7 kereskedési stílus Vajon melyik jellemző Rád leginkább?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "7 kereskedési stílus Vajon melyik jellemző Rád leginkább?"

Átírás

1 7 kereskedési stílus Vajon melyik jellemző Rád leginkább? P.J. O Rourke amerikai szerző monda egyszer, hogy ha meg akarsz tudni valamit magadról, ráadásul kíméletlen őszinteséggel, akkor mondd a nejednek, hogy kövér. Önmagáért beszél ez az idézet, ám azt, hogy forex kereskedőként melyik kereskedési stílus illik hozzád, talán még a párod sem tudná megmondani. Pedig szinte ez az első dolog, amivel egy kezdő kereskedő szembe találja magát. Ez a kis füzet a segítségedre lesz abban, hogy a benne lévő 7 kereskedési stílus közül kiválaszd a leginkább Rád jellemzőt. Nem megyünk bele a részletekbe, mert akkor rengeteg mindent lehetne írni - csak a lényegre hagyatkozunk. Ennyi viszont éppen elég lesz Neked, hogy kiválaszd azt, amelyikkel a legszívesebben szeretnél foglalkozni. Ne feledd: nincs nyertes vagy vesztes kategória. Nem passzolhat az összes stílus minden emberhez - viszont mindegyikkel kerestek már vagyonokat. Ha bizonytalan vagy bátorítunk arra, hogy többfélét is próbálj ki már csak azért is, hogy saját magadon tapasztald meg az egyes stílusok előnyeit és hátrányait. Kellemes szórakozást és sok-sok pip-et kívánunk!

2 1. A SKALPOLÓ Egy trader-nek ne legyen véleménye. Minél határozottabb valaki, annál nehezebben lép ki a veszteséges pozíciókból. Paul Rotter

3 A skalpoló kereskedési technika egyetlen célja, a (nagyon) rövid távú mozgások kihasználása, az ezekből származó profit elérése. Alapvetően szükséges hozzá egy erős skalp stratégia, amit mindig szigorúan be is kell tartanak. A skalpolók szigorú kockázatkezelést alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a pozíciónyitással együtt mindig bekerül a legtöbb esetben egy nagyon szűk - stop loss megbízás is. Az persze már stratégiafüggő, hogy take profit megbízást is elhelyeznek-e, vagy kézzel történik a pozíciózárás. Általában a skalpolók az alacsony 1-5 perces idősíkokon figyelik a piacot és az itt kialakuló jelzésekre nyitnak pozíciót. 3 dolog, amit a skalp traderekről tudni kell: 1. Magasabb tőkeáttétel. A viszonylag szűk stop loss szintek miatt magasabb tőkeáttételt is bevállalnak a magasabb hozam miatt. Ez lehetővé teszi számukra azt is, hogy viszonylag kisebb tőkével szálljanak be a piacra. 2. Magas stressz környezet. A magas hozam eléréséhez magas stressz is tartozik, hisz nagyon gyorsan kell dönteni átlagosnál nagyobb méretű pozíciókról. Kezdőknek éppen ezért nem ajánlott. 3. Apránként... Egy skalp trader a profitot rengeteg apró kötésből szedi össze, azaz nagyon rövid ideig tart nyitva pozíciót. Számukra a day-trade is már túl hosszú időtáv, a swing (azaz a napon túli pozíciótartás) pedig maga a kínszenvedés. 4. Likviditás Mivel a skalp traderek napon belül rengeteg pozíciót nyitnak és zárnak, ezért nagyon fontos számukra a likviditás. Éppen ezért csak azokon a piacokon jelennek meg, ahol folyamatos és magas likviditású termékek vannak szűk spread-ekkel.

4 Egy skalp stratégiához fontos a nyugodt környezet. Ezért mielőtt erre adod a fejed, iktass ki körülötted minden zavaró körülményt. Különösen vigyázni kell az aznapi, piacot jelentősen megmozgató eseményekkel is (mint pl. a fontosabb gazdasági adatok), mert ezek az események jelentősen el tudják mozdítani az árfolyamokat és kellemetlen tud lenni, ha éppen akkor ülsz benne nagyobb pozíciókban. Nagyon fontos a bróker kiválasztása! Mivel a skalp technikánál nagyon fontos, hogy pontosan ott teljesüljenek a megbízások, ahol beadtad, nagy hangsúlyt kell helyezni a brókercég kiválasztására. A rendszeres csúszások, visszautasított árjegyzések, magas spread-ek nagyban befolyásolják az eredményeket, sőt el is vihetik a teljes profitot. Sajnos éppen emiatt van az, hogy a manapság oly népszerű, sok hazai ügyfél által kedvelt brókercégek egyike sem kínál igazán kedvező kereskedési környezetet a skalp technika alkalmazásához.

5 2. DAY TRADER Mindig arra figyelj amit a piac tesz és felejtsd el, mit gondoltál róla öt perccel ezelőtt. A kereskedésnek nem az a célja, hogy bebizonyítsd az igazadat, hanem az, hogy meghalljad, ahogy csenget a pénztárgép. (Wall street-i mondás)

6 A Day-trader célja az, ahogy a nevében is szerepel hogy a napon belüli ármozgásokat kihasználva termeljen profitot. Éppen ezért nem hagy nyitott pozíciókat napon túl, hanem az aznapi kereskedési szakaszban lezárja őket. A megnyitott pozíciót néhány perctől kezdve néhány órán át tartja nyitva. A rövidtávú pozíciótartáshoz a technikai elemzést hívja segítségül, és emiatt legtöbbször technikai indikátorok által adott jelekre építi a stratégiát. Általában egy Day Trader a trendmegállapításhoz segítségül hívja a fundamentális tényezőket is, de a piacra lépés (azaz a pozíciónyitás) mégis a technikai elemzés alapján meghozott következtetések alapján történik. Rendkívül fontos a kockázatkezelés és kőkemény kilépési szabályokat alkalmaz. 5 dolog, amit egy day-traderről tudni kell: 1. Rövidtávú stratégia Mint ahogy már fent is utaltunk rá, a day-trading stratégiák napon belüli stratégiák: rövid pozíciótartási időszakkal és napon belüli pozíciózárással. Az esetleges hosszú távú kilátásokat, elemzéseket minden esetben felülírja a rövid távú piaci hangulat és árfolyammozgás. 2. Be- és kilépési jelek A Day Trader piacra történő belépési és kilépési jelei számos forrásból származhatnak, leginkább a technikai indikátorok által adott jelzésekre történik a piacra lépés. Emellett persze elképzelhető az is, hogy egy stratégia tartalmaz fundamentális elemzésen alapuló be- és kilépési pontokat (gondolj itt pl. egy gazdasági adat által generált árfolyammozgásra). 3. Nincs aranytojást tojó tyúk Egy day-trading stratégiára is lehet olyan automata kereskedési rendszert kialakítani, ami sikeres lehet, azonban edd figyelembe, hogy a profitra nincs semmilyen garancia állítsa bárki is az ellenkezőjét.

7 4. Piaci likviditás Mivel a day-traderek is számos pozíciót nyitnak és zárnak egy adott kereskedési szakaszban, ezért itt is nagyon fontos a likviditás. Éppen ezért ők is csak azokon a piacokon jelennek meg, ahol folyamatos és magas likviditású termékek vannak. 5. Tőkeáttétel Egy day-trade stratégia is nagy önfegyelmet igényel, hisz a magas tőkeáttételnek köszönhetően nagyobb méretű pozíciók nyílnak, ám a profit kivét és a stop loss szintek sokkal szűkebbek.

8 3. TECHNIKAI ALAPON KERESKEDŐK A tőzsdeindexek helyesen jeleztek előre kilencet az elmúlt négy recesszióból. Wall Street-i mondás

9 A technikai elemzés azon a feltevésen áll, hogy az árfolyamok múltbeli alakulásában fel lehet fedezni olyan szabályszerűségeket, amiből aztán a jövőbeni árfolyam alakulásra lehet következtetni. Éppen ezért a technikai alapon kereskedők a múltbeli árak és a forgalom elemzéséből vonnak le következtetéseket annak érdekében, hogy meghatározzák a várható jövőbeni irányt. A sikeres technikai alapon kereskedők is saját szabályrendszert, stratégiákat dolgoznak ki a megnyitott pozíciók menedzselésére. 5 dolog, amit a technikai kereskedésről tudni kell: 1. Grafikonok Alapvető kereskedési eszközük a grafikon, amely gyakorlatilag az árfolyamok vizuális megjelenítésének eszköze. A grafikon az egyik legfontosabb eszköz annak megértéséhez, hogy mi is történik a piacon, éppen ezért szinte minden kereskedő használja és van is kedvenc grafikontípusa. A grafikon tulajdonképpen az árfolyammozgások vizuális megjelenítése, a piac pszichológiájának kivetítése és a vevők és az eladók közti kölcsönhatás láthatóvá tétele. 2. A grafikonok típusai Alapvetően három grafikontípus létezik: a gyertya, a bar és a vonalgrafikon. A bar és a gyertyagrafikonok számos információt hordoznak: ki lehet belőlük olvasni az adott időszak nyitó, záró, minimum és maximum árfolyamait, illetve az adott intervallumon belül árfolyammozgás irányát. A vonalgrafikonok ennél jóval kevesebb információt adnak, inkább csak hosszabb távú trendeket próbálják meghatározni vele. Ennek megfelelően a gyertya és a bar típusú grafikonok a leginkább elterjedtek. 3. Támaszok és ellenállások A támaszok és az ellenállások nagyon fontos részét képezik a technikai elemzéseknek. A támasz szintek azok az árszintek, ahol a várakozások szerint a vevők az erősebbek. Ezek azok a területek ahol várhatóan nagyobb vételi érdeklődés mutatkozik az adott termék iránt. Éppen ezért egy-egy ilyen támasz szint áttörése annak lehet a jele, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben mégis az eladók vannak túlsúlyban, ezért ilyenkor többen vehetnek fel újabb eladási pozíciókat, ami további áresést eredményezhet. A támasz ellentéte az ellenállás szint. Ezek azok a szintek, ahol a várakozások szerint az eladók

10 vannak (lesznek) túlsúlyban. Egy-egy ilyen ellenállás szint áttörése ebben az esetben tovább lökheti az árfolyamot felfelé. 4. Indikátorok Az indikátorok egyfajta szűrő szerepet töltenek be a technikai alapon kereskedők életében. Ezek adják ugyanis az újabb és újabb piacra lépési jeleket a kereskedőknek. Állandóan megy a harc a legjobb indikátor felfedezéséért és állandóan újabbakat próbálnak ki. Az igazság az, hogy néha már túlzásba is viszik a traderek az indikátorok használatát, hajlamosak pl. arra, hogy telerakják a grafikonokat indikátorokkal annyira, hogy az már inkább zavarja, mintsem segíti a kereskedést. 5. Technikai kontra fundamentális elemzések Látszólagosan kibékíthetetlen az ellentét a fundamentális - azaz amikor a makrogazdasági környezetre, részvények esetén ezen túl még a vállalat pénzügyi mutatóira helyezik a hangsúlyt, míg a technikai alapon kereskedő csak arra koncentrál, hogy hogyan változik az árfolyam és nem foglalkozik annak miértjével (szerintük a piac azonnal beárazza a különféle gazdasági, fundamentális tényezőket az árfolyamba). Az igazság az, nincs csak fundamentális vagy csak technikai alapon történő kereskedés. Egy rutinos kereskedő minden esetben figyelemmel van mindkettőre annak érdekében, hogy maximalizálni tudja az eredményeket.

11 4. CARRY TRADER Hosszú, sok évnyi befektetés közben megtanultam, hogy a nagy pénz nem a folytonos adás-vételből származik. A nagy pénzt mindig a várakozás alatt keresik. Jesse Livermore

12 A carry trade egy olyan ügylettípus, ahol a befektetők egy alacsonyabb kamattartalmú devizát adnak el egy magasabb kamattartalmú devizáért cserébe annak érdekében, hogy a kamatkülönbözetből profitra tegyenek szert. Hogy jobban megértsd, íme egy egyszerű példa: Amikor bankban tartod a pénzedet, ezért a bank kamatot fizet Neked. Amikor hitelt veszel fel, akkor Neked kell kamatot fizetni a banknak. Tekintsünk most el az árfolyamváltozástól. Ebben az esetben megérné Neked, hogy olyan devizában vegyél fel hitelt, aminek alacsony a kamata. Az így felvett összeget átváltod arra a devizára, aminek magasabb a kamata és beteszed a pénzt kamatozni. Mivel az árfolyamváltozástól eltekintettünk, a magas kamatokból befolyó összeg elegendő fedezetet nyújt majd az alacsonyabb kamattal bíró hitel kamatainak kiegyenlítésére. A magmaradt kamatkülönbözet pedig a Te profitot. Szépen hangzik nem? Kockázatmentes hozam a kamatkülönbözetek miatt. Persze azért a valóságban nem ilyen egyszerű a helyzet, azonban mégis sok befektető egyik kedvelt stratégiája a kamatkülönbözetre történő befektetés. Nézzük, hogyan tudnánk ezt lefordítani a forex nyelvére, vagyis hogyan Tudod Te is a forex segítségével kihasználni a devizák közti kamatok különbözetéből fakadó előnyöket. Amikor devizapozíciót nyitsz, gyakorlatilag azt csinálod, amit a fenti példában leírtunk. Az egyik deviza erősödésére, míg a másik deviza gyengülésére játszol. Pl. egy EUR/USD short (eladási) pozíció felvételekor tulajdonképpen az euro gyengülésére és ezzel egyidejűleg a dollár erősödére fogadsz. Vagyis ez ugyanaz, mintha euro-t adnál el és ebből dollárt vásárolnál. A példánál maradva: euro hitelt veszel fel, hogy abból dollárt vásárolj (azaz dollárt tegyél be a bankba). Igen ám, de a példában kamatokról, kamatkülönbözetről volt szó. Nos amennyiben a dollár kamata lényegesen magasabb lenne az euro kamatánál, akkor még a kamatok különbözetéből származó nyereséget is zsebre tudnád tenni. De mivel a dollár és euro kamatok között nincs (vagy minimális) a különbség, ezért ez a devizapár nem alkalmas carry trade ügyletek kötésére. A carry trade ügyletkötéshez tehát olyan devizapárra van szükség, amiben az egyik deviza kamata magasabb, mint a másik deviza kamata. Ilyen devizapár például az EUR/HUF, vagyis ez euro/forint. A forint kamata lényegesen magasabb az euro kamatánál (ugye az euro kamat 0,25% körül van, a forinté pedig 3% körül (2013. decemberi állapot)). Éppen ezért ha te EUR/HUF pozíciót adsz el ami ugyanaz, mintha forintot vennél euro ellenében

13 akkor a két deviza közti kamatkülönbözetet minden egyes nap megnyered (ezt a brókercégek ún. swap pont formájában írják jóvá a kereskedési számládon) akkor is ha nem változik az árfolyam. Ez a carry trade lényege. Természetesen ez akkor nyereséges ügylet a számodra, hogy ha az árfolyam nem indul el kedvezőtlen irányba (azaz a forint nem kezd el gyengülni az euróval szemben).ebben az esetben ugyanis a kamatokon elért nyereséget könnyen el tudja vinni az árfolyamváltozás miatti veszteség. Ezért itt is rendkívül fontos a kockázatkezelés. Bár nagyon sokak szemében ismeretlen a carry trade, ettől függetlenül nagyon kedvelt befektetési forma a pénzügyi világban. Különösen nagyobb hedge fundok igyekeznek kihasználni a kamatok különbözetét és ennek megfelelő pozíciót felvenni a devizapiacon. 5 dolog, amit a carry trader-ről tudni kell: 1. Profit termelés A hosszú távú carry trade két deviza kamatkülönbözete miatt termeli a profitot akkor is, ha nem változik hosszú távon az árfolyam. 2. Lehetséges veszteségek Viszonylag gyorsan keletkezhetnek árfolyamveszteségek a carry trade ügyletekből tekintettel arra, hogy a kockázatosabb időszakokban a befektetők a biztonságosabb, de alacsonyabb hozamú eszközökbe helyezhetik át a portfoliójukat (pl. államkötvények). 3. Volatilis devizapárok Azok a devizapárok, amelyek carry trade ügyletek kötésére alkalmasak (azaz van akkora kamatkülönbség a két deviza között, hogy érdemes pozíciót nyitni), sokkal kockázatosabbak. Ennek az az oka, hogy nagyon sok ún. forró pénz áramlik ilyen típusú befektetésekbe, vagyis amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozhat is onnan. Ez pedig minden esetben a devizapár jelentős árfolyamváltozásával is jár.

14 4. Hosszú távú profit A kockázatoktól függetlenül a carry trade ügyletekkel hosszú távon jelentős profit realizálható, így egészséges kiegészítője/alkotója lehet egy hosszú távú stratégiai portfoliónak. 5. Népszerű devizapárok Carry trade ügyletek nem csak a kockázatosabb, kevésbé likvid devizapárok között lehetségesek, hanem olyan nagy volumenű, likvid párok is alkalmasak ilyen ügyletekre, mint pl. az ausztrál dollár/japán jen (AUDJPY) pár.

15 5. MEAN RIVERSION TRADER A forráshoz csak az árral szemben lehet eljutni. André Gide

16 Ezt a típust talán úgy lehetne leginkább lefordítani, hogy a fordulókra, visszatérésre spekuláló befektető. (Van még egy további angol kifejezés, amit idehaza használnak erre a típusra: ez pedig a Range Bound Trader). A mean riversion trader elképzelése szerint az árfolyamok hosszabb távon is egy csatornában támasz és ellenállás szintek között - mozognak. Éppen ezért erre építik a stratégiájukat is. Feltételezésük szerint amikor az árfolyam eléri a csatorna egyik szélét akkor megfordul és visszaindul a csatorna közepe, az átlag felé - így ennek megfelelően nyitnak pozíciókat. 4 dolog, amit a mean riversion trader-ről tudni kell: 1. Fundamentális elemzés A mean reversion tradereknek alapos fundamentális ismeretekre van szükségük a stratégiájuk kialakításához és végrehajtásához, hisz az árfolyamok nagyon könnyen és hosszú időre eltávolodhatnak a történelmi átlagtól köszönhetően az olyan politikai-gazdasági tényezőknek, mint pl. a politikai bizonytalanság, gyenge gazdasági növekedés vagy a különböző egyensúlyhiányos állapotok. 2. Hosszú távú stratégia A mean reversion stratégia egy hosszú távú stratégiát jelent, mivel a csatornák hosszabb távon való elemzése, megállapítása magasabb időtávon sokkal megbízhatóbb képet ad. 3. Kockázatkezelés Nagyon körültekintően kell meghatározni és kezelni a kockázatokat, hisz számtalan olyan gazdasági és más esemény lehet, ami hatássalvan az árfolyamokra. 4. Indikátorok A fundamentális ismereteken és elemzéseken túl, a mean reversion kereskedők technikai indikátorokat is alkalmaznak a stratégiájukban elsősorban azért, hogy beazonosítsák azokat a fontosabb fordulópontokat, támaszokat és ellenállásokat, ahol az árfolyamok már egy lehetséges fordulóponton vannak.

17 6. POZÍCIÓ TRADER A befektetés első számú szabálya, hogy sose veszíts pénzt. A kettes számú szabály, hogy sose felejtsd el az egyes számú szabályt Warren Buffet

18 A pozíció traderek az egyes országok gazdaságainak vagy egyes iparágak hosszú távú kilátásainak elemzésével lépnek tartós és hosszú távú pozíciókba. Ők tehát hosszabb távon kialakuló strukturális változásokat elemzik és értékelik. Mivel a hosszú távú mozgásokra koncentrálnak, így nem igazán az a döntő számukra, hogy rövid távon mit csinál a piac. Jellemző még rájuk, hogy az előre meghatározott stratégiától nem térnek el, inkább nem vesznek fel pozíciót. 4 dolog, amit a pozíció trader-ről tudni kell: 1. Hosszú távú stratégiák A pozíció traderek hetekben, hónapokban, sőt nem egy esetben években gondolkodnak és ennek megfelelően alakítják stratégiájukat is. Ahogy azt írtuk, nem igazán foglalkoznak azzal, hogy rövid távon mit csinál a piac, kifejezetten hosszú távú elképzelések, víziók alapján hozzák meg a döntéseiket. 2. Nem kis játékosok Mivel magas időtávon játszanak, ezért kellően tőkeerősnek kell lenniük az esetleges rövid távú ellentétes mozgásokkal szemben. Éppen ezért ha túl magas tőkeáttétellel vesznek fel pozíciókat, megfelelő nagyságú tőkével kell, hogy rendelkezzenek annak érdekében, hogy kivédjék a kedvezőtlen irányú mozgásokat. 3. Egyes stílusok variálása Előfordulhat, hogy éppen a hosszú távon fenntartott pozíciók miatt rövid távú kereskedési stratégiákat is alkalmaznak annak érdekében, hogy így is biztosítsák a pozícióik minél tovább történő fenntartását és az átmeneti veszteségek elkerülését. 4. Víziók A pozíció tradereknek erőteljes és határozott véleménnyel kell bírniuk, hogy kibírják a piac hektikus megnyilvánulásait. Éppen ezért olyan víziókat kell maguknak felállítani ami jelentősen túlmutat a piaci zajokon. Egy erős és határozott kiszállási stratégiát kell alkalmazni abban az esetben, ha a piac hosszabb távon is a pozíciójuk ellen dolgozik.

19 7. TREND TRADER Nem az számít, hogy igazad van-e vagy sem, hanem az, hogy mennyit keresel, amikor igazad van és mennyit veszítesz, ha nincs. Soros György

20 A végére hagytuk a jó öreg trendkereskedést, ami talán az egyik legnépszerűbb kereskedési stílus. Okkal, hisz a legnagyobb profittal a megfelelő időben és a hosszabb távú trendekbe történő beszállás kecsegtet. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, akkor egy trend akkor alakul ki a piacon, ha az árfolyam egy adott időtávon jól meghatározható irányba mozog (persze van ennél jóval szofisztikáltabb megfogalmazás is). Természetesen ez is, mint minden csak viszonylagos, hisz nem mindegy, hogy milyen időtávon vizsgáljuk a trendeket: napon belüli, napos, hetes esetleg több hónapos időtávokon. Éppen ezért kell a saját szabályrendszeredet kidolgozni arra, hogy Te mit is nevezel trendnek. Nagyon fontos a pszichológiai faktor is. Ha például az első visszaesésnél eldobod a pozíciót tartva a lehetséges veszteségtől, a stratégia minden jelzése ellenére, akkor sosem fogsz a hosszabb távú trendekből profitálni. Az is hiba, ha már jó előre még a trend kialakulása előtt beszállsz, azt gondolva, hogy úgy is ki fog alakulni. Ha ezeket észreveszed magadon és mégis trendekben gondolkodsz, akkor tudatosan kell fejlesztened a pozíciók kiülését. Ha ez mégsem megy, akkor egy másik stílust kell választanod. 4 dolog, amit a trendkereskedőről tudni kell: 1. Trendforduló Trend is your friend mondja az angol, de fontos a folytatás is: until it bends, azaz A trend a barátod, de csak addig amíg meg nem fordul. Egy trendkereskedő tipikusan addig marad benne a pozícióban, amíg úgy gondolja, hogy nincsenek trendfordulós jelek a piacon. 2. Fundamentális tényezők Egy kialakult trendre jelentős hatással lehetnek a jegybankok megnyilvánulásai és a politikai beavatkozások. Éppen ezért egy trend mögött sosem árt keresni fundamentális tényezőket. 3. Indikátorok Számos trendkövető indikátort kifejlesztettek már arra, hogy segítsen az éppen aktuális trend meghatározására. Ilyen trendkövető indikátor pl. az ADX indikátor, vagy a különböző mozgóátlagok.

21 4. Kétélű fegyver Csakúgy, mint a többi stílus, a trendkereskedés is kétélű fegyver. Egy kereskedőnek tisztában kell lenni a pozitívumok mellett annak negatív oldalával is, nevezetesen hogy egy új hír vagy adat bármikor meg tudja fordítani a trend irányát. Egy hatékony eszköz, hogy megvalósítsd a legvadabb elképzeléseidet a devizapiacon akkor, amikor a legnagyobb az ármozgás: a megjelenő gazdasági adatok idején.

Az alábbiakban az Erste Traderen folytatott devizapiaci kereskedés működéséről és az azt érintő szabályokról olvashat.

Az alábbiakban az Erste Traderen folytatott devizapiaci kereskedés működéséről és az azt érintő szabályokról olvashat. Az alábbiakban az Erste Traderen folytatott devizapiaci kereskedés működéséről és az azt érintő szabályokról olvashat. 1 1. Cél spread-ek A honlapon megtalálhatóak az egyes devizakeresztekre vonatkozó

Részletesebben

Az alábbiakban az Erste Traderen folytatott devizapiaci kereskedés működéséről és az azt érintő szabályokról olvashat.

Az alábbiakban az Erste Traderen folytatott devizapiaci kereskedés működéséről és az azt érintő szabályokról olvashat. 1 Az alábbiakban az Erste Traderen folytatott devizapiaci kereskedés működéséről és az azt érintő szabályokról olvashat. 1. Cél spread-ek A honlapon megtalálhatóak az egyes devizakeresztekre vonatkozó

Részletesebben

Kategóriák Fedezeti követelmények

Kategóriák Fedezeti követelmények 1 Válasszon kedvére a világ 20 különböző tőzsdéjét leképező 6.000 különböző CFD közül. Az elérhető tőkeáttétel akár 10-szeres is lehet. Long és short pozíció nyitására egyaránt van lehetőség, akár napon

Részletesebben

A technikai elemzések értelmezése

A technikai elemzések értelmezése A technikai elemzések értelmezése A technikai elemzések értelmezése 1. Technikai Elemzés (Technical Analysis) 6. Gyakorlat Technikai elemzés értelmezése Mi az a technikai elemzés (TA)? A piaci mozgásokat

Részletesebben

Devizapiac a gyakorlatban. Budapesti Értéktőzsde 2014. November 25.

Devizapiac a gyakorlatban. Budapesti Értéktőzsde 2014. November 25. Devizapiac a gyakorlatban Budapesti Értéktőzsde 2014. November 25. Equilor Az Equilor Befektetési Zrt. A Budapesti Értéktőzsde alapító tagja A befektetővédelmi Alap és a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 2011.08.19.-2011.10.20. EGYSÉG EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁS : 2011. október 24. 1.

Részletesebben

Tőzsdei alapismeretek

Tőzsdei alapismeretek Tőzsdei alapismeretek Nagy Bertalan, vezető befektetési tanácsadó 2011. március 1. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 20.09.5.-20..03. PANNÓNIA PRO BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁS ÉS EURÓ ALAPÚ PANNÓNIA PRO BEFEKTETÉSI

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 2011.08.31.-2011.11.03. BESTENS - EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI EGYSÉGHEZ KÖTÖTT ÉLETBIZTOSÍTÁS :

Részletesebben

2012.05.17.-2012.07.19.

2012.05.17.-2012.07.19. A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 2012.05.17.-2012.07.19. EGYSÉG EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁS : 2012. július 23. 1.

Részletesebben

Online forex. kereskedés. Négy óra munkával 1000 euró havonta!, Dolgozz a nappalidban 100 euró/napért!,

Online forex. kereskedés. Négy óra munkával 1000 euró havonta!, Dolgozz a nappalidban 100 euró/napért!, Online forex kereskedés Négy óra munkával 1000 euró havonta!, Dolgozz a nappalidban 100 euró/napért!, Ön is találkozott már hasonló hirdetésekkel? Olvassa el tájékoztatónkat és ismerje meg a legfontosabb

Részletesebben

A CFD kereskedés alapjai

A CFD kereskedés alapjai A CFD kereskedés alapjai Equilor Befektetési Zrt. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint a Magyar Kockázati és Magántőke

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 2012.02.16.-2012.04.20. SIGNUM BEFEKTETÉSI EGYSÉGHEZ KÖTÖTT ÉLETBIZTOSÍTÁS ÉS EURÓ ALAPÚ SIGNUM

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 202.05.7.-202.07.9. (EURÓ ALAPÚ) SIGNUM PRO BEFEKTETÉSI EGYSÉGHEZ KÖTÖTT ÉLETBIZTOSÍTÁS ÉS

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 20.07.4.-20.09.3. SIGNUM PRO BEFEKTETÉSI EGYSÉGHEZ KÖTÖTT ÉLETBIZTOSÍTÁS ÉS EURÓ ALAPÚ SIGNUM

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 2011.08.31.-2011.11.03. SIGNUM BEFEKTETÉSI EGYSÉGHEZ KÖTÖTT ÉLETBIZTOSÍTÁS ÉS EURÓ ALAPÚ SIGNUM

Részletesebben

2011.10.17.-2011.11.03.

2011.10.17.-2011.11.03. A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 20.0.7.-20..03. EGYSÉG PRO EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁS : 20. november 7. . Használati

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 2012.01.10.-2012.03.09. PANNÓNIA BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁSOK (PANNÓNIA, PANNÓNIA EURÓ ALAPÚ,

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 2011.08.19.-2011.10.20. PANNÓNIA BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁSOK (PANNÓNIA, PANNÓNIA EURÓ ALAPÚ,

Részletesebben

2012.06.01.-2012.08.02.

2012.06.01.-2012.08.02. A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 202.06.0.-202.08.02. EGYSÉG PRO EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁS : 202. augusztus 06.

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A devizaárfolyamhoz kötött átlagáras strukturált befektetés egy indexált befektetési forma, amely befektetés

Részletesebben

A tőzsdézés tévhitei, misztériumai

A tőzsdézés tévhitei, misztériumai 2 A tőzsdézés tévhitei, misztériumai A közgondolkodásban a tőzsde világa misztikus és elérhetetlen dolognak tűnhet. Természetesen ez nem így van, a tőzsdézés ma már mindenki számára elérhető pénzkereseti

Részletesebben

BC Tipp heti statisztika (3. hét)

BC Tipp heti statisztika (3. hét) BC Tipp heti statisztika (3. hét) EURGBP vétel 0,8275 áttörésekor Profitcél: 0,8480 Javasolt stop loss: 0,8191 2013.01.11. 15:15 50 000 129 pont 224 745 Ft 439 500 Ft 2 500 000 Ft 1 / 8 EURUSD vétel 1,3358

Részletesebben

Európa legnépszerűbb kereskedési termékei a BÉT-en

Európa legnépszerűbb kereskedési termékei a BÉT-en Európa legnépszerűbb kereskedési termékei a BÉT-en Certifikátok, Warrantok világa Varjú Péter Igazgató Befektetési Szolgáltatások 2016.09.29. 1 Jogi nyilatkozat A kiadványban foglalt információk az Erste

Részletesebben

Tőzsdei alapismeretek

Tőzsdei alapismeretek Tőzsdei alapismeretek Nagy Bertalan, Private Banking igazgató 2013. április 9. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 2012.06.01.-2012.08.02. SIGNUM BEFEKTETÉSI EGYSÉGHEZ KÖTÖTT ÉLETBIZTOSÍTÁS ÉS EURÓ ALAPÚ SIGNUM

Részletesebben

A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 202.05.7.-202.07.9. PANNÓNIA PRO BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁS ÉS EURÓ ALAPÚ PANNÓNIA PRO BEFEKTETÉSI

Részletesebben

Tıkepiaci, tızsdei alapismeretek. BÉT elıadás. 2010. március 4. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok

Tıkepiaci, tızsdei alapismeretek. BÉT elıadás. 2010. március 4. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok Tıkepiaci, tızsdei alapismeretek BÉT elıadás 2010. március 4. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint a Magyar Kockázati

Részletesebben

BC Tipp heti statisztika (8. hét)

BC Tipp heti statisztika (8. hét) BC Tipp heti statisztika (8. hét) S&P 500 index vétel 1526,60 áttörésekor Profitcél: 1559,60 Javasolt stop loss: 1515,70 2013.02.15. 15:34 60 db Index CFD 4,99 dollár 66 465 Ft 1 220 060 Ft 2 500 000 Ft

Részletesebben

BC Tipp heti statisztika (42. hét)

BC Tipp heti statisztika (42. hét) BC Tipp heti statisztika (42. hét) USDHUF eladás 216,65 áttörésekor Profitcél: 210,15 Javasolt stop loss: 218,25 2013.10.11. 11:56 100 000 263,7 pont 263 700 Ft 649 950 Ft 2 500 000 Ft 1 / 10 DAX index

Részletesebben

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól.

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól. 1 Ask (Legjobb eladó) Hívják offer árnak is. Az adott instrumentumra a legjobb eladási ár. Ezen az árfolyamon nyithatunk long pozíciót. Példaként véve a deviza kereskedést, ezen az áron vehető meg a fix

Részletesebben

A KÁLYHÁTÓL A HOZAMOKIG

A KÁLYHÁTÓL A HOZAMOKIG A KÁLYHÁTÓL A HOZAMOKIG TARTALOM Hogyan kezdjük el? Lépések a devizapiacig Hogyan válasszunk brókercéget? A brókercég választás legfontosabb kritériumai Milyen típusú befektető vagyok én? Önvizsgálattal

Részletesebben

4. lépés: pozíció zárása

4. lépés: pozíció zárása 4. lépés: pozíció zárása Miután megtanultuk miként történhet egy adott pozíció megnyitása, akár vételi (long) akár eladási (short) megbízásról is legyen szó, azt is tudnunk kell, hogyan lehet lezárni őket

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÁTLAGÁRFOLYAMOS DEVIZA OPCIÓKHOZ (ÁZSIAI TÍPUSÚ OPCIÓ)

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÁTLAGÁRFOLYAMOS DEVIZA OPCIÓKHOZ (ÁZSIAI TÍPUSÚ OPCIÓ) TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÁTLAGÁRFOLYAMOS DEVIZA OPCIÓKHOZ (ÁZSIAI TÍPUSÚ OPCIÓ) A termék leírása Az Átlagárfolyamos devizaopció vagy más néven Ázsiai típusú opció keretében az ügyfél egy olyan devizaopciós megállapodást

Részletesebben

41. Hét 2009. Október 07. szerda

41. Hét 2009. Október 07. szerda Napii Ellemzéss 41. Hét 2009. Október 07. szerda Összegzés A keddi kereskedés során a befektetők pozitív híreket kaptak a nemzetközi piacokról, így további jelentős emelkedéseket könyvelhettünk el a nap

Részletesebben

3.Lépés: Pozíciónyitás az XTB MetaTrader platformban (devizapárok, indexek és árupiaci termékek esetén)

3.Lépés: Pozíciónyitás az XTB MetaTrader platformban (devizapárok, indexek és árupiaci termékek esetén) 3.Lépés: Pozíciónyitás az XTB MetaTrader platformban (devizapárok, indexek és árupiaci termékek esetén) A befektetés célja a CFD piacon, a nyitási ár és a zárási ár közötti különbségen profitot realizálni.

Részletesebben

BC Tipp heti statisztika (9. hét)

BC Tipp heti statisztika (9. hét) BC Tipp heti statisztika (9. hét) DAX index vétel 7697,95 áttörésekor Profitcél: 7997,95 Javasolt stop loss: 7603,90 2013.02.22. 12:52 5 db CFD Index 158,94 pont 235 650 Ft 684 730 Ft 2 500 000 Ft 1 /

Részletesebben

Alap letét Az alapletét a szükséges fedezet összege, amellyel a befektetőnek rendelkeznie kell a számláján ahhoz, hogy megnyithasson egy kontraktust.

Alap letét Az alapletét a szükséges fedezet összege, amellyel a befektetőnek rendelkeznie kell a számláján ahhoz, hogy megnyithasson egy kontraktust. 1 450 különböző termék kereskedhető, 21 különböző tőzsdéről érhetők el kontraktusok. Energiahordozók (pl.: olaj, földgáz), nemesfémek (arany, ezüst) devizák, kötvények, mezőgazdasági termények (búza, narancs),

Részletesebben

Kockázatkezelés, finanszírozás avagy a hosszútávú siker útja. Vaszkó Szabolcs - ErsteBroker Befektetési igazgató-helyettes

Kockázatkezelés, finanszírozás avagy a hosszútávú siker útja. Vaszkó Szabolcs - ErsteBroker Befektetési igazgató-helyettes Kockázatkezelés, finanszírozás avagy a hosszútávú siker útja Vaszkó Szabolcs - ErsteBroker Befektetési igazgató-helyettes 1 Attitüd vs befektetendő tőke Attitűd definiálása Mik a céljaim? Befektetendő

Részletesebben

Pénz-és kockázatkezelés

Pénz-és kockázatkezelés Pénz-és kockázatkezelés X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Soós Róbert Egy befektetési stratégia elemei 1. Meg kell határozni a belépési és zárási pozíciókat. 2. Pénz-és kockázatkezelés 3. Pszichológia

Részletesebben

Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén

Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén Elméleti Alapok Végh Richárd Budapesti Értéktızsde Zrt. Budapest, 2009.05.26-28. Mirıl lesz szó? Certifikát fogalma és hozzá kapcsolódó alapfogalmak Certifikátok fajtái

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ A termék leírása: A Devizaárfolyam Digitális-opció (vagy más kifejezéssel Bináris opciós) egy olyan ügylet, amely keretében az opció jogosultja

Részletesebben

Elemzések, fundamentális elemzés

Elemzések, fundamentális elemzés Elemzések, fundamentális elemzés Előadó: Mester Péter elemző peter.mester@quaestor.hu CÉL Bármilyen fundamentális elemzés is akad a kezünkbe, értsük és megértsük TARTALOM A fundamentális elemzés alapjai

Részletesebben

Európai típusú deviza opció az FHB Bankban

Európai típusú deviza opció az FHB Bankban Európai típusú deviza opció az FHB Bankban Európai típusú deviza opció bemutatása Az európai típusú devizaopció (továbbiakban: opció) egy olyan megállapodás, amely során az opció vevője jogot szerez arra,

Részletesebben

Swing Charting Játék az idővel (2.)

Swing Charting Játék az idővel (2.) Swing Charting Játék az idővel (2.) A megelőző cikkben olyan árfolyam ábrázolási és elemzési módszereket ismertettem, ahol az idő nem lineárisan, hanem az árfolyammozgás jelentősége alapján jelent meg.

Részletesebben

Hunter008 Trendvonal Stratégia Kelvin Lee Stratégiája alapján.

Hunter008 Trendvonal Stratégia Kelvin Lee Stratégiája alapján. Trendvonal Stratégia Kelvin Lee Stratégiája alapján. 1 Rajzold be a Big Bosst Nagyfőnököt Illetve horizontálisan a támasz és ellenállási szinteket! Ez havi chartot jelent. Mindenképpen nevezd át a trendvonalat

Részletesebben

(CIB Prémium befektetés)

(CIB Prémium befektetés) CIB Bank Zrt. Részletes terméktájékoztatója a Keretszerződés Opcióhoz kötött Betét elhelyezésére és a kapcsolódó Opciós Devizaügylet megkötésére vonatkozó keretszerződés hatálya alá tartozó ügyletekre

Részletesebben

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Bemutatkozás Burány Gábor 2014-től SZÉCHENYI Kereskedelmi Bank Zrt. Befektetési Szolgáltatások, vezető üzletkötő 2008-2013 Strategon Értékpapír Zrt. üzletkötő, határidős

Részletesebben

Devizapiac a gyakorlatban

Devizapiac a gyakorlatban Devizapiac a gyakorlatban Budapesti Értéktőzsde 2011. október 11. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint a Magyar Kockázati

Részletesebben

BC Tipp heti statisztika (4. hét)

BC Tipp heti statisztika (4. hét) BC Tipp heti statisztika (4. hét) DAX index eladás 7686 áttörésekor Profitcél: 7443 Javasolt stop loss: 7777 2013.01.18. 10:42 5 db CFD Index 31,96 pont 47 140 Ft 680 210 Ft 2 500 000 Ft 1 / 1 XAGUSD vétel

Részletesebben

Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook. BefektetésTITKOK

Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook. BefektetésTITKOK Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook BefektetésTITKOK Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook - Tartalomjegyzék - 1.1. Mindenkinek lesznek veszteséges pozíciói 1.2. Nézzük meg, a gyakorlatban

Részletesebben

Elliott hullám ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV. Kereskedési kézikönyv ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV I WWW.RANDOMCAPITAL.

Elliott hullám ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV. Kereskedési kézikönyv ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV I WWW.RANDOMCAPITAL. Elliott hullám Kereskedési kézikönyv ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV I WWW.RANDOMCAPITAL.HU 1 Elliot Hullámok Az 1930-as években Ralph Nelson Elliott arra a felfedezésre

Részletesebben

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek Pénz és tőkepiac Intézményrendszer és a szolgáltatások Befektetési vállalkozások - Értékpapír bizományos - Értékpapír kereskedő - Értékpapír befektetési társaság Befektetési szolgáltatók Működési engedélyezésük

Részletesebben

Mik is pontosan az ETC-k? Physical ETC Classic ETC Forward ETC Short ETC Leveraged ETC

Mik is pontosan az ETC-k? Physical ETC Classic ETC Forward ETC Short ETC Leveraged ETC 1 Exchange Traded Funds (ETF): tőzsdén kereskedett befektetési alap, amely leginkább a részvényekhez hasonlatos. A legnépszerűbbek az indexkövető és szektor ETF-ek, melyek az irányadó tőzsdeindexek árfolyamát

Részletesebben

Risk és Money Management

Risk és Money Management TheBetBulls.com 1 Risk és Antimartingale rendszerek módszerek modellek technikák Stop kockázatok Kockázatcsökkentés Profitmaximalizálás Stop Loss megbízások TheBetBulls.com 2 A kezdeti feltételek meghatározása

Részletesebben

Pozíció nyitása és megbízás hozzárendelése a Buda-cash Trader V2 Pro online kereskedési rendszerében

Pozíció nyitása és megbízás hozzárendelése a Buda-cash Trader V2 Pro online kereskedési rendszerében Pozíció nyitása és megbízás hozzárendelése a Buda-cash Trader V2 Pro online kereskedési rendszerében Pozíció nyitása és megbízás hozzárendelése a Buda-cash Trader V2 Pro rendszerben Ügyfeleink többféleképpen

Részletesebben

Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál

Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál Egyedi árfolyamos deviza konverzió bemutatása Egyedi árfolyamos devizaügylet esetén az Ügyfél konverziója az aktuális piaci árakhoz igazodik, így a bankok

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM-MEGÁLLAPODÁS (FX OUTRIGHT FORWARD) ÜGYLETEKHEZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM-MEGÁLLAPODÁS (FX OUTRIGHT FORWARD) ÜGYLETEKHEZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM-MEGÁLLAPODÁS (FX OUTRIGHT FORWARD) ÜGYLETEKHEZ A termék leírása A Határidős árfolyam-megállapodás (vagy más néven határidős ügylet, vagy forward ügylet) olyan deviza

Részletesebben

Reálszisztéma Csoport

Reálszisztéma Csoport Reálszisztéma Csoport Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 1053 Budapest, Kossuth L. u. 4 - Városház u. 1. Befektetési Alapkezelő Zrt. Autó Buda Toyota márkakereskedés Autó Buda Lexus márkakereskedés

Részletesebben

15. Hét 2010. április 13. Kedd

15. Hét 2010. április 13. Kedd Napii Ellemzéss 15. Hét 2010. április 13. Kedd Összegzés A hét első kereskedési napja meglehetősen nyögvenyelősre sikeredett. Az európai mutatók stagnáltak, vagy minimális emelkedéssel vették a napot.

Részletesebben

Pozíció nyitása megbízással

Pozíció nyitása megbízással Pozíció nyitása megbízással Pozíció nyitása megbízással: Amennyiben Ön a jelenlegi árfolyamszintnél kedvezőbb, esetleg kedvezőtlenebb árszinten szeretne belépni a piacra a Buda-cash Trader V2 Pro lehetőséget

Részletesebben

Závodni Zsolt zsolt.zavodni@quaestor.hu PTP alkalmazásgazda. WebBróker Online kereskedési rendszer

Závodni Zsolt zsolt.zavodni@quaestor.hu PTP alkalmazásgazda. WebBróker Online kereskedési rendszer Závodni Zsolt zsolt.zavodni@quaestor.hu PTP alkalmazásgazda WebBróker Online kereskedési rendszer Interneten keresztül elérhető szolgáltatások: WebBróker, WebBróker DEMO, Tőzsdeadatok, Árfolyamok, Elemzések,

Részletesebben

45. Hét 2009. November 05. Csütörtök

45. Hét 2009. November 05. Csütörtök Napii Ellemzéss 45. Hét 2009. November 05. Csütörtök Összegzés Az előző napi enyhe pozitív teljesítmény után várakozásainknak megfelelően a főbb indexek emelkedéssel kezdték a kereskedést, több ázsiai

Részletesebben

Technikai elemzés alapfokon

Technikai elemzés alapfokon Technikai elemzés alapfokon 2016. Május 3. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

A deviza bináris opció bemutatása

A deviza bináris opció bemutatása A deviza bináris opció bemutatása Fx bináris opció: az fx bináris opció a legújabb termékcsoport, amit a Buda-cash Trader rendszerben ajánlunk ügyfeleink számára. Folyamatosan frissülő árakon a hat legtöbbet

Részletesebben

Technikai indikátorok

Technikai indikátorok Technikai indikátorok Trendindikátorok Momentum indikátorok Forgalom alapú indikátorok Volatilitást mérő indikátorok Az Ichimoku indikátor TheBetBulls.com 1 Divergenciák Az a jelenség, amikor az ármozgás

Részletesebben

A ország B ország A ország B ország A ország B ország Külföldi fizetőeszköz hazai fizetőeszközben kifejezett ára. Mi befolyásolja a külföldi fizetőeszköz hazai fizetőeszközben kifejezett árát? Mit befolyásol

Részletesebben

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19%

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19% 1. Mekkora az euró féléves paritásos határidős árfolyama, ha az azonnali árfolyam 240 HUF/EUR, a kockázatmentes forint kamatláb minden lejáratra évi 8%, a kockázatmentes euró márka kamatláb minden lejáratra

Részletesebben

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét Kiemelt Befektetői Információk Ez a dokumentum ellátja Önt a Trend Kombinált befektetési termékre vonatkozó kiemelt befektetői információkkal, melyek segítségével Ön jobban megértheti az ebbe a termékbe

Részletesebben

Indexált betét az FHB Bankban

Indexált betét az FHB Bankban Indexált betét az FHB Bankban Indexált betét bemutatása Olyan strukturált befektetési lehetőség, amely keretében az Ügyfélnek lehetősége van a normál betéti kamatoknál magasabb kamatot elérni. A prémium

Részletesebben

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét Kiemelt Befektetői Információk Ez a dokumentum ellátja Önt a Trend Kombinált befektetési termékre vonatkozó kiemelt befektetői információkkal, melyek segítségével Ön jobban megértheti az ebbe a termékbe

Részletesebben

Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget.

Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget. KEDVES ÜGYFELEINK, A 2012-es év portfolió jelentése. Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget. Ez így volt az utóbbi években mindig. Mindenki érezte a negatív gazdasági hatásokat, de

Részletesebben

Árfolyam

Árfolyam Access Global Aggressive Nyíltvégű Befektetési Alap 2012 Június Könyvvizsgáló: ABN Könyvvizsgáló Kft.. Kibocsátás időpontja: 2001.02.06 Nyilvántartásba vételi szám: 1111-110 ISIN kód: HU0000701933 Az Alapkezelő

Részletesebben

44. Hét 2009. Október 29. Csütörtök

44. Hét 2009. Október 29. Csütörtök Napii Ellemzéss 44. Hét 2009. Október 29. Csütörtök Összegzés Szinte nem tudunk olyan ismertebb instrumentumot felmutatni amely a tegnapi napon pozitív teljesítményt nyújtott volna. Az amerikai tőzsdeindexek

Részletesebben

Access BWM Hedge Fund Követő Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap PORTFOLIÓ JELENTÉS Február

Access BWM Hedge Fund Követő Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap PORTFOLIÓ JELENTÉS Február Access BWM Hedge Fund Követő Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap Könyvvizsgáló: HKH Consulting Kft. Kibocsátás időpontja: 2008.05.19 Nyilvántartásba vételi szám: 1111-278 ISIN kód: HU0000706437 Az

Részletesebben

6. Hét 2010. Február 10. Szerda

6. Hét 2010. Február 10. Szerda Napii Ellemzéss 6. Hét 2010. Február 10. Szerda Összegzés Leginkább a Görögország megmentése körül forgó hírek befolyásolták a tegnapi pozitív hangulat kialakulását. Úgy néz ki, hogy az eurozóna tagjai

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAM-SÁVHOZ KÖTÖTT HOZAMFELHALMOZÓ (RANGE ACCRUAL) STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAM-SÁVHOZ KÖTÖTT HOZAMFELHALMOZÓ (RANGE ACCRUAL) STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAM-SÁVHOZ KÖTÖTT HOZAMFELHALMOZÓ (RANGE ACCRUAL) STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A Hozamfelhalmozó (Range Accrual - RAC) strukturált befektetések esetében a hozam

Részletesebben

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét Kiemelt Befektetői Információk Ez a dokumentum ellátja Önt a Trend Kombinált befektetési termékre vonatkozó kiemelt befektetői információkkal, melyek segítségével Ön jobban megértheti az ebbe a termékbe

Részletesebben

Hogyan válassz brókert? 4 alapvető szempont a megfelelő brókercég kiválasztásához

Hogyan válassz brókert? 4 alapvető szempont a megfelelő brókercég kiválasztásához Hogyan válassz brókert? 4 alapvető szempont a megfelelő brókercég kiválasztásához 1. szempont: a szabályozás kérdése EU-s szabályozás / MNB nyilvántartás / MiFID / kompenzációs alap / letétkezelő bank

Részletesebben

A japán gyertyák használata

A japán gyertyák használata A japán gyertyák használata www.elemzeskozpont.hu Mire használható ez az ebook? Az ebook-ban ismertetésre kerülő anyag szükséges az elemzeskozpont.hu weboldalon megjelenő technikai elemzések értelmezéséhez.

Részletesebben

Tőzsdei alapismeretek

Tőzsdei alapismeretek Tőzsdei alapismeretek Nagy Bertalan, Private Banking igazgató 2015. Október 20. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 25 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint

Részletesebben

(tudás és tapasztalat) Kérdőív. Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon?

(tudás és tapasztalat) Kérdőív. Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon? Név: Cím: Ügyfélszám: Megfelelési teszt (tudás és tapasztalat) Kérdőív Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon? 1) Egyáltalán nem érdekel. Ritkán

Részletesebben

47. Hét 2009. November 18. Szerda

47. Hét 2009. November 18. Szerda 1 Napii Ellemzéss 47. Hét 2009. November 18. Szerda Összegzés A tegnapi zárás előtti kérdőjelek jelek miatt pesszimista hangulat uralkodott a távol keleti tőzsdéken, amely a japán jen erősödése és a kétséges

Részletesebben

32. Hét 2009. augusztus. 04. Kedd

32. Hét 2009. augusztus. 04. Kedd Napii Ellemzéss 32. Hét 2009. augusztus. 04. Kedd Összegzés Felesleges is vezetı makrogazdasági hírt keresni, hiszen a lényeg, hogy az amerikai piacok minden hírt pozitívan értékelve jutottak több havi

Részletesebben

Fedezeti ügyletek, avagy a vállalatok lottójátéka. Zsombori Zsolt fiókvezető (MKB Bank) 2012

Fedezeti ügyletek, avagy a vállalatok lottójátéka. Zsombori Zsolt fiókvezető (MKB Bank) 2012 Fedezeti ügyletek, avagy a vállalatok lottójátéka Zsombori Zsolt fiókvezető (MKB Bank) 2012 Az MKB Bank bemutatása* 1950, 1996 Fő tulajdonosa: Bayerische Landesbank (~90%) Mérlegfőösszege: ~3000 Mrd, jegyzett

Részletesebben

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét Kiemelt Befektetői Információk Ez a dokumentum ellátja Önt a Trend Kombinált befektetési termékre vonatkozó kiemelt befektetői információkkal, melyek segítségével Ön jobban megértheti az ebbe a termékbe

Részletesebben

A határidős kereskedés alapjai

A határidős kereskedés alapjai A határidős kereskedés alapjai Molnár Melina Budapest, 2014.11.25. A határidős ügyletekről általánosságban Határidős termékek a Budapesti Értéktőzsdén A letéti díj A határidős ár meghatározása 2 Az árak

Részletesebben

Az első lépések és a kereskedés alapjai. Varjú Péter - ErsteBroker Befektetési igazgató-helyettes

Az első lépések és a kereskedés alapjai. Varjú Péter - ErsteBroker Befektetési igazgató-helyettes Az első lépések és a kereskedés alapjai Varjú Péter - ErsteBroker Befektetési igazgató-helyettes 1 Az első lépésektől Előkészületek Kereskedés Kereskedési napló Terv készítése Belépési stratégia Adminisztráció

Részletesebben

29. Hét 2010. július 21. Szerda

29. Hét 2010. július 21. Szerda Napii Ellemzéss 29. Hét 2010. július 21. Szerda Összegzés A pénteki esés után hétfőn még nem sok pozitívumot mutattak az amerikai piacok, azonban a tegnapi kereskedés elején már észre lehetett venni, hogy

Részletesebben

Pszichológia, Önismeret, Önkontroll

Pszichológia, Önismeret, Önkontroll Pszichológia, Önismeret, Önkontroll Kass Zoltán zoltan.kass@xtb.hu 70/341-2180 X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Bank kontra Online Trading Mi kell a 100% éves profithoz Egy befektetési stratégia

Részletesebben

5. Hét 2010. Február 5 Péntek

5. Hét 2010. Február 5 Péntek Napii Ellemzéss 5. Hét 2010. Február 5 Péntek SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. Összegzés A tőzsdei árfolyamokat hosszú hónapok óta a gazdasági növekedés, a recesszióból történő kilábalás iránti bizalom mozgatja.

Részletesebben

Tőzsdei alapismeretek

Tőzsdei alapismeretek Tőzsdei alapismeretek Nagy Bertalan, Private Banking igazgató 2013. Október 15. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint

Részletesebben

Gazdasági Információs Rendszerek

Gazdasági Információs Rendszerek Gazdasági Információs Rendszerek 7. előadás Bánhelyi Balázs Alkalmazott Informatika Tanszék, Szegedi Tudományegyetem 2009 Opció fogalma Az opció jövőbeni döntési lehetőséget jelent valami megtételére,

Részletesebben

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés A takarékosságot eszköznek tekintsd arra, hogy mindig független légy az emberektől, ami tisztességed megóvásának nélkülözhetetlenebb feltétele, mintsem hinnéd.

Részletesebben

IPO/részvénybefektetés - magánemberként. Móró Tamás vezető stratéga

IPO/részvénybefektetés - magánemberként. Móró Tamás vezető stratéga IPO/részvénybefektetés - magánemberként Móró Tamás vezető stratéga Az előadás vázlata 1. a Concorde Csoport 2. befektetési politika 3. fundamentális vagy technikai alapon? 4. mit érdemes figyelni egy papír

Részletesebben

[Ide írhatja a szöveget] QUAESTOR kereskedési stratégiák tájékoztatás az eredményekről. 2011. június

[Ide írhatja a szöveget] QUAESTOR kereskedési stratégiák tájékoztatás az eredményekről. 2011. június [Ide írhatja a szöveget] QUAESTOR kereskedési stratégiák tájékoztatás az eredményekről 2011. június Kereskedési stratégiák Tájékoztatjuk a kedves eqtrader Felhasználókat, és kedves Ügyfeleinket, hogy i

Részletesebben

6. lépés: Fundamentális elemzés

6. lépés: Fundamentális elemzés 6. lépés: Fundamentális elemzés Egész mostanáig a technikai részre összpontosítottunk a befektetési döntéseknél. Mindazonáltal csak ez a tudás nem elegendő ahhoz, hogy precíz üzleti döntéseket hozzunk.

Részletesebben

25. Hét 2010. július 22. Kedd

25. Hét 2010. július 22. Kedd Napii Ellemzéss 25. Hét 2010. július 22. Kedd Összegzés Az európai részvények többsége immáron kilencedik napja emelkedik és hétfőn 7 hetes csúcsra ért fel. A fő optimizmust a kínai központi bank bejelentése

Részletesebben

Bevezető a profit kb. 300% nem szabad ilyet csinálni piac-semleges opciós prémiumokból Call és Put opciókat shortoltunk hónapról hónapra

Bevezető a profit kb. 300% nem szabad ilyet csinálni piac-semleges opciós prémiumokból Call és Put opciókat shortoltunk hónapról hónapra 1 Bevezető A történet 212 márciusában kezdődik és 213 áprilisáig tart, a profit kb. 3%. A cím pedig egyértelművé teszi: nem szabad ilyet csinálni. És, hogy miért a tiltás, az alábbiakban kiderül. Kezdetben

Részletesebben

Hasznos tippek betétlekötéshez

Hasznos tippek betétlekötéshez Hasznos tippek betétlekötéshez Frissítve: 2016.01.01. Szerző: BankRáció csapat Mi az a lekötött betét? Bankba tett pénz, amely gyakorlatilag a banknak nyújtott hitel. Azért cserébe, hogy a banknál hagyjuk

Részletesebben