TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlı. hozzáférés Innovatív intézményekben. Megemlékezés régi és új névadóinkról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁMOP- 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlı. hozzáférés Innovatív intézményekben. Megemlékezés régi és új névadóinkról"

Átírás

1 TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben elnevezéső pályázat dokumentációja a megtartott 3 hetet meghaladó projektrıl A dokumentáció végrehajtója és készítıje: Borsos Miklós Általános Iskola Eötvös utcai tagintézménye Megemlékezés régi és új névadóinkról

2 TARTALOMJEGYZÉK I. Tervezés, elıkészítés II. A megvalósítás forgatókönyve a, Április 26-a nyitónap b, Április 27. c, Április 28. d, Április 29. e, Április 30. f, Május 3. g, Május 4. h, Május 5. i, Május 6. j, Május 7. k, Május 10. l, Május 11. m, Május 12. n, Május 13. o, Május 14. p, Május 17. q, Május 19-e zárónap III. Értékelés a, A tanulók felé b, Kollégák felé IV. Dokumentálás a, A tevékenység dokumentálása b, Óraelszámolás tevékenységekre és felelıs személyekre lebontva V. Melléklet

3 I. TERVEZÉS, ELİKÉSZÍTÉS Téma: Megemlékezés régi és új névadónkról Eötvös Loránd, Borsos Miklós A projektért felelıs pedagógusok: Balogh Béla Eszlingerné Jutasi Ildikó Galambos Erika A projektben résztvevı pedagógusok: Ásványi János Bedıkné Szabó Erzsébet Csikiné Bertalan Judit Ertl János Fábiánné Adorján Renáta Kundermann Róbert Magyar Nikolett Strang Lászlóné Vaczkó Andrea Szilágyiné Farkas Ilona Külsıs elıadók: Berzi Zoltán Csabai Tibor Vincze Kornélia Takács Károlyné Kovács Tímea Pintérné Gergics Ágnes Bódis Beáta Téma aktualitása:

4 Az iskolánk idén ünnepli 40 éves fennállását, ezért tartjuk ebben az évben kiemelten fontosnak, hogy tanulóink többféle szempontból is megismerjék az intézmény múltját és névadóink munkásságát. A képességfejlesztés célja: Esztétikai fejlesztés, szociális kompetencia, kézügyesség, szépérzék, beszédkészség, logikai készség, vállalkozói kompetencia, digitális kompetencia, szövegértési készség, gondolkodási képesség, hallás fejlesztése, egyensúly, topográfiai és kronológiai készség fejlesztése. Szaktárgyi képzési célok: A három hét alatt arra törekedtünk, hogy tanulóink minél önállóbbak legyenek ötleteik megvalósításában. Eközben ismerkedjenek meg Borsos Miklóssal és Eötvös Loránddal, ahogy eddigi tanulmányaik során még nem tették. Rendhagyó fizika, történelem, földrajz, természetismeret és ének órák keretében találkozhattak a két híres ember életével és munkásságával. A tanórák során arra törekedtünk, hogy az új ismereteket minél élvezetesebben, érdekesebben és újfajta módon sajátítsák el a tanulók. Némely program során az évfolyamok különbözı mélységig tárgyalták az adott témát. A projekt zárásaként a diákok a kiállításon nézhették meg saját és társaik munkáit. A zárókiránduláson pedig az Év osztálya és a legügyesebb, legaktívabb gyerekek vehettek részt jutalomként. Tantárgyak integrációja: A kézmőves foglalkozásokon a technika és a rajz tantárgy kapott nagyobb szerepet, és így érvényesült benne minden esztétikai érzék fejlesztése. A koncert során az énekkaron és énekórákon begyakorolt dalokat adták elı a gyerekek. A projekt többi napján a humán és reáltantárgyak közötti integráció valósult meg: történelem, földrajz, irodalom, matematika, fizika, kémia, informatika, biológia és természetismeret.

5 Feltételek biztosítása: - tartalmi: Elıször megkérdeztük a tanulóktól a DÖK-győlésen, hogy mi legyen a projekt témája. Az ötletelés után a Névadóink mellett döntöttek az egyhangú szavazás alapján. A téma kiválasztása után a programokra kértünk ötleteket. Ez a feladat beleszámított az Év osztálya versenybe is. Az összegyőjtés után a projektért felelıs tanárok és a DÖK vezetık leültek megbeszélni a tervezett programokat és a hozzájuk szükséges szervezési feladatokat, eszközöket. Felkértük a kollégákat a különbözı programok levezetésére, a diákok felügyeletére, a meghívók és plakátok szétosztására a diákok között, és kihelyezésére a megbeszélt helyeken. A koncert mősorának összeállítására és a felkészítésre felkértük a kórus vezetıjét. A kirándulásokra belépıjegyeket és buszokat rendeltünk. - szervezeti: A projekt programjait úgy próbáltuk összeállítani, hogy a tanórák zömét ne érintse, illetve naponta 1-2 óránál többet ne vegyünk el az osztályoktól. Így a tananyaggal is tudtunk haladni. Az osztályokat néhány programnál 8 illetve 15 fıs csoportokra osztottuk, hogy a külsıs elıadók munkáját segítsük. A csoportok összeállítását és a terembeosztást a tanári szobában és az iskola folyosóin is kiplakátoztuk. A DÖK-nap tanítás nélküli munkanap volt, így ezen a napon nem szólt a csengı. A délelıtti versenyek és bemutatók után délután a diszkó alatt büfé is mőködött az ebédlıben, amihez a szülık segítségét is kértük. - személyi: * tanulók:

6 Minden tanuló elıre ismerte a programok idejét, a helyét és a beosztást a plakátokról tudhatta meg. A programokért felelıs diákok végezték a szervezési munkák java részét és a plakátokat. Felhívtuk a figyelmüket arra, hogy milyen viselkedésformát kívánnak meg programjaink, mire lesz szükségük és milyen eredménye lehet a projektnek. * tanárok: A pedagógusok, akik egy-egy programért felelısek voltak, a diákok mellett mentori feladatot láttak el. Ha a szervezésben a tanulók elakadtak, a kollégákhoz fordulhattak segítségért. *szülık: Elızetesen tájékoztattuk a szülıket a projekt programjairól, arról milyen segítségre van szükség. *egyéb szereplık: a, Ajkai Rendırség b, Nagy László Városi Mővelıdési Központ c, Gyıri Borsos Miklós Múzeum d, Csabai Tibor e, Vincze Kornélia f, Berzi Zoltán g, Takács Károlyné h, Kaszinó - infrastrukturális: A fizika terem többször átalakult elıadói teremmé. Egy-egy program esetén az Emelet/3 is elıadások színhelyévé változott. A folyosók és a bejárati ajtó hirdetıtáblává, a vitrinek kiállítási szekrényekké lettek erre a pár napra. A Kaszinóval megbeszéltük a próbák és a koncert idejét. - tárgyi: Pályázati pénzbıl szereztük be a szükséges papírárut és a szülıi tájékoztatóhoz a pogácsát, ásványvizet.

7 - szervezési: A kirándulások elıtt felhívtuk a tanulók figyelmét a réteges öltözködésre, a helyes közlekedés szabályaira. Külsı elıadó érkezésekor a magatartási és viselkedési szabályokat ismételtük át. Értékelés: A projekt során csupán szóbeli értékelés történt. A készített produktumokat bárki megtekinthette az iskola folyosóján lévı vitrinekben és a falakon. Az utolsó napra szervezett kirándulás is az értékelés egyik formája, hiszen a legjobban teljesítı osztály és diákok vehettek részt rajta. Visszacsatolás: A projektet sikeresnek mondhatjuk, mert tanítványaink a DÖK-napi verseny tanúsága szerint megismerkedtek Borsos Miklós és Eötvös Loránd életével és munkásságával. Szemmel láthatóan élvezték a fizikus elıadását, a rajzolásokat, a fémdomborítást, a kézmőveskedést, a kirándulásokat, a versenyeket, a kerékpározást és a diszkót, a koncertet is. Dokumentáció, produktumok sorsa: Dokumentációink: *Megbízási szerzıdés: -Nagy László Városi Mővelıdési Központ *Fényképek *Videofelvétel a koncertrıl és a kísérletekrıl *Az iskola weboldalán és a Facebookon képek és videofelvételek a programokról Produktumok sorsa: Az elkészült alkotásokból kiállítást szervezünk, hogy a szülık, ismerısök és a tanulók is megnézhessék egymás munkáját. Késıbb ezeket visszaadjuk a diákoknak és haza vihetik ıket.

8 II. A MEGVALÓSÍTÁS FORGATÓKÖNYVE Résztvevı osztályok: 5.a, 5.b 6.a, 6.b 7.a, 7.b 8.a, 8.b Alsós osztályok A projekt tanuló koordinátora: Diczig Hermine 8.a osztályos tanuló január 22. DÖK győlés: A jelenlevı diákönkormányzati képviselık javaslata és szavazata alapján a 3 hetet meghaladó projekt témájának kiválasztása. Mivel iskolánk idén ünnepli megalapításának 40. évfordulóját, ezért a régi és a jelenlegi névadónkat, azaz Eötvös Lorándot és Borsos Miklóst választották a tanulók. Elsı feladatként ötleteket győjtenek a megvalósítandó programokhoz február 5. DÖK győlés: Az összegyőjtött ötletek megbeszélése. Kivitelezésükhöz szükséges lépések, eszközök, személyek összeírása. Elızetes idıbeosztás készítése február 8. értekezlet: A jelenlevı pedagógusok átbeszélik a programok megvalósíthatóságát és az elızetes idı- és terembeosztást.

9 2010. február 22. május 10.: Kapcsolatfelvétel a külsı elıadókkal és szervezetekkel. Buszok lefoglalása a kirándulásokhoz. Idıpont egyeztetése a gyıri Borsos Miklós Múzeummal, ajkai rendırséggel, Berzi Zoltán fizikussal, Csabai Tibor mővésztanárral, Vincze Kornélia keramikussal. Költségvetés megbeszélése a múzeumokkal, könyvtárral. Szóróanyag és a szülıi tájékoztatóhoz szükséges anyagok beszerzésének megszervezése április 22. értekezlet: A pontos idı- és terembeosztás, feladatok megbeszélése. Szükséges anyagok, eszközök összeírása április 23. Szülıi tájékoztató: Szülık tájékoztatása a 3 hetet meghaladó projekt programjairól, anyagi vonzatairól. Itt kérjük meg a szülıket a DÖK-napon való részvételre és segítségnyújtásra a büfé mőködtetéséhez május 21. DÖK-győlés: A diákok értékelik a három hetet meghaladó projekt eseményeit. Röviden beszámolnak arról, mi nyerte el tetszésüket és mi nem.

10 2010. május 25. értekezlet: A kollégákkal megbeszéltük a gyerekek véleményét a projektrıl és saját tapasztalatainkat.

11 a, Április 26-a nyitónap PROJEKT NYITÓNAPJA Program: Berzi Zoltán fizikus elıadásai Felelıs pedagógus: Kundermann Róbert, Galambos Erika Felelıs diák: Heizer Péter 8.a Részletes program: 1.óra elıtt: Projekt megnyitása, rövid ismertetı az elkövetkezendı kb. 3 hét eseményeirıl és a napi menetrendrıl. 2. óra: az 5.a és 5.b a Fizika teremben meghallgatja Berzi Zoltán elıadását 3. óra: a 6.a és 6.b a Fizika teremben meghallgatja Berzi Zoltán elıadását 4. óra: a 7.a és 7.b a Fizika teremben meghallgatja Berzi Zoltán elıadását 5. óra: a 8.a és 8.b a Fizika teremben meghallgatja Berzi Zoltán elıadását Tevékenység: Berzi Zoltán a Csodák Palotájának munkatársa érdekes kísérleteket mutat a tanulóknak. Bevonja ıket a kísérletek kivitelezésében. Többségében a szárazjég a fıszereplı. Beszédkészség, logikai készség, vállalkozói kompetencia fejlesztése. Tantárgy: rendkívüli fizika óra Eötvös Lórándra emlékezve. Módszer: Elıadás, frontális és páros munka. Résztvevık: 5.a és b; 6.a és b; 7.a és b; 8.a és b osztály Eszközigény: szárazjég, flakonok, szénsavpatron, madzag, magnó, teáskanna, lufik, szívószálak, üdítıitalos fémdobozok, 100 forintos érmék, mágnesek, mosogatószer, fényképezıgép. Idıterv: Évfolyamonként 1 óra és utána 15 perc a végsı kísérletre az udvaron.

12 Szervezési feladatok: teremrendezés, fényképezés. b, Április 27. Program: Takács Károlyné, Piroska néni elıadást tart az énekkar életérıl Felelıs pedagógus: Fábiánné Adorján Renáta Felelıs diák: Szeip Júlia 7.a Ideje: Énekkari próba Tevékenységek: Piroska néni mesél az iskola híres énekkarának történetérıl, eredményeirıl. Így az épület folyosóin található oklevelek életre kelnek. Az elismerésekhez vezetı út rögös, fárasztó, de szép út is megelevenedik. Az énekkar tagjai motiváltabbak lesznek, és nagyobb lelkesedéssel folytatják majd munkájukat. Tantárgy: rendkívüli énekkar. Módszer: elıadás. Résztvevık: tagozatos osztályok. Eszközigény: székek, virág, fényképezıgép. Idıterv: 1-1,5 óra. Szervezési feladatok: teremrendezés, fényképezés, Piroska néninek virággal megköszönni az elıadást.

13 c, Április 28. Program: 6.a osztály tanulmányi kirándulásra megy Balatonfüredre Felelıs pedagógus: Bedıkné Szabó Erzsébet Felelıs diák: Berki Kitti 6.a Részletes program: Városnézés Jókai-villa megtekintése Lóczy-barlang megtekintése Borsos Miklós által készített Szabó Lırincnek állított plakett és Eötvös Loránd emléktáblájának felkeresése a Panteonnál. Tevékenységek: Eötvös Loránd a Balatonon végezte kísérleteinek egy részét és a túrázás lelkes híve volt. Borsos Miklós pedig a magyar tenger partján szeretett a leginkább alkotni. Az idejüket leginkább a tv és számítógép elıtt töltı diákok így kimozdulnak a friss levegıre, és közben megismerkednek névadóink munkásságának egy-egy részletével. A közösségi összetartozás, a környezettudatosság, a saját magunk és egymás iránti felelısség is fejleszthetı ilyen kirándulások alkalmával. További cél: szépérzék fejlesztése, esztétikai nevelés. Tantárgy: rendkívüli természetismeret és mővészettörténet. Módszer: osztálymunka. Résztvevık: 6.a osztály. Eszközigény: fényképezıgép. Idıterv: egész nap (hajó fél óra, kisvasút fél óra, barlang fél óra, villa fél óra).

14 Szervezési feladatok: busz foglalása, hajójegyek megrendelése, kisvasút lefoglalása, bejelentkezés a barlangba, Jókai-villába. d, Április 29. Program: 5.a osztály tanulmányi kirándulásra megy Gyırbe Felelıs pedagógus: Fábiánné Adorján Renáta, Eszlingerné Jutasi Ildikó Felelıs diák: Nagy Diána 5.a Részletes program: Meglátogatják a gyıri Borsos Miklós Múzeumot. Múzeumi órán vesznek részt a tanulók. Állatkerti séta. Városnézés. Tevékenységek: A városnézés során megismerkedünk azzal a településsel, ahol Borsos Miklós alkotott. A múzeumban a mővész alkotásait és életét tanulmányozhatjuk. A múzeumi órán pedig a kézügyességet fejlesztve a fémdomborítás egyszerőbb változatával foglalkoznak a tanulók. Az állatkertben olyan állatokkal ismerkedhetnek meg a tanulók, amelyekkel a mindennapi életük során nem. Cél: szépérzék fejlesztése, esztétikai nevelés. Tantárgy: rendhagyó természetismeret, mővészettörténet és rajz óra. Módszer: csoport és egyéni munka. Résztvevık: 5.a osztály. Eszközigény: fémlap, papír, ragasztó, fényképezıgép. Idıterv: egész nap (városnézés 1 óra, múzeum+óra 1,5 óra, állatkert 1,5 óra)

15 Szervezési feladatok: busz rendelése, múzeumi óra lefoglalása. e, Április 30. Program: Eötvös Loránd Virtuális Múzeum megtekintése Felelıs pedagógus: Galambos Erika Felelıs diák: Molnár Orsolya 8.b Részletes program: Informatika órán a oldal meglátogatása. Ki volt Eötvös Loránd?, Múzeumi séta, Érdekességek, Diavetítés, Honlap, Vendégkönyv Ideje: 3-6. óra Tevékenységek: A weblap megtekintése során a tanulói csoportok kérdıívet töltenek ki Eötvös Lorándról. Fejlıdik a digitális kompetencia, szövegértési készség, gondolkodási képesség. Tantárgy: informatika. Módszer: önálló és csoportmunka. Résztvevık: 8.a és 8.b. Eszközigény: számítógép, projektor, kérdıív, fényképezıgép. Idıterv: csoportonként 1 óra. Szervezési feladat: csoportok kialakítása, kérdıív összeállítása.

16 f, Május 3. Program: Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatos tevékenység Felelıs pedagógus: Szilágyiné Farkas Ilona Felelıs diák: Major Luca 5.b Részletes program: 2. óra: 8.b osztály 3. óra: 8.a osztály 4. óra: 6.a osztály 5. óra: 5.b osztály 6. óra: 7.b osztály Tevékenység: Rajz óra keretén belül a diákok olyan rajzokat készítenek, amelyekhez az ötletek Borsos Miklós mőveibıl származnak. A városban található múzeum Borsos termében is ellátogatnak a tanulók. Cél a kézügyesség, szépérzék fejlesztése és az esztétikai nevelés. Tantárgy: rajz. Módszer: csoportmunka, rajz, frontális és egyéni munka. Résztvevık: 8.b, 8.a, 6.a, 5.b, 7.b osztály. Eszközigény: rajzlap, ceruza, fényképezıgép. Idıterv: osztályonként 1-1 óra. Szervezési feladatok: Borsos mővek bemutatása, múzeumi látogatás bejelentése. g, Május 4. Program: Agyagozás

17 Felelıs pedagógus: Eszlingerné Jutasi Ildikó Külsıs elıadó: Vincze Kornélia Felelıs diák: Varga Rita 8.a Részletes program: 1. óra: 5. évfolyam minden osztályból 8-8 fı 2. óra: 6. évfolyam minden osztályból 8-8 fı 3. óra: 7. évfolyam minden osztályból 8-8 fı 4. óra: 8. évfolyam minden osztályból 8-8 fı 5. óra: 3.b osztály Helye: Német terem az ebédlı mögött Tevékenységek: A tanulók megismerkednek az agyagozás mesterségével, megpróbálják Borsos Miklós ajkai szobrait és plakettjeit reprodukálni. Cél: kézügyesség, szépérzék fejlesztése, esztétikai nevelés. Tantárgy: rendkívüli kézmőves foglalkozás. Módszer: páros és egyéni munka. Résztvevık: 5.a, 5.b, 6.a, 6.b, 7.a, 7.b, 8.a, 8.b, 3.b osztály. Eszközigény: víz, vödör, agyag, papír, fényképezıgép.

18 Idıterv: 1-1 óra évfolyamonként. Szervezési feladatok: keramikus meghívása, anyagiak megbeszélése, 8-8 fı kiválasztása osztályonként (kivéve a 3.b). h, Május 5. Program: Csabai Tibor mővésztanár órái Felelıs pedagógus: Balogh Béla Külsıs elıadó: Csabai Tibor Felelıs diák: Csejtei Eszter 5.b Részletes program: 1. óra. teljes 5. évfolyam a Fizika teremben meghallgatja az elıadást 2. óra: 5. évfolyamból 30 tanulóval a tanár úr alkot Tevékenységek: Csabai tanár úr elıadást tart Borsos Miklós életérıl, munkásságáról és személyes találkozásaikról. A második órán a tanulók plakettekrıl készíthetnek rajzokat, illetve Borsos stílusát követve rajzolhatnak a tanár úr instruálásával. Cél: kézügyesség, szépérzék fejlesztése, esztétikai nevelés. Tantárgy: rendhagyó rajz óra. Módszer: elıadás, páros és egyéni munka. Résztvevık: 5.a és 5.b osztály. Eszközigény: projektor, számítógép, vetítıvászon, rajzlap, ceruza, fényképezıgép.

19 Idıterv: 2 óra. Szervezési feladatok: Csabai Tibor meghívása, eszközök beszerzése, projektor és számítógép beállítása, fı kiválasztása osztályonként. i, Május 6. Program: Csabai Tibor mővésztanár órái Felelıs pedagógus: Balogh Béla Külsıs elıadó: Csabai Tibor Felelıs diák: Bodor Evelin 7.b Részletes program: 1. óra. teljes 8. évfolyam a Fizika teremben meghallgatja az elıadást 2. óra: 8. évfolyamból 30 tanulóval a tanár úr alkot 3. óra. teljes 7. évfolyam a Fizika teremben meghallgatja az elıadást 4. óra: 7. évfolyamból 30 tanulóval a tanár úr alkot Tevékenységek: Csabai tanár úr elıadást tart Borsos Miklós életérıl, munkásságáról és személyes találkozásaikról. A második órán a tanulók plakettekrıl készíthetnek rajzokat, illetve Borsos stílusát követve rajzolhatnak a tanár úr instruálásával. Cél: kézügyesség, szépérzék fejlesztése, esztétikai nevelés. Tantárgy: rendhagyó rajz óra. Módszer: elıadás, páros és egyéni munka.

20 Résztvevık: 7.a és 7.b, 8.a és 8.b osztály. Eszközigény: projektor, számítógép, vetítıvászon, rajzlap, ceruza, fényképezıgép. Idıterv: 2-2 óra évfolyamonként. Szervezési feladatok: Csabai Tibor meghívása, eszközök beszerzése, projektor és számítógép beállítása, fı kiválasztása osztályonként. j, Május 7. Program: Csabai Tibor mővésztanár órái Felelıs pedagógus: Balogh Béla Külsıs elıadó: Csabai Tibor Felelıs diák: Bicsák Ágnes 6.a Részletes program: 1. óra. teljes 6. évfolyam a Fizika teremben meghallgatja az elıadást 2. óra: 6. évfolyamból 30 tanulóval a tanár úr alkot Tevékenységek: Csabai tanár úr elıadást tart Borsos Miklós életérıl, munkásságáról és személyes találkozásaikról. A második órán a tanulók plakettekrıl készíthetnek rajzokat, illetve Borsos stílusát követve rajzolhatnak a tanár úr instruálásával. Cél: kézügyesség, szépérzék fejlesztése, esztétikai nevelés. Tantárgy: rendhagyó rajz óra. Módszer: elıadás, páros és egyéni munka. Résztvevık: 6.a és 6.b osztály. Eszközigény: projektor, számítógép, vetítıvászon, rajzlap, ceruza, fényképezıgép. Idıterv: 2 óra.

21 Szervezési feladatok: Csabai Tibor meghívása, eszközök beszerzése, projektor és számítógép beállítása, fı kiválasztása osztályonként. Program: 8.a és 8.b osztály tanulmányi kirándulása a Duna-kanyarba Felelıs pedagógus: Eszlingerné Jutasi Ildikó, Szeipné Orbán Mária, Galambos Erika Felelıs diák: Diczig Hermine 8.a Részletes program: Eötvös Loránd Menedékház Turistamúzeum felkeresése Pilisszentkereszten. Cool-túra: önálló csoportos városnézés verseny keretében. Esztergomi Bazilika. Kincstár. Visegrád: Salamon-torony. Királyi palota. Fellegvár. Borsos Miklós dombormővének megtekintése Esztergomban. Tevékenységek: Autóbuszos kirándulás keretében történelmi emlékeinket keresik fel a diákok. Emellett névadóinkhoz kapcsolódó mővészeti emlékeket is megnézik a tanulók. Cél: topográfiai és kronológiai készség, szépérzék fejlesztése,

22 esztétikai nevelés. Tantárgy: rendhagyó történelem és földrajz óra. Módszer: csoport munka. Résztvevık: 8.a és 8.b osztály. Eszközigény: laminált térképek és filcek a versenyhez, fényképezıgép. Idıterv: egész nap. Szervezési feladatok: autóbusz rendelés, Cool-túra felkeresése, belépıjegyek rendelése. k, Május 10. Program: Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatos tevékenység Felelıs pedagógus: Szilágyiné Farkas Ilona Felelıs diák: Molnár Anikó 6.b Részletes program: 1. óra: 6.b osztály 2. óra: 8.b osztály 3. óra: 8.a osztály 4. óra: 6.a osztály 6. óra: 7.b osztály Tevékenység: Rajz óra keretén belül a diákok olyan rajzokat készítenek, amelyekhez az ötletek Borsos Miklós mőveibıl származnak. A városban található múzeum Borsos termében is ellátogatnak a tanulók Fekete István szobrának megtekintése. Cél a kézügyesség, szépérzék fejlesztése és az esztétikai nevelés. Tantárgy: rajz. Módszer: csoportmunka, rajz, frontális és egyéni munka.

23 Résztvevık: 8.b, 8.a, 6.a, 6.b, 7.b osztály. Eszközigény: rajzlap, ceruza, fényképezıgép. Idıterv: osztályonként 1-1 óra. Szervezési feladatok: Borsos mővek bemutatása, múzeumi látogatás bejelentése. l, Május 11. Program: Gyıri Borsos Miklós Múzeum órái Felelıs pedagógus: Eszlingerné Jutasi Ildikó Felelıs diák: Tobak Rebeka 7.b Részletes program: 2. óra: 5. évfolyam 30 tanulója részt vesz a múzeumi órán 3. óra: 6. évfolyam 30 tanulója részt vesz a múzeumi órán 4. óra: 7. évfolyam 30 tanulója részt vesz a múzeumi órán 5. óra: 8. évfolyam 30 tanulója részt vesz a múzeumi órán Helye: Fizika terem Tevékenységek: A múzeum múzeumpedagógusai Borsos Miklós mőveirıl filmet vetítenek a tanulóknak. Az osztályok másik fele fémdomborítást próbálhatja ki a

24 külsıs segítıkkel. Az elkészült mőveket az iskolában kiállítjuk. Cél: kézügyesség, szépérzék fejlesztése, esztétikai nevelés. Tantárgy: rendhagyó rajzóra. Módszer: páros és egyéni munka. Résztvevık: 5.a, 5.b, 6.a, 6.b, 7.a, 7.b, 8.a, 8.b osztály. Eszközigény: videólejátszó, projektor, számítógép, vetítıvászon, papír, ragasztó, fémlap, fényképezıgép. Idıterv: 1-1 óra évfolyamonként. Szervezési feladatok: gyıri múzeum felkeresése, eszközök beszerzése, osztályonként fı kiválasztása. m, Május 12. Program: 5.b és 6.b osztály tanulmányi kirándulásra megy Balatonfüredre Felelıs pedagógus: Magyar Nikolett, Galambos Erika Felelıs diák: Pap Edvin 6.b Részletes program: Eötvös Loránd emléktábla felkeresése a Panteonban. Borsos Miklós által készített Szabó Lırinc emléktábla felkeresése a Panteonban. Borsos Miklós által készített Balatoni szél címő szobor megtekintése a Balaton partján. Városnézés kisvonattal.

25 Kossuth-forrás. Tagore-sétány. Lóczy-barlang felkeresése. Hajókázás. Tevékenységek: Diákok kimozdítása a friss levegıre, és közben megismerkednek névadóink munkásságának egy-egy részletével. A közösségi összetartozás, a környezettudatosság, a saját magunk és egymás iránti felelısség is fejleszthetı ilyen kirándulások alkalmával. További cél: szépérzék fejlesztése, esztétikai nevelés. Tantárgy: rendkívüli természetismeret és mővészettörténet. Módszer: osztálymunka. Résztvevık: 5.b és 6.b osztály. Eszközigény: fényképezıgép. Idıterv: egész nap (hajó 1 óra, kisvasút fél óra, barlang fél óra). Szervezési feladatok: busz foglalása, hajójegyek megrendelése, kisvasút lefoglalása, bejelentkezés a barlangba.

26 n, Május 13. Program: Gyermekvilág koncert Felelıs pedagógus: Fábiánné Adorján Renáta Felelıs diák: Antal Boglárka 8.a Helye: Kaszinó. Ideje: 17 óra. Tevékenységek: Iskolánk tagozatos diákjai minden évben fellépnek májusban a szülık és a város lakói elıtt. Cél: hallás fejlesztése, esztétikai nevelés. Tantárgy: énekkar. Módszer: csoport munka. Résztvevık: tagozatos osztályok tanulói. Eszközigény: meghívók, plakátok, fellépı ruhák, kották, kamera, fényképezıgép. Idıterv: 1,5-2 óra. Szervezési feladatok: Meghívók, plakátok megrendelése, szétosztása, kották másolása, ruhák átvizsgálása, vasalása, koncert helyszínének lefoglalása. o, Május 14. Program: DÖK-nap Felelıs pedagógus: Csikiné Bertalan Judit, Balogh Béla Felelıs diák: Molnár Orsolya 8.b Részletes program: Vetélkedı az elmúlt 3 hét eseményeibıl Bicikli-verseny: 5 fı osztályonként KRESZ-totó

27 Az én iskolám címmel kb. 10 perces bemutatók megtekintése Diszkó büfével Tevékenységek: Az elmúlt 3 hét során begyőjtött információk felelevenítéseként a diákok egy vetélkedın vesznek részt. Az itt szerzett pontok is beleszámítanak az Év osztálya versenybe. Így jobban bevésıdnek az adatok és motiváltabbak lesznek a tanulók. A bicikli-versenyhez a rendırség segítségét kértük, akik a KRESZ-totó összeállításában is segítségünkre voltak. A kerékpár használatát Eötvös Loránd népszerősítette a 19. században. Ezzel a jármővel vagy lóval járt az egyetemre, ahol tanított. Az osztályoknak ezután kb. 10 perces bemutatót kellett tartaniuk az iskolánkról. Ezt bármilyen formában kivitelezhették (zene, tánc, rap, próza, vers). A napot délutáni diszkóval zártuk. Cél: beszédkészség, hallás, egyensúly, logikai, gondolkodási készség fejlesztése. Tantárgy: rendhagyó testnevelés, irodalom, ének, mővészettörténet. Módszer: csoport és egyéni munka. Résztvevık: 5.a, 5.b, 6.a, 6.b, 7.a, 7.b, 8.a, 8.b osztály. Eszközigény: versenykérdések, papír, ceruza, kerékpár, hangosító berendezés, fényképezıgép. Idıterv: 8-tól 12-ig és délután 16-tól 20-ig. Szervezési feladatok: Rendırség felkeresése, kérdések összeírása, hangosítás összeszerelése, csapatok kialakítása, dj felkérése, büfé összeállítása.

28 p, Május 17. Program: Alsós osztályok kirándulása Ajkán Felelıs pedagógus: alsós tanítók Felelıs diák: Brózs Regina Tevékenységek: Az alsós osztályok felkeresik Borsos Miklós alkotásait a városban. Cél a szépérzék fejlesztése, esztétikai nevelés. Tantárgy: rendhagyó rajzóra. Módszer: csoport munka. Résztvevık: alsós osztályok. Eszközigény: fényképezıgép. Szervezési feladatok: Borsos szobrok helyeinek összegyőjtése. q, Május 19-e Zárónap Program: Ság-hegyi kirándulás (jó idı esetén) Tevékenység: Autóbuszos kirándulás, majd túra a hegyen az Év osztálya cím nyertesének és jutalomkirándulás a kiemelkedı munkát végzı tanulóknak. Eötvös Loránd méréseinek helyszínének felderítése. Tantárgy: rendhagyó földrajz és történelem óra. Módszer: csoport munka. Résztvevık: 8.a osztály és 10 kiválasztott tanuló. Eszközigény: fényképezıgép. Idıterv: egész nap.

29 Szervezési feladatok: autóbusz rendelése, múzeumi belépık rendelése. Program: Zirci kirándulás (rossz idı esetén) Tevékenység: Autóbuszos kirándulás Zircre az Év osztálya cím nyertesének és jutalomkirándulás a kiemelkedı munkát végzı tanulóknak. A zirci Reguly Antal Múzeum és Népmővészeti Alkotóház Mővészeti Alkotóközösség segítségével csuhézás, kosárfonás és nemezelés. Tantárgy: rendhagyó földrajz és történelem óra, kézmőves foglalkozás. Módszer: csoport munka. Résztvevık: 8.a osztály és 10 kiválasztott tanuló. Eszközigény: fényképezıgép. Idıterv: egész nap. Szervezési feladatok: autóbusz rendelése, múzeumi belépık rendelése, múzeumi óra megbeszélése.

30 Programok osztályonkénti bontásban: 5.a Idıpont Április 26-a 2. óra Április 27-e Április 29-e Május 4-e 1. óra Május 5-e 1. óra Május 5-e 2. óra Május 11-e 2. óra Május 13-a Május 14-e Esemény Berzi Zoltán elıadás Fizika terem teljes osztály Takács Károlyné, Piroska néni elıadása énekkaron Osztálykirándulás Agyagozás a Német teremben 8 fı Csabai Tibor elıadása a Fizika teremben teljes osztály Csabai Tiborral rajzolás a Rajz teremben 15 fı BM Múzeum órája a Fizika teremben 15 fı Gyermekvilág DÖK-nap, bicikli-verseny 5 fı 5.b Idıpont Április 26-a 2. óra Május 3-a 5.óra Május 4-e 1. óra Május 4-e 5. óra Május 5-e 1. óra Május 5-e 2. óra Május 11-e 2. óra Május 12-e Esemény Berzi Zoltán elıadás Fizika terem teljes osztály Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatban rajzolnak Agyagozás a Német teremben 8 fı Agyagozás a Német teremben, akinek kedve van Csabai Tibor elıadása a Fizika teremben teljes osztály Csabai Tiborral rajzolás a Rajz teremben 15 fı BM Múzeum órája a Fizika teremben 15 fı Osztálykirándulás

31 Május 14-e DÖK-nap, bicikli-verseny 5 fı 6.a Idıpont Április 26-a 3. óra Április 27-e Április 28-a Május 3-a 4.óra Május 4-e 2. óra Május 7-e 1. óra Május 7-e 2. óra Május 10-e 4.óra Május 11-e 3. óra Május 13-a Május 14-e Esemény Berzi Zoltán elıadás Fizika terem teljes osztály Takács Károlyné, Piroska néni elıadása énekkaron Osztálykirándulás Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatban rajzolnak Agyagozás a Német teremben 8 fı Csabai Tibor elıadása a Fizika teremben teljes osztály Csabai Tiborral rajzolás a Rajz teremben 15 fı Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatban rajzolnak BM Múzeum órája a Fizika teremben 15 fı Gyermekvilág DÖK-nap, bicikli-verseny 5 fı 6.b Idıpont Április 26-a 3. óra Május 4-e 2. óra Május 7-e 1. óra Május 7-e 2. óra Május 10-e 1.óra Esemény Berzi Zoltán elıadás Fizika terem teljes osztály Agyagozás a Német teremben 8 fı Csabai Tibor elıadása a Fizika teremben teljes osztály Csabai Tiborral rajzolás a Rajz teremben 15 fı Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatban rajzolnak

32 Május 11-e 3. óra Május 12-e Május 14-e BM Múzeum órája a Fizika teremben 15 fı Osztálykirándulás DÖK-nap, bicikli-verseny 5 fı 7.a Idıpont Április 26-a 4. óra Április 27-e Május 4-e 3. óra Május 6-a 3. óra Május 6-a 4. óra Május 11-e 4. óra Május 13-a Május 14-e Esemény Berzi Zoltán elıadás Fizika terem teljes osztály Takács Károlyné, Piroska néni elıadása énekkaron Agyagozás a Német teremben 8 fı Csabai Tibor elıadása a Fizika teremben teljes osztály Csabai Tiborral rajzolás a Rajz teremben 15 fı BM Múzeum órája a Fizika teremben 15 fı Gyermekvilág DÖK-nap, bicikli-verseny 5 fı 7.b Idıpont Április 26-a 4. óra Május 3-a 6.óra Május 4-e 3. óra Május 6-a 3. óra Május 6-a 4. óra Május 10-e 6.óra Esemény Berzi Zoltán elıadás Fizika terem teljes osztály Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatban rajzolnak Agyagozás a Német teremben 8 fı Csabai Tibor elıadása a Fizika teremben teljes osztály Csabai Tiborral rajzolás a Rajz teremben 15 fı Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatban rajzolnak

33 Május 11-e 4. óra Május 14-e BM Múzeum órája a Fizika teremben 15 fı DÖK-nap, bicikli-verseny 5 fı 8.a Idıpont Április 26-a 5. óra Április 27-e Április 30-a 5-6.óra Május 3-a 3.óra Május 4-e 4. óra Május 6-a 1. óra Május 6-a 2. óra Május 7-e Május 10-e 3.óra Május 11-e 5. óra Május 13-a Május 14-e Esemény Berzi Zoltán elıadás Fizika terem teljes osztály Takács Károlyné, Piroska néni elıadása énekkaron Webmúzeum Informatika órán Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatban rajzolnak Agyagozás a Német teremben 8 fı Csabai Tibor elıadása a Fizika teremben teljes osztály Csabai Tiborral rajzolás a Rajz teremben 15 fı Osztálykirándulás Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatban rajzolnak BM Múzeum órája a Fizika teremben 15 fı Gyermekvilág DÖK-nap, bicikli-verseny 5 fı 8.b Idıpont Április 26-a 5. óra Április 30-a 3-4.óra Május 3-a 2.óra Esemény Berzi Zoltán elıadás Fizika terem teljes osztály Webmúzeum Informatika órán Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatban rajzolnak

34 Május 4-e 4. óra Május 6-a 1. óra Május 6-a 2. óra Május 7-e Május 10-e 2.óra Május 11-e 5. óra Május 14-e Agyagozás a Német teremben 8 fı Csabai Tibor elıadása a Fizika teremben teljes osztály Csabai Tiborral rajzolás a Rajz teremben 15 fı Osztálykirándulás Rajz órán Borsos Miklóssal kapcsolatban rajzolnak BM Múzeum órája a Fizika teremben 15 fı DÖK-nap, bicikli-verseny 5 fı Alsó tagozat Idıpont Május 4-e 5. óra Május 17-e Esemény Agyagozás a Német teremben 16 fı Kirándulás a városban

35 III. ÉRTÉKELÉS május 21-én 13:30-tól 14:30-ig A, Értékelés a tanulók felé: A diákönkormányzat győlésén, illetve órákon a kollégák beszélgettek a gyerekekkel az elmúlt hetek eseményeirıl. A gyerekek nem gyızték sorolni a nekik tetszı programokat, élményeiket, sikereiket, számukra legkedvesebb pillanatokat. Már a témahéten is tapasztaltuk, hogy a kézmőves tevékenységek a legkedveltebbek a diákok körében. Most is büszkén mutogatták egymásnak munkáikat és fényképeiket. Nagyon élvezték, hogy részt vehettek a szervezési munkákban. Szembesültek azzal, hogy egy-egy program, kirándulás megszervezése nem is olyan egyszerő és könnyő feladat. Nem is gondolták, hogy ennyi mindent kell figyelembe és számításba venni, ennyi utánajárással, telefonálással, érdeklıdéssel jár ez a fajta munka. Örültek annak, hogy a kirándulások alkalmával kimozdulhatnak a négy fal közül és kötetlenebbül viselkedhetnek és szerezhetnek ismereteket. A hagyományos Gyermekvilág koncerten szüleik és ismerıseik elıtt újból megmutathatták énektudásukat, fejlıdésüket. A kerékpárversenyen és a diszkóban megmozgathatták az ülımunkához szokott tagjaikat. Ez alkalommal is arra kértek bennünket, pedagógusokat, jövıre is szervezhessenek ilyen projektet, hogy egy másik témában is kipróbálhassák magukat május 25-én 13:30-tól 14:30-ig: B, Értékelés a kollégák felé: Miután a gyerekekkel értékeltük a projektet a kollégák véleményére is kíváncsiak voltunk. A felnıttek is jól érezték magukat a programokon, néhány új információval is

36 gazdagodtak a külsıs elıadók révén. Meglepıdve tapasztalták, hogy a diákok mennyire talpraesetten szervezik a különbözı eseményeket, mennyire élvezik a kézmőves és mozgásos megmozdulásokat. Egyik-másik tanuló kellemes meglepetést okozott azzal, mennyire beleélte magát az alkotásba, pedig hagyományos órán tanúsított viselkedésébıl nem erre számítottunk. A kollégáknak is örömük telt a különbözı programokban, a kirándulásokban, elıadásokban, koncertben, ık is kipróbálhatták a kézmőveskedést. Az év végi fáradtságukból egy kicsit felfrissültek ezek alatt a programok alatt.

37 IV. DOKUMENTÁLÁS A, Tevékenység dokumentálása Lásd: Jelen dokumentáció Az iskola honlapján további képek találhatók: Dokumentumok menü, Kompetencia gomb, Eötvös tagintézmény link B, Óra elszámolás tevékenységekre és felelıs személyekre lebontva Dátum Tevékenység Munkaidı Balogh Eszlingerné Galambos (óra) Béla Jutasi Ildikó Erika DÖK-győlés: projekt témájának megbeszélése DÖK-győlés: projekt programjainak megbeszélése, ötletelés Értekezlet: a diákok által javasolt programok megvalósíthatósága Értekezlet: pontos idı- és terembeosztás, feladatok megbeszélése. Szükséges anyagok, eszközök összeírása Szóróanyagok beszerzése Szülıi tájékoztató Fizika terem berendezése Német terem berendezése 1 1 agyagozáshoz Kiállítás szervezése az agyagozás során készült tárgyakból Fizika és F/3-as terem berendezése 1 1 Csabai Tibor óráira Fizika és F/3-as terem berendezése 1 1 Csabai Tibor óráira Kiállítás szervezése Csabai Tibor óráin készült mővekbıl Fizika és E/3-as terem berendezése 1 1 a B.M. múzeum óráihoz Kiállítás szervezése a fémdomborításokból DÖK-nap: közlekedési vetélkedı 1 1 pályájának elıkészítése: DÖK-győlés: értékelés Értékelı értekezlet a pedagógusok számára Jelen dokumentáció elkészítése Összesen:

38 V. MELLÉKLET A, EGYÜTTMŐKÖDÉSI SZERZİDÉS A NAGY LÁSZLÓ VÁROSI MŐVELİDÉSI KÖZPONTTAL B, EGYÜTTMŐKÖDÉSI SZERZİDÉS A NAGY LÁSZLÓ VÁROSI MŐVELİDÉSI KÖZPONT KÖNYVTÁRRAL C, EGYÜTTMŐKÖDÉSI SZERZİDÉS A GYİRI BORSOS MIKLÓS MÚZEUMMAL D, EGYÜTTMŐKÖDÉSI SZERZİDÉS AZ AJKAI RENDİRKAPITÁNYSÁGGAL

39

40

41

42

Különös közzétételi lista:

Különös közzétételi lista: Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

A három hetet meghaladó projekt rövid összefoglalása

A három hetet meghaladó projekt rövid összefoglalása Három hetet meghaladó projekt szakmai beszámol molója A három hetet meghaladó projekt rövid összefoglalása A projekt címe: Zenetörténeti áttekintés a kezdetektıl a XX. századig. A projekt megvalósításának

Részletesebben

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE a 2018/2019-es tanévre Odor Zsuzsanna mkv. 1 A munkaközösség

Részletesebben

FELSŐS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018

FELSŐS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018 FELSŐS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018 Készítette: Dufla Ildikó munkaközösség vezető Taszár, 2017. szeptember 18. Helyzetelemzés: Felső tagozaton tanító szaktanárok: Osztályfőnök Christ Ildikó 6.a biológia,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258.

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1848/49 ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A

Részletesebben

A 2018/2019. tanév rendje

A 2018/2019. tanév rendje A 2018/2019. tanév rendje A tanév, a szorgalmi idő (tanítási év) A 2018/2019. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2018. szeptember 3. (hétfő) és utolsó tanítási napja 2019. június 14. (péntek).

Részletesebben

PROJEKT TERV A projekt témája: ERKEL bicentenárium 2010. november 7.

PROJEKT TERV A projekt témája: ERKEL bicentenárium 2010. november 7. PROJEKT TERV A projekt témája: ERKEL bicentenárium 2010. november 7. A PROJEKT TÁRGYA: Erkel Ferenc életének és korának megismertetése, feldolgozása, bemutatása születésének 200. évfordulója alkalmából.

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA PERESZTEG

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA PERESZTEG KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA PERESZTEG Az iskola neve: ÁLTALÁNOS ISKOLA PERESZTEG Az iskola címe:9484 PERESZTEG Fİ u.76 Az iskola OM azonosítószáma: 030679 Személyi feltételek Pedagógusok

Részletesebben

A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanév rendje a 2016/2017. tanévre

A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanév rendje a 2016/2017. tanévre A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanév rendje a 2016/2017. tanévre A tanév indításával kapcsolatos feladatok: 1. Nevelőtestületi alakuló értekezlet Ideje: 2016. augusztus 22. /hétfő / 9 óra A tankerületi

Részletesebben

2. A TANÍTÁSI ÉV. A tanítási év első féléve január 26-ig tart. A félévi értesítők kiosztásának határideje: február 2.

2. A TANÍTÁSI ÉV. A tanítási év első féléve január 26-ig tart. A félévi értesítők kiosztásának határideje: február 2. 2. A TANÍTÁSI ÉV első tanítási nap: 2017. szeptember 1. (péntek) utolsó tanítási nap: 2018. június 15. (péntek) a gimnázium utolsó, befejező évfolyamán az utolsó tanítási nap: 2018. május 03. A tanítási

Részletesebben

Projektterv. A projekt leírása. A projekt címe : Én és a természet - játékos egészség-, és környezetvédelmi témahét

Projektterv. A projekt leírása. A projekt címe : Én és a természet - játékos egészség-, és környezetvédelmi témahét Projektterv A projekt leírása A projekt címe : Én és a természet - játékos egészség-, és környezetvédelmi témahét A projekt megvalósításának idıtartama: 2010. 04.19-2010.04.23. A projekt írója és megvalósítója:

Részletesebben

A napközis munkaközösség munkaterve a 2016/2017-es tanévre

A napközis munkaközösség munkaterve a 2016/2017-es tanévre A napközis munkaközösség munkaterve a 2016/2017-es tanévre A munkaközösségem 28 fővel az iskola két épületében tevékenykedik (Nádasdy épület, Fő utcai épület), a következő felosztásban. Jelenleg 3 hely

Részletesebben

Budapest XIV. Kerületi Jókai Mór Általános Iskola. Különös közzétételi lista

Budapest XIV. Kerületi Jókai Mór Általános Iskola. Különös közzétételi lista Budapest XIV. Kerületi Jókai Mór Általános Iskola Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

Részletesebben

Művészetek hete. Reneszánsz. a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában

Művészetek hete. Reneszánsz. a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában Művészetek hete a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában Reneszánsz Iskolánkban október 1. és 5. között rendeztük meg a Művészetek hetét. A diákok és a tantestület tagjai ezáltal kicsit visszacsöppentek

Részletesebben

TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23.

TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23. ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA

Részletesebben

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

MUNKATERV A Zichy utcai tagiskola felső tagozata 2010/2011 Készítette:

MUNKATERV A Zichy utcai tagiskola felső tagozata 2010/2011 Készítette: MUNKATERV A Zichy utcai tagiskola felső tagozata 2010/2011 Készítette: Magashegyi Ferencné Munkaközösség vezető I. Bevezetés Az oktatásban kiemelt szerep jut azon kompetenciák fejlesztésének, melyek az

Részletesebben

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Lévay József Tagiskola

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Lévay József Tagiskola SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA Lévay József Tagiskola Az Oktatási Hivatal 2010. április 14-én kelt értesítése alapján a 2009. évi országos kompetenciamérés eredményeihez viszonyítva a Lévay

Részletesebben

Idegen nyelvi mérés eredményei év

Idegen nyelvi mérés eredményei év Idegen i mérés eredményei - 2017. év srsz. Mérési azonosító Évfolyam Idegen Mérési eredmény (százalék) 1. X443-W859 6 angol 70% 2. J147-U624 6 angol 76% 3. U159-A876 6 angol 56% 4. F393-P633 6 angol 100%

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4-08/1. Terézváros 2009. április 1.-2010 augusztus 31. Félévi beszámoló a TÁMOP 3.1.4 pályázat megvalósításáról

TÁMOP-3.1.4-08/1. Terézváros 2009. április 1.-2010 augusztus 31. Félévi beszámoló a TÁMOP 3.1.4 pályázat megvalósításáról TÁMOP-3.1.4-08/1. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Terézváros 2009. április 1.-2010 augusztus 31. Félévi beszámoló a TÁMOP 3.1.4 pályázat megvalósításáról Pályázati

Részletesebben

A három hetet meghaladó projekt tervezete

A három hetet meghaladó projekt tervezete A három hetet meghaladó projekt tervezete Címe: Zenetörténeti áttekintés a kezdetektıl a XX. századig. Fejlesztési cél: a tanulók szociális képességeinek fejlesztése (tolerancia, együttmőködés, szabályok

Részletesebben

sorszám végzettség végzettség szintje tanított tantárgy 1. horvát, orosz főiskola horvát 2. horvát, orosz főiskola horvát

sorszám végzettség végzettség szintje tanított tantárgy 1. horvát, orosz főiskola horvát 2. horvát, orosz főiskola horvát A pedagógusok iskolai végzettsége és az általuk tanított tantárgyak a 2016/2017-es tanévben: sorszám végzettség végzettség szintje tanított tantárgy 1. horvát, orosz horvát 2. horvát, orosz horvát 3. tanító

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4-08/1-2009-0019. Egészségnap órarend. Háztartási balesetek megelőzése 04.terem. A nemi élet kockázatai 103.terem

TÁMOP-3.1.4-08/1-2009-0019. Egészségnap órarend. Háztartási balesetek megelőzése 04.terem. A nemi élet kockázatai 103.terem Egészségnap órarend 9/a 014.terem 9/b 014. terem 9/c 10/a Szív, ér és 10/b Szív, ér és 10/c 11/a játék, játék, játék, játék, 11/c játék, játék, 07.terem 12/b Elsősegély 016.terem 12/c 07.terem Elsősegély

Részletesebben

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz Közzétételi lista 2014/15-ös tanév Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista i Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2013/2014. tanév Pedagógus végzettsége Pedagógus szakképzettsége

Részletesebben

Beszámoló. Informatika szakkör

Beszámoló. Informatika szakkör Beszámoló Informatika szakkör A TÁMOP - 3.1.4. C-14-2015-0464 Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem pályázatnak keretében szeptember10-től október 19-ig heti 2 órában, összesen 12 óra informatika szakkört

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA ZSIRA 2012/2013. TANÉV

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA ZSIRA 2012/2013. TANÉV KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ÁLTALÁNOS ISKOLA ZSIRA 2012/2013. TANÉV 1 Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére (A lista személyes adatokat nem tartalmazhat) Iskolák 1. A pedagógusok

Részletesebben

A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanévi rendje a 2017/2018. tanévre

A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanévi rendje a 2017/2018. tanévre A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanévi rendje a 2017/2018. tanévre A tanév indításával kapcsolatos feladatok: 1. Nevelőtestületi alakuló értekezlet ideje: 2017. augusztus 21. /hétfő/ 9 óra A tanévnyitó

Részletesebben

Oktat: Alsó tagozat 1. osztályban minden tantárgyat az ének kivételével

Oktat: Alsó tagozat 1. osztályban minden tantárgyat az ének kivételével 1. KTKT Általános Iskola és Középiskola Páhi Általános Iskolájában 2012/2013-es tanévben tanítók Név: Csviláné Polgár Erika 8. osztályfőnök tanító, angol műveltségterület, inkluzív nevelés tanár Oktat:

Részletesebben

Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ. 4352 Mérk Béke utca 19. Tel/fax: 44/554-044. E-mail: merkiskola@gmail.com TÁMOP 3.1.4.

Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ. 4352 Mérk Béke utca 19. Tel/fax: 44/554-044. E-mail: merkiskola@gmail.com TÁMOP 3.1.4. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ 4352 Mérk Béke utca 9. Tel/fax: 44/554-044 E-mail: merkiskola@gmail.com TÁMOP 3..4./08/2-2009-027 Tisztelt Érdeklődőink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni iskolánk

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: RETRÓ ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A TÉMAHÉT

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Különös közzétételi lista Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó legfontosabb információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

Részletek iskolánk 2017/2018. évi munkatervéből: 2. A 2017/2018. tanév feladatai. 3. A 2017/2018. tanév rendje

Részletek iskolánk 2017/2018. évi munkatervéből: 2. A 2017/2018. tanév feladatai. 3. A 2017/2018. tanév rendje Részletek iskolánk 2017/2018. évi munkatervéből: 2. A 2017/2018. tanév feladatai 2.1. Kiemelt feladatok Kiemelt feladataink a 2017/2018. tanévre: A lemorzsolódásban veszélyeztetett tanulók segítése, a

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR 2014/2015

ESEMÉNYNAPTÁR 2014/2015 ESEMÉNYNAPTÁR 2014/2015 augusztus 18. 8:00 Alakuló értekezlet augusztus 21-25. 8:00 Javító-, és osztályozóvizsgák augusztus 28. 9:00 Tanévnyitó értekezlet szeptember 01. 8:00 A szorgalmi idő első napja

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1.

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1. KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018. OKTÓBER 1. Aktív pedagógusok munkakör szakképzettség létszám tanító tanító 11 angol műveltségi terület 1 ember- és társadalom műveltségi terület 1 ének műveltségi terület 6 fejlesztő

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA MARCALVÁROSI KÖZOKTATÁSI KÖZPONT, ÓVODA ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA GYİR, ÖRKÉNY I. U. 4-6. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR 32/2008. - XI.24. OKM rendelet 2009 augusztus 31-én lépett életbe a 32/2008.

Részletesebben

Multikulturális tartalom megjelenése a tanórákon és azon kívül A) JOGSZABÁLYI ÉS SZERVEZETI HÁTTÉR:

Multikulturális tartalom megjelenése a tanórákon és azon kívül A) JOGSZABÁLYI ÉS SZERVEZETI HÁTTÉR: Multikulturális tartalom megjelenése a tanórákon és azon kívül A) JOGSZABÁLYI ÉS SZERVEZETI HÁTTÉR: Települési adottságok, helyi igények felmérése (mérlegelés). Tantestületi döntés. Felkészülés, elıkészítés.

Részletesebben

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgy-felosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR 2013/2014

ESEMÉNYNAPTÁR 2013/2014 ESEMÉNYNAPTÁR 2013/2014 augusztus 22. 9:00 Alakuló értekezlet augusztus 23-26. 8:00 Javító-, és osztályozóvizsgák augusztus 29. 8:00 Tanévnyitó értekezlet szeptember 02. 8:00 A szorgalmi idő első napja

Részletesebben

K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK:

K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről,

Részletesebben

Helyi tanterv melléklete

Helyi tanterv melléklete Helyi tanterv melléklete 1. Az iskola egyes évfolyamain tanított tantárgyak, a kötelező és választható tanórai foglalkozások, óraszámaik, tananyag és követelmény 1.1. Az 1-4. évfolyamon tanított tantárgyak

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2011-2012-es tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2011-2012-es tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

ÓRATERV. Az iskola egyes évfolyamain az elkövetkezendő tanévekben az alábbi tantervek alapján folyik az oktatás:

ÓRATERV. Az iskola egyes évfolyamain az elkövetkezendő tanévekben az alábbi tantervek alapján folyik az oktatás: ÓRATERV 3.. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és a követelmények Az iskola egyes évfolyamain az elkövetkezendő

Részletesebben

ÚÁMIPSZ Erkel Ferenc Tagintézménye 4244 Újfehértó Kodály Zoltán út 1.

ÚÁMIPSZ Erkel Ferenc Tagintézménye 4244 Újfehértó Kodály Zoltán út 1. Projektterv A projekt leírása A projekt címe : Játékos egészség-, és környezetvédelmi témahét A projekt írója és megvalósítója: Rubóczkiné Nagy Marianna A projektben résztvevık köre, száma: tanulók 33

Részletesebben

1.számú melléklet. Projektleírás

1.számú melléklet. Projektleírás 1.számú melléklet Projektleírás PROJEKT CÍME CÉLCSOPORT RÉSZTVEVŐK KARÁCSONYI UTAZÁS Felső tagozatos osztályok Az osztályokban tanuló diákok Projektvezető Az osztályokban tanító pedagógusok IDŐTARTAM ÓRAKERET

Részletesebben

MUNKATERV. Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú M vészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. alsós magyar munkaközösség

MUNKATERV. Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú M vészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. alsós magyar munkaközösség Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú M vészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. MUNKATERV alsós magyar munkaközösség 2013/2014 Zalaszentgrót, 2013. augusztus 28. Készítette:

Részletesebben

A GAZDAGRÉT-CSIKIHEGYEK ÁLTALÁNOS ISKOLA TANTESTÜLETE ÉS A NEVELŐ-OKTATÓ

A GAZDAGRÉT-CSIKIHEGYEK ÁLTALÁNOS ISKOLA TANTESTÜLETE ÉS A NEVELŐ-OKTATÓ A GAZDAGRÉT-CSIKIHEGYEK ÁLTALÁNOS ISKOLA TANTESTÜLETE ÉS A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁT SEGÍTŐ MUNKATÁRSAI 1 / 18 Név Tanított tantárgy Beosztás Bruckner László biológia, pedagógia, testnevelés - 8. évf. fiúk

Részletesebben

Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja: április ig, hétfőtől szerdáig, 8-18 óráig az első emeleti könyvtárban

Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja: április ig, hétfőtől szerdáig, 8-18 óráig az első emeleti könyvtárban Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. / : (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja:

Részletesebben

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben

Közzétételi lista 2014/2015

Közzétételi lista 2014/2015 Közzétételi lista 2014/2015 10. számú melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához VÉGZETTSÉG

Részletesebben

A 2014/2015-es tanév ütemterve

A 2014/2015-es tanév ütemterve A 2014/2015-es tanév ütemterve Tanévkezdés: Alakuló értekezlet: 2014. augusztus 25. Tanévnyitó ünnepély: 2014. 01. Első tanítási nap: 2014. 01. A tanév munkarendje: A tanév első napja: 2014. 01. Az első

Részletesebben

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára.

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára. TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba Évfolyam Elsı 1. nap Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. osok számára. Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-4.

Részletesebben

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához. 18 fő tanító

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához. 18 fő tanító A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok által ellátott tantárgyak és szolgáltatások Végzettség, szakképzettség Alsó tagozatos

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NAGYBAJOMI ÁLTALÁNOS MŐVELİDÉSI KÖZPONT CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA és a Pálmajori és Jákói Tagiskola

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NAGYBAJOMI ÁLTALÁNOS MŐVELİDÉSI KÖZPONT CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA és a Pálmajori és Jákói Tagiskola KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NAGYBAJOMI ÁLTALÁNOS MŐVELİDÉSI KÖZPONT CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA és a Pálmajori és Jákói Tagiskola 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve

Részletesebben

Tanév rendje 2016/17 tanév

Tanév rendje 2016/17 tanév Tanév rendje 2016/17 tanév Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános OM 033966 (Kaposvár, Fő u. 40-44.) Kaposvár, 2016. szeptember 12. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató 1. A tanév helyi rendje

Részletesebben

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM A projekt címe Tisza Motto: Iskolánk: Tisza-parti Általános Iskola a név kötelez Időtartama témahét: 4 nap Célcsoport 5.a, 5.b osztály tanulói 3-3 csoportban Célja Kompetencia

Részletesebben

Kertvárosi ÁMK Bolyai János Általános Iskola. mottó. 21.692.400.- Ft. I. Kompetencia alapú oktatás. Intézményi feladataink

Kertvárosi ÁMK Bolyai János Általános Iskola. mottó. 21.692.400.- Ft. I. Kompetencia alapú oktatás. Intézményi feladataink Kertvárosi ÁMK Bolyai János Általános Iskola 21.692.400.- Ft Taneszközök, kompetencia alapú oktatási programcsomagok 2.900.000.- Ft Irodai berendezések, felszerelések 2.169.240,- Ft Oktatás, továbbképzés,

Részletesebben

magyart tanítók: Forján Krisztina Gajdos Éva Kocsmár Mária Marik Tamásné Török Katalin

magyart tanítók: Forján Krisztina Gajdos Éva Kocsmár Mária Marik Tamásné Török Katalin Munkaközösségünk három korábbi szakmai csoportból a felsős magyar, a történelem és a felsős ének-zene munkacsoportból jött létre. A mindennapi koordinációs munkát a csoportok képviselői egymással összhangban

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Intézmény neve: Jászboldogházi

Részletesebben

MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018.

MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018. MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018. IDŐ MUNKATERVI PROGRAMOK SZERVEZÉSI KOORDINÁTOR VIII. 22. 9:00 VII. 23. 9:00 VIII.22.- 31. VIII. 24. VIII. 28. 8:00-17:00 VIII. 29. 8:00-17:00

Részletesebben

ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2018/2019

ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2018/2019 ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2018/2019. Szebeni Zsuzsa alsós szakmai munkaközösség -vezető Csomád, 2018. szeptember 15. Tagok: Balogh Edit Abonyi Tiborné Bujtás Adrienn Bonczné Orosz Ilona Juhászné Szeitz

Részletesebben

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények

Részletesebben

Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola. 2018/2019-es tanév. Eseménynaptár

Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola. 2018/2019-es tanév. Eseménynaptár 1 Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola 2018/2019-es tanév Eseménynaptár Tanítás nélküli munkanap Időpontja Felelőse Diákönkormányzati nap 2018. december 1. szombat diákönkormányzat Szakmai nap

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR a 2014/2015-ös tanévre

ESEMÉNYNAPTÁR a 2014/2015-ös tanévre ESEMÉNYNAPTÁR a 2014/2015-ös tanévre Hét Hónap, nap Eseménytervezet szeptember 1.hét 1. "A" hét 1. hétfő Első tanítási nap: munkavédelmi oktatás a 9.évfolyam számára 2. 2. kedd 3. 3. szerda Tanévnyitó

Részletesebben

Lovagkor projekt. 2009-2010 Herman Ottó Általános Iskola Budaörs. Készítette: Erdős Virág

Lovagkor projekt. 2009-2010 Herman Ottó Általános Iskola Budaörs. Készítette: Erdős Virág Lovagkor projekt 2009-2010 Herman Ottó Általános Iskola Budaörs Készítette: Erdős Virág A projekt menete 3 nagyobb részből áll Minden tantárgyat felölel Külső helyszínek Iskolai helyszínek 1. rész:

Részletesebben

2011/2012-ES TANÉV RENDJE

2011/2012-ES TANÉV RENDJE 2011/2012-ES TANÉV RENDJE 1. SZORGALMI IDİSZAK Az elsı tanítási nap: 2011. szeptember 1. (csütörtök) és utolsó tanítási napja 2012. június 15. (péntek). A tanítási napok száma: 182 A 12. osztályosoknak

Részletesebben

Kossuth Lajos Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon Kisújszállás, Rákóczi u. 1. Tel./fax.:59/ IPR

Kossuth Lajos Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon Kisújszállás, Rákóczi u. 1. Tel./fax.:59/ IPR Kossuth Lajos Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon 5310 Kisújszállás, Rákóczi u. 1. Tel./fax.:59/321-312 IPR 2006/2007 Helyzetelemzés A hátrányos helyzető és a roma gyerekek tanulmányi

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/ A kompetencia-alapú oktatás elterjesztésért Szolnokon

TÁMOP-3.1.4/08/ A kompetencia-alapú oktatás elterjesztésért Szolnokon TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0031 A kompetencia-alapú oktatás elterjesztésért Szolnokon Beszámoló a tantestületnek 2010. június 21. Szent-Györgyi Albert Általános Iskola 5000 Szolnok, Széchenyi krt. 22. Társadalmi

Részletesebben

TÁMOP / Készítette: Nagyné Réti Ildikó Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó gyakorlat átadására.

TÁMOP / Készítette: Nagyné Réti Ildikó Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó gyakorlat átadására. Készítette: Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó átadására. Intézmény neve: Marcali Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/ A kompetencia-alapú oktatás elterjesztésért Szolnokon

TÁMOP-3.1.4/08/ A kompetencia-alapú oktatás elterjesztésért Szolnokon TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0031 A kompetencia-alapú oktatás elterjesztésért Szolnokon Projektindító nap - Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Szent-Györgyi Albert Általános Iskola 5000 Szolnok, Széchenyi

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2015-2016. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László,

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR a 2015/2016-os tanévre

ESEMÉNYNAPTÁR a 2015/2016-os tanévre ESEMÉNYNAPTÁR a 2015/2016-os tanévre Hét Hónap, nap szeptember 1.hét 1. "A" hét 1. kedd Eseménytervezet Elsı tanítási nap a nappali munkarend szerinti osztályokban Tanévnyitó ünnepség Munkavédelmi oktatás

Részletesebben

BORSOS MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERVE 2012/2013. TANÉV

BORSOS MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERVE 2012/2013. TANÉV BORSOS MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERVE 2012/2013. TANÉV AJKA 2012. LÉTSZÁMADATOK Tanulók összlétszáma: 549 fő Számított létszám: 620 fő SNI 1 tanulók száma: 39 fő BTM 2 tanulók száma: 34 fő. Telephelyenként:

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista 2014/2015. tanév 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre,

Részletesebben

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Név Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Telefon E-mail Név Telefon E-mail Fehér Györgyi 33/500-250 irisz@dunamuzeum.hu

Részletesebben

Különös közzétételi lista. Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája

Különös közzétételi lista. Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája Különös közzétételi lista Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége: Végzettség Szakképesítés 1. Főiskola, tanár matematika-technika,

Részletesebben

Tanév rendje 2017/18 tanév

Tanév rendje 2017/18 tanév Tanév rendje 2017/18 tanév Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános OM 033966 (Kaposvár, Fő u. 40-44.) Kaposvár, 2017. szeptember 12. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató 1. A tanév helyi rendje

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére

Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére 10. számú melléklet a 11/1994 (VI.8 ) MKM rendelet alapján 1. A pedagógusok iskolai végzettsége, szakképzettsége hozzárendelve a helyi

Részletesebben

Nyílt héten látogatható órák március március 24.

Nyílt héten látogatható órák március március 24. Nyílt héten látogatható órák 2017. március 21-2017.március 24. Osztály: 5.A történelem és Leventéné - Terem: em. angol nyelv Tóth Izabella - Terem: em. 5.A 5.A (a) 5.A német nyelv Leventéné - Terem: em.

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

Móra Ferenc Tagiskola INTÉZKEDÉSI TERV AZ INTÉZMÉNY 2009/2010-ES TANÉV 6. OSZTÁLY EREDMÉNYESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE

Móra Ferenc Tagiskola INTÉZKEDÉSI TERV AZ INTÉZMÉNY 2009/2010-ES TANÉV 6. OSZTÁLY EREDMÉNYESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE Móra Ferenc Tagiskola INTÉZKEDÉSI TERV AZ INTÉZMÉNY 2009/2010-ES TANÉV 6. OSZTÁLY EREDMÉNYESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE Iskolánk 6. osztálya a 2008. évi országos kompetencia mérés során az országos átlagos képességpont

Részletesebben

Nevelőtestületi alakuló értekezlet Munkaközösségi értekezletek Javító- pótló-osztályozó- különbözeti vizsgák

Nevelőtestületi alakuló értekezlet Munkaközösségi értekezletek Javító- pótló-osztályozó- különbözeti vizsgák A 2012/2013-as tanév helyi rendje 2012. augusztus augusztus 22-24. augusztus 27. augusztus 28. augusztus 29. Gólyatábor 9. évfolyam Nevelőtestületi alakuló értekezlet Munkaközösségi értekezletek Javító-

Részletesebben

A TÁMOP-3.1.4/08/2 2008-0072 Kompetencia alapú oktatás egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben pályázat innovációi

A TÁMOP-3.1.4/08/2 2008-0072 Kompetencia alapú oktatás egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben pályázat innovációi A TÁMOP-3.1.4/08/2 2008-0072 Kompetencia alapú oktatás egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben pályázat innovációi Móricz Zsigmond Általános Iskola Nyíregyháza, Virág u. 65. Moduláris oktatás Irodalom-birodalom

Részletesebben

A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanév rendje a 2015/2016. tanévre

A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanév rendje a 2015/2016. tanévre A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanév rendje a 2015/2016. tanévre A tanév indításával kapcsolatos feladatok: 1. Nevelőtestületi alakuló értekezlet Ideje: 2015. augusztus 24. /hétfő / 9 óra A tankerületi

Részletesebben

Tanító szakos hallgatók beosztása tanítási gyakorlatra es tanév I. félév

Tanító szakos hallgatók beosztása tanítási gyakorlatra es tanév I. félév Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Tanító szakos hallgatók beosztása tanítási gyakorlatra 2018-19-es tanév I. félév 1 III. évfolyam (5. félév) A III. évfolyamos hallgatók

Részletesebben

2015/2016. tanév rendje

2015/2016. tanév rendje 2. sz. melléklet: 2015/2016. tanév rendje 2015/2016. tanév rendje Első tanítási nap: 2015. szeptember 01. (kedd) Utolsó tanítási nap: 2016. június 15. (szerda) SZEPTEMBER 8.00 Ünnepélyes tanévnyitó (szakközépiskola

Részletesebben

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők!

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők! Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. /: (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Előzetes információk a beiratkozásról

Részletesebben

A 2016/2017. TANÉV RENDJE

A 2016/2017. TANÉV RENDJE A 2016/2017. TANÉV RENDJE Szorgalmi idő Az első tanítási nap 2016. szeptember 1. (csütörtök), az utolsó tanítási nap 2017. június 15. (csütörtök). Tanítási napok száma az általános iskolában száznyolcvankettő

Részletesebben

Az Nkt a alapján a középiskolák által küldött eredményeket feldolgoztuk.

Az Nkt a alapján a középiskolák által küldött eredményeket feldolgoztuk. Az Nkt. 81. -a alapján a középiskolák által küldött eredményeket feldolgoztuk. Volt tanítványaink a következő eredményeket érték el a középfokú intézményekben. 2012/13. tanévben a nyolcadik osztály létszáma:

Részletesebben

IDİMÉRLEG NAPLÓ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE

IDİMÉRLEG NAPLÓ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE - - Az Intézmény OM azonosító kódja Tagintézmény Pedagógus száma száma IDİMÉRLEG NAPLÓ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE Az idımérleg napló kitöltése A kutatás célja, hogy idımérleg-naplók segítségével betekintést nyerjünk

Részletesebben

A 2016/2017-ES TANÉV RENDJE

A 2016/2017-ES TANÉV RENDJE A 2016/2017-ES TANÉV RENDJE 1. SZORGALMI IDŐSZAK Első tanítási nap 2016. szeptember 1. Utolsó tanítási nap 2017. június 15. Első félév vége 2017. január 20. A 12. osztályosok utolsó tanítási napja 2017.

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

Gyógypedagógia szakterület programja. Fıvárosi Pedagógiai Napok. 2009. november 17. kedd

Gyógypedagógia szakterület programja. Fıvárosi Pedagógiai Napok. 2009. november 17. kedd Gyógypedagógia szakterület programja Fıvárosi Pedagógiai Napok 2009. november 17. kedd Idıpont -tól, -ig 14 00 14 15 Tantárgy/ terület Az EGYMI mőködése, a segítı szakemberek tevékenysége Tevékenységforma/

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Címe: 1144 Budapest, Kerepesi út 124. Résztvevő diákok száma: 35 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 5 Kapcsolattartó

Részletesebben

ALSÓ TAGOZATOS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG (A tantárgycsoport) MUNKATERVE A 2019/2020. TANÉVRE

ALSÓ TAGOZATOS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG (A tantárgycsoport) MUNKATERVE A 2019/2020. TANÉVRE ALSÓ TAGOZATOS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG (A tantárgycsoport) MUNKATERVE A 2019/2020. TANÉVRE 1. Munkaközösség tagjai (tanított tantárgyak, óraszámok) NÉV TANTÁRGYAK, ÓRASZÁMOK Béres Edit Magyar

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben