Hogyan szervezzünk meg egy gyakorlatot (tréningnapot) a fenntarthatóságról az agrárszakképzésben tanuló diákok és mezőgazdasági kisvállalkozások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan szervezzünk meg egy gyakorlatot (tréningnapot) a fenntarthatóságról az agrárszakképzésben tanuló diákok és mezőgazdasági kisvállalkozások"

Átírás

1 Hogyan szervezzünk meg egy gyakorlatot (tréningnapot) a fenntarthatóságról az agrárszakképzésben tanuló diákok és mezőgazdasági kisvállalkozások alkalmazottai számára?

2 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 1.1. Célok és motiváció 1.2. Az ötletek gyakorlati megvalósítása 2. Előkészületek 2.1. Hogyan kezdjünk hozzá? 2.2. Költségvetés az anyagiak 2.3. A motiváció 2.4. A célcsoport 3. A rendezvény 3.1. A lehetséges napirendi pontok (válasszon ki 3-5-öt) 3.2. A C-TEST tananyag internetes moduljai (rövid összefoglaló) 4. A szervezés 4.1. Gyakori hibák kiküszöbölése 4.2. Az utolsó simítások 5. Értékelés 5.1. Néhány fontos szempont 6. Egy konkrét példa a gyakorlat megszervezésére

3 Előszó Ez a kézikönyv részletes útmutatót nyújt az agrárszakképzésben dolgozó tanárok számára egy egész napos szakmai gyakorlat megszervezéséhez a Megújuló energiák és azok gyakorlati alkalmazása témában. Olyan szakközépiskolai tanárok számára íródott, akik szeretnének kimozdulni a tanterem falai közül, és többet nyújtani diákjaiknak a megszokottnál. Egy ilyen gyakorlati nap ténylegesen bevezetheti diákjainkat a munka világába. Volt diákok illetve agrárvállalkozásban dolgozók bevonásával tanulóink valós tapasztalatokat gyűjthetnek a kötelező tananyag témaköreinek gyakorlatban való alkalmazásáról. Sokféleképpen meg lehet szervezni egy ilyen napot. Ebben a kézikönyvben összegyűjtöttünk néhány példát és ötletet a munka megkönnyítése érdekében. Ez a segédanyag a C-TEST projekt keretein belül került kidolgozásra, amelyben számos európai ország partnerei dolgoztak együtt. Létrehoztunk egy többnyelvű internetes felületet, amely öt modult foglal magába az említett témákban: Napenergia, Szélenergia, Vízenergia, Biomassza és Geotermikus Energia. Ehhez három további modult dolgoztunk ki: Hulladékkezelés és újrahasznosítás, Energiahatékonyság és Környezettudatosság. Minden modulhoz videók, gyakorlatban elvégezhető feladatok és feleletválasztós tesztek is tartoznak. Az online tanfolyamot oly módon állítottuk össze, hogy a felhasználó akár önállóan is elvégezheti azt az iskolában, a munkahelyén vagy az otthonában. Ez egy modul rendszerű képzés, ahol az egyes részek önálló anyagként vagy a teljes kurzus kerek egészként is használható. Keresse fel honlapunkat, és lépjen be az ingyenes internetes felületre itt:

4 1. Bevezetés 1.1 Célok és motiváció Ennek a gyakorlatnak fő célja, hogy összekösse tanulóinkat a témához kapcsolódó területen aktívan dolgozó alkalmazottakkal, megkönnyítve ezzel a tudás átadásának folyamatát mindkét fél részéről. A meglátogatott cégek és diákjaink egyaránt profitálhatnak egy ilyen kapcsolatból. Mindenképpen szükséges megfogalmazni saját céljainkat, mielőtt hozzáfognánk a szervezéshez. A következőkben megpróbáltunk összegyűjteni néhány fontos elemet figyelembe véve a célcsoportok különbözőségét. A diákok céljai a fenntarthatóság fogalmának megértése, illetve annak alkalmazása a leendő munkahelyen kapcsolatépítés az agrárvállalkozásokkal (szakmai gyakorlatok, munkavállalás a jövőben) a tananyag gyakorlati alkalmazásának megismerése ez bővíti tudásukat és értelmet ad a tanulásnak A tanárok céljai információszerzés az új gyakorlati alkalmazásokról tanterv- és tanmenetfejlesztés a gazdaság szükségleteihez igazodva tanulók ösztönzése és motiválása Vállalkozók/Vállalkozások céljai a fenntarthatóság kérdéseinek újragondolása/átlátása ide vonatkozó szakkörök szervezése (diákok és munkavállalók részére egyaránt) lehetséges jövőbeli munkaerő feltérképezése diákok fogadása szakmai gyakorlatra

5 1.2 Az elmélet átültetése gyakorlatba Mindenféleképpen arra kell törekedni, hogy olyan látogatást szervezzünk, ahol a diákok gyakorlati alkalmazásokkal találkoznak. Így értékes tapasztalatokat szerezhetnek az elméletben elsajátított tananyag gyakorlati hasznáról, illetve bővíthetik tudásukat a vállalkozók és alkalmazottakkal való személyes kapcsolat révén. A gyakorlat vagy tréningnap megszervezésébe vonjuk be jelenlegi és volt diákjainkat, illetve a mezőgazdaság különböző területein dolgozó vállalkozókat és alkalmazottjaikat is. Ezzel nemcsak arra adunk lehetőséget diákjainknak, hogy az elmélet gyakorlatban való alkalmazását lássák, de közvetlenül tanulhatnak olyanoktól, akik maguk is ebben dolgoznak nap, mint nap. Hogyan szervezzünk meg egy sikeres tréningnapot? A siker az előkészítésben rejlik. Ha a megfelelő személyeknek megfelelő helyszínt választunk, és ha megfelelő tartalmat adunk a gyakorlati napnak, azzal nagyban megnöveljük a rendezvény sikerességének lehetőségét.

6 2. Előkészületek 2.1 Kezdjünk hozzá Kezdjük az előkészületeket egy konkrét személy kijelölésével, akinek az lesz a feladata, hogy felvegye és tartsa a kapcsolatot a vállalkozással vagy intézménnyel, amit meg szeretnének látogatni. A gesztus, hogy már a szervezés kezdetén bevonjuk a cég képviselőjét a munkába, és közösen állítjuk össze ennek a gyakorlati napnak a programját, nemcsak nekünk nyúlt majd segítséget, de nagymértékben hozzájárul a program sikeréhez is, továbbá lehetőséget teremt a jövőbeni együttműködéshez. Vonjuk be a cég képviselőjét az első perctől fogva a program megtervezésébe. Ideális esetben ez egy olyan személy, akit a cég jelöl ki a velünk való kommunikációra (lehet pl. az ügyvezető vagy más beosztásban lévő alkalmazott). A tervezés során olyan témákban kell közösen döntésre jutnunk, mint a gyakorlat konkrét címe (az elméleti anyag és a gyakorlatban elvégzendő feladatok), a körbejárható létesítmények illetve termelői egységek, a cég részéről jelen lévő vezetők és alkalmazottak, stb. 2.2 Költségvetés Mivel a gyakorlat a cég területén fog zajlani, nincs arra szükség, hogy a helyszín biztosítására anyagiakat áldozzunk. Nagy valószínűséggel a vállalkozás rendelkezik minden szükséges felszereléssel is. Amennyiben vendég előadót is szeretnénk hívni, jó ötlet lehet olyan személyt találni, aki intézményünkben végzett vagy kollégánk volt, és szívesen vállalja a feladatot juttatások nélkül is. A rendezvény költségeit úgy is csökkenthetjük, hogy diákjainkat nem az iskolába hívjuk aznap, hanem a konkrét helyszínen találkozunk velük.

7 2.3 A rendezvény célja A rendezvény céljának pontos kijelölése alapvetően befolyásolja annak sikerét. Gondoljuk végig, mit is kívánunk elérni: Szeretnénk-e diákjainknak megmutatni az elmélet gyakorlatban történő alkalmazását? Vagy a cég vezetőjének és alkalmazottainak kívánjuk bemutatni az iskolánkban oktatott elméletet? Hogyan segítheti ez a program a választott célcsoport tudásának szélesítését a fenntartható fejlődés témakörében? Tartsuk szem előtt, hogy a választott cél döntően befolyásolja majd a gyakorlat programját. Minden esetben kérjünk visszajelzést és véleményt diákjainktól és a cég embereitől is. Ez csak javunkra válhat, és segíthet egy gazdagabb és érdekesebb program összeállításában. Javasoljuk, hogy a program színesítése végett hívjunk meg olyan előadókat, akik jártasak a fenntarthatóság témában, és hasznos információkkal szolgálhatnak. 2.4 A célcsoport Miután meghatároztuk a célt, vizsgáljuk meg a célcsoportokat is, mert rendezvényünk csak akkor lesz sikeres, ha a hallgatóságnak megfelelő tartalommal tudjuk azt megtöltetni. Ne feledjük el, hogy egy vegyes csoporttal állunk majd szemben: - iskolánk diákjai (és tanárai) - a cég alkalmazottai - vendég előadó(k) A szervező tanár és a cég képviselőjének feladata lesz, hogy felügyelje a rendezvényt és figyeljen arra, hogy az tervezett célok maradéktalanul megvalósuljanak.

8 3. A programpontok kiválasztása Egy ilyen gyakorlati napnak a lebonyolítása számos módon történhet. Igyekezni kell úgy kiválasztani a program pontjait, hogy azok a lehető legjobban megfeleljenek a megfogalmazott céloknak. A következőkben 10 különböző lehetséges programpontot vagy részprogram javaslatot gyűjtöttünk össze, amelyek szabadon kombinálhatók. Javasoljuk, hogy ezekből legalább 3-mat, és legfeljebb 5-öt emeljünk be a gyakorlat napirendjébe. Az első és legfontosabb feladat az, hogy eldöntsük, milyen témában kívánjuk a gyakorlatot megszervezni. A C-TEST projekt 8 témát dolgozott fel, és ajánl fel erre a célra. Ennek ellenére, természetesen választható más téma is, amely kapcsolódik a fenntartható fejlődéshez, amennyiben ez a diákok által elsajátítandó tananyagnak jobban megfelel. A következő lépésben keressük meg a cég vezetőit annak érdekében, hogy a témával kapcsolatban egyeztessünk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a cég hogyan viszonyul a témához, és milyen lehetőségeket tud nyújtani, a tervezés könnyebb, a program változatosabb lesz. Akár kerekasztal beszélgetést is szervezhetünk egy-egy érdekes kérdés kapcsán. Az egyes programpontok megvalósításához fél óra vagy maximum egy-egy óra szükséges. A jó terv változatos, pörgős és alkalmazkodik a mai fiatalok igényeihez. A kézikönyv utolsó fejezetében egy konkrét példával kívánjuk segíteni az agrárszakképzésben dolgozó tanárok munkáját.

9 3.1 A program lehetséges egységei (javaslat: válasszunk ki 3-5 egységet a gyakorlat programjához) 1) Bevezetés Mint minden rendezvényt, egy ilyen gyakorlati napot is kezdjünk egy jól átgondolt megnyitóval. Bízhatjuk ezt a feladatot a cég képviselőjére vagy megtehetjük magunk is. Javasoljuk, hogy az indítás legyen érdekes, akár egy problémafelvetés vagy egy szerepjáték de mindenféleképpen legyen megkapó és figyelemfelkeltő. 2) Körbevezetés A gyakorlat programjának nagy részét teheti ki a cég körbejárása, és bemutatása a kapcsolattartó vagy az ügyvezető segítségével. Tanácsos a körbejárást egy olyan beszélgetéssel lezárni, amelynek során diákjaink elmondhatják a látottakkal kapcsolatos gondolataikat és észrevételeiket, és akár ötleteket is adhatnak a cég jövőbeli továbbfejlődéséhez. A céggel előzőleg kialakított jó munkakapcsolat biztosítja egy ilyen látogatás sikerét. A látogatás témája illetve maga a cég profilja kapcsolódhat a C-TEST projekt által kidolgozott internetes modulok egyikéhez, ami jó elméleti alapot nyújt diákjaink számára, és érdekes formába öntve mutatja be azt. A kézikönyvünk végén szereplő konkrét példában a Napenergia témakört járjuk majd körül. A programba bevonhatjuk volt diákjainkat és más alkalmazottakat is, hogy tanulóinkkal együtt fedezzék fel a céget, valamint segítsék egymást a tanulásban és a vállalkozás működésének átlátásában. Diákjainkat bátorítsuk arra, hogy jegyzeteljenek, és előre megbeszélt módon dokumentálják a látottakat.

10 3) Fórum Annak érdekében, hogy diákjaink ne csak egyszerű megfigyelői, hanem aktív szereplői legyenek az általunk összeállított programnak, a napirendi pontok között szerepeltethetünk egy olyan eszmecserét vagy fórumot is, ahol tanulóink beszélhetnek és beszélgethetnek a látottakról, hallottakról, és elmondhatják ötleteiket és gondolataikat. Természetesen egy ilyen véleménycsere vagy akár egyszerű társalgás függ attól, hogy diákjaink milyen előtudással rendelkeznek a témával kapcsolatban. A tanárnak itt moderátor szerepe van, és az a feladata, hogy a beszélgetést a megfelelő irányba terelje. 4) Vendég előadók Hívhatunk vendég előadót, hogy a téma bevezetésében segítségünkre legyen. Fontos szerepet kaphat a fórum megszervezésében is, hiszen érdekes és aktuális kérdéseket vethet fel, és a tanár munkáját nagyban segítheti a diákokkal való beszélgetés folyamán. A cél az lenne, hogy a tanulók, az alkalmazottak, a cég képviselői vagyis minden jelenlévő részt vegyenek ebben az eszmecserében. 5) Kvízjáték vagy vetélkedő A C-TEST internetes tananyag minden modulja tartalmaz az adott témához kapcsolódó feleletválasztós kérdéseket, amelyek alapul szolgálhatnak egy vetélkedő megszervezéséhez. Kialakíthatunk párokat, csapatokat, összekeverhetjük diákjainkat és a cég képviselőit és alkalmazottait. Így aztán játékos formába öntve ellenőrizhetjük a programunk sikerességét, és mérhetjük le az új információk elsajátításának mértékét. 6) Gyakorlati feladat A C-TEST oktatási anyag minden moduljához gyakorlati feladatokat is csatoltunk. Ezek olyan gyakorlatban kivitelezhető, pontról pontra kidolgozott utasításokat tartalmaznak, amelyek valamilyen kézzel fogható eredménnyel járnak, és kapcsolódnak a fenntartható fejlődés, valamint a megújuló energiák témáihoz. Például: Készíts saját izzót! vagy Hogyan készülnek a komposztládák? c. feladatok. A jól megválasztott gyakorlati feladat érdekessé és színessé teszi a programot, és segít megérteni még a bonyolultabb technológiákat is. Rávilágít egyszerű és gazdaságos megoldásokra, és felkeltheti diákjaink érdeklődését a téma iránt.

11 7) Rövid előadás a cég dolgozói számára A cég vezetőjével vagy annak képviselőjével folytatott beszélgetések során kiderülhet az is, hogy van olyan részterület a fenntarthatóság témakörön belül, ahol a vállalkozás alkalmazottainak több információra illetve további elméleti tudásra lenne szüksége. Annak érdekében, hogy a mi intézményünk és a bennünket fogadó cég is profitáljon a látogatásból, felajánlhatjuk, hogy egy rövid előadással segítünk ezen a helyzeten, hiszen az agrárszakképzésben dolgozó tanárok lévén egy ilyen feladatot könnyedén meg tudunk oldani. 8) Diákjaink, mint aktív résztvevői a munkafolyamatnak Nagyon érdekes tapasztalatokhoz juttathatjuk diákjainkat oly módon, hogy beállítjuk őket egy rövid időre (pl. 30 vagy 45 percre) a cég valamelyik konkrét munkahelyére. A munkafolyamat megfelelő elvégzése érdekében a cég alkalmazottaira bízzuk diákjaink felkészítését és felügyeletét. A megbeszélt idő lejárta után tanulóink beszámolnak tapasztalataikról, érzéseikről és benyomásaikról. 9) Innováció és fejlesztés Egy időszerű probléma megoldásába is bevonhatjuk diákjainkat, és a cég képviselője vagy általunk felvetett aktuális kérdésre kereshetünk lehetséges válaszokat. Megoldható ez pármunkával vagy csoportok kialakításával ideális esetben a cég vezetőivel és alkalmazottaival közösen, együtt gondolkodva és megoldást keresve. Így diákjaink nem csak problémamegoldást és innovációt tanulnak, hanem csapattagként is megtanulják megállni a helyüket. 10) Videofilm megtekintése és megvitatása A C-TEST projekt által létrehozott online oktatási anyag minden moduljához számos videofilmet csatoltunk, amelyek érdekes megoldásokat kínálnak a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban, aktuális kérdéseket vetnek fel vagy éppen a fogyasztói társadalom veszélyeire figyelmeztetnek. A választott témánkhoz és a cég profiljához kapcsolódó video megtekintésével elindíthatunk egy beszélgetést, amely a látottak és hallottak alapján a jövőbeli változásokat és fordulópontokat vázolja fel és vitatja meg.

12 3.2 A C-TEST modulok A C-TEST online tanfolyam nyolc modult foglal magába, amelyek alapul szolgálhatnak egy gyakorlat vagy tréningnap megszervezéséhez. Ez a tananyag a oldalon érhető el. Egy vagy több modul felhasználásával meghatározhatjuk a gyakorlat témáját. Szeretnénk egy rövid áttekintést adni a C-TEST tanfolyam tartalmáról, ezért a továbbiakban a modulok rövid összefoglalói olvashatók: Napenergia Ennek a modulnak az a célja, hogy közelebb hozza és érthetőbbé tegye diákjaink számára a napenergia fogalmát és annak felhasználási módjait. Olyan alapvető fontosságú fogalmakat világít meg, mint a sugárzás, a fény, a fotovoltaikus effektus vagy a heliostat eszköz. Továbbá rávilágít a napenergia aktív és passzív felhasználási területeire. Szélenergia Ebben a modulban a szélenergia fogalmát és felhasználásának lehetőségeit fejtjük ki. A szélenergia tulajdonképpen a napenergiához kapcsolható, hiszen a szelet valójában a hőmérsékletkülönbség hozza létre. A szélenergiát az ember már az ősidők óta hasznosítja. Ma is nagyon fontos, környezetkímélő energiaforrás, hiszen nem szennyezi a levegőt, hulladékot sem termel. Vízenergia Ez a modul a vízenergiáról és annak kihasználásáról szól. Világos magyarázatot ad az alapfogalmakra, valamint a vízierőművek felépítésére és működésére. Egy ilyen erőmű legfontosabb eleme a turbina. A vízáramlat meghajtja a turbinákat, majd ezt a mechanikus energiát elektromos árammá átalakítja.

13 Biomassza Ez a modul segít megérteni a biomassza fogalmát, és rámutat a belőle nyerhető energia fontosságára. A biomassza sokrétű, könnyen hozzáférhető és bőven rendelkezésre álló energiaforrás. Ez egy biológiai anyagtömeg, amely élő vagy nemrég elhalt szervezetekből származik. Gyakran csak növényi anyagként értelmezzük, de tudnunk kell, hogy a biomassza fogalma állati eredetet is jelent. Geotermikus energia A geotermikus energia a Földből származó hő. Tiszta, környezetbarát energia. Geotermikus energiaforrás lehet a forró víz vagy a forró kőzetek, amelyek a földfelszín alatt, nem túl mélyen találhatók, de a nagyon nagy mélységekben fellelhető forró, olvadt kőzet a magma is ilyen. Ennek az energiának felhasználása a hőleadás és a hőfelvétel elvein alapszik. Hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás Ebben a modulban rávilágítunk a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás közötti különbségekre, és rendszerezzük a hulladék forrásait és annak származási helyeit. Kiemeljük a hulladék jelentőségét és a benne rejlő lehetőségeket, pl. hogy milyen módon használható fel energiatermelésre. Áttekintjük a hulladék fajtáit és részletezzük a hulladékgazdálkodás hatékony technológiáit. Energiahatékonyság Ez a modul kifejti és megmutatja, hogy néhány egyszerű szabály betartásával és egy kis odafigyeléssel hogyan tudjuk az energiaforrásokat sokkal hatékonyabban használni. Környezettudatosság A modul nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra való nevelésre, olyan alapvető fogalmak megvilágításával, mint a fenntarthatóság, az üvegházhatás, a széndioxid kibocsátás, az ózonréteg vagy a globális felmelegedés.

14 4. Tervezés Egy ilyen egynapos gyakorlat (vagy tréningnap) sikeres megszervezése számtalan tényezőtől függ. Fontos, hogy az idővel megfelelően gazdálkodjunk, és ne hagyjuk a szervezést az utolsó percre. Javasoljuk, hogy a tréningnap előkészületeit kezdjük el kb. 4 hónappal az esemény előtt. Ez elegendő időt biztosít számunkra, hogy kialakítsuk a saját tanári csapatunkat, megbeszéljük a feladatokat, illetve egyeztessünk a cég vagy vállalkozás kapcsolattartóival. Nem szerencsés egy ilyen gyakorlati napot ünnep, szabadnap vagy nagy sportesemény idején vagy közelében szervezni. Ez befolyásolhatja a részvételi arányt. A látogatás időpontját hangoljuk össze a cég érdekeivel, hiszen ha a munkanap közepén érkezünk, azzal megzavarhatjuk a szokásos rendet, és ez akár veszteséget is okozhat. Viszont azt is tartsuk szem előtt, hogy diákjaink számára mégiscsak az a leghasznosabb, ha a vállalkozás egy átlagos munkanapját figyelhetik meg.

15 Javaslatunk az idő beosztására a következő: 16-3 héttel a látogatás előtt 1. Határozzuk meg, és véglegesítsük a látogatás témáját és céljait. 2. Vegyük fel a kapcsolatot a cég vagy a vállalkozás képviselőivel. 3. A gyakorlat menetét jól gondoljuk át, és készítsünk egy elsődleges programvázlatot. 4. Amennyiben vendég előadót is szeretnénk hívni, kérjük fel őt a feladatra, és egyeztessük vele az időpontot és a feladatot. 2-1 héttel a látogatás előtt 1. Egyeztessünk a céggel a gyakorlati nap végleges programjáról, és beszéljük át a megtekintendő létesítményekkel kapcsolatos részleteket. 2. Véglegesítsük a szükséges eszközök jegyzékét (mikrofon, hangszóró, laptop, projektor, stb.). 3. Végezzük el az utolsó simításokat a programban, véglegesítsük a napirendi pontokat. 4. A program minden résztvevőjének küldjünk újra megerősítést az esemény időpontjáról és napirendjéről. Kérjünk visszajelzést mindenkitől. 5. Ha vendégelőadónk van, tájékoztassuk őt is még egyszer a részeltekről, hangsúlyozzuk az esemény célját. 6. Ha vetélkedőt vagy játékot is terveztünk, vegyük meg az nyereményeknek szánt ajándékokat. A cég képviselőinek szánt ajándéktárgyakról is gondoskodjunk. 7. A minőségbiztosítás érdekében készítsünk értékelő lapokat, kérdőívet, amellyel le tudjuk majd mérni a rendezvény sikerességét (nyomtatott vagy online formában). A látogatás napján 1. Figyeljünk a terem megfelelő berendezésére. 2. Készítsük elő a cégnek szánt ajándékokat, illetve a vetélkedő nyereménytárgyait. 3. Ellenőrizzük a technikai felszerelést (laptop, mikrofon, vetítő, stb.). 4. A program megkezdése előtt még egyszer egyeztessük a napirendi pontokat a résztvevőkkel. 5. Üdvözöljük a jelenlevőket, és mondjunk rövid bevezető beszédet. 6. Készítsünk fényképeket az eseményről (adjuk ki a feladatot kollégának, diáknak). 7. Írjunk jelenléti ívet, és készüljünk fel az értékelő lapok, a kérdőívek kitöltetésére (nyomtassuk ki őket vagy biztosítsuk az online munkát).

16 4.1 Gyakori hibák kiküszöbölése Minden rendezvény szervezésénél előfordulnak mulasztások, próbáljuk meg ezeket kiküszöbölni. Összeállítottuk a leggyakrabban elkövetett hibák listáját: Az esemény időpontjával kapcsolatos hibák Gondoskodjunk róla, hogy az esemény dátumát és időpontját jó előre meghatározzuk, megfelelően tervezzük, és arról minden résztvevőt időben tájékoztassunk. A helyszín előkészítésével kapcsolatos hibák Annak ellenére, hogy a tréningnap helyszíne egy külsős cég, nem hagyhatjuk teljesen egyedül a cég képviselőit a helyszín berendezésével. Legyünk segítségükre az előkészületekben. Látogassunk el a helyszínre még az esemény előtt, és győződjünk meg arról, hogy minden rendben lesz. Készítsünk listát azokról az eszközökről, amelyek még esetleg hiányoznak. Időhiány ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Már a tervezés legelején gondoljuk át, hogy milyen feladatok elvégzésére van szükség, és szabjuk meg a határidőket. Állítsunk fel prioritásokat, és határozzuk meg a szükséges teendők sorrendjét, mert az átfedések és a szervezetlenség miatt sok minden az utolsó pillanatra maradhat. Legyünk tisztában a tervezés egyes fázisaival, és kövessük az előre kitűzött célokat. Így jól át tudjuk majd látni a teendőket, és megfelelően tudjuk irányítani az eseményeket.

17 4.2 Az utolsó simítások Néhány nappal az esemény előtt pontosan kell tudnunk a résztvevők számát, ismernünk a program napirendi pontjait, a konkrét helyszínt (terem) és annak felszereltségét. Beszéljük meg, és véglegesítsük a cég képviselőivel az esemény előkészítésének legapróbb részleteit is (a terem berendezése, kávé, frissítők, stb.). Értesítsük ki a kollégákat és iskolánk, intézményünk vezetőit az esemény időpontjáról és a résztvevő diákok és tanárok távollétéről. Hasznos lehet, ha kollégáinkat a rendezvény céljairól is tájékoztatjuk. Számukra is érdekes lehet az általunk összeállított program. Ismereteik elmélyítése, módszertani tudásuk fejlesztése vagy akár kapcsolatépítés céljából is csatlakozhatnak hozzánk. Segítségünkre lehetnek a cég képviselői és a diákok közötti párbeszéd élénkítésében, a tudás átadása, vagyis a tanulás megkönnyítésében is.

18 5. Értékelés Önértékelés Elértük-e kitűzött céljainkat? Jól terveztük-e meg a feladatokat? A terveknek megfelelően működtek-e a dolgok a valóságban? Miként fejleszthetnénk a program egyes pontjait az elért minőség tükrében? Mit tehetnénk annak érdekében, hogy a következő tréningnap még jobban sikerüljön? Az eredmények mennyire feleltek meg az elvárásoknak? Jól számoltuk-e ki a költségeket? (aktuális és várt költségek) Kérdőívbe beiktatható pontok A program tartalma (minőség, elért eredmény, megfelelő tartalom, új ismeretek). Aktív hallgatóság (a programpontok mennyire kötötték le a hallgatóságot, részvétel, saját kezdeményezések). A résztvevők általános elégedettsége. Ismeretek átadása (Tanultak a diákok újat az alkalmazottaktól és fordítva?). A fenti pontok csak javaslatok, és felhasználhatók a specifikus kérdések megfogalmazásában. A kérdőívet igényeinknek megfelelően fejleszthetjük és alakíthatjuk.

19 6. A tréningnap egy lehetséges példája A következőkben egy lehetséges programot ismertetünk, amely segítséget nyújt a tréningnap megszervezésében. A 3. fejezetben, amely az esemény formájáról és a lehetséges programpontokról szól, megadtunk egy 10 pontos listát, amely segíthet megfelelően kialakítani a rendezvényt. Adatok: tanuló: 20 alkalmazott: 5 tanár: 1 vállalat: vezető / Napenergia Kft. iskola: Nordwin College, Leewarden, Hollandia A diákok tanáraikkal együtt meglátogatják a városukban található Napenergia Kft. vállalatot. Bevezető A vállalat vezetője köszönti a jelenlévőket. Tanárként Te (mint a program főszervezője) ismerteted a napirendi pontokat, és utána elkezdődhet a tréningnap. A cég körbejárása A tanulókat körbevezetik a vállalat területén, amely során a vállalat alkalmazottai elmagyarázzák, hogy mit csinálnak, milyen berendezésekkel dolgoznak, és hogyan néz ki egy átlagos munkanapjuk (pl. hogyan néz ki egy napelem és hogyan működik).

20 Kvízjáték vagy vetélkedő Miután a tanulók megismerték a vállalat belső folyamatait és működését, kezdődhet az interaktív tanulás. A játékhoz a jelenlevőkből vegyes csoportokat alkotunk, amelyek például négy tanulóból és egy alkalmazottból állnak. Tanárként Te játszod majd a játékmester szerepét. Felhasználhatod a modul végén található tesztet és ismétlő kérdéseket, de a modulok alapján újakat is megfogalmazhatsz. A C-TEST online tanfolyam idekapcsolódó fejezete a következő tesztkérdéseket fogalmazza meg: 1. A napfényt közvetlenül elektromossággá átalakító eszközöket, hogy nevezzük az alábbiak közül: fotoszintetikus eszközök fotovoltaikus eszközök fotokonverterek 2. Az alábbiak melyike nem elsődleges passzív energia konfiguráció: a szigetelt napenergia kinyerése a hőtárolás a passzív szigetelés

21 Felhasználhatod a modulok ÖSSZEGZÉS c. fejezeteit oly módon, hogy az ott szereplő kijelentéseket kérdésekké átalakíthatod. 3. fejezet A fotovoltaikus hatás: ÖSSZEGZÉS A fotovoltaikus hatás biztosítja a napenergiának közvetlen elektromos árammá való átalakulását. A napelemek félvezetőkből készülnek, a leggyakoribb típusuk szilícium kristályból készül. A szilícium kristályok n-típusú és p-típusú rétegekbe vannak laminálva egymás tetején. A kristályra érkező fény gerjeszti a fotovoltaikus hatást, amely aztán elektromosságot állít elő. Az előállított elektromos áramot egyenáramnak (DC) nevezzük, és ez azonnal és közvetlenül fel is használható, vagy akkumulátorokban tárolható. Az otthonokban felszerelt, és az elektromos hálózatról táplált rendszerekhez egy inverter (átalakító) változtatja át az elektromosságot váltóárammá (AC). A szilícium napcellák hatásfoka 17 % és 22 % között van. Add össze a csapatok pontszámait, a nyertes csapat a végén kapjon jutalmat. Egy napom a vállalat alkalmazottjaként Mondd el, és elfelejtem. Mutasd meg, és talán megjegyzem. Engedd, hogy végigcsináljam, és megértem. fogalmazta meg Benjamin Franklin sok évvel ezelőtt. Ezért most ültessük át a megszerzett tudást a gyakorlatba! Végül is célunk az, hogy a tanulók megtapasztalják, milyen a valódi munkakörnyezet. Ennek a programpontnak az lenne a lényege, hogy a tanulóknak együtt kell dolgozniuk az alkalmazottakkal. A tanuló elvégzi a munkafolyamatot, miközben az alkalmazott felügyeli a munkáját (pl. napelem részeinek gyártása).

22 Egy aktuális téma megvitatása Annak érdekében, hogy mindenkit bevonjunk egy élénk beszélgetésbe, vessünk fel egy aktuális és érdekes témát (pl. Jövőbeli trendek a napenergia-iparban). Ebben felhasználhatjuk a következő (angol nyelvű) anyagot: Ez a cikk négy fő trendet ír körül: Pénzügyi innováció: A napenergia felhasználása növekedni fog magánháztartásokban (lakossági napenergia) a lízingszerződések segítségével (a gépkocsi-lízinghez hasonlóan), ami ellensúlyozza a napelemek rendkívül magas beruházási költségét. Lakossági napenergia: Egyre több háztartás vásárol majd saját napelemet. Akkumulátoros napenergia: Az akkumulátortároló versenyképessé válik a gázfűtéssel szemben. Energiavállalatok fektetnek be napenergiába: Annak ellenére, hogy nagy a veszélye a fogyasztók napenergiára való átállására, néhány nagy energetikai vállalat halad a trenddel, és napenergiát is szolgáltatnak.

23 A trendek megbeszélése után együtt megvizsgálhatjuk, hogy ezek milyen hatással lehetnek a vállalatra. Hogyan működik ez a mi országunkban? Hogyan befolyásolják a trendek a vállalatot? A vállalat is gyárt ilyen akkumulátorokat? Ha igen, hogyan változtatná meg a termelést? Az értékesítési és kiszállítási szolgáltatásokat? Miként használhatja fel a vállalat e trendeket úgy, hogy azok a javára váljanak? Milyen akadályokkal kerülhet szembe a vállalat? Flipchartra írjuk össze a gondolatokat, javaslatokat, a lehetséges jövőbeli forgatókönyveket, a fontos dolgokat és a fejlesztési pontokat, majd összegezzük a felvetéseket. A program végén osszuk ki a kérdőíveket az alkalmazottak és a tanulók között, hogy visszajelzést és értékelést kapjunk a tréningnap sikerességéről. Összegzés Amikor eljön az ideje, hogy véget érjen a tréning nap, röviden foglaljuk össze az esemény kimenetelét, köszönjük meg a vállalat (vezetőség, munkavállalók) valamint a tanulók figyelmét, és gyűjtsük össze a kitöltött kérdőíveket.

24 C-TEST - Clean-Tech Employees and Students - a projekt kód NL1-LEO Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. A publikáció tartalma kizárólag a szerzők nézeteit tükrözi, azért az Európai Bizottságot felelősség nem terheli.

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

A partnerszervezetek listája

A partnerszervezetek listája Kortárs képzők képzése Segédanyagok kortárs képzőknek Fenntartható tanulás a közösségben II. Az idősek szakértelmének és tapasztalatának megbecsülése Az Európai Bizottság támogatásával. A partnerszervezetek

Részletesebben

A kiadvány megjelenését az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Főigazgatósága támogatta.

A kiadvány megjelenését az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Főigazgatósága támogatta. A kiadvány megjelenését az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Főigazgatósága támogatta. A kötetben kifejtett nézetekért a szerzők vállalják a felelősséget, e vélemények nem feltétlenül tükrözik az Európai

Részletesebben

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről Kiadja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tervezés és nyomdai kivitelezés: Sásdi Kiadó és Nyomda Kft. Felelős vezető: Sásdi Zoltán Illusztráció: Tréfás

Részletesebben

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. A teljesítményértékelési rendszer. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. A teljesítményértékelési rendszer. A követelménymodul megnevezése: Brusztné Kunvári Enikő A teljesítményértékelési rendszer A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása A követelménymodul száma: 2655-06 A tartalomelem

Részletesebben

Pályázati kalauz Erasmus + 2. kulcstevékenység (KA2): Együttműködés az innováció és bevált gyakorlatok terén

Pályázati kalauz Erasmus + 2. kulcstevékenység (KA2): Együttműködés az innováció és bevált gyakorlatok terén Pályázati kalauz Erasmus + 2. kulcstevékenység (KA2): Együttműködés az innováció és bevált gyakorlatok terén Stratégiai partnerségek /Köznevelési projektek 2015 Tartalomjegyzék I. Általános tudnivalók...

Részletesebben

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. Humánerőforrás-fejlesztés

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. Humánerőforrás-fejlesztés Brusztné Kunvári Enikő Humánerőforrás-fejlesztés A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása A követelménymodul száma: 2655-06 A tartalomelem

Részletesebben

Projekttervezés Jegyzet

Projekttervezés Jegyzet Projekttervezés Jegyzet Általános áttekintés Tartalom A jegyzet célja projektek tervezésével, előkészítésével, az egyes lépések logikai összefüggéseivel összefüggő tapasztalatok átadása, közérthető, a

Részletesebben

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára A tagszövetségei Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára 1 Készült Magyarországon, 2010 júniusában. A kiadvány az Ageing Workforce 2 Ensuring

Részletesebben

A HÁZ ELHAGYÁSA A SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMÉLYISÉGÉNEK KIBONTAKOZÁSA - Jelige: napraforgó

A HÁZ ELHAGYÁSA A SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMÉLYISÉGÉNEK KIBONTAKOZÁSA - Jelige: napraforgó A HÁZ ELHAGYÁSA A SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMÉLYISÉGÉNEK KIBONTAKOZÁSA - Jelige: napraforgó 1. BEVEZETÉS 2 1.1 A szociális munkás saját személyiségével dolgozik. 2 1.2 A személyiség kibontakoztatásának lehetősége

Részletesebben

A felnőttképzés alapjai Segédanyag a kulturális alapellátásban dolgozó szakemberek számára

A felnőttképzés alapjai Segédanyag a kulturális alapellátásban dolgozó szakemberek számára A felnőttképzés alapjai Segédanyag a kulturális alapellátásban dolgozó szakemberek számára Készült az Ózdi Nők Munka Család című projekt segédanyagként (TÁMOP 3.2.3-09/1-2009-0023) Ózdi Művelődési Intézmények

Részletesebben

TESTVÉRTELEPÜLÉSI KAPCSOLATOK A GYAKORLATBAN

TESTVÉRTELEPÜLÉSI KAPCSOLATOK A GYAKORLATBAN TESTVÉRTELEPÜLÉSI KAPCSOLATOK A GYAKORLATBAN 2 0 0 4 A kötet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megbízásából készült a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal Európai Integrációs Irodájának

Részletesebben

Fedezze fel az önkéntesség tanulási hasznát!

Fedezze fel az önkéntesség tanulási hasznát! Fedezze fel az önkéntesség tanulási hasznát! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. (Hivatkozási szám: 517741-LLP-1-2011-1-AT-GRUNDTVIG-GMP) A kiadvány a szerző nézeteit

Részletesebben

2003. 3. szám. Tartalom:

2003. 3. szám. Tartalom: "Segítőkéz" Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen Tartalom: Bevezetés Rövid hírek, információk Konferenciák Délkeleti Régió hírei Tanulmányok az önkéntességről Mindentudás Egyeteme Könyvajánlat Idézetek

Részletesebben

Az eredményesebb kommunikáció elérése 1. Ösztönözze vállalatát arra, hogy javítson mindenfajta kommunikációt.

Az eredményesebb kommunikáció elérése 1. Ösztönözze vállalatát arra, hogy javítson mindenfajta kommunikációt. KOMMUNIKÁCIÓ Bevezetés Mondanivalójának eredményes közlése nagyon fontos, ha sikeres menedzserré akar válni. Ha szeretne magabiztosan előadni, és gördülékenyen tárgyalni, akkor ez a fejezet segíteni fog

Részletesebben

Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre

Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Szent István Egyetem Copyright 2011, Szent István

Részletesebben

Országos tanfelügyelet

Országos tanfelügyelet Oktatási Hivatal Országos tanfelügyelet KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS ISKOLÁK SZÁMÁRA Az emberi erőforrások minisztere által 2013. november 19-én elfogadott általános iskolai tájékoztató anyag. KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Oktatási Hivatal Országos tanfelügyelet

Oktatási Hivatal Országos tanfelügyelet Oktatási Hivatal Országos tanfelügyelet KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS ISKOLÁK SZÁMÁRA Szerkesztői előszó A 2012/2013. év során az Oktatási Hivatal szakértői csoportja a TÁMOP-3.1.8 kiemelt uniós projekt keretében

Részletesebben

Orosz Andrea A munka világa

Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A MUNKA VILÁGA SZTE JGYPK Szeged, 2013 Projektcím: Dél-alföldi Felnõttképzési Szakképzési Tudástár és Tanácsadó Központ létrehozása /DAF-FSZTTK/ Pályázati azonosító:

Részletesebben

Országos tanfelügyelet

Országos tanfelügyelet Oktatási Hivatal Országos tanfelügyelet KÉZIKÖNYV ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLÁK SZÁMÁRA Az emberi erőforrások minisztere által 2014. március 13-án elfogadott alapfokú művészeti iskolai tájékoztató anyag.

Részletesebben

Ösztönző módszertani anyag a gyakornoki programban résztvevő gyakornokokat fogadó szervezetek, mentorok és gyakornokok részére

Ösztönző módszertani anyag a gyakornoki programban résztvevő gyakornokokat fogadó szervezetek, mentorok és gyakornokok részére Dolgozva tanulj - C komponens Ösztönző módszertani anyag a gyakornoki programban résztvevő gyakornokokat fogadó szervezetek, mentorok és gyakornokok részére Kódszám: TÁMOP-2.3.4.B projekt C komponens 2014-2015

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program Iskolai közösségi szolgálat Társ-program Kedves Kollégák! Kedves Diákok! Kedves Olvasó! Az elmúlt évtized sok-sok tanulságának egyike az a hiányérzet, amit az egymásért végzett munka, a másokra való figyelés

Részletesebben

PROGRAM- ÉS TANANYAGFEJLESZTÉS

PROGRAM- ÉS TANANYAGFEJLESZTÉS ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÉPZŐ KÖZPONT PROGRAM- ÉS TANANYAGFEJLESZTÉS MODULFÜZET Szakmacsoport: 3 Oktatás Miskolc, 2011 EGYÉNI TANULÁST TÁMOGATÓ TANANYAG Készítette Kraiciné dr. Szokoly Mária PhD

Részletesebben

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat a Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás részére Készült a TÁMOP-2.2.3-07/2-2F A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása című konstrukció

Részletesebben

Gyermekjóléti szolgáltatás A jelzőrendszer működtetése

Gyermekjóléti szolgáltatás A jelzőrendszer működtetése 1/45 TÁMOP 5.4.1. Szociális és gyermekvédelmi szabályozó rendszer kidolgozása pillér Gyermekjóléti szolgáltatás A jelzőrendszer működtetése Készült a TÁMOP 5.4.1.-08/1-2009-0002 projekt azonosító számú

Részletesebben

E-Steps GUIDE 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS

E-Steps GUIDE 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 100101010 GUIDE 10101001010 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 0100101010 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and

Részletesebben

Részvételi módszerek

Részvételi módszerek 3.module Részvételi módszerek Szerző: Elisabeth Huber Részvételi módszerek 1 3-as modul: Részvételi módszerek A. Bevezető Mondd el és elfelejtem. Mutasd meg és emlékszem majd rá. Vonj be és érteni fogom.

Részletesebben

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan?

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? 2011 Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni

Részletesebben

9. Mérés és értékelés

9. Mérés és értékelés 9 fejezet_2.qxd 9/8/02 12:14 PM Page 217 9. Mérés és értékelés 9.1. Bevezetés A mérés 1 kifejezést ebben a fejezetben a nyelvhasználó készségszintjének mérésére vonatkozóan használjuk. Minden nyelvi teszt

Részletesebben

ENERGIAOKTATÁS. A holnap energiafogyasztóinak tanítása EURÓPAI BIZOTTSÁG. Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóság

ENERGIAOKTATÁS. A holnap energiafogyasztóinak tanítása EURÓPAI BIZOTTSÁG. Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóság ENERGIAOKTATÁS A holnap energiafogyasztóinak tanítása Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóság EURÓPAI BIZOTTSÁG Luxembourg: Az Európai Közösségek Hivatalos Kiadványainak Hivatala, 2006 ISBN 92-79-00781-5

Részletesebben