Tárgyszavak: márkaimázs; mobiltelefon; szórakoztatóelektronika; versenystratégia; Samsung; Dél-Korea; Kína.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tárgyszavak: márkaimázs; mobiltelefon; szórakoztatóelektronika; versenystratégia; Samsung; Dél-Korea; Kína."

Átírás

1 A GLOBALIZÁCIÓ KIHÍVÁSAI Új kihívások előtt a Nokia Kínában, a Samsung Koreában Kik lesznek a digitális korszak győztesei? A verseny erősödik, a küzdelem még messze nem ért véget. A Samsung pl. az újraéledő Sony miatt aggódik. A többi japán versenytárs között ott van a Sharp és a Matsushita Electric, Dél-Koreában az LG, de az Intel és a Canon sem akarja átengedni piaci hadállásait. A forgalom visszaesése és a nyereség csökkenése miatt a Nokia a távol-keleti piacon stratégiaváltásra kényszerül. Meglevő versenytársaival folyamatosan számol a Samsung. De hogyan készüljön fel arra, ha majd egy ismeretlen kínai elektronikai vállalat próbál meg a nyomába lépni és az ő korábbi stratégiáját követve felemelkedni? Tárgyszavak: márkaimázs; mobiltelefon; szórakoztatóelektronika; versenystratégia; Samsung; Dél-Korea; Kína. A Samsung egyre erősebbé válik 2004-ben a Samsung Electronics számos új szórakoztatóelektronikai termékkel jelentkezett. Ezek egyike egy mobiltelefon, amely hangfelismerő rendszere segítségével a beszédet szöveges üzenetté alakítja át. Ez a megoldás igen vonzó azok számára, akik nem kedvelik a kisméretű billentyűzetet. Egy másik modell automatikusan beolvassa (beszkenneli) és rögzíti a névjegykártyák adatait a felhasználó címjegyzékében. A Samsung Dél-Korea egyik legjövedelmezőbb és legismertebb vállalata. Eredményeit tekintve nem sokkal áll előtte a szórakoztatóelektronikai piacon világelső Sony és a második legnagyobb mobiltelefon-gyártó, a Motorola. A Samsung exportbevételeit csökkenti a koreai valuta (won) erősödése a dollárral szemben. A digitális kamerák, a mobiltelefonok, a síkképernyős tv-k egyre olcsóbbak, emiatt a vállalat az árrés csökkentésére

2 kényszerül. A legjövedelmezőbb üzletág, a memóriakártya-gyártás a kereslet csökkenése miatt kerülhet válságba. A Samsung korábban már átélt hasonlót ben, a valutaválság idején jelentős adósságokat halmozott fel és közel állt a csődhöz. Mára a cég oly mértékben átalakult, hogy nemcsak túlélésre képes, hanem győztes is lehet. Új üzleti stratégiát alakított ki: nem folytat árversenyt az olcsó kínai tömegtermelőkkel, csúcstechnológiát képviselő, formatervezett termékeit felárral értékesíti. A stratégia bevált, a csipgyártásból származó haszon megduplázta a Samsung Electronics profitját, amely 2004-ben csaknem elérte a 10 Mrd USD-t. Beruházás és fejlesztés A Samsung erőteljesen növeli beruházásait. 5 Mrd USD költséggel szupermodern üzemet épít LCD monitorok gyártására, 2010-ig 24 Mrd USD-t fordít új csipgyártó berendezések üzembe állítására. A K+F költségek 2003-ban elérték a 2,3 Mrd USD-t, a teljes árbevétel 8%-át. A Samsung 15 kutatási központjában több mint 20 ezren dolgoznak. Jelentős összegeket fordítanak márkaépítésre. A 90-es években a vállalatot az olcsó tv-k és mikrohullámú sütők tették ismertté. A kiváló minőség ellenére áruikat a kereskedők az üzletek eldugott polcain helyezték el vagy diszkontáruházakban halmozták fel. A Samsung az erősebb vásárlóerejű rétegeket kívánta meghódítani, ami akkoriban meglehetősen szokatlan volt egy távol-keleti cég részéről. A stratégiaváltás alapvető változásokat igényelt: leépítést, profiltisztítást, költségcsökkentést. Globális marketingstratégiát alakítottak ki, egyesítették a széttagolt eladási csatornákat, merész reklámkampányokat indítottak, amelynek futurisztikus eszközei megjelentek pl. a Mátrix újratöltve című kultuszfilmben is ben már a Samsung volt az athéni Olimpiai Játékok egyik fő szponzora, ami jelentősen növelte a márkanév értékét. A cég éves marketing-költségvetése a kétszeresére nőtt, és elérte a 3 Mrd USD-t. A korszerű fogyasztói marketing jelenleg arra ösztönzi a vállalatot, hogy a globális hirdetési vállalatcsoportok egyikéhez forduljon, ahelyett, hogy egy sor reklámügynökséggel lépne kapcsolatba. A Samsung a WPP brit ügynökségnek szán központi szerepet, amelynek el kell érnie, hogy a vásárlóknak a Samsung márkanév még azelőtt eszükbe jusson, mielőtt egy konkrét terméket meg akarnának venni.

3 Az átalakulást meggyorsította a technológiai fejlődés. Az analóg eszközöket digitális, integrált, multifunkciós eszközök váltották fel. A mobiltelefonokba MP3 lejátszók építhetők, optikával és memóriakártyával bővítve digitális fényképezőgépként és videofelvevőként használhatók. A mobiltelefonhoz mint központi egységhez kapcsolódnak a perifériák. Dél- Koreában 100 lakosra 75 mobiltelefon jut. Sokan használják vagy videoüzenet-küldésre. A tulajdonosok egyötöde félévente új készüléket (handset) vásárol. Ez az integrált eszköz hamarosan alkalmassá válik tvprogramok vételére is. Dél-Korea régóta az élen jár a mobiltelefonalkalmazásokban: a Samsung számára az egész ország egy kísérleti laboratórium az új digitális technológiák használatának tesztelésére. Azok a csodálatos mobilok A Samsung új imázsának kialakítását kétségtelenül a mobiltelefon segítette a legjobban. A mobil és jelenleg a handset segíti más termékek eladását is. Nagyjából egy évtizedre volt szükség, hogy a dél-koreaiak jó vállalatnak tartsák a Samsungot. A cég most egy olyan handset gyártását kezdte meg, amelyet a jobban működik Koreában jelszóval dobott piacra. A készülék érzékenyebb a korábbiaknál, alagsori éttermekben is képes hívásokat fogadni és továbbítani, és külön billentyűzettel rendelkezik a koreai abc-nek megfelelően. Komoly harcot kellett vívnia azért, hogy a külföldi szolgáltatók kiválónak ismerjék el a gyár termékeit. A Samsung 2004-ben elsőként bocsátotta ki azt a handset-et, mely a CDMA és a GSM rendszerekkel is kompatibilis harmadik negyedévében a vállalat 23 millió készüléket adott el, amivel megelőzte a Motorolát és 13,8%-os piaci részarányával a Nokia után a második helyre lépett elő. Vajon meddig tart még ez a szárnyalás? Bár a legjövedelmezőbb termékek közül több piaci nyomás alá került, a termékek fejlesztés alatt álló következő generációja dönti majd el, hogy a cég képes lesz-e fenntartani a jelenlegi növekedési ütemet. Rövid távon mindenképpen némi visszaesésre lehet számítani, éppen azért, mert a 2004-es év kiemelkedően jó volt. Az elektronikus alkatrészpiac elemzői szerint a Samsung a memóriacsipek előállításában lehet piacvezető, amelyek a digitális kamerákban és a mobiltelefonokban használhatók fel. A 2005-ös év valóban kihívást jelent számára, a memoriacsipek piacának növekedési üteme ugyanis várhatóan 5% alá csökken.

4 LCD-gyártás kooperációban A síkképernyős tv-k és monitorok árai az erősödő verseny és a bővülő kapacitások hatására csökkennek. A 32 hüvelykes LCD-tv 2003-ban még 3800, egy évvel később már csak 2400 USD-be került. Bár az alacsonyabb árak élénkítik a piacot, a termelőkre ezzel újabb nyomás nehezedik, a profittömeg megtartása érdekében csökkenteniük kell az előállítás költségét. Az LCD-monitorokat ugyanazokban a hatalmas, ultratisztaságú üzemekben gyártják, mint korábban a mikroprocesszorokat. A szükséges beruházások kockázatát a gyártók közös vállalatok létrehozásával igyekeznek megosztani. Ezt tette pl. a Philips és az LG, a Samsung legnagyobb hazai versenytársa nyarán a Samsung és a Sony is úgy döntött, hogy egyesíti erőit és közösen hoz létre Dél- Koreában egy hetedik generációs LCD-gyártó üzemet. Különösnek tűnhet, hogy a Samsung a fő versenytársának tartott céggel kötött megállapodást. Valójában azonban a szórakoztatóelektronikai iparban a versenytársak rendszeresen vásárolnak egymástól alkatrészeket, részegységeket, sőt késztermékeket is. A Sony, a Dell és a Nokia pl. nagy tételben szerez be a Samsungtól memóriacsipeket. A Samsung ugyanakkor arra törekszik, hogy az alkatrészek többségét saját maga állítsa elő, vagy attól a vállalatcsoporttól szerezze be, amelyhez ő is tartozik. A Samsung Electronics egy családi ellenőrzés alatt álló, óriási konglomerátum (chaebol) 1 tagja. Az ilyen típusú családi szerveződések a II. világháborút követően, az 50-es években épültek ki. A Samsung vállalatcsoport tagjait, amelyek a guruló szállodák gyártásától kezdve a biztosításig sok mindennel foglalkoznak, a kölcsönös részvénytulajdonlás komplex hálózata tartja egyben. A dél-koreai gyártók többsége külföldi szállítóktól vásárol alkatrészeket és szolgáltatásokat, mert így nagyobb méretgazdaságossági megtakarításokra számíthat, és jobban válogathat a sokféle kiváló minőségű és ugyanakkor alacsony árú termék között. A Samsung mégsem kíván változtatni beszerzési politikáján. A vertikális integráció hasznosságával érvel, ugyanis a digitális konvergencia elmossa a termékkategóriák közötti határokat. A Samsung üzleti egységei önálló profitcentrumként működnek, és más szállítókkal versenyeznek a megrendelésekért. 1 Chaebol: egy anyavállalat köré, klaszterbe szerveződött vállalatcsoport, konglomerátum. A vállalatok, amelyeket rendszerint egy család irányít, tulajdoni hányaddal rendelkeznek a klaszter más vállalataiban is. A chaebol elnevezést Koreában használják, japán megfelelője a keireitsu. (A szerk.).

5 A chaebol üzleti vállalkozásairól a tulajdonosok döntenek. Az esetleges veszteségeket a sikeres üzletágak profitjából fedezik. A kockázatos befektetések nézeteltéréseket okozhatnak a befektetők között. A Samsung egy ázsiai vállalattól szokatlanul részvény-visszavásárlással és magas osztalékkal juttatja forrásokhoz a befektetőit. A Samsung részvények árfolyama folyamatosan nő. A részvények 60%-a külföldi tulajdonban van. A vállalati részvények összértéke 2004-ben meghaladta a 62 Mrd USD-t, magasabb volt, mint a Sonyé. A chaebol a tőzsdén A cég még értékesebb lehetne, ha nem alkalmazná a koreai árengedmény, az olcsó árak stratégiáját. A menedzsment szerint az árak a megfelelő szintre emelkednek majd, ha a cég részvényei megjelennek a New York-i tőzsdén. Az anyavállalat ehhez teljesítette a követelményeket, de a leányvállalatokkal még van némi teendő. Változatlan viszont a cég elkötelezettsége a saját hardver gyártása iránt. A Samsung emellett szorosan együttműködik a tartalomszolgáltatókkal is. Ígéretes együttműködés A legújabb mobiltelefonok a fekete lakk fényében és ezüst színben pompáznak, vevőantennával vannak felszerelve, ami a Távol-Keleten nagyon népszerű, pont úgy néznek ki, mint a koreai gyártó, a Samsung régi összecsukható modelljei. Nem is a dizájn vagy a kezelés ígér rendkívülit, hanem a két híres márkanév együtt a készülék tetején: Nokia és China Mobile. Ez az igazi újdonság: először vesznek részt a finnek olyan mobil gyártásában, amely formája, színe, kiszerelése és menüvezérlése egy másik mobilgyártó példáját követi. Az új 6102-es modellel a középrétegeket szeretné meghódítani. A távol-keleti offenzívával a Nokia radikálisan irányt vált: a büszke finnek megrendelésre gyártó beszállítóvá váltak. Ez egy olyan lépés, ami nemrég még elképzelhetetlen lett volna. Végül is egy évtizeden át szinte egyedül ők döntötték el, hogyan kell kinéznie és működnie egy mobilkészüléknek. De ennek az időnek már vége. A Nokia még mindig világpiaci első (1. ábra). Fölénye meggyőző, de az utóbbi két évben a márka veszített fényéből, a forgalom, a nyereség és a piaci részesedés csökkent. A menedzsment komoly kihívás előtt áll. A 90-es évek elején egy veszteséges vállalatcsoportot vett át, amely mindent gyártott, egészségügyi papírt, gumicsizmát és mobiltelefont is.

6 Ez utóbbival sikerült a névtelen finn üzemekből egy sikeres világmárkát útjára indítani. % 2003 (eladott mennyiség 520 M db) 2004 (eladott mennyiség 674 M db) Nokia Motorola Samsung Siemens LG Electronics Sony Ericsson 1. ábra Molilgyártók piaci részesedése (eladott darabszám szerint, világméretekben) Új kihívások Az erősödő távol-keleti konkurencia most új kihívást jelent: a márkaimázs vesztett erejéből, az együttműködés a többi gyártóval akadozik és a technológiában sem a Nokia a legelső már. A régi rangsor a mobilpiacon felborult: a Samsung a fiataloknál legalább annyira népszerű, ugyanazt az életérzést nyújtja, mint a Nokia. Az egykori piacvezető Motorola praktikus összecsukható készülékeivel hódít. Az LG Electronics az olcsó UMTS modellekkel tör a piacra. A vesztesnek kikiáltott Sony Ericsson is talpra állt, igényes, formatervezett készülékeivel nagy sikert arat. A támadás a kultikus Nokia márka ellen csak most kezdődik. A japán elektronikai óriások, a Sharp, a NEC, a Panasonic és a Toshiba elmélyítik kapcsolataikat a vezető mobilszolgáltatókkal (Vodafone, T- Mobile). Ezek a cégek a középső és a felső szegmenseket fedik le, a kí-

7 nai gyártók, pl. a Ningbo Bird és a Haier az olcsó árkategóriájú készülékekkel törnek a piacra. Az erősödő verseny miatt a Nokia árcsökkentésre kényszerült, amely több modellnél elérte a 25%-ot. A klasszikus típusok értékesítése az elmúlt évben 36%-kal csökkent és 4 Mrd USD alatt maradt. Az ázsiai mobilszolgáltatók nem hajlandók többé prémiumfelárat fizetni a Nokia termékekért. Inkább a konkurencia olcsóbb készülékeit ajánlják. A német piacon a Nokia részesedése három év alatt 51%-ról 36%-ra csökkent. Egyetlen mobiltelefon-kereskedő sem mondhat le a piacvezető termékekről. De nem mindegyiknél a Nokia vezet. A Vodafone az UMTSüzlet beindulásakor inkább egy Samsung modellt választott. Jelenleg az általa kínált hét UMTS modell közül csak az egyik a Nokiáé. A hálózatüzemeltetők hatása a beszerzésekre egyre nagyobb. Az exkluzív modellekkel a versenyben meg akarják magukat különböztetni, és költségeket akarnak megtakarítani. A T-Mobile a termékválasztékát szűkíti az európai piacon, a modellek számát 70-ről 30-ra kívánja csökkenteni. Előretörnek a Motorola és az LG Electronics méretre szabott és olcsó modelljei. Stratégiaváltás szükséges A Nokiának igyekeznie kell: a mobilszolgáltatókra eddig csak fél szívvel hallgatott, mert bízott a márka erejében. A Motorola és a Samsung azonban szorosabban együttműködik nagykereskedelmi megrendelőivel, ezért a Nokia, a piacvezető sem tehet másképp, és ha kell, megrendelésre kell szállítania. A látványos kapcsolat a China Mobile-lal még csak a kezdet. A hálózatüzemeltetőknek juttatott koncesszió önmagában nem elegendő a konszern növekedéséhez. Új piacvezető termékek és üzleti kezdeményezések szükségesek. Ki kell építeni a szolgáltatási üzletágat a tervezéstől a hálózatüzemeltetésig. A Nokia árbevételei 25%-át ma már ilyen szolgáltatásokkal éri el. A mobilüzletág az árbevétel 62%-át eredményezi. A végkészülékek három csoportba sorolhatók: hagyományos és multimédia készülékek, illetve vállalati alkalmazások. A hagyományos készülékeknél igen erős az árnyomás. Versenyelőny a részegységgyártás kihelyezéséből és a termelékenység növeléséből származhat. Még élesebb a küzdelem a multimédiás alkalmazásoknál: a mobiltelefont zenelejátszóval, több megapixeles kamerával és videofunkciókkal látják el. Az ágazat forgalma

8 az elmúlt üzleti évben elérte a 46%-ot, viszont a magas fejlesztési költségek elvitték a nyereség jelentős részét. Hiányzik a kínálatból egy valódi csúcstermék. Az N-Gage mobil játékkonzolból, amit a Nintendo és a Playstation versenytársának szántak, a 2003 októberi megjelenés óta mindössze 1,4 millió darabot adtak el, ami csak egy réspiachoz elég. Lemaradt a Nokia a konkurencia mögött a videotelefonálásra alkalmas kétkamerás mobillal is. Többet ígér a vállalati megoldás, amely a saját fejlesztésű Symbian üzemi rendszerre épül, és üzleti alkalmazásokat kínál szabadfoglalkozásúak, menedzserek és értékesítési szakemberek részére. A fejlesztés, amelyben a Nokia több mint 2000 programozója vett részt, komoly kihívás a Microsoft a számára, amely Windows operációs rendszerével a PC-piacon megszerzett monopóliumát szeretné kiterjeszteni a mobilpiacra is, de úgy tűnik, eddig nem sok sikerrel. A számítógépfunkciókkal rendelkező végkészülékeknél a Nokia piaci részesedése eléri a 45%-ot. A küzdelem azonban még nem dőlt el, a piac még kezdeti állapotban van, jelenleg az felhasználók alig 5%-a használja levelezéshez a mobiltelefonját. Mit hoz a jövő? A Nokia jövőjét illetően nagy a bizonytalanság: csökken a nyereség a nagy tömegű értékesítésben, erősödik a konkurencia a multimédiás készülékeknél, és élesedik a küzdelem a piacvezető szerepért az adatfeldolgozásra alkalmas mobiltelefonok területén. A Nokia a kínai piacon több mint húsz éve van jelen. Öt kutatási központot, négy gyártó üzemet és kilenc közös vállalatot működtet. Kína az USA után Finnország második legnagyobb kereskedelmi partnere, amely három éven belül akár az első számúvá válhat. Az éves külkereskedelmi forgalom már ma is meghaladja a 3,6 Mrd USD-t. Kína a leggyorsabban fejlődő mobilpiac a világon. Az ügyfelek száma jelenleg 340 millió, és ez a szám öt éven belül várhatóan megduplázódik. A Nokia részesedése ezen a piacon 19%, amellyel ma még vezet a Motorola és a Samsung előtt. Jelenleg 800 különféle modell kapható a kínai piacon, amelyből 20 a Nokia terméke. A Nokia állja a versenyt a Bird, a TCL és az Amoi termékeivel. Költséges hirdetési kampányokat indít a mobilüzletekben, az áruházláncokban országos szinten 5000 képviselőjét mozgósítja. A piacvezető China Mobile-lal kötött exkluzív szerződés a garancia a fejlődésre a következő néhány évben. A finnek a küzdelmet sohasem adják fel. Ez az ő nemzeti

9 erényük, a sisu, egy hagyomány, amelyhez a Nokia menedzsmentje tartja magát. Irodalom: Összeállította: Dévai Péter és Hornyák Katalin [1] Preissner, A.: Der China-Deal = Managermagazin, 35. k. 4. sz p [2] As good as it gets? = The Economist, 374. k sz jan. p Röviden Az ipod piaci sikerének hatására az Apple stratégiát vált Az Apple legújabb termékeit január elején, a San Francisco-i MacWorld konferencián mutatta be. A cég az ipod, hordozható zenelejátszó üzleti sikerén felbátorodva új vállalati stratégiát jelentett be. Vissza kíván térni a fogyasztói tömegpiacra, amelyet hosszú ideig átengedett versenytársainak. Az Apple-t az online zene piacvezetőjévé tette a zeneboltok és a zenegépek számára készült itunes, amely csak ipod-dal működik. Az elmúlt évben az ipod részesedése egyharmadról kétharmadra nőtt az olcsó árkategóriájú, mutatós lejátszók értékesítésében. Most a piac maradék egyharmadát is szeretné meghódítani. Piacra dobta az ipod Shuffle flash playert, amelyből a 120 dalt tároló változat 99 USD-be, a 240 dalt lejátszani képes verzió pedig 149 USD-be kerül. Tovább növelheti a forgalmat a Motorolával kötött üzlet, amely szerint a mobilgyártó cég ipod rendszerű zenelejátszót épít be több handset típusba. A mennyiséget tekintve az ipod-ból többet adnak el jelenleg, mint az Apple számítógépekből, de a cég árbevételének nagyobb része még mindig a komputerekből származik. Most az ipod holdudvarát felhasználva talán sikerül a Windows használók egy részét átcsábítani. Az Apple egyik új terméke a Mac mini, egy kisméretű számítógép. Az elnevezés szándékosan emlékeztet az ipod mini-re. A felhasználók tetszőleges típusú perifériát csatlakoztathatnak hozzá. A kisebb modell 500, a nagyobb kapacitású 600 USD-be kerül. A Mac mini a cég első igazán olcsó számítógépe, vonzó lehet a korábbi Windows felhasználók számára is. A perifériák elhagyása és ezáltal az alacsonyabb ár a technológiai és az üzleti kockázatok csökkentésének igen leleményes módja.

10 Az Apple piacvezető szerepre tör a lakások digitalizálásában és szórakoztató elektronikában egyaránt. Ezért nyitott szerte a világon 101 új kiskereskedelmi szaküzletet. Ezek helyét a piaci rések gondos elemzését követően választották ki. Az Apple üzleti sikereit tovább növelhetik kiegészítő termékei, az ipod perifériák. Számos autógyár, köztük a BMW ipod vezérlőt épít be járművei kormányszerkezetébe. (The Economist, 374. k sz jan. p )

MOBIL PLATFORMHÁBORÚ. Török Gábor

MOBIL PLATFORMHÁBORÚ. Török Gábor MOBIL PLATFORMHÁBORÚ Török Gábor Szabad Szoftver Konferencia, 2010 Tartalom Bevezetés A mobilpiacról Mobil platformok Fejlesztői szemszögből A nyíltság szintjei Történelmi áttekintés Mérföldkövek: mobil

Részletesebben

Pocket Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, PDF viewer)

Pocket Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, PDF viewer) BlackBerry 8310 Blackberry 9000 (Bold) HTC Diamond LG KF310 LG KF750 (Secret) Súlya: 111g Email, Naptár, Kapcsolatok, Feladatok és Jegyzetek vezeték nélküli szinkronizációja Internet és -elérés, Multimédia,

Részletesebben

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A MARKETING ESZKÖZEI Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A marketing fontos feladata a vevők és a vállalatok közötti, valamint a vállalati hálózaton belüli információk kezelése. Az

Részletesebben

Német részvény ajánló

Német részvény ajánló Német részvény ajánló Mario Draghi január végi bejelentésével biztossá vált, hogy nagy mennyiségű tőke (60 milliárd /hó) érkezik az európai piacokra legalább 2016 szeptemberéig. Ennek jótékony hatásai

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlődése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlődése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

Internet piaci trendek első félév

Internet piaci trendek első félév Internet piaci trendek 2011. első félév. gemiusranking adatokon alapuló jelentés 2011. augusztus http://rankingcee.com/ Bevezetés Az adatok forrása a Gemius webanalitikai eszköze: a gemiusranking, mely

Részletesebben

Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten

Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten A projekt kidolgozásakor, a részletes követelményekben meghatározott szintenkénti elvárásoknak kell tükröződniük. A projekt témák után

Részletesebben

GOLD NEWS. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése 2011.05.02.

GOLD NEWS. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése 2011.05.02. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) közzétette a negyedévente megjelelő, "Gold Investment Digest" névre hallgató legfrissebb elemzését.

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlıdése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlıdése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

A csoki útja SZKA_210_31

A csoki útja SZKA_210_31 A csoki útja SZKA_210_31 TANULÓI A CSOKI ÚTJA 10. ÉVFOLYAM 369 31/1 TUDOD-E HONNAN ÉRKEZIK A KAKAÓ? Járj körbe az osztályban és kérdezgessétek társaidat: tudod-e, hogy honnan érkezik a kakaó Magyarországra?

Részletesebben

2010.04.21. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlıdése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része

2010.04.21. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlıdése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része Definiciók Európa e-gazdaságának fejlıdése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Az E-gazdaság fejlıdése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

CIB t ITánok TŐKEVÉDETT SZÁRMAZTATOTT ALAPJA

CIB t ITánok TŐKEVÉDETT SZÁRMAZTATOTT ALAPJA CIB t ITánok TŐKEVÉDETT SZÁRMAZTATOTT ALAPJA Féléves jelentés CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 2013 1/5 1. Alapadatok 1.1. A CIB t ITánok Tőkevédett Származtatott

Részletesebben

BESZÉDES SZÁMOK. Attila Hegedűs MRICS Partner, Ügyvezető Igazgató - BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. 2013 Április 22.

BESZÉDES SZÁMOK. Attila Hegedűs MRICS Partner, Ügyvezető Igazgató - BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. 2013 Április 22. BESZÉDES SZÁMOK. Áldás vagy átok? A közösségi vásárlás előnyei és buktatói a turizmusban avagy hogyan kell ezt felelősségteljesen csinálni kerekasztal bszélgetés Attila Hegedűs MRICS Partner, Ügyvezető

Részletesebben

Távol-keleti vállalatok marketingstratégiái

Távol-keleti vállalatok marketingstratégiái A MARKETING TERÜLETEI Távol-keleti vállalatok marketingstratégiái A távol-keleti régió kis tigrisei jelen vannak és sikeresek az európai piacokon is. Mi a sikerük titka? Miben különböznek az európai vállalatoktól?

Részletesebben

A híres bónusz. avagy amiről eddig nem akartunk beszélni. Urbán Zsolt elnök Magyar Reklámszövetség

A híres bónusz. avagy amiről eddig nem akartunk beszélni. Urbán Zsolt elnök Magyar Reklámszövetség A híres bónusz avagy amiről eddig nem akartunk beszélni Urbán Zsolt elnök Magyar Reklámszövetség A médiapiac működése Médiaügynökségek hozzáadott értéke a hirdető számára Szakmai támogatás: Speciális szakmai

Részletesebben

Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó

Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó Mi is az a digitális kihívás? Vezetői gyakorlat kihívásai Marketing, termék- és szervezet-fejlesztés

Részletesebben

Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban

Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban SZÁMÍTÁSTECHNIKA, INFORMATIKA Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban Tárgyszavak: mobiltelefon, mobilszolgáltatás; franchise; üzlethálózat. Mobilhálózat franchise rendszerben Miközben a

Részletesebben

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ 8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI Klaszter, mint virtuális logisztikai központ Feladatai: a beszállítói feladatok kis és középvállalatok versenyképességeinek fokozása érdekében,

Részletesebben

Telegdy Álmos. Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra

Telegdy Álmos. Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra Telegdy Álmos Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra Az utóbbi 15 évben a magyar munkaerőpiacon a szakmunkások és gépkezelők aránya jelentősen lecsökkent.

Részletesebben

E-logisztika. Elektronikus kereskedelem Elektronikus üzletvitel. E-gazdaság E-ügyintézés E-marketing

E-logisztika. Elektronikus kereskedelem Elektronikus üzletvitel. E-gazdaság E-ügyintézés E-marketing E-commerce E-business Elektronikus kereskedelem Elektronikus üzletvitel E-gazdaság E-ügyintézés E-marketing E-logisztika E-banking E-távmunka E-szolgáltatás E-beszerzés E-értékesítés E-szolgáltatás E-távmunka

Részletesebben

A gazdasági világválság hatása a geomatikai ipar szereplőire. GIS Open 2009. március 19. Bartha Csaba www.navicom.hu

A gazdasági világválság hatása a geomatikai ipar szereplőire. GIS Open 2009. március 19. Bartha Csaba www.navicom.hu A gazdasági világválság hatása a geomatikai ipar szereplőire GIS Open 2009. március 19. Bartha Csaba www.navicom.hu Gazdasági válság van Bemondta a rádió Mert minden földmérőnek joga van a csúcsminőséghez!

Részletesebben

DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI TELEVÍZIÓS SZOLGÁLTATÁSOK: JELENTŐSEN EMELKEDŐ NÉPSZERŰSÉG JEAN-FRANCOIS FENECH VEZÉRIGAZGATÓ ANTENNA HUNGÁRIA

DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI TELEVÍZIÓS SZOLGÁLTATÁSOK: JELENTŐSEN EMELKEDŐ NÉPSZERŰSÉG JEAN-FRANCOIS FENECH VEZÉRIGAZGATÓ ANTENNA HUNGÁRIA DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI TELEVÍZIÓS SZOLGÁLTATÁSOK: JELENTŐSEN EMELKEDŐ NÉPSZERŰSÉG JEAN-FRANCOIS FENECH VEZÉRIGAZGATÓ ANTENNA HUNGÁRIA DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI SZOLGÁLTATÁSOK: TÉNYADATOK TARTALOMKÍNÁLAT -

Részletesebben

MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN

MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN AZ MSZÉSZ XXXVIII. KÖZGYŰLÉSE HOTEL EGER PARK 2012.11.21. Gál Péter Tanácsadó BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. TÉMÁK NEMZETKÖZI ÉS MAGYAR MOBILPENETRÁCIÓ,

Részletesebben

Iparágak. Integrált vállalatirányítás. Ügyfélkapcsolat-kezelés. Jelentéskészítés. Üzleti intelligencia. Döntéstámogatás. Üzleti folyamatmenedzsment

Iparágak. Integrált vállalatirányítás. Ügyfélkapcsolat-kezelés. Jelentéskészítés. Üzleti intelligencia. Döntéstámogatás. Üzleti folyamatmenedzsment Ügyfélkapcsolat-kezelés Integrált vállalatirányítás Iparágak Üzleti intelligencia Üzleti folyamatmenedzsment Rendszerfejlesztés Logisztika és disztribúció Rendszerintegráció Üzleti tanácsadás, oktatás

Részletesebben

Az internetpiac számokban Trendek 2010-ben

Az internetpiac számokban Trendek 2010-ben Az internetpiac számokban Trendek 2010-ben Mini riport a gemiusranking weboldalak adatai alapján 2011. április. Az internetpiac számokban Trendek 2010-ben A Windows 7 térnyerése, elsősorban a Windows XP

Részletesebben

X sorozat: csúcsminőségű digitális zene. A Sony bemutatja az új vezeték nélküli Made for ipod/ iphone/ipad hangsugárzó-dokkolókat

X sorozat: csúcsminőségű digitális zene. A Sony bemutatja az új vezeték nélküli Made for ipod/ iphone/ipad hangsugárzó-dokkolókat Sajtóközlemény 2012. január 10. X sorozat: csúcsminőségű digitális zene A Sony bemutatja az új vezeték nélküli Made for ipod/ iphone/ipad -dokkolókat A Sony öt új Made for ipod/ iphone/ipad -dokkolója

Részletesebben

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE ONLINE MARKETINGRŐL 20 PERCBEN Lehetséges ez? Elérhető célok: Nyitottá, gátlásmentessé válni a téma iránt Feltérképezni a személyes

Részletesebben

A Mediaforce. A többit bízza ránk:

A Mediaforce. A többit bízza ránk: A Mediaforce Cégünk egyedi, testre szabott megoldásokat kínál vállalkozása fejlesztésére és marketingjének racionalizálására. A mindig túlterhelt vállalatvezetők válláról vesszük le a terhet integrált

Részletesebben

Tárgyszavak: mobilmarketing; marketingkampány; reklámüzenet; fogyasztói szokások; internet; SMS; MMS.

Tárgyszavak: mobilmarketing; marketingkampány; reklámüzenet; fogyasztói szokások; internet; SMS; MMS. GAZDASÁG Merre tart a mobilmarketing? Tárgyszavak: mobilmarketing; marketingkampány; reklámüzenet; fogyasztói szokások; internet; SMS; MMS. A mobilkereskedelem az üzleti tranzakciókat állítja az előtérbe,

Részletesebben

4. Hét 2010. Január 28. Csütörtök

4. Hét 2010. Január 28. Csütörtök Napii Ellemzéss 4. Hét 2010. Január 28. Csütörtök SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. Összegzés Az előző napi amerikai hátraarc kedvezőtlen környezetet teremtet a befektetésre Európában, amelynek következtében

Részletesebben

Nem mondunk le a mirelit zöldségről

Nem mondunk le a mirelit zöldségről Az elmúlt évek legszélesebb körű termékvisszahívására került sor a napokban egy magyar üzemben gyártott gyorsfagyasztott áruk lisztériafertőzése miatt. A forgalomból olyan nagy mennyiségű árut kénytelenek

Részletesebben

MOBILITÁS VÁLLALATI KÖRNYEZETBEN MEGOLDÁS KONCEPCIÓ

MOBILITÁS VÁLLALATI KÖRNYEZETBEN MEGOLDÁS KONCEPCIÓ MOBILITÁS VÁLLALATI KÖRNYEZETBEN MEGOLDÁS KONCEPCIÓ 1 Mobil eszközök növekedési trendje 2 A mobil eszközök előnyei Támogatják a mobilitást, könnyű velük utazni, terepen munkát végezni Széles applikáció

Részletesebben

Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek

Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek 2 Változás sebessége A gazdasági átalakulás nehezen követi a technológiai fejlődést Technológiai változás

Részletesebben

Széles formátumú berendezésekkel növelte termék portfólióját az irodai- és nyomdatechnikai nagyvállalat, a Konica Minolta

Széles formátumú berendezésekkel növelte termék portfólióját az irodai- és nyomdatechnikai nagyvállalat, a Konica Minolta Sajtóközlemény Széles formátumú berendezésekkel növelte termék portfólióját az irodai- és nyomdatechnikai nagyvállalat, a Konica Minolta 2013. február 7., Budapest A folyamatos növekedési stratégiája részeként,

Részletesebben

A KGST-országok mikroelektronikai

A KGST-országok mikroelektronikai A KGST-országok mikroelektronikai JANGRZYBOWSKI... «i»j' ' 1 ' l ' JERZYKUCltíSKI ipari együttműködésének nehany problémája LNK A modern gazdasági élet leggyorsabban növekvő szektora az utóbbi években

Részletesebben

Érvényes: 2008. október 15.-től visszavonásig

Érvényes: 2008. október 15.-től visszavonásig Készülék típusa Alcatel Mandarina Duck Súlya:83g 23 250 1980 HTC Diamond LG KF750 - Súlya: 82g WAP,,,, Beépített GPS vevő, Pocket Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, PDF viewer) 120 750 59970 Súlya:

Részletesebben

Előadás

Előadás Műszaki fejlesztés F1FNGYF; F1BNMFEJL Előadás 2. 2010.09.20. A termék gazdasági életútja: termék életciklus, termék életgörbe A bevezetési szakasz jellemzői: Piac Értékesítés Költségek Nyereség Marketingcélok

Részletesebben

Itt a nyár, irány az Adria!

Itt a nyár, irány az Adria! Itt a nyár, irány az Adria!. Internet piaci áttekintés az adriai régióról 2011 július A jelentés célkitűzései A jelentés célja, hogy betekintést nyújtson az olyan adriai országok internet piaci helyzetébe,

Részletesebben

Az informatikai és távközlési szektor Lengyelországban 2013-02-07 12:35:53

Az informatikai és távközlési szektor Lengyelországban 2013-02-07 12:35:53 Az informatikai és távközlési szektor Lengyelországban 2013-02-07 12:35:53 2 A lengyel gazdaság fejlődéséhez jelentősen hozzájárul az informatikai és távközlési ágazat (IKT), amely évek óta növekvő tendenciát

Részletesebben

MŰANYAGOK PIACI HELYZETE

MŰANYAGOK PIACI HELYZETE MŰANYAGOK PIACI HELYZETE A világ autóiparának fejlődése A világon az eladott autók száma évi 1-2%-kal növekszik, de ezen belül a régiók között jelentős különbségek vannak. Az autóipar szerkezete változik,

Részletesebben

Marketing I. Árpolitika

Marketing I. Árpolitika Marketing I. 7. előadás Árpolitika Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz: Ár szerepe a marketingben Árképzés fő tényezői Ár-minőség stratégiák Költségek szerepe az árképzésben

Részletesebben

A vásárlás katedrálisai - Értékesítési csatornák és döntések a kereskedelem. Dr. Piskóti István Marketing Intézet

A vásárlás katedrálisai - Értékesítési csatornák és döntések a kereskedelem. Dr. Piskóti István Marketing Intézet A vásárlás katedrálisai - Értékesítési csatornák és döntések a kereskedelem Dr. Piskóti István Marketing Intézet Disztribúciós mix A marketing (értékesítési, disztribúciós) csatorna kialakítására, működtetésére

Részletesebben

Online megrendelés: www.momacc.com. MM Basic Számítógép vásárlás 24/7 szerver felügyelet Teljesítmény 5 600 Kh/s

Online megrendelés: www.momacc.com. MM Basic Számítógép vásárlás 24/7 szerver felügyelet Teljesítmény 5 600 Kh/s a kiszámítható jövő a vállalat A vállalatot 2013 szeptemberében hoztuk létre azzal a céllal, hogy egy innovatív felhő technológián alapuló grafikai szolgáltatást nyújtsunk a világ bármely pontján működő

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-33/2009/6. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Samsung Electronics Co., Ltd. és Samsung Elektro-Mechanical Co., Ltd. kérelmezık összefonódás engedélyezése iránti kérelmére

Részletesebben

A magyar textil- és ruhaipar 2013-ban a számok tükrében Máthé Csabáné dr.

A magyar textil- és ruhaipar 2013-ban a számok tükrében Máthé Csabáné dr. A magyar textil- és ruhaipar 2013-ban a számok tükrében Máthé Csabáné dr. A termelés és az árbevétel alakulása 2013-ban 1. táblázat a termelés változásának indexe Év 2005 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Részletesebben

Az amerikai reklámipar kihasználja a média új lehetőségeit

Az amerikai reklámipar kihasználja a média új lehetőségeit A MARKETING GAZDASÁGOSSÁGA Az amerikai reklámipar kihasználja a média új lehetőségeit Az elmúlt évek hatalmas veszteségei után ma már óvatos optimizmussal tekint a jövőbe az USA reklámipara. A fellendülés

Részletesebben

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Tk.11.fejezet Újtermék-marketing Új termékek tervezésével, tesztelésével, piaci bevezetésével összefüggő marketing-tevékenységek Innováció Termékinnováció (új

Részletesebben

A HIBRIDEK TÉRHÓDÍTÁSA: Európai kutatás a mobil munkaerő preferenciáiról

A HIBRIDEK TÉRHÓDÍTÁSA: Európai kutatás a mobil munkaerő preferenciáiról A EK TÉRHÓDÍTÁSA: Európai kutatás a mobil munkaerő preferenciáiról eszközök fenyegetik az üzleti laptopok uralmát Európában Bár korábban a táblagépektől vártuk a mobil munkavégzés forradalmát, a legfrissebb

Részletesebben

Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék

Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék A vendég Otthon: rokon, barát Üzleti életben: partner, munkatárs

Részletesebben

ANDROID EMULÁTOR. Avagy nincsen pénz drága telóra.

ANDROID EMULÁTOR. Avagy nincsen pénz drága telóra. ANDROID EMULÁTOR Avagy nincsen pénz drága telóra. Mi az az android? Operációs rendszer. Linux kernelt használó. Android Incorporated kezdte el, majd a Google 2005-ben felvásárolta, az Open Handset Alliance

Részletesebben

Az MA-660 eszközillesztő program telepítése

Az MA-660 eszközillesztő program telepítése 1. oldal, összesen: 14 Az MA-660 eszközillesztő program telepítése Megjegyzés: A hardver telepítésének megkezdéséhez helyezze be az Handset Manager szoftver CD-lemezt a számítógép CD-ROM-meghajtójába,

Részletesebben

Richter Csoport hó I. negyedévi jelentés május 7.

Richter Csoport hó I. negyedévi jelentés május 7. Richter Csoport 2014. I. negyedévi jelentés 2014. május 7. Összefoglaló 2014. I. negyedév Konszolidált árbevétel: -1,0% ( ), +3,1% (Ft) jelentős forgalom visszaesés Oroszországban és Ukrajnában valuta

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

Tárgyszavak: vállalategyesítés; felvásárlás; vevőkapcsolat; vásárlói hűség.

Tárgyszavak: vállalategyesítés; felvásárlás; vevőkapcsolat; vásárlói hűség. A MARKETING ESZKÖZEI A fúziók és felvásárlások hatása a vevőkapcsolatokra A vállalati tranzakciók kockázatát lényegesen csökkenteni lehet. A kritikus pont a kezdeti szakasz. Előfordulhat, hogy az egymást

Részletesebben

KULCS-SOFT SZÁMÍTÁSTECHNIKA NYRT.

KULCS-SOFT SZÁMÍTÁSTECHNIKA NYRT. KULCS-SOFT SZÁMÍTÁSTECHNIKA NYRT. 2017. FÉLÉVES JELENTÉS Jóváhagyta a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. igazgatósága 2017. augusztus 24-én Vezetőségi jelentés 2017. 1. félév működésének főbb jellemzői:

Részletesebben

A Magyar Posta aktualitásai és jövőképe. Előadó: Rajnai Attila vezérigazgató-helyettes

A Magyar Posta aktualitásai és jövőképe. Előadó: Rajnai Attila vezérigazgató-helyettes A Magyar Posta aktualitásai és jövőképe Előadó: Rajnai Attila vezérigazgató-helyettes 1 Magyar Posta aktuális adatai 2 Árbevétel megoszlás 2011 Kb. a tevékenységek 1/5-e ÁFA-köteles Pénzforgalom 13% Egyéb

Részletesebben

A digitális bank és a tőzsde

A digitális bank és a tőzsde A digitális bank és a tőzsde Hegedüs Éva Elnök-vezérigazgató GRÁNIT Bank Zrt. Budapest, 2016. szeptember 16. TARTALOM 1.Globális trendek a bankszektorban 2.A digitális forradalom átalakítja az ügyfélkiszolgálást

Részletesebben

KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP

KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP Jövedelmezőség 1. Jövedelmezőség tervezése 21 pont Egy kereskedő vállalkozó 2018-ban 308 600 ezer Ft forgalmat ért el 28%-os

Részletesebben

A globális világrendszer kialakulása

A globális világrendszer kialakulása SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A globális világrendszer kialakulása 2008/09. tanév, 2. félév Globalizáció és magyar társadalom II. Páthy Ádám Mi a globalizáció? - Diana hercegnı

Részletesebben

Innováció és növekedés Az elektronikus kereskedelem lehetőségei. Kis Ervin Egon elnök Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért www.szek.

Innováció és növekedés Az elektronikus kereskedelem lehetőségei. Kis Ervin Egon elnök Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért www.szek. Innováció és növekedés Az elektronikus kereskedelem lehetőségei Kis Ervin Egon elnök Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért www.szek.org Üzleti stratégiák gazdasági krízis túléléséhez Rövid távú stratégiák

Részletesebben

Szélessávú piacok hatósági szabályozása. Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH

Szélessávú piacok hatósági szabályozása. Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH Szélessávú piacok hatósági szabályozása Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH 2 Tartalom I. Szélessávú piacok helyzete, fejlődési irányai II. Szélessávú piacok fejlődését

Részletesebben

Így böngésztünk 2011 második félévében

Így böngésztünk 2011 második félévében Így böngésztünk 2011 második félévében gemiusranking adatokon alapuló miniriport May, 2011 Bevezetés Az adatok forrása a Gemius web analitikai eszköze, a gemiustraffic, mely a piacvezető web analitikai

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

A logisztika feladata, célja, területei

A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata: Anyagok és információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, irányítása és ellenőrzése, valamint a vizsgált rendszerben

Részletesebben

STRATÉGIA: Növekedésre programozva

STRATÉGIA: Növekedésre programozva STRATÉGIA: Növekedésre programozva 1) MODERN KONCEPCIÓ: SMART ENERGY MANAGEMENT: Az energiatermelés, kereskedelem és összetett szolgáltatások rugalmas és kifinomult kombinációja. A piacon egyedülálló.

Részletesebben

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít.

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Mi jobb az alacsony költségeknél? A költségmentesség! A Hilti az Ön igényeihez

Részletesebben

Az Alcatel a vásárlók számára is előnyös megoldásokra összpontosít

Az Alcatel a vásárlók számára is előnyös megoldásokra összpontosít A MARKETING TERÜLETEI Az Alcatel a vásárlók számára is előnyös megoldásokra összpontosít Az Alcatel multinacionális nagyvállalat hálózati kommunikációs rendszerek, tartalomszolgáltatási megoldások fejlesztője.

Részletesebben

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Amikor elkezdődött az év, nem sokan merték felvállalni azt a jóslatot, hogy a részvénypiacok új csúcsokat fognak döntögetni idén. Most, hogy közeleg az

Részletesebben

KERESKEDELMI GAZDASÁGTAN. Kiskereskedelmi választékpolitika február

KERESKEDELMI GAZDASÁGTAN. Kiskereskedelmi választékpolitika február KERESKEDELMI GAZDASÁGTAN Kiskereskedelmi választékpolitika 2019. február 18-19. 1. ÁRUVÁLASZTÉK SZEREPE A KISKERESKEDELEMBEN Kiskereskedelmi árpolitika MIT? MENNYIT? Telephelyválasztás Választékpolitika

Részletesebben

Sajtóközlemény 2018, december 10.

Sajtóközlemény 2018, december 10. Sajtóközlemény 2018, december 10. Újra nőtt a Black Friday-forgalom Európában, itthon is jelentős bővülés történt Sztupár Andrea Head of Market Insight Tel. + 36 30 970 6418 andrea.sztupar@gfk.com Mihók

Részletesebben

-Fi. -fi vetélkedő. ii. forduló. A Program a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja és az Európai Bizottság támogatásával valósult meg.

-Fi. -fi vetélkedő. ii. forduló. A Program a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja és az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. -fi vetélkedő ii. forduló kokurens telefon HD OKOSÓRA Feladó: A FŐNÖK Tárgy: A Cég Kiderítettétek, hogy az elektronikus készülékek előállítása, használata és ártalmatlanítása milyen társadalmi, egészségügyi

Részletesebben

fogyasztás beruházás kibocsátás Árupiac munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet tőkekínálat Tőkepiac megtakarítás beruházás KF piaca

fogyasztás beruházás kibocsátás Árupiac munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet tőkekínálat Tőkepiac megtakarítás beruházás KF piaca kibocsátás Árupiac fogyasztás beruházás munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet Tőkepiac tőkekínálat KF piaca megtakarítás beruházás magatartási egyenletek, azt mutatják meg, mit csinálnak a

Részletesebben

A beszerzés rövid távú céljai és megvalósításuk módszerei

A beszerzés rövid távú céljai és megvalósításuk módszerei A beszerzés rövid távú céljai és megvalósításuk módszerei A változó piaci viszonyokhoz rugalmasan kell alkalmazkodni és ehhez biztosítani kell az áruutánpótlás folyamatosságát. Rövid tárva is kell gondolni

Részletesebben

The future of television VEZETŐSÉGI JELENTÉS HIBRIDBOX NYRT. ÉVES RENDES KÖZGYŰLÉS 2012. ÁPRILIS 13.

The future of television VEZETŐSÉGI JELENTÉS HIBRIDBOX NYRT. ÉVES RENDES KÖZGYŰLÉS 2012. ÁPRILIS 13. The future of television VEZETŐSÉGI JELENTÉS HIBRIDBOX NYRT. ÉVES RENDES KÖZGYŰLÉS 2012. ÁPRILIS 13. BESZÁMOLÓ A 2011. ÉVRŐL Hibrid TV (HomeSys) szoftver felhasználói: várakozás: 15 ezer letöltés tényleges:

Részletesebben

Társaság neve: Magyar Telekom Nyrt. Társaság címe: E-mail címe:

Társaság neve: Magyar Telekom Nyrt. Társaság címe: E-mail címe: Társaság neve: Magyar Telekom Nyrt. Társaság címe: E-mail címe: 1013 Budapest Krisztina krt. 55. investor.relations@telekom.hu Befektetői kapcsolattartó: Beosztás: Telefon: E-mail cím: Förhécz Krisztina

Részletesebben

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói Értékorientáció (értékvezérelt marketing) A vevő nem terméket akar vásárolni, hanem problémamegoldást Szükségletkielégítő hasznosság Gyakorlati Társadalmi Érzelmi 3 A vevő problémája

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A MAGYAR TELEKOM NYRT. KÖZGYŰLÉSE RÉSZÉRE

ELŐTERJESZTÉS A MAGYAR TELEKOM NYRT. KÖZGYŰLÉSE RÉSZÉRE ELŐTERJESZTÉS A MAGYAR TELEKOM NYRT. KÖZGYŰLÉSE RÉSZÉRE Az igazgatóság jelentése A magyar telekom nyrt. ügyvezetéséről, A társaság és A magyar telekom Csoport 213. évi üzleti tevékenységéről, üzletpolitikájáról,

Részletesebben

Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése

Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése A MARKETING ESZKÖZEI Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése Az utóbbi években az egykori keleti blokk mind több országa vált a nemzetközi kereskedelem fontos részévé. A nyugat-európai

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

Készülék árak. 2009. május. Blackberry 9000 (Bold) 850/900/1800/1900 MHz HSDPA, EDGE, GPRS, MMS. bluetooth

Készülék árak. 2009. május. Blackberry 9000 (Bold) 850/900/1800/1900 MHz HSDPA, EDGE, GPRS, MMS. bluetooth Blackberry 9000 (Bold) Súlya: 133 Felbontás: 320x480 pixel 850/900/1800/1900 MHz HSDPA, EDGE, GPRS, 2 megapixeles kamera BlackBerry navigation Operációs rendszer: BlackBerry OS Bővíthető memória 130 750

Részletesebben

Az első motorkerékpár. A fordulat, avagy a VeloSolex születése

Az első motorkerékpár. A fordulat, avagy a VeloSolex születése A Solex motorkerékpár története Írta: Szili Dániel Az első motorkerékpár A Solex társaságot két zseniális mérnök Marcel Mennesson és Maurice Goudart alapította 1905 ben. Kezdetben fűtőkészülékek, később

Részletesebben

I. A KOREAI KÖZTÁRSASÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE

I. A KOREAI KÖZTÁRSASÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE KOREAI KÖZTÁRSASÁG I. A KOREAI KÖZTÁRSASÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE 1. Általános információk Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Koreai Köztársaság Elnöki köztársaság Szöul Terület 94 480 km 2

Részletesebben

Térbeli koncentrálódás: agglomerációs terek, klaszterek (regionális gazdaságtan, )

Térbeli koncentrálódás: agglomerációs terek, klaszterek (regionális gazdaságtan, ) Térbeli koncentrálódás: agglomerációs terek, klaszterek (regionális gazdaságtan, 2004.03.23.) 1. Lokális külső gazdasági hatások Alfred Marshall, 1890: külső gazdasági hatások (extern hatások), amelyek

Részletesebben

Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés

Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés PSZÁF X. Jubileumi Pénztár-konferencia Siófok, 2007. 21. Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés Erdei Tamás elnök-vezérigazgató MKB Bank Zrt. A

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

Információk az árumozgás előtt, alatt és után komplex információkezelés a gyártótól a vevőig! Vatai Krisztina, Krázli Zoltán - GS1 Magyarország

Információk az árumozgás előtt, alatt és után komplex információkezelés a gyártótól a vevőig! Vatai Krisztina, Krázli Zoltán - GS1 Magyarország Információk az árumozgás előtt, alatt és után komplex információkezelés a gyártótól a vevőig! Vatai Krisztina, Krázli Zoltán - GS1 Magyarország MLE, Logisztikai Évkönyv 2013 Könyvbemutató - 2012. december

Részletesebben

Elektronikus kereskedelem

Elektronikus kereskedelem Elektronikus kereskedelem (m-kereskedelem) A jelen és közeljövő mobil információs technológiái és kereskedelmi alkalmazásai http://uni-obuda.hu/sers/kutor/ EK-2/17/1 Mobil elektronikus kereskedelem m-kereskedem

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

A világ legkisebb bankfiókja

A világ legkisebb bankfiókja A világ legkisebb bankfiókja 1. Mobilbank - a folyamatos fejlődés története 2. Mit hoz a holnap? 3. A mobilfizetésről röviden 4. Együttműködési modellek Tartalom 5. Egy működő hazai példa és tanulságai

Részletesebben

Mobilplatformok Merre tart a világ? Kis Gergely MattaKis Consulting

Mobilplatformok Merre tart a világ? Kis Gergely MattaKis Consulting Mobilplatformok Merre tart a világ? Kis Gergely MattaKis Consulting 1 MattaKis Consulting Bemutatkozás Szoftverfejlesztés, informatikai tanácsadás Mobil: Android, BlackBerry (J2ME), iphone Web: JavaEE,

Részletesebben

A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete

A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete A VÁLLALATIRÁNYÍTÁS RÉSZTERÜLETEI A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete A kínai cégek a múltban elsősorban olcsó termékek gyártójaként és nagy márkák beszállítójaként

Részletesebben

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21.

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIA 2011-2015 FŐ CÉLKITŰZÉS, VÍZIÓ, MEGKÖZELÍTÉS

Részletesebben

Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő

Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Charaf Hassan Egyetemi docens, BME Tartalom Általános tényadatok Trendek számokban Magyarország: az infoszféra helyzete Az informatikai kutatások

Részletesebben

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan 4. ZH - számolós feladatok Tartalomjegyzék 1. Készletgazdálkodás 2 1.1. Egy keresked az új................................... 2 1.2. Egy üzem egyik terméke................................

Részletesebben

CodeMeter - A Digitális Jogkezelő

CodeMeter - A Digitális Jogkezelő CodeMeter - A Digitális Jogkezelő Másolásvédelem és Komplett Kereskedelmi Rendszer Digitális Tananyagokhoz CodeMeter a jövő Digitális Jogkezelése Mikola Rezső ügyvezető ig. MrSoft Kft. T: 1-280-8811 -

Részletesebben

25 év az egészségügy szolgálatában

25 év az egészségügy szolgálatában 77 Elektronika Kft. 25 év az egészségügy szolgálatában Zettwitz Sándor ügyvezető igazgató, 77 Elektronika Kft. 2011. május 26. A 77 Elektronika növekedése 2 1986: 6 fő 27m 2 bérelt lakás 2011: több mint

Részletesebben

A Pannon GSM szerződés esetén kedvezményes készülék beszerzésére is van lehetőség az alábbiak szerint (2 év hűség nyilatkozattal).

A Pannon GSM szerződés esetén kedvezményes készülék beszerzésére is van lehetőség az alábbiak szerint (2 év hűség nyilatkozattal). Szabolcs Szatmár - Bereg Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Szakkórháza Gazdasági Igazgató 4321 Nagykálló, Szabadság tér 13., Pf. 18. Tel: (42) 563-800, Fax.: (42) 563-890 E-mail: mpsz@kallokorhaz.hu Web:

Részletesebben

Richter Csoport I. negyedévi jelentés. Budapest, május 10.

Richter Csoport I. negyedévi jelentés. Budapest, május 10. Richter Csoport 2019. I. negyedévi jelentés Budapest, 2019. május 10. Árbevétel alakulása Tény Bázis Változás Konszolidált 383,0 MEUR 366,3 MEUR +16,7 MEUR 121.612 MFt 113.945 MFt +7.667 MFt Változás Vraylar

Részletesebben

Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások

Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások GAZDASÁG Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások Tárgyszavak: globalizáció; fejlődő ország; multinacionális nagyvállalat; piacra lépés. A gazdaságilag megerősödött fejlődő országok agresszív

Részletesebben