Üzemanyag költségcsökkentés. + Jövedelemnövelés. Bevételnövelés, költségcsökkentés cégeknek, önkormányzatoknak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Üzemanyag költségcsökkentés. + Jövedelemnövelés. Bevételnövelés, költségcsökkentés cégeknek, önkormányzatoknak www.kisado.hu"

Átírás

1 Üzemanyag költségcsökkentés + Jövedelemnövelés

2 Nélkülözhetetlen honlapok Adócsökkentési lehetőségek, legális adótervezés! Cafeteria kalkulátor 2013 Cafeteria - így éri meg! Cafeteria tippek Cafeteria szabályzat 2013 Cégautó adó - a többszörösét nyeri, ha fizeti! Faktoring, lízing - így alkalmazza Feketén fizetett bér megszüntetése Lakásépítés, lakásvásárlás cégtulajdonosnak céges költségből Nyugdíj - Így lesz magas nyugdíja minimálbér mellett is! Osztalék kalkulátor 2013 Osztaléknál sokkal olcsóbb jövedelem kivét cégtulajdonosoknak Önkéntes pénztári juttatások adó- és járulékmentesen Rezsicsökkentés cégeknek, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak Rezsicsökkentés magánszemélyeknek Szénsavas fürdő az otthonában Szép Kártya - ezt kell tudni Szja bevallások elkészítése Tagi kölcsön megszüntetése Üzemanyagköltségek csökkentése, üzemanyag megtakarítás Üzleti tanácsok, üzleti tanácsadás cégeknek, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak Vízmegtakarítás magánszemélyeknek, óvodáknak, iskoláknak, önkormányzatoknak, cégeknek, vállalkozásoknak

3 FFI MPG CAPS Kevesebb üzemanyaggal egy tisztább környezetért Mi az MPG Caps tabletta és honnét származik? A történet már 1975-előtt kezdődött, amikor a NASA megbízást adott egy üzemanyag katalizátor-tabletta kifejlesztésére. A fejlesztés sikerrel járt, létrejött egy tisztán organikus - valószínűleg mikroorganizmusokra épülő - katalizátor, ami a meggyorsított égés által három nagyon pozitív hatással bír: 1. teljesítménynövekedést 2. a károsanyag kibocsátás csökkenését 3. és kevesebb fogyasztást eredményez. A NASA hosszú évekig használta a készítményt rakétahajtóműveiben is. A csodás kapszulákhoz azonban 2005 novemberéig csak "beavatott" cégek és amerikai kormányközeli hivatalok férhettek hozzá. Az FFI cégnek 2005 novemberében sikerült megvásárolnia az üzemanyagtabletták terjesztési jogát. Ezzel számunkra is megnyílt a lehetőség arra, hogy a tabletták használatával akár 15- vagy még több százaléknyi üzemanyagot is megspórolhassunk. A kapszulát tankolás előtt csak bele kell dobni az üzemanyagtartályba, majd rá kell tankolni. A készítmény használható benzines és dízelmotoroknál, illetve két- és négyütemű motoroknál is. Finom katalizátor-réteget képez, amely megtelepszik az égéstérben. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az üzemanyag jobb hatásfokkal égjen, ezáltal kevésbé szennyezzük a környezetünket, több energia szabadul fel, több kilométert tudunk megtenni, és mellékesen pénzt is spórolunk:-). Az MPG-Cap tabletta tisztítja és keni az egész üzemanyagrendszert, nagymértékben csökkenti a károsanyag-kibocsátást és megköti a fosszilistüzelőanyagban található kénmolekulákat és egyéb szennyeződéseket is. Az MPG-Caps tabletta működése: Az MPG-tabletta nagyon hatékony. Az FFI több száz tesztet végzett el, hogy bebizonyítsa, a tabletta mind a benzin-, mind a dízelmotoroknál kiválóan működik. Ezt a tényt az Amerikai Környezetvédelmi Hatóság teszteredményei is alátámasztják.

4 Az MPG-Caps tabletta oktánszámnövelő hatású. A benzintípustól függően az oktánszám 1,4-el megnőhet. E mellett, a felgyorsított égési folyamat eredményeképpen, a motor oktánszám igénye 2-8 oktánnal csökken. Az MPG-Caps tabletta technológiájának hasznosságát mind a laborkutatások mind az utcai kísérletek igazolták: * a tökéletesebb égés által megnöveli a motor gépenergiáját * lehetővé teszi az üzemanyag-megtakarítást * jelentősen csökkenti az emissziót * csökkenti a turbótöltő károsanyag kibocsátását * csökkenti az égéstér lerakódást * oktánszámnövelő hatása miatt megakadályozza a szelep-kopogást

5 Az üzemanyag kapszula működése: 1.) Miért van rá szükség? Mint tudjuk, az ólmozott benzint hazánkban is kivonták a kiskereskedelmi forgalomból. Ezt az intézkedést a környezet- és egészségvédelem tette szükségessé. Műszaki szempontból azonban az ólom nagyon jól ellátta a feladatát, és igen nehéz olyan környezetbarát, ártalmatlan anyagot találni, ami maradéktalanul helyettesítheti. A jelenleg használt ólomhelyettesítő adalékok nem képesek megakadályozni a tökéletlen égéskor visszamaradó szénlerakódást, a kokszolódást. Ezzel a technológiával pótolni lehet az ólom által biztosított védelmet a motor számára, a környezet- és egészségkárosító hatások kiküszöbölése mellett. 2.) Mit nem csinál mást a forgalomban lévő hasonló céllal készült termékekhez képest? Nem oldja fel az üzemanyagrendszerben lecsapódott gyantás lerakódásokat, ezért nem okoz eltömődést. 3.) Most pedig nézzük, mit csinál: Mielőtt részt venne az égési folyamatban: Maradék nélkül feloldódik az üzemanyagban, de nem lép azzal vegyi reakcióba. Az üzemanyag pusztán arra szolgál, hogy az égéstérbe szállítsa. Aránya az üzemanyagban általában 15ppm. - Megköti a fosszilis tüzelőanyagban található kénmolekulákat és egyéb szennyeződéseket. - Megakadályozza a motorsár és a savak képződését, melyek károsak az üzemanyag-rendszer, a motor számára. - Növeli a benzin oktánszámát, a gázolaj cetánszámát. - Összességében hatására prémium minőségű tulajdonságokra tesz szert a normál üzemanyag. Az üzemanyag elégetése során: Védő kenő réteget képez a henger oldalán és az égéstér mozgó alkatrészeinek felszínén. Katalitikus hatásával tökéletesíti az égést, ezzel megakadályozza a koromképződést és a kokszosodást a dugattyú tetején, és a hengerfejen. Ezek a kokszos lerakódások a tabletta alkalmazása nélkül az ólommentes benzin használatakor garantáltan kialakulnak. A kialakult lerakódás növeli a motor oktánszám igényét, és a kopogást. A tabletta hatására a már lerakódott koksz réteg fokozatosan elég, és távozik az égéstérből. Ezzel csökken a motor oktánszámigénye.

6 A tabletta kulcsfontosságú különlegessége, - és ebben különbözik minden eddigi hasonló terméktől, - hogy katalitikus, égésgyorsító hatását nem azonnal, hanem csak 450 C feletti hőmérsékleten fejti ki. Mit jelent ez a gyakorlatban? Leghamarabb a motor csendesebb, egyenletesebb járása fog feltűnni. Ezzel csaknem egy időben tapasztalhatjuk, hogy a motor alacsonyabb fordulatszámon is elegendő energiatartalékkal rendelkezik. Olyan helyeken, és helyzetekben, amikor eddig vissza kellett váltani alsóbb sebességfokozatba, most rángatás nélkül ki tudjuk húzatni a kocsit magasabb sebességi fokozatban is. Az üzemanyag megtakarítás csak azután fog mérhetővé válni, amikor már feltisztult az égéstér a korábbi lerakódásoktól, és ki tudott alakulni a katalizátorréteg. Ez kb. 2-3 teletank üzemanyag elfogyasztása után következik be. Ettől kezdve fele mennyiségű tablettát kell az üzemanyaghoz tenni. A túladagolás jelentős teljesítmény-növekedés mellett többlet fogyasztást okozhat.

7 A most következő ábrákon az Otto motorok hengerében lejátszódó munkafolyamatokat kísérhetjük figyelemmel. 1. ábra: A begyújtás pillanata. Jól látható, hogy az üzemanyag még csak a gyújtógyertya környezetében kezd égni. A dugattyúkar ilyenkor még merőlegesen áll a főtengelyre, sőt a gyakorlatban egy kicsivel még előtte. Az üzemanyag hőmérséklete ilyenkor még nem éri el a 450C -ot, a katalizátor ilyenkor még nem működik. 2. ábra: Az égés kezd kiterjedni az üzemanyag teljes tömegére. A hőmérséklet itt már eléri a 450C -ot, itt aktiválódik a katalizátor. Látható, hogy a hajtókar már elfordult a középpontból. Ezért a nagyobb dinamikával táguló gáztömeg nem károsítja sem a főtengelyt, sem a hajtókart. 3. ábra: A képen jól látható, hogy a főtengely már 60 -al elfordult, de hagyományos módon az égés még mindig nem terjedt ki az üzemanyag teljes tömegére. Az FFI kapszulával ekkorra már az üzemanyag teljes tömege begyulladt, és nagy sebességgel ég. Erőteljes expanzió, nagyobb nyomaték.

8 Az üzemanyag égésekor a 450C -os hőmérséklet akkorra alakul ki, amikor a dugattyú már túllép a felső holtponton. Az üzemanyag ebben a helyzetben van a legerősebben összesűrítve. A hajtókar felfüggesztési pontja éppen túllépett a főtengely hossztengelyének metszési síkján (2. ábra). Vagyis, ha ebben a pillanatban függőleges irányú erőt közlünk vele, az a főtengely meglévő forgásirányát fogja erősíteni. A katalizátor pedig pontosan ezt fogja tenni, mert amikor aktiválódik, kb. 30%-al felgyorsítja az üzemanyag elégését. Ennek megint egy sor következménye van: a. A kisebb térfogaton, gyorsabban elégő üzemanyagból nagyobb nyomású gáz keletkezik, ami nagyobb erővel és gyorsabban tolja a dugattyút lefelé. 4. ábra: A főtengely már 90 -ra elfordult. Katalizátor tabletta nélkül az égés még mindig nem terjedt ki a teljes üzemanyag tömegre. Elhúzódó égés. 5. ábra: 120 -os elfordulás. Hagyományos módon még csak most terjedt ki az égés az üzemanyag teljes tömegére. Az FFI kapszulával itt kezd befejeződni az égés. 6. ábra: 150 -os elfordulás. Hagyományos módon itt még javában ég az üzemanyag, de erőt már nem sokat tud kifejteni. 7. ábra: 180 -os elfordulás. Hagyományos módon az égés most kezd befejeződni. Katalizátor tablettával ekkorra teljesen befejeződik az égés.

9 8. ábra: 210 -os elfordulás. A kipufogó szelep kezd kinyitni. Hagyományos még tart az utóégés. Tablettával már az elégett, hűlőfélben lévő gázokat tolja kifelé a dugattyú. A robbanás nem csattan bele a kipufogó rendszerbe. 9. ábra: 240 -os elfordulás. A kipufogószelep teljesen kinyit. Az égés a hagyományos módon is befejeződött. A két módszer között kb. 60 -os szögeltéréssel zajlanak az égési folyamatok. Ez adja a nagyobb dinamikát, és a motor csendesebb járását. b. Az égés a szokásosnál hamarébb befejeződik. Ettől kezdve a gázok további tágulása hűtő hatással lesz az égéstérre. Összességében az égés során felszabadult energia nagyobb része alakul hasznos munkává. c. A gyorsabb és tökéletesebb égés következtében drasztikusan csökken a kipufogógáz káros anyag tartalma. Ez pedig a közegészség, és a környezetszennyezés szempontjából legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint az energia-megtakarítás. Ugyanis a tökéletlenül elégett üzemanyag sok egészségkárosító anyagot tartalmaz: ide tartoznak a rákkeltő benzol és az oldódó organikus szerek szmog-képző anyagai, a mérgező szénmonoxid és a nitrogén oxidjai, amelyek eső és köd esetén megnövelik a bronchitis és asztma kialakulásának esélyét. A legtöbb káros anyagot a turbótöltővel felszerelt autók bocsátják ki. Adagolás: Első tankolás 60l-es tank esetén: 2 tablettát összemorzsolva tankba tenni, teletankolni, kifogyasztani. Második alkalommal 1 egész tablettát tankba dobni, teletankolni, kifogyasztani. Harmadik alkalomtól fél tabletta, teletankolni, kifogyasztani. Minden 7. tankolásnál szünetet tartani.

10 Fogyasztási napló Autó típus :... cm 3... évjárat... Ismert átlagfogyasztás:... l/100km, egy tankkal jelenleg megtett km:... Kipufogógáz szagminta tabletta előtt... után... Tankolt liter Tankolás dátuma Km óra állás Adagolás ,5 4 0,5 5 0,5 6 0, ,5 9 0,5 10 0,5 Fogyasztás/100km Fogyasztás csökkenés: Literben..., százalékban..., Ft-ban:... Jó tesztelést! Kis István kisist59@gmail.com

11 MPG-CAPS TM Égéstér kezel ápolószer minden típusú benzinnel- & dízellel hajtott motorba Az MPG-CAP TM egy forradalmian új égéstér kezelő ápolószer, amely növeli az üzemanyag gazdaságosságát és csökkenti a káros anyagok kibocsátását. Az MPG-CAPS TM 100%-os aktív összetevőkből áll, és nem tartalmaz hígító anyagokat. Ezek a szilárd összetételű tabletták használata biztonságos és egyszerű, hiszen csak az üzemanyagtartályba kell beledobni a tankolás előtt. Az emisszió tesztek az MPG-CAPS TM hozzáadásával azt mutatják, hogy csökkent az olyan szmogot produkáló emiszsziók tartalma mint például a szénhidrogén, szén-monoxid és nitrogén-oxidok. Ezek a káros anyagok veszélyesek a Földünk légkörére és hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Az MPG-CAPS TM használatának az előnyei: Javítja az üzemanyag gazdaságosságát Nagyobb teljesítmény Védi a szelepeket és csökkenti a széndioxid képződését Csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kialakulását Csökkenti a kopogást, fütyülést és a motor futási idejét a kikapcsolás után Magasabb oktánszám az alacsonyabb oktánszámú üzemanyagoknál Meghosszabbítja a gyújtógyertyák, izzítógyertyák és szelepek élettartamát MPG-CAPS TM A lentieknek megfelelően adagolja a terméket. Ne lépje túl a javasolt mennyiséget. Jelenlegi 0,5 grammos kapszula Rendszeres adagolás Liter 1/2 kapszula Liter 1 kapszula Liter 1 + 1/2 kapszula Árak + az MPG-CAPS TM kapszula megrendelése: /uzemanyag.html

12 Szeretne jövedelmet a termék értékesítéséből? Miért ne tenné? Cégtulajdonosként, cégvezetőként, önkormányzati vezetőként, vagy alkalmazottként legyen értékesítési partnerem. Így nem csak az üzemanyag megtakarításból, üzemanyag költségcsökkentésből részesedik, hanem még bevételt is kap érte. Hogyan történik az értékesítés? 1. Belépés a rendszerbe. Mennyibe kerül? Személyesen. 2. Ön választhatja a sima értékesítést, ami azt jelenti, hogy nagyker áron vásárol és kisker áron elad. Árak a termékek leírásának a végén. 3. Választhatja az MLM szerinti értékesítést, így az Ön által beszervezettek jutalékából is részesedik. Növelje cége bevételét ajándékkal! Kb. 150 l üzemanyag megtakarítására alkalmaz üzemanyag tabletta nagyker áron cca Ft. Egy értékesítés mennyiség felett adjon üzemanyag tablettát ajándékba, s ezt reklámozza úgy, hogy 150 l benzint vagy gázolajat ad ajándékba. Ön szerint megnőne az értékesítés? Jelentősen, s Önnek csak Ft-ba kerül!!! Ha érdekli az értékesítés, akkor jelentkezzen az alábbi elérhetőségeimen: Kis István költségcsökkentő, jövedelemnövelő 20/ kisist59@gmail.com Skype: uzletitanacsok Az MPG-CAPS TM kapszula megrendelése: /uzemanyag.html Üzemanyag megtakarítás, üzemanyag költségcsökkentés referencia

13 (néhány jármű)

14 Ha érdekli az üzemanyag megtakarítás, üzemanyag költségcsökkentés, valamint a jövedelemnövelés, akkor jelentkezzen az alábbi elérhetőségeimen: Kis István költségcsökkentő, jövedelemnövelő 20/ kisist59@gmail.com Skype: uzletitanacsok Az MPG-CAPS TM kapszula megrendelése: /uzemanyag.html

15 Nélkülözhetetlen honlapok Adócsökkentési lehetőségek, legális adótervezés! Cafeteria kalkulátor 2013 Cafeteria - így éri meg! Cafeteria tippek Cafeteria szabályzat 2013 Cégautó adó - a többszörösét nyeri, ha fizeti! Faktoring, lízing - így alkalmazza Feketén fizetett bér megszüntetése Lakásépítés, lakásvásárlás cégtulajdonosnak céges költségből Nyugdíj - Így lesz magas nyugdíja minimálbér mellett is! Osztalék kalkulátor 2013 Osztaléknál sokkal olcsóbb jövedelem kivét cégtulajdonosoknak Önkéntes pénztári juttatások adó- és járulékmentesen Rezsicsökkentés cégeknek, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak Rezsicsökkentés magánszemélyeknek Szénsavas fürdő az otthonában Szép Kártya - ezt kell tudni Szja bevallások elkészítése Tagi kölcsön megszüntetése Üzemanyagköltségek csökkentése, üzemanyag megtakarítás Üzleti tanácsok, üzleti tanácsadás cégeknek, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak Vízmegtakarítás magánszemélyeknek, óvodáknak, iskoláknak, önkormányzatoknak, cégeknek, vállalkozásoknak Az MPG-CAPS TM kapszula megrendelése: /uzemanyag.html

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium JELENTÉS MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium 1. Termék leírás Az MGP-Cap és MPG-Boost 100%-ban szerves vegyületek belső égésű motorok

Részletesebben

OMV Diesel CleanTech. Tökéletes motorvédelem. OMV Commercial

OMV Diesel CleanTech. Tökéletes motorvédelem. OMV Commercial OMV Diesel CleanTech Tökéletes motorvédelem OMV Commercial OMV Diesel CleanTech Tisztaság és maximális teljesítmény OMV Diesel CleanTech: nagyteljesítményű üzemanyagunk. A prémium HVO biológiai összetevő

Részletesebben

FFI. MPG-CAPS TM Jerry Lang analízise - 1 -

FFI. MPG-CAPS TM Jerry Lang analízise - 1 - FFI MPG-CAPS TM Jerry Lang analízise - 1 - Jerry Lang Jerry Lang több mint 40 év tapasztalattal rendelkezik belsőégésű motorokban lezajló üzemanyag égésével kapcsolatban, ezen felül jól ismeri az olaj

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

A MOL MOTORBENZINEKRŐL

A MOL MOTORBENZINEKRŐL A MOL motorbenzinekről A motorbenzinek a szikragyújtású belső égésű motorok (Ottó-motorok) üzemanyagai, melyeket első sorban minő ségi tulajdonságaik és környezetvédelmi szempontok alapján különböztethetünk

Részletesebben

HOGYAN LEHET A LEGPONTOSABBAN MEGÁLLAPÍTANI EGY JÁRMŰ ÜZEMANYAG-FOGYASZTÁSÁNAK CSÖKKENÉSÉT?

HOGYAN LEHET A LEGPONTOSABBAN MEGÁLLAPÍTANI EGY JÁRMŰ ÜZEMANYAG-FOGYASZTÁSÁNAK CSÖKKENÉSÉT? HOGYAN LEHET A LEGPONTOSABBAN MEGÁLLAPÍTANI EGY JÁRMŰ ÜZEMANYAG-FOGYASZTÁSÁNAK CSÖKKENÉSÉT? Ha valamilyen szerkezet, mint a Supertech is, üzemanyag-fogyasztásra gyakorolt hatását akarjuk vizsgálni, akkor

Részletesebben

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: www.opel-autodiagnosztika.com

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: www.opel-autodiagnosztika.com A eljárás (tároló befecskendezési rendszer) az a befecskendezési rendszer, melyet például Omega-B-ben alkalmazott Y 25 DT-motor esetében használnak. Egy közös magasnyomású tárolóban (Rail) a magasnyomású

Részletesebben

A MOL DÍZELGÁZOLAJOKRÓL

A MOL DÍZELGÁZOLAJOKRÓL A MOL dízelgázolajokról A gázolaj a belső égésű kompresszió gyújtású motorok üzemanyaga. A dízelmotorok használata a belsőégésű motorral működtetett tehergépjárművek és erőgépek terén szinte egyeduralkodó,

Részletesebben

A MOL A MOL MOTORBENZINEKRŐL ECO+ AUTÓGÁZRÓL ALCÍM. A MOL eco+ Autógázról

A MOL A MOL MOTORBENZINEKRŐL ECO+ AUTÓGÁZRÓL ALCÍM. A MOL eco+ Autógázról ALCÍM A MOL A MOL MOTORBENZINEKRŐL ECO+ AUTÓGÁZRÓL A MOL eco+ Autógázról Az autógáz a külön erre a hajtóanyagra tervezett és gyártott, valamint a speciális eszközök szigorúan ellenőrzött beépítésével gázüzemre

Részletesebben

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet.

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. SZMOG Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. A szmog a nevét az angol smoke (füst) és fog

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL OLAJCSERÉRE AZ ÖN GÉPJÁRMŰVÉNEK IS FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGE VAN. Olajcsere nélkül nincs tökéletes működés. MIÉRT VAN SZÜKSÉG OLAJCSERÉRE? Feltétlenül

Részletesebben

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek Hő felszabadítás katalitikus izzótéren, (ULE) ultra alacsony káros anyag kibocsátáson és alacsony széndioxid kibocsátással. XIV. TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIÁT

Részletesebben

MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL

MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL OLAJCSERÉRE AZ ÖN AUTÓJÁNAK IS SZÜKSÉGE VAN MIÉRT VAN SZÜKSÉG OLAJCSERÉRE? Feltétlenül szükséges, hogy gépjárműve motorolaját bizonyos időközönként a CITROËN-szabványoknak

Részletesebben

AdBlue GARANTÁLT MINŐSÉG

AdBlue GARANTÁLT MINŐSÉG AdBlue GARANTÁLT MINŐSÉG EGYÜTT KÖRNYEZETÜNK VÉDELMÉÉRT! AdBlue KÖRNYEZETÜNK VÉDELMÉÉRT A járművekre vonatkozó károsanyag kibocsátási normák folyamatosan szigorodnak. A jármű- és motorgyártók többsége

Részletesebben

ECO TAK BEMUTATKOZÁS

ECO TAK BEMUTATKOZÁS ECO TAK BEMUTATKOZÁS 1. Az ECO-TAK technológiája Az ECO-TAK működésének köszönhetően az égéstérbe kerülő üzemanyag jelentős számú hidrogén-iont tartalmaz. A diamagnetikus hatások módosítják az égés során

Részletesebben

AJÁNLOTT ÜZEMANYAG. Ajánlott üzemanyag 65D394

AJÁNLOTT ÜZEMANYAG. Ajánlott üzemanyag 65D394 AJÁNLOTT ÜZEMANYAG AJÁNLOTT ÜZEMANYAG Ajánlott üzemanyag 65D394 1-1 AJÁNLOTT ÜZEMANYAG Ajánlott üzemanyag Benzinmotor PÉLDA 54POOO101 A jármű kizárólag 91 vagy annál magasabb RON (Research Octane Number)

Részletesebben

RÉSZECSKESZŰ R Ő R Ő L

RÉSZECSKESZŰ R Ő R Ő L Minden, amit tudni kell a RÉSZECSKESZŰ R Ő R Ő L Minden, amit tudni kell a LENGÉSCSILLPÍTÓKRÓL Z BLKTÖRLŐ LPÁTOKRÓL Z KKUMULÁTORRÓL KLÍMBERENDEZÉSRŐ L KIPUFOGÓRENDSZERRŐ L VILÁGÍTÁSRÓL RÉSZECSKESZŰ R Ő

Részletesebben

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innovációs leírás Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor 0 Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innováció kategóriája Az innováció rövid leírása Elérhető megtakarítás %-ban Technológia költsége

Részletesebben

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő a Földet körülvevő gázok keveréke. Tiszta állapotban színtelen, szagtalan. Erősen lehűtve cseppfolyósítható. A cseppfolyós levegő világoskék folyadék,

Részletesebben

MOL ESSENCE MOTOROLAJOK

MOL ESSENCE MOTOROLAJOK MOL ESSENCE MOTOROLAJOK DÍZELMOTOROKHOZ IS! SZABAD GYÖKÖK A MOTOR EGYIK LEGFŐBB ELLENSÉGE A korszerű, magas hőmérsékletű motorok erősen igénybe veszik a motorolajokat. Az égéstermékek káros összetevőivel

Részletesebben

Motor-Life Motor-Life

Motor-Life Motor-Life A fémnemesítő Mi a Motor-Life? A Motor-Life egy speciális kenőanyag. Másképpen működik mint a hagyományos kenőanyagok. Nem képez plusz rétegeket a fémen. Egy diffúzió során bekerül a fém felső rétegeibe.

Részletesebben

Innovációs Környezetvédelmi Verseny EKO 2005. Pályázat

Innovációs Környezetvédelmi Verseny EKO 2005. Pályázat Innovációs Környezetvédelmi Verseny EKO 2005 Pályázat Vegyes ütemű üzemmódú motor működése A célkitűzés A belső égésű motorok kipufogógázainak a környezetre gyakorolt káros anyag kibocsátásának szennyező

Részletesebben

Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/ Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat

Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/ Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/000963 Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat 2004. 1.feladat - totó A helyes válaszokat karikázd be! 1. Melyek a levegő legfontosabb

Részletesebben

SpeedForce 50 Teljes áttekintés

SpeedForce 50 Teljes áttekintés SpeedForce 50 Teljes áttekintés 1. Sisaktartó szerszámkészlettel 2. Csomagakasztó 3. Üzemanyag olaj tároló burkolat 4. Akkumulátor és biztosíték 5. Gyújtáskapcsoló, kormányzár 6. Fékfolyadék tartály 7.

Részletesebben

Kommunális gépek és járművek, hulladékkezelő eszközök a MUT Hungária Kftt ől

Kommunális gépek és járművek, hulladékkezelő eszközök a MUT Hungária Kftt ől Kommunális gépek és járművek, hulladékkezelő eszközök a MUT Hungária Kftt ől Előadó: Jámbor László 1 Variopress és Rotopress hulladékgyűjt ő célgépek 2 3 4 5 6 Nagykonténer ürít ő szerkezet 7 8 Szelektív

Részletesebben

AGR/EGR-szelepcsere 1.4 16V (X14XE) motoron

AGR/EGR-szelepcsere 1.4 16V (X14XE) motoron AGR/EGR-szelepcsere 1.4 16V (X14XE) motoron A Corsa B X14XE DOHC motorján elég mostoha helyre került az AGR (Abgasrückführung), vagy más nevén EGR (exhaust gas recirculation) szelep. Az AGR szelep biztosítja

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Miről lesz szó? Példák a bér személyi jövedelemadójának kiszámítására Tax wedge

Részletesebben

A dízelmotor-gyilkos kétütemû olaj 2014. March 03.

A dízelmotor-gyilkos kétütemû olaj 2014. March 03. A dízelmotor-gyilkos kétütemû olaj 2014. March 03. A lakosság érdekében írok néhány so okoznak motorkárosodásokat a kétütemû benzinbe való 2T olajjal tunkolt gázolajok! Különösen egy adagolós ember terjeszti

Részletesebben

Háztartási kiserőművek. Háztartási kiserőművek

Háztartási kiserőművek. Háztartási kiserőművek Háztartási kiserőművek Háztartási kiserőművek FINANSZÍROZÁS BEFEKTETÉS ENERGIATERMELÉS MCHP 50 kwe Mikro erőmű Hőenergia termelés hagyományos kazánnal Hatékonyabb hőenergia termelés kondenzációs kazánnal

Részletesebben

Környezetbarát fatüzelés. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Igazgatóság

Környezetbarát fatüzelés. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Igazgatóság Környezetbarát fatüzelés Környezetvédelmi és Természetvédelmi Igazgatóság Amiről szó lesz 1. Mivel? A fa megújuló energiaforrás 2. Hogyan? A tüzelőanyag tárolása, begyújtás menete 3. Miért? Fanedvesség,

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata Medveczki András IVECO magyarországi képviseleti iroda CNG KONFERENCIA 2011. November 24. Haladunk a jövő szállítási megoldásai felé ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KIPUFOGÓ- RENDSZERRŐL ÉS A RÉSZECSKE- SZŰRŐRŐL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KIPUFOGÓ- RENDSZERRŐL ÉS A RÉSZECSKE- SZŰRŐRŐL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KIPUFOGÓ- RENDSZERRŐL ÉS A RÉSZECSKE- SZŰRŐRŐL A KIPUFOGÓ- RENDSZER GÉPJÁRMŰVE FONTOS ALKOTÓELEME Hozzájárul a környezet védelméhez, növeli a motor teljesítményét

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

Innovatív technika a dízel emisszió csökkentésének szolgálatában A legújabb befecskendező rendszerek a tiszta és takarékos dízelmotorok számára

Innovatív technika a dízel emisszió csökkentésének szolgálatában A legújabb befecskendező rendszerek a tiszta és takarékos dízelmotorok számára Sajtóinformáció Innovatív technika a dízel emisszió csökkentésének szolgálatában A legújabb befecskendező rendszerek a tiszta és takarékos dízelmotorok számára 2005 június hó RF 50602ba_DS_MPK_h u.rtf

Részletesebben

Mûszaki adatok áttekintése.

Mûszaki adatok áttekintése. Mûszaki adatok áttekintése. Dízelmotorok 2,5 l TDI motor (65 kw) 1 2,5 l TDI motor (80 kw) 1 Keverékképzés/Befecskendezés Common-rail közvetlen befecskendezés Common-rail közvetlen befecskendezés Hengerek

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 55 525 01 Autótechnikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

Országgy űlés Hivatal a

Országgy űlés Hivatal a Országgy űlés Hivatal a 2016. évi.... törvény Irományszám :97JIg h Q Érkezett : 2016 AUG 30. az üzemanyagárak indokolatlan áremelésének megakadályozása érdekében egye s pénzügyi tárgyú törvények módosításáró

Részletesebben

A termék leírása. A termék leírása. Biztonsági utasítások. Biztonsági utasítások a motoron. Magyarázat a rajzhoz. Figyelem!

A termék leírása. A termék leírása. Biztonsági utasítások. Biztonsági utasítások a motoron. Magyarázat a rajzhoz. Figyelem! A termék leírása részére. Magyarázat a rajzhoz Biztonsági utasítások a motoron VIGYÁZAT! A motorok szénmonoxidot termelnek, A szénmonoxid belégzése rosszullétet, eszméletvesztést, vagy halált okozhat.

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX)

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [ ](2013) XXX draft A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok hajtására szánt motorok gáz- és szilárd halmazállapotú szennyezőanyag-kibocsátása

Részletesebben

2017/08/01. A tartalomból. Bemutatjuk. Kecsesen áramvonalas karosszéria. Érdekes. Zöld hírek. Könnyed. Hónap ajánlata

2017/08/01. A tartalomból. Bemutatjuk. Kecsesen áramvonalas karosszéria. Érdekes. Zöld hírek. Könnyed. Hónap ajánlata 2017/08/01 A tartalomból Bemutatjuk Kecsesen áramvonalas karosszéria Érdekes Zöld hírek Könnyed Hónap ajánlata Hőségben vezetni nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Adunk néhány tippet a forró

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc Légszennyezés Molnár Kata Környezettan BSc Száraz levegőösszetétele: oxigén és nitrogén (99 %) argon (1%) széndioxid, héliumot, nyomgázok A tiszta levegő nem tartalmaz káros mennyiségben vegyi anyagokat!

Részletesebben

ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ TŐKE FÓRUM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860)

ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ TŐKE FÓRUM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ TŐKE FÓRUM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) Ecoflotta-ház klímabarát épület és jármű mikroerőmű klaszter budapesti Tőke

Részletesebben

A gázmotorok üzemeltetésének kihívásai a jelenlegi szabályozási környezetben karbantartási és kenéstechnikai szemmel

A gázmotorok üzemeltetésének kihívásai a jelenlegi szabályozási környezetben karbantartási és kenéstechnikai szemmel A gázmotorok üzemeltetésének kihívásai a jelenlegi szabályozási környezetben karbantartási és kenéstechnikai szemmel XX. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-Termelési Konferencia Bajomi Vilmos & Vízi József

Részletesebben

Elvégezni a motor kezelését Bishop's Original termékkel, mely csökkenti a súrlódást és a motor elhasználódását és a jellemzők következetes mérése.

Elvégezni a motor kezelését Bishop's Original termékkel, mely csökkenti a súrlódást és a motor elhasználódását és a jellemzők következetes mérése. NANTESI EGYETEM NANTESI EGYETEM ÁLLAMI MŰSZAKI EGYETEM E.M.S.M. 1 Rue de la Noe 44072 NANTES CEDEX Tel: (40) 74.79.76 Műszai Intézet Technológia és gyártás Saját jelzés: TTPLM/AD/270 79 Motor- és géplaboratórium

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

Szja bevallás a 2012-es évről

Szja bevallás a 2012-es évről Szja bevallás a 2012-es évről Önkéntes pénztári adójóváírás és önkéntes pénztári adóköteles kifizetés esetén 132. sor: Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Részletesebben

A járművekben alkalmazott belsőégésű dugattyús motorok szerkezeti felépítése, munkafolyamatai, üzemi jellemzői

A járművekben alkalmazott belsőégésű dugattyús motorok szerkezeti felépítése, munkafolyamatai, üzemi jellemzői A járművekben alkalmazott belsőégésű dugattyús motorok szerkezeti felépítése, munkafolyamatai, üzemi jellemzői JKL rendszerek Nyerges Ádám J ép. 024 adam.nyerges@gjt.bme.hu 1 Belsőégésű motorok története

Részletesebben

IBIDEN Hungary Kft. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Dunavarsány, Neumann János utca Dunaharaszti I. Pf.:

IBIDEN Hungary Kft. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Dunavarsány, Neumann János utca Dunaharaszti I. Pf.: IBIDEN Hungary Kft. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ IBIDEN HUNGARY KFT. VÁLLALAT NEVE IBIDEN Hungary Gyártó Kft. Alapítás éve 2004 Cím 2336 Dunavarsány Ipari Park, Neumann János utca 1. Gyártás indítása 2005 Termék

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

zeléstechnikában elfoglalt szerepe

zeléstechnikában elfoglalt szerepe A földgf ldgáz z eltüzel zelésének egyetemes alapismeretei és s a modern tüzelt zeléstechnikában elfoglalt szerepe Dr. Palotás Árpád d Bence egyetemi tanár Épületenergetikai Napok - HUNGAROTHERM, Budapest,

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Alltrack

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Alltrack Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre Golf Alltrack Motorok 150 LE (110 kw) TDI 4MOTION BlueMotion Technology 184 LE (135 kw) TDI 4MOTION BlueMotion Technology Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Dreumex védőkrémek. Dreumex Omnicare Védőkrém

Dreumex védőkrémek. Dreumex Omnicare Védőkrém Dreumex Omnicare Védőkrém - védőréteget képez a káros anyagok ellen - megakadályozza a baktériumok bőrön átjutását - könnyebben tisztíthatóvá válik a kéz - növeli az érintés biztonságát - bőrbarát - parfüm

Részletesebben

KLÍMABERENDEZÉS A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN

KLÍMABERENDEZÉS A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN KLÍMABERENDEZÉS A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN A KLÍMABERENDEZÉS NEM CSAK KÉNYELME, HANEM BIZTONSÁGA SZEMPONTJÁBÓL IS ALAPVETŐEN FONTOS Autójának

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására 191-192 Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék 2012/2013. II. félév 72-83 Miről lesz szó?

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

EMELD ÚJ SZINTRE MOTOROD TELJESÍTMÉNYÉT! MOL DYNAMIC MOTO MOTORKERÉKPÁR MOTOROLAJOK EXTRÉM IGÉNYBEVÉTELHEZ IS

EMELD ÚJ SZINTRE MOTOROD TELJESÍTMÉNYÉT! MOL DYNAMIC MOTO MOTORKERÉKPÁR MOTOROLAJOK EXTRÉM IGÉNYBEVÉTELHEZ IS EMELD ÚJ SZINTRE MOTOROD TELJESÍTMÉNYÉT! MOTORKERÉKPÁR MOTOROLAJOK EXTRÉM IGÉNYBEVÉTELHEZ IS ELASTIC LAYER TECHNOLOGY RUGALMAS VÉDŐFILM EXTRÉM IGÉNYBEVÉTELHEZ Az extrém hatásoknak is ellenálló Elastic

Részletesebben

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II.

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. A feladatokat figyelmesen olvassa el! A válaszokat a feladatban előírt módon adja meg! A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést

Részletesebben

Toyota Hybrid Synergy Drive

Toyota Hybrid Synergy Drive Toyota Hybrid Synergy Drive PRIUS prior, to go before Ahead of its time Jövő járműve Toyota Hybrid Synergy Drive Mi a hibrid járm? Bels égés motor + villamosmotor = Hibrid Hibrid Rendszerek Osztályai Visszatekintés

Részletesebben

KÖRNYEZETBARÁT JÁRMŰ ÜZEMELTETÉS 2008

KÖRNYEZETBARÁT JÁRMŰ ÜZEMELTETÉS 2008 Dr Paár István Közlekedéstudományi Intézet kft ZÖLD AUTÓ KÖZPONT KÖRNYEZETBARÁT JÁRMŰ ÜZEMELTETÉS 2008 avagy fenntartható közúti közlekedés Előadás tematikája Fenntartható közúti közlekedés: 1. MÉRGEZŐ

Részletesebben

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT 2.0L Euro5 Dízel MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 02 Gépjármű mechatronikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Égéselméleti számítások Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Miskolci Egyetem - Tüzeléstani és Hőenergia Tanszék 2 Tüzelőanyagok Definíció Energiaforrás, melyből oxidálószer jelenlétében, exoterm

Részletesebben

CSAPATNÉV:... CS1. A közösségi közlekedés és az áruszállítás egyik környezetkímélő megoldása a vasúti közlekedés. Mit gondoltok, miért?

CSAPATNÉV:... CS1. A közösségi közlekedés és az áruszállítás egyik környezetkímélő megoldása a vasúti közlekedés. Mit gondoltok, miért? CS1. A közösségi közlekedés és az áruszállítás egyik környezetkímélő megoldása a vasúti közlekedés. Mit gondoltok, miért? Az egyes kérdéseknél jelöljétek meg a helyes válaszokat (minden kérdésnél csak

Részletesebben

G L O B A L W A R M I N

G L O B A L W A R M I N G L O B A L W A R M I N Az üvegházhatás és a globális felmelegedés Az utóbbi kétszáz évben a légkör egyre többet szenved az emberi tevékenység okozta zavaró következményektől. Az utóbbi évtizedek fő változása

Részletesebben

Műszaki adatok. A Transporter

Műszaki adatok. A Transporter Műszaki adatok A Transporter A kiadványban feltüntetett műszaki adatok információkat tartalmaznak az üzemanyag-fogyasztásról és a CO 2-kibocsátásról. Nem minden motor, váltó és karosszéria kombinálható

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Mercedes-Benz A W168 első A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A féktárcsákat mindkét tengelyen komplett szettben cserélje Mercedes-Benz A W168 gépkocsin, függetlenül attól, hogy az alkatrészek milyen

Részletesebben

Dr. Karl F. Glenz. Robert Bosch GmbH. Dízel az erőátviteli megoldás. Ügyvezető igazgató. Dízel Rendszerek. Dízel Nap 2006, Hungaroring Magyarország

Dr. Karl F. Glenz. Robert Bosch GmbH. Dízel az erőátviteli megoldás. Ügyvezető igazgató. Dízel Rendszerek. Dízel Nap 2006, Hungaroring Magyarország Dízel az erőátviteli megoldás Dr. Karl F. Glenz Ügyvezető igazgató Robert Bosch GmbH Dízel Rendszerek 1 Részleg 2006. 05. 10. DS/ES-G Robert Bosch GmbH Minden jog fenntartva, az ipari tulajdonjogok is.

Részletesebben

Az alábbiakban az eredeti kézirat olvasható!

Az alábbiakban az eredeti kézirat olvasható! Az alábbiakban az eredeti kézirat olvasható! A porlasztók (karburátorok) problematikája A benzinbefecskendező rendszer A Bánki Donát és Csonka János által felfedezett (1891), de Maybach által szabadalmaztatott

Részletesebben

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok ÚJ CITROËN C4 Picasso Külső méretek 2016. Július ÚJ CITROËN Grand C4 Picasso Külső méretek 2016. Július CITROËN C4 Picasso Műszaki adatok C4 Picasso THP 16

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Közlekedési alapismeretek emelt

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

SILIGOR M OSOGATÓTÁLC ÁK

SILIGOR M OSOGATÓTÁLC ÁK SILIGOR M OSOGATÓTÁLC ÁK INNOVATÍV ALAPANYAG, INNOVATÍV FORMA A mindennapos használat miatt a mosogató minősége minden háztartásban nagyon fontos, ami a helyiség nedvességtartalmát és a munkalapszerű használatot

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:24 Normál Magasabb hőmérsékleten a részecskék nagyobb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek egymástól. Magasabb hőmérsékleten a részecskék kisebb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek

Részletesebben

MOTORHAJTÓANYAG ADALÉKOK KÖRNYEZETI HATÁSAI ÉS MEGHATÁROZÁSI MÓDSZEREI

MOTORHAJTÓANYAG ADALÉKOK KÖRNYEZETI HATÁSAI ÉS MEGHATÁROZÁSI MÓDSZEREI Eötvös Loránd Tudományegyetem - Természettudományi Kar Környezettudományi Centrum MOTORHAJTÓANYAG ADALÉKOK KÖRNYEZETI HATÁSAI ÉS MEGHATÁROZÁSI MÓDSZEREI Varga Mária Környezettudomány MSc Témavezetők: Havas-Horváth

Részletesebben

Útmutató kezdők részére az energia és a teljesítmény megértéséhez

Útmutató kezdők részére az energia és a teljesítmény megértéséhez Útmutató kezdők részére az energia és a teljesítmény megértéséhez Neil Packer cikke, Staffordshire Egyetem, Egyesült Királyság - 2011. február Az energia Az energia a munkához való képesség. A történelemben

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:29 Normál párolgás olyan halmazállapot-változás, amelynek során a folyadék légneművé válik. párolgás a folyadék felszínén megy végbe. forrás olyan halmazállapot-változás, amelynek során nemcsak a

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

EKO-KARBON kazánok, szén, pellet, biomassza, faapríték és fűrészpor elégetésére

EKO-KARBON kazánok, szén, pellet, biomassza, faapríték és fűrészpor elégetésére Az EKO-KARBON automata kazánok nagyhatékonyságú és környezetbarát fűtőegységek, melyekben az égési folyamat szabályozottan, füst képződése nélkül zajlik. A káros anyag képződés nem éri el a megengedett

Részletesebben

Fémfelületnemesítők METABOND M METABOND C

Fémfelületnemesítők METABOND M METABOND C Fémfelületnemesítők METABOND M Fémfelületnemesítő, kiemelkedő súrlódáscsökkentő hatással. Különösen ajánlott újszerű, max. 100.000 km-t futott benzinmotorokba, az előírt minőségi kenőolajhoz keverve. Mindenhol

Részletesebben

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok 2016. július ÚJ CITROËN C4 Picasso Külső méretek 2016. Július CITROËN C4 Picasso Műszaki adatok 2016. július C4 Picasso THP 16 EAT6 C4 Picasso BlueHDi 100

Részletesebben

Diesel Treatment DIESEL TREATMENT NAGY TELJESÍTMÉNYŰ, ÜZEMANYAG-TAKARÉKOS DIESEL ADALÉKANYAG

Diesel Treatment DIESEL TREATMENT NAGY TELJESÍTMÉNYŰ, ÜZEMANYAG-TAKARÉKOS DIESEL ADALÉKANYAG Diesel Treatment 1 BEMUTATÁS BÍZZA SZAKÉRTŐKRE! MIÉRT VÁLASSZA A DIESEL TREATMENT ADALÉKOT? Alkalmazható akár 7% (V/V) biotartalmú diesel üzemanyagokhoz. A DIESEL TREATMENT adalékot az üzemanyagipar legújabb

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Peugeot 407 tárcsafék hátsó A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Peugeot 407 autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést Engedje ki teljesen a kéziféket.

Részletesebben

Hagyományos és modern energiaforrások

Hagyományos és modern energiaforrások Hagyományos és modern energiaforrások Életünket rendkívül kényelmessé teszi, hogy a környezetünkben kiépített, elektromos vezetékekből álló hálózatok segítségével nagyon könnyen és szinte mindenhol hozzáférhetünk

Részletesebben

Miért nincs Magyarországon dízel-gáz?

Miért nincs Magyarországon dízel-gáz? Miért nincs Magyarországon dízel-gáz? Létezik egy módszer, amellyel a dízelmotorok legrondább velejáróját, a koromkibocsájtást drasztikusan csökkenteni lehet. Mellesleg növekszik a teljesítmény és apad

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tary Ferenc. 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Tary Ferenc. 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Tary Ferenc 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Tanúsított hatékonysági vizsgálat

Tanúsított hatékonysági vizsgálat Tanúsított hatékonysági vizsgálat Termék: XADO revitalizáló gél benzinmotorokhoz Gyártó: XADO-Technology Ltd. 23 Augusta Lane, 4 61018 Harkiv Ukrajna Alkalmazási terület: Revitalizáló gél benzinmotorokhoz

Részletesebben

Elektronikus Füstgázanalízis

Elektronikus Füstgázanalízis Elektronikus Füstgázanalízis 1. dia 1 Szövetségi környezetszennyezés elleni védelmi rendelkezések (BImSchV) Teljesítmény MW Tüzelőanyag 0 1 1 5 5 10 10 50 50 100 >100 Szilárd tüzelőanyag Fűtőolaj EL 1.BlmSchV

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autóelektronikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT. Váltóáttétel

Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT. Váltóáttétel Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve Hűtőrendszer zárt rendszerű, folyadékhűtés zárt rendszerű,

Részletesebben

PROTECTOR ALPHI-11. Alkalmazások. Fizikai tulajdonságok. Használat és adagolás

PROTECTOR ALPHI-11. Alkalmazások. Fizikai tulajdonságok. Használat és adagolás PROTECTOR ALPHI-11 Véd a korrózió és a vízkő ellen Fenntartja a hatékonyságot és ezzel meghosszabbítja a rendszer éélettartamát A fűtési rendszerekben szokásosan alkalmazott összes fémhez és anyaghoz használható

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2018. év Készítette: Terbete Consulting Kft. szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/2019 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás...

Részletesebben