A vegetarianizmus. fogyasztottak húst. h szerepet játszottak j. meg Rousseaunak köszk kezdett elterjedni, Bicsérdi Béla B

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A vegetarianizmus. fogyasztottak húst. h szerepet játszottak j. meg Rousseaunak köszk kezdett elterjedni, Bicsérdi Béla B"

Átírás

1 A vegetarianizmus Története:3-4 4 ezer évre vezethető vissza. Egyiptom papjai nem fogyasztottak húst. h A vegetariánus tanok kialakulásában nagy szerepet játszottak j az ókor nagy filozófusai fusai Platon, Püthagorasz, P Socrates, Hippokratész. Európában a reneszánsz nsz korban erősödött meg Rousseaunak köszk szönhetően. en. Magyarországon gon a század zad elején kezdett elterjedni, Bicsérdi Béla B hirdetni kezdte a nyers koszt, gyümölcs lcsök k fogyasztásának előnyeit. vegetábilis = növényi n nyi szóból l ered A vegetári riánusokhoz olyan embereket sorolnak, akik növényi n nyi eredetű élelmiszerekkel táplt plálkoznak, lkoznak, elutasítj tják k az állati eredetű termékek fogyasztását és életvitelük k is eltér r a hagyományost nyostól: nem fogyasztanak alkoholt, nem dohányoznak, sok időt t töltenek t a természetben, többet t mozognak és s nagyobb hangsúlyt fektetnek lelki egyensúlyuk megtartására.

2 Vegetariánizmus csoportosítása sa 1. Szemivegetári riánus étrend: ez a legkevésb sbé szigorú étrend átmenetet képez k a húsmentes h és s a vegyes táplt plálkozás s között. k Követői állati eredetű termékeket ( hal, csirke, tej, tejterméket, tojást)is, valamint gabonát, zöldsz ldséget, gyümölcs lcsöt, szárazh razhüvelyeseket fogyasztanak. A halon kívül k l más m s tengeri élőlény fogyasztását t kerülik. 2. Lakto-ovo ovo- vegetári riánus étrend: A növényi n nyi eredetű élelmiszerek mellett megengedett a tej,tejtermék és s a tojás s fogyasztása. sa. Az étrend biztosítja tja a szervezet számára szüks kséges energiát, teljes értékű fehérj rjét t. Az élelmiszerek megfelelő összeválogatásával kiegyensúlyozott étrend állítható össze a fogyasztható élelmiszerekből.

3 Vegetariánizmus csoportosítása sa 3. Lakto-vegetáriánus étrend: A növényi eredetű élelmiszerek mellett csak a tej és tejtermékek fogyaszthatók. A tejfehérje teljes értékű, minden esszenciális aminosav megtalálható benne. A tejcukor biztosítja a tej magas kalciumtartalmának felszívódását. 4. Vegán étrend: ide a szigorú vegetáriánusok tartoznak csak növényi élelmiszerek fogyaszthatók az étrendben. Még állományjavítóként is tilos az állati eredetű termékek felhasználása (pl. zselatin, kazein,tejpor). Állati eredetű ruhát sem hordanak (pl. gyapjú, bőr). A mindennapi életben nem használhatnak semmilyen állati eredetű terméket, ha helyettesíteni lehet növényi eredetűvel. A vegán életfilozófiára jellemző a tradicionális orvoslás tagadása ( védőoltások, vér transzfúziók).

4 Vegetariánizmus csoportosítása sa A vegánok megkülönb nböztetett típust pusához tartoznak a gyümölcsev lcsevők k vagy fruitarianusok és s a nyerskoszton élők. A nyersételt evőkre jellemző,, hogy a hőkezelh kezelés s semmilyen módjm dját sem alkalmazzák, k, mindent nyersen fogyasztanak, a gabonákat is nyersen, csíráztatva, illetve áztatva fogyasztják. Kerülik az iparilag feldolgozott, finomított élelmiszereket. Alapvető nyersanyagaink: a zöldsz ldség, gyümölcs és s a gabona. Azt mondják: A gabona táplt plál, l, a zöldsz ldség g tisztít, t, a gyümölcs élvezetet ad Naponta kétszer k étkeznek napkelte és s napnyugta alkalmával. A gyümölcsev lcsevők k pedig főleg f gyümölcs lcsöket, de ritkán n mézet, m diót és olívaolajat is fogyasztanak.

5 Vegetariánizmus csoportosítása sa 5. Makrobiotikus étrend: A vegán étrendhez hasonló,, de azzal nem azonos. A Zen buddhista tanokon alapul és s azt hirdeti, hogy a buddhista szerzetesek, akik ezt a diétát t követeik k a legegészs szségesebb emberek közék tartoznak a világon. Az élelmiszereket jin és s jang kategóri riába sorolják, ezzel belső harmóni niát t hoz létre. l Jang ami tilos: hús, h hal, tojás, tej, finomított élelmiszerek, izgatószerek fogyasztása sa és s fűszerek f alkalmazása. Jin: gyümölcs, zöldsz ldség, gabona Fő ételük k a gabona az étkezés s 50-60% teszi ki, a hüvelyesek h %, % a levesek alkotják k az étrendnek. A nyári meleg jang, téli t hideg jin energiát t ad. Sütéssel, S főzéssel f jang energiát t juttatnak ételeikben, ezért télen t inkább főtt f ételt fogyasztanak, nyáron nyerset.

6 Vegetariánizmus csoportosítása sa A makrobiotikus étrend 10 diétás s fokozatból áll, amelyet -3tól l +7- ig jelölnek lnek számokkal. Az egyes fokozatokban egyre szigorúbbak az előírások. +7 fokozatban a szénhidr nhidrátok aránya 100%-ra emelkedik, de ebben nem a hagyományosan szénhidr nhidrátoknak nevezett élelmiszereket értjük k ezalatt, hanem a szénhidr nhidrát t dús d s magvakat, aminek zöme z barna rizs. Folyadékot keveset fogyasztanak, csak gyógyte gyteát. t. A legszigorúbb fokozat elérése előtt is az egyes élelmi anyagoknak, élelmiszereknek megfelelő arányban kell szerepelnie % főtt f teljes értékű gabonaszemű,, 5-10% 5 zöldsz ldségalapú leves, 25-30% párolt zöldsz ldség, 5-10% 5 főtt f hüvelyes. h

7 A jobb egészs szség érdekében számos ételt az elkerülend lendők k közék sorolnak: hús, állati eredetű zsiradék, tojás, szárnyasok, tejtermékek( vaj, joghurt, jégkrj gkrém, tej, sajt) finomított cukor, csokoládé,, szörp rpök, méz, vanília, és s ezeket tartalmazó ételek. Trópusi gyümölcs lcsök és s gyümölcslevek, szóda, mesterséges előáll llítású italok, kávé, k, színezett tea, stimuláló tea. Minden mesterségesen színezett, tartósított, tott, permetezett vagy kémiailag kezelt étel. Minden finomított vagy fényezett f gabonaféle és s liszt, valamint ezek származ rmazékai, ipari tömegtermeléssel előáll llított ételek, fagyasztott és s hőkezelt h ételek. Erős s fűszerek, f illatos stimuláló ételek vagy azok hozzával valói, mesterséges ecet, erős s alkohol tartalmú italok. Csecsemőtápl plálásra speciális ételt használnak: Kokoh ami rizs, gabona, árpa, bab és s szezámmag őrleményének nek keverékéből készül.

8 Vegetariánizmus csoportosítása sa 6. Reform- vagy natúrt rtáplálkozás: A reformkonyha jellemzője, je, hogy biotermékeket használ l fel. Az ételek elkész szítése se során n a legkíméletesebb letesebb eljárásokat, kizárólag természetes adalékanyagokat használnak és s csak természetes forrásokb sokból l származ rmazó élelmiszeradalékok, technológiai segédanyagok alkalmazhatók. k. Ízesítésre sre friss és száraz fűszert, f kevés s tengeri sót s t használnak.

9 A vegetári riánus táplt plálkozás s előnyei csökkentett zsírbevitel, alacsony telitett zsírsav fogyasztása, sa, mert az állati eredetű zsiradék k csak tejből és s tejtermékekb kekből és s a tojásb sból l kerül a szervezetbe. A szív és érrendszeri betegségek gek illetve a táplálkozásból l adódó magas koleszterinszint kockázata minimálisra csökkenthet kkenthető. Tartózkodnak a túlzott t energia beviteltől így az elhízás s elkerülhet lhető. Nagy mennyiségű magas rosttartalmú cereáli liákat fogyasztanak. Ennek köszk szönhetően en az obstipáci ció és s a vastagbéldaganat előfordul fordulása is jóval j alacsonyabb A A sok zöldsz ldség és s gyümölcs fogyasztás s biztosítja tja a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátotts tottságot. Étrendjüket a csökkentett só-bevitel s jellemzi, a bevitt sós pedig jódban gazdag tengeri só. s Így a magas vérnyomv rnyomás s kialakulásának kockázata csökken. Minimális cukor fogyasztás s eredmények nyeként nt a carries kockázata is csökken.

10 A vegetári riánus táplt plálkozás s hátrh trányai a vegán táplálkozás nem fedezi a szervezet tápanyagszükségletét. Következménye, hogy hiánytünetek, hosszabb idő elteltével különböző betegségek jelentkeznek. a vasellátottságuk nem kielégítő. A vas felszívódását csökkenti a kávé, tea, gabonafélék korpájában lévő fitátok mivel vassal oldhatatlan komplexet képeznek. Következménye: vashiányos anaemia ami gyermekkorban értelmi fejlődésben okoz maradandó károsodást. Cinkhiány, B6 vitamin hiány. Cinkhiány miatt törpenövés és a herék sorvadása alakulhat ki, enyhe cink hiányban elhúzódó sebgyógyulás, csökkent íz érzés és étvágy jellemző. nem megfelelő kalcium bevitel- csontritkulás alakul ki. A kalcium felszívódását csökkenti a rost, oxálsav, fitinben gazdag táplálékok.

11 A vegetári riánus táplt plálkozás s hátrh trányai D- vitamin hiány alakulhat ki. B12 vitamin hiány is kialakulhat. A hiány elég g sokáig elfedve marad a magas folsav bevitel miatt. Hiány alakul ki esszenciális aminosavakból. Ezért különösen k nagy gonddal kell összeállítani az étrendet komplettálni lni kell. Kiegyensúlyozott aminosav-bevitelt tesz lehetővé egy étkezésen belül l együtt fogyasztva: Teljes kiőrl rlésű búza+ hüvelyes+ h mogyoró Barnarizs+hüvelyes+ szezámmag Kukorica+hüvelyes Szója+b ja+búza+barnarizs Szezámmag+tarkabab+mogyor mmag+tarkabab+mogyoró+szója

12 A szigorú vegetáriánus táplálkozás rizikótényezői az élet különböző szakaszaiban Negatív hatás 6 hó Kimerültség,sorvad ás Lassú testi növekedés Fehérje, energia hiány Hiányos n-3 zsírsav bevitel csecsemőkor 6-18 hó Elválasztott csecsemő 1,5-3 év 3-6 év Gyermekkor, kamaszkor 7-14 év év felnőttk or Felnőttkor speciális szakaszai terhessé g X X X X X X X X X - X - X X X X X X X X X X X X X X Felszívódási zavar - - X X X X X X X Anaemia, vashiány X X X X X X X X X B 12 vitamin hiány X X X X X X X X X D vitamin hiány X X X X X X - X X csontritkulás X X X szoptatás Hiányos bevitel Zn,Cu,B x X X X X X X X X

13 Alternatív étrendek a gyermek-közétkeztet tkeztetésben Az alternatív étrendek közül csak a szakszerűen összeállított és felügyelt szemi- vegetáriánus illetve a lakto-ovo-vegetáriánus étrend alkalmazása fogadható el, a csak növényi táplálékot tartalmazó vegán vagy makrobiotikus étrendnek nincs helye a gyermekélelmezésben. Ezzel kapcsolatosan a Közegészségtani- Járványügyi Szakmai Kollégium évben kiadott A bölcsődékben és oktatási intézményekben alkalmazható vegetáriánus és hasonló jellegű étrendek módszertani levele nyújt iránymutatást. A módszertani levél tartalmazza a különböző táplálkozási formák értékelését, megfogalmazza, hogy csak szemi és laktoovo vegetáriánus forma alkalmazása fogadható el. Ajánlást ad arra vonatkozóan, hogy az országos tiszti főorvos engedélyével történjen ilyen jellegű étkeztetés, valamint, hogy az étlaptervezés, a kivitelezés ellenőrzését orvos/dietetikus végezze, a felügyeletet az ÁNTSZ lása el

14 Alternatív étrendek a gyermek-közétkeztet tkeztetésben Jelenleg a területi ÁNTSZ intézetek engedély lyéhez kötött k tt ilyen étkeztetés s működtetm dtetése. Nincs egységes ges jogszabályban meghatározva, hogy mely étrendi formák k alkalmazhatók és milyen szakmai követelmk vetelményrendszer vonatkozik rájuk. r Élelmezés s egészs szségügyi gyi szempontból l jelenleg a 80/1999 GM- EÜM_FVM együttes rendelet 9. -a a a mérvadm rvadó.

Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóiparai és Idegenforgalmi Kar. A vegán konyha hatása a magyar vendéglátásban

Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóiparai és Idegenforgalmi Kar. A vegán konyha hatása a magyar vendéglátásban Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóiparai és Idegenforgalmi Kar A vegán konyha hatása a magyar vendéglátásban Konzulens: Balog-Siposné Szőcze Anikó Szakoktató Készítette: Vidi Sándor

Részletesebben

AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás)

AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás) AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás) American Dietetic Association and Dietitians of Canada Ez az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 1 Az egészséges táplálkozás és életmód Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése Szabóné Koncz Zsuzsanna Az élelmiszerek fő csoportjai A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

Stratégiai dokumentum

Stratégiai dokumentum EGÉSZSÉGES ÉTEL AZ EGÉSZSÉGES ÉLETHEZ Stratégiai dokumentum DIETETIKAI TANÁCSOK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS NÉPSZERŰSÍTÉSÉHEZ ÉS EGYES BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉHEZ, GYÓGYÍTÁSÁHOZ Készítette a Vas Megyei Markusovszky

Részletesebben

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010.

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem Írta: dr. Dömölki Ferencné Roszáné,

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

COELIAKIA GONDTALANUL

COELIAKIA GONDTALANUL COELIAKIA GONDTALANUL Impresszum: Copyright 2010 Dr. Schär GmbH, Winkelau 9,39014 Burgstall, Olaszország Minden jog fenntartva. Utánnyomás, sokszorosítás, akár részleteket érintően is, valamint az interneten

Részletesebben

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 2 egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page

Részletesebben

Diéta ABC Cooley diéta: Csökkentett kalóriaértékű, zsírszegény vegyes táplálkozás: Evers diéta: Fit for life diéta: Friss zöldséglé diéta:

Diéta ABC Cooley diéta: Csökkentett kalóriaértékű, zsírszegény vegyes táplálkozás: Evers diéta: Fit for life diéta: Friss zöldséglé diéta: Itt a nyár, tombol a diéta őrület. Azonban nem árt vigyázni, nem mindegy, hogy a pár kiló feleslegtől milyen módon szabadulunk meg. Némely diéta többet árthat, mint használhat. A diéták nagy kavalkádjában

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás alapjai

Az egészséges táplálkozás alapjai Az egészséges táplálkozás alapjai 2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETİ... 3 II. TÁPLÁLÉKPIRAMIS... 4 III. AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 10 PONTJA... 6 1. Táplálkozzunk változatosan és rendszeresen!... 6 2. Fogyasszunk

Részletesebben

PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN. Táplálkozás

PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN. Táplálkozás TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN Gyakorlati módszertani útmutató sorozat szakemberek számára Táplálkozás OTH,

Részletesebben

Betegtájékoztató. Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek

Betegtájékoztató. Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek Betegtájékoztató Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek Betegtájékoztató Tartalom 1. Bevezetés 3 2. Az emésztôrendszer mûködése 4 3. Táplálkozás Crohn betegségben és colitis ulcerosában

Részletesebben

Táplálkozási alapismeretek

Táplálkozási alapismeretek Táplálkozási alapismeretek 2 Tartalomjegyzék BEVEZETİ... 3 1. SZÉNHIDRÁTOK... 4 Mi történik a szénhidrátokkal a szervezetben?... 4 A szénhidrátok fajtái... 4 Cukoralkoholok... 4 Mennyi szénhidrátot fogyasszunk?...

Részletesebben

Életkor, életciklus és az egészség védelmének feladatai

Életkor, életciklus és az egészség védelmének feladatai TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt Vállalati szolgáltatások alprojekt 5.3.1. Vállalkozási szolgáltatási igények és követelményjegyzék,

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET MI VAN? N O R É Y N A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük így jut megfelelő

Részletesebben

ÉLELMISZER vagy ÉLELMISZERIPARI TERMÉK?

ÉLELMISZER vagy ÉLELMISZERIPARI TERMÉK? Ha egy békát forró vízbe dobunk, az állat hanyatt homlok menekül. Ha azonban egy hideg vízzel teli fazékba tesszük, és lassan kezdjük el melegíteni, a béka megfő anélkül, hogy bármilyen menekülési reakciót

Részletesebben

Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei

Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/9 Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei A szív és érrendszeri megbetegedések kockázata csökkenthető! Magyarországon a halálozási statisztikák vezető helyén az érelmeszesedés

Részletesebben

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Apor Vilmos Katolikus Főiskola Természettudományi és Matematikai Intézet 2600 Vác, Konstantin tér 1-5. A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Konzulens:

Részletesebben

SPar Free From. Korlátok nélkül. Éljen egészségesen! Hogyan. terítéken A tészták. kuckó Együtt sütni jó!

SPar Free From. Korlátok nélkül. Éljen egészségesen! Hogyan. terítéken A tészták. kuckó Együtt sütni jó! 2009. november Ingyenes szám www.spar.hu Éljen egészségesen! Hogyan sportoljunk télen? előzzük meg az érelmeszesedést? terítéken A tészták kuckó Együtt sütni jó! életöröm és VitaLitáS Interjú Szellő Istvánnal

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS Bártfai Liza Mosonmagyaróvár 2014 2 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLEMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR ÉLELMISZERTUDOMÁNYI INTÉZET UJHELYI IMRE ÁLLATTUDOMÁNYI

Részletesebben

címkéiről A fogyasztók magazinja Ingyenes melléklet 2010. június

címkéiről A fogyasztók magazinja Ingyenes melléklet 2010. június FÜGGETLEN, megbízható, HASZNOS ÉS ÉRDEKES INGYENES MELLÉKLET Ingyenes melléklet 2010. június A fogyasztók magazinja Vigyázat, túlsúly! Ingyenes melléklet az egészséges táplálkozásról Táplálkozási tanácsok

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2011. szeptember 29-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2011. szeptember 29-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Népegészségügyi és Szakigazgatási Szerv egészséges gyermekétkeztetéssel kapcsolatos programjáról Előkészítette: Dr. Benedekfi Katalin kistérségi tisztifőorvos, Békés Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet 1 Az első tanári órához Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük

Részletesebben

Táplálékallergia, táplálékintolerancia. Táplálékallergia. Táplálékintolerancia. Keresztreakciók. Az allergiák kialakulásának lehetséges okai

Táplálékallergia, táplálékintolerancia. Táplálékallergia. Táplálékintolerancia. Keresztreakciók. Az allergiák kialakulásának lehetséges okai Ami az egyik embernek táplálék, az a másiknak keserű méreg Táplálékallergia, táplálékintolerancia Gyakorlati dietetika Nappali dietetikus 2008. É telre jelentkező adverz reakciók Imm m un mediált (étel-allergia)

Részletesebben

Kiegyensúlyozott étrend. Étkezési szokások jellemzése. Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok

Kiegyensúlyozott étrend. Étkezési szokások jellemzése. Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok Horváth Zoltánné főiskolai adjunktus horvathzne@se-etk.hu Táplálkozási alapismeretek 2007 Kiegyensúlyozott étrend Minden, a

Részletesebben

Dr. Gothárd Csaba. Geoterápia. Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe. Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke

Dr. Gothárd Csaba. Geoterápia. Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe. Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke Dr. Gothárd Csaba Geoterápia Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke Tartalomjegyzék 1. Bevezető 1.1. Ásványi anyagok és nyomelemek 1.2.

Részletesebben

Magyarországon az ismert cukorbetegek számát. Cukorbetegség gyermek- és felnőttkorban

Magyarországon az ismert cukorbetegek számát. Cukorbetegség gyermek- és felnőttkorban A cukorbetegség a XXI. század elejének egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Ez a civilizációs betegség 2011-ben 346 millió embert érintett a világban, és a jelenlegi trend 2030-ra a betegek számának

Részletesebben

Dializáltbetegekétrendje

Dializáltbetegekétrendje Dializáltbetegekétrendje Dializált betegek étrendje Szerkesztette: Papp Rita Szerzõk: Dr. Zakar Gábor, Bana Ágnes, Papp Rita Fresenius Kabi Hungary Kft., 2001. Minden jog fenntartva. A könyvben szereplõ

Részletesebben