Hogyan szervezzünk meg egy gyakorlatot (tréningnapot) a fenntarthatóságról az agrárszakképzésben tanuló diákok és mezőgazdasági kisvállalkozások

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan szervezzünk meg egy gyakorlatot (tréningnapot) a fenntarthatóságról az agrárszakképzésben tanuló diákok és mezőgazdasági kisvállalkozások"

Átírás

1 Hogyan szervezzünk meg egy gyakorlatot (tréningnapot) a fenntarthatóságról az agrárszakképzésben tanuló diákok és mezőgazdasági kisvállalkozások alkalmazottai számára?

2 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 1.1. Célok és motiváció 1.2. Az ötletek gyakorlati megvalósítása 2. Előkészületek 2.1. Hogyan kezdjünk hozzá? 2.2. Költségvetés az anyagiak 2.3. A motiváció 2.4. A célcsoport 3. A rendezvény 3.1. A lehetséges napirendi pontok (válasszon ki 3-5-öt) 3.2. A C-TEST tananyag internetes moduljai (rövid összefoglaló) 4. A szervezés 4.1. Gyakori hibák kiküszöbölése 4.2. Az utolsó simítások 5. Értékelés 5.1. Néhány fontos szempont 6. Egy konkrét példa a gyakorlat megszervezésére

3 Előszó Ez a kézikönyv részletes útmutatót nyújt az agrárszakképzésben dolgozó tanárok számára egy egész napos szakmai gyakorlat megszervezéséhez a Megújuló energiák és azok gyakorlati alkalmazása témában. Olyan szakközépiskolai tanárok számára íródott, akik szeretnének kimozdulni a tanterem falai közül, és többet nyújtani diákjaiknak a megszokottnál. Egy ilyen gyakorlati nap ténylegesen bevezetheti diákjainkat a munka világába. Volt diákok illetve agrárvállalkozásban dolgozók bevonásával tanulóink valós tapasztalatokat gyűjthetnek a kötelező tananyag témaköreinek gyakorlatban való alkalmazásáról. Sokféleképpen meg lehet szervezni egy ilyen napot. Ebben a kézikönyvben összegyűjtöttünk néhány példát és ötletet a munka megkönnyítése érdekében. Ez a segédanyag a C-TEST projekt keretein belül került kidolgozásra, amelyben számos európai ország partnerei dolgoztak együtt. Létrehoztunk egy többnyelvű internetes felületet, amely öt modult foglal magába az említett témákban: Napenergia, Szélenergia, Vízenergia, Biomassza és Geotermikus Energia. Ehhez három további modult dolgoztunk ki: Hulladékkezelés és újrahasznosítás, Energiahatékonyság és Környezettudatosság. Minden modulhoz videók, gyakorlatban elvégezhető feladatok és feleletválasztós tesztek is tartoznak. Az online tanfolyamot oly módon állítottuk össze, hogy a felhasználó akár önállóan is elvégezheti azt az iskolában, a munkahelyén vagy az otthonában. Ez egy modul rendszerű képzés, ahol az egyes részek önálló anyagként vagy a teljes kurzus kerek egészként is használható. Keresse fel honlapunkat, és lépjen be az ingyenes internetes felületre itt:

4 1. Bevezetés 1.1 Célok és motiváció Ennek a gyakorlatnak fő célja, hogy összekösse tanulóinkat a témához kapcsolódó területen aktívan dolgozó alkalmazottakkal, megkönnyítve ezzel a tudás átadásának folyamatát mindkét fél részéről. A meglátogatott cégek és diákjaink egyaránt profitálhatnak egy ilyen kapcsolatból. Mindenképpen szükséges megfogalmazni saját céljainkat, mielőtt hozzáfognánk a szervezéshez. A következőkben megpróbáltunk összegyűjteni néhány fontos elemet figyelembe véve a célcsoportok különbözőségét. A diákok céljai a fenntarthatóság fogalmának megértése, illetve annak alkalmazása a leendő munkahelyen kapcsolatépítés az agrárvállalkozásokkal (szakmai gyakorlatok, munkavállalás a jövőben) a tananyag gyakorlati alkalmazásának megismerése ez bővíti tudásukat és értelmet ad a tanulásnak A tanárok céljai információszerzés az új gyakorlati alkalmazásokról tanterv- és tanmenetfejlesztés a gazdaság szükségleteihez igazodva tanulók ösztönzése és motiválása Vállalkozók/Vállalkozások céljai a fenntarthatóság kérdéseinek újragondolása/átlátása ide vonatkozó szakkörök szervezése (diákok és munkavállalók részére egyaránt) lehetséges jövőbeli munkaerő feltérképezése diákok fogadása szakmai gyakorlatra

5 1.2 Az elmélet átültetése gyakorlatba Mindenféleképpen arra kell törekedni, hogy olyan látogatást szervezzünk, ahol a diákok gyakorlati alkalmazásokkal találkoznak. Így értékes tapasztalatokat szerezhetnek az elméletben elsajátított tananyag gyakorlati hasznáról, illetve bővíthetik tudásukat a vállalkozók és alkalmazottakkal való személyes kapcsolat révén. A gyakorlat vagy tréningnap megszervezésébe vonjuk be jelenlegi és volt diákjainkat, illetve a mezőgazdaság különböző területein dolgozó vállalkozókat és alkalmazottjaikat is. Ezzel nemcsak arra adunk lehetőséget diákjainknak, hogy az elmélet gyakorlatban való alkalmazását lássák, de közvetlenül tanulhatnak olyanoktól, akik maguk is ebben dolgoznak nap, mint nap. Hogyan szervezzünk meg egy sikeres tréningnapot? A siker az előkészítésben rejlik. Ha a megfelelő személyeknek megfelelő helyszínt választunk, és ha megfelelő tartalmat adunk a gyakorlati napnak, azzal nagyban megnöveljük a rendezvény sikerességének lehetőségét.

6 2. Előkészületek 2.1 Kezdjünk hozzá Kezdjük az előkészületeket egy konkrét személy kijelölésével, akinek az lesz a feladata, hogy felvegye és tartsa a kapcsolatot a vállalkozással vagy intézménnyel, amit meg szeretnének látogatni. A gesztus, hogy már a szervezés kezdetén bevonjuk a cég képviselőjét a munkába, és közösen állítjuk össze ennek a gyakorlati napnak a programját, nemcsak nekünk nyúlt majd segítséget, de nagymértékben hozzájárul a program sikeréhez is, továbbá lehetőséget teremt a jövőbeni együttműködéshez. Vonjuk be a cég képviselőjét az első perctől fogva a program megtervezésébe. Ideális esetben ez egy olyan személy, akit a cég jelöl ki a velünk való kommunikációra (lehet pl. az ügyvezető vagy más beosztásban lévő alkalmazott). A tervezés során olyan témákban kell közösen döntésre jutnunk, mint a gyakorlat konkrét címe (az elméleti anyag és a gyakorlatban elvégzendő feladatok), a körbejárható létesítmények illetve termelői egységek, a cég részéről jelen lévő vezetők és alkalmazottak, stb. 2.2 Költségvetés Mivel a gyakorlat a cég területén fog zajlani, nincs arra szükség, hogy a helyszín biztosítására anyagiakat áldozzunk. Nagy valószínűséggel a vállalkozás rendelkezik minden szükséges felszereléssel is. Amennyiben vendég előadót is szeretnénk hívni, jó ötlet lehet olyan személyt találni, aki intézményünkben végzett vagy kollégánk volt, és szívesen vállalja a feladatot juttatások nélkül is. A rendezvény költségeit úgy is csökkenthetjük, hogy diákjainkat nem az iskolába hívjuk aznap, hanem a konkrét helyszínen találkozunk velük.

7 2.3 A rendezvény célja A rendezvény céljának pontos kijelölése alapvetően befolyásolja annak sikerét. Gondoljuk végig, mit is kívánunk elérni: Szeretnénk-e diákjainknak megmutatni az elmélet gyakorlatban történő alkalmazását? Vagy a cég vezetőjének és alkalmazottainak kívánjuk bemutatni az iskolánkban oktatott elméletet? Hogyan segítheti ez a program a választott célcsoport tudásának szélesítését a fenntartható fejlődés témakörében? Tartsuk szem előtt, hogy a választott cél döntően befolyásolja majd a gyakorlat programját. Minden esetben kérjünk visszajelzést és véleményt diákjainktól és a cég embereitől is. Ez csak javunkra válhat, és segíthet egy gazdagabb és érdekesebb program összeállításában. Javasoljuk, hogy a program színesítése végett hívjunk meg olyan előadókat, akik jártasak a fenntarthatóság témában, és hasznos információkkal szolgálhatnak. 2.4 A célcsoport Miután meghatároztuk a célt, vizsgáljuk meg a célcsoportokat is, mert rendezvényünk csak akkor lesz sikeres, ha a hallgatóságnak megfelelő tartalommal tudjuk azt megtöltetni. Ne feledjük el, hogy egy vegyes csoporttal állunk majd szemben: - iskolánk diákjai (és tanárai) - a cég alkalmazottai - vendég előadó(k) A szervező tanár és a cég képviselőjének feladata lesz, hogy felügyelje a rendezvényt és figyeljen arra, hogy az tervezett célok maradéktalanul megvalósuljanak.

8 3. A programpontok kiválasztása Egy ilyen gyakorlati napnak a lebonyolítása számos módon történhet. Igyekezni kell úgy kiválasztani a program pontjait, hogy azok a lehető legjobban megfeleljenek a megfogalmazott céloknak. A következőkben 10 különböző lehetséges programpontot vagy részprogram javaslatot gyűjtöttünk össze, amelyek szabadon kombinálhatók. Javasoljuk, hogy ezekből legalább 3-mat, és legfeljebb 5-öt emeljünk be a gyakorlat napirendjébe. Az első és legfontosabb feladat az, hogy eldöntsük, milyen témában kívánjuk a gyakorlatot megszervezni. A C-TEST projekt 8 témát dolgozott fel, és ajánl fel erre a célra. Ennek ellenére, természetesen választható más téma is, amely kapcsolódik a fenntartható fejlődéshez, amennyiben ez a diákok által elsajátítandó tananyagnak jobban megfelel. A következő lépésben keressük meg a cég vezetőit annak érdekében, hogy a témával kapcsolatban egyeztessünk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a cég hogyan viszonyul a témához, és milyen lehetőségeket tud nyújtani, a tervezés könnyebb, a program változatosabb lesz. Akár kerekasztal beszélgetést is szervezhetünk egy-egy érdekes kérdés kapcsán. Az egyes programpontok megvalósításához fél óra vagy maximum egy-egy óra szükséges. A jó terv változatos, pörgős és alkalmazkodik a mai fiatalok igényeihez. A kézikönyv utolsó fejezetében egy konkrét példával kívánjuk segíteni az agrárszakképzésben dolgozó tanárok munkáját.

9 3.1 A program lehetséges egységei (javaslat: válasszunk ki 3-5 egységet a gyakorlat programjához) 1) Bevezetés Mint minden rendezvényt, egy ilyen gyakorlati napot is kezdjünk egy jól átgondolt megnyitóval. Bízhatjuk ezt a feladatot a cég képviselőjére vagy megtehetjük magunk is. Javasoljuk, hogy az indítás legyen érdekes, akár egy problémafelvetés vagy egy szerepjáték de mindenféleképpen legyen megkapó és figyelemfelkeltő. 2) Körbevezetés A gyakorlat programjának nagy részét teheti ki a cég körbejárása, és bemutatása a kapcsolattartó vagy az ügyvezető segítségével. Tanácsos a körbejárást egy olyan beszélgetéssel lezárni, amelynek során diákjaink elmondhatják a látottakkal kapcsolatos gondolataikat és észrevételeiket, és akár ötleteket is adhatnak a cég jövőbeli továbbfejlődéséhez. A céggel előzőleg kialakított jó munkakapcsolat biztosítja egy ilyen látogatás sikerét. A látogatás témája illetve maga a cég profilja kapcsolódhat a C-TEST projekt által kidolgozott internetes modulok egyikéhez, ami jó elméleti alapot nyújt diákjaink számára, és érdekes formába öntve mutatja be azt. A kézikönyvünk végén szereplő konkrét példában a Napenergia témakört járjuk majd körül. A programba bevonhatjuk volt diákjainkat és más alkalmazottakat is, hogy tanulóinkkal együtt fedezzék fel a céget, valamint segítsék egymást a tanulásban és a vállalkozás működésének átlátásában. Diákjainkat bátorítsuk arra, hogy jegyzeteljenek, és előre megbeszélt módon dokumentálják a látottakat.

10 3) Fórum Annak érdekében, hogy diákjaink ne csak egyszerű megfigyelői, hanem aktív szereplői legyenek az általunk összeállított programnak, a napirendi pontok között szerepeltethetünk egy olyan eszmecserét vagy fórumot is, ahol tanulóink beszélhetnek és beszélgethetnek a látottakról, hallottakról, és elmondhatják ötleteiket és gondolataikat. Természetesen egy ilyen véleménycsere vagy akár egyszerű társalgás függ attól, hogy diákjaink milyen előtudással rendelkeznek a témával kapcsolatban. A tanárnak itt moderátor szerepe van, és az a feladata, hogy a beszélgetést a megfelelő irányba terelje. 4) Vendég előadók Hívhatunk vendég előadót, hogy a téma bevezetésében segítségünkre legyen. Fontos szerepet kaphat a fórum megszervezésében is, hiszen érdekes és aktuális kérdéseket vethet fel, és a tanár munkáját nagyban segítheti a diákokkal való beszélgetés folyamán. A cél az lenne, hogy a tanulók, az alkalmazottak, a cég képviselői vagyis minden jelenlévő részt vegyenek ebben az eszmecserében. 5) Kvízjáték vagy vetélkedő A C-TEST internetes tananyag minden modulja tartalmaz az adott témához kapcsolódó feleletválasztós kérdéseket, amelyek alapul szolgálhatnak egy vetélkedő megszervezéséhez. Kialakíthatunk párokat, csapatokat, összekeverhetjük diákjainkat és a cég képviselőit és alkalmazottait. Így aztán játékos formába öntve ellenőrizhetjük a programunk sikerességét, és mérhetjük le az új információk elsajátításának mértékét. 6) Gyakorlati feladat A C-TEST oktatási anyag minden moduljához gyakorlati feladatokat is csatoltunk. Ezek olyan gyakorlatban kivitelezhető, pontról pontra kidolgozott utasításokat tartalmaznak, amelyek valamilyen kézzel fogható eredménnyel járnak, és kapcsolódnak a fenntartható fejlődés, valamint a megújuló energiák témáihoz. Például: Készíts saját izzót! vagy Hogyan készülnek a komposztládák? c. feladatok. A jól megválasztott gyakorlati feladat érdekessé és színessé teszi a programot, és segít megérteni még a bonyolultabb technológiákat is. Rávilágít egyszerű és gazdaságos megoldásokra, és felkeltheti diákjaink érdeklődését a téma iránt.

11 7) Rövid előadás a cég dolgozói számára A cég vezetőjével vagy annak képviselőjével folytatott beszélgetések során kiderülhet az is, hogy van olyan részterület a fenntarthatóság témakörön belül, ahol a vállalkozás alkalmazottainak több információra illetve további elméleti tudásra lenne szüksége. Annak érdekében, hogy a mi intézményünk és a bennünket fogadó cég is profitáljon a látogatásból, felajánlhatjuk, hogy egy rövid előadással segítünk ezen a helyzeten, hiszen az agrárszakképzésben dolgozó tanárok lévén egy ilyen feladatot könnyedén meg tudunk oldani. 8) Diákjaink, mint aktív résztvevői a munkafolyamatnak Nagyon érdekes tapasztalatokhoz juttathatjuk diákjainkat oly módon, hogy beállítjuk őket egy rövid időre (pl. 30 vagy 45 percre) a cég valamelyik konkrét munkahelyére. A munkafolyamat megfelelő elvégzése érdekében a cég alkalmazottaira bízzuk diákjaink felkészítését és felügyeletét. A megbeszélt idő lejárta után tanulóink beszámolnak tapasztalataikról, érzéseikről és benyomásaikról. 9) Innováció és fejlesztés Egy időszerű probléma megoldásába is bevonhatjuk diákjainkat, és a cég képviselője vagy általunk felvetett aktuális kérdésre kereshetünk lehetséges válaszokat. Megoldható ez pármunkával vagy csoportok kialakításával ideális esetben a cég vezetőivel és alkalmazottaival közösen, együtt gondolkodva és megoldást keresve. Így diákjaink nem csak problémamegoldást és innovációt tanulnak, hanem csapattagként is megtanulják megállni a helyüket. 10) Videofilm megtekintése és megvitatása A C-TEST projekt által létrehozott online oktatási anyag minden moduljához számos videofilmet csatoltunk, amelyek érdekes megoldásokat kínálnak a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban, aktuális kérdéseket vetnek fel vagy éppen a fogyasztói társadalom veszélyeire figyelmeztetnek. A választott témánkhoz és a cég profiljához kapcsolódó video megtekintésével elindíthatunk egy beszélgetést, amely a látottak és hallottak alapján a jövőbeli változásokat és fordulópontokat vázolja fel és vitatja meg.

12 3.2 A C-TEST modulok A C-TEST online tanfolyam nyolc modult foglal magába, amelyek alapul szolgálhatnak egy gyakorlat vagy tréningnap megszervezéséhez. Ez a tananyag a oldalon érhető el. Egy vagy több modul felhasználásával meghatározhatjuk a gyakorlat témáját. Szeretnénk egy rövid áttekintést adni a C-TEST tanfolyam tartalmáról, ezért a továbbiakban a modulok rövid összefoglalói olvashatók: Napenergia Ennek a modulnak az a célja, hogy közelebb hozza és érthetőbbé tegye diákjaink számára a napenergia fogalmát és annak felhasználási módjait. Olyan alapvető fontosságú fogalmakat világít meg, mint a sugárzás, a fény, a fotovoltaikus effektus vagy a heliostat eszköz. Továbbá rávilágít a napenergia aktív és passzív felhasználási területeire. Szélenergia Ebben a modulban a szélenergia fogalmát és felhasználásának lehetőségeit fejtjük ki. A szélenergia tulajdonképpen a napenergiához kapcsolható, hiszen a szelet valójában a hőmérsékletkülönbség hozza létre. A szélenergiát az ember már az ősidők óta hasznosítja. Ma is nagyon fontos, környezetkímélő energiaforrás, hiszen nem szennyezi a levegőt, hulladékot sem termel. Vízenergia Ez a modul a vízenergiáról és annak kihasználásáról szól. Világos magyarázatot ad az alapfogalmakra, valamint a vízierőművek felépítésére és működésére. Egy ilyen erőmű legfontosabb eleme a turbina. A vízáramlat meghajtja a turbinákat, majd ezt a mechanikus energiát elektromos árammá átalakítja.

13 Biomassza Ez a modul segít megérteni a biomassza fogalmát, és rámutat a belőle nyerhető energia fontosságára. A biomassza sokrétű, könnyen hozzáférhető és bőven rendelkezésre álló energiaforrás. Ez egy biológiai anyagtömeg, amely élő vagy nemrég elhalt szervezetekből származik. Gyakran csak növényi anyagként értelmezzük, de tudnunk kell, hogy a biomassza fogalma állati eredetet is jelent. Geotermikus energia A geotermikus energia a Földből származó hő. Tiszta, környezetbarát energia. Geotermikus energiaforrás lehet a forró víz vagy a forró kőzetek, amelyek a földfelszín alatt, nem túl mélyen találhatók, de a nagyon nagy mélységekben fellelhető forró, olvadt kőzet a magma is ilyen. Ennek az energiának felhasználása a hőleadás és a hőfelvétel elvein alapszik. Hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás Ebben a modulban rávilágítunk a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás közötti különbségekre, és rendszerezzük a hulladék forrásait és annak származási helyeit. Kiemeljük a hulladék jelentőségét és a benne rejlő lehetőségeket, pl. hogy milyen módon használható fel energiatermelésre. Áttekintjük a hulladék fajtáit és részletezzük a hulladékgazdálkodás hatékony technológiáit. Energiahatékonyság Ez a modul kifejti és megmutatja, hogy néhány egyszerű szabály betartásával és egy kis odafigyeléssel hogyan tudjuk az energiaforrásokat sokkal hatékonyabban használni. Környezettudatosság A modul nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra való nevelésre, olyan alapvető fogalmak megvilágításával, mint a fenntarthatóság, az üvegházhatás, a széndioxid kibocsátás, az ózonréteg vagy a globális felmelegedés.

14 4. Tervezés Egy ilyen egynapos gyakorlat (vagy tréningnap) sikeres megszervezése számtalan tényezőtől függ. Fontos, hogy az idővel megfelelően gazdálkodjunk, és ne hagyjuk a szervezést az utolsó percre. Javasoljuk, hogy a tréningnap előkészületeit kezdjük el kb. 4 hónappal az esemény előtt. Ez elegendő időt biztosít számunkra, hogy kialakítsuk a saját tanári csapatunkat, megbeszéljük a feladatokat, illetve egyeztessünk a cég vagy vállalkozás kapcsolattartóival. Nem szerencsés egy ilyen gyakorlati napot ünnep, szabadnap vagy nagy sportesemény idején vagy közelében szervezni. Ez befolyásolhatja a részvételi arányt. A látogatás időpontját hangoljuk össze a cég érdekeivel, hiszen ha a munkanap közepén érkezünk, azzal megzavarhatjuk a szokásos rendet, és ez akár veszteséget is okozhat. Viszont azt is tartsuk szem előtt, hogy diákjaink számára mégiscsak az a leghasznosabb, ha a vállalkozás egy átlagos munkanapját figyelhetik meg.

15 Javaslatunk az idő beosztására a következő: 16-3 héttel a látogatás előtt 1. Határozzuk meg, és véglegesítsük a látogatás témáját és céljait. 2. Vegyük fel a kapcsolatot a cég vagy a vállalkozás képviselőivel. 3. A gyakorlat menetét jól gondoljuk át, és készítsünk egy elsődleges programvázlatot. 4. Amennyiben vendég előadót is szeretnénk hívni, kérjük fel őt a feladatra, és egyeztessük vele az időpontot és a feladatot. 2-1 héttel a látogatás előtt 1. Egyeztessünk a céggel a gyakorlati nap végleges programjáról, és beszéljük át a megtekintendő létesítményekkel kapcsolatos részleteket. 2. Véglegesítsük a szükséges eszközök jegyzékét (mikrofon, hangszóró, laptop, projektor, stb.). 3. Végezzük el az utolsó simításokat a programban, véglegesítsük a napirendi pontokat. 4. A program minden résztvevőjének küldjünk újra megerősítést az esemény időpontjáról és napirendjéről. Kérjünk visszajelzést mindenkitől. 5. Ha vendégelőadónk van, tájékoztassuk őt is még egyszer a részeltekről, hangsúlyozzuk az esemény célját. 6. Ha vetélkedőt vagy játékot is terveztünk, vegyük meg az nyereményeknek szánt ajándékokat. A cég képviselőinek szánt ajándéktárgyakról is gondoskodjunk. 7. A minőségbiztosítás érdekében készítsünk értékelő lapokat, kérdőívet, amellyel le tudjuk majd mérni a rendezvény sikerességét (nyomtatott vagy online formában). A látogatás napján 1. Figyeljünk a terem megfelelő berendezésére. 2. Készítsük elő a cégnek szánt ajándékokat, illetve a vetélkedő nyereménytárgyait. 3. Ellenőrizzük a technikai felszerelést (laptop, mikrofon, vetítő, stb.). 4. A program megkezdése előtt még egyszer egyeztessük a napirendi pontokat a résztvevőkkel. 5. Üdvözöljük a jelenlevőket, és mondjunk rövid bevezető beszédet. 6. Készítsünk fényképeket az eseményről (adjuk ki a feladatot kollégának, diáknak). 7. Írjunk jelenléti ívet, és készüljünk fel az értékelő lapok, a kérdőívek kitöltetésére (nyomtassuk ki őket vagy biztosítsuk az online munkát).

16 4.1 Gyakori hibák kiküszöbölése Minden rendezvény szervezésénél előfordulnak mulasztások, próbáljuk meg ezeket kiküszöbölni. Összeállítottuk a leggyakrabban elkövetett hibák listáját: Az esemény időpontjával kapcsolatos hibák Gondoskodjunk róla, hogy az esemény dátumát és időpontját jó előre meghatározzuk, megfelelően tervezzük, és arról minden résztvevőt időben tájékoztassunk. A helyszín előkészítésével kapcsolatos hibák Annak ellenére, hogy a tréningnap helyszíne egy külsős cég, nem hagyhatjuk teljesen egyedül a cég képviselőit a helyszín berendezésével. Legyünk segítségükre az előkészületekben. Látogassunk el a helyszínre még az esemény előtt, és győződjünk meg arról, hogy minden rendben lesz. Készítsünk listát azokról az eszközökről, amelyek még esetleg hiányoznak. Időhiány ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Már a tervezés legelején gondoljuk át, hogy milyen feladatok elvégzésére van szükség, és szabjuk meg a határidőket. Állítsunk fel prioritásokat, és határozzuk meg a szükséges teendők sorrendjét, mert az átfedések és a szervezetlenség miatt sok minden az utolsó pillanatra maradhat. Legyünk tisztában a tervezés egyes fázisaival, és kövessük az előre kitűzött célokat. Így jól át tudjuk majd látni a teendőket, és megfelelően tudjuk irányítani az eseményeket.

17 4.2 Az utolsó simítások Néhány nappal az esemény előtt pontosan kell tudnunk a résztvevők számát, ismernünk a program napirendi pontjait, a konkrét helyszínt (terem) és annak felszereltségét. Beszéljük meg, és véglegesítsük a cég képviselőivel az esemény előkészítésének legapróbb részleteit is (a terem berendezése, kávé, frissítők, stb.). Értesítsük ki a kollégákat és iskolánk, intézményünk vezetőit az esemény időpontjáról és a résztvevő diákok és tanárok távollétéről. Hasznos lehet, ha kollégáinkat a rendezvény céljairól is tájékoztatjuk. Számukra is érdekes lehet az általunk összeállított program. Ismereteik elmélyítése, módszertani tudásuk fejlesztése vagy akár kapcsolatépítés céljából is csatlakozhatnak hozzánk. Segítségünkre lehetnek a cég képviselői és a diákok közötti párbeszéd élénkítésében, a tudás átadása, vagyis a tanulás megkönnyítésében is.

18 5. Értékelés Önértékelés Elértük-e kitűzött céljainkat? Jól terveztük-e meg a feladatokat? A terveknek megfelelően működtek-e a dolgok a valóságban? Miként fejleszthetnénk a program egyes pontjait az elért minőség tükrében? Mit tehetnénk annak érdekében, hogy a következő tréningnap még jobban sikerüljön? Az eredmények mennyire feleltek meg az elvárásoknak? Jól számoltuk-e ki a költségeket? (aktuális és várt költségek) Kérdőívbe beiktatható pontok A program tartalma (minőség, elért eredmény, megfelelő tartalom, új ismeretek). Aktív hallgatóság (a programpontok mennyire kötötték le a hallgatóságot, részvétel, saját kezdeményezések). A résztvevők általános elégedettsége. Ismeretek átadása (Tanultak a diákok újat az alkalmazottaktól és fordítva?). A fenti pontok csak javaslatok, és felhasználhatók a specifikus kérdések megfogalmazásában. A kérdőívet igényeinknek megfelelően fejleszthetjük és alakíthatjuk.

19 6. A tréningnap egy lehetséges példája A következőkben egy lehetséges programot ismertetünk, amely segítséget nyújt a tréningnap megszervezésében. A 3. fejezetben, amely az esemény formájáról és a lehetséges programpontokról szól, megadtunk egy 10 pontos listát, amely segíthet megfelelően kialakítani a rendezvényt. Adatok: tanuló: 20 alkalmazott: 5 tanár: 1 vállalat: vezető / Napenergia Kft. iskola: Nordwin College, Leewarden, Hollandia A diákok tanáraikkal együtt meglátogatják a városukban található Napenergia Kft. vállalatot. Bevezető A vállalat vezetője köszönti a jelenlévőket. Tanárként Te (mint a program főszervezője) ismerteted a napirendi pontokat, és utána elkezdődhet a tréningnap. A cég körbejárása A tanulókat körbevezetik a vállalat területén, amely során a vállalat alkalmazottai elmagyarázzák, hogy mit csinálnak, milyen berendezésekkel dolgoznak, és hogyan néz ki egy átlagos munkanapjuk (pl. hogyan néz ki egy napelem és hogyan működik).

20 Kvízjáték vagy vetélkedő Miután a tanulók megismerték a vállalat belső folyamatait és működését, kezdődhet az interaktív tanulás. A játékhoz a jelenlevőkből vegyes csoportokat alkotunk, amelyek például négy tanulóból és egy alkalmazottból állnak. Tanárként Te játszod majd a játékmester szerepét. Felhasználhatod a modul végén található tesztet és ismétlő kérdéseket, de a modulok alapján újakat is megfogalmazhatsz. A C-TEST online tanfolyam idekapcsolódó fejezete a következő tesztkérdéseket fogalmazza meg: 1. A napfényt közvetlenül elektromossággá átalakító eszközöket, hogy nevezzük az alábbiak közül: fotoszintetikus eszközök fotovoltaikus eszközök fotokonverterek 2. Az alábbiak melyike nem elsődleges passzív energia konfiguráció: a szigetelt napenergia kinyerése a hőtárolás a passzív szigetelés

21 Felhasználhatod a modulok ÖSSZEGZÉS c. fejezeteit oly módon, hogy az ott szereplő kijelentéseket kérdésekké átalakíthatod. 3. fejezet A fotovoltaikus hatás: ÖSSZEGZÉS A fotovoltaikus hatás biztosítja a napenergiának közvetlen elektromos árammá való átalakulását. A napelemek félvezetőkből készülnek, a leggyakoribb típusuk szilícium kristályból készül. A szilícium kristályok n-típusú és p-típusú rétegekbe vannak laminálva egymás tetején. A kristályra érkező fény gerjeszti a fotovoltaikus hatást, amely aztán elektromosságot állít elő. Az előállított elektromos áramot egyenáramnak (DC) nevezzük, és ez azonnal és közvetlenül fel is használható, vagy akkumulátorokban tárolható. Az otthonokban felszerelt, és az elektromos hálózatról táplált rendszerekhez egy inverter (átalakító) változtatja át az elektromosságot váltóárammá (AC). A szilícium napcellák hatásfoka 17 % és 22 % között van. Add össze a csapatok pontszámait, a nyertes csapat a végén kapjon jutalmat. Egy napom a vállalat alkalmazottjaként Mondd el, és elfelejtem. Mutasd meg, és talán megjegyzem. Engedd, hogy végigcsináljam, és megértem. fogalmazta meg Benjamin Franklin sok évvel ezelőtt. Ezért most ültessük át a megszerzett tudást a gyakorlatba! Végül is célunk az, hogy a tanulók megtapasztalják, milyen a valódi munkakörnyezet. Ennek a programpontnak az lenne a lényege, hogy a tanulóknak együtt kell dolgozniuk az alkalmazottakkal. A tanuló elvégzi a munkafolyamatot, miközben az alkalmazott felügyeli a munkáját (pl. napelem részeinek gyártása).

22 Egy aktuális téma megvitatása Annak érdekében, hogy mindenkit bevonjunk egy élénk beszélgetésbe, vessünk fel egy aktuális és érdekes témát (pl. Jövőbeli trendek a napenergia-iparban). Ebben felhasználhatjuk a következő (angol nyelvű) anyagot: Ez a cikk négy fő trendet ír körül: Pénzügyi innováció: A napenergia felhasználása növekedni fog magánháztartásokban (lakossági napenergia) a lízingszerződések segítségével (a gépkocsi-lízinghez hasonlóan), ami ellensúlyozza a napelemek rendkívül magas beruházási költségét. Lakossági napenergia: Egyre több háztartás vásárol majd saját napelemet. Akkumulátoros napenergia: Az akkumulátortároló versenyképessé válik a gázfűtéssel szemben. Energiavállalatok fektetnek be napenergiába: Annak ellenére, hogy nagy a veszélye a fogyasztók napenergiára való átállására, néhány nagy energetikai vállalat halad a trenddel, és napenergiát is szolgáltatnak.

23 A trendek megbeszélése után együtt megvizsgálhatjuk, hogy ezek milyen hatással lehetnek a vállalatra. Hogyan működik ez a mi országunkban? Hogyan befolyásolják a trendek a vállalatot? A vállalat is gyárt ilyen akkumulátorokat? Ha igen, hogyan változtatná meg a termelést? Az értékesítési és kiszállítási szolgáltatásokat? Miként használhatja fel a vállalat e trendeket úgy, hogy azok a javára váljanak? Milyen akadályokkal kerülhet szembe a vállalat? Flipchartra írjuk össze a gondolatokat, javaslatokat, a lehetséges jövőbeli forgatókönyveket, a fontos dolgokat és a fejlesztési pontokat, majd összegezzük a felvetéseket. A program végén osszuk ki a kérdőíveket az alkalmazottak és a tanulók között, hogy visszajelzést és értékelést kapjunk a tréningnap sikerességéről. Összegzés Amikor eljön az ideje, hogy véget érjen a tréning nap, röviden foglaljuk össze az esemény kimenetelét, köszönjük meg a vállalat (vezetőség, munkavállalók) valamint a tanulók figyelmét, és gyűjtsük össze a kitöltött kérdőíveket.

24 C-TEST - Clean-Tech Employees and Students - a projekt kód NL1-LEO Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. A publikáció tartalma kizárólag a szerzők nézeteit tükrözi, azért az Európai Bizottságot felelősség nem terheli.

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Közösségért szervezett nap tippek a hatékony szervezéshez Előszó A Telenor felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy a legkorszerűbb mobiltechnológiai szolgáltatások

Részletesebben

Képzési beszámoló június - július

Képzési beszámoló június - július 2014. június - július Képzési beszámoló A TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése című kiemelt projekt keretén belül megvalósuló Pályaorientációs

Részletesebben

Általános képzési keretterv ARIADNE. projekt WP 4 Euricse módosítva a magyarországi tesztszeminárium alapján

Általános képzési keretterv ARIADNE. projekt WP 4 Euricse módosítva a magyarországi tesztszeminárium alapján Általános képzési keretterv ARIADNE projekt WP 4 Euricse módosítva a magyarországi tesztszeminárium alapján A jelen dokumentumban a szociális gazdaság témakörében tartandó háromnapos vezetői tréning általános

Részletesebben

Tanári Kisokos. Legyen részese Ön is a feltörekvő generáció oktatásának és inspirálásának!

Tanári Kisokos. Legyen részese Ön is a feltörekvő generáció oktatásának és inspirálásának! Tanári Kisokos A Világ Legnagyobb Tanórája az első globális oktatóprojekt, melyen keresztül a gyermekek világszerte, egy időben megismerhetik az ENSZ által kihirdetett, fenntartható fejlődést szolgáló

Részletesebben

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016 Óratípusok Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az oktatási folyamatban alkalmazott szervezeti formák legfontosabb komponense a tanítási óra. Az ismeret-elsajátítás alapegysége a témakör. A tanítási órák felosztása,

Részletesebben

Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata

Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata Interaktív tanórák a bevont oktatási intézményekben. 1. óra Az első óra elsősorban a figyelem felkeltését

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A

Részletesebben

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése Az SMELearning módszertan egyik legfontosabb ajánlása, egybehangzóan az előzetes szükségletelemzés következtetéseivel a következő: a kis-és

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP AZ IRODÁBAN KÉPZÉSI PROGRAM

SZÁMÍTÓGÉP AZ IRODÁBAN KÉPZÉSI PROGRAM SZÁMÍTÓGÉP AZ IRODÁBAN KÉPZÉSI PROGRAM a Felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. tv. 12. (1) bekezdésének megfelelően. A képzési program Megnevezése Nyilvántartásba vételi száma Számítógép az irodában

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Maria Rugina cikke ICEMENBERG, Romania A zöld tanúsítvány rendszer egy olyan támogatási mechanizmust

Részletesebben

RIVER projekt. A projekt bemutatása

RIVER projekt. A projekt bemutatása RIVER projekt A projekt bemutatása Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. (Hivatkozási szám: 517741-LLP-1-2011-1-AT-GRUNDTVIG-GMP) A kiadvány a szerző nézeteit tükrözi,

Részletesebben

RENDEZVÉNYSZERVEZÉS. Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány

RENDEZVÉNYSZERVEZÉS. Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány RENDEZVÉNYSZERVEZÉS Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány Disszemináció projekteredmények terjesztése projekttermékek terjesztése (új képzések, tantervek, tananyagok, taneszközök, stb.) projektmegvalósítás

Részletesebben

vizsgakövetelménye alapján készült. 2/32

vizsgakövetelménye alapján készült. 2/32 Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ÖKOTÁR S ZSEBKÖ NY V 1.

ÖKOTÁR S ZSEBKÖ NY V 1. ÖKOTÁR S ZSEBKÖ NY V 1. Sorozatunkkal az a célunk, hogy segítséget nyújtsunk a civil non-profit szervezetek életében felmerülő szervezési kérdésekben. Lényegre törő leírásokra törekedtünk, ami alkalmassá

Részletesebben

Rendezvényszervezési forgatókönyv

Rendezvényszervezési forgatókönyv 5.sz. melléklet: Rendezvényszervezési forgatókönyv Tervezés Szakmai nap esetén: A rendezvény célja, témája A meghívottak köre: célcsoport, létszám Időpont kijelölése A helyszín kiválasztása Szervezők kiválasztása

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP Az Év Képzési Programja PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP 1.) A program címe: V e z e t ő k é p z é s "Vezetőképzés: Fiatal vezetők, a vezetői utánpótlás, illetve a frissen kinevezett vezetők kompetencia-fejlesztése

Részletesebben

pályázati űrlap 1. pályázó adatai 2. pályázó intézmény bemutatása intézmény neve címe kapcsolattartó neve telefonszáma e-mail címe igazgató neve

pályázati űrlap 1. pályázó adatai 2. pályázó intézmény bemutatása intézmény neve címe kapcsolattartó neve telefonszáma e-mail címe igazgató neve 1. pályázó adatai pályázati űrlap intézmény neve címe kapcsolattartó neve telefonszáma e-mail címe igazgató neve 2. pályázó intézmény bemutatása település bemutatása (hány lakossal rendelkezik az adott

Részletesebben

Az ENERGIA. FMKIK Energia Klub: Az élhető holnapért. Mi a közeljövő legnagyobb kihívása? Nagy István klub elnöke istvan.nagy@adaptiv.

Az ENERGIA. FMKIK Energia Klub: Az élhető holnapért. Mi a közeljövő legnagyobb kihívása? Nagy István klub elnöke istvan.nagy@adaptiv. FMKIK Energia Klub: Az élhető holnapért Mi a közeljövő legnagyobb kihívása? Az ENERGIA 2011. április 14. Nagy István klub elnöke istvan.nagy@adaptiv.eu Tartalom: 1. Miért alakult? 2. Kik a tagjai? 3. Hogyan

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN Milyen általános követelményekkel kell számoljunk? Mint minden IKT eszköznek, a jelen m-learning platformnak is megvannak a maga technikai követelményei,

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba MUNKAVÉDELEM 1.2 A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba Tárgyszavak: munkavédelem; egészségvédelem; oktatás; képzés; esettanulmány; biztonság; tájékoztatás. Az Európai Unió munkavédelmi

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK a hazai felsőoktatásban (európai kitekintéssel)

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK a hazai felsőoktatásban (európai kitekintéssel) Nap- és szélenergia kutatás és oktatás OMSZ 2014. május 29. A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK a hazai felsőoktatásban (európai kitekintéssel) Ütőné dr. Visi Judit Kaknics-Kiss Barbara Kovács Enikő Miről lesz

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP Az Év Képzési Programja PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP 1.) A program címe: V e z e t ő k é p z é s "Vezetőképzés: Fiatal vezetők, a vezetői utánpótlás, illetve a frissen kinevezett vezetők kompetencia-fejlesztése

Részletesebben

Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál. Toborzás Kiválasztás - Interjú

Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál. Toborzás Kiválasztás - Interjú Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál Toborzás Kiválasztás - Interjú HRM alapfeladata: a szervezet működéséhez szükséges megfelelő munkaerő-állomány biztosítása a vállalat

Részletesebben

Óravázlat. Tantárgy: Marketing Évfolyam: 11. évfolyam Témakör: Célpiaci marketing Piacszegmentálás Tanár: Szemerédi Orsolya

Óravázlat. Tantárgy: Marketing Évfolyam: 11. évfolyam Témakör: Célpiaci marketing Piacszegmentálás Tanár: Szemerédi Orsolya Óravázlat Tantárgy: Marketing Évfolyam: 11. évfolyam Témakör: Célpiaci marketing Piacszegmentálás Tanár: Szemerédi Orsolya A tananyag rövid bemutatása A piacszegmentálás a középiskolai tananyag része a

Részletesebben

RÉSZTVEVŐI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS KÉRDŐÍVÉNEK ELEMZÉSE

RÉSZTVEVŐI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS KÉRDŐÍVÉNEK ELEMZÉSE RÉSZTVEVŐI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS KÉRDŐÍVÉNEK ELEMZÉSE 2013. 1/5 1. BEVEZETÉS A SECOND CHANCE IN HOSPITALITY - Második esély a szállodaiparban című projekten belül a képzés elméleti és elmélet igényes gyakorlati

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

Kereskedelmi Program Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara

Kereskedelmi Program Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara Kereskedelmi Program Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara A Kanadai Kereskedelmi Kamara úgy vállal felelősséget magyarországi jelenlétével, hogy felkészítő és képzési lehetőségeket nyújt, amelyek révén a

Részletesebben

ig - a képzés (projekt)menedzsmentje A marketingtől l a vizsgáig llősi Zsuzsa Hajduszoboszló, 2007. december 5-7. ; Szöllősi Zsuzsa 2008.01.04.

ig - a képzés (projekt)menedzsmentje A marketingtől l a vizsgáig llősi Zsuzsa Hajduszoboszló, 2007. december 5-7. ; Szöllősi Zsuzsa 2008.01.04. A marketingtől l a vizsgáig ig - a képzés (projekt)menedzsmentje Szöll llősi Zsuzsa 1 A szekció célja - párbeszéd A szekció témában jelzett tevékenység rendszerszerű megközelítése Fogalmak közös értelmezése

Részletesebben

TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002

TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002 Vissza a jövőbe TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002 Speciális integrációs és reintegrációs foglalkozások fogvatartottak, pártfogó felügyelet alatt állók, javítóintézeti neveltek számára 2012. május 31. Az Országos

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Képzési beszámoló március

Képzési beszámoló március 2014. március Képzési beszámoló A TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése című kiemelt projekt keretén belül megvalósuló Pályaorientációs

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL Tisztelt Jelentkező! A felnőttképzésről szóló jogszabályok lehetővé teszik a képzésre jelentkezők és résztvevők számára, hogy felnőttképzési szolgáltatásokat

Részletesebben

NCST és a NAPENERGIA

NCST és a NAPENERGIA SZIE Egyetemi Klímatanács SZENT ISTVÁN EGYETEM NCST és a NAPENERGIA Tóth László ACRUX http://klimatanacs.szie.hu TARTALOM 1.Napenergia potenciál 2.A lehetséges megoldások 3.Termikus és PV rendszerek 4.Nagyrendszerek,

Részletesebben

Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012

Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012 Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012 2012. január info@trinitinfo.hu www.trinitinfo.hu Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló...5 2. A megújuló energiaforrások helyzete

Részletesebben

A SZERVEZT SZERVEZETI IDENTITÁS. SZERVEZETI PROFIL. SZERVEZETI STRATÉGIA

A SZERVEZT SZERVEZETI IDENTITÁS. SZERVEZETI PROFIL. SZERVEZETI STRATÉGIA A SZERVEZT SZERVEZETI IDENTITÁS.. SZERVEZETI STRATÉGIA 2 Szervezet neve:... 1. ALAPOK A. Szervezet neve B. Szervezet jogi háttere C. Szervezet víziója D. Szervezet missziója és célrendszere 2. TERVEK A.

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program «B» képzési kör SEE-REUSE

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program «B» képzési kör SEE-REUSE KÉPZÉSI PROGRAM 1. A képzési program «B» képzési kör 1.1. Megnevezése Megújuló energetikai asszisztens 1.2. Szakmai, vagy nyelvi programkövetelmény azonosítója 1.3. Engedély megszerzését követően a nyilvántartásba-vételi

Részletesebben

Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő 2/42

Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő 2/42 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény TÁMOP 3.1.7 PROJEKT Referencia-intézményi szerepre való felkészülés folyamata, szakmai, szervezeti hozadéka Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2012.11.15.

Részletesebben

A tréningkoncepció áttekintése 13. A tréning alapelvei 14 A tartalom rövid ismertetése 15 Szövegminta tréning-kiíráshoz 20 Visszajelző kérdőív 21

A tréningkoncepció áttekintése 13. A tréning alapelvei 14 A tartalom rövid ismertetése 15 Szövegminta tréning-kiíráshoz 20 Visszajelző kérdőív 21 Tartalom A tréningkoncepció áttekintése 13 A tréning alapelvei 14 A tartalom rövid ismertetése 15 Szövegminta tréning-kiíráshoz 20 Visszajelző kérdőív 21 Tréning-menetrend: Vezetés és motiválás 25 Időterv

Részletesebben

8. sz. melléklet Pszicho-szociális nevelési program a foglalkoztathatóságért. - képzési program folyamata -

8. sz. melléklet Pszicho-szociális nevelési program a foglalkoztathatóságért. - képzési program folyamata - ELŐKÉSZÍTÉS: 8. sz. melléklet Pszicho-szociális nevelési program a foglalkoztathatóságért - képzési program folyamata - A tanfolyam meghirdetése időpontok megjelölésével Jelentkezők regisztrálása A jelentkezők

Részletesebben

Zöld rendezvényszervezés

Zöld rendezvényszervezés Zöld rendezvényszervezés A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld rendezvényekről szóló tájékoztatója A zöld rendezvények néhány szóban A zöld rendezvények erősítik, demonstrálják a házigazda szervezet fenntarthatóság

Részletesebben

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education TrEE Teaching recycling and Environmental Education 3 Hírlevél 2015 TrEE Hírlevél 3. A 3. HÍRLEVél mindazon tevékenységekről számolbe, amelyet a projekt 2. évében végeztek a partnerek. TrEE Hírlevelet

Részletesebben

ENELFA záró konferencia 2014. január. 21. századi oktatási trendek, e-learning - Cesim OnService pilot tréningek

ENELFA záró konferencia 2014. január. 21. századi oktatási trendek, e-learning - Cesim OnService pilot tréningek ENELFA záró konferencia 2014. január 21. századi oktatási trendek, e-learning - Cesim OnService pilot tréningek Children must be taught how to think, not what to think. Margaret Mead A jelenlegi felsőoktatási

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ Ország: Portugália Vállalat: Inovafor Képesítés Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban

Részletesebben

SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése. 1112 Budapest XI. Gulyás u. 20 Telefon: 2461783 Telefax: 2461783

SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése. 1112 Budapest XI. Gulyás u. 20 Telefon: 2461783 Telefax: 2461783 30 ÉV Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése Több napelem, több energia Csak egyszer kell megvenni, utána a villany ingyen van! 1m 2 jóminőségű napelem egy évben akár 150 kwh villamos energiát

Részletesebben

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján A) Adatok Iskolatípus: általános iskola / felső tagozat Korosztály: 14 év Tantárgy: informatika Téma: etikus internet és szoftverhasználat Szellemitulajdon-védelmi téma: szerzői jog Etikus internet és

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES GRAFIKA KÉPZÉSI PROGRAM

SZÁMÍTÓGÉPES GRAFIKA KÉPZÉSI PROGRAM SZÁMÍTÓGÉPES GRAFIKA KÉPZÉSI PROGRAM a Felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. tv. 12. (1) bekezdésének megfelelően. A képzési program Megnevezése Nyilvántartásba vételi száma Számítógépes grafika E-000976/2014/D002

Részletesebben

COMAPP - Community Media Applications and Participation. A képzők oktatása tanulási és tanítási képességek

COMAPP - Community Media Applications and Participation. A képzők oktatása tanulási és tanítási képességek - Community Media Applications and Participation A képzők oktatása tanulási és tanítási képességek A projektpartnerek: University of Education Freiburg, Germany (project coordination) University of Sunderland,

Részletesebben

Zöld rendezvényszervezés

Zöld rendezvényszervezés zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Zöld rendezvényszervezés A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft zöld rendezvényekről szóló tájékoztatójának kivonata A zöld rendezvények néhány szóban

Részletesebben

Élelmezésvezető Élelmezésvezető

Élelmezésvezető Élelmezésvezető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Magyar László Környezettudomány MSc. Témavezető: Takács-Sánta András PhD

Magyar László Környezettudomány MSc. Témavezető: Takács-Sánta András PhD Magyar László Környezettudomány MSc Témavezető: Takács-Sánta András PhD Két kutatás: Güssing-modell tanulmányozása mélyinterjúk Mintaterület Bevált, működő, megújuló energiákra épülő rendszer Bicskei járás

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ENERGIAGAZDÁLKODÁSI MENEDZSER szakirányú továbbképzési szak Az Energiagazdálkodási menedzser képzés az energiagazdaságtan alapfogalmainak és a globális és

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület

Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület Innovációnkban egy olyan projektet szeretnénk bemutatni, amely a nyelvi órákon modulként beiktatható

Részletesebben

Gábor Áron Általános Iskola. AZ ISKOLAI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI MUNKATERV 2010/2011. tanév

Gábor Áron Általános Iskola. AZ ISKOLAI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI MUNKATERV 2010/2011. tanév Gábor Áron Általános Iskola AZ ISKOLAI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI MUNKATERV 2010/2011. tanév Budapest XIX. kerület 2010. szeptember 20.. igazgató Feladatok 1 I. Áthúzódó intézkedések a, A pedagógus értékelések

Részletesebben

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái 1/A Önnek egy Rt. kereskedelmi üzletkötőjével kell találkoznia, előzetesen egyeztetnie kell vele a szerződéskötés feltételeit, és a megállapodás, egyeztetés után elő kell készítenie a szerződést. Ismertesse

Részletesebben

TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program

TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program Valódi partner, valódi megoldások. TUDATOS VEZETÉS VEZETŐFEJLESZTŐ PROGRAM 60 ÓRÁS COACHINGGAL KOMBINÁLT MODULÁRIS TRÉNINGSOROZAT A Tudatos Vezetés Program tréningsorozat

Részletesebben

TT elősegítő eszközök

TT elősegítő eszközök Tudás transzfert (TT) elősegítő eszközök Dr. Antal Zsuzsa Tudományos és Technológiai Alapítvány TT elősegítő eszközök Eszközök, amelyek elősegítik az iparakadémia közti tudás transzfert: Kommunikációt

Részletesebben

KÉPZŐI FELHÍVÁS. I. A felhívás célja:

KÉPZŐI FELHÍVÁS. I. A felhívás célja: KÉPZŐI FELHÍVÁS Tárgy: EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) önkéntesek nem-formális tanulási folyamatát támogató képzések, találkozók: - Megérkezés utáni képzés (2 alkalom) - Félidős értékelő találkozó (2

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Évfolyam: 5-6. évfolyam Téma: Én és a környezetem - esszé a hulladékkezelésről Tanóra időtartama: 45 Nevelési cél:

Részletesebben

Három éves szakiskolai kerettanterv. Idegen nyelv Angol

Három éves szakiskolai kerettanterv. Idegen nyelv Angol Idegen nyelv Angol Készítette: Bugyinszki Adrienn Király Endre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Forrás: Szakiskolai közismereti program Oktatáskutató és Fejlesztő Központ http://szaki.ofi.hu/tajekoztatok-a-3-eves-szakiskolai-kerettantervrol/

Részletesebben

Képzési Program. Angol Nyelvi Képzési Program

Képzési Program. Angol Nyelvi Képzési Program A képzési program ismertetése Képzési Program Február 15 Bt. 6769 Pusztaszer Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00086-2012 Az angol nyelvi képzési program célja, hogy ismertesse a Február 15 Bt. nyelvi

Részletesebben

A modul megnevezése: A modul azonosítója: Módszertani / oktatástechnikai készségek megerősítése

A modul megnevezése: A modul azonosítója: Módszertani / oktatástechnikai készségek megerősítése A modul megnevezése: Módszertani / oktatástechnikai készségek megerősítése A modul azonosítója: Szelektív hulladékgyűjtés és kezelés (képzők képzése) 620020-04 4. modul (WASTE project) A tervezett képzési

Részletesebben

ZA4893. Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4893. Country Specific Questionnaire Hungary ZA4893 Flash Eurobarometer 212 (Attitudes towards the planned EU pilot project "Erasmus for Young Entrepreneurs" Trainers and counsellors of start-up organisations) Country Specific Questionnaire Hungary

Részletesebben

Alapvető Készségek. Kommunikáció

Alapvető Készségek. Kommunikáció Alapvető Készségek és Kommunikáció a Takarítási Szektorban Gyakorlati Összefoglalás Irányvonalak és Oktatási Anyagok A MUNKÁHOZ SZÜKSÉGES ALAPVETŐ KÉSZSÉGEK Az utóbbi években, Európa országainak többségében,

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS JELENTKEZÉSI LAP

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS JELENTKEZÉSI LAP PÁLYÁZATI FELHÍVÁS JELENTKEZÉSI LAP 1.) A pályázat teljes címe: Trénerképző, tréner továbbképző tanfolyam: Képzők képzése»train the trainer program«2.) A pályázat kiírója és a képzési program jogtulajdonosa:

Részletesebben

Az Osztályterem használatának alapjai Tanári útmutató az Osztályterem ipad-alkalmazás használatához

Az Osztályterem használatának alapjai Tanári útmutató az Osztályterem ipad-alkalmazás használatához Az Osztályterem használatának alapjai Tanári útmutató az Osztályterem ipad-alkalmazás használatához Lábléc-azonosító_terméknév értékelői útmutató 2016. hónap 1 Az Osztályterem bemutatása Az Osztályterem

Részletesebben

Képesség. Beszámoló Verify képességtesztek eredményéről. Név Mr. Jelölt. Dátum.

Képesség. Beszámoló Verify képességtesztek eredményéről. Név Mr. Jelölt. Dátum. Képesség Beszámoló Verify képességtesztek Név Mr. Jelölt Dátum www.ceb.shl.com Beszámoló képességtesztek Ez a képességteszt-jelentés Mr. Jelölt Verify képességteszten szerzett pontszámát mutatja meg. Nem

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET. TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása. Érintettek. a szaktanácsadás szervezője.

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET. TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása. Érintettek. a szaktanácsadás szervezője. TÁMOP3.1.5/1220120001 képzés támogatása A szaktanácsa folyamat részletes lépései, dokumentumai 1. BEJELENTKEZÉS, OKTATÁSKUTATÓ TÁJÉKOZTATÁS, ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET DOKUMENTUMOK KÜLDÉSE ÉS KÉRÉSE A szaktanácsadás

Részletesebben

Felmérés a Dialecte elméleti és gyakorlati oktatásban történő alkalmazásáról

Felmérés a Dialecte elméleti és gyakorlati oktatásban történő alkalmazásáról P3 SOLAGRO / P4 SupAgroFlorac Oktatási módszerek és gyarkoltatok a Dialecte alkalmazásával a szakoktatásban Projekt eredmények Franciaországban Marine Gimaret, Mercedes Milor NEMZETKÖZI KONFERENCIA Az

Részletesebben

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára Kedves Érdeklődő! Tudod hogyan kell helyesen kezet mosni? Megfelelően használod az antibiotikumokat? Mit tudsz a mikróbákról? Ismered meg a szexuális úton terjedő betegségeket és tudod hogy lehet megelőzni

Részletesebben

A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld közbeszerzésről szóló tájékoztatójának kivonata

A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld közbeszerzésről szóló tájékoztatójának kivonata A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld közbeszerzésről szóló tájékoztatójának kivonata A zöld közbeszerzésről néhány szóban Mit jelent a zöld közbeszerzés? A zöld közbeszerzés a közszféra olyan beszerzési

Részletesebben

NYOMON KÖVETÉS-ÉS UTÓGONDOZÁS DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER

NYOMON KÖVETÉS-ÉS UTÓGONDOZÁS DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER NYOMON KÖVETÉS-ÉS UTÓGONDOZÁS DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER NYOMON KÖVETÉS-ÉS UTÓGONDOZÁS ŰRLAPOK III/1 NYOMONKÖVETÉS ŰRLAP Munkaköri elemzés felülvizsgálata A tevékenységet végzi: foglalkoztatás szervezők Dátum:

Részletesebben

1. rész BEVONÁS, RÉSZVÉTEL.

1. rész BEVONÁS, RÉSZVÉTEL. 1. rész BEVONÁS, RÉSZVÉTEL www.urbact.hu www.urbact.eu Mitől közösségi tervezés? Az érintettek a tervezési folyamat legelejétől részt vesznek a munkában Lehetőségük van elmondani szükségleteiket, vágyaikat

Részletesebben

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/I. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. február 14.

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/I. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. február 14. Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák vezetésére Kedves Hallgató! Az alábbi kérdéssornak az

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

marketing gyorsindító alapvetések

marketing gyorsindító alapvetések marketing gyorsindító alapvetések munkafüzet!1 Kiadja: Oláh Sándor Mérhető Marketing Megoldások 2015. Minden jog fenntartva. A jelen jegyzet tartalmának másolása, sokszorosítása, közzététele bármilyen

Részletesebben

A SEE-REUSE projekt termékei

A SEE-REUSE projekt termékei Az európai megújuló energia oktatás megerősítése a fenntartható gazdaságért A SEE-REUSE projekt termékei Felnőttképzési tananyagok Vajdahunyadvár, 2014. december 10. A pályázatban vállalt projekttermékek

Részletesebben

Íme néhány tanács az általános feladatok használatának megkezdéséhez. Első lépések sorozat

Íme néhány tanács az általános feladatok használatának megkezdéséhez. Első lépések sorozat Íme néhány tanács az általános feladatok használatának megkezdéséhez. Első lépések sorozat 2 Microsoft Dynamics CRM 2013 és Microsoft Dynamics CRM Online 2013 ősze Először is érdemes a megfelelő munkaterületet

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS HATÉKONYSÁGÁRÓL A 27/2012 EK DIREKTÍVA(EED) ÉS AZ ISO 50001 SZABVÁNYOK TARTALMI KAPCSOLATAIRÓL

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS HATÉKONYSÁGÁRÓL A 27/2012 EK DIREKTÍVA(EED) ÉS AZ ISO 50001 SZABVÁNYOK TARTALMI KAPCSOLATAIRÓL AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS HATÉKONYSÁGÁRÓL A 27/2012 EK DIREKTÍVA(EED) ÉS AZ ISO 50001 SZABVÁNYOK TARTALMI KAPCSOLATAIRÓL FONTOS ELŐÍRÁS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGRÓL SZÓLÓ 2012/27 EU DIREKTÍVÁBAN ÉS A 2015. ÉVI

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak.

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! A munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelése Balogh Katalin EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont Stressz-M Kutatási tájékoztató Budapest BME Q 2015.

Részletesebben

Társadalomismeret. Hogyan tanítsunk az új NAT szerint? Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. Králik Tibor fejlesztő

Társadalomismeret. Hogyan tanítsunk az új NAT szerint? Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. Králik Tibor fejlesztő Nem az számít, hány könyved van, hanem az, hogy milyen jók a könyvek. SENECA Hogyan tanítsunk az új NAT szerint? Társadalomismeret Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. Králik Tibor fejlesztő 1

Részletesebben

A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható

A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható A településfejlesztés eszköztára bár látszatra távol áll a politikától, mégis jól alkalmazható Politikusi imázs 8 a politikai kommunikáció világában. A társadalmasítás, azaz a fogyasztói oldal véleményének

Részletesebben

Hatékony energiafelhasználás Vállalkozási és önkormányzati projektek Kohéziós Alap támogatás Költségvetés kb. 42 md Ft

Hatékony energiafelhasználás Vállalkozási és önkormányzati projektek Kohéziós Alap támogatás Költségvetés kb. 42 md Ft Környezetvédelemi és Energetikai fejlesztések támogatási lehetőségei 2007-13 KEOP Energia prioritások Megújuló energiaforrás felhasználás Vállalkozási és önkormányzati projektek ERFA alapú támogatás KMR

Részletesebben

A képzett szakemberekért. SZFP II. Hazai Peer Review 2009

A képzett szakemberekért. SZFP II. Hazai Peer Review 2009 A képzett szakemberekért SZFP II. Hazai Peer Review 2009 A külsk lső értékelés s módszertana m III.1.. előad adás Szakképz pzési Önértékelési Modell ADOTTSÁGOK EREDMÉNYEK Emberi erőforrások Munkatársi

Részletesebben

I V. F E LN Ő T T O K T AT ÁS

I V. F E LN Ő T T O K T AT ÁS I V. F E LN Ő T T O K T AT ÁS 4.1. Cím: Csapatépítő és együttműködést fejlesztő tréning A csoport tagjai tudatosan foglalkoznak a csoport állapotával, fejlődésével. Megtapasztalják saját és társaik szerepét

Részletesebben

Programozással ismerkedőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1

Programozással ismerkedőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1 A foglalkozás célja, hogy a tanulók játékosan ismerkedjenek meg az információ átadásának lehetőségeivel, a LOGO programnyelv alapjaival. Irányjátékokkal, robotjátékokkal fejlesszük a tanulók algoritmikus

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Áttörés a szolár-technológiában a Konarka-val?

Áttörés a szolár-technológiában a Konarka-val? A Konarka Power Plastic egy olyan fotovoltaikus anyag, amely képes akár a beltéri, akár a kültéri fényből elektromos egyenáramot előállítani. Az így termelt energia azonnal hasznosítható, tárolható későbbi

Részletesebben

Interneten. MinőségDoktorok.hu - fejlessze vállalkozása minőségszemléletét az Interneten az Internettel! 2008-03-11 Dr.

Interneten. MinőségDoktorok.hu - fejlessze vállalkozása minőségszemléletét az Interneten az Internettel! 2008-03-11 Dr. Minőségszeml gszemlélet let fejlesztése se az Interneten MinőségDoktorok.hu - fejlessze vállalkozása minőségszemléletét az Interneten az Internettel! 2008-03-11 Dr. Horváth Zsolt Tartalmi áttekintés Okok

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Szeretem, mert Vasból van

Szeretem, mert Vasból van VAS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 9700 Szombathely, Berzsenyi D. tér 1. Vas megyei Általános Iskolák részére Tárgy: Versenykiírás Iktatószám: 2-45/2013 Székhelyén Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Tisztelt Pedagógusok!

Részletesebben

Szervezetfejlesztési Program

Szervezetfejlesztési Program Szervezetfejlesztési Program ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0064 CAF (Common Assessment Framework) minőségmenedzsment modell bemutatása és gyakorlati alkalmazásának lépései I. Általános tudnivalók a CAF szervezeti

Részletesebben

Kliensoldali rendszerkövetelmények

Kliensoldali rendszerkövetelmények Az elearning öltöztet!?! Koncz Zsuzsanna módszertani szakértő Neting Informatika Kft. Öltözködési tanácsok tananyag bemutatása Technikai információk Navigáció, ikonok, jelölések A tananyag tartalma, felépítése,

Részletesebben