Adatbázisrendszerek I. Fájlszintű adattárolás C-ben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adatbázisrendszerek I. Fájlszintű adattárolás C-ben"

Átírás

1 Adatbázisrendszerek I. Fájlszintű adattárolás C-ben Feladat: Tervezzen meg egy fájlszintű adatnyilvántartó rendszert és implementálja C nyelven. A tárolandó adatok: autó rendszáma, típusa, színe, gyártási éve és ára. 1. Adatszerkezet megtervezése typedef struct car { char rendszam[6]; char tipus[20]; char szin[10]; int gyart_ev; double ar; Car; Figyelem! Ha scanf függvénnyel történik az adatbeolvasás, a sztring nem tartalmazhat space-t. 2. Adattárolás fájlban C-ben az adatok tárolhatók ASCII szövegfájlban, vagy bináris fájlban. Fájl létrehozása: FILE *fopen(const char *fajl_nev, const char *megnyitas_mod); Megnyitási módok (szövegfájlok esetén): r (reading) olvasás w writing) írás a (append) hozzáfűzés r+ olvasás a fájl elejétől + írás w+ írás+olvasás, felülírjuk a fájlt a+ írás + olvasás, hozzáfűzünk Bináris fájloknál a betűk után még egy b betűt is oda kell írni, pl.: rb vagy wb+. Ha a fájl megnyitása sikerült egy FILE struktúrára mutató pointert kapunk vissza, ha nem sikerült, akkor NULL pointert. FILE *fp=fopen("cars.bin","ab"); if (!fp) { printf("error: cannot open file."); return -1; Fájl lezárása: int fclose(file *fp); A szöveges fájlban (txt) olvasható formátumban, soronként vannak tárolva az adatok. Egy sor állhat egyetlen karakterből: int fputc( int c, FILE *fp ); vagy egy sztringből: int fputs( const char *s, FILE *fp ); int fprintf(file *fp,const char *format, ); A szövegfájl tartalmának olvasásához az alábbi függvények használhatók. Egy karakter olvasása: int fgetc( FILE * fp );

2 Sztring olvasása: n-1 karakter (+a lezáró \0 ) olvasása. Ha újsor karaktert vagy fájl vége jelet olvas, a függvény befejezi futását : char *fgets( char *buf, int n, FILE *fp ); Sztring olvasása (space-ig!): int fscanf(file *fp, const char *format, ); Bináris fájlban az adatok nem olvasható formátumban tárolódnak. Az eltárolt objektumok nem csak szekvenciálisan érhetők el, azaz az aktuális fájl pozíció a kívánt helyre mozgatható. A nagyobb adategységek (tömbök, struktúrák) írása, olvasása egyszerűbb (nem igényel sztringkezelő műveleteket). Jelen esetben a struktúra objektum egyetlen függvényhívással írható, olvasható, amelynek adattagjaira a szokásos módon hivatkozhatunk. Szemben a szövegfájllal, ahol a struktúra adattagjait vagy egy sztringbe összefűzve írhatjuk a fájlba, illetve olvashatjuk ki onnan; vagy több függvényhívással egyenként tároljuk és olvassuk vissza. Bináris fájlok írása és olvasása: size_t fwrite(const void *ptr, size_t meret, size_t darab, FILE *fp); size_t fread(void *ptr, size_t meret, size_t darab, FILE *fp); Egy autó struktúra fájlba írása: fwrite(&car, sizeof(car), 1, fp); Egy autó struktúra fájlból olvasása: Pozicionálás fájlban: int fseek(file * fp, long int offset, int origin); Az első paraméter a FILE pointer, a második a pozíció eltolásának mértéke. Ez az elem bájtokban mért nagyságának egész számú többszöröse. Az origin azaz az eltolás kezdete a következő makrókkal adható meg: SEEK_SET, SEEK_CUR és SEEK_END. Ezek jelentése: fájl elejétől, aktuális pozíciótól, illetve a fájl végétől számítjuk az offsetet, ami negatív is lehet. 3. Adatokon végrehajtandó műveletek: 1. Adatok listázása 2. Új adat felvitele 3. Adat törlése 4. Keresés 3.1 Listázás A fájlt az elejétől kezdve végig kell olvasni és minden adatot kiírni a képernyőre. a) Bináris fájlból A fájl megnyitása után (megnyitási mód: rb) az elejéről indulva minden ciklusiterációban eggyel előre mozgatjuk a fájl pointert ( i a ciklusváltozó) és kiolvassuk az aktuális adatot. De mi lesz a ciklus kilépési feltétele? Addig dolgozom fel a tárolt adatokat, amíg el nem érek a fájl végére. printf(...); A fájl méretének meghatározása úgy történik, hogy a végére pozicionálunk és az aktuális pointer pozíció értékét elosztjuk a struktúra méretével.

3 fseek(fp, 0L, SEEK_END); int filesize = ftell(fp)/sizeof(car); b) Szövegfájlból A fájl megnyitása után (megnyitási mód: rt) az elejéről indulva minden ciklusiterációban kiolvasunk egy sort a fájlból. A tárolt sorok számának meghatározása: int number_of_lines = 0; while((ch = fgetc(fp))!= EOF) { if(ch == '\n') number_of_lines++; Ezt követően újra a fájl elejére lépünk (rewind) és soronként kiíratjuk a fájl tartalmát. rewind(fp); for (i=0; i<number_of_lines; i++) { if (fscanf(fp, "%s %s %s %d %lf", car.rendszam, car.tipus, car.szin, &car.gyart_ev, &car.ar)==0) { printf("hiba"); break; printf("\nrendszám: %s, Tipus: %s, Szin: %s, Gyártási év: %d, Ár: %.0f", car.rendszam, car.tipus, car.szin, car.gyart_ev, car.ar); 3.2 Új adat felvitele Adatfelvitelhez a fájlt hozzáfűzés módban (a) nyitjuk meg. Ennél a feladatnál a legfontosabb feladat az adatbevitel ellenőrzése. A megadott adatok szintaktikai ellenőrzéséhez azt kell tudni, hogy a scanf függvény visszatérési értéke a sikeresen beolvasott értékek száma. De van-e lehetőség az adatok szemantikai ellenőrzésére? Jelen esetben a rendszám az autók egyedi azonosítója. Tehát az adatok fájlba írása előtt meg kell nézni, hogy a megadott rendszám létezik-e már. Vagyis végig kell olvasni a fájlt és minden tárolt rendszámot össze kell hasonlítani azzal, amit most szeretnénk felvinni. Ha nincs találat, a rendszám egyedi és a megadott adatok eltárolhatók. a) Felvitel bináris fájlba Egymás után bekérjük a struktúra adattagjait, majd az fwrite függvénnyel az egész struktúrát egyben eltároljuk. fwrite(&car, sizeof(car), 1, fp); Felvitel előtt a rendszám ellenőrzése: if (strcmp(car.rendszam, rsz) == 0) return 1; /* már létezik */ else return 0; /* nem létezik */ a) Felvitel szövegfájlba Egymás után beolvassuk a struktúra adattagjait, majd az fprintf függvénnyel az egész struktúrát egy sorban eltároljuk.

4 fprintf(fp, "%s %s %s %d %f\n", car.rendszam, car.tipus, car.szin, car.gyart_ev, car.ar); Felvitel előtt a rendszám ellenőrzése: while (!feof(fp)) { fscanf(fp, "%s %s %s %d %lf", car.rendszam, car.tipus, car.szin, &car.gyart_ev, &car.ar); if (strcmp(car.rendszam,rsz) == 0) return 1; 3.3 Adat törlése Egy autó struktúra eltávolítása a fájlból nem triviális feladat. Szükségünk van egy segédfájlra: ebbe átmásoljuk a törlendő struktúrán kívül az összes többi adatot. Majd az eredeti fájlunkat újraírási módban (w) megnyitva, visszaírjuk ide a segédfájl tartalmát. Az újraírási mód azt jelenti, hogy a nem létező fájl létrejön, a létező pedig felülíródik. Figyelem! A segédfájlt mindig újra kell írni, és mivel vissza is kell olvasni a tartalmát a megnyitási mód: w+. 1. lépés: segédfájlba átírás (bináris fájlkezelés) if (strcmp(car.rendszam, rendszam)!= 0) /* ha nem a törlendő */ fwrite(&car, sizeof(car), 1, fp_tmp); 2. lépés: visszaírás az eredeti fájlba (bináris fájlkezelés) for (i=0; i<filesize-1; i++) { fseek(fp_tmp,sizeof(car)*i,seek_set); fread(&car,sizeof(car),1,fp_tmp); fwrite(&car, sizeof(car), 1, fp); 3.4 Keresés A keresésnél először azt kell eldönteni, hogy mi alapján keresünk (rendszám, típus, stb.). Mivel a rendszám egyértelműen kijelöl egy struktúrát, ha rendszám szerint keresünk biztosan 1 autó lesz a keresés eredménye. Ha a többi adattag szerint akarunk szűrni, valószínűleg egynél több találatot kapunk. A rendszám alapján történő keresésnél ugyanaz a kód használható, mint a rendszám ellenőrzésnél. A típus alapján történő keresés bináris fájl esetén: if (strcmp(car.tipus,tipus) == 0) return 1; A feladat megoldását a C_bin_fajlkezeles ill. a C_txt_fajlkezeles CodeBlocks projektek tartalmazzák.

5 Önállóan megoldandó feladatok: 1. Valósítsa meg az adattörlés és keresés funkciókat szövegfájl esetén is. 2. Adatfelvitel előtt végezzen szemantikai ellenőrzést a gyártási évre: 1997 <= gyártási év <= Számítsa ki a fájlban eltárolt autók átlagárát. 4. Kérdezze le az eltárolt piros autók darabszámát. 5. Keresse meg a legdrágább autót a fájlban. 6. Csökkentse az összes autó árát 10%-al. Adatmódosítás: az aktuális fájl pozícióra kell ráírni a módosított adatokat, ekkor a fájl megnyitási mód r+. Bináris fájl esetén fájlba írás (fwrite) előtt vissza kell lépni egy fájlpozíciót: fseek(fp,sizeof(car)*-1,seek_cur); Házi feladat: Az autók mellett tároljuk el a tulajdonosok adatait is külön fájlban. Ehhez definiáljunk egy új struktúrát. typedef struct tulaj { int id; char nev[20]; char cim[50]; Tulaj; A definícióból látható, hogy minden tulajdonos struktúrához hozzárendelünk egy sorszámot (int id). Ez segít az adatsorok egyértelmű beazonosításban. Hiszen sok Szabó Tamás él Magyarországon, akik akár ugyanazon a lakcímen is élhetnek (apa és fia). Ez a sorszám akkor használható azonosítóként, ha minden sorszámot csak egyszer osztunk ki. A tulajdonosok adatainak kezelése egyébként az autó adatok kezeléséhez hasonló (listázás, felvitel, törlés, keresés). Azért, hogy a két feladatrész elkülönüljön, az adatkezelő műveleteket megvalósító függvényeket külön forrásfájlokban (modulokban) definiáljuk. Így a két nyilvántartást külön, egymástól függetlenül vezetjük. Ha azt szeretnénk, hogy az autók a tulajdonosaikkal össze legyenek kapcsolva, azaz az autókat lekérdezve a tulajdonos adatait is lássuk, illetve a tulajdonosok listáján a hozzájuk kapcsolódó autók adatai is szerepeljenek, a struktúra definíción kell változtatni. Ha a tulajdonos struktúrába felveszek egy autója rendszáma adattagot, akkor ez azt jelenti, hogy egy emberhez csak egy autót tudok kötni. Hogyan tudom megadni, ha több autója van? 1. Vegyem fel többször a tulajdonost a nyilvántartásba? 2. Az autója rendszáma adattag legyen tömb? Mekkora legyen a tömb mérete? Egyik sem tökéletes megoldás, mert felesleges memóriafoglalással jár és például a tulajdonos több példányban történő eltárolása a törlésnél problémát okozhat. Próbáljuk meg inkább az autó struktúrában tárolni a tulajdonost. Ha tulajdonos alatt az autó üzembentartóját értjük, akkor igaz az az állítás, hogy minden autónak csak egy üzembentartója van. Felmerül a kérdés, hogy akkor az autó struktúrán belül legyen a tulajdonos struktúra definiálva (beágyazott struktúra)? Ha abból indulunk ki, hogy minden autónak van tulajdonosa, akkor igen. De vizsgáljuk meg a kérdést a tulajdonos szemszögéből is. Minden tulajdonosnak egy autója van? Ha nem, akkor minden autó objektumnál újra fel kell venni az adatait és el kell tárolni. Tehát célszerű a két struktúrát külön definiálni és az autó struktúrában csak egyetlen adattaggal hivatkozni a tulajdonosára. Milyen típusú legyen ez az adattag? Célszerű a tulajdonost egyértelműen azonosító adatot választani (jelen esetben az id adattagot).

6 typedef struct car { Car; char rendszam[7]; char tipus[20]; char szin[10]; int gyart_ev; double ar; int tulaj_id; //új adattag: autó tulajdonosa Feladatok: 1. Vezessen be ellenőrzést az autók felvitelénél: csak létező (a tulajdonos fájlban megtalálható) tulajdonos azonosítót lehessen megadni. 2. A tulajdonosok törlése előtt végezzen ellenőrzést: ne lehessen olyan tulajdonost törölni, akire van hivatkozás az autó nyilvántartásban (azonosítója szerepel az autó tulajdonosok között). 3. Készítsen összefésült listákat: 3.1 Az autók listázásánál a tulajdonos adatait is lássuk. 3.2 A tulajdonosok listázásánál a hozzájuk tartozó autók adatai is jelenjenek meg.

Adatbázisrendszerek I. File-szintű adattárolás C-ben. 1. gyakorlat

Adatbázisrendszerek I. File-szintű adattárolás C-ben. 1. gyakorlat Adatbázisrendszerek I. File-szintű adattárolás C-ben 1. gyakorlat Feladat: Tervezzen meg egy fájlszintű adatnyilvántartó rendszert és implementálja C nyelven. A tárolandó adatok: autó rendszáma, típusa,

Részletesebben

Programozás 6. Dr. Iványi Péter

Programozás 6. Dr. Iványi Péter Programozás 6. Dr. Iványi Péter 1 Előfeldolgozás része Makrók A forrás kódban elvégzi a helyettesítéseket a fordító Csak egyszer végez helyettesítést Nem olyan makrók, mint a LISP vagy Scheme esetén Csak

Részletesebben

Programozás II. Fájlkezelés

Programozás II. Fájlkezelés Programozás II. Fájlkezelés Kocsis Zoltán Tamás 2013. 03. 28 Fájlkezelés Az stdio.h-ban megadott FILE* típusú pointerrel és függvényekkel lehet elérni a fájlunkat. FILE *fp; /* fájl mutató (file pointer/handle)

Részletesebben

A C programozási nyelv VI. Parancssori argumentumok File kezelés

A C programozási nyelv VI. Parancssori argumentumok File kezelés A C programozási nyelv VI. Parancssori argumentumok File kezelés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv VI. (Parancssori argumentum, file kezelés) CBEV6 / 1 Parancssori

Részletesebben

7. gyakorlat Sorozatok, Fájlkezelés

7. gyakorlat Sorozatok, Fájlkezelés 7. gyakorlat Sorozatok, Fájlkezelés Házi ellenőrzés - f0124 Írj programot, amelyben a felhasználónak egy, a program által meghatározott számot kell kitalálnia! A felhasználó tippjét a program vagy elfogadja,

Részletesebben

Mérnöki programozás 7. Szerkesztette: dr. Vass Péter Tamás

Mérnöki programozás 7. Szerkesztette: dr. Vass Péter Tamás Mérnöki programozás 7 Szerkesztette: dr. Vass Péter Tamás Függvények Függvény (function) egyedi azonosítónévvel ellátott számítási egység. A függvények formájában kidolgozott programkódok viszonylag egyszerűbb

Részletesebben

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás - Pál László 12. ELŐADÁS Állomány-kezelés 2 Objektumorientált programozás - Pál László Mi a

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat. Írjunk ki fordítva! Írjunk ki fordítva! (3)

Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat. Írjunk ki fordítva! Írjunk ki fordítva! (3) Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.10.17. -1- Tömbök Azonos típusú adatok tárolására. Index

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 8. gyakorlat. Mutatók és címek (ism.) Indirekció (ism)

Programozás alapjai C nyelv 8. gyakorlat. Mutatók és címek (ism.) Indirekció (ism) Programozás alapjai C nyelv 8. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.11.07. -1- Mutatók és címek (ism.) Minden változó és függvény

Részletesebben

Mutatók és címek (ism.) Programozás alapjai C nyelv 8. gyakorlat. Indirekció (ism) Néhány dolog érthetőbb (ism.) Változók a memóriában

Mutatók és címek (ism.) Programozás alapjai C nyelv 8. gyakorlat. Indirekció (ism) Néhány dolog érthetőbb (ism.) Változók a memóriában Programozás alapjai C nyelv 8. gyakorlat Szeberényi mre BME T Programozás alapjai. (C nyelv, gyakorlat) BME-T Sz.. 2005.11.07. -1- Mutatók és címek (ism.) Minden változó és függvény

Részletesebben

Miről lesz ma szó? A PROGAMOZÁS ALAPJAI 1. Dinamikus változók. Dinamikus változók. Dinamikus változók. Dinamikus változók. 7.

Miről lesz ma szó? A PROGAMOZÁS ALAPJAI 1. Dinamikus változók. Dinamikus változók. Dinamikus változók. Dinamikus változók. 7. Miről lesz ma szó? A PROGAMOZÁS ALAPJAI 1 Vitéz András egyetemi adjunktus BME Híradástechnikai Tanszék vitez@hit.bme.hu Dinamikus memóriakezelés Dinamikus tömbök Dinamikus stringek Program kapcsolata a

Részletesebben

11. gyakorlat Sturktúrák használata. 1. Definiáljon dátum típust. Olvasson be két dátumot, és határozza meg melyik a régebbi.

11. gyakorlat Sturktúrák használata. 1. Definiáljon dátum típust. Olvasson be két dátumot, és határozza meg melyik a régebbi. 11. gyakorlat Sturktúrák használata I. Új típus új műveletekkel 1. Definiáljon dátum típust. Olvasson be két dátumot, és határozza meg melyik a régebbi. typedef struct datum { int ev; int ho; int nap;

Részletesebben

Listák, szótárak, fájlok Listák, szótárak, fájlok

Listák, szótárak, fájlok Listák, szótárak, fájlok lista fogalma, használata listák másolása (alap szintű, teljes körű) szótárak fogalma, használata adatbázis alkalmazás fejlesztése műveletek fájlokkal (megnyítás, írás, olvasás, lezárás) rejtjelező alkalmazás

Részletesebben

5. Gyakorlat. struct diak {

5. Gyakorlat. struct diak { Rövid elméleti összefoglaló 5. Gyakorlat Felhasználó által definiált adattípusok: A typedef egy speciális tárolási osztály, mellyel érvényes típusokhoz szinonim nevet rendelhetünk. typedef létező_típus

Részletesebben

Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 6.ELŐADÁS. Fájlkezelés PHP-ben

Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 6.ELŐADÁS. Fájlkezelés PHP-ben Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 6.ELŐADÁS 2015-2016 Fájlkezelés PHP-ben Fájlok és könyvtárak kezelése 2 A PHP a Javascript-hez hasonlóan, nem képes a felhasználó merevlemezén

Részletesebben

Programozás alapjai 9.Gy: Struktúra 2.

Programozás alapjai 9.Gy: Struktúra 2. Programozás alapjai 9.Gy: Struktúra 2. Ördögi részletek P R O A L A G 35/1 B ITv: MAN 2018.11.10 Euró árfolyam statisztika Az EURO árfolyamát egy negyedéven keresztül hetente nyilvántartjuk (HUF / EUR).

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 9. gyakorlat. Rekurzió. Rekurzív algoritmus

Programozás alapjai C nyelv 9. gyakorlat. Rekurzió. Rekurzív algoritmus Programozás alapjai C nyelv 9. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.11.14. -1- Rekurzió A feladat algoritmusa eleve rekurzív

Részletesebben

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése Adatbázis rendszerek 1. 2. Gy: Az adattárolás fejlődése 1/22 B ITv: MAN 2017.09.17 Papír alapú adattárolás Lyukkártya 2/22 Probléma: 3/22 Papír alapú adattárolás Lyukszalag 4/22 Papír alapú adattárolás

Részletesebben

Pénzügyi algoritmusok

Pénzügyi algoritmusok Pénzügyi algoritmusok A C++ programozás alapjai Folyamok kezelése Fájlok írása/olvasása Folyamok kezelése Szabvány folyamok Eddig Kiírás a szöveges konzolra:

Részletesebben

OOP: Java 11.Gy: Enumok, beágyazott osztályok. 13/1 B ITv: MAN

OOP: Java 11.Gy: Enumok, beágyazott osztályok. 13/1 B ITv: MAN OOP: Java 11.Gy: Enumok, beágyazott osztályok 13/1 B ITv: MAN 2019.04.24 ArrayList Rugalmas tömb A tömbök korlátai Fix méret, nem lehet menet közben megnövelni Ha túl nagyra választjuk, fölösleges helyfoglalás

Részletesebben

6. gyakorlat Egydimenziós numerikus tömbök kezelése, tömbi algoritmusok

6. gyakorlat Egydimenziós numerikus tömbök kezelése, tömbi algoritmusok 6. gyakorlat Egydimenziós numerikus tömbök kezelése, tömbi algoritmusok 1. feladat: Az EURO árfolyamát egy negyedéven keresztül hetente nyilvántartjuk (HUF / EUR). Írjon C programokat az alábbi kérdések

Részletesebben

1. Feladat: beolvas két számot úgy, hogy a-ba kerüljön a nagyobb

1. Feladat: beolvas két számot úgy, hogy a-ba kerüljön a nagyobb 1. Feladat: beolvas két számot úgy, hogy a-ba kerüljön a nagyobb #include main() { int a, b; printf( "a=" ); scanf( "%d", &a ); printf( "b=" ); scanf( "%d", &b ); if( a< b ) { inttmp = a; a =

Részletesebben

Rekurzió. Programozás alapjai C nyelv 9. gyakorlat. Rekurzív algoritmus. Rekurzív algoritmus fajtái. Példa: n! (2) Példa: n!

Rekurzió. Programozás alapjai C nyelv 9. gyakorlat. Rekurzív algoritmus. Rekurzív algoritmus fajtái. Példa: n! (2) Példa: n! Programozás alapjai C nyelv 9. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Rekurzió A feladat algoritmusa eleve rekurzív formában adott (ld: n!). A valójában nem rekurzív de valami hasznot húzunk

Részletesebben

Programozás alapjai 6. előadás. Wagner György Általános Informatikai Tanszék

Programozás alapjai 6. előadás. Wagner György Általános Informatikai Tanszék Programozás alapjai 6. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Record A valós életben a nyilvántartásra kerülő adatok nem azonos típusúak. Pl.: Név Cím Telefon GySz Fiz Kis Béla Miskolc Török

Részletesebben

A programozás alapjai 1 Rekurzió

A programozás alapjai 1 Rekurzió A programozás alapjai Rekurzió. előadás Híradástechnikai Tanszék - preorder (gyökér bal gyerek jobb gyerek) mentés - visszaállítás - inorder (bal gyerek gyökér jobb gyerek) rendezés 4 5 6 4 6 7 5 7 - posztorder

Részletesebben

Tartalom Keresés és rendezés. Vektoralgoritmusok. 1. fejezet. Keresés adatvektorban. A programozás alapjai I.

Tartalom Keresés és rendezés. Vektoralgoritmusok. 1. fejezet. Keresés adatvektorban. A programozás alapjai I. Keresés Rendezés Feladat Keresés Rendezés Feladat Tartalom Keresés és rendezés A programozás alapjai I. Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Farkas Balázs, Fiala Péter, Vitéz András, Zsóka Zoltán

Részletesebben

10. ÓRA. Fájlok használata

10. ÓRA. Fájlok használata 10. ÓRA Fájlok használata A programozási nyelvek egyik legfontosabb lehetõsége, hogy fájlokat lehet létrehozni, olvasni, írni velük. A PHP-nek szintén megvannak ezek a tulajdonságai. Ebben a fejezetben

Részletesebben

Keresés és rendezés. A programozás alapjai I. Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Farkas Balázs, Fiala Péter, Vitéz András, Zsóka Zoltán

Keresés és rendezés. A programozás alapjai I. Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Farkas Balázs, Fiala Péter, Vitéz András, Zsóka Zoltán Keresés Rendezés Feladat Keresés és rendezés A programozás alapjai I. Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Farkas Balázs, Fiala Péter, Vitéz András, Zsóka Zoltán 2016. november 7. Farkas B., Fiala

Részletesebben

Programozás II. segédlet

Programozás II. segédlet Programozás II. segédlet Csordás Martin V1.5 A segédletben megtalálható függvényeket eléritek a macsodev.hu oldalon. A segédlet BETA jellegű, folyamatos javítás és bővítés alatt áll. Changelog: V1 initial

Részletesebben

7/8. gyakorlat Karaktertömbök és sztringkezelés

7/8. gyakorlat Karaktertömbök és sztringkezelés 7/8. gyakorlat Karaktertömbök és sztringkezelés 1. feladat: Karaktertömb kezelése Egy beolvasott karaktert lineáris kereső eljárással keressen meg az angol ábécében (az ábécé betűit tárolja inicializált

Részletesebben

Programozási Nyelvek: C++

Programozási Nyelvek: C++ Programozási Nyelvek: C++ Gyakorló feladatkönyv Umann Kristóf #include "CppStudent.h" int main() { CppStudent *reader = new CppStudent(); reader->readbook(); while(!reader->doesunderstand()) { reader->exercise();

Részletesebben

OOP #14 (referencia-elv)

OOP #14 (referencia-elv) OOP #14 (referencia-elv) v1.0 2003.03.19. 21:22:00 Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj. e-mail: aroan@ektf.hu web: http://aries.ektf.hu/~aroan OOP OOP_14-1 - E jegyzet

Részletesebben

A C programozási nyelv V. Struktúra Dinamikus memóriakezelés

A C programozási nyelv V. Struktúra Dinamikus memóriakezelés A C programozási nyelv V. Struktúra Dinamikus memóriakezelés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv V. (Struktúra, memóriakezelés) CBEV5 / 1 A struktúra deklarációja 1.

Részletesebben

Például számokból álló, egyszeresen láncolt lista felépítéséhez az alábbi struktúra definíciót használhatjuk:

Például számokból álló, egyszeresen láncolt lista felépítéséhez az alábbi struktúra definíciót használhatjuk: 8. előadás Ismétlés Dinamikus adatszerkezetek: listák (egyszeresen vagy többszörösen láncolt), fák. Kétfelé ágazó fa: bináris fa Dinamikus adatszerkezetek - önhivatkozó adatstruktúrák: adatok és reájuk

Részletesebben

Programozás I. gyakorlat

Programozás I. gyakorlat Programozás I. gyakorlat 2. gyakorlat Kifejezések, vezérlési szerkezetek, struktúrák Kifejezések Mit ír ki az alábbi program? #include int main() { int a = 20, b = 40; printf("%d\n", a > b);

Részletesebben

10. gyakorlat Tömb, mint függvény argumentum

10. gyakorlat Tömb, mint függvény argumentum 10. gyakorlat Tömb, mint függvény argumentum 1. feladat: A 6. gyakorlat 1. feladatát oldja meg a strukturált programtervezési alapelv betartásával, azaz minden végrehajtandó funkciót külön függvényben

Részletesebben

Programozás II gyakorlat. 6. Polimorfizmus

Programozás II gyakorlat. 6. Polimorfizmus Programozás II gyakorlat 6. Polimorfizmus Típuskonverziók C-ben: void * ptr; int * ptr_i = (int*)ptr; Ez működik C++-ban is. Használjuk inkább ezt: int * ptr_i = static_cast(ptr); Csak egymással

Részletesebben

Függvények. Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat. LNKO függvény. Függvények(2) LNKO függvény (2) LNKO függvény (3)

Függvények. Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat. LNKO függvény. Függvények(2) LNKO függvény (2) LNKO függvény (3) Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Függvények C program egymás mellé rendelt függvényekből áll. A függvény (alprogram) jó absztrakciós eszköz a programok

Részletesebben

7. gyakorlat. Fájlkezelés IO haladó Függvények haladó

7. gyakorlat. Fájlkezelés IO haladó Függvények haladó 7. gyakorlat Fájlkezelés IO haladó Függvények haladó Fájlkezelés A C-ben a fájlkezelés ún. fájlstream-eken keresztül történik, melyek puffereltek ha valamit a streamre küldünk, nem biztos, hogy rögtön

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat. Függvények. Függvények(2)

Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat. Függvények. Függvények(2) Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.11.05. -1- Függvények C program egymás mellé rendelt függvényekből

Részletesebben

ELTE SAP Excellence Center Oktatóanyag 1

ELTE SAP Excellence Center Oktatóanyag 1 Oktatóanyag 1 A dataset egy az alkalmazás-szerveren megtalálható illetve ott létrejövő szekvenciális fájl. Szerveroldali fájlkezelésre használják az SAP-ban. Megjegyzés: Amennyiben kliens oldalon található

Részletesebben

Függvény pointer. Feladat: Egy tömbben soroljunk fel függvényeket, és hívjuk meg valahányszor.

Függvény pointer. Feladat: Egy tömbben soroljunk fel függvényeket, és hívjuk meg valahányszor. Függvény pointer Több feladat közül futási időben döntöm el, hogy melyiket hajtom végre. A függvényre mutató pointer a függvény kódjának a címére mutat, azon keresztül meghívhatom a függvényt. A pointernek

Részletesebben

Struktúrák (struct) A struktúra szerkezetét meghatározó deklaráció általános formája:

Struktúrák (struct) A struktúra szerkezetét meghatározó deklaráció általános formája: Struktúrák (struct) A struktúra egy olyan összetett adatszerkezet, amely nemcsak azonos típusú elemeket rendelhet össze. A struktúra definíciójában leírjuk, hogy a struktúra hogyan épül fel. A struktúra

Részletesebben

Mutatók és mutató-aritmetika C-ben március 19.

Mutatók és mutató-aritmetika C-ben március 19. Mutatók és mutató-aritmetika C-ben 2018 március 19 Memória a Neumann-architektúrában Neumann-architektúra: a memória egységes a címzéshez a természetes számokat használjuk Ugyanabban a memóriában van:

Részletesebben

Dinamikus memóriakezelés Fájlkezelés

Dinamikus memóriakezelés Fájlkezelés Dinamikus nd tömb Fájlkezelés Dinamikus memóriakezelés Fájlkezelés A programozás alapjai I. Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Farkas Balázs, Fiala Péter, Vitéz András, Zsóka Zoltán 2016. október

Részletesebben

Programozás I. - 11. gyakorlat

Programozás I. - 11. gyakorlat Programozás I. - 11. gyakorlat Struktúrák, gyakorlás Tar Péter 1 Pannon Egyetem M szaki Informatikai Kar Rendszer- és Számítástudományi Tanszék Utolsó frissítés: November 16, 2009 1 tar@dcs.vein.hu Tar

Részletesebben

3. Osztályok II. Programozás II

3. Osztályok II. Programozás II 3. Osztályok II. Programozás II Bevezető feladat Írj egy Nevsor osztályt, amely legfeljebb adott mennyiségű nevet képes eltárolni. A maximálisan tárolható nevek számát a konstruktorban adjuk meg. Az osztályt

Részletesebben

C programozási nyelv Pointerek, tömbök, pointer aritmetika

C programozási nyelv Pointerek, tömbök, pointer aritmetika C programozási nyelv Pointerek, tömbök, pointer aritmetika Dr. Schuster György 2011. június 16. C programozási nyelv Pointerek, tömbök, pointer aritmetika 2011. június 16. 1 / 15 Pointerek (mutatók) Pointerek

Részletesebben

Programozási nyelvek Java

Programozási nyelvek Java Programozási nyelvek Java 9. gyakorlat Fájlkezelés A fájlkezelés Java-ban különböző osztályok összekapcsolásával történik. Minden egyes osztály valamilyen minimális szolgáltatást tesz hozzá a többihez.

Részletesebben

Programozás alapjai 8.Gy: Program struktúra

Programozás alapjai 8.Gy: Program struktúra Programozás alapjai 8.Gy: Program struktúra Elvarázsolt matekóra P R O A L A G 32/1 B ITv: MAN 2018.11.02 Programozás történelem Kezdetben egy program egyetlen kódsorozat volt (ún. monolitikus program)

Részletesebben

Példák tematikus csoportosításban

Példák tematikus csoportosításban 1. fejezet Példák tematikus csoportosításban 1.1. A legegyszerűbb feladatok 1.1. feladat. Írjon programot, amely billentyűzetről látható karaktereket olvas mindaddig, amíg a @ karaktert meg nem kapja.

Részletesebben

Programozás C nyelven FELÜLNÉZETBŐL elhullatott MORZSÁK. Sapientia EMTE

Programozás C nyelven FELÜLNÉZETBŐL elhullatott MORZSÁK. Sapientia EMTE Programozás C nyelven FELÜLNÉZETBŐL elhullatott MORZSÁK Sapientia EMTE 2015-16 1 Felülnézet 1 Feltételes fordítás #if, #else, #elif, #endif, #ifdef, #ifndef stb. Felülnézet 2 #include: hatására a preprocesszor

Részletesebben

Rekurzió. Dr. Iványi Péter

Rekurzió. Dr. Iványi Péter Rekurzió Dr. Iványi Péter 1 Függvényhívás void f3(int a3) { printf( %d,a3); } void f2(int a2) { f3(a2); a2 = (a2+1); } void f1() { int a1 = 1; int b1; b1 = f2(a1); } 2 Függvényhívás void f3(int a3) { printf(

Részletesebben

Programozás 5. Dr. Iványi Péter

Programozás 5. Dr. Iványi Péter Programozás 5. Dr. Iványi Péter 1 Struktúra Véges számú különböző típusú, logikailag összetartozó változó együttese, amelyeket az egyszerű kezelhetőség érdekében gyűjtünk össze. Rekord-nak felel meg struct

Részletesebben

Láncolt lista. az itt adott nevet csak a struct deklaráción belül használjuk

Láncolt lista. az itt adott nevet csak a struct deklaráción belül használjuk Láncolt lista int szam char szoveg[10] következő elemre mutató pointer int szam char szoveg[10] következő elemre mutató pointer elem elem elem int szam char szoveg[10] következő elemre mutató pointer A

Részletesebben

/* Az iter függvény meghívása és a visszatérő érték átadása a gyok változóba */ gyok = iter( n, a, e ) ;

/* Az iter függvény meghívása és a visszatérő érték átadása a gyok változóba */ gyok = iter( n, a, e ) ; 1. Írjunk programot, amely függvény alkalmazásával meghatározza n a értékét, (a az n-edik gyök alatt), az általunk megadott pontossággal, iterációval. Az iteráció képlete a következő: ahol : n-1 x uj =

Részletesebben

C programozás. 6 óra Függvények, függvényszerű makrók, globális és

C programozás. 6 óra Függvények, függvényszerű makrók, globális és C programozás 6 óra Függvények, függvényszerű makrók, globális és lokális változók 1.Azonosítók A program bizonyos összetevőire névvel (azonosító) hivatkozunk Első karakter: _ vagy betű (csak ez lehet,

Részletesebben

Programozási nyelvek Java

Programozási nyelvek Java Programozási nyelvek Java 2. gyakorlat Függvények Általános prototípus Módosítószavak Láthatóság: public, protected, private. Ha nem definiált, akkor úgynevezett package-private láthatóság. Lehet abstract

Részletesebben

Szövegek C++ -ban, a string osztály

Szövegek C++ -ban, a string osztály Szövegek C++ -ban, a string osztály A string osztály a Szabványos C++ könyvtár (Standard Template Library) része és bár az objektum-orientált programozásról, az osztályokról, csak később esik szó, a string

Részletesebben

Országzászlók (2015. május 27., Sz14)

Országzászlók (2015. május 27., Sz14) Országzászlók (2015. május 27., Sz14) Írjon programot, amely a standard bemenetről állományvégjelig soronként egy-egy ország zászlójára vonatkozó adatokat olvas be! Az egyes zászlóknál azt tartjuk nyilván,

Részletesebben

Preprocesszor. Programozás alapjai C nyelv 11. gyakorlat. Makrók (2) Makrók (#define) Makrók (3) #include

Preprocesszor. Programozás alapjai C nyelv 11. gyakorlat. Makrók (2) Makrók (#define) Makrók (3) #include Programozás alapjai C nyelv 11. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.11.28. -1- Preprocesszor A forrás szöveges előfeldolgozását

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 11. gyakorlat. Preprocesszor. Makrók (#define)

Programozás alapjai C nyelv 11. gyakorlat. Preprocesszor. Makrók (#define) Programozás alapjai C nyelv 11. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.11.28. -1- Preprocesszor A forrás szöveges előfeldolgozását

Részletesebben

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport 10-es Keressünk egy egész számokat tartalmazó négyzetes mátrixban olyan oszlopot, ahol a főátló alatti elemek mind nullák! Megolda si terv: Specifika cio : A = (mat: Z n m,ind: N, l: L) Ef =(mat = mat`)

Részletesebben

Információs Technológia

Információs Technológia Információs Technológia Rekurzió, Fa adatszerkezet Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatika Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010. november 18. Rekurzió Rekurzió

Részletesebben

C programozás. { Márton Gyöngyvér, 2009 } { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem }

C programozás. { Márton Gyöngyvér, 2009 } { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem } C programozás Márton Gyöngyvér, 2009 Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem http://www.ms.sapientia.ro/~mgyongyi 1 Ciklusok for (ismétlés) while do while 2 for utasítás szöveg 10-szeri kiíratása: int

Részletesebben

1. Alapok. Programozás II

1. Alapok. Programozás II 1. Alapok Programozás II Elérhetőség Név: Smidla József Elérhetőség: smidla dcs.uni-pannon.hu Szoba: I916 2 Irodalom Bjarne Stroustrup: A C++ programozási nyelv 3 Irodalom Erich Gamma, Richard Helm, Ralph

Részletesebben

Programozás. (GKxB_INTM021) Dr. Hatwágner F. Miklós május 6. Széchenyi István Egyetem, Gy r

Programozás. (GKxB_INTM021) Dr. Hatwágner F. Miklós május 6. Széchenyi István Egyetem, Gy r Programozás (GKxB_INTM021) Széchenyi István Egyetem, Gy r 2018. május 6. Parancssori paraméterek Parancssorban történ programindításkor a program nevét követ en szóközökkel elválasztva paraméterek (command

Részletesebben

Programozás I gyakorlat

Programozás I gyakorlat Programozás I. - 2. gyakorlat Változók, kiiratás, bekérés Tar Péter 1 Pannon Egyetem M szaki Informatikai Kar Számítástudomány Alkalmazása Tanszék Utolsó frissítés: September 24, 2007 1 tar@dcs.vein.hu

Részletesebben

Programozás I. Szöveges fájlok kezelése Felsorolástípus Objektumtömb Gyakorló feladatok

Programozás I. Szöveges fájlok kezelése Felsorolástípus Objektumtömb Gyakorló feladatok Programozás I. Szöveges fájlok kezelése Felsorolástípus Objektumtömb Gyakorló feladatok 1 Hallgatói tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát

Részletesebben

Algoritmusok és adatszerkezetek gyakorlat 06 Adatszerkezetek

Algoritmusok és adatszerkezetek gyakorlat 06 Adatszerkezetek Algoritmusok és adatszerkezetek gyakorlat 06 Adatszerkezetek Tömb Ugyanolyan típusú elemeket tárol A mérete előre definiált kell legyen és nem lehet megváltoztatni futás során Legyen n a tömb mérete. Ekkor:

Részletesebben

Programozás I gyakorlat

Programozás I gyakorlat Programozás I. - 9. gyakorlat Sztringkezelés, mutatók Tar Péter 1 Pannon Egyetem M szaki Informatikai Kar Rendszer- és Számítástudományi Tanszék Utolsó frissítés: November 2, 2009 1 tar@dcs.vein.hu Tar

Részletesebben

Programozás Minta programterv a 1. házi feladathoz 1.

Programozás Minta programterv a 1. házi feladathoz 1. Programozás Minta programterv a 1. házi feladathoz 1. Gregorics Tibor 1. beadandó/0.feladat 2008. december 6. EHACODE.ELTE gt@inf.elte.hu 0.csoport Feladat Egy osztályba n diák jár, akik m darab tantárgyat

Részletesebben

A C programozási nyelv I. Bevezetés

A C programozási nyelv I. Bevezetés A C programozási nyelv I. Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv I. (bevezetés) CBEV1 / 1 A C nyelv története Dennis M. Ritchie AT&T Lab., 1972 rendszerprogramozás,

Részletesebben

A C programozási nyelv I. Bevezetés

A C programozási nyelv I. Bevezetés A C programozási nyelv I. Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv I. (bevezetés) CBEV1 / 1 A C nyelv története Dennis M. Ritchie AT&T Lab., 1972 rendszerprogramozás,

Részletesebben

Bevezetés a programozásba I 10. gyakorlat. C++: alprogramok deklarációja és paraméterátadása

Bevezetés a programozásba I 10. gyakorlat. C++: alprogramok deklarációja és paraméterátadása Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar Bevezetés a programozásba I 10. gyakorlat C++: alprogramok deklarációja és paraméterátadása 2011.11.22. Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu

Részletesebben

1. feladat Készítse el szövegszerkesztővel, majd mentse osztály.txt néven a következő tartalmú szöveges fájlt:

1. feladat Készítse el szövegszerkesztővel, majd mentse osztály.txt néven a következő tartalmú szöveges fájlt: BME MOGI Gépészeti informatika 12. 1. feladat Készítse el szövegszerkesztővel, majd mentse osztály.txt néven a következő tartalmú szöveges fájlt: Matematika;Fizika;Történelem;Irodalom;Nyelvtan;Angol;Testnevelés;

Részletesebben

Objektum Orientált Programozás. 11. Kivételkezelés 44/1B IT MAN

Objektum Orientált Programozás. 11. Kivételkezelés 44/1B IT MAN Objektum Orientált Programozás 11. Kivételkezelés 44/1B IT MAN B IT v: 2016.05.03 MAN Pici elmélet A Java kivételkezelésének célja a programfutás során keletkezett hibák kiszűrése és megfelelő kezelése.

Részletesebben

500. AA Megoldó Alfréd AA 500.

500. AA Megoldó Alfréd AA 500. Programozás alapjai 2. NZH 2010.05.13. gyakorlat: / Hiány:0 ZH:0 MEGOLD IB.027/51. Hftest: 0 Minden beadandó megoldását a feladatlapra, a feladat után írja! A megoldások során feltételezheti, hogy minden

Részletesebben

C++ programozási nyelv

C++ programozási nyelv C++ programozási nyelv Gyakorlat - 13. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2004. december A C++ programozási nyelv Soós Sándor 1/10 Tartalomjegyzék Objektumok

Részletesebben

Fejlett programozási nyelvek C++ Iterátorok

Fejlett programozási nyelvek C++ Iterátorok Fejlett programozási nyelvek C++ Iterátorok 10. előadás Antal Margit 2009 slide 1 Témakörök I. Bevezetés II. Iterátor definíció III. Iterátorok jellemzői IV. Iterátorkategóriák V. Iterátor adapterek slide

Részletesebben

10. gyakorlat Struktúrák, uniók, típusdefiníciók

10. gyakorlat Struktúrák, uniók, típusdefiníciók 10. gyakorlat Struktúrák, uniók, típusdefiníciók Házi - (f0218) Olvass be 5 darab maximum 99 karakter hosszú szót úgy, hogy mindegyiknek pontosan annyi helyet foglalsz, amennyi kell! A sztringeket írasd

Részletesebben

Vezérlési szerkezetek

Vezérlési szerkezetek Vezérlési szerkezetek Szelekciós ok: if, else, switch If Segítségével valamely ok végrehajtását valamely feltétel teljesülése esetén végezzük el. Az if segítségével valamely tevékenység () végrehajtását

Részletesebben

Mit tudunk már? Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Legnagyobb elem keresése. Feltételes operátor (?:) Legnagyobb elem keresése (3)

Mit tudunk már? Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Legnagyobb elem keresése. Feltételes operátor (?:) Legnagyobb elem keresése (3) Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Mit tudunk már? Típus fogalma char, int, float, double változók deklarációja operátorok (aritmetikai, relációs, logikai,

Részletesebben

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Linux/Unix jogosultságok és fájlok kezelése Linux fájlrendszerek és jogosultságok Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések szabályozása érdekében a fájlokhoz tulajdonost, csoportot

Részletesebben

Programozás alapjai gyakorlat. 4. gyakorlat Konstansok, tömbök, stringek

Programozás alapjai gyakorlat. 4. gyakorlat Konstansok, tömbök, stringek Programozás alapjai gyakorlat 4. gyakorlat Konstansok, tömbök, stringek Házi ellenőrzés (f0069) Valósítsd meg a linuxos seq parancs egy egyszerűbb változatát, ami beolvas két egész számot, majd a kettő

Részletesebben

Programozás I. gyakorlat

Programozás I. gyakorlat Programozás I. gyakorlat 1. gyakorlat Alapok Eszközök Szövegszerkesztő: Szintaktikai kiemelés Egyszerre több fájl szerkesztése pl.: gedit, mcedit, joe, vi, Notepad++ stb. Fordító: Szöveges file-ban tárolt

Részletesebben

BME MOGI Gépészeti informatika 13.

BME MOGI Gépészeti informatika 13. BME MOGI Gépészeti informatika 13. 1. feladat Készítsen alkalmazást, mely elvégzi a következő feladatokat! a. Állítson elő adott intervallumba eső, adott számú véletlen számot, és írja ki a számokat egy

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Mit tudunk már? Feltételes operátor (?:) Típus fogalma char, int, float, double

Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Mit tudunk már? Feltételes operátor (?:) Típus fogalma char, int, float, double Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.10.10.. -1- Mit tudunk már? Típus fogalma char, int, float,

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 10. gyakorlat. Standard függvények. Union

Programozás alapjai C nyelv 10. gyakorlat. Standard függvények. Union Programozás alapjai C nyelv 10. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.11.21. -1- Standard függvények Standard függvények amelyeket

Részletesebben

Pénzügyi algoritmusok

Pénzügyi algoritmusok Pénzügyi algoritmusok A C++ programozás alapjai Sztringek Osztályok alapjai Sztringek Szöveges adatok kezelése Sztring Karakterlánc (string): Szöveges adat Karaktertömbként tárolva A szöveg végét a speciális

Részletesebben

Járműfedélzeti rendszerek II. 3. előadás Dr. Bécsi Tamás

Járműfedélzeti rendszerek II. 3. előadás Dr. Bécsi Tamás Járműfedélzeti rendszerek II. 3. előadás Dr. Bécsi Tamás 5.3. Mutatók,tömbök A mutató vagy pointer olyan változó, amely egy másik változó címét tartalmazza. A C nyelvű programokban gyakran használják a

Részletesebben

Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével

Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével Automatizálási Tanszék Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével Budai Tamás budai.tamas@sze.hu http://maxwell.sze.hu/~budait Tartalom Mikrovezérlőkről röviden Programozási alapismeretek ismétlés

Részletesebben

Programozas 1. Strukturak, mutatok

Programozas 1. Strukturak, mutatok Programozas 1 Strukturak, mutatok Strukturak Tömb: több egyforma típusú változó együttese Struktúra: több különböző típusú de logikailag egybetartozó változó együttese, amelyet az egyszerű kezelhetőség

Részletesebben

Bevezetés a C programozási nyelvbe. Az Általános Informatikai Tanszék C nyelvi kódolási szabványa

Bevezetés a C programozási nyelvbe. Az Általános Informatikai Tanszék C nyelvi kódolási szabványa Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Bevezetés a C programozási nyelvbe Az Általános Informatikai Tanszék C nyelvi kódolási szabványa Oktatási segédletek a levelező műszaki informatikus hallgatók

Részletesebben

STL gyakorlat C++ Izsó Tamás május 9. Izsó Tamás STL gyakorlat/ 1

STL gyakorlat C++ Izsó Tamás május 9. Izsó Tamás STL gyakorlat/ 1 STL gyakorlat C++ Izsó Tamás 2016. május 9. Izsó Tamás STL gyakorlat/ 1 Komponensek kapcsolata Deklarálja az alábbi osztálydiagramon szereplő osztályok közül az A, AA és AB osztályokat! A konstruktorokat

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 2. Ea: Gyakorló környezet

Adatbázis Rendszerek II. 2. Ea: Gyakorló környezet Adatbázis Rendszerek II. 2. Ea: Gyakorló környezet 26/1 B IT v: 2018.02.21 MAN Gyakorló környezet apex.oracle.com/en/ 26/2 A regisztrációs folyamat 26/3 26/4 26/5 26/6 26/7 26/8 26/9 26/10 26/11 Feladatok

Részletesebben

Programozás alapjai 5. gyakorlat Vezérlési szerkezetek egymásba ágyazása

Programozás alapjai 5. gyakorlat Vezérlési szerkezetek egymásba ágyazása Programozás alapjai 5. gyakorlat Vezérlési szerkezetek egymásba ágyazása 1. feladat: Eldönteni egy számról, hogy pozitív, negatív vagy 0. Próbálja megoldani a feladatot switch szerkezettel is. Mikor használható

Részletesebben

Programozási segédlet

Programozási segédlet Programozási segédlet Programozási tételek Az alábbiakban leírtam néhány alap algoritmust, amit ismernie kell annak, aki programozásra adja a fejét. A lista korántsem teljes, ám ennyi elég kell legyen

Részletesebben

7. fejezet: Mutatók és tömbök

7. fejezet: Mutatók és tömbök 7. fejezet: Mutatók és tömbök Minden komolyabb programozási nyelvben vannak tömbök, amelyek gondos kezekben komoly fegyvert jelenthetnek. Először is tanuljunk meg tömböt deklarálni! //Tömbök használata

Részletesebben

és az instanceof operátor

és az instanceof operátor Java VIII. Az interfacei és az instanceof operátor Krizsán Zoltán Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2005. 10. 24. Java VIII.: Interface JAVA8 / 1 Az interfészről általában

Részletesebben