EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Egészségügyi alapismeretek középszint 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA február 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

2 Útmutató a vizsgázó/k teljesítményének az értékeléséhez (az értékelő tanár/ok részére) - A vizsgázó csak a kiosztott feladatlapon dolgozhat! - Tévedés esetén helyes megoldásnak csak a vizsgázó egyértelmű javítása fogadható el! - A dolgozatban előforduló esetleges megoldási hibákat, tévedéseket kérjük feltűnően jelöljék! - A feladatlap egységes értékeléséhez használják fel a rendelkezésükre bocsátott megoldási útmutatót! - Valamennyi feladat (zárt, illetve nyílt) mellett megtalálható a helyes/hibátlan megoldásra adható maimális pontszám. A több részválaszból álló megoldás esetén, az egyes értékelhető itemekre (helyes válaszokra) adható részpont számát is feltüntettük (ezek összege adja az egyes feladatoknál a vizsgázó teljesítményének pontértékét). Egy-egy item értéke 1 pont! - Fogalom meghatározása esetén, a megoldásban aláhúztuk az ún. kulcsszavakat, maimális pontszám csak akkor adható, ha a kulcsszavak maradéktalanul szerepelnek a vizsgázó megoldásában. A feladat részmegoldása esetén, ha erre lehetőség van, akkor az adott feladat javítási /pontozási útmutatójában található meg a részpont értéke. - A csillaggal (*) jelölt feladatoknál (általában a felsorolásoknál) több helyes megoldás is lehetséges, mint a feladat utasításában megoldásként elvárt (pl. Írjon hármat /3/...!). Ezeknél a feladatoknál a megoldólaptól eltérő, de tartalmában azonos egyéb helyes megoldás is elfogadható a ponthatáron belül. - Kérjük, hogy minden feladat esetén a maimálisan adható pontszám melletti négyzetbe írja be a vizsgázó által elért pontszámot! írásbeli vizsga / február 20.

3 1. Húzza alá a hamis állítást! 1 pont A falcsont a koponyaalapot alkotja. Az ekecsont az orrsövény egyik alkotója. 2. Húzza alá az igaz állítást! 1 pont A csontok fejlődéséhez csak B és E vitaminra van szükség. A csontvázrendszer a mozgás passzív része. 3. Írja az alábbi anyagok közül annak a betűjelét a kipontozott 1 pont vonalra, amelyiket nem tartalmazza a 0 vércsoportú egyén vére! A anti A izohemagglutinin B A agglutinogén C anti B izohemagglutinin B. 4. Párosítsa az alábbi állításokat a légzőrendszer egyes 4 pont részeivel! Írja a betűk mellé a helyes számot! A Az orrüreget középen kettéosztja. B Nyeléskor a porc ráfekszik a gégebemenetre. C A tüdő szélesebb része a rekeszizmon nyugszik. D Faluk igen vékony, egy sejtsorból álló hám alkotja. 1. Tüdőalap 2. Orrsövény 3. Léghólyagocskák 4. Gégefedő A: 2 B: 4 C: 1 D: 3 5. Húzza alá az igaz állítást! 1 pont A köldökzsinórban futó köldökvéna szállítja a magzat felől a széndioidban dús vért. A köldökzsinórban futó köldökvéna szállítja a magzat felé az oigéndús vért. írásbeli vizsga / február 20.

4 6. Válassza ki a hamis állításokat, és írja a betűjelüket a kipontozott 3 pont vonalakra! A Az A vitamin a zöldsalátában található meg. B A gyomor mirigyei fehérjebontó enzimet termelnek. C A máj három lebenyből áll. D A végbelet belső és külső záróizomzat veszi körül. E A széklet barnás színét közvetlenül a bilirubin adja. A., C., E.. 7. Húzza alá az igaz állításokat! 4 pont A jobb kamrából indul a széndioid-dús vért szállító tüdőverőér. A belső légzés a tüdő alveolusaiban történik. A nyelőcső a légcső mögött húzódik. A húgyhólyag külső záróizomzata akarattól függően működik. A külső nemi szervek a kismedencén kívül helyezkednek el. A gyomor termeli a szénhidrátbontó maltázt. 8. Párosítsa a fogalmakat a helyes állításokkal! 5 pont Írja a betűk mellé a megfelelő számot! A szivárványhártya B IV. sodorideg C dobhártya D irha E köröm 1. Egy szemizom beidegzését végzi. 2. A szem színét a benne levő pigment mennyisége adja. 3. Erekben és idegekben gazdag, rugalmas kötőszöveti rostokat tartalmaz. 4. A külső és a középfül határa. 5. Elszarusodott, lapos, enyhén hajlított lemez. A:2 B: 1 C: 4 D: 3 E: 5 írásbeli vizsga / február 20.

5 9. Válassza ki az igaz állításokat, és írja a betűjelüket a kipontozott 4 pont vonalakra! A Egyszerű cukor a répacukor. B A kevés rostfogyasztás székrekedést okozhat. C A gomba magas fehérje tartalma miatt teljes értékű fehérje. D Az alkoholmérgezés tünete lehet a mély, ébreszthetetlen alvás. E A B vitamin zsírban oldódó vitamin. F A vegetáriánus (vegetárius) étkezést követők kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak. G A lábkörmök sarkait nem tanácsos kivágni. B., D., F., G Írja a sorszámmal jelzett gyógyszerféleségeket a 7 pont megfelelő csoporthoz! Írja a számokat a megfelelő csoporthoz! 1. tabletta, 2. gél, 3. kapszula, 4. paszta, 5. kenőcs, 6. drazsé, 7. porok Szilárd gyógyszerformák: 1,3,6,7 Lágy gyógyszerformák: 2,4,5 ( Helyes válaszonként 1-1 pont adható!) 11. Írjon jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 4 pont vagy hamis az állítás! Állítások igaz hamis A gombának magas a koleszterin tartalma. A növényi anyagokból készült ruhaszövetek nedvszívó képessége rossz. A szauna javítja a keringést, és segíti a szervezet méregtelenítését. A védőoltások és a szűrővizsgálatok az egészség megőrzését szolgálják. X X X X írásbeli vizsga / február 20.

6 12. Karikázza be a hamis állítások betűjelét! 6 pont A Az empátia a másik fél helyzetébe való beleélés készsége. B Az anyatej telített zsírsavakat tartalmaz, ezért jobban felszívódik. C A fejlődés mindig minőségi átalakulást jelent. D A család és nővédelem feladata a lakásvásárlás támogatása. E A terhesség előtti vizsgálat magában foglalja az örökletes betegségek kiszűrését. F A magzati szívhang élettanilag között van percenként. G A terhességi gyanújelek közé tartozik az émelygés. H Az újszülött nem rendelkezik refleekkel. I A szülés első szakasz a tágulási szakasz. J Az újszülött légutaiból nem kell eltávolítani a nyákot. K Az újszülött koponyájának a kerülete kisebb, mint a mellkasának a kerülete. 13. Írjon jelet az igaz állítások mellé! 6 pont Állítások Az idős ember szomjúságérzete csökken. Az idős emberek sokszor közönyösek. Az idős ember hallása éles. Az idős ember szaglása és íz érzése megbízható. Az idős ember látásélessége csökken. A transzvesztiták általában férfiöltönyben szeretnek járni. A mentálhigiéne feladata a lelki élet zavarainak a megelőzése. A túl sok kávé szapora szívműködést okozhat. A reggeli mosakodás az idős embereknek nem szükséges, mivel a bőrmirigyeik működése csökken. A kerékpározás a felnőttek részére is egészséges mozgásforma. A nagymennyiségű zöldségfélék fogyasztása érelmeszesedést okozhat. A felnőttkor kezdete 40 éves kor után kezdődik. Igaz írásbeli vizsga / február 20.

7 14. Húzza alá az alábbiak közül az egészséges külső 3 pont környezet jellemzőit! - Ösztönzi És Segíti Az Embereket, Csoportokat - Sikeresen Elégíti Ki A Lelki Szükségleteket - Erősíti A Családot, Óvja A Gyermeket - Sikeresen Elégíti Ki A Biológiai Szükségleteket - Jutalmazza az értelmes és tisztességesen elért teljesítményt (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 15. Sorolja fel a test fő részeit! 4 pont - a fej, - a nyak, - a törzs, - a végtagok (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 16. Nevezze meg a felkarizmok közül a feszítőizmot! 1 pont - háromfejű karizom 17. Egészítse ki a csigolyák részeinek a felsorolását! 4 pont - csigolyatest, - harántnyúlványok, - ízületi nyúlványok, - tövisnyúlvány, - csigolyaív, - csigolyalyuk írásbeli vizsga / február 20.

8 18. Sorolja fel a vitorlás billentyű részeit! 3 pont - a vitorla, - a szemölcsizom, - az ínhúrok 19. Nevezze meg az emésztőrendszer részét a leírás alapján! 1 pont Írja a válaszát a kipontozott helyre! A vastagbél kezdeti szakasza. vakbél 20. Sorolja fel a középfül részeit! 3 pont - dobüreg, - hallócsontok, - fülkürt 21. Válaszoljon az alábbi kérdésekre! 4 pont Írja a válaszait a kipontozott vonalakra! Honnan indul ki a kisvérkör? a jobb kamrából Milyen alakúak a zsebes billentyűk? félhold alakúak(zseb alakúak) Hogyan nevezzük a menstruációs ciklus első szakaszát? gyógyulás(regeneráció) Hogyan nevezzük a fényérzékeny, bíborvörös vegyületet a pálcikákban? látóbíbor írásbeli vizsga / február 20.

9 *22. Soroljon fel három (3) tünetet, amelyek a fagyás okozta sérülésre 3 pont jellemzőek! - tűszúrásszerű érzés a lehűlt területen, - a bőrfelület elszíneződik, - fájdalom, - érzéskiesés *23. Nevezze meg a betegek fektetése alapján a beteg sérülésének a 5 pont formáját! Sérülés Eszméletlen beteg Testhelyzet Stabil oldalfekvés Mellkassérült beteg Félülő helyzet, megtámasztott hát Gerincsérült beteg Hanyatt fekvő helyzet, kemény alap Sokkos vagy ájult beteg Lejtőztetés megemelt alsó végtagokkal Orrvérzéses beteg Ülő helyzet, fej kicsit előredöntve, orrszárnyak összenyomva írásbeli vizsga / február 20.

10 *24. Soroljon fel a drog hatását befolyásoló tényezők közül ötöt (5)! 5 pont - a szer fajtája, - az adag, - a szert fogyasztó kora, - a szert fogyasztó egészségi állapota, - a szert fogyasztó tűrőképessége, - a szer beadásának a módja *25. Válaszoljon a kérdésekre! Válaszait írja a kipontozott vonalakra! 2 pont Mit javasolna cukor helyett természetes édesítőszerként? mézet.. Melyik vitamincsoport túladagolása következtében alakulhat ki hipervitaminózis? A zsírban oldódó vitaminok esetében. ( Helyes válaszonként 1-1 pont adható!) *26. Hasonlítsa össze az újszülött, a csecsemő és a kisgyermek 5 pont alvásigényét, és írja a táblázatba a hiányzó adatokat! Kor Időtartam Ritmus Újszülött óra Éjjel-nappal 6 hónapos óra Délelőtt, délután, éjjel 1 éves óra Éjjel, délután 2 éves Kb. 13,5 óra Éjjel, délután írásbeli vizsga / február 20.

11 *27. Jellemezze a felnőtt embert az alábbi szempontok szerint! 10 pont A felnőtt ember magasabbrendű szükségletei (Írjon négy jellemzőt!) 1. önbecsülés, 2. önmegvalósítás, 3. szeretet, 4. boldogság Életvezetési hibák (Írjon négy hibát!) 1. egészségtelen táplálkozás 2. mozgásszegény életmód, 3. higiénés mulasztások, 4. élvezeti szerek mértéktelen fogyasztása Javasolt mozgásformák a jó testi kondíció fenntartására (Írjon két példát!) 1. úszás, 2. túrázás írásbeli vizsga / február 20.

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK 05 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 80 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók A vizsgázó

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2002. május 15. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Biológia kétszintű érettségi felkészítő levelező tanfolyam. 4. anyag 2006. január

Biológia kétszintű érettségi felkészítő levelező tanfolyam. 4. anyag 2006. január Biológia kétszintű érettségi felkészítő levelező tanfolyam 4. anyag 2006. január 4/8 anyag, 2. oldal Biológia kétszintű érettségi felkészítő levelező tanfolyam Kedves levelező hallgatóink! Negyedik anyagunk

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz

III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz http://keptar.demasz.hu/arthp/html/l/leonardo/drawings/body/ 1 Mozgás 36. Az emberi csontváz (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 12. 8:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 12. 8:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 12. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 12. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga természetgyógyászati alapmodul 2002. október 22. 2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelő tanár részére

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 27. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

EGÉSZSÉGTAN AZ ISKOLÁBAN

EGÉSZSÉGTAN AZ ISKOLÁBAN VÖLGYINÉ SEBIK JUDIT EGÉSZSÉGTAN AZ ISKOLÁBAN Óravázlat javaslatok az egészségtan tanításához 2006. Sorozatszerkesztő: Kiss Judit Szerkesztette: Völgyiné Sebik Judit Technikai szerkesztő: Baráthné N. Anikó

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Egészségkultúra. 9. évfolyam. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Egészségkultúra. 9. évfolyam. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Komplex kommunikációs és természettudományi csomag Egészségkultúra 9. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. október 22. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. október 22. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 22. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 15. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Biológia

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 5. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 5. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Források használata és értékelése

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Források használata és értékelése EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Források használata és értékelése 1.1 Egészséggel kapcsolatos fogalmak gyűjtése 1.2 Különböző típusú forrásokból

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 14. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Rendészeti alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak

Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak Dr. Palágyi Jolanda Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak 4. kiadás Tartalom A szerző előszava / 5 A reflexterápia alapjai / 7 A homeosztázis / 7 Mi a reflexterápia? / 8 A láb és a kéz

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai

Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai A kézikönyv a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 TÁMOP 4.1.1/C - NyME - BGF - PTE - ZFOK - PFA - Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és

Részletesebben

E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 2. SZÁM 2014 NYÁR INGYENES MAGAZIN NYÁR NYÁRI ÖRÖMÖK GONDTALANUL

E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 2. SZÁM 2014 NYÁR INGYENES MAGAZIN NYÁR NYÁRI ÖRÖMÖK GONDTALANUL E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 2. SZÁM 2014 NYÁR INGYENES MAGAZIN NYÁR NYÁRI ÖRÖMÖK GONDTALANUL OLASZ NATÚRKOZMETIKUMOK Anyajegyvédő Stift SPF 50+ Ultra magas védelem az

Részletesebben

Antioxidánsok: Az élõ sejtek energia termelõ szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid és szuperoxid gyökök (szabadgyökök). Ezeket

Részletesebben