Útmutató a nyolcodikosoknak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Útmutató a nyolcodikosoknak"

Átírás

1 Általános Iskola Miroslav Antić 1 Útmutató a nyolcodikosoknak Előkészítette: Kojić Csákány Erzsébet, Kenéz Piroska és David Aleksandar Útmutató, amely megfelelő tanácsot nyújt, HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL JÓL A FELVÉTELI VIZSGÁRA, ÉS HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ FOGLALKOZÁST Általános Iskola "MIROSLAV ANTIĆ" Trogirska Palić Srbija Tel Tel

2 Általános Iskola Miroslav Antić 2 BEVEZETŐ Hamarosan egy nagyon fontos döntés előtt fogsz állni egy olyan döntés előtt, amely majd nagy mértékben befolyásolja a jövődet. Döntésed egy foglalkozás vagy egy iskola mellett nem csak egy választás, hogy mit fogsz csinálni az elkövetkező néhány évben, hanem választás, amellyel eldöntöd, mit fogsz csinálni egy életen át. Ha megkapsz minden információt, amelyek fontosak, hogy kiválaszd a számodra megfelelő középiskolát és szakmát, nagyobb lesz a lehetőséged, hogy jól válassz. Ennek az útmutatónak elsősorban az a célja, hogy beavasson a felvételi vizsga titkaiba, amely vár rád az általános iskolai tanulmányaid végén. Hogy folytasd a tanulmányaidat, be kell iratkotkoznod valamelyik középiskolába, ahol három vagy négy évig tanulsz. De mielőtt folytatnád a tanulmányaidat valamelyik középiskolában, meg kell mutatni a tudásodat a minősítő vagy a felvételi vizsgán, persze ha négy évet akarsz tanulni. Ebben az iskolaévben is, mint az előző években, anyanyelvből és matematikából vizsgázol a nyolcadik osztály befejezése után, júniusban. A Szerb Köztársaság Oktatásügyi Minisztériuma elkészítette a nyolcadikos tanulók adatbázisát egész Szerbia területére, így a beiratkozás, mint az előző években, elektronikus úton fog történni. Csak ily módon lehetséges, hogy mindenki saját tudása és tanulmányi eredménye alapján iratkozzon be valamelyik középiskolába.

3 Általános Iskola Miroslav Antić 3 A MEGFELELŐ SZAKMA KIVÁLASZTÁSÁHOZ NAGYON FONTOS... hogy összhangba kerüljenek egyes jelentős tényezők: KÉPESSÉGEID, ÉRDEKLŐDÉSI KÖRÖD, SZEMÉLYISÉGED ÉS TANULMÁNYI EREDMÉNYED AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN hogy elgondolkodj azon, mi az érdeklődési köröd jobban érdekelnek-e a természet - vagy társadalmi tudományok, illetve a művészetek, hogy jól felmérd a képességeidet ill. a lehetőségeket, hogy eredményes legyél. Ha igyekszünk, bizonyos határokig fejleszthetjük képességeinket, mint ahogy: térfelmérési képesség, matematikai feladatok megoldása, beszédkészség, újj és kézügyesség... hogy vigyázz, nehogy összekeverd az érdeklődésedet a képességeiddel. Ez a két dolog sokszor összekeverhető, mert általában jobban érdekelnek bennünket azok az aktivitások, amelyekben eredményesek vagyunk, de ennek nem muszáj mindig így lennie, hogy meggyőződj arról, hogy az egészségi állapotod megfelel-e egy szakma követelményeinek van-e krónikus betegséged vagy valamilyen specifikus egészségi problémád, hogy törekedj minél többet megtudni a kívánt szakról, és persze a többi foglalkozásokról is, mert így lehetsz csak biztos abban, hogy majd jól választasz. Beszélgess különböző foglalkozású emberekkel, mert ez is segít, ha folytatni szeretnéd tanulmányaidat valamelyik egyetemen, előbb érdeklődj, hogy a kiválasztott középiskola után folytathatod-e tanulmányaidat azon az egyetemi szakon, amelyiken szeretnél tovább tanulni, hogy tájékozódj az elhelyezkedés lehetőségeiről könnyen vagy nehezen kapsz-e munkahelyet abban a szakmában, amelyet kiválasztasz, ne csak arra gondolj, hogyan juss be az általad kiválasztott iskolába, hanem reálisan tanulmányozd a továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségeket. Válaszd azt az iskolát, amelyben a legtöbb esélyed lesz, hogy eredményes legyél! Minden szakmának van jó és rossz oldala, ezért jó lenne, ha előre felkészülnél arra, hogy a kiválasztott hivatásnak kevésbé szép oldala is van.

4 Általános Iskola Miroslav Antić 4 VÉGSŐ PONTSZÁMOK Nagyon fontos különbséget tenni a minősítő- és a felvételi vizsga között. Felvételi vizsgát tesznek azok a tanulók, akik művészeti iskolába, nyelvi-, matematikai gimnáziumba, valamint sport- és tehetséggondozó gimnáziumba mennek, de minősítő vizsgát is tesznek, úgy mint a többi nyolcadikos tanuló, aki negyedik fokozattal rendelkező középiskolába, gimnáziumba szeretne beiratkozni. A végső pontszámot a beiratkozáshoz az általad kiválasztott középiskolába úgy kapod meg, hogy összeadod a minősítő vizsgán elért pontszámokat és a 6., 7. és 8. osztályban elért eredményeket. MINŐSÍTŐ VIZSGA A nyolcadikos tanulók minősítő vizsgát a saját iskolájukban tesznek. A vizsga két részből áll: matematikából és anyanyelvből. Minősítő vizsgát azok a tanulók tesznek, akik gimnáziumba vagy negyedik fokozattal rendelkező középiskolába pályáznak. Hogy a minősítő vizsga sikeres legyen, legkevesebb 1 pontot kell elérni úgy matematikából, mint anyanyelvből. A maximális pontszám, amit elérhetsz: 20 matematikából és 20 anyanyelvből is. PONTSZÁMOK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁBÓL Az általános iskolában szerzett pontszámokat úgy számoljátok ki, hogy összeadjátok a és 8. osztály átlageredményét, amit megszoroztok néggyel. Az átlageredmény alapján legtöbb, 60 pontot szerezhettek. Példa: osztály átlageredmény 6. 4, , ,00 összesen 11,21 Ha a példából vett 11,21-et megszorozzuk 4-gyel, 44,84 et kapunk, ami annak a pontszámnak az összértéke, amit az általános iskolából viszel magaddal.

5 Általános Iskola Miroslav Antić 5 KÍVÁNSÁGLISTA Így néz ki az űrlap (kívánságlista), amit ki kell tölteni. A sikeres minősétítő vizsga után és a már meglevő pontok alapján kitöltöd a KÍVÁNSÁGLISTÁT. A listát figyelmesen kell kitölteni, ami azt jelenti, hogy első helyre teszed azt a szakmát (szakot), amelyet legjobban szeretnél beirni, természetesen összhangban az általános iskolai és minősítő vizsgán elért pontokkal. Ettől az első, és legnagyobb kívánságtól tovább sorolod a többi óhajodat, de nem akármilyen sorrendben, hanem a számodra fontosabbtól a kevésbé fontos felé. Nem tanácsos olyan szakmát bejelölni, amelyik nem érdekel, mert a számítógép a pontjaid és a megjelölt szakma (szak) alapján, amit a kívánságlistán bejelöltél, fog besorolni, lehet, hogy pont olyanra, amely legkevésbé érdekel. A pályázatban minden szak (szakma ) előtt egy kód (jelige) áll. Azt a kódot beírod az űrlapon (kívánságlistán) az előre látott helyre. A kódot (jeligét) úgy írod be, ahogy az a pályázatban van. Vigyáznod kell, hogy pontosan átírd a kódot!

6 Általános Iskola Miroslav Antić 6 HIBÁK, AMELYEKET LEGTÖBBSZÖR ELKÖVETNEK A TANULÓK, AMIKOR SZAKMÁT- ISKOLÁT VÁLASZTANAK Beiratkozom a legközelebbi iskolába, mert útálok csúcsforgalomban busszal utazni egy lábon állva. Legjobb barátom azt a szakmát választotta, nem akarok tőle elvállni, együtt folytatjuk tovább. A bosszúálló típus: Megmutatom én nekik, mit és mennyit tudok! Vagy beirom azt, amit akarok, vagy éppen mindegy, hogy melyik iskolába megyek. Vuk-díjas vagyok, mindenben tökéletes, tudom, bármit is választok, sikeres leszek. Mivel nem vagyok a legjobb tanuló, oda iratkozom, ahova felvesznek.

7 Általános Iskola Miroslav Antić 7 APRÓ TANÁCSOK A MINŐSÍTŐ VIZSGÁHOZ ÉS A KÖZÉPISKOLAI BEIRATKOZÁSHOZ Igyezz jó formában jönni a vizsgára. A minősítő vizsgák két óra hosszáig tartanak tanácsos jól kialudni magad, frissen, pihenten gyere a vizsgára, és ne üres gyomorral! Mielőtt elindulsz otthonról, érdemes leellenőrizni, nálad van-e a szükséges felszerelés és a diákkönyvecske. Figyelmesen hallgasd meg és olvasd el az utasításokat. Bátran kérdezd, hogyan javíthatod ki az esetleges téves választ! Mielőtt elkezded megoldani a feladatokat, figyelmesen nézd át a tesztet. Tervezd meg és oszt be az időt a feladatok megoldásához. Először azokat a feladatokat oldd meg, amelyeket biztosan tudsz így megerősíted önbizalmad! Figyelmesen olvass végig minden feladatot, mielőtt megoldanád! Ha nem érted a kérdést, olvasd el még egyszer! Ha leblokkalsz, nem tudsz a kérdésre válaszolni, ne gondolkodj soká. Kezdd el a következő feladatot, e közben az agyad tovább fogja keresni a választ az előző feladatra! Figyelj a jelentéktelen, apró dolgokra is! Amennyiben feszült vagy és félelmet érzel, állj meg egy kicsit, és pihenj! Próbálj egy ideig lassan, mélyeket lélegezni, vagy e helyett képzelj el egy számodra kellemes látványt, és rövid ideig csak erre gondolj! Ez a lazítás után folytasd a feladatok megoldását! Hagyj elég időt, hogy még egyszer átnézhesd a munkádat, nem hagytál-e ki valamit! Munkádat csak akkor add át, amikor átellenőrizted, kijavítottad a hibákat, elhárítottad az esetleges hiányosságokat! És ami nagyon fontos, legyél optimista!

8 Általános Iskola Miroslav Antić 8 KÖZÉPISKOLÁK Három középiskola típus van: Gimnázium Szakközépiskolák Művészeti középiskolák 1) GIMNÁZIUM A gimnázium felkészíti a diákokat a továbbtanulásra, az egyetemekre és a főiskolákra. Széleskörű általános képzést és tudást ad. Négy évig tart, és ez az idő alatt lehetőséged van érdeklődésedet fejleszteni, és tanulmányaid végére megérsz arra, hogy kiválaszd a megfelelő egyetemet vagy főiskolát. A gimnáziumba való beiratkozáshoz minősítő vizsgát kell tenned! Ne feledd! A gimnázium nem nyújt semmilyen szakképesítést! Ha a gimnázium után nem fejezel be egyetemet, főiskolát, nehezen tudsz elhelyezkedni valamilyen továbbképzésre, szakosításra szükséged lesz! A gimnáziumnak következő típusai léteznek: Társadalmi- nyelvi szak: az idegen nyelvek és a társadalmi tudományok tantárgyai vannak többségben (anyanyelv és irodalom, történelem, filozófia, szociológia, pszichológia). Természeti-matematikai szak: túlsúlyban vannak a természettudományi tantárgyak (matematika, fizika, kémia, biológia, számítástechnika). Általános-szak: egyenlően oszlanak meg a társadalmi - és természettudományi tantárgyak.

9 Általános Iskola Miroslav Antić 9 Gimnázium a külön képességekkel rendelkező diákok számára. o Nyelvi gimnázium külön vizsga van anyanyelvből és idegennyelvből. o Matematikai gimnázium (Zentán van) külön teszt matematikából. o Sportgimnázium - pontozzák a sportban elért eredményeket, és a minősítő vizsgán elért eredményeidet. A külön képességekkel rendelkező diákok (nyelvi, matematikai, sportgimnázium) a beiratkozáshoz felvételi vizsgát tesznek megfelelő tudásellenőrzést (a felvételi május végén, június elején van), amihez kapcsolódik a 6., 7., és 8. átlageredmény. A felvételi vizsgák a középiskolákban történnek. Annak ellenére, hogy a tehetséggondozó iskolákban nincs szükség a minősítő vizsgára, mégis ajánlatos felkészülni és megcsinálni a minősítő vizsgát is, arra az esetre, ha nem vesznek fel a kívánt tehetséggondozó középiskolába. Szabadkán két gimnázium van: Svetozar Marković Gimnázium Kosztolányi Dezső Gimnázium

10 Általános Iskola Miroslav Antić 10 2) SZAKKÖZÉPISKOLÁK Harmadik- és negyedik fokozattal rendelkező szakközépiskolák léteznek. A negyedik fokozattal rendelkező szakközépiskolák képesítést adnak különböző szakmákra, amivel elhelyezkedhetsz, de lehetőséget adnak a továbbtanulásra is, főiskolákon és egyetemeken. A harmadik fokozattal rendelkező szakközépiskolák nem nyújtanak lehetőséget a közvetlen továbbtanulásra az egyetemeken, de van lehetőség a direkt folytatásra bizonyos főiskolákon (pl. a harmadik fokozattal rendelkező vendéglátói szakról sikeres felvételi után beirható a turisztikai főiskola). A harmadik fokozattal rendelkező szakközépiskolák beirásához nem kell minősítő vizsgát tenni. Szabadkán öt szakközépiskola van: Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola Egészségügyi Középiskola Műszaki Középiskola Politechnikai Középiskola Lazar Nešić Vegyészeti Középiskola 3) MŰVÉSZETI KÖZÉPISKOLÁK A művészeti középiskolák képesítést nyújtanak különböző művészeti ágakban, és felkészítenek a továbbtanulásra. Négy éves. A művészeti középiskolákba külön tehetséggel rendelkező tanulók iratkoznak. Ezekbe az iskolákba felvételi vizsgát tesznek a tanulók megfelelő ellenőrzés az előző években megszertett tudásból, és külön képességfelmérés a megfelelő művészeti ágból (a felvételi általában május végén van). Művészeti középiskola Szabadkán: Zeneművészeti Középiskola

11 Általános Iskola Miroslav Antić 11 Ez értekezés tartalmának egy részét különböző honlapokról vettük át:

Angol szóbeli érettségi témakörök Középszinten. Kötelezô versek elemzése 9 12. osztályosoknak

Angol szóbeli érettségi témakörök Középszinten. Kötelezô versek elemzése 9 12. osztályosoknak Angol szóbeli érettségi témakörök Középszinten Az egyes témakörök több szempontból való megközelítése sikeressé és eredményessé fogja tenni a diákok angol szóbeli megnyilatkozásait párbeszédben és önálló

Részletesebben

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XV. évfolyam, 2. szám 2015. július MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV www.felvi.hu OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Pótfelvételivel

Részletesebben

Sikeres feladatkiadás

Sikeres feladatkiadás Sikeres feladatkiadás Teremts több időt már holnaptól! www.feladatkiadas.hu Tartalomjegyzék Előszó...3 Mi az a képesség, ami önmagában több időt adhat neked, mint az összes időgazdálkodási technika?...3

Részletesebben

Felsôoktatási intézményben tanuljak tovább és diplomát szerezzek,

Felsôoktatási intézményben tanuljak tovább és diplomát szerezzek, 1 1. FEJEZET Sáhó Barnabás MI A TEENDÔ ISKOLA UTÁN????? 1. Bevezetés Felsôoktatási intézményben tanuljak tovább és diplomát szerezzek, vagy dolgozzak? Mikor és hogyan kezdjem a célirányos felkészülést?

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM 2013/2014-es tanév ELÉRHETŐSÉGEK Cím: Lovassy László Gimnázium Lovassy-László-Gymnasium Veszprém Cserhát ltp. 11. 8200 Telefon: 88-566-360 88-566-361 Fax:

Részletesebben

Kedves érdeklődők, kedves diákok és szülők!

Kedves érdeklődők, kedves diákok és szülők! Kedves érdeklődők, kedves diákok és szülők! A következő oldalakon be szeretnénk mutatni, hogyan lehet nyolcadikos tanulóból móriczos diák. Ebben a kiadványban segítséget nyújtunk ehhez. Bemutatjuk, hogy

Részletesebben

Orosz Andrea A munka világa

Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A MUNKA VILÁGA SZTE JGYPK Szeged, 2013 Projektcím: Dél-alföldi Felnõttképzési Szakképzési Tudástár és Tanácsadó Központ létrehozása /DAF-FSZTTK/ Pályázati azonosító:

Részletesebben

Tippek A ZENE ÉS AZ EGYETEM. Pontszámítás 2007. Felvi-rangsorok. MINDENT a jelentkezésről. Puskás Péter. a jelentkezési lap kitöltéséhez

Tippek A ZENE ÉS AZ EGYETEM. Pontszámítás 2007. Felvi-rangsorok. MINDENT a jelentkezésről. Puskás Péter. a jelentkezési lap kitöltéséhez A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet VII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2007. FEBRUÁR MINDENT a jelentkezésről A ZENE ÉS AZ EGYETEM Puskás Péter www.felvi.hu Pontszámítás 2007 Tippek a jelentkezési

Részletesebben

Szakértői tanulmányút Lengyelországban

Szakértői tanulmányút Lengyelországban Szakértői tanulmányút Lengyelországban Szakértői tanulmányúton vettem részt Lengyelországban 2013. szeptember 16-20. között, egy Kartuzy nevű kisvárosban. A tanulmányút célja, hogy a több országból érkező

Részletesebben

ÉLETREVALÓ fiataloknak

ÉLETREVALÓ fiataloknak ÉLETREVALÓ fiataloknak ÉLETREVALÓ fiataloknak Budapest, 2008 A könyv a Microsoft Magyarország felkérésére és finanszírozásával jött létre. Köszönjük Somogyi Edit tanárnô és Szabó Vince munkáját a Jedlik

Részletesebben

Mit ér a bölcsészdiploma?

Mit ér a bölcsészdiploma? Szerkesztette: Forgó Melinda - Brenner Koloman - Halmi Eszter - Nyerges Andrea MŰHELY felsô oktatási Mit ér a bölcsészdiploma? szerkesztett kerekasztal-beszélgetés munkaadókkal és munkaerô-közvetítôkkel

Részletesebben

HOL TANULHATOK? Továbbtanulási lehetőségek Nógrád megye középfokú oktatási intézményeiben a 2007/2008. tanévben

HOL TANULHATOK? Továbbtanulási lehetőségek Nógrád megye középfokú oktatási intézményeiben a 2007/2008. tanévben HOL TANULHATOK? Továbbtanulási lehetőségek Nógrád megye középfokú oktatási intézményeiben a 2007/2008. tanévben A Nógrád Megyei Munkaügyi Központ és a Nógrád Megyei Pedagógiai-, Közművelődési Szakmai Szolgáltató

Részletesebben

PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT

PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT 2013 KÉSZÍTETTE: SZABÓ ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyes adatok Név: Szabó István Sándor Születési hely és idő: Kecskemét,

Részletesebben

Kedves Érettségizők!

Kedves Érettségizők! Kedves Érettségizők! Talán magatokra ismertetek, amikor ennek a kis füzetnek a borítóján a tétovázó végzős diákot megláttátok. Akárcsak ő, talán ti is tanácstalanul álltok az élet egyik nagy útválasztója,

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium 5650 Mezőberény Petőfi u. 13-15. E-mail: psg@mezobereny. hu Tel.: 66/515-578, 66/515-579 Fax.: 66/515-580 TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium Kollégium és Közétkeztetési

Részletesebben

felvételi tájékoztatója

felvételi tájékoztatója A VÁROSMAJORI GIMNÁZIUM felvételi tájékoztatója a 2015-2016. tanévben induló kétszintű érettségire felkészítő képzéseiről Városmajori Gimnázium Budapest, 2014. Az iskola neve és címe: V Á R O S M A J O

Részletesebben

zanza.tv Útmutató a használathoz

zanza.tv Útmutató a használathoz zanza.tv Útmutató a használathoz 2014. szeptember 18. 1.0 verzió 1 / 23 Tartalom Mi a zanza.tv?... 4 Kié a zanza.tv?... 4 Mit találsz a Zanzán?... 4 Miért ilyen a zanza.tv?... 5 Esélyegyenlőség... 7 Regisztráció

Részletesebben

AVILA ANTONIO. ZONGORISTA, VAGY FODRÁSZ LESZ

AVILA ANTONIO. ZONGORISTA, VAGY FODRÁSZ LESZ AVILA ANTONIO. ZONGORISTA, VAGY FODRÁSZ LESZ BELŐLE. MONDTA RÓLA EGYIK TANÁRA AZ ISKOLAÉVEK ELEJÉN. VÉGÜL FODRÁSZ LETT. MÉGPEDIG A MAI NAPIG SIKERES, A SZAKMA IRÁNT ELKÖTELEZETT FODRÁSZ. NAGY ÉS ELÉGEDETT

Részletesebben

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2014. november 05.

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2014. november 05. GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2014. november 05. 1.Kérdés: Igaz-e, hogy a Boronkayba 4,5 alatt esélytelen bekerülni? A felvételi rendszerünk pontszámítása három elemre épül. Ebből csak az egyik

Részletesebben

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XV. évfolyam, 1. szám 2015. FEBRuár www.felvi.hu Eddig nem jelentkeztél? Még nem késő! Tudj meg mindent az E-felvételiről! Hogy állsz

Részletesebben

Készülődj! Slágerszakmák TÚLKÉPZÉS. PÉNZÜGYEINK mennyit költ egy hallgató? VISSZA AZ EGYETEMRE Kovács Ágnes. mindjárt indul a felvételi...

Készülődj! Slágerszakmák TÚLKÉPZÉS. PÉNZÜGYEINK mennyit költ egy hallgató? VISSZA AZ EGYETEMRE Kovács Ágnes. mindjárt indul a felvételi... A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet VI. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2006. DECEMBER VISSZA AZ EGYETEMRE Kovács Ágnes Slágerszakmák 2010 www.felvi.hu TÚLKÉPZÉS a kommunikáció szakon Készülődj!

Részletesebben

TANULÓK KÖRÉBEN A 2004/2005. TANÉV ŐSZI NÉMET NYELVBŐL. NYEK kutatócsoport

TANULÓK KÖRÉBEN A 2004/2005. TANÉV ŐSZI NÉMET NYELVBŐL. NYEK kutatócsoport JELENTÉS A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMOS TANULÓK KÖRÉBEN A 2004/2005. TANÉV ŐSZI FÉLÉVÉBEN ELVÉGZETT FELMÉRÉSRŐL ANGOL ÉS NÉMET NYELVBŐL NYEK kutatócsoport TARTALOM TARTALOM... 2 BEVEZETÉS... 3 A MINTA...

Részletesebben

Szilágyi Tibor 5650 Mezőberény Kereki u. 10.

Szilágyi Tibor 5650 Mezőberény Kereki u. 10. Szilágyi Tibor 5650 Mezőberény Kereki u. 10. Balog Zoltán Emberi Erőforrások Minisztere részére Klebelsberg Intézményfenntató Központ 1051 Budapest Nádor u. 32. KLIK Személyügyi Főosztály Tárgy: Intézményvezetői

Részletesebben

Garami Erika Tóth Olga: A 14 18 éves fiatalok helyzete, politikai attitűdjei

Garami Erika Tóth Olga: A 14 18 éves fiatalok helyzete, politikai attitűdjei Garami Erika Tóth Olga: A 14 18 éves fiatalok helyzete, politikai attitűdjei (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Garami Erika Tóth Olga (1994): A 14 18

Részletesebben

www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához

www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához A www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához Az alábbiakat a www.ferficsabitas.com jóvoltából olvasod. Ha még többet szeretnél megtudni álmaid férfijának

Részletesebben

Afelnôttkor lényegében akkor

Afelnôttkor lényegében akkor . FEJEZET Krista Zita Munka állás karrier Bevezetés Afelnôttkor lényegében akkor kezdôdik, amikor munkát vállalunk. Ezzel szinte egyidôben új problémák hada is megjelenik. Szeretnénk, ha eligazodnátok,

Részletesebben

TARTALOM 1 oldal 01 Tartalomjegyzék 2 oldal 02 Kétszintû érettségi 3 oldal 03 A pontszámítás rendszere 4 oldal 04 A vizsgák leírása - Történelem 5 oldal 05 A vizsgák leírása - Magyar nyelv és irodalom

Részletesebben

LÉGY AZ, AKI VALÓJÁBAN VAGY!

LÉGY AZ, AKI VALÓJÁBAN VAGY! KORÓDI SÁNDOR LÉGY AZ, AKI VALÓJÁBAN VAGY! 2011. Tartalom I. Gondolat - Érzelem - Önmagad/ Hogyan hatnak a gondolataid érzelmeiden keresztül arra az emberre, akit önmagadként megtapasztalsz?... 4 1. Környezet...

Részletesebben

ILYENEK VAGYUNK 2010-2011. Közgazdasági POLITECHNIKUM. Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum ötévfolyamos képzéséről

ILYENEK VAGYUNK 2010-2011. Közgazdasági POLITECHNIKUM. Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum ötévfolyamos képzéséről Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum ötévfolyamos képzéséről Tanulmányi terület kódszáma: 02 2010-2011 Közgazdasági POLITECHNIKUM Gimnázium és Szakközépiskola 1096 Budapest, Vendel u. 3. Tel.:

Részletesebben

Hogyan lesz az emberből Hacker

Hogyan lesz az emberből Hacker Hogyan lesz az emberből Hacker c Eric S. Raymond, 2002 Fordította: Kovács Emese Tartalomjegyzék 1. Miért ez az iromány? 1 2. Mi az, hogy Hacker? 1 3. A hacker hozzáállása 2 3.1. A világ tele van lebilincselő,

Részletesebben