Fejér Megye Közgyőlése 3/2007.(II.23.) K. r. számú. r e n d e l e t e

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fejér Megye Közgyőlése 3/2007.(II.23.) K. r. számú. r e n d e l e t e"

Átírás

1 Fejér Megye Közgyőlése 3/2007.(II.23.) K. r. számú r e n d e l e t e A személyes gondoskodást nyújtó szakosított szociális ellátásokról, azok igénybevételérıl, valamint a fizetendı térítési díjakról (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2008. (I.24.) K.r.sz, a 4/2008. (II.28.) K.r.sz. 1 és a 19/2008. (VI.24.) K.r.sz. 2, 33/2008. (XI.28.) K.r.sz., 11/2009. (IV.30.) K.r.sz., 20/2009. (IX.25.) K.r.sz 3., 4/2010. (II.26.) K.r.sz.rendelettel) Fejér Megye Közgyőlése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 92. (1) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja: I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya 1. 4 (1) A rendelet hatálya kiterjed a Fejér megyében (továbbiakban: Megye) élı a.) b.) c.) d.) e.) 5 magyar állampolgárokra, bevándoroltakra és letelepedettekre hontalanokra a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezı személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezı személyre, amennyiben az ellátás igénylésének idıpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik. 6 (2) A rendelet hatálya kiterjed a Fejér Megyei Önkormányzat (továbbiakban Önkormányzat) által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó szakosított szociális ellátást (továbbiakban: szakosított szociális ellátást nyújtó 1 hatályát veszítette: hatályát veszítette: hatályát veszti: módosította a 4/2008. (II.28.) K.r.sz. rendelet hatályos: módosította: a 4/2010. (II.26.) K.r.sz. rendelet, hatályos módosította: a 4/2010. (II.26.) K.r.sz. rendelet, hatályos:

2 intézményekre (továbbiakban: intézmény), és az intézményi ellátást kérelmezı, továbbá az intézményekben szolgáltatást igénybe vevı személyekre, törvényes képviselıikre, valamint a személyi térítési díj megfizetésére kötelezett és a személyi térítési díj megfizetését írásban vállaló személyre. (3) Az Önkormányzat szakosított szociális ellátást nyújtó intézményeinek ellátási kötelezettsége a Megyére terjed ki. II. FEJEZET SZAKOSÍTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK Az intézmények típusai 2. (1) A szakosított szociális ellátást nyújtó intézmények közül az a) az ápolást, gondozást nyújtó intézményekben az aa) idısek, ab) fogyatékos felnıttek, ac) fogyatékos gyermekek és a ad) pszichiátriai betegek, b) a rehabilitációs intézményben a fogyatékos felnıttek, c) a lakóotthonban: ca) fogyatékos felnıttek cb) pszichiátriai beteg felnıttek ellátása történik. (2) 7 Az intézmények feladatai Ápolást-gondozást nyújtó intézmények 3. 8 (1) Az önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek napi legalább háromszori étkeztetésérıl, szükség szerint ruházattal, illetıleg textíliával való ellátásáról, mentális gondozásáról, a külön jogszabályban meghatározott egészségügyi ellátásáról, valamint lakhatásáról (a továbbiakban együtt: teljes körő ellátás) az ápolást, gondozást nyújtó intézményben kell gondoskodni, feltéve, hogy ellátásuk más módon nem oldható meg. a) Az idısek otthonába a szociális szakértıi szerv (Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértıi Intézet) szakvéleménye alapján, külön jogszabályban meghatározott mértékő gondozási szükséglettel rendelkezı, de rendszeres fekvıbeteg gyógyintézeti - kezelést nem igénylı, a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személy látható el. Az idısek otthonába az a 18. életévévét betöltött, betegsége vagy fogyatékossága miatt önmagáról gondoskodni nem képes külön jogszabályban meghatározott mértékő gondozási szükséglettel rendelkezı személy is ellátható, ha ellátása más típusú, ápolást-gondozást nyújtó intézményben nem biztosítható. Az idısek otthonán belül külön gondozási egységben vagy csoportban kell ellátni azt a személyt, akinél a külön jogszabályban 7 hatályon kívül helyezte a 33/2008. (XI.28.) K.r.sz. rendelet 1.., hatályos: módosította a 4/2008. (II.28.) K.r.sz. rendelet 2.. hatályos:

3 meghatározott szerv a demencia körébe tartozó középsúlyos vagy súlyos kórképet állapít meg. 9 b.) Az fogyatékos személyek otthonába az a fogyatékos személy vehetı fel, akiknek oktatására, képzésére, foglalkoztatására, valamint gondozására csak intézményi keretek között van lehetıség. c.) A fogyatékos kiskorúak esetében az ápolással, gondozással párhuzamosan a külön jogszabályban foglaltak szerint biztosítani kell a korai fejlesztést és gondozást, ötéves kortól a fejlesztı felkészítést, valamint az iskolai tanulmányok folytatásának segítését. d.) A pszichiátriai betegek otthonába az a krónikus pszichiátriai beteg vehetı fel, aki az ellátás igénybevételének idıpontjában nem veszélyeztetı állapotú, akut gyógyintézeti kezelést nem igényel, és egészségi állapota, valamint szociális helyzete miatt önmaga ellátására segítséggel sem képes. Rehabilitációs intézmény A rehabilitációs intézmény a bentlakók önálló életvezetési képességének kialakítását, illetve helyreállítását szolgálja. Az értelmi fogyatékosok rehabilitációs intézete azoknak a már nem tanköteles korú értelmi- és halmozottan (értelmi és mozgás) fogyatékos személyeknek az elhelyezését szolgálja, akiknek oktatása, képzése, átképzése és rehabilitációs célú foglalkoztatása csak intézményi keretek között valósítható meg. Az intézmény elıkészíti az ott élık családi és lakóhelyi környezetbe történı visszatérését, valamint megszervezi az intézményi ellátás megszőnését követı utógondozást. Lakóotthonok (1) A rehabilitációs célú lakóotthonba az a 16 életévét betöltött, de reá irányuló nyugdíjkorhatárt be nem töltött személy helyezhetı el, aki az intézményi elhelyezés során felülvizsgálatban vett részt, és a felülvizsgálat eredménye, illetve a gondozási terv és egyéni fejlesztés alapján lakóotthoni elhelyezése az önálló életvitel megteremtése érdekében indokolt. (2) A fogyatékos személyek ápoló-gondozó célú lakóotthonba az a 16 életévét betöltött, de reá irányuló nyugdíjkorhatárt be nem töltött személy helyezhetı el, aki a fogyatékosság jellegétıl és súlyosságától függetlenül, az intézményi elhelyezés során felülvizsgálatban vett részt, és a felülvizsgálat eredménye, illetve a gondozási terv és egyéni fejlesztés alapján lakóotthoni elhelyezése indokolt. Az ápoló-gondozó célú lakóotthon az ellátottnak teljes körő ellátást biztosít. (3) A fogyatékos személyek ápoló-gondozó célú lakóotthona az ellátást igénybevevı részére életkorának, egészségi állapotának és önellátása mértékének 9 módosította a 33/2008. (XI.28.) K.r.sz. rendelet 1.., hatályos: módosította a 4/2008. (II.28.) K.r.sz. rendelet 3. -a. Hatályos: módosította a 4/2008. (II.28.) K.r.sz. rendelet 4. -a. Hatályos:

4 megfelelıen biztosítja a teljes körő ellátást. E lakóotthonba a 16. életévét betöltött, de a reá irányuló nyugdíjkorhatárt be nem töltött fogyatékos beteg helyezhetı el, aki önellátásra részben képes, folyamatos, tartós ápolást és felügyeletet igényel. Az intézményi jogviszony keletkezése 6. (1) A szakosított szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylı, illetve törvényes képviselıje kérelmére, indítványára történik. (2) Ha az ellátást igénylı cselekvıképtelen, a kérelmet, illetve indítványt az érintett személy véleményét lehetıség szerint figyelembe véve a törvényes képviselı terjeszti elı. A korlátozottan cselekvıképes személy a kérelmét, indítványát a törvényes képviselıjének beleegyezésével, vagy ha e tekintetben a bíróság a cselekvıképességét nem korlátozta önállóan terjesztheti elı. (3) Ha a törvényes képviselı ideiglenes gondnok, intézményi elhelyezésre vonatkozó kérelméhez, indítványához a gyámhivatal elızetes jóváhagyása szükséges. 7. (1) Az intézményi jogviszony keletkezését: a.) az intézményvezetı intézkedése, b.) a bíróság ideiglenes intézkedését tartalmazó végzése, c.) a bírói ítélet, d.) az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek esetében a gyámhivatal határozata (a továbbiakban b.)-d.) pont alattiak együtt: beutaló határozat) alapozza meg. (2) A beutaló szerv az ellátást nyújtó intézmény vezetıjét a beutaló határozattal és a döntéshez szükséges külön jogszabályban meghatározott dokumentummal értesíti. Ha az intézményi jogviszony keletkezését beutaló határozat alapozza meg, a kérelmet két példányban kell benyújtani (1) A kérelmet, indítványt egy példányban a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételérıl szóló 9/1999 (XI.24.) SzCsM rendelet 1. sz. melléklete szerinti Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez elnevezéső formanyomtatványon az ott meghatározott mellékletekkel együtt kell benyújtani: a.) Fejér Megyei Közgyőlésének 149/2000. (XI.23.) K.h.sz. határozata szerinti megállapodás alapján együttmőködı települési önkormányzatok közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezı kérelmezı illetve törvényes képviselıje esetében az illetékes polgármesteri hivatalhoz, melyet a polgármesteri hivatal a 11. -ban meghatározott szakvéleménnyel együtt továbbít az intézmény vezetıjének. (Az együttmőködı települési önkormányzatok felsorolását az 5. sz. melléklet tartalmazza.) b.) Az a.) pontba nem tartozó települési önkormányzatok közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezı kérelmezı illetve törvényes képviselıje 12 kiegészítette: a 19/2008. (VI.24.) K.r.sz. rendelet, hatályos:

5 esetében az intézmény vezetıjéhez a 11. -ban meghatározott szakvéleménnyel együtt. (2) A kérelemrıl, indítványról az intézményvezetı dönt, döntésérıl írásban értesíti az ellátást igénylıt illetve törvényes képviselıjét. (3) Ha az ellátást igénylı illetve törvényes képviselıje az intézmény vezetıjének (2) bekezdés szerinti döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétıl számított 8 napon belül a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökéhez (továbbiakban: Elnök) fordulhat. Az Elnök átruházott hatáskörben dönt a beutalás kérdésérıl. 9. (1) Az intézményvezetı az ellátásra vonatkozó igényt a kézhezvétel napján nyilvántartásba veszi és errıl az ellátást igénybe vevıt, illetve törvényes képviselıjét értesíti. (2) Ha az ellátásra vonatkozó kérelem kézhezvételét követıen az elhelyezés férıhely hiányában nem teljesíthetı, az intézményvezetı errıl a nyilvántartásba vétel közlésével írásban értesíti jogosultat és az elıgondozás elvégzése után a beérkezés sorrendjében gondoskodik a jogosultak elhelyezésérıl. (3) A szociális intézményi elhelyezést megelızıen az intézményvezetı által megbízott személy a vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint a megfelelı személyre szabott szolgáltatás biztosítása érdekében elıgondozás keretében tájékozódik az intézményi ellátást igénybevevı életkörülményeirıl, egészségi állapotáról, szociális helyzetérıl, továbbá felkészíti az ellátást igénybevevıt az intézményi elhelyezésre. (4) A lakóotthoni ellátást igénybevevı a kérelem, indítvány benyújtását követen az intézményvezetı, illetve az intézményvezetı jóváhagyása mellett a megállapodás megkötésére feljogosított személy által megjelölt idıponttól legfeljebb 30 napot az intézményben tölthet a lakóotthonban élık és a lakóotthoni életkörülmények megismerése céljából. 13 (5) Az intézmény vezetıje, illetve az intézményvezetı jóváhagyása mellett a megállapodás megkötésére feljogosított személy az intézményi elhelyezés igénybevételének lehetıségérıl írásban értesíti az ellátást igénybevevıt, illetve törvényes képviselıjét. Az értesítés tartalmazza az elıgondozás II. szakaszának idıpontját, a férıhely elfoglalásának kezdı idıpontját, és az elhelyezéssel kapcsolatos egyéb teendıket. 14 9/A.. 15 (1) Indokolt esetben lehetıség van az ellátás soron kívüli igénybevételére. A soron kívüli ellátás biztosítását különösen az alapozza meg, ha az igénybe vevı 13 módosította a 33/2008. (XI.28.) K.r.sz. rendelet, hatályos: módosította a 33/2008. (XI.28.) K.r.sz. rendelet, hatályos: kiegészítette: a 19/2008. (VI.24.) K.r.sz. rendelet, hatályos:

6 a) önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna, és ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával sem oldható meg, b) a háziorvos, kezelıorvos szakvéleménye szerint soron kívüli elhelyezése indokolt, c) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezıtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli elhelyezése vált szükségessé, d) kapcsolata vele együtt élı hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és a további együttélés életét, testi épségét veszélyezteti. (2) A soron kívüli elhelyezés iránti igény sorrendben megelızi a többi kérelmet. (3) Több soron kívüli elhelyezésre vonatkozó kérelem, illetve beutaló határozat esetén az intézményvezetı az igény kielégítésének sorrendjérıl az intézmény orvosának és a fenntartó képviselıjének bevonásával dönt. (4) Az elhelyezési sorrend megállapítása a bizottság tagjainak együttes jelenlétében történik. A soron kívüli elhelyezés sorrendje a bizottság közremőködésével és csak akkor változtatható meg, ha új soron kívüli elhelyezésre vonatkozó igény érkezik. (5) Ha az új soron kívüli elhelyezésre vonatkozó igény alapján az igénybe vevı azonnali elhelyezésérıl kell gondoskodni, a bizottság véleménye távközlési eszköz útján is beszerezhetı. Ilyen esetben az intézményvezetı írásban feljegyzi a megbeszélés eredményét, amelyet késıbb a bizottság tagjai aláírásukkal hitelesítenek. (6) Soron kívüli elhelyezést csak az intézményben rendelkezésre álló üres férıhelyekre lehet biztosítani. Nem teljesíthetı ilyen igény azon igénybe vevı férıhelyére, aki a férıhely elfoglalásának idıpontjáról már értesítést kapott. 10. (1) Az intézményvezetı, illetve az intézményvezetı jóváhagyása mellett a telephelyvezetı, mint megállapodás megkötésére feljogosított személy az intézményi ellátás igénybevételének megkezdésekor az ellátást igénybevevıvel illetve törvényes képviselıjével megállapodást köt, melyet 15 napon belül megküld az Elnöknek. (A megállapodás mintákat a 4. számú melléklet tartalmazza.) (2) Az ellátást igénybevevıvel kötött megállapodás tartalmazza: a) az intézményi ellátás idıtartamát (a határozott vagy határozatlan idıtartam megjelölését), b) az intézmény által nyújtott szolgáltatások formáját, módját, körét, c) a személyi térítési díj megállapítására, fizetésére vonatkozó szabályokat, 16 módosította: a 33/2008. (XI.28.) K.r.sz. rendelet: hatályos: kiegészítette: a 19/2008. (VI.24.) K.r.sz. rendelet, hatályos:

7 d) egyszeri hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége esetén a hozzájárulás összegét, továbbá az annak beszámítására, teljes vagy részleges visszafizetésére vonatkozó szabályokat. (3) A Megye ellátási területén kívülrıl érkezı ellátási igény kielégítéséhez az intézményvezetı köteles az Elnök átruházott hatáskörben való elızetes hozzájárulását kérni. Az ellátások igényléséhez szükséges szakvélemények 11. A szakosított szociális ellátások igényléséhez a külön jogszabályban meghatározott kérelmen túl szükséges: a) gondokoltak esetén a gondnokot kirendelı határozat; b) értelmi fogyatékos felnıttek és gyermekek esetén az igénylı egészségi állapotára, fogyatékosságára vonatkozó, fekvıbeteg gyógyintézet által kiadott zárójelentés, vagy a területileg illetékes ideggondozó szakvéleménye; c) tanköteles korú értelmi fogyatékos gyermek elhelyezése esetén a területileg illetékes szakértıi és rehabilitációs bizottságnak a közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény alapján kiállított szakvéleménye; d.) pszichiátriai betegek esetén a területileg illetékes pszichiátriai gondozó szakorvosának, illetve amennyiben az ellátás igénylése idıpontjában kórházi kezelésben részesül a fekvıbeteg-gyógyintézet pszichiátriai osztálya vezetıinek az intézménybe történı felvételt megelızı 3 hónapnál nem régebbi szakvéleménye; e.) értelmi fogyatékosok rehabilitációs intézménye esetén a rehabilitációs alkalmassági vizsgálat eredménye; f.) lakóotthoni ellátás igénybe vétele esetén az értelmi fogyatékos személy kezelıorvosának, vagy szakorvosának szakvéleménye, illetve pszichiátriai beteg esetén a területileg illetékes fekvıbeteg gyógyintézet pszichiátriai osztálya vezetıjének szakvéleménye; g.) a fogyatékos személyek otthona, illetve lakóotthon esetén a fogyatékos személy alapvizsgálatának eredménye. h) idısek esetén az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértı Intézet szakvélemény; 18 i.) demens betegek esetén az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértı Intézet, vagy a Pszichiátriai, illetve Neurológiai Szakkollégium által befogadott demencia centrum szakvéleménye. 19 (1) Az intézményi jogviszony megszőnik: Az intézményi jogviszony megszőnése h.) ponttal kiegészítette a 4/2008. (II.28.) K.r.sz. rendelet 5. -a. Hatályos: j.) ponttal kiegészítette a 4/2008. (II.28.) K.r.sz. rendelet 5. -a. Hatályos:

8 a) az intézmény jogutód nélküli megszőnésével, (ez esetben az intézmény fenntartóját elhelyezési kötelezettség terheli az ellátást igénybevevıvel szemben), b) a jogosult halálával, c) a határozott idejő intézeti elhelyezés esetén a megjelölt idıtartam lejártával, kivéve, ha az Szt. rendelkezései alapján az elhelyezés idıtartama meghosszabbítható. (2) Az intézményvezetı az intézményi jogviszonyt megszünteti: a.) ha a jogosult illetve törvényes képviselıje az ellátás megszüntetésére kérelmet nyújt be, b.) ha a jogosult másik intézménybe történı elhelyezése indokolt, c.) ha a jogosult intézményi elhelyezése nem indokolt, d.) ha a jogosult a házirendet súlyosan megsérti. 20 (3) Az intézmény vezetıje az ellátás megszüntetésérıl, valamint a megszüntetés ellen tehetı panaszról írásban értesíti a jogosultat, illetve törvényes képviselıjét. Ha a megszüntetéssel a jogosult, illetve törvényes képviselıje nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétıl számított nyolc napon belül az intézmény fenntartójához fordulhat. Ilyen esetben az ellátást változatlan feltételek mellett mindaddig biztosítani kell, amíg a fenntartó, illetve a bíróság jogerıs és végrehajtható határozatot nem hoz. (4) Nem szünteti meg az intézményi jogviszonyt az ellátott intézményen belüli, az intézmény telephelyei közötti áthelyezése, ez esetben azonban az intézményi jogviszony létrejöttekor kötött megállapodást módosítani szükséges. 21 Térítési díj (1) A szakosított szociális ellátásokért térítési díjat kell fizetni. Az intézményi térítési díj összegét Fejér Megye Közgyőlése állapítja meg évi rendszerességgel, legkésıbb az adott év április 30. napjáig. (2) Az intézményi térítési díj a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete. Az intézményi térítési díjat telephelyenként, illetve szolgáltatásonként is meg kell határozni. (3) Az intézményi térítési díjak összegét e rendelet 2. számú melléklete rögzíti (1) A szakosított szociális ellátásért fizetendı személyi térítési díj összegének megállapítására, és a szükséges nyilvántartások vezetésére, valamint a személyi térítési díj befizetésére és ellenırzésére a Szt. és a kapcsolódó jogszabályok, így 20 kiegészítette: a 19/2008. (VI.24.) K.r.sz. rendelet, hatályos: kiegészítette: a 33/2008. (XI.28.) K.r.sz. rendelet hatályos: módosította: a 4/2010. (II.26.) K.r.sz. rendelet, hatályos: módosította: a 4/2010. (II.26.) K.r.sz. rendelet, hatályos:

9 különösen a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell elsıdlegesen alkalmazni. (2) A személyi térítési díj összegét az intézményvezetı konkrét összegben, tíz forintra kerekítve állapítja meg és arról az ellátást igénylıt az ellátás igénybevételét megelızıen írásban tájékoztatja. A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét, kivéve, ha az intézményi térítési díj számítása nem eredményez pozitív számot. A személyi térítési díj összegének, a személyi térítési díj fizetésre kötelezett személyének, illetve az ellátott jövedelmének és költıpénzének megállapítására a Szt. illetve a kapcsolódó jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni. (3) Az intézményben elhelyezettek személyi térítési díjának összegét az intézményi térítési díj módosítását követıen felül kell vizsgálni és az érintetteket arról értesíteni kell. A személyi térítési díj felülvizsgálatát az intézményvezetı végzi, és a felülvizsgálat eredményeképpen a személyi térítési díj összegét konkrét összegben, tíz forintra kerekítve állapítja meg. Az így megállapított személyi térítési díj befizetésének kezdı idıpontja az értesítés illetve határozat keltét követı hónap elsı napja. A személyi térítési díj ezen túlmenıen a Szt. és a kapcsolódó jogszabályok elıírása szerint vizsgálható felül. (4) A (2) és (3) bekezdés szerint megállapított személyi térítési díj összege különös méltánylást érdemlı esetben, a személyi térítési díjat megfizetı személy jövedelmi és vagyoni viszonyaira tekintettel csökkenthetı, illetve elengedhetı. (5) (5) Ha az ellátott, a törvényes képviselıje vagy a térítési díjat megfizetı személy a (2) és (3) bekezdés szerint megállapított személyi térítési díj összegét vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri, a (2) illetve (3) bekezdés szerinti értesítés kézhezvételétıl számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Ilyen esetben a térítési díj összegérıl átruházott hatáskörben a Közgyőlés Elnöke határozattal dönt (1) Az ellátást igénylı vagy a térítési díjat megfizetı más személy írásban, legfeljebb három év idıtartamra vállalhatja a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos összegő személyi térítési díj megfizetését. Ilyen esetben biztosítani kell, hogy az ellátást ilyen módon igénylı érintett ne kerüljön elınyösebb helyzetbe, mint ha a vállalást ı vagy a térítési díjat megfizetı más személy nem tenné meg. (2) Az (1) bekezdés szerinti idıtartam meghosszabbítható, ha azonban meghosszabbítására nem kerül sor, az Szt.-nek, illetve a kapcsolódó jogszabályoknak a személyi térítési díj megállapítására vonatkozó általános szabályait kell alkalmazni. (3) Az (1) bekezdés szerinti esetben az intézményvezetı a személyi térítési díj összegét az intézményi térítési díj összegével azonos összegben állapítja meg, 24 módosította: a 4/2010. (II.26.) K.r.sz. rendelet, hatályos

10 és kötelezettként személyi térítési díj megfizetését vállaló személyt jelöli meg. A személyi térítési díj megállapításáról az intézményvezetı a személyi térítési díj megfizetését vállaló személyt, illetve az ellátottat és törvényes képviselıjét is értesíti (1) A Közgyőlés Elnöke átruházott hatáskörben eljárva ingyenes ellátásban részesíti a jövedelemmel nem rendelkezı ellátottat. (2) Ha az ellátásra jogosult tartási vagy öröklési szerzıdést kötött, a térítési díj fizetésére a tartást és gondozást szerzıdésben vállaló a kötelezett. Ilyen esetben az intézményvezetı a személyi térítési díjat az intézményi térítési díjjal azonos összegben állapítja meg és kötelezettként a tartást és gondozást szerzıdésben vállaló személyt jelöli meg. A személyi térítési díj megállapításáról a tartást és gondozást szerzıdésben vállaló személyt, illetve az ellátottat és törvényes képviselıjét is értesíti az intézményvezetı (1) A térítési díjat az igénybevétel napjától havonként a tárgyhónapot követı hónap 10. napjáig kell befizetni az ellátást nyújtó intézmény elszámolási számlájára. (2) Az intézmény vezetıje ellenırzi, hogy a megállapított térítési díj befizetése havonként megtörténik-e. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztotta, az intézményvezetı 15 napos határidı megjelölésével a fizetésre kötelezett személyt írásban felhívja az elmaradt térítési díj befizetésére. Ha a határidı eredménytelenül telt el, az intézmény vezetıje a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi. (3) A (2) bekezdés szerint nyilvántartott díjhátralékról az intézmény vezetıje negyedévenként tájékoztatja a Közgyőlés Elnökét a térítési díjhátralék behajtása vagy a behajtatlan hátralék törlése érdekében. Az intézményvezetı évente értesíti továbbá a Közgyőlés Elnökét a 29/1993. (II.27.) Korm. rend. 3. számú melléklete szerinti folyó évi hátralékról a jelzálogbejegyzés kezdeményezésérıl való döntés érdekében. A jogosultak érdekvédelme 18. (1) Az Elnök átruházott hatáskörben meghatározza az intézményi jogviszonyban állók és az ellátásra jogosultak érdekvédelmét szolgáló fórum megalakításának és tevékenységének szabályait. (2) Az Érdekképviseleti Fórum mőködésének és választásának részletes szabályait az intézményi házirend tartalmazza. 25 módosította: a 4/2010. (II.26.) K.r.sz. rendelet, hatályos: módosította: a 4/2010. (II.26.) K.r.sz. rendelet, hatályos:

11 (3) A bentlakásos intézményekben az ellátottak érdekeik közösségben történı képviseletére és közösségi életük megszervezésére választott képviselıikbıl ellátotti önkormányzatot hozhatnak létre, mely ellátja az intézmény szervezeti és mőködési szabályzatában, illetve házirendjében meghatározott feladatokat. Az ellátotti önkormányzat megalakítása az Érdekképviseleti Fórum mőködését és feladatait nem érinti. Az Önkormányzat koordinációs feladatai a megyei szociális szolgáltatások területén (1) Az Önkormányzat az Szt.-ben foglalt szociális szolgáltatások területi összehangolására irányuló feladata keretében kapcsolatot tart a mőködési területén lévı települési önkormányzattal és a szociális szolgáltatási feladatot ellátó társulással, illetve a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) útján a megyei szociális szolgáltatásokban közremőködıkkel. (2) (1) Az Elnök átruházott hatáskörben véleményezi a települési önkormányzat és társulás által készített szociális szolgáltatástervezési koncepciókat. (2) A megyei szociális szolgáltatások fejlesztésének elısegítésére az Önkormányzat szociális szolgáltatástervezési koncepciót készít. A szolgáltatástervezési koncepciót az Önkormányzat kétévente felülvizsgálja és a mőködési területén lévı települési önkormányzat, szociális szolgáltatási feladatot ellátó társulás, illetve a megyei szociális szolgáltatásokban közremőködık véleményének figyelembe vételével aktualizálja. 21. (1) Az Önkormányzat az Szt.-ben foglaltak alapján Szociálpolitikai Kerekasztalt mőködtet. A Szociálpolitikai Kerekasztal feladata különösen a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése, a helyi igények figyelembevételével segítségnyújtás a megyei szociális fejlesztési feladatok megalapozásához, kidolgozásához. (2) A Szociálpolitikai Kerekasztal alakuló ülését az Elnök hívja össze, az ülések elıkészítését a Hivatal végzi. Az ülések nyilvánosak, a tagoknak észrevételezési, javaslattételi joga van. (3) A Szociálpolitikai Kerekasztal szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal ülésezik. Mőködésének részletes szabályait a résztvevık az alakuló ülésen határozzák meg. (4) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjainak felsorolását a rendelet 6. sz. melléklete tartalmazza. A tagokat díjazás nem illeti meg. 27 módosította a 33/2008. (XI.28.) K.r.sz. rendelet 1.., hatályos: hatályon kívül helyezte a 19/2008. (VI.24.) K.r.sz. rendelet: vel

12 22. Az intézményvezetı a 3. sz. melléklet szerinti jelentésben köteles minden hónap 10-ig tájékoztatást adni az Elnöknek az intézmény férıhelyeinek változásáról és a férıhely kihasználtságról. III. FEJEZET ZÁRÓRENDELKEZÉSEK 23. (1) E rendelet március 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejőleg Fejér Megye Közgyőlésének a 8/2006. (IV.28.) K.r.sz., az 1/2006. (III.1.) K.r.sz., a 29/2004. (VII.9.) K.r.sz., a13/2004. (IV.23.) K. r. sz., az 1/2005. (II.25.) K.r.sz. és a 9/2000. (IV.27.) K.r.sz. rendelete hatályát veszti. (2) Jelen rendelet alkalmazása során a hatósági ügyek és eljárási cselekmények elektronikus formában nem intézhetıek. Székesfehérvár, február 22. Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya a közgyőlés elnöke dr. Varjú Mihály fıjegyzı A rendelet a mai napon kihirdetésre került. Székesfehérvár, február 23. dr. Varjú Mihály fıjegyzı

13 1. számú melléklet A Fejér Megyei Önkormányzat fenntartásában mőködı szakosított szociális ellátást nyújtó intézmények Intézmény székhelye/telephelye 7017 Mezıszilas, Fı u Sárosd, Szabadság tér Alap, Külsı tanya Polgárdi, Somlyói u.2/a Gánt- Bányatelep 2060 Bicske, Szent László u Polgárdi- Tekerespuszta 8000 Székesfehérvár Erzsébet u Polgárdi- Tekerespuszta 8154 Polgárdi Május 1. u Gánt- Bányatelep 8082 Gánt- Bányatelep Ellátási forma I. Ápolást, gondozást nyújtó intézmények Intézményi férıhelyszám (fı) Idısek otthona 200 Idısek otthona 136 Fogyatékos felnıttek otthona 100 Fogyatékos gyermekek és fogyatékos felnıttek otthona Fogyatékos felnıttek otthona Pszichiátriai betegek otthona Fogyatékos felnıttek otthona Pszichiátriai betegek otthona II. Rehabilitációs Intézet Fogyatékos felnıttek intézete 232 Fogyatékos felnıttek intézete 50 III. Lakóotthoni ellátás Fogyatékos felnıttek lakóotthona 10 Fogyatékos felnıttek lakóotthona 8 Fogyatékos felnıttek lakóotthona 8 Pszichiátriai betegek lakóotthona 18 Összesen: 1288

14 2. sz. melléklet 1 A személyes gondoskodást nyújtó szakosított szociális ellátásokért fizetendı intézményi térítési díjak április 1-tıl Intézmény típusa, székhelye/telephelye Intézményi térítési díj napi (Ft/fı) havi (Ft/fı) Idıskorúak otthona: Mezıszilas általános ápolás-gondozás demens ellátás Sárosd általános ápolás-gondozás demens ellátás Fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek ápoló-gondozó otthona: Alap fogy. felnıtt ellátás Polgárdi gyermekvédelmi különleges ellátás fogy. ellátás Bicske értelmi fogyatékos részleg pszichiátriai részleg Gánt értelmi fogyatékos részleg pszichiátriai részleg Rehabilitációs intézet, fogyatékos személyek ápoló-gondozó otthona Polgárdi-Tekerespuszta értelmi fogyatékos részleg lakóotthoni ellátás (külsı) módosította: a 4/2010. (II.26.) K.r.sz. rendelet, hatályos: jétıl

15 3.sz. melléklet 1 J E L E N T É S az intézmény férıhelyeinek változásáról (a jelentés ellátási típusonként teljesítendı egy példányban) Értesítem a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökét arról, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény telephely fogyatékos személyek otthonában év hó utolsó napján a jelentési idıpontban betöltött férıhelyek száma a jelentési idıpontban betöltetlen férıhelyek száma a jelentési idıpontban intézményi elhelyezésre várakozók száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyeken elhelyezett ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyekrıl kikerült ellátottak száma a jelentési idıpontban az intézményi térítési díj összege Dátum: igazgató 1 módosította: 20/2009. (IX.25.) Kr.sz. rendelet: hatályos

16 - 2 - J E L E N T É S az intézmény férıhelyeinek változásáról (a jelentés ellátási típusonként teljesítendı egy példányban) Értesítem a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökét arról, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény telephely pszichiátriai betegek otthonában év hó utolsó napján a jelentési idıpontban betöltött férıhelyek száma a jelentési idıpontban betöltetlen férıhelyek száma a jelentési idıpontban intézményi elhelyezésre várakozók száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyeken elhelyezett ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyekrıl kikerült ellátottak száma a jelentési idıpontban az intézményi térítési díj összege Dátum: igazgató

17 - 3 - J E L E N T É S az intézmény férıhelyeinek változásáról (a jelentés ellátási típusonként teljesítendı egy példányban) Értesítem a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökét arról, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény telephely idısek otthonában év hó utolsó napján a jelentési idıpontban betöltött férıhelyek száma a jelentési idıpontban betöltetlen férıhelyek száma a jelentési idıpontban az intézményben ellátott - a külön jogszabály szerinti szakvéleménnyel rendelkezı - súlyos demens beteg ellátottak száma a jelentési idıpontban intézményi elhelyezésre várakozók száma a jelentési idıpontban intézményi elhelyezésre várakozókon belül a gondozási szükségletet igazoló szakvéleménnyel rendelkezık száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyekre bekerült ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyekrıl kikerült ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyeken elhelyezett - a külön jogszabály szerinti szakvéleménnyel rendelkezı - súlyos demens beteg ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyekrıl kikerült - a külön jogszabály szerinti szakvéleménnyel rendelkezı - súlyos demens beteg ellátottak száma a jelentési idıpontban az intézményi térítési díj összege Dátum: igazgató

18 - 4 - J E L E N T É S az intézmény férıhelyeinek változásáról (a jelentés ellátási típusonként teljesítendı egy példányban) Értesítem a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökét arról, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény székhely fogyatékos személyek rehabilitációs intézményében év hó utolsó napján a jelentési idıpontban betöltött férıhelyek száma a jelentési idıpontban betöltetlen férıhelyek száma a jelentési idıpontban intézményi elhelyezésre várakozók száma a jelentési idıpontban utógondozásban részesülı ellátottak száma a jelentési idıpontban külsı gondozónál utógondozásban részesülı ellátottak száma a jelentési idıpontban külsı intézményi férıhelyen utógondozásban részesülı ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyeken elhelyezett ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyekrıl kikerült ellátottak száma a jelentési idıpontban az intézményi térítési díj összege Dátum: igazgató

19 - 5 - J E L E N T É S az intézmény férıhelyeinek változásáról (a jelentés ellátási típusonként teljesítendı egy példányban) Értesítem a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökét arról, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény telephely pszichiátriai betegek lakóotthonában év hó utolsó napján a jelentési idıpontban betöltött férıhelyek száma a jelentési idıpontban betöltetlen férıhelyek száma a jelentési idıpontban intézményi elhelyezésre várakozók száma a jelentési idıpontban utógondozásban részesülı ellátottak száma a jelentési idıpontban külsı gondozónál utógondozásban részesülı ellátottak száma a jelentési idıpontban külsı intézményi férıhelyen utógondozásban részesülı ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyeken elhelyezett ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyekrıl kikerült ellátottak száma a jelentési idıpontban az intézményi térítési díj összege Dátum: igazgató

20 - 6 - J E L E N T É S az intézmény férıhelyeinek változásáról (a jelentés ellátási típusonként teljesítendı egy példányban) Értesítem a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökét arról, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény telephely fogyatékos személyek rehabilitációs célú lakóotthonában év hó utolsó napján a jelentési idıpontban betöltött férıhelyek száma a jelentési idıpontban betöltetlen férıhelyek száma a jelentési idıpontban intézményi elhelyezésre várakozók száma a jelentési idıpontban utógondozásban részesülı ellátottak száma a jelentési idıpontban külsı gondozónál utógondozásban részesülı ellátottak száma a jelentési idıpontban külsı intézményi férıhelyen utógondozásban részesülı ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyeken elhelyezett ellátottak száma a jelentési idıszakban intézményi férıhelyekrıl kikerült ellátottak száma a jelentési idıpontban az intézményi térítési díj összege Dátum: igazgató

21 - 7 - J E L E N T É S Fejlesztı felkészítı foglakoztatásról Értesítem a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökét arról, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény telephelyén év hó utolsó napján a jelentési idıpontban az ellátottak közül fejlesztı-felkészítı foglalkoztatásban részt vevık száma a jelentési idıpontban az ellátottak közül intézményi fejlesztı-felkészítı foglakoztatásban részt vevık száma a jelentési idıszak alatt az intézményben történı fejlesztı-felkészítı foglakoztatás során a kifizetéssel terhelt napok száma, 4 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt az intézményben történı fejlesztı-felkészítı foglakoztatás során a kifizetéssel terhelt napok száma, 5 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt az intézményben történı fejlesztı-felkészítı foglakoztatás során a kifizetéssel terhelt napok száma, 6 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt az intézményben történı fejlesztı-felkészítı foglakoztatás során a kifizetéssel terhelt napok száma, 7 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt az intézményben történı fejlesztı-felkészítı foglakoztatás során a kifizetéssel terhelt napok száma, 8 órás foglakoztatás a jelentési idıpontban az ellátottak közül külsı foglalkoztatónál fejlesztı-felkészítı foglakoztatásban részt vevık száma a jelentési idıszak alatt a külsı foglalkoztatónál történı fejlesztı-felkészítı foglakoztatás során a kifizetéssel terhelt napok száma, 4 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt a külsı foglalkoztatónál történı fejlesztı-felkészítı foglakoztatás során a kifizetéssel terhelt napok száma, 5 órás foglakoztatás

22 - 8 - a jelentési idıszak alatt a külsı foglalkoztatónál történı... fejlesztı-felkészítı foglakoztatás során a kifizetéssel terhelt napok száma, 6 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt a külsı foglalkoztatónál történı fejlesztı-felkészítı foglakoztatás során a kifizetéssel terhelt napok száma, 7 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt a külsı foglalkoztatónál történı fejlesztı-felkészítı foglakoztatás során a kifizetéssel terhelt napok száma, 8 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt a fejlesztı-felkészítı foglalkoztatásban részt vevık közül az intézménybıl külsı munkahelyre (védett foglalkoztatás, nyílt munkaerıpiac) kihelyezett személyek száma.. Dátum: igazgató

23 - 9 - J E L E N T É S Munka-rehabilitációs foglakoztatásról Értesítem a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökét arról, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény telephelyén év hó utolsó napján a jelentési idıpontban az ellátottak közül munka-rehabilitációban részt vevık száma a jelentési idıszak alatt a munka-rehabilitáció során foglalkoztatási jogviszonyban töltött napok száma, 4 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt a munka-rehabilitáció során foglalkoztatási jogviszonyban töltött napok száma, 5 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt a munka-rehabilitáció során foglalkoztatási jogviszonyban töltött napok száma, 6 órás foglakoztatás a jelentési idıszak alatt a munka-rehabilitációban részt vevık közül fejlesztı-felkészítı foglakoztatásban került személyek száma Dátum: igazgató

24 4.sz. melléklet A) Megállapodás minta idısotthoni ellátásban részesülık számára M E G Á L L A P O D Á S amely létrejött egyrészrıl:. másrészrıl: (az intézmény neve, címe, képviselıje neve, képviselet jogcíme), a.) az ellátást igénybe vevı: b.) az ellátást igénybe vevı törvényes képviselıje: név:... név:... lakcím:... postacím:... telefonszám:... telefonszám:... anyja neve:... anyja neve:... születési hely:... születési hely:... születési idı:... születési idı:... személyi ig.száma:... TAJ száma:... gondnokság foka: kizáró / korlátozó* között az alábbi tartalommal: 1.) Az ellátás idıtartama: (A képviseleti jogosultságot igazoló okiratot az intézmény másolatban ırzi a nyilvántartásában.) Az intézmény a szociális ellátást: a.).év..hó.. napjától kezdıdıen.év.hó.napjáig terjedı(határozott) idıre, vagy b.) határozatlan idıtartamra szólóan biztosítja*. 2.) Az intézmény szolgáltatásainak formája, módja és köre: a.) az ellátás formája: ápolást, gondozást nyújtó intézmény (Szt. 57. (2) a.) pontja),

25 b.) az ellátás típusa: idısek otthona (Szt. 67. (2)). Megállapodást kötı felek rögzítik, hogy az ellátott az ellátást a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézménye telephelyén veszi igénybe. Az intézmény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény szerinti teljes körő ellátást biztosítja az ellátást igénybe vevı számára. A teljes körő ellátás körébe az alábbi szolgáltatások tartoznak: a lakhatással összefüggı ellátás (bentlakás, főtés, világítás, melegvíz) napi háromszori étkeztetés, az ellátást igénybe vevı a bentlakásos intézményben saját ruházatát és textíliáját használja, azonban ha az ellátást igénybe vevı megfelelı mennyiségő és minıségő saját ruházattal nem rendelkezik, a teljes körő ellátás részeként nyújtott ruházat legalább három váltás fehérnemőt és hálóruhát, valamint az évszaknak megfelelı legalább két váltás felsı ruházatot és utcai cipıt - szükség szerint más lábbelit tartalmaz, egészségügyi ellátás, az ellátást igénybe vevı értékeinek, vagyontárgyainak megırzése, takarítás, mentálhigiénés ellátás. Az Ellátást biztosító kötelezettséget vállal arra, hogy az ellátás igénybevételétıl számított egy hónapon belül személyre szabott egyéni gondozási tervet készít, melyet évente értékel és aktualizál. Ha az ellátásban részesülı személy állapota miatt ápolásra is szorul, az egyéni gondozási terv részeként ápolási tervet kell készíteni. Az ápolási terv az ápoló-gondozó otthonban elhelyezett személy részére nyújtott, ápolási feladatok dokumentációja, amely az ápolásra szoruló személy állapotának javítására vonatkozó feladatokat, illetve az alkalmazható technikákat tartalmazza. 3.) Az ellátást igénybe vevı (törvényes képviselı) tájékoztatása: Az ellátást igénybe vevı (törvényes képviselı) tudomásul veszi az intézményvezetınek: az intézményben biztosított szolgáltatásra, az ellátást igénybe vevıt érintı, intézmény által vezetett nyilvántartásra, az ellátást igénybe vevı és hozzátartozója közötti kapcsolattartás rendjére, az érdekképviseleti fórum mőködésére és a panaszjog gyakorlásának módjára, az intézmény házirendjére. 4.) Az ellátást igénybe vevı, (törvényes képviselıje) kijelenti, hogy az adataiban, valamint az ellátásra való jogosultság feltételeiben való változtatásról, továbbá minden olyan körülményrıl, amely a személyi térítési díjfizetési kötelezettségét érinti (pl.: gondnokolt

26 jövedelmében bekövetkezett változás stb.), haladéktalanul tájékoztatja az intézményvezetıt. 5.) Az intézményvezetı köteles tájékoztatni az ellátást igénybe vevıt, illetve általa megjelölt hozzátartozóját. az ellátást igénybe vevı állapotáról, annak lényeges változásáról, az egészségügyi intézménybe való beutalásról, az ellátás ideiglenes szüneteltetésérıl, az ellátás biztosításában felmerült akadályoztatásról, az áthelyezés kezdeményezésérıl, kérelmezésérıl, a személyi térítési díjhátralék következményeirıl, a behajtás érdekében tett intézkedésekrıl, az intézmény által térítésmentesen biztosított alapgyógyszerek körérıl, valamint az egyéni gyógyszerköltség viselésének eseteirıl. 6.) A gondozott nyilatkozata a közeli (értesítendı) hozzátartozó megnevezésére vonatkozóan:., az értesítésbıl kizárt hozzátartozóra vonatkozóan:., az általa kötött tartási és öröklési szerzıdésrıl:., és a térítési díjfizetésre és a tartást, gondozást szerzıdésben vállaló kötelezettrıl: ) A személyi térítési díj megállapításának, fizetésének szabályai: 7.1. A személyi térítési díj az intézményt fenntartó önkormányzat rendeletében megállapított intézményi térítési díj és az ellátott jövedelmi és vagyoni helyzete, valamint a tartásra képes hozzátartozó tartási képessége alapján kerül megállapításra Az ellátásért fizetendı személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátottnak az Szt. 119/C. (3) bekezdése szerinti, a jegyzı által kiállított jövedelemigazolásban meghatározott jövedelmének a 80 %-át A személyi térítési díj összegérıl az intézményvezetı legkésıbb jelen megállapodás aláírásától számított harminc napon belül értesíti a térítési díj fizetésére kötelezettet Ha a térítési díj fizetésére kötelezett a személyi térítési díj összegét vitatja, az intézményvezetı erre vonatkozó értesítésének kézhezvételétıl számított nyolc napon belül a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökéhez fordulhat. Ilyen esetben a közgyőlés elnöke dönt a személyi térítési díj összegérıl A személyi térítési díjat a fenntartó határozattal állapítja meg, ha az ellátott Szt. 119/C. (3) bekezdése szerinti jövedelemigazolásban meghatározott jövedelmének a 80 %-a a teljes intézményi térítési díj megfizetésére nem elegendı, és az ellátott tartásra köteles és képes hozzátartozóval rendelkezik.

27 7.6. A térítési díj megfizetésére kötelezett az ellátásért a tárgyhónapot követı hó 10. napjáig köteles a személyi térítési díjat megfizetni az intézményhez Az ellátásban részesülı személy a két hónapot meg nem haladó távolléte idejére a megállapított személyi térítési díj 20 %-át fizeti. A távolléti napok naptári éves szinten összesíthetık. Nem minısül távollétnek a rendszeres hétvégi távollét Az ellátásban részesülı két hónapot meghaladó távolléte idejére: a) egészségügyi intézményben történı kezelésének tartamára a megállapított a személyi térítési díj 40 %-át, b) az a.) pont alá nem tartozó esetben a személyi térítési díj 60 %-át fizeti Ha a térítési díj fizetésére kötelezett a személyi térítési díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget, az intézményvezetı 15 napos határidı megjelölésével írásban felhívja a kötelezettet az elmaradt térítési díj megfizetésére. Ha a határidı eredménytelenül telt el, a díjhátralékot nyilvántartásba veszi és errıl negyedévenként tájékoztatja a Fejér Megyei Közgyőlés Elnökét, aki a hátralék behajtása iránt a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény, valamint az adózás rendjérıl szóló évi XCII. törvény rendelkezései alapján intézkedik. 8.) Az Ellátást biztosító kötelezettséget vállal arra, hogy a hatályos jogszabály alapján az intézmény által térítésmentesen biztosított alapgyógyszerek körérıl részletes és pontos tájékoztatást ad az Ellátott részére. Az Ellátott tudomásul veszi, hogy az ezen kívül szükséges gyógyszerei ideértve a gyógyszerért külön jogszabály alapján dobozonként fizetendı díj költségét is, gyógyászati segédeszközei finanszírozásáról maga gondoskodik, a külön jogszabályban meghatározott esetek kivételével. 9.) Az ellátást igénybe vevı és hozzátartozója az intézmény részérıl fennálló kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban panaszt terjeszthet elı az intézményvezetıhöz. A panasz elbírálására jogosult 15 napon belül tájékoztatja a panasztevıt intézkedésérıl. Ha a panasztevı a megtett intézkedéssel nem ért egyet, vagy a panasz kivizsgálására jogosult nem intézkedik, a panasztevı az intézkedés kézhezvételétıl számított 8 napon belül Fejér Megyei Közgyőlés Elnökéhez fordulhat a jogorvoslattal. 10.) Az intézményi jogviszony megszőnik: - az intézmény jogutód nélküli megszőnésével (ez esetben az intézmény fenntartóját elhelyezési kötelezettség terheli az ellátást igénybevevıvel szemben), - a jogosult halálával, - határozott idejő intézeti elhelyezés esetén a megjelölt idıtartam lejártával, kivéve, ha az évi III. törvény rendelkezései alapján az elhelyezés idıtartama meghosszabbítható. 11.) Az intézményvezetı az intézményi jogviszonyt megszőnteti: - ha a jogosult, illetve törvényes képviselıje az ellátás megszüntetésére kérelmet nyújt be, - ha jogosult másik intézménybe történı elhelyezése indokolt (Szakértıi Bizottság javaslata alapján),

28 - ha jogosult intézményi elhelyezése nem indokolt (Szakértıi Bizottság javaslata alapján), - ha jogosult a házirendet súlyosan megsérti. 12.) Jelen megállapodás módosítására az intézményvezetı és az ellátást igénybe vevı (törvényes képviselıje) közös megegyezése alapján kerülhet sor. 13.) Az intézményi jogviszony megszőnésekor az intézményvezetı egyezteti az ellátást igénybevevıvel (törvényes képviselıjével) az intézményi jogviszony megszőnéséig fizetendı térítési díj összegét, az intézményi tárgyi eszközeiben okozott kár megtérítését, továbbá elszámol az ellátott személyi leltárával. 14.) Az intézményvezetı és az ellátást igénybe vevı (törvényes képviselıje) kijelenti, hogy vitás kérdéseiket elsısorban tárgyalás útján rendezik. Jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvrıl szóló évi IV. törvény rendelkezései az irányadók. Kelt: ellátást igénybevevı törvényes képviselı az intézmény képviseletében Jóváhagyólag:. intézményvezetı * (a megfelelı szövegrész aláhúzandó).

29 B) Megállapodás minta pszichiátriai betegek otthona ellátást igénybe vevık számára: M E G Á L L A P O D Á S amely létrejött egyrészrıl:. másrészrıl: (az intézmény neve, címe, képviselıje neve, képviselet jogcíme), a.) az ellátást igénybe vevı: b.) az ellátást igénybe vevı törvényes képviselıje: név:... név:... lakcím:... postacím:... telefonszám:... telefonszám:... anyja neve:... anyja neve:... születési hely:... születési hely:... születési idı:... születési idı:... személyi ig.száma:... TAJ száma:... gondnokság foka: kizáró / korlátozó* között az alábbi tartalommal: 1.) Az ellátás idıtartama: (A képviseleti jogosultságot igazoló okiratot az intézmény másolatban ırzi a nyilvántartásában.) Az intézmény a szociális ellátást: a.).év..hó.. napjától kezdıdıen.év.hó.napjáig terjedı(határozott) idıre, vagy b.) határozatlan idıtartamra szólóan biztosítja*. 2.) Az intézmény szolgáltatásainak formája, módja és köre: az ellátás formája: ápolást, gondozást nyújtó intézmény (Szt. 57. (2) a.) pontja), az ellátás típusa: pszichiátriai betegek otthona (Szt. 67. (2))

30 Megállapodást kötı felek rögzítik, hogy az ellátott az ellátást a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézménye telephelyén veszi igénybe. Az intézmény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény szerinti teljes körő ellátást biztosítja az ellátást igénybe vevı számára. A teljes körő ellátás körébe az alábbi szolgáltatások tartoznak: a lakhatással összefüggı ellátás (bentlakás, főtés, világítás, melegvíz) napi háromszori étkeztetés, az ellátást igénybe vevı a bentlakásos intézményben saját ruházatát és textíliáját használja, azonban ha az ellátást igénybe vevı megfelelı mennyiségő és minıségő saját ruházattal nem rendelkezik, a teljes körő ellátás részeként nyújtott ruházat legalább három váltás fehérnemőt és hálóruhát, valamint az évszaknak megfelelı legalább két váltás felsı ruházatot és utcai cipıt - szükség szerint más lábbelit tartalmaz, egészségügyi ellátás, az ellátást igénybe vevı értékeinek, vagyontárgyainak megırzése, takarítás, mentálhigiénés ellátás. Az Ellátást biztosító kötelezettséget vállal arra, hogy az ellátás igénybevételétıl számított egy hónapon belül személyre szabott egyéni gondozási tervet készít, melyet évente értékel és aktualizál. Ha az ellátásban részesülı személy állapota miatt ápolásra is szorul, az egyéni gondozási terv részeként ápolási tervet kell készíteni. Az ápolási terv az ápoló-gondozó otthonban elhelyezett személy részére nyújtott, ápolási feladatok dokumentációja, amely az ápolásra szoruló személy állapotának javítására vonatkozó feladatokat, illetve az alkalmazható technikákat tartalmazza. 3.) Az ellátást igénybe vevı (törvényes képviselı) tájékoztatása: Az ellátást igénybe vevı (törvényes képviselı) tudomásul veszi az intézményvezetınek: az intézményben biztosított szolgáltatásra, az ellátást igénybe vevıt érintı, intézmény által vezetett nyilvántartásra, az ellátást igénybe vevı és hozzátartozója közötti kapcsolattartás rendjére, az érdekképviseleti fórum mőködésére és a panaszjog gyakorlásának módjára, az intézmény házirendjére. 4.) Az ellátást igénybe vevı, (törvényes képviselıje) kijelenti, hogy az adataiban, valamint az ellátásra való jogosultság feltételeiben való változtatásról, továbbá minden olyan körülményrıl, amely a személyi térítési díjfizetési kötelezettségét érinti (pl.: gondnokolt jövedelmében bekövetkezett változás stb.), haladéktalanul tájékoztatja az intézményvezetıt.

(módosításokkal egységes szerkezetben)

(módosításokkal egységes szerkezetben) Letenye Város Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2008. (IV. 3.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról (módosításokkal egységes szerkezetben) A szociális

Részletesebben

(4) 5 A gyermek átmeneti gondozása az annak alapjául szolgálók fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart.

(4) 5 A gyermek átmeneti gondozása az annak alapjául szolgálók fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart. Gárdony Város Önkormányzat Képviselı-testületének 1/2000. (I. 30.) számú rendelete a gyermekek átmeneti gondozása keretében megvalósítandó helyettes szülıi tevékenységrıl 1 (az idıközbeni módosításokkal

Részletesebben

A nappali ellátás igénybevételének módja

A nappali ellátás igénybevételének módja Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14 / 2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthonában igénybe vehető nappali ellátásról és azok térítési díjáról Dabas

Részletesebben

I. A rendelet célja. II. A rendelet hatálya

I. A rendelet célja. II. A rendelet hatálya Takácsi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2013. (II. 19.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról

Részletesebben

1.. A rendelet célja

1.. A rendelet célja MIHÁLYFA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013.(XII.13.)RENDELETE A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjáról. A Képviselő-testület

Részletesebben

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe.

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe. Vaja város képviselő testületének 7/2018 (VI.14..) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások és szakosított ellátások helyi szabályairól Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete 31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról, valamint az egyéb gyermekvédelmi ellátási formákról szóló 67/1997. (XII.29.) sz. önk. rendelet módosításáról

Részletesebben

KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 16/2013.(X.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL

KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 16/2013.(X.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 16/2013.(X.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL Kál Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testülete a Szociális

Részletesebben

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete,

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA /2008. ( ) rendelete

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA /2008. ( ) rendelete DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA /2008. ( ) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat

Részletesebben

A 8/2009.(VI.30) számú rendelettel módosított egységes szerkezetbe foglalt szövege

A 8/2009.(VI.30) számú rendelettel módosított egységes szerkezetbe foglalt szövege Piliscsév község Önkormányzatának 1/2009.(II.27.) számú, a Piliscsév község Önkormányzat által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó, illetve oktatási intézményeknél történı szolgáltatások igénybevételérıl

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 e-mail: molnarpeter@pr.hu Tárgyalja: Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság Ügyrendi Bizottság Szociális, Egészségügyi

Részletesebben

(3) A rendelet hatálya kiterjed a 7/A. és 7/B. -ok tekintetében Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott köznevelési intézményekre.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a 7/A. és 7/B. -ok tekintetében Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott köznevelési intézményekre. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 26/2014. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a köznevelési intézményekben nyújtott gyermekétkeztetés

Részletesebben

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2007. (VI.27.)Ör a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Apátfalva Község Önkormányzat

Részletesebben

11/2008./IV.24./ számú. r e n d e l e t e A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL

11/2008./IV.24./ számú. r e n d e l e t e A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL TÓSZEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2008./IV.24./ számú r e n d e l e t e A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL 2 Tószeg község önkormányzati képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Kihirdetve: március 18. Kifüggesztve: március április 2. Józan Judit jegyzı. 13/2011. (III.31.) ÖR április 1.

Kihirdetve: március 18. Kifüggesztve: március április 2. Józan Judit jegyzı. 13/2011. (III.31.) ÖR április 1. Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselı-testületének 10/2011. (III. 18.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételérıl, valamint a fizetendı térítési díjakról

Részletesebben

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Kiskunmajsa Város Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló többször

Részletesebben

K É R E L E M. 2. Szolgáltatás típusa: 3. Milyen idıponttól kéri a szolgáltatás biztosítását: 200. hó nap. Dátum: 200 év hó nap

K É R E L E M. 2. Szolgáltatás típusa: 3. Milyen idıponttól kéri a szolgáltatás biztosítását: 200. hó nap. Dátum: 200 év hó nap Tiszavasvári Szociális-, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgáltató Központ 4440 Tiszavasvári, Vasvári Pál út 87. Jelzırendszeres házi segítségnyújtás Telephely: 4440 Tiszavasvári, Hısök út 38. K É R E

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

A rendelet célja, hatálya, ellátási formák 1..

A rendelet célja, hatálya, ellátási formák 1.. Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselı-testületének a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 7/2004. (II.12.) rendelete (egységes szerkezetben) Magyarpolány Község Önkormányzatának Képviselıtestülete

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója - mint a társaság képviselője

Részletesebben

A rendelet hatálya. A személyes gondoskodás formái

A rendelet hatálya. A személyes gondoskodás formái Buj Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról Buj Község

Részletesebben

Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez

Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név: Születési neve: Anyja neve: Születési helye, időpontja: Lakóhelye: Tartózkodási helye: Állampolgársága: Bevándorolt,

Részletesebben

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 53-73/2011.ikt.sz. 6. sz. napirendi pont Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT a HARMÓNIA Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon

Részletesebben

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról

Részletesebben

Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e

Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról (a módosításokkal egységes szerkezetben) A képviselő-testület

Részletesebben

Muhariné Mayer Piroska sk. aljegyzı

Muhariné Mayer Piroska sk. aljegyzı Elıterjesztés 3. Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. február 1-i ülésére Tárgy: Közösségi ellátások és pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek nappali ellátásának biztosítására

Részletesebben

Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21.

Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21. TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bentlakásos intézményekben nyújtott ellátások, a szakosított ellátások és* igénybevételüknek módja, eljárása

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. születési neve: lakcíme: telefonszáma: anyja neve: születési helye, ideje: személyi igazolvány száma: TAJ száma: nyugdíjas törzsszáma:

MEGÁLLAPODÁS. születési neve: lakcíme: telefonszáma: anyja neve: születési helye, ideje: személyi igazolvány száma: TAJ száma: nyugdíjas törzsszáma: 3/A. melléklet a 4/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelethez MEGÁLLAPODÁS Mely létrejött egyrészről az Enyingi Egyesített Szociális Intézmény, mint ellátást nyújtó intézmény (továbbiakban: ellátást nyújtó

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a Humánszolgáltató Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások

Részletesebben

Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. 115.

Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. 115. Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. (2) A térítési díjat az e törvényben meghatározottak

Részletesebben

I. fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya A személyes gondoskodást nyújtó ellátások 2.

I. fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya A személyes gondoskodást nyújtó ellátások 2. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016. (II. 12.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési

Részletesebben

Kérelem a Támogató Szolgálat szolgáltatásainak igénybevételéhez

Kérelem a Támogató Szolgálat szolgáltatásainak igénybevételéhez Tiszavasvári Szociális-, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgáltató Központ 4440 Tiszavasvári, Vasvári Pál út 87. Telefon: 42/520-002, 520-003 Támogató Szolgálat 4440 Tiszavasvári, Kabay János út 23. Telefon:

Részletesebben

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról egységes szerkezetben a 14/2015.(VI.25.), valamint a 28/2015.(XII.17.),

Részletesebben

Zalaszántó község Önkormányzati Képviselı-testülete. 6/2004. (VII. 14.) számú R E N D E L E T E

Zalaszántó község Önkormányzati Képviselı-testülete. 6/2004. (VII. 14.) számú R E N D E L E T E Zalaszántó község Önkormányzati Képviselı-testülete 6/2004. (VII. 14.) számú R E N D E L E T E az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról (Egységes szerkezetben.) Egységes szerkezetbe

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (III. 04.) önkormányzati rendelete a szociális szolgáltatásokról, és azok igénybevételi szabályairól 1 Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő

Részletesebben

ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének

ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének 14/2008.(V.1.) ÖR RENDELETE A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról azok igénybevételérıl és a fizetendı térítési díjakról 1 Aszód Város Önkormányzat

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

II. Általános rendelkezések

II. Általános rendelkezések Sárvár város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006. (III.17.) számú rendelete az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjáról

Részletesebben

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (IX. 18.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1.

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (IX. 18.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (IX. 18.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések 1 Módosította: 35/2008.(XI.25.) MÖK sz. rendelet (csak a 4.sz. Mellékletet), 1/2009.(II.24.) MÖK sz. rendelet, a 10/2009.(V.27.) MÖK sz. rendelet (csak a 4.sz. Melléklet), a 13/2009.(VI.30.) MÖK sz. rendelet

Részletesebben

2. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság

2. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság 8/2010. (IX. 3.) NEFMI rendelet egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Hatályosság: 2010.09.03 - A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.

Részletesebben

Budapest Főváros Terézváros Önkormányzat 11/2000. (V. 8.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról.

Budapest Főváros Terézváros Önkormányzat 11/2000. (V. 8.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról. Budapest Főváros Terézváros Önkormányzat 11/2000. (V. 8.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról Módosítások: a) 3/2001. (II. 7.) ör. b) 38/2002. (XI. 22.) ör. c) 13/2004.

Részletesebben

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Kartal Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről

Részletesebben

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelmet az intézmény vezetőjénél vagy a telephely vezetőjénél kell benyújtani.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelmet az intézmény vezetőjénél vagy a telephely vezetőjénél kell benyújtani. Hunya Község Önkormányzat Képviselő - testületének 4/2012. (II.17.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról Hunya

Részletesebben

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1.

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása,

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása, Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 1. oldal Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 Az államháztartásról

Részletesebben

3. A gyermekétkeztetési térítési díj napi összegét a 2. melléklet tartalmazza.

3. A gyermekétkeztetési térítési díj napi összegét a 2. melléklet tartalmazza. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2015. (lll. 31) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások és a köznevelési intézményekben biztosított

Részletesebben

I. FEJEZET. A rendelet hatálya

I. FEJEZET. A rendelet hatálya 1 JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 3/2008. (II.28.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó, gyermekjóléti alapellátásokról és az igénybevétel feltételeirıl, valamint a fizetendı

Részletesebben

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról 6/2012.(II.29.), 6/2013 (IV.15.) 3/2014. (II.26.)

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. ELİTERJESZTÉS

Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. ELİTERJESZTÉS Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. Tisztelt Képviselı-testület! ELİTERJESZTÉS Jánosháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete 2010. augusztus 3-i ülésére 3. számú napirendi

Részletesebben

Ebéd térítési díj/adag (Ft)

Ebéd térítési díj/adag (Ft) Bezi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Központjában 2010. évben fizetendő térítési díjakról szóló 6/2010. (IX.09.) rendelete Bezi Község Önkormányzata

Részletesebben

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. szeptember 24-ei ülésére

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. szeptember 24-ei ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés Elnöke VI. 1580/2009. E LİT E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. szeptember 24-ei ülésére Tárgy: A Komárom Esztergom Megyei Önkormányzat által

Részletesebben

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET 1 Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról 1 1 Egységes szerkezetbe foglalva: 27/2011.(XII.22.)

Részletesebben

Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testülete

Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testülete Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testülete Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2008.(IV.16.) rendelete a szociális rászorultságtól függı pénzbeli és természetbeli ellátásokról és

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye. Szám: 02/154-6/2010. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

SAJTOSKÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 20 / 2005/ XII.28. / SZÁMÚ RENDELETE A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL /EGYSÉGES SZERKEZET/

SAJTOSKÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 20 / 2005/ XII.28. / SZÁMÚ RENDELETE A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL /EGYSÉGES SZERKEZET/ SAJTOSKÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 20 / 2005/ XII.28. / SZÁMÚ RENDELETE A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL /EGYSÉGES SZERKEZET/ Sajtoskál község Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJ SZÁMÍTÁS 2015. ÉVRE SZAKFELADATONKÉNT

INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJ SZÁMÍTÁS 2015. ÉVRE SZAKFELADATONKÉNT GONDOZÁSI KÖZPONT 2626 Nagymaros Vasút u.6. JAVASLAT NAGYMAROS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. ÉVRE SZÓLÓ SZEMÉLYES GONDODKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL, AZ IGÉNYBEVÉTELÜK MÓDJÁRÓL

Részletesebben

Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Szociális Bizottsága 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Tel: 35/ 550-100

Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Szociális Bizottsága 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Tel: 35/ 550-100 Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Szociális Bizottsága 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Tel: 35/ 550-100 KÉRELEM ÉTKEZTETÉS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ I. 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név:... Születési

Részletesebben

(A 39/2015. (Xl.24.) módosító rendelettel, valamint a 16/2016. (lll.22.) módosító rendelettel egységes szerkezetben.)

(A 39/2015. (Xl.24.) módosító rendelettel, valamint a 16/2016. (lll.22.) módosító rendelettel egységes szerkezetben.) Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2015. (lll.31) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások és a köznevelési intézményekben biztosított

Részletesebben

Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 10 /2007. ( VI.27. ) sz. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozásáról

Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 10 /2007. ( VI.27. ) sz. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozásáról Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 10 /2007. ( VI.27. ) sz. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozásáról Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testülete a szociális igazgatásról

Részletesebben

ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA

ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA 2 Útkeresés Segítı Szolgálat Székhelye: Dunaújváros Bartók B. út 6/B A szabályzat kiterjed intézmény keretében mőködı ellátásokra

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Egységes szerkezetbe a 6/2016. (III.31.) önkormányzati rendelettel Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 22/2009.(VIII.27.) Kt. számú rendelete A gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásáról

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 22/2009.(VIII.27.) Kt. számú rendelete A gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásáról Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 22/2009.(VIII.27.) Kt. számú rendelete A gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásáról Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 25/2014. (VI.30.) Ör, a 15/2015.(III.26.) Ör, a 23/2015. (V.28.) Ör, a 33/2015. (X.29.) Ör., az 5/2016. (II.25.) Ör., a 7/2017. (II.23.) a 7/2018.

Részletesebben

M E G Á L L A P O D Á S

M E G Á L L A P O D Á S 2.sz. melléklet M E G Á L L A P O D Á S személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás ÉTKEZTETÉS - biztosítása tárgyában Ikt.sz.: mely létrejött egyrészről a Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti

Részletesebben

ZALALÖVŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

ZALALÖVŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK ZALALÖVŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2013.(VI.28.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, és a fizetendő térítési díjakról Zalalövő

Részletesebben

Módosítva a 8/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelettel bezárólag

Módosítva a 8/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelettel bezárólag Egységes szerkezetben Módosítva a 8/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelettel bezárólag Balatonfőzfı Város Önkormányzat Képviselı-testületének 25/2005. (X.28.) rendelete a SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ

Részletesebben

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hatályos 2010. január 1-től A szociális igazgatásról

Részletesebben

Káptalantóti Község Önkormányzata Képviselı-testülete 10/2012. (XI.22.) önkormányzati rendelete a Falugondnoki szolgálatról

Káptalantóti Község Önkormányzata Képviselı-testülete 10/2012. (XI.22.) önkormányzati rendelete a Falugondnoki szolgálatról Káptalantóti Község Önkormányzata Képviselı-testülete 10/2012. (XI.22.) önkormányzati rendelete a Falugondnoki szolgálatról Káptalantóti Község Önkormányzata Képviselı-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Szociális étkeztetés

Szociális étkeztetés MAGYARGÉC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Rákóczi út 75. Szociális étkeztetés Szakmai programja Ellátási terület: Magyargéc Készítette: Jandala Tiborné szociális ügyintézı 2 Étkeztetés Magyargéc Község Önkormányzata

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés december 20-ai ülésére

ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés december 20-ai ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés Elnöke ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. december 20-ai ülésére Tárgy: Ellátási szerzıdés kötése az Esıemberekért Egyesülettel Elıterjesztı: Dr.

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. Szem. ig. száma: TAJ száma: között az alábbi feltételek mellett:

MEGÁLLAPODÁS. Szem. ig. száma: TAJ száma: között az alábbi feltételek mellett: MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről a Hajdúsági Szociális Nonprofit Kft. 4080 Hajdúnánás Fürdő u. 1. (továbbiakban fenntartó) képviseletében Verdó György ügyvezető igazgató fenntartásában működő Hajdúsági

Részletesebben

Szálkai Önkormányzat 9/2006. (VI.14.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról, a módosításokkal egységes szerkezetben

Szálkai Önkormányzat 9/2006. (VI.14.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról, a módosításokkal egységes szerkezetben Szálkai Önkormányzat 9/2006. (VI.14.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról, a módosításokkal egységes szerkezetben Bevezető rész Szálka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete, a 16/2017. (VII.3.), valamint a 10/2018. (IV.4.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szövege a Humánszolgáltató

Részletesebben

b) szociális foglalkoztatás: az ellátottak Szt. szerinti szociális foglalkoztatása,

b) szociális foglalkoztatás: az ellátottak Szt. szerinti szociális foglalkoztatása, 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet a fogyatékos személyek alapvizsgálatáról, a rehabilitációs alkalmassági vizsgálatról, továbbá a szociális intézményekben ellátott személyek állapotának felülvizsgálatáról

Részletesebben

A Kormány. /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e

A Kormány. /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e Melléklet a 2077-1/2006. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e TERVEZET a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.)

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 25/2014. (VI.30.) Ör, a 15/2015.(III.26.) Ör, a 23/2015. (V.28.) Ör, a 33/2015. (X.29.) Ör., az 5/2016. (II.25.) Ör., a 7/2017. (II.23.) a 7/2018.

Részletesebben

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat. 10 /2001. (V. 25.) rendelete

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat. 10 /2001. (V. 25.) rendelete Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 10 /2001. (V. 25.) rendelete A személyes gondoskodást nyújtó helyi gyermekvédelmi ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról.

Részletesebben

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja:

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja: Székkutas Község Önkormányzat egységes szerkezetbe foglalt 8/1993. (VI. 26.) ktr. számú rendelete a szociális törvény alapján biztosított Személyes gondoskodás formáiról Székkutas Község Önkormányzat képviselőtestülete

Részletesebben

Térítési díj. - Változások 2015.

Térítési díj. - Változások 2015. Térítési díj - Változások 2015. A megismerés térben és időben végtelen. Vedd ki a számot a dolgokból, és minden összeomlik. Sevillai Szent Izidor 2 Alapvető jogszabályok: A szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

ZALALÖVŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

ZALALÖVŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK ZALALÖVŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2013.(VI.28.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, és a fizetendő térítési díjakról (Egységes

Részletesebben

A R 3. sz. melléklete az alábbiak szerint módosul:

A R 3. sz. melléklete az alábbiak szerint módosul: Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testülete 6/2011. (IV.11.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról szóló 25/1999. (IX.18.) KT. rendelet

Részletesebben

Kihirdetve: június 16. Kifüggesztve: június július 1. Dr. Kelemen Henrietta jegyző

Kihirdetve: június 16. Kifüggesztve: június július 1. Dr. Kelemen Henrietta jegyző 1 Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/017. (VI.16.) önkormányzati rendelete a gyermekjóléti és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő

Részletesebben

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgy

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgy Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyőlésének../2009. (II. 23.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendı térítési díjakról szóló 6/2008.

Részletesebben

Sárospatak Város Jegyzıjétıl

Sárospatak Város Jegyzıjétıl Sárospatak Város Jegyzıjétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu E L İ T E R J E S Z T É S a Képviselı-testület 2009.. február 27-én tartandó

Részletesebben

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A lap 1. Az ellátást igénybe vevı adatai: Név:... Születési neve:.. Anyja neve:... Születési helye, idıpontja: Lakóhelye:. Tartózkodási

Részletesebben

az egyes gyermekvédelmi ellátásokról

az egyes gyermekvédelmi ellátásokról 1 Jánossmorja Város Önkormányzata Képviselı testületének 6/2007. (III.1.) rendelete az egyes gyermekvédelmi ellátásokról Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a gyermekek védelmérıl és

Részletesebben

Görcsönydoboka Község Önkormányzat Képviselő-testület. 11/2004.(VII.10.) rendelete A GYERMEKEK VÉDELMÉRŐL ÉS A GYÁMÜGYI IGAZGATÁSRÓL

Görcsönydoboka Község Önkormányzat Képviselő-testület. 11/2004.(VII.10.) rendelete A GYERMEKEK VÉDELMÉRŐL ÉS A GYÁMÜGYI IGAZGATÁSRÓL Görcsönydoboka Község Önkormányzat Képviselő-testület 11/2004.(VII.10.) rendelete A GYERMEKEK VÉDELMÉRŐL ÉS A GYÁMÜGYI IGAZGATÁSRÓL Görcsönydoboka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

bekezdésben foglaltakon túlmenően a kiterjed Gyvt. 4. (2)-(4) bekezdésében foglalt gyermekekre, személyekre is.

bekezdésben foglaltakon túlmenően a kiterjed Gyvt. 4. (2)-(4) bekezdésében foglalt gyermekekre, személyekre is. Szilvásvárad községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2008.(VI.25.) RENDELETE a gyermekvédelem helyi végrehajtási szabályairól (Egységes szerkezetbe foglalva a módosítására hozott 22/2008. (VIII.

Részletesebben

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki:

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki: Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2012. (II.16.) önkormányzati rendelete A Nagyközségi Szociális Gondozási Központ Intézmény Cibakháza Székhely által nyújtott szociális ellátások

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 10/2018. (VI. 01.) Önkormányzati Rendelete

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 10/2018. (VI. 01.) Önkormányzati Rendelete Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 10/2018. (VI. 01.) Önkormányzati Rendelete a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Kisszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2015.(III.30.) önkormányzati rendelete

Kisszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2015.(III.30.) önkormányzati rendelete Kisszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015.(III.30.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről Kisszállás Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Kivonat. mely készült a Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának 2011. szeptember 20. napján megtartott ülésének jegyzıkönyvébıl

Kivonat. mely készült a Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának 2011. szeptember 20. napján megtartott ülésének jegyzıkönyvébıl 59/2011. (IX. 20.) CsKTT. 16-5633-4/2011 Tárgy: Csanytelek, Baross Gábor u. 2. sz. alatti ingatlan használatba vétele Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa megtárgyalta Csanytelek, Baross

Részletesebben

ORDACSEHI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelete. a szociális ellátások helyi szabályozásáról

ORDACSEHI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelete. a szociális ellátások helyi szabályozásáról ORDACSEHI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról Ordacsehi Község Önkormányzatának Képviselı-testülete a szociális

Részletesebben

JÁSZDÓZSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

JÁSZDÓZSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Egységes szerkezet JÁSZDÓZSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Képviselő - testülete 5/2009.(II.13) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő

Részletesebben

a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyőlése 2008. április 24-ei ülésére

a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyőlése 2008. április 24-ei ülésére Szám: 02/114-14/2008. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŐLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELİTE RJE SZTÉ S a Veszprém Megyei

Részletesebben

I. Fejezet. A rendelet hatálya 2.

I. Fejezet. A rendelet hatálya 2. Mikebuda Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2012. (V.02.) önkormányzati rendelete a gyermekek részére nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokról, valamint a személyes gondoskodás nyújtó

Részletesebben