Érsekcsanád. Csanádi Bazsarózsák a Falusi Turizmusban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Érsekcsanád. Csanádi Bazsarózsák a Falusi Turizmusban"

Átírás

1 Bács-Kiskun megye ajánlat Érsekcsanád Érsekcsanád község Budapesttől délre (151 km), Bajától északra (10 km), az 51. számú főút mentén fekszik. Lakóinak száma 3000 fő. A lakosság 1805-ben települt a község mai helyére. Nevezetességeink: Református templom 1812-ben, késő barokk stílusban épült, Római Katolikus templom 1836-ban épült, amely Keresztelő Szent Jánosról kapta nevét. A községi könyvtár épülete előtt Mónus György Védőangyal szobra látható. Tájházunk 1905-ben épült, a Deák Ferenc utca 29. szám alatt. A ház utca felöli homlokzata is a kor hangulatát tükrözi. Vályogfalai, korhű berendezési tárgyai, eredetiségükkel elvarázsolják a nézelődőt. Szabadidőparkunk 4 hektár, mely a település és a Duna-Völgyi Főcsatorna között terül el. Itt tavasztól őszig lehetőség nyílik a fajátékok mellett, strandolásra, futballozásra, röplabdázásra. A Szabadidő Park programjai: Íjászverseny, Fogathajtó verseny, Motoros találkozó, Volkswagen-találkozó, Lovasügyességi verseny. A község legnagyobb, 3 napos rendezvénye a Csanádi Nyár is e helyen, augusztus első hétvégéjén kínál számtalan programot az érdeklődőknek. Az Érsekcsanádi Bazsarózsa Gyermek és Ifjúsági Néptánc Egyesület óta működik. Hagyományőrző táncosaink évente többször is bemutatkoznak a nagyközönség előtt, itthon és külföldön is. Emlékezetes helyi fellépéseik: Folklór Est (április), Szüreti Mulatság (október). Pihenési lehetőséget kínál a falutól 5 km-re nyugatra található, több mint százéves Veránka sziget üdülője, mely része a Duna-Dráva Nemzeti parknak. A Dunán lehet hajózni és horgászni. A gemenci erdőben lehetőség nyílik: pihenni, túrázni, miközben megfigyelhetjük a védett állatfajokat, a gazdag és változatos növényvilágot. Gasztronómiai ajánlatunk: a különféle halételek mellett, csanádi rétes, borsos kalács. Csanádi Bazsarózsák a Falusi Turizmusban Program: - Kézműves bemutatók - Az érsekcsanádi kézműveskör foglalkozásai gyermekeknek, felnőtteknek - Falusi vendégasztal: órától - Bazsarózsa Gyermek és Ifjúsági Néptánc Egyesület bemutatója: órától óráig íjászbemutató a szabadidő parkban Helyszín: Érsekcsanád, Széchenyi u. 2/ b Megközelíthető: Budapesttől délre (151 km), Bajától északra (10 km) az 51. számú főúton Időpont: március 30. vasárnap ig. További Információ: - Információ a programokról: (70) Információ szálláslehetőségekről: (30)

2 Borsod-Abaúj-Zemplén megye ajánlata Pelyhe Pince Pincemúzeum (Magyarország első zsűrizett tufafaragásos pincéje) BAZ megyében, Mezőkövesdtől 18 km-re, Bogács irányába, a Bükki Nemzeti Park lábánál, a csodálatos fekvésű Bükkzsércen található a Pelyhe Pince Pincemúzeum, amely a községtől 1,5 és 2 km távolságban található. A présház és a pince múltja az 1800-as évekre nyúlik vissza. Présház A présház két különálló helységből áll: - az eredeti régi Matyós részből - a hozzáépített új épületből, ahol a pincemúzeum található Pincemúzeum Az új félkör alakú épületrészben kapott helyet a Pincemúzeum, ahol a szentély helyén a tájjellegű, háromfunkciós kemence (kemence, bográcsozó, sparherd) kapott helyet. A Múzeumban a kemence körül a gasztronómia régi eszközei, valamint a szőlő-és borfeldolgozás tárgyai találhatók, amelyek a vidék tárgyi kultúráját mutatják be. A magánmúzeumot augusztus 18-án nyitottuk meg. Magyarország első zsűrizett tufafaragásos pincéje A 20 méter hosszú pincében találhatók az ország első zsűrizett tufapincefaragásai, melyet 2006-ban, a Népi Iparművészeti Osztály zsűrizett, mindhárom szőlőművelés jelenetét bemutató tufafafaragást méltónak talált a díjazásra. A faragásokat Soltész Sándor bükkzsérci tufafaragó mester készítette kisebb szünetekkel év között. Programajánlat: - Pince-és múzeumlátogatás (minden órában indul a vezetés, összesen 7 alkalommal) Belépőjegy : ezen a napon 50%-os kedvezménnyel, 100Ft/fő. - Borkóstolás Az első borkóstoló pohár családonként 1 fő részére ingyenes! - Mézeskalács-írókázás Az első mézeskalács a gyerekek részére ingyenes! Írókázás: Ameddig a mézeskalács készlet tart március 29-én, szombaton óráig várjuk a vendégeket, családokat. Szívesen vesszük, ha előre bejelentkeznek a 06-70/ es mobilszámon. Mindenkit szeretettel vár a Pelyhe család!! Pelyhe Andrásné Bükkzsérc, Felső Pincesor Tel./fax: (+36-1)

3 Fejér megye ajánlata Noll tanya, Felcsút Szakmai nyílt nap: április 3. (csütörtök) 10 órától Programjaink: - Noll tanya bemutatása - virágkertészet megtekintése - kézi szövés bemutatása - vályogtégla vetés - fafaragás - bőrműves bemutató - csuhé figurák bemutatója Helyi ételek bemutatása, kóstolása: - kecske sajt - méz - bodza - lángos - gulyás házikenyérrel - borkóstoló Noll Zoltánné Felcsút, Noll-tanya, tel.: 22/ , 20/ Heves megye ajánlata Program: Ingyenes kecskesajt kóstolás Vásárlás esetén 10% kedvezmény Időpont: Március 29-Április 6. Valiskó Judit Nagyréde, Tarjáni u.43. Tel: 37/ Valiskó Bio Kecskefarm Program: A borgazdaság bemutatása, pincelátogatás Borkóstolás, borkorcsolya T.BOR Pince

4 Az első pohár ingyenes Vásárlás esetén a palackos borok árából 10% kedvezmény Időpont: március 28-29, április 4-5. Paulik Tibor Nagyréde, Hunyadi u.56. Tel: 37/ , 70/ Gácsi Pince Program: Pincelátogatás, palóc néprajzi gyűjtemény megtekintése Borospohár gravírozás Vásárlás esetén 10% kedvezmény a bor és a gravírozás árából Időpont: március 29-30, április 5-6. Gácsiné Nagy Terézia Nagyréde, Kertalja u.33. Nógrád megye ajánlata A nyugalom szigete: a Belső-Cserhát A "jó palócok" lakják a Belső-Cserhát erdei tisztásokkal, patakokkal díszített völgyeit. A vidék legerdősebb hegyének tövében fekszik Alsótold, amiről szívesen terjesztik még ha tévesen is -, hogy az valaha a Toldiak ősi fészke volt. Egy biztos: az erős emberek próbáját sorra ez a falu nyeri. Az Országos Kék Túra útvonalon tett gyaloglásunk itt kellemes kikapcsolódást ígér. A festői falvak után érdemes felkeresnünk Palócföld "fővárosát", Balassagyarmatot, s egyik nevezetes látnivalóját, a Palóc Múzeumot. A turista nem csalódik, ha Kétbodonyt, vagy fonójáért, a Lisznyay-kúriáért és a Palócok vigyázó keresztjéért Herencsényt is útitervbe veszi. De látni való az ecsetvégre kívánkozó szép fekvésű és szép nevű Kisecset község is. Az irodalmi zarándokoknak Csesztvén a Madách Imre Emlékházat, vagy inkább "emlékkúriát" ajánljuk a figyelmébe és a szomszédos Mohorát, ahol meg a Tolnay Klári Emlékmúzeum várja a látogatókat. Terényt pedig az Orsósmagnó Múzeuma, a Szent-Györgyi Albert emlékműve és emlékparkja, a tájháza és az itteni rendezvények miatt sem szabad kihagyni. A falu épített örökségét az utóbbi években mérnökhallgatók térképezték fel. Terény 100 védett palóckontyos hosszú parasztháza, a Szőlősor egységes utcaképe műemléki oltalom alatt áll. Innen Szanda várának romjaihoz gyalogszerrel is eljuthatunk, s Bercel is remek úti cél: a kastélyok és kúriák községe az épített örökség rajongóin túl azoknak is ajánlható, akik városiak lévén eddig még csak fényképen láttak háziállatot. A természetes közegben élő állatok megismerése, a róluk való gondoskodás fortélyainak megtanulása, népi mesterségek kipróbálása ideális kirándulóhely ez és a falu szomszédságában lévő Jákotpuszta, amely a térség ökológiai mintagazdasága. Az őshonos állatfajok közül jelentős számban láthatók itt juhok, kecskék, mangalica malacok, lovak, szamarak, sőt bivalyok is.

5 További érdekességek, látnivalók: Nógrádkövesden a Barcza-kúria és a római katolikus templom, Magyarnándorban a Buttler-kastély és a Szent Miklós római katolikus templom, Nógrádmarcalon a Mindenszentek római katolikus templom, Nézsán a Reviczky kastély védett parkja, a gótikus kőfaragványok, a harangtorony és a kálvária, valamint a falutól nem messze található Csővári várrom. Cserhátsurányban pedig a Simonyi kastély, a Tessedikszobor és a helytörténeti kiállítás. Vendéglátója a Túrázzon a Cserhátban térképet ajándékozza önnek. Ennek révén újabb ötleteket kaphatnak a pihenésre szántnapok eltöltéséhez. Vendéglátóik: Árdai Vendégház - Fáyné Tornóczky Judit Terény, Arany J. út 70. tel.fax: Betyár Vendégház - Pajor Zoltánné Terény, Kossuth út 54. tel: Csendes Pihenőház - Majer Géza Lajosné Szente, Fürst Sándor út 24. tel: Kendős Vendégház - Bányász Marianna Szandaváralja, Balassi út Kövesdi Parasztház - Káli Erzsébet Nógrádkövesd, Május 1. út 10. tel.fax: Kutasó Vendégház - Bagyánszky Jánosné Kutasó, Arany J. út 23. tel: Marczal Vendégház - Oláh Csaba Nógrádmarcal, Rákóczi út 28. tel: Molnár Vendégház - Molnár Béla Nógrádmarcal, Rákóczi út 71. tel: Nógrádmarcali Önkormányzat Vendégháza - Nógrádmarcal, Rákóczi út 18. tel: Nyíló Rózsa Vendégház - Oczot Pálné Terény, Szabadság út 22. tel: Orgona Vendégház - Harmath Ferencné Magyarnándor, Fő út 39. tel.fax: Görbeországi kirándulások Több mint száz éve a hazai és a nemzetközi turizmus kedvelt célpontja az Északiközéphegység vadregényes vidéke, a Börzsöny. Az 1997-ben létrehozott Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként szinte az egész terület természetvédelmi oltalom alatt áll. Népszerűségét növeli, hogy közel van a fővároshoz és jól megközelíthető. A Börzsönyben húsz településen laknak, ezek többsége az 1970-es évektől üdülőövezetekkel bővült. Sok falu mellett kilométer-hosszan sorakoznak a hétvégi házak. A Börzsöny különlegessége a kisvasút hálózata. Az utóbbi években egyre több jelzett kerékpárút is behálózza a hegységet, télen pedig a vidék kiválóan alkalmas sífutásra, síelésre, egyéb sportolási lehetőségekre. A térség múltja, kultúrája és természeti szépségei iránt érdeklődőket múzeumok, tájházak is várják. Dél-délkeleti irányban, a Cserhát völgyeiben szelíd dombokkal és falvakkal szemet gyönyörködtető látványként folytatódik. A Mikszáth által "Görbeországnak" nevezett vidék az irodalmi és történelmi emlékhelyeivel, népművészetével és a váraival számtalan kirándulási lehetőséggel ajándékozza meg a turistákat. Kalandozás a Börzsönyben Aki egyszer erre a vidékre eljut, az ide még biztosan visszatér. A börzsönyi vendégházak a települések legszebb részein találhatók, s minden igényt kielégítenek. Érkezzen autóval, busszal, vasúton vagy lóháton, itt felkészülten fogadják. Diósjenőn például különlegesen finoman sültekkel és vadételekkel. Érdemes hát egy finom ebéddel kezdeni a kirándulást. Délutáni programként horgászoknak és a természetet szeretőnek a 28 hektáros Jenői-tó kínál igazi kikapcsolódást. Az aktív turistáknak kiváló túracélpont innen továbbá a közeli Nógrád

6 vára. A Dunakanyar szomszédságában több ígéretes kirándulás tehető például Verőcére, Nagymarosra és Visegrádra. A horpácsi vendégház lovas-programokat is kínál. Itt szükség szerint vendéglovakat is fogadnak. A vidékre tengerszemével és tószínpadával ezreket vonz Bánk. Mielőtt az utazó a Szendehelyi Schlenk vendégházba érkezik, érdemes egy kitérőt tennie Nőtincs tavához is. A SeholSziget Élményparkban minden korosztály jól érezheti magát, a helyi csárda egyedi menü ajánlattal várja a vendégeit. A falusi vendéglátók itt Túrázzon a Börzsönyben térképet ajándékoznak a vendégeiknek, ennek révén további ötleteket kaphatnak a kirándulók. Az Ön vendéglátója: Aranyalma Vendégház - Ugrinné Zrubka Beatrix Horpács, Szabadság út 7. tel: Börzsönyalja Vendégház - Popovics Tivadarné Diósjenő, Hegyalja út 12. tel: , Horváth Kulcsosház - Horváth Attiláné Diósjenő, Dózsa Gy. út 17. tel Schlenk Vendégház - Schlenk László Szendehely, Hársfa út 6. tel: , Tóparti Üdülőház - Önkormányzat Bánk Bánk, Tóparti sétány 1. tel: Tót Vendégház - Budai János Bánk, Benczúr Miklós út 1. tel: Túrázzon a Cserhátalján! A Cserhátalja csodálatos természeti környezete kiválóan alkalmas természetjárásra. Érdemes felkeresni a palotási horgászparadicsomot is, mely versenyek és különböző rendezvények színhelye. A település közvetlen szomszédja Kisbágyon. Látnivalói itt az Ondrejovich- kúria, a római katolikus templom, valamint a Géczy- kúria, amelyben jelenleg a község önkormányzata működik. Szarvasgede nevét Mátyás királytól kapta, aki szívesen vadászott a környéken és nem egy szarvast puskavégre is kapott. A községben megtekinthető Nepomuki Szent János szobra, a római katolikus templom, valamint a barokk stílusban épült Ligárd- Pethő-kúria. A vidék érdekessége a héhalmi Falumúzeum és a falu határában látható háromlyukú kőhíd. A közeli Szirákon a Teleky- Dégenfeld kastély kiváló turistacélpont. Érdemes túratervbe venni még Bujákot a falu fölé magasodó kálváriájával, várával, népviseletének szemet gyönyörködtető darabjaival és Glatz Oszkár festői hagyatékával. Vadaspark és népviselet A Cserháti vendégeknek igény szerint vacsorával szolgálnak, de a vendégház kertjét is bográcsozásra, szalonnasütésre, grillezésre ajánlják. Horgászoknak a palotási tó kínál páratlan lehetőségeket, ugyanis intenzíven telepített, s a bojlis horgászatra is kiválóan alkalmas. Az Anna Vendégház házigazdáinál udvari pancsolóval, számos gyermekjátékkal, játszósarokkal valamint ping-pongozási lehetőséggel várják a családokat. Amennyiben a vendég gyerekekkel érkezik Szarvasgedére, ott még arra is számíthat, hogy az Akácvirág Vendégház tulajdonosai gyermekfelügyeletet is vállalnak. Reggelizzen a vendéglátónál! A gyermekek kedvükre játszhatnak a nagy, füves udvarokban és megmártózhatnak az Akácvirág Vendégház medencéjében. A délelőtti órákban kellemes kirándulás lehet a közeli Vanyarc viselettörténeti Babamúzeuma, ebédre Kozárdon a Vadvirág Étteremet ajánljuk, délután pedig a béri vadaspark jelenthet élménydús programot. Másnap, miután elfogyasztották tartalmas reggelijüket üljenek kerékpárra vagy induljanak gyalogtúrára és fedezzék fel a környéket, s keressék fel a településeken élő és ott dolgozó kézműveseket is.

7 Falusi vendéglátóik: Akácvirág Vendégház - Csányi Sándorné Szarvasgede, Béke út 2. tel.:32/ Anna Vendégház - Dudásné Teréki Anna Palotás, Mikszáth út 42., tel/fax:32/ Korándi vendégház - Korándi Viktor: Nézsa, Szondi út 85. tel: Muskátli Vendégház - Török Jenőné Kisbágyon, Petőfi út 2. tel.: 32/ Élmények a világörökségi faluból A csodálatos természeti környezetben fekvő Hollókő népi építészeti emlékeivel, máig élő paraszti hagyományaival 1987 óta szerepel a világörökségi listán. Múzeumaival és várával számos látnivalót kínál a házairól messze földön híres Ófalu. A jellegzetes, tornácos, deszka mellvédes, kontyolt nyeregtetős palóc parasztházak a palóc építészet remekei. Az Ófalunak azonban nemcsak a látványa érdekes. Működik itt Szövőház, Falumúzeum, Postamúzeum, Babamúzeum, Kézművesház is, ahol népi kismesterségek fogásait lehet ellesni. A táj és az itt élő ember harmóniájáról pedig a Bükki Nemzeti Park kiállítása mesél. Ez a tárlat szintén egy felújított parasztházban kapott helyet. Hollókő és térségében számos falusi vendéglátó, kedvező árakkal és színvonalas szolgáltatásokkal várja a vendégeket. Hollókő a látni való falu, ahol személyes élményekkel gazdagodhatunk Hosszú hétvége a világörökségben Péntek: Délelőtt egy könnyű sétát tehetnek a világörökségekben, ahol számos múzeum, kiállítóhely és kézműves műhely kínál programlehetőségeket. Délután a falusi vendéglátó ebédet ad, s megkóstolhatják a házi lángost, a krumpli buktát, a túrós lepényt és a macsánkát is. Délután pihentető sétát ajánlunk a falu fölé magasodó várhoz, ahonnan remek kilátás nyílik a falut ölelő természetvédelmi területre. Este a falusi vendéglátók házias vacsorát szolgálnak fel, de bográcsozni és grillezni is lehet a kertben. Szombat: Reggel a faluban termelt élelmiszerek, a helyben sütött házikenyerek, sajtok, lekvárok, a frissen szedett gyümölcsök kóstolója után a szülőknek kikapcsolódásként az Ófalu bejárását ajánljuk. A gyermekeknek kézműves foglalkozást tartanak a hollókői mesterek, akiktől a fafaragástól a fazekasságig számos mesterséget gyakorolhatnak az érdeklődők. Ebéd a Pajtakertben, ahol házias fogásokból összeállított, tájjellegű ételek menüsorával szolgálnak. Egy kis ejtőzés után akár a vár kincseinek felkutatására is indulhatunk, ami izgalmas kaland a gyermekek számára. Hollókő az aktív turizmus helye, ahol lehetőség nyílik teniszezésre, íjászatra, lovaglásra és kerékpárkölcsönzésre is. Este lángos sütés a házigazdák segítségével, valamint falusias vacsora vendéglátó kertjében. Vasárnap: Késői ébredés esetén a szülők nyugalmát a település képzett óvónője (többszörös nagymamája) biztosítja a gyermekek számára. Programok: mesemondás, segítség a gazdaságban, csuhébaba, csattogó és egyéb más játékok készítése. A délelőtt során ajándékvásárlásra van lehetőség, programként világörökségi sétát, vagy hegyi túrát ajánlunk, délben pedig bográcsozhat. Jellegzetes helyi specialitás a palóc gulyás, érdemes megkóstolni! A hazainduláskor igény esetén háztáji csemegéket, lekvárokat is csomagoltathatunk.

8 Vendégházaink: Belák Udvarház - Belák Dezső Hollókő, Dózsa Gy. út 10.tel.: 20/ , 32/ Éva Vendégház - Mikula Józsefné Hollókő, Orgona út 19. tel.:32/ , 30/ Ispán Vendégház - Ispánné Péter Éva Hollókő, Rákóczi út 15. tel.:32/ , 30/ Kaláris Vendégház - Nagyné Tóth Györgyi Hollókő, Sport út 15. tel./fax:32/ Nyoszolyás Vendégház - Nagy Ernőné Hollókő, Béke út 2. tel.:32/ A Karancs-Medves lankáin A térség központja Salgótarján. Figyelemre méltóak ipartörténeti emlékei, közöttük is elsősorban az európai hírű és egyedülálló földalatti Bányamúzeum. Salgó vára gyönyörű kilátást nyújt, több mint 630 m magas, cukorsüveg alakú bazaltkúpra épült. A magyar-szlovák határon megpillantjuk Somoskő várát, amely az utóbbi években már a magyarországi oldalról is látogatható. Bár egyre ritkábban kérik, jó ha legalább személyi igazolvány van nálunk, végül is itt már külföldön vagyunk. Különös élményt nyújtanak Somoskő zuhatagot formáló hajlott bazaltoszlopai. Az öt- és hatszögletű oszlopok zuhataga pompázatos látvány. A területen néhány éve egy geológiai és botanikai tanösvényt alakítottak ki. A vidék számos túralehetőséget kínál, több teljesítménytúra útvonalát is erre felé vezették. Nem véletlenül, hisz a környék számos látnivalóval, érdekességgel szolgál. Érdemes Cereden a műemléki Haranglábat, a római katolikus templomot. A térség turisztikai központja Kazár, a honfoglaló törzs nevét viselő falu messze földön híres a viseletéről, elevenen élő folklórjáról. Az utazót itt nem csupán a falu szépen rendezett képe fogadja de tájházak, népi lakóházak, Hősi emlékmű, Vasaló és Öntvénymúzeum ismerteti meg vele a vidék múltját. Érdemes felkeresni itt a közösségi életnek otthont adó Magtárház kiállításait, rövid túraként pedig a falu határában a vulkánok nyomán kialakult ritka geológiai képződményeket, a riolittufás védett területet. Kazáron kerékpár is kölcsönözhető a polgármesteri hivatalban, ezzel a vidéket nevezetességeit felkereshetjük. Mátraterenyén például a kazettás mennyezetű római katolikus templomot és a Plébániaházat. A környéket az autós sport iránt érdeklődők is szívesen látogatják, hisz több más verseny mellett itt ezen az útvonalon halad keresztül a Salgó- Rali is. Barják Gyula képeslapgyűjteményét Bátonyterenyén feltétlenül meg kell nézni! Érdeklődjön vendéglátójánál kézműves mesterek iránt. Több napra elegendő látnivalóval és programokkal várják Önt vendéglátóink a Karancs-Medves térségében! Szállásadók, vendégfogadók: Ádám-Vár Vendégház - Schlotter Ferenc Mátraterenye, Fő út 1. tel: Almádi Vendégház - ifj. Almádi István Mátraterenye, Szabadság út 174. tel: Csengettyűs Vendégház - Tajti Lászó Cered, Dankó út 3. tel: Ezüstfenyő Vendégház - Cene Gábor Salgótarján, Szilváskőpuszta 1. tel: Inászó Erdészház - Tátrai András Kazár, Bányász út 21. tel: , Kankalin Vendégház - Gyurcsák Gyuláné Mátraterenye, Kossuth út 358. tel: Lantos Vendégház - Lantos Tiborné Somoskőújfalu, Vörösmarty út 47. tel: Malomkalács Vendégház - Dobor István Kazár, Petőfi út 5. tel/.fax: Szilváskő Vendégház - Takács Sándor Salgótarján-Szilváskőpuszta 5. tel:

9 A nyugalom, a pihenés és a megújulás völgye, Kozárd Kozárdon, a Mátra és a Cserhát találkozásánál erdős magaslatok emelkednek. Gyümölcsösökkel, szőlőkkel, rétekkel, aprócska szántóföldekkel tarkítva a határt. A Cserhátalji erdőkoszorúban megbúvó gyöngyszemnyi falu a nyugalom, a pihenés és a megújulás völgye. Kápolna-kilátójának a terasza és üvegpiramisa, a falu központját díszítő Zenélő angyal -szobor, a műemléki harangláb tiszteletre intő egyszerűsége, a történelmi alakokat mintázó szobrok méltósága és a Faluház Galériája művészi élménnyel ajándékozzák meg az ide utazót. Emlékezetes hétvégét kínálunk! Kozárdon a vendégszeretet igényes vendéglátással párosul. A községben megvásárolhatók a környékbeli méztermelők, juhsajtkészítők és pálinkafőzők remekei, a helyben termelt biogyümölcsök, s az azokból készült lekvárok, illetve a helyi mangalicafarm termékei is. Érdemes megkóstolni a Vadvirág Étterem szakácsainak főztjét, majd az ízletes palóc ételek után tenni egy sétát a falu határában: az erdőkben, a gyümölcsösben, vagy a helyi horgásztó partján. Kozárdról ökoturisztikai sétautak vezetnek a helyi andezitbányához, illetve a Bézmahegyben lévő Hármas-forráshoz. Túrázóknak ajánlott célpont innen Cserhátszentiván és Buják is. Kozárdon horgászati lehetőséget kínál a halban gazdag víztározó, s többnapos programot az innen könnyen elérhető turistacélpontok Szécsényben, Hollókőn és Pásztón, valamint a Cserhát és a Mátra vidékén. A falusi ízek, a falusi étkek, a mangalica sültek, a házi italok, a község rendezvényei a turistákat visszatérő vendéggé teszik. Szállás: A községben hetven, többségében négy napraforgós szálláshelyet kínálnak. Szobafoglalás az AgroTurizmus vendéglátóhelyeken. A Napfény-, Csipke-, a Kodák-, valamint a Vadvirág Vendégházról bővebb információval a as telefonszámon, illetve a honlapon szolgálnak. Állandó fesztiválok Kozárdon: - Almavirág Fesztivál (április vége) - Barackfesztivál (július harmadik hétvége) - Kozárdi Művészeti Napok - Magyar Ízek-Magyar Színek Gasztronómiai és Gyümölcsfesztivál (szeptember 3. szombatja) - Kozárdi Szüret Vadregényes tájakon a Mátra kapujában A Mátra, mint az Északi-középhegység része, Európa legnagyobb fiatal vulkáni övezetéhez tartozik. A Tarna és a Zagyva völgyétől körbefogva terül el, itt emelkedik hazánk két legmagasabb csúcsa az 1014 m-es Kékes és a 964 m magas Galyatető is. A Mátra nyugati lábánál számos szórakoztató és pihentető programmal várja vendégeit 5 falusi vendégház. A környék természeti értékekben gazdag, különleges állat- és növényvilággal rendelkezik. A kistérség központja Pásztó, számos látnivalót kínál. Az Oskolamester háza, a Romkert, a Csohány Galéria, a cisztercita rendház és a múzeum megérnek egy kirándulást. Nemrégiben újra megnyílt a pásztói reptér is, ez elsősorban a vitorlázórepülőknek kínál sajátos adottságokat. Taron a buddhista Béke sztúpa, és a nemesi udvarház romjai, Szentkúton

10 a nemzeti kegyhely, Szurdokpüspökiben a hagyományos pincesor, a Történelmi emlékkút, Hasznos közelében pedig a Cserteri várrom remek úti cél a turisták számára. Sportoljunk a Mátrában! A délelőtt érkezők miután berendezkedtek valamelyik vendégházban, tegyenek egy gyalogtúrát a környéken, a vendéglátók segítenek a legmegfelelőbb útvonal kiválasztásában. Délután pihenőt ajánlunk a falusi vendéglátók kertjében, de a környék kézműveseinek meglátogatása is jó választás. Vacsoránál ki-ki megmutathatja szabadtűzi konyhai tudományát: a vendéglátóknál a grillezéshez, bográcsozáshoz szükséges eszközök rendelkezésre állnak.. Másnap délelőtt aktív pihenésre buzdítunk mindenkit: tegyen kerékpártúrát, lovagoljon, horgásszon! Ám aki extrém sportra vágyik, annak a házigazdák paint-ball játékot, barlangászatot és sziklamászás is szerveznek. A Mátra kapujában több éttermet is találni, ahol finom, a településekre jellemző ételeket várják a vendégeket. A délutáni programokba érdemes a közeli települések látnivalóit belevenni. A vendégházakban számos kiadvány és térkép segít az eligazodásban: Vendéglátók: Áfonya Vendégház - Benkő Attiláné Mátraalmás, Zalka M. út 6.tel: Anna Vendégház - Bagó Sándorné Hasznos, Alkotmány út 30. tel: Bianka Vendégház - Nagy Edina Szurdokpüspöki, Szabadság út 153. tel: Ezüstfenyő Vendégház - Nagyné Csépe Éva Hasznos, Dobó út 9. tel./fax: Kövicsesparti Vendégház - Murányi Gábor Pásztó, Régi vásártér út 14. tel: Marika Vendégház - Kanyó Istvánné Hasznos, Alkotmány út 175. tel./fax: Tuzson Vendégház - Lángos Gyula Tar, Szondi út 42. tel: , Verzsó Vendégház - Szabó Mihály Hasznos, Alkotmány út 99. tel: Boróka Vendégház - Mátrakeresztes, Kékesi u. 67. tel/fax: , Baráti társasággal Sámsonházára! A Kelet- Cserhát lankáin két falusi vendégház várja azokat, akik élményekben gazdag kikapcsolódásra vágynak. A környék kitűnően alkalmas túrázásra, a közeli látnivalók: a XIII. században épült Fejér- kő várának maradványai, az országos zarándokhely, a Nemzeti Kegyhellyé szentelt Szentkút, valamint barlangjai: a Remete- barlang és Betyár- barlang, továbbá a tari Béke Sztúpa, amely Sámsonházától mindössze 4 km-re található. A Kőrösi- Csoma Sándornak is emléket állító szenthely a tibeti buddhista hitélet hazai központja. A falu határában egy védett kőfejtő is található, környékbeli látnivalók: a lucfalvai Faluház és Evangélikus templom, a nagybárkányi Szent Flórián szobor és a Nádas- tó, a kisbárkányi Molyhos-tó, a Harangláb, a márkházi ősborókás, a falu népi építészetét őrző lakóházai, a nagykeresztúri ökumenikus templom és a Majális-lapos. A horgászok szép fekvésű, világrekordokkal jegyzett tavon hódolhatnak kedvtelésüknek a 9 kilométerre lévő Maconkán, a síelők pedig télen ellátogathatnak a mindössze 25 kilométerre található mátraszentistváni síparkba. Félórányi autóútra található Bükkszék, ahol melegvizes gyógyfürdő várja a strandolni, gyógyulni vágyókat. A környék erdői vadakban gazdagok, így ez a vidék kedvelt vadászterület is.

11 Kényeztető hétvége Péntek: Késő délután a Sámson Wellness Üdülőház kényeztető szolgáltatásaival enyhítheti az elmúlt hetek fáradalmait. Az üdülőház különleges szolgáltatásai közé tartozik egyebek közt a hidromasszázs kabin, illetve a pezsgőfürdő. Este házias vacsorát ajánlunk falusi vendéglátójánál, de bográcsozhat, grillezhet, sétálhat az üdülőházhoz tartozó kertben. Szombat: Késői ébredés után reggeli a falusi vendéglátójánál. Délelőtt kerékpártúra a környező erdőkben, melyhez a Pálik Vendégházban kerékpár is kölcsönözhető. Kora délután tartalmas ebéd, tájjellegű fogásokkal a Pálik Vendégház szervezésében. Délután szieszta, igénybe vehetők az Üdülőház wellness szolgáltatásai. Kora este az üdülőház kertjében bográcsozás, grillezés, valamint a borospince látogatása, ahol borkóstolót tartanak. Vasárnap: Reggel késő ébredés után tartalmas reggeli várja a vendégeket. Délelőtt kocsikázás, lovaglás a környéken kellemes erdei környezetben élvezheti a Cserhát keleti lankáinak nyugalmát! Délután ebéd, ahol házias fogásokból, tájjellegű menüsorból válogathatnak. Kora délután csendes pihenőt tehetnek, vagy a pezsgőfürdőt is igénybe vehetik az idelátogató vendégek. Vendégházaink: Sámson Wellness Üdülőház - Dr. Brenda Zsolt Sámsonháza, 066/1 hrsz. tel.: 30/ Pálik Vendégház - Pálik Pálné Sámsonháza, Petőfi út 29. tel.: 32/ , 30/ A vendégek itt saját maguk is elkészíthetik vacsorájukat. A településeken hozzájuthatnak gyümölcsökhöz, házi tejhez, lekvárhoz. Mindkét vendégházat családi programok és céges rendezvények, tanácskozások megtartásához egyaránt ajánljuk. Ahol a kurucok fejedelmet választottak Szécsény, a műemlékekben gazdag, hangulatos kisváros és környéke nem csak a középkori emlékeket kereső, de a természetkedvelő turisták számára is vonzó úticél. Az Ipoly ártere, a kastély alatti Borjúpást, ahol Rákóczi 1705-ben országgyűlést tartott, s Benczúrfalva kastélyparkja a növényritkaságai, gazdag madárvilága, és ökológiai jelentősége miatt ma természetvédelmi oltalom alatt áll. Miként Nógrádszakál határában, a Páris-patak faopálokat rejtő szurdokvölgye is. A zöldturistáknak élményparkot is kialakítottak Szécsény határában. A Robinson-faluban kajakokkal kenukkal, csónakokkal járhatjuk be az árterek világát. A város számos kulturális élménnyel ajándékozza meg a látogatókat. Leglátványosabb épülete a Ferences templom és kolostor, a Forgách-kastély valamint az ugyancsak műemlék ferde Tűztorony. Környékének nevezetességei közül kiemelkedik az Európa Diplomával kitüntetett Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, amely az UNESCO világörökségi címének immár várományosa. A környék igazi vadászparadicsom, erdei apró-, és nagyvadban egyaránt gazdagok. Az itteni települések szinte mindegyike rendelkezik saját vadásztársasággal és vadászházzal. A tervszerű és eredményes vadgazdálkodást képzett szakemberek irányítják, s ehhez a vidék természeti környezete változatos terepet nyújt. A falvak többségében tájházakat hoztak létre az elmúlt években. Az itt összegyűjtött használati eszközök, berendezési tárgyak segítségével betekintést nyerünk a palócok népi kultúrájába. Egy hosszú hétvége kevés ennek a páratlan szépségű környéknek a bejárására. Vendéglátóinktól csillagtúra szerűen barangolhatjuk be a vidéket. Nógrádsipekről indulva például az első állomás lehet a varsányi Tájház. Különlegesség itt a település határában, a Tábpusztához közeli szomorú fűzfa is, amelynek földre támaszkodó gallyai gyökeret eresztettek s maguk is fává fejlődtek. Az utunk innen Szécsénybe vezet, ahol a kívül-belül és

12 kiállításaiban is megújult Forgách Kastélyt, a II. Rákóczi Ferenc által is látogatott Ferences templom kínál programot. A Tűztoronynak pedig nem látványa, és kiállítása is figyelemre méltó. A vendéglátók többségénél itt finom palóc ételek rendelhetők, de a szépen kialakított tűzrakó helyeken ki-ki maga is elkészítheti a vacsoráját. Amennyiben Őrhalomból indulnak, az útirányt Balassagyarmat felé érdemes venni. A Palóc Múzeum kiállításai, a közeli Mohorán található Tolnay Klári Emlékház, Mikszáth és Madách irodalmi értékei különös világa kalauzolnak. Ez a térség Szlovákiával határos, így néhány kilométer megtételével elérhetjük Fülek várát, fürödhetünk Sztregován, és kóstolhatjuk éttermekben a knédlivel tálalt felvidéki ételeket is. Vendéglátóink: Doboskút Vendégház - Sárai Emőke Nógrádsipek, Dózsa Gy. út 49. tel: Elizabett Vendégház - Botos Nándorné Nógrádmegyer, Árpád út 3. tel: Ferkó Vendégház - Ferkó Istvánné Nógrádszakál, Petőfi út 7. tel: Ipolypart Vendégház - Veress Attiláné Pösténypuszta, Kassai út 83. tel: Muskátlis Vendégház - Baranyi Ferenc Őrhalom, Petőfi út 10. tel: , , Napsugár Vendégház - Terék Józsefné Nagylóc, Alkotmány út 32. tel: Patak-parti Vendégház - Nagy Lajosné Ságújfalu, Dózsa út 14. tel: Pintér-porta - Pintérné Kanyó Judit Varsány, Szécsényi út 26. tel: Serházkert Vendégház - Veress Attila Szécsény, Serházkert út 1. tel: Tamás bátya Kunyhója - Kuris Tamás Szécsényfelfalu, Kossuth út 3. tel: Vadrózsás Vendégház - Bakosné Lantos Margit Nógrádsipek, Arany J. út 13. tel:32/ Pest megye ajánlata Kacár Tanya, Szokolya Vesszőmunkák, kemencében sütés /kenyér, liba stb./, ismerkedés az állatokkal, állat simogatás, fafaragás, kovácsolás /a látogatók saját maguk készítenek patkót, melybe a nevük is belekerül/ nemezelés, fazekasság, illetőleg megbeszélés szerinti programok.. Az érdeklődök teljesíthető kívánsága megoldásra talál. Természetesen az időjárástól függően. Tel: 27/ Mobil: 06 20/ Vasad A vendégfogadók bemutatják a vendégházukat, szobáikat, és terített asztallal, népi ételekkel várják az érdeklődőket, sőt a főzésre is tanítják a vendégeket. Kósa Gyuláné Vasad, Petőfi u.83/b. Tel: 06 20/ Pirót Istvánné Vasad, Petőfi u.30/b. Tel: 29/

13 Ócsa A vendégfogadó bemutatja vendégházát, majd lovaskocsival az ősborókás és a pincesor megtekintése. A pince udvarán bográcsban gulyás fő, igény szerint szalonnasütés és borkóstolás. Balló Ambrus Ócsa, Somogyi B.u.16/a. Tel: 29/ , 70/ Tolna megye ajánlata március 29-én, a Tolna megyei Bátán, az Akcióhét első napján kerül megrendezésre a Duna Menti Vadászegyesület bálja. A színes programkínálaton túl ízesebbnél ízesebb vadételek kínálata várja az érdeklődőket. Az Ispánkerti Vendégház az Akcióhét ideje alatt 10%-os szállásdíj kedvezménnyel várja a vendégeket. Szállásfoglalás Huszárné Lukács Rozáliánál az alábbi elérhetőségeken: Cím: Báta, Fő u Tel.: 0630/ Zala megye ajánlata Programok: Időpont: március 29. 9:00-12:00 Népművészeti ismeretterjesztő előadások és kézműves oktatás A barokk stíluskorszak Előadó: Dr. Kostyál László, művészettörténész A barokk stílusjegyek Rajzoktatás: Csuti Tibor A zalai vagdalásos hímzés Előadó: Marx Mária, etnográfus A zalai vagdalásos hímzés oktatása Oktató: Szörcsök Istvánné 13:00-16:00 Zalai helyi termékkészítők és zalai falusi vendéglátók fóruma Előadások: Nagyné Kovács Katalin, a Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesületének elnöke: Új lehetőségek a vendégek megnyerésére, pályázati lehetőségek, egyebek. Skrabut éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke: A helyi kézműves termékfejlesztés zalai lehetőségei és eredményei Helyi termékek bemutatója: vessző szalma és gyékény termékek, fazekas használati edények, méz, aszalványok és biotermékek, zalai falusi gasztronómiai kínálat. Kézműves mesterség-bemutatók

14 Időpont: április 5. A program találkozási helye: Bázakerettye Termálfürdő bejáratánál lévő Információs Iroda 9:30-10:00 Művelődési ház: Filmvetítés az olajról 10:10-11:00 Olajtörténeti múzeum megtekintése. 11:00-12:30 Séta a Budafai Arborétumban, vezetéssel. 13:00 A Czigány vendégház megtekintése Budafán. 14:00 Újra Bázakerettye: Azálea vendégház megtekintése 14:30 Indulás erdei kisvasúttal Kistolmácsra, a Nefelejcs vendégház és a tó megtekintése. 16:00 Indulás vissza erdei kisvasúttal Bázakerettyére, ahol egy fazekas műhelyt tekintünk meg, a mester házánál bográcsolás. Helye: Kézművesek Háza, Gébárti-tó Rendezők: Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesülete Zala megyei Népművészeti Egyesület Támogatók: Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesülete Szabad Művelődési Alapítvány

Nógrád megye összes településének térképe egy helyen - TÉRKÉPNET - térkép útvonaltervező időjárás

Nógrád megye összes településének térképe egy helyen - TÉRKÉPNET - térkép útvonaltervező időjárás Nógrád megye összes településének térképe egy helyen! Nógrád megye településeinek térképei utcakeresővel, vel. Nógrád megyei online műholdas térképek. - Nógrád megye az ország északi részében található.

Részletesebben

Bevezetett helyi adók Nógrád megye január 1-jei állapot

Bevezetett helyi adók Nógrád megye január 1-jei állapot Bevezetett helyi adók Nógrád megye 2009. január 1-jei állapot Vagyoni típusú adók Kommunális jellegű adók Helyi iparűzési adó 1 Alsópetény 80 300 ipari ter.lévő 1,4 1000 piaci és vás. építmény 5000 egyéb

Részletesebben

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka Helyi értékek - vonzerőleltár Kulturális hagyaték Természetvédelmi értékek Turisztikai

Részletesebben

Fényképek a házról Fényképek a nyílt napról SZÁZADOS-UDVAR VENDÉGHÁZ Cserhátszentiván, Kossuth u. 64. A Százados-udvar vendégház Cserhátszentivánban, falusias környezetben kínál családok, szűkebb

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. A Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program Társulás megszüntetéséről. I. A megszűnő Társulás neve, székhelye

MEGÁLLAPODÁS. A Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program Társulás megszüntetéséről. I. A megszűnő Társulás neve, székhelye MEGÁLLAPODÁS A Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program Társulás megszüntetéséről I. A megszűnő Társulás neve, székhelye 1. A Társulás neve: Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program

Részletesebben

Miért érdemes a Manó Vendégházat választani:

Miért érdemes a Manó Vendégházat választani: M a nai V e n d é g h á z P á z m á n d P á z m á n d F e j é r m e g y e ka z e p é n, a V e l e-nh ce eg iy s é g k e l e t i n yaz l v á n y a i a l a t t, a z M 7 ( a u tai p á l y a ) ka z e f e k

Részletesebben

BARANYA MEGYE BÁCS-KISKUN MEGYE. Az 50%-os engedmény az alábbi szálláshelyeken vehető igénybe: Baranya megye:

BARANYA MEGYE BÁCS-KISKUN MEGYE. Az 50%-os engedmény az alábbi szálláshelyeken vehető igénybe: Baranya megye: FALUSI SZÁLLÁSADÓK A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége akcióhoz csatlakozó szálláshelyei június 15-24. között 50%-os kedvezményt biztosítanak a szállásdíjból. Az 50%-os engedmény az alábbi szálláshelyeken

Részletesebben

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk:

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk: ALSÓNYÉK 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 3204 ha 6302 m2 Ebből szántó 2486 ha 2422 m2 gazdasági erdő 131 ha 8569 m2 védett terület - ipari hasznosítású - terület egyéb 586

Részletesebben

Egyenlő Bánásmód Hatóság Ügyiratszám: EBH/10245/ /2006 HÍRDETMÉNY

Egyenlő Bánásmód Hatóság Ügyiratszám: EBH/10245/ /2006 HÍRDETMÉNY Egyenlő Bánásmód Hatóság Ügyiratszám: EBH/10245/ /2006 HÍRDETMÉNY A MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR (Nógrád Megyei Területi Igazgatóság Állampénztári Iroda) kérelmére kiadott hatósági bizonyítványokról Az ügy tárgya:

Részletesebben

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon:

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: Isaszeg Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: 06-20/550-0924 E-mail: isapaletta@freemail.hu

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program Társulás megszüntetése

ELŐ TERJESZTÉS Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program Társulás megszüntetése 4. Napirend Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program Társulás megszüntetése 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program Társulás megszüntetése Tisztelt képviselő-testület!

Részletesebben

Meseszálló. Ha olyan helyet keresel, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz, jó hírünk van: A Meseszálló stresszmentes övezet!

Meseszálló. Ha olyan helyet keresel, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz, jó hírünk van: A Meseszálló stresszmentes övezet! Meseszálló Bőszénfa, Kossuth Lajos utca 28. Ha olyan helyet keresel, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz, jó hírünk van: A Meseszálló stresszmentes övezet! Kaposvártól 15 km - re délre, Szigetvár felé haladva

Részletesebben

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd Jó gyakorlatok Arnold Vendégház Mecseknádasd Készült a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 Vidéki örökség útjai pályázaton belül a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület és a Dél- Dunántúli Falusi Turizmus

Részletesebben

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka Miért pont Megyer? Megyeri sonka Mondhatnánk azt is, hogy csak, de ez túl cinikus lenne és mi nem vagyunk ilyenek. Azt is mondhatnánk még, hogy azért, mert itt Neked jó és punktum, aminek jelentôs valóság

Részletesebben

A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása

A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása Közigazgatási szervek munkatársainak kompetenciafejlesztése Árop 2.2.23 Készítette: Szíjgyártó Beáta,Cserép Zsolt, Navracsics Antal, Lakatos Béla az Erzsébet

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó. Kozárdi Gazdaünnep és 8. Almavirág Fesztivál

Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó. Kozárdi Gazdaünnep és 8. Almavirág Fesztivál V. Vőfélytalálkozó Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó és Fesztivál Szent György-napi Országos Biovásár Kozárdi Gazdaünnep és 8. Almavirág Fesztivál XV. Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról

BESZÁMOLÓ a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról BESZÁMOLÓ a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról Pályázó neve: Alsótold Község Önkormányzata Pályázó címe: 3069 Alsótold, Szabadság út 6. Ügyfél-azonosító: 1003278040 Támogatási

Részletesebben

NÓGRÁD MEGYE TERÜLETRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA

NÓGRÁD MEGYE TERÜLETRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA NÓGRÁD MEGYE TERÜLETRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 42/2011. (XI. 22.) számú önkormányzati rendelete és 122/2011. (XI. 22.) Kgy. számú határozata 2011. november hó

Részletesebben

5. Bakancsos palóc út Palóc séta, Palóc tréfa (7 bornap palócföldön)

5. Bakancsos palóc út Palóc séta, Palóc tréfa (7 bornap palócföldön) 5. Bakancsos palóc út Palóc séta, Palóc tréfa (7 bornap palócföldön) ÚTVONALÚT ÚTVONAL 1. nap: Érkezés: 9-órakor Gyöngyösre. GYÖNGYÖS A Mátra kapuja; közúton az M3-as autópályán, a 3-as főúton, illetve

Részletesebben

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk:

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk: ZOMBA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 5729 Ebből szántó 4393 gazdasági erdő 356 védett terület 0 ipari hasznosítású 0 terület egyéb 980 Polgármesteri Hivatal: 7173 Zomba

Részletesebben

Szállásaink. Vendégszoba, apartman

Szállásaink. Vendégszoba, apartman Szállásaink Vendégszoba, apartman Az apartmant 2 felnõtt és 1 kisgyermek üdülésére alakítottuk ki. A nyári hõségben légkondícionáló berendezés mûködtethetõ külön térítés mellett. Az apartmanban elérhetõ

Részletesebben

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 29/2005. (XII. 01.) Kgy. rendelete Nógrád Megye Területrendezési Tervéről

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 29/2005. (XII. 01.) Kgy. rendelete Nógrád Megye Területrendezési Tervéről Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 29/2005. (XII. 01.) Kgy. rendelete Nógrád Megye Területrendezési Tervéről [A 42/2011. (XI. 22.) önkormányzati rendelettel módosított, egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

Szálláshelyek Várpalotán:

Szálláshelyek Várpalotán: Szálláshelyek Várpalotán: TANNE Fizető vendégszolgálat 8100 Várpalota, Pipacs u.44. Szobák száma: 4 Férőhelyek száma: 10 A szálláshely:a 4 szobához 2 fürdőszoba tartozik, teljesen felszerelt konyha használható,

Részletesebben

Györköny szálláshelyek

Györköny szálláshelyek Györköny szálláshelyek Gellérthegyi Lak Györköny-Pincefalu központjában helyezkedik el egy új építésű présház, mely külsőségeiben hagyományos présház jellegű, viszont belső kialakítása lehetővé teszi vendégek

Részletesebben

HIRDETMÉNY Salgótarján, Rákóczi út 36. Az árverések időpontjai: év november hó 17. naptól év december hó 03.

HIRDETMÉNY Salgótarján, Rákóczi út 36. Az árverések időpontjai: év november hó 17. naptól év december hó 03. Székhely: 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. Törzskönyvi azonosítószám: 775706 HIRDETMÉNY A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (a továbbiakban: NFA) mint Kiíró a Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény

Részletesebben

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban.

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban. Időpont: 2018. december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal Szállás: Znojmoban, panzióban, 2-3-4 személyes szobákban. Étkezés: étterem lehetőség Znojmoban és Pozsonyban. Felszerelés: esőkabát,

Részletesebben

A Prónay-kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A Prónay-kilátó. 1.

A Prónay-kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (  A Prónay-kilátó. 1. 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) Az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból, 45 millió forintból építtette a kilátót a BAHCS Művek Kft. tervei alapján. A megvalósítást a kilátók építésében jártas keszthelyi

Részletesebben

Duna-Tisza köze Autóbuszos program március 22. (szombat)

Duna-Tisza köze Autóbuszos program március 22. (szombat) Duna-Tisza köze Autóbuszos program 2003. március 22. (szombat) Szalkszentmárton: Nyakvágó csárda: Pusztavacs: Tápiószele: Jászberény: Aszód: Petöfi Múzeum múzeum Magyarország közepe, emlékhely Blaskovics

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ Szeretettel meghívjuk a 2012. május 12-13-án (szombat-vasárnap) Lengyel-Annafürdőn (Tolna megye) megrendezésre

Részletesebben

Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról

Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról Pályázó neve: Crux-Ker Kereskedelmi Bt. Pályázó címe: 3060 Pásztó, Csohány Kálmán utca 12. Ügyfél-azonosító: 1004811576 Támogatási

Részletesebben

Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés

Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés info@nngeopark.eu Terepi vezetés Amennyiben szeretné megismerni a Medves vidékét, örömmel segítünk. Túravezetőink már 2500 Ft/óra díjtól akár személyre

Részletesebben

Szavazókör sorszáma Szavazókör területe Szavazókör helye, címe Akácfa utca 1. VÍZMŰ KLUBTERME Dózsa György utca

Szavazókör sorszáma Szavazókör területe Szavazókör helye, címe Akácfa utca 1. VÍZMŰ KLUBTERME Dózsa György utca Helyi Választási Iroda Vezetője 3060 Pásztó, Kölcsey F. u. 35. Szám: /2008. A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 10. /1/-/2/ bekezdésében biztosított hatáskörömben eljárva Pásztó városban

Részletesebben

Helyi Választási Iroda Vezetője 3060 Pásztó, Kölcsey F. u. 35. Szám: /2013. Határozat

Helyi Választási Iroda Vezetője 3060 Pásztó, Kölcsey F. u. 35. Szám: /2013. Határozat Helyi Választási Iroda Vezetője 3060 Pásztó, Kölcsey F. u. 35. Szám: 4554-6/2013. Határozat A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI.. törvény /a továbbiakban: Ve./ 77. /1/ bekezdésében biztosított

Részletesebben

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Túra hossza: 39 km Nehézsége: Könnyű Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth úton a falut északi

Részletesebben

OKT 50 napi túratervek B.-A.-Z. megyei szakasz VIII. 2011. 08. 01. hétfő. Putnok, 08:00. Zádorfalva, 17:00. 18,4 km. 375 m

OKT 50 napi túratervek B.-A.-Z. megyei szakasz VIII. 2011. 08. 01. hétfő. Putnok, 08:00. Zádorfalva, 17:00. 18,4 km. 375 m OKT 50 napi túratervek B.-A.-Z. megyei szakasz 1. 2011. 08. 01. hétfő Putnok, 08:00 Zádorfalva, 17:00 18,4 km 375 m Putnok (reggel vásárlás a helyi boltokban) Mohos-tavak Kelemér Gömörszőlős Zádorfalva

Részletesebben

TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT. Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától.

TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT. Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától. TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától. Különleges ajánlatunk, amely a következőket tartalmazza:

Részletesebben

Komplex, egyedi programcsomagokat kínálunk leendő látogatóink számára szórakoztatási lehetőségekkel, családbarát programok biztosításával.

Komplex, egyedi programcsomagokat kínálunk leendő látogatóink számára szórakoztatási lehetőségekkel, családbarát programok biztosításával. Csabai Kolbászház Látvány és élmény! Disznóvágás Kolbászkészítés Csapatépítő programok 2015 januárjától megnyitotta kapuit a Csabai Rendezvényszervező Kft. által üzemeltetett fesztiválház. Fő célunk a

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag NYÍRBÁTOR. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag NYÍRBÁTOR. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag NYÍRBÁTOR Ahol magad is legendára találsz Nyírbátor, mint Legendás Helyszín bemutatása: Nyírbátor legendás múltja nagyban köthető a sárkányokhoz, mivel a Sárkány

Részletesebben

Nyers ételkészítő Tábor

Nyers ételkészítő Tábor Nyers ételkészítő Tábor Első alkalommal, és reméljük lesz folytatása. megrendezzük a nyers életmód táborunkat. Együtt készítjük el a finomságokat, együtt is fogyasztjuk el, kirándulunk, énekelünk, jókat

Részletesebben

TURISZTIKAI HÍRLEVÉL. www.videkjaro.hu. 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN

TURISZTIKAI HÍRLEVÉL. www.videkjaro.hu. 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN TURISZTIKAI HÍRLEVÉL www.videkjaro.hu 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük a magyar kézm ves sajtokat

Részletesebben

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba DR SZALÓK CSILLA TDM Konferencia I 2015. december 3-4. I Gyula A falusi turizmus helyzete Falusi szálláshelyek

Részletesebben

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821

Részletesebben

3100 Salgótarján Rákóczi út

3100 Salgótarján Rákóczi út 3100 Salgótarján Rákóczi út 137-139. :06-32 - 522-200 FAX:06-32 - 522-270 Érvényes: 2013. április 29-től Tájékoztatjuk a Tisztelt Utazóközönséget, hogy a menetrendben meghirdetett járatok közlekedésében

Részletesebben

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt A NyDOP-2009-2.1.1./C.D.E pályázati program keretén belüli Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt címen lehetőség nyílik a soproni

Részletesebben

C~razaggY űiqs Hivatala. Irományszám : Érkezett: 2015 J Ü N Z 2.

C~razaggY űiqs Hivatala. Irományszám : Érkezett: 2015 J Ü N Z 2. C~razaggY űiqs Hivatala Irományszám :.Y.' 52~/f Érkezett: 2015 J Ü N Z 2. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Kövér László az Országgyűlés elnöke részére Írásbeli kérdé s Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az Alaptörvény

Részletesebben

Bakonyban. www.abakonyert.hu. Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a. Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit

Bakonyban. www.abakonyert.hu. Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a. Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a Bakonyban Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit A BAKONYÉRT Egyesület Egyesületünk alakult meg 2008-ban 2 megye, 3 kistérség 43 ezer érintett lakosa 4

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK Kollégiumi szálláslehetőség Cím: 5400 Mezőtúr, Petőfi tér 1. (volt főiskola kollégiuma) tel: 06-56-551-000 Szobák és árak: Földszint: 2 db 4 fős szoba (külön

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS a szálláshely-üzemeltetési engedéllyel rendelkezõ szálláshelyekrõl

NYILVÁNTARTÁS a szálláshely-üzemeltetési engedéllyel rendelkezõ szálláshelyekrõl Polgármesteri Hivatal Diósjenõ... önkormányzat megnevezése NYILVÁNTARTÁS a szálláshely-üzemeltetési engedéllyel rendelkezõ szálláshelyekrõl A nyilvántartás vezetése a 239/2009. (.10.) Korm. rendelet 12.

Részletesebben

Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 13/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete. az egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról

Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 13/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete. az egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete az egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban:

Részletesebben

Börzsöny erdei iskola program. Kalandok a természetben. élővilága. Esti vadles. GPS Kincsvadászat

Börzsöny erdei iskola program. Kalandok a természetben. élővilága. Esti vadles. GPS Kincsvadászat Börzsöny erdei iskola program Kalandok a természetben Elméleti oktatás, a Börzsöny élõvilága,képekben, majd séta az erdőben, fafajták bemutatása, táplálékláncok, nevezetességek. A foglalkozás ára: 490,-Ft/fő

Részletesebben

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk!

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk! 2014 Bogács- Eger Bogácson kirándultunk! Bogácson kirándultunk! A Csanádpalotai lakásotthon gyermekeivel lehetőségünk volt a múlt héten egy háromnapos kirándulásra. A kirándulás úti célja az észak magyarországi

Részletesebben

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS Krasznahorka, 2017. május 8-12. A kirándulásunk előkészítő szakaszában a hetedikesek megismerkedtek a Felvidék történelmével, jeles személyiségeivel, népművészeti

Részletesebben

Lakossági tájékoztató A megállapított afrikai sertéspestis betegség miatt Jobbágyi település is fertőzött területté lett kijelölve, ezzel egyidőben a

Lakossági tájékoztató A megállapított afrikai sertéspestis betegség miatt Jobbágyi település is fertőzött területté lett kijelölve, ezzel egyidőben a Lakossági tájékoztató A megállapított afrikai sertéspestis betegség miatt Jobbágyi település is fertőzött területté lett kijelölve, ezzel egyidőben a Nógrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági

Részletesebben

Szabad program, játék. Uzsonna

Szabad program, játék. Uzsonna BUDAPEST KÖRNYÉKI KIRÁNDULÁSOK: Négy napos kirándulások: Szállás teljes ellátással: 3800Ft/fő/éj - Szállás: 2000 Ft /fő/ éj - Étkezés: reggeli: 140 Ft tízórai: 140 Ft ebéd: 810 Ft uzsonna: 140 Ft vacsora

Részletesebben

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542 Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

AZ ÖKO-RURÁLIS VENDÉGFOGADÓ HÁZIGAZDÁK EGYESÜLETE/SZÉKELYKEVE BEMUTATKOZÁSA FATOSZ

AZ ÖKO-RURÁLIS VENDÉGFOGADÓ HÁZIGAZDÁK EGYESÜLETE/SZÉKELYKEVE BEMUTATKOZÁSA FATOSZ AZ ÖKO-RURÁLIS VENDÉGFOGADÓ HÁZIGAZDÁK EGYESÜLETE/SZÉKELYKEVE BEMUTATKOZÁSA 2014.03.20-21. FATOSZ Dani Ernő, az Egyesület elnöke DÉDAPÁINK, A BUKOVINAI SZÉKELYEK 1883-BA TELEPÜLTEK LE IDE AZ AL-DUNÁRA.

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag KARCAG. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag KARCAG. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag KARCAG Ahol magad is legendára találsz Karcag, mint Legendás Helyszín bemutatása: Karcag város Jász-Nagykun-Szolnok megyében található, a Karcagi járások központja,

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma 1. oldal (összes: 6) A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2. oldal (összes: 6) saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban

Részletesebben

Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 26/2012.(X.26.) önkormányzati rendelete az egészségügyi alapellátási körzetekrıl

Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 26/2012.(X.26.) önkormányzati rendelete az egészségügyi alapellátási körzetekrıl Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 26/2012.(X.26.) önkormányzati rendelete az egészségügyi alapellátási körzetekrıl Szécsény Város Önkormányzata

Részletesebben

Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára

Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára Átlagos csoportlétszám: 15 30 fő esetén. Célmeghatározás: Ismerkedés Magyarország egyik leghíresebb iskolavárosával,

Részletesebben

HAGYOMÁNYŐRZŐ PALÓC GALÉRIA ÉS KÉZMŰVESHÁZ ÉPÜL KOZÁRDON

HAGYOMÁNYŐRZŐ PALÓC GALÉRIA ÉS KÉZMŰVESHÁZ ÉPÜL KOZÁRDON HAGYOMÁNYŐRZŐ PALÓC GALÉRIA ÉS KÉZMŰVESHÁZ ÉPÜL KOZÁRDON A határmenti együttműködés jegyében 2008. decemberében pályázatot nyújtott be Kozárd Község Önkormányzata a Palóc Út Egyesület tagjaként és a fejlesztési

Részletesebben

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület a 10 évig sikeresen működő Mesterségek Bölcsője Alkotó napok elnevezésű rendezvény kapcsán jött létre 2008-ban, azokkal a segítőkkel, akik az évente egyszer megrendezésre

Részletesebben

ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek

ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek Baradla-barlang, aggteleki rövidtúra 700Ft/fő A túra hossza: 1 km

Részletesebben

Kedves Vendég! Stressz mentes városnézés

Kedves Vendég! Stressz mentes városnézés Kedves Vendég! Végre megérkezett a tavasz! Ha Ön is elfáradt a hosszúra nyúlt, szürke, hideg télben, itt az ideje, hogy visszanyerje a lendületét és családjával közösen feltöltődjön! Mozduljon ki szeretteivel!

Részletesebben

Bogácsi programok 2013

Bogácsi programok 2013 Bogácsi programok 2013 II. Falusi Kamra Mustra és IV. Bogácsi Kocsonyafőző Verseny 2013. február 02. Bükkalja Általános Iskola A II. alkalommal megrendezésre kerülő Falusi Kamra Mustra vendégei több település

Részletesebben

6. Autós vagy motoros palóc út Madách és Mikszáth nyomában Palócföldön 7 nap hat vacsorával, hat éccakával

6. Autós vagy motoros palóc út Madách és Mikszáth nyomában Palócföldön 7 nap hat vacsorával, hat éccakával ÚTVONALÚT ÚTVONAL 1. nap: 6. Autós vagy motoros palóc út Madách és Mikszáth nyomában Palócföldön 7 nap hat vacsorával, hat éccakával Érkezés: 9-órakor Horpácsra. HORPÁCS Az irodalmi emlékeiről nevezetes

Részletesebben

A turizmus, borturizmus az alapköve a borvidék stratégiájának is, melynek szellemében készült el a borvidéki honlap:

A turizmus, borturizmus az alapköve a borvidék stratégiájának is, melynek szellemében készült el a borvidéki honlap: A Balaton-felvidék a Balaton-környéki borvidékek közül eddig eléggé ismeretlen volt a borkedvelő közönség körében. Néhány bor, néhány pincészet ugyan fel-felbukkan a fővárosi borszaküzletekben, éttermekben

Részletesebben

Évenként ismétlődő fontosabb rendezvények

Évenként ismétlődő fontosabb rendezvények Évenként ismétlődő fontosabb rendezvények Mesterségek Művészete Nap Minden év május 1. 5300 Karcag, Dózsa Gy. Inf.: 59/503-224, 59/503-403 (A térség kézművesei mutatják be termékeiket, kirakodóvásárral

Részletesebben

Képeslapok a Dunáról

Képeslapok a Dunáról Képeslapok a Dunáról Nagymaros a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál fekszik. Az uralkodók kedvenc tartózkodási helye volt a középkorban. A XX. században nagy nyilvánosságot kapott a település, ugyanis

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ Vámosgálfalva Önkormányzata tisztelettel meghívja a Vámos Települések Szövetségének tag önkormányzatait és minden kedves érdeklődőt a 2010. június 4 6 án megrendezésre kerülő Vámos Települések

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

Dorog és térsége. i k n i k t ú rá k k

Dorog és térsége. i k n i k t ú rá k k Dorog és térsége i k n i k t ú rá k P k a vidé ízeivel Piliscsév, Kesztölc, Csolnok, Sárisáp gyönyörű települések, ahol összetartó közösségek élnek, akik szeretnék megőrizni őseik hagyományát. Ez a kistérség

Részletesebben

Szív a Szívért Alapítvány

Szív a Szívért Alapítvány Szív a Szívért Alapítvány 1138. Budapest, Váci út 163. Kedves Sorstársaink, Hozzátartozók és Vendégeink! Székesfehérvár-Agárd, 2017. június 9-10-11-12.-i (péntek du.-hétfő de.) Orvos- Beteg találkozó rövid

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 39/2008. (IX.16.) rendelete egyes helyi rendeletek módosításáról

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 39/2008. (IX.16.) rendelete egyes helyi rendeletek módosításáról Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 39/2008. (IX.16.) rendelete egyes helyi rendeletek módosításáról Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9.

XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9. XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9. A KONFERENCIA ÉS A PÁLYÁZATOK MEGHIRDETÔI: Békés Megyei Népmûvészeti Egyesület Hagyományok Háza Népmûvészeti Egyesületek Szövetsége A konferencia

Részletesebben

1. sz. választókerület

1. sz. választókerület 1. sz. választókerület 1. sz. szavazókör Szabadság u. 29. Szlovák Ált. Iskola Árpád utca 1 - folyamatos házszámok Árpád utca 5 9 páratlan házszámok Béke lakótelep Béke utca 1-3/B páratlan házszámok Bethlen

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag NYÍREGYHÁZA. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag NYÍREGYHÁZA. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag NYÍREGYHÁZA Ahol magad is legendára találsz Nyíregyháza, mint Legendás Helyszín bemutatása: Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm.

Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm. Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm. Célok és s téma t kiválaszt lasztásasa Téma: Vidéki élet, családi gazdálkodás, hagyományőrzés Helyszín: Patca, Katica tanya (Somogy megye) Probléma: A vidékről

Részletesebben

Kedvezményes téli ajánlatok

Kedvezményes téli ajánlatok KISBÉR TOURIST Engedély:R 1068 Utazási Iroda 2870 Kisbér Komáromi u.1. Telefon: 34/352-700 és 06/30/217-8722 Kedvezményes téli ajánlatok Program ajánlat: Szállást kínálunk Budapesten Hotel Rubin****6.450

Részletesebben

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu Kedves Vendégeink! Idén nyolc színes túrával várjuk az aktívan kikapcsolódni vágyókat Mórahalmon és környékén. Fedezze fel velünk a Homokhátság

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben

TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD

TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit BT. 5502 Gyomaendrőd, Fő út 67. Telefon:: 70/940-1619 e-mail: hetszinviragtuskevar@upcmail.hu www.hetszinviragbt.webnode.hu Gyomaendrőd

Részletesebben

Életmódtábor programtervezet

Életmódtábor programtervezet Életmódtábor programtervezet Helye: Leányfalu Gréti Wellness és Gyógy panzió http://zmwellness.hu/bemutatkozas Leányfalu a Pilis hegység lábánál, a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként, Budapesttől 27 km-re

Részletesebben

Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.

Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Székhely: 1122 Budapest, Pethényi köz 10., Cg.: 01-10-041206) - hivatkozással a Bszt. 123. (1) bekezdésének e) f) pontjára közzéteszi, hogy a Jászárokszállás és

Részletesebben

1012 Budapest Salgótarján

1012 Budapest Salgótarján 1012 Budapest Salgótarján 1011,1012 1010 3075 Km KMKK Zrt. (Nógrád) 2 4 15 30 0,0 k Bp.,Újpest Városkapu XIII.ker. e o M 7 35 Z 7 30 16 12 43,5 k Szendehely, Katalinpuszta k # $ 6 48 $ 6 48 16 15 45,2

Részletesebben

ÉszakMagyarország. Marketingterv.

ÉszakMagyarország. Marketingterv. ÉszakMagyarország Marketingterv 2009 Észak- Magyarország Marketingterv 2009 Eger a 8. a kereskedelmi szálláshelyeken legtöbb belföldi vendégéjszakát regisztráló városok listáján. A régióban Eger, Miskolc,

Részletesebben

www.ceuco.com 1/5 Hungary ceuco@ceuco.com Vice-President-Márta Hasenauer General Secretary Italy

www.ceuco.com 1/5 Hungary ceuco@ceuco.com Vice-President-Márta Hasenauer General Secretary Italy www.ceuco.com 1/5 HUNGARIKUMOK az európai gasztronómiai és borkultúrában PROGRAMOK nap időpont napirend Utazás a szállodákból Villányba. Pincelátogatás a borvidék Aurum díjas borászainak pincészeteiben,

Részletesebben

VÁROSÜNNEP Rudabánya

VÁROSÜNNEP Rudabánya VÁROSÜNNEP Rudabánya Magyarország Európai Unióhoz csatlakozása 10. évfordulójának jegyében Programok III. Ásványgyűjtő Fesztivál, Rudabánya 2014. szeptember 5. VII. Városnap, Rudabánya 2014. szeptember

Részletesebben

Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84.

Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84. Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84. Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017.(II.15.) önkormányzati rendelete az egészségügyi alapellátási körzetekről Szécsény

Részletesebben

Iktatószám: 52-21/2013. JEGYZŐKÖNYV

Iktatószám: 52-21/2013. JEGYZŐKÖNYV Iktatószám: 52-21/2013. JEGYZŐKÖNYV Készült: a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2013. május 14-ei soron kívüli ülésén (Megyeháza, 3100 Salgótarján, I. em. Hadady-Hargitay termében) Jelen vannak: a

Részletesebben

Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly.

Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly. Siófok bemutatása Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly. A Magyar Turizmus Zrt. nemrégiben tette közzé a leglátogatottabb magyar városok előzetes top 10-es listáját, ahol

Részletesebben

Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84.

Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84. Szécsény Város Önkormányzata 3170 Szécsény, Rákóczi út 84. Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017.(II.15.) önkormányzati rendelete az egészségügyi alapellátási körzetekről (a módosításokkal

Részletesebben