Árjellegû mutatók alkalmazása a külkereskedelmi pozíció statikus és dinamikus vizsgálatára*

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Árjellegû mutatók alkalmazása a külkereskedelmi pozíció statikus és dinamikus vizsgálatára*"

Átírás

1 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó statkus és dnakus vzsgálatára* Poór Judt PhD, a Pannon Egyete adjunktusa E-al: pj@georgkon.hu Az árstatsztkák fontos szerepet töltenek be a statsztka adatszolgáltatásban. A tanulány ezek egy specáls területét, a külkereskedele árjellegű utatószáat tárgyalja, elyek alatt az port- és az eportárakat, egységértékeket, az azok alapján képezhető relatív árakat, valant az árak változását, vszonylagos alakulását vzsgáló ndeeket érte. Célo a külkereskedel statsztkák alapadatanak érésével, ódszertanával kapcsolatos legfontosabb tudnvalók áttekntése, az árjellegű utatószáok alkalazás lehetőségenek beutatása a külkereskedel pozícó terék-, lletve terékcsoportszntű, statkus és dnakus szeléletű jellezésére, valant a ennység és árváltozások, az árfolya-ódosulások szerepének sertetése a külkereskedel forgalo alakulásában. TÁRGYSZÓ: Árstatsztka. Indeszáok. Nezetköz kereskedele. * A szerző ezúton ond köszönetet Hunyad Lászlónak és Marton Ádának a tanulányhoz fűzött értékes egjegyzésekért.

2 186 Poór Judt A külkereskedele a vlággazdaság fontos része és rendkívül jelentőséggel bír az Európa Unó tagállaanak gazdaságában. A külkereskedele tendencát leíró, pontos adatok így nélkülözhetetlenek a gazdaság vzsgálatához (Eurostat [2008]). n Egy ország eportjának, lletve portjának értéke = 1qp forában felírható összesített aggregátu, ely a különböző fajta terékek kvtelének és behozatalának összértékét fejez k. A q a ennységet, a p az árat jelző szbólu, elyek szorzatforában adják azt az értéket, at a statsztkában v, tt a továbbakban (eportérték) vagy (portérték) s jelöl; n a terékfajták száa. A szua ndeetől a könynyebb átteknthetőség és az egyszerűsítés érdekében a továbbakban eltekntek. A nezetköz és a haza statsztkák általában ezen együttes eport-, lletve portértékeket közlk, különféle pénzneben, lletve az alkalazott noenklatúráknak egfelelően eltérő aggregáltság sznteken. A külkereskedel statsztkák az értékek ellett volueneket és árakat s egfgyelnek. Ezek összeállítására kétféle szábavétel eljárás használatos. A general trade rendszerben a statsztkát készítő ország gazdaság területére belépő és az azt elhagyó valaenny terék része a külkereskedel terékforgalonak. A specal trade rendszerben elyet a haza külkereskedel terékforgal statsztka s alkalaz a külföld és a vábelföld között áraló, lletve az aktív és a váfelügyelet ellett feldolgozás forgalát érk oly ódon, hogy szába vesz a váraktárak és a vábelföld között terékozgásokat, de eltekntenek a váraktárak és a külföld közöttektől. Ne egységes az eport- és az portforgalo értékelése se, bár a legtöbb ország hazánk s a behozatalt CIF-partáson, az portáló ország határán érvényes pac értéken, íg a kvtelt az eportáló ország határán fennálló, azaz FOB típusú partáson értékel. A külkereskedele forgal adata különböző pénzneekben fejezhetők k. Magyarország külkereskedel értékadatat a Központ Statsztka Hvatal forntban, euróban és dollárban s közl. A külkereskedel statsztka a ennységet nettó töegben, klograban adja eg; eghatározott esetekben azonban kegészítő értékegységet s használ, elynek segítségével a terék ennysége pontosabban egfogható. Mvel a ennység egységek a terékek fzka tulajdonságat jellezk, így sokszor az értéknél egbízhatóbb utató a terékek nezetköz áralásának (Cszaza [2005]). Ennek köszönhetően az portáló és az eportáló országok között a ennység érés eltérése általában kevésbé száottevők, nt az érték érésében utatkozó különbségek.

3 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára 187 A haza külkereskedel terékforgal statsztka hav rendszerességgel gyűjt a ennység és az értékadatokat a Kobnált Noenklatúra alkalazásával, és a noenklatúra ellett az ENSZ Egységes Külkereskedel Terékjegyzéke (Standard Internatonal Trade Classfcaton SITC) alapján s publkálja azokat (Baghy Endrődyné [2007]). Az Európa Unóhoz történő csatlakozásunk előtt a agyar külkereskedel terékforgal statsztka a váokányokból szárazó adatokra épült; ájus 1-je óta vszont két alrendszer fogja le a terékozgást. Az Etrastat-rendszerben, ely az Unón kívül országokkal folytatott kereskedelere koncentrál, az adatok továbbra s a ványlvántartáson alapulnak, a egfgyelés teljes körű. A közösség terékforgalo statsztkájában vszont az Intrastat rendszerben vállalatok szolgáltatják az adatokat, az adatszolgáltatás ne teljes körű, a keső adatokat becsléssel pótolják. A külkereskedel forgalo alakulását a ennység változások ellett árváltozások s alakítják. Sok esetben az elezés célktűzésének egfelelően nélkülözhetetlen e két ele egkülönböztetése. Az eport-port árak alakulását jellező ndkátorok elérhetősége lehetővé tesz: a külkereskedeleben a valós eport-port növekedés elkülönítését az árváltozástól, országok vagy terékek versenyképesség elezését a nezetköz pacon, az árfolyaváltozások eport- és portárakra gyakorolt hatásának vzsgálatát, jövőbel árak előrejelzését a haza pacon (Eurostat [2008]). A tanulány a következőkben beutatja az árak egfgyelésére, szászerűsítésére kdolgozott külkereskedele-statsztka etodkát, sertet az eport- és portárakra épülő, versenyképességet vzsgáló statkus és dnakus ódszereket, lletve azon etódusokat, elyekkel az árváltozások szerepe a külkereskedel pozícó alakulásában, valant az árfolyaváltozások külkereskedel árakra és így a forgalora gyakorolt hatása eleezhető. 1. Ár versus egységérték Az árak alakulásának vzsgálatára a külkereskedeleben kétfajta ódszer van: az árutatók a reprezentáns terékek áregfgyelésén alapulnak,

4 188 Poór Judt az egységérték-utatók ezzel szeben részletes az Etrastatrendszerben ványlatkozatokból, az Intrastatban Intrastat jelentésekből szárazó eport- és portadatokból száíthatók, gyakorlatlag a teljes terékkörre (Eurostat [2008]). A külkereskedel árstatsztka a külkereskedel terékforgal statsztka adatat használja fel az egységérték-száításhoz. Az egységérték-utató (UV) képlete alapján árnak, átlagárnak teknthető az. terék adott eport- (), lletve porttranzakcójára () kfejezve: UV UV = =, /1/ p q = = /2/ p q általánosítva több tranzakcóra, lletve hoogén terékkörben qp v UV = p = = q q. /3/ A külkereskedel adatbázsok a noenklatúrák élyebb, részletezettebb bontásában értéket és értelezhető, valant összegezhető kvtel/behozatal ennységeket s tartalaznak, aely árjellegű utatók (így az egységérték) képzését és a külkereskedel pozícó necsak érték-, hane árszeléletű elezését s lehetővé tesz. A száításokhoz alapvető feltétel, hogy a lehető legrészletesebb bontásban álljanak rendelkezésre az adatok. A külkereskedelet, lletve az annak versenyképességét vzsgáló elezések alapvetően két noenklatúrából, a SITC-ből és a Haronzált Rendszerből (Haronzed Syste HS) szárazó adatokon alapulnak: az ENSZ SITC osztályozás rendszere a terékeket azok feldolgozottság foka, felhasználás lehetősége és vlágpac jelentősége szernt, a HS elsősorban alapanyaguk, lletve feldolgozottság fokuk szernt rendez. A SITC-rendszerben öt szájegyű, íg a HS-noenklatúrában hat szájegyű terékkód szernt folyk az adatok lekérdezése legrészletesebb bontásban. A következőkben a hoogén terékkör egjelölést használo azon terékek csoportjára, elyeknél a ennységek összegezhetők, és az összesített ennység valós tartalat jelöl, a heterogént pedg abban az esetben, ha az összesítés esetlegesen csak foráls, korlátozott tartaloal bír vagy akadályba s ütközk.

5 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára 189 Egy kválasztott teréktranzakcó esetén az egységérték azonos az árral. Aenynyben feladatunk azonosnak teknthető terékek körének egyetlen árral történő jellezése, vagy egy terék különböző dőpontokban eghatározott árának az értékesített ennységgel vagy forgaloal súlyozott hoszszabb/rövdebb dőszakra való kfejezése, az egységérték-forula alkalazása a egoldás. A külkereskedel áregfgyelés ódszertanának kdolgozása, fejlesztése több évtzedes últra teknt vssza. Az Egyesült Nezetek Szövetsége a 80-as évek elején két publkácóban s foglalkozott a téával, A külkereskedel ár és ennység érésének stratégá cíű anyaga 1981-ben, A külkereskedel ár és ennység érése: a nezetek gyakorlatának két példája cíű pedg 1983-ban jelent eg. Előbbben az ENSZ egy hpotetkus példán keresztül szeléltet és bzonyítja az egységérték alkalazásának torzításat (IMF [2009]). Hoogén terékkör egészére kfejezett ár egadása kzárólag egységértékforulával lehetséges. Ez azonban ne alkalas a terékcsoportszntű árváltozás kfejezésére. Az egységérték dnakájával történő árváltozás érését ugyans egzavarja a vásárlás nta ódosulása, at adott esetben terékcsoporton belül, kategóránként eltérő árváltozás s elődézhet. Hoogén terékcsoport szntjén ugyans az UV-utatószá dnakája, azaz az egységértéknde (UVI) átlagárak dőbel összehasonlítását jelent. Az átlagárak (főátlag) dnakáját pedg a statsztka ódszertanból sert főátlagndekör alkalazásával eleezhetjük a ódszertanról részletesebben lásd például Köves Párnczky [1981]. Az egységértéknde úgynevezett összhatás- (főátlag-) nde, aely két tényező együttes hatását fejez k, a terékszntű árváltozásokat (részhatást) és a ennységek szerkezet átrendeződését (összetételhatást). E tényezőket két tovább nde különít el. A részhatásnde (I ) a terékszntű árváltozások kzárólagos hatását szászerűsít, vagys együttes árnde. Ezt úgy tudja bztosítan, hogy a ennységeket standardnak vesz. Az összetétel-változás hatását vzsgáló I az árakat rögzítve koncentrál a szerkezetódosulás következényére, a ennységek arányeltolódását értékel. Egynél nagyobb értéke a szerkezetváltozás átlagárnövelő hatására utal. A háro nde (összhatás-ndekör) összefüggése az átlagár változására konkretzálva: 1 1 Az összefüggés felírható oly ódon s, hogy a részhatásnde a ennységeket bázs, az összetételhatásnde pedg az árakat tárgydőszakon rögzít.

6 190 Poór Judt qp t t qp t t qp t 0 pt qt qt qt UVI = = = = I ' I" p q 0 0p0 qt p0 q0p0 q q q 0 t 0, /4/ ahol 0 a bázs, t a tárgydőszak adatát jelöl. E tényezőfelbontás ódszer alkalazható valaely terék eltérő nőség változatara kterjedő elezésnél, a kegészíthető relácós összehasonlítással s. Ha például a vzsgált ország eportárat nagyobb értékben képes növeln vagy ksebb értékben csökkenten, nt a referencapac, az a külkereskedel pozícó javulásáról tanúskodk. A képletre alapozva eleezhető, hogy nek köszönhető a pozícójavulás. A /4/ alapján tehát rögzíthetjük, hogy az egységértéknde egfelelő forulája egy hoogén terékkör átlagárváltozásának. Ne alkalas azonban a terékcsoporthoz tartozó terékek együttes árváltozásának kzárólagos szászerűsítésére, hszen azt az összetétel-változás átlagárváltozásra gyakorolt hatásával együtt utatja. Az egységérték-nde kzárólag abban az esetben jellez jól az együttes árváltozást, ha egyk dőszakról a áskra állandónak teknthető a terékkör ennységének szerkezete. A Nezetköz Valutaalap, a Nezetköz Munkaügy Hvatallal, a Gazdaság Együttűködés és Fejlesztés Szervezettel, az Európa Unó Statsztka Hvatalával az Eurostattal, az Egyesült Nezetek Szövetségének Európa Gazdaság Bzottságával és a Vlágbankkal együtt 2009-ben kadta az Eport- és portárnde kézkönyvét. Ebben összefoglalóan a következőket állapítják eg: ha a terékek ne azonosak, az egységérték alkalazása helytelen, vel az az árak változatlansága ellett s jelezhet ndeódosulást. Az ndeszá tesztelésére létrehozott alapvetéseket abban az esetben alkalazzák, ha a terékek ne egyértelűen hoogének (IMF [2009]). Dewert [1993] unkájában átteknt az árndekutatás kora történetét Fleetwoodtól Pgoug és hangsúlyozza, hogy a forulákkal csakne párhuzaosan fejlődtek a próbák, tesztek s a utatók tökéletesítéséhez. A külkereskedel árstatsztka gyakorlata ne egységes. Az Európa Unó tagországanak többsége (például Ausztra, Belgu, Szlováka vagy Dána) a vszonylag egyszerű, alacsony költségvonzatú, egységértékalapú ndeszáítást alkalazza. Egyes országokban vszont reprezentatív áregfgyelést végeznek. Az Eurostat az összehasonlítás probléák feloldása érdekében aga s száít egységérték- és voluenndeeket az Európa Unó egészére, valant a tagországokra. A száítás a terékforgal adatgyűjtésből szárazó ele szntű ennység és értékadatok alapján történk. Az Európa Unó arra törekszk, hogy tagállaa az egységértékalapú száítás helyett a tranzakcós árakon alapuló árndeszáításra térjenek át (Baghy Endrődyné [2007]).

7 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára 191 A külkereskedel árstatsztka egfgyeléssel és száítással külön szakstatsztka foglalkozk, elynek alapvető célja a külkereskedel terékforgalo árszínvonal-változásának érése. A külkereskedel terékforgalo áregfgyelése Magyarországon 1990 előtt vállalat adatgyűjtésre épült. A külkereskedele lberalzálásával azonban ugrásszerűen egnőtt az eportőrök és az portőrök száa, lletve adatszolgáltatás probléák erültek fel. A Központ Statsztka Hvatal ekkor a forgalostatsztka adatokból történő egységértéknde-száításra tért át, elyhez a váokányok jó alapot nyújtottak tól jellezően tényleges pac árak egfgyelésén alapuló árndeeket száol, elyek az összetétel-változások hatását kszűrk és azokat a naturáls ennység változásokkal együtt voluenváltozásként kezelk (Baghy Endrődyné [2007]). A külkereskedel terékforgalo árszntjének változását kfejező eport- és portárndeeket Fsher-forula szernt képzk a bázsés a tárgydőszak súlyozású árndeek értan átlagaként (Cszaza [2005]). A forgalo azon területen, ahol a terékcsoportok többsége az összetételt tekntve erős stabltást utat, az ársznt változása jól közelíthető az egységértékndeekkel, és így érése továbbra s azokon alapul. E körbe tartoznak a ezőgazdaság és az élelszerpar terékek, 2 a nyersanyagok és az energahordozók, elyek együttesen a forgalo százalékát adják. A következőkben előbb a statkus, ajd a dnakus külkereskedel versenyképesség elezésekben használt áralapú utatókat, valant az ezzel összefüggő ódszereket sertete, elyek a külkereskedel árak szntje, lletve változása alapján jelzk a terékek/terékcsoportok külkereskedel pozícóját. A statkus ódszertan elezés eszközök, nt látn fogjuk, egyértelűen terékszntű vzsgálatokra alkalasak. A szakrodalak e utatók és ódszerek tárgyalásánál hol az ár, hol az egységérték kfejezést használják, én a következőkben a kettőt egyás sznonájaként teknte. 2. Árak, egységérték-utatók és a cserearány szerepe a külkereskedel versenyképesség vzsgálatában A külkereskedele két denzóját tekntve UV és UV egységérték-utatókat különböztetünk eg, elyek összevetésén alapul a külkereskedel pozícó vzsgálata. 2 Korább kutatása során az 1992 és 2007 között dőszakra vonatkozóan vzsgálta a húsfélék és az élelezés célra alkalas belsőségek körében az összetétel-változás hatását az eportódosulásban. Eredénye azt utatták, hogy azon terékcsoportoknál, ahol lehetséges ennek vzsgálata, ez tartós poztív tényezőt jelez a kvtelváltozásban. Hatása azonban éves átlagban ndössze 1 százalék körül, azaz az összetétel sznte változatlan (Poór [2009a]).

8 192 Poór Judt A cserearány Krugan Obstfeld [2003] szernt ne ás, nt egy eghatározott terék eport- és portára között felírt hányados. A szerzőpáros vzsgálja a cserearányoknak, lletve ezek változásának az ország jólétére gyakorolt hatását. Általános következtetésük, hogy az arány növekedése javítja, íg csökkenése rontja a jólét helyzetet. Megállapítják azt s, hogy az eportrányú növekedés kedvezőtlenül befolyásolja a növekvő gazdaság cserearányat a több ország javára. Az portrányú növekedés ellenben általában javítja azt. Terészetesen a korányzat beavatkozások ódosíthatják e egállapításokat. A közgazdaság szakeberek véleénye egegyezk abban, hogy az egyás felé nytott gazdaságokban a pac egységessé válása révén a terékek ára közelednek egyáshoz. Bzonyos eléletek szernt a folyaat végén csak egyetlen ár lehetséges, ezt az egységes ár elvének nevezk. A valóságban azonban a tökéletesen egységes pac ne bztos, hogy egvalósul, ahogy tökéletesen szegentált pacokról se beszélhetünk. A tényleges pacok a kettő között vannak (Tóth [1999]). Az egységes ár elvét képletben eghatározva, legyen p h bárely. áru haza, p k pedg valaely ás országbel ára, a egfelelő valutában kfejezve, E a két valuta között nonál (E k/h a haza valuta külföld valutában ért értéke, E h/k a külföld valuta ára belföld valutában), ε pedg a reálárfolya, a valójában a cserearány (Krugan Obstfeld [2003]): p ε = 1 = Eh/k, azaz h p k E k/h k h p =. /5/ p A relatív ár alatt a szakrodalak egy olyan a versenyképesség vzsgálatára s alkalazható hányadost értenek, elynél a vszonyítás tárgya a haza eportár, alapja pedg a haza portár, a referencapac eportár vagy éppen portár. Utóbb érőszá az Éltető [2003] által elített ár/nőség-rés utatója Az ágazaton belül kereskedele fogala, érése Egy terék eport- és portárarányának, tehát a cserearánynak a vzsgálata az ágazaton belül kereskedele fogalához, jelenségéhez kapcsolódóan erülhet fel. 3 Az ágazaton belül kereskedelere az 1960-as években kezdtek felfgyeln, fogalát s ekkor használták először (Jábor [2010]). Helpan és Krugan [1989] szernt ez a jószágoknak olyan kétrányú cseréje, aelyekben egyk országnak sncs koparatív költségelőnye, rövden, azonosnak teknthető terékek kétrányú kereskedele. 3 A szakrodalakban az ágazaton belül, parágon belül és ntrandusztráls kereskedele egnevezést egyaránt alkalazzák.

9 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára 193 Jábor [2010] az ágazaton belül kereskedeleel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy az abban részt vevő országok azonos technológával és tényezőellátottsággal rendelkeznek. Keel, hogy íg a specalzácón keresztül a koparatív előnyök az ágazatok között kereskedele rányába hatnak, addg a növekvő éretgazdaságosságra törekvés az ágazaton belül kereskedelet ösztönz. Erdey [2005] az ágazaton belül kereskedelere adott agyarázatként elít a növekvő skálahozadék ellett a terékegkülönböztetést, a fogyasztás szerkezetek hasonlóságát és a nezetköz terékéletcklust. Az ágazaton belül kereskedele részesedése Helpan [1998] szernt különösen abban az esetben agas, ha a partnerországok hasonlóan fejlett vagy nagy országok. Balassa és Bauwens [1987] negatív korrelácót tapasztalt a kereskedel korlátozások és az ágazaton belül kereskedele szntje között. Megállapítható tehát, hogy az ágazaton belül kereskedele a gazdaság ntegrácó erősödésével agasabb szntet ér el (Fertő Hubbard [2001]). Ezzel összefüggésben Fdruc Grozea- Helensten Wörgötter [1999] egelít, hogy az ágazaton belül kereskedele szgnfkáns, gyors növekedése tapasztalható az Európa Unóhoz csatlakozó országoknál a csatlakozást követően. Erdey [2005] ckkében beutatja az 1960-as évektől az ágazaton belül kereskedele érésére defnált utatókat. A legelső ndkátor Verdoorn 1960-as ágazat szntű eport-port aránya V =, /6/ ely egyhez közel érték esetén utat erős ágazaton belül kereskedelet az. ágazat tekntetében. Mchaely eport-port aránykülönbség utatószáa ár necsak ágazatot, hane a teljes gazdaságot jellez, vel az összes ágazat eport-port adata alapján száol. 1 D = /7/ 2 Verdoorn ndeéhez hasonlóan és az. ágazatot jellező, íg a szuázott tényezők az adott ország teljes külkereskedel értékét jelentk. Az ndkátor 0 és 1 között értéket vesz fel. A 0 érték az eport-, lletve portszerkezet teljes hasonlóságát, íg az 1 a teljes eltérést jelz. A Koja által defnált blateráls nde párhuzaba vonható a Verdoorn-féle utatóval, aennyben a blateráls külkereskedel kapcsolatban a haza port a

10 194 Poór Judt partnerország eportértékével egyezőnek teknthető. 4 Ekkor adott parág vonatkozásában az ágazaton belül kereskedele a blateráls kapcsolatra a következő ndkátorral vzsgálható:, ha K =, ha <. /8/ Az nde teljes blateráls kereskedelere vonatkozó súlyozott forája: K = A + +, ahol A =, ha és A =, ha <. /9/ Koja utatószáa kküszöböl a verdoorn ndkátorral kapcsolatos azon probléát, hogy értéke 0 és végtelen között változhat. A K-utató ár 0 és 1 között értékkel jellez az ágazaton belül kereskedele erősségét. Balassa 1966-ban kfejlesztette a a használatos utatók tartal alapját egterető nettó kereskedele/összes kereskedele utatószáát. E = + /10/ Az nde az. parág külkereskedelét egy 0 és 1 között ozgó értékkel jellez, ahol 0 a tökéletes ágazaton belül, 1 pedg a tszta, ágazatok között kereskedelet jelent. Balassa az nde teljes gazdaságot jellező foruláját az ágazat szntű ndeek súlyozatlan átlagaként képezte. Grubel Lloyd a Balassa-ndkátor elélet tartalának egy ás egfogalazását javasolta, 0 értékkel jelezve az ágazaton belül kereskedele teljes hányát és 1 értékkel annak tökéletes egvalósulását. GL = 1 + /11/ Ez az nde a a napg az ntrandusztráls kereskedele legáltalánosabban használt utatója. 4 Koja utatójában a vzsgált ország és a partnerország eportértéke szerepelnek, a totáls ndeben a teljes külkereskedelere vonatkozó adatok az országok összportértéke.

11 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára Az ágazaton belül kereskedeleben részt vevő terékek pozícója Az ágazaton belül külkereskedele tehát a ár leírt ódon azonosítható. Aennyben a beutatott utatószáok vagy a Fontagné és Freudenberg [1997] által egfogalazott feltétel szernt az eport- és portérték átfedésének értéke a 10 százalékot eghaladja alapján bzonyítható az ágazaton belül kereskedele, a relatív árak alkalasak a terékek nőségének és így az parágon belül kereskedele típusanak eghatározására. A ögöttes feltevés szernt a relatív árak valószínűleg kfejezk a relatív nőséget. A szakrodalak háro eltérő ódszert alkalaznak az ágazaton belül kereskedele különböző típusanak szászerűsítésére, Fontagné és Freudenberg [1997] egközelítésén kívül Greenway, Hne és Mlner [1995], valant Nlsson [1999] ódszerét elítk. Fontagné és Freudenberg [1997] az eport- és portárak aránya alapján a kereskedele következő háro típusát defnálják: A külkereskedele típusa 1. táblázat Az eport- és az portérték átfedésének értéke ksebb/nagyobb értékű 10 százaléknál Az eport- és az portegységérték között relatív eltérés ksebb/nagyobb 15 százaléknál Ksebb parágak között~egyrányú kereskedele Nagyobb parágon belül~ kétrányú kereskedele Ksebb horzontáls dfferencácó Nagyobb vertkáls dfferencácó Megjegyzés. A horzontáls dfferencácó azonos vagy hasonló nőségű, íg a vertkáls dfferencácó különböző nőségű terékek cseréjét jelent. Forrás: Fontagné Freudenberg [1997]. Egy terék kereskedele általában akkor száít horzontálsan dfferencáltnak, ha az eport és az port egységértékének relatív eltérése 15 százalék alatt arad, azaz 1 p < < 115,. /12/ 115, p Greenaway, Hne és Mlner [1995] vzsgálata kutatta, hogy a határ 25 százalékra eelése se változtatja eg alapvetően az eredényeket. A horzontáls terékdfferencáltság fogala döntően az azonos vagy hasonló nőségű, íg a vertkáls a különböző nőségű terékek cseréjére vonatkozk. Falvey [1981] unkájának köszönhetően alakultak k e fogalak. Ő volt az, ak ráutatott arra, hogy az ágazaton belül kereskedele eredet odellje csak a hoo-

12 196 Poór Judt gén terékekre gaz. A vállalatok azonban nőségleg s egkülönböztetk a terékeket és a egkülönböztetés fontos szerepet játszk (Jábor [2010]), Fertő Hubbard [2003] arra s felhívja a fgyelet, hogy az ágazaton belül kereskedeleel kapcsolatos eprkus unkák tpkusan horzontáls terékdfferencálódást feltételeznek. Mndeközben több tanulány s rávlágít arra, hogy a vertkáls ágazaton belül kereskedele ennél sokkal fontosabb. Bojnec et al. [2005] Daz Mora alapján a vertkáls terékdfferencáltságot tovább bontja két altípusra. A kedvező cserearányú, vélhetően a relatíve agas nőségű terékekre való eportspecalzácónál az eport-port egységérték-hányados 1,15-nál nagyobb, p 115, p >, /13/ íg az alacsony nőségű terékek specalzácójánál az arány 1/1,15-nál ksebb. 1 p >. /14/ 115, p Az előzőkben leírtak alapján négy különböző terékáralás pozícó különböztethető eg adott terékkel kapcsolatban: egyrányú, kétrányú horzontáls, kétrányú vertkáls kedvezőtlen cserearány ellett, kétrányú vertkáls előnyös cserearánnyal jelleezve. Ha feladatunk egy egfelelő ódon körülhatárolható terékkör vagy a teljes külkereskedele vzsgálata, a terékszntű eredények alapján vzsgálható a négy kategóra külkereskedel értékaránya, részesedésük alakulása, valant a pozícó a referencapacok vonatkozásában s. Bojnec Fertő [2008] a kétrányú külkereskedeleben az eport- és az portegységérték között eltérés, lletve a külkereskedel egyenleg (nettó eport) segítségével négy kategórát különböztet eg. Az eport-port egységértékek vszonya az ár-/nőség versenyt, a nettó eport előjele a skeres/skertelen pozícót azonosítja. Poztív külkereskedel egyenleg esetén a agasabb portegységérték skeres ár, íg a nagyobb eportegységérték skeres nőség versenyt jelez. Negatív nettó eportnál az előzőknek egfelelően skertelen ár-, lletve nőség versenyről beszélhetünk. Mndezeket a 2. táblázat foglalja össze.

13 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára táblázat Statkus versenyképesség átr Eport-port árak vszonya negatív Nettó eport poztív p > p Skertelen nőség verseny Skeres nőség verseny p < p Skertelen árverseny Skeres árverseny Forrás: Saját szerkesztés Bojnec Fertő [2008] alapján. Egy terékkör versenyképesség pozícóját a terékek nettó eport, valant a cserearány logartus értéke alapján egy koordnátarendszerben szeléltethetjük. 1. ábra. Az ágazaton belül kereskedeleben részt vevő hústerékek statkus versenyképesség pozícója Tárgydőszak Bázsdőszak 125,0 110,0 Nettó eport (lló dollár) HORIZONTÁLIS DIFFERENCIÁCIÓ 95,0 VERTIKÁLIS DIFFERENCIÁCIÓ szuffctes egyenleg kedvezőtlen cserearány 80,0 65,0 VERTIKÁLIS DIFFERENCIÁCIÓ szuffctes egyenleg - előnyös cserearány 50,0 35,0 20,0 5,0-1,6-1,2-0,8-0,4 0 0,4 0,8 1,2 1,6 2 2,4 2,8 3,2 VERTIKÁLIS DIFFERENCIÁCIÓ -10,0 VERTIKÁLIS DIFFERENCIÁCIÓ defctes egyenleg kedvezőtlen cserearány defctes egyenleg előnyös cserearány -25,0 ( ) ln p p Megjegyzés. Az ábra a agyar hústerékek külkereskedel pozícóját szeléltet az es évek nt bázs-, és a 2005 és 2007 között tárgydőszak vonatkozásában. A részletes elezést lásd Poór [2010]. A nylak az egyes terékek versenyképesség pozícójának dőbel ódosulását jelzk. A cserearányértékek az előnytelen külkereskedel helyzetet 0 és 1 között, az előnyöset 1-nél nagyobb értékkel jelzk. Éppen ezért, ha közvetlenül a p /p arány kerülne a vízszntes tengelyre, átteknthetetlen és a kapcsolatot rreálsan egjelenítő

14 198 Poór Judt dagra adódna. Ha vszont p p árnyereséget ábrázolna a vízszntes tengely, a cserearány-utatóra jellező aszetra tűnne el. Ha vszont az ln p lnp eltéréssel dolgozunk, a szetra s egarad, és a cserearány s egyértelűen jelen van logartálva a dagraon, hszen az ln p lnp eltérés azonos az ln(p /p )- el. Az ábrával könnyen szeléltethető adott terék: egyén pozícója, versenyképesség helyzetének eltérése a referencapacok vonatkozásában, pozícójának változása több dőszak együttes ábrázolása esetén, relatív helyzete a terékcsoport ás terékehez képest. A pontdagra segít adott terékkör külkereskedelében a nettó eport, lletve a cserearány szepontjából eghatározó vagy éppen kugró terékek beazonosításában, a vzsgált jellezők szóródásának érzékeltetésében. Az egyes negyedekbe tartozó terékek száának, külkereskedeleből való részesedésének vzsgálata összevethető egy ásk dőszak vagy ás terékcsoport ugyanezen utatószáaval, a tovább következtetések levonását tesz lehetővé. Lehetséges a etódus referencapac vzsgálatokra történő alkalazása s. Árak, árjellegű utatók képzése heterogén terékkör vonatkozásában ne lehetséges, a egnehezít a statkus versenyképesség pozícó terékcsoportszntű vzsgálatát. Mvel az előzőkben beutatott áralapú ódszerek használatának alapvető feltétele, hogy ágazaton belül kereskedeleben részt vevő hoogén terékekről legyen szó, a statkus egközelítésű versenyképesség vzsgálatok egyértelűen terékszntűek. Heterogén terékkör statkus versenyképesség vzsgálata terékszntű eredények összesítését, szászerű töörítését jelent, például az azonos ódon jelleezhető terékek külkereskedel értékarányának képzésével. 3. Egységértékndeek, relatív árndeek, cserearány-utatók alkalazása Egyetlen együttes ár ne képezhető heterogén terékcsoport szntjén, adott terékkörbe tartozó terékek árának változása vszont jelleezhető egyetlen utatóval. Ez az ndkátor képez az alapját a dnakus versenyképesség elezéseknek.

15 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára Terékszntű dnakus vzsgálatok A korábbakban leírtaknak egfelelően egy terék árát jellező adat közvetlen áregfgyelésen alapul vagy a rendelkezésre álló külkereskedel érték és ennység adatok alapján száított. A kétfajta ódszer egkülönböztetésére az árak alakulása kfejezhető árndeek, lletve egységértékndeek segítségével. Adott terék, lletve hoogén terékkör vonatkozásában /4/ szernt száítható az eport egységértéknde- ( UVI -) utató, ely az egységny ennységű eportra jutó bevétel változását vzsgálja. Az ndkátor egynél nagyobb értéke poztív tendencát jelez (Csák [2006]). Csák [2006] a kereslet oldal versenyképesség leggyakrabban használt utatószáaként elít az eport relatív egységértékének ndeét (RUVI), ely adott terék eport egységértékének (UV h ) abszolút változását a legfontosabb kereskedel versenytársak vlágporton belül részarányával (s k ) súlyozott egységérték (UV k ) változásához vszonyítja. ht h 0 UV UV RUVI = UV UV s ( 0 ) kt k k /15/ Versenyelőny szntén 1-nél nagyobb értéknél valószínűsíthető. Ez azt jelz, hogy a vlágpacon a legfontosabb partnerekhez képest kedvezőbb eportárváltozást lehetett elérn. A utató a statkus ódszerek körében tárgyalt relatív árak egykének dnakus változata. Az eportegységérték-ndeszel analóg készül az portegységérték-nde ( UVI ), ely az egységny ennységű portra jutó behozatal érték változását vzsgálja. A utatóra a /4/ hasonló ódon teljesül, azaz az portegységérték alakulásában szászerűsíthető az ár- és az összetétel-ódosulás hatása. Az egységértékndere vonatkozó összefüggés felhasználható abban az esetben s, ha feladatunk hoogén terékkör külkereskedel forgalováltozásának vzsgálata. Az értékváltozást ugyans az összennység dnakáján túl ekkor a terékszntű árváltozások és a terékösszetétel elozdulása agyarázza (részletesebben lásd Poór [2009b]). A statkus elezés eszközök körében tárgyalt relatív árak dnakus változata a haza eportárváltozást a haza portár változásához vagy a referencapac külkereskedel ár változásához vszonyítják. E utatók ár necsak terékszntű elezéseknél alkalazhatók, hane bárely heterogén terékkör külkereskedel pozícójának vzsgálatánál s. Oblath [2003] a 2. táblázat statkus versenyképesség átrának egy dnakus szeléletű ását közl, ely a relatív, azaz a referencapachoz képest eportár-

16 200 Poór Judt változás és a pacrészesedés-változás alapján nősít a terékeket, terékcsoportokat. 5 Dnakus versenyképesség átr 3. táblázat Relatív eportárváltozás csökkenése Pac részesedésváltozás növekedése Növekedés Skertelen árverseny Skeres nőségverseny Csökkenés Skertelen nőségverseny Skeres árverseny Forrás: Saját szerkesztés Oblath [2003] alapján Cserearány-utatók A külkereskedel terékforgaloban szereplő terékek együttes árszntváltozása a terékszntű (ár- és/vagy egységérték-) ndeek külkereskedel terékforgal értékadatokkal súlyozott átlaga. A cserearány-utató, cserearánynde (árolló) adott referencapacra rányuló vagy a teljes eport- és portárndeek hányadosa. Azt jelz, hogy egységny eportért hány százalékkal több vagy kevesebb portáru vásárolható a tárgydőszakban a bázsdőszakhoz képest (Cszaza [2005]). A nezetköz kereskedeleből szárazó haszon és veszteség tehát nagyértékben a külkereskedel cserearányoktól függ. Az ár kfejezésének pénznee a cserearány értékére ne, a cserearányndere azonban hatással van. Az /5/ alapján ugyans a cserearány-utató értékét a haza és a külföld árak alakulása ellett az árfolya változása alakítja. A szakrodalak többféle cserearány-utatót taglalnak. Így Csák [2006] például az általánosan használt egyszerű (nettó barter) cserearány-utató ellett defnálja a bruttó barter és jövedel cserearány-utatót s. nettó barter cs A nettó barter cserearány-utató ( I ) változatlan struktúra, nőség és relácó ellett jelz az eport- és az port-árváltozások egyáshoz képest vszonyát. I nettó barter cs p p I = /16/ I [2010]. 5 A ódszer alkalazását a agyar hústerékek külkereskedel pozícójának vzsgálatára lásd Poór

17 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára 201 A gyakorlatban az árváltozás kfejezésére sokszor az egységértékndeet alkalazzák. Így például a Vlágbank s a nettó barter cserearányndeet az eport- és portegységérték-ndeek hányadosaként száítja (The World Bank [2008]). Az ndkátor rolása azt utatja, hogy az adott ország eportja leértékelődk a nezetköz kereskedeleben, vagys az eportátlagár változása kedvezőtlenebb az port átlagár-változáshoz képest. Rövd távon a helyzet ellensúlyozható az eport voluenének, lletve az eportterékek áranak növelésével. A bruttó barter cserearány-utató a kvtel és a behozatal ennység változását vet össze. Valójában az eport és az port összértékének ódosulását utatja változatlan árakon. I bruttó barter cs q q I = /17/ I Az előző két utató alapján a bruttó jövedel cserearány-utató az eport- és az portértékek változását (I v ) hasonlítja össze, a voluenváltozásnak az egyszerű cserearány-utatóra gyakorolt hatását jelz. Az összefüggés a cserearány-utatók között a következő: bruttó jöv Iv nettó barter bruttó barter cs cs cs Iv I = = I I. /18/ Az egyszerű jövedel cserearány-utató kzárólag az eportvoluen változásának az egyszerű cserearány-utatóra gyakorolt hatását fejez k. I egyszerű jöv cs p p I = Iq /19/ I E utató az eportbevétel reálértékének változását utatja. Ennek általános sertetéséről lásd Hunyad Mundruczó Vta [1997]. A Központ Statsztka Hvatal az eport és az port vonatkozásában s közl a külkereskedel terékforgalo értékndeet fornt, dollár és euró adatokból száítva, valant a terékforgalo voluenndeet, necsak a teljes külkereskedele vonatkozásában, de az egyes árufőcsoportok szntjén s nd az Európa Unóra, nd az EU-n kívül országokra vonatkozóan. Az előzőkben beutatott ódszerek alapján így lehetővé válk Magyarország külkereskedelének elezése az ár- és voluenváltozások tekntetében, az egyes árufőcsoportok és a referencapacok között eltéréseket, valant az árfolyaváltozások külkereskedel árakra és a forgalora gyakorolt hatását vzsgálva.

18 202 Poór Judt A teljes külkereskedele pozícójának alakulása az árufőcsoportonként változásokkal jól agyarázható. (Lásd a 2. ábrát.) Magyarország esetében a Feldolgozott terékek, valant a Gépek és szállítóeszközök ennység és áralakulása eghatározók, vel stablan agas aránnyal részesednek a külkereskedeleből. A teljes kvtel és behozatal ár- és voluennde-értékenek egyáshoz vszonyított pozícója a cserearány-utatók aktuáls helyzetére s utal. 2. ábra. A behozatal és a kvtel ennység és áralakulása árufőcsoportonként 2011-ben (előző év=100 százalék) Százalék 130 Voluennde Eport Iport ( ) (2+4) (2+4) (3) ( ) 110 (7) (összes) (összes) 105 (7) (0+1) (3) (0+1) 100 Árnde százalék Megjegyzés. (0+1) Élelszerek, talok, dohány; (2+4) Nyersanyagok; (3) Energahordozók; ( ) Feldolgozott terékek; (7) Gépek és szállítóeszközök. Forrás: KSH-adatok. Az árfolyaváltozások hatását vzsgálva egállapítható, hogy a haza pénzne felértékelődése javítja, gyengülése rontja a nettó barter cserearány-utató ás pénzneben kfejezett tendencáját. Az eport-, lletve portaggregátuok vszonya necsak hányados, hane a statsztka ódszertanból sert ódon, különbség (K) forájában s vzsgálható. A külkereskedel egyenleg (nettó eport) változása, ely a kvtel és a behozatal érték abszolút változásanak különbsége, felbontható ár- és voluenváltozás okozta koponensre:

19 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára 203 ( q ) ( t pt qt pt q0p0 q0 p0 ) ( q 0 0) ( t pt q p qt pt q0 p0 ) Kv Kv ( Kp Kp ) ( Kq Kq ) = = = = = +. /20/ Az addtív összefüggés alapján aennyben az ár- és a voluenváltozás okozta koponens azonos rányú deternácó (D) képezhető az árhatás szerepének százalékos kfejezésére. p v K K D = K K p v /21/ A cserearány változása Hunyad Mundruczó Vta [1997] szernt egy ország vonatkozásában ndg jól száítható jövedeleváltozással egyenértékű. A nettó barter cserearány-utató ódosulása az eportbevétel vásárlóerejének, vagys a vzsgált ország jövedelének változását jelent. Legyen a folyó áron kfejezett tárgydőszak eportbevétel qt pt. Aennyben a nettó barter cserearánynde változatlanságot jelez, az eport és port árndee egegyezk, és a tárgydőszak eportbevétel I p qt p0 értékű. A cserearány-változás által ndukált jövedeleváltozás nagysága így az előző két érték különbségeként: 1 qt pt Ip qt p0 = qt pt 1 nettó barter. /22/ I cs Aennyben ezt teljes egészében portra fordítjuk, az összeg reálértéke: qt pt Ip qt p = qt pt. /23/ I p Ip I p Roló cserearány-utató esetén ndkét összeg negatív, és árveszteségről beszélünk; íg javulónál ndkettő poztív, és árnyereségről van szó. E képletek alapján forntosítható a javuló vagy éppen roló versenyképességet utató, egyszerű cserearánynde ódosulásának hatása. A tanulány alapvető célja terékek, lletve terékcsoportok külkereskedel pozícójának jellezésére alkalas statkus és dnakus szeléletű, árjellegű uta- *

20 204 Poór Judt tószáok és ódszerek, valant azok alkalazás lehetőségenek beutatása. A ódszertan áttekntése kapcsán összekapcsolja az alapvető statsztka és külgazdaságtan fogalakat. A külkereskedel statsztkák alapadatanak érésével, ódszertanával kapcsolatos legfontosabb tudnvalók sertetését követően beutatja a terékszntű versenyképességet vzsgáló statkus szeléletű ódszereket. E ódszertan rész középpontjában az ágazaton belül kereskedele elezésére alkalas technkák állnak. A dnakus szeléletű utatók a külkereskedele kvtel és behozatal adata alapján száítható ár-, voluen- és értékndeek relatív összevetésére épülnek. A tanulány leírja a különféle cserearány-utatókat, és ktér az ndkátorok között összefüggésekre. A ódszertan áttekntés az árváltozás bevétel-ódosító hatását összegszerű forában kfejező utatókkal zárul. Irodalo BAGHY E. ENDRŐDI F.-NÉ [2007]: A külkereskedel terékforgal árstatsztka ódszertana. Központ Statsztka Hvatal. Budapest. BALASSA, B. BAUWENS, L. [1987]: Intra-Industry Specalsaton n a Mult-Country and Mult- Industry Fraework. The Econoc Journal. Vol. 97. No pp BOJNEC, S. FERTŐ I. [2008]: Prce Copetton vs. Qualty Copetton: The Role of One-Way Trade. Acta Oeconoca. Vol. 58. No. 1. pp BOJNEC, S. MAJKOVIĈ, D. TURK, J. [2005]: Trade Types n Slovenan Prary and Processed Agrcultural Trade. XI th European Assocaton of Agrcultural Econosts Congress The Future of Rural Europe n the Global Agr-Food Syste August. Copenhagen. btstrea/24477/1/cp05bo05.pdf CSÁKI GY. [2006]: A nezetköz gazdaságtan és a vlággazdaságtan alapja. Napvlág Kadó. Budapest. CSIZMAZIA S. (szerk.) [2005]: A agyar külkereskedel terékforgal statsztka ódszertana. Központ Statsztka Hvatal. Budapest. DIEWERT, W. E. [1993]: The Early Hstory of Prce Inde Research. In: Dewert, W. E. Nakaura, A. O. (eds.): Essays n Inde Nuber Theory. Elsever Scence. Asterda. ÉLTETŐ A. [2003]: Versenyképesség a közép-kelet-európa külkereskedeleben. Közgazdaság Szele. L. évf. Márcus old. ERDEY L. [2005]: Hagyoányos ódszerek és új khívások az ágazaton belül kereskedele érésében. Statsztka Szele. 83. évf. 3. sz old. EUROSTAT [2008]: European Prce Statstcs An Overvew. Eurostat Statstcal Books. Luebourg. FALVEY, R. E. [1981]: Coercal Polcy and Intra-Industry Trade. Journal of Internatonal Econocs.Vol. 11. No. 4. pp FERTŐ I. HUBBARD, L. J. [2001]: Versenyképesség és koparatív előnyök a agyar ezőgazdaságban. Közgazdaság Szele. XLVIII. évf. Január old. FERTŐ I. HUBBARD, L. J. [2003]: A vertkálsan és horzontálsan dfferencált ezőgazdaság terékek ágazaton belül kereskedele Magyarország és az Európa Unó között. Közgazdaság Szele. L. évf. Február old.

21 Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára 205 FIDRMUC, J. GROZEA-HELMENSTEIN, D. WÖRGÖTTER, A. [1999]: East-West Intra-Industry Trade Dynacs. Weltwrtschaftlches Archv. Vol No. 2. pp FONTAGNÉ, L. FREUDENBERG, M. [1997]: Intra-Industry Trade: Methodologcal Issues Reconsdered. CEPII. Workng docuent. No GREENAWAY, D. HINE, R. MILNER, C. [1995]: Vertcal and Horzontal Intra-Industry Trade: A Cross Industry Analyss for the Unted Kngdo. The Econoc Journal. Vol No pp HELPMAN, E. [1998]: The Structure of Foregn Trade. Natonal Bureau of Econoc Research Workng Paper Seres. Workng Paper Natonal Bureau of Econoc Research. Cabrdge. HELPMAN, E. KRUGMAN, P. E. [1989]: Trade Polcy and Market Structure. MIT Press. Cabrdge. HUNYADI L. MUNDRUCZÓ GY. VITA L. [1997]: Statsztka. Aula Kadó. Budapest. INTERNATIONAL MONETARY FOUND [2009]: Eport and Iport Prce Inde Manual Theory and Practce. Internatonal Monetary Found. Washngton, D.C. JÁMBOR A. [2010]: Horzontálsan és vertkálsan dfferencált ágazaton belül kereskedele ezőgazdaság terékek esetén. Statsztka Szele. 88. évf. 2. sz old. KÖVES P. PÁRNICZKY G. [1981]: Általános statsztka I. Közgazdaság és Jog Könyvkadó. Budapest. KRUGMAN, P. R. OBSTFELD, M. [2003]: Nezetköz gazdaságtan. Pane Könyvkadó. Budapest. KSH [2012]: Gyorstájékoztató a Központ Statsztka Hvatal legfrssebb adataból. 38. Márcus 2. Budapest. NILSSON, L. [1999]: Two-Way Trade Between Unequal Partners: The EU and the Developng Countres. Weltwrtschaftlches Archv. Vol No. 1. pp OBLATH G. [2003]: A nezetgazdaság nezetköz versenyképessége: eltérő értelezések, utatószáok és néhány haza tanulság. Központ Statsztka Hvatal. Budapest. POÓR J. [2009a]: A hús és húskészítények eportértékének változásában közrejátszó tényezők kutatása a két ndekör együttes alkalazásával. XV. Ifjúság Tudoányos Fóru. Áprls 16. Keszthely. (CD kadvány). POÓR J. [2009b]: A külkereskedele specalzácójának változásában közrejátszó tényezők kutatása a két ndekör alkalazásával. Statsztka Szele. 87. évf. 12. sz old. POÓR J. [2010]: Érték- és áralapú ódszerek a külkereskedel versenyképesség érésében a agyar hústerékek példáján. PhD-értekezés. Panon Egyete. Keszthely. THE WORLD BANK [2008]: World Developent Indcators. Washngton, D.C. TÓTH T. [1999]: Külgazdaságtan. Aula Kadó. Budapest. Suary Prce statstcs has an portant role n the supply of statstcal data. Ths artcle dscusses a specal feld of prce statstcs: the prce-based ndcators of foregn trade. By these I ean the eport and port prces, the unt values, the relatve prces consttuted on the bass of the forer ones, as well as the ndces eanng the change and relatve tendency of prces. The purpose of

22 206 Poór: Árjellegû utatók alkalazása a külkereskedel pozícó vzsgálatára the study s to revew the ost portant nforaton connected to the easureent of foregn trade data, to present the applcaton of prce-based ndcators to the statc and dynac analyss of the foregn trade poston, and to ephasze the role of quantty, prce and echange rate changes n the tendency of foregn trade.

Vályogos homoktalaj terepprofil mérése

Vályogos homoktalaj terepprofil mérése Vályogos hooktalaj terepprofl érése Pllnger György Szent István Egyete, Gépészérnök Kar Folyaatérnök Intézet, Járűtechnka Tanszék PhD hallgató, pllnger.gyorgy@gek.sze.hu Összefoglalás A terepen haladó

Részletesebben

Külkereskedelmi pozíció, versenyképesség elemzés ex post mutatói és módszerei

Külkereskedelmi pozíció, versenyképesség elemzés ex post mutatói és módszerei AGYAR STATISZTIKAI TÁRSASÁG GAZDASÁGSTATISZTIKAI SZAKOSZTÁLY Külkereskedelmi pozíció, versenyképesség elemzés e post mutatói és módszerei Poór Judit PhD egyetemi docens Budapest, 215. április 2. Tartalom

Részletesebben

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció Közlekedés létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vzsgálat módszerenek fejlesztése PhD Dsszertácó Budapest, 2006 Alulírott kjelentem, hogy ezt a doktor értekezést magam készítettem, és abban

Részletesebben

III. Áramkör számítási módszerek, egyenáramú körök

III. Áramkör számítási módszerek, egyenáramú körök . Árakör száítás ódszerek, egyenáraú körök A vllaos ára a vllaos töltések rendezett áralása (ozgása) a fellépő erők hatására. Az áralás ránya a poztív töltéshordozók áralásának ránya, aelyek a nagyobb

Részletesebben

A közlekedési infrastruktúra-fejlesztés gazdasági hatásainak vizsgálata a GMR modellekben

A közlekedési infrastruktúra-fejlesztés gazdasági hatásainak vizsgálata a GMR modellekben A közlekedés nfrastruktúra-fejlesztés gazdaság hatásanak vzsgálata a GMR odellekben Járos Péter Pécs Tudoányegyete Közgazdaságtudoány Kar Bevezetés A fejlesztéspoltka eszközrendszere (NFT EU): Beruházás

Részletesebben

A csatlakozás hatása a mezőgazdasági termékek ágazaton belüli kereskedelmére Magyarország és az Európai Unió között

A csatlakozás hatása a mezőgazdasági termékek ágazaton belüli kereskedelmére Magyarország és az Európai Unió között SZEMLE Közgazdaság Szemle, LVII. évf., 2010. október (898 916. o.) Jámbor Attla A csatlakozás hatása a mezőgazdaság termékek ágazaton belül kereskedelmére Magyarország és az Európa Unó között Ebben a ckkben

Részletesebben

VARIANCIAANALÍZIS (szóráselemzés, ANOVA)

VARIANCIAANALÍZIS (szóráselemzés, ANOVA) VARIANCIAANAÍZIS (szóráselemzés, ANOVA) Varancaanalízs. Varancaanalízs (szóráselemzés, ANOVA) Adott: egy vagy több tetszőleges skálájú független változó és egy legalább ntervallum skálájú függő változó.

Részletesebben

Fluidizált halmaz jellemzőinek mérése

Fluidizált halmaz jellemzőinek mérése 1. Gyakorlat célja Fluidizált halaz jellezőinek érése A szecsés halaz tulajdonságainak eghatározása, a légsebesség-nyoásesés görbe és a luidizációs határsebesseg eghatározása. A érésekböl eghatározott

Részletesebben

A multikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós modellekben A PETRES-féle Red-mutató vizsgálata

A multikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós modellekben A PETRES-féle Red-mutató vizsgálata Szeged Tudoányegyete Gazdaságtudoány Kar Közgazdaságtudoány Doktor Iskola A ultkollneartás vzsgálata lneárs regresszós odellekben A PETRES-féle Red-utató vzsgálata Doktor értekezés Készítette: Kovács Péter

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 08 ÉRESÉGI VIZSGA 008. ájus 4. FIZIKA KÖZÉPSZINŰ ÍRÁSBELI ÉRESÉGI VIZSGA JAVÍÁSI-ÉRÉKELÉSI ÚMUAÓ OKAÁSI ÉS KULURÁLIS MINISZÉRIUM A dolgozatokat az útutató utasításai szerint, jól követhetően

Részletesebben

Statisztika I. 3. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 3. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statsztka I. 3. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Vszonyszámok Statsztka munka: adatgyűjtés, rendszerezés, összegzés, értékelés. Vszonyszámok: Két statsztka adat arányát kfejező számok, Az un. leszármaztatott

Részletesebben

Multinomiális és feltételes logit modellek alkalmazásai Mikroökonometria, 10. hét Bíró Anikó Véletlen együtthatójú modell

Multinomiális és feltételes logit modellek alkalmazásai Mikroökonometria, 10. hét Bíró Anikó Véletlen együtthatójú modell Mutnoás és fetétees ogt odeek akaazása Mkroökonoetra,. hét Bíró Ankó Véeten együtthatóú ode Aggregát kereset becsése véeten együtthatóú MNL odee: Berry, Levnsohn, Pakes (BLP, 995 Econoetrca) Lényeg: rugaas

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 81 ÉRETTSÉGI VIZSGA 9. ájus 1. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útutató utasításai szerint,

Részletesebben

Az állandómágneses hibrid léptetőmotor vezérlése csúszómódban működő szabályozóval

Az állandómágneses hibrid léptetőmotor vezérlése csúszómódban működő szabályozóval Az állandóágneses hbrd léptetőotor vezérlése csúszóódban űködő szabályozóval Dr. Szász Csaba Kolozsvár Műszak Egyete, Vllaosérnök Kar Abstract Ths paper presents a robust control strategy for the two-phase

Részletesebben

A bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez való hozzájárulás

A bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez való hozzájárulás Mûhely Anwar Klára, a KSH vezető tanácsosa E-mal: Klara.Anwar@ksh.hu Szôkéné Boros Zsuzsanna, a KSH osztályvezetője E-mal: Zsuzsanna.Boros@ksh.hu A bruttó haza termék (GDP) növekedéséhez való hozzájárulás

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és cíe: Nagykovács Nagyközség Önkorányzat, 2094 Nagykovács, Kossuth Lajos utca 61. 2. A közbeszerzés tárgya és ennysége: Nagykovács Általános

Részletesebben

Fizika I. Dr. Gugolya Zoltán egyetemi adjunktus. Pannon Egyetem Fizika Intézet N. ép. II. em. 239. szoba E-mail: gug006@almos.vein.

Fizika I. Dr. Gugolya Zoltán egyetemi adjunktus. Pannon Egyetem Fizika Intézet N. ép. II. em. 239. szoba E-mail: gug006@almos.vein. Fzka I. Dr. Gugolya Zoltán egyete adjunktus Pannon Egyete Fzka Intézet N. ép. II. e. 39. szoba E-al: gug006@alos.ven.hu Tel: 88/64-783 Fzka I. Ajánlott rodalo: Vondervszt-Néeth-Szala: Fzka I. Veszpré Egyete

Részletesebben

A multikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós modellekben A PETRES-féle Red-mutató vizsgálata

A multikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós modellekben A PETRES-féle Red-mutató vizsgálata Szegedi Tudoányegyete Gazdaságtudoányi Kar Közgazdaságtudoányi Doktori Iskola A ultikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós odellekben A PETRES-féle Red-utató vizsgálata Doktori értekezés tézisei

Részletesebben

REGIONÁLIS FEJLESZTÉSPOLITIKAI HATÁSELEMZÉS TÉRBELI SZÁMÍTHATÓ ÁLTALÁNOS EGYENSÚLYI MODELLEL: A GMR-MAGYARORSZÁG SCGE MODELLJE

REGIONÁLIS FEJLESZTÉSPOLITIKAI HATÁSELEMZÉS TÉRBELI SZÁMÍTHATÓ ÁLTALÁNOS EGYENSÚLYI MODELLEL: A GMR-MAGYARORSZÁG SCGE MODELLJE Közgazdaság- és Regonáls Tudoányok Intézete Pécs Tudoányegyete, Közgazdaságtudoány Kar MŐHEYTANUMÁNYOK REGIONÁIS FEJESZTÉSPOITIKAI HATÁSEEMZÉS TÉRBEI SZÁMÍTHATÓ ÁTAÁNOS EGYENSÚYI MODEE: A GMR-MAGYARORSZÁG

Részletesebben

IV.1.1) A Kbt. mely része, illetve fejezete szerinti eljárás került alkalmazásra: A Kbt. III. rész, XVII. fejezet

IV.1.1) A Kbt. mely része, illetve fejezete szerinti eljárás került alkalmazásra: A Kbt. III. rész, XVII. fejezet 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás Mágneses oentu, ágneses szuszceptibilitás A olekuláknak (atooknak, ionoknak) elektronszerkezetüktől függően lehet állandóan eglévő, azaz peranens ágneses oentua (ha van bennük párosítatlan elektron, azaz

Részletesebben

Balogh Edina Árapasztó tározók működésének kockázatalapú elemzése PhD értekezés Témavezető: Dr. Koncsos László egyetemi tanár

Balogh Edina Árapasztó tározók működésének kockázatalapú elemzése PhD értekezés Témavezető: Dr. Koncsos László egyetemi tanár Balogh Edna Árapasztó tározók működésének kockázatalapú elemzése PhD értekezés Témavezető: Dr. Koncsos László egyetem tanár Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Építőmérnök Kar 202 . Bevezetés,

Részletesebben

A sokaság/minta eloszlásának jellemzése

A sokaság/minta eloszlásának jellemzése 3. előadás A sokaság/mnta eloszlásának jellemzése tpkus értékek meghatározása; az adatok különbözőségének vzsgálata, a sokaság/mnta eloszlásgörbéjének elemzése. Eloszlásjellemzők Középértékek helyzet (Me,

Részletesebben

q=h(termékek) H(Kiindulási anyagok) (állandó p-n) q=u(termékek) U(Kiindulási anyagok) (állandó V-n)

q=h(termékek) H(Kiindulási anyagok) (állandó p-n) q=u(termékek) U(Kiindulási anyagok) (állandó V-n) ERMOKÉMIA A vzsgált általános folyaatok és teodnaka jellezésük agyjuk egy pllanata az egysze D- endszeeket, s tekntsük azokat a változásokat, elyeket kísé entalpa- (ll. bels enega-) változásokkal á koább

Részletesebben

MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. Napkollektorok üzemi jellemzőinek modellezése

MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. Napkollektorok üzemi jellemzőinek modellezése MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Napkollektorok üzem jellemzőnek modellezése Doktor (PhD) értekezés tézse Péter Szabó István Gödöllő 015 A doktor skola megnevezése: Műszak Tudomány Doktor Iskola tudományága:

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 4 ÉRETTSÉGI VIZSGA 04. október 7. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útutató utasításai szerint,

Részletesebben

VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN

VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázat projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudomány Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudomány Tanszék az MTA

Részletesebben

FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika eelt szint 74 ÉESÉGI VIZSGA 07. ájus. FIZIKA EMEL SZINŰ ÍÁSBELI VIZSGA JAVÍÁSI-ÉÉKELÉSI ÚMUAÓ EMBEI EŐFOÁSOK MINISZÉIUMA A dolgozatokat az útutató utasításai szerint, jól követhetően kell javítani

Részletesebben

A gabonavertikum komplex beruházás-elemzés módszertani fejlesztése OTKA: 48562 Részletes zárójelentés Témavezető: Dr. Ertsey Imre

A gabonavertikum komplex beruházás-elemzés módszertani fejlesztése OTKA: 48562 Részletes zárójelentés Témavezető: Dr. Ertsey Imre A gabonavertkum komplex beruházás-elemzés módszertan fejlesztése OTKA: 48562 Részletes zárójelentés Témavezető: Dr. Ertsey Imre 1. Bevezetés A gabonavertkum komplex beruházás-elemzés módszertan fejlesztése

Részletesebben

Philosophiae Doctores. A sorozatban megjelent kötetek listája a kötet végén található

Philosophiae Doctores. A sorozatban megjelent kötetek listája a kötet végén található Phlosophae Doctores A sorozatban megjelent kötetek lstája a kötet végén található Benedek Gábor Evolúcós gazdaságok szmulácója AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST 3 Kadja az Akadéma Kadó, az 795-ben alapított Magyar

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2016. október 20. Célkitűzések

Részletesebben

Indexszámítás során megválaszolandó kérdések. Hogyan változott a termelés értéke, az értékesítés árbevétele, az értékesítési forgalom?

Indexszámítás során megválaszolandó kérdések. Hogyan változott a termelés értéke, az értékesítés árbevétele, az értékesítési forgalom? Index-számítás Indexszámítás során megálaszolandó kérdések Hogyan áltozott a termelés értéke, az értékesítés árbeétele, az értékesítés forgalom? Hogyan áltozott a termelés, értékesítés mennysége? Hogyan

Részletesebben

NKFP6-BKOMSZ05. Célzott mérőhálózat létrehozása a globális klímaváltozás magyarországi hatásainak nagypontosságú nyomon követésére. II.

NKFP6-BKOMSZ05. Célzott mérőhálózat létrehozása a globális klímaváltozás magyarországi hatásainak nagypontosságú nyomon követésére. II. NKFP6-BKOMSZ05 Célzott mérőhálózat létrehozása a globáls klímaváltozás magyarország hatásanak nagypontosságú nyomon követésére II. Munkaszakasz 2007.01.01. - 2008.01.02. Konzorcumvezető: Országos Meteorológa

Részletesebben

A ország B ország A ország B ország A ország B ország Rövid távon a kamatparitás: két gazdaságban realizálható átlagos hozamnak azonos devizában kifejezett értéke meg kell, hogy egyezzen egymással. A

Részletesebben

Vagyonkezelési irányelvek (Befektetési politika tartalmi kivonata) Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár 2015. február 1.

Vagyonkezelési irányelvek (Befektetési politika tartalmi kivonata) Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár 2015. február 1. Vagyonkezelési irányelvek (Befektetési politika tartali kivonata) Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár 2015. február 1. napjától Az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár a befektetések során az egyes portfoliók

Részletesebben

Elektrokémia 03. Cellareakció potenciálja, elektródreakció potenciálja, Nernst-egyenlet. Láng Győző

Elektrokémia 03. Cellareakció potenciálja, elektródreakció potenciálja, Nernst-egyenlet. Láng Győző lektrokéma 03. Cellareakcó potencálja, elektródreakcó potencálja, Nernst-egyenlet Láng Győző Kéma Intézet, Fzka Kéma Tanszék ötvös Loránd Tudományegyetem Budapest Cellareakcó Közvetlenül nem mérhető (

Részletesebben

1. Az ajánlatkérő neve és címe: Pannonhalma Város Önkormányzata 9090 Pannonhalma, Dózsa György út 10.

1. Az ajánlatkérő neve és címe: Pannonhalma Város Önkormányzata 9090 Pannonhalma, Dózsa György út 10. 9. elléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez 1. Az ajánlatkérő neve és cíe: Pannonhala Város Önkorányzata 9090 Pannonhala, Dózsa György út 10. Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 2.A közbeszerzés

Részletesebben

Hipotézis vizsgálatok. Egy példa. Hipotézisek. A megfigyelt változó eloszlása Kérdés: Hatásos a lázcsillapító gyógyszer?

Hipotézis vizsgálatok. Egy példa. Hipotézisek. A megfigyelt változó eloszlása Kérdés: Hatásos a lázcsillapító gyógyszer? 01.09.18. Hpotézs vzsgálatok Egy példa Kérdések (példa) Hogyan adhatunk választ? Kérdés: Hatásos a lázcsllapító gyógyszer? Hatásos-e a gyógyszer?? rodalomból kísérletekből Hpotézsek A megfgyelt változó

Részletesebben

STATISZTIKA I. 3. rész. T.Nagy Judit

STATISZTIKA I. 3. rész. T.Nagy Judit STATSZTKA. 3. rész T.Nagy Judit tnagy.judit@hjf.hu Standardizálás és standardizáláson alauló indexszámítás nhomogén (heterogén) sokaságokra vonatkozó átlagok; intenzitási viszonyszámok (átlagbérek, átlagos

Részletesebben

6.hét Elemzések a fogyasztó modelljével: a teljes árhatás felbontása, Fogyasztói döntés az idıben

6.hét Elemzések a fogyasztó modelljével: a teljes árhatás felbontása, Fogyasztói döntés az idıben 1 /8 6.hét Elezések a fogyasztó odelljével: a teljes árhatás felbontása, Fogyasztói döntés az idıben Varian: 8. és 10. fejezet Z ÁRVÁLTOZÁS HTÁSÁNK ELEMZÉSE teljes árhatás felbontása Teljes árhatás: a

Részletesebben

Megint egy keverési feladat

Megint egy keverési feladat Megnt egy keveré feladat Az alább feladatot [ 1 ] - ben találtuk nylván egoldá nélkül Itt azért vezetjük elő ert a egoldáa orán előálló özefüggéek egybecengenek egy korább dolgozatunkéval elynek cíe: Ragaztóanyag

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika eelt szint Javítási-értékelési útutató 063 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. ájus 5. FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fizika eelt szint Javítási-értékelési

Részletesebben

Rugalmas megtámasztású merev test támaszreakcióinak meghatározása I. rész

Rugalmas megtámasztású merev test támaszreakcióinak meghatározása I. rész Rugalas egtáasztású erev test táaszreakióinak eghatározása I. rész Bevezetés A következő, több dolgozatban beutatott vizsgálataink tárgya a statikai / szilárdságtani szakirodalo egyik kedvene. Ugyanis

Részletesebben

NÉGYROTOROS PILÓTANÉLKÜLI HELIKOPTER FEDÉLZETI AUTOMATIKUS REPÜLÉSSZABÁLYZÓ RENDSZERÉNEK TERVEZÉSE

NÉGYROTOROS PILÓTANÉLKÜLI HELIKOPTER FEDÉLZETI AUTOMATIKUS REPÜLÉSSZABÁLYZÓ RENDSZERÉNEK TERVEZÉSE Turócz Antal PhD hallgató ZMNE BJKMK ant@alarx.net NÉGYROTOROS PLÓTANÉLKÜL HELKOPTER FEDÉLZET AUTOMATKUS REPÜLÉSSZABÁLYZÓ RENDSZERÉNEK TERVEZÉSE Absztrakt Kutatás téául eg négrotoros helkopter fedélzet

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI FOLYAMAT GRÁFMODELLEZÉSE 2 1. BEVEZETÉS

ÜZEMELTETÉSI FOLYAMAT GRÁFMODELLEZÉSE 2 1. BEVEZETÉS okorádi László ÜZEMELTETÉSI FOLYAMAT GRÁFMODELLEZÉSE 2 Technikai eszközök üzeeltetési rendszerei, folyaatai ateatikai szepontból irányított gráfokkal írhatóak le. A űszaki tudoányokban a hálózatokat, gráfokat

Részletesebben

Tiszta anyagok fázisátmenetei

Tiszta anyagok fázisátmenetei Tiszta anyagok fázisátenetei Fizikai kéia előadások 4. Turányi Taás ELTE Kéiai Intézet Fázisok DEF egy rendszer hoogén, ha () nincsenek benne akroszkoikus határfelülettel elválasztott részek és () az intenzív

Részletesebben

A komparatív előnyök koncepciójának központi szerepe van a nemzetközi kereskedelem

A komparatív előnyök koncepciójának központi szerepe van a nemzetközi kereskedelem MÓDSZERTANI TANULMÁNYOK A KOMPARATÍV ELŐNYÖK MÉRÉSE* Az emprkus kereskedelemelemzés rodalmában általánosan elfogadott a komparatív előnyök különböző ndexenek alkalmazása a komparatív előnyök mérésére,

Részletesebben

Koncentráció és mérése gazdasági és társadalmi területeken. Kerékgyártó Györgyné BCE Statisztika Tanszék

Koncentráció és mérése gazdasági és társadalmi területeken. Kerékgyártó Györgyné BCE Statisztika Tanszék Koncentrácó és mérése gazdaság és társadalm területeken Kerékgyártó Györgyné BCE Statsztka Tanszék Koncentrácó Fogalmát a XVIII. sz. másodk felétől egyre gyakrabban használták. Először a termelésre értelmezték,

Részletesebben

RENDSZERSZINTŰ TARTALÉK TELJESÍTŐKÉPESSÉG TERVEZÉSE MARKOV-MODELL ALKALMAZÁSÁVAL I. Rendszerszintű megfelelőségi vizsgálat

RENDSZERSZINTŰ TARTALÉK TELJESÍTŐKÉPESSÉG TERVEZÉSE MARKOV-MODELL ALKALMAZÁSÁVAL I. Rendszerszintű megfelelőségi vizsgálat ENDSZESZINTŰ TATALÉK TELJESÍTŐKÉPESSÉG TEVEZÉSE MAKOV-MODELL ALKALMAZÁSÁVAL I. endszerszntű megfelelőség vzsgálat Dr. Fazekas András István okl. gépészmérnök Magyar Vllamos Művek Zrt. Budapest Műszak és

Részletesebben

A ország B ország A ország B ország A ország B ország Külföldi fizetőeszköz hazai fizetőeszközben kifejezett ára. Mi befolyásolja a külföldi fizetőeszköz hazai fizetőeszközben kifejezett árát? Mit befolyásol

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosító száma, megnevezése: 2144-06 Statisztikai szervezői és elemzési feladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

A globalizáció hatása a logisztikára

A globalizáció hatása a logisztikára A globalzácó hatása a logsztkára o Megnövekedett távolságok o Magyarországon a két legesszebb fekvő település távolsága légvonalban ~ 500 k (pl. Felsőszölnök - szabecs: 496 k), o urópa vszonylatban egy

Részletesebben

Trendforduló volt-e 2013?

Trendforduló volt-e 2013? STATISZTIKUS SZEMMEL Trendforduló volt-e 2013? Bár a Magyar Nemzeti Bank és a KSH is pillanatnyilag 2013-ról csak az első kilenc hónapról rendelkezik az utasforgalom és a turizmus tekintetében a kereskedelmi

Részletesebben

s n s x A m és az átlag Standard hiba A m becslése Információ tartalom Átlag Konfidencia intervallum Pont becslés Intervallum becslés

s n s x A m és az átlag Standard hiba A m becslése Információ tartalom Átlag Konfidencia intervallum Pont becslés Intervallum becslés A m és az átlag Standard hba Mnta átlag 1 170 Az átlagok szntén ngadoznak a m körül. s x s n Az átlagok átlagos eltérése a m- től! 168 A m konfdenca ntervalluma. 3 166 4 173 x s x ~ 68% ~68% annak a valószínűsége,

Részletesebben

Jövedelem és szubjektív jóllét: az elemzési módszer megválasztásának hatása a levonható következtetésekre

Jövedelem és szubjektív jóllét: az elemzési módszer megválasztásának hatása a levonható következtetésekre Tanulmányok Jövedelem és szubjektív jóllét: az elemzés módszer megválasztásának hatása a levonható következtetésekre Hajdu Tamás, az MTA Közgazdaságés Regonáls Tudomány Kutatóközpont Közgazdaságtudomány

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAM

FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAM FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAM Nyilvántartásbavételi szá: 07//206. A képzés egnevezése (és belső kódja) 6-0. évfolyaon tanulók tehetségfejlesztése a ateatika területén (H528) 2. A képzés besorolása Szakai képzés

Részletesebben

Mérési útmutató Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika c. tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához

Mérési útmutató Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika c. tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VILLAMOS ENERGETIKA TANSZÉK Mérési útutató Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező eghatározása Az Elektrotechnika

Részletesebben

A bankközi jutalék (MIF) elő- és utóélete a bankkártyapiacon. A bankközi jutalék létező és nem létező versenyhatásai a Visa és a Mastercard ügyek

A bankközi jutalék (MIF) elő- és utóélete a bankkártyapiacon. A bankközi jutalék létező és nem létező versenyhatásai a Visa és a Mastercard ügyek BARA ZOLTÁN A bankköz utalék (MIF) elő- és utóélete a bankkártyapacon. A bankköz utalék létező és nem létező versenyhatása a Vsa és a Mastercard ügyek Absztrakt Az előadás 1 rövden átteknt a két bankkártyatársasággal

Részletesebben

FEJLŐDÉSGAZDASÁGTAN. Készítette: Szilágyi Katalin. Szakmai felelős: Szilágyi Katalin. 2011. január

FEJLŐDÉSGAZDASÁGTAN. Készítette: Szilágyi Katalin. Szakmai felelős: Szilágyi Katalin. 2011. január FEJLŐDÉSGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI DTBÁZIS Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: kérő I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt) Hivatalos

Részletesebben

FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika eelt szint 171 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. október 7. FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útutató utasításai szerint, jól

Részletesebben

Dr. Ratkó István. Matematikai módszerek orvosi alkalmazásai. 2010.11.08. Magyar Tudomány Napja. Gábor Dénes Főiskola

Dr. Ratkó István. Matematikai módszerek orvosi alkalmazásai. 2010.11.08. Magyar Tudomány Napja. Gábor Dénes Főiskola Dr. Ratkó István Matematka módszerek orvos alkalmazása 200..08. Magyar Tudomány Napja Gábor Dénes Főskola A valószínűségszámítás és matematka statsztka főskola oktatásakor a hallgatók néha megkérdezk egy-egy

Részletesebben

Elosztott rendszerek játékelméleti elemzése: tervezés és öszönzés. Toka László

Elosztott rendszerek játékelméleti elemzése: tervezés és öszönzés. Toka László adat Távközlés és Médanformatka Tanszék Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Eurecom Telecom Pars Elosztott rendszerek játékelmélet elemzése: tervezés és öszönzés Toka László Tézsfüzet Témavezetők:

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK 18

Részletesebben

5. Pontrendszerek mechanikája. A kontinuumok Euler-féle leírása. Tömegmérleg. Bernoulli-egyenlet. Hidrosztatika. Felhajtóerő és Arhimédesz törvénye.

5. Pontrendszerek mechanikája. A kontinuumok Euler-féle leírása. Tömegmérleg. Bernoulli-egyenlet. Hidrosztatika. Felhajtóerő és Arhimédesz törvénye. 5 Pontrenszerek echankája kontnuuok Euler-féle leírása Töegérleg Bernoull-egyenlet Hrosztatka Felhajtóerő és rhéesz törvénye Töegpontrenszerek Töegpontok eghatározott halaza, ng ugyanazok a pontok tartoznak

Részletesebben

Lineáris regresszió. Statisztika I., 4. alkalom

Lineáris regresszió. Statisztika I., 4. alkalom Lneárs regresszó Statsztka I., 4. alkalom Lneárs regresszó Ha két folytonos változó lneárs kapcsolatban van egymással, akkor az egyk segítségével elıre jelezhetjük a másk értékét. Szükségünk van a függı

Részletesebben

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Üzleti helyzet 2009- ben rendkívül mély válságot élt meg a magyar gazdaság, a recesszió mélysége megközelítette a transzformációs visszaesés (1991-1995) során

Részletesebben

Általános egyensúly a kiterjesztett IS-LM modellben

Általános egyensúly a kiterjesztett IS-LM modellben Általános egyensúly a kterjesztett IS-LM modellben külső egyensúly NX = 0 szuffct defct + LM 1) IS m > IS m nytott zárt az elszvárgás M S = PM d (, ) E nettó export NX IS = C + I + G + (X IM) F belső egyensúly

Részletesebben

TRENDRIPORT 2019 A HAZAI FÜRDŐÁGAZAT TELJESÍTMÉNYÉNEK VIZSGÁLATA I. FÉLÉV BUDAPEST AUGUSZTUS

TRENDRIPORT 2019 A HAZAI FÜRDŐÁGAZAT TELJESÍTMÉNYÉNEK VIZSGÁLATA I. FÉLÉV BUDAPEST AUGUSZTUS TRENDRIPORT 2019 A HAZAI FÜRDŐÁGAZAT TELJESÍTMÉNYÉNEK VIZSGÁLATA 2019. I. FÉLÉV BUDAPEST 2019. AUGUSZTUS Tartalom Összefoglaló... 2 Részletes elemzések... 3 1. Az értékesítés nettó árbevételének változása

Részletesebben

A mágneses kölcsönhatás

A mágneses kölcsönhatás TÓTH A.: Mágneses erőtér/1 (kibővített óravázlat) 1 A ágneses kölcsönhatás Azt a kölcsönhatást, aelyet később ágnesesnek neveztek el, először bizonyos ásványok darabjai között fellépő a gravitációs és

Részletesebben

10. előadás PIACI KERESLET (1)

10. előadás PIACI KERESLET (1) 0. előadás PIACI KERESLET () Kertes Gábor Varan 5. fejezete erősen átdolgozva 0. Aggregálás: egyén kereslet > pac kereslet Az egyén fogyasztó döntések eredményet (az egyén keresleteket) összegezn kell

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról. 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (1013 Budapest, Attila út 13/A.

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról. 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (1013 Budapest, Attila út 13/A. Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő és cíe: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (1013 Budapest, Attila út 13/A.) 2. A közbeszerzés tárgya és ennyisége: Vagyongazdálkodási szakértői

Részletesebben

Rövidtávú munkaerőpiaci prognózis 2017

Rövidtávú munkaerőpiaci prognózis 2017 Rövidtávú munkaerőpiaci prognózis 2017 Összefoglaló Budapest, 2016. december Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat

Részletesebben

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 5. előadás Érték-, ár-, és volumenindexek http://uni-obuda.hu/users/koczyl/gazdasagstatisztika.htm Kóczy Á. László KGK-VMI Az indexszám fogalma Gazdasági elemzésben fontos

Részletesebben

NATRII HYALURONAS. Nátrium-hialuronát

NATRII HYALURONAS. Nátrium-hialuronát Natrii hyaluronas Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0. - 1 01/2008:1472 NATRII HYALURONAS Nátriu-hialuronát (C 14 H 20 NNaO 11 ) n [9067-32-7] DEFINÍCIÓ A nátriu-hialuronát a hialuronsav nátriusója. A hialuronsav D-glükuronsav

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓELMÉLET ALAPJAI

AZ INFORMÁCIÓELMÉLET ALAPJAI AZ INFORMÁCIÓELMÉLET ALAPJAI 7 E Részletek bben a feezetben néhány alavető tételt serünk eg a hírközlés nforácóelélet alaaból. Defnáln foguk az nforácót, at eddg csak az üzenetek sznonáaként használtunk.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Faicsiné Adorján Edit. Munkafolyamatok kapcsolási módjai. A követelménymodul megnevezése: Építőipari kivitelezés tervezése

MUNKAANYAG. Faicsiné Adorján Edit. Munkafolyamatok kapcsolási módjai. A követelménymodul megnevezése: Építőipari kivitelezés tervezése Faicsiné Adorján Edit Munkafolyaatok kapcsolási ódjai A követelényodul egnevezése: Építőipari kivitelezés tervezése A követelényodul száa: 06-06 A tartaloele azonosító száa és célcsoportja: SzT-017-50

Részletesebben

Hogyan mérjük a gazdaság összteljesítményét?

Hogyan mérjük a gazdaság összteljesítményét? 8/C lecke Hogyan mérjük a gazdaság összteljesítményét? A makrogazdasági teljesítmény mutatószámai, a bruttó hazai termék. GDPmegközelítések és GDP-azonosságok. Termelési érték és gazdasági növekedés. Nemzetközi

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapiseretek középszint 081 ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. október 17. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

Ismételt játékok: véges és végtelenszer. Kovács Norbert SZE GT. Példa. Kiindulás: Cournot-duopólium játék Inverz keresleti görbe: P=150-Q, ahol

Ismételt játékok: véges és végtelenszer. Kovács Norbert SZE GT. Példa. Kiindulás: Cournot-duopólium játék Inverz keresleti görbe: P=150-Q, ahol 9. elõaás Ismételt játékok: véges és végtelenszer történõ smétlés Kovács Norbert SZE GT Az elõaás menete Ismételt játékok Véges sokszor smételt játékok Végtelenszer smételt játékok Péla Knulás: ournot-uopólum

Részletesebben

TERMIKUS ELJÁRÁSOK ÉS BERENDEZÉSEK

TERMIKUS ELJÁRÁSOK ÉS BERENDEZÉSEK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Gépészet Eljárástechnka Tanszék Dr. Örvös Mára TERMIKUS EJÁRÁSOK ÉS BERENDEZÉSEK II. RÉSZ (Bepárlás) Budapest, 005. Tartalojegyzék Jelölések

Részletesebben

A vám gazdasági hatásai NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN

A vám gazdasági hatásai NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN A vám gazdasági hatásai NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN Forrás: Krugman-Obstfeld-Melitz: International Economics Theory & Policy, 9th ed., Addison-Wesley, 2012 A vám típusai A vám az importált termékre kivetett

Részletesebben

Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás?

Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás? Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás? 2012 óta a világ külkereskedelme rendkívül lassú ütemben bővül, tartósan elmaradva az elmúlt évtizedek átlagától. A GDP növekedés

Részletesebben

ERP beruházások gazdasági értékelése

ERP beruházások gazdasági értékelése Rózsa Tünde 1 ERP beruházások gazdaság értékelése 1 DE ATC AVK Gazdaság- és Agrárnformatka Tanszék, Debrecen, Böszörmény u. 138 Absztrakt. Egy ERP rendszer bevezetése mnden esetben nagy anyag megterhelést

Részletesebben

4 2 lapultsági együttható =

4 2 lapultsági együttható = Leíró statsztka Egy kísérlet végeztével általában tetemes mennységű adat szokott összegyűln. Állandó probléma, hogy mt s kezdjünk - lletve mt tudunk kezden az adatokkal. A statsztka ebben segít mnket.

Részletesebben

A multikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós modellekben

A multikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós modellekben A ultikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós odellekben Kovács Péter, a Szegedi Tudoányegyete egyetei adjunktusa E-ail: pepe@eco.u-szeged.hu Epirikus elezéseknél gyakori eset, hogy a vizsgálat szepontjából

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint Jaítási-értékelési útutató 0623 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. ájus 14. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Jaítási-értékelési

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

Kockázati Jelentés. Erste Bank Hungary Zrt.

Kockázati Jelentés. Erste Bank Hungary Zrt. Kockázati Jelentés Erste Bank Hungary Zrt. A közzétett adatok 2014.09.30-i állapotot tükröznek 1.Kvalitatív adatok... 4 1.1. Általános inforációk... 4 1.1.1. A közzétételről 4 1.1.2. A száviteli és a tőkekövetelény

Részletesebben

Az aktív foglalkoztatási programok eredményességét meghatározó tényezõk

Az aktív foglalkoztatási programok eredményességét meghatározó tényezõk Az aktív foglalkoztatás programok eredményességét meghatározó tényezõk GALASI ÉTER LÁZÁR GYÖRGY NAGY GYULA Budapest Munkagazdaságtan Füzetek BW. 1999/4 1999. máus 1 Budapest Munkagazdaságtan Füzetek.1999/4.

Részletesebben

A mozgás elemi tulajdonságai... 2. Dinamika... 3. Súlyos és tehetetlen tömeg... 3. Kényszermozgás... 4. Bolygó mozgás... 5. d Alembert...

A mozgás elemi tulajdonságai... 2. Dinamika... 3. Súlyos és tehetetlen tömeg... 3. Kényszermozgás... 4. Bolygó mozgás... 5. d Alembert... Fzka kegészítő Vázlat Tartalojegyzék A ozgás ele tulajdonsága... Dnaka... 3 Súlyos és tehetetlen töeg... 3 Kényszerozgás... 4 Bolygó ozgás... 5 d Alebert... 5 Ipulzus, ozgásennység... 6 Munka... 6 Konzervatív

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS I. szakasz: Ajánlatkérő Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

Statisztikai próbák. Ugyanazon problémára sokszor megvan mindkét eljárás.

Statisztikai próbák. Ugyanazon problémára sokszor megvan mindkét eljárás. Statsztka próbák Paraméteres. A populácó paraméteret becsüljük, ezekkel számolunk.. Az alapsokaság eloszlására van kkötés. Nem paraméteres Nncs lyen becslés Nncs kkötés Ugyanazon problémára sokszor megvan

Részletesebben

A HAZAI KUTATÁS-FEJLESZTÉS INDIKÁTORAI ÉS EREDMÉNYEINEK MÉRÉSI MÓDSZEREI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A K+F AKTIVITÁSI INDEXEKRE

A HAZAI KUTATÁS-FEJLESZTÉS INDIKÁTORAI ÉS EREDMÉNYEINEK MÉRÉSI MÓDSZEREI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A K+F AKTIVITÁSI INDEXEKRE A HAZAI KUTATÁS-FEJLESZTÉS INDIKÁTORAI ÉS EREDMÉNYEINEK MÉRÉSI MÓDSZEREI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A K+F AKTIVITÁSI INDEXEKRE 1. BEVEZETÉS Molnár László Ph.D. hallgató Mskolc Egyetem, Gazdaságelmélet Intézet

Részletesebben

Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján február 3.

Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján február 3. Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A 2015. októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján 2016. február 3. 1 / 8 Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely,

Részletesebben

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS 2013 ŐSZ Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának

Részletesebben

2. A kelet-közép-európai országok mezőgazdasági kereskedelme a világpiacon

2. A kelet-közép-európai országok mezőgazdasági kereskedelme a világpiacon 2. A kelet-közép-európai országok mezőgazdasági kereskedelme a világpiacon Ez a fejezet a kelet-közép-európai országok világpiaci agrárkereskedelmének legfontosabb jellemzőit mutatja be az 1992 közötti

Részletesebben

AZ IPARI BETONPADLÓK MÉRETEZÉSE MEGBÍZHATÓSÁGI ELJÁRÁS ALAPJÁN

AZ IPARI BETONPADLÓK MÉRETEZÉSE MEGBÍZHATÓSÁGI ELJÁRÁS ALAPJÁN AZ IPARI BETONPADLÓK MÉRETEZÉSE MEGBÍZHATÓSÁGI ELJÁRÁS ALAPJÁN Huszár Zsolt - Szalai Kálán RÖVID KIVONAT A ipari betonpadlókat jelenleg az évszázados últtal rendelkező, egengedett feszültségek alapján

Részletesebben

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István ügyvezető igazgató ICEG - MKT konferencia, Hotel Mercure Buda, 2003. Június 18 1 Az előadás vázlata Az MNB előrejelzéseiről

Részletesebben