Szeparációs szorongás (Sz)elektív mutizmus

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szeparációs szorongás (Sz)elektív mutizmus"

Átírás

1 A sajátos nevelési igényű gyerekek körében előforduló magatartási- és viselkedészavarok, és ezek családon belüli kezelése Előadó: Németh Bernadett pszichológus Füzesabony, február 1.

2 A Közoktatási Törvény alapján 121. (1) E törvény alkalmazásában 29. sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján a) testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, b) pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavar); (1993. évi. LXXIX. tv. a közoktatásról 121..(1) bekezdés 29. pont) A problémák hátterében leggyakrabban a SZORONGÁS áll. A szorongás életkori megnyilvánulásai óvodáskorban Speciális lélektani tünetcsoportok Szeparációs szorongás (Sz)elektív mutizmus Motórium zavarai Hiperaktivitás Ujjszopás, körömrágás ( rossz szokások ) 2.

3 Űrítési zavarok Bevizelés Bekakilás Beszédzavar Dadogás fixálódása A szorongás életkori megnyilvánulásai kisiskolás korban Speciális tünetcsoportok Iskolafóbia (szeparációs szorongás) Teljesítmény- és szociális szorongás Szomatizáció Magatartászavarok Alvászavarok Étkezési zavarok Pszichogén soványság Elhízás 3.

4 A sajátos nevelési igényű gyerekek körében előforduló pszichológiai problémák I. A viselkedés zavarai I.1. Magatartászavarok I.2 Hiperaktivitás II. A pszichés fejlődés zavarai II.1. Szelektív mutizmus II.2. Autizmus I. A Viselkedés zavarai I. 1. Magatartászavarok A magatartászavarok definíciója: Visszatérő és tartós agresszív, vagy dacos magatartás. A kornak megfelelő szociális elvárások durva áthágásához vezet. Minimum 6 hónapig fenn kell állnia ahhoz, hogy diagnosztizálható legyen. A magatartászavaros gyermek jellemzői Extrém mértékű harciasság, Fenyegetőzés, kíméletlen viselkedés (emberekkel, állatokkal), Tulajdonnal szembeni destrukció (tör-zúz), Iskolakerülés vagy csavargás, Indulatkitörések, Szófogadatlanság. 4.

5 (Ezek többszöri előfordulása a diagnózis feltétele.) A háttérben meghúzódó lehetséges okok Külső faktorok Társadalmi faktorok TV, számítógép Szülők Belső faktorok Biológiai tényezők Pszichés faktorok A magatartászavarok felosztása A viselkedés egészét érintő zavarok A viselkedés egy részét érintő zavarok A viselkedés egy részét érintő zavarok Szervi- vagy fiziológiai funkciókhoz kapcsolható zavarok Pszichoszomatikus reakciók Neurotikus konfliktus Teljesítményzavar Szervi- vagy fiziológiai funkciókhoz kapcsolható zavarok 1. Körömrágás Szimbolikája: szeretteinktől való elszakadás. A nagyon kötelességtudó, teljesítő gyerekekre jellemző. Beilleszkedési problémák / elhanyagolás esetén. 5.

6 Nagyon erős belső tilalmi rendszer jellemzi. Erős szorongást jelez. Ha megváltoznak a körülmények, legtöbbször magától megszűnik. 2. Tic Def: a vázizomzat adott izomcsoportjának gyors, ismétlődő, cél és szándék nélküli mozgása. Rendszertelen időközönként jelentkezik. Intenzitása szorongásmentes helyzetben csökken. Sokszor társul egyéb tünetekkel. Háttere: idegrendszer működésének zavara. Kezelés: Nem szabad figyelmeztetni! Negatív gyakorlás. Gyógyszeres (ha lehet, kerülni kell). 3. Éjszakai bevizelés (Enuresis nocturna) Oka lehet: szervi / pszichikus Háttere: 1. osztályba lépés Testvér megszületése Nevelőotthon Kezelés: Pszichoterápia Szülők hozzáállásának változtatása elfogadás, gyengédség szorongás csökken Rendszeres éjszakai ébresztés 4. Alvászavarok Inszomnia: alváselégtelenség Hiperszomnia: aluszékonyság Paraszomnia: az elalvási-felébredési folyamat kisiklása 6.

7 III. Ébredési zavarok Kóros álomittasság: (zavartan ébred, időben-térben dezorientált, meglassúbbodott beszéd és gondolkodás, reakcióképesség gyenge, inadekvát magatartás és tárgyhasználat.). Szomnambulizmus: alvajárás (utólagos amnéziával). Pavor nocturnus: éjszakai felriadás (rémület, kiabálás, pánik-tünetek, zavartság). Rendszerint utólagos amnézia, de maradhatnak emléktöredékek. Hátterében szorongásos kórkép. IV. REM-alvással kapcsolatos paraszomniák Lidérces szorongásos álmok: rendszerint ébresztik az embert. Hipermotoros tünetek: az alvó lejátssza álmait. Hová vezethet a magatartászavar? Deviáns személyiségfejlődés: Disszociális = nem megfelelő magatartás. Asszociális = különc. Antiszociális = bűnöző. Deviáns, kriminális életpálya. Szociális lecsúszás. Jó a prognózisa, ha a szülő kitartóan támogatja, szeretetteljes, türelmes vele. Jobb a kilátása, ha magasabb az IQ és jók a szociális készségei. Hogyan bánjunk a magatartászavaros gyermekkel? Nagyon fontos a szeretetteljes odafordulás! Türelmesnek, kitartónak kell lennünk! Támogatni lelkileg! Biztonságos, és megfelelő határokat szabó környezetet kell biztosítani számára! 7.

8 Következetesség!!! I. 2. Hiperaktivitás MCD (Minimális Celebrális Diszfunkció) POS (Pszicho-Organikus Szindróma) Fimota (figyelemzavar, mozgászavar, tanulászavar) Minimális Celebrális Diszfunkció? A központi idegrendszer hibás működése. Háttere: genetika, és a születés időszakában történt károsodás. Ennek pszichés tünete a hiperaktivitás. (Ez a 80-as évek túlhaladott elképzelése volt.) Két típusa: V. Szituatív VI. Valódi Mai elképzelés: VII. A szervezet általános izgalmi szintje alacsony. VIII. Ingerkereső magatartás. A hiperaktivitás jellemzői Nagy a mozgásigénye. Rosszul tűri a monotóniát. Nagy benne az újdonság iránti igény. Ami más gyerekek esetében reflexszerű, az részükről koncentrációt igényel. Több fiú van, mint lány (4-5-ször). Legnagyobb részben iskolakezdés után diagnosztizálják. Az iskolai normarendszer hozza felszínre. Teljesítménye nagyon hullámzó. A nyugtatótól válik izgatottá, és a stimulánsok nyugtatják meg. 8.

9 Tünetcsoportok 1. Figyelemzavar (3 tünet kell a diagnózishoz) Gyakran nem tudja befejezni, amit elkezd. Nem figyel oda. Figyelme könnyen elterelhető. Képtelen koncentrálni. Nem tud tartósan egy játékkal játszani. 2. Impulzivitás (3 tünet kell a diagnózishoz) Előbb cselekszik, mint ahogy gondolkodik. Gyakran és gyorsan vált tevékenységet. Feladatait képtelen megszervezni. Túl sok ellenőrzést igényel. Türelmetlen. 3. A mozgás területén (2 tünet kell a diagnózishoz) Állandóan futkározik. Képtelen egy helyben ülni. Ülve is izeg-mozog. Alvás közben is mozog. Mindig úton van. Hogyan bánjunk Velük? Ismerjük meg, és fogadjuk el őket! Világos kéréseket fogalmazzunk meg számukra! Személyre szóló segítségre van szükségük, és nem büntetésre! 9.

10 Folyamatos pozitív megerősítésre van szükségük! Az érzelmi kötődés a nevelőhöz sokat segíthet. Iskolában üljenek elől, és egy segítőkész társuk üljön mellettük, aki segíti őket a rutinfeladatokban (pl. elpakolás)! Sok aktív tevékenységre, mozgásra, játékra kell lehetőséget biztosítanunk számukra, hogy kifáradjanak! A szóbeli értékelésük a leghatékonyabb, ahol megerősítést kapnak, és tájékoztatást arra vonatkozóan, mit kell tenniük a későbbiekben! 10.

11 II. A pszichés fejlődés zavarai Részképesség - zavarok: Diszlexia Diszgrágia Diszkalkulia Szelektív mutizmus Átfogó fejlődési zavarok Autizmus II. 1. Szelektív mutizmus A szelektív mutizmus definíciója: Egy olyan viselkedésben megnyilvánuló zavar, mely bizonyos társas, szociális helyzetekben a beszéd teljes hiányával jellemezhető, míg más szituációkban a folyamatos, kifejező beszéd teljesen ép, megtartott. A szelektív mutizmus kritériumai Bizonyos szociális helyzetekben a megszólalás következetes elutasítása, miközben más szituációkban beszél. Kihat a teljesítményre. A zavar időtartama legalább egy hónap (nem csak iskolakezdéskor). Nem tulajdonítható a nyelv nem ismerésének. Nem magyarázható kommunikációs zavarnak (dadogás) és nem kizárólag átfogó fejlődési zavar vagy skizofrénia résztünete. 11.

12 Milyen egy mutista kislány / kisfiú? Idegenekkel szemben nagyon visszahúzódó, extrém félénkség jellemzi. Nagyon okos. (IQ átlagos, vagy a feletti) Szereti a rendet, az állandóságot maga körül. A családban tökéletesen, és legtöbbször sokat beszél. Lányoknál gyakoribb. Hogyan bánjunk mutista gyermekünkkel? Nagyon türelmesnek, elfogadónak kell lennünk vele szemben! Nem szabad erőltetni a megszólalást! Sokat kell dicséri, el kell ismerni a jó teljesítményét! Minden apró lépést apró jutalmakkal kell értékelni! Nem szabad hatalmas örömmel fogadni, az első megszólalását! Fontos a szorongás oldása, de nem feltétlenül kulcs a megszólaláshoz! Teremtsünk lehetőséget számára, hogy az intézményen kívül is találkozzon társaival! Az iskola is teremtsen számára lehetőséget arra, hogy figyelembe vegyék speciális nevelési igényét! II. 2. Autizmus Def: a humán idegrendszer egész életen át fennálló, átható fejlődési zavara, mely a születéstől meghatározza a gyermek fejlődését és viselkedését. Az autizmus az idegrendszer igen korai, nagy valószínűséggel veleszületett ártalmának, illetve a genetikai, egyéb biológiai és környezeti tényezők együttes hatásának következménye. A gyermekek a legsúlyosabb tüneteket 2-5 év között mutatják ezer lehet Magyarországon az autisztikus személyek száma. Fiúk között 3-4-szer gyakoribb, mint a lányok között. 12.

13 Az autizmus tünetcsoportjai 1. A szociális interakciót érintő tünetek (2 tünet kell a diagnózishoz) Sérült az összetett non-verbális kommunikáció területén. Nehezen alakít ki életkorának megfelelő kapcsolatokat. Nem osztja meg másokkal érdeklődését, és sikerét. A társas és érzelmi kölcsönösség hiánya jellemzi. 2. A kommunikáció zavarát jelző tünetek (1 tünet kell a diagnózishoz) A beszélt nyelv elsajátításának teljes vagy részleges hiánya; és nem kompenzál alternatív kommunikációs módokkal. A beszélgetéshez szükséges készségek minősége nem megfelelő (pl. nem válaszol, ha kérdezik). Sztereotip / repetitív szóhasználat jellemzi. Az életkorának megfelelő szintű játéktevékenység nem valósul meg. 3. A viselkedés zavarát jelző tünetek (1 tünet kell a diagnózishoz) Legalább egy sztereotip viselkedés. Rugalmatlan (nem tud alkalmazkodni). Sztereotip / repetitív mozgásos furcsaságok jellemzik. Sokat foglalkozik a tárgyak részeivel. 13.

14 Típusos erősségeik A vizuális információkat jól értelmezik. Tanult rutinokhoz, szabályokhoz alkalmazkodnak. Jó a mechanikus memóriájuk. Érdeklődésüket kiváltó témánál kiemelkedő a koncentrációjuk, kitartásuk. Nem szociális jellegű tantárgyakban viszonylag jó képességekkel rendelkeznek. Típusos gyengeségeik A tanultak alkalmazásának hiányosságai. A szimbolikus gondolkodás hiánya. A valóság hibás értelmezése, a realitás és a fantázia terméke keveredik. Gyermekközösségben bűnbakká válnak. Félelmek, fóbiák, szorongások gyötrik őket. Gyermekkori autizmus 3 éves kor előtt kezdődik. Jó a prognózis a gyógyulásra, ha korán kezdik a kezelést. Ha 6 éves korig nem kezd el beszélni, akkor nagyon kevés az esélye. Jelei: Szociális kapcsolatok sérülnek. Megkésett a beszédfejlődése, és nem a megfelelő ütemben halad. Rigid a viselkedése. Indulatait nem képes korlátozni. Asperger - szindróma Ugyanúgy nem jók a szociális interakcióik, mint az autistáknak. Érdeklődési, és aktivitási sztereotípiák is jellemzik. 14.

15 DE: Hiányzik a nyelvi vagy kognitív fejlődés késése vagy retardációja. Gyakran társul kifejezett ügyetlenséggel. Kora felnőttkorban pszichotikus epizód társulhat hozzá. III. A gyermekek pszichoterápiájáról általában: Nincs betegségbelátása. Nem önként megy pszichológushoz. Mindig az Anyától tudjuk meg az elsődleges információkat (Első interjú). Legfontosabb terápiás eszköz: a játék. Fontosak a keretek. A pszichológus még a szülőnek sem mondhat el mindent! 15.

GYERMEK- és IFJÚSÁGPSZICHIÁTRIA Jegyzet

GYERMEK- és IFJÚSÁGPSZICHIÁTRIA Jegyzet Dr. Gádoros Júlia GYERMEK- és IFJÚSÁGPSZICHIÁTRIA Jegyzet I. A gyermek- és serdülőkor pszichiátriai epidemiológiája A gyermek és serdülőkorban a pszichiátriai betegségek és zavarok előfordulásának gyakorisága

Részletesebben

K.A.M.A.SZ. Káosz Agresszió Másság Autonómia SZabadság

K.A.M.A.SZ. Káosz Agresszió Másság Autonómia SZabadság 1037 Budapest, Laborc u 2. /b OM: 201037 Tel: 436 0118, Fax: 436 0119 Email: laborc.suli@gmail.com Web: www.laborciskola.t-online.hu K.A.M.A.SZ. Káosz Agresszió Másság Autonómia SZabadság Készítette: Rózsás

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tasnádi Ágnes. A pszichés fejlődés zavaraival küzdők. nevelésében, oktatásában, fejlesztésében. alkalmazott eljárások

MUNKAANYAG. Tasnádi Ágnes. A pszichés fejlődés zavaraival küzdők. nevelésében, oktatásában, fejlesztésében. alkalmazott eljárások Tasnádi Ágnes A pszichés fejlődés zavaraival küzdők nevelésében, oktatásában, fejlesztésében alkalmazott eljárások A követelménymodul megnevezése: Általános gyógypedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul

Részletesebben

ÓVODAI PROGRAM PERVAZÍV FEJLŐDÉSI ZAVARBAN SZENVEDŐ GYERMEKEKET NEVELŐ ÓVODÁK SZÁMÁRA

ÓVODAI PROGRAM PERVAZÍV FEJLŐDÉSI ZAVARBAN SZENVEDŐ GYERMEKEKET NEVELŐ ÓVODÁK SZÁMÁRA ÓVODAI PROGRAM PERVAZÍV FEJLŐDÉSI ZAVARBAN SZENVEDŐ GYERMEKEKET NEVELŐ ÓVODÁK SZÁMÁRA Szerzők: Balaska Tünde Farkas Edit Gájerné Balázs Gizella Hábel Károlyné Nagy Emma Őszi Tamásné Szerkesztők: dr. Balázs

Részletesebben

Hitek és tévhitek a hiperaktivitás körül Dr. Gádoros Júlia

Hitek és tévhitek a hiperaktivitás körül Dr. Gádoros Júlia Hitek és tévhitek a hiperaktivitás körül Dr. Gádoros Júlia Először is szeretném megköszönni a meghívást. Pedagógus napon mit is keres itt a gyermekpszichiáter? Leginkább hitek és tévhitek kapcsán, méghozzá

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK SZÁMÁRA. Enyhén értelmi fogyatékos tanulók integrált nevelése, oktatása 1-8. OSZTÁLY

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK SZÁMÁRA. Enyhén értelmi fogyatékos tanulók integrált nevelése, oktatása 1-8. OSZTÁLY A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK SZÁMÁRA Enyhén értelmi fogyatékos tanulók integrált nevelése, oktatása 1-8. OSZTÁLY 2 TARTALOMJEGYZÉK A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK ISKOLAI OKTATÁSÁNAK IRÁNYELVE...

Részletesebben

ÓVODAI PROGRAM AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEKET NEVELŐ ÓVODÁK SZÁMÁRA

ÓVODAI PROGRAM AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEKET NEVELŐ ÓVODÁK SZÁMÁRA ÓVODAI PROGRAM AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEKET NEVELŐ ÓVODÁK SZÁMÁRA Autizmus Alapítvány 2007 Készült a magyar állam és az Európai Unió (HEFOP 2.2.1-P.-2004-11-0037/4.0) támogatásával 1 TARTALOM 1. Bevezetés

Részletesebben

Hiperaktivitás és figyelemzavar Tájékoztató szülők részére

Hiperaktivitás és figyelemzavar Tájékoztató szülők részére Hiperaktivitás és figyelemzavar Tájékoztató szülők részére Készítette Dr. Farkas Margit Vadaskert Kórház és Szakambulancia, Budapest 1. Aminek nem volna szabad megtörténnie... 2. Mi a hiperaktivitás? 3.

Részletesebben

ADDETUR BAPTISTA GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA

ADDETUR BAPTISTA GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA 1.sz. melléklet 1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu ADDETUR BAPTISTA GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ FIATALOK INKLUZÍV

Részletesebben

ILYENEK VAGYUNK. Pedagógiai program és tanterv 2008. 4. kötet. Közgazdasági POLITECHNIKUM

ILYENEK VAGYUNK. Pedagógiai program és tanterv 2008. 4. kötet. Közgazdasági POLITECHNIKUM ILYENEK VAGYUNK Pedagógiai program és tanterv 2008 Közgazdasági POLITECHNIKUM Gimnázium és Szakközépiskola 1096 Budapest, Vendel u. 3. Tel.: 215-4900 Fax: 215-4906 Internet: www.poli.hu e-mail: titkar@poli.hu

Részletesebben

Rosszaság vagy hiperaktivitás?

Rosszaság vagy hiperaktivitás? Fazekas Ildikó Rosszaság vagy hiperaktivitás? Témaválasztásom oka, hogy nevelési tanácsadóban dolgozva gyakran találkozom azzal a kéréssel: pszichológus segítségét szeretném kérni, mert hiperaktív a gyerek.

Részletesebben

SZAKSZOLGÁLATI FÜZETEK

SZAKSZOLGÁLATI FÜZETEK SZAKSZOLGÁLATI FÜZETEK KUNCZ ESZTER A szelektív mutizmus felismerése A tünetegyüttes differenciáldiagnosztikai feldolgozása két eset tükrében VI Készítette: Lektor: Felelõs szerkesztõ: Tervezõszerkesztõ:

Részletesebben

A hiperaktivitásról hiperaktivitás fogalmát, ismertető jegyeit, tüneteit hiperaktivitás hiperaktivitás

A hiperaktivitásról hiperaktivitás fogalmát, ismertető jegyeit, tüneteit hiperaktivitás hiperaktivitás A hiperaktivitásról Óvodapedagógusként munkám során nagyon sokféle természetű gyermekkel találkozom. Minden csoportban előfordulnak olyan gyerekek, akikre azt mondják az óvó nénik, hogy ha minden gyerek

Részletesebben

GYERMEKPSZICHIÁTRIAI ISMERETEK

GYERMEKPSZICHIÁTRIAI ISMERETEK GYERMEKPSZICHIÁTRIAI ISMERETEK SPECIÁLIS SZÜKSÉGLET MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK PSZICHIÁTRIAI VONZATAI DR. NAGY PÉTER 2015. JÚNIUS 5. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat

Részletesebben

A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II.

A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II. Varga Olga A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II. A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul száma: 1283-06 A tartalomelem

Részletesebben

A hiperaktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes képének alakulása a különböző életkorokban. A beavatkozás lehetőségei.

A hiperaktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes képének alakulása a különböző életkorokban. A beavatkozás lehetőségei. A hiperaktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes képének alakulása a különböző életkorokban. A beavatkozás lehetőségei. Dr. Csiky Miklós, gyermekpszichiáter, ADHDoki, MRE-Bethesda Gyermekkórháza, Svábhegyi

Részletesebben

A kiadvány megalkotásához nyújtott támogatást ezúton is köszönjük a programban közreműködő szervezeteknek:

A kiadvány megalkotásához nyújtott támogatást ezúton is köszönjük a programban közreműködő szervezeteknek: Szerzők: Jásper Éva, Kanizsai-Nagy Ildikó Egyes fejezetek megírásában közreműködtek: Csányi Zsuzsanna, Janoch Monika, Kiss Gyöngyi, Németh Krisztina, Németh Regina, Őszi Tamásné, Dr. Stefanik Krisztina

Részletesebben

A World Health Organisation diagnosztikus rendszerébõl BNO-10 (1995) (Az ICD-10, 1992 fordítása)

A World Health Organisation diagnosztikus rendszerébõl BNO-10 (1995) (Az ICD-10, 1992 fordítása) A World Health Organisation diagnosztikus rendszerébõl BNO-10 (1995) (Az ICD-10, 1992 fordítása) F84 - Pervasiv fejlõdési zavarok A zavaroknak egy olyan alcsoportja, melyben a reciprok szociális interakciók,

Részletesebben

Fülöpné Andrékó Klára. A nevelőszülőknél élő gyermekek tanulási és magatartási zavarainak kezelési lehetőségei, illetve nehézségei az alapellátásban

Fülöpné Andrékó Klára. A nevelőszülőknél élő gyermekek tanulási és magatartási zavarainak kezelési lehetőségei, illetve nehézségei az alapellátásban Fülöpné Andrékó Klára A nevelőszülőknél élő gyermekek tanulási és magatartási zavarainak kezelési lehetőségei, illetve nehézségei az alapellátásban A Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál dolgozó

Részletesebben

A szakszolgálat három tevékenységi kört vállalt fel, úgymint:

A szakszolgálat három tevékenységi kört vállalt fel, úgymint: Ember vigyázz, figyeld meg jól a világod: ez volt a múlt, emez a vad jelen, hordozd szívedben, éld e rossz világot és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte, hogy más legyen. (Radnóti Miklós) A Szatmári

Részletesebben

ANYA-TÜKÖR A NAGYBOLDOGASSZONY ÚTJA A TÁRSADALMI TRAUMATIZÁCIÓK TÜKRÉBEN. Mentor: Dr. Bilkei Pál

ANYA-TÜKÖR A NAGYBOLDOGASSZONY ÚTJA A TÁRSADALMI TRAUMATIZÁCIÓK TÜKRÉBEN. Mentor: Dr. Bilkei Pál ANYA-TÜKÖR A NAGYBOLDOGASSZONY ÚTJA A TÁRSADALMI TRAUMATIZÁCIÓK TÜKRÉBEN Opponens: Dr. Földy Ferenc Készítette: Zaja Roland Mentor: Dr. Bilkei Pál 2008 2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 5 I. HIPOTÉZIS...

Részletesebben

Tanterv pervazív fejlődési zavarban szenvedő (autista/autisztikus) gyermekeket nevelő-oktató általános iskolák számára

Tanterv pervazív fejlődési zavarban szenvedő (autista/autisztikus) gyermekeket nevelő-oktató általános iskolák számára Tanterv pervazív fejlődési zavarban szenvedő (autista/autisztikus) gyermekeket nevelő-oktató általános iskolák számára 1 A tanterv mentora: Salné dr. Lengyel Mária Szerzők: Szerkesztők: Dr. Balázs Anna

Részletesebben

2. sz. Gyermekotthon Szakmai programja

2. sz. Gyermekotthon Szakmai programja 2013. 2. sz. Gyermekotthon Szakmai programja Rigó Alajos Általános Iskola, Szakiskola a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Tagintézménye Szentes 1. A szakmai program fogalma, célja, alkalmazott

Részletesebben

Sérült gyerekek iskolába lépésének lehetőségei az integráció szellemében

Sérült gyerekek iskolába lépésének lehetőségei az integráció szellemében Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar Sérült gyerekek iskolába lépésének lehetőségei az integráció szellemében Készítette: Pál Enikő Témavezető: Kiss Ferenc Főiskolai docens Tartalomjegyzék I. Bevezetés...3

Részletesebben

A TAPOLCAI KERTVÁROSI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Jóváhagyta: Horváth Zoltánné Óvodavezető

A TAPOLCAI KERTVÁROSI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Jóváhagyta: Horváth Zoltánné Óvodavezető A TAPOLCAI KERTVÁROSI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Jóváhagyta: Horváth Zoltánné Óvodavezető T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. BEVEZETÉS...3 2. ÓVODAI NEVELÉSÜNK CÉLJA, ALAPELVEI...4 3. AZ ÓVODAI NEVELÉS FELADATAI...

Részletesebben

Gyermekvédelem és gyógypedagógia. Kocsis Gabriella gyógypedagógus-fejlesztőpedagógus 2014. május

Gyermekvédelem és gyógypedagógia. Kocsis Gabriella gyógypedagógus-fejlesztőpedagógus 2014. május Gyermekvédelem és gyógypedagógia Kocsis Gabriella gyógypedagógus-fejlesztőpedagógus 2014. május. Az alkalmazott jogszabályok: A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény A pedagógiai szakszolgálati

Részletesebben

ADD A KEZED! SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ KISGYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA. A Bartos Sándor Óvoda, Általános. Szabó Borbála Wagner Pálné

ADD A KEZED! SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ KISGYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA. A Bartos Sándor Óvoda, Általános. Szabó Borbála Wagner Pálné BARTOS SÁNDOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ESZKI ÉS EGYMI - VÁRPALOTA MINŐSÍTETT GYÓGYPEDAGÓGIAI PROGRAM ok Országos Közoktatási Intézet ADD A KEZED! SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ KISGYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Lesznai Anna Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Szakiskola

PEDAGÓGIAI PROGRAM Lesznai Anna Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Szakiskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Lesznai Anna Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Szakiskola /2010/LA Tartalomjegyzék I. Ajánlás II. Az intézmény önmeghatározása a. Küldetésnyilatkozat b. Az intézmény

Részletesebben

Iránytû. Információs csomag autizmussal diagnosztizált gyermekek szüleinek

Iránytû. Információs csomag autizmussal diagnosztizált gyermekek szüleinek Iránytû Információs csomag autizmussal diagnosztizált gyermekek szüleinek Autisták Országos Szövetsége 2009 Iránytû Információs csomag autizmussal diagnosztizált gyermekek szüleinek Harmadik, javított

Részletesebben