Lakosságvédelmi feladatok Egyéni védelem

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Lakosságvédelmi feladatok Egyéni védelem"

Átírás

1 Közbiztonsági referensek képzése Lakosságvédelmi feladatok Egyéni védelem

2 A lakosság g védelme v két k t alapvető csoportba sorolható: Egyéni védelem Csoportos (kollektív) védelem Egyéni védelem (személyi védelem) Legtöbbször elzárkózással valósul meg, védőeszközzel történő ellátás útján történik Csoportos védelem: helyi védelem (óvóhely, elzárkózás ) távolsági védelem (kimenekítés, kitelepítés, befogadóhelyen történő átmeneti elhelyezés)

3 Egyéni védelem Egyéni védelem nem más, mint személyi védelem. Akkor van rá szükség, ha a lakosság életét, testi épségét olyan hatások veszélyeztetik, melyek ellen szükséges valamilyen szervezett módon védekezni.

4 Az egyéni védelmet biztosíthatjuk különböző védőeszközök használatával attól függően, hogy mi ellen akarjuk megvédeni magunkat és másokat. Másik védekezési mód az elzárkózás. Ez lehet otthon, vagy védett helyen (pl. ipari balesetek, veszélyes anyag kiáramlása esetén azonnal a lakosok otthonaiban, illetve ha van, életvédelmi létesítmények igénybe vételével).

5 Az egyéni védelem többek között a mindenkori helyzet sajátosságainak megfelelően kiválasztott szűrő-, illetve szigetelő típusú légzésvédő-eszközökkel, bőrvédő eszközökkel, szükségvédőeszközökkel oldható meg. Olyan ipari balesetek, robbanások, stb. esetén, amikor az emberi életre veszélyes, káros anyagok kerülnek a levegőbe, védekezni kell a veszélyeztető hatások ellen. Ehhez különböző eszközöket használhatunk attól függően, hogy mi ellen akarjuk megvédeni önmagunkat és másokat. Egyéni védőeszköz: az emberi szervezetet károsító veszélyes és radioaktív anyagok hatásai, valamint a fizikai veszélyforrások elleni védelemre szolgáló eszköz.

6 Lakosságvédelem I. Egyéni védőeszkv eszközök k csoportosítása sa Légzésvédő eszközök: - szűrő típusú Bőrvédő eszközök: - szigetelő típusú - szűrő típusú - szigetelő típusú Egyéb védőeszközök: - védősisak, védőszemüveg, fülvédő stb.

7 Légzésvédő eszközök Megakadályozzák, hogy a biológiailag káros aerosolok, gázok a légutakon keresztül a szervezetbe jussanak.

8 Szűrő típusú légzésvédő eszközök k (gázálarcok) a környező levegőből megszűri a szervezetet károsító anyagokat és az un. légcsatlakozón át eljuttatja a használójához. Főbb típusait pusai: 1. Polgári védelmi keretálarc - az álarctest belső oldalán gumiréteggel impregnált, tábori zöld sátorszövet - kerek szemüvegek - fejhez rögzítő csatlakozók, nyakszalag

9 - Csapatgázálarc (sisakálarc) - az egész fejre ráfeszülő szürke gumitest - kerek szemüvegek - CM-4 keretálarc - álarctest sárgászöld gumi - lekerekített háromszög alakú szemüvegek - belső álarc - beszédviteli membrán - Biomaszk (keretálarc) - neoprén vagy szilikon gumi álarctest - panoráma látómező - beszédviteli membrán - univerzális méret, minden arcformához

10 - Menekülő kámzsa - fejmérettől, hajzattól függetlenül biztosítja a légutak, fej, nyak, együttes védelmét - vegyszerálló, belső oldalán pamutanyagú kámzsa - panoráma látómező - belső, gumi félálarc A gázálarcok vegyibaleset közvetlen bekövetkezési helyén, vagy oxigénhiányos (barlang, pince) helyen nem alkalmazhatók.

11

12 BIOMASZK MENEKÜLŐ KÁMZSA

13 Lakosságvédelem. Szűrőbetétek

14 Lakosságvédelem.

15 Szűrőbetétek fajtái

16

17 Szigetelő típusú légzésvédő eszközök Szigetelő típusú légzésvédő eszközök használata a környezeti levegőtől független. A légzéshez szükséges levegőt palackból, vagy zárt körfolyamat által biztosítja használójának (pl.:oxigén fejlesztő készülék, sűrített levegős készülék).

18 Típusai 1. ZÁRT Z RENDSZERŰ: a kilélegzett levegő megfelelő kezelése (tisztítás, oxigén dúsítás) után, újra belélegezhetővé válik. A) OXIGÉNFEJLESZTŐ (PEROXIDOS) KÉSZÜLÉK: a légzéshez szükséges oxigént kémiai reakció útján állítják elő. A regeneráló szelencében elhelyezett peroxidból a kilélegzett levegőben lévő széndioxid és vízgőz hatására oxigén szabadul fel. A gázkeverék ezután a légzőzsákba jut. Belégzéskor a gázkeverék másodlagosan visszakerül a regeneráló szelencébe, ahol megtisztul a széndioxidtól, és a légzéscsatlakozón keresztül a légzőszervekbe jut.

19 B) SŰRÍTETT OXIGÉNES KÉSZÜLÉK: A légzési levegő zárt körfolyamatban a légtisztítón keresztül átáramlik, ahol a kilélegzett levegő széndioxid vízgőz tartalma megkötődik. A légzés során elhasznált oxigén a készülék palackjából pótlódik és így kerül be újra a légzéscsatlakozón keresztül a légutakba.

20 2. NYITOTT RENDSZERŰ: a kilélegzett levegő a környező légtérbe távozik A) SŰRÍTETT LEVEGŐS KÉSZÜLÉKEK: A sűrített levegős légzőkészülék működésekor a palackban tárolt nagynyomású levegő reduktoron keresztül jut a légzéscsatlakozóba, onnan pedig a légutakba. A kilélegzett levegő szelepen át jut a külső környezetbe. A légzőkészülék álarca a beleszerelt belső maszkkal együtt, gumiból készült, a látómezőt ívelt plexi biztosítja. Az álarcba a száj elé rádiómikrofon szerelhető. A holtteret a beépített belső álarc minimálisra csökkenti. Belégzéskor a levegő a tüdő-automatából áramlik, a plexi belső felületén a páralecsapódást meggátolja, majd a belső maszkba jutva a légutakba kerül.

21 B) NYOMÓLEVEGŐS KÉSZÜLÉK: A nyomólevegős légzésvédő készülék a légzéshez szükséges levegőt tápforrásból, túlnyomásos tömlőn keresztül jutatja a légzéscsatlakozóba. A helyváltoztatás így a levegő tömlőtől függően korlátozott. Olyan munkahelyeken alkalmazzák e típust, ahol a feladatvégzés folyamatosan szennyezett, vagy oxigénhiányos légtérben történik.

22 C) FRISSLEVEGŐS KÉSZÜLÉK: A frisslevegős légzésvédő készülék a környezeti levegőtől független, korlátozott helyváltoztatásra alkalmas légzésvédő eszköz. A levegőellátás tiszta légtérből tömlőn keresztül történik. Alkalmazási területe megegyezik az előző típuséval.

23 A légzl gzésvédő eszközök k hatásai az emberi szervezetre A légzésvédők megbízhatóan védik az ember légzőszerveit a káros anyagoktól, de negatív hatással is vannak a szervezetre, mert csökken a viselő teherbíró képessége és munkaképessége. Több szerv élettani folyamata megváltozik : Megnövekszik a vérnyomás Felgyorsul a pulzus A légzés nehézkessé vélik Befolyásolja az idegrendszer működését

24 Bőrvédő eszközök Bőrvédő eszközök: Olyan eszközök, amelyek védik a ruházatot és a bőrt a szervezetre veszélyes anyagok hatásai ellen. PL: védőruhák, köpenyek, gázvédő ruhák

25 Szűrő típusú bőrvédő eszközök Impregnált, sűrűszövésű vászon anyaga a porokat kiszűri, véd a sugárzó, mérgező, fertőző (toxikus) aerosolokkal szemben (magasabb szennyezettségi koncentrációnál csak rövid ideig). Főbb típusait pusai: A) VÉDŐ MUNKARUHA - sűrűszövésű, szürke színű, vízlepergető anyagú, csuklyás ingzubbony, kertésznadrág kettős záróvonalakkal, műanyag védőcsizma és védőkesztyű B) TRIFORM VÉDŐRUHA - sűrűszövésű, kékes-szürke, kívül impregnált anyag, a külső és a bélésanyag két szivacsrétegbe ágyazott aktív szénszálréteget fog közre, derékon rögzített nadrág, ingblúz kettős záróvonalakkal, tépőzárral, kivehető alsó, és felső téli bélés, műanyag védőcsizma és védőkesztyű

26 Szigetelő típusú bőrvédő eszközök Kívülről, belülről átjárhatatlan anyagú, sűrűszövésű vászon vagy műanyag, más műanyaggal ( oppanol) bevonva, vegyi anyag cseppeknek órákig, napokig ellenáll. Főbb típusait pusai: A) VÉDŐRUHA Oppanolozott vászon anyagú csuklyás ingzubbony és védőharisnyával egybeépített kertésznadrág, védőkesztyű, oldószerek és kőolajszármazékok károsítják

27 B) NEHÉZGÁZVÉDŐ RUHA: Ismeretlen, vagy különösen agresszív vegyi anyagok elleni védelmet biztosít. - nagyobb tömegű - sűrített levegős készülékekkel alkalmazzák - mindkét oldalán speciális műanyaggal, külső részén VITON réteggel bevont - két típus: - légzőkészülék a ruhán kívül - légzőkészülék a ruhán belül

28 Lakosságvédelem. NEHÉZGÁZVÉDŐ RUHA GV-2

29 B) NEHÉZGÁZVÉDŐ RUHA: Ismeretlen, vagy különösen agresszív vegyi anyagok elleni védelmet biztosít. - nagyobb tömegű - sűrített levegős készülékekkel alkalmazzák - mindkét oldalán speciális műanyaggal, külső részén VITON réteggel bevont - két típus: - légzőkészülék a ruhán kívül - légzőkészülék a ruhán belül

30 Csoportos védelem Helyi védelem (Helyszíni védelem): Elzárkóztatás Távolsági védelem: Kitelepítés Kimenekítés Kiürítés BEFOGADÁS (VISSZATELEPÍTÉS)

31 JELLEMZŐK Helyszíni védelem nem lehetséges: Kitelepítés: A veszély előre jelezhető, a lakosság kivonása tervezhető. Kimenekítés: Veszélyeztető esemény hatása már jelen van. (Kiürítés az anyagi és tárgyi javak területről történő kivonása) BEFOGADÁS VISSZATELEPÍTÉS

32 A kitelepítés megszervezése és végrehajtása kiterjed: a veszélyeztető esemény észlelésére, a lakosság védelmét szolgáló döntés meghozatalára, a lakosság riasztására és tájékoztatására, a végrehajtásba bevontak mozgósítására, a lakosság gyülekezési helyeken történő gyülekeztetésére, a veszélyeztetett területről a lakosság kiszállítására vagy önálló útba indítására, a kitelepült lakosság átmeneti befogadó helyeken történő befogadására.

33 Történhet településen belül, (ÖNBEFOGADÁS) megyén belül, megyén kívül A lakóhelyről történő kitelepítés során kitelepítési körzeteket és gyülekezési helyeket kell kijelölni és működtetni. Kitelepítési körzetenként több gyülekezési hely működhet.

34 A gyülekezési hely kialakítása során figyelembe kell venni: megközelíthetőségét, infrastruktúrával való ellátottságát, illetve annak kialakítási lehetőségét, a biztonságos személy- és járműközlekedés feltételeit. (Egyéni kitelepülők) Visszatartás: számbavételük, tájékoztatásuk, létszámuk megállapításáig tarthatók vissza EÁP

35 Nyilvántartások a gyülekezési helyről kitelepült lakosság lakónyilvántartás szerinti névjegyzéke, helyszínen történt bejelentések, nyilvántartás az útbaindítás idejéről és módjáról, nyilvántartás a más településre, illetve a nem befogadóhelyre távozókról. (Fontos a rendőri jelenlét biztosítása)

36 A kitelepítés lépései kitelepülők körének meghatározása, az érintett lakosság, intézmények, gazdálkodó szervezetek, szállító eszközök riasztása,, rendkívüli forgalomszabályozás kialakítása és a kitelepülési útvonalak megjelölése, a lakosság tájékoztatása a kitelepítés rendjéről, az elrendelés módjáról, magatartási szabályokról, a gyülekezési helyek kijelölése, működtetése, az érkező külső erők, eszközök fogadását,

37 A kitelepítés lépései a lakosság gyülekezési helyekre irányítása a fekvőbetegek, önerőből kitelepülni képtelenek elszállításának megszervezését, a befogadók tájékoztatása, a visszamaradók nyilatkoztatásában, nyilvántartásba vételében, a hajléktalanok felkutatásában, (kötelező lakhelyelhagyás)

38 A kitelepítés lépései az elszállításra nem kerülő anyagi javak biztonságba helyezése, a folyamatos őrzés-védelem megszervezésében, a kitelepítettek vallási, felekezeti, lelki segélyszolgálati ellátása.

39 A helyi lakosok feladatai: az azonos háztartásban élő családtagok összegyűjtése, az állatállomány gyűjtőhelyre terelése vagy a háztól történő elszállítás előkészítése, a közművek főkapcsolóinak elzárása, nyílt láng és hőforrások (tüzek) eloltása, az ingatlan lezárása, a gyülekezési helyen történő jelentkezés, a veszélyeztetett terület utasításoknak megfelelő elhagyásáról.

40 VISSZATELEPÍTÉS KÖVETELMÉNYEI a közegészségügyi helyzet normalizálódott, járványveszély közegészségügyi hatóság igazolása szerint megszűnt, a helyi közművek, közműszolgáltatások helyreállítása megtörtént, a kitelepült személyek eredeti lakhelyén a lakhatási feltételek biztosítottak, a lakosság ellátása biztosított, a fedél nélkül maradtak átmeneti elhelyezésének, ellátásának feltételei biztosítottak, helyi közintézmények működési feltételei biztosítottak.

41 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

BEFOGADÁSA, VISSZATELEPÍTÉSE EGYÉNI VÉDŐESZKÖZÖKKEL TÖRTÉNŐ ELLÁTÁSA FELKÉSZÍTÉSE A BETARTANDÓ MAGATARTÁSI SZABÁLYOKRA

BEFOGADÁSA, VISSZATELEPÍTÉSE EGYÉNI VÉDŐESZKÖZÖKKEL TÖRTÉNŐ ELLÁTÁSA FELKÉSZÍTÉSE A BETARTANDÓ MAGATARTÁSI SZABÁLYOKRA III/3. LAKOSSÁGVÉDELMI ISMERETEK Egyéni és kollektív védelem elemei, lehetőségei. Helyi-és távolságvédelem módjai. A kitelepítés és befogadás helyi sajátosságai. Veszélyhelyzetben foganatosítható rendkívüli

Részletesebben

Légzésvédelemi eszközökre vonatkozó szabványok

Légzésvédelemi eszközökre vonatkozó szabványok Légzésvédelemi eszközökre vonatkozó szabványok Szabvány száma Szabvány címe MSZ EN 132:2000 Légzésvédők. Fogalom meghatározások és piktogramok MSZ EN 133:2003 Légzésvédők. Osztályozás MSZ EN 134:2000 Légzésvédők.

Részletesebben

Egyéni védőeszköz fogalma:

Egyéni védőeszköz fogalma: Védőeszközök Egyéni védőeszköz fogalma: Minden olyan berendezés és eszköz: Amely egy személy által viselhető, illetve hordható, és amely ezt a személyt egy vagy több olyan veszélytől óvja meg, amely a

Részletesebben

Jelmagyarázat Légzésvédő álarc Rejtett mandzsetta

Jelmagyarázat Légzésvédő álarc Rejtett mandzsetta Jelmagyarázat Légzésvédő álarc Rejtett mandzsetta Mechanikai Részecskeszűrő légzésvédő Kétkocsis cipzár Vágás elleni Gáz- és gőzszűrő légzésvédő Cipzáros gallér Vegyhatások elleni Háton körömig védő kesztyű

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

Lakosságvédelmi ismeretek

Lakosságvédelmi ismeretek Lakosságvédelmi ismeretek Tartalom Jogszabályok Fogalom meghatározások Lakosságvédelem Helyi védelem Távolsági védelem Kitelepítés, kimenekítés, befogadás Visszatelepítés Közrend, közbiztonság Jogszabályok

Részletesebben

Hegesztők légzésvédelme

Hegesztők légzésvédelme Hegesztők légzésvédelme Egyéni védőeszközök hegesztők légzésvédelméhez 2013.05.30. Hegesztők légzésvédelme 1 2 Légzésvédő EVE Védelem meghatározása Egyszer használatos, szőrı típusú félálarc Az OEL* 4

Részletesebben

A KATASZTRÓFA FOGALMA, FAJTÁI

A KATASZTRÓFA FOGALMA, FAJTÁI A KATASZTRÓFA FOGALMA, FAJTÁI A katasztrófa görög eredetű szó, fordulat, megsemmisülés, csapás, megrázó hirtelen esemény, az emberi élet, az anyagi javak, természeti értékek pusztulása. A "Katasztrófavédelmi

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE 2012.10.02. Mentés megszervezésének szabályozása. Jogszabályok, normatív intézkedések. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

Dávid lángálló, vegyszerálló, antisztatikus - védőruházat MSZ EN 13 034 VEGYSZERÁLLÓ

Dávid lángálló, vegyszerálló, antisztatikus - védőruházat MSZ EN 13 034 VEGYSZERÁLLÓ Dávid lángálló, vegyszerálló, antisztatikus - védőruházat MSZ EN ISO 11612 LÁNGÁLLÓ MSZ EN 13 034 VEGYSZERÁLLÓ MSZ EN 1149-5 ANTISZTATIKUS Melles nadrág : lva-mn-14-01 Kabát : lva-k-14-02 Derekas nadrág

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Azokon a munkahelyeken,

Részletesebben

A megfelelő mentőeszközök kiválasztása ipari alkalmazásokhoz

A megfelelő mentőeszközök kiválasztása ipari alkalmazásokhoz Bild H 9.4 cm x W 27.53 cm A megfelelő mentőeszközök kiválasztása ipari alkalmazásokhoz Dräger Roadshow, 2013 Augusztus Workshop Menekülnöm kell! Bevezetés 2 24 I Bevezetés A menekülés definíciója A menekülést

Részletesebben

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar Mesics Zoltán tű. alezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály Seveso Szakértői Csoport 2012. II. félévi értekezlete Inárcs, 2012. november 8-9.

Részletesebben

Új munkabiztonsági szabályok hatásai a kivitelezői tevékenységre. Ládi András

Új munkabiztonsági szabályok hatásai a kivitelezői tevékenységre. Ládi András Új munkabiztonsági szabályok hatásai a kivitelezői tevékenységre Ládi András A változások érintik: az állványozás folyamatát, csődugós hegesztést, elektronikus engedélyre történő kézi ráírást, EVE viselés

Részletesebben

MESSER INNOVATION FORUM AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK

MESSER INNOVATION FORUM AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK MESSER INNOVATION FORUM 2016.12.01 AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK AUTOMED-Autogéntechnikai Kft. Károly 1 AUTOMED-AUTOGÉNTECHNIKAI KFT. Tevékenységeink: Gázhegesztő és lángvágó eszközök,

Részletesebben

pinter.ferenc@t-online.hu www.gyorituzoltosag.hu

pinter.ferenc@t-online.hu www.gyorituzoltosag.hu Köszöntök mindenkit! Pintér Ferenc alezredes vagyok a Győri Tűzoltóság parancsnokhelyettese E-mail címem: pinter.ferenc@t-online.hu Internet címünk www.gyorituzoltosag.hu A beavatkozás veszélyei tűzesetek,

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. A rendelet célja 1.. 2. A rendelet hatálya 2.. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése 3..

1. A rendelet célja 1.. 2. A rendelet hatálya 2.. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése 3.. Tapsony Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2014.(II.05.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Tapsony Községi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. A termék nem rendelkezik DSD/DPD alatti besorolással. Az anyag nem azonosított PBT anyagként.

BIZTONSÁGI ADATLAP. A termék nem rendelkezik DSD/DPD alatti besorolással. Az anyag nem azonosított PBT anyagként. Oldalszám: 1 Összeállítás dátuma: 27/02/2012 Verziószám: 1 1. Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék neve: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP-B 2,5 WP. Vészhelyzet információ: Tel: (36-1) 43-20-400, (36-80) 20-11-99

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP-B 2,5 WP. Vészhelyzet információ: Tel: (36-1) 43-20-400, (36-80) 20-11-99 BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtószer A készítmény megnevezése: Gyártja:

Részletesebben

Alkalmassági orvosi vizsgálat G június

Alkalmassági orvosi vizsgálat G június G26 2015. június Mire szolgál a G26 szerinti vizsgálat? Mivel a légzésvédő eszközök a használóik számára a szokásosnál nagyobb megterhelést okoznak, a szűrős légzésvédő eszközök használata előtt alkalmassági

Részletesebben

2011. évi CXXVIII. törvény I. FEJEZET. 1. Általános szabályok. 2. Értelmező rendelkezések

2011. évi CXXVIII. törvény I. FEJEZET. 1. Általános szabályok. 2. Értelmező rendelkezések 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról Az Országgyűlés, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének növelése céljából, a természeti és

Részletesebben

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A katasztrófavédel tervezés rendszerét, feladatait, formai és tartal követelményeit a polgári védel tervezés rendszeréről szóló 20/1998. (IV.

Részletesebben

TELESTO alacsonynyomású vízköd technológia

TELESTO alacsonynyomású vízköd technológia TELESTO alacsonynyomású vízköd technológia Oxigén az atmoszférából Az oxigén koncentráció csökkentése az égéshez szükséges szint alá legtöbbször inertgázzal teljes elárasztással megfelelő légtömörség mellett,

Részletesebben

: ERDAL SHOE CREAM BLACK 75ML SK1

: ERDAL SHOE CREAM BLACK 75ML SK1 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Azonosító szám : 60901 Az anyag/készítmény felhasználása : Ápoló szer Társaság : Erdal Ges.m.b.H. Neualmerstrasse

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. Értelmező rendelkezések

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. Értelmező rendelkezések Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testülete 14 /2015. (VI.15.) önkormányzati rendelete A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Tiszasas Község Önkormányzatának

Részletesebben

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató Témafelvetés 1. Polgármester védelmi feladatainak segítése.

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014.(V.08.) önkormányzati rendelete a nem közművet összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Mágocs Város Önkormányzatának

Részletesebben

1.. A rendelet hatálya 2.. Fogalmi meghatározások

1.. A rendelet hatálya 2.. Fogalmi meghatározások SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 10/2005./IV.20./ sz. r e n d e l e t e a település FOLYÉKONY HULLADÉK SZÁLLÍTÁSÁVAL, KEZELÉSÉVEL kapcsolatos helyi közszolgáltatásról 22/2006.XII.20./ sz.

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA 8. számú függelék LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? Füzesgyarmat Város LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő

Részletesebben

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ...

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ... TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY Szám:../2013... számú példány JÓVÁHAGYOM! EGYETÉRTEK! Kőröshegy, 2013. július hó 10-én. Siófok, 2013. év..-n....... Marczali Tamás Oláh László tű. alezredes

Részletesebben

AZ IZOLÁCIÓS LÉGZŐKÉSZÜLÉKEK KATONAI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI

AZ IZOLÁCIÓS LÉGZŐKÉSZÜLÉKEK KATONAI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézet TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT AZ IZOLÁCIÓS LÉGZŐKÉSZÜLÉKEK KATONAI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések 1. A rendelet hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések 1. A rendelet hatálya Pátka Község Önkormányzata 2/2014 (II.5.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP- 5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN Perlaki Géza Egyéni védőeszközök biztosításának és használatának belső szabályozása EGYÉNI VÉDŐESZKÖZÖK (EVE) Alkalmazása,

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Magasabb koncentrációban fulladást okozhat.

BIZTONSÁGI ADATLAP. Magasabb koncentrációban fulladást okozhat. Oldalszám: 1 / 6 1 AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Kereskedelmi név : Ar 97,5% + CO 2 2,5% gázkeverék Vegyi képlet : Ar; CO 2 Felhasználás Gyártó/Forgalmazó cég neve E-mail cím:

Részletesebben

Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete

Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete közszolgáltatásról Celldömölk Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott

Részletesebben

Általános laboráns Laboratóriumi technikus

Általános laboráns Laboratóriumi technikus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Katasztrófavédelmi felkészítés

Katasztrófavédelmi felkészítés Közbiztonsági referensek képzése Katasztrófavédelmi felkészítés 2012.10.02. Jogi háttér - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII. törvény A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények

Részletesebben

Aroma diffúzor

Aroma diffúzor Aroma diffúzor 10029718 10029719 Kedves Vásárlónk! Gratulálunk a választásához. Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatót, az esetleges károk elkerülése érdekében. Az utasítások figyelmen kívül hagyása miatt

Részletesebben

3M Védôoverallok. Védelem és komfort... kompromisszumok nélkül

3M Védôoverallok. Védelem és komfort... kompromisszumok nélkül 3M Védôoverallok Védelem és komfort... kompromisszumok nélkül Európai Szabványok 3M Védôoverallok Az egyéni védôeszközök piacvezetô gyártója a 3M, most újabb termékeket vezet be. Az új védôoverallok kiegészítik

Részletesebben

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300

FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER FÜRDÔSZOBAI FÛTÔVENTILÁTOR AH-1300 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye,

Részletesebben

SINUS PRINT. Sinus Print H-3400 Mezõkövesd Kodály Zoltán u. 11. Tel.: 06/70-278-4850 www.sinusprint.hu info@sinusprint.hu gabor.papp@sinusprint.

SINUS PRINT. Sinus Print H-3400 Mezõkövesd Kodály Zoltán u. 11. Tel.: 06/70-278-4850 www.sinusprint.hu info@sinusprint.hu gabor.papp@sinusprint. SINUS PRINT Sinus Print H-3400 Mezõkövesd Kodály Zoltán u. 11. Tel.: gabor.papp@sinusprint.hu KATALÓGUS Érvényes : 2009.02.01-tõl 1. MENEKÜLÉSI ÚTIRÁNYJELEK Rendelhetõ méret(mm): 100x200 150x300 200x400

Részletesebben

JSR MOL Synthetic Rubber Zártkörűen Működő Részvénytársaság. S-SBR üzem BIZTONSÁGI JELENTÉS. Építési engedélyezési dokumentáció

JSR MOL Synthetic Rubber Zártkörűen Működő Részvénytársaság. S-SBR üzem BIZTONSÁGI JELENTÉS. Építési engedélyezési dokumentáció JSR MOL Synthetic Rubber Zártkörűen Működő Részvénytársaság S-SBR üzem BIZTONSÁGI JELENTÉS Építési engedélyezési dokumentáció Lakossági tájékoztatóhoz készített kivonat 1. kiadás Tiszaújváros, 2014. május

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1.1. MEGNEVEZÉS: CHAIN OIL IN SPRAY (LÁNCKENŐ OLAJ SPRAY KISZELÉSBEN)

BIZTONSÁGI ADATLAP 1.1. MEGNEVEZÉS: CHAIN OIL IN SPRAY (LÁNCKENŐ OLAJ SPRAY KISZELÉSBEN) BIZTONSÁGI ADATLAP Termék: CHAIN LUBE SPRAY (LÁNCKENŐ-SPRAY) 1. TERMÉK AZONOSÍTÁSA A 2001/58/EC EU direktívának megfelelően. 1.1. MEGNEVEZÉS: CHAIN OIL IN SPRAY (LÁNCKENŐ OLAJ SPRAY KISZELÉSBEN) 1.2. BESZÁLLÍTÓ

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

EBK ellenőrzések tapasztalatai. Kanyó Szilvia Petrolszolg Kft EBK szakértő

EBK ellenőrzések tapasztalatai. Kanyó Szilvia Petrolszolg Kft EBK szakértő EBK ellenőrzések tapasztalatai Kanyó Szilvia Petrolszolg Kft EBK szakértő Tapasztalatok, újragondolás, fejlődés Big June 2015 Leállások 2016 júliusban Nagyleállás August 2016 Organizációs tervek: újragondolva

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1.1 Készítmény neve: ZWALUW MONTAGEFIX-W 1.2. A termékfelhasználása: Oldószermentes építőipari ragasztó. Importáló/forgalmazó cég

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1.1 Készítmény neve: ZWALUW MONTAGEFIX-W 1.2. A termékfelhasználása: Oldószermentes építőipari ragasztó. Importáló/forgalmazó cég BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte: 2009. 01. 05. 1.1 Készítmény neve: ZWALUW MONTAGEFIX-W 1.2. A termékfelhasználása: Oldószermentes építőipari ragasztó 1.3 Gyártó cég neve: Den Braven Sealants BV címe:

Részletesebben

Versachem Low Volatile Red Silicon oldal 1 / 6 BIZTONSÁGI ADATLAP. Motortömítő piros szilikon gyors tömítés Típusa: szilikon ragasztó

Versachem Low Volatile Red Silicon oldal 1 / 6 BIZTONSÁGI ADATLAP. Motortömítő piros szilikon gyors tömítés Típusa: szilikon ragasztó oldal 1 / 6 A kiállítás kelte: 2006.01.03. 1. A készítmény neve: Gyártó cég neve: cím, telefon, fax: Importáló cég neve: BIZTONSÁGI ADATLAP Motortömítő piros szilikon gyors tömítés Típusa: szilikon ragasztó

Részletesebben

A MOL Petrolkémia Zrt. Lakossági tájékoztatóhoz készített kivonata

A MOL Petrolkémia Zrt. Lakossági tájékoztatóhoz készített kivonata A MOL Petrolkémia Zrt. Poliol létesítményének építéséhez benyújtott BIZTONSÁGI JELENTÉS KIEGÉSZÍTÉS Lakossági tájékoztatóhoz készített kivonata Tiszaújváros, 2018. november Tartalomjegyzék 1. AZ ÚJ POLIOL

Részletesebben

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B SZÚNYOG ÉS KULLANCSRIASZTÓ AEROSZOL 1.

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B SZÚNYOG ÉS KULLANCSRIASZTÓ AEROSZOL 1. BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/4 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B SZÚNYOG ÉS KULLANCSRIASZTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: Szúnyog

Részletesebben

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK szerint

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK szerint Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK szerint VALVE GRINDING COMPOUND oldal 1 / 5 Biztonsági adatlap (SDB) száma: 75612 Felülvizsgálat ideje: 09.09.2010 Nyomtatás ideje: 18.01.2011 Termékazonosító: VALVE GRINDING

Részletesebben

THERMOTEK Extra erős ragasztó és simítótapasz

THERMOTEK Extra erős ragasztó és simítótapasz BIZTONSÁGI ADATLAP TRILAK Festékgyártó KFT. Kiállítás kelte: 2007-06-06 Módosítás kelte: 2008-05-30 1. A készítmény és a vállalkozás azonosítása A készítmény felhasználása: ragasztó és simítótapasz Gyártó

Részletesebben

Amikor nincs elektromos áram vagy tiltott annak használata

Amikor nincs elektromos áram vagy tiltott annak használata A pneumatikus rendszer nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, garantálva ezzel a teljes kopásmentességet és a minimális karbantartási igényt. Kis helyigényével, elegáns profiljával (a Venturi rendszert a porszívó

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN-BM 5 GR SZÚNYOGLÁRVA IRTÓ GRANULÁTUM

BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN-BM 5 GR SZÚNYOGLÁRVA IRTÓ GRANULÁTUM BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN-BM 5 GR SZÚNYOGLÁRVA IRTÓ GRANULÁTUM 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtószer

Részletesebben

Nagy Zsolt Egyéni ABV védelem és mentesítés katasztrófa helyzetekben

Nagy Zsolt Egyéni ABV védelem és mentesítés katasztrófa helyzetekben Nagy Zsolt Egyéni ABV védelem és mentesítés katasztrófa helyzetekben Bevezetés A katasztrófák elleni védekezés hazai és nemzetközi szabályozása a következmények felszámolásában résztvevő szervek feladata

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Előadó: Heinfarth György tű. alezredes A KÖZBIZTONSÁGI REFERENS

Részletesebben

A kéményseprőipari tevékenység szerepe a megfelelő tüzelés megvalósulásában és a kéménytüzek kialakulásának okai szeptember 12.

A kéményseprőipari tevékenység szerepe a megfelelő tüzelés megvalósulásában és a kéménytüzek kialakulásának okai szeptember 12. A kéményseprőipari tevékenység szerepe a megfelelő tüzelés megvalósulásában és a kéménytüzek kialakulásának okai 2018. szeptember 12. A kéményseprőipar jelenlegi helyzete Kéményseprőipari közszolgáltatók

Részletesebben

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes A szabályozás fejlődése Kötelező szabványok 2/2002 Bm rendelet 9/2008 ÖTM rendelet 28/2011 Bm rendelet Tervezés,

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM. MP Szájvédő: Sem a finom sem a durva szennyeződést nem szűri meg Nem rendelkezik részecskeosztály besorolással

MUNKAVÉDELEM. MP Szájvédő: Sem a finom sem a durva szennyeződést nem szűri meg Nem rendelkezik részecskeosztály besorolással 1,27 MP Pormaszk MP Szájvédő: Sem a finom sem a durva szennyeződést nem szűri meg Nem rendelkezik részecskeosztály besorolással MP Szájvédő MP Finompromaszk FFP1: részecskeosztály 1/EN 149:2001 Nem mérgező

Részletesebben

Kiállítás dátuma: 10/11/2005 Nyomtatás dátuma: 2009.02.18.

Kiállítás dátuma: 10/11/2005 Nyomtatás dátuma: 2009.02.18. BIZTONSÁGI ADATLAP Oldal 1 / 5 1. Az anyag / készítmény megjelölése és a cégjelzés 1.1 A termék kereskedelmi megnevezése: Adhesor carbofine 1.2 Termék alkalmazhatósága Alábélelő amalgam és kompozittömésekhez,

Részletesebben

Védő- és munkaruházatra vonatkozó szabványok

Védő- és munkaruházatra vonatkozó szabványok Védő- és munkaruházatra vonatkozó szabványok Szabvány száma Szabvány leírás MSZ EN 340:2004 Védőruházat. Általános követelmények MSZ EN 342:2004 Védőruházat. Hideg ellen védő ruhaegyüttesek MSZ EN 343:2004

Részletesebben

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM MK/HU Érvényességi idő: 2009. 09. 07. óra, perc a vizsgabefejezés szerint. Minősítő neve, beosztása: Nagy László s.k. NSZFI főigazgató Készítő szerv: Nemzeti Szakképzési

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. A termék a következő veszélyes anyagokat tartalmazza:

BIZTONSÁGI ADATLAP. A termék a következő veszélyes anyagokat tartalmazza: BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag / termék és gyártó / importőr megállapítása: 1.1. Termék azonosítás: Megnevezés: TEMAFAST ECONOMY azbesztmentes magas nyomásellenállású lemez 1.2. Vállalat neve: Temac a.s.

Részletesebben

Veszélyforrások emberre: Előírás szerinti használati körülmények között nincsenek. Lenyelés esetén mérgező.

Veszélyforrások emberre: Előírás szerinti használati körülmények között nincsenek. Lenyelés esetén mérgező. Átdolgozva: 2008.11.01. Oldal: 1/5 A CE 91/155 irányelv szerint kiállítva 1. Az anyag / készítmény és a gyártó megnevezése A termék kereskedelmi megnevezése: Gyártó / Szállító: XTREME GEAR S80 AXXON Srl

Részletesebben

: ERDAL LEATHER LOTION 500ML SK1

: ERDAL LEATHER LOTION 500ML SK1 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Azonosító szám : 64639 Az anyag/készítmény felhasználása : Ápoló szer Társaság : Erdal Ges.m.b.H. Neualmerstrasse

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése Védekezési feladatok logisztikai biztosítása

Közbiztonsági referensek képzése Védekezési feladatok logisztikai biztosítása Közbiztonsági referensek képzése Védekezési feladatok logisztikai biztosítása 2012.10.02. Logisztika jelentése. A logisztika az erőforrások mozgatásának és fenntartásának tervezési és végrehajtási területe.

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése Ismertesse az integrált veszélyelemzés és kockázatbecslés elvi alapjait, a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolását, a besorolás eljárási szabályait és a védelmi

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések. 3. A közszolgáltatás tartalma

I. Fejezet Általános rendelkezések 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések. 3. A közszolgáltatás tartalma Rudabánya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.03) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról (egységes szerkezetben)

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel

BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel 1. AZONOSÍTÁS/FORGALMAZÓ: Termék megnevezése: Kevo Gel Forgalmazó: 2. ÖSSZETEVŐK 2M Beauty Kft. H-1056 Budapest, Belgrád rkp.26 Tel: 361-318-1808 Fax: 361-483-1005 www.2mbeauty.hu;

Részletesebben

Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2013. (XII.23.) számú R e n d e l e t e

Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2013. (XII.23.) számú R e n d e l e t e Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2013. (XII.23.) számú R e n d e l e t e - A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról - Tuzsér

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

: FROSCH WC CLEANER LEMON 750 ML SO

: FROSCH WC CLEANER LEMON 750 ML SO 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Azonosító szám : 61917 Az anyag/készítmény felhasználása : Tisztítószer Társaság : Erdal Ges.m.b.H. Neualmerstrasse

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján. I A gyártó és a termék

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján. I A gyártó és a termék Oldal 1/ 5 Kerr Italia SpA BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján Termék neve: Temp Bond NE akcelerátor I A gyártó és a termék Vizsgálatok időpontja: 2003 Március Gyártó neve: Kerr Italia

Részletesebben

Szuhakálló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2013 (...) önkormányzati rendelete

Szuhakálló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2013 (...) önkormányzati rendelete 4 Szuhakálló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2013 (...) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Szuhakálló

Részletesebben

TŰZRIADÓ ÉS BOMBARIADÓ TERV

TŰZRIADÓ ÉS BOMBARIADÓ TERV TŰZRIADÓ ÉS BOMBARIADÓ TERV A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola Debrecen, Vénkert u. 2. szám alatti létesítményére Érvényes 2013. december 01-től Aktualizálás: minden tanév

Részletesebben

2013. évi CXXXIV. törvény egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról 1

2013. évi CXXXIV. törvény egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról 1 2013. évi CXXXIV. törvény egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról 1 1. (1) Ha a települési önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását a hulladékról

Részletesebben

A hulladékkezelési közszolgáltatásról

A hulladékkezelési közszolgáltatásról Diósviszló község Önkormányzatának 6/2002. (XII. 04.) számú rendelete A hulladékkezelési közszolgáltatásról Diósviszló Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése Cece Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (II.10.) önkormányzati rendelet-tervezete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Cece Nagyközség

Részletesebben

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM A 10/2007. (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Figyelem! Megjegyzés: Ezt a sorrendet minden körülmények között be kell tartani annak érdekében, hogy a pántozat középső része körülfogja a tarkót!

Figyelem! Megjegyzés: Ezt a sorrendet minden körülmények között be kell tartani annak érdekében, hogy a pántozat középső része körülfogja a tarkót! MSA AUER 3S-Basis Plus Teljesálarc HU EN 136 D 2055243MEE/00 Figyelem! HU Ez a használati utasítás a termék megfelelő használatát ismerteti és a veszélyek megelőzését szolgálja. Megismerése és betartása

Részletesebben

Az egyéni védőeszközök jegyzéke munkakörönként. 2. sz. melléklet

Az egyéni védőeszközök jegyzéke munkakörönként. 2. sz. melléklet Az egyéni védőeszközök jegyzéke munkakörönként. sz. melléklet Szervezeti egység: Főigazgatói Hivatal FŐIGAZGATÓ 1334 Szemvédő eszköz Éleslátást szemüveg biztosító -Képernyős munkakör -3/00. (VIII.30.)

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Ssz. Szakdolgozat címek 1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1313/2013/EU HATÁROZATA és az uniós polgári

Részletesebben

: FROSCH SODA KITCHEN CLEANER 500ML SO1

: FROSCH SODA KITCHEN CLEANER 500ML SO1 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Azonosító szám : 64286 Az anyag/készítmény felhasználása : Tisztítószer Társaság : Erdal Ges.m.b.H. Neualmerstrasse

Részletesebben

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP-B 2,5 WP

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP-B 2,5 WP BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtószer A készítmény megnevezése: Gyártja:

Részletesebben

Testnevelési Egyetem. Egyéni védőeszköz, munkaruha és éleslátást biztosító szemüveg juttatásának szabályzata

Testnevelési Egyetem. Egyéni védőeszköz, munkaruha és éleslátást biztosító szemüveg juttatásának szabályzata Testnevelési Egyetem Egyéni védőeszköz, munkaruha és éleslátást biztosító szemüveg juttatásának szabályzata 1 TARTALOM 1. A szabályzat célja... 3 2. A szabályzat hatálya... 3 3. Illetékesség és felelősség...

Részletesebben

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete. a települések polgári védelmi besorolásának szabályairól és a védelmi követelményekről

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete. a települések polgári védelmi besorolásának szabályairól és a védelmi követelményekről TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete a települések polgári védelmi besorolásának szabályairól és a védelmi követelményekről A Kormány a polgári védelemről szóló

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint KLEENEX Antibakteriális kéztisztító (6336)

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint KLEENEX Antibakteriális kéztisztító (6336) 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék

Részletesebben

1.3 Előállító Ivoclar Vivadent AG, Bendererstrasse 2, FL 9494 Schaan Fürstentum Liechtenstein

1.3 Előállító Ivoclar Vivadent AG, Bendererstrasse 2, FL 9494 Schaan Fürstentum Liechtenstein EU biztonsági adatlap AdheSE Primer Kiállítás dátuma / Referencia 2006. 10. 27. licasa Előző változat 2005. 04. 07. hot Nyomtatás dátuma 2006. 10. 27. lapsz. 1492 Cég Ivoclar Vivadent AG, Bendererstrasse

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA:

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? MEZŐTÚR VÁROS LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemről, - a veszélyes

Részletesebben

Vizsgafeladatok /gyakorláshoz/ 2010

Vizsgafeladatok /gyakorláshoz/ 2010 Vizsgafeladatok /gyakorláshoz/ 0712-06 Biztonságszervező alapfeladatok A hozzárendelt 4. vizsgafeladat Polgári védelmi egyéni védőeszközök, valamint vegyi anyagokat és sugárzást mérő eszközök alkalmazása

Részletesebben

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel Földesné Ferenczi Tünde Diplomás ápoló, Eü.gyakorlat vezető Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános sebészet Székesfehérvár

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya

I. Fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya Hosszúhetény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(V.04.) rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Hosszúhetény Községi

Részletesebben