HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ÉS BETEGJOGOK AZ EURÓPAI UNIÓBAN Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ÉS BETEGJOGOK AZ EURÓPAI UNIÓBAN Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ"

Átírás

1 HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ÉS BETEGJOGOK AZ EURÓPAI UNIÓBAN Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ OBDK BETEGJOGI KÉPVISELŐ KÉPZÉS JANUÁR 10. BUDAPEST TÁMOP / Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése

2 ELŐZMÉNYEK: ELLENTMONDÁS AZ UNIÓBAN AZ ALAPELVEK ÉRVÉNYESÜLÉSÉBEN Unió egyik alapelve a személyek és szolgáltatások szabad áramlása, azaz eü-i ellátások határtól független igénybe vétele. A Szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet szerint eddig /EU Egészségbiztosítási Kártyával, vagy speciális gyógykezelések/ korlátozottan valósult meg. Az egészségügy szabályozása nemzeti hatáskörben maradt. Okai: eltérő eü-i alaprendszerek; nem egységes jogosulti kör; eltérő ellátási csomag; más elszámolási rendszerek; általános pénzhiány Igény a tagállami beteg szabad döntésére, hogy melyik tagállamban kívánja igénybe venni az eü-i szolgáltatást. Egészségügyi kormányzatok az eü-i rendszer fenntarthatóságát féltik.

3 ELŐZMÉNYEK: IRÁNYELV HATÁLYBA LÉPÉSE ELŐTTI SZABÁLYOK - 883/2004/EK RENDELET A személyek és szolgáltatások szabad áramlás - a többelemes rendszer: a tartósan külföldön tartózkodók/ dolgozók/adózók a turisták (és az ideiglenesen hazalátogató tartósan külföldön dolgozók, kint adózók) > EHIC kártya az EU polgár a saját országában nem elérhető technológiák külföldi igénybevételét pedig az S2-es nyomtatvány (és szabályrendszere) teszi lehetővé. Nem oldja meg a szolgáltatások szabad áramlásának kérdését: betegek szabad döntése EU Bírósági ítéletek pl. Kohl; Decker; EU alapszerződésére és alapelvekre alapozták az ítéleteket

4 EU KÁRTYA + S1, S2 NYOMTATVÁNY EGT TAGORSZÁGOK EU kártya (EHIC) EU tagállamok + Izland, Norvégia, Liechtenstein és Svájc. csak biztosítottak részére TB-vel szerződött szolgáltatók önrészekre az EHIC nem nyújt fedezetet. csak orvosilag szükséges ellátások kezelőorvos dönti el. (+ dialízis, szülés, oxigénterápia, onkológia) Nem használható: jogosult az eü-i szolgáltatás céljából utazott másik tagállamba. Kezeléskor fel kell mutatni ha nincs birtokában a beteg fizet (OEP-nél visszaigénylés, ha jogosult) Letelepedés; Tervezett kezelés S1 nyomtatvány: teljes körű egészségügyi ellátás a jogbiztosítási helyétől eltérő tagállamban lakcím áthelyezése kötelező folyamatos munkaviszony igazolás kérelem OEP kirendeltséghez Hiányzó ellátás pótlása (S2) Saját államban nem elérhető Előzetes engedély kötelező Teljes költségtérítés

5 A 2011/24/EU IRÁNYELV FŐ ELVI MEGHATÁROZÁSAI 1. IRÁNYELVI CÉL: biztonságos és magas színvonalú határon átnyúló egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés megkönnyítése az EU-ban. - Az unió polgárai diszkrimináció mentesen vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatást egy adott tagállamban. - Egyenlő bánásmód elvének érvényesítése október 25 től kötelező az irányelv alkalmazása Tagországonként korlátozások lehetnek, így: bejövő betegek ellátása nem veszélyeztetheti az adott ország saját betegeinek ellátását, a más tagállamban, költségtérítéssel igénybe vehető ellátások köre előre meghatározható (előzetes engedélyezés szükséges) a más tagállamban igénybevett ellátások költségeihez való hozzájárulás összege nem kell, hogy meghaladja a tagállamban szokásos mértéket (belföldi költségen történő megtérítés)

6 A 2011/24/EU IRÁNYELV FŐ ELVI MEGHATÁROZÁSAI 2. Előzetes engedély alkalmazási eseteit megadja az irányelv. Nem tagadható meg az engedély: ritka betegségek esetén ha a kezelés jobb esélyű, mint a biztosítás szerinti országban, illetve ha az adott ellátás a beteg országában nem érhető el reális időn belül A más tagállamban igénybevett ellátás nem okozhat többletköltséget a saját ország biztosítójának, és a beteg nem nyerészkedhet a más országban igénybevett ellátáson. A tagállamoknak létre kell hozniuk az ezeket a jogokat segítő, a betegek mozgását támogató, a fogyasztóvédelmet biztosító intézményrendszert.

7 AZ IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ FELADATOK A szükséges jogszabályi rendelkezések hatályba léptetése október 25-ig JOGALKOTÓI FELADAT megtörtént. Bejövő betegek: a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) és végrehajtási Korm. rendelete A finanszírozásról szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 214/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet az OBDK-ról Kimenő betegek: A bejövő betegekre alkalmazandó szabályok és a Kormány 340/2013 (IX. 25.) rendelete a külföldön történő gyógykezelések részletes szabályairól

8 AZ IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ FELADATOK OEP engedélyezés, kifizetések elszámolása, dokumentumok ellenőrzése, nyilvántartások vezetése, statisztika készítése, monitoring (KET eljárás alapján). 3. OBDK Nemzeti Kapcsolattartó Pont (NKP) létrehozása és működtetése, együttműködés a tagállamok kapcsolattartó pontjaival, EU Bizottsággal, társszervekkel, a szakma és a lakosság tájékoztatása.

9 BEJÖVŐ BETEGEK 1. HOZZÁFÉRÉS az uniós betegek hozzáférhetnek a közfinanszírozott (és magán) eü. szolgáltatáshoz az alábbi két feltétel együttes teljesülése esetén: ELLÁTÁS NYÚJTÁSA 1. az ellátásokat a magyar biztosítottakkal azonos feltételekkel vehetik igénybe, ÉS 2. az ellátások igénybevételének költségeit a belföldi költségmérték szerint meg kell fizetni a szolgáltatónak (www.oep.hu oldalon havonta) Külföldi beutaló alapján minden progresszivitási szinten történhet ellátás (ha a beutaló nem értelmezhető, az orvos magyarországi beutaló bemutatását kérheti) Az ellátások nyújtása a magyar szakmai szabályok szerint történik várólistára való felkerülés is része ennek egyenlő bánásmód alapelve szerint főszabály: magyar nyelv használata az ellátás során

10 BEJÖVŐ BETEGEK 2. KÖLTSÉGEK ELSZÁMOLÁSA Az uniós beteg közvetlenül a szolgáltatónak FIZET az ellátásokért (nem az OEP-en keresztül) a szolgáltató határozza meg, hogy előre, vagy utólag, készpénzben vagy átutalással Térítési díj meghatározása HBCS szerint (a finanszírozási rendelet tartalmazza), belföldi költségmérték havonta frissül az OEP honlapján A UNIÓS BETEGTŐL KAPOTT TÉRÍTÉS A SZOLGÁLTATÓ SAJÁT BEVÉTELE! TÁJÉKOZTATÁS AZ OBDK FELADATA Nemzeti Kapcsolattartó Pont National Contact Point (TÁMOP / programból) Külföldről hívható zöld szám működtetése: Személyes konzultáció lehetősége (angol, német, olasz, francia nyelveken is) Üzenőfal működtetése a honlapon (panaszoknak és észrevételeknek)

11 BEJÖVŐ BETEGEK 3. PANASZTÉTELI LEHETŐSÉG a beteg az egészségügyi ellátással kapcsolatban betegjogi és szakmai panaszt tehet (műhiba, minőségi, biztonsági kifogás) * * * A bejövő betegek nem veszélyeztethetik a hazai eü. rendszer biztonságos működését. Korlátozás: 1. Magyar biztosítottak (jogosultak) megfelelő egészségügyi ellátásának biztosítása Magyarországon - egészségügyi kormányzat legfontosabb célja. 2. Megtagadható az uniós beteg fogadása, ha ez a szolgáltató területi ellátási kötelezettségű feladatainak folyamatos ellátását veszélyezteti - indoklási kötelezettség.

12

13 PÉLDA 1. ROMÁN BETEG SZEGEDI KÓRHÁZBAN MANDULAMŰTÉTET SZERETNE VÉGEZTETNI TERVEZETT ELLÁTÁS Előzetes tervezés - Beutaló-köteles ellátás esetén orvos által értelmezhető külföldi beutaló kötelező. Előzetes orvosi dokumentáció bemutatása orvosnak. Nyelvi akadályok esetén külföldi beteg gondoskodik a tolmácsról, ellátás magyarul! Előrelátható ellátási költség megfizetése (az eü. intézménynek belső szabályzata szerint). Többletköltségeket utólag is számlázhat az intézmény.

14 PÉLDA 2. ROMÁN BETEG SZEGEDI KÓRHÁZBAN MANDULAMŰTÉTET SZERETNE VÉGEZTETNI ELŐZETES TERVEZÉS NÉLKÜL MEGJELENŐ EU-S BETEG Intézmény vizsgálja, hogy TEK miatt vállalható-e, illetve az intézmény személyi és tárgyi feltételei adottak-e? Ellátás költségét a beteg megfizeti (belső szabályzat szerint). Nyelvi akadályok: ha beutaló kétséges, a beteg előadása, dokumentáció nem érthető ellátás előtt tisztázni a kérdéseket. TVK alól kivétel a határon átnyúló ellátás. Az eljárás a továbbiakban megegyezik a tervezettel.

15 KIMENŐ BETEGEK 1. HOZZÁFÉRÉS Előzetes engedélyezési rendszer működtetése az irányelv alapján a következő területeken: legalább egy éjszakás kórházi tartózkodás; kiemelten speciális és költséges orvosi infrastruktúra, felszerelés alkalmazása; különleges kockázatot jelentő kezelések Engedélyköteles ellátások listája: 340/2013. Korm. rendelet melléklete 3000 OENO pontérték alatti ellátás nem visszatérítendő; /GYSE 4500/ Mellékleteken nem szereplő ellátások engedély nélkül végeztethetők Korlát: az engedélyezési rendszerek nem léphetik túl a szükséges és arányos mértéket, és nem akadályozhatják indokolatlanul a betegek szabad mozgását.

16 KIMENŐ BETEGEK 2. A KÜLFÖLDI GYÓGYKEZELÉS ENGEDÉLYEZHETŐ: társadalombiztosítás által be nem fogadott gyógykezelés Magyarországon szakmailag elfogadott és reális egészségnyereséggel jár, VAGY a társadalombiztosítás által befogadott gyógykezelés Magyarországon a beteg egészségi állapotára tekintettel orvosszakmai szempontból ELFOGADHATÓ IDŐN BELÜL magyarországi egészségügyi szolgáltatónál nem biztosítható. Költséghatékonysági szempont: a külföldi ellátás a magyar belföldi költségmértékét jelentősen (max. 130%) nem haladhatja meg. ELLÁTÁS NYÚJTÁSA Előzetes engedélyezéshez kötött ellátás esetén az OEP eljárását követően a külföldi eü-i szolgáltatónál igénybevett ellátásból az OEP annyi támogatást nyújt a betegnek, amelyet a magyar ellátás esetén fizetne a szolgáltatónak. (Belföldi költségmérték)

17 KIMENŐ BETEGEK 3. KÖLTSÉGEK ELSZÁMOLÁSA - a magyar beteg az általa választott EU tagállami szolgáltatónál maga fizet az adott tagállam szabályai szerint - Utólagos OEP megtérítés kizárólag az ellátáskor magyar biztosítással rendelkező betegeknek - Az ellátásról szóló számlát és egyéb dokumentációt (hiteles fordítással) a beteg juttatja el az OEP-nek. TÁJÉKOZTATÁS OBDK FELADATA - Nemzeti Kapcsolattartó Pont - Zöld szám: Személyes konzultáció lehetősége - Üzenőfal működtetése a honlapon (panaszoknak és észrevételeknek)

18 KIMENŐ BETEGEK 4. Nemzeti Kapcsolattartó Pont honlapja a TÁMOP / "Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és jogvédő munka fejlesztése" című kiemelt projekt finanszírozásában került kialakításra. JOGORVOSLATI LEHETŐSÉG Ha a külföldi gyógykezelésre jogosult személy az engedélyezési eljárással nem ért egyet (a kérelmét elutasították) az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz (EEKH) fordulhat a szabályozó Korm. rendelet és a KET szerint.

19 .

20 PÉLDA CSÍPŐPROTÉZIS-MŰTÉT NÉMETORSZÁGBAN Engedélyköteles ellátás az Irányelv alapján. A beteg megtervezheti saját ellátását külföldön. Magánszolgáltatónál is elvégeztethető a műtét, kérelem esetén. OEP engedélyezési eljárás Engedélyezés: beteg előlegezi a költségeket. OEP felveszi a kapcsolatot intézménnyel. Megtérítés: Beteg által előlegezett összegből a hazai költséget téríti az OEP. Számlák és iratok hiteles fordításban a megtérítési igény mellé az OEP felé. Elutasítás: OEP hazai szolgáltatóhoz utalja a beteget

21 forrás: Dr. Kincses Gyula Egészségpolitika november

22 HAZAI ÉS NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ IRÁNYELV ALAPJÁN A tagállamok Nemzeti Kapcsolattartó Pontjai szorosan együttműködnek egymással és az EU Bizottsággal a Kapcsolattartói Hálózat kiépítése és működtetése során A magyar Kapcsolattartó Pont honlapján az EU-s NKP elérhetőek A tagállamok budapesti külképviseleteivel együttműködés a határon átnyúló eü. ellátások segítése érdekében Az információs kötelezettségek teljesítése érdekében az egészségügyi társszervekkel stratégiai együttműködési megállapodást kötött az OBKD. 1. OEP finanszírozás 3. EEKH működési jogosultság 2. ÁNTSZ-OTH működési engedélyezés, panaszkezelés 4. GYEMSZI minőségi kérdések

23 NCP TAPASZTALATOK több 100 megkeresés érkezett hatálybelépés óta 90%-ban magyar betegek és eü. szakemberek Mind a piac, mind a betegek puhatolózik EU-ból: Ausztria, Románia, Egyesült Királyság, Hollandia, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Lettország, Franciaország, Olaszország, Svájc OEP adatok is mérsékeltek forrás: OBDK

24 2013. NOVEMBERE ÓTA AZ OEP-HEZ BEÉRKEZETT KÜLFÖLDI KEZELÉS IRÁNTI KÉRELMEK Összes kérelem hatályba lépés óta: 203 db*. OEP hatósági eljárásban dönt (KET. alapján) 39% 40% Engedélyezve Elutasítás EU Rendeleti szabályok figyelembe vétele 340/2013. (IX.25.) Korm. Rendelet szabályai 14% Eljárás megszüntetés Elbíráslás alatt 7% *Forrás: OEP, 2014 április.

25 MAGYAR BETEGEK KÜLFÖLDI GYÓGYKEZELÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSÁRA ,6 milliárd Ft Október 25-ig csak EU Rendeletek szerinti kötelező engedélyezés mellett teljes térítés 646 beteg tavaly kapott engedélyt Forrás: OEP Kb. 1,7 milliárd Ft Irányelv új finanszírozási szabályai, engedélyezési eljárás bonyolultabb 340/2013 (IX.25.) Kormányrendelet: ha az engedélyhez nem kötött ellátások költsége eléri az Egészségbiztosítási Alap járóbetegszakellátás éves kiadási előirányzatának 1%-át, az egészségügyért felelős miniszter megteszi a szükséges intézkedéseket. Költségek előlegezése - nem mindenkinek vállalható.

26 EU Bizottsági NCP találkozó, Brüsszel, február 04. az átültetés nem minden tagállamban valósult még meg szorosabb együttműködés az NCP-k között EU kiadvány készült minden hivatalos nyelven betegbiztonság és minőség az eü-ben kiemelt kérdés puhatolóznak a tagállamok kisebb országokban nagyobb érdeklődés EU felmérés NCP honlapok hatásáról EU Bizottság támogatásával Magyar NCP honlap részvételével április július közötti felmérés Kilátások határos országokkal való együttműködési megállapodások a határon átnyúló betegek segítéséért teljes beültetést követően nagyobb mozgás várható az eü-i piacon rehabilitáció egészségturizmus és az irányelvi szabályozás hasznosítása magán szolgáltatók belépése a külföldi betegek kezelésébe az irányelvi szabályok alapján

27 EU-i Beteg Fórum konferencia, Szlovénia július Betegszervezetek bevonása az irányelvi munkába Hazánkban: Nemzeti Betegfórum szerepe Ajánlás az EU Tanácsának EU Bizottsági NCP találkozó, Brüsszel, szeptember Az átültetés szinte minden tagállamban megvalósult Szorosabb együttműködés igénye az NCP-k között Betegmozgások felmérése Hazai és regionális szakmai találkozók április nemzetközi betegjogi konferencia február nemzetközi Workshop (regionális NCP-kkel) szakmai kapcsolatépítés a régiónkban és EU-ban (Románia, Németország, Svédország)

28 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! TÁMOP / Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése

Egészségügyi ellátás és betegjogok az Európai Gazdasági Térségben

Egészségügyi ellátás és betegjogok az Európai Gazdasági Térségben Egészségügyi ellátás és betegjogok az Európai Gazdasági Térségben 2014 Egészségügyi ellátás és betegjogok az Európai Gazdasági Térségben Bevezetés Az egészségügyi ellátást az Európai Unió polgárainak

Részletesebben

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ tevékenysége

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ tevékenysége Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ tevékenysége Dr. Novák Krisztina főigazgató OBDK 2014. október 9. Az OBDK Az OBDK a Semmelweis tervben meghatározott szakmai elvek

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS BETEGJOGI, ELLÁTOTTJOGI, GYERMEKJOGI ÉS DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT TEVÉKENYSÉGE DR. KISS LÁSZLÓ FŐIGAZGATÓ-HELYETTES OBDK 2015. MÁRCIUS 19.

AZ ORSZÁGOS BETEGJOGI, ELLÁTOTTJOGI, GYERMEKJOGI ÉS DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT TEVÉKENYSÉGE DR. KISS LÁSZLÓ FŐIGAZGATÓ-HELYETTES OBDK 2015. MÁRCIUS 19. AZ ORSZÁGOS BETEGJOGI, ELLÁTOTTJOGI, GYERMEKJOGI ÉS DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT TEVÉKENYSÉGE DR. KISS LÁSZLÓ FŐIGAZGATÓ-HELYETTES OBDK 2015. MÁRCIUS 19. Az OBDK Az OBDK a Semmelweis tervben meghatározott szakmai

Részletesebben

A magyarországi egészségügyi szolgáltatók a külföldről érkező személyeket az alábbi jogosultságigazolások alapján láthatják el.

A magyarországi egészségügyi szolgáltatók a külföldről érkező személyeket az alábbi jogosultságigazolások alapján láthatják el. TÁJÉKOZTATÓ A magyar egészségbiztosítás szolgáltatásainak nyújtására szerződött szolgáltatók számára az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból, Svájcból valamint Magyarországgal egészségügyi ellátásra

Részletesebben

A határon átnyúló ellátás új szabályozásáról és várható hatásairól

A határon átnyúló ellátás új szabályozásáról és várható hatásairól A határon átnyúló ellátás új szabályozásáról és várható hatásairól Dr. Kin cses Gyu la, egész ség po li ti kai szak ér tő A szerző közleményében áttekinti a 2013. október 28-án életbe lépő szabályozás

Részletesebben

Educatio Kft. TÁMOP 3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja 2015. 01.26.

Educatio Kft. TÁMOP 3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja 2015. 01.26. Educatio Kft TÁMOP 342B Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja 2015 0126 Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ és a gyermekjogi képviselők tevékenységének bemutatása

Részletesebben

I. Sürgôs/szükséges ellátás. II. Teljes ellátás. III. Gyógykezelési célú utazás. IV. Hol mennyi önrészt kell fizetni?

I. Sürgôs/szükséges ellátás. II. Teljes ellátás. III. Gyógykezelési célú utazás. IV. Hol mennyi önrészt kell fizetni? Bevezetés 2 I. Sürgôs/szükséges ellátás 3 II. Teljes ellátás 6 III. Gyógykezelési célú utazás 8 IV. Hol mennyi önrészt kell fizetni? 10 1 Bevezetés A z Európai Unió akcióprogramokra épülô közös szociálpolitikája

Részletesebben

hungary Magyarok munkavállalása az Európai Unióban - Az egészségbiztosításban rejlő kockázatok és lehetőségek tanulmány

hungary Magyarok munkavállalása az Európai Unióban - Az egészségbiztosításban rejlő kockázatok és lehetőségek tanulmány hungary Magyarok munkavállalása az Európai Unióban - Az egészségbiztosításban rejlő kockázatok és lehetőségek tanulmány 2013. szeptember 26. Napjainkban a hazai munkaerőpiacot erőteljes mozgás jellemzi.

Részletesebben

HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 52. szám

HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 52. szám HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 52. szám A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE 2014. október 17., péntek Tartalomjegyzék I. Utasítások 35/2014. (X. 17.) EMMI utasítás az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs

Részletesebben

T/13099. számú. törvényjavaslat. az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról

T/13099. számú. törvényjavaslat. az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/13099. számú törvényjavaslat az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról Előadó: Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere Budapest, 2013. november

Részletesebben

A jogvédelmi-betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi terület rész-stratégiája

A jogvédelmi-betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi terület rész-stratégiája ÁROP 1.1.19-2012-0005 kódszámú projekt 7.1. A jogvédelmi-betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi terület rész-stratégiája Budapest, 2013. E dokumentum az ÁROP-1.1.19/2012-0005 jelű projektben kidolgozott

Részletesebben

2013. évi CCXLIV. törvény az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról*

2013. évi CCXLIV. törvény az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról* M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 218. szám 86329 (4) A Civil Információs Portál felé a (3) bekezdés szerinti adatokat azok jogerőre emelkedését, érvényessé válását vagy az adatszolgáltató tudomására

Részletesebben

a) a szervezet megnevezése: Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ;

a) a szervezet megnevezése: Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ; 20/2015. (VI. 8.) EMMI utasítás az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ szervezeti és működési szabályzatáról hatályos: 2015.06.09-2015.06.09 A központi államigazgatási

Részletesebben

Készült az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával. Bevándorlókról kézikönyv segítô szakembereknek

Készült az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával. Bevándorlókról kézikönyv segítô szakembereknek Készült az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával. Bevándorlókról kézikönyv segítô szakembereknek Írta: Mészáros Attila Lastofka János Soltis Lilla Bevándorlókról kézikönyv segítô szakembereknek

Részletesebben

2013. évi CCXLIV. törvény az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról

2013. évi CCXLIV. törvény az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról 2013. évi CCXLIV. törvény az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról hatályos: 2013.12.24 - Módosított rendeletek: Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről

Részletesebben

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény koncepciója

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény koncepciója A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény koncepciója I. BEVEZETÉS Az áldozatsegítés 1 a modern büntetőpolitika feladata A bűncselekmények széles értelemben vett

Részletesebben

Egészségturisztikai kezelések üzleti modellje dr. Kovács, Imre

Egészségturisztikai kezelések üzleti modellje dr. Kovács, Imre Egészségturisztikai kezelések üzleti modellje dr. Kovács, Imre Egészségturisztikai kezelések üzleti modellje dr. Kovács, Imre Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Szent István Egyetem Copyright 2011,

Részletesebben

A Kormány 364/2014. (XII. 30.) Korm. rendelete egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 364/2014. (XII. 30.) Korm. rendelete egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról 26294 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 187. szám A Kormány 364/2014. (XII. 30.) Korm. rendelete egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a kötelező

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEI, MŰKÖDÉSE

AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEI, MŰKÖDÉSE AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEI, MŰKÖDÉSE ÉS NÉHÁNY KIEMELT SZAKPOLITIKÁJA Tansegédlet 2009. április Összeállította: Dr. Törő Csaba főiskolai tanár Tartalomjegyzék I. AZ EURÓPAI UNIÓ FOGALMA...2 I.1. Az EU-t

Részletesebben

Az Ön szociális biztonsági jogai. Magyarországon

Az Ön szociális biztonsági jogai. Magyarországon Az Ön szociális biztonsági jogai Magyarországon A tájékoztatóban szereplő információkat az EU szociális védelemről szóló kölcsönös tájékoztatási rendszerének (MISSOC) nemzeti kapcsolattartóival szoros

Részletesebben

Különösen veszélyes (extrém) sporttevékenység miatt bekövetkezõ balesetekre vonatkozó biztosítás általános és különös biztosítási feltételei...

Különösen veszélyes (extrém) sporttevékenység miatt bekövetkezõ balesetekre vonatkozó biztosítás általános és különös biztosítási feltételei... 0 Tartalomjegyzék A Generali-Providencia Biztosító Zrt. ügyféltájékoztatója... 4 Különösen veszélyes (extrém) sporttevékenység miatt bekövetkezõ balesetekre vonatkozó biztosítás általános és különös biztosítási

Részletesebben

Törvénytervezet a turizmusról SZAKMAI VITAIRAT

Törvénytervezet a turizmusról SZAKMAI VITAIRAT Törvénytervezet a turizmusról SZAKMAI VITAIRAT 2011. május 1. számú melléklet az NGM/ 4927/ /2011. számú kormány-előterjesztéshez 2011. évi törvény a turizmusról Az Országgyűlés, elismerve a turizmus nemzetgazdasági

Részletesebben

Különösen veszélyes (extrém) sporttevékenység miatt bekövetkezõ balesetekre vonatkozó biztosítás általános és különös biztosítási feltételei...

Különösen veszélyes (extrém) sporttevékenység miatt bekövetkezõ balesetekre vonatkozó biztosítás általános és különös biztosítási feltételei... 0 Tartalomjegyzék A Generali-Providencia Biztosító Zrt. ügyféltájékoztatója... 4 Különösen veszélyes (extrém) sporttevékenység miatt bekövetkezõ balesetekre vonatkozó biztosítás általános és különös biztosítási

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 65. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. április 29., csütörtök. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 65. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. április 29., csütörtök. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. április 29., csütörtök 65. szám Tartalomjegyzék 145/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet 146/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet 147/2010. (IV. 29.) Korm.

Részletesebben

MÉLTÁNYOSSÁGI NYUGDÍJEMELÉS

MÉLTÁNYOSSÁGI NYUGDÍJEMELÉS MÉLTÁNYOSSÁGI NYUGDÍJEMELÉS Ki jogosult rá: Akinek nyugellátása és rendszeres pénzellátása együttes havi összege nem haladja meg a 70.000 forintot továbbá: nyugellátásban részesül és az öregségi nyugdíjkorhatárt

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTER Szám: 6432-1/2007-SZMM TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a rehabilitációs járadékról, a megváltozott munkaképességűek

Részletesebben

Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap

Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap BELÜGYMINISZTÉRIUM Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap PÁLYÁZATI KIÍRÁS MMIA-3.2.2. Az európai uniós és magyar visszafogadási egyezmények alapján végrehajtott kitoloncolások szervezésében nyújtott

Részletesebben

NEMZETI SZABÁLYOZÁS AZ ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEKRŐL. 2007-2013 programozási időszak

NEMZETI SZABÁLYOZÁS AZ ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEKRŐL. 2007-2013 programozási időszak NEMZETI SZABÁLYOZÁS AZ ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEKRŐL 2007-2013 programozási időszak TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 4 1. ELSZÁMOLHATÓSÁG ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI... 6 1.1. Fogalom-meghatározások... 6 1.2. Elszámolhatósági

Részletesebben

Az Európai Unió által a 2014-2020. közötti uniós programozási időszakban létrehozásra kerülő Belső Biztonsági Alaphoz kapcsolódó hétéves

Az Európai Unió által a 2014-2020. közötti uniós programozási időszakban létrehozásra kerülő Belső Biztonsági Alaphoz kapcsolódó hétéves Az Európai Unió által a 2014-2020. közötti uniós programozási időszakban létrehozásra kerülő Belső Biztonsági Alaphoz kapcsolódó hétéves szakpolitikai stratégia TARTALOMJEGYZÉK VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ...

Részletesebben

Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság

Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság 2009 Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság é v k ö n y v 2009 ÉVKÖNYV Kiadja az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság 1132 Budapest, Visegrádi u. 49. Postacím: 1392 Bp., Pf. 251. Telefon: +36 1

Részletesebben