek, valamint a talajsterilizáló hatású brómacil. A honvédelem rendszere, honvédelmi kötelezettségek 15. Írja be a táblázatba a fogalom megnevezését! 3 Az a szerződéses vagy hivatásos katona, aki tiszti rendfokozatot, illetve az a hivatásos katona, aki tábornoki rendfokozatot visel. Az a szerződéses vagy hivatásos katona, aki tiszthelyettesi, zászlósi rendfokozatot visel. A honvéd és tisztesi rendfokozattal rendelkező szerződéses katona. a tiszti állomány tagja (1 pont) a tiszthelyettesi állomány tagja (1 pont) a legénységi állomány tagja (1 pont) 16. A táblázat a három kötelezettség jellemzőit tartalmazza. Írja az egyes jellemzők elé a megfelelő betűjelet! A) hadkötelezettség B) polgári védelmi kötelezettség C) honvédelmi munkakötelezettség B (0,5 pont) az ország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárokra vonatkozik 4,5 írásbeli vizsga / október 22.

9 C (0,5 pont) A (0,5 pont) C (0,5 pont) B (0,5 pont) A (0,5 pont) B (0,5 pont) C (0,5 pont) A (0,5 pont) csak rendkívüli állapotban rendelhető el idetartozik a szolgálati, a megjelenési, a bejelentési, az adatszolgáltatási kötelezettség az egészségi állapotnak és a végzettségnek megfelelő tartós vagy időleges, fizikai vagy szellemi munkavégzést jelent a férfiakra 18 55, a nőkre éves korig vonatkozik a 18. év betöltésekor kezdődik, és annak az évnek az utolsó napjáig áll fenn, amikor az állampolgár a 40. évét betölti nemcsak rendkívüli állapotban, de békeidőben is elrendelhető a férfiakra 18 60, a nőkre éves korig vonatkozik meg kell jelennie az állampolgárnak sorozáson a hadkiegészítő parancsnokság felhívásában megjelölt helyen és időben Hadijogi alapismeretek 17. Sorolja fel, hogy mely szabályok vonatkoznak a harcosok megkülönböztetésére! 2 1. nyíltan kell viselnie fegyverét minden egyes katonai összecsapás során; (0,5 pont) 2. olyan szervezethez kell tartoznia, ahol érvényesülnek a függelmi viszonyok; (0,5 pont) 3. messziről megkülönböztethető jelvényt kell viselnie; (0,5 pont) 4. ismernie kell a genfi egyezmények előírásait, és alkalmazkodnia kell a háború törvényeihez és szokásaihoz. (0,5 pont) Csak a hibátlan válaszokért adható meg a pont. A szerződéses katonák élete a Magyar Honvédségben 18. Írja a szövegbe a hiányzó kifejezéseket! 2 A függelmi viszony egy sajátos alá-fölérendeltséget fejez ki, azt, hogy az alárendelt (0,5 pont) katonának kötelessége engedelmeskedni a szolgálati kötelességeit szabályozó utasításoknak és az azok végrehajtása érdekében kiadott parancsoknak (0,5 pont). írásbeli vizsga / október 22.

10 A függelmi viszony magában foglalja az elöljáró (0,5 pont) szolgálati felsőbbségének a jogát az alárendeltek felé parancsok kiadására. A szolgálati (0,5 pont) elöljáró annak a katonának a megnevezése, akit az állománycsoportjától függetlenül megillet az alárendeltekkel szemben a parancsadás és a parancsvégrehajtás kikényszerítésének joga. 19. Nevezze meg a képen látható műfogást, és írja le a végrehajtás lépéseit! 4 Megnevezés: A Rautek-féle műfogás A Rautek-féle műfogás kivitelezése: álljunk a sérült mellé, kulcsoljuk össze a sérült lábait a bokájánál (a törésgyanús láb alá kerüljön az ép láb), (1 pont) nyúljunk be mindkét kezünkkel egy-egy hónaljába, és egy kezét (legyen az ép) két helyen fogjuk meg, így egyik kezünk a csuklóját, másik kezünk a belső könyökét fogja, a másik keze lógjon, (1 pont) emeljük rá a sérültet a térdünkre és így húzzuk el, ekkor a sérült súlya a kezünkben, a térdünkön és a sérült ép lábán támaszkodva három részre oszlik. (1 pont) húzzuk el biztonságos távolságra (kb méterre). (1 pont) Amennyiben a megnevezés nem jó, akkor jó válaszok esetén is nulla pontot kell adni! 20. Egészítse ki az alábbi szöveget! 2,5 A szegycsont alsó harmadára (0,5 pont) mindkét tenyérrel rátámaszkodva, a beteg mellkasát le kell nyomni, ezáltal a szegycsont a gerincoszlophoz (0,5 pont) közelít, és a közte levő szívet összenyomja. Ezt percenként hatvanszor (0,5 pont) meg kell ismételni! Mivel a szívmasszázs közben az egy perc alatti 4 befúvásra (0,5 pont) is időt kell hagyni, így összességében 100 (0,5 pont) lenyomás/ perc ütemben kell a szív újraélesztését végrehajtani. írásbeli vizsga / október 22.

11 II. FELADATSOR A hosszú és a rövid szöveges feladatok értékelésének javasolt menete 1. Tanulmányozza át a feladatok javítókulcsait! 2. Tekintse át az értékelési szempontsor mintamegoldásait! 4. Legalább kétszer olvassa el a tanuló dolgozatát! 5. A javítókulcs elemei alapján állapítsa meg az egyes szempontok szerint elért pontszámot! 6. Feladatonként állapítsa meg az összpontszámot, és a feladatok után lévő pontozási táblázatokban megadott osztószám segítségével számítsa át vizsgaponttá! Az így kapott vizsgapontokat ne kerekítse feladatonként! 7. Adja össze a két hosszan és a két röviden kifejtendő szöveges feladatban elért vizsgapontszámokat! Amennyiben a kapott összpontszám törtszám, akkor a matematika szabályai szerint egész számra kell kerekíteni. A tájékozódási feladatok értékelésének javasolt menete A két tájékozódási feladatnál csak a hibátlan válaszok esetén adható meg az ott feltüntetett pontszám. A koordináták meghatározásánál ± 75 méteres és ± 10 eltérés fogadható el. A táblázatok a feladatok pontozásához a feladatlapban, az egyes feladatok után találhatók és töltendők ki. A feladatok értékelése A szöveges feladatok értékelése az útmutató második részében található javítókulcs segítségével történik, amely tartalmazza a konkrét értékelési szempontokat, valamint a hozzájuk tartozó tartalmakat. I. RÉSZ Általános értékelési szempontok A feladatok értékelésében a következő szempontok a meghatározóak: 1. feladatmegértés 2. a megadott témakörök, szempontok és források figyelembevétele 3. a szaknyelv alkalmazása 4. megszerkesztettség, nyelvhelyesség írásbeli vizsga / október 22.

12 1. A feladatmegértés pontozása A feladatmegértésnél a következő szempontokat kell figyelembe venni: A feladat azonosítása: a diák a megadott problémáról, témáról ír-e? A tématartás, a lényeg kiemelése: lényegre törően koncentrál-e a feladatban felvetett problémára? A hosszú kifejtendő szöveges feladatok Pontszám Értékelési szempont ha a vizsgázó a problémát teljes körűen megérti és helyesen is értelmezi, a kifejtés logikus és lényegre törő; a téma kifejtése a megadott témaköröket tekintve arányos. ha a vizsgázó a problémát teljes körűen megérti, és helyesen is értelmezi, de a kifejtés aránytalan vagy nem lényegre törő. ha a vizsgázó a problémát csak részben érti meg és dolgozza ki; a kidolgozás során nem tesz lényegi megállapításokat. ha nem érti meg, vagy teljes mértékben félreérti a feladatot; megállapításai nem a probléma értelmezésére irányulnak. A rövid kifejtendő szöveges feladatok Pontszám Értékelési szempont ha a vizsgázó a problémát teljes körűen megérti és helyesen is értelmezi, a kifejtés logikus és lényegre törő; a kidolgozása során felismeri a feladat és a megadott szöveges források, kép közötti lényegi összefüggéseket, és azokból megfelelő következtetéseket, megállapításokat fogalmaz meg; a téma kifejtése a megadott terjedelmet tekintve arányos. ha a vizsgázó a problémát teljes körűen megérti, és helyesen is értelmezi, de a kifejtés a megadott terjedelmet tekintve aránytalan vagy nem lényegre törő. ha a vizsgázó a feladatot csak részben érti meg, dolgozata nem tartalmaz összefüggő mondatokat, csak a feladathoz kapcsolható néhány kifejezést. ha nem érti meg, vagy teljes mértékben félreérti a feladatot; ebből következően a dolgozatban leírtak nem kapcsolódnak a feladathoz. írásbeli vizsga / október 22.

13 2. A megadott témakörök, szempontok és források figyelembevételének pontozása A következő szempontokat kell figyelembe venni: A dolgozatban szerepelnek-e a megadott témakörök? A vizsgázó megértette-e a szempontok jelentését, képes volt-e összefüggéseket találni a feladat és a szempontok között? A diák figyelembe vette-e a kidolgozás során a megadott szempontokat, az azokban lévő adatok, tények szerepelnek-e a dolgozatban? A diák tudta-e értelmezni a megadott forrásokat, képes volt-e megtalálni a feladatban megfogalmazott összefüggéseket és kapcsolódási pontokat a kidolgozás során? Megállapításai és következtetései mennyire összetettek, megfelelnek-e a témának? A hosszú kifejtendő szöveges feladatok Pontszám Értékelési szempont ha a feladat tartalmazza az összes megadott témakört, valamint a kidolgozás során figyelembe vette az összes megadott szempontot; ha a témakörök és szempontok felhasználásával lényeges következtetéseket, megállapításokat fogalmaz meg; ha a feladat tartalmazza az összes megadott témakört, de a kifejtés során nem mindegyik témakör és szempont értelmezése megfelelő. Az egyes témakörök kifejtése aránytalan, vagy hiányos. ha a feladat nem tartalmazza az összes megadott témakört, valamint a dolgozatban nem található utalás mindegyik megadott szempontra. amennyiben a feladatban legalább egy témakör szerepel, valamint legalább egy szempont tartalmára található utalás a dolgozatban. amennyiben a dolgozatban nem található meg egyik szempont sem. A rövid kifejtendő szöveges feladatok Pontszám Értékelési szempont ha a vizsgázó a megadott forrásokat felismeri és megérti, azokat helyesen értelmezi, a feladat és a források közti logikai kapcsolatot lényegre törően fogalmazza meg. ha a vizsgázó a megadott forrásokat felismeri és megérti, azokat helyesen értelmezi, azonban a feladat és a források közti logikai kapcsolatot nem tudja röviden és lényegre törően megfogalmazni. ha a vizsgázó a megadott forrásokat csak részben ismeri fel és érti meg, a feladat és a források közti logikai kapcsolatot nem ismeri fel. írásbeli vizsga / október 22.

14 0 ha a vizsgázó a forrásokat nem ismeri fel és nem érti meg, a feladat és a források közti kapcsolatot sem ismeri fel. 3. A szaknyelv alkalmazása A szaknyelv alkalmazásánál a következő szempontokat kell figyelembe venni: A feladat eredményes megírásához szükséges szakszavak, és a katonai terminológia helyes használata. A hosszú kifejtendő szöveges feladatok Pontszám Értékelési szempont ha a vizsgázó a javítási útmutatóban felsorolt szakszavakat szerepelteti a feladatban, a feladatban szereplő szakszavakat a jelentésüknek megfelelően és a megfelelő szövegkörnyezetben alkalmazza. ha a vizsgázó a javítási útmutatóban felsorolt szakszavaknak csak egy részét szerepelteti a feladatban, a feladatban szereplő szakszavakat nem minden esetben a jelentésüknek megfelelően alkalmazza. ha a vizsgázó a javítási útmutatóban felsorolt szakszavak közül legalább egyet szerepeltet a feladatban. ha a vizsgázó a javítási útmutatóban felsorolt szakszavak közül egyet sem szerepeltet a feladatban. A rövid kifejtendő szöveges feladatok Pontszám Értékelési szempont ha a vizsgázó a javítási útmutatóban felsorolt szakszavakat szerepelteti a feladatban, a feladatban szereplő szakszavakat a jelentésüknek megfelelően és a megfelelő szövegkörnyezetben alkalmazza. ha a vizsgázó a javítási útmutatóban felsorolt szakszavaknak csak egy részét szerepelteti a feladatban, a feladatban szereplő szakszavakat nem minden esetben a jelentésüknek megfelelően alkalmazza. ha a vizsgázó a javítási útmutatóban felsorolt szakszavak közül legalább egyet szerepeltet a feladatban. írásbeli vizsga / október 22.

15 0 ha a vizsgázó a javítási útmutatóban felsorolt szakszavak közül egyet sem szerepeltet a feladatban. 4. Megszerkesztettség, nyelvhelyesség A megszerkesztettség, nyelvhelyesség vizsgálatánál a következő szempontokat kell figyelembe venni: A szöveg tartalmaz-e bevezetést, tárgyalást és befejezést, továbbá ezek terjedelme arányos-e? A szöveg értelmes mondatokból áll-e? A szöveg terjedelme megfelel-e a meghatározottaknak? Tartalmaz-e a szöveg az alábbiakban felsorolt durva helyesírási hibákat? a mássalhangzók időtartamának hibás jelölése; az összeolvadás, a hasonulás és a kiejtés hibás írásmódja; kis- és nagy kezdőbetű tévesztése (pl. Európai Unió, európai, Magyar Honvédség); igekötős igék hibás egybe-, illetve különírása; tagadószó egybeírása; az ly-j tévesztése; elválasztási hibák; A hosszú kifejtendő szöveges feladatok Pontszám Értékelési szempont ha a fogalmazás értelmes mondatokból áll, a szöveg szerkesztett (tartalmaz bevezetést, tárgyalást és befejezést), felépítése logikus, arányosan igazodik a tartalmi kifejtéshez, megállapításai árnyaltak és nem tartalmaznak nyelvtani vagy helyesírási hibát, a fogalmazás terjedelme eléri a meghatározott sorszámot (35 40 sor). ha a szöveg értelmes mondatokból áll, de a szerkesztése aránytalan, vagy néhány megállapítása leegyszerűsített, egysíkú, kisebb nyelvhelyességi hibákat tartalmaz, terjedelme kevesebb az előírtnál. ha a szöveg értelmes mondatokból áll, de a szöveg szerkesztése aránytalan vagy hiányos (a bevezetés, tárgyalás, befejezés közül valamelyik hiányzik), és terjedelme kevesebb az előírtnál, a szöveg megállapításai leegyszerűsítettek és durva helyesírási hibákat tartalmaznak. írásbeli vizsga / október 22.

16 0 ha a szöveg nem értelmes és nem összefüggő mondatokból vagy csak szavakból áll. A rövid kifejtendő szöveges feladatok esetén Pontszám Értékelési szempont ha a fogalmazás értelmes mondatokból álló szerkesztett szöveg, amelyben nincsenek durva helyesírási hibák, terjedelme eléri a meghatározott sorszámot (9 10 sor). ha a fogalmazás értelmes mondatokból álló szerkesztett szöveg, de több nyelvhelyességi és több durva helyesírási hiba van benne, terjedelme kevesebb az előírtnál. ha a szöveg nem értelmes és nem összefüggő mondatokból vagy csak szavakból áll. A szöveges feladatok terjedelme Fontos követelmény, hogy a vizsgázó a gondolatait az előre meghatározott terjedelem keretei között fejtse ki. A hosszan kifejtendő szöveges feladatok esetén ez a terjedelem kb szó, a röviden kifejtendő szöveges feladatok esetén kb szó. Indokolt esetben a kipontozott helyen megkezdett gondolat a lap üres helyein befejezhető, ami a feladatoknál +10%-ot jelenthet. írásbeli vizsga / október 22.

17 II. RÉSZ A feladatok megoldásai HOSSZÚ KIFEJTENDŐ SZÖVEGES FELADATOK 1. Mutassa be a különleges jogrendet, és ismertesse az alább felsorolt minősített időszakok jellemzőit! A feladatban szerepeljenek az alábbi témakörök! Feladatmegértés Témakörök, szempontok és források figyelembevétele Szaknyelv alkalmazása Megszerkesztettség, nyelvhelyesség Műveletek, tartalmak A vizsgázó a bevezetőben az Alaptörvényre hivatkozva tisztázza a különleges jogrend fogalmát. Megérti, hogy mi a lényegi különbség a társadalom normál és a különleges jogrend alatti működése között. A vizsgázó a dolgozatban ismerteti: a különleges jogrend bevezetésének feltételeit az alábbi meghatározott esetekben: rendkívüli állapot szükségállapot veszélyhelyzet a Honvédelmi Tanács működésének fontosabb jellemzőit az ország védelme és a lakosság biztonsága érdekében hozható fontosabb döntéseket. A dolgozat végén összefoglalja megállapításait, és levon a jövőre nézve személyes következtetéseket. A dolgozatban mindhárom megadott szempontra található hivatkozás. A vizsgázó helyesen alkalmazza a feladathoz kapcsolódó szakszavakat (Alaptörvény, sarkalatos törvények, különleges jogrend, hadiállapot). A fogalmazás tartalmaz bevezetést, tárgyalást és befejezést, a megfelelően szerkesztett szöveg a tartalom logikus kifejtését szolgálja. A szöveg világos és egyértelmű mondatokból áll, nem tartalmaz súlyos nyelvhelyességi hibát. Pont írásbeli vizsga / október 22.

18 2. Mutassa be a katonákat érhető rendkívüli helyzetek rendszerét, és a túlélés alapvető szabályait! A feladatban szerepeljenek az alábbi témakörök! Feladatmegértés Témakörök, szempontok és források figyelembevétele A szaknyelv alkalmazása Megszerkesztettség, nyelvhelyesség Műveletek, tartalmak A vizsgázó megérti a normál és a rendkívüli helyzetek közötti különbséget. Képes különbséget tenni a polgári személyeket és a katonákat érhető rendkívüli helyzetek között. A vizsgázó a dolgozatban ismerteti: a túlélés fogalmát a katonai túlélés jellemzőit a túlélőt érő lehetséges 8 10 hatást. Bemutatja a felkészülés szükségességét a rendkívüli helyzetekre, közülük részletesen ismertet néhányat. A dolgozat végén összefoglalja megállapításait, és levon a jövőre nézve személyes következtetéseket. A dolgozatban mindhárom megadott szempontra található hivatkozás. A vizsgázó helyesen alkalmazza a feladathoz kapcsolódó szakszavakat (túlélés, túlélési technikák és eljárások). A fogalmazás tartalmaz bevezetést, tárgyalást és befejezést, a megfelelően szerkesztett szöveg a tartalom logikus kifejtését szolgálja. A szöveg világos és egyértelmű mondatokból áll, nem tartalmaz súlyos nyelvhelyességi hibát. Pont írásbeli vizsga / október 22.

19 RÖVID KIFEJTENDŐ SZÖVEGES FELADATOK 1.Az alábbiakban leírtak felhasználásával rendszerezze a mérgező harcanyagokat élettani hatásuk szerint, emelje ki az egyes csoportok legjellemzőbb tulajdonságait Feladatmegértés Témakörök, szempontok és források figyelembevétele Szaknyelv alkalmazása Megszerkesztettség, nyelvhelyesség Műveletek, tartalmak A vizsgázó megérti, hogy a mérgező harcanyagok az ABV fegyverek részét képezik. Tisztában van a mérgező harcanyagok csoportosításával, amely fizikai-kémiai tulajdonságaik és az élő szervezetre gyakorolt hatásuk alapján történik. A vizsgázó a dolgozatban az alábbi csoportokat sorolja fel: idegbénító hatásúak; általános hatásúak; hólyaghúzók; fojtók; ingerlők; pszichotoxikus hatásúak; növényzetpusztítók. A dolgozatban mindhárom megadott szempontra található hivatkozás, ezen példák alapján ismertet néhány jellemző tulajdonságot. A vizsgázó helyesen alkalmazza a feladathoz kapcsolódó szakszavakat (koncentráció, állékonyság, mentesítés, mérgezőképesség, behatási idő, toxikus tulajdonság, aeroszol). A szöveg világos és egyértelmű mondatokból áll, ismereteit lényegre törően, logikusan felépítve írja le. A szöveg nem tartalmaz súlyos nyelvhelyességi hibát. Pont Az alábbiakban leírtak felhasználásával mutassa be a Nemzetközi Törvényszék megalakulásának okait és fogalmazza meg feladatait! Feladatmegértés Témakörök, szempontok és források figyelembevétele Szaknyelv alkalmazása Megszerkesztettség, nyelvhelyesség Műveletek, tartalmak A vizsgázó tudja, hogy a Nemzetközi Törvényszéket a XX. század végén hozták létre. Feladatait a Jugoszlávia felbomlásával kapcsolatos eseményekhez köti. A vizsgázó a dolgozatban ismerteti, hogy: az ENSZ Biztonsági Tanácsa május 25-én a 827. határozatával hozta létre a Nemzetközi Törvényszéket a Nemzetközi Törvényszék kizárólag a volt Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett alábbi bűncselekményeket vizsgálja: az évi genfi egyezmények súlyos megsértése; a háború jogának és szokásainak megsértése; népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények. A dolgozatban mindkét megadott szempontra található hivatkozás. A vizsgázó helyesen alkalmazza a feladathoz kapcsolódó szakszavakat (emberiség elleni bűncselekmények, béke elleni bűncselekmények, háborús bűncselekmények). A szöveg világos és egyértelmű mondatokból áll, ismereteit lényegre törően, logikusan felépítve írja le. A szöveg nem tartalmaz súlyos nyelvhelyességi hibát. Pont írásbeli vizsga / október 22.

20 TÁJÉKOZÓDÁSI FELADATOK 1. Keresse meg a 329,3 értékű háromszögelési pontot, és határozza meg az UTM síkkoordinátáját! Az ábrázolt terület a 34T UTM szegmensben található. Magyarázza meg, hogy mit jelentenek a megadott koordinátaérték egyes elemei. A feladat megoldásához használja fel a mellékelt térképszelvényt! (A térképszelvényre ne írjon!) A koordinátaérték: 34T mE mN A leolvasott koordináták jelentése: A 34 jelű zóna T jelű övében (Greenwich-től keletre az északi féltekén) az N tengelytől méterrel keletre, az E tengelytől (az Egyenlítő vonalától) méterrel északra található. 2. Írja le a földrajzi koordinátákkal megadott térképi pont megnevezését! A feladat megoldásához használja fel a mellékelt térképszelvényt! (A térképszelvényre ne írjon!) E 21 o N 48 o A térképi pont megnevezése: Fony település északabbra fekvő templomtorony írásbeli vizsga / október 22.

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 014. május 6. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Katonai alapismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 19. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 22. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 22. 14:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Katonai alapismeretek emelt szint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Katonai alapismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Katonai alapismeretek emelt szint 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Katonai alapismeretek középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek emelt szint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Katonai alapismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek emelt szint 1611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 25. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

II. A VIZSGA LEÍRÁSA

II. A VIZSGA LEÍRÁSA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Emelt szint 120 perc 15 perc 240 perc 30 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot működtető

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS. Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen

KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS. Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen 9. A) FEJEZET A Magyar Köztársaság biztonság- és szövetségi politikája 26 10 36 10. B) FEJEZET Térkép- és tereptani alapismeretek

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek emelt szint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 26. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek emelt szint 1313 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. október 22. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 22. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 013. május 7. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

KATONAI ALAPISMERETEK I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KATONAI ALAPISMERETEK I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A felnövekvő generáció nem rendelkezik ismeretekkel a honvédelemről, a minősített időszakokban rá háruló állampolgári kötelezettségekről. A katonai

Részletesebben

HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A részei Középszint Emelt szint Szóbeli Szóbeli 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGATÁRGY I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGATÁRGY I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGATÁRGY I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A felnövekvő generáció nem rendelkezik ismeretekkel a honvédelemről, a minősített időszakokban rá háruló állampolgári kötelezettségekről.

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 25. 14:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA VÁLTOZÁSAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA VÁLTOZÁSAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA VÁLTOZÁSAIRÓL Tisztelt Kollégák! Tisztelt Érettségiző Diákok! A kétszintű, úgynevezett kompetenciaalapú érettségi 2005-ös bevezetése óta leszűrt tapasztalatok

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 1:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA VÁLTOZÁSAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA VÁLTOZÁSAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA VÁLTOZÁSAIRÓL Tisztelt Kollégák! Tisztelt Érettségiző Diákok! A kétszintű, úgynevezett kompetenciaalapú érettségi 2005-ös bevezetése óta leszűrt tapasztalatok

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA HONVÉDELMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA HONVÉDELMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK HONVÉDELMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MINTAFELADAT A) altétel Mutassa be a mérgező harcanyagok rendszerezését élettani hatásuk alapján! Mondjon 1-1 példát a mérgező

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 5. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 20. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 25. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 25. 14:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 015. május 6. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1612 ÉRETTSÉG VZSGA 2016. október 25. KATONA ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Fontos tudnivalók A

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 20. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 7. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 19. 14:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

GÉPGYÁRTÁS-TECHNOLÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

GÉPGYÁRTÁS-TECHNOLÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA GÉPGYÁRTÁS-TECHNOLÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 14:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II.

VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint Írásbeli Szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 063 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. február. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

KÖZLEKEDÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont

KÖZLEKEDÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont KÖZLEKEDÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ MINTAFELADATOKHOZ Általános tudnivalók A rövid választ igénylő feladatok javítása, értékelése Értékelési alapelv, hogy a javítókulcsban

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZMŰVELŐDÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖZMŰVELŐDÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZMŰVELŐDÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint Írásbeli Szóbeli Írásbeli Szóbeli 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene emelt szint 0912 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM DALLAMDIKTÁLÁS I. ÖSSZETEVŐ

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene emelt szint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 28. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM DALLAMDIKTÁLÁS I. ÖSSZETEVŐ 1.

Részletesebben

KÖZGAZDASÁG ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont

KÖZGAZDASÁG ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont KÖZGAZDASÁG ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

Azonosító jel: KATOLIKUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: KATOLIKUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 21. KATOLIKUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

FÖLDRAJZ A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

FÖLDRAJZ A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA FÖLDRAJZ A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA A vizsga szerkezete A középszintű tantárgyi érettségi írásbeli és szóbeli vizsgából áll. Az írásbeli vizsga során a vizsgázónak egy központilag összeállított

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI MATEMATIKA ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 21. OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI MATEMATIKA ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 21. OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika középszint Javítási-értékelési útmutató 063 MATEMATIKA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. február. OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 25. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia írásbeli

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem emelt szint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 10. TÖRTÉNELEM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok javításához

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia írásbeli

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus szakképesítés. 3726-10 Hallásakusztika modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus szakképesítés. 3726-10 Hallásakusztika modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc 100 pont A vizsgán használható

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

KÖZÚTI ÉS LÉGI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II.

KÖZÚTI ÉS LÉGI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. KÖZÚTI ÉS LÉGI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont.

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont. KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Emelt szint 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 13. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási középszint alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Honvédelmi alapismeretek

Honvédelmi alapismeretek Honvédelmi alapismeretek Tájékoztató füzet 1 TISZTE L T HA LLGA TÓK! A Magyar Honvédség hivatásos haderő, békeidőszakban az utánpótlá- sa kizárólag önkéntes alapon történik. A honvédelemre és a haza fegyveres

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok

Részletesebben

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint CD lejátszó

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 30. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 13. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Azoknál a

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 12. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó biztosítja szöveges

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA A vizsga részei EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint Szóbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Katonai alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

FÖLDRAJZ II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FÖLDRAJZ II. A VIZSGA LEÍRÁSA FÖLDRAJZ II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Írásbeli vizsga Írásbeli vizsga 120 perc 1 perc 240 perc 20 perc 100 pont 0 pont 100 pont 0 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Közlekedési alapismeretek középszint

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 25. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. PSZICHOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 19. 14:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pszichológia

Részletesebben

KÉMIA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÉMIA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÉMIA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga 120 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán

Részletesebben