Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 LOGIKA hetkoznapi jelentese: a rendszeresseg, kovetkezetesseg szinonimaja { Ez logikus beszed volt. { Nincs benne logika. { Mas logika szerint gondolkodik. tudomanyszak elnevezese, melynek feladata a helyes kovetkeztetes { fogalmanak szabatos meghatarozasa, { torvenyeinek feltarasa. Kovetkeztetes gondolati eljaras adott ismeretek =) uj ismeret # nyelvi # megnyilvanulas kijelent}o mondatok kijelent}o mondat premisszak konkluzio

2 Helyes a kovetkeztetes (koznapi ertelemben!), ha a premisszak igaz volta eseten a konkluzio is igaz. Pelda. (premissza:) Imrenek tud}ogyulladasa van. (konkluzio:) Imrenek antibiotikumot kell szednie. A logika nem tartalmaz egyetlen mas szaktudomanyt sem, gy nem ismerheti ezek eredmenyeit!! potpremissza: Ha valakinek tud}ogyulladasa van, antibiotikumot kell szednie. Pelda. (1. premissza:) Erika Sandornak a felesege. (2. premissza:) Katalin Sandornak az edesanyja. (konkluzio:) Katalin Erikanak az anyosa. A logika nem vizsgalja a (magyar) nyelv szavainak jelenteset!! potpremissza: Ha x y-nak a felesege, es z y-nak az edesanyja, akkor z x-nek az anyosa.

3 Egy kovetkeztetes logikai vizsgalata soran mit hasznalunk fel a mondatokbol? logikai szavakat: nem : negacio es ^ konjunkcio vagy _ diszjunkcio ha :::akkor implikacio minden 8 univerzalis kvantor van 9 egzisztencialis kvantor a mondatreszek, szavak jelentese kozombos, helyettuk { termek { atomi formulak + LOGIKAI NYELV Miert van szuksege a logikanak sajat nyelvre? a logika nem tartozhat egyetlen nemzeti nyelvhez sem; a termeszetes nyelvek nyelvtani rendszerei kulonboz}oek es bonyolultak; a logika sajat nyelveben minden (abc, nyelvtani szabalyok, kategoriak) a logika feladatanak ellatasat szolgalhatja.

4 Logikai nyelv szintaktika! szemantika Alltas: olyan kijelent}o mondat, melyr}ol modunkban all egyertelm}uen eldonteni, hogy igaz vagy hamis. Pelda. alltas nem alltas 5 < 3 x < 3 XV. Lajos parokat viselt. A most uralkodo francia kiraly parokat visel. Peter hazudik. Most epp hazudok. A Fold a Nap korul kering. Nincs elet a Foldon kvul. Klasszikus szemantika: (Arisztotelesz) az ellentmondastalansag elve: Egyetlen alltas sem lehet igaz is es hamis is. a kizart harmadik elve: Nincs olyan alltas, amely sem nem igaz, sem nem hamis. modern logika - szimbolikus logika - mat. logika

5 Logikai szavak A negacio: Alfred diak. Alfred nem diak. DE: A javaslatot az ellenzek buktatta meg. A javaslatot nem az ellenzek buktatta meg. Nem igaz, hogy a javaslatot az ellenzek buktatta meg. A konjunkcio: Amalia es Bella kerteszek. "Lement a nap. De csillagok nem jottenek." (Pet}o) Juli is, Mari is tancol. Kevesre vitte, noha becsuletesen dolgozott. DE: Amalia es Bella testverek. A diszjunkcio: Esik az es}o, vagy fuj a szel. Vagy busszal jott, vagy taxival.

6 Az implikacio: Ha megtanulom a lecket, akkor otosre felelek. Csak akkor felelek otosre, ha megtanulom a lecket. Gyakran az egyszer}u alltasok szerkezetet is fel kell tarnunk. Dezs}o postas. Amalia es Bella testverek. Az Erzsebet hd osszekoti Budat Pesttel. predikatum + objektumnevek Az univerzalis kvantor: Amalia mindegyik testvere lany. Az egzisztencialis kvantor: Amalianak van testvere.

7 Az els}orend}u logikai nyelv Allando szimbolumok logikai jelek: : ^ _ 8 9 elvalaszto jelek: ( ) ; Denialando szimbolumok (negy halmazba sorolva) =< Srt; Cnst; F n; P r > Srt, elemei a tpusok. Minden 2 Srt tpushoz tartoznak valtozok: x 1;x 2;::: Cnst konstansok halmaza. Minden c 2 Cnst valamely 2 Srt tpushoz tartozik. Fn fuggvenyszimbolumok halmaza. Minden f 2 Fn fuggvenyszimbolumot a ( 1 ; 2 ;:::; k!) un. alakja jellemez. (k 1) Pr 6= ; predikatumszimbolumok halmaza. Minden P 2 Pr predikatumszimbolumhoz egy ( 1 ; 2 ;:::; k ) alakot rendelunk. (k 0)

8 Peldak logikai nyelvekre 1. A Geom nyelv Srt = fpt (ponttpus);et (egyenestpus);st (sktpus)g pt tpusu valtozok: A; B; C;::: et tpusu valtozok: e;f;g;::: st tpusu valtozok: a, b, c,::: Cnst = ; Fn = ; Pr = fp (pt;pt) ;Q (pt;et) ;R (pt;st) g Megjegyzes: a geometriaban a P; Q; R szimbolumok helyett rendre az =; 2; 2 jeleket szokas inkabb hasznalni. 2. Az Ar nyelv Srt = fszt (szamtpus)g szt tpusu valtozok: x; y; z; : : : Cnst = fnullag Fn = ff (szt!szt) ;g (szt;szt!szt) ;h (szt;szt!szt) g Pr = fp (szt;szt) g Megjegyzes: az aritmetikaban a g es h szimbolumok helyett a + es jeleket, P helyett pedig az = jelet szokas hasznalni. 3. nulladrend}u nyelvek =< ;; ;; ;;Pr >, ahol minden P 2 Pr alakja (), azaz P propozcionalis bet}u.

9 tpusu termek c, ha c 2 Cnst; x, ha x valtozo; logikai kifejezesek f(t 1 ;t 2 ;:::;t k ), ha f ( 1; 2 ;:::; k!) 2 Fn es t 1 1 ;t 2 2 ;:::;t k k termek; minden term { vagy a nyelv konstansa, vagy valtozoja, { vagy az indukcios lepes veges sokszori alkalmazasaval bel}oluk nyerhet}o. formulak P (t 1 ;t 2 ;:::;t k ) atomi formula, ha P ( 1; 2 ;:::; ) k 2 Pr es t 1 1 ;t 2 2 ;:::;t k k termek; (A ^ B); (A _ B); (A B) es :A; ha A es B formulak; 8xA es 9xA; ha A formula es x tetsz}oleges valtozo; minden formula { vagy atomi formula, { vagy az indukcios lepesek veges sokszori alkalmazasaval atomi formulakbol megkaphato.

10 Peldak logikai kifejezesekre 1. A Geom nyelv kifejezesei: termek: A; f; b atomi formulak: a geometriaban szokasosan P (A; B) (A = B) Q(B;e) (B 2e) R(A;a) (A2 a) formula: 9A(Q(A;e)^Q(A;f)) 9A((A 2 e)^(a 2 f)) 2. Az Ar nyelv kifejezesei: termek: az arimetikaban szokasosan nulla; x; f(nulla) g(x; f(nulla)) (x + f(nulla)) h(f(f(x));x) (f(f(x)) x) atomi formula: P (g(x; f(nulla)); nulla) formula: ((x+f(nulla)) = nulla) 9uP (g(x; u);y) 9u((x + u) = y)

11 kozvetlen reszterm valtozonak es konstansnak nincs kozvetlen resztermje; az f(t 1 ;t 2 ;:::;t k ) term kozvetlen resztermjei a t 1 ;t 2 ;:::;t k termek. Jeloles: 4 Q ^ _ 8 9 kozvetlen reszformula atomi formulanak nincs kozvetlen reszformulaja; a :A kozvetlen reszformulaja az A formula; az (A4B) formula kozvetlen reszformulai az A es a B formulak; a QxA formula kozvetlen reszformulaja az A formula. reszkifejezes maga a kifejezes; a kozvetlen reszkifejezesek; reszkifejezesek reszkifejezesei.

12 funkcionalis osszetettseg (jele: ~ l(t)) ha t = c 2 Cnst; vagy t = x, akkor ~ l(t) *) 0; ~ l(f(t 1 ;t 2 ;:::;t k )) *) P k i=1 ~ l(t i ) + 1: logikai osszetettseg (jele: l(a)) ha A atom, l(a) *) 0; l(:a) *) l(a) + 1; l(a4b) *) l(a) + l(b) + 1; l(qxa) *) l(a) + 1: A formulak lerasakor szokasos rovidtesek: formula-kombinaciok helyett specialis jelolesek; Pelda. (A B) *) ((A B) ^ (B A)) kuls}o zarojelek elhagyasa; logikai jelek prioritasa csokken}o sorrendben: 8 9 : _^ azonos prioritas eseten a jobbra allo az er}osebb; jobbrol allo pont jeloli a zarojelen beluli leggyengebb logikai jelet.

13 Qx A " " kvantoros el}otag a kvantor hataskore Egy valtozo valamely el}ofordulasa a formulaban kotott: Egy atomi formula egyetlen valtozoja sem kotott. A :A-ban x egy adott el}ofordulasa kotott, ha A-ban x-nek ez az el}ofordulasa kotott. Az A4B-ben x egy adott el}ofordulasa kotott, ha ez az el}ofordulas vagy A-ban van, es ott kotott, vagy B-ben van, es ott kotott. A QxA-ban x minden el}ofordulasa kotott, es az x-t}ol kulonboz}o y egy adott el}ofordulasa kotott, ha ez az el}ofordulas A-ban kotott. Egy valtozo valamely el}ofordulasa a formulaban szabad, ha nem kotott. Ha egy valtozonak egy formulaban van szabad el}ofordulasa, akkor ez a valtozo a formula parametere. Jelolesek: Fv(A): az A formula parametereinek a halmaza. A(x 1 ;x 2 ;:::;x n ): formula, melyben legfeljebb az x 1 ;x 2 ;:::;x n valtozok lehetnek parameterek.

14 A kotott valtozok atnevezese A QxA-ban x-nek a Q kvantor altal kotott minden el}ofordulasat az x-szel azonos tpusu y valtozora cserelve kapunk egy QyA x y formulat. Milyen formulat eredmenyez ez az atalaktas? Az Ar nyelven a termeszetes szamok halmazaban a 9x(u + x = v); 9y(u + y = v); 9z(u + z = v) formulak mindegyike a (u v) relaciot fejezi ki. Vigyazat!! A 9u(u + u = v) formula viszont v parossagat alltja. A jelentesvaltozas oka a valtozoutkozes. Pelda: 8x(P (x; z) 9yR(x; y)) Az x y-ra atnevezesevel a formulat kapjuk!! 8y(P (y; z) 9yR(y; y))

15 A kotott valtozok szabalyosan vegrehajtott atnevezese Ha a QxA formulaban az y nem parameter, es az x valtozo egyetlen Q altal kotott el}ofordulasa sem tartozik egyetlen y-t kot}o kvantor hataskorebe sem, akkor a QxA-bol a QyA x y formulat az x kotott valtozo szabalyosan vegrehajtott atnevezesevel kaptuk. Az A es A 0 kongruens formulak, ha egymastol csak kotott valtozok szabalyosan vegrehajtott atnevezeseben kulonboznek. Jelolese: A A 0 A kongruencia egy nyelv formulai halmazaban reexv, szimmetrikus es tranzitv relacio. Osztalyozast general: az egy kongruenciaosztalyba tartozo formulak kozott a logikaban nem teszunk kulonbseget.

16 Hogyan donthetjuk el, hogy ket formula kongruense? a formula osszetettsege szerinti indukcioval: { Egy atomi formula egyetlen mas formulaval sem kongruens, csak onmagaval. { :A :A 0, ha A A 0. { A 4 B A 0 4 B 0, ha A A 0 es B B 0. { QxA QyA 0, ha minden z-re, mely kulonbozik QxA es QyA 0 (kotott es szabad) valtozoitol, A x z A 0 y z. a formula vazaval { rajzoljuk be a formulaban a kotesi viszonyokat; { hagyjuk el az osszekotott valtozokat. Ket formula pontosan akkor lesz egymassal kongruens, ha megegyez}o a vazuk.

17 Egy formula valtozo-tiszta, ha benne a kotott valtozok nevei kulonboznek a szabad valtozok neveit}ol; barmely ket kvantor kulonboz}o nev}u valtozokat kot meg. Lemma. Legyen A egy formula es S valtozoknak egy veges halmaza. Ekkor konstrualhato olyan valtozo-tiszta A 0 formula, hogy A A 0, es A 0 egyetlen kotott valtozojanak neve sem eleme S-nek.

18 A szabad valtozok helyettestese termekkel Az Ar nyelvben a termeszetes szamok halmazaban szeretnenk kifejezni az (x z z) relaciot. Ha az (x y)-t kifejez}o 9u(x + u = y) formulaban y helyere zz-t helyettestunk, a kvant formula megkaphato. Vigyazat! 9u(x + u = z z) Ha az (x z u) relaciot akarjuk kifejezni hasonlo modon eljarva, nem a kvant formulat, hanem az 9u(x + u = z u) kapjuk. A problema oka a valtozoutkozes. Megoldas: Nevezzuk at a kotott valtozot peldaul w-re, es csak utana hajtsuk vegre a termhelyettestest: 9w(x + w = z u)

19 A formalis helyettestes Egy x valtozonak es egy vele megegyez}o tpusu t termnek a parosat bindingnek nevezzuk. Jelolese: x=t. A formalis helyettestes bindingek egy = fx 1 =t 1 ;x 2 =t 2 ;:::;x k =t k g halmaza, ahol x i 6= x j ; ha i 6= j (i; j = 1; 2;:::;k; k 0): A helyettestest megadhatjuk meg tablazattal: = 0 B x 1 x 2 ::: x t 2 ::: t k t 1 1 C A; amit egy sorba is rhatunk: = (x 1 ;x 2 ;:::;x k jjt 1 ;t 2 ;:::;t k ): A helyettestes ertelmezesi tartomanya: dom = fx 1 ;x 2 ;:::;x k g ertekkeszlete: rng = ft 1 ;t 2 ;:::;t k g

20 Egy kifejezesbe valo formalis helyettestes eredmenye Legyen K logikai kifejezes, = fx 1 =t 1 ;x 2 =t 2 ;:::;x k =t k g formalis helyettestes. Az x i valtozok osszes K-beli szabad el}ofordulasat helyettestsuk egyidej}uleg K- ban a t i termekkel. Az gy kapott kifejezes a K- ba valo formalis helyettestesenek eredmenye. Jelolese: K; vagy K x 1;:::;x k t 1 ;:::;t k Egy kifejezesbe valo formalis helyettestes eredmenyenek meghatarozasa: x = 8 >< >: x ha x 62 dom (x) ha x 2 dom f(t 1 ;t 2 ;:::;t k ) = f(t 1 ;t 2 ;:::;t k ) P (t 1 ;t 2 ;:::;t k ) = P (t 1 ;t 2 ;:::;t k ) (:A) = :(A) (A4B) = A4B (QxA) = Qx(A(, x)), ahol, x azt a helyettestest jeloli, melyre dom (, x) = (dom ) n fxg; es (, x)(z) = (z) minden z 2 dom (, x)-re.

21 Egy kifejezes szamara megengedett helyettestes megengedett a K kifejezes szamara, ha egyetlen x i 2 dom -nak egyetlen K-beli szabad el}ofordulasa sem esik a (x i ) term valamely valtozoja szerinti kvantor hataskorebe. Pelda. A 9u(x + u = y) formula szamara fy=z zg megengedett, de fy=z ug nem. Annak meghatarozasa, hogy egy helyettestes megengedett-e egy kifejezes szamara: Termek es atomi formulak szamara minden megengedett. :A szamara megengedett, ha megengedett A szamara. A4B szamara megengedett, ha megengedett mind A, mind B szamara. QxA szamara megengedett, ha {, x megengedett A szamara, es { egyetlen z 2 Fv(QxA) \ dom eseten sem szerepel x a (z) termben.

22 A szabalyos helyettestes Legyen K egy kifejezes, es egy helyettestes. Keressunk K-val kongruens olyan K 0 kifejezest, mely szamara a helyettestes megengedett. Ekkor a K 0 kifejezes a szabalyos helyettestesenek eredmenye K-ba. Jelolese: [K]. A szabalyos helyettestes eredmenyenek meghatarozasa: Ha K term vagy atomi formula, akkor [K] = K. [(:A)] = :[A] [(A4B)] = [A]4[B] { Ha egyetlen z 2 Fv(QxA) \ dom eseten sem szerepel x a (z) termben, akkor [(QxA)] = Qx[A(, x)]. { Ha van olyan z 2 Fv(QxA) \ dom, hogy x parameter (z)-ben, akkor valasszunk egy uj valtozot, peldaul u-t, mely nem szerepel sem QxA-ban, sem -ban, es [(QxA)] = Qu[(A x u )(, x)].

23 A logikai nyelv klasszikus szemantikaja Az =< Srt; Cnst; F n; P r > els}orend}u logikai nyelv I interpretacioja (modellje, algebrai strukturaja) egy olyan I =< Srt; d d Cnst; Fn; d Pr d > fuggvenynegyes, melyben dom Srt d = Srt; es Srt d : 7! D, ahol a D objektumtartomany a tpusu objektumok nemures halmaza; dom Cnst d d = Cnst; es a Cnst : c 7! ~c fuggveny olyan, hogy ha a c tpusu konstans, akkor ~c 2 D ; dom Fn d = Fn; es az Fn d : f 7! f ~ fuggveny minden f ( 1; 2 ;:::; k!) fuggvenyszimbolumhoz olyan ~f fuggvenyt rendel, melyben dom f ~ = D 1 D 2 :::D k, es rng f ~ = D, azaz ~f : D 1 D 2 :::D k!d ; dom d Pr = Pr; es a d Pr : P 7! ~ P fuggveny olyan, hogy a P ( 1; 2 ;:::; k ) (k 1) predikatumszimbolum eseten, ~P : D 1 D 2 :::D k!f0;1g, ha pedig P propozcionalis bet}u, akkor ~ P vagy 0, vagy 1.

24 Legyen az nyelv I interpretaciojaban D *) [ 2Srt d D n f~cj Cnst(c) = ~c; c 2 Cnstg: B}ovtsuk ki a nyelvet az objektumtartomanyok objektumait jelol}o uj konstansokkal: ahol (D) =< Srt; Cnst(D); F n; P r >; Cnst(D) *) Cnst[faja az a 2 D-hoz rendelt uj szimbolumg: Az (D) nyelv zart logika kifejezeseit I-beli ertekelhet}o kifejezeseinek nevezzuk. Az (D) nyelv formalis helyettesteset I-beli ertekel}o helyettestesenek nevezzuk, ha Fv(rng ) = ;: Egy ertekel}o helyettestes minden K kifejezes szamara megengedett. Ha a ertekel}o helyettestes es a K kifejezes olyanok, hogy F v(k) dom ; akkor K ertekelhet}o kifejezese -nak, es -at K I-beli ertekelesenek nevezzuk.

25 Pelda. 1. Az Ar nyelv termeszetes interpretacioja d Srt(szt) = N d Cnst(nulla) = 0 d Fn(f) = ~ f; ahol ~ f : N! N ; es ~f(n) = n + 1; ( ha n 2 N ) d Fn(g) = ~g; ahol ~g : N N! N ; es ~g(n; m) = n + m; ( ha n; m 2 N ) d Fn(h) = ~ h; ahol ~ h : N N! N ; es ~h(n; m) = n m; ( ha n; m 2 N ) d Pr(P) = P; ~ ahol P ~ : N N! f0; 1g; es (ha n; m 2 N ); ~P (n; m) = 8 >< >: 1 ha n = m 0 egyebkent 2. A Subset nyelv Srt = frh (egy alaphalmaz reszhalmazai) g rh tpusu valtozok: x; y; z ::: Cnst = ; Fn = ; Pr = fp (rh;rh) g A Subset nyelv egy interpretacioja d Srt(rh) = f a fpiros, kek, zoldg alaphalmaz reszhalmazai g d Pr(P) = ~ P;ahol, ha S; Z az alaphalmaz ket reszhalmaza ~P (S; Z) = 8 >< >: 1 ha S Z 0 egyebkent

26 Legyen I egy interpretacioja. Az tpusu, ertekelhet}o termenek erteke I- ben egy D -beli objektum. Jelolese: jtj I { Ha d Cnst(c) = ~c, akkor jcj I *) ~c. { Ha a 2 Cnst(D) az a 2 D objektumhoz rendelt uj a szimbolum, akkor jaj I *) a. { Ha f(t 1 ;t 2 ;:::;t k ) ertekelhet}o term, ahol a t 1 ;t 2 ;:::;t k termek ertekei I-ben rendre jt 1 j I ; jt 2 j I ;:::;jt k j I, es ~ f = d Fn(f), akkor jf(t 1 ;t 2 ;:::;t k )j I *) ~ f(jt 1 j I ;jt 2 j I ;:::;jt k j I ). Az ertekelhet}o formulajanak erteke I-ben vagy 0, vagy 1. Jelolese: jjcjj I { Ha P (t 1 ;t 2 ;:::;t k )ertekelhet}o atomi formula, ahol a t 1 ;t 2 ;:::;t k termek ertekei I-ben rendre jt 1 j I ; jt 2 j I ;:::;jt k j I, es ~ P = d Pr(P), akkor jjp (t 1 ;t 2 ;:::;t k )jj I *) ~ P (jt 1 j I ; jt 2 j I ;:::;jt k j I ).

27 { Ha :A ertekelhet}o formula, ahol az A formula erteke jjajj I, akkor jj:ajj I *) 1, jjajj I : { Ha A4B ertekelhet}o formula, ahol az A es B formulak ertekei rendre jjajj I ; jjbjj I, akkor jja ^ Bjj I jja _ Bjj I jja Bjj I *) minfjjajj I ; jjbjj I g *) maxfjjajj I ; jjbjj I g *) maxf1, jjajj I ; jjbjj I g { Ha 8xA ertekelhet}o formula, ahol x tpusu valtozo, akkor 8 >< 1; ha minden a 2 D jj8xajj I *) eseten jja x ajj I = 1; >: 0 egyebkent. { Ha 9xA ertekelhet}o formula, ahol x tpusu valtozo, akkor 8 >< 1; ha van olyan a 2 D jj9xajj I *) hogy jja x ajj I = 1; >: 0 egyebkent. Legyen I egy interpretacioja es A ertekelhet}o formula. Az A formula igaz I-ben (jelolese: I j= A), amikor jjajj I = 1, egyebkent hamis I-ben.

28 Pelda. 1. Az Ar nyelv termeszetes interpretaciojaban jnullaj = 0 jf(nulla)j = ~ f(jnullaj) = 1 j(f(1) + 3)j = ~g (jf(1)j; j3j) = ~g ~ f(j1j); 3! = = ~g ~ f(1); 3! = ~g(2; 3) = 5 jj ((f(nulla) 3) = (f (f(nulla)) + 1)) jj = ~P (jf(nulla) 3j; jf (f(nulla)) + 1j) = ~P ~ h (jf(nulla)j; j3j) ; ~g (jf (f(nulla)) j; j1j)! = ~P ~ h(1; 3); ~g ~ f(jf(nulla)j); 1!! = ~ P 3; ~g( ~ f(1); 1)! = ~P (3; ~g(2; 1)) = ~ P (3; 3) = 1 jj9u ((3 + u) = 4) jj = 1; mert az 1 2 N olyan, hogy jj ((3 + u) = 4) u 1 jj = jj (3 + 1 = 4) jj = ~ P (j3 + 1j; j4j) = ~P (~g(j3j;j1j) ; 4) = ~ P (~g(3; 1); 4) = ~ P (4; 4) = 1

29 2. A Subset nyelv el}obbi interpretaciojaban jjp (fpiros,zoldg; fpiros,kekg)jj = ~P (jfpiros,zoldgj; jfpiros,kekgj) = ~P (fpiros,zoldg; fpiros,kekg) = 0 jj8yp(y; fpiros,kek,zoldg)jj = 1; mert minden S reszhalmazra jjp (S; fpiros,kek,zoldg)jj = ~ P (jsj; jfpiros,kek,zoldgj) = ~P (S; fpiros,kek,zoldg) = 1 jj8yp(y; fpiros,kekg)jj = 0; mert peldaul az fzoldg reszhalmazra jjp (fzoldg; fpiros,kekg)jj = ~ P (jfzoldgj; jfpiros,kekgj) = ~P (fzoldg; fpiros,kekg) = 0 3. A Subset nyelv egy olyan interpretaciojaban, ahol d Srt(rh) = ffpiros, kek, zold, sargag reszhalmazai g jj8yp(y; fpiros,kek,zoldg)jj = 0; mert peldaul a fsargag reszhalmazra jjp (fsargag; fpiros,kek,zoldg)jj = ~P (jfsargagj; jfpiros,kek,zoldgj) = ~P (fsargag; fpiros,kek,zoldg) = 0

30 Lemma. Legyen I az nyelv egy interpretacioja es r egy olyan term, melyben legfeljebb egy parameter, a tpusu x szerepel. Legyen a t tpusu ertekelhet}o term erteke jtj I. Ekkor jrfx=tgj I = jrfx=jtj I gj I ; azaz egy ertekelhet}o term erteke csak resztermjei ertekeit}ol fugg. Lemma. Legyen I az nyelv egy interpretacioja es A egy olyan formula, melyben legfeljebb egy parameter, a tpusu x szerepel. Legyen a t tpusu ertekelhet}o term erteke jtj I. Ekkor I j= [Afx=tg] akkor es csak akkor, ha I j= Afx=jtj I g:

31 Logikai torveny, logikai ellentmondas Az nyelv egy A formulaja logikai torveny, ha barmely I interpretaciojaban es A barmely I-beli ertekelese eseten I j= A. Jelolese: j= A. Az nyelv egy A formulaja logikai ellentmondas, ha barmely I interpretaciojaban es A barmely I- beli ertekelese eseten A hamis. Jelolese: =j A. Lemma. =j A akkor es csak akkor, ha j= :A. Az nyelv egy A formulaja kielegthet}o, ha van -nak olyan I interpretacioja es ertekelese, amelyre I j= A. Lemma. Az A formula pontosan akkor kielegthet}o, ha nem igaz, hogy j= :A. Az A es B formulak logikailag ekvivalensek, ha j= A B: Jelolese: A B.

32 A Boole-kombinacio Legyenek A 1 ;A 2 ;:::;A n ; n 1 az nyelv formulai. A 1 ;A 2 ;:::;A n Boole-kombinacioja A i barmelyik 1 i n-re; :B, ha B A 1 ;A 2 ;:::;A n Boole-kombinacioja; Boole- B4C, ha ha B es C is A 1 ;A 2 ;:::;A n kombinacioi. Pelda. 8xP (x) _ 9yQ(x; y) a 8xP (x) es a 9yQ(x; y) Boole-kombinacioja. A Quine-tablazat Legyen B az A 1 ;A 2 ;:::;A n Boole-kombinacioja. Kesztsuk el a kovetkez}o, 2 n kulonboz}o sort tartalmazo tablazatot: A 1 A 2 :::::: A n,2 A n,1 A n B 0 0 :::::: :::::: :::::: :::::: :::::: :::::: 1 1 1

33 Megjegyzes: A sorok az A 1 ;A 2 ;:::;A n formulak osszes kulonboz}o lehetseges ertekeit tartalmazzak, fuggetlenul attol, hogy van-e olyan interpretacio es kozos ertekeles, melyre ilyen ertekek adodnanak. Olyan interpretacio es kozos ertekeles viszont nincs, ahol a formulak ertekei rendre ne lennenek megtalalhatok valamely sorban. Toltsuk ki a B alatti f}ooszlopot: minden sorban szamoljuk ki B erteket a kombinalotenyez}ok sorbeli ertekeinek fuggvenyeben. A Boole-kombinacio propozcionalis tautologia, ha a Quine-tablaja f}ooszlopaban csupa 1 ertek van. Lemma. Ha egy Boole-kombinacio propozcionalis tautologia, akkor logikai torveny. Lemma. Ha a Boole-kombinalo tenyez}ok propozcionalis bet}uk, es a Boole-kombinacio logikai torveny, akkor propozcionalis tautologia.

34 Pelda. 1. Vizsgaljuk az (A B) :(A ^ :B) formulat, mint az A es B formulak Boole-kombinaciojat. (A B) : (A ^ : B) (A B) : (A ^ : B) A Boole-kombinacio propozcionalis tautologia, tehat a formula logikai torveny. 2. Dontsuk el, hogy A^:A logikai ellentmondas-e? : (A ^ : A) : (A ^ : A) :(A^:A) propozcionalis tautologia, azaz logikai torveny, tehat A ^ :A logikai ellentmondas.

35 3. Vizsgaljuk a 9x(A(x)^B(x)) 9xA(x)^9xB(x) formulat, mint a 9x(A(x) ^ B(x)); 9xA(x) es a 9xB(x) formulak Boole-kombinaciojat. 9x(A(x) ^ B(x)) 9xA(x) ^ 9xB(x) x(A(x) ^ B(x)) 9xA(x) ^ 9xB(x) A Boole-kombinacio nem propozcionalis tautologia, pedig logikai torveny.

36 4. Lassuk be, hogy j= 9x(A(x) ^ B(x)) 9xA(x) ^ 9xB(x): Bizonytas: Tekintsunk egy tetsz}oleges I interpretaciot es ertekelest. Vizsgalnunk kell a jj (9x(A(x) ^ B(x)) 9xA(x) ^ 9xB(x)) jj I = jj (9x(A(x) ^ B(x))) (9xA(x))^(9xB(x))jj I = jj (9x(A(x)(, x) ^ B(x)(, x)) 9x(A(x)(, x)) ^ 9x(B(x)(, x))jj I = jj9x(a 0 (x) ^ B 0 (x)) 9xA 0 (x) ^ 9xB 0 (x)jj I erteket. Ha jj9x(a 0 (x) ^ B 0 (x))jj I = 0; akkor az implikacio erteke 1; Ha jj9x(a 0 (x) ^ B 0 (x))jj I = 1; akkor van olyan a 2 D x ; hogy jj (A 0 (x) ^ B 0 (x)) x a jj I = jja 0 (x) x a ^ B 0 (x) x ajj I = 1: Ekkor viszont jja 0 (x) x ajj I = 1 es jjb 0 (x) x ajj I = 1; azaz jj9xa 0 (x)jj I = 1 es jj9xb 0 (x)jj I = 1; gy jj9xa 0 (x) ^ 9xB 0 (x)jj I = 1: Mivel az implikacio utotagja 1 ertek}u, az implikacio erteke most is 1.

37 5. Lassuk be, hogy 6j= 9xA(x) ^ 9xB(x) 9x(A(x) ^ B(x)): Bizonytas: Tekintsunk egy olyan I interpretaciot, melyben d Srt( x ) = f;; fpirosgg d Pr(P) = P; ~ ahol, ha S; Z 2 f;; fpirosgg ~P (S; Z) = A(x) *) 8uP (x; u) B(x) *) 8uP (u; x) 8 >< >: 1 ha S Z 0 egyebkent Ebben az interpretacioban jj9xa(x)jj I = 1 es jj9xb(x)jj I = 1; mert peldaul jja(;)jj I = 1 es jjb(fpirosg)jj I = 1: Ugyanakkor jj9x(a(x) ^ B(x))jj I = 0; mert jja(;) ^ B(;)jj I = 0 es jja(fpirosg) ^ B(fpirosg)jj I = 0:

38 6. A 9xA(x) ^9xB(x) 9x(A(x) ^ B(x)) formula kielegthet}o. Bizonytas: Legyen most az interpretacionk az el}oz}ohoz hasonlo, csak A(x) *) 8u (P (u; x) (8zP(u; z) _ (P (u; x) ^ P (x; u)))) : Ebben az interpretacioban jj9xa(x)jj I = 1; mert jja(fpirosg)jj I = 1, es jj9x(a(x) ^ B(x))jj I = 1; mert jja(fpirosg) ^ B(fpirosg)jj I = 1:

39 Nehany fontos logikai torveny asszociativitas A ^ (B ^ C) (A ^ B) ^ C A _ (B _ C) (A _ B) _ C kommutativitas A ^ B B ^ A disztributivitas A _ B B _ A A ^ (B _ C) (A ^ B) _ (A ^ C) A _ (B ^ C) (A _ B) ^ (A _ C) idempotencia A ^ A A A _ A A eliminacio A ^ (B _ A) A A _ (B ^ A) A De Morgan torvenyei :(A ^ B) :A _ :B :(A _ B) :A ^ :B

40 negacio az implikacioban :(A B) A ^ :B A :A :A :A A A j= :(A :A) logikai jelek kozotti osszefuggesek kontrapozcio ketszeres tagadas A ^ B :(:A _ :B) A ^ B :(A :B) A _ B :(:A ^ :B) A _ B :A B A B :(A ^ :B) A B :A _ B A B :B :A ::A A implikacios el}otagok felcserelese A (B C) B (A C) implikacio konjunktv el}otaggal A ^ B C A (B C)

41 kiszamtasi torvenyek (> *) C _:C;? *) C ^:C) A^> A A^?? A_> > A_? A A > > A? :A > A A? A > az azonossag torvenye b}ovtes el}otaggal j= A A j= A (B A) az implikacio ondisztributivitasa esetelemzes tranzitivitas A (B C) (A B) (A C) A _ B C (A C) ^ (B C) j= (A B) ^ (B C) (A C) reductio ad absurdum j= (A B) ^ (A :B) :A az ellentmondasbol barmi kovetkezik j= A (:A B)

42 a kizart harmadik torvenye j= A _ :A az ellentmondas torvenye Pierce-torveny ktv kvantorok Ha x 62 Fv(A), akkor j= :(A ^ :A) j= ((A B) A) A 8xA A 9xA A az egyforma kvantorok helycsereje 8x8yA(x; y) 8y8xA(x; y) 9x9yA(x; y) 9y9xA(x; y) kvantor-csere implikacioban j= 8xA(x) 9xA(x) j= 9y8xA(x; y) 8x9yA(x; y) De Morgan kvantoros torvenyei :9xA(x) 8x:A(x) :8xA(x) 9x:A(x)

43 kvantor-felcsereles 9xA(x) :8x:A(x) 8xA(x) :9x:A(x) kvantorok egyoldali kiemelese Ha x 62 Fv(A), akkor A ^ 8xB(x) 8x(A ^ B(x)) A ^ 9xB(x) 9x(A ^ B(x)) A _ 8xB(x) 8x(A _ B(x)) A _ 9xB(x) 9x(A _ B(x)) A 8xB(x) 8x(A B(x)) A 9xB(x) 9x(A B(x)) 8xB(x) A 9x(B(x) A) 9xB(x) A 8x(B(x) A) kvantorok ketoldali kiemelese 8xA(x) ^ 8xB(x) 8x(A(x) ^ B(x)) 9xA(x) _ 9xB(x) 9x(A(x) _ B(x)) j= 8xA(x) _ 8xB(x) 8x(A(x) _ B(x)) j= 9x(A(x) ^ B(x)) 9xA(x) ^ 9xB(x) kongruens formulak ekvivalenciaja Ha A B; akkor A B:

44 helyettesteskor fellep}o kvantorok kvantorhataskor-atjeloles Ha y 62 Fv(A), akkor j= 8xA [A x t ] j= [A x t ] 9xA 8xA 8y[A x y ] 9xA 9y[A x y ] kvantor-redukcio Ha x es y azonos tpusu valtozok, akkor j= 8x8yA 8x[A y x ] j= 9x[A y x ] 9x9yA helyettestes ekvivalens formulakba Ha A B; akkor [A x t ] [Bx t ]

45 A logikai kovetkezmeny Legyenek A 1 ;A 2 ;:::;A n (n 1) es B az nyelv tetsz}oleges formulai. A B formula logikai (szemantikai) kovetkezmenye az A 1 ;A 2 ;:::;A n formulaknak, ha minden olyan I interpretaciojaban es az A 1 ;A 2 ;:::;A n es B formulak tetsz}oleges olyan I-beli ertekelese eseten, amikor akkor I j= A 1 ;I j= A 2 ;:::;I j= A n ; I j= B: Jelolese: A 1 ;A 2 ;:::;A n j= B: Lemma. (a) A 1 ;A 2 ;:::;A n j= B akkor es csak akkor, ha j= A 1 ^ A 2 ^ :::^A n B. (b) A 1 ;A 2 ;:::;A n j= B akkor es csak akkor, ha =j A 1 ^ A 2 ^ :::^A n^:b. Lemma. A B pontosan akkor, ha A j= B es B j= A.

46 Pelda. Bizonytsuk be, hogy helyesen kovetkeztettunk: P 1 Nehany republikanus kedvel minden demokratat. P 2 Nincs olyan republikanus, aki szeretne a szocialistakat. K Tehat egyik demokrata sem szocialista. Kesztsunk alkalmas logikai nyelvet. Legyenek x; y; z; : : : embereket jelol}o valtozok; R(x) jelentse, hogy x republikanus; D(x) jelentse, hogy x demokrata; S(x) jelentse, hogy x szocialista; K(x; y) jelentse, hogy x kedveli y-t. Ezen e nyelven formalizalva az alltasokat: P 1 9x(R(x) ^ 8y(D(y) K(x; y))) P 2 :9x(R(x) ^ 9z(S(z) ^ K(x; z))) K :9y(D(y) ^ S(y)) Rogztsunk tetsz}olegesen egy olyan I interpretaciot, melyben jjp 1 jj I = 1 es jjp 2 jj I = 1: Ekkor jjp 1 jj I = 1 miatt van olyan a 2 D; hogy jj(r(x) ^ 8y(D(y) K(x; y))) x ajj I = 1; azaz jjr(a)jj I = 1 es minden b 2 D-re jj(d(y) K(a;y)) y bjj I = 1:

47 jjp 2 jj I = 1 miatt viszont minden b 2 D-re, gy eppen a-ra is jj(r(x) ^ 9z(S(z) ^ K(x; z))) x ajj I = 0; azaz mivel jjr(a)jj I = 1; ezert jj9z(s(z) ^ K(a;z)))jj I = 0: Ez azt jelenti, hogy minden b 2 D-re jj(s(z) ^ K(a;z))) z bjj I = 0: Ez a konjunkcio vagy azert 0, mert b olyan, hogy jjs(b)jj I = 0; de ekkor jj(d(y) ^ S(y)) y bjj I = 0; vagy azert, mert b olyan, hogy jjk(a;b)jj I = 0: Ilyen b-re viszont, mivel jj(d(y) K(a;y)) y bjj I = 1; jjd(b)jj I = 0; tehat ilyenkor is jj(d(y) ^ S(y)) y bjj I = 0: Azaz minden b 2 D-re jj(d(y)^s(y)) y bjj I = 0; tehat jj9y(d(y) ^ S(y))jj I = 0; azaz jj:9y(d(y) ^ S(y))jj I = 1:

48 A logikai kalkulus Fel lehet epteni a logikat szemantikai fogalmakra hivatkozas nelkul is: szintaktika szemantika logikai nyelv interpretacio formula logikai ertek levezethet}oseg kovetkezmeny A levezethet}oseg fogalmat kalkulus megadasaval denialhatjuk. Egy kalkulus megadasakor felsoroljuk az alapsemait es a levezetesi szabalyait. Ekkor denialhato a, = fa 1 ;A 2 ;:::;A n g (n0) formulahalmazbol valo levezethet}oseg fogalma: ha B alapformula, vagy B 2,; akkor levezethet}o,-bol; jelolese:, ` B ha,-bol levezet}o B 1 ;B 2 ;:::; akkor a levezetesi szabalyok megmondjak, hogy mely tovabbi formulak lesznek meg levezethet}ok. Egy kalkulus helyes, ha, ` B; akkor, j= B: Egy kalkulus teljes, ha, j= B; akkor, ` B: Egy kalkulus adekvat, ha helyes is, teljes is.

49 Egy logikai rendszer megalkotasakor el}oszor egy szemantikai rendszert denialunk, majd megkserlunk ehhez legalabb helyes, de ha lehet, adekvat logikai kalkulust szerkeszteni. Alapsemak: 1. A (B A) A predikatumkalkulus 2. (A (B C)) ((A B) (A C)) 3. A (B A ^ B) 4. A ^ B A 5. A ^ B B 6. (A C) ((B C) (A _ B C)) 7. A A _ B 8. B A _ B 9. (A B) ((A :B) :A) 10. ::A A 11. 8xA(x) A(x) x t 12. 8x(C A(x)) (C 8xA(x)); x 62 Fv(C) 13. A(x) x t 9xA(x) 14. 8x(A(x) C) (9xA(x) C); x 62 Fv(C)

50 Levezetesi szabalyok: modus ponens A A B B altalanostasi szabaly A semakban es szabalyokban az A; B; C formulakkal; x valtozoval; t x-szel azonos tpusu termmel A 8xA helyettesthet}o be. Az alapsemakbol gy alapformulakat kapunk. Lemma. A predikatumkalkulus minden alapformulaja logikai torveny. Lemma. A; A B j= B Lemma. Ha, j= A(x) es x 62 Fv(,); akkor, j= 8xA(x):

51 A levezethet}oseg A predikatumkalkulusban a formula-fa es magassaganak induktv dencioja: minden A formula 1 magassagu formula-fa, melyben A also formula, es nincs nala feljebb lev}o formula; ha D 1 m 1 es D 2 m 2 magassagu olyan formulafak, melyben az also formulak A es A B alakuak, akkor a D 1 D 2 B alakzat is formula-fa, melyben B also formula, melynel D 1 es D 2 minden formulaja feljebb van, es a formula-fa magassaga max fm 1 ;m 2 g+1; ha D m magassagu olyan formula-fa, amelyben az also formula A, akkor a D 8xA alakzat is formula-fa, melyben 8xA also formula, melynel D minden formulaja feljebb van, es a formula-fa magassaga m + 1.

52 A formulafaban azon formulak, melyeknel nincs feljebb lev}o: alapformulak, hipotezisek, vagy nylt premisszak. Pelda. Q(x) P 8x(Q(x) P ) 8x(Q(x) P ) (9xQ(x) P ) 9xQ(x) P 3 magassagu formulafa also formula: 9xQ(x) P alapformula: 8x(Q(x) P ) (9xQ(x) P ) hipotezis: Q(x) P Levezetes-fa egy formula-fa, melyben ha A-bol az altalanostas szabalyaval akarjuk a 8xA-t nyerni, akkor x nem parameter egyetlen a 8xA-nal feljebb lev}o hipotezisben sem. A, veges formulahalmazbol a B formula levezethet}o, ha keszthet}o olyan levezetes-fa, melyben B also formula, es a hipotesisek mind elemei,-nak. Jelolese:, ` B (szekvencia) Tetel. A predikatumkalkulus adekvat logikai kalkulus.

53 A termeszetes levezetes Az azonossag torvenye,;a`a Strukturalis szabalyok b}ovtes, ` A,;B `A felcsereles,;b;c;`a,;c;b;`a sz}uktes,;b;b;`a,;b;`a vagas,`a ;A`B,;`B

54 Logikai szabalyok BEVEZET ES implikacio,;a`b,`ab konjunkcio, ` A, ` B, ` A ^ B diszjunkcio, ` A, ` A _ B ELT AVOL IT AS,`A,`AB,`B,;A;B `C,;A^B `C,;A`C,;B `C,;A_B `C,`B,`A_B negacio,;a`b,;a`:b,`:a ekvivalencia,;a`b,;b `A,`AB,`::A, ` A,`A,`AB,`B,`B,`AB,`A

LOGIKA. A logika feladata tehát a premisszák és a konklúzió

LOGIKA. A logika feladata tehát a premisszák és a konklúzió LOGIKA hétköznapi jelentése: a rendszeresség, következetesség szinonimája Ez logikus beszéd volt. Nincs benne logika. Más logika szerint gondolkodik. tudományszak elnevezése, melynek fő feladata a helyes

Részletesebben

LOGIKA. A logika feladata tehát a premisszák és a konklúzió

LOGIKA. A logika feladata tehát a premisszák és a konklúzió LOGIKA hétköznapi jelentése: a rendszeresség, következetesség szinonimája Ez logikus beszéd volt. Nincs benne logika. Más logika szerint gondolkodik. tudományszak elnevezése, melynek fő feladata a helyes

Részletesebben

Matematikai logika. Nagy Károly 2009

Matematikai logika. Nagy Károly 2009 Matematikai logika előadások összefoglalója (Levelezős hallgatók számára) Nagy Károly 2009 1 1. Elsőrendű nyelvek 1.1. Definíció. Az Ω =< Srt, Cnst, F n, P r > komponensekből álló rendezett négyest elsőrendű

Részletesebben

A matematika alapjai. Nagy Károly 2014

A matematika alapjai. Nagy Károly 2014 A matematika alapjai előadások összefoglalója (Levelezős hallgatók számára) Nagy Károly 2014 1 1. Kijelentés logika, ítéletkalkulus 1.1. Definíció. Azokat a kijelentő mondatokat, amelyekről egyértelműen

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai

Az informatika logikai alapjai Az informatika logikai alapjai Várterész Magda DE, Informatikai Kar PTI BSc és informatikatanár hallgatók számára 2017. A logikai ekvivalencia Az A és a B elsőrendű formulák logikailag ekvivalensek, ha

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai

Az informatika logikai alapjai Az informatika logikai alapjai Várterész Magda DE, Informatikai Kar PTI BSc és informatikatanár hallgatók számára 2017. A logika szó hétköznapi jelentése: rendszeresség, következetesség Ez logikus beszéd

Részletesebben

Logikai alapok a programozáshoz

Logikai alapok a programozáshoz Logikai alapok a programozáshoz Nagy Károly 2014 Nyíregyházi Főiskola Matematika és Informatika Intézet 1 Tartalomjegyzék 1. Kijelentés logika, ítéletkalkulus 2 2. A kijelentés logika törvényei 5 3. Logikai

Részletesebben

Logikai alapok a programozáshoz. Nagy Károly 2014

Logikai alapok a programozáshoz. Nagy Károly 2014 Logikai alapok a programozáshoz előadások összefoglalója (Levelezős hallgatók számára) Nagy Károly 2014 1 1. Kijelentés logika, ítéletkalkulus 1.1. Definíció. Azokat a kijelentő mondatokat, amelyekről

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai

Az informatika logikai alapjai Az informatika logikai alapjai Várterész Magda DE, Informatikai Kar PTI BSc és informatikatanár hallgatók számára 2017. Az elsőrendű logikai nyelv interpretációja L interpretációja egy I-vel jelölt függvénynégyes,

Részletesebben

Megoldások. 2001. augusztus 8.

Megoldások. 2001. augusztus 8. Megoldások 2001. augusztus 8. 1 1. El zetes tudnivalók a különböz matematikai logikai nyelvekr l 1.1. (a) Igen (b) Igen (c) Nem, mert nem kijelent mondat. (d) Nem fejez ki önmagában állítást. "Ádám azt

Részletesebben

Elsőrendű logika szintaktikája és szemantikája. Logika (3. gyakorlat) 0-adrendű szemantika 2009/10 II. félév 1 / 1

Elsőrendű logika szintaktikája és szemantikája. Logika (3. gyakorlat) 0-adrendű szemantika 2009/10 II. félév 1 / 1 Elsőrendű logika szintaktikája és szemantikája Logika és számításelmélet, 3. gyakorlat 2009/10 II. félév Logika (3. gyakorlat) 0-adrendű szemantika 2009/10 II. félév 1 / 1 Az elsőrendű logika Elemek egy

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Harmadik el oad as 1/33

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Harmadik el oad as 1/33 1/33 Logika és számításelmélet I. rész Logika Harmadik előadás Tartalom 2/33 Elsőrendű logika bevezetés Az elsőrendű logika szintaxisa 3/33 Nulladrendű állítás Az ítéletlogikában nem foglalkoztunk az álĺıtások

Részletesebben

Logika feladatgyűjtemény

Logika feladatgyűjtemény Debreceni Egyetem Informatikai Kar Logika feladatgyűjtemény 2005. május 19. Készítette: Lengyel Zoltán lengyelz@inf.unideb.hu Tartalomjegyzék 1. Ítéletlogika 2 2. Elsőrendű logika 17 2.1. Prenex alak......................................

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Hatodik el oad as 1/33

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Hatodik el oad as 1/33 1/33 Logika és számításelmélet I. rész Logika Hatodik előadás Tartalom 2/33 Elsőrendű rezolúciós kalkulus - előkészítő fogalmak Prenex formula, Skolem normálforma 3/33 Eldönthető formulaosztályok keresése

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai

Az informatika logikai alapjai Az informatika logikai alapjai Várterész Magda DE, Informatikai Kar PTI BSc és informatikatanár hallgatók számára 2017. Példák Az alábbi világokban állításokat akarunk megfogalmazni: A táblára színes karikákat

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai előadások

Az informatika logikai alapjai előadások VÁRTERÉSZ MAGDA Az informatika logikai alapjai előadások 2006/07-es tanév 1. félév Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2 2. Az ítéletlogika 18 2.1. Az ítéletlogika nyelve szintaxis...............................................

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 1. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2008 tavasz Követelmények A tárgy (ea+gyak) teljesítésének követlményeit

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 1. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Követelmények A tárgy (ea+gyak) teljesítésének követlményeit

Részletesebben

Matematikai logika. 3. fejezet. Logikai m veletek, kvantorok 3-1

Matematikai logika. 3. fejezet. Logikai m veletek, kvantorok 3-1 3. fejezet Matematikai logika Logikai m veletek, kvantorok D 3.1 A P és Q elemi ítéletekre vonatkozó logikai alapm veleteket (konjunkció ( ), diszjunkció ( ), implikáció ( ), ekvivalencia ( ), negáció

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Negyedik el oad as 1/26

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika Negyedik el oad as 1/26 1/26 Logika és számításelmélet I. rész Logika Negyedik előadás Tartalom 2/26 Az elsőrendű logika szemantikája Formulák és formulahalmazok szemantikus tulajdonságai Elsőrendű logikai nyelv interpretációja

Részletesebben

Halmazelmélet és logika

Halmazelmélet és logika Halmazelmélet és logika Dr. Szilágyi Ibolya szibolya@ektf.hu Matematika és Informatika Intézet EKF, Eger 2006/07 I. szemeszter Dr. Szilágyi Ibolya (EKF) Logika 2006/007 1 / 58 Outline A halmazelmélet és

Részletesebben

Logika és számításelmélet. 2011/11 11

Logika és számításelmélet. 2011/11 11 (Logika rész) Logika és számításelmélet. 2011/11 11 1. előadás 1. Bevezető rész Logika (és a matematikai logika) tárgya Logika (és a matematikai logika) tárgya az emberi gondolkodás vizsgálata. A gondolkodás

Részletesebben

Diszkrét matematika I.

Diszkrét matematika I. Diszkrét matematika I. középszint 2014. ősz 1. Diszkrét matematika I. középszint 2. előadás Mérai László diái alapján Komputeralgebra Tanszék 2014. ősz Matematikai logika Diszkrét matematika I. középszint

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 1. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2009 tavasz Követelmények A tárgy (ea+gyak) teljesítésének követlményeit

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 6. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2008 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Automatikus tételbizonyítás

Automatikus tételbizonyítás Automatikus tételbizonyítás előadások Várterz Magda Kádek Tamás Automatikus tételbizonyítás: előadások Várterz Magda Kádek Tamás Table of Contents 1 Előszó 1 2 Bevezet 2 1 Az elsőrendű nyelv szintaxisa

Részletesebben

Predikátumkalkulus. 1. Bevezet. 2. Predikátumkalkulus, formalizálás. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák.

Predikátumkalkulus. 1. Bevezet. 2. Predikátumkalkulus, formalizálás. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. Predikátumkalkulus Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. 1. Bevezet Nézzük meg a következ két kijelentést: Minden almához tartozik egy fa, amir l leesett. Bármely

Részletesebben

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus Ítéletkalkulus Logikai alapfogalmak, m veletek, formalizálás, logikai ekvivalencia, teljes diszjunktív normálforma, tautológia. 1. Bevezet A matematikai logikában az állításoknak nem a tényleges jelentésével,

Részletesebben

Diszkrét matematika 1. középszint

Diszkrét matematika 1. középszint Diszkrét matematika 1. középszint 2017. sz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 3. el adás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

Predikátumkalkulus. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. Vizsgáljuk meg a következ két kijelentést.

Predikátumkalkulus. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. Vizsgáljuk meg a következ két kijelentést. Predikátumkalkulus Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. 1. Bevezet Vizsgáljuk meg a következ két kijelentést. Minden almához tartozik egy fa, amir l leesett.

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai

Az informatika logikai alapjai Az informatika logikai alapjai Várterész Magda DE, Informatikai Kar PTI BSc és informatikatanár hallgatók számára 2017. Formulahalmaz kielégíthetősége Ezen az előadáson Γ-val egy elsőrendű logikai nyelv

Részletesebben

ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)

ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA) ÍTÉLETKALKULUS SZINTAXIS ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA) jelkészlet elválasztó jelek: ( ) logikai műveleti jelek: ítéletváltozók (logikai változók): p, q, r,... ítéletkonstansok: T, F szintaxis szabályai

Részletesebben

Logika kiskáté. Mihálydeák Tamás és Aszalós László

Logika kiskáté. Mihálydeák Tamás és Aszalós László Logika kiskáté Mihálydeák Tamás és Aszalós László 2012 1. Definíciók 1. Adja meg a klasszikus nulladrendű nyel definícióját! Klasszikus nulladrendű nyelen az L (0) = LC, Con, F orm rendezett hármast értjük,

Részletesebben

Matematikai logika és halmazelmélet

Matematikai logika és halmazelmélet Matematikai logika és halmazelmélet Wettl Ferenc előadása alapján 2015-09-07 Wettl Ferenc előadása alapján Matematikai logika és halmazelmélet 2015-09-07 1 / 21 Tartalom 1 Matematikai kijelentések szerkezete

Részletesebben

Matematikai logika 1 A MATEMATIKAI LOGIKA ALAPJAI. Pécsi Tudományegyetem, 2005. Bevezetés

Matematikai logika 1 A MATEMATIKAI LOGIKA ALAPJAI. Pécsi Tudományegyetem, 2005. Bevezetés Matematikai logika 1 A MATEMATIKAI LOGIKA ALAPJAI Dr. Tóth László Pécsi Tudományegyetem, 2005 Bevezetés A logika a gondolkodás általános törvényszerűségeit, szabályait vizsgálja. A matematikai logika a

Részletesebben

Diszkrét matematika I.

Diszkrét matematika I. Diszkrét matematika I. középszint 2013 ősz 1. Diszkrét matematika I. középszint 8. előadás Mérai László merai@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ merai Komputeralgebra Tanszék 2013 ősz Kombinatorika

Részletesebben

1. Tétel - Az ítéletkalkulus alapfogalmai

1. Tétel - Az ítéletkalkulus alapfogalmai A tételhez hozzátartozik az elsőrendű nyelv szemantikája! 1. Tétel - Az ítéletkalkulus alapfogalmai Ítéletkalkulus - Az elsőrendű logika azon speciális este, amikor csak 0 ad rendű predikátumszimbólumok

Részletesebben

1. Az elsőrendű logika szintaxisa

1. Az elsőrendű logika szintaxisa 1. Az elsőrendű logika szintaxisa 6.1 Alapelemek Nyelv=abc + szintaxis + szemantika. 6.1.1 Abc Logikai rész:,,,,,, Indivídum változók (X, Y, ) Elválasztó jelek ( ( ) ) (ítélet változók) Logikán kívüli

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika 1/36

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika 1/36 1/36 Logika és számításelmélet I. rész Logika 2/36 Elérhetőségek Tejfel Máté Déli épület, 2.606 matej@inf.elte.hu http://matej.web.elte.hu Tankönyv 3/36 Tartalom 4/36 Bevezető fogalmak Ítéletlogika Ítéletlogika

Részletesebben

Elsőrendű logika. Mesterséges intelligencia március 28.

Elsőrendű logika. Mesterséges intelligencia március 28. Elsőrendű logika Mesterséges intelligencia 2014. március 28. Bevezetés Ítéletkalkulus: deklaratív nyelv (mondatok és lehetséges világok közti igazságrelációk) Részinformációkat is kezel (diszjunkció, negáció)

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 1. levelezős gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2009 tavasz Követelmények A tárgy (ea+gyak) teljesítésének

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai kiskérdések február Mikor mondjuk, hogy az F formula a G-nek részformulája?

Logika és informatikai alkalmazásai kiskérdések február Mikor mondjuk, hogy az F formula a G-nek részformulája? ,,Alap kiskérdések Logika és informatikai alkalmazásai kiskérdések 2012. február 19. 1. Hogy hívjuk a 0 aritású függvényjeleket? 2. Definiálja a termek halmazát. 3. Definiálja a formulák halmazát. 4. Definiálja,

Részletesebben

Logika kiskáté. Mihálydeák Tamás és Aszalós László

Logika kiskáté. Mihálydeák Tamás és Aszalós László Logika kiskáté Mihálydeák Tamás és Aszalós László 2012 1. Definíciók 1. Adja meg a klasszikus nulladrendű nyel definícióját! Klasszikus nulladrendű nyelen az L (0) = LC, Con, F orm rendezett hármast értjük,

Részletesebben

Dr. Jelasity Márk. Mesterséges Intelligencia I. Előadás Jegyzet (2008. október 6) Készítette: Filkus Dominik Martin

Dr. Jelasity Márk. Mesterséges Intelligencia I. Előadás Jegyzet (2008. október 6) Készítette: Filkus Dominik Martin Dr. Jelasity Márk Mesterséges Intelligencia I Előadás Jegyzet (2008. október 6) Készítette: Filkus Dominik Martin Elsőrendű logika -Ítéletkalkulus : Az elsőrendű logika egy speciális esete, itt csak nullad

Részletesebben

A matematika nyelvér l bevezetés

A matematika nyelvér l bevezetés A matematika nyelvér l bevezetés Wettl Ferenc 2012-09-06 Wettl Ferenc () A matematika nyelvér l bevezetés 2012-09-06 1 / 19 Tartalom 1 Matematika Matematikai kijelentések 2 Logikai m veletek Állítások

Részletesebben

A matematika alapjai 1 A MATEMATIKA ALAPJAI. Pécsi Tudományegyetem, 2006

A matematika alapjai 1 A MATEMATIKA ALAPJAI. Pécsi Tudományegyetem, 2006 A matematika alapjai 1 A MATEMATIKA ALAPJAI Dr. Tóth László Pécsi Tudományegyetem, 2006 Köszönöm Koós Gabriella végzős hallgatónak, hogy felhívta a figyelmemet az anyag előző változatában szereplő néhány

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai 1

Az informatika logikai alapjai 1 Az informatika logikai alapjai 1 1.1. Az alábbi idézetek 1 közül melyek fejeznek ki állítást? Miért, illetve miért nem? (a) Ez volt ám az ember, ha kellett, a gáton. (b) Szép öcsém, miért állsz ott a nap

Részletesebben

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus Ítéletkalkulus Logikai alapfogalmak, m veletek, formalizálás, logikai ekvivalencia, teljes diszjunktív normálforma, tautológia. 1. Bevezet A matematikai logikában az állításoknak nem a tényleges jelentésével,

Részletesebben

Alapfogalmak-szemantika

Alapfogalmak-szemantika Volt (a helyes következtetéseknél): ELSŐRENDŰ LOGIKA Minden veréb madár. Minden madár gerinces. Minden veréb gerinces. Feltétel1 Feltétel2 Következmény Érezzük, hogy a leírt következtetés helyes. Azonban

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 2. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

A matematika nyelvéről bevezetés

A matematika nyelvéről bevezetés A matematika nyelvéről bevezetés Wettl Ferenc 2006. szeptember 19. Wettl Ferenc () A matematika nyelvéről bevezetés 2006. szeptember 19. 1 / 17 Tartalom 1 Matematika Kijelentő mondatok Matematikai kijelentések

Részletesebben

1. A matematikai logika alapfogalmai. 2. A matematikai logika műveletei

1. A matematikai logika alapfogalmai. 2. A matematikai logika műveletei 1. A matematikai logika alapfogalmai Megjegyzések: a) A logikában az állítás (kijelentés), valamint annak igaz vagy hamis voltát alapfogalomnak tekintjük, nem definiáljuk. b) Minden állítással kapcsolatban

Részletesebben

Memo: Az alábbi, "természetes", Gentzen típusú dedukciós rendszer szerint készítjük el a levezetéseket.

Memo: Az alábbi, természetes, Gentzen típusú dedukciós rendszer szerint készítjük el a levezetéseket. Untitled 2 1 Theorema Predikátumlogika 1 3 Natural Deduction (Gentzen mag/alap kalkulus) Cél: a logikai (szematikai) következményfogalom helyett a (szintaktikai) levethetõség vizsgálata. A bizonyítási

Részletesebben

1.1. Alapfogalmak. Vektor: R 2 beli elemek vektorok. Pl.: (2, 3) egy olyan vektor aminek a kezdo pontja a (0, 0) pont és a végpontja a

1.1. Alapfogalmak. Vektor: R 2 beli elemek vektorok. Pl.: (2, 3) egy olyan vektor aminek a kezdo pontja a (0, 0) pont és a végpontja a 1. 1. hét 1.1. Alapfogalmak Vektor: R 2 beli elemek vektorok. Pl.: (2, 3) egy olyan vektor aminek a kezdo pontja a (0, 0) pont és a végpontja a (2, 3) Egyenes normál vektora egy pontban: egy olyan vektor

Részletesebben

A matematikai logika alapjai

A matematikai logika alapjai A matematikai logika alapjai A logika a gondolkodás törvényeivel foglalkozó tudomány A matematikai logika a logikának az az ága, amely a formális logika vizsgálatára matematikai módszereket alkalmaz. Tárgya

Részletesebben

5. A kiterjesztési elv, nyelvi változók

5. A kiterjesztési elv, nyelvi változók 5. A kiterjesztési elv, nyelvi változók Gépi intelligencia I. Fodor János BMF NIK IMRI NIMGI1MIEM Tartalomjegyzék I 1 A kiterjesztési elv 2 Nyelvi változók A kiterjesztési elv 237 A KITERJESZTÉSI ELV A

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Logika

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Logika Logika Indukció: A fogalomalkotásnak azt a módját, amikor a konkrét tapasztalatokra támaszkodva jutunk el az általános fogalomhoz, indukciónak nevezzük. Dedukció: A fogalomalkotásnak azt a módját, amikor

Részletesebben

A logikai következmény

A logikai következmény Logika 3 A logikai következmény A logika egyik feladata: helyes következtetési sémák kialakítása. Példa következtetésekre : Minden veréb madár. Minden madár gerinces. Minden veréb gerinces 1.Feltétel 2.Feltétel

Részletesebben

4. Fuzzy relációk. Gépi intelligencia I. Fodor János NIMGI1MIEM BMF NIK IMRI

4. Fuzzy relációk. Gépi intelligencia I. Fodor János NIMGI1MIEM BMF NIK IMRI 4. Fuzzy relációk Gépi intelligencia I. Fodor János BMF NIK IMRI NIMGI1MIEM Tartalomjegyzék I 1 Klasszikus relációk Halmazok Descartes-szorzata Relációk 2 Fuzzy relációk Fuzzy relációk véges alaphalmazok

Részletesebben

2. Ítéletkalkulus szintaxisa

2. Ítéletkalkulus szintaxisa 2. Ítéletkalkulus szintaxisa (4.1) 2.1 Az ítéletlogika abc-je: V 0 V 0 A következő szimbólumokat tartalmazza: ítélet- vagy állításváltozók (az állítások szimbolizálására). Esetenként logikai változónak

Részletesebben

2014. szeptember 24. és 26. Dr. Vincze Szilvia

2014. szeptember 24. és 26. Dr. Vincze Szilvia 2014. szeptember 24. és 26. Dr. Vincze Szilvia Mind a hétköznapi, mind a tudományos életben gyakran előfordul, hogy bizonyos halmazok elemei között kapcsolat figyelhető meg. A kapcsolat fogalmának matematikai

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 4. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 2. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2009 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 4. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 2. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2008 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 2. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2011 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 9. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2008 tavasz Egy HF múlt hétről HF1. a) Egyesíthető: s = [y/f(x,

Részletesebben

AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI

AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2017/2018. I. félév 4. gyakorlat Interpretáció A ϱ függvényt az L (0) = LC, Con, Form nulladrendű nyelv egy

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai. Wednesday 17 th February, 2016, 09:03

Logika és informatikai alkalmazásai. Wednesday 17 th February, 2016, 09:03 Logika és informatikai alkalmazásai Wednesday 17 th February, 2016, 09:03 A logika rövid története 2 A logika rövid története Ókor Triviális: A trivium szóból származik trivium (tri+via = három út): nyelvtan,

Részletesebben

Magyarok: Bereczki Ilona, Kalmár László, Neumann, Péter Rózsa, Pásztorné Varga Katalin, Urbán János, Lovász László

Magyarok: Bereczki Ilona, Kalmár László, Neumann, Péter Rózsa, Pásztorné Varga Katalin, Urbán János, Lovász László MATEMATIKAI LOGIKA A gondolkodás tudománya Diszkrét matematika Arisztotelész(i.e. 384-311) Boole, De Morgan, Gödel, Cantor, Church, Herbrand, Hilbert, Kleene, Lukesiewicz, Löwenheim, Ackermann, McKinsey,

Részletesebben

LOGIKA. Magyarok: Bereczki Ilona, Kalmár László, Neumann, Péter Rózsa, Pásztorné Varga Katalin, Urbán János, Lovász László.

LOGIKA. Magyarok: Bereczki Ilona, Kalmár László, Neumann, Péter Rózsa, Pásztorné Varga Katalin, Urbán János, Lovász László. MATEMATIKAI A gondolkodás tudománya Arisztotelész(i.e. 384-311) Boole, De Morgan, Gödel, Cantor, Church, Herbrand, Hilbert, Kleene, Lukesiewicz, Löwenheim, Ackermann, McKinsey, Tarski, Ramsey, Russel,

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA

Részletesebben

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika M asodik el oad as 1/26

Logika es sz am ıt aselm elet I. r esz Logika M asodik el oad as 1/26 1/26 Logika és számításelmélet I. rész Logika Második előadás Tartalom 2/26 Ítéletlogika - Szemantika (folytatás) Formulák és formulahalmazok szemantikus tulajdonságai Szemantikus következményfogalom Formalizálás

Részletesebben

1. Logikailag ekvivalens

1. Logikailag ekvivalens Informatikai logikai alapjai Mérnök informatikus 4. gyakorlat 1. Logikailag ekvivalens 1. Az alábbi formulák közül melyek logikailag ekvivalensek a ( p p) formulával? A. ((q p) q) B. (q q) C. ( p q) D.

Részletesebben

Logika gyakorlat 08. Nincs olyan változó, amely szabadon és kötötten is előfordul.

Logika gyakorlat 08. Nincs olyan változó, amely szabadon és kötötten is előfordul. Logika gyakorlat 08 Normálformák elsőrendben Egy formula kiigazított, ha: Különböző kvantorok különböző változókat kötnek Nincs olyan változó, amely szabadon és kötötten is előfordul. Minden formulát kiigazíthatunk,

Részletesebben

Logikai ágensek. Mesterséges intelligencia március 21.

Logikai ágensek. Mesterséges intelligencia március 21. Logikai ágensek Mesterséges intelligencia 2014. március 21. Bevezetés Eddigi példák tudásra: állapotok halmaza, lehetséges operátorok, ezek költségei, heurisztikák Feltételezés: a világ (lehetséges állapotok

Részletesebben

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 1

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 1 Halmazok 1 Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 2 A fejezet legfontosabb elemei Halmaz megadási módjai Halmazok közti műveletek (metszet,

Részletesebben

2. Logika gyakorlat Függvények és a teljes indukció

2. Logika gyakorlat Függvények és a teljes indukció 2. Logika gyakorlat Függvények és a teljes indukció Folláth János Debreceni Egyetem - Informatika Kar 2012/13. I. félév Áttekintés 1 Függvények Relációk Halmazok 2 Természetes számok Formulák Definíció

Részletesebben

BOOLE ALGEBRA Logika: A konjunkció és diszjunkció tulajdonságai

BOOLE ALGEBRA Logika: A konjunkció és diszjunkció tulajdonságai BOOLE ALGEBRA Logika: A konjunkció és diszjunkció tulajdonságai 1.a. A B B A 2.a. (A B) C A (B C) 3.a. A (A B) A 4.a. I A I 5.a. A (B C) (A B) (A C) 6.a. A A I 1.b. A B B A 2.b. (A B) C A (B C) 3.b. A

Részletesebben

1. tétel Halmazok és halmazok számossága. Halmazműveletek és logikai műveletek kapcsolata.

1. tétel Halmazok és halmazok számossága. Halmazműveletek és logikai műveletek kapcsolata. 1. tétel Halmazok és halmazok számossága. Halmazműveletek és logikai műveletek kapcsolata. HLMZOK halmaz axiomatikus fogalom, nincs definíciója. benne van valami a halmazban szintén axiomatikus fogalom,

Részletesebben

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé.

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. HA 1 Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) HA 2 Halmazok HA 3 Megjegyzések A halmaz, az elem és az eleme fogalmakat nem definiáljuk, hanem alapfogalmaknak

Részletesebben

Logikai alapok a programozáshoz

Logikai alapok a programozáshoz Logikai alapok a programozáshoz Kidolgozott tételek Készítette: Chripkó Ágnes Felhasznált anyagok: előadásvázlat; gyakorlatok anyaga; Pásztorné Varga K., Várterész M.: A matematikai logika alkalmazásszemléletű

Részletesebben

Matematikai logika Arisztotelész Organon logika feladata Leibniz Boole De Morgan Frege dedukció indukció kijelentésnek

Matematikai logika Arisztotelész Organon logika feladata Leibniz Boole De Morgan Frege dedukció indukció kijelentésnek Matematikai logika A logika tudománnyá válása az ókori Görögországban kezd dött. Maga a logika szó is görög eredet, a logosz szó jelentése: szó, fogalom, ész, szabály. Kialakulása ahhoz köthet, hogy már

Részletesebben

Mit tanultunk eddig? Mit tanultunk eddig? Mit tanultunk eddig? Mit tanultunk eddig? 4/14/2014. propozicionális logikát

Mit tanultunk eddig? Mit tanultunk eddig? Mit tanultunk eddig? Mit tanultunk eddig? 4/14/2014. propozicionális logikát roozicionális logikát roozicionális logikát Legfontosabb logikai konnektívumok: roozíció=állítás nem néztünk a tagmondatok belsejébe, csak a logikai kacsolatuk érdekelt minket Legfontosabb logikai konnektívumok:

Részletesebben

Ésik Zoltán (SZTE Informatikai Tanszékcsoport) Logika a számtastudományban Logika és informatikai alkalmazásai Varterész Magdolna, Uni-Deb

Ésik Zoltán (SZTE Informatikai Tanszékcsoport) Logika a számtastudományban Logika és informatikai alkalmazásai Varterész Magdolna, Uni-Deb Logika, 5. Az előadásfóliák ÉsikZoltén (SZTE InformatikaiTanszékcsoport) Logikaa szamtastudomanyban Logikaes informatikaialkalmazasai Előadásai alapján készültek Ésik Zoltán (SZTE Informatikai Tanszékcsoport)

Részletesebben

A Föld középpontja felé szabadon eső test sebessége növekszik, azaz, a

A Föld középpontja felé szabadon eső test sebessége növekszik, azaz, a a Matematika mérnököknek I. című tárgyhoz Függvények. Függvények A Föld középpontja felé szabadon eső test sebessége növekszik, azaz, a szabadon eső test sebessége az idő függvénye. Konstans hőmérsékleten

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Logika és érveléstechnika NULLADREND LOGIKA 1. Készítette: Szakmai felel s: 2011. február Készült a következ m felhasználásával: Ruzsa

Részletesebben

DISZKRÉT MATEMATIKA. Elsőrendű Logika. Minden madár gerinces.

DISZKRÉT MATEMATIKA. Elsőrendű Logika. Minden madár gerinces. Elsőrendű Logika Volt (a helyes következtetéseknél): Minden veréb madár. Minden madár gerinces. Minden veréb gerinces. Feltétel1 Feltétel2 Következmény Érezzük, hogy a leírt következtetés helyes. Azonban

Részletesebben

Felmentések. Logika (1. gyakorlat) 0-adrendű szintaktika 2009/10 II. félév 1 / 21

Felmentések. Logika (1. gyakorlat) 0-adrendű szintaktika 2009/10 II. félév 1 / 21 Felmentések Logika (1. gyakorlat) 0-adrendű szintaktika 2009/10 II. félév 1 / 21 Felmentések Ha valaki tanár szakos, akkor mivel neki elvileg a hálóban nincs logika rész, felmentést kaphat a logika gyakorlat

Részletesebben

Logika és informatikai alkalmazásai

Logika és informatikai alkalmazásai Logika és informatikai alkalmazásai 2. gyakorlat Németh L. Zoltán http://www.inf.u-szeged.hu/~zlnemeth SZTE, Informatikai Tanszékcsoport 2009 tavasz Irodalom Szükséges elmélet a mai gyakorlathoz Előadás

Részletesebben

Matematikai logika NULLADRENDŰ LOGIKA

Matematikai logika NULLADRENDŰ LOGIKA Matematikai logika NULLADRENDŰ LOGIKA Kijelentő mondatokhoz, melyeket nagy betűkkel jelölünk, interpretáció (egy függvény) segítségével igazságértéket rendelünk (I,H). Szintaxisból (nyelvtani szabályok,

Részletesebben

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit.

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 2. A VALÓS SZÁMOK 2.1 A valós számok aximómarendszere Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 1.Testaxiómák R-ben két művelet van értelmezve, az

Részletesebben

Deníciók és tételek a beugró vizsgára

Deníciók és tételek a beugró vizsgára Deníciók és tételek a beugró vizsgára (a szóbeli viszgázás jogáért) Utolsó módosítás: 2008. december 2. 2 Bevezetés Számítási problémának nevezünk egy olyan, a matematika nyelvén megfogalmazott kérdést,

Részletesebben

DISZKRÉT MATEMATIKA: STRUKTÚRÁK Előadáson mutatott példa: Bércesné Novák Ágnes

DISZKRÉT MATEMATIKA: STRUKTÚRÁK Előadáson mutatott példa: Bércesné Novák Ágnes 1. Algebrai alapok: DISZKRÉT MATEMATIKA: STRUKTÚRÁK Művelet: Egy H nemüres halmazon értelmezett (kétváltozós) műveleten egy H H H függvényt értünk, azaz egy olyan leképezést, amely bármely a,b H elempárhoz

Részletesebben

Programok értelmezése

Programok értelmezése Programok értelmezése Kód visszafejtés. Izsó Tamás 2016. szeptember 22. Izsó Tamás Programok értelmezése/ 1 Section 1 Programok értelmezése Izsó Tamás Programok értelmezése/ 2 programok szemantika értelmezése

Részletesebben

Matematika. 4. konzultáció: Kétváltozós függvények szélsőértéke. Parciális függvény, parciális derivált

Matematika. 4. konzultáció: Kétváltozós függvények szélsőértéke. Parciális függvény, parciális derivált Matematika 1 NYME KTK, Egyetemi kiegészítő alapképzés 2004/2005. tanév, I. évf. I.félév Budapest Előadó: Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet 9400 Sopron, Bajcsy Zs. u. 9. GT fszt. 3. (99) 518

Részletesebben

Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás formális logikával

Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás formális logikával Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás formális logikával 2007/2008. tanév, I. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem Informatikai Intézet 106. sz. szoba Tel:

Részletesebben

1. Algebrai alapok: Melyek műveletek az alábbiak közül?

1. Algebrai alapok: Melyek műveletek az alábbiak közül? 1. Algebrai alapok: Művelet: Egy H nemüres halmazon értelmezett (kétváltozós) műveleten egy H H H függvényt értünk, azaz egy olyan leképezést, amely bármely a,b H elempárhoz egyértelműen hozzárendel egy

Részletesebben

Itt és a továbbiakban a számhalmazokra az alábbi jelöléseket használjuk:

Itt és a továbbiakban a számhalmazokra az alábbi jelöléseket használjuk: 1. Halmazok, relációk, függvények 1.A. Halmazok A halmaz bizonyos jól meghatározott dolgok (tárgyak, fogalmak), a halmaz elemeinek az összessége. Azt, hogy az a elem hozzátartozik az A halmazhoz így jelöljük:

Részletesebben