VEGÁN TANFOLYAM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "www.szaffinafuszerkonyhaja.com VEGÁN TANFOLYAM"

Átírás

1 VEGÁN TANFOLYAM Minden jog fenntartva. A könyv szerzői jogvédelem alatt áll. Másolni, továbbítani tilos! Készült: 2011

2 5. Mire van szüksége a szervezetnek? Mi az amit, az egészséges test megkíván? Amire a szervezetnek szüksége van: 5 % ásványi anyagok 40 % 3 % szénhidrát 17 % fehérje 15 % zsír 60 % víz

3

4 VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK Testünk közel 5 %-át teszik ki. Apróságoknak tűnnek, nem kell belőlük sok, mégis fontosak az életünk fenntartásához. Az, hogy hogyan tud hasznosulni egy vitamin, vagy egy ásványi anyag, nagyrészt függ a szervezet tisztaságától, a belek tisztaságától, hiszen ott szívódik fel, sőt van olyan vitamin, melyet elő is tud állítani az egészséges bélflóra, ilyen a B- és a K-vitamin. Függ attól is, hogy milyen a föld minősége, hiszen a legtöbb ásványunk innen származik, közvetve és közvetlenül a növényeken keresztül. Függ a termeléstől, a növények vitamin és ásványi anyag tartalma. Egy biogazdálkodásból származó növénynek lényegesen több a tápanyagtartalma. Erre még visszatérünk. Az, hogy milyen arányban és mennyiségben vigyük be a vitaminokat, ásványokat, befolyásolja az életkor, az adott életszakasz (stressz, hangulat, munka, kapcsolatok) és étkezési és sportolási szokásaink. Külön ezekre nem térnék ki. A legtöbb vitaminnál és ásványi anyagnál megadtam a hivatalos napi ajánlást. Azoknál, amelyeknél elenyészően kicsi a napi mennyiség, ott nem írtam számot. Alapvetően minden zöldség, gyümölcs és egyéb növényfélék tartalmazzák a megfelelő ásványt és vitaminadagot. Leírtam a hiánybetegségek tüneteit, és azt is, ha némely esetében túllépjük a megadott mennyiséget. Ez nagyon jó önvizsgálat számodra. Hiszen te ismered legjobban étkezési szokásaidat, és tüneteidet, tested jelzéseit.

5 Amennyiben felmerül benned a gyanú, hogy bizonyos vitamin vagy ásványanyag hiányod van, vizsgáltasd meg magad. Ehhez elegendő egy vérvizsgálat vagy egy hajanalízis. Hajból még precízebben ki lehet mutatni a szervezeted állapotát. Táplálék kiegészítőhöz csak akkor fordulj, ha az valóban indokolt és olyant válassz, ami tisztán növényi eredetű, pl: a külső rész sem tartalmaz sztearátot, ami az állatok beléből kivont anyag. És csak addig szedd, amíg be nem áll a szervezet egyensúlya. Az, hogy milyen növény milyen tápanyagot tartalmaz, erről a következő anyagban fogunk beszélni. Nem térek ki pont ebből kifolyólag arra sem, hogy a különböző ásványok, vitaminok hol lelhetőek föl. Úgy gondolom, először tanuljuk meg és értsük meg a működésüket, feladatukat, ez is épp elég feladat! Ha pedig már rendszereztük őket a fejünkben, akkor sokkal könnyebb lesz megtanulni és elsajátítani, hogy melyik zöldség, gyümölcs és egyéb növényféle tartalmazza. A rendszerezésben adok plusz segítséget is, még pedig úgy, hogy a vitaminok és ásványi anyagok végén külön csoportokba osztottam, melyik, mivel működik együtt, hogyan segítik egymás munkáját, illetve röviden is összeírtam összefoglalóként az ismert és fontosabb vitaminokról, ásványi anyagokról a főbb tudnivalókat. Külön táblázatban szedtem, hogy melyik vitamin és ásványi anyag, mely szervekre hat. Remélem, hasznodra lesznek.

6 SZÉNHIDRÁTOK 3 %-ra van szüksége a szervezetnek. Anyagcserében fontos szerepet játszik. Energiát ad az izmoknak, agynak. A fehérjék beépítését segíti. Hiányában a szervezet a fehérjéből és zsírokból veszi el az energiát. Idegekből, izmokból, szervekből. A természetben a leggyakrabban előforduló szénvegyület. A levegő széndioxidjából, vízből és a napfény energiájából fotoszintézis során keletkezik, a növények zöld részeiben. (Ismét bizonyítást nyer a növényevés természetessége és előnyben részesítése, hiszen az állatok is csak a növényekből nyerik.) A fotoszintézis során ez a vegyület elraktározódik a növényekben keményítő, cukor és cellulóz formájában. Az emberi szervezet (de az állatoké is) ezeket alakítja át önmagának megfelelő vegyületté. Nos, álljunk csak meg egy pillanatra! A szénhidrát és a cukor nem ugyanaz? Mégis a cukrot szénhidrátként tartják számon, miért? Mi a különbség a keményítő, a cukor és a cellulóz között?..

7 FEHÉRJE A fehérjék sejtalkotók és sejtépítők: Növekedésünk időszakában tehát gyermekeknek különösen fontos. Későbbiekben pedig szintén, a felnőttek esetében is, bár felnőttként már kevesebb mennyiségből építkezünk. A fehérjemolekulák az anyagcsere folyamán lebomlanak és újraépülnek, ehhez pedig fehérjepótlásról gondoskodni kell.

8 Ha nem kap a szervezet újabb fehérje rakományt, akkor a szervezet legyengül, emésztési zavarok, és az ellenálló képesség csökkenése lép fel. Ha pedig túl sok fehérjét viszünk be, megterheli az epét és a vesét, sőt akár tumort is okozhat. Képzeljük el, hogy házat építünk. A ház felépült, de mi folyamatosan csak rakjuk a köveket, téglákat, lassan már tele lesz velük az egész udvarunk. Hát épp így halmozódik fel bennünk is a túl sok fehérje. Ugyanis inkább fehérjetúltengésről beszélünk, mint fehérje hiányról. A szervezet a fehérje nagy részét energiatermelésre használja fel. Fűtőanyagunk, akárcsak a szénhidrát. 1 gramm fehérje 17,2 kilojoule hőmennyiséget szolgáltat. A fehérjéket négyféle csoportba sorolhatjuk: - kémiai összetételük - élettani jelentőségük - biológiai tevékenységük - oldhatóságuk szerint. ZSÍR: Ez az, amire elsőre sokan azt mondanák: Jaj, csak ezt ne! Van abból elég! Bár a legtöbb ember számára az élvezeteket (gondoljunk csak a jó szaftos magyaros ételekre) és az elhízást jelenti. Mindenki kerülné, aki fogyni akar, és épp ugyanaz a probléma merül fel, mint a szénhidrát megvonás esetében. Felborul az egyensúly. Bizony, szükségünk van zsírokra, de nem akármilyen zsírra. (Ez most nem azt jelenti, hogy megrohanhatod a zsírosbödönt a kamrában. )

9 Vannak jó zsírok, melyek jótékonyan hatnak szervezetünk működésére és vannak olyanok, melyek haszontalanok és eldugítanak, megbetegítenek bennünket. (Jól látod, a zsírosbödön is ide tartozik. ) Mi is az a zsír és mi a szerepe?... A VÍZ A víz a benne lévő tápanyagtartalom miatt szabályozza a szervezet sóháztartását is. A túl sok só bevitele azonban megköti a vizet, és erre a szervezet száradással, szomjúsággal reagál. De hova is menne annyi víz? Amikor hirtelen túl sok vizet kap a szervezet, szomjasak vagyunk, ki vagyunk száradva, de már a torkunkon jönne vissza a folyadék ez elég megterhelő a vesék számára. A szervezet pedig megálljt parancsol! Jobb lenne ezt megelőzni és eleve figyelni a só bevitelünkre! A túl sok víz, épp úgy, ahogy a zsír is, elraktározódik, bevizesedhetünk, felpuffadhat a hasunk, a lábunk. A víz folyamatosan ürül a szervezetünkből, vizelettel, izzadással, széklettel, könnyezéssel, kilélegzett levegővel, párologtatással. Ezért pótolni kell! Ha túl keveset viszünk be, dehidratáció lép fel, kiszáradás és sejtpusztulás. Ha egyáltalán nem viszünk be folyadékot, 6-7 nap után beáll a szomjhalál.

10 Ha túl sokat iszunk, bevizesedünk. Hízásunknak ez is lehet az oka! Ez főleg a hasra rakódik le. Érdemes ilyenkor a só bevitelt minimálisra csökkenteni és tudatosabban odafigyelni a napi víz mennyiségre. De mennyi is a megfelelő?... ENZIMEK Enzimtakarék Talán jól emlékszünk még gyerekkorunkból a takarékbetét könyvekre. Aztán felnőttként is takarékoskodunk, félreteszünk pénzt, hogy aztán a későbbiekben is pl: nem várt esemény esetén is legyen miből finanszírozzuk a megélhetést. Az enzimtakarék számla is így működik. Amikor megszületünk óriási mennyiségű enzim számlát kapunk. Amit folyamatosan használunk fel. Napról - napra növekedünk, fejlődünk, és évről évre rendszeresen fogyasztjuk az enzim számláinkat.

11 Felnőttként elkezdünk öregedni, megőszülni, ráncosodni, lelassulni, elhízni Egyre kevesebb lesz az enzimtartalékunk. Amit befolyásol a munkavégzésünk, az életkorunk, az élethez való hozzáállásunk, mennyire vesszük igénybe rendszeresen a fizikai testünket és szellemünket, mennyi stressz ér minket, milyen környezetben élünk, és legfőképp mivel táplálkozunk! Viszünk be plusz enzimeket, vagy csak a mi enzimjeinkre támaszkodunk?

12 Vajon mi történik azzal a pénzzel, amihez rendszeresen hozzányúlunk, de hozzá nem teszünk? Elfogy A legtöbb ember esetében, aki nagyobb pénzösszeghez jut, egyszerűen kifolyik a pénz a kezei közül. Nem tud vele bánni, sem gyarapítani. Épp így nem tudunk bánni az enzimjeinkkel sem. Nem gyarapítjuk, csak elhasználjuk. Olyan természetes, hogy van. Hogy élünk, megbetegszünk, megöregszünk és betegen elsorvadunk. Az életet, a testet ajándékba kaptuk és olyan természetesnek vesszük, hogy nem is értékeljük. Ha takarékoskodnánk az enzimjeinkkel, még több maradna! Ha pedig hozzá is tennénk, akkor gyarapodhatna! Hogyan tudjuk gyarapítani? PH EGYENSÚLY Olyan sokszor hallhatjuk megfelelő PH érték, reklámokban, orvosi szaklapokban, de tulajdonképpen mi is az a PH?... Ha a sejtműködést túlterheljük stresszes életmóddal, főtt ételekkel, akkor elsavasodik a szervezet. Ezért is lenne érdemes áttérni a nyers, lúgosító ételekre. A természet úgy alkotta meg a zöldségeinket, gyümölcseinket, hogy azok megfelelően beállítják a szervezet PH értékét, és főleg lúgos közeget teremtenek. A nyers növények nagy részben lúgos hatásúak. Neked vajon milyen lehet a PH értéked?...

13 JÓL MŰKÖDŐ, EMÉSZTŐ IMMUNRENDSZER.. Amikor nem megfelelően étkezünk, pl. gyümölcsétkezés után rohad a belekben. Főtt ételek, párolt zöldség, sütemény, tojás, húsok nem képesek lebomlani, sem felszívódni. Nincs bennük rost, nem tud tovább haladni. A zsír megavasodik, a szénhidrát megerjed, a fehérjék rothadnak. Felpuffadás, rossz lehelet, fejfájás lesz a következménye. A mérgező anyagokat a bél visszaszívja szabadgyökökként, melyek romboló elektronokként keringenek és megbetegítenek... Nagyon komoly betegségek okai a szervezetünkben elterjedő szabadgyökök. Mint például a gyulladásos megbetegedések, ízületi fájdalmak, elzsírosodás, cukorbetegségek, daganatok, asztma, bőrbetegségek, sclerosis multiplex, szürke hályog, és a Parkinson-kór. Miért is vannak jelen a szervezetünkben?.. Sejtjeinknek osztódására, szaporodására energiára van szüksége, és ezt az energiát az élő, tápanyagokban gazdag ételekből nyerhetjük. Az antioxidánsok megerősítik a sejtek közötti kötést, hogy a baktériumok ne tudjanak ott megtapadni. Ha az antioxidánsok egyensúlya meggyengül gyulladások, rákos megbetegedések és egyéb degeneratív elváltozások jöhetnek létre..

14 BIOAKTÍV TÖLTÉSŰ SZÖVETEK ÉS SEJTEK Az elektromos töltés mindig súrlódás következtében jön létre, egy negatív és egy pozitív töltésből. Gondoljunk csak az elemek, a dinamók, vagy a mágnesek működésére. A mi sejtjeink is épp ezen az elven működnek.. A főtt ételekben csökkent, illetve a legtöbb esetben teljesen megsemmisül az elektromos töltés. Miért is baj ez?. Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak az melynek témái: 6. oktatóanyaggal, Hogyan alkotta meg a természet a számunkra megfelelő növényeket? Egyáltalán honnan tudom, mikor, mire van szüksége a szervezetnek és milyen növény, milyen hatással van rám? Ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok a zöldségekben, gyümölcsökben, növényekben.

15 Nagy Szaffina a Szaffina Fűszerkonyhája Blog szerzője Facebook: Twitter:

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

Súlyfelejtő verseny, akkor nyer, ha veszít!

Súlyfelejtő verseny, akkor nyer, ha veszít! Súlyfelejtő verseny, akkor nyer, ha veszít! Légy Te a legnagyobb vesztes! Kellemes közérzet és még KÉSZPÉNZT is nyerhet! Manapság minden ember ki van téve a XXl. századra jellemző környezeti hatásoknak.

Részletesebben

Az egészség és táplálkozás 12 pontja. Fogyasztóvédelmi kampány

Az egészség és táplálkozás 12 pontja. Fogyasztóvédelmi kampány Az egészség és táplálkozás 12 pontja Fogyasztóvédelmi kampány A Fogyasztóvédők Országos Egyesületének és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének Fogyasztók Hónapja kampánya 1. Tudd, hogy

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 1 Az egészséges táplálkozás és életmód Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán,

Részletesebben

Azzá lettél, amit ettél..!

Azzá lettél, amit ettél..! Azzá lettél, amit ettél..! Ismerd fel! Fogadd el! Változtass! A kombuchagomba-tea, a papaya és a szerves jód gyógyászati alkalmazásának lehetőségei Prof. Dr. Török Szilveszter BEVEZETŐ Ez a kis füzet az

Részletesebben

Mert az Élet él és élni akar (34. rész)

Mert az Élet él és élni akar (34. rész) Mert az Élet él és élni akar (34. rész) Előző sorozatunkban a jövő tudományáról esett szó. Bebizonyítottuk, hogy a legtöbb gondunk és betegségünk kórokozója a tudomány által szaporított, a médiában terjesztett,

Részletesebben

XIV.évfolyam 10. szám 2009. október. Interjú DÉTÁR ENIKÔVEL. Beindul a hajtás! Gyógyszertárunk ajándéka. www.patikamagazin.hu

XIV.évfolyam 10. szám 2009. október. Interjú DÉTÁR ENIKÔVEL. Beindul a hajtás! Gyógyszertárunk ajándéka. www.patikamagazin.hu XIV.évfolyam 10. szám 2009. október NYUGTALAN LÁBAK IZOMMEREVSÉG Interjú DÉTÁR ENIKÔVEL Beindul a hajtás! www.patikamagazin.hu Gyógyszertárunk ajándéka Védelem dohányosoknak A dohányzás ártalmai és azok

Részletesebben

Antioxidánsok: Az élõ sejtek energia termelõ szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid és szuperoxid gyökök (szabadgyökök). Ezeket

Részletesebben

Dr. Gothárd Csaba. Geoterápia. Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe. Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke

Dr. Gothárd Csaba. Geoterápia. Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe. Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke Dr. Gothárd Csaba Geoterápia Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke Tartalomjegyzék 1. Bevezető 1.1. Ásványi anyagok és nyomelemek 1.2.

Részletesebben

Első ISMERETTERJESZTŐ képzés a betegségekről. Kedves Olvasóm!

Első ISMERETTERJESZTŐ képzés a betegségekről. Kedves Olvasóm! Első ISMERETTERJESZTŐ képzés a betegségekről Kedves Olvasóm! Szeretettel köszöntelek! Szívből gratulálok a döntésedhez, hogy részt veszel az első ISMERETTERJESZTŐ képzésemen! Írás sorozatommal, nem feltétlenül

Részletesebben

TARTALOM. -vitamin (niacinamid, nikotinsav, pp-faktor) 21 B 5. -vitamin (pantoténsav, kalcium-pantotenát) 23 B 6

TARTALOM. -vitamin (niacinamid, nikotinsav, pp-faktor) 21 B 5. -vitamin (pantoténsav, kalcium-pantotenát) 23 B 6 TARTALOM I. BEVEZETÉS 9 II. TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK - AMIT MINDENKINEK TUDNI ILLIK RÓLUK 10 III. MI MIRE JÓ? ÚTMUTATÓ A-TÓL Z-IG 16 1. Vitaminok és antioxidánsok 16 A-vitamin 16 B r vitamin (tiamin) 18 B 2

Részletesebben

Víz táplálék bioelektronika a Vincent módszer szerint

Víz táplálék bioelektronika a Vincent módszer szerint 1. melléklet Tapasztalati gyógyászat 37. kötet 10. füzet, 1988. október Karl F. Haug Verlag GmbH & Co. Fritz-Frey-Straβe 21 69121 Heidelberg Víz táplálék bioelektronika a Vincent módszer szerint F. Morell

Részletesebben

Dr. Rath sejttápanyagprogram

Dr. Rath sejttápanyagprogram Dr. Rath sejttápanyagprogram Termékismertető Dr. Rath Health Programs B.V. 2 Dr. Rath Health Programs B.V. A Dr. Rath Sejttápanyagprogram: Étrend-kiegészítés a sejtek egészségéért Örömmel üdvözöljük Önt

Részletesebben

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 2 egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

Édes-keserû betegség. melynek keretében a bíráló bizottság érdemesnek találta pályamunkánkat,

Édes-keserû betegség. melynek keretében a bíráló bizottság érdemesnek találta pályamunkánkat, VI. évfolyam 5. szám, 2006. november www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Édes-keserû betegség A glükóz hétköznapi nevén szõlõcukor vagy krumplicukor az emberi szervezet legfontosabb

Részletesebben

George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell

George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell Frequently Asked Question Gyakran feltett kérdések George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell A fordítás alapja az alábbi kiadvány: George D. Birkmayer: All About

Részletesebben

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010.

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem Írta: dr. Dömölki Ferencné Roszáné,

Részletesebben

Tartalomjegyzék: 388. oldal

Tartalomjegyzék: 388. oldal Tartalomjegyzék: 388. oldal Egyszer valaki ezt mondta: nem érdemes megírni a könyvet. Felesleges, hiszen úgysem tudom megváltoztatni az embereket. Ez tökéletesen igaz! A beteg, aki megfásult és belefáradt

Részletesebben

Fogyókúra és vidéke. Vizsgaidőszak, érettségi? Próbálja ki az U-Sin módszert! 2012/5. Kovácsné Ambrus Imola cikke

Fogyókúra és vidéke. Vizsgaidőszak, érettségi? Próbálja ki az U-Sin módszert! 2012/5. Kovácsné Ambrus Imola cikke 2012/5 www.energy.sk Fogyókúra és vidéke Kovácsné Ambrus Imola cikke Vizsgaidőszak, érettségi? Segít a Stimaral és a B!omultivitamin Próbálja ki az U-Sin módszert! Ángyán Józsefné írása 2012. május MÁJUSI

Részletesebben

SZERVEZET-MÉREGTELENÍTÉS KOMPLEX RENDSZERE

SZERVEZET-MÉREGTELENÍTÉS KOMPLEX RENDSZERE SZERVEZET-MÉREGTELENÍTÉS KOMPLEX RENDSZERE Összeállította: Szabó György parapsychológus, alternatív gyógyító www.onismeretegyeniutakon.hu TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 2 SZERVEZET-MÉREGTELENÍTÉS KOMPLEX

Részletesebben

15% Vásárold le a kuponokat! Hogyan legyél Te is fitness model? Sikersztorik! Fogyj le 10 kg-ot! 0% zsír és szénhidrát Peak palacsinta recept

15% Vásárold le a kuponokat! Hogyan legyél Te is fitness model? Sikersztorik! Fogyj le 10 kg-ot! 0% zsír és szénhidrát Peak palacsinta recept Magyarország első, finom táplálék kiegészítői hozzáadott cukor és szénhidrát nélkül. Tudatos, fogyni vágyó nők számára! Magazin 2012/2 www.peakgirl.hu www.peakshop.hu Vásárold le a kuponokat! Hogyan legyél

Részletesebben

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Apor Vilmos Katolikus Főiskola Természettudományi és Matematikai Intézet 2600 Vác, Konstantin tér 1-5. A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Konzulens:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése Szabóné Koncz Zsuzsanna Az élelmiszerek fő csoportjai A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

Dr. Lenkei Gábor. csemet ék

Dr. Lenkei Gábor. csemet ék Dr. Lenkei Gábor Eg észs éges csemet ék Tisztelt Igazgató! Tisztelt Pedagógus! Tisztelt Szülô, Nagyszülô! 2011 júniusában Dr. Lenkei Gábor orvos, író által alapított országos életjobbító hálózat volt az

Részletesebben

hírlevél 2008. Bevezetés a Magyar Jóga Társaság első hírleveléhez > HARI OM

hírlevél 2008. Bevezetés a Magyar Jóga Társaság első hírleveléhez > HARI OM Bevezetés a Magyar Jóga Társaság első hírleveléhez > Nagy örömömre szolgál, hogy útjára indíthatom a Magyar Jóga Társaság közismert nevén MJT első internetes hírlevelét. A célunk ezzel a lel, hogy a jógaoktatók

Részletesebben

Veseelégtelenséggel élni

Veseelégtelenséggel élni Veseelégtelenséggel élni Kézikönyv a megelőzésről és önmagunk gondozásáról Írta: Kerstin Bergström és Per Åke Zillén Fordította: Kiss Gergely A magyar kiadást szerkesztette: Prof. Dr. Rosivall László A

Részletesebben

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet 1 Az első tanári órához Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük

Részletesebben

A Természet Cseppjei 2014/2. BESZÉLHETÜNK KIEGYENSÚLYOZOTT, EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL?

A Természet Cseppjei 2014/2. BESZÉLHETÜNK KIEGYENSÚLYOZOTT, EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL? Magazin a természetes egészségért, az egészséges természetért 2014/2. BESZÉLHETÜNK KIEGYENSÚLYOZOTT, EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL? MIT KEZDJ A VÁLTOZÓ KORRAL? SIKERES ORSZÁGJÁRÓ ISMERETTERJESZTÉS DEBRECENBEN

Részletesebben

Varga Gábor RÁK, DIABÉTESZ ÉS MÁS BETEGSÉGEK APIGENIN- ÉS GYÓGYGOMBAKIVONATOK ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN

Varga Gábor RÁK, DIABÉTESZ ÉS MÁS BETEGSÉGEK APIGENIN- ÉS GYÓGYGOMBAKIVONATOK ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN Varga Gábor RÁK, DIABÉTESZ ÉS MÁS BETEGSÉGEK APIGENIN- ÉS GYÓGYGOMBAKIVONATOK ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN Varga Gábor RÁK, DIABÉTESZ ÉS MÁS BETEGSÉGEK APIGENIN- ÉS GYÓGYGOMBAKIVONATOK ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN

Részletesebben