7 kereskedési stílus Vajon melyik jellemző Rád leginkább?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "7 kereskedési stílus Vajon melyik jellemző Rád leginkább?"

Átírás

1 7 kereskedési stílus Vajon melyik jellemző Rád leginkább? P.J. O Rourke amerikai szerző monda egyszer, hogy ha meg akarsz tudni valamit magadról, ráadásul kíméletlen őszinteséggel, akkor mondd a nejednek, hogy kövér. Önmagáért beszél ez az idézet, ám azt, hogy forex kereskedőként melyik kereskedési stílus illik hozzád, talán még a párod sem tudná megmondani. Pedig szinte ez az első dolog, amivel egy kezdő kereskedő szembe találja magát. Ez a kis füzet a segítségedre lesz abban, hogy a benne lévő 7 kereskedési stílus közül kiválaszd a leginkább Rád jellemzőt. Nem megyünk bele a részletekbe, mert akkor rengeteg mindent lehetne írni - csak a lényegre hagyatkozunk. Ennyi viszont éppen elég lesz Neked, hogy kiválaszd azt, amelyikkel a legszívesebben szeretnél foglalkozni. Ne feledd: nincs nyertes vagy vesztes kategória. Nem passzolhat az összes stílus minden emberhez - viszont mindegyikkel kerestek már vagyonokat. Ha bizonytalan vagy bátorítunk arra, hogy többfélét is próbálj ki már csak azért is, hogy saját magadon tapasztald meg az egyes stílusok előnyeit és hátrányait. Kellemes szórakozást és sok-sok pip-et kívánunk!

2 1. A SKALPOLÓ Egy trader-nek ne legyen véleménye. Minél határozottabb valaki, annál nehezebben lép ki a veszteséges pozíciókból. Paul Rotter

3 A skalpoló kereskedési technika egyetlen célja, a (nagyon) rövid távú mozgások kihasználása, az ezekből származó profit elérése. Alapvetően szükséges hozzá egy erős skalp stratégia, amit mindig szigorúan be is kell tartanak. A skalpolók szigorú kockázatkezelést alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a pozíciónyitással együtt mindig bekerül a legtöbb esetben egy nagyon szűk - stop loss megbízás is. Az persze már stratégiafüggő, hogy take profit megbízást is elhelyeznek-e, vagy kézzel történik a pozíciózárás. Általában a skalpolók az alacsony 1-5 perces idősíkokon figyelik a piacot és az itt kialakuló jelzésekre nyitnak pozíciót. 3 dolog, amit a skalp traderekről tudni kell: 1. Magasabb tőkeáttétel. A viszonylag szűk stop loss szintek miatt magasabb tőkeáttételt is bevállalnak a magasabb hozam miatt. Ez lehetővé teszi számukra azt is, hogy viszonylag kisebb tőkével szálljanak be a piacra. 2. Magas stressz környezet. A magas hozam eléréséhez magas stressz is tartozik, hisz nagyon gyorsan kell dönteni átlagosnál nagyobb méretű pozíciókról. Kezdőknek éppen ezért nem ajánlott. 3. Apránként... Egy skalp trader a profitot rengeteg apró kötésből szedi össze, azaz nagyon rövid ideig tart nyitva pozíciót. Számukra a day-trade is már túl hosszú időtáv, a swing (azaz a napon túli pozíciótartás) pedig maga a kínszenvedés. 4. Likviditás Mivel a skalp traderek napon belül rengeteg pozíciót nyitnak és zárnak, ezért nagyon fontos számukra a likviditás. Éppen ezért csak azokon a piacokon jelennek meg, ahol folyamatos és magas likviditású termékek vannak szűk spread-ekkel.

4 Egy skalp stratégiához fontos a nyugodt környezet. Ezért mielőtt erre adod a fejed, iktass ki körülötted minden zavaró körülményt. Különösen vigyázni kell az aznapi, piacot jelentősen megmozgató eseményekkel is (mint pl. a fontosabb gazdasági adatok), mert ezek az események jelentősen el tudják mozdítani az árfolyamokat és kellemetlen tud lenni, ha éppen akkor ülsz benne nagyobb pozíciókban. Nagyon fontos a bróker kiválasztása! Mivel a skalp technikánál nagyon fontos, hogy pontosan ott teljesüljenek a megbízások, ahol beadtad, nagy hangsúlyt kell helyezni a brókercég kiválasztására. A rendszeres csúszások, visszautasított árjegyzések, magas spread-ek nagyban befolyásolják az eredményeket, sőt el is vihetik a teljes profitot. Sajnos éppen emiatt van az, hogy a manapság oly népszerű, sok hazai ügyfél által kedvelt brókercégek egyike sem kínál igazán kedvező kereskedési környezetet a skalp technika alkalmazásához.

5 2. DAY TRADER Mindig arra figyelj amit a piac tesz és felejtsd el, mit gondoltál róla öt perccel ezelőtt. A kereskedésnek nem az a célja, hogy bebizonyítsd az igazadat, hanem az, hogy meghalljad, ahogy csenget a pénztárgép. (Wall street-i mondás)

6 A Day-trader célja az, ahogy a nevében is szerepel hogy a napon belüli ármozgásokat kihasználva termeljen profitot. Éppen ezért nem hagy nyitott pozíciókat napon túl, hanem az aznapi kereskedési szakaszban lezárja őket. A megnyitott pozíciót néhány perctől kezdve néhány órán át tartja nyitva. A rövidtávú pozíciótartáshoz a technikai elemzést hívja segítségül, és emiatt legtöbbször technikai indikátorok által adott jelekre építi a stratégiát. Általában egy Day Trader a trendmegállapításhoz segítségül hívja a fundamentális tényezőket is, de a piacra lépés (azaz a pozíciónyitás) mégis a technikai elemzés alapján meghozott következtetések alapján történik. Rendkívül fontos a kockázatkezelés és kőkemény kilépési szabályokat alkalmaz. 5 dolog, amit egy day-traderről tudni kell: 1. Rövidtávú stratégia Mint ahogy már fent is utaltunk rá, a day-trading stratégiák napon belüli stratégiák: rövid pozíciótartási időszakkal és napon belüli pozíciózárással. Az esetleges hosszú távú kilátásokat, elemzéseket minden esetben felülírja a rövid távú piaci hangulat és árfolyammozgás. 2. Be- és kilépési jelek A Day Trader piacra történő belépési és kilépési jelei számos forrásból származhatnak, leginkább a technikai indikátorok által adott jelzésekre történik a piacra lépés. Emellett persze elképzelhető az is, hogy egy stratégia tartalmaz fundamentális elemzésen alapuló be- és kilépési pontokat (gondolj itt pl. egy gazdasági adat által generált árfolyammozgásra). 3. Nincs aranytojást tojó tyúk Egy day-trading stratégiára is lehet olyan automata kereskedési rendszert kialakítani, ami sikeres lehet, azonban edd figyelembe, hogy a profitra nincs semmilyen garancia állítsa bárki is az ellenkezőjét.

7 4. Piaci likviditás Mivel a day-traderek is számos pozíciót nyitnak és zárnak egy adott kereskedési szakaszban, ezért itt is nagyon fontos a likviditás. Éppen ezért ők is csak azokon a piacokon jelennek meg, ahol folyamatos és magas likviditású termékek vannak. 5. Tőkeáttétel Egy day-trade stratégia is nagy önfegyelmet igényel, hisz a magas tőkeáttételnek köszönhetően nagyobb méretű pozíciók nyílnak, ám a profit kivét és a stop loss szintek sokkal szűkebbek.

8 3. TECHNIKAI ALAPON KERESKEDŐK A tőzsdeindexek helyesen jeleztek előre kilencet az elmúlt négy recesszióból. Wall Street-i mondás

9 A technikai elemzés azon a feltevésen áll, hogy az árfolyamok múltbeli alakulásában fel lehet fedezni olyan szabályszerűségeket, amiből aztán a jövőbeni árfolyam alakulásra lehet következtetni. Éppen ezért a technikai alapon kereskedők a múltbeli árak és a forgalom elemzéséből vonnak le következtetéseket annak érdekében, hogy meghatározzák a várható jövőbeni irányt. A sikeres technikai alapon kereskedők is saját szabályrendszert, stratégiákat dolgoznak ki a megnyitott pozíciók menedzselésére. 5 dolog, amit a technikai kereskedésről tudni kell: 1. Grafikonok Alapvető kereskedési eszközük a grafikon, amely gyakorlatilag az árfolyamok vizuális megjelenítésének eszköze. A grafikon az egyik legfontosabb eszköz annak megértéséhez, hogy mi is történik a piacon, éppen ezért szinte minden kereskedő használja és van is kedvenc grafikontípusa. A grafikon tulajdonképpen az árfolyammozgások vizuális megjelenítése, a piac pszichológiájának kivetítése és a vevők és az eladók közti kölcsönhatás láthatóvá tétele. 2. A grafikonok típusai Alapvetően három grafikontípus létezik: a gyertya, a bar és a vonalgrafikon. A bar és a gyertyagrafikonok számos információt hordoznak: ki lehet belőlük olvasni az adott időszak nyitó, záró, minimum és maximum árfolyamait, illetve az adott intervallumon belül árfolyammozgás irányát. A vonalgrafikonok ennél jóval kevesebb információt adnak, inkább csak hosszabb távú trendeket próbálják meghatározni vele. Ennek megfelelően a gyertya és a bar típusú grafikonok a leginkább elterjedtek. 3. Támaszok és ellenállások A támaszok és az ellenállások nagyon fontos részét képezik a technikai elemzéseknek. A támasz szintek azok az árszintek, ahol a várakozások szerint a vevők az erősebbek. Ezek azok a területek ahol várhatóan nagyobb vételi érdeklődés mutatkozik az adott termék iránt. Éppen ezért egy-egy ilyen támasz szint áttörése annak lehet a jele, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben mégis az eladók vannak túlsúlyban, ezért ilyenkor többen vehetnek fel újabb eladási pozíciókat, ami további áresést eredményezhet. A támasz ellentéte az ellenállás szint. Ezek azok a szintek, ahol a várakozások szerint az eladók

10 vannak (lesznek) túlsúlyban. Egy-egy ilyen ellenállás szint áttörése ebben az esetben tovább lökheti az árfolyamot felfelé. 4. Indikátorok Az indikátorok egyfajta szűrő szerepet töltenek be a technikai alapon kereskedők életében. Ezek adják ugyanis az újabb és újabb piacra lépési jeleket a kereskedőknek. Állandóan megy a harc a legjobb indikátor felfedezéséért és állandóan újabbakat próbálnak ki. Az igazság az, hogy néha már túlzásba is viszik a traderek az indikátorok használatát, hajlamosak pl. arra, hogy telerakják a grafikonokat indikátorokkal annyira, hogy az már inkább zavarja, mintsem segíti a kereskedést. 5. Technikai kontra fundamentális elemzések Látszólagosan kibékíthetetlen az ellentét a fundamentális - azaz amikor a makrogazdasági környezetre, részvények esetén ezen túl még a vállalat pénzügyi mutatóira helyezik a hangsúlyt, míg a technikai alapon kereskedő csak arra koncentrál, hogy hogyan változik az árfolyam és nem foglalkozik annak miértjével (szerintük a piac azonnal beárazza a különféle gazdasági, fundamentális tényezőket az árfolyamba). Az igazság az, nincs csak fundamentális vagy csak technikai alapon történő kereskedés. Egy rutinos kereskedő minden esetben figyelemmel van mindkettőre annak érdekében, hogy maximalizálni tudja az eredményeket.

11 4. CARRY TRADER Hosszú, sok évnyi befektetés közben megtanultam, hogy a nagy pénz nem a folytonos adás-vételből származik. A nagy pénzt mindig a várakozás alatt keresik. Jesse Livermore

12 A carry trade egy olyan ügylettípus, ahol a befektetők egy alacsonyabb kamattartalmú devizát adnak el egy magasabb kamattartalmú devizáért cserébe annak érdekében, hogy a kamatkülönbözetből profitra tegyenek szert. Hogy jobban megértsd, íme egy egyszerű példa: Amikor bankban tartod a pénzedet, ezért a bank kamatot fizet Neked. Amikor hitelt veszel fel, akkor Neked kell kamatot fizetni a banknak. Tekintsünk most el az árfolyamváltozástól. Ebben az esetben megérné Neked, hogy olyan devizában vegyél fel hitelt, aminek alacsony a kamata. Az így felvett összeget átváltod arra a devizára, aminek magasabb a kamata és beteszed a pénzt kamatozni. Mivel az árfolyamváltozástól eltekintettünk, a magas kamatokból befolyó összeg elegendő fedezetet nyújt majd az alacsonyabb kamattal bíró hitel kamatainak kiegyenlítésére. A magmaradt kamatkülönbözet pedig a Te profitot. Szépen hangzik nem? Kockázatmentes hozam a kamatkülönbözetek miatt. Persze azért a valóságban nem ilyen egyszerű a helyzet, azonban mégis sok befektető egyik kedvelt stratégiája a kamatkülönbözetre történő befektetés. Nézzük, hogyan tudnánk ezt lefordítani a forex nyelvére, vagyis hogyan Tudod Te is a forex segítségével kihasználni a devizák közti kamatok különbözetéből fakadó előnyöket. Amikor devizapozíciót nyitsz, gyakorlatilag azt csinálod, amit a fenti példában leírtunk. Az egyik deviza erősödésére, míg a másik deviza gyengülésére játszol. Pl. egy EUR/USD short (eladási) pozíció felvételekor tulajdonképpen az euro gyengülésére és ezzel egyidejűleg a dollár erősödére fogadsz. Vagyis ez ugyanaz, mintha euro-t adnál el és ebből dollárt vásárolnál. A példánál maradva: euro hitelt veszel fel, hogy abból dollárt vásárolj (azaz dollárt tegyél be a bankba). Igen ám, de a példában kamatokról, kamatkülönbözetről volt szó. Nos amennyiben a dollár kamata lényegesen magasabb lenne az euro kamatánál, akkor még a kamatok különbözetéből származó nyereséget is zsebre tudnád tenni. De mivel a dollár és euro kamatok között nincs (vagy minimális) a különbség, ezért ez a devizapár nem alkalmas carry trade ügyletek kötésére. A carry trade ügyletkötéshez tehát olyan devizapárra van szükség, amiben az egyik deviza kamata magasabb, mint a másik deviza kamata. Ilyen devizapár például az EUR/HUF, vagyis ez euro/forint. A forint kamata lényegesen magasabb az euro kamatánál (ugye az euro kamat 0,25% körül van, a forinté pedig 3% körül (2013. decemberi állapot)). Éppen ezért ha te EUR/HUF pozíciót adsz el ami ugyanaz, mintha forintot vennél euro ellenében

13 akkor a két deviza közti kamatkülönbözetet minden egyes nap megnyered (ezt a brókercégek ún. swap pont formájában írják jóvá a kereskedési számládon) akkor is ha nem változik az árfolyam. Ez a carry trade lényege. Természetesen ez akkor nyereséges ügylet a számodra, hogy ha az árfolyam nem indul el kedvezőtlen irányba (azaz a forint nem kezd el gyengülni az euróval szemben).ebben az esetben ugyanis a kamatokon elért nyereséget könnyen el tudja vinni az árfolyamváltozás miatti veszteség. Ezért itt is rendkívül fontos a kockázatkezelés. Bár nagyon sokak szemében ismeretlen a carry trade, ettől függetlenül nagyon kedvelt befektetési forma a pénzügyi világban. Különösen nagyobb hedge fundok igyekeznek kihasználni a kamatok különbözetét és ennek megfelelő pozíciót felvenni a devizapiacon. 5 dolog, amit a carry trader-ről tudni kell: 1. Profit termelés A hosszú távú carry trade két deviza kamatkülönbözete miatt termeli a profitot akkor is, ha nem változik hosszú távon az árfolyam. 2. Lehetséges veszteségek Viszonylag gyorsan keletkezhetnek árfolyamveszteségek a carry trade ügyletekből tekintettel arra, hogy a kockázatosabb időszakokban a befektetők a biztonságosabb, de alacsonyabb hozamú eszközökbe helyezhetik át a portfoliójukat (pl. államkötvények). 3. Volatilis devizapárok Azok a devizapárok, amelyek carry trade ügyletek kötésére alkalmasak (azaz van akkora kamatkülönbség a két deviza között, hogy érdemes pozíciót nyitni), sokkal kockázatosabbak. Ennek az az oka, hogy nagyon sok ún. forró pénz áramlik ilyen típusú befektetésekbe, vagyis amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozhat is onnan. Ez pedig minden esetben a devizapár jelentős árfolyamváltozásával is jár.

14 4. Hosszú távú profit A kockázatoktól függetlenül a carry trade ügyletekkel hosszú távon jelentős profit realizálható, így egészséges kiegészítője/alkotója lehet egy hosszú távú stratégiai portfoliónak. 5. Népszerű devizapárok Carry trade ügyletek nem csak a kockázatosabb, kevésbé likvid devizapárok között lehetségesek, hanem olyan nagy volumenű, likvid párok is alkalmasak ilyen ügyletekre, mint pl. az ausztrál dollár/japán jen (AUDJPY) pár.

15 5. MEAN RIVERSION TRADER A forráshoz csak az árral szemben lehet eljutni. André Gide

16 Ezt a típust talán úgy lehetne leginkább lefordítani, hogy a fordulókra, visszatérésre spekuláló befektető. (Van még egy további angol kifejezés, amit idehaza használnak erre a típusra: ez pedig a Range Bound Trader). A mean riversion trader elképzelése szerint az árfolyamok hosszabb távon is egy csatornában támasz és ellenállás szintek között - mozognak. Éppen ezért erre építik a stratégiájukat is. Feltételezésük szerint amikor az árfolyam eléri a csatorna egyik szélét akkor megfordul és visszaindul a csatorna közepe, az átlag felé - így ennek megfelelően nyitnak pozíciókat. 4 dolog, amit a mean riversion trader-ről tudni kell: 1. Fundamentális elemzés A mean reversion tradereknek alapos fundamentális ismeretekre van szükségük a stratégiájuk kialakításához és végrehajtásához, hisz az árfolyamok nagyon könnyen és hosszú időre eltávolodhatnak a történelmi átlagtól köszönhetően az olyan politikai-gazdasági tényezőknek, mint pl. a politikai bizonytalanság, gyenge gazdasági növekedés vagy a különböző egyensúlyhiányos állapotok. 2. Hosszú távú stratégia A mean reversion stratégia egy hosszú távú stratégiát jelent, mivel a csatornák hosszabb távon való elemzése, megállapítása magasabb időtávon sokkal megbízhatóbb képet ad. 3. Kockázatkezelés Nagyon körültekintően kell meghatározni és kezelni a kockázatokat, hisz számtalan olyan gazdasági és más esemény lehet, ami hatássalvan az árfolyamokra. 4. Indikátorok A fundamentális ismereteken és elemzéseken túl, a mean reversion kereskedők technikai indikátorokat is alkalmaznak a stratégiájukban elsősorban azért, hogy beazonosítsák azokat a fontosabb fordulópontokat, támaszokat és ellenállásokat, ahol az árfolyamok már egy lehetséges fordulóponton vannak.

17 6. POZÍCIÓ TRADER A befektetés első számú szabálya, hogy sose veszíts pénzt. A kettes számú szabály, hogy sose felejtsd el az egyes számú szabályt Warren Buffet

18 A pozíció traderek az egyes országok gazdaságainak vagy egyes iparágak hosszú távú kilátásainak elemzésével lépnek tartós és hosszú távú pozíciókba. Ők tehát hosszabb távon kialakuló strukturális változásokat elemzik és értékelik. Mivel a hosszú távú mozgásokra koncentrálnak, így nem igazán az a döntő számukra, hogy rövid távon mit csinál a piac. Jellemző még rájuk, hogy az előre meghatározott stratégiától nem térnek el, inkább nem vesznek fel pozíciót. 4 dolog, amit a pozíció trader-ről tudni kell: 1. Hosszú távú stratégiák A pozíció traderek hetekben, hónapokban, sőt nem egy esetben években gondolkodnak és ennek megfelelően alakítják stratégiájukat is. Ahogy azt írtuk, nem igazán foglalkoznak azzal, hogy rövid távon mit csinál a piac, kifejezetten hosszú távú elképzelések, víziók alapján hozzák meg a döntéseiket. 2. Nem kis játékosok Mivel magas időtávon játszanak, ezért kellően tőkeerősnek kell lenniük az esetleges rövid távú ellentétes mozgásokkal szemben. Éppen ezért ha túl magas tőkeáttétellel vesznek fel pozíciókat, megfelelő nagyságú tőkével kell, hogy rendelkezzenek annak érdekében, hogy kivédjék a kedvezőtlen irányú mozgásokat. 3. Egyes stílusok variálása Előfordulhat, hogy éppen a hosszú távon fenntartott pozíciók miatt rövid távú kereskedési stratégiákat is alkalmaznak annak érdekében, hogy így is biztosítsák a pozícióik minél tovább történő fenntartását és az átmeneti veszteségek elkerülését. 4. Víziók A pozíció tradereknek erőteljes és határozott véleménnyel kell bírniuk, hogy kibírják a piac hektikus megnyilvánulásait. Éppen ezért olyan víziókat kell maguknak felállítani ami jelentősen túlmutat a piaci zajokon. Egy erős és határozott kiszállási stratégiát kell alkalmazni abban az esetben, ha a piac hosszabb távon is a pozíciójuk ellen dolgozik.

19 7. TREND TRADER Nem az számít, hogy igazad van-e vagy sem, hanem az, hogy mennyit keresel, amikor igazad van és mennyit veszítesz, ha nincs. Soros György

20 A végére hagytuk a jó öreg trendkereskedést, ami talán az egyik legnépszerűbb kereskedési stílus. Okkal, hisz a legnagyobb profittal a megfelelő időben és a hosszabb távú trendekbe történő beszállás kecsegtet. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, akkor egy trend akkor alakul ki a piacon, ha az árfolyam egy adott időtávon jól meghatározható irányba mozog (persze van ennél jóval szofisztikáltabb megfogalmazás is). Természetesen ez is, mint minden csak viszonylagos, hisz nem mindegy, hogy milyen időtávon vizsgáljuk a trendeket: napon belüli, napos, hetes esetleg több hónapos időtávokon. Éppen ezért kell a saját szabályrendszeredet kidolgozni arra, hogy Te mit is nevezel trendnek. Nagyon fontos a pszichológiai faktor is. Ha például az első visszaesésnél eldobod a pozíciót tartva a lehetséges veszteségtől, a stratégia minden jelzése ellenére, akkor sosem fogsz a hosszabb távú trendekből profitálni. Az is hiba, ha már jó előre még a trend kialakulása előtt beszállsz, azt gondolva, hogy úgy is ki fog alakulni. Ha ezeket észreveszed magadon és mégis trendekben gondolkodsz, akkor tudatosan kell fejlesztened a pozíciók kiülését. Ha ez mégsem megy, akkor egy másik stílust kell választanod. 4 dolog, amit a trendkereskedőről tudni kell: 1. Trendforduló Trend is your friend mondja az angol, de fontos a folytatás is: until it bends, azaz A trend a barátod, de csak addig amíg meg nem fordul. Egy trendkereskedő tipikusan addig marad benne a pozícióban, amíg úgy gondolja, hogy nincsenek trendfordulós jelek a piacon. 2. Fundamentális tényezők Egy kialakult trendre jelentős hatással lehetnek a jegybankok megnyilvánulásai és a politikai beavatkozások. Éppen ezért egy trend mögött sosem árt keresni fundamentális tényezőket. 3. Indikátorok Számos trendkövető indikátort kifejlesztettek már arra, hogy segítsen az éppen aktuális trend meghatározására. Ilyen trendkövető indikátor pl. az ADX indikátor, vagy a különböző mozgóátlagok.

21 4. Kétélű fegyver Csakúgy, mint a többi stílus, a trendkereskedés is kétélű fegyver. Egy kereskedőnek tisztában kell lenni a pozitívumok mellett annak negatív oldalával is, nevezetesen hogy egy új hír vagy adat bármikor meg tudja fordítani a trend irányát. Egy hatékony eszköz, hogy megvalósítsd a legvadabb elképzeléseidet a devizapiacon akkor, amikor a legnagyobb az ármozgás: a megjelenő gazdasági adatok idején.

Forex kereskedés automatizált rendszerekkel

Forex kereskedés automatizált rendszerekkel Forex kereskedés automatizált rendszerekkel Tények és tévhitek a forex kereskedésről és a forex robotok használatáról. www.forexrobotworld.net Tartalom - Tartalom.... 2 - Bevezető.. 4 - A forex kereskedelem

Részletesebben

Forex kereskedés a GBPUSD devizapár példáján keresztül, eredménybeli különbségek fundamentális és technikai elemzések között

Forex kereskedés a GBPUSD devizapár példáján keresztül, eredménybeli különbségek fundamentális és technikai elemzések között Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodástani Intézet Forex kereskedés a GBPUSD devizapár példáján keresztül, eredménybeli különbségek fundamentális és technikai elemzések között Készítette: Mészáros

Részletesebben

A TŐZSDEI KERESKEDÉS ALAPJAI

A TŐZSDEI KERESKEDÉS ALAPJAI KBC EQUITAS A TŐZSDEI KERESKEDÉS ALAPJAI Tőzsdei oktatóanyag a KBC Equitas ügyfelei részére A kézirat zárása: 2014.07.03. Tartalom Bevezető... 1 1. Ismerkedés a tőzsdével... 3 1.1. A tőzsde... 4 1.2. A

Részletesebben

PROGRAMOZOTT KERESKEDÉSI RENDSZEREK

PROGRAMOZOTT KERESKEDÉSI RENDSZEREK Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Külgazdasági francia SZAK Nappali tagozat Tőzsde- Pénzintézetek szakirány PROGRAMOZOTT KERESKEDÉSI RENDSZEREK Késztette: Kőrös Gábor László Budapest,

Részletesebben

A FOREX piac. Bevezetés a devizakereskedelembe GFT oktatási segédlet

A FOREX piac. Bevezetés a devizakereskedelembe GFT oktatási segédlet A FOREX piac Bevezetés a devizakereskedelembe GFT oktatási segédlet BEVEZETŐ: BIKÁK ÉS MEDVÉK Mi a FOREX KERESKEDÉS? MILYEN DEVIZÁKKAL KERESKEDHET? PIP-EK,LOT-OK, TŐKEÁTTÉTEL NÉGY LÉPÉS AZ ELSŐ FOREX KERESKEDÉS

Részletesebben

KERESKEDÉSI STATÉGIÁK A TECHNIKAI ELEMZÉS ALAPJÁN

KERESKEDÉSI STATÉGIÁK A TECHNIKAI ELEMZÉS ALAPJÁN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Külgazdasági szak Nappali tagozat Tőzsde és pénzintézetek szakirány KERESKEDÉSI STATÉGIÁK A TECHNIKAI ELEMZÉS ALAPJÁN Készítette: Tolnay Lajos

Részletesebben

Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével

Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével Miskolci Egyetem Gazdaságtudomány Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Pénzügy Tanszék Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével Szakmai belső konzulens : Dr.

Részletesebben

A tőzsdei keres kedés alapjai

A tőzsdei keres kedés alapjai A tőzsdei keres kedés alapjai Portfolio Trader TudásCenter Minden, amit a kereskedésről tudni kell Interaktív online előadások (webinarium) Ingyenes délutáni szemináriumok Devizakereskedési tanfolyam Kezdő

Részletesebben

A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek

A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek GOLD FOREX TRADING 1 A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek Kész vagy. Megcsináltad a házi feladatot. Elolvastál minden hasznos

Részletesebben

FOREX PIACI KÖVETKEZTETÉSEK. By Profit Scenario 2010 Minden jog fenntartva

FOREX PIACI KÖVETKEZTETÉSEK. By Profit Scenario 2010 Minden jog fenntartva FOREX PIACI KÖVETKEZTETÉSEK By Profit Scenario 2010 Minden jog fenntartva Szerzői jogvédelem A dokumentum egésze és minden része a Szerző tulajdonát képezik. A dokumentum szabadon felhasználható és terjeszthető

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu. Richard D. Wyckoff. Daytrader Biblia. (A napon belüli részvénykereskedés titkai)

Forrás: http://www.doksi.hu. Richard D. Wyckoff. Daytrader Biblia. (A napon belüli részvénykereskedés titkai) Richard D. Wyckoff Daytrader Biblia (A napon belüli részvénykereskedés titkai) 1919 A fordító előszava... 3 A szerző előszava... 4 Bevezetés... 5 A kezdetek... 12 A részvények kiválasztása... 19 A kereskedés

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN

ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN Tartalomjegyzék.. Mi az a Forex és miért kereskedjen? 1.. Miért kereskedjen a devizapiacon?... Valósítsa meg elképzeléseit valós ügyletekben. A Bika és a Medve.. Olvasson

Részletesebben

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? A TŐZSDEI GRAFIKONOK ELEMZÉSE 1. Bevezetés A grafikonok elemzése még sosem volt ennyire népszerű. Ennek az az egyik oka, hogy manapság már olcsón lehet

Részletesebben

Ha a levelező rendszere nem jeleníti meg ezt az email-t, másolja böngészőjébe a következőt: http://href.hu/x/7s9u

Ha a levelező rendszere nem jeleníti meg ezt az email-t, másolja böngészőjébe a következőt: http://href.hu/x/7s9u Ha a levelező rendszere nem jeleníti meg ezt az email-t, másolja böngészőjébe a következőt: http://href.hu/x/7s9u Ingyenes e-mail tanfolyam kisbefektetőknek Tananyagunk első leckéiben elsősorban azokat

Részletesebben

A kockázatkezelés alapjai

A kockázatkezelés alapjai A kockázatkezelés alapjai Equilor Befektetési Zrt. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint a Magyar Kockázati és Magántőke

Részletesebben

Kockázatkezelés és spekuláció a hazai határidős devizapiacon

Kockázatkezelés és spekuláció a hazai határidős devizapiacon BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány Kockázatkezelés és spekuláció a hazai határidős devizapiacon Készítette:

Részletesebben

Bináris Opciók Világában

Bináris Opciók Világában Üdvözlet a Bináris Opciók Világában Tartalom 1. Online kereskedés 2. Mi is az a bináris opció? 3. Miért kereskedjünk bináris opción? 4. Bináris opciók: A kereskedés alapjai 5. Kezdjünk bele! 6. Bináris

Részletesebben

Technikai elemzés módszertana és eszközei

Technikai elemzés módszertana és eszközei Technikai elemzés módszertana és eszközei Jogi nyilatkozat Az elméleti és gyakorlati elemezések, kommentárok, előadások kizárólag tájékozató jellegűek, nem minősülnek értékpapír vagy bármely befektetési

Részletesebben

Argenta Tanulmányok 2007/1. Tőkeáttételes carry trade portfoliók

Argenta Tanulmányok 2007/1. Tőkeáttételes carry trade portfoliók Argenta Tanulmányok 27/1 Tőkeáttételes carry trade portfoliók Darvas Zsolt 27. december Az Argenta Tanulmányok kiadványsorozat célja, hogy a társaság Pénzügyi Kutatócsoportjában készült, a szélesebb szakmai

Részletesebben

Hogyan válhatok befektetővé?

Hogyan válhatok befektetővé? Hogyan válhatok befektetővé? 1 dr. Tatár Attila Hogyan válhatok befektetővé? Rövidített kiadás Írta: dr.tatár Attila Frissítve: 2014.október Hogyan válhatok befektetővé? 2 dr. Tatár Attila Tartalomjegyzék

Részletesebben

Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK

Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A hitel két szereplője az adós és a hitelező, ennek megfelelően a kötvényben a kibocsátó (az adós) arra vállal kötelezettséget,

Részletesebben

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet! TőzsdeParkett.hu Ingyenes Alap Tőzsdetanfolyam Mindenkinek 1 / 11 oldal TőzsdeParkett.hu bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK Írta: Szikra Zoltán tőzsdeoktató Tudással az ember rengeteg

Részletesebben

A technikai elemzés fortélyai

A technikai elemzés fortélyai Befektetéstitkok tanfolyam 5. lecke A technikai elemzés fortélyai A sikeres tőzsdei kereskedés egyik fontos tényezője a technikai elemzés, melynek segítségével az árfolyamok előrejelzése könnyen elsajátítható.

Részletesebben

MNB-tanulmányok 54. A fõbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplõi és jellemzõ kereskedési stratégiái CSÁVÁS CSABA KÓCZÁN GERGELY VARGA LÓRÁNT

MNB-tanulmányok 54. A fõbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplõi és jellemzõ kereskedési stratégiái CSÁVÁS CSABA KÓCZÁN GERGELY VARGA LÓRÁNT MNB-tanulmányok 54. 26 CSÁVÁS CSABA KÓCZÁN GERGELY VARGA LÓRÁNT A fõbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplõi és jellemzõ kereskedési stratégiái Csávás Csaba Kóczán Gergely Varga Lóránt A fõbb hazai

Részletesebben

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book Elemzésközpont.hu www.elemzeskozpont.hu Kedves Olvasó! Ebbe az ebook-ba összeválogattuk azokat az általunk publikált cikkeket, melyek a külföldi tőzsdékhez

Részletesebben

Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2014.03. havi tartalmakhoz. A hónap témája: Váljunk tudatos pénzügyi fogyasztóvá!

Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2014.03. havi tartalmakhoz. A hónap témája: Váljunk tudatos pénzügyi fogyasztóvá! Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2014.03. havi tartalmakhoz A hónap témája: Váljunk tudatos pénzügyi fogyasztóvá! Tájékozódás, tájékoztatás (banki ügyfél-tájékoztatás). Független információforrások,

Részletesebben

KOCKÁZATKEZELÉS Opciós ügyletek

KOCKÁZATKEZELÉS Opciós ügyletek BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány KOCKÁZATKEZELÉS Opciós ügyletek Készítette: Hudák Renáta Budapest,

Részletesebben

Tőzsdén kereskedett értékpapírosított termékek: certifikátok, tőzsdén kereskedett alapok és követési hibájuk

Tőzsdén kereskedett értékpapírosított termékek: certifikátok, tőzsdén kereskedett alapok és követési hibájuk 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 3. SZÁM 201 JANKÓ LÁSZLÓ TARI SZABOLCS Tőzsdén kereskedett értékpapírosított termékek: certifikátok, tőzsdén kereskedett alapok és követési hibájuk Cikkünket a certifikátok és

Részletesebben

SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG, AVAGY A HEDGE FUNDOK EDDIGI TÖRTÉNETE

SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG, AVAGY A HEDGE FUNDOK EDDIGI TÖRTÉNETE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT TŐZSDE ÉS PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG,

Részletesebben

Elemzések 2. Hazai kitekintés 2. Nemzetközi kitekintés 4. Részvénypiac 7. Devizakereskedés 10. Exportőröknek ajánljuk 10. Importőröknek ajánljuk 15

Elemzések 2. Hazai kitekintés 2. Nemzetközi kitekintés 4. Részvénypiac 7. Devizakereskedés 10. Exportőröknek ajánljuk 10. Importőröknek ajánljuk 15 Hazai kitekintés Kedves Ügyfelünk! Raiffeisen Kitekintés 2009 Fogadja szeretettel Kitekintés - 2009 című anyagunkat, melyben az idei évre vonatkozó várakozásainkat összegezzük. Elemzőink véleménye (hazai,

Részletesebben