Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a hallgatói laboratóriumban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a hallgatói laboratóriumban"

Átírás

1 I. BEVEZETÉS A laboratóriumi munka rendje 1. A laboratóriumi helyiségben a gyakorlatok alatt csak a gyakorlatvezető, az asszisztens, illetve a gyakorlaton résztvevő hallgatók tartozkódhatnak. 2. A teremben tartozkódó valamennyi személy köteles betartani a tűzvédelmi és munkavédelmi előírásokat. 3. Valamennyi személy köteles betartani az állatkísérletekkel kapcsolatos etikai kódex előírásait. 4. A gyakorlat megkezdése előtt a csoportvezető (a gyakorlatvezető jelöli ki) az asszisztenstől leltár alapján átveszi a gyakorlati termet. 5. A gyakorlat végeztével a hallgatók rendbe teszik a termet, majd a csoportvezető átadja az asszisztensnek a gyakorlatos helyiséget. A hallgatók kizárólag ezek után hagyhatják el a termet. 6. A laboratóriumot elhagyni csak bejelentés után lehet. 7. Hallgató mobiltelefonálással nem zavarhatja a gyakorlat menetét. 8. Nagy méretű táskák, nagyobb tárgyak tárolása a hallgatói laboratóriumban nem megengedett. A terembe legfeljebb egy kézitáska hozható be. Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a hallgatói laboratóriumban Az alábbi előírások minden személyre vonatkoznak, akik a hallgatói laboratóriumban és az előkészítő helyiségben tartózkodnak. A szabályok tudomásulvételét aláírásukkal igazolják, az azok megszegéséből eredő balesetekért az illető személyt terheli felelősség. 1. Valamennyi hallgatónak kötelező ismerni a következő eszközök tárolási helyét és működését: Gázcsapok, vízcsapok, elektromos kapcsolók Porraloltó készülék, vészzuhany Elsősegélynyújtó felszerelés Elszívó berendezések Vegyszerek és segédanyagok 2. A gyakorlatokon kötelező egy kultúrált megjelenésű, begombolható, lehetőleg pamut laborköpeny viselése. Köpeny nélkül vagy elfogadhatatlan megjelenésű és kinézetű köpenyben a munka nem kezdhető el. 3. A hosszú hajat, a baleset elkerülése végett össze kell fogni. 4. Étkezni és dohányozni szigorúan tilos a laboratóriumban mindenki számára.

2 5. Sebzett kézzel ne dolgozzunk. A laboratóriumi munka végeztével gondosan mossunk kezet, használjunk kézfertőtlenítőt. 6. A gyakorlatvezetőnek jelentsük ha bármiféle rendkívüli esemény következik be (sérülés, károsodás). Bármilyen, számunkra jelentéktelen eseményt (karmolás, preparálás közben történt sérülés stb.), toxikus anyagokkal való érintkezést, balesetet, veszélyforrást (pl. meglazult foglalat, kilógó vezeték) szintén jelenteni kell a gyakorlatvezetőnek. 7. A nagyobb műszerek ki/be kapcsolásához, vagy ha kérdések merülnek fel a gyakorlat kivitelezésével kapcsolatban, kérjük a gyakorlatvezető segítségét. 8. A maró anyagok és tömény savak/lúgok kezelése kizárólag gumikesztyűben, védőszemüvegben történhet. Ha maró anyagok kerülnek a bőrünkre, azonnal töröljük le puha ruhával, majd mossuk le bő csapvízzel. 9. Mérgező, maró folyadékok pipettázása csak dugattyús pipettával vagy pipettázó labdával történhet. 10. A kísérleti hulladékokat elhelyezni csak megfelelő módon és az arra kijelölt helyen szabad. A veszélyes hulladékokat (savakat, lúgokat, szerves oldószereket stb.) gyüjtőedényben gyűjtsük. Vegyszermaradványt ne tegyünk vissza a tárolóedénybe. 11. A gyakorlati órák alkalmával elkerülhetetlen a nyílt lánggal, melegítéssel való munka. A gázégő begyújtása: 1.) tűzveszélyes anyagok eltávolítása, 2.) a kivételi hely gázcsapjának elzárása, 3.) a fő gázcsap kinyitása, 4.) az égő levegőszelepének szűkítése, 5.) a gyufa meggyújtása, 6.) a kivételi hely gázcsapjának kinyitása és a gáz meggyújtása A kémcsőveket szakaszosan melegítsük, az edény száját soha ne irányítsuk személyek felé. Tűzveszélyes anyagokat ne tartsunk nyílt láng közelében. Az ilyen anyagokat tartalmazó üvegeket tartsuk lezárva, és egyszerre csak kis mennyiséget töltsünk ki. Ne torlaszoljuk el a kijárati ajtót, és az asztalok közötti teret. Az elektromos berendezéseket csak a gyakorlatvezető előzetes útmutatása alapján szabad használni. Ne nyúljunk elektromos berendezésekhez nedves kézzel, ne érintsünk elektromos berendezést és földelt tárgyat egyszerre. A padló, melyen elektromos tárgyakkal kísérletezünk, legyen mindig száraz. Tilos bármely elektromos készülék belsejébe nyúlni. A meghibásodást jelentsük a gyakorlatvezetőnek, a készüléket pedig a hálózati csatlakozó kihúzásával áramtalanítsuk. 12. Munkahelyünkön tartsunk rendet. Bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt jelentsük a gyakorlatvezetőnek. Rövid emlékeztető az elsősegélynyújtási teendőkről Vegyszerek használata mindig csak a vegyszer biztonsági adatlapja szerint történhet. Az elsősegélynyújtási eljárásokat a gyakorlatvezető felügyeli!

3 Tűz vagy égési sebesülés esetén Az égő tárgy azonnal eloltandó alkalmas segédeszközökkel (víz, homok, porraloltó, pokróc, stb.). Elektromos tüzet vízzel nem szabad oltani. Az égési sebet ne mossuk, ne érintsük, ne kenjük be, hanem csak laza és száraz gézlappal fedjük be. Kisebb sérülésnél (zárt bőrfelületnél) használhatók az Irix vagy Naksol szerek. Mérgezés esetén Ha bőrre került: száraz ruhával leitatjuk, majd bő vízzel lemossuk. Ha szembe jutott: bő vízzel kimossuk, majd 2%-os bórsav oldattal (ha lúg került a szembe) vagy NaHCO 3 oldattal (ha sav került a szembe) öblítünk és a szemöblögető készletet használjuk. Ha belélegezték: friss levegőre visszük a sérültet. Ha szájüregbe jutott: a vegyszert kiköpjük és bő vízzel öblögetünk. Ha lenyelték: hánytatás, kivéve ha a vegyszer maró vagy az illető sokkos/eszméletlen. Sebesülés esetén A sebet nem mossuk vízzel, hanem enyhén kivéreztetjük. A sebet körül fertőtlenítjük a baleseti szekrényből vett alkoholos jódoldattal, majd tiszta és laza gézkötést helyezünk rá. Kisebb sérüléseknél sebtapaszt alkalmazunk Áramütés esetén Feszültségmentesítünk, illetve az áramütést elkerülve kiszabadítjuk az áramütöttet. A balesetest lefektetjük, pihentetjük és a sebeit laza gézkötéssel látjuk el. Amennyiben az áramütés a szívet leállítaná, azonnali újraélesztésre van szükség. Az állatkísérletek etikai szabályai A kísérletre kijelölt állatokat fajuknak megfelelő körülmények között kell tartani, táplálni és szociális kapcsolataikat biztosítani. Beteg állatokat szakszerű orvosi ellátásban kell részesíteni. 1. A kísérletet tervező, illetve végző kutatónak a következőkkel kell rendelkeznie: megfelelő szakmai képzettséggel, felkészültséggel az állatokon végzett kísérletek etikai problémáinak ismeretével. 2. Csak annyi állatott használjunk fel, amennyi a gyakorlatokhoz feltétlenül szükséges! Egy és ugyanazon állaton tartósan és ismételten csak akkor lehet kísérletet folytatni, ha azt az elfogadott kísérleti terv megköveteli. 3. Az állatokon végzett kísérleteknek a lehető legrövidebb ideig kell tartaniuk. 4. Tervezett kísérleteknél lehetőség szerint a fájdalom bármilyen formáját el kell kerülni. Altatás nélkül nem szabad olyan beavatkozást végezni, amely fájdalmat okoz, vagy az állat nem képes a fájdalom, illetve a kellemetlen érzés elhárítására.

4 5. Az állatok altatásakor a gyakorlati jegyzet előírásai az irányadók. A beavatkozás előtt meg kell győződni az altatás mélységéről. A narkózis mélysége akkor megfelelő, ha a cornea reflex, illetve a fájdalomreflexek nem válthatók ki. 6. Állatkísérleteket csak megfelelő intézetben, és csak akkor szabad végezni, ha a tervezett ismeretanyag másképp nem megszerezhető. 7. Törekedni kell arra, hogy az állatot szövettenyészettel, mikrobiológiai anyagokkal (gomba, tojás, stb) helyettesítsük. 8. A folyóiratok követeljék meg azt a nyilatkozatot a szerzőktől, mely szerint az állatkísérleteket az állatkísérleti etikai kódexben előírtaknak megfelelően végezték, és ezeket az elveket sértő dolgozatokat ne közöljenek. 9. Állatot vásárolni csak tulajdonostól, vagy hivatalos szállítótól szabad. 10. A békán végzett kísérletek egy részénél dekapitált és gerincvelő roncsolt állatokon dolgozunk. Használjunk a dekapitálás előtt éter narkózist. A koponyaagy eltávolítása után a végtagokon fellépő esetleges rángások nem a fájdalom jelei, hanem spinális reflexmozgások. 11. A gyakorlat végén a kísérleti állatot fel kell áldozni (túlaltatással, koncentrált KCl intravénás vagy intracardiális befecskendezésével), illetve meg kell győződni arról, hogy elpusztult e (tág, fénymerev pupillák, a légzőmozgások és a szívműködés teljes hiánya). 12. A főiskolai és az egyetemi oktatásban az állatkísérleti etikai kódex alapelveinek kell érvényesülnie. Emberen végzett vizsgálatok és megfigyelések etikai szabályai 1. Emberen invaziv beavatkozást csak arra alkalmas egészségügyi helységben, steril eszközökkel szabad végezni. 2. A vizsgálatokat, megfigyeléseket csak önként jelentkezőkön, a megfigyelés körülményeinek és várható eredményének ismertetése után végezhetjük. Kísérleti műtéttani alapismeretek Az élettani kísérleteket megfelelően előkészített, élő állatokon végezzük, hiszen alapvető célunk a szervezet működésének, az életfolyamatoknak a megismerése. Előzetes ismereteink alapján a finomabb működési részletekről, szabályozó mechanizmusokról alkotott elképzelések bizonyítása történik a vizsgálatok során. A műtétekhez szükséges a fájdalomérző rendszer kikapcsolása, azaz az állat érzéstelenítése, megfelelő műtéti körülmények megteremtése. A kísérleti állatok érzéstelenítése

5 A fájdalomérzet kikapcsolására alapvetően két lehetőség áll rendelkezésünkre. Az egyik a helyi érzéstelenítés, a másik az általános érzéstelenítés, vagy narkózis, altatás. A helyi érzéstelenítés során az adott műtéti területen megszüntetjük a szinaptikus ingerületátvitelt vagy vezetést helyi érzéstelenítők (pl. Novokain, Lidokain, stb.) bőr alá, nyálkahártyafelületre, gerincvelőbe, stb. való fecskendezésével. Ennek eredményeképpen a fájdalmas ingert közvetítő impulzusok nem jutnak el az agyba. Az általános érzéstelenítés, az altatás, a narkózis megfelelő szerek (narkotikumok) alkalmazásával érhető el. A narkotikumok megszüntetik a fájdalomérzetet, de a többi idegrendszeri funkciót nem bénítják meg teljesen. E feltételnek a szakaszos működésű, széles hatásspektrumú anyagok felelnek meg. A ma használatos altatók (narkotikumok) hatássorrendje általában a következő: agykéreg subcortex kisagy nyúltagy gerincvelő. A hatást a dózis megfelelő megválasztásával lehet szabályozni, amit testtömegre számítva szokás megadni. A gyakran használt kísérleti állatok esetében testtömeg-dózis táblázatok segítik a dózis kiválasztását. Jellemző adat a hatásszélesség: a közepesen hatásos dózis (ED50) és a közepesen letális dózis (LD50) különbsége. Az előbbi azt jelenti, hogy adott dózis a kezelt állatok felében kivált hatást, az utóbbi dózis esetében annál veszélytelenebb a szer alkalmazása, annál kisebb a túladagolás veszélye. Megfelelő altatás esetén a keringési és légzési működés, az izmok tónusa megmarad. Ha ez utóbbit a beavatkozás érdekében csökkentetni kell, izombénítókat, általában kurare származékokat szoktak adagolni. Ilyenkor szükség lehet a kísérleti állat mesterséges lélegeztetésére. A túlságosan mély altatás esetén fellépő komplikációk többsége ugyancsak a légzési funkció bénulása miatt következik be. További fontos tudnivaló, hogy altatás alatt csökken a testhőmérséklet, ezért az állatokat különösen hosszabb műtétek végzésekor melegíteni kell. A narkotikumokat két nagy csoportra oszthatjuk. A párolgó folyadékok és gáznemű anyagok általában zsíroldékonyak, hatásuk alapja az idegsejtmembrán szerkezetének időleges megváltoztatása. A vízben oldható, szilárd anyagok viszont különböző membránreceptorokra és csatornákra hatnak. - párolgó folyadékok (éter, kloroform, halothan) - gáznemű anyagok (dinitrogén-oxid vagy kéjgáz, etilén, ciklopropán) - szilárd anyagok oldatai (barbiturátok (pl. Nembutál), pregnandion, ketamin, uretán, kloralóz, stb.). A sebészeti gyakorlatban általában gáznemű, esetleg párolgó narkotikumokat használnak, állatkísérletekben azonban inkább az oldatok alkalmazása gyakoribb. Ez utóbbiakat adhatjuk intraperitoneálisan (i.p.) vagy intravénásan (i.v.). Az előbbi egyszerűbb, az utóbbi viszont gyorsabban hat és jobban adagolható (lásd még: kezelési módok fejezetben). A narkózis szakaszai a dózis és az idő függvényében a következő sorrendben jelennek meg: - analgetikus szakasz, a fájdalomérzet megszűnik, a reflexek küszöbe csökken - izgalmi szakasz, megszűnik az agykéreg gátló hatása; a tudat elvész, megjelennek viszont a nem tudatos menekülési reakciók, a hangadás, és fokozódik a vegetatív működés is - tőrési szakasz, gátlódnak a kéreg alatti mozgatóközpontok, tónus csökken, a szomatikus reflexek megszűnnek; e fázis beálltát a cornea reflex kiesése jelzi - légzésbénulási szakasz, nyúltvelő működése is kiesik. A beavatkozásokat zömmel a tőrési szakaszban végzik, bár egyes élettani megfigyelések céljára az izgalmi szakasz alkalmasabb lehet. A gyakorlatokon többféle narkotikumot használunk. Rövid beavatkozásokat éteres narkózisban végzünk (inhalációs altatás), hosszabb műtétek esetében Nembutált vagy uretánt

6 használunk. Előbbi olyan beavatkozások végzésére is alkalmas, melyben az állat utólag felébred, míg az uretán hosszabb hatóidejű és szélesebb a hatásspektruma. Idegélettani kísérletekben használatos a kloralóz (gyakran uretán-kloralóz koktél formájában), mely a reflexműködést és az agykéreg szenzoros válaszait megőrzi, de adagolása körülményes, és használata kellő gyakorlatot igényel. Alacsonyabb fejlettségű gerinces fajokban, amelyekben a szervek és szövetek oxigénigénye alacsony (a gyakorlaton ilyenek a békák), bizonyos kísérleteket dekapitált és gerincvelőroncsolt állatokon végezzük. Ez esetben a narkotikumok okozta funkcióváltozásokkal nem kell számolnunk. A sebészeti műszerek és használatuk a) Vágó eszközök. A bőr felnyitására szikét (1.a ábra), esetleg sebészeti ollót (1.b ábra) használunk. A szőr eltávolítását lapjára hajlított (Cooper-féle) ollóval végezzük. A belső szervek megsértésének elkerülésére célszerű az egyik végén tompa ollókat használni. Csontos részek vágására a csontolló (1.c ábra) való. A koponya felnyitásához koronafúrót (vagy trepánt), a koponyacsontok eltávolítására csontcsípőt alkalmazunk. A csontfelszíni hártyák lekaparására szolgál a raspatórium. A belső szervek (erek, idegek, szövetek) felnyitására, illetve vágására való a szemészeti (iris) olló (1.d ábra). Fontos, hogy a vágó eszközök mindig élesek legyenek. b) Fogó eszközök. Gyakorlatainkon többféle csipeszt használunk. A bőr megfogására alkalmazzuk a horgas, az egyéb szövetek felemelésére a sima végő anatómiai csipeszt (1.e ábra). A belső szervekkel végzett munkában a fogászati (1.f ábra), illetve a szemészeti csipeszeket (1.g ábra) használjuk; ez utóbbi horgas és sima változatban is készül. Használunk különböző érfogókat is. Ezeket az ujj felöli végen fogazott keresztlemezek segítségével rögzíteni lehet; így a helyükön hagyhatók anélkül, hogy tartani kellene őket. A sima végű eszköz neve peán (1.h ábra), a horgas végűé pedig kocher. Kisebb mérető érfogó a moszkitó (1.i ábra), valamint a bulldog (1.j ábra). c) Sebzáró eszközök. A műtéti sebek zárására kétféle mód kínálkozik: a varrás és a kapcsolás. Varráshoz tűfogót és sebészeti tűket (1.k ábra) használunk. Ez utóbbiak lehetnek háromszög keresztmetszetű éles vágótűk és kör keresztmetszetű serosa-tűk. Méretük, hosszuk és típusuk számozás szerint változik; a kisebb számok vékonyabb átmérőt jelölnek. A fonalat e tűkbe nem befűzzük, hanem a tű fokába bepattintjuk. A sebészeti gyakorlatban manapság fonallal előre ellátott, sima felszínű, ún. atraumatikus tűket használnak. A varráshoz használt fonalak is többfélék. A gyakorlaton legtöbbször varróselymet használunk. A sebészeti gyakorlatban pamut, selyem és műanyag alapú, különböző vastagságú fonalakat alkalmaznak; a belső szerveket pedig lassan felszívódó, bélből készült (ún. catgut) fonallal varrják. A sebészeti kapocs a bőrsebek zárására szolgál, mely később eltávolítható. Felhelyezésére és eltávolítására speciális szerszámot használnak. d) Egyéb eszközök. Folyadékok bevitelére szolgálnak az injekciós fecskendők és tűk. A fecskendő kónuszának (kúpos rész, amire a tűket felhúzzuk) mérete alapján Record és Luer típusú fecskendőket és tűket különböztetünk meg. A fecskendő üvegből vagy műanyagból készül, 1 ml-es (tuberkulin), 2, 5, 10 és 20, stb. ml-es térfogatban. Nagyobb mennyiségű folyadékkal végzett átmosásra az ml-es Farkas-fecskendőket használják. Az üreges szervekbe helyezhető kanülök üvegből vagy műanyagból (polietilén, szilikon, teflon) készülnek többféle átmérőben. Az üvegkanülök formálhatók is, rajtuk kiöblösödéseket (bulbus) és horgokat is elhelyezhetnek. A trachea-kanülök T vagy Y alakúak, az artériás kanülöket oldalágakkal készítik. Különlegesen kiképzett, heggyel és horoggal ellátott eszköz a Straub-kanül. A szerveknek folyadékkal történő öntözését szolgálja a Pasteur-pipetta,

7 amelyben a folyadékot az üveg vagy műanyag cső végére illesztett zárt gumicső hajlítgatásával tudjuk mozgatni. 1. ábra. A gyakorlaton használt legfontosabb kéziműszerek képe A műtétek, a preparátumok és az anyagbevitel alaptípusai Az élettan gyakorlatokon sokszor akut (heveny) beavatkozásokat végzünk, azaz a kísérlet végén az állatot feláldozzuk. Bizonyos kísérletek céljaira krónikus műtéteket végzünk, ami után az állat az altatásból felébred és felépül. Ahhoz, hogy a műtétet elvégezhessük, és a kísérlet közben is végezhessünk beavatkozásokat, az altatott állatokat is rögzíteni kell. Ennek módja az állat fajától és a műtét céljától függ. Békákon végzett preparálás céljára általában elegendő, ha az állatok végtagjait gombostűvel a békatál viaszához rögzítjük. Patkányokat a végtagokra helyezett zsineg segítségével kötözzünk a patkánypadra, és célszerő a felső metszőfogak révén a fejet is rögzíteni. Ha éber patkányon dolgozunk (pl. farokvénázás), kb. 5 cm átmérőjű, végén zárt csőbe helyezzük az állatot, így azután csak a farka lóg ki. Az agy vizsgálatához, a kísérleti állat fejének rögzítésén kívül biztosítani kell azt is, hogy a koponyán belüli struktúrákat a koponya külső, kísérleti állatfajonként különböző vonatkoztatási pontjaihoz (csontos hallójárat, felső állkapocs, szemgödör alsó csontos éle, stb.) képest tizedmilliméter pontossággal felkereshessük. Erre szolgál az úgy nevezett sztereotaxikus készülék. Az állat rögzítése után a műtéti terület előkészítése, tisztítása következik. Az emlős állatok szőrzete nehezíti a bőr megnyitását, szennyezi a műtéti területet, és krónikus műtétek esetében fertőzés forrása lehet. Ezért a műtéti területről a szőrzetet el kell távolítani. Patkány és egér esetében ujjal, esetleg csipesszel a szőr a műtéti terület környezetében könnyedén kicsipkedhető (krónikus műtétet követően a szőr néhány hét alatt visszanő). A kicsípett vagy a levágott szőrzetet vizes vattára nyomjuk, hogy elkerüljük a levegőbe kerülését, és esetleges belégzését. Krónikus műtét esetében a beavatkozás majdani területét jóddal vagy alkohollal alaposan át kell törölni; akut beavatkozás esetén erre nincs szükség. A gyakorlatokon előforduló fontosabb műtétfajták és preparátumok

8 a) Az in situ (helyén maradó) preparátum. Ilyenkor valamely szervet úgy figyelünk meg, hogy közben nem szüntetjük meg a kapcsolatát a test többi részével, és nem nyitjuk meg magát a szervet sem, de esetleges burkaiból kiszabadítjuk. Ilyen pl. az "in situ békaszív" preparátuma. b) Az izolált szerv. Ilyenkor a vizsgálni kívánt szervet a testből kiemeljük, és a működése közben számára megfelelő környezetet (fiziológiás összetételű átáramoltató, vagy fürdető folyadékot) biztosítva vizsgáljuk. Ilyen a "Straub-szív" vagy a "Magnus-féle izolált bélkacs" preparátum. c) Az eltávolítás (exstirpatio), illetve a roncsolás (laesio). Valamely szervet vagy annak egy részét kiirtjuk vagy elroncsoljuk, és azt vizsgáljuk, hogy milyen változást okoz a hiány a vizsgált működésben. Ezzel a módszerrel tanulmányozhatjuk a belső elválasztású mirigyek funkcióit, illetve egyes agyi területek szerepét. Az átmetszés (transsectio) során az idegeket vagy pályarendszereket vágjuk át. d) A kanülözés. Üreges szervek belsejébe vékony csövet (kanült) vezetve oda anyagok bevihetők, illetve onnan folyadékok kinyerhetők. Kanült helyezve a légcsőbe biztosítjuk az altatott állat komplikációmentes légzését; az artériákba helyezett kanül segítségével vérnyomást mérhetünk, a vénás kanülön át folyadékokat adagolhatunk a szervezetbe; a bél és a gyomor kanülözése után emésztőnedveket, az uréter-kanülön át pedig vizeletmintákat nyerhetünk. e) Az ingerlő elektródok és érzékelők beépítése. Elektromos ingerlőket (elektródokat) elsősorban idegekre helyezünk fel, leggyakrabban a nervus vagusra (szív, tüdő és gyomorfunkciók vizsgálata esetén), illetve a nervus ischiadicusra (izomműködés, érző- és mozgatóműködés tanulmányozása). A regisztráláshoz részben kanülöket, részben elektródokat, részben mechanikai eszközöket (tűket, csíptetőket) helyezünk a vizsgálandó szervbe vagy szervre, és azokat a megfelelő mérő és adatrögzítő berendezéssel kötjük össze. E berendezések (különféle erősítők, a számítógép, oszcilloszkóp) ismertetésére a megfelelő fejezetben kerül sor. f) Anyagbevitel. Élettani kísérletek során gyakran előfordul, hogy a bélcsatorna megkerülésével kell valamilyen anyagot (gyógyszert = farmakont = drogot, altatót stb.) az állat testébe bejuttatni. Ilyenkor injekciót alkalmazunk. Az injekció beadásának többféle módja van: -Bőr alá (subcutan, s.c.): a bőrt kissé fölemeljük, és a tűt hegyes szögben tartva, erőteljes mozdulattal átszúrjuk. Miután meggyőződtünk arról, hogy a tű a bőr és az alatta lévő szövetek közötti térben van, a fecskendőből a folyadékot bejuttatjuk. Nagyobb térfogat adása esetén lassan kifelé mozgatjuk a tűt, hogy ne egy helyre kerüljön az összes folyadék. Békáknál a bőr alatt ún. limfazsákokat találunk, ezekből könnyen felszívódik a folyadék. A limfazsákokat egymástól sövények választják el. -Izomba (intramuscularisan, i.m.): a folyadékok innen lassabban, de egyenletesebben szívódnak fel. Az injekciót határozottan és gyorsan kell beadni, így lényegesen kisebb a fájdalom. -Hasüregbe (intraperitonealisan, i.p.): főleg kis állatokon alkalmazzuk. Az injekciót a hasfal átszúrásával adjuk be. Ezt úgy kell elvégezni, hogy a belső szerveket ne sértsük meg. (Különösen veszélyes a máj megsértése, ami hosszan tartó és erős vérzéssel jár.) A belek általában kitérnek a tű elől. Az i.p. adott anyagok gyorsan szívódnak fel, de hatásuk erősen függ az állat beleiben levő tápanyag mennyiségétől. A táblázatokban megadott dózisok 24 órán át éheztetett állatokra vonatkoznak; a nem éheztetett állatok esetében a hatás kiszámíthatatlan.

9 -Vénába (intravénásan, i.v.): gyors és pontos adagolást tesz lehetővé. Hátránya, hogy nem mindig egyszerű a megfelelő vénát megtalálni. Egér és patkány esetében leggyakrabban a farokvénát használják, ezt a farok meleg vízbe mártásával kissé ki lehet tágítani. Csak igen vékony tűvel érhető el eredmény. Nyúlban a fül peremén futó vénák könnyen megtalálhatók; xilollal átitatott vattával a bőrt megdörzsölve megfelelően ki is tágíthatók. E művelethez a nyulat kalodába helyezzük. Macska és kutya i.v. injekciózása nagy rutint igényel, ám kezes állatokban éberen is elvégezhető (különösen kutyában), egyébként azonban célszerű rövid előaltatást végezni (pl. éterrel vagy i.v. narkotikummal). Az i.v. injekciónál ügyelni kell arra, hogy a tűt az érrel párhuzamosan vezessük be, meggátolva ezzel annak teljes átszúrását. A véna proximális (szív felöli) végének összenyomása vagy leszorítása révén vér halmozódik fel, ami nagymértékben megkönnyíti a célzást. Ha egy műtét során többször is szükséges vénás injekciót adni, akkor célszerű rövid előaltatásban vénás kanült bekötni. g) Az életfeltételek biztosítása. Ahhoz, hogy az élő állatok szervezetének működését valóban megismerhessük, lehetőség szerint biztosítani kell a normális működéshez szükséges feltételeket. Az élettani gyakorlatokon három körülményre kell különösen ügyelni: - az altatott állatok légzésére, szívritmusára és vérnyomására. - a szervezetbe juttatott anyagok összetételére, illetve a kipreparált szervek megfelelő folyadékkörnyezetének biztosítására; - a megfelelő hőmérsékletre. Az altatásnak következménye lehet légzési elégtelenség kialakulása. Ezt fokozhatja az, ha a hátára fektetett állat légcsövébe nyál kerül, vagy a hátracsúszó nyelv gyöke a garatot elzárja. Mindez megelőzhető, ha a kísérlet elején trachea-kanült kötünk be. A szervezetbe juttatott, illetve az izolált szerveket körülvevő, fiziológiailag megfelelő folyadékokat fiziológiás sóoldatoknak nevezik. Ezek ozmózisnyomás, ionösszetétel, illetve ph szempontjából hasonlítanak a helyettesítendő testnedvekhez. Összetételük a feladat szerint különböző lehet (ld. a Függeléket). A megfelelő ph beállításán kívül ügyelni kell az oldatok hőmérsékletére is. Ez lehetőleg egyezzen meg a test hőmérsékletével (különösen i.v. adagolás esetében). Az altatott állatok esetében ügyelni kell a megfelelő testhőmérséklet biztosítására. Ehhez a gyakorlatokon használt, kisebb állandó testhőmérsékletű állatok esetében elektromos melegítőpárna vagy meleg vízzel töltött gumipalack elegendő. A megnyitott testüreget minden műtét alatt célszerű gyorsan bezárni; a belső szervek ugyanis fokozottan érzékenyek a hőmérséklet csökkenésére. Ha erre nincs mód, akkor meleg fiziológiás sóoldattal átitatott vattát helyezünk a nyitott sebre. A kísérleti műtétek menete Az előzőek szerint tehát a műtét az alábbi egymást követő teendőkből, szakaszokból áll: a) A műtéthez szükséges sebészeti műszerek előkészítése, tisztítása, esetleg sterilezése. b) A kísérleti állat előkészítése. Az állat kiválasztása, altatása, rögzítése, a műtéti terület megtisztítása. c) Sebfeltárás. A bőrt szikével vagy ollóval nyitjuk fel. Az izomzatot tompa bontással, azaz az izomnyalábok szétválasztásával bontjuk meg, kivéve a hasfal tájékát, ahol a linea alba mentén szikével, esetleg ollóval is vághatunk. A koponyát trepánnal és csontcsípővel nyitjuk meg. d) Vérzéscsillapítás. A feltárás során keletkező vérzéseket jellegüktől függően többféleképpen is csillapíthatjuk: - törléssel, tamponálással főleg kapilláris vérzések esetében; - lefogással, amit érfogókkal (peán, kocher, moszkitó) végezhetünk, főleg átmeneti jelleggel a vérzés gyors elállítására;

10 - lekötéssel, amikor a tartós vérzést az ér alá vezetett fonal megkötésével tudjuk megszüntetni (ügyelni kell arra, hogy más szövetet lehetőleg ne kössünk bele.); - segédanyagok felhasználásával; ilyenek az alvadást segítő fibrinszivacs (Fibrostan), illetve a csontvérzést lezáró, méhviasz és paraffin összefűzésével előállított csontviasz; - kauterezéssel, azaz hőfejlődéssel kiváltott koagulációval ezt az eljárást nagyobb műtéteknél használják. Bizonyos kísérletekben éppen az a fontos, hogy a véralvadás ne következzen be. A levett vagy a vérnyomásmérı kanülbe jutott vér megalvadását vagy a Ca 2+ -ionokat lekötő citrát, vagy a fiziológiás véralvadásgátló heparin segítségével akadályozzuk meg. e) Preparálás. A vizsgálni kívánt területet feltárjuk, azaz a környező szöveteket szétválasztjuk, esetleg eltávolítjuk. Erekkel dúsan ellátott területeket két lekötés között metszünk ki, és lekötéseket alkalmazunk a kiemelendő szerv nagyobb erein is (pl. a szíven). Azokat az ereket, amelyekbe kanült vezetünk, és azokat az idegeket, amelyekre ingerlőt vagy regisztrálót helyezünk, a körülöttük levő kötőszövetes hártyáktól is meg kell tisztítani. A kipreparált részt ha szükséges fonalra vesszük; ezzel tudjuk lekötni, illetve a továbbiakban kiemelni. A kanült, illetve az elektródokat fonallal rögzítjük úgy, hogy azok ne mozdulhassanak el, de az adott szervet se csavarják vagy törjék meg. Ha több eszközt kell ugyanabban az állatban elhelyezni, a sorrendet előre tervezzük meg úgy, hogy a már elhelyezett eszközök az újabbakkal végzett munkát ne zavarják. Célszerű a legkényesebb műveletet (pl. a nyaki ütőér kanülözését) a végére hagyni. Szükség esetén a kanült vagy elektródot a környező kötőszövethez egy öltéssel hozzáerősíthetjük. f) Sebzárás; varratok és kötések. Még akut műtétekben is szükség lehet a sebek zárására, pl. a hasüregi hőmérséklet megőrzése érdekében. Az izmot és a zsigereket tovafutó varrattal, hengeres tűvel, a bőrt egyszerű öltésekkel és vágótűvel szokás varrni. Ez utóbbi akkor is tart, ha krónikus műtét után egyet-kettőt az állat kirág vagy a varrat kilökődik. A varrásnál mindig kettős csomót vagy sebészcsomót kössünk, a szimpla csomó kibomlik. Belső szerveket duplanullás, izmot nullás vagy egyes, bőrt ennél vastagabb fonallal varrjunk. Lekötéshez, kanülök rögzítéséhez vastagabb fonalak alkalmasak. Varráskor a szöveteket csipesszel emeljük meg, így könnyebb varrni. g) Utókezelés. Krónikus műtét után az állatot meleg helyre tesszük és letakarjuk, amíg felébred. Megfelelő antibiotikum vagy egyéb gyógyszer adagolását szükség szerint végezzük. Ügyeljünk arra, hogy a műtött állat tápláléka az első napokban csak könnyen emészthető ételekből (pl. tejbe áztatott kenyér) álljon, és csak fokozatosan szoktassuk vissza a normális táplálékra.

LABORATÓRIUMI MŰKÖDTETÉSI REND

LABORATÓRIUMI MŰKÖDTETÉSI REND D O M B Ó V Á R I A P Á CZAI CSERE J ÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola és Kollégium TERMÉSZETTUDOMÁNYOS LABORATÓRIUMA LABORATÓRIUMI MŰKÖDTETÉSI REND Működési

Részletesebben

ÉLETTANI GYAKORLATOK

ÉLETTANI GYAKORLATOK ÉLETTANI GYAKORLATOK Készítette az ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék munkaközössége A jegyzet szerzői Bárdos György, Détári László, Hajnik Tünde, Kiss János, Schlett Katalin, Tárnok Krisztián, Tóth

Részletesebben

ÉLETTANI GYAKORLATOK

ÉLETTANI GYAKORLATOK ÉLETTANI GYAKORLATOK Készítette az ELTE, Élettani és Neurobiológiai Tanszék munkaközössége Bárdos György Détári László Hajnik Tünde Kiss János Schlett Katalin Tárnok Krisztián Tóth Attila Világi Ildikó

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet B Modul Gyakorlati Orvosi Alapismeretek B1-2 MODUL feszülés alatti csomózás csomózás a mélyben több rétegű sebzárás B3-4 MODUL katéterezés, szondázás tokos képletek eltávolítása

Részletesebben

INJEKCIÓS TECHNIKÁK, PERIFÉRIÁS VÉNABIZTOSÍTÁS INJECTION TECHNIQUES, SECURING PERIPHERAL VENOUS ACCESS

INJEKCIÓS TECHNIKÁK, PERIFÉRIÁS VÉNABIZTOSÍTÁS INJECTION TECHNIQUES, SECURING PERIPHERAL VENOUS ACCESS INJEKCIÓS TECHNIKÁK, PERIFÉRIÁS VÉNABIZTOSÍTÁS INJECTION TECHNIQUES, SECURING PERIPHERAL VENOUS ACCESS Injekciózás Injection Gyógyszeres kezelést injekció formájában akkor alkalmazunk, ha 1/ a gyógyszert

Részletesebben

C Modul Haladó orvosi eljárások

C Modul Haladó orvosi eljárások Sebészeti Műtéttani Intézet C Modul Haladó orvosi eljárások C1-2 MODUL Kisműtétek. Haladó szövetegyesítés C3-4 MODUL Nagyműtét a gyakorlatban Hasi drenázs: diagnosztikus és terápiás hasűri mosás Laparotomia

Részletesebben

A B C D 1. ábra. Béka ideg-izom preparátum készítése

A B C D 1. ábra. Béka ideg-izom preparátum készítése III. Idegi alapjelenségek. A perifériás idegrendszer élettana. 1. Preparátumok készítése A. Béka ideg-izom preparátum készítése A békát altatás után dekapitáljuk, gerincvelejét elroncsoljuk, majd hosszanti

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG 64220 S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ Forgalmazó: Hauser Magyarország Kft. 2040 Budaörs, Baross u. 89 Email: info@hauser.eu HILG 64220 S 2 HU TARTALOMJEGYZÉK 1. Fontos tudnivalók,

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet. Sebészeti Műtéttan A2. gyakorlati modul

Sebészeti Műtéttani Intézet. Sebészeti Műtéttan A2. gyakorlati modul Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A2. gyakorlati modul Sebészeti Műtéttan gyakorlatok A1. MODUL - Az aszepsis és a sebész Bemosakodás, beöltözés; A műtőbeli mozgás gyakorlása; Ismerkedés a

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján. I A gyártó és a termék

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján. I A gyártó és a termék Oldal 1/ 5 Kerr Italia SpA BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján Termék neve: Temp Bond NE akcelerátor I A gyártó és a termék Vizsgálatok időpontja: 2003 Március Gyártó neve: Kerr Italia

Részletesebben

Hogy zajlik a HIV szűrés?

Hogy zajlik a HIV szűrés? a HIV szűrés? Cikk: A hozzászóláshoz be kell jelentkezni 341 olvasás Hogy zajlik A folyamat a legtöbb HIV szűrőállomáson hasonló, de a személyes megjelenés előtt tájékozódjon telefonon vagy e-mail-ben.

Részletesebben

A 035/14 referencia számú FELASA kurzus során megszerzendő képességek

A 035/14 referencia számú FELASA kurzus során megszerzendő képességek SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM UNIVERSITY OF SZEGED ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR SCHOOL OF MEDICINE Sebészeti Műtéttani Intézet Institute of Surgical Research E-mail: office.expsur@med.u-szeged.hu web: http://web.szote.u-szeged.hu/expsur/

Részletesebben

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6 Fizika 8. osztály 1 Fizika 8. osztály Tartalom 1. Elektrosztatika I.............................................................. 2 2. Elektrosztatika II.............................................................

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2006.01.26. Oldal:1/5 Verzió: 1 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Veszély esetén hívható: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre utca

Részletesebben

Az anyagok változásai 7. osztály

Az anyagok változásai 7. osztály Az anyagok változásai 7. osztály Elméleti háttér: Hevítés hatására a jég megolvad, a víz forr. Hűtés hatására a vízpára lecsapódik, a keletkezett víz megfagy. Ha az anyagok halmazszerkezetében történnek

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A5. gyakorlati modul A1. MODUL - Az aszepszis és a sebész A2. MODUL - A sebészi instrumentárium A3. MODUL Műtétek A4. MODUL Műtétek, vérzések A5. MODUL Sebek

Részletesebben

H Hódmezõvásárhely Garzó I. u. 3.

H Hódmezõvásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2008.04.16 Oldal:1/5 Verzió: 2 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Monolite Trade Kft. Cím: 6800 Hódmezõvásárhely, Garzó Imre utca 3. Telefon: 62/ 241-239 Fax: 62/ 242-238

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés:

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés: III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás, a címke és a betegtájékoztató a referál eljárás eredménye. Lehetséges,

Részletesebben

BALESETVÉDELMI OKTATÁS

BALESETVÉDELMI OKTATÁS BALESETVÉDELMI OKTATÁS Villamos baleset = áramütés Mikor az ember az áramkörbe kapcsolódik Villamos balesetek okai Balesetes hibája 42% Szabálytalan berendezés 23% Más személy hibája 17% Szerkezeti hiba

Részletesebben

Fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia

Fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia Fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia Dr. Érces Dániel Sebészeti Műtéttani Intézet 2013-2014. I. félév TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 projekt A fájdalom : A fájdalom fogalma: : egy

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó részeiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó részeiben szükséges módosítások III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó részeiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes

Részletesebben

Gyógyszerbeviteli utak, fecskendők, tűk. A helyi érzéstelenítés alapelvei. A helyi érzéstelenítés geometriája.

Gyógyszerbeviteli utak, fecskendők, tűk. A helyi érzéstelenítés alapelvei. A helyi érzéstelenítés geometriája. Gyógyszerbeviteli utak, fecskendők, tűk. A helyi érzéstelenítés alapelvei. A helyi érzéstelenítés geometriája. Arc,- Állcsont,- Szájsebészeti és Fogászati Klinika 2014 Az érzéstelenítés a fogászati és

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK!

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! Az elvégzett műtéti beavatkozást követően közvetlenül, Ön (Önök gyermeke) az intenzív terápiás osztályon kerül elhelyezésre. Szükséges, hogy a műtét előtt ismeretet szerezzen

Részletesebben

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK!

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! Az elvégzett műtéti beavatkozást követően közvetlenül, Ön (Önök gyermeke) az intenzív terápiás osztályon kerül elhelyezésre. Szükséges, hogy a műtét előtt ismeretet szerezzen

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE:

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: BIZTONSÁGI ADATLAP MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: A készítmény típusa: légyirtószer A készítmény megnevezése: MUSKILL kenhető légyirtószer Gyártó és forgalmazó: METATOX Peszticid Gyártó

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet B Modul Gyakorlati orvosi alapismeretek B1-2 MODUL feszülés alatti csomózás csomózás a mélyben több rétegű sebzárás B3-4 MODUL Kisműtétek - helyi érzéstelenítésben Lumenes szervek

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtó

Részletesebben

Biztonsági adatlap CMA. kalcium- magnézium- acetát. oldat. Kiadás dátuma: 2013. június 5. 1137 Budapest, Szent István krt. 2. fax: +36 1 209 0067

Biztonsági adatlap CMA. kalcium- magnézium- acetát. oldat. Kiadás dátuma: 2013. június 5. 1137 Budapest, Szent István krt. 2. fax: +36 1 209 0067 Biztonsági adatlap CMA kalcium- magnézium- acetát oldat Kiadás dátuma: 2013. június 5. A készítmény és a vállalat azonosítása Készítmény megnevezése: kalcium- magnézium- acetát oldat Gyártó: Unichem Kft.

Részletesebben

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT B HANGYAIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE 2. ÖSSZETÉTEL

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT B HANGYAIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE 2. ÖSSZETÉTEL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT B HANGYAIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: A készítmény megnevezése:

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó/forgalmazó: Felelős személy: BradoDerm Soft műtéti kézfertőtlenítő szer műtéti kézfertőtlenítő szer Florin

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 50-06/1 Vegyipari munkavédelem, környezetvédelem, tűzvédelem és biztonságtechnika Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

SE-33 TENS mikroprocesszoros ingeráram-készülék...a legújabb fejlesztés eredménye

SE-33 TENS mikroprocesszoros ingeráram-készülék...a legújabb fejlesztés eredménye SE-33 TENS mikroprocesszoros ingeráram-készülék...a legújabb fejlesztés eredménye Használati útmutató és jótállási jegy 0120 Gyártási szám:........................... Eladás kelte:..............................................

Részletesebben

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4 Földrajz 6. osztály 1 Földrajz 6. osztály Tartalom 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai..................................... 2 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai.......................................

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2007. december 11 Felülvizsgálat időpontja: 2013. július 5. Verziószám: 2

Elkészítés időpontja: 2007. december 11 Felülvizsgálat időpontja: 2013. július 5. Verziószám: 2 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Festék hígító

Részletesebben

SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE

SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE A DR CSAVARIMPLANTÁTUMOK KÉTSZAKASZOS MŰTÉTI MÓDSZERREL VÉGZETT BEÜLTETÉSE A kétszakaszos műtéti módszert akkor alkalmazzuk, ha biztosítani akarjuk

Részletesebben

KENYÉRPIRÍTÓ R-210. Használati útmutató. Kenyérpirító R-210

KENYÉRPIRÍTÓ R-210. Használati útmutató. Kenyérpirító R-210 Használati útmutató KENYÉRPIRÍTÓ R-210 Mielőtt a készüléket használatba venné, kérjük, hogy az alábbi használati utasítással részletesen ismerkedjen meg. Az elektromos készüléket a jelen útmutató utasításai

Részletesebben

AB GENERATOR Termék száma: 1515. Használati utasítás

AB GENERATOR Termék száma: 1515. Használati utasítás AB GENERATOR Termék száma: 1515 Használati utasítás Fontos: olvassa el figyelmesen a használati leírást, mielőtt használatba venné ezt a terméket. Fontos biztonsági figyelmeztetések 1. Maximális terhelhetőség:

Részletesebben

Etanolos kandalló

Etanolos kandalló Etanolos kandalló 10032147 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást..

Részletesebben

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata...

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata... Biológia 5. osztály 1 Biológia 5. osztály Tartalom 1. Lágyszárú növények vizsgálata................................................. 2 2. A sztereomikroszkóp használata, működése......................................

Részletesebben

Használati- és kezelési útmutató

Használati- és kezelési útmutató Használati- és kezelési útmutató HU Használati- és kezelési útmutató Tisztelt Vásárló! Örülünk, hogy a Telmex-Nowy Styl Zrt. székeinek vásárlása által megtisztelte cégünket bizalmával. A szakértelem, a

Részletesebben

Post-experimental management: humane endpoints, euthanasia. Dániel Érces

Post-experimental management: humane endpoints, euthanasia. Dániel Érces Reference number: 035/14 UNIVERSITY OF SZEGED, Institute of Surgical Research Animal experiments theory and practice C level SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, Sebészeti Műtéttani Intézet Az állatkísérletek elmélete

Részletesebben

*1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása:

*1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/14 FF CIP S BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH) és a 2015/830/EU rendelettel A kiállítás kelte: 2010.12.06. *1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

RIZSFŐZŐ RC-12. Használati útmutató. Rizsfőző RC-12

RIZSFŐZŐ RC-12. Használati útmutató. Rizsfőző RC-12 Használati útmutató RIZSFŐZŐ RC-12 Mielőtt a készüléket használatba venné, kérjük, hogy az alábbi használati utasítással részletesen ismerkedjen meg. Az elektromos készüléket a jelen útmutató utasításai

Részletesebben

Ne használja a terméket az alábbi területeken. (Balesetet, üzemzavart okozhatnak) Olyan közvetlen veszélyes szituációt jelez, melyben a

Ne használja a terméket az alábbi területeken. (Balesetet, üzemzavart okozhatnak) Olyan közvetlen veszélyes szituációt jelez, melyben a kárt okozhat. Tilos Tilos "Tilos a termék szétszedése""tilos a terméket nedves területen használni" "Nedves kézzel használni tilos" Olyan közvetlen veszélyes szituációt jelez, melyben

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Forgalmazó: Felelős személy: SANA lábápoló spray láb ápolása, frissítése Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt.

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 1. A készítmény neve 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása 1.1. Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 950310 MANNOL

Részletesebben

D-pH csökkentő-f -- Verzió: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP. (az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint)

D-pH csökkentő-f -- Verzió: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP. (az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint) 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosítók Kereskedelmi elnevezés: D-PH CSÖKKENTŐ-F A keverék/anyag neve: KÉNSAV 30-33% Termékkód/egyedi azonosítók: CAS szám: 7664-93-9

Részletesebben

10-20-36/37/38-51/53 Etilbenzol 100-41-4 202-849-4-1-3 F, Xn 11-20

10-20-36/37/38-51/53 Etilbenzol 100-41-4 202-849-4-1-3 F, Xn 11-20 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 1831 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe: festék fémfelületre.

Részletesebben

COOPEX B TETŰIRTÓ POROZÓSZER

COOPEX B TETŰIRTÓ POROZÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP COOPEX B TETŰIRTÓ POROZÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: használatra kész, ember

Részletesebben

Kozmetikai tükör Használati útmutató

Kozmetikai tükör Használati útmutató Kozmetikai tükör Használati útmutató HU A termék első használatba vétele előtt olvassa el a használati útmutatót, akkor is, ha hasonló termék használatát már ismeri. A kozmetikai tükröt csak a használati

Részletesebben

Méréstechnika. Hőmérséklet mérése

Méréstechnika. Hőmérséklet mérése Méréstechnika Hőmérséklet mérése Hőmérséklet: A hőmérséklet a termikus kölcsönhatáshoz tartozó állapotjelző. A hőmérséklet azt jelzi, hogy egy test hőtartalma milyen szintű. Amennyiben két eltérő hőmérsékletű

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

Hőkezelés az élelmiszeriparban

Hőkezelés az élelmiszeriparban Hőkezelés az élelmiszeriparban A HŐKEZELÉS CÉLJAI A sejtközi gázok eltávolítása, gyümölcsök és zöldségek húzatása Fagyasztás előtt, kellemes íz kialakítása, főtt állomány, enzim bénítás, előfőzés Gyümölcs

Részletesebben

Használati- és kezelési útmutató

Használati- és kezelési útmutató Használati- és kezelési útmutató HU Használati és kezelési útmutató Tisztelt Vásárló! Örülünk, hogy a Telmex-Nowy Styl Zrt. bútorainak vásárlása által megtisztelte cégünket bizalmával. A szakértelem, a

Részletesebben

1.) A keverék és a vállalat azonosítása:

1.) A keverék és a vállalat azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/10 HC-DPE BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével A kiállítás kelte: 2001.12.11. 1.) A keverék és a vállalat azonosítása: 1.1. Keverék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAPOT

BIZTONSÁGI ADATLAPOT Oldal 1 -től 7 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállakozás azonosítása Anyag-csoport : Az anyag vagy a készítmény azonosítása Motorolaj Motor Oil SAE 15W-40 (S-SDB) Engine oil SAE 15W-40 (S-SDB) Huile

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó/forgalmazó: Felelős személy: BRADOGÉL higiénés kézfertőtlenítőszer higiénés kézfertőtlenítőszer Florin

Részletesebben

PROTECT-B PUMPÁS KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIASZTÓ AEROSZOL

PROTECT-B PUMPÁS KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIASZTÓ AEROSZOL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B PUMPÁS KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIASZTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa:

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. Jogszabályi változás esetén a vizsgaszervező aktualizálja a mellékleteket.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. Jogszabályi változás esetén a vizsgaszervező aktualizálja a mellékleteket. A vizsgafeladat ismertetése: Ismerteti és munkatársainak bemutatja az laboratóriumi munka- és környezetvédelmi eljárásokat, eszközöket és azok használatát Ismerteti és munkatársainak bemutatja a kémiai

Részletesebben

EXLED-001 (HT-F62413A-10)

EXLED-001 (HT-F62413A-10) LED VILÁGÍTÁS Biztonsági előírások és használati utasítás EXLED-001 (HT-F62413A-10) Köszönjük, hogy ezt a terméket választotta. Kérjük, üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa át ezt a használati utasítást

Részletesebben

P-mondatok. P101 Orvosi tanácsadás esetén tartsa kéznél a termék edényét vagy címkéjét. P102 Gyermekektől elzárva tartandó.

P-mondatok.   P101 Orvosi tanácsadás esetén tartsa kéznél a termék edényét vagy címkéjét. P102 Gyermekektől elzárva tartandó. www.biztonsagiadatlap.hu P-mondatok P101 Orvosi tanácsadás esetén tartsa kéznél a termék edényét vagy címkéjét. P102 Gyermekektől elzárva tartandó. P103 Használat előtt olvassa el a címkén közölt információkat.

Részletesebben

H Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I u 3 Dátum: 20080716 Oldal:1/5 Verzió: 2 1 Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Veszély esetén hívható: WONDERCLEAN ZSÍRTALANÍTÓ

Részletesebben

REACH: R- és S-mondatok. A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R-mondatok:

REACH: R- és S-mondatok. A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R-mondatok: REACH: R- és S-mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R-mondatok: R 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes R 2 Ütés, súrlódás, tűz vagy más gyújtóforrás robbanást R 3 Ütés, súrlódás,

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Vérteschem Plus KFT. 2800,Tatabánya, Búzavirág út 7. Tel/Fax.:34/425-836 Biztonsági Adatlap Hypo

Vérteschem Plus KFT. 2800,Tatabánya, Búzavirág út 7. Tel/Fax.:34/425-836 Biztonsági Adatlap Hypo Frissítve a forgalmazó által: 2009. 04. 14. 2010. 10. 15. Vérteschem Plus KFT. 1. ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA 1.1. Készítménynév: Nátrium-hipoklorit oldat Márkanév: Háztartási 1.2.

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP B 5 CS

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP B 5 CS BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: mikrokapszulázott rovarirtó koncentrátum A készítmény

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Oldal:1/5 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó, forgalmazó cég: Cím: Telefon/Fax:: Sürgősségi telefon: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre utca 3. +36/62-241-239 Egészségügyi

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 1. A készítmény neve 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása 1.1. Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 896717 MANNOL

Részletesebben

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007.

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. --- 2 --- Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2 A szabályzat

Részletesebben

1.) *Szakasz: Az anyag/keverék és a társaság/vállalkozás azonosítása:

1.) *Szakasz: Az anyag/keverék és a társaság/vállalkozás azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/14 Calc Forte 100 BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével és a 453/2010/EU rendelettel A kiállítás kelte: 2011.05.02. 1.) *Szakasz:

Részletesebben

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata Bevezetés Jelen szabályzat a BME Tűz- és Munkavédelmi szabályzatainak (MvSz) kiegészítéseként szolgál azzal a céllal, hogy a tanszéken felmerülő

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A6. gyakorlati modul A1. MODUL - Az aszepszis és a sebész A2. MODUL - A sebészi instrumentárium A3. MODUL Műtétek A4. MODUL Műtétek, vérzések A5. MODUL Sebek

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

PROTECT -B HÁZTARTÁSI POROZÓSZER

PROTECT -B HÁZTARTÁSI POROZÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT -B HÁZTARTÁSI POROZÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag és készítmény azonosítása: A készítmény típusa: inszekticid tartalmú

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: Stylish hajhab extra erős Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. 6725 Szeged Kenyérgyári

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2008. 09. 09. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 01. Verziószám: 3

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2008. 09. 09. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 01. Verziószám: 3 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Zsírtalanító,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2007. november 13. Felülvizsgálat időpontja: - 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2007. november 13. Felülvizsgálat időpontja: - 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: DR. BECKMANN ROZSDAMENTES ACÉL TISZTÍTÓ SPRAY Termék kód: - 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): magáncélú

Részletesebben

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével ERGONÓMIA 5.1 Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével Tárgyszavak: ergonómia; egészségvédelem; szerszám; tervezés; káros hatás; kézvédelem; rezgésvédelem; védőfelszerelés.

Részletesebben

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el!

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! Használati utasítás Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! 1 A készülék adatai Teljesítmény: 600 W Átmérő: 13,5 cm Tartály nélküli magasság:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2002 Felülvizsgálat dátuma: 2009-09-01 Változat száma: 1. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény

Részletesebben

A 453/2010 EK, a 1907/2006 EK (REACH) és a 1272/2008 EK rendeletek (CLP- GHS) szerint. 1. Anyagmegnevezés, gyártó és forgalmazó megnevezése

A 453/2010 EK, a 1907/2006 EK (REACH) és a 1272/2008 EK rendeletek (CLP- GHS) szerint. 1. Anyagmegnevezés, gyártó és forgalmazó megnevezése Biztonsági adatlap A 453/2010 EK, a 1907/2006 EK (REACH) és a 1272/2008 EK rendeletek (CLP- GHS) szerint. A készítés dátuma: 2017. június 23. 1. Anyagmegnevezés, gyártó és forgalmazó megnevezése Termék

Részletesebben

AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa

AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa használati útmutató általános biztonsági tudnivalók 1. Mielőtt a hálózati áramkörhöz csatlakoztatjuk a ventilátort, szakítsuk meg az áramkört a központi biztosítékszekrényben

Részletesebben

3. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓ Összetétel: benzines, olajos, szappanos vizes emulzió. EINECSszám Osztályozása H mondatok százalék

3. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓ Összetétel: benzines, olajos, szappanos vizes emulzió. EINECSszám Osztályozása H mondatok százalék A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: B-13120069 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. Azonosított

Részletesebben

1.) *Szakasz: Az anyag/keverék és a társaság/vállalkozás azonosítása:

1.) *Szakasz: Az anyag/keverék és a társaság/vállalkozás azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/14 Chemind CleanOil BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével és a 453/2010/EU rendelettel A kiállítás kelte: 2014.03.31. 1.) *Szakasz:

Részletesebben

Padlóbevonatok. Padlóbevonatok. ápolása Útmutató. Tudatosan építeni.

Padlóbevonatok. Padlóbevonatok. ápolása Útmutató. Tudatosan építeni. Padlóbevonatok Padlóbevonatok ápolása Útmutató Tudatosan építeni. Általános tudnivalók A kiadványban megjelenő adatok, ábrák, műszaki leírások és rajzok általános példákat és az azokra vonatkozó részleteket

Részletesebben

2005. április 14.-ei kiadás 1 oldal 5oldalból. Felvilágosítást adó terület: Minőségbiztosítási és alkalmazástechnikai osztály

2005. április 14.-ei kiadás 1 oldal 5oldalból. Felvilágosítást adó terület: Minőségbiztosítási és alkalmazástechnikai osztály 2005 április 14-ei kiadás 1 oldal 5oldalból 1) Anyag- /gyártási-és cégmegjelölés Adatok a termékről: Cikkszám: 28342 Termék megnevezés: Szállító: Südsalz GmbH Salzgrund 67 74076 Heilbronn Tel: 0049/ 71316494-0

Részletesebben

TRON SZŐNYEG-, KÁRPITTISZTÍTÓ GÉPEK LAVATRON 20 LAVATRON 30 LAVATRON 70

TRON SZŐNYEG-, KÁRPITTISZTÍTÓ GÉPEK LAVATRON 20 LAVATRON 30 LAVATRON 70 TRON SZŐNYEG-, KÁRPITTISZTÍTÓ GÉPEK LAVATRON 20 LAVATRON 30 LAVATRON 70 Kedves vásárlónk, ma kitűnően választott. Az ön porszívója az ECO-TRON tapasztalatai alapján készült. Az ECO-TRON- nak vezető szerepe

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2010. november 29. Felülvizsgálat időpontja: 2014. június 18. Verziószám: 2

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2010. november 29. Felülvizsgálat időpontja: 2014. június 18. Verziószám: 2 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító CAS-szám: 7790-94-5 EU-szám: 232-234-6 Index-szám: 016-017-01 REACH-regisztrációs szám: 01-2119454163-45-0001

Részletesebben