1. Fő u. 47. hrsz.: 412/1 védettségi fok: H1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Fő u. 47. hrsz.: 412/1 védettségi fok: H1"

Átírás

1 1. Fő u. 47. hrsz.: 412/1 védettségi fok: H1 A múlt század első felében készült kiegyensúlyozott tömegével, homlokzatával, annak sajátosan szerkesztett elemeivel, barokkos attikával, kerámia díszeivel, a cizellált bádogos kovácsoltvas kerítésével a két háború közötti időszak gazdasági fellendülésének polgári ízlését tükröző építészeti emléke. Eredeti formában való megtartása javasolt. 2. Fő u. 53/a. hrsz.: 270/1 védettségi fok: H2 A kiegyensúlyozott hagyományos, nyeregtetős, oromfalas épülettömeg és utcai nyílásrendje jelent utcaképi értéket az es sz. épületekkel alkotott egységes utcaszakasz tagjaként. Az átalakított épület és környezete utcaképi megjelenésén sokat javíthat a homlokzatok simított felületén képzendő fehér vagy halvány de világos festés, meszelés illetve az utcai homlokzaton a tornácnyílás arányos megjelenítése és a kerítés léckerítéssel alakítása.

2 3. Fő u. 55. hrsz.: 269 védettségi fok: H1 Az utcára merőleges gerincű, oromfalas, hagyományos elrendezésű és nyílásrendszerű széles ereszaljával alakított tornácos lakóépület a XX. sz. első felének jellegzetes tömegű falusi háza. Megőrzése a községkép szempontjából fontos. Az átrakott utcai homlokzat javítható simított felülettel és világos, fehér festéssel vagy meszeléssel. Tetőfelújítás esetén cseréphéjjalás javasolt. Az épület jellegétől idegen hegesztett kerítés jobb megjelenést eredményező léckerítéssé alakítható. 4. Fő u. 57. hrsz.: 268 védettségi fok: H1 A múlt század első évtizedeiben készült, utcára merőleges gerincű, oromfalas, hagyományos nyílásrendszerű, széles ereszaljával alakított tornácos lakóépület homlokzati vakolat díszeivel jellegzetes építészeti emlék a településnek. A településtörténeti jelentőségű épület megtartása fontos. A múlt század első évtizedeiben készült, utcára merőleges gerincű, oromfalas, hagyományos nyílásrendszerű, széles ereszaljával alakított tornácos lakóépület homlokzati vakolat díszeivel jellegzetes építészeti emlék a településnek. A településtörténeti jelentőségű épület megtartása fontos.

3 5. Fő u. 69. hrsz.: 256 védettségi fok: H2 A hagyományos épülettömeg és a részben megmaradt nyílásrend jelenti a községképi értéket, a halmazos jellegű településrészen. Az átalakított homlokzati architektúra keménységét és az épület jellegétől való idegenségét enyhítheti az egyszínű világos vagy fehér festés, a tornác nyílás visszaállítása és az égetett cserépfedés. 6. Fő u. 79. hrsz.: 249 védettségi fok: H2 Községképi értéket jelent a hagyományos hosszanti elrendezésű és oromfalas épülettömeg, részben megmaradt nyílásrend, a fa oszlopsoros tornác és a szerény tégla architektúrával épült, egybeépített istálló. Jelentőségét növeli, hogy a halmazos településrészen található. Az oromfalas homlokzat harmadik, eredetileg tornácnyílásának arányos, akár vakolt architektúrával való visszaállítása, jelzése és az épület egységes fehér vagy halvány világos meszelése segíthet a községkép alakításán.

4 7. Fő u. 81. hrsz.: 248 védettségi fok: H2 Az értékes, képen látható, kiegyensúlyozott, arányos épülettömeg, forma, visszafogott homlokzatképzés, fa oszlop tornácos oldalhomlokzat az átalakítás során vesztett jelentőségéből, ami az értékes, sajátos településszerkezet völgyi falu és a halmazos jellegű falu keveréke. Megtartandó. Jó szándék esetén korábbi fotók alapján rekonstruálható. 8. Fő u. 85/b. hrsz.: 242/2 védettségi fok: H1 A belterületen előkertben szokatlan pincehelyezés értékét az arányos tömegformáláson, terepre ültetésen, anyaghasználaton, szép vésett ajtóképzésen túl az adja, hogy község sajátos halmazos szerkezetű részének megtartását segíti. Eredeti formában történő megtartása.

5 9. Fő u. 99. hrsz.: 239 védettségi fok: H1 A kiegyensúlyozott arányos, hagyományos, oromfalas, nyeregtetős épülettömeg, visszafogott homlokzatképzés, megtartott a környezethez illő léckerítés. Értékét növeli, hogy létével a sajátos halmazos jellegű településszerkezetű községrész megmaradását segíti. Eredeti formában való megtartás javasolt meszelt felületképzéssel. 10. Fő u hrsz.: 238/1 védettségi fok: H2 Értéket a nyeregtetős faoszlop tornácos épülettömegen túl a halmazos jellegű településszerkezeti községrészen elfoglalt helye jelent. A településen idegen lemezfedés égetett cserép héjjalásra való cseréje és a tornác előre gyártott fa elemekből készített kerítésének eltávolítása segít az épület kedvező képének helyreállításán.

6 11. Fő u. 117 előtt hrsz.: 413 védettségi fok: H1 A völgyi falunk végigfutó patak fölé épített téglaboltozatos hidak rendkívül fontos, értékes, feltétlenül eredeti formában megőrzendő elemei a vonzó községképnek. A romló téglaboltozat folyamatos karbantartása elengedhetetlen. Bontott nagyméretű téglával pótlandók a hiányok. A beton alkalmazását és a cement simítást feltétlenül kerülni kell, csakúgy mint az oda nem illő fugázást. 12. Fő u hrsz.: 208 védettségi fok: H1 A kiegyensúlyozott, arányos, hagyományos elrendezésű, nyeregtetős épülettömeg, visszafogott finom oromfalai és utcai homlokzati vakolatdíszítéssel, a faoszlopos tornáccal és a míves kovácsoltvas kapuval. Jelentős eleme a terjedő községi Fő utcának. Felújítás esetén a hiányzó homlokzati elemek helyreállíthatók a fotók alapján. A túl sötét utcai homlokzati kiemelése és nyílászárószínek helyett a tornác világos színű harmóniája ajánlott, míg a kovácsoltvas kapu anyagszerűbb sötétebb színezése célszerű.

7 13. Fő u. 159 előtt hrsz.: 413 védettségi fok: H1 A völgyi falun végigfutó patak fölé épített téglaboltozatos hidak rendkívül fontos, értékes, feltétlenül eredeti formában megőrzendő elemei a vonzó településképnek. A romló téglaboltozat folyamatos karbantartása elengedhetetlen. Bontott nagyméretű téglával pótlandók a hiányok. A beton alkalmazását és a cement simítást feltétlenül kerülni kell, csakúgy mint az oda nem illő fugázást. 14. Fő u hrsz.: 227/1 védettségi fok: H1 A településen jellemző hosszanti épülettömeg és kontyolt tetővázlatot, a sajátos megjelenést adó a pillérsoros tornác fölé nyúló attikaszerű tetőkiüléssel ez esetben az épület ellentétes oldalán is megjelenik, ritka formát mutatva, községképi jelentőséggel. Az épület felújítása sürgős. A színezéssel is kiemelt vonalas homlokzat díszítés merevségét enyhítheti a simított felületen készülő egyszínű világos festés, meszelés.

8 15. Fő u. 1/a hrsz.: 438 védettségi fok: H1 A keményfából készült, díszített cserépfedésű építmény u.n. hidas disznóól. Ma már ritka településtörténeti és néprajzi érték. A használaton kívüli építmény feltétlenül védendő. Ha a megóvás helyben nem biztosított, akkor elszállításáról és biztonságos tárolásáról gondoskodni kell. 16. Fő u. 21. hrsz.: 425 védettségi fok: H1 Az utcára merőleges gerincű, oromfalas, hagyományos elrendezésű és nyílásrendszerű, faragott faoszlop tornácos lakóépület a múlt század első felének jellegzetes falusi építészeti emléke. Feltétlenül megőrizendő. Az utcai homlokzatos simított felületen egyszínű lehetőleg fehér festéssel vagy meszeléssel kell kezelni. Az épület jellegétől idegen hegesztett vaskerítés és kapu keskeny léckerítés felhelyezésével javítható, fontos a cserépfedés helyreállítása is.

9 17. Fő u. 27. hrsz.: 422 védettségi fok: H1 Az utcára merőleges gerincű, oromfalas, hagyományos elrendezésű és nyílásrendszerű, széles ereszaljával alakított tornácos lakóépület a XX. század első felének jellegzetes falusi háza. Megőrzése az utcakép szempontjából jelentős és az egységes utcaszakasz részeként is. Rontott homlokzat felújítás esetén fotók alapján rekonstruálható. 18. Fő u. 29. hrsz.: 421/1 védettségi fok: H2 Az utcára merőleges gerincű, oromfalas épületrész őrzi az egységes beépített módot a XX. sz. első feléből. Megtartása a községkép szempontjából jelentős és az utcaszakasz egysége érdekében is. Az arányok és a nyílászárók megtartása mellett jelentős a sima homlokzati felületképzés és a festés vagy meszelés.

10 19. Fő u. 31. hrsz.: 420 védettségi fok: H1 Az utcára merőleges gerincű oromfalas, hagyományos elrendezésű és nyílásrendszerű faragott fa oszloptornácos lakóház a múlt század első felének jellegzetes falusi épülete. Megőrzése a vonzó községkép szempontjából jelentős és az egységes utcaszakasz részeként is. Rontott homlokzat esetén a régi fotók alapján rekonstruálható, javasoljuk a vakolt ablak keretezés alkalmazását és simított felületen fehér festést vagy meszelést. A tető héjjalás cseréje alkalmával égetett cserép héjjalás készítendő. 20. Fő u. 33. hrsz.: 419 védettségi fok: H1 Az utcára merőleges gerincű, oromfalas, hagyományos elrendezésű és nyílásrendszerű, tornácos lakóház a múlt század első felének jellegzetes falusi háza, amely a vonzó falukép és az egységes utcaszakasz részeként is megtartandó. Az épület utcai homlokzatának újra meszelése az ablakok kialakított érdekes, de a falusi épület jellegétől idegen kör alakú festés mellőzésével és a tornác utcai nyílásának kibontásával javítható az utcakép.

11 21. Fő u. 35. hrsz.: 418 védettségi fok: H2 Az utcára merőleges gerincű, csonkakontyolt, oromfalas, pillérsoros tornácú, hagyományos elrendezésű épület a XX. sz. első felének jellegzetes falusi épülete, amely tömegével jól egészíti ki az egységesen megmaradt oromfalas épületekből álló utcaszakasz látványát. Községképi jelentőségű épület. Az épület és az utcakép jelentősen javulhat az utcai homlokzat simított felületen való világos, fehér festésével, meszelésével és a tornác utcai nyílásának visszaállításával, illetve a tető cseréphéjjalásával. 22. Fő u. 43. hrsz.: 410 védettségi fok: H1 Az utcára merőleges gerincű, oromfalas, hagyományos falusi lakóház, nyitott fa oldaltornáccal eredeti nyíláskiosztással és nyílászárókkal településtörténeti érték a XX. sz. első feléből. Jelenlegi formában történő megtartása indokolt.

12 1. Fő u. 52. hrsz.: 799 védettségi fok: H2 A hagyományos tömegű, hosszanti elrendezésű, oromfalas, faoszlop tornácos lakóépület eredeti nyílásrendjével és ablakaival, kovácsoltvas kerítésével, kapujával az udvari toldás ellenére is fontos eleme az utcaképnek. Tetőcsere esetén égetett cserép héjjalást javaslunk. 2. Fő u. 88. előtti közterület hrsz.: 838/2 védettségi fok: H1 A közterület még meglévő, csorgó kút fontos utcaképi elem. Felületén megőrzendő. A falusi környezetekhez illő, természetes kőanyagokkal való esztétikus formálás, az árok kulturált kialakítása építész terv alapján.

13 3. Fő u. 56. hrsz.: 801 védettségi fok: H2 A hagyományos tömegű, hosszanti elrendezésű, pillérsoros bővített tornácos, csonkakontyolt lakóépület kovácsoltvas kerítéssel és kapuval jellegzetes átmeneti állapotot tükröző utcaképi jelentőségű. Az utcai homlokzat eredeti arányokkal bíró két álló ablakának visszaállítása, a homlokzat simított fehér festése vagy meszelése, a kovácsoltvas kerítés egységes sötétebb színű barna, zöld vagy fekete mázolása. 4. Fő u. 6. hrsz.: 771 védettségi fok: H2 A hagyományos tömegformálású, hosszanti elrendezésű, oromfalas épülettömeg az udvari oldal nyílásrendjével, nagy kiülésű ereszaljával, a XX. sz. első feléből utcaképi jelentőségű. Az utcai homlokzat eredeti arányú ablakainak visszaállítása és egységes fehér színezése javasolt.

14 5. Fő u. 14. hrsz.: 775/2 védettségi fok: H2 Gazdasági épület szerény de jellegzetes téglaarchitektúrájú, anyaghasználata a XX. sz. első feléből építészeti értéket képvisel, úgy mint a hagyományos formájú kútház. Jelen formában megtartandó. 6. Fő u. 16. hrsz.: 776 védettségi fok: H2 A XX. sz. feléből származó hagyományos hosszanti elrendezésű épülettömeg pillérsoros tornáccal, lekontyolt utcai tetővel, jellegzetes tornác feletti attika szerű kiüléssel, az utcai homlokzat nyílásrendje, kovácsoltvas kapu és a kerítés utcaképi jelentőségű. Az utcai és udvari homlokzat egységes világos lehetőleg fehér színkezelése a tornác pillérekkel együtt,az utcai lábazat visszafogottabb színezését javasoljuk.

15 7. Fő u. 18. hrsz.: 777 védettségi fok: H2 Hagyományos elrendezésű és tömegű pajta istálló épület. Az épület újrafestésénél javasoljuk az idegen kék szín helyett a középbarna, esetleg zöld színek használata a pajta és istálló kapu, ajtók festésénél. 8. Fő u. 22. hrsz.: 780 védettségi fok: H2 A XX. sz. első feléből származó hagyományos hosszanti elrendezésű épülettömeg, pillérsoros tornáccal, kontyolt utcai tető, jellegzetes tornác felöli attika szerű kiüléssel, az utcai homlokzat nyílásrendje, tömör kerítése utcaképi jelentőségű. Az utcai és udvari homlokzat egységes világos lehetőleg fehér színezése a falazott kerítéssel és a tornácpillérekkel együtt színkiemelések nélkül tetőhéjjalás cseréje esetén cserépfedéssel javasoljuk.

16 9. Fő u. 24. hrsz.: 781 védettségi fok: H2 A hagyományos hosszanti elrendezésű épülettömeg oromfalas tető kialakítással a XX. sz. első feléből származik. Utcaképi jelentőségű. A tetőhéjjalás cseréje esetén cserépfedést javaslunk. 10. Fő u. 50. hrsz.: 798/1 védettségi fok: H2 Hagyományos hosszanti elrendezésű épülettömeg, pillérsoros tornáccal, lekontyolt utcai tető, jellegzetes tornácfeletti attika szerű kiüléssel, eredeti ablakokkal az utcai homlokzaton a XX. sz. első feléből. Utcaképi jelentőségű. Az utcai homlokzat simított fehér festése, meszelése, szerény ablakkeretezés, vakolat kiemelés, az utcai tornácnyílás kibontása és a fotó elkészülte után elhelyezett lemezfedés cserépfedésre történő cseréje. Az idegen jellegű hegesztett vaskapu egységes sötét színezése.

17 11. Fő u. 54. hrsz.: 800 védettségi fok: H2 A hagyományos, kissé hátravont hosszanti elrendezésű, nagy kiülésű ereszaljával készült épület jól illeszkedik az utcaképbe. Tetőcsere esetén feltétlenül égetett cserepet javaslunk. 12. Fő u. 58. hrsz.: 802 védettségi fok: H1 Hagyományos tömegű, hosszanti elrendezésű faoszlopos tornáccal, homlokzati vakolatképzéssel a XX. sz. első feléből. Fontos utcaképi jelentőséggel bír. Újabb felújítás esetén, a leegyszerűsített homlokzati elemek visszahelyezését, valamint a tető csere esetén feltétlenül égetett cserepet javaslunk, az épület jellegétől idegen hegesztett vas kapu egységes sötétebb színre mázolása lenne célszerű.

18 13. Fő u. 64. hrsz.: 805 védettségi fok: H1 Hajlított ház arányos nyílásrenddel, tágas kapuáthajtóval, finoman díszített utcai homlokzatával, vésett fakapuval. Eredeti tömegű gazdasági épületekkel, visszafogott téglaarchitektúrával a település polgárosodásának jelentős emléke a XX. sz. elejéből. Feltétlenül védendő porta. A falakon látható állapot megtartása illetve helyreállítása javasolt. 14. Fő u. 74. hrsz.: 810 védettségi fok: H1 Hagyományos hosszanti elrendezésű széles épülettömeg mellvédes, szegmensíves pillérsoros tornáccal, kontyolt utcai tető jellegzetes tornácfeletti attikaszerű kiüléssel, arányos nyílásrenddel. Téglaarchitektúrával díszített gazdasági épület, valamint egyszerű de míves munkával készült vaskerítés. A polgárosodó település jellegzetes épülete. Jelen formában megtartandó.

19 15. Fő u. 80. hrsz.: 813 védettségi fok: H2 Hátravontan elhelyezett hagyományos tömegű, hosszanti elrendezésű, oromfalas, faoszlop tornácos, arányos nyílásrend szerint kialakított homlokzatok, míves kovácsoltvas kapu és kerítés, jellegzetes kútházzal utcaképi jelentőségű. A homlokzat, ablakok, ajtók eredeti formában történő megtartása, illetve helyreállítása, egységes fehér festés vagy mázolás simított felületen, a nyílászárókat akár barnára festve, a kovácsoltvas kerítés, kapu rozsdátlanítás után sötét egységes színre mázolva. 16. Fő u. 86. hrsz.: 816/1 védettségi fok: H2 A határvontan elhelyezett, hagyományos tömegű, hosszanti elrendezésű, nagykiülésű ereszaljával kialakított tornác, és a csonkakontyolt tető utcaképi jelentőségűvé teszi az épület. Az eredeti arányok szerint visszahelyezett két állóablak szerény vakolt kiemeléssel, könyöklővel keretezve, fehérre festett vagy meszelt simított homlokzat. Javasolt a keskeny, hagyományos léckerítés a meglévő helyett és a hegesztett vaskapu egységes sötét színre mázolva.

20 17. Fő u. 88. hrsz.: 817 védettségi fok: H2 A hagyományos hosszanti elrendezésű és tömeg faoszlop tornácos épület utcaképi jelentőségű. A gondos bádogos munkával készített ereszcsatorna dob megőrizendő. Tetőcsere esetén cserép héjjalás javasolt. Az átalakított homlokzat hármas ablaka helyett eredeti arányú két álló ablak visszahelyezését javasoljuk külső zsalukkal a tornácoszlopokkal azonos színű mázolással. A külső felületképzés simítva fehér festés vagy meszelés legyen. A hegesztett vaskapu azonos színű mázolás javasolt. 18. Fő u. 92. hrsz.: 819 védettségi fok: H1 Az utcával párhuzamos tömegű, városi előképek alapján készült lakóház, arányos nyílásrenddel és kapuáthajtóval, igen jól választott eklektikus homlokzattal, rendkívül dúsan díszített cizellált asztalos munkával készített fa kapuval a polgárosodó falu legjelentősebb emléke a múlt század első évtizedéből, a teljes porta feltétlenül védendő. Az épségben megmaradt homlokzati elemek és fotók mintái alapján sürgős helyreállítást igényel az épület, a fakapu felújítása sem halasztható.

21 19. Fő u.70. hrsz.: 808 védettségi fok: H1 Jó arányú, hagyományos tömegű és elrendezésű hosszanti épület, faragott faoszlopos tornáccal, jellegzetes XX. sz. elejei homlokzat díszítéssel és gazdasági épülettel. Védendő érték. Megtartandó. Kevésbé kontrasztos homlokzati színezés javasolt. 20. Fő u. 76. hrsz.: 811/1 védettségi fok: H1 A hagyományos tömegű, hosszanti elrendezésű, faragott faoszlopsoros tornácos, csonkakontyolt tető, arányos homlokzati nyílásrend, gazdasági épület a lakóházzal egybeépítve, lábazatos léckerítéssel és a kapuval utcaképi jelentőségű. Simított fehér homlokzat festés vagy meszelés.

22 21. Fő u. 94. hrsz.: 820 védettségi fok: H2 A hagyományos hosszanti elrendezésű épülettömeg utca felöli kontyolt tetővel és a településre jellemző tornác felöli attikaszerű tető építményével, és az utcai homlokzat megmaradt nyílásrendjével utcaképi szerkezetet tölt be. Jelen formában való fenntartása indokolt. 22. Fő u hrsz.:825 védettségi fok: H2 Csak a hagyományos hosszanti elrendezésű épülettömeg, az ereszcsatorna bádog üstje és az előkertben megmaradt falazott kútház jelent védendő értéket az utcakép szempontjából az előtte lévő még mívesnek tekinthető kerítéssel együtt. Az épület megjelenésén javíthat a simított felületen egységes visszafogott színű világos festés vagy mázolás, az eredeti állóablakos nyílásrend helyreállítása, valamint a tető cserépfedése, esetleg a szürke pala égetett színű védő palafestékkel történő kezelése.

23 23. Fő u hrsz.: 828 védettségi fok: H2 A hagyományos épülettömeg, felújításakor megőrzött utcai homlokzat nyílásrendje, a tornác, az előkerti kútház és a kerítés képvisel utcaképi érték. Javasolt a homlokzat egységes fehér festése vagy meszelése. 24. Fő u hrsz.: 829 védettségi fok: H1 A hagyományos hosszanti tömegű csonkakontyolt tetejű fa oszlop tornácos megőrzött nyílásrendű épület fontos eleme az utcaképnek. Az épület megjelenését javíthatja az egységes sima, világos festés vagy meszelés, visszafogott vakolt ablakkeretezés és osztópárkány, valamint cseréphéjjalás. A fotó elkészülte óta megtörtént az épület festése, így megjelenése az utcakép szempontjából jobb lett.

24 25. Fő u hrsz.: 830 védettségi fok: H2 Az utcára merőleges tömegű, hosszanti elrendezésű, csonka kontyos tetővel rendelkező, fa oszlopsoros tornácos épület melléképületével együtt fontos utcaképi szereppel bír. Az átalakítás során arányát vesztett utcai homlokzat javítható a tornác ablaknyílásának visszaállításával és a két utcai ablak egymástól való arányos eltávolításával. Az épület megjelenésén kedvezően változtathat a cserépfedés és a kerítés léckerítésre történő seréje. 26. Fő u hrsz.: 836 védettségi fok: H1 A településre jellemző hosszanti épülettömeg és kontyolt tetőváltozata a sajátos megjelenést adó tornác fölé nyúló attikaszerű tetőkiüléssel ez esetben az épület ellentétes oldalán is megjelenik az utcai homlokzat felől. A megmaradt homlokzati tagozatok alapján helyreállítandó. Sokat javítana az épület utcaképi megjelenésén a közvetlenül előtte álló garázs épület elbontása és az ugyanezen telken lévő üzletként használt épület hagyományokat tartó megújítása, esetleg bontása.

25 27. Fő u hrsz.: 840 védettségi fok: H1 Az oromfalas, hagyományos hosszanti elrendezésű, saroktelken álló, utca felé nyíló tornácos épület megőrizte homlokzati nyílásrendjét, tagozatait. Jelentős utcaképi szerepe van. Az épület utcaképi szerepe fokozható a tető égetett cserépfedésével, és a homlokzat tagozatainak helyreállításával festve agy meszelve. 28. Fő u hrsz.: 841/1 védettségi fok: H1 Az oromfalas hagyományos tömegű épület nagy kiülésű ereszaljával eredeti homlokzati tagozataival, valamint az utcaképben betöltött szerepe miatt feltétlenül megtartandó. A tagozatok helyreállításával, feltétlenül egyszínű festéssel vagy meszeléssel a jelen kerítés megtartásával az épület utcaképi szerepe fokozható.

26 29. Fő u hrsz.: 848 védettségi fok: H1 A településre jellemző hosszanti épülettömeg és kontyolt tető, a sajátos megjelenést adó faoszlopos tornác fölé nyúló attikaszerű tetőkiülés, arányosan megnyitott kis üzlethelyiség, jelentős településképi érték volt. Sajnos az épületet mára átépítették: a tornácot félig beépítették, ablakait eltolták és kicserélték. Így csak a lakóépület folytatásaként megépített tégladíszítéses gazdasági épület a XX. sz. első feléből a védendő érték. Javasolt az üvegezett vaskapu helyett a falsíkból hátrahúzottan fa kapu beépítése. 30. Fő u hrsz.: 895 védettségi fok: H1 A kétszintes jelentős tömegű épület meghatározó szerepet tölt be a község központjában. A múlt század első harmadában a fogadó, vendéglő épület eredeti formában jó arányú szolid eklektikus díszítésű homlokzati nyílásrenddel készült. A Fő utca tengelyében még az átalakított épület is jelentős. Feltétlenül megtartandó. Az épület felújítása feltétlenül az eredeti homlokzati elemek helyreállítását kell jelentenie. A vízszintes osztópárkányok, ablak szemöldök és nyíláskeretezések, befalazott nyílások lebontása, az indokolatlan elépítés eltávolítása, egységes a környezettel harmonizáló simított felületen történő festés.

27 31. Fő u hrsz.: 902 védettségi fok: H2 A Községháza, amely a nagy kapuáthajtóval, arányos nyílásrendjével ma is a községközpont egyik jelentősebb épülettömege, eredeti funkcióban. Az eredetileg eklektikus homlokzatú épület jelentősége ma is fontos az utcakép szempontjából. Feltétlenül megtartandó. A jó műszaki állapotban lévő épületet homlokzat helyreállítási terv alapján fokozatosan kell az eredetiállapotban visszaállítani,cserépfedéssel, hogy méltó legyen változatlan funkciójához és példát mutasson a helyi védelem lehetőségéről. 32. Fő u hrsz.: 905 védettségi fok: H2 A XX. sz. első felében épült, a polgárosodó falura jellemző nagy kapu áthajtós, városi díszítő jegyeket képviselő, nagyméretű, arányos ablakkiosztású épület. A községközpont meghatározó épülete. Ez az épület az orvosi rendelő. Az épületet eredeti formájában kell megtartani funkcióváltás esetén is.

28 1. Iskola u. 12. hrsz.: 72 védettségi fok: H2 Hagyományos tömegű, változó pillér állású tornácos parasztház lazás zárt udvaros elrendezéssel, pajta, istálló, nyári konyha a XX. sz. első feléből. Községképi és településtörténeti értékek. Az utcai homlokzat nyílásainak arányos helyreállítása. 2. Iskola u. 15 hrsz.: 39 védettségi fok: H2 Hagyományos tömegű, de szokatlanul széles, oldaltornácos, arányos nyílásrendet őrző parasztház, domborzati viszonyokhoz alkalmazkodó, sajátos utcaszerkezetben elfoglalt helye indokolja megtartását. Az épület és a községképen megjelenését előnyösen befolyásolná a tető égetett cserépfedése és a hegesztett kerítés sima léc vagy deszka kerítéssé alakítása.

29 3. Iskola u. 23. hrsz.: 47 védettségi fok: H1 Hagyományos utcára merőleges, nyeregtetős, oromfalas, nagykiülésű, ereszaljával képzett nyitott tornácos parasztház a múlt század elejéről, részben átalakítva. Az épület mögött keresztbe fordított, áthajtós csűr istálló, füstölő helyezkedik el. A lazán zártudvaros port a mívesen megmunkált kovácsoltvas kerítéssel és kapuval együtt védendő településtörténeti és képi érték. Az utcai homlokzat eredeti arányú állóablakos nyílásrendjének visszaállítása jelentősen növelné a porta és a községkép értékét, a kovácsoltvas kerítés és kapu egységes, zöld mázolásával együtt. A fotó készítése óta történt fehér homlokzatképzés javított megjelenésén. 4. Iskola u. 27. hrsz.: 49 védettségi fok: H1 Nyeregtetős utcára merőleges gerincű, oromfalas, nagy kiülésű ereszaljával képzett, nyitott tornácos parasztház, változtatás nélkül fennmaradt nyílásrenddel és nyílászárókkal az épület mögött elhelyezkedett gazdasági épületekkel. A soros, udvaros porta a szépen megmunkált kovácsoltvas kerítéssel és a kapuval együtt településtörténeti és községképi értéket jelent. Megmaradása feltétlenül fontos. A lakóház és a gazdasági épületek egyaránt eredeti formájukban újítandók meg. A kovácsoltvas kerítés, kapu, valamint a nyílászárók egységes, hagyományosnak tekinthető zöld mázolásával együtt.

30 5. Iskola u. 28. hrsz.: 83 védettségi fok: H1 A különös telekosztás következtében önálló de közvetlen közterületi kapcsolat nélküli, hagyományosan nyeregtetős vályog lakóépület nagy kiülésű ereszaljával képzett nyitott tornáccal nyílás nélkül oromfallal a XIX. sz.-ból. Valószínűleg a település egyik legrégebbi épülete, településtörténeti érték. Feltétlenül megtartandó. Az épület megtartása érdekében célszerű lenne tulajdonos váltás után az épület mielőbbi eredeti formában való helyreállítása esetleg új funkcióba állítása. Indokolt a felújítást megelőző falkutatás elvégzése. 6. Iskola u. 30. hrsz.: 82 védettségi fok: H1 Hagyományos nyeregtetős oromfalas, nagy kiülésű ereszaljával képzett nyitott tornácos egyszerű parasztház. Az épület telken való elhelyezkedése nem szokványos, de tömegével és környezeténél fogva mégis településtörténeti értéket képvisel. Az utcai homlokzat eredeti arányú állóablakos nyílásrendjének helyreállítása simított felületen való meszelés jelentősen segítené az épület és a településkép vonzó megjelenését.

31 7. Iskola u. 34. hrsz.: 88/1 védettségi fok: H1 Nyeregtetős utcára merőleges gerincű, oromfalas, nagy kiülésű ereszaljával képzett, nyitott tornácos parasztház, amely megtartotta hagyományos tömegét, anyagait és nyílásrendjét. A soros udvaros porta a pincével településképi és történeti érték. Feltétlenül megtartandó. Felújítás esetén az eredeti formák megőrzése és anyaghasználata szükséges. 8.Iskola u. 39. hrsz.: 56 védettségi fok: H1 Hagyományos, nyeregtetős, oromfalas, nagy kiülésű ereszaljával képzett, nyitott tornáccal formázott parasztház, udvari homlokzatán megmaradt arányos nyílásrenddel és vésett ajtószárnyakkal. A soros elrendezésű porta a míves kovácsoltvas kerítéssel és kapuval együtt településtörténeti és községképi értéket jelent. Feltétlenül megtartandó. Az utcai homlokzat eredeti arányú állóablakainak visszaállítása és a simított felületen való fehér festés vagy meszelés és kovácsoltvas munkák rozsdátlanítsa és szakszerű javítása utáni zöld. barna vagy fekete mázolása jelentősen növelné s porta és a községkép vonzerejét.

32 9. Iskola u. 86. hrsz.: 124 védettségi fok: H1 A szép arányú és finom homlokzati vakolatdíszítéssel ellátott oromfalas, nyeregtetős, nagy kiülésű ereszaljával képzett tornácos múlt század első feléből származó épület a település történeti és utcaképi szerepe alapján feltétlenül védelmet érdemel, léckerítésével együtt. A romló műszaki állapotú lakóház sürgős eredeti formában történő felújítást érdemel. Az anyaghasználat, a színezés, a formák megőrzése feltétlenül fontos. A falusi turizmus céljára is jó lehetőséget biztosíthat. 10. Iskola u. 92. hrsz.: 164/9 védettségi fok: H1 Az eredeti tömeget őrző jó arányokat mutató épület helye és utcaképi szerepe és a még fellelhető eredeti pillér tornácos déli homlokzat utcai nyílásrendje, az utca felöli homlokzatról nyíló pincelejáró, a súlyos pillérekkel tagolt kerítése feltétlen védelmet érdemel. Helyreállítása során feltétlenül törekedni kell az eredeti tornác arányok és formák, valamint a nyílásrend helyreállítására. Javasolt a megfelelő funkció esetén a pince hasznosítása utcai megnyitása, a fém előtető kiváltása után.

33 11. Iskola u. 90. hrsz.: 164/8 védettségi fok: H1 Az iskola épület megtartását, védelmét, kiemelt településtörténeti értékén túl a községképben elfoglalt, betöltött jelentős helye is feltétlenül szükségessé teszi a kerítésével együtt. Az épület valamely arra érdemes közcélra való hasznosítása és lehetőség szerinti, mielőbbi helyreállítása fontos, amelynek során az épület tömege, nyílásrendje, anyaghasználata nem változtatható, a homlokzatképzése eredeti fotók vagy analógiák alapján végezhető el. 1. Kossuth u. hrsz.: 955 védettségi fok: H1 Az egykori kőbánya szélén a Kossuth L. u.-ban álló XIX. sz.-i feszület és a talapzatán kifaragott egyszerű piéta fontos településtörténeti érték. Feltétlenül védendő. A korpusz és a talapzaton romló állapotban lévő piéta sürgős helyreállításra szorul. Csak szobrász és restaurátor köreműködésével.

34 2. Kossuth u. 14. hrsz.: 915 védettségi fok: H1 Az egyszerű lakóépület a település jelentős részére egykor jellemző utcára merőleges nyeregtetővel épült, oromfalas, nagy kiülésű ereszaljával képzett udvari homlokzatú, eredeti nyílásrendű. Településképi értéket jelent még az épülettel keresztbe fordított gazdasági épület. Karbantartása során a rendszeres fehér meszelés célszerű. 3. Kossuth u. 19. hrsz.: 939 védettségi fok: H2 Az átalakított épület mögött keresztbeforduló istálló épület eredeti formája, nyílásrendje, nyílászárói és a míves munkával készült kovácsoltvas kapu. Szükség esetén a fotók alapján az épület rekonstruálható.

35 4. Zengő u. 44. hrsz.: 952 védettségi fok: H1 A településre jellemző hagyományos hosszanti tömegű lakóépület, fa oszlopos tornáccal, kontyolt utcai tető, jellegzetes tornác feletti attika szerű kiüléssel, eredeti nyíláskiosztással, ablakokkal, párkánytagozatokkal a XX. sz. első feléből. Jelenlegi formában megtartandó. 5. Kossuth u. 59. hrsz.: 1016 védettségi fok: H2 A sarok telken álló nyeregtetős, oromfalas, fa oszlopsoros tornáccal kialakított épület a múlt század első felének jellegzetes épülete, az udvari kútházzal. Az épület községkép formáló szerepe javulhat az utcai homlokzat tornác nyílásának visszaállításával, világos, halvány vagy fehér festéssel, meszeléssel, illetve a tető cserépfedésével és a külső redőny eltávolításával.

36 6. Kossuth u. 88. hrsz.: 993 védettségi fok: H2 A hagyományos hosszanti épülettömegű, kontyolt nyeregtetős, a településre jellemző fa oszlop tornác fölé sőt azon túlnyúló attikaszerű, cserépfedésű tetőépítménnyel. A településkép szempontjából értékes épület. A helyreállítást megelőzően feltétlenül szükséges statikai vizsgálat, annak függvényében az eredeti állapot szerinti helyreállítás a nyílásrend és nyílászárók megtartásával, a homlokzat simítva, meszelve. 7. Kossuth u. 94. hrsz.: 997 védettségi fok: H1 A telken az előkertben álló jellegzetes karakterű kútház településképi és történeti értéket képvisel. Feltétlenül védendő. Eredeti formában megőrzendő.

37 8. Kossuth u. 43. hrsz.:1024 védettségi fok: H2 A település egyik legjellemzőbb portája volt az utcára merőleges gerincű romfalas, nyeregtetős, széles ereszaljával készült udvari homlokzattal, zsalus utcai ablakokkal és a lakóépülettel párhuzamosan épített már lebontott sütőházzal (a képen még látható), míves munkával készült kovácsoltvas kerítéssel és kapuval. A melléképület elbontása és átalakítása után sokat vesztett értékéből, de a község építés története és az utcakép miatt így is védendő. A megmaradt részeknek eredeti formában való fenntartása. Igény esetén megfontolandó a volt gazdasági épület visszaállítása is. 1. Ormándi u.5. hrsz.: 275 védettségi fok: H2 Hagyományos utcára merőleges gerincű, oromfalas, nyeregtetős, nyitott tornácos, eklektikus vakolatdíszed lakóépület, mely településképi jelentőséggel bír. Helyreállítás esetén a meglévő vakolatdíszek és a fotók alapján rekonstruálandó.

38 2. Ormándi u. 10. hrsz.: 286/3 védettségi fok: H1 A nyeregtetős, oromfalas, hagyományos tömegű és nyílásrendű déli fa oszlopos tornácos jellegzetes parasztház a XX. sz. első feléből tiszta soros elrendezésű udvarral, gazdasági épületekkel és míves munkával készült kovácsoltvas kapuval együtt védendő porta. Az épület és településkép jelentős javítását szolgálná a hagyományos hódfarkú cserépfedésű tető és a simított felületkezelésű utcai homlokzat fehér, világos halvány egyszínű festése, meszelése és az egységes zöld mázolású kapu és kerítés. 3. Ormándi u. 24. hrsz.: 293/1 védettségi fok: H1 Utcára merőleges gerincű, oromfalas nagy kiülésű ereszaljával, nyitott oldaltornácos épület, eredeti nyílásrenddel és nyílászárókkal a XX. sz. elejéről. Településtörténeti és képi érték, lehetőség szerint megtartandó. Tulajdonosváltás után eredeti formában való helyreállítása javasolt. A homlokzati tagozatok fotók alapján rekonstruálhatók. Különös gondot kell fordítani az ajtók, ablakok restaurálására, csere esetén mérethelyes újrakészítésre.

39 4. Ormándi u. 26. hrsz.: 294 védettségi fok: H2 A jellegzetes kontyolt nyeregtetős, tornác fölé nyúló attikaszerű falkiüléssel épült hagyományos tömegű lakóház a XX. sz. első feléből míves kovácsoltvas kerítéssel utcaképi éréket jelent. Az esetleges cseréphéjjalás az épület értékét emelheti. 5. Ormándi u. 30. hrsz.: 296 védettségi fok: H2 Az utcára merőleges gerincű, oromfalas, hagyományos tömegű és nyílásrendű, mellvédes pillér tornácos lakóépület a XX. sz. első feléből míves kovácsoltvas kerítéssel és kapuval. Településtörténeti és utcaképi érték. A rossz műszaki állapotban lévő lakóépület műszakilag felújították, részben átalakították. Eredeti formában való helyreállítása, feltehetőleg csak tulajdonos váltás után lehetséges.

40 6. Ormándi u. 35/a. hrsz.: 391 védettségi fok: H1 A viszonylag széles épülettömeg csonkakontyolt tetővel és megmaradt homlokzati elemeivel összefüggést sejtet a szomszédos telken lévő volt malom épületekkel. Településszerkezetben elfoglalthelye és feltárandó településtörténeti szerepe miatt a XIX. sz.-i épület helyi védelemre javasolt. Levéltári és helytörténeti kutatás után eredeti formában való helyreállítása javasolt. 7. Ormándi u. 41. hrsz.: 389 védettségi fok: H2 Az épület helyi védelmét a hagyományos építési formát őrző, utcára merőleges gerincű tömege, nyitott tornác és településképi szerepe indokolja. Az épület felújítása esetén javasolt az épület jellegétől idegen utcai hármas ablak helyett a két álló eredeti arányú ablak visszaállítása és a tető cseréphéjjalása, ami fokozná településképi szerepét.

41 8. Ormándi u. 46. hrsz.: 306 védettségi fok: H2 A hagyományos utcára merőleges gerincű és tömegű, a csonkakontyolt tetővel és nyitott tornácával hagyományos nyílásrendjével a környezetében lévő lakó és malom épületekkel együtt jellegzetes XX. sz. elejei illetve a XIX. sz.-i településkép hangulatát adja. Megtartását is ez indokolja. Egységes halvány homlokzatfestés vagy meszelés ajánlott. 9. Ormándi u. 51. hrsz.: 377 védettségi fok: H1 Településképi jelentősége van a régi Ormánd falu részén az útra és egyben a patakra merőleges gerincű oromfalas, fa oszlop tornácos utcai homlokzatán megőrzött álló ablakos lakóépületnek, a portán álló kútháznak és melléképületnek. A fehér meszelés és az égett cserépfedés sokat javítana a község vonzó képén.

42 10. Ormándi u. 55. hrsz.: 374/1 védettségi fok: H1 Az utcára és a vele párhuzamosan futó patakra merőleges gerincű és tömegű, oromfalas, csonkakontyolt, nyitott oldaltornácos hagyományos nyíláskiosztású lakóépület és gazdasági épületek valamint a kútház településképi jelentőségű. Javítaná a vonzó településképeket a fehér meszelés és az égetett cseréphéjjalás. 11. Ormándi u. 58. hrsz.: 314 védettségi fok: H1 Az utcára és a rétegvonalakra merőleges gerincű, oromfalas, hagyományos nyíláskiosztású és eredeti formájú nyílászárókkal bíró lakóépület településképi jelentőséggel bír. Az épület jelen formában megőrzendő.

43 12. Ormándi u. 60. hrsz.: 315/2 védettségi fok: H1 A településre jellemző hosszanti tömegű lakóépület fa oszlopos oldal tornáccal, a lekontyolt utcai tető jellegzetes tornác feletti attikaszerű kiüléssel eredeti nyílásosztással és védett ajtókkal, ablakokkal a XX. sz. első feléből. Jelenlegi formában megtartandó. 13. Ormándi u. 62. hrsz.: 323 védettségi fok: H1 Az utcára merőleges gerincű, hagyományosan oromfalas, eredeti nyílásrendjét megtertó épület helyi védelmet érdemel. Eredeti formában való helyreállítása javasolt.

44 14. Ormándi u. 66. hrsz.: 325 védettségi fok: H1 Az utcára és a rétegvonalakra merőleges gerincű, oromfalas, hagyományos nyíláskiosztású fa oszlop tornácos lakóépület településképi jelentőséggel bír. A fotó elkészülte után végzett felújítás megőrizte az épület jelzett értékeit. 15. Ormándi u. 74. hrsz.: 330/3 védettségi fok: H2 Az utcára merőleges gerincű, oromfalas épület csak hagyományos tömeg formálásával nagy kiülésű ereszaljával és a szomszédos 76-os számú épülettel való összhangjával együtt képez településképi és szerkezeti értéket. Az utólag elhelyezett utacai homlokzati nyílás megbontotta az épület egységét, amely helyett két kis épület méreteivel arányos álló ablak elhelyezése vagy az eredeti állapot helyreállítása javasolt.

45 16. Ormándi u. 76. hrsz: 330/4 védettségi fok: H2 Az utcára merőleges gerincű, oromfalas épület csak hagyományos tömegével, nagy kiülésű ereszaljával és a szomszédos 74-es számú épülettel való összhangjával képez településképi és szerkezeti értéket. A homlokzati hármas ablak megbontja az épület egységét, amely helyett két a kis épület méreteivel arányos álló ablak elhelyezése javasolt, egységes fehér meszeléssel. 17. Ormándi u. 90/a. hrsz.: 338 védettségi fok: H1 Az utcára és a vele párhuzamosan futó patakra merőleges nyeregtetős, oromfalas, nyitott tornácos, hagyományos nyílásrendet őrző épület településképi érték. Az épület jelen formájában őrzendő meg, új mázolás esetén javasolt az ideges sötét barna helyett a hagyományos okker vagy zöld szín alkalmazása.

46 18. Ormándi u. 94. hrsz.: 340 védettségi fok: H1 A településre jellemző hagyományos hosszanti tömegű lakóépület fa oszlopos oldal tornáccal, lekontyolt utcai tető jellegzetes tornác fölé nyúló attikaszerű kiüléssel eredeti nyílásosztással a XX. sz. első feléből. Jelenlegi formájában megtartandó, a pálcás vaskerítés a ráhelyezett léckerítéssel tehető vonzóbbá. 19. Ormándi u hrsz.: 344 védettségi fok: H1 Utcára merőleges gerincű, hagyományosan oromfalas, eredeti nyílásrendjét megtartó épület helyi védelmet érdemel. Eredeti formában való fenntartása javasolt.

47 20. Ormándi u. 104/a. hrsz.: 345/1 védettségi fok: H2 Az utcára és a vele párhuzamosan futó patakra merőleges, hagyományos tömegű, nyeregtetős, csonkakontyolt fa oszlop tornácos épület településképi értékként védendő. A rontott homlokzat jelentősen javítható és ezzel a településkép is, a hármas ablak helyett két arányos álló ablak elhelyezésével és egységes simított felületen való halvány világos színű festéssel vagy meszeléssel. 1. Petőfi u. 4. hrsz.: 1034 védettségi fok: H2 A tágas portán álló hagyományos nyeregtetős épület átalakított utcai homlokzata ellenéra a rá merőlegesen épült nagy pajta istálló épülettel a település gazdaságtörténetét idéző emlék. Jelen formában megtartandó.

48 2. Petőfi u. 14. hrsz.:1083 védettségi fok: H1 A múlt század első felében épült nyeregtetős, oromfalas, hagyományos formákat őrző, arányos nyílásrenddel bíró, kiegyensúlyozott utcai homlokzatú, fa oszlop tornácos lakóépület és a hátsó keresztszárnyként épült áthajtó pajta és istálló teljes portát jelent, amely a településtörténet és a községkép szempontjából egyaránt értéket jelent. Tetőfelújítás esetén égetett cseréphéjjalás javasolt. 3. Petőfi u. 16. hrsz.:1084 védettségi fok: H1 A hagyományos tömegformálású, oromfalas, nyeregtetős, arányos utcai homlokzattal és széles ereszaljával készült jellegzetes falusi lakóház a XX. sz. első feléből. A településkép fontos megmaradt emléke. Az épület utcaképi értéke simított felületen világos vagy fehér egységes festéssel, meszeléssel és a tető cseréphéjjalásával fokozható.

49 4. Petőfi u. 19. hrsz.: 18 védettségi fok: H1 Az utcára merőleges gerincű, oromfalas, klasszikus arányokat mutató, hagyományos nyílásrendet és nyílászárókat tartó lakóépület, fa oszlopsoros tornáccal és kútházzal jelentős település történeti őrzendő érték. Felújítás esetén a fenti értékek eredeti formában őrzendők meg. 5. Petőfi u. 25. hrsz.: 15/1 védettségi fok: H1 A hagyományos hosszanti tömegű, kontyolt nyeregtetős, a településre jellemző fa oszlo tornác fölé nyúló attikaszerű, cserépfedésű tetőépítménnyel készült lakóház klasszikus nyílásrenddel és nyílászárókkal. Településtörténeti és községképi értéket képvisel. Felújítás esetén az értékeket meg kell őrizni, az utcai homlokzat egyszerű simított vakolattal való képzése javasolt, fehér meszeléssel.

50 6. Petőfi u.36. hrsz.: 1094 védettségi fok: H1 A múlt század első felében jellegzetes Hosszúhetényi lakóház ritka példája, amely magán viseli valamennyi ismertető jegyet, kontyolt nyeregtető, a tornác fölé túlnyúló attikaszerű, cserépfedésű tetőépítmény ez esetben az épület ellentétes oldalán megismételve, arányos utcai nyílásrend és nyílászárók, de az általánosnál jelentősen rövidebb épület. Védendő. Az épület és jelen állapotmegőrzése, megújítása helyreállítás esetén. 7. Petőfi u. 47. hrsz.:2 védettségi fok: H1 A hagyományos hosszanti tömegű, kontyolt nyeregtetős, a településre jellemző tornác fölé nyúló attikaszerű, cserépfedésű tetőépítménnyel készült lakóház, arányos nyílásrenddel és nyílászárókkal. Községképi értéket képviselő épület. Jelen formában megtartandó az épület, a homlokzatokat változatlanul fejér festéssel vagy meszeléssel javasoljuk kezelni.

É1 MELLÉKLET HOSSZÚHETÉNY ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNYÁHOZ

É1 MELLÉKLET HOSSZÚHETÉNY ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNYÁHOZ É1 MELLÉKLET HOSSZÚHETÉNY ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNYÁHOZ 1. Iskola u. 23. hrsz.: 47 védettségi fok: H1 Hagyományos utcára merőleges, nyeregtetős, oromfalas, nagykiülésű, ereszaljával képzett nyitott

Részletesebben

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna 5609 sz. út mellett 09 hrsz. H1 Szent Vendel kápolna Az állatvész elmúltávalhálából, a falu Állagmegóvás. egykori legelője szélén 1866-ban épített kápolna és az előtte álló kereszt jelentős építészeti

Részletesebben

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT BÁTAAPÁTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS 7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet Értékleltár - A helyi védelem alatt álló építészeti elemeinek részletes bemutatása 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS - az épület tömege

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER Somberek, Kossuth Lajos u. 68. 658 H1 lakó- és gazdasági épület, utcai kerítés A fésűs beépítési mód szerint épült falazott tornácos hagyományos

Részletesebben

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu.

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. 21 Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. Előfordul a homlokzat tengelyére illesztett három ablakos változat is, itt vélhetően két helyiség néz az utcára. Mint korábban

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek:

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek: HRSZ.: 2270 CÍM: Ady Endre utca 1. Katolikus templom szabadonálló 15% A templom és parókia minden eleme, az I. világháborús emlékmű, az udvari kegyeleti kereszt HRSZ.: 1207 CÍM: Arany János u. 10. lakóház

Részletesebben

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 1 SOR 1. 0196 Külterületen M M 339 50041/1958 Mecsek északkeleti részén, a hegyvonulat kiugró nyúlványán áll. Római és középkori előzmény

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT FELSŐNYÉK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere H 89 Öreghegyi u.5 1227/3 védelem jellege: helyi védelem nem javasolt! érték jellege : Megsemmisült, a telken épület nem található tömegstruktúra: homlokzat nyílászárók melléképület az adatfelvétel időponja:

Részletesebben

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK'

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' 1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' KATEGÓRIA I. Postai cím Hsz. Hrsz. Rendeltetés 1. Ady Endre u. 1. 2270 Katolikus templom, parókia,

Részletesebben

M Ó R Á G Y K Ö Z S É G

M Ó R Á G Y K Ö Z S É G M Ó R Á G Y K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT MÓRÁGY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.)

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára 0 1 Csákányhegyi u. 18. 1476 RENDELTETÉS: pince, présház érték jellege: védett további védelemre nem javasolt építés és a rendeltetés története: Az 1983-ban épült pince a helyi formát követi. A bejárat

Részletesebben

Homlokzat A lábazatot szigetelni kell, a vakolást el kell végezni a javítandó felületen. Pince

Homlokzat A lábazatot szigetelni kell, a vakolást el kell végezni a javítandó felületen. Pince Felújítási, helyreállítási javaslatok Tetõ A tetõ azonnali felújításra szorul. Homlokzat A lábazatot szigetelni kell, a vakolást el kell végezni a javítandó felületen. A nyílászárókat le kell festeni.

Részletesebben

SELLYE VÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SELLYE VÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SELLYE VÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. NOVEMBER Sellye, Édesanyák útja 842, 843, 844 HT Temető 2 Sellye, 734 hrsz.-ú út mellett 778 HT Izraelita temető 3 Sellye, Dózsa György u. 1. 70/4 H1 Városháza

Részletesebben

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke Előszállás 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke 1. fejezet Helyi területi védelem alatt álló területek elnevezése és lehatárolása

Részletesebben

SIMONFA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

SIMONFA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY SIMONFA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY VIRÁNYI ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ BT 2002. ÁPRILIS A Zselici tájegység részét képező Simonfa község Kaposvártól délre 8 km-re található. Neve először 1421-ben Symonfalva alakban

Részletesebben

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület.

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület. Egyedi tájértékek A településen összesen 72 darab egyedi tájérték található mely közül a helyi védett és műemléki védettségű épületeket már említettük. Az egyedi tájértékek típusoktól függetlenül az adott

Részletesebben

Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások Budafok Belváros megújul I.

Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások Budafok Belváros megújul I. 1. melléklet Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások 2014-2019. Budafok Belváros megújul I. Felújítás összes költsége br. 1. utca 8. utca 11. utca 21. 4. utca 37-39. utca 38. 6. utca

Részletesebben

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1854-ben állított kőkereszt. A keresztre feszített Jézust, a talapzaton pedig Máriát ábrázolja. A kőszerkezet állagának óvása, illetve téli takarása indokolt. A kereszt környezetének

Részletesebben

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal A főépítészi tevékenységem bő egy éve alatt közel 50 településképi bejelentési eljárást folytattunk le, ami azt mutatja, hogy a település lakossága aktív a lakókörnyezetük felújításában. Ez nagyon örömteli,

Részletesebben

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1. melléklet A helyi településképi védelemről szóló Szomód Község /2017. (.) ök. rendeletéhez 1. TERÜLETI VÉDELEM A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1.1 A településszerkezetileg védett történelmi településmag

Részletesebben

Dabas polgári építészeti értékei

Dabas polgári építészeti értékei Dabas polgári építészeti értékei Készítette: Kecskeméti Norbert László 2015. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető 2. Felsődabasi épületek 3. Alsódabasi épületek 4. Gyóni épületek 2. Bevezető 3. Bevezető A polgári

Részletesebben

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Helyszín: Felelős tervező: Szajki Mátyás okleveles építész, eng. szám: É 01-0295 8251 Zánka, Naplemente

Részletesebben

POGÁNY TELEPÜLÉSKÉPVÉDELMI RENDELETÉNEK HELYI VÉDELMET MEGALAPOZÓ ÉRTÉKLELTÁRA

POGÁNY TELEPÜLÉSKÉPVÉDELMI RENDELETÉNEK HELYI VÉDELMET MEGALAPOZÓ ÉRTÉKLELTÁRA POGÁNY TELEPÜLÉSKÉPVÉDELMI RENDELETÉNEK HELYI VÉDELMET MEGALAPOZÓ ÉRTÉKLELTÁRA 2017 KÉSZÜLT A HELYI VÉDELEM ALÁ HELYEZÉSHEZ 1998-BAN KÉSZÜLT ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT ÉS ANNAK 2009-BEN KÉSZÍTETT FELÜLVIZSGÁLATA

Részletesebben

125. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19.

125. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19. SZŐDLIGET UTCA 19. 125. Morzsa utca 1-3 5 87988/2 87997 6a 6b 87991 87992 87990 87989 87984 7 87996 87993 24-26 22 27 6c 9 87995 20 18 16 14 Sz ő dl iget utca 25b 25a 23 21 19 17 15 87888 87889 87890 87893

Részletesebben

HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA

HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA 2018 Hrsz.: 162 Cím: Rákóczi út 14. Eredeti épület megnevezése: Magyar Nemzeti Bank ceglédi fiók 60. Cegléd Tulajdonviszonyok: Állami Jelenlegi funkció:

Részletesebben

123. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19.

123. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI SZŐDLIGET UTCA 19. 123. Morzsa utca 1-3 5 87988/2 87997 6a 6b 87991 87992 87990 87989 87984 7 87996 87993 24-26 22 27 6c 9 87995 20 18 16 14 Sződliget utca

Részletesebben

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55.

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Váchartyán Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER

Részletesebben

Helyi egyedi védett építmények

Helyi egyedi védett építmények Helyi egyedi védett építmények - értékvédelmi lapok - 2016. Utcanév, házszám: Albert utca 7. Városrész: Külső-Erzsébetfalva Hrsz: 173037 1. Tömeg, arányok: földszintes, részben kontyolt nyeregtetős Építészeti

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez

ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez Alulírott Körmendy János okl. építészmérnök, Hegykő megbízott főépítésze nyilatkozom,

Részletesebben

ERDÕSMECSKE HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER

ERDÕSMECSKE HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER ERDÕSMECSKE HELYI RTKVDELMI KATASZTER PCSPTERV STUDIÓ VÁROSRENDEZS PÍTSZET BELSOPÍTSZET SZAKTANÁCSADÁS TERVEZS LEBONYOLÍTÁS E R D O S M E C S K E EGYSGES TELEPÜLSRENDEZSI TERVE HELYI R TKVDELMI KATASZTER

Részletesebben

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a település

Részletesebben

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS HOMLOKZATFELÚJÍTÁS Budapest, VIII. Rákóczi tér 2. HRSZ.: 34898 MŰSZAKI LEÍRÁS településképi bejelentéshez Megrendelő: Red Loft Invest Kft. 1212 Budapest, Tiborc utca 22. Tervező: Invenio Studio 1114 Bp.,

Részletesebben

Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelméről

Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelméről Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete az építészeti örökség helyi védelméről Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR 5. JÓKAI UTCA /2

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR 5. JÓKAI UTCA /2 RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR. JÓKAI UTCA.. Hrsz.: 879 10 8 (877) 878 Bá c sk a ut ca 878 a 1 b a Tulajdonviszony: állami tulajdon Jelenlegi funkció: XV. kerületi

Részletesebben

CÍM HRSZ VÉDETTSÉG Berzsenyi D Helyi

CÍM HRSZ VÉDETTSÉG Berzsenyi D Helyi 1. c) melléklet a 19/2017 (XII.01.) önk. rendelethez HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK H1 CÍM HRSZ VÉDETTSÉG Berzsenyi D. 45. 1758 Helyi Földszintes, szabadon álló, téglalap alaprajzú egytraktusos épület. Négyzet

Részletesebben

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE 1 MADOCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2017.(VII.3.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK emlékmű H1 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK emlékmű H1 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK 1. 2. emlékmű I. Világháborúban elesett bikácsiak emlékére, 1937-ben állított emlékmű a település központjában, a templom parkjában látható. A műkő oszlop tetején szárnyait kitáró turulmadarat ábrázoló

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT

ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT 1. sz. melléklet ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT Az Eger, Deák Ferenc utca keleti oldalának (HT) területi védelem alá, valamint a villasor épületeinek(h1) helyi egyedi védelem alá helyezéséhez Utcakép Az utcaképet

Részletesebben

NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER

NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER PÉCSÉPTERV STUDIÓ VÁROSRENDEZÉS ÉPÍTÉSZET BELSŐÉPÍTÉSZET SZAKTANÁCSADÁS TERVEZÉS LEBONYOLÍTÁS N A G Y P A L L EGYSÉGES TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉRTÉKVÉDELMI

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ Általános rendelkezések

ELSŐ RÉSZ Általános rendelkezések MADOCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2016. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 63 A felújításnál az épület minden fontos elemét megőrizték. Megmaradt a füles homlokzat, a három ablakot összefogó két párkány. Jók a színek, a tetőfedés egyszerű cserépfedése korhű. Az épületek esetében

Részletesebben

ORMÁNSÁGI KISSZENTMÁRTON KÖZSÉG

ORMÁNSÁGI KISSZENTMÁRTON KÖZSÉG ÉPÍTÉSZ KFT AZ ORMÁNSÁGI KISSZENTMÁRTON KÖZSÉG ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLATÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA PÉCS - 2010 A Dévényi és Társa Építész Kft a Kós Károly Egyesülés tagja H 7621 Pécs, Teréz utca 11.»Római udvar«e-mail:

Részletesebben

A köztemetőben áll az 1900-ban épült 1900-ban épült a Kovács család kápolnája. Az eredeti fa bajárati ajtó és a kovácsoltvas kereszt értékes részei az építménynek. Ugyancsak a köztemetőben áll egy téglaarchitektúrájú

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ Értékvizsgálat 2 KÉSZÍTETTE: Tér és Terület Kft. Gyula, Hajnal utca 25/2. Szöveg: Torma Gyöngyi, vezető tervező É1, SZÉS5, TT-1/04-0135/2006 okl.

Részletesebben

SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE Véleményeztetési dokumentáció ALÁÍRÓLAP Sióagárd településképi rendeletéhez vezető településtervező: Csaba Gyula építőmérnök, vezető településtervező TT1, É1

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 11 A betelepülő kisnemesek révén az átlagos településekhez képest jóval nagyobb számban épültek kis kúriák, utcával párhuzamos gerincű polgárházak. Ezek zöme szintén utcafronton áll. A következő jellegzetes

Részletesebben

MAGDOLNA NEGYED PROGRAM III. ÜTEM 100 %-ban önkormányzati tulajdonban álló, utcai homlokzat felújítással érintett épületeinek építész tervei

MAGDOLNA NEGYED PROGRAM III. ÜTEM 100 %-ban önkormányzati tulajdonban álló, utcai homlokzat felújítással érintett épületeinek építész tervei MAGDOLNA NEGYED PROGRAM III. ÜTEM 00 %-ban önkormányzati tulajdonban álló, utcai homlokzat felújítással érintett épületeinek építész tervei Megbízó: Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / /2

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / /2 BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA 19. 15. 12 17 15 13 11 776 31 15 13 11 9b 9a 7759 7760 7761 7762 7767 7770 12 10 Bat t hyán y ut ca 7766 7763 7755 7765 7764 7754 29 27 25 23 21 19 36 34 32 30 2 26 24 22

Részletesebben

C I K Ó K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A 2017.

C I K Ó K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A 2017. C I K Ó K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A 2017. KÉSZÜLT CIKÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet 68. (2)

Részletesebben

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA 1. ÉS 2. SZ.LAKÁSHOZ ELŐ TETŐ FELÚJÍTÁSA ÉS BŐ VÍTÉSE TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 52. 294. LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Oldalhatáron álló, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Utcai megjelenését a hagyományos méretű ablakok és íves záródású fülkében elhelyezett egyenes záródású

Részletesebben

ZSELICSZENTPÁL ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

ZSELICSZENTPÁL ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY ZSELICSZENTPÁL ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY VIRÁNYI ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ BT 2002.AUGUSZTUS Zselicszentpál Kaposvártól 8 km-re, a 67-es főközlekedési út közvetlen szomszédságában, a Zselici tájegységben fekvő

Részletesebben

Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről

Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

T E N G E L I C K Ö Z S É G

T E N G E L I C K Ö Z S É G T E N G E L I C K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A 2017. KÉSZÜLT TENGELIC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / / /2

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / / /2 BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA 19. 1. 12 17 1 13 11 77 31 1 13 11 9b 9a 779 770 771 772 777 7770 77 773 77 772 77 773 774 774 29 27 2 23 21 19 3 34 32 30 2 2 24 22 20 1 12 1 14 1-171210 10 7 3 13 11 9

Részletesebben

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti.

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti. Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testületének 2/2016. (III.25.) számú rendelete az építészeti örökség helyi védelméről szóló 5/2009. (IV.3.) számú rendelet módosításáról 1 Kétegyháza Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2012. (III.01.) önkormányzati rendelete

Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2012. (III.01.) önkormányzati rendelete Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (III.01.) önkormányzati rendelete a helyi építészeti értékek védelméről (egységes szerkezet) Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testülete

Részletesebben

I. A rendelet hatálya, általános rendelkezések

I. A rendelet hatálya, általános rendelkezések Bucsuszentlászlói Községi Önkormányzat 9/2004.(VII.08.) sz. Önk. rendelete az épített és természeti értékek helyi védelmére vonatkozó szabályokról Búcsúszentlászló Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára 4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára További egyedi értékek, javaslat védési és vizsgálati eljárásokra az értékvédelmi rendelet kereteihez igazodva, új típusú értékvizsgálattal

Részletesebben

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület Dokumentáció helyi védelem törléséhez Az épület a Széchenyi hegy északi, meredek lejtőjén helyezkedik el, a Svábhegyről a Széchenyi hegyi

Részletesebben

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM M1 i RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM Törzsszám 685 Település Jánoshalma Azonosító 2197 Cím Béke tér 1. Bírság kategória II. hrsz 25 Települési értékleltári szám M1 EOV X 106010 Épület/építmény fajta középület

Részletesebben

ABÁDSZALÓK VÁROS MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI JAVASLATA

ABÁDSZALÓK VÁROS MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI JAVASLATA E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok, Hunyadi út 41. tel. / fax : (56) 423 651 ABÁDSZALÓK VÁRS MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI JAVASLATA Szolnok, 2005. június E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok,

Részletesebben

Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben

Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben Vecsés Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 6/ 2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Déli homlokzat. Homlokzat színei:

Déli homlokzat. Homlokzat színei: Déli homlokzat Homlokzat színei: - Meglévő kőtáblák: természetes anyagszínű forrásvízi mészkő - Vas felületek: olajfesték RAL 9011 grafit fekete - Falfelületek: Alapszín: Caparol 3d silikon Gingster 115

Részletesebben

Tervezett konkáv mosdó Tervezett dönthető tükör 004 MS WC. greslap. 5,26 m 2 3,00 70 12 2,00 3,00 2,50 2,10. greslap.

Tervezett konkáv mosdó Tervezett dönthető tükör 004 MS WC. greslap. 5,26 m 2 3,00 70 12 2,00 3,00 2,50 2,10. greslap. ,0 0,0 0,0,0,00,00 0,00,0,,,6,0, db I kiváltó acél gerenda rabichálós vakolattal, as.:,m Tervezett konkáv mosdó Tervezett dönthető tükör Tervezett vészjelző Tervezett normál WC, MS. kiegészítő ülőkével

Részletesebben

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete. Jánoshalma Város településképének védelméről

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete. Jánoshalma Város településképének védelméről Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete Jánoshalma Város településképének védelméről Jánoshalma Városi Önkormányzat a településkép védelméről szóló 2016.

Részletesebben

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu közigazgatási területén a Győrújfalui csatorna Győr felőli oldalán a falusias beépítéstől eltérő, többszintes lakópark épül. A településképi

Részletesebben

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testület 11/2009.(IX.04.) rendelete. Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testület 11/2009.(IX.04.) rendelete. Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testület 11/2009.(IX.04.) rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testülete szükségesnek tartja,

Részletesebben

5/2013. (II.10.) önkormányzati rendelete szerinti tartalommal. Baross utca. 86.

5/2013. (II.10.) önkormányzati rendelete szerinti tartalommal. Baross utca. 86. Budapest, VIII. Baross u. 86. Településképi bejelentési eljárás mellékleteként készült építész homlokzatfelújítási, színezési terv Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselőtestületének

Részletesebben

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE 1 Madocsa Község Önkormányzata képviselő-testületének 6/2017.(VII.3.) önkormányzati rendelete a község településképének védelméről (Egységes szerkezetben a.../2017.(...)

Részletesebben

Balaton-felvidéki építészeti útmutató

Balaton-felvidéki építészeti útmutató Megérteni az embereket, a tájat, a fákat, és a megértésből folytatni azt a mit a teremtő éltet és virágoztat. (Makovecz Imre) Balaton-felvidéki építészeti útmutató Krizsán András DLA építész 2014 április

Részletesebben

Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja

Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja Terv megnevezése: Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja Terv helyszíne: József krt. 5-56. HRSZ.: 35636 Megrendelő: Megrendelő képviselője: Társasház

Részletesebben

Pölöske Község Önkormányzati Képviselőtestület 2/2005.( I. 29.) sz. önkormányzati rendelete az épített környezet helyi védelméről

Pölöske Község Önkormányzati Képviselőtestület 2/2005.( I. 29.) sz. önkormányzati rendelete az épített környezet helyi védelméről 1 Pölöske Község Önkormányzati Képviselőtestület 2/2005.( I. 29.) sz. önkormányzati rendelete az épített környezet helyi védelméről Pölöske Község Önkormányzati Képviselőtestülete (továbbiakban: Képviselőtestület

Részletesebben

Szentély feletti freskó ( Dorffmeister István)

Szentély feletti freskó ( Dorffmeister István) Műemléki védelem alatt álló épületek 1./ Zrínyi u. 2. római katolikus templom 169/2 hrsz. Templom nyugati irányból Szentély feletti freskó ( Dorffmeister István) 1763-ban épült barokk stílusban. Rendkívül

Részletesebben

A helyi építészeti értékek fogalma 1.

A helyi építészeti értékek fogalma 1. Döbrököz Község Önkormányzata Képviselőtestületének 8/2013. (V.17.) önkormányzati rendelete az épített környezet értékeinek helyi védelméről (Egységes szerkezetbe foglalva a 4/2014. (V.28.) számú önkormányzati

Részletesebben

12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl. I. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya

12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl. I. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete a helyi építészeti értékek védelmérıl Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

Szentlőrinc Városi Önkormányzat 9/1996.(IV.25.) KT. R e n d e l e t e. a helyi jellegű építészeti értékek védelméről

Szentlőrinc Városi Önkormányzat 9/1996.(IV.25.) KT. R e n d e l e t e. a helyi jellegű építészeti értékek védelméről Szentlőrinc Városi Önkormányzat 9/1996.(IV.25.) KT. R e n d e l e t e a helyi jellegű építészeti értékek védelméről (Egységes szerkezetben a 15/2008.(VI.27.) KT. Rendelettel) Szentlőrinc Városi Önkormányzat

Részletesebben

Javaslat a [Cserépfalu népi építészete, parasztházak című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Cserépfalu népi építészete, parasztházak című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Cserépfalu népi építészete, parasztházak című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Fila József (név).....(aláírás) Cserépfalu,2015

Részletesebben

Ő C S É N Y K Ö Z S É G

Ő C S É N Y K Ö Z S É G Ő C S É N Y K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A 2017. KÉSZÜLT ŐCSÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet

Részletesebben

LAKÓÉPÜLET ÉRTÉKVIZSGÁLATI TANULMÁNYA

LAKÓÉPÜLET ÉRTÉKVIZSGÁLATI TANULMÁNYA LAKÓÉPÜLET ÉRTÉKVIZSGÁLATI TANULMÁNYA Épület helye: Vác, Gasparik u.5. Hrsz.: 3780 Építtető: Nagy Anikó 2600 Vác, Ilona u.1. Tervező: M Érték Kft. Vác, Tabán u. 27/a. 1. Történeti értékvizsgálat A tervezéssel

Részletesebben

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Újfehértó Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Előadók: Gonda-Magyar Andrea és Labbancz András Újfehértó, 2017. június 6. Bevezető Lakókörnyezetünk színvonala

Részletesebben

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes HÉ-1 RENDELTETÉS, HSZNÁLT VÉDETTSÉGI KTEGÓRI VÉDETTSÉG INDOKLÁS ÍM Nemesdömölk, Nemesdömölki u. 15. HRSZ. 2 malomépület jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

Részletesebben

FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII. 22.) Önk. rendelete

FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII. 22.) Önk. rendelete FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII. 22.) Önk. rendelete Az építészeti örökség helyi védelméről szóló rendelet megalkotásáról Fehérgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER 0630 682

Részletesebben

5. függelék a 7/2018. (V.31.) önkormányzati rendelethez. Helyi értékvédelmi kataszter

5. függelék a 7/2018. (V.31.) önkormányzati rendelethez. Helyi értékvédelmi kataszter 5. függelék a 7/2018. (V.31.) önkormányzati rendelethez Helyi értékvédelmi kataszter 1 ORSZÁGOS VÉDETTSÉGRE ELŐTERJESZTETT, ADDIG HELYI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK CÍM Békáspuszta 2310 hrsz. H (M) Szt. József

Részletesebben

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: /

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: / LaBouff Mérnökiroda Hunyadi János utca 27 www.labouff.hu, E-mail: info@labouff.com Mobil: +36-20/421-1677 TÁRSASHÁZ ÉPÍTÉSE TÁRSASHÁZ ELŐZETES TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ Ing. Fejl. Kft. Kiss

Részletesebben

SZŐLŐSGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK

SZŐLŐSGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZŐLŐSGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/1998.(VIII.11.) sz., 13/2009.(X.26.) sz. rendeletével módosított 6/1998.(III.30.) számú rendelete Szőlősgyörök Község építészeti értékeinek helyi védelméről A Képviselő-testület

Részletesebben

További részletek: 1. Szeged, József A. sgt. 28. homlokzat felújítása

További részletek: 1. Szeged, József A. sgt. 28. homlokzat felújítása Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala várja azon építőipari, a beszerzés tárgyának és becsült nagyságrendjének megfelelő, 2005., 2006. évben, évenként legalább 1 db referenciával rendelkező cégek

Részletesebben

Téglakeríések Téglakeríések Kovácsolvas keríések Présház ajók Présház ajók úburkola Vörösmary uca /a 0/ / / /A ú 0 / ú ú / ú /A ú k úburkola k úburkola k úburkola sor - Móra F. uca áro úburkola /b /b 0

Részletesebben

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1 246 Hősök tere 2. Római katolikus plébánia Az udvari szárny 1746-ban, az utcai beforduló szárny

Részletesebben

É10. MŰKŐ KONSZIGNÁCIÓ m 1:25 ABLAKKERET. nyílászáró. bádog GYÁRTÁS ELŐTT MINDEN ESETBEN HELYSZÍNI MÉRETVÉTEL ÉS EGYEZTETÉS SZÜKSÉGES

É10. MŰKŐ KONSZIGNÁCIÓ m 1:25 ABLAKKERET. nyílászáró. bádog GYÁRTÁS ELŐTT MINDEN ESETBEN HELYSZÍNI MÉRETVÉTEL ÉS EGYEZTETÉS SZÜKSÉGES MŰKŐ KONSZIGNÁCIÓ m : KÉMÉNYFEDKŐ NAGY FIATORONY KIS FIATORONY PÁRKÁNYELEM, 8, 8, 8,, 8, 8, 8,,, 8 8 0 0 8 0 88 0 0 8 ABLAKKERET 0 0, 80 0 0 0 0 nyílászáró ATTIKAFAL LEFEDÉS TETŐSZELLŐZŐ bádog GYÁRTÁS

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: ph@kiszombor.hu Üsz.: 22-57/2018. Tárgy: Tájékoztató Kiszombor építészeti örökségéről helyileg védett

Részletesebben

Helyszínrajz m=1:500

Helyszínrajz m=1:500 Helyszínrajz m=1:500 Jellemzõ adatok: Építménymagasság számítás: HFdny+HFék+HFény +HFdk / K = Hépítmény 117,30m 2 +,29m 2 +,29m 2 +19,40M 2 / 57,80 fm = 6,84m 38540 38541 Övezeti besorolás: L-2/-VIII-1

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT DOMBEGYHÁZ NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ

ÉRTÉKVIZSGÁLAT DOMBEGYHÁZ NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ ÉRTÉKVIZSGÁLAT DOMBEGYHÁZ NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ Értékvizsgálat 2 KÉSZÍTETTE: Tér és Terület Kft. Gyula, Hajnal utca 25/2. Szöveg: Torma Gyöngyi, vezető tervező É/1, SZÉS5, TT/1 04-0135

Részletesebben

2. A helyi védelem irányítása. 3. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése

2. A helyi védelem irányítása. 3. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi jelentőségű építészeti értékek védelméről 1 szóló 18/1997. (VII. 18.) Ök. rendelete, a 18/1998. (VII. 24.), a 28/2000.(X. 19.) és a 20/2001.(VII.

Részletesebben