Mesepark A kapcsolatok és együttműködés csodája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mesepark A kapcsolatok és együttműködés csodája"

Átírás

1 Mesepark A kapcsolatok és együttműködés csodája Ön mikor szórakozott utoljára felszabadultan, önfeledten? Emlékszik még arra, hogy milyen az aktív pihenés és szórakozás vagy az Ön idejét, idegzetét és energiáját is felemésztik a mindennapok gondjai és a munkahelyi stressz? Hiányzik a játék és a kikapcsolódás? Vannak barátai, akivel néha jó lenne elbeszélgetni és megosztani bánatotörömet csak a munkahely után az első a család és a házimunka és ebbe már nem fér bele a kapcsolatápolás, kapcsolatteremtés? Elege van abból, hogy a hétvégi fő tevékenység a bevásárlás és unja már a shoppingolást inkább valami tartalmasabbra vágyik? Megfordul néha a fejében, hogy ki ismeri jobban a gyermekeit Ön vagy a tanár néni, óvó néni? És a gyermeke mennyire ismeri Önt? A gyerekei jobban értékelik az internetes játékokat, legújabb DVD-ket, mint a környék bunkereit, búvóhelyeit? Szeretne egy lehetőséget arra, hogy elfeledje a mindennapok problémáit és szórakozzon, nevessen? Érdekli hogyan tudna költséget megtakarítani, hogyan tudná energia kiadásait optimalizálni? Érdeklik az alternatív energia előállítás lehetőségei, de nem talált még egy helyet, ahol a lehetőségekről minden részletre kiterjedően tájékozódni tudna? Ha csak egyenlet kérdésre is IGEN-nel válaszolt, akkor úgy érzem tudunk segíteni!

2 Gyakorlott szülőként és egy multinacionális cég középvezetőjeként ezekkel a kérdésekkel szembesülök nap, mint nap, hétről hétre és megoldás keresek ezekre a kérdésekre minden hétvégén. Az elidegenedés, a bizonyítási kényszer, a kevés szabadidő mind arra vezetnek, hogy találjak egy helyet, ahol a gyermekeimmel kikapcsolódhatok, együtt önfeledten játszhatok szórakozhatok, megismerhetem őket, de másokkal is összebarátkozhatok és megoszthatom tapasztalataimat, ötleteimet, problémáimat és beszélgethetek. Nagyon sok helyet bejártunk és megismertünk. Voltunk Meseszállóban, élményfürdőben, állatkertben, vidámparkban,wellness központban, járunk könyvtárban és minden hétvégi gyerekeknek szóló programot megragadunk, de az igazi igényeinket még sehol nem elégítették ki. A pihenés és kikapcsolódás az esetek többségében passzív jellegű, nem részese, résztvevője vagyok a dolgoknak, hanem pusztán élvezem a lehetőséget, de nem veszek benne részt. Visszatekintve az ottlétünkre annyi marad meg, hogy milyen örömök vagy csalódások értek, de hiányzik az igazi élmény. Ez a tény vezetett ahhoz, hogy ezt a piaci rést kitöltve létrehozzunk egy olyan vállalkozást, amely megoldás mindazoknak, akik aktívan és élményekkel teli és hasznosan szeretnék eltölteni szabadidejüket. Sokat gondolkodtam azon, hogyan csinálták elődeink, hogy a család az valóban egy nyitott, szeretettel és bizalommal teli közösség volt, a rokoni szálak eltéphetetlenek, a baráti kapcsolatok nyíltak és önzetlenek voltak, miközben élték gondokkal teli napjaikat. Akkor sem volt minden fenékig tejfel, de az összefogás biztonságot jelentett. Ezeket az érzéseket szeretnénk visszahozni a gyerekek és felnőttek életébe. Az elmagányosodástól és a pénz bűvöletéből kiragadva a játékosságra a szeretetre és a bizalomra építve.

3 Az alapkoncepció nagyon egyszerű: Legyen egy épület, amely helyet ad mindennek, Legyen közel a természethez és legyenek állatok, mert a gyerekeket figyelmét ők kötik le leginkább,, Legyen a természetben, ahol a fában nem csak kikerülendő akadályt látnak, legyenek állatok ahol meg lehet figyelni a természet törvényszerű működését, Legyenek játékok, amiben aktívan részt tudnak venni picik és nagyok egyaránt: játékos, feladatok, akadály versenyek, rejtvények, talányok, útvesztők, vagyis minden ami izgalmas, felfedezni való,

4 Legyen köze a meséhez, a magyar népmesékhez, mert ez kultúránk alapja, Legyen köze a zenéhez, tánchoz, mert ez megmozdít mindenkiben valamit, mert a zene velünk született, az életnek is ritmusa van Legyenek csapatok, és versenyek, mert a küzdési vágy megvan mindenkiben és ösztönzést ad, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, Legyen jó enni és innivaló, Legyen megfelelő és pazar a vendéglátás,

5 Legyen kicsit visszatekintő, nyúljunk vissza az alapokhoz: környezetünk megóvása érdekében mutassuk meg, hogyan lehet vigyázni a víz tisztaságára, a felesleges szemét kialakulására, a természetben megtalálható eszközök felhasználására, kiváltva a mesterséges anyagokat. vályogkészítés fortélyai, a vályog előnyeinek ismertetése mellett Legyen jó a hangulat és a helynek legyen misztikuma és varázsa, Legyen köze az ökonómiához, hiszen környezetünket védeni és ápolni kell. A Föld ahol élünk nem a miénk, unokáinktól kaptuk kölcsön. Ugyanakkor környezetkímélő módon energiát lehet kinyerni belőle. Jó példa erre a biogáz energia fejlesztés, napelemek, szélerőmű, víz-cirkulációs rendszer. Mindez működhetne itt modellként, akár egy Miből lehet energia? Élő, működő,bemutató. Itt a szülők, látogatók tájékozódhatnának arról, hogy jelenleg hol tart a tudomány-technika és személyre szabott tanácsadás működhetne, mindenkinek igényeinek, lehetőségeinek megfelelően.

6 Legyen mindez közösség teremtő hatású, ami másolható, így az üzleti koncepció máshol is működhet. Ezen keresztül egy hálózat valósulhatna meg, országon belül és kívül, amely értéket képvisel és teremt. Úgy ahogy minden faluban van kocsma, úgy Mesepark és létrejöhetne bárhol, ahol szórakozni vágyó szülők és gyerekek vannak, ahol az egymásra figyelés a fontos. A mesék megismerésével nem csak a játék örömét, hanem viselkedési példákat is elsajátíthatnak a résztvevők. Legyen mindez jövedelmező és megélhetést biztosítson azoknak, akik szívvellélekkel azon dolgoznak, hogy mosolyt fakasszanak és élményeket adjanak másoknak. Legyen ez a településen lakók egyik összekovácsoló programja, legyen ez több embernek megélhetési lehetőséget biztosító munkahelye, de mindenekelőtt egy olyan hely, ahol gyerekek és idősek, családok és egyedülállók közösséget találnak értelmes és örömteli programokkal.

7 Hogy mindez hogyan valósítható meg? Szinte minden községben van elhagyatott épület, ami az esetünkben Csingervölgyben található a Szentgyörgyi Iskola épülete, amelyben tanítás nem folyik jelenleg. A területhez tartozik két épület, egy 9 hektáros legelő Vadasparknak kiépítve, állattartásra alkalmas ólak és istállók és egy gyümölcsös.(további információk a tervrajzokon). Az intézmény régebben mintagazdaságként és vadasparkként üzemelt egy gazdaképző középiskola tartotta fenn. A környezet szinte festői, egy kis völgyben Ajka külvárosában. (lásd csatolt képek). Az iskola épülete alkalmas lenne egy mesepanzió kialakítására, amely egy hosszabbtávú elképzelés terveként szerepel. Jelenlegi állapotában kevés ráfordítással játszószobákká alakítanánk ki a termeket. Magyar népmesei motívumok díszítenék a falakat, és a gyerekek interaktív játékokkal részesei lehetnének a meséknek. A szabadterületen az erdőben ügyességi játékokat hoznánk létre, szintén a mesékre épülve, ahol a manók ösvényén végig járva megismerkedhetnének az erdei állatok életével, szokásaikkal, egymáshoz való viszonyulásukkal, ugyanakkor azzal a ténnyel is, hogy mi emberek a természet részei vagyunk. (Mellékletben részletezve) A tevékenység része többrétű lenne: o Családi vetélkedők: 4-5 család együttes vetélkedése, akadályverseny jelleggel a magyar népmesék elemeire épülve: feladatok akár a mesében: több próbát kell kiállni a családnak, amíg elnyerik a jutalmat, díjat. Lehetnek szellemi, ügyességi, műveltségi, gyorsasági játékok, színvonalas mesebeli környezetben. o Vetélkedők gyerekeknek: ugyanúgy mint az előző pontban. Amíg a gyerekek szórakoznak a felnőtteknek egyéb kikapcsolódási lehetőség adódik, beszélgetések meghívott vendégekkel, kártyázás, Most mutasd meg... o Osztálykirándulások: Ismerd meg a természetet, állatokat: Versenyek: Készíts prezentációt: milyen fákkal találkoztál séta közben? Hányféle lila virág nyílik? Állíts össze újságot, fényképalbumot és beszélj róla! o Ovis kirándulások: állatsimogató. Ki mit eszik? Kinek milyen a kicsinye? A tojás hogyan lesz? o Együtt a család: csináljunk valami hasznosat: lekvárfőzés, házi szörp készítés, szalmaboglyából csúszda, szedd magad akciók o Vásár: Egyet hozott egyet vihet akció. Sajátos játék, könyv, ruha, cipő vásár, csere-bere alapon. Önálló belső pénz: garas felhasználásával.

8 o Mulassunk, örüljünk: táncház, kicsiknek-nagyoknak. o Rendezvények szervezése: szülinap névnap, azoknak akik valamilyen különleges módon akarják emlékezetessé tenni e neves eseményeket, anélkül, hogy tönkremegy a lakás. o Kikapcsolódunk: Tomboló hely gyerekeknek (légvár, labdás helyiség) kicsiknek, társasjáték nagyoknak, amíg a szülők szabadon beszélgetnek. o Táborok gyerekeknek: lehetőség a számháborúra, párnacsatára, kuckó építésre, versenyzésre, szülők részvételével, vagy a nélkül. o Bakancsos ház: segítség a Bakony túráihoz, túravezetés, tájfutás sémán alapuló tájékozási versenyek, feladatok. o Csináljunk semmit: esős, rossz idő esetére, nosztalgiázás, kicsiknek és nagyoknak. Milyen volt, amikor kicsi voltam, szülők mesélnek gyerekeknek. Este diavetítés. o Színjátszás: amíg apa és anya például előadást hallgat, műveltségi versenyen vesz részt, vagy éppen főzősuliban vesz részt a gyerekek egy mese szereplőivé válva betanulhatnak-elmesélhetnek egy-egy népmesét, ők maguk lennének a szereplők. A nap végére mindezt betanulhatják és a szülőknek a gyerekek eljátszhatják. o Kézműves foglalkozások: Te is ügyetlen vagy és semmi nem sikerül? Gyere el hozzánk és együtt túltesszük magunkat mindezen. o Nyugdíjasok játszótere: egy hely, ahol a nagyik az unokákkal együtt mozoghatnak. A Meseparknak sajátos házirendje van. Tilos a panaszkodás, bármilyen negatív megnyilvánulás. Ha valakit mégis ezen kapnak a Kincstárba 100 Ft-ot fizet. Ez a Kincstári bevétel lesz alapja a nyereményalapnak. Szabad viszont bármilyen építő javaslatot tenni, bohóckodni, ötletelni, vigadni, mulatni, amíg ez másokat nem zavar. A társasjátékokhoz hasonlóan, le kell írni a szabályokat és alkalmazni kell őket, így a modell átvehető és standardként máshol is alkalmazható és egy hálózat alakítható ki. Így az alapötlet Frainchise rendszerként vagy network marketinges üzleti tervként működtethető. Energia ellátás és gazdálkodás: a hely az ökofaluhoz és a Krisna faluhoz hasonlóan működne energia gazdálkodás szempontjából önellátóként, mindez példát mutatva a látogatóknak arra, hogy a nem megszokott módon hogyan lehet energiát előállítani. Helyet kapna a nap-, szél- és geotermikus energia hasznosítása, biogáz erőmű, olyan növények termesztése, amiből energia nyerhető. Mindez kicsiben, de ötletet adva mindazoknak, akik ezzel szeretnének foglalkozni.

9 Bevételek: o Energiából származó bevételek: Az előállított és fel nem használt energia bevételi források, Alternatív energia előállítóktól származó marketing bevételek. o Belépő díjakból származó bevételek: Napi belépő, amely közép árkategóriába esik (hasonló mint szolidabb Élményfürdőké): 1300 Ft/nap felnőtt, 700 Ft/nap gyerek. Speciális fesztivál belépők egy-egy ünnepnap vagy meghívott híresség fellépés estén Ft/felnőtt, 850 Ft/gyerek. Osztálykirándulások: 500 Ft/gyerekek: Rendezvények: szülinapok, névnapok lebonyolítása: egyéni megállapodás és szolgáltatás szerint: Ft/nap. Szedd magad akciók, gyümölcsök. (Napi piaci árak 70%-ért). Táborok bevételei. o Vendéglátásból származó bevételek: Együttműködés, üzleti partnerség már létező vendéglátó céggel (Park Vendéglő). o Marketing alapból származó bevételek: Frainchise vagy ha multilevel marketing alapon működik a hálózat az ebből származó bevételek. o Pályázatokból származó bevételek: sérült és vagy egyéb betegséggel (pl légúti betegséggel küzdő gyerekek) táboroztatása, üdültetése. o Gazdálkodásból származó bevételek: szaporulat eladása, tojás, kecske tejtermékek, lovagoltatás.

10 o Lehetőség a bemutatkozásra, művészeknek, network marketing cégeknek, kereskedőknek. Kiadások: o Adók, járulékok, o Fenntartási költségek, o Alkalmazottak bére, o Marketing kiadások, o Törlesztések, o Engedélyek megszerzése, o Vendégek tiszteletdíjának fizetése. Marketing: o Együttműködések helyi iskolákkal, óvodákkal, o Direkt marketing, o marketing, hírlevelek, felhasználva a több mint 5000 címlistát, o Kereszt marketing helyi vállalkozásokkal. o Ismert és népszerű emberek bevonása. Magunkról: Bemutatkozás. Miért pont ezt? Miért most? Miért itt? Garda Henrietta vagyok 37 éves. Mérnökfizikusként végeztem az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem közös képzésén 1995-ben, majd francia ösztöndíjjal másoddiplomát szereztem Anyagtudományból a Grenoble-i Műszaki Főiskolán. Tatabányán a Suoftec Kft-nél dolgoztam egy évet laborvezetőként, majd 1997-től a Le Belier Magyarország Rt.-nél állok alkalmazásban. Voltam laborvezető, Project Vezető, jelenleg Minőségbiztosítási vezető vagyok. Számos sikeres projectben vettem részt, legutóbb a Széchenyi Iskolával együttműködve fejlesztésünk egy lézeres magasságmérő berendezés, elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat 2009-ben 3 gyermekünk van (8, 6, 2 évesek), akinek a nevelése leginkább férjemre hárul. Őt Gyimóthy Bélának hívják, szerszámkészítőként végzett, majd a Gábor Dénes Főiskola Műszaki Menedzser szakján végezte tanulmányait. Ő az Avilex Kft dolgozója, jelenleg immár harmadik alkalommal GYED-en van itthon. Jól kiegészítjük egymást. 3 éve egy vállalkozást üzemeltetünk, amit, mint Wellness Tanácsadók indítottunk el. Mindig is reál beállítottságú voltam, de álmom az, hogy megélhetésemet a gyermekek mosolya biztosítsa. Szeretünk ezen a helyen Csingervölgyben lakni. Gyönyörű a környék a Bakony lábánál és szeretnénk, ha ez a harmonikus környezet szépségeit mások is élvezhetnék. Ugyanakkor Ajka a lakójával itt van a szomszédságban és ez piaci szempontból mindenképpen kedvező.

11 Csapatunk tagja még Barcánfalvi Zsuzsa, aki a Fekete István Általános Iskolában nevelő tanár. Éveken keresztül volt a Csingervölgyi Egyesület elnöke, és számos sikeres project fűződik a nevéhez: a Bányászpark létrehozása, a minden évben megrendezett Tőkfesztivál, a Csingervölgy mozdony hazakerülése. Másrészt újságíróként is tevékenykedik az Ajkai Szónál így kiterjedt ismeretségi körrel rendelkezik. Az alternatív energiaforrások, a környezet védelme és megóvása a jövő nemzedék feladata. Ugyanakkor gyakorló szülőként látjuk, hogy az internet, a japán és egyéb agresszív rajzfilmek, a televízió a gyerekek idejéből elveszi azt a hasznos időt, amelyet játékkal, szórakozással, egymás és környezetük megismerésével tölthetnének. Ezen szeretnék változtatni. Előnyök: Legnagyobb előnyünk a lelkesedésünk és hitünk, hogy ez a vállalkozás sikeres lesz, működni fog és nagyon sok ember megelégedettségét jelenti. Ilyen, vagy ehhez hasonló vállalkozás tudomásom szerint nincs. A Mesepark magában hordozná mindazt, ami a jövő beruházási és megélhetési lehetőségeit kapcsolja össze. A hagyományos energiaforrások mennyisége korlátozott és új lehetőségeket kell keresni ezen a területen. A másik fejlődési lehetőség a szolgáltatások területet, ahol nemcsak Magyarország, de a környező országok is nagy lemaradást kell, hogy behozzanak a közeljövőben, ha a túrizmusra akarnak bevételt felépíteni. A Mesepark egy tanlétesítmény lenne erre a két piaci résre fókuszálva. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy egy olyan vállalkozás létesüljön, ami könnyen másolható az ország, világ minden részén. A látogatók nyeresége a kapcsolatteremtés, a játék, a kikapcsolódás és ugyanakkor olyan ismeretek megszerzése, ami a saját boldogulásuk, költségvetésük, kiadásaik szempontjából nagy mértékben hasznosíthatóak. A Mesepark célja az értékteremtés illetve a meglévő értékek: összefogás, család, egészség, lehetőségek tudatosítása és elmélyítése. A válság hatására nagyon sok pedagógus, ambiciózus fiatal maradt munka nélkül, akik szívesen szereznének gyakorlatot és próbálná ki magát. Főleg ez ő bevonásukkal lehetne a létesítményt üzemeltetni. A következő előny a helyszín:csingervölgy Csingervölgy, Ajka város kertvárosi részét alkotja a Közép-Dunántúli régióba, Veszprém megyében a Bakony lábánál található. Budapesttől 150 km-re, a Balatontól 40 km-re elhelyezkedő város. Ajka, Veszprém megye lélekszámban, 33 ezer fővel, harmadik legnagyobb városa. A területi statisztikai körzetbeosztás alapján az ajkai kistérséghez 39 település tartozik. Száz kilométeren belül négy államhatár (Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Szlovákia) található. Nem történelmi város, regionális közigazgatási szerepe sem volt. A táj azonban korán idecsalta a különböző népcsoportokat: a kelták és a rómaiak után jártak erre gótok, gepidák, letelepedtek avarok, szlávok, majd megérkeztek őseink is. Gizella királynő kísérője volt névadónk, Heiko vitéz, akinek utódait másfélszáz év múlva már Ajkának írják az oklevelek.

12 1836-ban írtak először arról, hogy Csingerben szénkibúvás található, ami később erőteljesen megváltoztatta a település életét. Csingervölgyben, a várostól keletre található a felsőkréta korú barnakőszén-kifejlődés, amely ajkai szénmedenceként volt ismert. A mintegy 10 km hosszú, 2 km széles területen alakult ki a 139 évig működő ajkai szénbányászat, amely 2004-ben zárta be kapuját, mivel a szénkészlet kimerült. A mai domborzatot telepített fenyőerdőkkel megszakított bükk és tölgyerdők borítják. A Köves-árok szép völgyében, ahol a Bányászati Múzeum található, az Öreg Bakony aljnövényzetének több mint a fele jelen van. Növény és állatvilága nagyon gazdag. Csingervölgyben a bánya bezárása után nem maradt ipar, jelenleg a település kisebb vállalkozásoknak ad helyet. A szolgáltatás minimálisra csökkent, csak egy postafiók és a Parkerdőben működő étterem tartja még lüktetésben a település szolgáltatását. Kulturális téren a bánya emlékét a Parkerdőben lévő Bányászati Múzeum, az Őslény- és Kőzettár, valamint a Bakonyi Erőmű Zrt Jubileumi Emlékháza, amely a villamosság gyors fejlődését mutatja be. A dimbes-dombos terület kiváló sportolási lehetőségeket nyújt, többek között a lovagolni vágyók, a kerékpárosok, a gyalogtúrázni szeretők vagy a kirándulóknak. A téli sport kedvelőinek kiváló szánkózási terepet, a síelőknek a tányéros sífelvonóval rendelkező 400 méteres lesiklópálya ad alkalmat az örömteli sportolásra. Csingernek jelenleg kb. 800 fő lakosa van, a szép környezet egyre több fiatal családot vonz, így a gyerekek száma is örvendetesen növekszik. A városközponttal buszközlekedés köti össze a települést. Itt működik a Bercsényi Miklós Szakiskola, amely évente több tucat szakmára képezi a megyéből érkező fiatalokat. A programok között szerepeltetni szeretnénk a cigánykisebbség kultúrájának bemutatását meséken, kézműves tárgyakon, ételeik és szokásaikon keresztül. (cigánykultúra) honnan jöttek, hogyan élnek, hogy érzik magukat Csingerben. Fa fű bokor az ételben, italban, kézművességben. Konyhakertben fűszernövények termesztése abból az okból, hogy a konyhában mit tehetünk az egészség megőrzése érdekében. Gyógynövények, fűszernövények a konyhában és a házi patikában. Természetes anyagok a háztartásba, ajándékozzunk saját készítésű tárgyakat. (Vessző, csuhé, tobozok, makkok egyéb termények felhasználásával) Csingervölgy nevét híres emberek kötődése is fényesíti: Molnár Gábor író, gyermekkorának nagy részét Csingerben élő nagyszüleinél töltötte. Később, mint felnőtt is szívesen visszalátogatott. Végakaratának megfelelően a csingeri temetőben temették el. A meseparkban kiemelkedő szerepet kívánunk szánni a híres és Csingerhez hű írónak.

13 Fekete István író, Ajkán volt gazdatiszt, sokszor járta a csingeri erdőt, és kutyája a híres Bogáncs is a csingerhez tartozó Pál-majorból származott. Hátrányok: Az úttörő szerep mindig nehéz és magába rejti a kudarc, illetve a pillanatnyi veszteség veszélyét. A játszóházak, kalandparkok, magán óvodák, napközi jelenlétével, mint konkurens lehetőségekkel számolni kell. Ezért nagyon fontos a maximális szolgáltatás, odafigyelés, vendéglátás biztosítása. Sok tapasztalatra és folyamatos fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a vállalkozás egyre tökéletesebb legyen és jövedelmezőbb. A technikai feltételek megalapozásához műszaki segítség és hazai és külföldi benchmarking szükséges.

14 Lehetőségek: Az épületet eredetileg egy gazdaképző középiskola üzemeltette, és ők már jelezték együttműködési szándékukat, szakmai gyakorlati lehetőséget kínálna nekik a Mesepark. Az Önkormányzatnál szintén próbálunk támogatást szerezni. A turisztika fejlődésével a város is nagyobb bevételhez jut. Elismer sikeres emberek bevonásával, és támogatásával a létesítmény sikere garantált lenne. Őket természetesen meg kell keresni. Kisfiúnk Matyi az idén egy pályázatban különdíjat nyert, a Mesepark elképzelésről készített egy képzeletbeli riportot Halász Judittal. A gyerekeket mindenképpen szeretnénk bevonnia munkában és a szimpatizálók, támogatók megkeresésébe. Veszélyforrások: Mivel nem vagyok ajkai születésű így a kapcsolati tőkém nem elég kiterjedt. Gazdasági területen sem vagyok jártas és az üzleti élet nehézségeit és buktatóit csak kicsiben a vállalkozásunk megalakítása után tapasztaltam, bát a Le Belier Magyarország Rt. ügymenetét elég részletesen ismerem 12 éve dolgozom ott. Mentorra és egy siker-coachra van szükségem ahhoz, hogy a nehézségeken túljutva a Mesepark elérje célját és küldetését. Hasonló létesítmények: A hely és a terület a fekvését tekintve ideális egy gyermekparadicsom kialakítására. A környéken hasonló jellegű park nem működik, 2009-ben került átadásra a kislődi kalandpark, amely nagyon magas színvonalú, sportolásra és szórakozásra alkalmas központ, de más kínálattal rendelkezik, mint a mi terveinkben szereplő park. Egymás kiegészítéseként viszont kiválóan működtethető.

15 Konkrétumok: Az eladó épület a területtel millió Ft közötti áron eladó, de készpénz fizetéssel le lehet alkudni az összeget. A tulajdonos a Szentgyörgyi iskola és Alapítvány. A szerződő fél az alapítvány kuratóriuma. Az épület felújításra szorul, 1994-ben foglalkoztak utoljára állapotmegőrzéssel és fejlesztéssel. A hozzá tartozó 9 hektár föld legelő, ez lett Vadasparknak kialakítva, elektromos pásztorral körülkerítve. Több száz baromfi, sertés, ló, kecske és egyén háziállatok tarthatók. A gyümölcsös most fordul termőre. Ezen kívül egy üvegház, fenyőültetvény található a területen és egy működőképes traktor tartozik hozzá. Csatolmány: Képek a területről és az épületről, Alaprajz, Hangulat montázs (előkészületben) Üzleti Terv (Előkészületben) Az ingatlan költségei, A felújítás költségei, (Bercsényi Szakiskola Bevonásával, 3 ajánlat a legalapoktól a Full Extrás változatig) Az állattartás költségei: háziállatok, Vadaspark (vállalkozó partner bevonásával) A Mesepark üzemeltetési költségei: Rezsidíjak, alkalmazottak fizetése és ennek járulékos költségei

16

17

18 A benyújtandó anyag felépítésének tervezete 1. Mi az a Mesepark, Meseszálló? (elképzelés rövid ismertetése Cél meghatározás: A Mesepark létrehozásának C É L J A! 1. gyerekek és felnőttek számára olyan szabadtéri hely kialakítása, későbbiekben szállás lehetőségének biztosítása, ahol a magyar népmeséken keresztül vissza lehet vezetni az embereket a régi értékrendekhez, mint a szeretet, a közösség, a környezet megbecsülése, a természettel együtt lélegzés, jókedv, játékosság, egymás segítése, bizalom Kik működtetik: (tulajdonos) Mikor indítják: 2. Terület térképe 3. A projekt tevékenységei Marketing tevékenység Kulturális tevékenységhez tervek biztosítása (alaprajzok) Infrastruktúrát megalapozó tervek ( parkoló, akadálymentesítés, büfé, étkezés, mellékhelyiségek, stb.) 4. A beindításhoz szükséges elképzelések Tulajdonjogok tisztázása Adatbázis elkészítése Megvalósíthatósági tanulmány: Működési terv, a megvalósítás ütemterve, pénzügyi fenntarthatóság Építészeti tervek 5. Kapcsolódás meglévő stratégiákhoz Parkerdő, Erdőgazdaság, Vadásztársaság, Mezőgazdaság, stb. 6. Szolgáltatáskör kialakítása Programok

E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2015. június 25-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2015. június 25-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. június 25-i ülésére Tárgy: A Magas-Bakony Turisztikai Desztinációs Menedzsment Nonprofit Kft. 2015. évi munkaterve és a 2015-2020-as

Részletesebben

Közösségi Beavatkozási Terv

Közösségi Beavatkozási Terv 1 Közösségi Beavatkozási Terv Varsány település számára Jóváhagyta: 1. Varsány község Önkormányzata Pintérné Kanyó Judit Polgármester Egyetértett: 2. A célcsoport képviselője: Petrovics Ferenc 3. TKKI

Részletesebben

FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP

FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP X. évfolyam, 2010/2. szám Ára: 250 Ft A tartalomból: Értékek, elismertség, közösségigény Uniós pénzekre startolnak Kulcsos

Részletesebben

Az önkéntesség bibliográfiája

Az önkéntesség bibliográfiája Az önkéntesség bibliográfiája Magyar nyelvű tanulmányok, kutatások: Czike Klára: Önkéntesség számokban, 2002 Czike Klára-Kuti Éva: Önkéntesség, jótékonyság, társadalmi integráció 2006 Czike Klára-Kuti

Részletesebben

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában TAITA ALAPÍTVÁNY Afrikai Gyermekekért Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában ELNÖKI KÖSZÖNTŐ IGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ Az ember megy a maga útján. És amerre jár széles e világon, örömet csihol. Kegyelmet

Részletesebben

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2014-2020. MEGBÍZÓ: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉSZÍTETTE: ECORYS MAGYARORSZÁG Kft. Kaposvár és a Zselic vidéke Turisztikai Desztináció Menedzsment

Részletesebben

Zirc és Kistérsége Turizmusfejlesztési Koncepciója és Programja

Zirc és Kistérsége Turizmusfejlesztési Koncepciója és Programja Zirc és Kistérsége Turizmusfejlesztési Koncepciója és Programja 1999. május Tartalomjegyzék A térség bemutatása 4.oldal SWOT elemzés 5 2 Koncepció 8 A turizmus helyi jellemzői és fejleszthetőségük 8 Bevezetés

Részletesebben

Tanácsok bűnmegelőzéshez Besurranás, trükkös lopások

Tanácsok bűnmegelőzéshez Besurranás, trükkös lopások Görbeháza Község ingyenes közéleti lapja 2009. 1. szám Tanácsok bűnmegelőzéshez Besurranás, trükkös lopások Napjainkban elszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények, ezek elkerüléséhez szeretnénk néhány

Részletesebben

Tudnivalók a szavazásról A polgármester- és képviselőjelöltek bemutatkozása

Tudnivalók a szavazásról A polgármester- és képviselőjelöltek bemutatkozása INGYENES PUSZTAZÁMOR KÖZÉLETI FÓRUMA XV. ÉVFOLYAM 2010. SZEPTEMBER VÁLASZTÁSI KÜLÖNSZÁM Választási különszám Tudnivalók a szavazásról A polgármester- és képviselőjelöltek bemutatkozása 2010/SZEPTEMBER

Részletesebben

Fotó: Gáti Kornél. Idősek parkja. Társasházak korszerűsítése

Fotó: Gáti Kornél. Idősek parkja. Társasházak korszerűsítése XXVIII. évf. 2. szám 2015. február Az önkormányzat havi magazinja Fotó: Gáti Kornél Idősek parkja óvodai BEÍRATÁS Nyári PrograMTERVEK Társasházak korszerűsítése TARTALOM XXVIII. évf. 2. szám 2015. február

Részletesebben

2006. második szám. Nyílik a Macimúzeum

2006. második szám. Nyílik a Macimúzeum 2006. második szám -Értékünk Balázs Antal Macigyüjteménye? -Igen értékünk. Dicsérendő a szemlélet, ha egy közösségen belül el tud szakadni az enyém, tiéd -től. A nagy nehezen összerakott érték legyen a

Részletesebben

ZÖLDÚTMUTATÓ Iránytû útkeresôknek

ZÖLDÚTMUTATÓ Iránytû útkeresôknek ZÖLDÚTMUTATÓ Iránytû útkeresôknek Zöldutak Ökotárs Alapítvány, Budapest, 2009. Szerzôk: Budai Krisztina, Farkas Csilla, Kiss Renáta, Pásztor Ildikó, Sepsei Gergely, Víg Tamás Szerkesztette: Kiss Renáta

Részletesebben

A LEADER térségek közötti együttműködés projekt keretében elnyert Helyi termékekre, helyi szolgáltatásokra alapozott jó gyakorlatok feltérképezése és

A LEADER térségek közötti együttműködés projekt keretében elnyert Helyi termékekre, helyi szolgáltatásokra alapozott jó gyakorlatok feltérképezése és A LEADER térségek közötti együttműködés projekt keretében elnyert Helyi termékekre, helyi szolgáltatásokra alapozott jó gyakorlatok feltérképezése és hálózatba szervezése Jász-Nagykun- Szolnok megyében

Részletesebben

LEESETT AZ ELSŐ HÓ. 3Ajánló REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA

LEESETT AZ ELSŐ HÓ. 3Ajánló REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA online: www.regioregia.hu/magazin Felelős kiadó: Cseh Teréz, a KEM-Bridge Net ügyvezetője Főszerkesztő: Veér Károly - veerkaroly@kembridge.hu Főmunkatárs:

Részletesebben

Szakmai Élmény Beszámoló

Szakmai Élmény Beszámoló Szakmai Élmény Beszámoló Visiting Glasgow Homelessness Network 2013. Leonardo Mobility Project Radichné Szigeti Andrea BMSZKI Dózsa Átmeneti Szállás 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK: Bevezető. 4. A GHN küldetése

Részletesebben

Köszöntő. Főpásztori áldással: Dr. Beer Miklós váci püspök

Köszöntő. Főpásztori áldással: Dr. Beer Miklós váci püspök Köszöntő Az édesanya a család lángoló tűzhelye, otthonná teszi a lakást gondoskodó szeretetével, megértő és megbocsátó szívével, tiszta szavaival a család minden tagja számára. Az édesanya felejthetetlen,

Részletesebben

a vörösiszap-károsultakért

a vörösiszap-károsultakért 2010. november 24. www.goodcsr.com Good CSR vállalatok a vörösiszap-károsultakért Aranyalma ághegyen hogyan vásároljunk felelősen 8 óra munka - egészségesebben, könnyebben, szívesebben Szebb jövő, zöldebb

Részletesebben

HVS 2011. évi felülvizsgálata során beérkezett projektötletek

HVS 2011. évi felülvizsgálata során beérkezett projektötletek HVS 2011. évi felülvizsgálata során beérkezett projektötletek Nemesbőd község Önkormányzata: Az 1972-ben épült Egészségügyi Intézmény szolgálati lakása 2000. évtől üresen áll. A település nem rendelkezik

Részletesebben

Középiskolai Hívogató

Középiskolai Hívogató Középiskolai Hívogató TÉGED VÁR BÉKÉSCSABA, A DIÁKOK VÁROSA! A Csabai Mérleg oktatási különszáma. Felelôs kiadó: Békéscsaba Vagyonkezelô Zrt. INGYENES VÁROSI LAP Kedves diákok, tisztelt szüleik! A városháza

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS Zöld SzékelyFöld Egyesület

ÉVES JELENTÉS Zöld SzékelyFöld Egyesület 2011 ÉVES JELENTÉS Zöld SzékelyFöld Egyesület TARTALOMJEGYZÉK 03 Tartalomjegyzék 04 05 Köszöntő Tevékenységeink I. Saját programok 05 Hangyasuli tananyag 06 Székelyföld 7 csodája 07 Szelektív hulladékgyűjtés

Részletesebben

Értékteremtés felelősséggel

Értékteremtés felelősséggel B. Braun Magyarország Értékteremtés felelősséggel CSR-beszámoló 2012 Bevezető Bevezető Cégcsoportunk 174 éves múltja úgy hisszük, önmagáért beszél. E közel két évszázad alatt a B. Braun egy német kisvárosi

Részletesebben

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK A GYAKORLATBAN Önkéntes Központ Alapítvány Kiadja: Önkéntes Központ Alapítvány 1123 Budapest, Kékgolyó u. 20. I./4a Szerkesztõ: Francsics Dorina Szakmai lektor: F. Tóth András

Részletesebben

Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára

Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára Nem Adom Fel Alapítvány 2011. március 28. Tartalomjegyzék I. BEVEZETŐ AZ ALAPÍTVÁNYRÓL ÉS A NEMADOMFEL HÁZ PROGRAMRÓL

Részletesebben

Röplabdasport fejlesztési koncepció

Röplabdasport fejlesztési koncepció Röplabdasport fejlesztési koncepció 2013 1 RÖPLABDASPORT FEJLESZTÉSI TERVE a Nyugat Balatoni régióban, Gyenediáson és környékén Nyugat Balatoni Regionális Sportcentrum Egyesület Röplabdaközpont Terem-

Részletesebben

VIDÁM ŐSZ. 3Ajánló REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA

VIDÁM ŐSZ. 3Ajánló REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA online: www.regioregia.hu/magazin Felelős kiadó: Cseh Teréz, a KEM-Bridge Net ügyvezetője Főszerkesztő: Veér Károly - veerkaroly@kembridge.hu Főmunkatárs:

Részletesebben

Olvasóinkhoz. A jövõ óvodája napjainkban. 12 milliós TÁMOPtámogatás 2010. SZEPTEMBER ASZÓD VÁROS KÖZÉLETI HAVILAPJA. Kisebbségi képviselõ-jelöltek

Olvasóinkhoz. A jövõ óvodája napjainkban. 12 milliós TÁMOPtámogatás 2010. SZEPTEMBER ASZÓD VÁROS KÖZÉLETI HAVILAPJA. Kisebbségi képviselõ-jelöltek ingyenes kiadvány i ASZÓD VÁROS KÖZÉLETI HAVILAPJA A jövõ óvodája napjainkban Lezárult a TÁMOP pályázati program alapszakasza Augusztus 31-én lezárult a Városi Óvoda Szivárvány tagintézményében a TÁMOP-forrásból

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2011

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2011 MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2011 Készült: 2012. január 19. - 2 - Egyesületünk a fogyatékos emberek érdekvédelmi szerveződésére az 1989. évi II. törvény (Az egyesülési

Részletesebben

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja A KIADVÁNY A VÁLLAKOZÓI AKADÉMIA CÍMŰ RENDEZVÉNYSOROZAT TAPASZTALATAI ALAPJÁN KÉSZÜLT. Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja Az elvektől az eszközökig Miért szükséges a marketing? Hogyan készíthetünk

Részletesebben

Újhartyán község nevének eredetéről

Újhartyán község nevének eredetéről Újhartyán község nevének eredetéről Újhartyán község képviselő testülete a 118/2010.(09.08.) sz. Képviselő-testületi határozatában felkérte a települési német kisebbségi önkormányzatot, vizsgálja meg a

Részletesebben