Mesepark A kapcsolatok és együttműködés csodája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mesepark A kapcsolatok és együttműködés csodája"

Átírás

1 Mesepark A kapcsolatok és együttműködés csodája Ön mikor szórakozott utoljára felszabadultan, önfeledten? Emlékszik még arra, hogy milyen az aktív pihenés és szórakozás vagy az Ön idejét, idegzetét és energiáját is felemésztik a mindennapok gondjai és a munkahelyi stressz? Hiányzik a játék és a kikapcsolódás? Vannak barátai, akivel néha jó lenne elbeszélgetni és megosztani bánatotörömet csak a munkahely után az első a család és a házimunka és ebbe már nem fér bele a kapcsolatápolás, kapcsolatteremtés? Elege van abból, hogy a hétvégi fő tevékenység a bevásárlás és unja már a shoppingolást inkább valami tartalmasabbra vágyik? Megfordul néha a fejében, hogy ki ismeri jobban a gyermekeit Ön vagy a tanár néni, óvó néni? És a gyermeke mennyire ismeri Önt? A gyerekei jobban értékelik az internetes játékokat, legújabb DVD-ket, mint a környék bunkereit, búvóhelyeit? Szeretne egy lehetőséget arra, hogy elfeledje a mindennapok problémáit és szórakozzon, nevessen? Érdekli hogyan tudna költséget megtakarítani, hogyan tudná energia kiadásait optimalizálni? Érdeklik az alternatív energia előállítás lehetőségei, de nem talált még egy helyet, ahol a lehetőségekről minden részletre kiterjedően tájékozódni tudna? Ha csak egyenlet kérdésre is IGEN-nel válaszolt, akkor úgy érzem tudunk segíteni!

2 Gyakorlott szülőként és egy multinacionális cég középvezetőjeként ezekkel a kérdésekkel szembesülök nap, mint nap, hétről hétre és megoldás keresek ezekre a kérdésekre minden hétvégén. Az elidegenedés, a bizonyítási kényszer, a kevés szabadidő mind arra vezetnek, hogy találjak egy helyet, ahol a gyermekeimmel kikapcsolódhatok, együtt önfeledten játszhatok szórakozhatok, megismerhetem őket, de másokkal is összebarátkozhatok és megoszthatom tapasztalataimat, ötleteimet, problémáimat és beszélgethetek. Nagyon sok helyet bejártunk és megismertünk. Voltunk Meseszállóban, élményfürdőben, állatkertben, vidámparkban,wellness központban, járunk könyvtárban és minden hétvégi gyerekeknek szóló programot megragadunk, de az igazi igényeinket még sehol nem elégítették ki. A pihenés és kikapcsolódás az esetek többségében passzív jellegű, nem részese, résztvevője vagyok a dolgoknak, hanem pusztán élvezem a lehetőséget, de nem veszek benne részt. Visszatekintve az ottlétünkre annyi marad meg, hogy milyen örömök vagy csalódások értek, de hiányzik az igazi élmény. Ez a tény vezetett ahhoz, hogy ezt a piaci rést kitöltve létrehozzunk egy olyan vállalkozást, amely megoldás mindazoknak, akik aktívan és élményekkel teli és hasznosan szeretnék eltölteni szabadidejüket. Sokat gondolkodtam azon, hogyan csinálták elődeink, hogy a család az valóban egy nyitott, szeretettel és bizalommal teli közösség volt, a rokoni szálak eltéphetetlenek, a baráti kapcsolatok nyíltak és önzetlenek voltak, miközben élték gondokkal teli napjaikat. Akkor sem volt minden fenékig tejfel, de az összefogás biztonságot jelentett. Ezeket az érzéseket szeretnénk visszahozni a gyerekek és felnőttek életébe. Az elmagányosodástól és a pénz bűvöletéből kiragadva a játékosságra a szeretetre és a bizalomra építve.

3 Az alapkoncepció nagyon egyszerű: Legyen egy épület, amely helyet ad mindennek, Legyen közel a természethez és legyenek állatok, mert a gyerekeket figyelmét ők kötik le leginkább,, Legyen a természetben, ahol a fában nem csak kikerülendő akadályt látnak, legyenek állatok ahol meg lehet figyelni a természet törvényszerű működését, Legyenek játékok, amiben aktívan részt tudnak venni picik és nagyok egyaránt: játékos, feladatok, akadály versenyek, rejtvények, talányok, útvesztők, vagyis minden ami izgalmas, felfedezni való,

4 Legyen köze a meséhez, a magyar népmesékhez, mert ez kultúránk alapja, Legyen köze a zenéhez, tánchoz, mert ez megmozdít mindenkiben valamit, mert a zene velünk született, az életnek is ritmusa van Legyenek csapatok, és versenyek, mert a küzdési vágy megvan mindenkiben és ösztönzést ad, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, Legyen jó enni és innivaló, Legyen megfelelő és pazar a vendéglátás,

5 Legyen kicsit visszatekintő, nyúljunk vissza az alapokhoz: környezetünk megóvása érdekében mutassuk meg, hogyan lehet vigyázni a víz tisztaságára, a felesleges szemét kialakulására, a természetben megtalálható eszközök felhasználására, kiváltva a mesterséges anyagokat. vályogkészítés fortélyai, a vályog előnyeinek ismertetése mellett Legyen jó a hangulat és a helynek legyen misztikuma és varázsa, Legyen köze az ökonómiához, hiszen környezetünket védeni és ápolni kell. A Föld ahol élünk nem a miénk, unokáinktól kaptuk kölcsön. Ugyanakkor környezetkímélő módon energiát lehet kinyerni belőle. Jó példa erre a biogáz energia fejlesztés, napelemek, szélerőmű, víz-cirkulációs rendszer. Mindez működhetne itt modellként, akár egy Miből lehet energia? Élő, működő,bemutató. Itt a szülők, látogatók tájékozódhatnának arról, hogy jelenleg hol tart a tudomány-technika és személyre szabott tanácsadás működhetne, mindenkinek igényeinek, lehetőségeinek megfelelően.

6 Legyen mindez közösség teremtő hatású, ami másolható, így az üzleti koncepció máshol is működhet. Ezen keresztül egy hálózat valósulhatna meg, országon belül és kívül, amely értéket képvisel és teremt. Úgy ahogy minden faluban van kocsma, úgy Mesepark és létrejöhetne bárhol, ahol szórakozni vágyó szülők és gyerekek vannak, ahol az egymásra figyelés a fontos. A mesék megismerésével nem csak a játék örömét, hanem viselkedési példákat is elsajátíthatnak a résztvevők. Legyen mindez jövedelmező és megélhetést biztosítson azoknak, akik szívvellélekkel azon dolgoznak, hogy mosolyt fakasszanak és élményeket adjanak másoknak. Legyen ez a településen lakók egyik összekovácsoló programja, legyen ez több embernek megélhetési lehetőséget biztosító munkahelye, de mindenekelőtt egy olyan hely, ahol gyerekek és idősek, családok és egyedülállók közösséget találnak értelmes és örömteli programokkal.

7 Hogy mindez hogyan valósítható meg? Szinte minden községben van elhagyatott épület, ami az esetünkben Csingervölgyben található a Szentgyörgyi Iskola épülete, amelyben tanítás nem folyik jelenleg. A területhez tartozik két épület, egy 9 hektáros legelő Vadasparknak kiépítve, állattartásra alkalmas ólak és istállók és egy gyümölcsös.(további információk a tervrajzokon). Az intézmény régebben mintagazdaságként és vadasparkként üzemelt egy gazdaképző középiskola tartotta fenn. A környezet szinte festői, egy kis völgyben Ajka külvárosában. (lásd csatolt képek). Az iskola épülete alkalmas lenne egy mesepanzió kialakítására, amely egy hosszabbtávú elképzelés terveként szerepel. Jelenlegi állapotában kevés ráfordítással játszószobákká alakítanánk ki a termeket. Magyar népmesei motívumok díszítenék a falakat, és a gyerekek interaktív játékokkal részesei lehetnének a meséknek. A szabadterületen az erdőben ügyességi játékokat hoznánk létre, szintén a mesékre épülve, ahol a manók ösvényén végig járva megismerkedhetnének az erdei állatok életével, szokásaikkal, egymáshoz való viszonyulásukkal, ugyanakkor azzal a ténnyel is, hogy mi emberek a természet részei vagyunk. (Mellékletben részletezve) A tevékenység része többrétű lenne: o Családi vetélkedők: 4-5 család együttes vetélkedése, akadályverseny jelleggel a magyar népmesék elemeire épülve: feladatok akár a mesében: több próbát kell kiállni a családnak, amíg elnyerik a jutalmat, díjat. Lehetnek szellemi, ügyességi, műveltségi, gyorsasági játékok, színvonalas mesebeli környezetben. o Vetélkedők gyerekeknek: ugyanúgy mint az előző pontban. Amíg a gyerekek szórakoznak a felnőtteknek egyéb kikapcsolódási lehetőség adódik, beszélgetések meghívott vendégekkel, kártyázás, Most mutasd meg... o Osztálykirándulások: Ismerd meg a természetet, állatokat: Versenyek: Készíts prezentációt: milyen fákkal találkoztál séta közben? Hányféle lila virág nyílik? Állíts össze újságot, fényképalbumot és beszélj róla! o Ovis kirándulások: állatsimogató. Ki mit eszik? Kinek milyen a kicsinye? A tojás hogyan lesz? o Együtt a család: csináljunk valami hasznosat: lekvárfőzés, házi szörp készítés, szalmaboglyából csúszda, szedd magad akciók o Vásár: Egyet hozott egyet vihet akció. Sajátos játék, könyv, ruha, cipő vásár, csere-bere alapon. Önálló belső pénz: garas felhasználásával.

8 o Mulassunk, örüljünk: táncház, kicsiknek-nagyoknak. o Rendezvények szervezése: szülinap névnap, azoknak akik valamilyen különleges módon akarják emlékezetessé tenni e neves eseményeket, anélkül, hogy tönkremegy a lakás. o Kikapcsolódunk: Tomboló hely gyerekeknek (légvár, labdás helyiség) kicsiknek, társasjáték nagyoknak, amíg a szülők szabadon beszélgetnek. o Táborok gyerekeknek: lehetőség a számháborúra, párnacsatára, kuckó építésre, versenyzésre, szülők részvételével, vagy a nélkül. o Bakancsos ház: segítség a Bakony túráihoz, túravezetés, tájfutás sémán alapuló tájékozási versenyek, feladatok. o Csináljunk semmit: esős, rossz idő esetére, nosztalgiázás, kicsiknek és nagyoknak. Milyen volt, amikor kicsi voltam, szülők mesélnek gyerekeknek. Este diavetítés. o Színjátszás: amíg apa és anya például előadást hallgat, műveltségi versenyen vesz részt, vagy éppen főzősuliban vesz részt a gyerekek egy mese szereplőivé válva betanulhatnak-elmesélhetnek egy-egy népmesét, ők maguk lennének a szereplők. A nap végére mindezt betanulhatják és a szülőknek a gyerekek eljátszhatják. o Kézműves foglalkozások: Te is ügyetlen vagy és semmi nem sikerül? Gyere el hozzánk és együtt túltesszük magunkat mindezen. o Nyugdíjasok játszótere: egy hely, ahol a nagyik az unokákkal együtt mozoghatnak. A Meseparknak sajátos házirendje van. Tilos a panaszkodás, bármilyen negatív megnyilvánulás. Ha valakit mégis ezen kapnak a Kincstárba 100 Ft-ot fizet. Ez a Kincstári bevétel lesz alapja a nyereményalapnak. Szabad viszont bármilyen építő javaslatot tenni, bohóckodni, ötletelni, vigadni, mulatni, amíg ez másokat nem zavar. A társasjátékokhoz hasonlóan, le kell írni a szabályokat és alkalmazni kell őket, így a modell átvehető és standardként máshol is alkalmazható és egy hálózat alakítható ki. Így az alapötlet Frainchise rendszerként vagy network marketinges üzleti tervként működtethető. Energia ellátás és gazdálkodás: a hely az ökofaluhoz és a Krisna faluhoz hasonlóan működne energia gazdálkodás szempontjából önellátóként, mindez példát mutatva a látogatóknak arra, hogy a nem megszokott módon hogyan lehet energiát előállítani. Helyet kapna a nap-, szél- és geotermikus energia hasznosítása, biogáz erőmű, olyan növények termesztése, amiből energia nyerhető. Mindez kicsiben, de ötletet adva mindazoknak, akik ezzel szeretnének foglalkozni.

9 Bevételek: o Energiából származó bevételek: Az előállított és fel nem használt energia bevételi források, Alternatív energia előállítóktól származó marketing bevételek. o Belépő díjakból származó bevételek: Napi belépő, amely közép árkategóriába esik (hasonló mint szolidabb Élményfürdőké): 1300 Ft/nap felnőtt, 700 Ft/nap gyerek. Speciális fesztivál belépők egy-egy ünnepnap vagy meghívott híresség fellépés estén Ft/felnőtt, 850 Ft/gyerek. Osztálykirándulások: 500 Ft/gyerekek: Rendezvények: szülinapok, névnapok lebonyolítása: egyéni megállapodás és szolgáltatás szerint: Ft/nap. Szedd magad akciók, gyümölcsök. (Napi piaci árak 70%-ért). Táborok bevételei. o Vendéglátásból származó bevételek: Együttműködés, üzleti partnerség már létező vendéglátó céggel (Park Vendéglő). o Marketing alapból származó bevételek: Frainchise vagy ha multilevel marketing alapon működik a hálózat az ebből származó bevételek. o Pályázatokból származó bevételek: sérült és vagy egyéb betegséggel (pl légúti betegséggel küzdő gyerekek) táboroztatása, üdültetése. o Gazdálkodásból származó bevételek: szaporulat eladása, tojás, kecske tejtermékek, lovagoltatás.

10 o Lehetőség a bemutatkozásra, művészeknek, network marketing cégeknek, kereskedőknek. Kiadások: o Adók, járulékok, o Fenntartási költségek, o Alkalmazottak bére, o Marketing kiadások, o Törlesztések, o Engedélyek megszerzése, o Vendégek tiszteletdíjának fizetése. Marketing: o Együttműködések helyi iskolákkal, óvodákkal, o Direkt marketing, o marketing, hírlevelek, felhasználva a több mint 5000 címlistát, o Kereszt marketing helyi vállalkozásokkal. o Ismert és népszerű emberek bevonása. Magunkról: Bemutatkozás. Miért pont ezt? Miért most? Miért itt? Garda Henrietta vagyok 37 éves. Mérnökfizikusként végeztem az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem közös képzésén 1995-ben, majd francia ösztöndíjjal másoddiplomát szereztem Anyagtudományból a Grenoble-i Műszaki Főiskolán. Tatabányán a Suoftec Kft-nél dolgoztam egy évet laborvezetőként, majd 1997-től a Le Belier Magyarország Rt.-nél állok alkalmazásban. Voltam laborvezető, Project Vezető, jelenleg Minőségbiztosítási vezető vagyok. Számos sikeres projectben vettem részt, legutóbb a Széchenyi Iskolával együttműködve fejlesztésünk egy lézeres magasságmérő berendezés, elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat 2009-ben 3 gyermekünk van (8, 6, 2 évesek), akinek a nevelése leginkább férjemre hárul. Őt Gyimóthy Bélának hívják, szerszámkészítőként végzett, majd a Gábor Dénes Főiskola Műszaki Menedzser szakján végezte tanulmányait. Ő az Avilex Kft dolgozója, jelenleg immár harmadik alkalommal GYED-en van itthon. Jól kiegészítjük egymást. 3 éve egy vállalkozást üzemeltetünk, amit, mint Wellness Tanácsadók indítottunk el. Mindig is reál beállítottságú voltam, de álmom az, hogy megélhetésemet a gyermekek mosolya biztosítsa. Szeretünk ezen a helyen Csingervölgyben lakni. Gyönyörű a környék a Bakony lábánál és szeretnénk, ha ez a harmonikus környezet szépségeit mások is élvezhetnék. Ugyanakkor Ajka a lakójával itt van a szomszédságban és ez piaci szempontból mindenképpen kedvező.

11 Csapatunk tagja még Barcánfalvi Zsuzsa, aki a Fekete István Általános Iskolában nevelő tanár. Éveken keresztül volt a Csingervölgyi Egyesület elnöke, és számos sikeres project fűződik a nevéhez: a Bányászpark létrehozása, a minden évben megrendezett Tőkfesztivál, a Csingervölgy mozdony hazakerülése. Másrészt újságíróként is tevékenykedik az Ajkai Szónál így kiterjedt ismeretségi körrel rendelkezik. Az alternatív energiaforrások, a környezet védelme és megóvása a jövő nemzedék feladata. Ugyanakkor gyakorló szülőként látjuk, hogy az internet, a japán és egyéb agresszív rajzfilmek, a televízió a gyerekek idejéből elveszi azt a hasznos időt, amelyet játékkal, szórakozással, egymás és környezetük megismerésével tölthetnének. Ezen szeretnék változtatni. Előnyök: Legnagyobb előnyünk a lelkesedésünk és hitünk, hogy ez a vállalkozás sikeres lesz, működni fog és nagyon sok ember megelégedettségét jelenti. Ilyen, vagy ehhez hasonló vállalkozás tudomásom szerint nincs. A Mesepark magában hordozná mindazt, ami a jövő beruházási és megélhetési lehetőségeit kapcsolja össze. A hagyományos energiaforrások mennyisége korlátozott és új lehetőségeket kell keresni ezen a területen. A másik fejlődési lehetőség a szolgáltatások területet, ahol nemcsak Magyarország, de a környező országok is nagy lemaradást kell, hogy behozzanak a közeljövőben, ha a túrizmusra akarnak bevételt felépíteni. A Mesepark egy tanlétesítmény lenne erre a két piaci résre fókuszálva. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy egy olyan vállalkozás létesüljön, ami könnyen másolható az ország, világ minden részén. A látogatók nyeresége a kapcsolatteremtés, a játék, a kikapcsolódás és ugyanakkor olyan ismeretek megszerzése, ami a saját boldogulásuk, költségvetésük, kiadásaik szempontjából nagy mértékben hasznosíthatóak. A Mesepark célja az értékteremtés illetve a meglévő értékek: összefogás, család, egészség, lehetőségek tudatosítása és elmélyítése. A válság hatására nagyon sok pedagógus, ambiciózus fiatal maradt munka nélkül, akik szívesen szereznének gyakorlatot és próbálná ki magát. Főleg ez ő bevonásukkal lehetne a létesítményt üzemeltetni. A következő előny a helyszín:csingervölgy Csingervölgy, Ajka város kertvárosi részét alkotja a Közép-Dunántúli régióba, Veszprém megyében a Bakony lábánál található. Budapesttől 150 km-re, a Balatontól 40 km-re elhelyezkedő város. Ajka, Veszprém megye lélekszámban, 33 ezer fővel, harmadik legnagyobb városa. A területi statisztikai körzetbeosztás alapján az ajkai kistérséghez 39 település tartozik. Száz kilométeren belül négy államhatár (Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Szlovákia) található. Nem történelmi város, regionális közigazgatási szerepe sem volt. A táj azonban korán idecsalta a különböző népcsoportokat: a kelták és a rómaiak után jártak erre gótok, gepidák, letelepedtek avarok, szlávok, majd megérkeztek őseink is. Gizella királynő kísérője volt névadónk, Heiko vitéz, akinek utódait másfélszáz év múlva már Ajkának írják az oklevelek.

12 1836-ban írtak először arról, hogy Csingerben szénkibúvás található, ami később erőteljesen megváltoztatta a település életét. Csingervölgyben, a várostól keletre található a felsőkréta korú barnakőszén-kifejlődés, amely ajkai szénmedenceként volt ismert. A mintegy 10 km hosszú, 2 km széles területen alakult ki a 139 évig működő ajkai szénbányászat, amely 2004-ben zárta be kapuját, mivel a szénkészlet kimerült. A mai domborzatot telepített fenyőerdőkkel megszakított bükk és tölgyerdők borítják. A Köves-árok szép völgyében, ahol a Bányászati Múzeum található, az Öreg Bakony aljnövényzetének több mint a fele jelen van. Növény és állatvilága nagyon gazdag. Csingervölgyben a bánya bezárása után nem maradt ipar, jelenleg a település kisebb vállalkozásoknak ad helyet. A szolgáltatás minimálisra csökkent, csak egy postafiók és a Parkerdőben működő étterem tartja még lüktetésben a település szolgáltatását. Kulturális téren a bánya emlékét a Parkerdőben lévő Bányászati Múzeum, az Őslény- és Kőzettár, valamint a Bakonyi Erőmű Zrt Jubileumi Emlékháza, amely a villamosság gyors fejlődését mutatja be. A dimbes-dombos terület kiváló sportolási lehetőségeket nyújt, többek között a lovagolni vágyók, a kerékpárosok, a gyalogtúrázni szeretők vagy a kirándulóknak. A téli sport kedvelőinek kiváló szánkózási terepet, a síelőknek a tányéros sífelvonóval rendelkező 400 méteres lesiklópálya ad alkalmat az örömteli sportolásra. Csingernek jelenleg kb. 800 fő lakosa van, a szép környezet egyre több fiatal családot vonz, így a gyerekek száma is örvendetesen növekszik. A városközponttal buszközlekedés köti össze a települést. Itt működik a Bercsényi Miklós Szakiskola, amely évente több tucat szakmára képezi a megyéből érkező fiatalokat. A programok között szerepeltetni szeretnénk a cigánykisebbség kultúrájának bemutatását meséken, kézműves tárgyakon, ételeik és szokásaikon keresztül. (cigánykultúra) honnan jöttek, hogyan élnek, hogy érzik magukat Csingerben. Fa fű bokor az ételben, italban, kézművességben. Konyhakertben fűszernövények termesztése abból az okból, hogy a konyhában mit tehetünk az egészség megőrzése érdekében. Gyógynövények, fűszernövények a konyhában és a házi patikában. Természetes anyagok a háztartásba, ajándékozzunk saját készítésű tárgyakat. (Vessző, csuhé, tobozok, makkok egyéb termények felhasználásával) Csingervölgy nevét híres emberek kötődése is fényesíti: Molnár Gábor író, gyermekkorának nagy részét Csingerben élő nagyszüleinél töltötte. Később, mint felnőtt is szívesen visszalátogatott. Végakaratának megfelelően a csingeri temetőben temették el. A meseparkban kiemelkedő szerepet kívánunk szánni a híres és Csingerhez hű írónak.

13 Fekete István író, Ajkán volt gazdatiszt, sokszor járta a csingeri erdőt, és kutyája a híres Bogáncs is a csingerhez tartozó Pál-majorból származott. Hátrányok: Az úttörő szerep mindig nehéz és magába rejti a kudarc, illetve a pillanatnyi veszteség veszélyét. A játszóházak, kalandparkok, magán óvodák, napközi jelenlétével, mint konkurens lehetőségekkel számolni kell. Ezért nagyon fontos a maximális szolgáltatás, odafigyelés, vendéglátás biztosítása. Sok tapasztalatra és folyamatos fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a vállalkozás egyre tökéletesebb legyen és jövedelmezőbb. A technikai feltételek megalapozásához műszaki segítség és hazai és külföldi benchmarking szükséges.

14 Lehetőségek: Az épületet eredetileg egy gazdaképző középiskola üzemeltette, és ők már jelezték együttműködési szándékukat, szakmai gyakorlati lehetőséget kínálna nekik a Mesepark. Az Önkormányzatnál szintén próbálunk támogatást szerezni. A turisztika fejlődésével a város is nagyobb bevételhez jut. Elismer sikeres emberek bevonásával, és támogatásával a létesítmény sikere garantált lenne. Őket természetesen meg kell keresni. Kisfiúnk Matyi az idén egy pályázatban különdíjat nyert, a Mesepark elképzelésről készített egy képzeletbeli riportot Halász Judittal. A gyerekeket mindenképpen szeretnénk bevonnia munkában és a szimpatizálók, támogatók megkeresésébe. Veszélyforrások: Mivel nem vagyok ajkai születésű így a kapcsolati tőkém nem elég kiterjedt. Gazdasági területen sem vagyok jártas és az üzleti élet nehézségeit és buktatóit csak kicsiben a vállalkozásunk megalakítása után tapasztaltam, bát a Le Belier Magyarország Rt. ügymenetét elég részletesen ismerem 12 éve dolgozom ott. Mentorra és egy siker-coachra van szükségem ahhoz, hogy a nehézségeken túljutva a Mesepark elérje célját és küldetését. Hasonló létesítmények: A hely és a terület a fekvését tekintve ideális egy gyermekparadicsom kialakítására. A környéken hasonló jellegű park nem működik, 2009-ben került átadásra a kislődi kalandpark, amely nagyon magas színvonalú, sportolásra és szórakozásra alkalmas központ, de más kínálattal rendelkezik, mint a mi terveinkben szereplő park. Egymás kiegészítéseként viszont kiválóan működtethető.

15 Konkrétumok: Az eladó épület a területtel millió Ft közötti áron eladó, de készpénz fizetéssel le lehet alkudni az összeget. A tulajdonos a Szentgyörgyi iskola és Alapítvány. A szerződő fél az alapítvány kuratóriuma. Az épület felújításra szorul, 1994-ben foglalkoztak utoljára állapotmegőrzéssel és fejlesztéssel. A hozzá tartozó 9 hektár föld legelő, ez lett Vadasparknak kialakítva, elektromos pásztorral körülkerítve. Több száz baromfi, sertés, ló, kecske és egyén háziállatok tarthatók. A gyümölcsös most fordul termőre. Ezen kívül egy üvegház, fenyőültetvény található a területen és egy működőképes traktor tartozik hozzá. Csatolmány: Képek a területről és az épületről, Alaprajz, Hangulat montázs (előkészületben) Üzleti Terv (Előkészületben) Az ingatlan költségei, A felújítás költségei, (Bercsényi Szakiskola Bevonásával, 3 ajánlat a legalapoktól a Full Extrás változatig) Az állattartás költségei: háziállatok, Vadaspark (vállalkozó partner bevonásával) A Mesepark üzemeltetési költségei: Rezsidíjak, alkalmazottak fizetése és ennek járulékos költségei

16

17

18 A benyújtandó anyag felépítésének tervezete 1. Mi az a Mesepark, Meseszálló? (elképzelés rövid ismertetése Cél meghatározás: A Mesepark létrehozásának C É L J A! 1. gyerekek és felnőttek számára olyan szabadtéri hely kialakítása, későbbiekben szállás lehetőségének biztosítása, ahol a magyar népmeséken keresztül vissza lehet vezetni az embereket a régi értékrendekhez, mint a szeretet, a közösség, a környezet megbecsülése, a természettel együtt lélegzés, jókedv, játékosság, egymás segítése, bizalom Kik működtetik: (tulajdonos) Mikor indítják: 2. Terület térképe 3. A projekt tevékenységei Marketing tevékenység Kulturális tevékenységhez tervek biztosítása (alaprajzok) Infrastruktúrát megalapozó tervek ( parkoló, akadálymentesítés, büfé, étkezés, mellékhelyiségek, stb.) 4. A beindításhoz szükséges elképzelések Tulajdonjogok tisztázása Adatbázis elkészítése Megvalósíthatósági tanulmány: Működési terv, a megvalósítás ütemterve, pénzügyi fenntarthatóság Építészeti tervek 5. Kapcsolódás meglévő stratégiákhoz Parkerdő, Erdőgazdaság, Vadásztársaság, Mezőgazdaság, stb. 6. Szolgáltatáskör kialakítása Programok

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

Első partneri kérdőív

Első partneri kérdőív Első partneri kérdőív 1. Szívesen részt vennél-e az iskolánk által megrendezett eseményeken, programokon? 22,1% igen nem 77,9% 2. Jelöld, hogy elsősorban kinek a véleménye fontos számodra a programválasztásban?

Részletesebben

Kisbetyárok a Bakonyban

Kisbetyárok a Bakonyban Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, mely akkor is tudáshoz juttat, ha csendben és nyitott szemmel sétálsz benne. /Madas László erdőmérnök/ 1. oldal (összes: 5) Az erdő rovaraival ismerkedünk Az erdei

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

Innovatív Dél Zala Vidékfejlesztési Egyesület beérkezett projektötletek rendszerezve 2011.03.16.

Innovatív Dél Zala Vidékfejlesztési Egyesület beérkezett projektötletek rendszerezve 2011.03.16. A projektötlet-gyűjtés eredményei A projektötlet-gyűjtést honlapon és e-mailben is népszerűsítettük. A 70 projektötlet-adatlapból 19 érkezett e-mailben, 11-et adtak fel postai úton vagy faxon, és 40 készült

Részletesebben

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ DÉR NAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT Mottó: A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ Iskolánk 2003-ban vette fel Dér István festőművész (1937 1993) nevét. A település

Részletesebben

Robin KalandSziget. Kalandpark tömör bemutatása. 20 kiemelt játék bemutatása

Robin KalandSziget. Kalandpark tömör bemutatása. 20 kiemelt játék bemutatása Robin KalandSziget Kalandpark tömör bemutatása Hazánk egyik leggyönyörűbb és legkalandosabb vízi világában, a Tisza-tó vadregényes szigetén Magyarországon egyedülálló élménypark épült. Az attrakció célja,

Részletesebben

Youth Handball Festival

Youth Handball Festival 2013 14 20 July 2013 Kaposvár, Hungary HUNGARY 2 0 1 3 14 20 JULY www.youthhandballfestival.org 2013 Üdvözlünk minden sportbarátot az INTERSPORT (YHF) Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Kézilabda Fesztivál

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

A/ Általános elvárások:

A/ Általános elvárások: Öko iskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakíttatása a diákok

Részletesebben

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka Helyi értékek - vonzerőleltár Kulturális hagyaték Természetvédelmi értékek Turisztikai

Részletesebben

MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY

MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY Napok Bentlakásos táboroztatás (6 nap / 5 éjszaka) Gyerekek és pedagógusok Egy turnusba 80 fő tanulót, velük 4 fő kísérőtanárt tud fogadni a Manna 6 fős tantestülete. Vigyázók

Részletesebben

Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program HELP. FICÁNKA NAPKÖZIOTTHON, SZÉKELYUDVARHELY Prof. Antal Csilla 2017

Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program HELP. FICÁNKA NAPKÖZIOTTHON, SZÉKELYUDVARHELY Prof. Antal Csilla 2017 Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program HELP FICÁNKA NAPKÖZIOTTHON, SZÉKELYUDVARHELY Prof. Antal Csilla 2017 2016 szeptember- SOKSZÍNŰ VILÁG Kulturmix: Határon innen és túl Sokszínűek, sokfélék

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

Youth Basketball Festival

Youth Basketball Festival 2014 20 26 July 2014 Kaposvár, Hungary HUNGARY 2 0 1 4 20 26 JULY www.youthbasketballfestival.org 2014 Üdvözlünk minden sportbarátot az INTERSPORT (YBF) Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Kosárlabda Fesztivál

Részletesebben

Önfenntartó Ökoház: az élhető jövő. Csömör Hermina info@goldlaser.hu +36 20 993 9368

Önfenntartó Ökoház: az élhető jövő. Csömör Hermina info@goldlaser.hu +36 20 993 9368 Önfenntartó Ökoház: az élhető jövő Csömör Hermina info@goldlaser.hu +36 20 993 9368 Az ipari termelés hátrányai A természetes környezet kimerülése Csökkenő tápanyagtartalom az élelmiszerekben Folyamatos

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése. Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit

Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése. Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit A feladat leírása Készítse el a Forrás Hotel Komárom ingatlan értékelési szakvéleményét. Ismertesse

Részletesebben

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel.

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel. A rendezvény célja Az egészségtudatos és energikus életvitel népszerűsítése, ahol megmutatjuk az országnak, hogy az egészségünk megőrzéséért mit tudunk tenni. Megmozdítjuk, megmozgatjuk az országot, egy

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2011. szeptember 30. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok környezettudatosságának

Részletesebben

Youth Volleyball Festival

Youth Volleyball Festival 2016 Youth Volleyball Festival 17 23 July 2016 Kaposvár, Hungary Youth Volleyball Festival HUNGARY KAPOSVÁR 2016 17-23 JULY www.youthvolleyballfestival.org 2016 ÜDVÖZLÜNK minden sportbarátot az INTERSPORT

Részletesebben

Meseszálló. Ha olyan helyet keresel, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz, jó hírünk van: A Meseszálló stresszmentes övezet!

Meseszálló. Ha olyan helyet keresel, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz, jó hírünk van: A Meseszálló stresszmentes övezet! Meseszálló Bőszénfa, Kossuth Lajos utca 28. Ha olyan helyet keresel, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz, jó hírünk van: A Meseszálló stresszmentes övezet! Kaposvártól 15 km - re délre, Szigetvár felé haladva

Részletesebben

2014 év. Környezettisztasági hét

2014 év. Környezettisztasági hét 2014 év Környezettisztasági hét 2014. 04.10. Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele,

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ Szeretettel meghívjuk a 2012. május 12-13-án (szombat-vasárnap) Lengyel-Annafürdőn (Tolna megye) megrendezésre

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, 2016. május 14 16. Komplex rendezvény 2013-tól A rendezvény 2013-tól évente Pünkösdkor a események harmonikusan

Részletesebben

Fényképek a házról Fényképek a nyílt napról SZÁZADOS-UDVAR VENDÉGHÁZ Cserhátszentiván, Kossuth u. 64. A Százados-udvar vendégház Cserhátszentivánban, falusias környezetben kínál családok, szűkebb

Részletesebben

A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása

A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása Gonda Tibor 2014. augusztus 30. Vörösmart/Zmajevac A Baranya Zöldút települései A GoGreen projekt keretében kialakított zöldút által lefedett 19 magyarországi

Részletesebben

LÉPTÉKVÁLTÁS ZÖLD RITMUSBAN A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER FEJLESZTÉSE

LÉPTÉKVÁLTÁS ZÖLD RITMUSBAN A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER FEJLESZTÉSE LÉPTÉKVÁLTÁS ZÖLD RITMUSBAN A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER FEJLESZTÉSE DDOP-2.1.3/A-12-2012-0001 HANDÓ JÁNOS SZEKSZÁRD, 2014.11.06. Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter Gesztor szervezet: Gyeregyalog.hu

Részletesebben

Választható erdei iskola foglalkozások

Választható erdei iskola foglalkozások Sorsz. Foglalkozás megnevezése Foglalkozás jellege 1 Csillagászat és távcsöves Előadás és terepi égboltvizsgálat 2 Vászoly földrajzi elhelyezkedése, története és építészeti emlékei 3 Pécselyi-medence földtana,

Részletesebben

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok PANGEA KULTURÁLIS ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI EGYESÜLET 2018. július 22. EFOP-5.2.2-17-2017-00066 Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok ISMERJ MEG MINKET! A Pangea szó tagjainknak

Részletesebben

KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány. 1039 Budapest, József Attila u. 28.

KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány. 1039 Budapest, József Attila u. 28. KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány 1039 Budapest, József Attila u. 28. 2010. évi Közhasznúsági jelentése Budapest, 2011. május. 12. Theisz Gábor elnök - 1 - A KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós

Részletesebben

Eredmények 2 0 1 0 / 2 0 11.

Eredmények 2 0 1 0 / 2 0 11. Eredmények S z ü lői elégedettségi kérdőív 2 0 1 0 / 2 0 11. A kérdőívek száma 250 213 200 150 100 93 50 0 kiadott kitöltött 2 Az Ön gyermeke 60 56 50 40 34 30 20 10 0 fiú lány nincs válasz 2 3 A kérdőív

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület a 10 évig sikeresen működő Mesterségek Bölcsője Alkotó napok elnevezésű rendezvény kapcsán jött létre 2008-ban, azokkal a segítőkkel, akik az évente egyszer megrendezésre

Részletesebben

ROP 3.1.3. Partnerség építés a Balaton régióban BALATON Európa Kulturális Tava

ROP 3.1.3. Partnerség építés a Balaton régióban BALATON Európa Kulturális Tava Kezdetek: AKKU 2004 EURÓPA KULTURÁLIS FİVÁROSA 2004 LILLE - a minta 11 pályázó város: (Budapest, Debrecen, Eger, Gyır, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém) 12. - : Európa

Részletesebben

Demográfiai turisztikai célcsoportok. Demográfiai turisztikai célcsoportok. Korszerkezet 2012.02.18. EU27 termékenységi ráta (Eurostat)

Demográfiai turisztikai célcsoportok. Demográfiai turisztikai célcsoportok. Korszerkezet 2012.02.18. EU27 termékenységi ráta (Eurostat) 1 Demográfiai turisztikai célcsoportok Demográfiai turisztikai célcsoportok Kor Fiatalok 60+ Családi állapot Családosok Egyedülállók Korszerkezet Európára a népesség elöregedése jellemző 3 2.5 EU27 termékenységi

Részletesebben

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája. 7.sz.melléklet. Beavatkozás

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája. 7.sz.melléklet. Beavatkozás Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 7.sz.melléklet Beavatkozás O) Infrastruktúra fejlesztések Közlekedés, utak, vizi-közmű, hulladék kezelés Központi források Saját források (önkormányzat,

Részletesebben

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel.

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel. A rendezvény célja Az egészségtudatos és energikus életvitel népszerűsítése, ahol megmutatjuk az országnak, hogy az egészségünk megőrzéséért mit tudunk tenni. Megmozdítjuk, megmozgatjuk az országot, egy

Részletesebben

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet Erdő Anyó meséi Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet- Erdő anyó meséi Víz, víz tiszta víz 2018. március CÉL: Óvodánk természeti környezetének felfedezése, megismerése- Természetünk

Részletesebben

NYELVHASZNÁLATI FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE (Kassai lakosok / Kassa-környéki lakosok)

NYELVHASZNÁLATI FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE (Kassai lakosok / Kassa-környéki lakosok) NYELVHASZNÁLATI FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE (Kassai lakosok / Kassa-környéki lakosok) Egy átlagos napon, ÖSSZESEN hány órát néz TV-t, videót? (Kassai lakos) 2,3 órát Egy átlagos napon, hány órát néz

Részletesebben

KOLLEKTÍV FALU HELYSZÍNRAJZ M=1:500

KOLLEKTÍV FALU HELYSZÍNRAJZ M=1:500 A Koncepciónk és szándékunk, hogy önfenntartó gazdasági társulások kialakulását indukáljuk. A faluban 50-100 fős szomszédsági egységek alakulnak ki úgy, hogy minden résztvevő háztartás a saját telkéből

Részletesebben

CSAPATÉPÍTŐ TRÉNINGEK SEGWAYRE SZABVA. Ne dőlj hátra! - Élménytúrák Segway PT-n

CSAPATÉPÍTŐ TRÉNINGEK SEGWAYRE SZABVA. Ne dőlj hátra! - Élménytúrák Segway PT-n CSAPATÉPÍTŐ TRÉNINGEK SEGWAYRE SZABVA Ne dőlj hátra! - Élménytúrák Segway PT-n Micsoda? Segway? Igen, a Segway egy csoda. A világ egyik legizgalmasabb közlekedési eszköze, egy olyan elektromos önjáró kétkerekű,

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 12/1999.(VI.01.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: A helyi közművelődésről Módosított rendelet azonosítója: 25/2003.(XI.27.)

Részletesebben

Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola

Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, Az a népe árulója. (Kós Károly) PEDAGÓGIAI PROGRAM Miskolc 2014 T a r t a l o m j e g y z é k I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

Részletesebben

KATLAN TÓNI VENDÉGLÁTÁS SZERETETTEL

KATLAN TÓNI VENDÉGLÁTÁS SZERETETTEL KATLAN TÓNI VENDÉGLÁTÁS SZERETETTEL Katlan Tóni Vendéglátás szeretettel A remek ízek, ételek, a kellemes közös étkezések örömöt okoznak és összehoznak. A Kárpát-medence tájegységeinek gasztronómiája egyszerre

Részletesebben

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Négyévfolyamos általános tantervű képzés 9. évfolyam I. Személyes vonatkozások, család A tanuló személye, életrajza. Informális és formális

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL Vasvári Pál Múzeum 4440 Tiszavasvári, Kálvin út. 7. Mobil:+36/30-676-8514 www.vasvaripalmuzeum.hu e-mail: info@vasvaripalmuzeum Nyitva tartás: Április 1-től - október 31-ig: K-V: 09-18 óráig November 1-től

Részletesebben

Újratervezés. Bemutatkozás:

Újratervezés. Bemutatkozás: Újratervezés Bemutatkozás: Jász-Nagykun-Szolnok Megye települése Kengyel község. Szolnoktól 30 kmre található. Lakosainak száma 3700 fő, főleg idősek lakta település, sajnos a fiatalok máshol keresik a

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2012/2013.

Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2012. szeptember 1. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése november

MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése november MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése 2015. november 16-17. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár rendszeresen szervez továbbképzést a megye könyvtárosainak,

Részletesebben

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018 Az munkatervünk 2017/2018 Tevékenységek, feladatok Határidő Felelősök A/ Alapdokumentumok Az iskola pedagógiai programjában, helyi tantervében kiemelten képviseli a fenntarthatóság pedagógiájának törekvéseit.

Részletesebben

Célterület megnevezése Térségi sajátosságokhoz igazodó képzés Térségi sajátosságokhoz igazodó képzés Innovatív ifjúsági programok

Célterület megnevezése Térségi sajátosságokhoz igazodó képzés Térségi sajátosságokhoz igazodó képzés Innovatív ifjúsági programok A Z Ú M V P I R Á N Y Í T Ó H A T Ó S Á G Á N A K 8 /2011 (II.8) S Z Á M Ú K Ö Z L E M É N Y E A 1 2 2 / 2 0 0 9 ( I X. 1 7. ) FVM R E N D E L E T K E R E T É B E N B E N Y Ú J T O T T P Á L Y Á Z A T

Részletesebben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben A projekt címe: HÉVÍZ A MÚLTBAN ÉS NAPJAINKBAN Intézményi innováció a Hévízi Helytörténeti Múzeum és az Illyés

Részletesebben

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett Önkéntesek Hete alkalmából pályázatot nyújtott be Alapítványunk az Önkéntes Központ Alapítványhoz.

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett Önkéntesek Hete alkalmából pályázatot nyújtott be Alapítványunk az Önkéntes Központ Alapítványhoz. A Csabacsűdi játszótér felújítása az Önkéntesek Hete keretében című projekt megvalósulása Csabacsűdön Pályázó: Tiszta Környezetünkért Alapítvány Csabacsűd Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám Kedves Olvasó! A nyár derekán közelegve az őszhöz már most szervezzük új tevékenységeinket. Már ebben a hírlevélben is meghirdetünk néhány őszi programot, és természetesen

Részletesebben

Bringa Park Program 2012 2014

Bringa Park Program 2012 2014 Bringa Park Program 2012 2014 1 A bringaparkok kialakításának célja: A fiatalok, iskolás korúak számára olyan aktív sportolást biztosító szabadtéri létesítmény létrehozni, ahol biztonságos de ugyanakkor

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

Generációról generációra száll a lovak szeretete Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Generációról generációra száll a lovak szeretete Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Utam a Pest megyei Pilis felé vezetett, amelynek központjához érve, majd onnan alig pár száz métert megtéve festői környezetben találtam magam: innen ered a Tisza vízgyűjtő területéhez tartozó Gerje-patak,

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

NT ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT. Készítette: Báder Ilona

NT ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT. Készítette: Báder Ilona NT-11144 ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT Készítette: Báder Ilona Az én világom Nevelési fejlesztési cél: Az énkép, az önkifejezés és az önbizalom fejlesztése. A saját környezet elemeihez való viszonyulás

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS Krasznahorka, 2017. május 8-12. A kirándulásunk előkészítő szakaszában a hetedikesek megismerkedtek a Felvidék történelmével, jeles személyiségeivel, népművészeti

Részletesebben

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Hatévfolyamos képzés 7. osztály Tematikai egység, Témakör OTTHON Otthonom, szűkebb környezetem. Lakóhelyiségek, bútorok, berendezési tárgyak.

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

Magad uram, ha szolgád nincs

Magad uram, ha szolgád nincs Magad uram, ha szolgád nincs Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület 1998-2015 2015.02.05. Szigetvár és térsége 45 kistelepülés 1 város 26.000 lakos Halmozottan hátrányos helyzet Nincs bejegyzett művelődési

Részletesebben

HETI RENDSZERESSÉGŰ FOGLALKOZÁSOK SZAKMAI TALÁLKOZÓK

HETI RENDSZERESSÉGŰ FOGLALKOZÁSOK SZAKMAI TALÁLKOZÓK HETI RENDSZERESSÉGŰ FOGLALKOZÁSOK SZAKMAI TALÁLKOZÓK Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézménye Almáskamarási

Részletesebben

Kedves Szülők, Gyerekek!

Kedves Szülők, Gyerekek! Az intézmény neve: Nefelejcs Napköziotthonos Óvoda Az intézmény székhelye: 9062 Kisbajcs Kossuth út 19. Elérhetőség: 96/358-945 vagy 20/5987842 E-mail cím: nefelejcs58@freemail.hu Óvodavezető: Kónyiné

Részletesebben

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár Bevezető gondolatok A kultúra

Részletesebben

Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm.

Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm. Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm. Célok és s téma t kiválaszt lasztásasa Téma: Vidéki élet, családi gazdálkodás, hagyományőrzés Helyszín: Patca, Katica tanya (Somogy megye) Probléma: A vidékről

Részletesebben

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e!

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e! JELENTKEZÉSI LAP JELENTKEZÉS: A FENTI POSTACÍMEN VAGY SZEMÉLYES LEADÁSSAL JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 16. Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész

Részletesebben

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Múzeumi nap 1 tematikája

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Múzeumi nap 1 tematikája Múzeumi nap 1 tematikája Múzeumi nap helye és ideje: Sárospatak, 2012. november 16. Címe: Résztvevők: Szakirodalom: Segédanyag: Oktatási, nevelési célok: Ép testben ép lélek A túrkevei Kaszap Nagy István

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában 1. nap 2015. augusztus 24. (hétfő) Téma: Kapcsolatok(család, barátok, munkahely..) 7.30 Gyülekező, aktuális téma, napi programok megbeszélése, előkészítése, csoportfelosztás 8.00 Reggeli 8.30 Nyelvi foglalkozás

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/6/1/2015. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. január 28-i ülésére Tárgy: Beszámoló az Eplényi Gyermekekért

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015 ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015 I.CÉL: A fenntarthatóság pedagógiájában a környezettudatos gondolkodás, életmód kialakítása, elmélyítése, együttműködve a város önkormányzatával, a szülői házzal, társadalmi

Részletesebben

Balatonfüred és környéke gyöngyszemei

Balatonfüred és környéke gyöngyszemei Balatonfüred és környéke gyöngyszemei azaz Balatonfüred és a Kelet-balatoni Kistérség mikro-régiójának összefogása az egész éves kulturális, egészség- és borturizmus fenntartható fejlôdéséért. Balatonfüred

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

Székely Támadt Vár Séta Lilike szamárral gyerekeknek 14:00 19:00 Kicsi kör és nagy kör a kedvenc szamarad hátán

Székely Támadt Vár Séta Lilike szamárral gyerekeknek 14:00 19:00 Kicsi kör és nagy kör a kedvenc szamarad hátán Dátum Óra Míves Emberek Sokadalma Programtervezet Helyszín Július 29. péntek 9:00 Fórum: Míves Emberek Sokadalma 1. nap Hagyományaink: A hagyományaink, a népművészet és a kézművesség szerepe a kulturális

Részletesebben

KIRÁLYUTCA-DESIGNUTCA Klaszter és társszervezetei 2012-es tervek. Előadó: Landwehr Klára 2012. 02. 23.

KIRÁLYUTCA-DESIGNUTCA Klaszter és társszervezetei 2012-es tervek. Előadó: Landwehr Klára 2012. 02. 23. KIRÁLYUTCA-DESIGNUTCA Klaszter és társszervezetei 2012-es tervek Előadó: Landwehr Klára 2012. 02. 23. Főbb témák KIRÁLYUTCA-DESIGNUTCA Klaszter KultUnio Budapest Multikulturális Negyede Tematikus Utcák

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

Csapatépítő tréning ajánlatok

Csapatépítő tréning ajánlatok Csapatépítő tréning ajánlatok Céges rendezvények, csapatépítő tréningek alkalmával ma már elengedhetetlen fontosságúvá vált a megfelelő helyszín kiválasztása, amelyet nem csupán a könnyű megközelíthetőség

Részletesebben

Javaslat a [Boldizsár Lovastanya című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Boldizsár Lovastanya című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Boldizsár Lovastanya című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette Fridelné Boldizsár Anikó(név).....(aláírás) Cserépfalu,2015 szept...(település,dátum)

Részletesebben

KönyvtárMozi Plusz 2017 a HEVESTÉKÁBAN. Mert mi nemcsak nézünk, mint a moziban!

KönyvtárMozi Plusz 2017 a HEVESTÉKÁBAN. Mert mi nemcsak nézünk, mint a moziban! KönyvtárMozi Plusz 2017 Mert mi nemcsak nézünk, mint a moziban! KönyvtárMozi Miért is fontos? Az elmúlt évtizedekben megszűntek a mozik A legtöbb helyen minden más közösségi is tér is eltűnt A meglévő

Részletesebben

Megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat Programtervezet 2015/2016 TANÉV

Megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat Programtervezet 2015/2016 TANÉV Megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat Programtervezet 2015/2016 TANÉV Közösségi FACE-ek Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér Helyszín: NYÍR Pláza első emelet Önkéntesség, nemzetközi ifjúsági cserék, kiállítások,

Részletesebben

A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban

A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban Pénzes Erzsébet Turizmus Tanszék Pannon Egyetem, Veszprém Magyar Nemzeti Parkok Hete szakmai nap, 2013. június 7. Hortobágy

Részletesebben

Bakonyban. www.abakonyert.hu. Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a. Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit

Bakonyban. www.abakonyert.hu. Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a. Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a Bakonyban Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit A BAKONYÉRT Egyesület Egyesületünk alakult meg 2008-ban 2 megye, 3 kistérség 43 ezer érintett lakosa 4

Részletesebben

Úrkút Község Önkormányzata

Úrkút Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program Úrkút Község Önkormányzata 2013. Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) Bevezetés A település bemutatása Értékeink, küldetésünk Célok A helyi Esélyegyenlőségi Program

Részletesebben