TRIDEA 9.TRIDEA SZIBÉRIA EXPEDÍCIÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TRIDEA 9.TRIDEA SZIBÉRIA EXPEDÍCIÓ"

Átírás

1 9. SZIBÉRIA EXPEDÍCIÓ ALTÁJ-2008

2 Az örök mottó: Az igazi boldogság a természetben lenni, látni Õt, beszélni vele /L. Ny. Tolsztoj/ AZ EXPEDÍCIÓ FONTOSABB ADATAI Megnevezése, neve: 9. SZIBÉRIA EXPEDÍCIÓ ALTÁJ 2008 Az expedíció fõvédnöke: - Prof. LÁNG ISTVÁN akadémikus, kutatóprofesszor - MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Tervezett indulási idõpont: SZEPTEMBER 20. Az expedíció idõtartama: - 30nap Az expedíció létszáma: - 5 fõ Az expedíció fõszervezõje: - B A L O G I S T V Á N Természet- és Környezetvédelmi Oktatóbázis Az expedíció vezetõje: Balog István Mobil: / bajkalamour@fre .hu

3 E L Õ Z M É N Y E K: A Természet - és Környezetvédelmi Egyesület természetvédelmi -, természetismereti -, kutató-gyûjtõ expedíciói között nyolc alkalommal szervezett utat a Bajkál-tó környékére, Szibériába, Belsõ-Ázsiába, Mongóliába nyarán (június-július) 35 napos út három fõvel a Bajkál-tó, Szibéria és a tajga megismerésére, a Bajkálontúli területek és a tó déli részén levõ bányavidék, ipari övezet felkeresése telén (január-február-március) 50 napos téli expedíció a Bajkálontúli Nemzeti Park, az Uszty-Ordinszkij Burját Autonóm Terület, a Bajkálon Inneni Nemzeti Park, az Olhon-sziget és Mongólia felkeresése. A téli Szibéria megismerése, résztvevõ: 3 fõ õszén-telén (szeptember-október-november) 60 napos út a Bajkál környékére, valamint a Mongol Természetvédelmi Hivatal meghívására Mongóliába. Néprajzi és zoológiai kutató-, gyûjtõ munka nyarán (június-július) 33 napos ezúttal 8 fõs expedíció a Burját Erdészeti és Környezetvédelmi Minisztérium felkérésére a Bajkál-tó és az Õt tápláló folyók, patakok vízminõségének vizsgálata, az élõvilág tanulmányozása céljából õszén (augusztus-szeptember) 18 napos út Mongóliába, a pásztorkodó életmód megörökítése és a Bajkál-tóhoz, az 1996-os kutatási anyag átadása, dokumentumok gyûjtése, kiegészítése, négy résztvevõvel telén (november-december) 28 napos út a Bajkál-tóhoz, illetve attól délre a sztyepp övezetbe, írásos, álló- és mozgóképi anyaggyûjtés, talajminta és állattani gyûjtõtevékenység õszén (augusztus-szeptember) 32 napos út, 7 fõvel botanikai, zoológiaiornitológiai, hidrobiológiai, geológiai munka a Bajkálon innen és túl, valamint részvétel a III. Föld Idõs Tavai Világkonferencián Irkutszkban a megtisztelõ meghívásnak eleget téve, képviselve Európát. (Az expedíció hidrobiológiai munkájában társunk volt az Irkutszki Limnológiai Intézet egy munkatársa is.) õszén (augusztus-szeptember-október) 57 napos expedíció részben itthonról UAZ 452-es gépkocsikkal indulva összesen 12 fõvel. Ukrajna, Kazaksztán, Szibéria tájainak, természetvédelmi területeinek bejárása, valamint a Bajkál-tó és Mongólia felkeresése. Zoológiai, ornitológiai, geológiai, hidrológiai megfigyelõ- és gyûjtõ-tevékenység, álló- és mozgóképi megörökítés. Ugyancsak az elõzményekhez tartozik, hogy a Egyesület az Afrikai tábortüzek (gróf Széchenyi Zsigmond Emlékének Ápolásáért) Alapítvánnyal karöltve megszervezte a jeles vadász születésének 100. évfordulója alkalmából a 32 napos Gróf Széchenyi Zsigmond Kelet- Afrika Emlékexpedíciót és elsõ vadászatainak egyik helyszínén emlékmûvet avatott, s ezzel zarándokhelyet teremtett a természetet szeretõk, Afrikát féltõk és Széchenyi Zsigmondot tisztelõk számára a Kenyai Masai Mara Game Reserve Keekorok Lodge területén, 1998 januárjában.

4 TÁMOGATÓK: A felsorolt expedíciók céljait megismerve, azoknak rendszeres, illetve egy-egy utat segítõ kiemelkedõ és fõtámogatói voltak: - BátorTex. Kft. - Nyírbátor - Buchmann-MOM Rt. Mátészalka - Colonia Biztosító Területi Igazgatósága Miskolc - EGIS Gyógyszeripari Rt. Budapest - Er-Ker Kft. Nyírmeggyes - Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Felügyelõség Miskolc - FÕFOTÓ KFT. BUDAPEST - Fuji Film Magyarország Budapest - Hungaropharma Rt. Budapest - KISS-B. KER. KFT. VÁSÁROSNAMÉNY - KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM (és jogelõdjei) BUDAPEST - MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA MÁTÉSZALKA - MERCK KFT. BUDAPEST - MOM Vízméréstechnikai Rt. Mátészalka - NOBILIS RT. MÁTÉSZALKA - Szabó Gusztáv Betonüzeme Mátészalka - SANDRA FORM BÚTORIPARI KFT. MÁTÉSZALKA - SAS Textil Kft. Szeged - Sz.-Sz.-Bereg megyei Pedagógiai Intézet Nyíregyháza - Szal-Tó Kft. Mátészalka - Szatmári Múzeum Mátészalka - UNIBAS KFT. SZEGED - VALENTIN KFT. MÁTÉSZALKA - és természetesen egy sor más támogató az ország minden részébõl az expedíciós résztvevõkön keresztül önkormányzatok, intézmények, vállalkozók, magánszemélyek, s mások.

5 A VÉDNÖKÖK: A megvalósult expedíciók programjait, céljait és hasznosulását, a természetvédelmi oktatást, tudatformálást szolgáló hasznosságát felismerve annak fõvédnöki, védnöki szerepét a tudományos- és közélet jeles személyiségei vállalták: - Dr. Persányi Miklós miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - Dr. Láng István akadémikus Magyar Tudományos Akadémia - Dr. Tardy László helyettes államtitkár Magyar Természetvédelmi Hivatal - Haraszthy László helyettes államtitkár Magyar Természetvédelmi Hivatal - Dr. Gábris Gyula Magyar Földrajztudományi Intézet - Dr. Németh Péter igazgató Sz.-Sz.-B. megyei Múzeumok Igazgatósága - Dr. Cservenyák László igazgató Szatmári Múzeum Az expedíciók megvalósulását támogató nyilatkozataikkal segítették: - Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (és jogelõdjei) - Magyar Tudományos Akadémia - Magyar Természettudományi Múzeum - Magyar Mezõgazdasági Múzeum - Magyar Természetvédelmi Hivatal - WWF Magyarország - Magyar Földrajzi Társaság - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) - Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSz) - Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) - Sz.-Sz.-Bereg megyei Múzeumok Igazgatósága - Sz.-Sz.-Bereg megyei Pedagógiai-, Közmûvelõdési Intézet és Továbbképzõ Központ - Szatmári Múzeum Mátészalka KÖSZÖNET AZ EXPEDÍCIÓK FÕVÉDNÖKEINEK! MINDEN TÁMOGATÓJÁNAK, S VÉDNÖKEINEK, Az említett expedíciókon azok szervezõjével, vezetõjével több, mint 30 fõ tartott, az ország minden részébõl. (Az expedíciós résztvevõk lakhelyük szerint: Budapest, Eger, Fertõd, Földes, Gyöngyössolymos, Hódmezõvásárhely, Hunya, Kistelek, Kocsord, Körösladány, Lenti, Mátészalka, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagyecsed, Nyíregyháza, Pécs, Pusztaszer, Salgótarján, Szeged, Szentdomonkos, Szentendre, Szolnok, Szombathely, Tata, Vasvár. A határon túlról: Csíkszereda.) A résztvevõ között zoológus, ornitológus, biológus, botanikus, hidrobiológus, hidrokémikus, etnográfus, vadgazdálkodási -, természet- és környezetvédelmi szakember, geográfus, minerológus, fotós és fotóriporter, tanár és más elkötelezett volt fellelhetõ.

6 A megelõzõ nyolc expedíciójának hasznosulása: A a kitûzött céljainak megfelelõen az elõzõ nyolc Belsõ-Ázsiai, Szibériai expedíciói alatt: - Sikerült bejárni és megismerni Belsõ-Ázsia, Mongólia, Kazaksztán, Szibéria, az Ural hegység, az Aral-tó és természetesen a Bajkál-tó és környékének egyedülálló tájait, élõvilágába betekintést nyerni, feltérképezni többek között a Szent Bajkált, Dicsõ Tengert veszélyeztetõ környezeti problémák nagy részét. - A nyári, õszi, téli szibériai tajga, a tundrai, sztyeppi, a sivatagos és félsivatagos övezetek, annak lakossága, az ott élõ ember, a pásztorkodó életmód és természetesen az élõvilág darabot meghaladó dia- és digitális felvételen, közel 50 órányi videó- és digitális mozgóképi anyagon került megörökítésre. - Az expedíciók kapcsán jelentõs zoológiai, néprajzi, ásvány- és kõzettani anyag, több száz oldalnyi írott -, a megfigyelésekre és a vízminõség -, illetve a hidrobiológiai vizsgálatokra vonatkozó dokumentáció, valamint oldalt meghaladó fordítás is a Oktatóbázis gyûjteményébe került. - Mindezek az oktatást, a természetvédelmi, a fenntarthatóságra nevelõ környezeti tudatformálást szolgálják részint a tevékenységén keresztül, illetve alapul szolgáltak a több mint 500 eddig megtartott elõadásnak, a közel ötven kiállításnak az ország minden pontján, sõt a határokon túl is, megcélozva a lakosság valamennyi korosztályát. - A 18 éves expedíciós múlt alatt szerteágazó együttmûködési kapcsolat alakult ki Ukrajna, Oroszország, Kazaksztán, Mongólia, Szibéria és természetesen a Bajkál-tó környékének természetvédelmi területeivel, nemzeti parkjaival, múzeumokkal, felsõoktatási intézményekkel, kiemelten az Irkutszki Limnológiai Intézettel, a Bajkálontúli Nemzeti Parkkal, a Mongol Természetvédelmi Hivatallal.

7 A 9. SZIBÉRIA ALTÁJ 2008 EXPEDÍCIÓ CÉLJA: Az expedíciós tapasztalatokra, ismeretekre és kapcsolatrendszerre alapozva cél a korábbi utak munkájának folytatása, kiegészítése, teljesebbé tétele ezúttal az Altáj hegység, a Mongol Kazak Kínai határok ölelésébe esõ Oroszország Altáji Köztársaságának területén. Ennek keretében: - Fotós, videós, dia és digitális álló- és mozgóképi anyaggyûjtés, riportsorozat készítése, a dokumentációs anyag, kiadványok gyarapítása. - A természeti népek elsõsorban a mongol merkit néptörzs, illetve a kazakok és a nomád kirgiz pásztorok életébe való betekintés, az õszi -, tél eleji munkák, a téli szállásfoglalás, a vadászat, a halászat, a hétköznapok, a vallási szokások, az évszak, a természet, a táj, az ember megörökítése. A terepi munkák, tevékenységek sorában: - Zoológiai, ornitológiai megfigyelések, madárbefogás, határozás, gyûrûzés, fajlisták készítése, - Állattani, botanikai, néprajzi, geológiai, ásványtani gyûjtemény gyarapítása, felmérések végzése, - Vízminõség vizsgálat (Bisel módszerrel), valamint vízminták gyûjtése hazai hidrobiológiai vizsgálatokhoz, - Avarlakók, vízi gerinctelenek vizsgálata, - Botanizálás, indikátorfajok - moha, zuzmó vizsgálat, gyûjtés, - Életjelek megfigyelése, megörökítése, gyûjtése, - Néprajzi gyûjtõtevékenység (tárgy, hang- és képi anyag), - Talajminta gyûjtés itthoni analizálás végett, - Környezeti megfigyelések, adat és dokumentáció gyûjtés, - Gasztronómiai kalandozások és azok dokumentálása. Az expedíció által tapasztaltakat, az Altáj élõvilágát, természeti és lakott környezetét és embereit, az utat és az expedíciós tevékenységet profi technikával igyekszik az expedíció megörökíteni megteremtve a lehetõségét televízió film(ek) elkészítésének is. Az expedíciót megelõzõ hazai találkozók, tréningek, terepi foglakozások után az expedíció teljes személyzete az út alatt csapatként, tervszerûen és felépítetten végzi munkáját a hegyvidéki -, a magashegységi -, az erdõs -, a sztyeppi -, a tundrai -, a vizes -, vagy éppen épített környezetben egyaránt. (Az expedíció minden nemû tevékenységét a természetvédelmi egyezmények, elõírások betartásával, a helyi törvények és hagyományok tiszteletben tartásával végzi.)

8 AZ EXPEDÍCIÓ HASZNOSULÁSA: Az elõzõ nyolc -, illetve ezen expedíció eredményével kiegészítve lehetõség adódik: 1.) Egy teljesebb és minõségében igényesebb dokumentációs anyag összeállítására, mely alkalmas lehet: - Tudományos értékû könyv(ek), egyetemi jegyzet(ek) kiadására a Bajkál-tóról, Szibériáról, - Szibériát, annak tájait a Bajáltól a magashegységi régiókig, azok élõvilágát és embereit bemutató, megismertetõ, élménybeszámoló jellegû könyv megírására és kiadására, - A fenti térséget színvonalasan illusztrálva bemutató fotóalbum, vagy albumjellegû könyv anyagának összeállítására, annak kiadására. 2.) Az operatõri tevékenységnek köszönhetõen televíziós -, illetve oktató jellegû film(ek) készítésére, mely(ek) egyaránt szolgálják a Globális szemlélet, lokális cselekedet jegyében Földünk e csodálatos tájának megismertetésén keresztül a környezeti szemlélet formálását hazánkban. 3.) CD, DVD és egyéb adathordozókon keresztül természet- és környezetvédelmi-ismereti tartalmú, oktatási célzatú anyagok összeállítását pl.: a megyei pedagógiai intézeteken keresztül az intézményekbe való eljuttatására. 4.) Szibériát, élõvilágát és embereit bemutató színvonalas kiállítási képi anyag(ok) életre hívására és rendszeres vándoroltatására az országban. 5.) Teljes képet adó, a lakosság minden körét elérõ elõadások tartására az ország egész területén, valamint a határokon túl, tudományos értékû publikációk megjelentetésére. 6.) A vizsgálatra hozott víz, talaj és növényi minták analizálása után az eredményekkel a hazai oktatást, tudományos kutatást szolgálni. 7.) A gyûjteményének gazdagítására, mellyel ugyancsak a fenti célok szolgálata a cél. Mindezekkel a Természet- és Környezetvédelmi Oktatóbázis a regionális és az országot átfogó oktatóközponti tevékenységén -, erdei iskolai programjain keresztül egyedülálló módon szolgálni kívánja a hazai környezeti-természetvédelmi képzést az óvodás kortól a középés felsõoktatáson keresztül a lakosság minden rétege irányába. = TRI-IDEA: Az élõvilágért, A természetért, Az emberért!

9 AZ EXPEDÍCIÓ VEZETÕJE: B A L O G I S T V Á N (1951) Hivatásos természetvédõ, felsõfokú vadgazdálkodási végzettséggel, a Természetés Környezetvédelmi Egyesület és Regionális Oktatóközpont alapítója, az oktatóbázis vezetõje, az elõzõ nyolc Szibériai, Belsõ-Ázsiai expedíció -, valamint a Gróf Széchenyi Zsigmond Kelet-Afrikai Emlékexpedíció (1998) szervezõje, vezetõje. Szakterület: - vadgazdálkodás, vadászat, - természet- és környezetvédelem, - zoológia: kisemlõsök, emlõsök, ornitológia, - néprajz: pásztorkodó életmód, õsi mesterségek (vadászat, csapdázás, halászat), - természetfotózás, filmezés.

10 AZ EXPEDÍCIÓ CÉLTERÜLETE: - Ázsia közepén az Altajszkaja Respublika, a szibériai tajga, a kazak sztyeppék és a mongol félsztyeppék találkozásánál, mely csodálatos hegyi országot orosz Tibet -nek is szokták nevezni. - Határai: Mongólia (55 km), Kína 224 km), Kazaksztán (518 km), illetve Oroszország, területe közel Magyarországnyi km2, míg lakossága csupán fõ a 2004-es adatok szerint (népsûrûség: 2,2 fõ / km2). - Fõvárosa és egyben legnagyobb városa Gornij Altajszk, melynek lakossága fõ, a fõváros Moszkvától való távolsága km. A köztársaságot 11 járás, egy város és 248 település alkotja. - Népességének megoszlása: 63 % orosz, 31 % altáji, 5,6 % kazak, 0,4 % egyéb. - Hivatalos nyelve az orosz, míg fõ gazdasági tevékenysége a mezõgazdaság, állattartás. - Földterületének megoszlása: mezõgazdasági terület 19 %, erdõ 47 %, vízfelület 0,9 %, egyéb (sziklás magashegységi, stb.) 33,1 %. - A köztársaság a Novoszibirszki idõzónába esik GMT + 6 óra. - A köztársaság, az Altaj-hegység ezen része mérsékelten kontinentális, ami rövid nyarat, tartós telet jelent, az átlaghõmérséklet +1 és -7 celsius közötti, míg a január -9 és -31 celsius fokok között értékekkel bír. Évi átlag csapadékmennyiség mm

11 A LEHETÕSÉG: 0 A 2008-as évi expedíció szervezésének lehetõsége rendkívüli ajándékként -, váratlanul teremtõdött az Altáji Köztársaságban kialakult kapcsolatrendszer jóvoltából. Mivel e kapcsolatok által kiemelkedõ alternatívák nyílnak e fantasztikus térség megismerésére, az elõkészítõ munkákra rendelkezésre álló szûkös idõ ellenére az utat elhalasztani nem lehet. Ugyanakkor újabb távlatok sora kínálkozik az ez évben elkezdeni kívánt munkák folytatására már a következõ évben. Az expedíció tagjainak az általuk vállalt fizikai megterhelés, a rájuk rótt feladat és munka mellett a bekerülésük önrészét is vállalniuk kell az expedíció összköltségeibõl, de e felvállalt teherviselés, a Oktatóbázis segítsége sem tenné még lehetõvé az expedíció és céljainak megvalósulását. Szükség van az expedíció céljaiban megfogalmazottak fontosságát és a természetvédelmi nevelést, Földünk jobb és teljesebb megismerését nagy mértékben segítõ voltát felismerõ és anyagilag is támogatni kívánó szponzorok segítségére. Erre a támogatásra kér minden segíteni akaró és tudó személyt, közösséget, az expedíció vezetõje és minden tagja. A Természet- és Környezetvédelmi Oktatóbázis képviselõje, vezetõje az expedíció támogatójával megjelenítésérõl, a lehetséges reklámlehetõségekrõl kérésre külön megállapodást köt a támogatás mértékének megfelelõen. Tisztelettel: B a l o g I s t v á n Az expedíció fõszervezõje és vezetõje

12 KÖLTSÉGVETÉS TERVEZET ELÕKALKULÁCIÓ 9. SZIBÉRIA EXPEDÍCIÓ - ALTÁJ EGYÉNI BEKERÜLÉS Biztosítás ,- Orosz vízum, illeték ,- Utazási költségek: - repülõ + reptéri illeték ,- - helyi közlekedés (terepjáró, csónak, ló) ,- Szállás díj 4 nap x 50 USD szálloda, 10 nap x 20 USD egyéb szállás ,- Étkezési költség 2.600,-/nap x 26 nap ,- Belépõk, engedélyek, idegenvezetés ,- Expedíciós megjelenés (póló, sapka, szélkabát) - önrész ,- Speciális expedíciós ruházat, felszerelés ,- Egyéb, elõre nem kalkulálható kiadás ,- Találkozók, felkészítõ tréningek költsége 3 alkalommal ,- (utazás, szállás, étkezés, program) Ö S S Z E S E N : Ft 2. EXPEDÍCIÓS BEKERÜLÉS Gépkocsi bérlet 1 db. x 13 nap x 150 USD/nap ,- Üzemanyag ár ,- Expedíciós megjelenés 1. (póló, sapka, szélkabát, stb.) 5 fõ x ,- Szervezési díj (Exped. elõkészítés, hazai, kinti szervezés) ,- Szervezési járulékos költség ,- Tudományos tevékenység felszerelésigénye ,- Digitális kamera vásárlás ,- Technikai felszerelés (teleobjektívek, stb.) bérleti díjai ,- Technikai felszerelés (film, akku, kazetta, stb.) vásárlás ,- Ajándékok ,- Az expedíció megjelenése 2. (kiadványok, matricák, sajtóanyag) ,- Tolmácsolási, fordítási díj ,- Repülõtéri túlsúly ,- Összesen: ,- Ft Egyéni bekerülés x 5 fõ = Expedíciós bekerülés EXPEDÍCIÓS BEKERÜLÉS MINDÖSSZESEN: Ft. A költségvetésben nem szerepelnek az utómunkálatok költségei. (Az USD Ft-os árfolyamon lett kalkulálva.)

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014.

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. Heti óraszám: 1 óra Éves óraszám: 36 óra Készítette: 2013. szeptember 1. ------------------------------------- Dr. Halász Mátyásné Ellenőrizte:.. munkaközösség-vezető

Részletesebben

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány A Curie Alapítvány tevékenysége Alapítás 1993. Közhasznú alapítvány 1998. Regisztrált

Részletesebben

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja A Magyar Műszaki Értelmiség Napja Ünnepségsorozat 2012. június 4-7. 1 Budapest 2006. január 5. 2 3 A nyilatkozat aláírói Magyar Tudományos Akadémia Magyar Mérnökakadémia Magyar Mérnök Kamara Budapesti

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra nyolcadik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök Tartalom 5. évfolyam... 1 Tájékozódás a térképen, térképismeret... 1 Az időjárás és az éghajlat elemei... 2 A földfelszín változása...2 Környezetünk élővilága... 3 6. évfolyam... 4 Tájékozódás a térképen

Részletesebben

Földrajz 7. évfolyam

Földrajz 7. évfolyam Földrajz 7. évfolyam Heti 1 óra, Évi 36 óra Célok és feladatok: - A térszemlélet fejlesztése a Föld méretviszonyainak összehasonlítása révén. Időbeli tájékozódás fejlesztése, az oksági gondolkodás erősítése.

Részletesebben

Együttműködés az IPOSZ és az Ipartestületek között - a Projekt a számok tükrében

Együttműködés az IPOSZ és az Ipartestületek között - a Projekt a számok tükrében TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 Munkahelyi képzések támogatása ernyőszervezeteken keresztül Együttműködés az IPOSZ és az Ipartestületek között - a Projekt a számok tükrében TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú

Részletesebben

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR)

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) Váczi Olivér, Varga Ildikó, Bata Kinga, Kisné Fodor Lívia, Bakó Botond & Érdiné Szerekes Rozália Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetmegõrzési

Részletesebben

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS Neumayer Éva http://www.ofi.hu/sh45 A Zöld Óvoda céljai Fenntarthatóságra nevelés Környezettudatos szemlélet kialakítása Egészséges életmód Természettel való kapcsolat

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31.

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31. Szakmai beszámoló Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 2014. október 2 2015. május 31. Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumánál elnyert pályázat

Részletesebben

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok!

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok! Médiatámogatói együttműködés V. Magyarországi Klímacsúcs 2013. szeptember 12. Jövőnk a víz Budapest Meghívom Önöket a Klíma Klub szervezésében az V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciára!

Részletesebben

Tisza Klaszter Tudományos Együttműködés (Trans-Tisa Network)

Tisza Klaszter Tudományos Együttműködés (Trans-Tisa Network) Holtmedrek Tisza Klaszter Tudományos Együttműködés (Trans-Tisa Network) Nagy Sándor Alex Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszék http://hidrobiologia.unideb.hu Szolnok, 2011. március 30. Debreceni Egyetem

Részletesebben

Ny-D Régió szerepe az erdő- és fahasznosításban

Ny-D Régió szerepe az erdő- és fahasznosításban Nyugat-Magyarországi Egyetem SOPRON Prof. Dr. Molnár Sándor dékán Ny-D Régió szerepe az erdő- és fahasznosításban Az erdő és a fa a Pannon Régió egyik legértékesebb természeti erőforrása. A faipari ágazat

Részletesebben

ÖKO iskolai munkaterv A 2017/2018-as tanév iskolai munkatervének melléklete 2017/2018.

ÖKO iskolai munkaterv A 2017/2018-as tanév iskolai munkatervének melléklete 2017/2018. Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola OM: 033454 4965 Kölcse, Arany J. u. 1. Tel.: 44/435-621, 44/435-622 ÖKO iskolai munkaterv A 2017/2018-as tanév iskolai munkatervének melléklete Kölcse, 2017. szeptember

Részletesebben

KIVONAT. SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE KÖZGYŰLÉSÉNEK 23/2007. (IV.20.) h a t á r o z a t a

KIVONAT. SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE KÖZGYŰLÉSÉNEK 23/2007. (IV.20.) h a t á r o z a t a KIVONAT a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2007. április 20-án megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből ----------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN. Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor

FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN. Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor Kik vagyunk? Név: Felsőoktatási Fenntarthatósági Hálózat, (Mo.) Hungarian Sustainable University

Részletesebben

KIVONAT. a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2011. január 27-én megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből

KIVONAT. a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2011. január 27-én megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből KIVONAT a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2011. január 27-én megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE KÖZGYŰLÉSÉNEK 4/2011. (I.27.) Határozata a Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 12/1999.(VI.01.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: A helyi közművelődésről Módosított rendelet azonosítója: 25/2003.(XI.27.)

Részletesebben

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2007.

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2007. OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2007. TERVEZET! E L ŐT E R J E S Z T É S a Klebelsberg Kuno ösztöndíjról szóló OKM rendelet tervezetéről Budapest, 2007. április Döntéselőkészítő munkaanyag! Vezetői összefoglaló

Részletesebben

RECHNITZER JÁNOS mint fentebb jeleztük újabb szervezetek jöttek létre. Vidéken csökkent az intézmények száma, míg a fővárosban kisebb mértékben emelkedett, ugyanakkor megnőtt az intézményi méret, nagyobb

Részletesebben

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi feladatairól Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Budapest Maraton és Félmaraton 1.

Budapest Maraton és Félmaraton 1. Budapest Maraton és Félmaraton 1. 1984 óta kerülnek megrendezésre. A félmaraton szeptemberben, míg a maraton októberben. A két verseny 31 000 embert mozgatott meg 2012-ben. A Budapest Maraton Magyarország

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Természettudományos Muzeológusok Találkozója 2013. pályázathoz azonosító szám 3508/01107

Szakmai beszámoló a Természettudományos Muzeológusok Találkozója 2013. pályázathoz azonosító szám 3508/01107 Szakmai beszámoló a pályázathoz azonosító szám 3508/01107 A találkozó ismertetése 2013. augusztus 26 28-án rendeztük meg a természettudományos muzeológusok 31. találkozóját. A Magyar Természettudományos

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1518/2008. Tervezet természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. november természetvédelmi kezelési tervéről szóló KvVM

Részletesebben

Kiss Szilárd, Moszkva 2011/2012 éves attasé jelentés

Kiss Szilárd, Moszkva 2011/2012 éves attasé jelentés Kiss Szilárd, Moszkva 2011/2012 éves attasé jelentés 1. Oroszország számokban 2. Oroszország mezőgazdasága 3. Oroszország és a WTO 4. Orosz magyar mezőgazdasági kapcsolatok 5. Hivatalos látogatások Magyarországról

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről,

Részletesebben

A Magyarországon telepített traffipaxok országos listája

A Magyarországon telepített traffipaxok országos listája A Magyarországon telepített traffipaxok országos listája 2019.02.15 BÁCS-KISKUN MEGYE Kecskemét, 5. sz. főút, 82+592 km-szelvény Apostag, 51. sz. főút, 74+494 km-szelvény Baja, 51. sz. főút, 159+319 km-szelvény

Részletesebben

ÖKO - MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018. TANÉV. -Dr.Füredi Árpádné Társadalomtudományi és nevelési munkaközösség vezető

ÖKO - MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018. TANÉV. -Dr.Füredi Árpádné Társadalomtudományi és nevelési munkaközösség vezető Az ÖKO Munkaközösség tagjai: -Németh Gábor Intézményvezető ÖKO - MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018. TANÉV ÖKO munkaközösség vezető Szakos Ibolya Természettudományi munkaközösségi tag -Dr.Füredi Árpádné

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály 2018.01.27. Kedves Versenyző! Mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi útmutatót! Ú T M U T

Részletesebben

Aktuális üzleti programok. ÜZLETI UTAZÁS: Dél-Afrika, Botswana

Aktuális üzleti programok. ÜZLETI UTAZÁS: Dél-Afrika, Botswana INNOVATION FOR AFRICA Aktuális üzleti programok ÜZLETI UTAZÁS: Dél-Afrika, Botswana 3 kiválasztható állomás: Durban Johannesburg Gaborone 2015. november 15-28. Kongói-Magyar Gazdasági Hét 2016. február

Részletesebben

Felhívás. Jutalmazás:

Felhívás. Jutalmazás: Felhívás A Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) és konzorciumi partnere a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) támogatásban részesült a Svájci-Magyar

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Családi Nap 6. tematikája; Sárospatak, 2013. július 13. szombat Cím: Rákóczi asztala család kincsei a múzeumban Ajánlott korosztály: óvodástól idős korig mindenkinek Segédanyag: Iskolatörténeti Kiállítás

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

A nyitórendezvény Párizs

A nyitórendezvény Párizs A nyitórendezvény Párizs 60 ország, 1000 résztvevő (politikusok, tudósok, szakmai szervezetek képviselői, nemzeti képviselők, diákok) Nemzetközi Diákpályázat győztesei Kiállítás, bemutatók, geo-song Párizsi

Részletesebben

EAST-WEST COHESION NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Dunaújváros, 2015. november 12. 1. számú HÍRLEVÉL

EAST-WEST COHESION NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Dunaújváros, 2015. november 12. 1. számú HÍRLEVÉL EAST-WEST COHESION NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Dunaújváros, 2015. november 12. 1. számú HÍRLEVÉL 1. A konferencia célja A Dunaújvárosi Főiskola 2007-től hagyományteremtő módon nemzetközi tudományos

Részletesebben

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok PANGEA KULTURÁLIS ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI EGYESÜLET 2018. július 22. EFOP-5.2.2-17-2017-00066 Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok ISMERJ MEG MINKET! A Pangea szó tagjainknak

Részletesebben

Corvina Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája Ökoiskola munkaterv tanév

Corvina Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája Ökoiskola munkaterv tanév Corvina Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája Ökoiskola munkaterv 2013-2014. tanév 2012-ben iskolánk elnyerte az Ökoiskola címet. Oktató nevelő munkánk során arra törekszünk, hogy tanulóink figyelme

Részletesebben

VEGYEN ÖN IS RÉSZT A KONFERENCIÁN!

VEGYEN ÖN IS RÉSZT A KONFERENCIÁN! MEGHÍVÓ Cégek, gazdasági társaságok és magánszemélyek számára A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ÉS MŰSZAKI INTÉZETE között rendezi meg a XV. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciát

Részletesebben

Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap. Nyilvántartási szám: SZTK /2015 Akkreditációs pontértéke: 17

Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap. Nyilvántartási szám: SZTK /2015 Akkreditációs pontértéke: 17 Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap Nyilvántartási szám: SZTK- 11589/2015 Akkreditációs pontértéke: 17 Fővédnök: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Dr. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért

Részletesebben

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom 1 2 Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Egyéni kutatás:

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Balatonfüred

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat férjezett, 3 gyermek édesanyja népzenei tárgyak tanára, tanszakvezető

Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat férjezett, 3 gyermek édesanyja népzenei tárgyak tanára, tanszakvezető Önéletrajz Személyi adatok Név Szabó Ágnes Cím 1022 Budapest, Ruszti út 7. Telefonszám +36304790140 E-mail szaboo.agnes@gmail.com Születési év Családi állapot 1978 férjezett, 3 gyermek édesanyja Szakmai

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ FÖLDÜNK REJTETT KINCSEI NKA 3506/01941. A gyűjtő: Baffy György (1932-2012)

SZAKMAI BESZÁMOLÓ FÖLDÜNK REJTETT KINCSEI NKA 3506/01941. A gyűjtő: Baffy György (1932-2012) A 2015. február 3. és szeptember 19. között látogatható kiállításunk szakmai megvalósítását az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának 3506/01941 pályázati azonosító számú, 1.000.000,-Ft vissza nem térítendő

Részletesebben

csodálatos vizeink ÉR EM S Z ER ZŐ K ER ÉK PÁ R T Ú R A / IGA ZO LÓ FÜZ E T 2 0 1 4-2 0 1 6

csodálatos vizeink ÉR EM S Z ER ZŐ K ER ÉK PÁ R T Ú R A / IGA ZO LÓ FÜZ E T 2 0 1 4-2 0 1 6 csodálatos vizeink ÉR EM S Z ER ZŐ K ER ÉK PÁ R T Ú R A / IGA ZO LÓ FÜZ E T 2 0 1 4-2 0 1 6 CSODÁLATOS VIZEINK éremszerző kerékpártúra sorozat Célja: Magyarország természetes vizeinek és környező vidékeinek

Részletesebben

AVIATION WEEK MRO AMERICAS 2018 ORLANDO

AVIATION WEEK MRO AMERICAS 2018 ORLANDO AVIATION WEEK MRO AMERICAS 2018 ORLANDO LÉGIKÖZLEKEDÉSI KIÁLLÍTÁS 2018.04.09-04.16. (8 NAP / 6 ÉJ) PROGRAMTERVEZET 1. nap (április 9.): Indulás Budapestről. Érkezés után a szállodai szobák elfoglalása.

Részletesebben

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája 2017/2018-ös tanév ÖKOISKOLA M U N K A T E R V E 2 2015-ben másodszor is elnyertük az Öko-iskola címet. Oktató nevelő munkánk során

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/827/2008. Tervezet a Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület 24/1997. (VIII. 1.) KTM rendelet módosításáról (közigazgatási egyeztetés) Budapest,

Részletesebben

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018 Az munkatervünk 2017/2018 Tevékenységek, feladatok Határidő Felelősök A/ Alapdokumentumok Az iskola pedagógiai programjában, helyi tantervében kiemelten képviseli a fenntarthatóság pedagógiájának törekvéseit.

Részletesebben

LIGHTFAIR INTERNATIONAL 2018 CHICAGO

LIGHTFAIR INTERNATIONAL 2018 CHICAGO LIGHTFAIR INTERNATIONAL 2018 CHICAGO VILÁGÍTÁSTECHNIKAI KIÁLLÍTÁS 2018.05.07 05.12. (6 NAP / 4 ÉJ) PROGRAMTERVEZET 1. nap (május 7.): Indulás Budapestről. Érkezés után a szállodai szobák elfoglalása. 2

Részletesebben

FARM PROGRESS SHOW 2018 BOONE/ CHICAGO

FARM PROGRESS SHOW 2018 BOONE/ CHICAGO FARM PROGRESS SHOW 2018 BOONE/ CHICAGO AGRÁRIPARI KIÁLLÍTÁS 2018.08.24 09.01. (9 NAP / 7 ÉJ) PROGRAMTERVEZET 1. nap (augusztus 24.): Indulás Budapestről. Érkezés után a szállodai szobák elfoglalása. 2.

Részletesebben

ELTE Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Múzeum Státusz: Véglegesített (kitöltő)

ELTE Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Múzeum Státusz: Véglegesített (kitöltő) ELTE Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Múzeum Státusz: Véglegesített (kitöltő) Alapadatok Az adatszolgáltató teljes neve: ELTE Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai

Részletesebben

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821

Részletesebben

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány pályázatot hirdet az Alapítvány munkaszervezete személyi állományának feltöltésére. Az

Részletesebben

Civil hálózatépítés a Kárpát-medencében a nem formális tanulás fejlesztésére

Civil hálózatépítés a Kárpát-medencében a nem formális tanulás fejlesztésére TÁRSADALOMFÖLDRAJZI KIHÍVÁSOK ÉS ADEKVÁT VÁLASZLEHETŐSÉGEK A XXI. SZÁZAD KELET-KÖZÉP-EURÓPÁJÁBAN NEMZETKÖZI FÖLDRAJZI KONFERENCIA Beregszász, 2016. március 31. Civil hálózatépítés a Kárpát-medencében a

Részletesebben

Közös értékeink a hungarikumok

Közös értékeink a hungarikumok Közös értékeink a hungarikumok Terra Madre Világnap A hagyományos termékek és az értéktárak jelentősége 2014. december 9. 2012. évi XXX. törvény a nemzeti értékekről és a hungarikumokról A Hungarikumok

Részletesebben

A legfontosabb adatok

A legfontosabb adatok Alapítva 1876-ban A legfontosabb adatok Fenntartó: Székesfehérvári Tankerületi Központ Iskola címe: 8000 Székesfehérvár, Budai út 7. Tagintézmény: 8000 Székesfehérvár, Sziget u. 1. www.telekiblanka.hu

Részletesebben

Sióagárdi Tájház Státusz: Véglegesített (kitöltő)

Sióagárdi Tájház Státusz: Véglegesített (kitöltő) Sióagárdi Tájház Státusz: Véglegesített (kitöltő) Alapadatok Az adatszolgáltató teljes neve: Sióagárdi Tájház Intézményazonosító: 0032622 Az adatszolgáltató székhelye: 77Sióagárd Utca, Zrínyi utca 3. házszám:

Részletesebben

1. nap. Helyszín (település) Tevékenységek megnevezése és leírása. Dátum Időpont 2012.

1. nap. Helyszín (település) Tevékenységek megnevezése és leírása. Dátum Időpont 2012. Dátum Időpont 14. 1. nap A nyírbátori, tákosi, csarodai református templomok meglátogatása. Annak rögzítése, hogy mi jellemzi ezt a vallást, mi a templomaikat. Megfogalmazzuk, miért ez a vallás az uralkodó

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. Végzettség: 2002 PhD (ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola) 1980 ELTE Bölcsészettudományi kar könyvtármagyar

Szakmai önéletrajz. Végzettség: 2002 PhD (ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola) 1980 ELTE Bölcsészettudományi kar könyvtármagyar Szakmai önéletrajz Név: Győri János Születési hely: Budapest, Magyarország Születési idő: 1956. 04. 01. Állampolgárság: magyar Jelenlegi munkahely: ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája Jelenlegi beosztása:

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS a TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú Projekt keretében megvalósuló képzések indításáról - a 2012.07.05.

TÁJÉKOZTATÁS a TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú Projekt keretében megvalósuló képzések indításáról - a 2012.07.05. TÁJÉKOZTATÁS a TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú Projekt keretében megvalósuló képzések indításáról - a 2012.07.05.-i állapot szerint Kommunikációs angol (120 óra) Képzési keretszám: 150 fő A-120-1 Kiskunfélegyháza

Részletesebben

2. Az R. 6.. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

2. Az R. 6.. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelete a közművelődésről szóló 45/2004.(XII.3.) Kt. számú rendelet módosításáról Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Az európai térszerkezet változásai. Topa Zoltán PhD hallgató

Az európai térszerkezet változásai. Topa Zoltán PhD hallgató Az európai térszerkezet változásai Topa Zoltán PhD hallgató Topa.zoltan.szie@gmail.com Mi a térszerkezet? Egy ország gazdaság és társadalmi folyamatainak térbeli kerete Intézmények rendszere, települések

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Dr. Szlávik János

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Dr. Szlávik János SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Dr. Szlávik János Személyes adatok Születési hely, idő: Tiszanána, 1947. augusztus 2. Végzettség, tudományos fokozatok MTA doktora (2003. december 12.) Magyar Tudományos Akadémia 2003.

Részletesebben

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Horoszné Gulyás Margit Katona János NYME-GEO 1 Tartalom Alapok Alkalmazások, adatbázisok Térinformatika-tájhasználat Térinformatika-vízgazdálkodás

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

MUNKATERV. a 2011-es évre

MUNKATERV. a 2011-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2011-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

TÁMOP / Készítette: Nagyné Réti Ildikó Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó gyakorlat átadására.

TÁMOP / Készítette: Nagyné Réti Ildikó Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó gyakorlat átadására. Készítette: Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó átadására. Intézmény neve: Marcali Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási

Részletesebben

Pályázati figyelő 2010. május/2

Pályázati figyelő 2010. május/2 Jelmagyarázat Műemlék-felújításhoz pályázatok A) Magyar pályázatok kapcsolódó 1 Támogatási keret Támogatás összege Oktatási és Kulturális Minisztérium esélykülönbséget mérséklő kulturális vidékfejlesztésre

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

Időpont Utazás helye Utazás célja Utazási mód. Költségek

Időpont Utazás helye Utazás célja Utazási mód. Költségek Időpont Utazás helye Utazás célja Utazási mód Költségek 2009. június 21-24. Poitiers/ részvétel a SESAME Regionális Fővárosok éves közgyűlésén 2009. július 9. Tuzla/Bosznia- Hercegovina részvétel Tuzla

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest

Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest 1024 Budapest 1025 Budapest 1026 Budapest 1027 Budapest

Részletesebben

Javaslat. Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás. települési értéktárba történó felvételéhez

Javaslat. Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás. települési értéktárba történó felvételéhez l. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás települési értéktárba történó felvételéhez Készítette: Sarkadi Lászlfr- A JAVASLATTEVÓ

Részletesebben

Inváziós fajokkal kapcsolatos feladatok megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2017-ben

Inváziós fajokkal kapcsolatos feladatok megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2017-ben Inváziós fajokkal kapcsolatos feladatok megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2017-ben Radovics-Bang Zsuzsanna Emese Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1364/2008. Tervezet a Szarvasi Történelmi Emlékpark Természetvédelmi Terület létesítéséről és a természetvédelmi kezelő megnevezéséről szóló 8/1991. (IV.26.)

Részletesebben

JANUÁR. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. 52. hét. 1. hét. 2. hét. 3. hét. 4. hét. 5. hét

JANUÁR. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap. 52. hét. 1. hét. 2. hét. 3. hét. 4. hét. 5. hét Életképek A Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékén található a Koch Sándor nevével fémjelzett több, mint 3000 db ásványt tartalmazó gyűjtemény. A gyűjtemény szerves részét

Részletesebben

PlayIT. A Szakértő Bizottság döntése alapján 2015. évben a. márka elnyerte a Superbrands kitüntetést.

PlayIT. A Szakértő Bizottság döntése alapján 2015. évben a. márka elnyerte a Superbrands kitüntetést. I S M E R T E T Ő 2015 A Szakértő Bizottság döntése alapján 2015. évben a A PlayIT Magyarország legnagyobb Gamer és IT rendezvénye, valamint a legnagyobb látogatói számmal rendelkező hazai kiállítás, mely

Részletesebben

A KÖZBENSŐ VÉLEMÉNYEZÉSRŐL VISSZAÉRKEZETT VÉLEMÉNYEK, ÉS AZ AZOKRA TETT INTÉZKEDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓJA, EGYEZTETŐ TÁRGYALÁS EREDMÉNYE

A KÖZBENSŐ VÉLEMÉNYEZÉSRŐL VISSZAÉRKEZETT VÉLEMÉNYEK, ÉS AZ AZOKRA TETT INTÉZKEDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓJA, EGYEZTETŐ TÁRGYALÁS EREDMÉNYE A KÖZBENSŐ VÉLEMÉNYEZÉSRŐL VISSZAÉRKEZETT VÉLEMÉNYEK, ÉS AZ AZOKRA TETT INTÉZKEDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓJA, EGYEZTETŐ TÁRGYALÁS EREDMÉNYE A közbenső véleményezési eljárás során 8 államigazgatási szerv tett véleményezési

Részletesebben

CIGÁNY KISEBBSÉGI NÉPISMERET

CIGÁNY KISEBBSÉGI NÉPISMERET Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 22. CIGÁNY KISEBBSÉGI NÉPISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Szakmai beszámoló Az utolsó töltényig című vándorkiállításról

Szakmai beszámoló Az utolsó töltényig című vándorkiállításról Szakmai beszámoló Az utolsó töltényig című vándorkiállításról Az utolsó töltényig című vándorkiállítás a második világháború befejezésének 70. évfordulójára rendezett tárlat, mely a muzeológia eszközeivel

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára Könyvtári szakmai nap Győr, 2014. 03. 25 Kisalföldi Könyvtárak és Könyvtárosok Egyesülete A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára Szemerey Tamásné Dr. levéltárvezető Dr. Sági Éva levéltáros Egyetemi

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája Tárca neve: Vidékfejlesztési Minisztérium 4. január. - 4. június. Ország Miniszter és ok (név szerint) Más

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 14/2000. (V. 17.) RENDELETE A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL EGYSÉGES SZERKEZETBEN

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 14/2000. (V. 17.) RENDELETE A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL EGYSÉGES SZERKEZETBEN ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 14/2000. (V. 17.) RENDELETE A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL A 49/2006. (XI. 6.) 1, AZ 55/2008. (X. 31.) 2, A 42/2009. (IX. 30.) 3, AZ 56/2012. (XI. 30.) 4, A 21/2015.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0612 É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT I. rész 1. Adriai-tenger

Részletesebben

Hazánk idegenforgalma

Hazánk idegenforgalma Hazánk idegenforgalma (Turizmusunk földrajzi alapjai) 8.évfolyam Választható tantárgy Helyi tanterv Célok és feladatok: A tantárgy célja, hogy megismertesse a tanulókat ezzel az új tudományterülettel.

Részletesebben

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve 2018/2019. tanév Az ÖKO munkaterv az alábbi dokumentumok alapján készült: az intézményi Pedagógiai Program, melynek része a helyi tanterv az intézmény

Részletesebben

Helyi értéktárak létrehozása a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével. Závogyán Magdolna főigazgató

Helyi értéktárak létrehozása a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével. Závogyán Magdolna főigazgató Helyi értéktárak létrehozása a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével Závogyán Magdolna főigazgató A Nemzeti Művelődési Intézet Az Emberi Erőforrások Minisztere alapította Részt vesz a közművelődési

Részletesebben

Ismerd meg és óvd környezetedet!

Ismerd meg és óvd környezetedet! Ismerd meg és óvd környezetedet! Három hetet meghaladó projekt A projekt címe: Ismerd meg és óvd környezetedet! A projektet megvalósító intézmény: Ady Endre Általános Iskola Tényő, Győri út 53. A projekt

Részletesebben

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete a közmuvelodésrol A kulturális javak védelmérol és a muzeális intézményekrol, a nyilvános könyvtári ellátásról és

Részletesebben

NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG

NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG 2018 A spanyol mint idegen nyelv Magyarországon Magyarországon egy többen érdeklődnek a spanyol nyelvtanulás iránt. Általában második vagy harmadik idegen nyelvként

Részletesebben

EFOP Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, Orosz Dániel, PhD-hallgató,

EFOP Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, Orosz Dániel, PhD-hallgató, OKOS VÁROSOK, OKOS EGYETEMEK - A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK HELYE SZEREPE AZ OKOS VÁROSSÁ VÁLÁS FOLYAMATA SORÁN KÜLÖNÖS TEKINTETTEL HAZÁNK MEGYEI JOGÚ VÁROSAIBAN Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, regpzs@uni-miskolc.hu

Részletesebben

Költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma és rendszeres személyi juttatása 2014. évben

Költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma és rendszeres személyi juttatása 2014. évben rendszeres juttatása 04. évben XII. FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM Földművelésügyi Minisztérium igazgatása miniszter,miniszterrel 3 3 kormánybiztos, miniszterelnöki biztos, miniszteri biztos 7 769 közigazgatási

Részletesebben

KOLTAI ZOLTÁN, PTE FEEK. A geográfus útjai Tóth József Emlékkonferencia március 18.

KOLTAI ZOLTÁN, PTE FEEK. A geográfus útjai Tóth József Emlékkonferencia március 18. PIACKUTATÁS A MAGYAR TELEPÜLÉSEKRŐL, A TELEPÜLÉSEK VERSENYKÉPESSÉGÉRŐL KICSIT MÁSKÉNT KOLTAI ZOLTÁN, PTE FEEK A geográfus útjai Tóth József Emlékkonferencia 2014. március 18. KUTATANDÓ PROBLÉMA (2004/05

Részletesebben