Félévi szöveges értékelés /... tanév

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Félévi szöveges értékelés /... tanév"

Átírás

1 Félévi szöveges értékelés /... tanév Németh Imre Általános Iskola Mulasztott órák száma: Ebből igazolatlan órák száma: A tanuló magatartásának értékelése: A tanuló szorgalmának értékelése: Tanító aláírása

2 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Beszédművelés, kommunikáció Olvasás Írás, helyesírás Fogalmazás A hangokat tisztán ejti. Néhány hangot hibásan ejt. A hanghibák miatt beszéde nehezen érthető. Szókincse gazdag megfelelő szegényes Élményeit önként, összefüggően csak kérdésekre válaszolva, rövid mondatokban egyáltalán nem mondja el. Beszédtempója megfelelő folyamatos gyors hadaró lassú vontatott. Hangereje megfelelő túl halk túl hangos. A tanult betűket - biztonsággal felismeri néha tévesztve ismeri fel nem ismeri fel. Hangösszevonása hibátlan néha hibás túlnyomóan hibás A szavak, szókapcsolatok olvasásakor az időtartamot helyesen néha hibásan többnyire hibásan érzékelteti. Olvasáskor pontos néha betűt cserél betűt hagy ki újra kezd mást olvas. Az íróeszközt helyesen helytelenül fogja. A vonalrendszerben biztosan tájékozódik néha eltéveszti a sorokat. A betűket helyesen nem a tanult módon alakítja. Betűkapcsolása szabályos nem a tanultak szerinti. Pontosan néha betűt kihagyva az ékezetet néha pontatlanul jelölve néha betűket felcserélve betűket kihagyva ír. Nyomtatott betűről írottra hibátlanul kevés hibával sokat hibázva másol. Füzetét gondosan még nem megfelelően vezeti. Tud mondatos elbeszélő fogalmazást írni. A mondatszerkesztést, mondatkapcsolást hibátlanul kevés hibával sok hibával oldja meg. Gondolatait bővített mondatokban fejezi ki rövid tőmondatokat ír. Írását tudja bekezdésekre tagolni nem tudja bekezdésekre tagolni. Kerüli a szóismétlést szavakat gyakran ismétel.

3 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 2. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Beszédművelés, kommunikáció Olvasás Szókapcsolatokat, mondatokat jól artikulálva, helyes hangsúllyal és hanglejtéssel néha hibás hangsúllyal, hanglejtéssel mond el. Rövid történetet önállóan, az események helyes sorrendjében segítséggel, az időrendben néha tévesztve képes elmondani Öt perc alatt némán mondatos szöveget el tud olvasni. A szöveghez kapcsolódó feladatokat önállóan tanítói segítséggel tudja megoldani. Felkészülés után 7 8 mondatos szöveget hibátlanul - ritkán tévesztve, folyamatosan sokat tévesztve vontatottan tud felolvasni. Az olvasott szöveg témájáról önállóan segítséggel nem tud beszámolni. Nyelvtan A magánhangzókat, mássalhangzókat, azok időtartamát hibátlanul felismeri és jelöli tévesztését önállóan javítja figyelmeztetésre segítséggel javítja. A tanult mondatfajtákat hibátlanul néha tévesztve nem tudja megnevezni. Írás, helyesírás A betűk írása, kapcsolódása szabályos nem a tanultaknak megfelelő. Másoláskor egy perc alatt betűt le tud írni szavas szöveg másolásakor vagy tollbamondásakor betűkihagyás, betűbetoldás, betűtévesztés, betűfelcserélés, szókihagyás nincs van. Másolás vagy diktálás alkalmával a tanult (a szójegyzékben szereplő) szavakban a hosszú és rövid hangokat, a j hangot helyesen néha hibásan sokszor hibásan írja. A mondatkezdő betűket és a személynevek kezdőbetűjét helyesen hibásan írja. Másolás vagy diktálás után az egyszerű mondatokban a tanult mondatfajtákat a megfelelő néha hibás gyakran nem megfelelő írásjellel zárja. A szavak elválasztása a tanult esetekben hibátlan néha hibás nem tud helyesen elválasztani. Füzete tiszta, rendes rendetlen.

4 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 3. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Kommunikáció Csoportos beszélgetések alkalmával társai mondanivalóját meghallgatva nyilvánít véleményt csak saját gondolataira figyel, közbevág Szívesen kényszeredetten alig kommunikál Mindennapi helyzetek megelevenítésében, irodalmi művek reprodukálásában, színjátszásban kezdeményező bevonható- általában passzív elutasító Irodalmi művek, jelenetek elemzésekor meg tudja nevezni az érintkezés körülményeit (hely, idő, szereplők), a közlés témáját, a nyelvi és nem nyelvi eszközöket önállóan segítséggel segítséggel sem. Olvasás Némán el tud olvasni 15 mondatos (kb. 120 szavas) 20 mondatos (kb. 150 szavas) 25 mondatos (kb. 180 szavas) szöveget 5 perc alatt. Ez idő alatt - meg tud oldani a szöveghez kapcsolódó 2-3 adatkereső vagy lényegkiemelő feladatot önállóan segítséggel Az elolvasott szövegnek témáját megérti nem érti meg. A tartalmi összefüggéseket érti kis segítséggel érti még nem érti. A szövegek tartalmát ismertetni rövidítve, a lényeget kiemelve túlzottan részletezve lényeges dolgokat kihagyva, pontatlanul egyáltalán nem tudja. Hangos olvasása folyamatos szószintű szótagszintű. Felkészülés utáni felolvasása pontos egy-két hibát ejt sokat hibázik. Hangsúlya, hanglejtése hibátlan a hibákat önállóan javítja hibáit nem észleli. Szívesen, magától olvas keveset olvas csak ami kötelező, azt olvassa a kötelezőt is kényszeredetten olvassa. Nyelvtan A tanult szófajokat biztonsággal felismeri néha hibázik a felismerésben gyakran összekeveri. A tanult toldalékfajtákat felismeri túlnyomórészt felismeri nem ismeri fel.

5 Írás, helyesírás Írásának külalakja tetszetős rendezett egyéni írásképe kialakulóban van változó rendetlen néha olvashatatlan. A mondatvégi írásjeleket helyesen néha hibásan gyakran hibásan jelöli. 3 perc alatt betűt le tud másolni. Hibátlanul kevés hibával sok hibával másol. A szavak elválasztásakor nem hibázik hibázik. Az igekötős igék egybe- és különírását hibátlanul jelöli elhibázza. A tulajdonnevek írásában nem vét toldalékolt formában hibázik gyakran hibázik. Fogalmazás Tud mondatos elbeszélő fogalmazást írni. A mondatszerkesztést, mondatkapcsolást hibátlanul kevés hibával sok hibával oldja meg. Gondolatait bővített mondatokban fejezi ki rövid tőmondatokat ír. Írását tudja bekezdésekre tagolni nem tudja bekezdésekre tagolni. Kerüli a szóismétlést szavakat gyakran ismétel.

6 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 4. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Kommunikáció Szívesen kényszeredetten alig kommunikál. Társakkal és felnőttekkel a tanult kommunikációs normáknak megfelelően érintkezik hibázik, de felismeri és javítja figyelmeztetésre javít. Olvasás Némán, három perc alatt el tud olvasni 140 szóból (700betű) 160 szóból (800 betű) 180 szóból (900 betű) 200 szóból (1000 betű) álló szöveget. Ez idő alatt képes megoldani feleletválasztással a szöveghez kapcsolódó adatkeresési és lényeg-kiemelési feladatokat önállóan segítséggel. Képes az egyes szövegszakaszok témáját, lényegét egy-egy mondatban megfogalmazni önállóan, segítséggel segítséggel sem. Felkészülés után prózai szöveget, verset, fel tud olvasni helyes hangsúlyozással, hanglejtéssel, ritmussal pontosan - néha hibázva csak bemutatás után. Az önállóan olvasott könyveket tudja ismertetni társaival nem tudja elmondani a lényeget nem olvas önállóan. A tanult rímfajtákat felismeri nem ismeri fel. A tanult költői képeket a versekben felismeri nem ismeri fel. A tanult verseket élvezhetően adja elő a szöveget tudja, de előadása nem élvezhető szövegtudása bizonytalan. Nyelvtan Írás, helyesírás Az egyszerű és összetett mondatokat felismeri nem ismeri fel. Felismeri, és aláhúzással jelölni képes a tanult mondatrészeket önállóan segítséggel. A tanult szófajokat felismeri hibátlanul néha tévesztve keveri azokat. A szavak toldalékát le tudja választani gyakran hibásan választja le. A tanult toldalékfajtákat (rag, jel, képző) felismeri és megnevezi hibátlanul néha hibázva gyakran keverve. Az igéket a megadott módban és időben ragozni hibátlanul hibázva nem - képes. Másoláskor nem hibázik kevés hibát ejt sokat téveszt. Diktálás során, fogalmazás közben a tanult helyesírási tudnivalókat jól alkalmazza hibáját önállóan javítja sokat hibázik csak figyelmeztetésre javít.

7 Fogalmazás Tud mondatos elbeszélő fogalmazást írni. A mondatszerkesztést, mondatkapcsolást hibátlanul kevés hibával sok hibával oldja meg. Fogalmazásához tud nem tud vázlatot készíteni. Tud mondatos leíró fogalmazást írni tárgyakról, élőlényekről önállóan segítséggel segítséggel sem.

8 MATEMATIKA 1. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Számfelismerés Számok írása, jelölése számegyenesen Számok sorba helyezése Számlálás Alapműveletek Matematikai feladatok megfogalmazása Reláció Geometriai feladatok A számokat biztosan felismeri a 20-as számkörben. Néha téveszt felismerésükben. Gyakran téveszt felismerésükben. Tudja a számok írását, és helyüket jelölni a számegyenesen. Néha téveszt a számok írásában, és helyük megjelölésében. Gyakran téveszt az írásban, és megjelölésben. A számokat hibátlanul rendezi nagyság szerinti sorrendbe. Téveszt a megadott szempontok követésénél. Segítségre szorul a sorrendiség meghatározásánál. Helyesen számlál tárgyakat a gyakorlatban 20-ig. Néha téveszt a tárgyak számlálásakor. Sokszor téveszt számláláskor. Az összeadást és kivonást hibátlanul végzi 20-as számkörben. Néha téveszt az alapműveleteknél a 20-as számkörben. Az alapműveletekben gyakran téveszt. Egyszerű szóbeli feladathoz képes számfeladatot írni, és azt megoldani. Segítségre szorul a matematikai feladat megfogalmazásában. Sokat téveszt a feladatok lejegyzésében. A relációs jeleket (kisebb, nagyobb, egyenlő) hibátlanul használja. Téveszt a relációs jelek használatánál. Segítségre szorul a jelek használatánál. Egyszerű geometriai válogatásokat tud végezni testek és síkidomok között. Téveszt az alakok és formák között. Sokszor téveszt geometriai feladatokban.

9 Római számok Mértékegységek Logika A római számokat felismeri, és lejegyzi 20-as számkörben. A római számok felismerésében, és lejegyzésében néha téveszt. A római számok felismerésében bizonytalan. A mértékegységek (tömeg, hosszúság, űrmértékek, idő) felismerésében, az egyszerű mérésekben, lejegyzésükben, viszonyításokban jártas. Néha téveszt a mértékegységek felismerésénél, lejegyzésénél, viszonyításoknál. Sokszor téveszt a mértékegységek felismerésénél. A logikus gondolkozást igénylő feladatokban biztos.

10 MATEMATIKA 2. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Halmazok Helyi érték Számolás Szöveges feladatok Geometriai feladatok Sorozatok Műveletek Képes százas számkörben halmazok számosságát megállapítani és összehasonlítani, elemeket csoportosítani, sorba rendezni. Néha téveszt az összefüggések leolvasásában. Gyakran téveszt a halmazokkal kapcsolatos feladatokban. Biztosan tájékozódik a tízes helyiérték rendszerben, ismeri a számok szomszédait, a páros és páratlan számokat. Néha téveszt a helyi értékek, és számszomszédok felismerésében. Gyakran téveszt e témakörben. A százas számkörben hibátlanul kivon és összead, tudja a szorzó és bennfoglaló táblákat, ismeri a maradékos osztást. Néha téveszt a négy alapművelet végzésekor. Bizonytalan az alapműveletekben. Képes egyszerű szöveges feladatokat megoldani, a kérdéshez nyitott mondatot alkotni. Néha téveszt a szöveges feladatok megoldásában. Bizonytalan a szöveges feladatoknál. Tud egyszerű geometriai alakzatokat másolással előállítani, ismeri a testek tulajdonságait (élek, lapok, csúcsok). Néha téveszt a geometriai alakzatok felismerésében. Sokszor téveszt a geometriai feladatokban. Jártas matematikai sorozatok képzésében és folytatásában, egyszerű szabályjátékok megoldásában. Néha téveszt sorozatoknál, szabályjátékoknál. Gyakran hibázik. Tud kijelölt műveleteket megjeleníteni kirakással, rajzzal. Az eredményt helyesen ellenőrzi, a zárójel szerepét ismeri. Néha téveszt a műveletek lerajzolásánál, ellenőrzésénél, a zárójelek használatánál. Sokszor téveszt.

11 Mértékegységek használata Logikai feladatok Számok felismerése A mértékegységeket és a mérési módokat jól ismeri. (Hosszúság, idő, űrmértékek, tömeg.) Téveszt a mértékegységek használatánál. Sokszor téveszt a mértékegységeknél. Képes állítások igazságát eldönteni, igaz állításokat megfogalmazni. Néha téveszt logikai feladatoknál. Gyakran hibázik logikai feladatoknál. Hibátlanul felismeri a számok összegalakját, különbségalakját, kéttényezõs szorzatalakját, és hányadosalakját. Téveszt az így megadott számok felismerésében. Gyakran téveszt.

12 MATEMATIKA 3. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Halmazok Sorozatok Logikai feladatok Szöveges feladatok megoldása Számolás, számok rendezése, római számok használata Alapműveletek használata Becslés Képes elhelyezni elemeket adott tulajdonságú halmazokba, ismeri az alaphalmaz, részhalmaz fogalmát. Táblázatokat, grafikonokat jól értelmez. Néha téveszt a halmazok képzésénél. Gyakran téveszt. Hibátlanul állapítja meg sorozatok szabályát, tudja folytatni az elkezdett sorozatot. Néha téveszt a sorozatok alkotásánál. Sokszor téveszt. Tud megfogalmazni igaz, hamis állításokat, állítások igazságát eldönteni. Néha téveszt logikai feladatoknál. Gyakran hibázik. Helyesen értelmezi az egyszerű szöveges feladatokat, tudja az adatokat lejegyezni, megoldási tervet készíteni, képes nyitott mondatokat megoldani, leírni. Néha téveszt a szöveges feladatoknál. Sokszor téveszt. Biztosan tájékozódik a tízes számrendszerben 1000-es számkörön belül. Helyesen írja, olvassa, kerekíti a számokat, bontja azokat helyi érték szerint. Képes a számokat sorba rendezni, összehasonlítani, és ábrázolni. A római számokat helyesen írja. Néha téveszt a számok rendezésénél. Sokszor hibázik. Tud szorozni, osztani 10-zel, 100-zal. Jártas az írásbeli műveletek végzésében 1000-es számkörben (összeadás, kivonás, szorzás, osztás egyjegyű tényezővel). Néha téveszt az alapműveletekben. Sokszor hibázik. Képes a becslést, ellenõrzést, eszközként használni, ismeri a helyes műveleti sorrendet több művelet esetén. Néha téveszt a becsléseknél, műveleti sorrendeknél. Gyakran téveszt.

13 Geometriai feladatok Mérés, mértékegységek Felismeri az egyszerű geometriai alakzatokat, képes megnevezni tulajdonságaikat. Tud elõállítani síkidomokat, testeket tevékenységgel. Néha téveszt a geometriai feladatokban. Sokszor hibázik. Ismeri és használja a mérõeszközöket és mértékegységeket a gyakorlati mérések során.

14 MATEMATIKA 4. ÉVFOLYAM FÉLÉV Tanító aláírása: Számfogalom Alapműveletek alkalmazása Mértékegységek használat és átváltása Terület és a kerület számításai Mértan Számfogalma biztos a tízes számrendszerben, a tízezres számkörben. Néha téveszt a számok helyesírásában, olvasásában. Bizonytalan a tízezres számkörben. A tízezres számkörben, a négy alapműveletben nem hibázik, készségszinten szoroz, oszt, összead és kivon. Néha hibázik az alapműveletekben. Sokszor hibázik számítás közben. A szabvány mértékegységek használatában, átváltásában biztos. Bizonytalan. Gyakran hibázik. A terület, kerület és térfogat számításában, a mérésekben biztos. Néha hibázik. Sokszor téveszt. Ismeri a szögek, sokszögek, síkidomok, mértani alakzatok megkülönböztetésének szempontjait. Néha hibázik. Sokszor téveszt. Nyitott mondatok Hibátlanul alkalmazza a legalább, legfeljebb, nem kisebb, nem nagyobb kifejezéseket a nyitott mondatok megoldásánál. Néha téveszt a nyitott mondatok megoldásánál. Sokszor téveszt. Számok rendezése Készségszinten tudja rendezni a számokat a tízezres számkörben, biztos az alaki, a helyi és a valódi érték fogalmában. Néha téveszt a számok rendezésekor. Gyakran téveszt.

15 Szöveges feladatok megoldása Műveletek negatív számokkal Műveletek törtekkel Táblázat, grafikon, diagram készítése és használata A szöveges feladatokat önállóan megoldja. Segítségre szorul. Segítség mellett is hibázik. A negatív számokkal hibátlanul tevékenykedik. Sokszor téveszt. A törtek, törtrészek fogalmát érti, azokkal egyszerű műveletekre képes. Gyakran téveszt. Táblázatok kitöltésében, szabályok lejegyzésében biztos. Egyszerű grafikon, diagram készítésében jártas. Bizonytalan. Gyakran téveszt.

16 KÖRNYEZETISMERET 1. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Megfigyelések tapasztalatok Tapasztalatok rögzítése Jelenségek felismerése, csoportosítása Mérések, mértékegységek Napszakok, évszakok Élőlények jellemzése Tájékozódás saját testén Tájékozódás a térben Közlekedés Önállóan beszámol megfigyeléseiről, tapasztalatairól. Segítségre szorul beszámolójában. Segítséggel sem tud megfigyeléseiről, tapasztalatairól beszámolni. Tapasztalatait önállóan rögzíti. Segítséggel képes rögzíteni tapasztalatait. A tapasztalatok rögzítésénél még segítséggel is bizonytalan. A tanult jelenségeket pontosan felismeri képről, rajzról, képes a csoportosításra. A felismeréshez, a csoportosításhoz segítségre van szüksége. Egyszerű méréseket elvégez, a mértékegységeket jól használja. A mérésekhez és a mértékegységek használatához kis segítségre van szüksége. A mérésekhez és a mértékegységek használatához sok segítségre van szüksége. A tanult napszakokat, évszakokat, hónapokat helyesen használja, képes azokat önállóan sorba rendezni. A napszakok, évszakok, hónapok használatánál kis segítségre szorul. A napszakok, évszakok, hónapok használatánál sok segítségre szorul. Önállóan Kis segítséggel Sok segítséggel Önállóan Kis segítséggel Sok segítséggel Önállóan Kis segítséggel Sok segítséggel Jól tájékozódik, a veszélyforrásokat és a közlekedési jelzéseket jól ismeri. A tájékozódásban, a veszélyforrásokban, a közlekedési jelzések ismeretében időnként téveszt. A tájékozódásban, a veszélyforrásokban, a közlekedési jelzések ismeretében gyakran téveszt.

17 Lakóhely ismerete Ismeri lakóhelye jellegzetes épületeit, jól tájékozódik. Segítségre szorul a tájékozódásban, a lakóhely ismeretében néha téveszt. Gyakran hibázik.

18 KÖRNYEZETISMERET 2. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Megfigyelések tapasztalatok Tapasztalatok rögzítése Jelenségek felismerése, csoportosítása Mérések, mértékegységek Napszakok, évszakok Élőlények jellemzése Tájékozódás saját testén Tájékozódás a térben Közlekedés Önállóan beszámol megfigyeléseiről, tapasztalatairól Segítségre szorul beszámolójában Segítséggel sem tud megfigyeléseiről, tapasztalatairól beszámolni Tapasztalatait önállóan rögzíti Segítséggel képes rögzíteni tapasztalatait A tapasztalatok rögzítésénél még segítséggel is bizonytalan A tanult jelenségeket pontosan felismeri képről, rajzról, képes a csoportosításra A felismeréshez, a csoportosításhoz segítségre van szüksége Egyszerű méréseket elvégez, a mértékegységeket jól használja A mérésekhez és a mértékegységek használatához kis segítségre van szüksége A mérésekhez és a mértékegységek használatához sok segítségre van szüksége A tanult napszakokat, évszakokat, hónapokat helyesen használja, képes azokat önállóan sorba rendezni A napszakok, évszakok, hónapok használatánál kis segítségre szorul A napszakok, évszakok, hónapok használatánál sok segítségre szorul Önállóan Kis segítséggel Sok segítséggel Önállóan Kis segítséggel Sok segítséggel Önállóan Kis segítséggel Sok segítséggel Jól tájékozódik, a veszélyforrásokat és a közlekedési jelzéseket jól ismeri A tájékozódásban, a veszélyforrásokban, a közlekedési jelzések ismeretében időnként téveszt A tájékozódásban, a veszélyforrásokban, a közlekedési jelzések ismeretében gyakran téveszt

19 Lakóhely ismerete Ismeri lakóhelye jellegzetes épületeit, jól tájékozódik Segítségre szorul a tájékozódásban, a lakóhely ismeretében néha téveszt Gyakran hibázik

20 KÖRNYEZETISMERET 3. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Tapasztalatok rögzítése Mérőeszközök használata Mértékegységek használata Halmazállapot változás felismerése, jellemzése Élőlények és életkörülményeik jellemzése Önállóan, precízen Kis segítséggel Sok segítséggel Önállóan, precízen Kis segítséggel Sok segítséggel Önállóan, precízen Kis segítséggel Sok segítséggel Önállóan, precízen Kis segítséggel Sok segítséggel Önállóan, precízen Kis segítséggel Sok segítséggel Egészség-betegség Ismeri a legfontosabb betegségeket és megelőzésük módjait Az egészség-betegség témakörben segítségre szorul Tájékozódás a természetben és a térképen Önállóan, precízen használja a térképet, térképvázlatot, világtájakat és az iránytűt Kis segítséggel használja a térképet, térképvázlatot, világtájakat és az iránytűt Sok segítséggel használja a térképet, térképvázlatot, világtájakat és az iránytűt Lakóhely ismerete Ismeri a legfontosabb felszíni formákat, vizeket, nevezetes épületeket lakóhelyén Segítségre szorul

21 KÖRNYEZETISMERET 4. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Élőlények és életkörülményeik jellemzése Tájékozódás a természetben és a térképen Felszínformák ismerete Időjárási alapismeretek Országismeret A tanulmányi séták, kirándulások, kísérletek, órák alatt Kiselőadás, gyűjtőmunka Önállóan, precízen Kis segítséggel Sok segítséggel Önállóan, precízen használja a térképet, világtájakat és az iránytűt, jól alkalmazza a kicsinyítés-nagyítást Kis segítséggel használja a térképet, világtájakat és az iránytűt megfelelően alkalmazza a kicsinyítés-nagyítást Sok segítséggel használja a térképet, világtájakat és az iránytűt, gondjai vannak a kicsinyítés-nagyítással Jól ismeri a lakóhely környékének felszínformáit, a vizeket, az időjárás felszínformáló hatásait Kis segítséggel jól megoldja az ezzel kapcsolatos feladatokat Sok segítséggel képes csak megoldani a feladatokat Szemléletesen önállóan elmagyarázza az időjárási összefüggéseket Kis segítséggel jól elmagyarázza az időjárási összefüggéseket Sok segítséggel, 1-2 szóval képes csak az időjárási összefüggéseket visszaadni A nagy tájegységeket részletesen, önállóan, összefüggően bemutatja Kis segítséggel képes bemutatni a nagy tájegységeket Sok segítséggel, csak kérdésekre válaszolva képes bemutatni a nagy tájegységeket Aktív, érdeklődő, nyitott Biztatásra vár, de tevékeny Lassú, több segítségre szorul Csak szemlélődő a háttérben kiválóan, akár önként is megbízásra, felkérésre, de jól nem szeret szerepelni

22 VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ 1. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Jel- és eszközhasználat Vizuális elemek használata Ismeri az évfolyam számára elõírt eszközöket, a természet és az ember alkotta jeleket, és tudja azokat rendeltetésszerűen használni. Sokszor hibázik. Tud viszonyítani (kisebb-nagyobb), ismeri a főbb színeket, tud vonal, folt és színképzéssel alkotást létrehozni. Képes a sík, tömeg, térforma érzékelésére. Tudja, mi a pont, egyenes, görbe, kör. Gyakran téveszt.

23 VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ 2. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Képi megjelenítés, plasztikus ábrázolás Műalkotások elemzése Bábkészítés, modellezés Tudja, mi az ismétlés, ritmus. Tudja személyes élményeit megjeleníteni képi formában. Tud mintázni, gyurmával plasztikát létrehozni. Képes egyszerű lenyomat készítésére. Tud szabályos vonal, folt és színritmusra épített sor- és terülő-díszt alkotni. Sokszor hibázik. Felismeri a műalkotások témáit. Képes néhány művészeti alkotás és azok alkotóinak megnevezésére. Gyakran hibázik. Képes egyszerű báb tervezésére. Tud egyszerűbb tárgyakat rajzolni modellezés után. Képes egyszerűbb tárgyak ábrázolására közvetlen szemlélet és emlékezet után. Sokszor hibázik.

24 VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ 3. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Festés, színhasználat Vizuális megjelenítés Bábtervezés, népi technikák alkalmazása Műalkotások elemzése Tudja, mi az azonosság, hasonlóság. Tisztában van a beállítás tárgyainak arányával. Tudja, mi a kontraszt. Ismeri a fõ- és mellékszíneket. Tudja a tempera és vízfesték jellemzõ fogásait alkalmazni. Sokszor hibázik. Tud valamely eseményt, élményt megfogalmazni. Jártas az eszköznélküli anyagalakításban. Tud valamely eseményt, élményt vizuálisan megjeleníteni Gyakran hibázik. Képes egyszerű bábokat tervezni, megalkotni. Ismer néhány népművészeti, kézműves technikát (pl. szövés, fonás). Gyermekkori sajátosságainak megfelelõen tud jeleket felismerni, új jeleket alkalmazni a közlekedés vagy tanulmányaihoz kapcsolódó más területen. Gyakran hibázik. Képes élmény befogadására saját és társai munkájának elemzése során. Ismer legalább 3 műalkotást és alkotóját, azokról tud összefüggõen beszélni. Ismeri lakóhelyének legalább egy nevezetes műalkotását. Tudja, mi a tájkép, csatakép, emlékmű, kisplasztika. Gyakran hibázik.

25 VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ 4. ÉVFOLYAM - FÉLÉV Tanító aláírása: Vizuális nyelv, megjelenítés Kompozíciós elemek használata Színhasználat Műalkotások elemzése Képi jelek alkalmazása, használata Ismeri a vizuális nyelv alapelemeit, tudja a kifejezési szándéknak megfelelõen használni a kompozíciós eljárásokat. Képes személyes élményei életkorának megfelelõ szinten történõ megjelenítésére képen és plasztikában. Képes a valóság téri viszonyait rajzban takarással, feljebb-lejjebb helyezéssel, nagyságviszonyok érzékeltetésével kifejezni. Gyakran hibázik. Képes tárgyak folyamatos megfigyelésére, megjelenítésére megfigyelés alapján. Képes tárgyak különbözõ nézeti rajzának elkészítésére. Ismeri a tanult kompozíciós elemeket, kifejezõ eszközöket, megfelelően alkalmazza azokat. Tudja a látványnak megfelelõen meghatározni a rajzlap helyzetét. Gyakran hibázik. Ismeri a fõ- és mellékszíneket, képes a színek keverésére, a színárnyalatok megkülönböztetésére. Ismeri a 12 tagú színkör színeinek nevét, tudja kikeverni ezeket. Gyakran hibázik. Képes értékelõ véleményt mondani saját és társai munkájáról. A műalkotások elemzése során felismeri a tartalmi vonatkozásokat. Ismeri lakóhelye, művészeti emlékeit, népművészeti hagyományait. Ismer legalább három műalkotást és azok alkotóját. Gyakran hibázik. Eligazodik a számára fontos jelekben, ábrákban, maga is tud jól értelmezhetõ jelet konstruálni. Tárgyalkotás során ismeri és alkalmazza a balesetvédelmi szabályokat. Gyakran hibázik.

26 ÉNEK-ZENE 1-4. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Ritmuskészségek és ismeretek Zenei készségek és ismeretek nehézkes ingadozik kissé bizonytalan kiegyensúlyozott jó pontos magabiztos kiemelkedő még lassú kissé bizonytalan segítséggel javít jó ügyes biztos hallású Hangképzés, daléneklés Összetett zenei tevékenységek és az órai munka nehézkes ingadozó halk tisztuló jó tiszta magabiztos figyelmetlen passzív biztatással bevonható érdeklődő igyekvő magabiztos aktív Daltanulás, memorizálás ingadozó bizonytalan ügyes hallása remek

27 TECHNIKA 1. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Anyagfajták ismerete Formázás Szerszámok, eszközök használata Alaprajzkészítés, építés Munka, lakás jellemzői Tud példákat említeni anyagfajtákra a természetes és a mesterséges környezetbõl, képes hosszúságot, nagyságot viszonyítani, összehasonlítani. Képes lényegkiemelésre, becslésre. Gyakran téveszt. Képes képlékeny anyagból egyszerű formák alakítására, anyagok megfigyelésére, tulajdonságok felismerésére. A kapcsolódó foglalkozásokat ismeri. Gyakran téveszt. Ügyes a célnak megfelelõ munkaeszközök, szerszámok balesetmentes használatában. Néha segítségre szorul. Gyakran segítségre szorul. Tud alaprajzot készíteni körvonalazással. Tud minta és egyéni elképzelés alapján takarékos anyagfelhasználással építeni, alkotni. Néha segítségre szorul. Gyakran segítségre szorul. Ismeri szülei foglalkozását, a lakás berendezési tárgyait, és azok használatát. Sokszor hibázik.

28 TECHNIKA 2. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Építés, kicsinyítés és nagyítás Papír, textil és famunkák Közlekedési ismeretek Higiéniás szokások, kultúrált magatartás Képes tárgyakat felismerni alaprajzról, és térben építeni. Ismeri a kicsinyítés nagyítás fogalmát. Sokszor hibázik. Ismeri a papír, textil, fa legfontosabb tulajdonságait. A célnak megfelelõ szerszámok kiválasztásában, használatában jártas. Takarékos az anyagfelhasználásban. Gyakran hibázik. Ismeri a gyalogos közlekedés szabályait, az udvarias magatartást a közlekedésben. Ismeri a környezetben előforduló jelzőtáblákat. Sokszor hibázik. Ismeri, és betartja a higiénés szokásokat a táplálkozásban, öltözködésben. A kultúrált viselkedés szabályait a közterületen, és a közlekedésben. Gyakran hibázik.

29 TECHNIKA 3. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Anyagok és felhasználásuk, műszaki információközlés Modellezés, szerszám és eszközhasználat Közlekedési ismeretek Élelmiszerek, betegségek, környezet Lakás, épület, munkaeszközök Ismeri a természetes és mesterséges anyagok tulajdonságait, és a felhasználásuk közötti kapcsolatot. Felismeri a szimbólumokat, a vonalfajtákat, a nézeti rajzokat a műszaki információközlésben. Gyakran hibázik. Képes egyszerű makett, vagy összetett modell készítésére. A fontosabb háztartási eszközöket, szerszámokat ismeri, balesetmentesen használja. Kisebb hibákat vét. Sokat hibázik. Ismeri és alkalmazza a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályait. Tudja, hogy balestek esetén mi a teendő. Gyakran hibázik. Ismeri a fontosabb élelmiszerek élettani hatását. A gyakoribb betegségek megelőzési módjait. A tiszta rendezett környezet szerepét. Sokszor hibázik. Ismeri a lakások, épületek belső tereinek a funkcióit, a munkát megkönnyítő szolgáltatásokat, a munkaeszközök védelmét, gondozását. Gyakran hibázik.

30 TECHNIKA 4. ÉVFOLYAM - FÉLÉV Tanító aláírása: Műszaki rajz, munkarend Lakás, szolgáltatások, takarékosság Alkotókészség Technikai összefüggések Közlekedési ismeretek Egészséges életmód Képes műszaki rajz leolvasására, alaprajz, nézetrajz készítésére, mérésre centiméteres pontossággal. Ügyel a rend, tisztaság megtartására munka közben. A munkaeszközök karbantartására. Néha hibázik. Gyakran hibázik. Ismeri a lakás belsõ tereit, azok funkcióit, a díszítőelemek szerepét. A szolgáltatások megfelelő igénybevételét. Az ésszerű takarékosságot pénzzel, idővel, energiával. Sokszor hibázik. Képes tárgyak készítésére saját ötlet alapján, célszerű és takarékos anyagfelhasználással. Megfelelő anyagot és munkaeszközt választ. Néha hibázik. Sokszor hibázik. Felismeri a tárgyak rendeltetése, funkciója, anyaga, alakja és mérete közötti kapcsolatot. Néha hibázik. Gyakran téveszt. Jártas a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályainak alkalmazásában. Néha hibázik. Sokszor téveszt. Ismeri az egészséges életmód szabályait, a teendőket néhány ismertebb betegségnél, és a mentők telefonszámát. Néha hibázik. Gyakran hibázik.

31 Háztartási eszközök szerepe Ismeri háztartásban használatos eszközök és gépek rendeltetését és használatát. Néha hibázik. Gyakran téveszt.

32 TESTNEVELÉS 1-4. ÉVFOLYAM Tanító aláírása: Az új mozgáselemekhez Rendgyakorlatokban Támasz, függés és egyensúlygyakorlatok végzése során Labdás gyakorlatokban A játék szabályait elfogadja Járások, futások, ugrások, dobások Testtartása Mozgása Úszás, két úszásnem elsajátítása Összességében: gyorsan segítséggel biztatás után alkalmazkodik az utasításokat pontosan követi általában figyelmes bizonytalan a feladatvégzése pontos kis segítségre szorul bizonytalan kiváló magabiztos jó megfelelő mindig néha kibújik alóla csak sok figyelmeztetésre lendületes, erőteljes kitartó, törekvő technikájában fejleszthető biztatást, segítséget igényel példaértékű megfelelő kiigazításra szorul lendületes pontos kecses megfelelő készség szintjén rövidtávon elfogadhatóan technikai tudása bizonytalan nem alakult ki a készségszint Kiválóan megfelelt jól megfelelt megfelelt fejlesztésre szorul

33 LOGOPÉDIAI ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI 1-2. ÉVFOLYAM Logopédus aláírása: Órai magatartás Feladattudat, szorgalom Figyelem Időtartam Koncentráció Testséma, téri orientáció Időbeli tájékozódás Általános tájékozottság Észlelés Vizuális tagolás Vizuális differenciálás Auditív tagolás Auditív differenciálás Észlelési területek integrációja Emlékezet Vizuális szeriális emlékezet Auditív szeriális emlékezet Beszéd Alaki része Tartalmi része Olvasási készség Sebesség Szövegértés Hibák típusai Írási készség Ceruzafogás Írásmozgás színvonal Betűk alakja, nagysága, kötése Betűk, szavak, mondatok másolása

34 ANGOL NYELV 1. ÉVFOLYAM Tanár aláírása: Szövegértés: jó megfelelő Utasítások végrehajtása Színek, számok (1-20-ig) felismerése, értése Beszédkészség: jó megfelelő Testrészek felismerése Közeli családtagok megnevezése Köszönési és megszólítási formák használata Memória: jó megfelelő A tanult dalok, versek segítséggel való elmondása Egyéb:

35 ANGOL NYELV 2. ÉVFOLYAM Tanár aláírása: Szövegértés: jó megfelelő Utasítások végrehajtása Számok felismerése Beszédkészség: jó megfelelő Kérdések és válaszok információkérés-és adás Színek megnevezése a hozzákapcsolódó tárggyal Ruhadarabok megnevezése játékos formában Memória: jó megfelelő A tanult dalok, versek elmondása Rövid párbeszédek előadása Egyéb:

36 ANGOL NYELV 3. ÉVFOLYAM Tanár aláírása: Szövegértés: jó megfelelő Utasítások végrehajtása Számok felismerése (1 100-ig) Beszédkészség: jó megfelelő Személyek és tárgyak bemutatása Színek használata a többi témakörhöz kapcsolódva Egyes- és többes számú alakok használata Játékos feladatok segítségével különböző cselekvések megnevezése (a folyamatos jelen idő) Memória: jó megfelelő Ismert mese előadása Rövid párbeszédek előadása Egyéb:

37 ANGOL NYELV 4. ÉVFOLYAM Tanár aláírása: Szövegértés: kiváló jó megfelelő gyenge Utasítások végrehajtása Rövid kérések megértése és végrehajtása Beszédkészség: kiváló jó megfelelő gyenge Egyszerű kérdésekre adott válaszok Szövegek, mondókák, versek reprodukálása Olvasott szöveg értése: kiváló jó megfelelő gyenge Tanult szavak írott alakjának felismerése Néhány szóból álló mondat felolvasása Íráskészség: kiváló jó megfelelő gyenge Néhány szóból álló mondat leírása

38 INFORMATIKA 1. ÉVFOLYAM Tanító (szaktanár) aláírása: A tanult ismeretek alkalmazásának módja INFORMATIKA 1. ÉVFOLYAM Önállóan, tanári segítség nélkül Önállóan, kevés tanári segítséggel Részben önállóan, részben tanári segítséggel Csak tanári segítséggel Számítógépes ismeretek A billentyűzet és az egér használata Operációs rendszer Oktató programok használata Rajzolás számítógéppel Egyszerű rajzok, ábrák készítése Könyvtárhasználat Az iskolai könyvtár állomány szerkezetében való eligazodás

39 INFORMATIKA 2. ÉVFOLYAM Tanító (szaktanár) aláírása: A tanult ismeretek alkalmazásának módja INFORMATIKA 2. ÉVFOLYAM Önállóan, tanári segítség nélkül Önállóan, kevés tanári segítséggel Részben önállóan, részben tanári segítséggel Csak tanári segítséggel Számítógépes ismeretek Háttértárak, nyomtatók használata Operációs rendszer Meghajtó-és könyvtárváltás Algoritmusok Egyszerű LOGO algoritmusok értelmezése, végrehajtása Dokumentumok elérése Információszerzés az Internetről

40 INFORMATIKA 3. ÉVFOLYAM Tanító (szaktanár) aláírása: INFORMATIKA 3. ÉVFOLYAM Számítógépes ismeretek Jelek és a számítógép kapcsolata, a felület jeleinek értelmezése a számítógépen Adatok világa Adatok gyűjtése és csoportosítása Rajzolás számítógéppel A tanult rajzolóprogram kezelése, egyszerű rajzok, szöveges kiegészítések készítése Könyvtárhasználat A főbb dokumentumfajták megkülönböztetése, információhordozók felfedezése Önállóan, tanári segítség nélkül A tanult ismeretek alkalmazásának módja Önállóan, kevés tanári segítséggel Részben önállóan, részben tanári segítséggel Csak tanári segítséggel

41 INFORMATIKA 4. ÉVFOLYAM Tanító (szaktanár) aláírása: INFORMATIKA 4. ÉVFOLYAM Számítógépes ismeretek Információhordozók és kommunikációs eszközök kezelése, jelek és a számítógép kapcsolata Dokumentum elérése A hálózat használatának alapszabályai, böngésző kezelése, a web használata Algoritmusok Algoritmusok szöveges, rajzos megfogalmazása, értelmezése a LOGO nyelv felhasználásával Adatok világa Adatok manuális feldolgozása: adatok sorba rendezése, információkeresés Önállóan, tanári segítség nélkül A tanult ismeretek alkalmazásának módja Önállóan, kevés tanári segítséggel Részben önállóan, részben tanári segítséggel Csak tanári segítséggel

Magatartás Szorgalom Olvasás írás 1.oszt. Matematika 1.oszt. Környezetismeret 1.osztály 2. oszt. első félév

Magatartás Szorgalom Olvasás írás 1.oszt. Matematika 1.oszt. Környezetismeret 1.osztály 2. oszt. első félév Magatartás Kiegyensúlyozottan változó hangulattal nyugtalanul fegyelmezetlenül viselkedsz az iskolában. Az iskolai szabályokat betartod nem mindig tartod be gyakran megszeged. Olvasás írás 1.oszt. Szóbeli

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI 1 4. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI 1 4. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI 1 4. ÉVFOLYAM MATEMATIKA - számfogalom húszas számkörben - nyitott mondatok, hiányos műveletek, relációk - egyszerű szöveges feladatok - összeadás, kivonás, bontás, pótlás

Részletesebben

Matematika (alsó tagozat)

Matematika (alsó tagozat) Matematika (alsó tagozat) Az értékelés elvei és eszközei A tanév során az értékelés alapja a tanulók állandó megfigyelése. Folyamatos fejlesztő célzatú szóbeli értékelés visszajelzést ad a tanuló számára

Részletesebben

Matematika. 1. évfolyam. I. félév

Matematika. 1. évfolyam. I. félév Matematika 1. évfolyam - Biztos számfogalom a 10-es számkörben - Egyjegyű szám fogalmának ismerete - Páros, páratlan fogalma - Sorszám helyes használata szóban - Növekvő, csökkenő számsorozatok felismerése

Részletesebben

A fejlesztés várt eredményei a 1. évfolyam végén

A fejlesztés várt eredményei a 1. évfolyam végén A tanuló legyen képes: A fejlesztés várt eredményei a 1. évfolyam végén - Halmazalkotásra, összehasonlításra az elemek száma szerint; - Állítások igazságtartalmának eldöntésére, állítások megfogalmazására;

Részletesebben

Javítóvizsga követelmények 2. évfolyam. Magyar nyelv

Javítóvizsga követelmények 2. évfolyam. Magyar nyelv Javítóvizsga követelmények 2. évfolyam Magyar nyelv 1. A magyar ábécé ismerete 2. Magánhangzók és mássalhangzók csoportosítása (rövid- hosszú magánhangzók és mássalhangzók) 3. Betűrendbe sorolás 4. J hang

Részletesebben

Matematika. 1. osztály. 2. osztály

Matematika. 1. osztály. 2. osztály Matematika 1. osztály - képes halmazokat összehasonlítani az elemek száma szerint, halmazt alkotni; - képes állítások igazságtartalmának eldöntésére, állításokat megfogalmazni; - halmazok elemeit összehasonlítja,

Részletesebben

Szaktárgyi értékelési szempontok magyar nyelv és irodalom, matematika és környezetismeret tantárgyakból. Első osztály első félév

Szaktárgyi értékelési szempontok magyar nyelv és irodalom, matematika és környezetismeret tantárgyakból. Első osztály első félév Szaktárgyi értékelési szempontok magyar nyelv és irodalom, matematika és környezetismeret tantárgyakból Szempontjainkat a NAT fejlesztési területeinek, valamint a helyi tantervünkben rögzített fejlesztés

Részletesebben

Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Néhány elem kiválasztása adott szempont szerint. Néhány elem sorba rendezése, az összes lehetséges sorrend felsorolása.

Részletesebben

MINIMUMKÖVETELMÉNYEK 1. ÉVFOLYAM

MINIMUMKÖVETELMÉNYEK 1. ÉVFOLYAM MINIMUMKÖVETELMÉNYEK 1. ÉVFOLYAM Magyar nyelv- és irodalom A tanuló képes legyen egyszerű szóbeli közlések megértésére, utasítások végrehajtására, kérdésekre való válaszadásra; meghallgatott vagy olvasott

Részletesebben

3. OSZTÁLY A TANANYAG ELRENDEZÉSE

3. OSZTÁLY A TANANYAG ELRENDEZÉSE Jelölések: 3. OSZTÁLY A TANANYAG ELRENDEZÉSE Piros főtéma Citromsárga segítő, eszköz Narancssárga előkészítő Kék önálló melléktéma Hét Gondolkodási és megismerési módszerek Problémamegoldások, modellek

Részletesebben

A szöveges értékelés rendszere

A szöveges értékelés rendszere A szöveges értékelés rendszere A szöveges értékelést a pedagógusok végzik az iskola pedagógiai programjában elfogadott és rögzített elvek alapján. A tanév során az értékelés kitöltéséhez az alsós munkaközösség

Részletesebben

Íróeszközt és színes ceruzákat valamint vonalzót a vizsgázó hozzon magával.

Íróeszközt és színes ceruzákat valamint vonalzót a vizsgázó hozzon magával. I. A VIZSGA LEÍRÁSA 1. A vizsga részei: A vizsga tantárgyanként az alábbi részekből áll: Magyar: Írásbeli és szóbeli Matematika: Írásbeli Angol: Szóbeli Környezetismeret: Szóbeli Erkölcstan: Szóbeli Testnevelés:

Részletesebben

4. évfolyam. 1. Gondolkodási módszerek, halmazok, matematikai logika, kombinatorika

4. évfolyam. 1. Gondolkodási módszerek, halmazok, matematikai logika, kombinatorika 4. évfolyam Ismeretek 1.1 Halmazok Számok, geometriai alakzatok összehasonlítása 1. Gondolkodási módszerek, halmazok, matematikai logika, kombinatorika A nagyságbeli viszonyszavak a tanult geometriai alakzatok

Részletesebben

1. osztály. Gondolkodási módszerek alapozása A tanuló:

1. osztály. Gondolkodási módszerek alapozása A tanuló: Gondolkodási módszerek alapozása 1. osztály tudjon számokat, elemeket sorba rendezni, összehasonlítani, szétválogatni legyen képes a halmazok számosságának megállapítására, használja helyesen a több, kevesebb,

Részletesebben

MATEMATIKA. 1. osztály

MATEMATIKA. 1. osztály MATEMATIKA 1. osztály Gondolkodás tudjon egyszerű tárgyakat, elemeket sorba rendezni, összehasonlítani, szétválogatni legyen képes a halmazok számosságának megállapítására (20-as számkörben) használja

Részletesebben

MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe)

MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe) MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe) 1. Gondolkodási módszerek, halmazok, matematikai logika, kombinatorika 15óra Kulcs ismerete A vizuális, auditív és taktilis percepció fejlesztése. Összehasonlítás,

Részletesebben

1. OSZTÁLY ÉNEK-ZENE. 1.félév

1. OSZTÁLY ÉNEK-ZENE. 1.félév ETIKA 1. félév 1. Mit tudok magamról: önismeret, önértékelés (Milyen vagyok?) 2. Érzelmek kifejezése. 3. Nehéz helyzetekben hozott döntések vizsgálata. 4. Kedvenc helyeim, játékaim. 5. Egészséges életmód:

Részletesebben

Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazba rendezés adott tulajdonság alapján, részhalmaz felírása, felismerése. Két véges halmaz közös részének,

Részletesebben

a tulajdonnevek nagy kezdőbetűjét alkalmazásában ritkán téveszt

a tulajdonnevek nagy kezdőbetűjét alkalmazásában ritkán téveszt MAGYAR NYELV Szöveges értékelés 3-4. osztály Képes az egyszerű mondat fajtáinak felismerésére Képes az egyszerű mondat fajtáinak felismerésére A mondatfajtákat felismeri, alkalmazni csak segítséggel A

Részletesebben

a mindennapi érintkezés nyelvi formáinak alkalmazására, udvarias viselkedésre;

a mindennapi érintkezés nyelvi formáinak alkalmazására, udvarias viselkedésre; 2. osztályos minimumkövetelmények Magyar nyelv és irodalom A tanuló képes legyen ismert típusú írott utasítások megértésére, végrehajtására; kérdésekre adott válaszok értelmes megfogalmazására; a mindennapi

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 2. osztály

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 2. osztály TANMENETJAVASLAT Matematika 2. osztály 2 1. Ismerkedés a 2. osztályos matematika tankönyvvel és gyakorlókönyvvel Tankönyv Gyakorlókönyv 2. Tárgyak, személyek a megadott szempont szerint (alak, szín, nagyság).

Részletesebben

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. 4. évfolyam 1. évfolyam - Beszéljen a tanuló érthetően, tisztán. - Értse meg iskolai feladatait, tanítója utasításait,

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez TANMENETJAVASLAT Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA tankönyv ötödikeseknek címû tankönyvéhez A heti 3 óra, évi 111 óra B heti 4 óra, évi 148 óra Javaslat témazáró dolgozatra: Dr. Korányi Erzsébet: Matematika

Részletesebben

3. évfolyam minimum követelmények

3. évfolyam minimum követelmények 3. évfolyam minimum követelmények MATEMATIKA: Gondolkodási módszerek alapozása tudjon elhelyezni elemeket adott tulajdonságú halmazokba; ismerje az alaphalmaz, részhalmaz fogalmát; állapítsa meg egyszerű

Részletesebben

Gál Józsefné. Tanmenetjavaslat. a Matematika csodái 2. osztályos tankönyvhöz és munkafüzethez

Gál Józsefné. Tanmenetjavaslat. a Matematika csodái 2. osztályos tankönyvhöz és munkafüzethez Gál Józsefné Tanmenetjavaslat a Matematika csodái 2. osztályos tankönyvhöz és munkafüzethez Dinasztia Tankönyvkiadó Budapest, 2002 Írta: Gál Józsefné Felelôs szerkesztô: Ballér Judit ISBN 963 657 144 9

Részletesebben

Testnevelés és sport 1. osztály

Testnevelés és sport 1. osztály R 521/jó 3/11/05 13:03 Page 21 Testnevelés és sport 1. osztály Rendgyakorlatok végzése: helyesen, biztosan hajtja végre kissé bizonytalan ismeretei hiányosak nem tudja végrehajtani A gimmnasztikai feladatokat:

Részletesebben

ÁTADÓ LAP. alsó-felső átmenet

ÁTADÓ LAP. alsó-felső átmenet ÁTADÓ LAP alsó-felső átmenet 1. ADATOK Név: Szül. hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító: 2. GYERMEK, TANULÓ FEJLETTSÉGI MUTATÓI TERÜLET SZEMPONT 1. szint 2. szint 3. szint ÍGÉRET/TEHETSÉG Szövegértés

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: általános iskola angol nyelv Évfolyam: 1. Vizsga típusa: írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök: Én és a családom: üdvözlés, köszönések napszak

Részletesebben

Természet- és társadalomismeret

Természet- és társadalomismeret R 521/jó 3/11/05 13:03 Page 31 Természet- és társadalomismeret A tanult fogalmak ismerete: biztos kevés segítség szükséges sok segítség szükséges nem tudja Tájékozódási alapismeretek elsajátítása (személyes

Részletesebben

Szöveges értékelés 2011/2012-es tanévtől kezdődően

Szöveges értékelés 2011/2012-es tanévtől kezdődően 2-4.. osztály 1. osztály Szöveges értékelés 2011/2012-es tanévtől kezdődően Értékelési rendszer az alsó tagozat első hét félévében Magatartás, szorgalom Tantárgyak Havonta Negyedév Félév Egyéni szokás

Részletesebben

Tantárgyi minimumok az alsó tagozaton

Tantárgyi minimumok az alsó tagozaton Tantárgyi minimumok az alsó tagozaton Matematika 1. évfolyam Gondolkodási módszerek alapozása tudjon tárgyakat, elemeket sorba rendezni, összehasonlítani, szétválogatni megnevezett vagy választott tulajdonság

Részletesebben

Óravázlat. Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel. A természetes szám fogalmának mélyítése a számtulajdonságok megfigyelésével.

Óravázlat. Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel. A természetes szám fogalmának mélyítése a számtulajdonságok megfigyelésével. Óravázlat Tantárgy: Matematika Osztály: BONI Széchenyi István Általános Iskola 1. e Tanít: Dr. Szudi Lászlóné Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel Kiemelt kompetenciák: Matematika

Részletesebben

AZ OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI ALSÓ TAGOZATON

AZ OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI ALSÓ TAGOZATON AZ OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI ALSÓ TAGOZATON A PEDAGÓGIAI PROGRAM hatályos rendelkezése: 2-8. évfolyamon a magasabb évfolyamba történő lépéshez, a tanév végi osztályzat megállapításához a tanulónak

Részletesebben

Minimumkövetelmények 1. évfolyam

Minimumkövetelmények 1. évfolyam MAGYARNYELV ÉS IRODALOM A tanuló képes legyen: Minimumkövetelmények 1. évfolyam egyszerű szóbeli közlések megértésére, utasítások végrehajtására, kérdésekre való válaszadásra; meghallgatott vagy olvasott

Részletesebben

3 4. évfolyam. 3. évfolyam

3 4. évfolyam. 3. évfolyam 3 4. évfolyam A két év kiemelt célja a tanulási képességek intenzív fejlesztése. Feladata a tantárgy iránti érdeklődés folyamatos fenntartása, azért, hogy a tanulók szívesen és aktívan tevékenykedjenek

Részletesebben

1.Család 10. 2.Otthon 9. 3.Étkezés 8. 4.Idő, időjárás 8. 5.Öltözés 8. 6.Sport 6. 7.Iskola, barátok 9. 8.Tanórai tevékenységek 9. 9.

1.Család 10. 2.Otthon 9. 3.Étkezés 8. 4.Idő, időjárás 8. 5.Öltözés 8. 6.Sport 6. 7.Iskola, barátok 9. 8.Tanórai tevékenységek 9. 9. 1.Család 10 4.évf. 2.Otthon 9 3.Étkezés 8 4.Idő, időjárás 8 5.Öltözés 8 6.Sport 6 7.Iskola, barátok 9 8.Tanórai tevékenységek 9 9.Szabadidő 6 10. Természet, állatok 8 11.Ünnepek és hagyományok 8 12.Fantázia,

Részletesebben

Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei

Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei Herman Ottó Általános Iskola 1222. Budapest Pannónia u. 50. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei Házirend 1. számú melléklet Takács Éva igazgató 1 T ART AL OMJEGYZ ÉK 1.

Részletesebben

Gál Józsefné. Tanmenetjavaslat. a Matematika csodái 1. osztályos tankönyvhöz és munkafüzethez

Gál Józsefné. Tanmenetjavaslat. a Matematika csodái 1. osztályos tankönyvhöz és munkafüzethez Gál Józsefné Tanmenetjavaslat a Matematika csodái 1. osztályos tankönyvhöz és munkafüzethez Írta: Gál Józsefné Felelôs szerkesztô: Ballér Judit ISBN 963 657 144 9 A kiadó a kiadói jogot fenntartja. Felelõs

Részletesebben

Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Matematika tanmenet 2015-2016.

Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Matematika tanmenet 2015-2016. Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Matematika tanmenet 2015-2016. Tankönyv: Árvainé Lángné Szabados: Sokszínű Matematika 3. /1. és 2. félév/ Árvainé Lángné Szabados: Sokszínű

Részletesebben

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Elemek halmazba rendezése több szempont alapján. Halmazok ábrázolása. A nyelv logikai elemeinek helyes használata.

Részletesebben

FÉLÉVI ÉRTÉKELÉS. ceruzái: általában rendben gyakran hiányosak hegyezetlenek egyedül pakol még segítséggel pakol

FÉLÉVI ÉRTÉKELÉS. ceruzái: általában rendben gyakran hiányosak hegyezetlenek egyedül pakol még segítséggel pakol FÉLÉVI ÉRTÉKELÉS Magatartás... Társas kapcsolatai 2. Magatartása, viselkedése Beilleszkedése, környezetéhez 4. Figyelme barátkozó udvarias alkalmazkodó nehezen barátkozó zárkózott, magányos elutasító vezéregyéniség

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Matematika Évfolyam: 7 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: Gondolkodási

Részletesebben

Angol nyelv. 5. évfolyam

Angol nyelv. 5. évfolyam Angol nyelv 5. évfolyam Témakör 1. Család 2. Otthon 3. Étkezés 4. Idő, Időjárás 5. Öltözködés 6. Sport 7. Iskola 8. Szabadidő 9. Ünnepek, Szokások 10. Város, Bevásárlás 11. Utazás, Pihenés 12. Egészséges

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: általános iskola emelt szint, heti 3 óra angol nyelv Évfolyam: 2. Vizsga típusa: írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök: Én és a családom: üdvözlés,

Részletesebben

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés táblák:layout 1 2008.06.13. 6:37 Oldal 18 1. Ismétlés A 2. osztályos szóanyag szavainak másolása írott és nyomtatott betűkről Tollbamondás Szógyűjtés képről, a gyűjtött szavak leírása 2. Ismétlés A 2.

Részletesebben

KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 13. SZ. MELLÉKLETE ÉRTÉKELŐLAPOK A TANULÓK TELJESÍTMÉNYÉNEK SZÖVEGES ÉRTÉKELÉSÉHEZ

KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 13. SZ. MELLÉKLETE ÉRTÉKELŐLAPOK A TANULÓK TELJESÍTMÉNYÉNEK SZÖVEGES ÉRTÉKELÉSÉHEZ KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 13. SZ. MELLÉKLETE ÉRTÉKELŐLAPOK A TANULÓK TELJESÍTMÉNYÉNEK SZÖVEGES ÉRTÉKELÉSÉHEZ GYOMAENDRŐD 2008 Kis Bálint Általános Iskola 5500 Gyomaendrőd,

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom 1. évfolyam A tanuló érthetően beszéljen, legyen tisztában a szóbeli kommunikáció alapvető szabályaival, alkalmazza őket. Szavakat és szópárokat tudjon utánmondással, helyes idő-tartammal

Részletesebben

ÁTADÓLAP. A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító:

ÁTADÓLAP. A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító: ÁTADÓLAP A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító: ÉRTELMI KÉPESSÉGEK Vizuális észlelés Sokat hibázik a formák felismerésében, globális észlelése nem megfelelő Segítséggel

Részletesebben

Követelmény a 8. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 8. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 8. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazokkal kapcsolatos alapfogalmak ismerete, halmazok szemléltetése, halmazműveletek ismerete, eszköz jellegű

Részletesebben

Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv

Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv TÉA- ÓA- Z 1-2 TATAO FOGAA, TÉNYÉG, ÓDZ FADAT A magyar ábécé kis- és nagybetűinek felismerése nyomtatott és kézírásos formában. A magyar ábécé kis-

Részletesebben

Matematika 5. osztály Osztályozó vizsga

Matematika 5. osztály Osztályozó vizsga Matematika 5. osztály Osztályozó vizsga A TERMÉSZETES SZÁMOK A tízes számrendszer A természetes számok írása, olvasása 1 000 000-ig. Helyi-értékes írásmód a tízes számrendszerben, a helyiérték-táblázat

Részletesebben

Tanmenetjavaslat. Téma Óraszám Tananyag Fogalmak Összefüggések Eszközök Kitekintés. Helyi érték, alaki érték. Számegyenes.

Tanmenetjavaslat. Téma Óraszám Tananyag Fogalmak Összefüggések Eszközök Kitekintés. Helyi érték, alaki érték. Számegyenes. Heti 4 óra esetén, 37 tanítási hétre összesen 148 óra áll rendelkezésre. A tanmenet 132 óra beosztását tartalmazza. Heti 5 óra esetén összesen 37-tel több órában dolgozhatunk. Ez összesen 185 óra. Itt

Részletesebben

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI TANTÁRGYAK ALSÓ TAGOZAT Magyar nyelv és irodalom Matematika Környezetismeret Ének zene Rajz és vizuális kultúra Technika és életvitel Testnevelés

Részletesebben

Osztályozó vizsga követelményei Magyar nyelv és irodalom. 2. osztály

Osztályozó vizsga követelményei Magyar nyelv és irodalom. 2. osztály Osztályozó vizsga követelményei Magyar nyelv és irodalom Olvasás 2. osztály 1. Ismert típusú írott utasítások megértésé, végrehajtása 2. Ismert és begyakorolt, rövid szövegek pontos, biztonságos és folyamatos

Részletesebben

Matematika 6. osztály Osztályozó vizsga

Matematika 6. osztály Osztályozó vizsga Matematika 6. osztály Osztályozó vizsga 1. Számok és műveletek 1. A tízes számrendszer Számok írása, olvasása, ábrázolása Az egymilliónál nagyobb természetes számok írása, olvasása. Számok tizedestört

Részletesebben

Fejlesztő tevékenység tapasztalatai. Október: Rövid terjedelmű figyelme behatárolja az észlelés pontosságát, terjedelmét.

Fejlesztő tevékenység tapasztalatai. Október: Rövid terjedelmű figyelme behatárolja az észlelés pontosságát, terjedelmét. A fejj llesz ttő ttevékenység nap llózása Név: XY F 810, 811 4. b Fejlesztendő terület Észlelés Fejlesztő tevékenység tapasztalatai Auditív, vizuális észlelés pontatlan Hallási differenciálás gyenge Beszédészlelés,

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Felmérés a tanév elején Az alsó és felsô ívelésû betûcsoportok Felsô hurkolású betûk C-s kapcsolás alsó ívelés után Kis horogvonallal kapcsolódó betûk Kis horogvonal után c-s kapcsolás

Részletesebben

Szöveges értékelés 1-4. évfolyamon

Szöveges értékelés 1-4. évfolyamon 6. számú melléklet Szöveges értékelés 1-4. évfolyamon Készítette: A zrínyi Miklós Általános Iskola Nevelőtestülete 968 1-4. évfolyamon a tanulók magatartásának értékelése és minsítése a szöveges értékeléssel

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 1. osztály

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 1. osztály TANMENETJAVASLAT Matematika 1. osztály 2 1. Tájékozódás a tanulók készségeirôl, képességeirôl Játék szabadon adott eszközökkel Tk. 5. oldal korongok, pálcikák építôkockák GONDOLKODÁSI MÛVELETEK ALAPOZÁSA

Részletesebben

SPECIÁLIS HELYI TANTERV SZAKKÖZÉPISKOLA. matematika

SPECIÁLIS HELYI TANTERV SZAKKÖZÉPISKOLA. matematika SPECIÁLIS HELYI TANTERV SZAKKÖZÉPISKOLA matematika 9. évfolyam 1. Számtan, algebra 15 óra 2. Gondolkodási módszerek, halmazok, kombinatorika, valószínűség, statisztika 27 óra 3. Függvények, sorozatok,

Részletesebben

Minimum követelmények a 3-4 évfolyamon

Minimum követelmények a 3-4 évfolyamon Minimum követelmények a 3-4 évfolyamon 3. osztály 4. osztály Matematika Gondolkodási módszerek alapozása tudjon elhelyezni elemeket adott tulajdonságú halmazokba állapítsa meg egyszerű sorozatok szabályát,

Részletesebben

Vizsgakövetelmények matematikából a 2. évfolyam végén

Vizsgakövetelmények matematikából a 2. évfolyam végén Vizsgakövetelmények matematikából az 1. évfolyam végén - - Ismert halmaz elemeinek adott szempont szerinti összehasonlítására, szétválogatására. Az elemek közös tulajdonságainak felismerésére, megnevezésére.

Részletesebben

Életkorának megfelelen egész mondatokban beszél.

Életkorának megfelelen egész mondatokban beszél. Magyar 1. osztály FÉLÉV Teljesítmény Kiválóan Jól Megfelelen Felzárkóztatásra szorul Terület Szavak hangokra bontása Hibátlan 1-2 hibát ejt. Többet hibázik. Neveli segítséget igényel. Hangok ejtése Minden

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSA

PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSA SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSA AZ OSZTÁLYZÁSSAL TÖRTÉNŐ ÉRTÉKELÉSRŐL 2011 1 1. évfolyam Félévi értékelés Magatartás fegyelmezett csendes tisztelettudó csak pedagógus

Részletesebben

Technika követelmény első félév 5. o.

Technika követelmény első félév 5. o. Technika követelmény első félév 5. o. Olyan ismeretekkel rendelkezzen, amelyek továbbfejlesztve alkalmasak legyenek a jövőbeni felhasználásra is. Olyan ismereteket, készségeket, képességeket, beállítódásokat

Részletesebben

Pótvizsga anyaga 5. osztály (Iskola honlapján is megtalálható!) Pótvizsga: beadandó feladatok 45 perces írásbeli szóbeli a megadott témakörökből

Pótvizsga anyaga 5. osztály (Iskola honlapján is megtalálható!) Pótvizsga: beadandó feladatok 45 perces írásbeli szóbeli a megadott témakörökből Pótvizsga anyaga 5. osztály (Iskola honlapján is megtalálható!) Természetes számok: 0123 (TK 4-49.oldal) - tízes számrendszer helyi értékei alaki érték valódi érték - becslés kerekítés - alapműveletek:

Részletesebben

Informatika évfolyam

Informatika évfolyam Informatika 1-4. évfolyam Heti óraszám: 1.,2.,3. évfolyam 0,5 óra 4. évfolyam 1 óra Az információs és kommunikációs kultúra az oktatás kiemelt fejlesztési területei közé tartozik. Mivel a számítógép felhasználása

Részletesebben

1. osztály. Alkalmazott informatika. Tanmenet

1. osztály. Alkalmazott informatika. Tanmenet 1. osztály Alkalmazott informatika Tanmenet TANÉV: ÉVI ÓRASZÁM: 37 ÓRA HETI ÓRASZÁM: 1 ÓRA......... igazgató munkaköz. vez. tanító SZEPTEMBER 1. Baleset- és munkavédelmi oktatás, lateralitás, (4.) * 2.

Részletesebben

NÉMET NYELVBŐL. Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 3060 Pásztó, Deák Ferenc utca /

NÉMET NYELVBŐL. Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 3060 Pásztó, Deák Ferenc utca / NÉMET NYELVBŐL 1. osztály reagálásra. Bekapcsolódjon, és tevékenyen részt vegyen az órai játékokban, cselekvésekben. Ismerje a mindennapi üdvözlési és búcsúzási formákat. Ismerje a tanult témakörök szavait:

Részletesebben

MATEMATIKA 1-2. ÉVFOLYAM

MATEMATIKA 1-2. ÉVFOLYAM A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 MATEMATIKA 1-2. ÉVFOLYAM Kiadványok 1. évfolyam Tankönyv I-II. kötet Munkafüzet

Részletesebben

INFORMATIKA 1-8. évfolyam. 1. rész: 1-4. évfolyam

INFORMATIKA 1-8. évfolyam. 1. rész: 1-4. évfolyam INFORMATIKA 1-8. évfolyam 1. rész: 1-4. évfolyam Bevezető Az informatika tantárgy igyekszik tartalmilag korszerű, a technikai fejlődéssel lépést tartó, szinte naponta változó ismereteket nyújtani, azokat

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgás - interakció kezdeményezés

Részletesebben

Matematika, 1 2. évfolyam

Matematika, 1 2. évfolyam Matematika, 1 2. évfolyam Készítette: Fülöp Mária Budapest, 2014. április 29. 1. évfolyam Az előkészítő időszakot megnyújtottuk (4-6 hét). A feladatok a tanulók tevékenységére épülnek. Az összeadás és

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA TANMENETJAVASLAT. Színes matematika sorozat. 4. osztályos elemeihez

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA TANMENETJAVASLAT. Színes matematika sorozat. 4. osztályos elemeihez COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA TANMENETJAVASLAT a Színes matematika sorozat 4. osztályos elemeihez Tanító: Tóth Mária, Buruncz Nóra 2013/2014 tanév 00478/I Színes matematika.

Részletesebben

TANMENET. Matematika

TANMENET. Matematika Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium 6800 Hódmezővásárhely, Szőnyi utca 2. Telefon: +36-62-241-703 www.bgrg.hu OM: 029736 TANMENET Matematika 2016/2017 5.A természettudományos képzés

Részletesebben

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerület. Az Eötvös Loránd Általános Iskola Helyi tantervének 3. számú melléklete

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerület. Az Eötvös Loránd Általános Iskola Helyi tantervének 3. számú melléklete A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerület Az Eötvös Loránd Általános Iskola Helyi tantervének 3. számú melléklete Idegen nyelvi kerettantervi tantárgyak, óraszámok, magasabb évfolyamba lépés

Részletesebben

TANMENET javaslat. a szorobánnal számoló. osztály számára. Vajdáné Bárdi Magdolna tanítónő

TANMENET javaslat. a szorobánnal számoló. osztály számára. Vajdáné Bárdi Magdolna tanítónő 3 TANMENET javaslat a szorobánnal számoló 3. osztály számára Szerkesztette: Dr. Vajda József - Összeállította az Első Szorobán Alapítvány megbízásából: Vajdáné Bárdi Magdolna tanítónő Makó, 2001. 2010.

Részletesebben

INFORMATIKA. Kerettantervi. 2. évfolyam Az informatikai eszközök használata. órakeret évfolyam

INFORMATIKA. Kerettantervi. 2. évfolyam Az informatikai eszközök használata. órakeret évfolyam INFORMATIKA A helyi tantervünket az 51/2012. (XII.21.) EMMI rendelet: 1. melléklet 1.3.3 Informatika 1-4. alapján készítettük. A tantárgy nevelési és fejlesztési nak megvalósításához a szabadon tervezhető

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. MATEMATIKA Évfolyam: 1-4.

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. MATEMATIKA Évfolyam: 1-4. Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 1-4. Óraszámok Tantárgy Óraszám évfolyamonként 1. 2. 3. 4. nor. né. nor. né. nor. né. nor. né. Matematika 5 4 5 4 5 4 4 4 Éves óraszám 180 144 180 144 180 144 144 144 Témakörök

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Matematikai kompetenciák fejlesztése tréning Nyilvántartásba vételi szám: E-000819/2014/D004

TÁJÉKOZTATÓ. Matematikai kompetenciák fejlesztése tréning Nyilvántartásba vételi szám: E-000819/2014/D004 TÁJÉKOZTATÓ Matematikai kompetenciák fejlesztése tréning /D004 A képzés során megszerezhető kompetenciák A képzésben résztvevő Ismeri : ismeri a mennyiség fogalmát. ismeri a számok nagyságrendjét, ismeri

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat

Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat 4765 Csenger, Ady Endre u. 13-17.Tel.: 44/341-135, Tel./Fax.:341-806 www.csengeriskola.sulinet.hu E-mail:petofi-sandor@csengeriskola.sulinet.hu

Részletesebben

11. modul: LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK

11. modul: LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK MATEMATIK A 9. évfolyam 11. modul: LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK KÉSZÍTETTE: CSÁKVÁRI ÁGNES Matematika A 9. évfolyam. 11. modul: LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

HELYI TANTERV ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA

HELYI TANTERV ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA 1/4. számú melléklet HELYI TANTERV ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ENYHE ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK SZÁMÁRA ELŐKÉSZÍTŐ SZAKISKOLA 9-10. ÉVFOLYAM 2 TANTÁRGYI

Részletesebben

ISKOLA. Órakeret Témakör iskolám, osztálytermem

ISKOLA. Órakeret Témakör iskolám, osztálytermem 2. évfolyam A 2. évfolyam megkezdésekor a tanulók már rendelkeznek idegen nyelvi tapasztalatokkal így az általános célkitűzések az alábbiak szerint fogalmazhatók meg: 1. az idegen nyelv tanulása iránti

Részletesebben

A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. TANULÓK ÉRTÉKELÉSE

A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. TANULÓK ÉRTÉKELÉSE A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. TANULÓK ÉRTÉKELÉSE TARTALOM 1. A MAGASABB ÉVFOLYAMRA LÉPÉS FELTÉTELEI... 3 2. A BESZÁMOLTATÁS KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI.. 4 3. MAGATARTÁS ÉS SZORGALOM

Részletesebben

Fekete István Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM szöveges értékelés

Fekete István Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM szöveges értékelés 1. osztály Magatartás Tanórákon: fegyelmezett- könnyen kezelhető zavaró módon viselkedik engedetlen dacos-.. Figyelmeztetésre szorul: soha ritkán gyakran Az iskolai szabályokat: betartja nem mindig tartja

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 3. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 3. szintjéhez Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 3. szintjéhez 2016. Oktatáskutató és Fejlesztő

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános iskola Matematika Évfolyam: 1 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: Halmazok összehasonlítása

Részletesebben

Célok, feladatok fejlesztési terület Ismeretanyag

Célok, feladatok fejlesztési terület Ismeretanyag Témák órákra bontása Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója Célok, feladatok fejlesztési terület Ismeretanyag Számolás 0-tól 20-ig 1. Ismerkedés a tankönyvvel, munkafüzettel Szokásrend, füzetvezetés

Részletesebben

MATEMATIKA 1-2. ÉVFOLYAM

MATEMATIKA 1-2. ÉVFOLYAM A Nemzeti Alaptantervhez Illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 Új generációs taneszközök, alsó tagozat, 4. modul MATEMATIKA 1-2. ÉVFOLYAM

Részletesebben

MATEMATIKA 3. B változat Tanmenetjavaslat

MATEMATIKA 3. B változat Tanmenetjavaslat MATEMATIKA 3. B változat Tanmenetjavaslat bontása vagy funkciója SZÁMOLÁS 0-TÓL 100-IG 1. Ismerkedés a tankönyvvel, munkafüzettel. Szokásrend, füzetvezetés kialakítása. Mesélj a képről! Számlálások. Igaz

Részletesebben

TANMENET javaslat. a szorobánnal számoló. osztály számára. Vajdáné Bárdi Magdolna tanítónő

TANMENET javaslat. a szorobánnal számoló. osztály számára. Vajdáné Bárdi Magdolna tanítónő 1 TANMENET javaslat a szorobánnal számoló 1. osztály számára Szerkesztette: Dr. Vajda József - Összeállította az Első Szorobán Alapítvány megbízásából: Vajdáné Bárdi Magdolna tanítónő Makó, 2001. 2010.

Részletesebben

A kompetencia alapú matematika oktatás. tanmenete a 9. osztályban. Készítette Maitz Csaba

A kompetencia alapú matematika oktatás. tanmenete a 9. osztályban. Készítette Maitz Csaba A kompetencia alapú matematika oktatás tanmenete a 9. osztályban Készítette Maitz Csaba Szerkesztési feladatok 1. Síkgeometriai alapfogalmak 2. Egyszerűbb rajzok, szerkesztések körző, vonalzó használata

Részletesebben

Előadó: Horváth Judit

Előadó: Horváth Judit Előadó: Horváth Judit Az új NAT fejlesztésterületeihez kapcsolódó eredménycélok Alapműveletek - Helyesen értelmezi a 10 000-es számkörben az összeadást, a kivonást, a szorzást, a bennfoglaló és az egyenlő

Részletesebben

2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái 2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A nevelők tanulók tanulmányi teljesítményének és előmenetelének értékelését, minősítését elsősorban az alapján végzik,

Részletesebben

HELYI TANTERV MATEMATIKA 1-2. OSZTÁLY

HELYI TANTERV MATEMATIKA 1-2. OSZTÁLY HELYI TANTERV MATEMATIKA 1-2. OSZTÁLY Alkalmazott tankönyvek, segédletek: 1. osztály: Az én matematikám 1.o. Apáczai Kiadó Az én matematikám feladatgyűjtemény 1. osztály Apáczai Kiadó Kisszámoló Nemzeti

Részletesebben