S U R V E I L L A N C E R E N D S ZE R

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "S U R V E I L L A N C E R E N D S ZE R"

Átírás

1 EPIDEMIOLÓGIAI FELÜGYELETI RENDSZEREK NEMZETI NOSOCOMIALIS S U R V E I L L A N C E R E N D S ZE R Felhasználói kézikönyv 1. KIADÁS 2005.

2 Készült az Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és az azt támogató Informatikai Rendszer PHARE projekt támogatásával a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Kórházi Járványügyi osztályán (osztályvezető: dr. Böröcz Karolina) Szerzők: dr. Szilágyi Emese Dr. Kurcz Andrea Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 1. kiadás Nyomdai és kötészeti munka: Fodor József Országos Közegészségügyi Központ házi nyomda, 300 példány Budapest 2005

3 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 1.1 Cél 1.2 A nosocomialis surveillance főbb szolgáltatásai Kötelező jelentések Nosocomialis járvány bejelentések karbantartása Véráramfertőzés bejelentések karbantartása Multirezisztens kórokozók által okozott fertőzés bejelentések karbantartása Összesítések Alrendszerek folyamatai Jelentések karbantartása Statisztikák 2. Funkcionális jogosultságok Munkafolyamatok ITO alrendszer bejelentések karbantartása ITO I-es kérdőív Menűpont Akció Eredmény ITO II-es kérdőív Menűpont Akció Eredmény ITO III-as kérdőív Menűpont Akció Eredmény PIC alrendszer bejelentések karbantartása PIC I-es kérdőív Menűpont Akció Eredmény PIC II-es kérdőív Menűpont Akció Eredmény PIC III-as kérdőív Menűpont Akció Eredmény

4 3.3. Sebfertőzés bejelentések karbantartása Sebfertőzés 1-es adatlap Menűpont Akció Eredmény Sebfertőzés 2-es adatlap Menűpont Akció Eredmény Sebfertőzés 3-as adatlap Menűpont Akció Eredmény Sebfertőzés 4-es adatlap Menűpont Akció Eredmény Sebészeti osztályos bejelentések karbantartása Sebészeti osztályos bejelentés 1-es adatlap Menűpont Akció Sebészeti osztályos bejelentés 2-es adatlap Menűpont Akció Eredmény Sebészeti osztályos bejelentés 4-es adatlap Menűpont Akció Eredmény Sebészeti osztályos bejelentés A adatlap Menűpont Akció Eredmény Sebészeti osztályos bejelentés B adatlap Menűpont Akció Eredmény Teljeskörű bejelentések karbantartása Teljes körű bejelentések A adatlap Menűpont Akció Eredmény Teljes körű bejelentések B adatlap Menűpont Akció Eredmény

5 1 Bevezetés 1.1 Cél A nosocomialis felügyeleti rendszer célja az elkerülhető fertőzések megelőzése az aktív fekvőbeteg intézményekben, országos fertőzés megelőzési stratégiák kidolgozása: n Interhospitális összehasonlításra alkalmas hazai adatbázis létrehozása a leggyakoribb nosocomiális fertőzésekre vonatkozóan; l n Csatlakozás az EU ilyen jellegű adatbázisához (HELICS). n Egységes (szakmai kollégiumokkal egyeztetett) költség hatékony fertőzés megelőzési módszerek kidolgozása, és közzététele n A fertőzések etrinsic rizikó tényezőinek csökkentése. n Kórokozók antibiotikum érzékenységének monitorozása, multirezisztens kórokozók detektálása, hatékony antibiotikum stratégia kidolgozása. n Az EU szerte elfogadott minőségi indikátorok bevezetése n.nosocomialis járványok megelőzése. n ÁNTSZ szakmai felügyeletének biztosítása.

6 A program indítása, bejelentkezés, jelszó megváltoztatása A program használatához elsődlegesen Internet elérhetőségre van szükség. A honlap elérhetőségi címe Ezt a címet javasoljuk elmenteni. A bejelentkező képernyőn a rendszer kéri a felhasználói nevet és jelszót, melyet a területileg illetékes megyei / fővárosi ÁNTSZ n keresztül az OTH Informatikai főosztálya személyekre szólóan adta meg. A felhasználói név és jelszó beírását követően Bejelentkezés gombra kell kattintani. A rendszer ellenőrzi a felhasználói névhez tartozó jelszót, majd megnyitja a programot. Helytelenül begépelt adatok esetében 5 próbálkozásra van lehetőség, majd a rendszer letiltja a felhasználót. A program sikeres elindítása után az alábbi főmenü jelenik meg. Az első sikeres indítás után az OTH által megadott jelszó megváltoztatását javasoljuk. A jelszó legyen titkos. A külső adatszolgáltatás sorra kell kattintani, hogy az alábbi menüpontot kapjuk: A Nemzeti nosocomiális surveillance sorra kattintva, megjelennek a rendszer főbb szolgáltatásai.

7 1.2. A nosocomialis surveillance főbb szolgáltatásai A kötelező jelentések sorra kattintva megjelennek a kötelező jelentések panelei Kötelező jelentések karbantartása -Nosocomiális járványok -Nosocomiális véráramfertőzések -Multirezisztens kórokozók által okozott nosocomiális fertőzések A nosocomialis felügyeleti rendszerben három kötelező egyedi adatokat kérő jelentés van. Ezek a következők: Nosocomialis járványok Nosocomialis véráram fertőzések

8 Multirezisztens kórokozók által okozott nosocomialis fertőzések A rendszer által biztosított szolgáltatás lehetővé teszi ezen jelentések on-line rögzítését a rendszerben, megtekintését, visszakeresését, szerkesztését, és automatikus iktatását. A jelentéseket a kórházak viszik fel, a megyei ÁNTSZ munkatársak (illetékességi területükre vonatkozóan) és az OEK munkatársak kereshetnek a bejelentések között, megnézhetik azokat. Az OEK nem láthatja a kórházat azonosító adatokat, csak a kórházat azonosító kódot láthatja Nosocomialis járvány bejelentések karbantartása Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Kötelező jelentések à Nosocomialis járványok Akció Keresés A rögzített Nosocomialis járvány bejelentések között lehet keresni Járvány kezdete, Járvány vége,, Kórház név, Kórház kód, Járvány típusa, Megbetegedettek száma, Kórokozó megnevezése alapján. Bejelentés Nosocomialis járvány bejelentés létrehozását a Nosocomialis járvány kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására a Nosocomialis járvány bejelentés oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására a Járvány osztály lista képernyőre érünk. Ha beállítottuk a lista értékeit akkor a Következő nyomógombot lenyomva a Járvány terjedési módja képernyőre jutunk. Ezek után a Következő gomb lenyomásának hatására a Járványügyi intézkedéseket adhatjuk meg. Az intézkedések után megadhatjuk a Járvány leírás-át. A Következő gomb lenyomásának hatására az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat.

9 Módosítás A Nosocomialis járvány kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A Nosocomialis járvány kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből. Eredmény Aktualizált Nosocomialis járvány nyilvántartás. A képernyőn a következő mezők jelennek meg: A kórház kódját a rendszer automatikusan megadja. A járvány kezdete: az első megbetegedés kezdetének, a tünetek megjelenésének időpontja. Járvány vége: az utolsó megbetegedés/kolonizáció azonosítása, melyhez hozzáadódik a kórokozóra jellemző maimális lappangási idő (nosocomiális kórokozók esetében 72 óra) A járvány típusát listáról kell kiválasztani

10 A kórokozót a kórokozó kódtábláról kell kiválasztani a nyíllal. Az osztály kiválasztása a kórházi osztály típ

11

12 A járvány terjedési módja az alábbi táblán jelölendő. A meghozott intézkedésekre rá kell kattintani. A járvány leírását követően a következő oldalon megjelenik a teljes járványról bevitt adat, a létrehoz gombbal létrejön a jelentés. A létrehoz ( rögzít ) gomb használata, feltétlenül szükséges az adatok elküldéséhez.

13 Véráramfertőzés bejelentések A nosocomiális véráramfertőzések esetdefiniciója ( CDC szerint ) megtalálható az OEK EPINFO 9.évfolyam 3. különszám ( 2002.május 30 ) : Tájékoztató A nosocomiális surveillance során alkalmazandó módszerekről. I.rész: A nosocomiális fertőzések definíciói Véráramfertőzés bejelentések karbantartása Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Kötelező jelentések à Véráram fertőzések Akció Keresés A rögzített Véráram fertőzés adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név, Kórház kód, Beteg név kódja, Beteg neme, Kórokozó, Primér vagy szekundér fertőzés, Kórházi osztály típusa, ITO vagy PIC osztály és Fertőzés kimenetele alapján.

14 Bejelentés Véráram fertőzés adatlap létrehozását a Véráram fertőzés adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására a Véráram fertőzés alapadatok oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására a Véráram fertőzés rizikó tényezők lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva az Alkalmazott antibiotikum lista karbantartó felületre jutunk. A következő képernyőn Egyéb adatokat adhatunk meg, majd az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuke a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás A Véráram fertőzés kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A Véráram fertőzés kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből. Eredmény Aktualizált Véráram fertőzés adatlap nyilvántartás. A véráramfertőzés bejelentés esetében a következő mezők láthatók.

15 Kórház neve: A rendszer automatikusan megadja. Normális üzemmód esetén nem lehet szerkeszteni ezt a mezőt. Kórház kódja: A rendszer automatikusan megadja. Normális üzemmód esetén nem lehet kiválasztani ezt a mezőt. Dátum: Kötelezően kitöltendő mező. A formátum kötött évévévév.hóhó.napnap. Hibás dátumot (pl ) a rendszer nem fogad el. Beteg neve: Kötelezően kitöltendő mező. Beteg TAJ száma Nem kötelezően kitöltendő mező, az azonosítást segíti elő. Kitöltése értelemszerűen. Beteg kora: Kötelezően kitöltendő mező. A formátum kötött, csak szám karaktereket lehet beírni a mezőbe. A felnőttek esetén az életkort években, újszülöttek esetén hetekben kell megadni.

16 Beteg neme: Kötelezően kitöltendő mező. Kitöltése szótárból történik A legördülő lista a kis nyílra kattintást követően ajánlja fel a lehetőségeket választásra. Válasszon a listából férfi/nő lehetőségek közül. Áthelyezés/felvétel: Nem kötelezően kitöltendő mező. Kitöltése szótárból történik A legördülő lista a kis nyílra kattintást követően ajánlja fel a lehetőségeket választásra Válasszon a listából áthelyezés/felvétel lehetőségek közül. Felvétel időpontja. Kötelezően kitöltendő mező. Az osztályra történt felvétel időpontja. A formátum kötött évévévév.hóhóh.napnap Kórházi osztály típus: Nem kötelezően kitöltendő mező, kitöltése szótárból történik, mint a nosocomiális járványok esetében PIC Fertőzés: Nem kötelezően kitöltendő mező. Kitöltése szótárból történik A legördülő lista a kis nyílra kattintást követően ajánlja fel a lehetőségeket választásra Válasszon a listából igen (a fertőzés perinatális intenzív centrumban történt)/nem (a fertőzés nem perinatális intenzív centrumban történt lehetőségek közül Ha PIC anyai eredetű fertőzés, akkor a beteg súlya: Nem kötelezően kitöltendőként jelölt mező., de amennyiben a PIC fertőzésre igen választ adott, kérjük töltse ki ezt a mezőt is. Kitöltése szótárból történik. A legördülő lista a kis nyílra kattintást követően az 4 születési súly szerinti csoport kategóriát lehetőségeket ajánlja fel választásra A CDC metodikája alapján meghatározott születési súly szerinti csoportok a következők: <= <1000 gramm gramm gramm > 2500 gramm Felvételi diagnózis: Kötelezően kitöltendő mező. Kitöltése szótárból történik. A szótárban a lehetséges felvételi diagnózisok a BNO kód alapján megfelelően vannak csoportosítva. A kiválaszt gombra kattintást követően egy ún kereső kiválasztó képernyőre jutunk :

17 A keresés elindítása a Keresés funkciógombra kattintva történik meg. A funkciógomb felett az alábbi 3 keresési szempont beállításával szűkíthetjük a keresést : BNO10 csoportnév Betegségnév BNO kód. Ha a betegségnevet vagy BNO kódot nem ismerjük pontosan a % jel alkalmazásával megadhatjuk a néven szereplő ismert karaktereket. Pl: G% keresse az össze G-vel kezdődő betegség nevet % G keresse az össze G-vel végződő betegség nevet % G %keresse az össze G karaktert tartalmazó végződő betegség nevet A betegség név előtti kis piros nyíl ikonra kattintva kiválasztjuk a megfelelő betegséget, ami automatikusan visszajuttat az eredeti adatlapra, a kiválasztott felvételi diagnózis beíródik a mezőbe. Elbocsátás időpontja: Kötelezően kitöltendő mező. Az osztályról történt elbocsátás időpontja. A formátum kötött évévévév.hóhóh.napnap Véráram fertőzés diagnózis időpontja: Kötelezően kitöltendő mező. A klinikai tünetek kezdetének időpontja. A formátum kötött évévévév.hóhóh.napnap Primér szepszis alakult-e ki: Nem kötelezően kitöltendőként jelölt mező, nosocomialis szepszis bejelentés esetén megadása szükséges. Kitöltése szótárból történik A legördülő lista a kis nyílra kattintást követően ajánlja fel a lehetőségeket választásra Válasszon a listából igen (primer szepszis)/nem (szekundér szepszis) lehetőségek közül Primér szepszis / szepszis = centrális érkatéterrel összefüggő véráramfertőzés Szekundér véráramfertőzés esetben a primér fertőzés megnevezése: Primér véráramfertőzés esetén nem kötelezően kitöltendőként jelölt mező, azonban abban az esetben ha az előző kérdésre nem választ adott és szekunder véráramfertőzésről van szó, kitöltése kötelező. Kitöltése értelemszerűen, a következő módon történik: - S-PUL (szekunder-pulmonáris eredetű) - S-ÚTI (Szekunder-húgyúti fertőzés eredetű) - S-DIG (Szekunder-emésztő traktus eredetű) - S- SSI (Szekunder-sebfertőzés eredetű, SSI=surgical site infection=sebfertőzés) - S-SST (Szekunder bőr és lágyrész eredetű, SST=skin and soft tissue=bőr és lágyrész) - S-OTH (Szekunder egyéb eredetű, OTH=other=egyéb)

18 Laboratóriumi vizsgálattal igazolt szepszis: Kötelezően kitöltendőként jelölt mező. Kitöltése szótárból történik A legördülő lista a kis nyílra kattintást követően ajánlja fel a lehetőségeket választásra Válasszon a listából igen (laboratóriumi vizsgálattal igazolt szepszis)/nem (laboratóriumi vizsgálattal nem igazolt szepszis) lehetőségek közül. Következő oldal: Rizikó tényező választása A mező melletti kis négyzetre kattintva több egyidejű választás is megengedett. A rendszer nem tesz különbséget etrinsic és intrinsic rizikó tényező között. Az alábbiakban felsorolt rizikó tényezők esetében, egy választást kérünk: - A szúrás helye - A szúrás helyszíne - A szúrás körülményei - A katéter anyaga - A katéter lumeneinek száma - A kivitelező orvos

19 Következő oldal: Véráramfertőzés rizikótényező adatok: Minden egyes rizikó tényezőre külön sort kell létrehozni. Továbblépés a következő oldal gombbal. Rizikó tényező: Kötelezően kitöltendőként jelölt mező, de nem kötelező adat. A program megengedi, hogy a következő oldal gombbal továbblépjen. Ha adatsort akar létrehozni (létrehoz gomb) a program csak akkor enged tovább, ha ezt a mezőt is kitöltötte. Következő oldal: Alkalmazott antibiotikumok: Minden egyes antibiotikumra külön sort kell létrehozni. Továbblépés a következő oldal gombbal. Antibiotikum hatóanyag: Kötelezően kitöltendőként jelölt mező, de nem kötelező adat. A program megengedi, hogy a következő oldal gombbal továbblépjen. Ha adatsort akar létrehozni (létrehoz gomb) a program csak akkor enged tovább, ha ezt a mezőt is kitöltötte. Antibiotikumok alkalmazása: Antibiotikumok alkalmazás időtartama Dózis alkalmazott antibiotikum mkaraktert, csak egész szám bejegyzést fogad el. Következő oldal (csak akkor jelenik meg, ha az első oldalon a Laboratóriumi vizsgálattal igazolt szepszis pontnál Igen-t választott):

20 Minden egyes haemoculturára külön sort kell létrehozni. Továbblépés a következő oldal gombbal. Kórokozó megnevezése: Kötelezően kitöltendőként jelölt mező, de nem kötelező adat. A program megengedi, hogy a következő oldal gombbal továbblépjen. Ha adatsort akar létrehozni (létrehoz gomb) a program csak akkor enged tovább, ha ezt a mezőt is kitöltötte. Következő oldal: Egyéb nos fertőzés Nem kötelező adat A beteg egyéb nosocomialis fertőzésben szenved-e? Nem kötelező adat. Válasszon a listából. Amennyiben a beteg elhalálozott, meg kell jelölni a véráramfertőzés összefüggését a halálozással a következők szerint: HO= a véráramfertőzés a halál oka ÖHO = a véráramfertőzés összefüggésben van a halál okával, N=a fertőzés nincs összefüggésben a halál okával, I= ismeretlen Boncolási jegyzőkönyv alátámasztja. Nem kötelező adat. Válasszon a listából: Igen, Nem! Egyéb nosocomiális fertőzés: Nem kötelező adat. A listáról válaszható, egyéb fertőzés esetén. Amennyiben a beteg elhalálozott meg kell jelölni a véráramfertőzés összefüggését a halálozással a következők szerint. 1, HO = a véráramfertőzés a halál oka 2, ÖHO = a véráramfertőzés összefüggésben van a halál okával 3, N = a véráramfertőzés nincs összefüggésben a halál okával 4, I = ismeretlen Boncolási jegyzőkönyv alátámasztja a véráramfertőzést. Nem kötelező adat. Válasszon a listából igen/nem.

21 A következő oldalra kattintva láthatók a bevitt adatok. Az adatok módosításához lehetőség van az előző oldalakra visszatérni, módosítani. A létrehoz ( rögzít ) gomb használata, feltétlenül szükséges az adatok elküldéséhez.

22 Következő oldal: Ezen a képernyőn ellenőrizheti az adatait. A létrehoz gombra kattintva adatait továbbítja a rendszerbe. Ezt követően szerkesztésre nincs lehetőség. 20

23 Multirezisztens kórokozók által okozott fertőzés bejelentések karbantartása Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Kötelező jelentések à MRK fertőzések A programban választható multirezisztens kórokozók: Multirezisztens kórokozók kódja: Kórokozó Rezisztencia Kód S.aureus Methicillin/Oacillin MRSA Enterococcus spp. Vancomycin Enterobacter spp. Széles spektumú Penicillin, Carbapenem, Quinolon, Amynoglycoside, Cotrimoazol MENB E.coli 3. gen Cephalosporin, Quinolon, Carbapenem MECO K.pneumoniae MKLE VRE 3. gen Cephalosporin, Quinolon, Carbapenem Acinetobacter spp. Cotrimoazol, Quinolone, Carbapenem, Amynoglycosid P. aeruginosa MPAE MACI Piperacillin, Ceftazidim, Quinolon, Amynoglycosid, Carbapenem S. maltophilia MSTM Cotrimoazol, Quinolone Akció 21

24 Keresés A rögzített Multirezisztens kórokozók által okozott fertőzés adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név, Kórház kód, Kórházi osztály típus, Kórokozó megnevezése, Beteg név kódja és Beteg születési ideje alapján. Bejelentés MRK adatlap létrehozását az MRK adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására az MRK fertőzés alapadatok oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására a Pozitív tenyésztési adatok lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva a Mikrobiológiai azonosítás képernyőre jutunk. A Következő nyomógomb lenyomásának hatására az MRK infekciók lista képernyőre érünk. Miután kiválasztottuk a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzéseket a következő képernyőn megadhatjuk a fertőzés rizikó tényezőit. Végül További adatokat adhatunk meg az MRK fertőzésről amelynek a Következő nyomógombjának lenyomásának hatására az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás Az MRK adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés Az MRK adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből. Eredmény Aktualizált MRK adatlap nyilvántartás. Az MRK jelentés során a következő mezők láthatók: 22

25 A multirezisztens kórokozó kódja a legördülő listából választható. A felvételi diagnózis a BNO kódból választandó. A kórházi osztály listáról választandó. Ambuláns/ bent fekvő beteg listából kitöltendő adat. 23

26 Ambulancia megnevezése kötelező mező. Amennyiben a beteg bent fekvő a nem ambuláns mezőt kell választani. A műtét megnevezése a műtéti kódokból választandó, amennyiben nem történt műtét: 000 A műtét megnevezése után a rezisztencia adatokat kell kitölteni. Az Antibiotikum rezisztencia gombra kattintva,megjelenik a rezisztencia felvételére a lehetőség. A bevitt adatot rögzíteni kell. A rezisztencia rögzítése után megjelenik az előző oldal. A következő oldal -ra kattintva léphetünk tovább. 24

27 A vizsgálati anyag a listából választandó. A bevitt adatot a létrehoz gombbal rögzítjük. Amennyiben tovább kívánunk lépni a következő oldal gombra kell kattintani, ahol a listából válaszható a mikrobiológiai azonosítás. A beteg kezelésénél alkalmazott antibiotikum terápiát rögzítjük a következő oldalon. A hatóanyagok a listából válaszhatók. A következő oldalon az MRK okozott infekció válaszható ki. 25

28 Továbblépve a rizikótényezők jelölhetőek. A következő oldalon a bevezetett intézkedéseket kell rögzíteni 26

29 Következő nyomógombjának lenyomásának hatására az összesítő oldalra jutunk, ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. A létrehoz gombbal küldjük el az adatokat Összesítések Az OEK-ben és a megyei ÁNTSZ-ben a kötelező jelentések adatainak számos statisztikai elemzését láthatják, a megyei ÁNTSZ munkatársai csak a területi jogosultság által megengedett kórházak adatait összesíthetik a statisztikákban. A multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések és véráramfertőzések rizikó tényezőit elemezhetjük, vizsgálhatjuk a kórházi osztályonkénti és korosztály szerinti eloszlást stb. A nosocomialis járványok adataiból megnézhetjük a leggyakoribb kórokozók által okozott járványokat, összesíthetünk kórházi osztályonként és járvány típusonként Alrendszerek folyamatai Jelentések karbantartása Az NNSR nemzeti nosocomialis surveillance felügyeleti rendszerben 4 különböző alrendszerbe lehet bejelentkezni: ITO, PIC, Sebfertőzés, Manuális osztályos. A különböző alrendszerekbe a kórházak felhasználói havi jelentéseket vihetnek fel. Ezeket a jelentéseket az ÁNTSZ megyei szintű felhasználói karbantarthatják, kereshetnek közöttük. 27

30 Statisztikák A megyei ÁNTSZ munkatársak és az OEK a kórházak bejelentéseiből összesítő statisztikákat nézhet meg. A megyei ÁNTSZ munkatársak területi jogosultság alapján csak az adott megyéhez tartozó kórházak bejelentéseinek statisztikáit láthatják. 28

31 2. Funkcionális jogosultságok Szerepkör Megyei ÁNTSZ munkatárs OEK Menüpont Típus M Sz Kötelező jelentések Nosocomialis járványok MRK fertőzések Véráram fertőzések Sebfertőzés alrendszer 1. adatlap 2. adatlap 3. adatlap 4. adatlap Sebészeti osztályos alrendszer A adatlap B adatlap 1. adatlap 2. adatlap 4. adatlap Teljes körű alrendszer A adatlap B adatlap ITO eszközhasználat alrendszer I. kérdőív II. kérdőív III. kérdőív PIC eszközhasználat alrendszer I. kérdőív II. kérdőív III. kérdőív Fertőző betegség esetek Kórházi regisztráció nyilvántartás M T F F F F F F F Kórház M Sz T M Sz T F F F F F F F F F F F F F M F M M M F F M M Kódtáblák karbantartása Nosocomialis rendszer működése 29

32 Munkafolyamatok ITO alrendszer bejelentések karbantartása A főmenüből az ITO eszközhasználati alrendszerre kattintva a következő kép jelenik meg: ITO I-es kérdőív Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à ITO eszközhasználat alrendszer à I kérdőív 30

33 Akció Keresés A rögzített ITO I kérdőívek között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés ITO I-es kérdőív létrehozását az ITO I kérdőív kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására az I-es kérdőív fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Eszközhasználati adatok hozzáadása lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. 31

34 Módosítás Az ITO I-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés Az ITO I-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből. Az adatok kitöltését követően a következő mezők jelennek meg: Az adatlap kitöltését követően a következő oldalon megjelenik a naponta rögzítendő beteglétszámra és eszközös napokra vonatkozó oldal, mely a hónap végén összesíti az új felvételek számát, az ápolási és az eszközös napok számát. A napok számánál először az 1. azaz az első napot, majd a naptár szerinti sorrendben kell beírni. 32

35 A hónap végén létrejön a havi tábla, mely előző gombbal javítható, következő gombbal megjelenik a létrehoz gomb; a létrehoz gombbal az adatlap elküldhető Eredmény Aktualizált ITO I kérdőív nyilvántartás ITO II-es kérdőív Menüpont 33

36 Nemzeti nosocomialis surveillance à ITO eszközhasználat alrendszer à II kérdőív Akció Keresés A rögzített ITO II kérdőívek között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés 34

37 ITO II-es kérdőív létrehozását az ITO II kérdőív kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására az II-es kérdőív fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Fertőzési adatok hozzáadása lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás Az ITO II-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés Az ITO II-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből. A II-es adatlap a regisztrált fertőzésekre vonatkozik: A fertőzés megnevezése listából választandó: Centrális katéterrel, lélegeztetéssel, húgyúti katéterrel összefüggő és ugyanezen fertőzések ha eszközzel nem összefüggőek. Az adatlap 35

38 kitöltendő mind a 6 típusú fertőzésre vonatkozóan, ha nem volt fertőzés=0. Amennyiben eszközhasználattal összefüggő a fertőzés, rögzíteni kell az eszközös napok számát is, amennyiben eszközzel nem összefüggő a fertőzés, az eszközös napokat nem kell beírni, csak az ápolási napokat. Az ápolási napokat minden esetben rögzíteni kell. Egy adott fertőzés esetében a létrehoz gombbal az adatok rögzítésre kerülnek. Az új gombbal újból megjelenik az oldal, kitöltést követően, létrehozás. Miután mind a 6 típusú fertőzésre vonatkozóan kitöltésre kerülnek az adatok a létrehoz gombbal elküldésre kerülnek Eredmény Aktualizált ITO II kérdőív nyilvántartás ITO III-as kérdőív Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à ITO eszközhasználat alrendszer à III kérdőív Akció Keresés 36

39 A rögzített ITO III kérdőívek között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés ITO III-as kérdőív létrehozását az ITO III kérdőív kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására az III-as kérdőív fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Antibiotikum rezisztencia adatok hozzáadása lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás Az ITO III-as kérdőív kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés Az ITO III-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből. A III-as adatlap az izolált kórokozókra és antibiotikum rezisztenciájukra vonatkozik. A fertőzés típusa, a kórokozó, váladékminta listákból kiválasztandó. Az antibiotikum rezisztencia kitöltendő a megjelölt antibiotikumokra vonatkozóan. Létrehoz gombbal az adat továbbítható, következő gombbal újabb kórokozó rögzíthető és lista keletkezik, ami a lista végén a létrehoz gombbal továbbítható. 37

40 Eredmény Aktualizált ITO III kérdőív nyilvántartás PIC alrendszer bejelentések karbantartása PIC I-es kérdőív A főmenüből az PIC eszközhasználati alrendszerre kattintva a következő kép jelenik meg: 38

41 Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à PIC eszközhasználat alrendszer à I kérdőív Akció Keresés A rögzített PIC I-es kérdőívek között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés 39

42 PIC I-es kérdőív létrehozását a PIC I-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására a PIC I-es kérdőív fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Eszközhasználati adatok hozzáadása lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás A PIC I-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A PIC I-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből. Az adatok kitöltését követően a következő mezők jelennek meg: 40

43 Az adatlap a 4 születési súlykategória szerint külön töltendő ki. Súlykategóriák: < 1000 gr, gr, gr, > 2500 gr Az adatlap kitöltését követően a következő oldalon megjelenik a naponta rögzítendő beteglétszámra és eszközös napokra vonatkozó adatlap, mely a hónap végén összesíti az új felvételek számát, az ápolási és az eszközös napok számát A napok számánál először az 1. azaz az első napot, majd a naptár szerinti sorrendben kell beírni. A hónap végén a létrehoz gombbal az adatlap elküldhető. 41

44 Eredmény Aktualizált PIC I-es kérdőív nyilvántartás PIC II-es kérdőív Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à PIC eszközhasználat alrendszer à II kérdőív Akció Keresés A rögzített PIC II-es kérdőívek között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. 42

45 Bejelentés PIC II-es kérdőív létrehozását a PIC II-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására a PIC II-es kérdőív fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Eszközhasználati adatok hozzáadása lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás A PIC II-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A PIC II-es kérdőív kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből. A II-es adatlap szintén a 4 születési súlykategóriánként külön töltendő ki és a regisztrált fertőzésekre vonatkozik. 43

46 A fertőzés megnevezése listából választandó: Centrális katéterrel, lélegeztetéssel, köldök katéterrel összefüggő és ugyanezen fertőzések ha eszközzel nem összefüggőek. Az adatlap kitöltendő mind a 6 típusú fertőzésre vonatkozóan, ha nem volt fertőzés=0. Amennyiben eszközhasználattal összefüggő a fertőzés, rögzíteni kell az eszközös napok számát is, amennyiben eszközzel nem összefüggő a fertőzés, az eszközös napokat nem kell beírni, csak az ápolási napokat. Az ápolási napokat minden esetben rögzíteni kell. Egy adott fertőzés esetében a létrehoz gombbal az adatok rögzítésre kerülnek. Az új gombbal újból megjelenik az oldal, kitöltést követően, létrehozás. Miután mind a 6 típusú fertőzésre vonatkozóan kitöltésre kerülnek az adatok, a létrehoz gombbal, az adatlap elküldésre kerül Eredmény Aktualizált PIC II-es kérdőív nyilvántartás. 44

47 3.2.3 PIC III-as kérdőív Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à PIC eszközhasználat alrendszer à III kérdőív Akció Keresés A rögzített PIC III-as kérdőívek között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés PIC III-as kérdőív létrehozását a PIC III-as kérdőív kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására a PIC IIIas kérdőív fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Antibiotikum rezisztencia adatok hozzáadása lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. A III-as adatlap az izolált kórokozókra és antibiotikum rezisztenciájukra vonatkozik. A fertőzés típusa, a kórokozó, váladékminta listákból kiválasztandó. Az antibiotikum rezisztencia kitöltendő a megjelölt antibiotikumokra vonatkozóan. Létrehoz gombbal az adat továbbítható, következő gombbal újabb kórokozó rögzíthető és lista keletkezik, ami a lista végén a létrehoz gombbal továbbítható. 45

48 46

49 Módosítás A PIC III-as kérdőív kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A PIC III-as kérdőív kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből Eredmény 47

50 Aktualizált PIC III-as kérdőív nyilvántartás Sebfertőzés bejelentések karbantartása Sebfertőzés 1-es adatlap Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Sebfertőzés alrendszer à 1 adatlap Akció Keresés A rögzített 1-es adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés 48

51 A sebfertőzés 1-es adatlap a választott műtéti kategóriákra vonatkozóan csak a regisztrált sebfertőzés esetén töltendő ki. 1-es adatlap létrehozását az 1-es adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására az 1-es adatlap fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Operáció adatai lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás Az 1-es adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés Az 1-es adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből Eredmény 49

52 Aktualizált sebfertőzés 1-es adatlap nyilvántartás. A következő mezők jelennek meg: 50

53 51

54 A táblázat értelemszerűen töltendő ki. A műtéti kód a listából választandó. A műtét ideje percben kitöltendő (nem órában) A műtéti környezet az ismert 4 kategória szerint töltendő: tiszta, tiszta-szennyezett, kontaminált, fertőzött-kontaminált. Az ASA stádium 1-től-5-ig. A sebfertőzés típusa: felületes, mély, szervi/üregi Sebfertőzés 2-es adatlap Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Sebfertőzés alrendszer à 2 adatlap Akció Keresés 52

55 A rögzített 2-es adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. A sebfertőzés 2-es adatlapja a havi összesítő adatlap, melyen, a hónap végén rögzítendők a választott kategóriába(ákban) végzett műtétek száma és sebfertőzések száma. A2-es adatlap akkor is kitöltendő, ha nem volt az adott hónapban sebfertőzés, akkor a fertőzések száma = 0. Amennyiben egy adott műtétes osztályon belül több műtéti kategória kerül kiválasztásra, ezt egy 2-es adatlapra kell kitölteni Bejelentés 2-es adatlap létrehozását a 2-es adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására a 2-es adatlap fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Műtétek fertőzési adatai lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Amennyiben egy másik sebészeti műtéti kategóriát szeretnénk rögzíteni ugyan azon az osztályon, az új gombbal megjelenik az első tábla, mely kitöltését követően a létrehoz gombbal listázza az adatokat. A következő oldalon megjelenő létrehoz gombbal az adatok továbbíthatók. 53

56 Módosítás A 2-es adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A 2-es adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből Eredmény Aktualizált sebfertőzés 2-es adatlap nyilvántartás Sebfertőzés 3-as adatlap Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Sebfertőzés alrendszer à 3 adatlap Akció Keresés A rögzített 3-as adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés A 3-as adatlap abban az esetben töltendő ki, amennyiben történt mikrobiológiai vizsgálat és izoláltak kórokozót. 3-as adatlap létrehozását a 3-as adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására a 3-es adatlap fejléc oldalra 54

57 megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására a Műtétek és kórokozók hozzáadása lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot, akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk, ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Az adatok bevitelekor a következő mezők jelennek meg: 55

58 A műtéti kód kiválasztandó, a kórokozó szintén. Az antibiotikum rezisztenciánál beírható: É-érzékeny, M-mérsékelt, R-rezisztens A következő oldalon megjelenik a végzett műtét, a kórokozó és rezisztencia. 56

59 A létrehoz gombbal az adatlap elküldhető. Módosítás A 3-as adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A 3-as adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből Eredmény Aktualizált sebfertőzés 3-as adatlap nyilvántartás Sebfertőzés 4-es adatlap Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Sebfertőzés alrendszer à 4 adatlap 57

60 Akció Keresés A rögzített 4-es adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód, Kórokozó, Beteg kora, Felvétel időpontja, Első műtét alapján. Bejelentés A 4-es adatlap a választott műtéti kategóriában végzett minden egyes műtét esetében kitöltendő, függetlenül attól, hogy volt-e fertőzés vagy nem. 4-es adatlap létrehozását a 4-es adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására az Alapadatok oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Antibiotikum profilais lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot, akkor a Következő nyomógombot lenyomva az Fertőzési és követési adatok képernyőre jutunk. A Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk, ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. A 4-es adatlap kitöltésekor, a következő mezők jelennek meg: 58

61 Az adatok értelemszerű kitöltését követően, a következő oldalon az antibiotikum profilaisra vonatkozó adatok töltendők ki. Az antibiotikum kiválasztható, a dózis milligrammban/nap töltendő ki. Amennyiben nem alakult ki sebfertőzés a következő oldalon a halálozásra vonatkozó kérdés kötelezően kitöltendő, majd létrehoz gombbal az adatlap elküldhető. 59

62 Amennyiben kialakult sebfertőzés a következő oldalon megjelennek a sebfertőzésre vonatkozó adatok, melyek kitöltendők. Módosítás A 4-es adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A 4-es adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből. 60

63 Eredmény Aktualizált sebfertőzés 4-es adatlap nyilvántartás Sebészeti osztályos bejelentések karbantartása Sebészeti osztályos bejelentés 1-es adatlap Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Sebészeti osztályos alrendszer à 1 adatlap Akció Keresés A rögzített 1-es adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés 1-es adatlap létrehozását az 1-es adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására az 1-es adatlap fejléc oldalra megyünk. 61

64 A kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Operáció adatai lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot (a Létrehoz nyomógombbal), akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk, ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás Az 1-es adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. 62

65 Törlés Az 1-es adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből. Eredmény Aktualizált sebészeti osztályos 1-es adatlap nyilvántartás Sebészeti osztályos bejelentés 2-es adatlap Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Sebészeti osztályos alrendszer à 2 adatlap Akció Keresés A rögzített 2-es adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés 2-es adatlap létrehozását a 2-es adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására a 2-es adatlap fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Műtétek fertőzési adatai lista karbantartó felületre érünk. 63

66 Ha rögzítettük a táblázatot (a Létrehoz nyomógombbal), akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk, ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás A 2-es adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A 2-es adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből Eredmény Aktualizált sebfertőzés 2-es adatlap nyilvántartás Sebészeti osztályos bejelentés 4-es adatlap Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Sebészeti osztályos alrendszer à 4 adatlap Akció 64

67 Keresés A rögzített 4-es adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód, Kórokozó, Beteg kora, Felvétel időpontja, Első műtét alapján. Bejelentés 4-es adatlap létrehozását a 4-es adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására az Alapadatok oldalra megyünk. A kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására az Antibiotikum profilais lista karbantartó felületre érünk. 65

68 Ha rögzítettük a táblázatot (a Létrehoz nyomógombbal), akkor a Következő nyomógombot lenyomva az Fertőzési és követési adatok képernyőre jutunk. A Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk, ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás A 4-es adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A 4-es adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből Eredmény 66

69 Aktualizált sebfertőzés 4-es adatlap nyilvántartás. A sebészeti osztályos alrendszer 1,2 és 4-es adatlapjai és kitöltésük megegyeznek a sebfertőzés alrendszerben bemutatott azonos számú adatlapokkal Sebészeti osztályos bejelentés A adatlap Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Sebészeti osztályos alrendszer à A adatlap Akció Keresés A rögzített A adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés A adatlap létrehozását az A adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására az A adatlap fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására a Nosocomialis fertőzések hozzáadása lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot, akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk, ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. A következő oldal jelenik meg, melyek értelemszerűen kitöltendők: 67

70 A létrehoz gombbal lista keletkezik. Módosítás Az A adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés Az A adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből Eredmény Aktualizált A adatlap nyilvántartás. 68

71 3.4.5 Sebészeti osztályos bejelentés B adatlap Menüpont Nemzeti nosocomialis surveillance à Sebészeti osztályos alrendszer à B adatlap Akció Keresés A rögzített B adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés B adatlap létrehozását a B adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására a B adatlap fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására a Nosocomialis fertőzések hozzáadása lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot, akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk, ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. A B adatlap a regisztrált fertőzések kórokozóira vonatkozik. A következő oldalon a kórokozót, váladékmintát listáról lehet választani, létrehoz gombbal elküldeni. Módosítás 69

72 A B adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés A B adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből Eredmény Aktualizált B adatlap nyilvántartás. A manuális osztályos alrendszer 1,2 és 4-es adatlapjai megegyeznek a sebfertőzés alrendszerben bemutatott azonos számú adatlapokkal Teljes körű bejelentések karbantartása Teljes körű bejelentések A adatlap Menüpont 70

73 Nemzeti nosocomialis surveillance à Teljes körű alrendszer à A adatlap Akció Keresés A rögzített A adatlapok között lehet keresni Dátum, Kórház név és Kórház kód alapján. Bejelentés A adatlap létrehozását az A adatlap kereső kiválasztó képernyő ÚJ nyomógombjának segítségével lehet kezdeményezni. Az ÚJ nyomógomb hatására az A adatlap fejléc oldalra megyünk, ahol a kötelező mezők kitöltése után a Következő nyomógomb lenyomására a Nosocomialis fertőzések hozzáadása lista karbantartó felületre érünk. Ha rögzítettük a táblázatot akkor a Következő nyomógombot lenyomva az összesítő oldalra jutunk ahol eldönthetjük, hogy létrehozzuk-e a bejelentést, vagy visszamegyünk az előző oldalakra és kijavítjuk a helytelen adatokat. Módosítás Az A adatlap kereső kiválasztó képernyő módosítás ikonjára kattintva (kulcs jel) kezdeményezhetjük a módosítást. A módosítás a bejelentés több képernyős űrlapját használja. Törlés Az A adatlap kereső kiválasztó képernyő listájának törlés ikonjára kattintva kezdeményezhetjük. A törlés funkció visszahozhatatlanul törli a bejelentést a rendszerből Eredmény Aktualizált A adatlap nyilvántartás Teljes körű bejelentés B adatlap Menüpont 71

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2005. JANUÁR 1- DECEMBER 31. EPINFO 2006; 7:89-95.

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2007; 24:221-227.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2007; 24:221-227. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2006 EPINFO 2007; 24:221-227. Az NNSR kötelező jelentései

Részletesebben

Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén

Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén Dr Böröcz Karolina Kórházi járványügyi osztály 14. Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyam Siófok

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MISKOLCI EGYETEM PÁLYÁZAT NYILVÁNTARTÁS Miskolc, 2011. április hó ME Számítóközpont V2.0 2011. április 11. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. PÁLYÁZAT ÉLETÚT FOLYAMATA... 4 3. JOGOSULTSÁG... 7 4. FELHASZNÁLÓI

Részletesebben

A KÉMIAI BIZTONSÁGI SZAKRENDSZER ELÉRÉSE...

A KÉMIAI BIZTONSÁGI SZAKRENDSZER ELÉRÉSE... TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyagokkal és keverékekkel végzett tevékenység bejelentéséről sok telephely adattal rendelkező partnerek esetén 1 v 1.0 2015.09.02.

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

Óranyilvántartás (NEPTUN)

Óranyilvántartás (NEPTUN) Óranyilvántartás (NEPTUN) 1. NEPTUN web felületén az óranyilvántartás elérése Az óranyilvántartás adminisztrálására az oktatónak lehetősége van az oktatói weben az Oktatás / Kurzusok menüponton. A beállított

Részletesebben

PAS számlázó szoftver Használati útmutató

PAS számlázó szoftver Használati útmutató PAS számlázó szoftver Használati útmutató 1 Bevezetés 1.1.1 A PAS számlázó szoftver (a továbbiakban számlázó ) a magyar jogszabályoknak megfelelő számla kibocsátására alkalmas, interneten keresztül használható

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében REGISZTRÁCIÓ A regisztrációs felület a bejelentkező ablak jobb alsó sarkában

Részletesebben

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv 2007 Tartalomjegyzék 1. Bejelentkezés... 3 2. A termék kiválasztása... 4 3. Keresés... 5 4. Részletek... 6 5. Rendelés... 7 6. A kosár tartalma... 8 7. Szállítási

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében REGISZTRÁCIÓ A regisztrációs felület a bejelentkező ablak jobb alsó sarkában

Részletesebben

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337.

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. 2005. évben az ÁNTSZ fővárosi és megyei intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára 20 nosocomialis járványt és egy pseudojárványt

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

Szociális ellátások nyilvántartási rendszere CSTINFO Lekérdezői modul

Szociális ellátások nyilvántartási rendszere CSTINFO Lekérdezői modul Szociális ellátások nyilvántartási rendszere CSTINFO Lekérdezői modul Békéscsaba, 2013.május 1 A települési önkormányzatok jegyzői, a közös önkormányzati hivatalok jegyzői, a kormányhivatalok járási hivatalai,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyaggal és készítménnyel végzett tevékenység bejelentéséről

TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyaggal és készítménnyel végzett tevékenység bejelentéséről TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyaggal és készítménnyel végzett tevékenység bejelentéséről A Kémiai Biztonsági Szakrendszer elérése A rendszerbe ÁNTSZ

Részletesebben

Védőnői jelentés összesítője modul. eform Felhasználói kézikönyv

Védőnői jelentés összesítője modul. eform Felhasználói kézikönyv Védőnői jelentés összesítője modul eform Felhasználói kézikönyv 1. ÁNTSZ eform Védőnői jelentés modul... 3 1.1 Bejelentkezés... 3 1.2. Az eform alkalmazás használata... 4 1.2.1 Területi védőnői jogkörrel

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás I. Ellenőrzés Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Alkalmazott képes menü > alkalmazottak alapadatai - Alkalmazottak

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszer használatához a veszélyes anyagokkal veszélyes keverékkel történő tevékenység bejelentése esetén

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszer használatához a veszélyes anyagokkal veszélyes keverékkel történő tevékenység bejelentése esetén TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszer használatához a veszélyes anyagokkal veszélyes keverékkel történő tevékenység bejelentése esetén Az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer Felhasználói útmutató 2015 Tartalom Gyakornoki szerepkör... 3 Regisztráció... 3 Személyes felület használata... 4 Kérdéseim... 4 Mentor keresés... 5

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Educatio Társadalmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. Delegált Admin felület Felhasználói kézikönyv 2012.06.27. Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Elérés...

Részletesebben

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz 1. Jogszabályi háttér Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint: 4. (1) Az e-közmű üzemeltetéséért,

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (2.2)

POSZEIDON dokumentáció (2.2) POSZEIDON dokumentáció (2.2) Gyorsiktatás I. BEJÖVŐ IRATOK IKTATÁSA A Gyorsiktatás felületen lehet beérkező iratainkat a legegyszerűbb módon érkeztetni és iktatni. 1.) VONALKÓD felragasztása a papírra.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

Kezelési segédlet. Magiszter.NET - Alapok

Kezelési segédlet. Magiszter.NET - Alapok Magiszter.NET - Alapok Kezelési segédlet Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 Belépés és kilépés

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Frissítve: 2012.12.03

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Frissítve: 2012.12.03 Frissítve: 2012.12.03 1. Bevezető A visszavett.hu egy aukciós oldal, ahol olyan eszközökre (gépjármű, haszongépjármű, stb.) lehet licitálni, amelyekre korábbi tulajdonosuk hitelt vett fel, vagy lízingelte,

Részletesebben

Technikai segédlet az Akadémiai Adattár felhasználói részére

Technikai segédlet az Akadémiai Adattár felhasználói részére Technikai segédlet az Akadémiai Adattár felhasználói részére Az MTA Akadémiai Adattár az interneten a https://aat.mta.hu/aat címen elérhető. Az oldal eléréséhez elegendő a böngészőprogram (Internet Explorer,

Részletesebben

Regisztráció... 2. Önéletrajzi adatok... 2. Továbblépés új és régi felhasználók esetében egyaránt... 3. Pályázat elkészítése... 4. A részképzés...

Regisztráció... 2. Önéletrajzi adatok... 2. Továbblépés új és régi felhasználók esetében egyaránt... 3. Pályázat elkészítése... 4. A részképzés... Online pályázás lépésről lépésre Tartalom Regisztráció... 2 Önéletrajzi adatok... 2 Továbblépés új és régi felhasználók esetében egyaránt... 3 Pályázat elkészítése... 4 A részképzés... 4 B posztgraduális

Részletesebben

Internet bank felhasználói leírás v1.1

Internet bank felhasználói leírás v1.1 Internet bank felhasználói leírás v1.1 Miután az Internet Bank használatára leadta igénylését, 5 munkanapon belül E- mailben megkapja a Csoport, illetve a Felhasználó nevét, SMS-ben pedig az első belépéshez

Részletesebben

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0 Elmib Önkormányzati hibabejelentő Felhasználói kézikönyv v1.0 Tartalom Az első belépés... 3 Regisztráció utáni első lépések... 4 Kezdő képernyő felépítése... 5 A hibabejelentő menü... 7 Új hiba bejelentése...

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető...3 2. QB-SULI Help...3 3. Regisztráció...3 4. Bejelentkezés...4 4.1. Elfelejtette

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

Webes étkezés rendelés felhasználói kézikönyv

Webes étkezés rendelés felhasználói kézikönyv Webes étkezés rendelés felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék 1 Bejelentkezési képernyő... 2 1.1 Bejelentkezés menete... 2 1.2 Elfelejtett jelszó... 2 2 Főmenü... 3 3 Menüpontok... 3 3.1 Lemondás (pótrendelés)...

Részletesebben

TRACES (Trade Control and Expert System) regisztráció gazdasági szereplőként

TRACES (Trade Control and Expert System) regisztráció gazdasági szereplőként TRACES (Trade Control and Expert System) regisztráció gazdasági szereplőként A regisztráció megkezdése előtt meg kell jegyezni, hogy a rendszert az Európai Unió Bizottsága üzemelteti. Sajnálatos módon

Részletesebben

Oktatás saját intézményben

Oktatás saját intézményben Oktatás saját intézményben A Humán-erőforrás Nyilvántartó Rendszerben rögzítendő adatok egyik nagy csoportját az egy-egy tanév megadott félévére vonatkozó oktatási tevékenységhez kapcsolódó adatok képezik,

Részletesebben

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Útmutató Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Tartalomjegyzék I. Fontos tudnivalók... 3 II. Belépés a felületre... 3 III. E-ügyintézés... 4 1. Bizonylatkitöltés

Részletesebben

Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR)

Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR) Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR) Működése A rendszert az adott iskola weboldalának adminisztrációs felületén keresztül lehet elérni. Az adminisztrációt a tagintézmény vezetők végzik. Minden tagintézmény

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők. munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében

Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők. munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében Regisztrációs segédlet A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása elnevezésű norvég projekt keretében végzett informatikai eszközellátottság felméréséhez 1 1 1 TÁJÉKOZTATÓ az OTH

Részletesebben

Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez

Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez Nyilvántartási szám: ISO 9001: 503/1256(2)-1177(2) BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL TARTALOMJEGYZÉK 1 Sportszervezeti adminisztráció... 3 1.1 Sportszervezeti adatok

Részletesebben

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359.

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. Az ÁNTSZ Fővárosi és Megyei Intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára a 2006. évben 143 nosocomialis

Részletesebben

SEGÉDLET A PÁLYÁZATOK RÖGZÍTÉSÉHEZ A SEMMELWEIS EGYETEM PÁLYÁZATI NYILVÁNTARTÓ RENDSZERÉBEN

SEGÉDLET A PÁLYÁZATOK RÖGZÍTÉSÉHEZ A SEMMELWEIS EGYETEM PÁLYÁZATI NYILVÁNTARTÓ RENDSZERÉBEN SEGÉDLET A PÁLYÁZATOK RÖGZÍTÉSÉHEZ A SEMMELWEIS EGYETEM PÁLYÁZATI NYILVÁNTARTÓ RENDSZERÉBEN Minden jog fenntartva Semmelweis Egyetem - 2012 Tartalomjegyzék 1. Belépés a pályázati nyilvántartó rendszerbe...

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik:

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik: Útmutató A KÜJ és KTJ számot elektronikusan kell igényelni a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságtól. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen ügyfélkapu hozzáféréssel, amennyiben

Részletesebben

HBCSKódex. Felhasználói kézikönyv. HBCS Audit KFT 2015.

HBCSKódex. Felhasználói kézikönyv. HBCS Audit KFT 2015. HBCSKódex Felhasználói kézikönyv HBCS Audit KFT 2015. Tartalomjegyzék Regisztrálás:... 3 Bejelentkezés:... 3 Általános információk az egyes funkciók használatáról... 4 Keresés:... 4 Rendezés:... 4 Kereszthivatkozások:...

Részletesebben

1. Bejelentkezés. 2. Ügyfélkapu nyitólap

1. Bejelentkezés. 2. Ügyfélkapu nyitólap 1. Bejelentkezés A WorCare Ügyfélkaput a www.ugyfelkapu-worcare.peas.hu címről lehet elindítani. A lap letöltődése után a Felhasználónév mezőbe a felhasználó megadott nevét kell beírni, majd ezt követően

Részletesebben

EKÁER használati utasítás

EKÁER használati utasítás EKÁER használati utasítás Bevezetés A program célja, hogy könnyen, gyorsan és egyszerűen lehessen EKÁER számokat kérni, módosítani és véglegesíteni. A használatához be kell regisztrálni a NAV-os honlapon

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Kereső felületek működése

PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Kereső felületek működése PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Kereső felületek működése (Saját feladataim, Ügyek, Ellátások nyilvántartása) Felhasználói kézikönyv 2014. 07. 03. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti

Részletesebben

Budai Egészségközpont Online Ügyfélszolgálat

Budai Egészségközpont Online Ügyfélszolgálat Budai Egészségközpont Online Ügyfélszolgálat KÉZIKÖNYV Online ügyfélszolgálat Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Budai Egészségközpontban immár online ügyfélszolgálaton keresztül is módja van egészségügyi ellátással

Részletesebben

Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása

Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása A program az asztalról, az ikonról indul el. Az ikonra való dupla kattintás után először ellenőrzi a gépre letöltött program állapotát, és ha frissítésre

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.1-11/1 XXI. századi közoktatás Technikai tudnivalók a jelentkezéshez Regisztráció A regisztráció az OFI honlapon elérhető A pályázók kizárólag elektronikusan úton jelentkezhetnek az innen elérhető

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához szakembereknek számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 3. Jelszó szerkesztése... 3 4. Akadálymentesített nézet... 4 5. Kijelentkezés...

Részletesebben

Tanári felület Felhasználói útmutató

Tanári felület Felhasználói útmutató Tanári felület Felhasználói útmutató MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG, 2014 2. ábra: Település választó 1. ábra: Dátum választó 3. ábra: Cím típusának megadása: belföld 4. ábra: Cím típusának megadása: külföld

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház

Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház használati útmutató Projektvezető: Fodor Tamás Wildom Kft. E-mail: fodort@wildom.com Budapest, 2009. június 18. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Kezdőoldal...

Részletesebben

Playlist.hu Kiadói kézikönyv

Playlist.hu Kiadói kézikönyv Playlist.hu Kiadói kézikönyv Verziószám: 1.1.4. Dátum: 2010. október 13. Tartalomjegyzék Verziótörténet... 3 1. Bevezető... 4 2. Rendszerkövetelmények... 4 3. Bejelentkezés... 4 4. Regisztráció... 5 5.

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

On-line képzési program nyilvántartás

On-line képzési program nyilvántartás On-line képzési program nyilvántartás a Képző szervezetek funkciói 2016.01.15. 1 Tartalomjegyzék 1. Képző szervezet funkciói... 3 1.1 Program regisztráció... 3 1.1.1 Új képzési program regisztrációja...

Részletesebben

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához Készítette: ÁNTSZ OTH Informatikai Főosztály (2015.) 1 Tartalomjegyzék Program elérhetősége... 3 A program felépítése... 3 Közforgalmú

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében REGISZTRÁCIÓ A regisztrációs felület a következő címen érhető el: https://www.antsz.hu/regisztracio.

Részletesebben

Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal

Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal I. Intézményi alapadatok kitöltése Belépés> Adminisztráció> Intézmény képes menü> Intézményi adatok> Intézményi alapadatok Az intézmények

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

KIRA OKTATÁSI TANANYAG

KIRA OKTATÁSI TANANYAG EKOP-1.2.16-2012-2012-0001 KIRA OKTATÁSI TANANYAG 2014. október hó ADATSZOLGÁLTATÁS Magyar Államkincstár 1054 Budapest, Hold u. 4. www.allamkincstar.gov.hu 1 BIZTOSÍTOTTI BEJELENTÉS (T1041) ÁLTALÁNOS ALAPELVEK

Részletesebben

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató 1 Szálláshely admin A szálláshely adminisztrációs felület az alábbi linken érhető el. http://visitgyula.com/szallashelyadmin/ A felületre

Részletesebben

Nevelési év indítása óvodák esetén

Nevelési év indítása óvodák esetén Nevelési év indítása óvodák esetén A LÉPÉSEK SORRENDJE NAGYON FONTOS, EZÉRT KÉRJÜK SZIGORÚAN BETARTANI! - Mielőtt elkezdi a nevelési év indítását, kérem, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet,

Részletesebben

OTP Portálok. Felhasználói útmutató magánszemélyek részére. OTP Egészségpénztár OTP Nyugdíjpénztár OTP SZÉP Kártya OTP Cafeteria Nyilatkoztató

OTP Portálok. Felhasználói útmutató magánszemélyek részére. OTP Egészségpénztár OTP Nyugdíjpénztár OTP SZÉP Kártya OTP Cafeteria Nyilatkoztató OTP Portálok Felhasználói útmutató magánszemélyek részére 2017 Készítette: Konyicsák Zoltán 1. Néhány szó az OTP Portálok programról Az OTP Portálok honlapon az OTP Pénztárszolgáltató Zrt., az OTP Nyugdíjpénztár,

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus

Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus Felhasználói kézikönyv a Víziközmű Adatbeviteli Felülethez 2012. augusztus 1 1. Bevezetés Az adatbekérő felület célja, hogy a Magyar Energia Hivatal (továbbiakban: Hivatal) a víziközműszolgáltatásról szóló

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál www.otpvnt.hu 2017.02.23. MUNKÁLTATÓK... 3 1. Belépés az internetes portálra... 3 2.

Részletesebben

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához A pályázatokat a kategóriának megfelelő pályázati kiírásban és pályázati útmutatóban szereplő módon kell a www.masport.hu oldalon

Részletesebben

Logon megrendelő felület

Logon megrendelő felület Szilárd, megbízható alapokon. Logon megrendelő felület Felhasználói kézikönyv Holcim Magyarország Kft. Cement Logisztika 2014 Holcim Country Company Name 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bejelentkezés

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május www.pwc.com/hu/ekaer PwC EKAER Tool felhasználói leírás 2015. május Tartalom Bejelentések létrehozása 3 1. A forrás Excel állomány kitöltése 3 2. A forrás Excel állomány mentése 4 A szükséges mezők kitöltését

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúságpolitikai Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2015/04/09/ 1 Cél A pályázók

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. 1. lépés: Regisztráció: A oldalon az ügyfél, illetve megbízottja regisztrál az alábbiak szerint:

TÁJÉKOZTATÓ. 1. lépés: Regisztráció: A  oldalon az ügyfél, illetve megbízottja regisztrál az alábbiak szerint: CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZENTESI JÁRÁSI HIVATAL TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszer használatához a veszélyes anyagokkal, veszélyes keverékekkel folytatott tevékenység bejelentése

Részletesebben

Oszkar.com Android alkalmazás v1.2

Oszkar.com Android alkalmazás v1.2 Oszkar.com Android alkalmazás v1.2 Az 1.2 verzióban a következő funkciók érhetők el: Be- kijelentkezés Autós ajánlatok keresése, akár dátum intervallumra Pontos és közeli ajánlatok megjelenítése Autós

Részletesebben

Az Útravaló Ösztöndíjprogram a https://utravalo.emet.gov.hu/esely_2013 címen érhető el.

Az Útravaló Ösztöndíjprogram a https://utravalo.emet.gov.hu/esely_2013 címen érhető el. Ú TM U T A TÓ AZ ÚTRAVALÓ Ö S ZTÖ NDÍJPRO G RAM ELLENŐ R ZÖ T T A D A TRÖ G ZÍ TÉSI FELÜLETÉNEK K EZELÉSÉHEZ 2 0 1 3 / 2 0 1 4 Az Útravaló Ösztöndíjprogram a https://utravalo.emet.gov.hu/esely_2013 címen

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató az adategyeztetési eljárás kezdeményezéséhez a (volt) biztosítottak részére, valamint a hivatalból indított ügyek esetében az elektronikus ügyintézésre való áttéréshez 2013. január

Részletesebben

Gyakori kérdések. Személyes adatlap, Felhasználó adatlapja... 4. Hol tudom saját személyes adataimat módosítani?... 4

Gyakori kérdések. Személyes adatlap, Felhasználó adatlapja... 4. Hol tudom saját személyes adataimat módosítani?... 4 Gyakori kérdések Tartalom Személyes adatlap, Felhasználó adatlapja... 4 Hol tudom saját személyes adataimat módosítani?... 4 Hogy tudok beteget kiválasztani?... 4 Hol tudom a Beteg, vagy Segítő személyes

Részletesebben

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat.

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. Súgó Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. A lekérdező rendszer a Hírközlési Szolgáltatások és Interfész bejelentések, valamint az

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város civil szervezeti számára pályázatok Civil Alapból, Kulturális Alapból és Ifjúságpolitikai Alapból történő finanszírozásának online igényléséhez 2013/04/02/

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve

A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve Dr Melles Márta főigazgató főorvos Országos Epidemiológiai Központ Országos Epidemiológiai Központ National Center for Epidemiology,

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014.

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. 2. Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. évre vonatkozóan) Bejelentkezés az EPK rendszerébe: 1) Az Akadémiai Adattárban rögzített

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál 1. Regisztráció és belépés felhasználói kézikönyv 1. A Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál internetes elérhetősége: http://tvp.nki.gov.hu/ Támogatott

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei A 2004 negyedik negyedévében indult, aktív fekvőbeteg intézmények nosocomialis fertőzéseinek monitorozására szolgáló, Nemzeti Nosocomialis

Részletesebben

Intézményi térítési díj jelentése Tartalom

Intézményi térítési díj jelentése Tartalom Intézményi térítési díj jelentése Tartalom 1. TÉRÍTÉSI DÍJ JELENTÉSE (ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ)... 2 1.1. Térítési díj jelentésének rögzítése... 2 2. SZOLGÁLTATÁSOK, MELYEKRE KÖTELEZŐ TÉRÍTÉSI DÍJAT JELENTENI

Részletesebben