Érsekcsanád. Csanádi Bazsarózsák a Falusi Turizmusban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Érsekcsanád. Csanádi Bazsarózsák a Falusi Turizmusban"

Átírás

1 Bács-Kiskun megye ajánlat Érsekcsanád Érsekcsanád község Budapesttől délre (151 km), Bajától északra (10 km), az 51. számú főút mentén fekszik. Lakóinak száma 3000 fő. A lakosság 1805-ben települt a község mai helyére. Nevezetességeink: Református templom 1812-ben, késő barokk stílusban épült, Római Katolikus templom 1836-ban épült, amely Keresztelő Szent Jánosról kapta nevét. A községi könyvtár épülete előtt Mónus György Védőangyal szobra látható. Tájházunk 1905-ben épült, a Deák Ferenc utca 29. szám alatt. A ház utca felöli homlokzata is a kor hangulatát tükrözi. Vályogfalai, korhű berendezési tárgyai, eredetiségükkel elvarázsolják a nézelődőt. Szabadidőparkunk 4 hektár, mely a település és a Duna-Völgyi Főcsatorna között terül el. Itt tavasztól őszig lehetőség nyílik a fajátékok mellett, strandolásra, futballozásra, röplabdázásra. A Szabadidő Park programjai: Íjászverseny, Fogathajtó verseny, Motoros találkozó, Volkswagen-találkozó, Lovasügyességi verseny. A község legnagyobb, 3 napos rendezvénye a Csanádi Nyár is e helyen, augusztus első hétvégéjén kínál számtalan programot az érdeklődőknek. Az Érsekcsanádi Bazsarózsa Gyermek és Ifjúsági Néptánc Egyesület óta működik. Hagyományőrző táncosaink évente többször is bemutatkoznak a nagyközönség előtt, itthon és külföldön is. Emlékezetes helyi fellépéseik: Folklór Est (április), Szüreti Mulatság (október). Pihenési lehetőséget kínál a falutól 5 km-re nyugatra található, több mint százéves Veránka sziget üdülője, mely része a Duna-Dráva Nemzeti parknak. A Dunán lehet hajózni és horgászni. A gemenci erdőben lehetőség nyílik: pihenni, túrázni, miközben megfigyelhetjük a védett állatfajokat, a gazdag és változatos növényvilágot. Gasztronómiai ajánlatunk: a különféle halételek mellett, csanádi rétes, borsos kalács. Csanádi Bazsarózsák a Falusi Turizmusban Program: - Kézműves bemutatók - Az érsekcsanádi kézműveskör foglalkozásai gyermekeknek, felnőtteknek - Falusi vendégasztal: órától - Bazsarózsa Gyermek és Ifjúsági Néptánc Egyesület bemutatója: órától óráig íjászbemutató a szabadidő parkban Helyszín: Érsekcsanád, Széchenyi u. 2/ b Megközelíthető: Budapesttől délre (151 km), Bajától északra (10 km) az 51. számú főúton Időpont: március 30. vasárnap ig. További Információ: - Információ a programokról: (70) Információ szálláslehetőségekről: (30)

2 Borsod-Abaúj-Zemplén megye ajánlata Pelyhe Pince Pincemúzeum (Magyarország első zsűrizett tufafaragásos pincéje) BAZ megyében, Mezőkövesdtől 18 km-re, Bogács irányába, a Bükki Nemzeti Park lábánál, a csodálatos fekvésű Bükkzsércen található a Pelyhe Pince Pincemúzeum, amely a községtől 1,5 és 2 km távolságban található. A présház és a pince múltja az 1800-as évekre nyúlik vissza. Présház A présház két különálló helységből áll: - az eredeti régi Matyós részből - a hozzáépített új épületből, ahol a pincemúzeum található Pincemúzeum Az új félkör alakú épületrészben kapott helyet a Pincemúzeum, ahol a szentély helyén a tájjellegű, háromfunkciós kemence (kemence, bográcsozó, sparherd) kapott helyet. A Múzeumban a kemence körül a gasztronómia régi eszközei, valamint a szőlő-és borfeldolgozás tárgyai találhatók, amelyek a vidék tárgyi kultúráját mutatják be. A magánmúzeumot augusztus 18-án nyitottuk meg. Magyarország első zsűrizett tufafaragásos pincéje A 20 méter hosszú pincében találhatók az ország első zsűrizett tufapincefaragásai, melyet 2006-ban, a Népi Iparművészeti Osztály zsűrizett, mindhárom szőlőművelés jelenetét bemutató tufafafaragást méltónak talált a díjazásra. A faragásokat Soltész Sándor bükkzsérci tufafaragó mester készítette kisebb szünetekkel év között. Programajánlat: - Pince-és múzeumlátogatás (minden órában indul a vezetés, összesen 7 alkalommal) Belépőjegy : ezen a napon 50%-os kedvezménnyel, 100Ft/fő. - Borkóstolás Az első borkóstoló pohár családonként 1 fő részére ingyenes! - Mézeskalács-írókázás Az első mézeskalács a gyerekek részére ingyenes! Írókázás: Ameddig a mézeskalács készlet tart március 29-én, szombaton óráig várjuk a vendégeket, családokat. Szívesen vesszük, ha előre bejelentkeznek a 06-70/ es mobilszámon. Mindenkit szeretettel vár a Pelyhe család!! Pelyhe Andrásné Bükkzsérc, Felső Pincesor Tel./fax: (+36-1)

3 Fejér megye ajánlata Noll tanya, Felcsút Szakmai nyílt nap: április 3. (csütörtök) 10 órától Programjaink: - Noll tanya bemutatása - virágkertészet megtekintése - kézi szövés bemutatása - vályogtégla vetés - fafaragás - bőrműves bemutató - csuhé figurák bemutatója Helyi ételek bemutatása, kóstolása: - kecske sajt - méz - bodza - lángos - gulyás házikenyérrel - borkóstoló Noll Zoltánné Felcsút, Noll-tanya, tel.: 22/ , 20/ Heves megye ajánlata Program: Ingyenes kecskesajt kóstolás Vásárlás esetén 10% kedvezmény Időpont: Március 29-Április 6. Valiskó Judit Nagyréde, Tarjáni u.43. Tel: 37/ Valiskó Bio Kecskefarm Program: A borgazdaság bemutatása, pincelátogatás Borkóstolás, borkorcsolya T.BOR Pince

4 Az első pohár ingyenes Vásárlás esetén a palackos borok árából 10% kedvezmény Időpont: március 28-29, április 4-5. Paulik Tibor Nagyréde, Hunyadi u.56. Tel: 37/ , 70/ Gácsi Pince Program: Pincelátogatás, palóc néprajzi gyűjtemény megtekintése Borospohár gravírozás Vásárlás esetén 10% kedvezmény a bor és a gravírozás árából Időpont: március 29-30, április 5-6. Gácsiné Nagy Terézia Nagyréde, Kertalja u.33. Nógrád megye ajánlata A nyugalom szigete: a Belső-Cserhát A "jó palócok" lakják a Belső-Cserhát erdei tisztásokkal, patakokkal díszített völgyeit. A vidék legerdősebb hegyének tövében fekszik Alsótold, amiről szívesen terjesztik még ha tévesen is -, hogy az valaha a Toldiak ősi fészke volt. Egy biztos: az erős emberek próbáját sorra ez a falu nyeri. Az Országos Kék Túra útvonalon tett gyaloglásunk itt kellemes kikapcsolódást ígér. A festői falvak után érdemes felkeresnünk Palócföld "fővárosát", Balassagyarmatot, s egyik nevezetes látnivalóját, a Palóc Múzeumot. A turista nem csalódik, ha Kétbodonyt, vagy fonójáért, a Lisznyay-kúriáért és a Palócok vigyázó keresztjéért Herencsényt is útitervbe veszi. De látni való az ecsetvégre kívánkozó szép fekvésű és szép nevű Kisecset község is. Az irodalmi zarándokoknak Csesztvén a Madách Imre Emlékházat, vagy inkább "emlékkúriát" ajánljuk a figyelmébe és a szomszédos Mohorát, ahol meg a Tolnay Klári Emlékmúzeum várja a látogatókat. Terényt pedig az Orsósmagnó Múzeuma, a Szent-Györgyi Albert emlékműve és emlékparkja, a tájháza és az itteni rendezvények miatt sem szabad kihagyni. A falu épített örökségét az utóbbi években mérnökhallgatók térképezték fel. Terény 100 védett palóckontyos hosszú parasztháza, a Szőlősor egységes utcaképe műemléki oltalom alatt áll. Innen Szanda várának romjaihoz gyalogszerrel is eljuthatunk, s Bercel is remek úti cél: a kastélyok és kúriák községe az épített örökség rajongóin túl azoknak is ajánlható, akik városiak lévén eddig még csak fényképen láttak háziállatot. A természetes közegben élő állatok megismerése, a róluk való gondoskodás fortélyainak megtanulása, népi mesterségek kipróbálása ideális kirándulóhely ez és a falu szomszédságában lévő Jákotpuszta, amely a térség ökológiai mintagazdasága. Az őshonos állatfajok közül jelentős számban láthatók itt juhok, kecskék, mangalica malacok, lovak, szamarak, sőt bivalyok is.

5 További érdekességek, látnivalók: Nógrádkövesden a Barcza-kúria és a római katolikus templom, Magyarnándorban a Buttler-kastély és a Szent Miklós római katolikus templom, Nógrádmarcalon a Mindenszentek római katolikus templom, Nézsán a Reviczky kastély védett parkja, a gótikus kőfaragványok, a harangtorony és a kálvária, valamint a falutól nem messze található Csővári várrom. Cserhátsurányban pedig a Simonyi kastély, a Tessedikszobor és a helytörténeti kiállítás. Vendéglátója a Túrázzon a Cserhátban térképet ajándékozza önnek. Ennek révén újabb ötleteket kaphatnak a pihenésre szántnapok eltöltéséhez. Vendéglátóik: Árdai Vendégház - Fáyné Tornóczky Judit Terény, Arany J. út 70. tel.fax: Betyár Vendégház - Pajor Zoltánné Terény, Kossuth út 54. tel: Csendes Pihenőház - Majer Géza Lajosné Szente, Fürst Sándor út 24. tel: Kendős Vendégház - Bányász Marianna Szandaváralja, Balassi út Kövesdi Parasztház - Káli Erzsébet Nógrádkövesd, Május 1. út 10. tel.fax: Kutasó Vendégház - Bagyánszky Jánosné Kutasó, Arany J. út 23. tel: Marczal Vendégház - Oláh Csaba Nógrádmarcal, Rákóczi út 28. tel: Molnár Vendégház - Molnár Béla Nógrádmarcal, Rákóczi út 71. tel: Nógrádmarcali Önkormányzat Vendégháza - Nógrádmarcal, Rákóczi út 18. tel: Nyíló Rózsa Vendégház - Oczot Pálné Terény, Szabadság út 22. tel: Orgona Vendégház - Harmath Ferencné Magyarnándor, Fő út 39. tel.fax: Görbeországi kirándulások Több mint száz éve a hazai és a nemzetközi turizmus kedvelt célpontja az Északiközéphegység vadregényes vidéke, a Börzsöny. Az 1997-ben létrehozott Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként szinte az egész terület természetvédelmi oltalom alatt áll. Népszerűségét növeli, hogy közel van a fővároshoz és jól megközelíthető. A Börzsönyben húsz településen laknak, ezek többsége az 1970-es évektől üdülőövezetekkel bővült. Sok falu mellett kilométer-hosszan sorakoznak a hétvégi házak. A Börzsöny különlegessége a kisvasút hálózata. Az utóbbi években egyre több jelzett kerékpárút is behálózza a hegységet, télen pedig a vidék kiválóan alkalmas sífutásra, síelésre, egyéb sportolási lehetőségekre. A térség múltja, kultúrája és természeti szépségei iránt érdeklődőket múzeumok, tájházak is várják. Dél-délkeleti irányban, a Cserhát völgyeiben szelíd dombokkal és falvakkal szemet gyönyörködtető látványként folytatódik. A Mikszáth által "Görbeországnak" nevezett vidék az irodalmi és történelmi emlékhelyeivel, népművészetével és a váraival számtalan kirándulási lehetőséggel ajándékozza meg a turistákat. Kalandozás a Börzsönyben Aki egyszer erre a vidékre eljut, az ide még biztosan visszatér. A börzsönyi vendégházak a települések legszebb részein találhatók, s minden igényt kielégítenek. Érkezzen autóval, busszal, vasúton vagy lóháton, itt felkészülten fogadják. Diósjenőn például különlegesen finoman sültekkel és vadételekkel. Érdemes hát egy finom ebéddel kezdeni a kirándulást. Délutáni programként horgászoknak és a természetet szeretőnek a 28 hektáros Jenői-tó kínál igazi kikapcsolódást. Az aktív turistáknak kiváló túracélpont innen továbbá a közeli Nógrád

6 vára. A Dunakanyar szomszédságában több ígéretes kirándulás tehető például Verőcére, Nagymarosra és Visegrádra. A horpácsi vendégház lovas-programokat is kínál. Itt szükség szerint vendéglovakat is fogadnak. A vidékre tengerszemével és tószínpadával ezreket vonz Bánk. Mielőtt az utazó a Szendehelyi Schlenk vendégházba érkezik, érdemes egy kitérőt tennie Nőtincs tavához is. A SeholSziget Élményparkban minden korosztály jól érezheti magát, a helyi csárda egyedi menü ajánlattal várja a vendégeit. A falusi vendéglátók itt Túrázzon a Börzsönyben térképet ajándékoznak a vendégeiknek, ennek révén további ötleteket kaphatnak a kirándulók. Az Ön vendéglátója: Aranyalma Vendégház - Ugrinné Zrubka Beatrix Horpács, Szabadság út 7. tel: Börzsönyalja Vendégház - Popovics Tivadarné Diósjenő, Hegyalja út 12. tel: , Horváth Kulcsosház - Horváth Attiláné Diósjenő, Dózsa Gy. út 17. tel Schlenk Vendégház - Schlenk László Szendehely, Hársfa út 6. tel: , Tóparti Üdülőház - Önkormányzat Bánk Bánk, Tóparti sétány 1. tel: Tót Vendégház - Budai János Bánk, Benczúr Miklós út 1. tel: Túrázzon a Cserhátalján! A Cserhátalja csodálatos természeti környezete kiválóan alkalmas természetjárásra. Érdemes felkeresni a palotási horgászparadicsomot is, mely versenyek és különböző rendezvények színhelye. A település közvetlen szomszédja Kisbágyon. Látnivalói itt az Ondrejovich- kúria, a római katolikus templom, valamint a Géczy- kúria, amelyben jelenleg a község önkormányzata működik. Szarvasgede nevét Mátyás királytól kapta, aki szívesen vadászott a környéken és nem egy szarvast puskavégre is kapott. A községben megtekinthető Nepomuki Szent János szobra, a római katolikus templom, valamint a barokk stílusban épült Ligárd- Pethő-kúria. A vidék érdekessége a héhalmi Falumúzeum és a falu határában látható háromlyukú kőhíd. A közeli Szirákon a Teleky- Dégenfeld kastély kiváló turistacélpont. Érdemes túratervbe venni még Bujákot a falu fölé magasodó kálváriájával, várával, népviseletének szemet gyönyörködtető darabjaival és Glatz Oszkár festői hagyatékával. Vadaspark és népviselet A Cserháti vendégeknek igény szerint vacsorával szolgálnak, de a vendégház kertjét is bográcsozásra, szalonnasütésre, grillezésre ajánlják. Horgászoknak a palotási tó kínál páratlan lehetőségeket, ugyanis intenzíven telepített, s a bojlis horgászatra is kiválóan alkalmas. Az Anna Vendégház házigazdáinál udvari pancsolóval, számos gyermekjátékkal, játszósarokkal valamint ping-pongozási lehetőséggel várják a családokat. Amennyiben a vendég gyerekekkel érkezik Szarvasgedére, ott még arra is számíthat, hogy az Akácvirág Vendégház tulajdonosai gyermekfelügyeletet is vállalnak. Reggelizzen a vendéglátónál! A gyermekek kedvükre játszhatnak a nagy, füves udvarokban és megmártózhatnak az Akácvirág Vendégház medencéjében. A délelőtti órákban kellemes kirándulás lehet a közeli Vanyarc viselettörténeti Babamúzeuma, ebédre Kozárdon a Vadvirág Étteremet ajánljuk, délután pedig a béri vadaspark jelenthet élménydús programot. Másnap, miután elfogyasztották tartalmas reggelijüket üljenek kerékpárra vagy induljanak gyalogtúrára és fedezzék fel a környéket, s keressék fel a településeken élő és ott dolgozó kézműveseket is.

7 Falusi vendéglátóik: Akácvirág Vendégház - Csányi Sándorné Szarvasgede, Béke út 2. tel.:32/ Anna Vendégház - Dudásné Teréki Anna Palotás, Mikszáth út 42., tel/fax:32/ Korándi vendégház - Korándi Viktor: Nézsa, Szondi út 85. tel: Muskátli Vendégház - Török Jenőné Kisbágyon, Petőfi út 2. tel.: 32/ Élmények a világörökségi faluból A csodálatos természeti környezetben fekvő Hollókő népi építészeti emlékeivel, máig élő paraszti hagyományaival 1987 óta szerepel a világörökségi listán. Múzeumaival és várával számos látnivalót kínál a házairól messze földön híres Ófalu. A jellegzetes, tornácos, deszka mellvédes, kontyolt nyeregtetős palóc parasztházak a palóc építészet remekei. Az Ófalunak azonban nemcsak a látványa érdekes. Működik itt Szövőház, Falumúzeum, Postamúzeum, Babamúzeum, Kézművesház is, ahol népi kismesterségek fogásait lehet ellesni. A táj és az itt élő ember harmóniájáról pedig a Bükki Nemzeti Park kiállítása mesél. Ez a tárlat szintén egy felújított parasztházban kapott helyet. Hollókő és térségében számos falusi vendéglátó, kedvező árakkal és színvonalas szolgáltatásokkal várja a vendégeket. Hollókő a látni való falu, ahol személyes élményekkel gazdagodhatunk Hosszú hétvége a világörökségben Péntek: Délelőtt egy könnyű sétát tehetnek a világörökségekben, ahol számos múzeum, kiállítóhely és kézműves műhely kínál programlehetőségeket. Délután a falusi vendéglátó ebédet ad, s megkóstolhatják a házi lángost, a krumpli buktát, a túrós lepényt és a macsánkát is. Délután pihentető sétát ajánlunk a falu fölé magasodó várhoz, ahonnan remek kilátás nyílik a falut ölelő természetvédelmi területre. Este a falusi vendéglátók házias vacsorát szolgálnak fel, de bográcsozni és grillezni is lehet a kertben. Szombat: Reggel a faluban termelt élelmiszerek, a helyben sütött házikenyerek, sajtok, lekvárok, a frissen szedett gyümölcsök kóstolója után a szülőknek kikapcsolódásként az Ófalu bejárását ajánljuk. A gyermekeknek kézműves foglalkozást tartanak a hollókői mesterek, akiktől a fafaragástól a fazekasságig számos mesterséget gyakorolhatnak az érdeklődők. Ebéd a Pajtakertben, ahol házias fogásokból összeállított, tájjellegű ételek menüsorával szolgálnak. Egy kis ejtőzés után akár a vár kincseinek felkutatására is indulhatunk, ami izgalmas kaland a gyermekek számára. Hollókő az aktív turizmus helye, ahol lehetőség nyílik teniszezésre, íjászatra, lovaglásra és kerékpárkölcsönzésre is. Este lángos sütés a házigazdák segítségével, valamint falusias vacsora vendéglátó kertjében. Vasárnap: Késői ébredés esetén a szülők nyugalmát a település képzett óvónője (többszörös nagymamája) biztosítja a gyermekek számára. Programok: mesemondás, segítség a gazdaságban, csuhébaba, csattogó és egyéb más játékok készítése. A délelőtt során ajándékvásárlásra van lehetőség, programként világörökségi sétát, vagy hegyi túrát ajánlunk, délben pedig bográcsozhat. Jellegzetes helyi specialitás a palóc gulyás, érdemes megkóstolni! A hazainduláskor igény esetén háztáji csemegéket, lekvárokat is csomagoltathatunk.

8 Vendégházaink: Belák Udvarház - Belák Dezső Hollókő, Dózsa Gy. út 10.tel.: 20/ , 32/ Éva Vendégház - Mikula Józsefné Hollókő, Orgona út 19. tel.:32/ , 30/ Ispán Vendégház - Ispánné Péter Éva Hollókő, Rákóczi út 15. tel.:32/ , 30/ Kaláris Vendégház - Nagyné Tóth Györgyi Hollókő, Sport út 15. tel./fax:32/ Nyoszolyás Vendégház - Nagy Ernőné Hollókő, Béke út 2. tel.:32/ A Karancs-Medves lankáin A térség központja Salgótarján. Figyelemre méltóak ipartörténeti emlékei, közöttük is elsősorban az európai hírű és egyedülálló földalatti Bányamúzeum. Salgó vára gyönyörű kilátást nyújt, több mint 630 m magas, cukorsüveg alakú bazaltkúpra épült. A magyar-szlovák határon megpillantjuk Somoskő várát, amely az utóbbi években már a magyarországi oldalról is látogatható. Bár egyre ritkábban kérik, jó ha legalább személyi igazolvány van nálunk, végül is itt már külföldön vagyunk. Különös élményt nyújtanak Somoskő zuhatagot formáló hajlott bazaltoszlopai. Az öt- és hatszögletű oszlopok zuhataga pompázatos látvány. A területen néhány éve egy geológiai és botanikai tanösvényt alakítottak ki. A vidék számos túralehetőséget kínál, több teljesítménytúra útvonalát is erre felé vezették. Nem véletlenül, hisz a környék számos látnivalóval, érdekességgel szolgál. Érdemes Cereden a műemléki Haranglábat, a római katolikus templomot. A térség turisztikai központja Kazár, a honfoglaló törzs nevét viselő falu messze földön híres a viseletéről, elevenen élő folklórjáról. Az utazót itt nem csupán a falu szépen rendezett képe fogadja de tájházak, népi lakóházak, Hősi emlékmű, Vasaló és Öntvénymúzeum ismerteti meg vele a vidék múltját. Érdemes felkeresni itt a közösségi életnek otthont adó Magtárház kiállításait, rövid túraként pedig a falu határában a vulkánok nyomán kialakult ritka geológiai képződményeket, a riolittufás védett területet. Kazáron kerékpár is kölcsönözhető a polgármesteri hivatalban, ezzel a vidéket nevezetességeit felkereshetjük. Mátraterenyén például a kazettás mennyezetű római katolikus templomot és a Plébániaházat. A környéket az autós sport iránt érdeklődők is szívesen látogatják, hisz több más verseny mellett itt ezen az útvonalon halad keresztül a Salgó- Rali is. Barják Gyula képeslapgyűjteményét Bátonyterenyén feltétlenül meg kell nézni! Érdeklődjön vendéglátójánál kézműves mesterek iránt. Több napra elegendő látnivalóval és programokkal várják Önt vendéglátóink a Karancs-Medves térségében! Szállásadók, vendégfogadók: Ádám-Vár Vendégház - Schlotter Ferenc Mátraterenye, Fő út 1. tel: Almádi Vendégház - ifj. Almádi István Mátraterenye, Szabadság út 174. tel: Csengettyűs Vendégház - Tajti Lászó Cered, Dankó út 3. tel: Ezüstfenyő Vendégház - Cene Gábor Salgótarján, Szilváskőpuszta 1. tel: Inászó Erdészház - Tátrai András Kazár, Bányász út 21. tel: , Kankalin Vendégház - Gyurcsák Gyuláné Mátraterenye, Kossuth út 358. tel: Lantos Vendégház - Lantos Tiborné Somoskőújfalu, Vörösmarty út 47. tel: Malomkalács Vendégház - Dobor István Kazár, Petőfi út 5. tel/.fax: Szilváskő Vendégház - Takács Sándor Salgótarján-Szilváskőpuszta 5. tel:

9 A nyugalom, a pihenés és a megújulás völgye, Kozárd Kozárdon, a Mátra és a Cserhát találkozásánál erdős magaslatok emelkednek. Gyümölcsösökkel, szőlőkkel, rétekkel, aprócska szántóföldekkel tarkítva a határt. A Cserhátalji erdőkoszorúban megbúvó gyöngyszemnyi falu a nyugalom, a pihenés és a megújulás völgye. Kápolna-kilátójának a terasza és üvegpiramisa, a falu központját díszítő Zenélő angyal -szobor, a műemléki harangláb tiszteletre intő egyszerűsége, a történelmi alakokat mintázó szobrok méltósága és a Faluház Galériája művészi élménnyel ajándékozzák meg az ide utazót. Emlékezetes hétvégét kínálunk! Kozárdon a vendégszeretet igényes vendéglátással párosul. A községben megvásárolhatók a környékbeli méztermelők, juhsajtkészítők és pálinkafőzők remekei, a helyben termelt biogyümölcsök, s az azokból készült lekvárok, illetve a helyi mangalicafarm termékei is. Érdemes megkóstolni a Vadvirág Étterem szakácsainak főztjét, majd az ízletes palóc ételek után tenni egy sétát a falu határában: az erdőkben, a gyümölcsösben, vagy a helyi horgásztó partján. Kozárdról ökoturisztikai sétautak vezetnek a helyi andezitbányához, illetve a Bézmahegyben lévő Hármas-forráshoz. Túrázóknak ajánlott célpont innen Cserhátszentiván és Buják is. Kozárdon horgászati lehetőséget kínál a halban gazdag víztározó, s többnapos programot az innen könnyen elérhető turistacélpontok Szécsényben, Hollókőn és Pásztón, valamint a Cserhát és a Mátra vidékén. A falusi ízek, a falusi étkek, a mangalica sültek, a házi italok, a község rendezvényei a turistákat visszatérő vendéggé teszik. Szállás: A községben hetven, többségében négy napraforgós szálláshelyet kínálnak. Szobafoglalás az AgroTurizmus vendéglátóhelyeken. A Napfény-, Csipke-, a Kodák-, valamint a Vadvirág Vendégházról bővebb információval a as telefonszámon, illetve a honlapon szolgálnak. Állandó fesztiválok Kozárdon: - Almavirág Fesztivál (április vége) - Barackfesztivál (július harmadik hétvége) - Kozárdi Művészeti Napok - Magyar Ízek-Magyar Színek Gasztronómiai és Gyümölcsfesztivál (szeptember 3. szombatja) - Kozárdi Szüret Vadregényes tájakon a Mátra kapujában A Mátra, mint az Északi-középhegység része, Európa legnagyobb fiatal vulkáni övezetéhez tartozik. A Tarna és a Zagyva völgyétől körbefogva terül el, itt emelkedik hazánk két legmagasabb csúcsa az 1014 m-es Kékes és a 964 m magas Galyatető is. A Mátra nyugati lábánál számos szórakoztató és pihentető programmal várja vendégeit 5 falusi vendégház. A környék természeti értékekben gazdag, különleges állat- és növényvilággal rendelkezik. A kistérség központja Pásztó, számos látnivalót kínál. Az Oskolamester háza, a Romkert, a Csohány Galéria, a cisztercita rendház és a múzeum megérnek egy kirándulást. Nemrégiben újra megnyílt a pásztói reptér is, ez elsősorban a vitorlázórepülőknek kínál sajátos adottságokat. Taron a buddhista Béke sztúpa, és a nemesi udvarház romjai, Szentkúton

10 a nemzeti kegyhely, Szurdokpüspökiben a hagyományos pincesor, a Történelmi emlékkút, Hasznos közelében pedig a Cserteri várrom remek úti cél a turisták számára. Sportoljunk a Mátrában! A délelőtt érkezők miután berendezkedtek valamelyik vendégházban, tegyenek egy gyalogtúrát a környéken, a vendéglátók segítenek a legmegfelelőbb útvonal kiválasztásában. Délután pihenőt ajánlunk a falusi vendéglátók kertjében, de a környék kézműveseinek meglátogatása is jó választás. Vacsoránál ki-ki megmutathatja szabadtűzi konyhai tudományát: a vendéglátóknál a grillezéshez, bográcsozáshoz szükséges eszközök rendelkezésre állnak.. Másnap délelőtt aktív pihenésre buzdítunk mindenkit: tegyen kerékpártúrát, lovagoljon, horgásszon! Ám aki extrém sportra vágyik, annak a házigazdák paint-ball játékot, barlangászatot és sziklamászás is szerveznek. A Mátra kapujában több éttermet is találni, ahol finom, a településekre jellemző ételeket várják a vendégeket. A délutáni programokba érdemes a közeli települések látnivalóit belevenni. A vendégházakban számos kiadvány és térkép segít az eligazodásban: Vendéglátók: Áfonya Vendégház - Benkő Attiláné Mátraalmás, Zalka M. út 6.tel: Anna Vendégház - Bagó Sándorné Hasznos, Alkotmány út 30. tel: Bianka Vendégház - Nagy Edina Szurdokpüspöki, Szabadság út 153. tel: Ezüstfenyő Vendégház - Nagyné Csépe Éva Hasznos, Dobó út 9. tel./fax: Kövicsesparti Vendégház - Murányi Gábor Pásztó, Régi vásártér út 14. tel: Marika Vendégház - Kanyó Istvánné Hasznos, Alkotmány út 175. tel./fax: Tuzson Vendégház - Lángos Gyula Tar, Szondi út 42. tel: , Verzsó Vendégház - Szabó Mihály Hasznos, Alkotmány út 99. tel: Boróka Vendégház - Mátrakeresztes, Kékesi u. 67. tel/fax: , Baráti társasággal Sámsonházára! A Kelet- Cserhát lankáin két falusi vendégház várja azokat, akik élményekben gazdag kikapcsolódásra vágynak. A környék kitűnően alkalmas túrázásra, a közeli látnivalók: a XIII. században épült Fejér- kő várának maradványai, az országos zarándokhely, a Nemzeti Kegyhellyé szentelt Szentkút, valamint barlangjai: a Remete- barlang és Betyár- barlang, továbbá a tari Béke Sztúpa, amely Sámsonházától mindössze 4 km-re található. A Kőrösi- Csoma Sándornak is emléket állító szenthely a tibeti buddhista hitélet hazai központja. A falu határában egy védett kőfejtő is található, környékbeli látnivalók: a lucfalvai Faluház és Evangélikus templom, a nagybárkányi Szent Flórián szobor és a Nádas- tó, a kisbárkányi Molyhos-tó, a Harangláb, a márkházi ősborókás, a falu népi építészetét őrző lakóházai, a nagykeresztúri ökumenikus templom és a Majális-lapos. A horgászok szép fekvésű, világrekordokkal jegyzett tavon hódolhatnak kedvtelésüknek a 9 kilométerre lévő Maconkán, a síelők pedig télen ellátogathatnak a mindössze 25 kilométerre található mátraszentistváni síparkba. Félórányi autóútra található Bükkszék, ahol melegvizes gyógyfürdő várja a strandolni, gyógyulni vágyókat. A környék erdői vadakban gazdagok, így ez a vidék kedvelt vadászterület is.

11 Kényeztető hétvége Péntek: Késő délután a Sámson Wellness Üdülőház kényeztető szolgáltatásaival enyhítheti az elmúlt hetek fáradalmait. Az üdülőház különleges szolgáltatásai közé tartozik egyebek közt a hidromasszázs kabin, illetve a pezsgőfürdő. Este házias vacsorát ajánlunk falusi vendéglátójánál, de bográcsozhat, grillezhet, sétálhat az üdülőházhoz tartozó kertben. Szombat: Késői ébredés után reggeli a falusi vendéglátójánál. Délelőtt kerékpártúra a környező erdőkben, melyhez a Pálik Vendégházban kerékpár is kölcsönözhető. Kora délután tartalmas ebéd, tájjellegű fogásokkal a Pálik Vendégház szervezésében. Délután szieszta, igénybe vehetők az Üdülőház wellness szolgáltatásai. Kora este az üdülőház kertjében bográcsozás, grillezés, valamint a borospince látogatása, ahol borkóstolót tartanak. Vasárnap: Reggel késő ébredés után tartalmas reggeli várja a vendégeket. Délelőtt kocsikázás, lovaglás a környéken kellemes erdei környezetben élvezheti a Cserhát keleti lankáinak nyugalmát! Délután ebéd, ahol házias fogásokból, tájjellegű menüsorból válogathatnak. Kora délután csendes pihenőt tehetnek, vagy a pezsgőfürdőt is igénybe vehetik az idelátogató vendégek. Vendégházaink: Sámson Wellness Üdülőház - Dr. Brenda Zsolt Sámsonháza, 066/1 hrsz. tel.: 30/ Pálik Vendégház - Pálik Pálné Sámsonháza, Petőfi út 29. tel.: 32/ , 30/ A vendégek itt saját maguk is elkészíthetik vacsorájukat. A településeken hozzájuthatnak gyümölcsökhöz, házi tejhez, lekvárhoz. Mindkét vendégházat családi programok és céges rendezvények, tanácskozások megtartásához egyaránt ajánljuk. Ahol a kurucok fejedelmet választottak Szécsény, a műemlékekben gazdag, hangulatos kisváros és környéke nem csak a középkori emlékeket kereső, de a természetkedvelő turisták számára is vonzó úticél. Az Ipoly ártere, a kastély alatti Borjúpást, ahol Rákóczi 1705-ben országgyűlést tartott, s Benczúrfalva kastélyparkja a növényritkaságai, gazdag madárvilága, és ökológiai jelentősége miatt ma természetvédelmi oltalom alatt áll. Miként Nógrádszakál határában, a Páris-patak faopálokat rejtő szurdokvölgye is. A zöldturistáknak élményparkot is kialakítottak Szécsény határában. A Robinson-faluban kajakokkal kenukkal, csónakokkal járhatjuk be az árterek világát. A város számos kulturális élménnyel ajándékozza meg a látogatókat. Leglátványosabb épülete a Ferences templom és kolostor, a Forgách-kastély valamint az ugyancsak műemlék ferde Tűztorony. Környékének nevezetességei közül kiemelkedik az Európa Diplomával kitüntetett Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, amely az UNESCO világörökségi címének immár várományosa. A környék igazi vadászparadicsom, erdei apró-, és nagyvadban egyaránt gazdagok. Az itteni települések szinte mindegyike rendelkezik saját vadásztársasággal és vadászházzal. A tervszerű és eredményes vadgazdálkodást képzett szakemberek irányítják, s ehhez a vidék természeti környezete változatos terepet nyújt. A falvak többségében tájházakat hoztak létre az elmúlt években. Az itt összegyűjtött használati eszközök, berendezési tárgyak segítségével betekintést nyerünk a palócok népi kultúrájába. Egy hosszú hétvége kevés ennek a páratlan szépségű környéknek a bejárására. Vendéglátóinktól csillagtúra szerűen barangolhatjuk be a vidéket. Nógrádsipekről indulva például az első állomás lehet a varsányi Tájház. Különlegesség itt a település határában, a Tábpusztához közeli szomorú fűzfa is, amelynek földre támaszkodó gallyai gyökeret eresztettek s maguk is fává fejlődtek. Az utunk innen Szécsénybe vezet, ahol a kívül-belül és

12 kiállításaiban is megújult Forgách Kastélyt, a II. Rákóczi Ferenc által is látogatott Ferences templom kínál programot. A Tűztoronynak pedig nem látványa, és kiállítása is figyelemre méltó. A vendéglátók többségénél itt finom palóc ételek rendelhetők, de a szépen kialakított tűzrakó helyeken ki-ki maga is elkészítheti a vacsoráját. Amennyiben Őrhalomból indulnak, az útirányt Balassagyarmat felé érdemes venni. A Palóc Múzeum kiállításai, a közeli Mohorán található Tolnay Klári Emlékház, Mikszáth és Madách irodalmi értékei különös világa kalauzolnak. Ez a térség Szlovákiával határos, így néhány kilométer megtételével elérhetjük Fülek várát, fürödhetünk Sztregován, és kóstolhatjuk éttermekben a knédlivel tálalt felvidéki ételeket is. Vendéglátóink: Doboskút Vendégház - Sárai Emőke Nógrádsipek, Dózsa Gy. út 49. tel: Elizabett Vendégház - Botos Nándorné Nógrádmegyer, Árpád út 3. tel: Ferkó Vendégház - Ferkó Istvánné Nógrádszakál, Petőfi út 7. tel: Ipolypart Vendégház - Veress Attiláné Pösténypuszta, Kassai út 83. tel: Muskátlis Vendégház - Baranyi Ferenc Őrhalom, Petőfi út 10. tel: , , Napsugár Vendégház - Terék Józsefné Nagylóc, Alkotmány út 32. tel: Patak-parti Vendégház - Nagy Lajosné Ságújfalu, Dózsa út 14. tel: Pintér-porta - Pintérné Kanyó Judit Varsány, Szécsényi út 26. tel: Serházkert Vendégház - Veress Attila Szécsény, Serházkert út 1. tel: Tamás bátya Kunyhója - Kuris Tamás Szécsényfelfalu, Kossuth út 3. tel: Vadrózsás Vendégház - Bakosné Lantos Margit Nógrádsipek, Arany J. út 13. tel:32/ Pest megye ajánlata Kacár Tanya, Szokolya Vesszőmunkák, kemencében sütés /kenyér, liba stb./, ismerkedés az állatokkal, állat simogatás, fafaragás, kovácsolás /a látogatók saját maguk készítenek patkót, melybe a nevük is belekerül/ nemezelés, fazekasság, illetőleg megbeszélés szerinti programok.. Az érdeklődök teljesíthető kívánsága megoldásra talál. Természetesen az időjárástól függően. Tel: 27/ Mobil: 06 20/ Vasad A vendégfogadók bemutatják a vendégházukat, szobáikat, és terített asztallal, népi ételekkel várják az érdeklődőket, sőt a főzésre is tanítják a vendégeket. Kósa Gyuláné Vasad, Petőfi u.83/b. Tel: 06 20/ Pirót Istvánné Vasad, Petőfi u.30/b. Tel: 29/

13 Ócsa A vendégfogadó bemutatja vendégházát, majd lovaskocsival az ősborókás és a pincesor megtekintése. A pince udvarán bográcsban gulyás fő, igény szerint szalonnasütés és borkóstolás. Balló Ambrus Ócsa, Somogyi B.u.16/a. Tel: 29/ , 70/ Tolna megye ajánlata március 29-én, a Tolna megyei Bátán, az Akcióhét első napján kerül megrendezésre a Duna Menti Vadászegyesület bálja. A színes programkínálaton túl ízesebbnél ízesebb vadételek kínálata várja az érdeklődőket. Az Ispánkerti Vendégház az Akcióhét ideje alatt 10%-os szállásdíj kedvezménnyel várja a vendégeket. Szállásfoglalás Huszárné Lukács Rozáliánál az alábbi elérhetőségeken: Cím: Báta, Fő u Tel.: 0630/ Zala megye ajánlata Programok: Időpont: március 29. 9:00-12:00 Népművészeti ismeretterjesztő előadások és kézműves oktatás A barokk stíluskorszak Előadó: Dr. Kostyál László, művészettörténész A barokk stílusjegyek Rajzoktatás: Csuti Tibor A zalai vagdalásos hímzés Előadó: Marx Mária, etnográfus A zalai vagdalásos hímzés oktatása Oktató: Szörcsök Istvánné 13:00-16:00 Zalai helyi termékkészítők és zalai falusi vendéglátók fóruma Előadások: Nagyné Kovács Katalin, a Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesületének elnöke: Új lehetőségek a vendégek megnyerésére, pályázati lehetőségek, egyebek. Skrabut éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke: A helyi kézműves termékfejlesztés zalai lehetőségei és eredményei Helyi termékek bemutatója: vessző szalma és gyékény termékek, fazekas használati edények, méz, aszalványok és biotermékek, zalai falusi gasztronómiai kínálat. Kézműves mesterség-bemutatók

14 Időpont: április 5. A program találkozási helye: Bázakerettye Termálfürdő bejáratánál lévő Információs Iroda 9:30-10:00 Művelődési ház: Filmvetítés az olajról 10:10-11:00 Olajtörténeti múzeum megtekintése. 11:00-12:30 Séta a Budafai Arborétumban, vezetéssel. 13:00 A Czigány vendégház megtekintése Budafán. 14:00 Újra Bázakerettye: Azálea vendégház megtekintése 14:30 Indulás erdei kisvasúttal Kistolmácsra, a Nefelejcs vendégház és a tó megtekintése. 16:00 Indulás vissza erdei kisvasúttal Bázakerettyére, ahol egy fazekas műhelyt tekintünk meg, a mester házánál bográcsolás. Helye: Kézművesek Háza, Gébárti-tó Rendezők: Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesülete Zala megyei Népművészeti Egyesület Támogatók: Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesülete Szabad Művelődési Alapítvány

AKTÍV TURIZMUS ÉSZAK-MAGYARORSZÁG

AKTÍV TURIZMUS ÉSZAK-MAGYARORSZÁG AKTÍV TURIZMUS ÉSZAK-MAGYARORSZÁG TARTALOM: 2-5 ÉREZZE MAGÁT NYEREGBEN! 22-23 ŐSI ÖSZTÖNÖK 6-9 KALANDOZÁSOK KÉT KERÉKEN 24-26 HORGÁSZ-CSALI 10-13 BAKANCSOS TÚRA HÁTIZSÁKKAL 27-29 VÉDETT VILÁG FOTÓSZAFARI

Részletesebben

Kalandra várja az Ipoly völgye!

Kalandra várja az Ipoly völgye! Kalandra várja az Ipoly völgye! www.sugarkankalin.hu Tagjaink a dejtári Tájház tornácán A kerékpártúrázók hosszú sora Madárgyûrûzés a Csadó-tanyán A gombatúra egyik szépsége A "Sugárkankalin Turisztikai

Részletesebben

2655 Kétbodony, Jókai út 3. Telefon: 35/355-132, Mobil: 06-20-9949-152, 06-20-500-2910 Telefon/fax: 06-35/355-139 Internet: csprint@enternet.

2655 Kétbodony, Jókai út 3. Telefon: 35/355-132, Mobil: 06-20-9949-152, 06-20-500-2910 Telefon/fax: 06-35/355-139 Internet: csprint@enternet. Várja a Cserhát-hegység Tisztelt Hölgyem, Uram! Üdvözlöm Önt kedves érdeklődő, aki megtisztel azzal, hogy kézbeveszi ajánlatomat. Célom az, hogy segítsek Önnek kedvező áron erdei iskolai programot, táborhelyet,

Részletesebben

Fotók: Ujvári Sándor Kovács Attila

Fotók: Ujvári Sándor Kovács Attila Szerkesztette: Ballai Máté Ballainé Svébis Márta Illés Ferenc dr. Kecskés László Keresztes Teréz Ladányi-Kovács Zoltán Moiskó Csilla Molnár Verona Sörösné Boldoczki Tímea Varga István Fotók: Ujvári Sándor

Részletesebben

Rejtett kincsek Pest kapujában

Rejtett kincsek Pest kapujában Barangolás a Gödöllôi Kistérségben Kincskeresôben Vannak, akik elsô látásra beleszeretnek és vannak, akik csak hosszabb ismerkedés után válnak rajongóivá, de abban mindenki egyetért, hogy az egyik legszebb

Részletesebben

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei Budapest Közép-Dunavidék Kistérségei www.itthon.hu Itthon otthon van Erdő Etyek-Budai borvidék Kunsági borvidék Nemzeti Park Régióhatár Autópálya Vasút Komp Tourinform Iroda Kastély Vár Várrom Múzeum Gyógy/termál/wellness

Részletesebben

Dél-alföldi. Programajánló

Dél-alföldi. Programajánló 2014 Dél-alföldi Programajánló 2 Dél-Alföldi Programajánló 2014 Kedves Utazó! A Dél-Alföld számtalan ismert és kevésbé ismert látnivalója mellett az utazás megtervezésekor érdemes számba venni az utazási

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel Budapest és környéke A Dunakanyar minden évszakban változatos sportolási lehetőségekkel vár minket, vízen és szárazföldön egyaránt! A Duna elbűvölő látványa, a különböző hangulatú

Részletesebben

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás a Monori Pincefalu környezetében Legyen Neked is pincéd! Kiadta: Keress minket az interneten: www.monoriborut.hu www.legyennekedispinced.hu

Részletesebben

Tartalom. Lóháton. A zárójelekben lévő betű és szám a térképkoordinátákat jelöli.

Tartalom. Lóháton. A zárójelekben lévő betű és szám a térképkoordinátákat jelöli. Tartalom Ágfalva [A2] 31 Alcsútdoboz [D3] 31 Bábolna [C2-3] 29 Balatonfenyves [C4] 46 Balatonkenese [D4] 44 Balmazújváros [H2-3] 24 Békéscsaba [H4-5] 21 Bekölce [G2] 26 Bicske [D3] 34 Bóly [D6] 34 Böhönye

Részletesebben

Tartalom. Lovastúra-ajánlatok 25 28. A zárójelekben lévő betű és szám a térképkoordinátákat jelöli.

Tartalom. Lovastúra-ajánlatok 25 28. A zárójelekben lévő betű és szám a térképkoordinátákat jelöli. Tartalom Ágfalva (A2) 37 Alsótelekes (G1) 15 Apaj (E4) 13 Bábolna (C2 3) 36 Balassagyarmat (E2) 14 Balatonszárszó (C4) 50 Ballószög (F4) 22 Balmazújváros (H2 3) 19 Bekölce (G2) 15 Békéscsaba (H4 5) 19,

Részletesebben

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 településeink BADACSONYTOMAJ, BADACSONYÖRS, BADACSONY BADACSONYTÖRDEMIC, BADACSONYLÁBDIHEGY

Részletesebben

Pécs2010. Európa Kulturális Fővárosa. itthon.hu. www.pecs2010.hu www.hungarofest.hu www.visitpecs.hu

Pécs2010. Európa Kulturális Fővárosa. itthon.hu. www.pecs2010.hu www.hungarofest.hu www.visitpecs.hu Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa itthon.hu www.pecs2010.hu www.hungarofest.hu www.visitpecs.hu Ízelítő a programokból Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Fesztiválok 2010. március 15. - április 9. Pécsi

Részletesebben

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN A KEDVES OLVASÓ! A Pécs-Mecseki Borút kiadványát tartja a kezében. A prospektusunk célja borútunk minősített szolgáltatóinak a bemutatása és annak elérése, hogy

Részletesebben

Köszöntõ. Keszey János polgármester. Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület

Köszöntõ. Keszey János polgármester. Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület Köszöntõ Tisztelt Barátaink, Kedves Vendégeink! Balatonalmádi egyedülálló, amfiteátrumszerû fekvése különleges klímát biztosít a városnak. Aki igazán ismeri ezt a vidéket, tudja, hogy nemcsak a nyár szép,

Részletesebben

Klub. Tartalom. Az utalvány felhasználása után vissza. Tartsa meg! Önnek a jövőben: -50% bizonyos programokra.

Klub. Tartalom. Az utalvány felhasználása után vissza. Tartsa meg! Önnek a jövőben: -50% bizonyos programokra. Üdvözöljük a feldobó élmények világában! Aktív Pihenés ajándékának programajánlatából saját maga választhatja ki azt az élményt, amelyre a legjobban vágyik. Sokszínű és minőségi szolgáltatásokat nyújtó

Részletesebben

Kedves leendő Vendégeink!

Kedves leendő Vendégeink! Kedves leendő Vendégeink! Várpalota kiváló elhelyezkedésének köszönhetően tökéletes kirándulási célpont. Veszprém és Székesfehérvár között éppen félúton, a megyeszékhelyektől egyaránt 25 kilométer távolságra

Részletesebben

Látnivalók a Vértes-Gerecse vidékén

Látnivalók a Vértes-Gerecse vidékén Látnivalók a Vértes-Gerecse vidékén Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség www.vercse.hu Egyesület elérhetőségei: Székhely: 2836 Baj, Petőfi S. utca 50. Munkaszervezeti iroda: 2890 Tata, Erzsébet tér

Részletesebben

ERDEI ISKOLÁINK PROGRAMOK SZÁLLÁSHELYEK

ERDEI ISKOLÁINK PROGRAMOK SZÁLLÁSHELYEK ERDEI ISKOLÁINK PROGRAMOK SZÁLLÁSHELYEK 2004 Kiadványunkat szeretett barátunk, Lehoczky János emlékére ajánljuk Vándorló gondolat Mi, terepen járó emberek igazán tudjuk, hogy milyen csábereje van egyegy

Részletesebben

Mezôtúr köszönti Önt! Legyen Ön is MEZŐTÚRista!

Mezôtúr köszönti Önt! Legyen Ön is MEZŐTÚRista! Mezôtúr köszönti Önt! Mezőtúr az Alföld közepén, a Nagykunságban, Budapesttől 150 km-re, a 46-os főút mentén helyezkedik el. A Hortobágy-Berettyó-főcsatorna két partján fekvő város a Budapest-Szolnok-Békéscsaba

Részletesebben

HM Stefánia Tours. Kedvezményes tengerparti nyaralások, városlátogató utak, belföldi üdülések UTAZÁS 2007/1 UTAZÁSI KATALÓGUS TAVASZ NYÁR ÔSZ.

HM Stefánia Tours. Kedvezményes tengerparti nyaralások, városlátogató utak, belföldi üdülések UTAZÁS 2007/1 UTAZÁSI KATALÓGUS TAVASZ NYÁR ÔSZ. HM Stefánia Tours UTAZÁS 2007/1 UTAZÁSI KATALÓGUS TAVASZ NYÁR ÔSZ Balatonkenese»24 old Erdôbénye Kastély Hotel Erdôbénye*** Mátraháza Hotel Vak Bottyán**»26 old Kedvezményes tengerparti nyaralások, városlátogató

Részletesebben

ÉLMÉNY itthon. Terítéken a gasztronómia 2013. SZEPTEMBER. Ingyenes turisztikai programajánló magazin. Fókuszban

ÉLMÉNY itthon. Terítéken a gasztronómia 2013. SZEPTEMBER. Ingyenes turisztikai programajánló magazin. Fókuszban Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Terítéken a gasztronómia 2013. SZEPTEMBER Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás A

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum

BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum BÁCS-KISKUN MEGYE Pásztormúzeum Bugac, Nagybugac Bugac a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb területű homokpusztája, ahol a száraz malmok stílusában épült múzeumban a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel közép Dunántúl Kenutúra Templombelső, Zirci Ciszterci Apátság Közép-Dunántúl a Királyi régió! Magyarország történelmi középpontjában, a Duna és a Balaton között terül el a

Részletesebben

I A M Â N I N A R O U K R A J S K J A V E S L O V A T H R H E I R R T E Ö S S L O V É N

I A M Â N I N A R O U K R A J S K J A V E S L O V A T H R H E I R R T E Ö S S L O V É N Nemzeti parkok N I A M Â N I N A U K R A J R O O i CRNA GORA S K SRBIJA V E S L O A S K V A T H R H C E I R R T E Ö S I S L O V É N J A 3 Útbaigazító És befejezésül néhány kérés. A látogatás során tartsák

Részletesebben

Székesfehérvár. Kalandozás a királyok városában. Látnivalók Élmények Program. Szállás Étterem. www.turizmus.szekesfehervar.hu

Székesfehérvár. Kalandozás a királyok városában. Látnivalók Élmények Program. Szállás Étterem. www.turizmus.szekesfehervar.hu Székesfehérvár Kalandozás a királyok városában Látnivalók Élmények Program Szállás Étterem www.turizmus.szekesfehervar.hu SZÉKESFEHÉRVÁR FEDEZZE FEL ÚJRA 2013-BAN! KIRÁLYI NAPOK Augusztus 14-24. Augusztus

Részletesebben

www.elmenyvar.hu www.eszakivarak.hu monok sirok VÁRA SALGÓ VÁRA Somoskő VÁRA NÓGRÁD VÁRA

www.elmenyvar.hu www.eszakivarak.hu monok sirok VÁRA SALGÓ VÁRA Somoskő VÁRA NÓGRÁD VÁRA füzér vára füzérradvány Somoskő VÁRA SALGÓ VÁRA kisnána VÁRA cserépvár monok szerencs vára ónod vára diósgyőr vára abaújvár szádvár sátoraljaújhely regéc vára szendrő vára boldogkő vára edelény vára hollókő

Részletesebben

Sláger utak. elérhető árakon! www.tatradol.hu. Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések. A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014.

Sláger utak. elérhető árakon! www.tatradol.hu. Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések. A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014. Tatradol travel Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014. évi ajánlatai 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.hu

Részletesebben