A programsorozat szakmai tartalma, célja, módszertani eszközei:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A programsorozat szakmai tartalma, célja, módszertani eszközei:"

Átírás

1 TÁMOP-3.2.8/08/B "Múzeumok Mindenkinek" Program - Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése Múzeumi foglalkozások és programok kidolgozása és lebonyolítása: KÓCLELKEK tematikus foglalkozás Foglakozások helye: Színháztörténeti és Színészmúzeum / Miskolc, Déryné u.3./ Foglalkozások időpontja: tanítási idő alatt, előzetes egyeztetés alapján Korosztály: A foglalkozások célcsoportja az általános iskola alsó tagozatos diákjai, akik több éve látogatói a bábszínháznak, s a műfaj művelődéstörténeti, technikai háttere iránt is érdeklődnek. A programsorozat szakmai tartalma, célja, módszertani eszközei: A Kóclelkek - Bábos mítoszok és műfajok c. tematikus foglalkozás a különböző bábtechnikákkal és műfajokkal ismerteti meg a résztvevőket. Egy foglalkozás középpontjában egy-egy bábtechnika ( wayang, kesztyűs báb, marionett stb.) áll: az ahhoz kötődő művelődéstörténeti háttér (bábtípus kialakulása, elterjedése, kapcsolódó mondák, mítoszok, legendák) megismertetése, valamint kreatív manuális tevékenyég pl. bábkészítés, bábozás. Két foglalkozáson pedig két jellegzetes bábszínházi műfajt járunk körbe: a vallásos bábjátékot illetve a vásári bábszínház világát.

2 A téma feldolgozása a színészmúzeum gyűjteményének - köztük Bródy Vera művész bábjainak, Barnáné Juhász Ildikó, Horváth Márta tervezők bábterveinek, valamint videobejátszások, múzeumi füzet felhasználásával történik a múzeum állandó kiállításán, illetve Horváth Márta bábtervező művész Egyszer volt álmodtam, hol nem volt, rajzoltam c. kiállításának terében. Célunk, hogy a bábszínház kulisszatitkai és az azokhoz kötődő legendák, mesék révén a gyerekek csodálkozzanak rá a világ gazdagságára, s váljanak maguk is alkotókká. Lehetőségük nyílik betekinteni különböző kultúrákba, s szeretnénk felkelteni az azok megismerésére, elfogadására irányuló igényt. A báb felszabadító hatásával élve kívánjuk formálni a programban résztvevő gyerekeket. Célunk a gyermeki kreativitás működtetése és fejlesztése. A foglalkozásokon az egyéni és a csoportos alkotómunkára egyaránt van lehetőség: amíg a bábkészítés elsősorban egyéni tevékenység, a bábozás már csapatmunka. A foglakozások manuális részének a célja nem az adott bábtechnikai kivitelezésének elsajátítása, hanem az adott tematika önálló alkotásban történő, személyes, egyéni, kreatív továbbgondolása: ezért a manuális rész nem másolásra szánt bábok elkészítéséről, sablonok utánzásáról szól. Figyelembe kell venni, hogy a gyerekek számára különleges élményt jelent, hogy igazi bábszínházi vagy a Távol-Keletről származó egzotikus bábokat vehetnek kézbe, kipróbálhatják azok mozgatását időt kell hagyni az azokkal történő játszásra is. Ez akár izgalmasabb is mint a saját báb készítése, ezért sem kötelező feladat a bábkészítés. A gyerekek így az esetek többségében maguk dönthetnek, hogy az adott témához kötődve, hogyan tevékenykednek: bábot vagy díszletet terveznek, bábot készítenek, rajzolnak A manuális tevékenység mellett nagy szerepet kap a képzelőerő, fantázia fejlesztése, valamint a gyerekek kommunikációs képességeinek fejlesztése: szókincsük, kifejezésmódjuk, éneklésük.

3 1. foglalkozás A marionett szokásaikról emberi gyarlóságon Az ősi India vallása, istenei Parvati bábjának története / Az indiai mítosz szerint Parvati, a Himalája lánya egyszer alkotott egy bábot, amit férje Siva isten megtalált. Nagy gyönyörűséggel nézte felesége alkotását, s annyira elnyerte tetszését a figura, hogy zsinóron leeresztette az emberek közé s (mai műfaji meghatározása szerint) marionettként mozgatta. / Az adott bábtechnika bemutatása, valamint kipróbálása: A bábu testrészeihez erősített zsinórokat a bábjátékos kezében lévő kereszthez kötik. A báb mozgatása a kerettel történik, amelynek két szára végén lógnak a kézmozgató zsinegek, a keresztezésnél a fejtartó zsinór, az úgynevezett billenőcsuklónál a lábmozgató zsinegek. A legegyszerűbb a négyzsinóros,,marionett kereszt, de léteznek harminc-negyven zsinóros bábok is.

4 Video megtekintése: A világ egyik leghíresebb bábszínháza a közel százéves Salzburgi Marionettszínház, melynek műsorán operák is szerepelnek. Részlet Mozart A varázsfuvola c. operájának előadásából. Készítsünk un. szicíliai marionettet: formázzuk meg önmagunkat vagy mesebeli énünket, akik szívesen lennénk egy mesében! 2. foglalkozás Az árnyjáték szokásaikról. emberi gyarlóságon Az Ezeregyéjszaka világa Karagöz története A törökországi Bursza városában egykor egy nagy mecsetet építettek. Az építők között volt Karagöz és Hadzsevaj is, akiket a szultán kivégeztetett, mert

5 vidám történeteikkel feltartották a munkásokat. A szultán hamar megbánta tettét. A vezér vigasztalásképpen elkészítette áttetsző állatbőrből a két tréfamester alakját, s egy megvilágított vászon mögött előadta történeteiket. Így született meg a török árnyjáték, a Karagöz. Az ősi Kína hitvilága Kínában az árnyjáték a halott szellemének megidézéshez kötődik. Egy kínai enciklopédia ír Vu császárról, aki nem tudott belenyugodni felesége, Li halálába. Egy szellemidéző ajánlkozott, hogy megjeleníti a halott császárné képmását: gyertyákkal, lampionokkal megvilágított függönyre vetítette Li alakját. A kétdimenziós figurák árnyékképével megjelenített történetek Keleten mindenütt nagyon népszerűek volt, s a XVIII. században Európában is kedveltté váltak. Az animációs filmek sorában megtaláljuk az árnyszínházi technikával készített filmeket. Video megtekintése: Varázsfuvola: Papageno áriája /árnyjáték Az adott bábtechnika bemutatása, kipróbálása: Árnyjáték kézjátékkal Árnyportré készítése Rajzoljunk egy fekete országot! Találd ki, (s ábrázold a rajzon), játszd el, hogy ki hozza el a színeket, fényeket az elátkozott országba! 3. foglakozás A papírbáb szokásaikról.

6 emberi gyarlóságon Az Ezeregyéjszaka világa A törökországi Bursza városában egykor egy nagy mecsetet építettek. Az építők között volt Karagöz és Hadzsevaj is, akiket a szultán kivégeztetett, mert vidám történeteikkel feltartották a munkásokat. A szultán hamar megbánta tettét. A vezér vigasztalásképpen elkészítette áttetsző állatbőrből a két tréfamester alakját, s egy megvilágított vászon mögött előadta történeteiket. Így született meg a török árnyjáték, a Karagöz. Az ősi Kína hitvilága Kínában az árnyjáték a halott szellemének megidézéshez kötődik. Egy kínai enciklopédia ír Vu császárról, aki nem tudott belenyugodni felesége, Li halálába. Egy szellemidéző ajánlkozott, hogy megjeleníti a halott császárné képmását: gyertyákkal, lampionokkal megvilágított függönyre vetítette Li alakját. A kétdimenziós figurák árnyékképével megjelenített történetek Keleten mindenütt nagyon népszerűek volt, s a XVIII. században Európában is kedveltté váltak. Az árnyjáték nyomán születtek a síkbábok, a papírból kivágott, festett vagy textillel díszített, tartóoszlopra szerelt figurák. Az adott bábtechnika bemutatása, kipróbálása: Mára ennek a technikának is sok változata alakult ki. A gyerekek leggyakrabban a hurkapálcával mozgatott vagy papírtalpakon álló egyszerű figurákat készítik el. De alkothatnak síkbábok különböző zacskókból is. Könnyen készíthetünk óriásbábot is, ha a gyerekek körberajzolják egymást egy nagy lapra, majd kivágva, kiszínezve maguk előtt tartják.

7 Video megtekintése: Európai népmesék a ládafiából c. animációs sorozat egyik epizódjának megtekintése Képzeljük el, készítsük el a saját varázserdőnket papírmontázsként illetve papírbábokkal! Meséljünk erdős meséket! 4.foglalkozás A pálcás bábok szokásaikról. emberi gyarlóságon Az Ezeregyéjszaka világa A törökországi Bursza városában egykor egy nagy mecsetet építettek. Az építők között volt Karagöz és Hadzsevaj is, akiket a szultán kivégeztetett, mert vidám történeteikkel feltartották a munkásokat. A szultán hamar megbánta tettét. A vezér vigasztalásképpen elkészítette áttetsző állatbőrből a két tréfamester alakját, s egy megvilágított vászon mögött előadta történeteiket. Így született meg a török árnyjáték, a Karagöz.

8 Az ősi Kína hitvilága Kínában az árnyjáték a halott szellemének megidézéshez kötődik. Egy kínai enciklopédia ír Vu császárról, aki nem tudott belenyugodni felesége, Li halálába. Egy szellemidéző ajánlkozott, hogy megjeleníti a halott császárné képmását: gyertyákkal, lampionokkal megvilágított függönyre vetítette Li alakját. A kétdimenziós figurák árnyékképével megjelenített történetek Keleten mindenütt nagyon népszerűek volt, s a XVIII. században Európában is kedveltté váltak. Az adott bábtechnika bemutatása, kipróbálása: A megvilágított árnyalakokhoz hasonlóan fából faragott, plasztikus bábokat is mozgatnak pálcákkal. Ezeket pálcás vagy a Jáva szigeti elnevezésük alapján wayang-báboknak nevezzük. Karjaikat a kézfejhez erősített pálcákkal irányítják legtöbbször alulról, de elterjedtek más megoldások is. A kínai vaspálcás színházban a színes háttérfüggöny rojtjai között oldalról három pálcával mozgatják a figurákat. Egy tartópálcát a báb hátához erősítenek, a másik kettővel pedig az alsó karokat mozgatják. Video megtekintése: Pannabál részlet A pálcás bábokkal nagyon sok érzést, lelkiállapot tudunk kifejezni. Készítsünk pálcás bábokat! Játsszunk el bábbal különböző érzéseket! 5. foglalkozás A zsákbáb

9 szokásaikról emberi gyarlóságon A szerzetesség, prédikáció fogalma Egy szíriai kolostorban élt,,oszlopos Simeon, aki később az emberektől való teljes elszakadást vállalta: felmászott egy húsz méter magas oszlopra, s élete végéig onnan prédikált az embereknek. A szerzetes egyszer leszakított egy darabot ruhája ujjából, rongybabát formázva összecsomózta, majd kezére húzta, s a bábfigurához kezdett beszélni, hirdetve Isten igéjét. Ez a párbeszéd felkeltette az addig érdektelen emberek figyelmét, és Simeonnak nagy lett hallgatósága. Oszlopos Simeon ma a keresztény bábosok védőszentje, reá emlékezve szervezik meg. Magyarországon minden évben a Templomi Bábjátékos találkozót. Az adott bábtechnika bemutatása, kipróbálása: A zsák- vagy kesztyűsbábnak csak a feje készül szilárd anyagból. A fej nyaki részéhez varrják a zsákszerű ruhát, amit a kezére húz a játékos, aki ujjait a bábu fejébe és karjaiba bújtatva kelti életre a bábot. A csukló mozgatásával bukfencezhet, meghajolhat a figura. Az ökölbáboknál például a Muppet Show-ban a bábos keze a báb fejében van s így a bábu szivacsfeje tud tátogni, fintorogni, pofákat vágni.

10 A vásárok, és a vurstlik (a mai Vidámparkok korábbi változatai) elképzelhetetlenek voltak bábosok nélkül. A vásári bábosok műsorán sokféle darab szerepelt, de mindenütt népszerűvé vált egy-egy népi hős, akit főleg kesztyűsbábként formáltak meg : Magyarországon Vitéz László, Angliában Punch, Franciaországban Guignol, Oroszországban Petruska, Németországban Kasperl A különböző figurák lényegében ugyanazt a karaktert testesítik meg: mind nagyszájú kópék, akik bátran szembefordulnak a kisemberek ellenségeivel. Bottal, fakanállal vagy palacsintasütővel agyabugyálják el a hatalmaskodókat, legyenek azok adószedők vagy ördögök. Még névadásuk is hasonló valamilyen nemzeti ételhez-italhoz kötődik: Paprika Jancsi angol társa, Punch Puncsos János, német megfelelője Pickelharing azaz Savanyú Hering, a bajor Hanswurst pedig Hurkás János Video megtekintése: Vitéz László és az elrejtett kincs Vitéz László- figura illetve vásári jelenet rajzolása, készítése. Versmondás, daltanulás Weöres Sándor Holdbéli csónakos c, meséjéből 6. foglalkozás A tárgyjáték szokásaikról emberi gyarlóságon

11 Az adott bábtechnika bemutatása, kipróbálása: Számtalan mítosz szól arról, hogy élettelen tárgyak, kövek, fák, hogyan változtak élő emberré. Ezt a varázslatot a gyerekek is jól ismerik: játékaikban minden átváltozhat, megelevenedhet. Ehhez a gyerekkori tudáshoz egyre gyakrabban fordulnak a bábjátékosok is. A tárgyjátékban vagy tárgyanimációban átlényegített tárgyak szerepelnek. Urbán Gyula Rosszcsont Peti c. meséjében például műanyag ruhacsipeszekből lettek a virágszirmok, orvosi táska vált mentőautóvá, pöttyös labdából lett kislány. Video megtekintése: Bródy Vera mesél Találjuk ki, milyen lehet Csipeszország! Találjuk ki történelmét, földrajzát, népesítsük be! Játsszuk el a legnagyobb ünnepüket! 7. foglalkozás A terrmésbáb szokásaikról

12 emberi gyarlóságon Valamikor a falusi lányok legkedvesebb játéka volt a kukoricahéjából font csutkababa. A csuhéfigurák ma ismét divatba jöttek, s mellettük a gesztenyék, dísztökök, makkok, tobozok is nélkülözhetetlen darabjai a termésbábokkal előadott meséknek. Amire figyelni kell: hogyha nem szárított terményeket, virágokat használunk, akkor hamar elfonnyadnak a bábjaink. Az adott bábtechnikai bemutatása, kipróbálása: Ez technikai főleg az óvodákban, udvarokban, gyerekszobákban virágzik. De az időtálló anyagokból készített terménybábokat időnként használják a bábegyüttesek is. Nézzük meg Hamupipőke meséjének befejező képét termésbábok segítségével! Meseolvasás: Kipkopp és Tipptopp A mesebeli erdőből eltűntek az erdőlakók. Hogyan szűnhet meg az átok? Alkossunk mesét, népesítsük be újra magunk készítette termésbábokkal! 7.foglalkozás Az óriásbáb

13 szokásaikról emberi gyarlóságon A kelták vallásában fontos szerepet kaptak az emberáldozatok. A római hadvezér, Julius Ceaser is leírta azt a rettenetes szokást, amikor vesszőkből óriási emberalakot formáltak, amelyet rabokkal tömtek meg. A hatalmas figurát meggyújtották, az emberáldozatot pedig Taranisnak, az ég, a mennydörgés urának ajánlották fel Az adott bábtechnikai bemutatása, kipróbálása: A bábszínházak óriásbábjait rudakkal, kötelekkel mozgatják. De gyakori megoldás az is, hogy egy színész ölt magára jelmezt, maszkot. A vásárok, utcai karneválok kedvelt langalétái, a gólyalábasok gyakran bábbal egészítik ki figurájukat. A keltei ünnepek leglátványosabb figurái a sokszínű óriáskígyók, amelynek testében több ember lapul. Videobejátszás: Égből pottyant mesék Varázsoljuk magunkat óriásbábokká! Változtassuk el magunkat illetve keressünk, alkossunk magunktól kisebb figurákat!

14 Versolvasás: Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz 9. foglalkozás A vallásos bábjáték szokásaikról emberi gyarlóságon Abban a világban, ahol az ősi bábszínházi gyökerek erednek, a hagyomány, a vallás, a morál közvetítője volt a bábszínház. A Jáva szigeti árnyjátékok előtt mindig áldozatot mutattak be. Az ókori Egyiptomban Osiris isten tiszteletére rendezett ünnepeken báboztak a papnők. A bábosok Keleten még ma is sokszor az isteneknek játszanak: éjjel megjelennek a templomokban, hogy játékukkal az istenekhez fohászkodjanak, istennek tetszőt alkossanak karácsonyát Assisi Szent Ferenc a kis olasz település, Grecció egyik barlangjában töltötte. Ekkor készítette el a szerzetes az első betlehemet, hogy láthatóvá, még átélhetőbbé tegye Jézus születésének történetét. Az élő betlehemek mellett elterjedtek a bábos változatok is. Franciaországban a betlehemi játékokban is alkalmazták a felülről irányított zsinóros figurákat, köztük Máriát, akit,,kis Máriának neveztek el, innen a marionett elnevezés.

15 Videobejátszás: Archaikus betlehemi játék Erdélyben Betlehem készítése szabadon választott technikával. Betlehemi játék 10. foglalkozás A vásári bábjáték szokásaikról emberi gyarlóságon A vásárok, és a vurstlik (a mai Vidámparkok korábbi változatai) elképzelhetetlenek voltak bábosok nélkül. A vásári bábosok műsorán sokféle darab szerepelt, de mindenütt népszerűvé vált egy-egy népi hős, akit főleg kesztyűsbábként formáltak meg : Magyarországon Vitéz László, Angliában Punch, Franciaországban Guignol, Oroszországban Petruska, Németországban Kasperl A különböző figurák lényegében ugyanazt a karaktert testesítik meg: mind nagyszájú kópék, akik bátran szembefordulnak

16 a kisemberek ellenségeivel. Bottal, fakanállal vagy palacsintasütővel agyabugyálják el a hatalmaskodókat, legyenek azok adószedők vagy ördögök. Még névadásuk is hasonló valamilyen nemzeti ételhez-italhoz kötődik: Paprika Jancsi angol társa, Punch Puncsos János, német megfelelője Pickelharing azaz Savanyú Hering, a bajor Hanswurst pedig Hurkás János A magyar vásári bábszínháznak két népszerű alakja is van, akik jellemre, kinézetre nagyon hasonlítanak egymásra: Paprika Jancsi és Vitéz László. A szakemberek ma sem tudják biztosan, melyikük született meg hamarabb, s valóban két különböző figuráról van-e szó, vagy csak egyiküket átkeresztelték. Van olyan vélekedés, hogy a XIX. század közepén megjelenő Paprika Jancsi a magyarok kigúnyolására született meg, s a piros csákós, nagyorrú figura később kapta a jobban csengő Vitéz László nevet, noha, alakjában, jellemében nincs semmi vitézi. Video megtekintése: Vitéz László és az elrejtett kincs Vitéz László figura rajzolása, készítése Versmondás, daltanulás Weöres Sándor Holdbéli csónakos c, meséjéből

17 Szakirodalom Belitska-Scholtz Hedvig: Vásári és művészi bábjátszás Magyarországon 1945-ig Tihany, 1974 M. Dawidowski: Mókás bábok Magyar Könyvklub Rt., Bp., 2001 Gransztói Szilvia: Játsszunk a bábuval! Móra Ferenc Könyvkiadó, Bp Kende Márta: Játsszunk bábszínházat! Mágus Design Kiadó, Bp., 1995 Szentirmai László: Nevelés kézzel-bábbal Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 1998 Szőke István: A bábjátszás ábécéje Dunaszerdahely, 1998 Tarbay Ede (szerk.) Bábtörténeti kalandozások Múzsák Közművelődési Kiadó, Bp., 1990 Tömöry Márta (szerk..) : Ember és báb Múzsák Közművelődési Kiadó, Bp., 1990

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról Pályázati azonosító: 201108/01079 Beszámoló a Thália szekerén... - A

Részletesebben

Kifordítva mesés kiállítás a bábtechnikákról a Bóbitában. Írta: Major Zoltán január 10. szerda, 19:14

Kifordítva mesés kiállítás a bábtechnikákról a Bóbitában. Írta: Major Zoltán január 10. szerda, 19:14 Megnyílt a Bóbita Bábszínház bábmúzeumának legújabb kiállítása, mely ezúttal nem egy bábszínházzal, vagy előadással foglalkozik, hanem a különböző bábtechnikákkal ismerteti meg a látogatót játékos, interaktív

Részletesebben

KREATÍV TERÜLETEK FOGLALKOZÁSOK

KREATÍV TERÜLETEK FOGLALKOZÁSOK KREATÍV TERÜLETEK FOGLALKOZÁSOK KÉZMŰVESSÉG FAZEKASSÁG - Honti Rita, - Szarka Szilvia A foglalkozás indításának tervezett időpontja: 2013. február A foglalkozásokon a tanulók megismerkednek: - a fazekasság

Részletesebben

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2.

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Karácsony fénye Múzeumi nap 2. Múzeumi nap 2. tematika Múzeumi nap helye és ideje:

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Hagyomány és átváltozás Jávai wayang bábok és Gaál József kortárs képzőművész alkotásai című kiállítás (NKA 3906/10537)

Hagyomány és átváltozás Jávai wayang bábok és Gaál József kortárs képzőművész alkotásai című kiállítás (NKA 3906/10537) Hagyomány és átváltozás Jávai wayang bábok és Gaál József kortárs képzőművész alkotásai című kiállítás (NKA 3906/10537) 2013. november 21-én nyílt meg a Hagyomány és átváltozás. Jávai wayang bábok és Gaál

Részletesebben

Tánc és dráma modultantárgy 5. évfolyam

Tánc és dráma modultantárgy 5. évfolyam Tánc és dráma modultantárgy 5. évfolyam Évi óraszám:18 BELÉPŐ TEVÉKENYSÉGFORMÁK A durva légzéstechnikai, hangadási és artikulációs hibák felismerése mások beszédében és saját beszédünkben. A koncentráció

Részletesebben

1-es csoport

1-es csoport 1-es csoport 2-es kiscsoport 3-as csoport 4-es csoport Küldetésünk: Feladatunk az evangélikus, keresztény szellemiségű nevelés a gyermekek személyiségének kibontakoztatásával, az érzelmi élet kiteljesítésével,

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

Hírlevél. A múlt hónapban történt

Hírlevél. A múlt hónapban történt Hírlevél A múlt hónapban történt 2015.02.11 FARSANGRA készülődtünk: A jelmezek kiegészítőit a gyerekházban a szülőkkel együtt készítettük el február 11-én 11 anyuka társaságában. Alkottunk hercegnő fejdíszt,

Részletesebben

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1.

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Adventi zsongás Múzeumi nap 1. Múzeumi nap 1. tematika Múzeumi nap helye és

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és ú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Színháztörténet Színháztörténet:

Részletesebben

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL?

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes (Róm

Részletesebben

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-, Nyitott kapcsolatok! című projekt Intervallum: január 1. május 31. Készítette:,, Dátum: január 07. Célok A cél indoklása Tervezett ek* Felelős*

Részletesebben

Bábkészítés Alapfok 1-6. évfolyam

Bábkészítés Alapfok 1-6. évfolyam Bábkészítés Alapfok 1-6. évfolyam Célok és feladatok A bábkészítés tantárgy legfőbb célja, hogy a tárgyalkotás során fejlessze a tanulók képzelőerejét, fantáziáját, továbbá tegye lehetővé, hogy a tanulók

Részletesebben

Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT. Általános Iskola Vokány 1. osztály

Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT. Általános Iskola Vokány 1. osztály Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT Általános Iskola Vokány 1. osztály A farsangi témahét programja: Osztály: 1. Buzás Tamás, Gartner Anna, Győrfi Attila, Horváth Adrián, Horváth

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) 531 008 E-mail: muvhazfoldes@freemail.hu Iktatószám: 5-11/2012. 7. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

Részletesebben

Családi Nap 3. tematikája

Családi Nap 3. tematikája Családi Nap 3. tematikája A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Múzeuma nyertes TÁMOP 3.2.8. B.-12/1. es pályázatának megismerése után Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter múzeumigazgató asszony

Részletesebben

Bábszínész Színész II.

Bábszínész Színész II. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben. Kaposi József 2014

Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben. Kaposi József 2014 Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben Kaposi József 2014 A közoktatás keretei között folyó színházi nevelés Általános és középiskola Dráma és tánc 1-6. évfolyam Dráma és tánc 7-12. évfolyam Dráma érettségi

Részletesebben

Bábszínész Színész II.

Bábszínész Színész II. A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Programunk a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben:

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Programunk a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben: SZAKMAI BESZÁMOLÓ A SZÓRAKATÉNUSZ JÁTÉKMÚZEUM ÉS MŰHELYBEN VALAMINT A NAIV MŰVÉSZEK GYŰJTEMÉNYÉBEN ÉS KÖZÖS UDVARÁBAN A MÚZEUMI ÉJSZAKÁJÁN MEGRENDEZETT KIS EMBEREK BARÁTOCSKÁIM CÍMŰ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSHOZ

Részletesebben

Jó éjszakát, Vasarely!

Jó éjszakát, Vasarely! Jó éjszakát, Vasarely! Pályázat a Szépművészeti Múzeum Múzeum+ DESIGN felhívására Blaskó Ágnes Szabó Péter A pályázati anyag leírása Az Jó éjszakát, Vasarely! társasjáték esti játék a családnak. A játék

Részletesebben

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Múzeumi nap 1 tematikája

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Múzeumi nap 1 tematikája Múzeumi nap 1 tematikája Múzeumi nap helye és ideje: Sárospatak, 2012. november 16. Címe: Résztvevők: Szakirodalom: Segédanyag: Oktatási, nevelési célok: Ép testben ép lélek A túrkevei Kaszap Nagy István

Részletesebben

XV. évfolyam - 2. szám 2014. Február megfejtve a jelképes üzeneteket a mese analógiájára megoldást kaptak saját problémáikra, életkérdéseikre is. Ezért is alkalmazzák a mai kor vívmányát is a meseterápiát,

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

Állati Móka Egyhetes projekt

Állati Móka Egyhetes projekt Állati Móka Egyhetes projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Projekt felelős: Pásztor Judit Ideje: 2014. október 14 október 18. Bevont tanulók köre: 4. osztály, alkalomszerűen az alsós napközis

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

Hittan tanmenet 3. osztály

Hittan tanmenet 3. osztály Hittan tanmenet 3. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A Mennyei Atya gyermekei című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák,

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása RAJZ TANTÁRGY 1. óra : Az európai népviseletek bemutatása A MODUL CÉLJA Az óra célja : Az egyes népviseletek jellegzetességeinek kiemelése, vizsgálatuk különböző szempontokból. Ruhadarabok funkciója az

Részletesebben

VIII. DUDIK Fesztivál

VIII. DUDIK Fesztivál VIII. DUDIK Fesztivál Szakmai beszámoló 2016.09.12. Dunaújvárosi Egyetem Dunaújvárosi Főiskola DUDIK fesztivál 2016. június 9-10-11-12. Dunaújváros, Alsó-Duna part Szakmai beszámoló Tartalom 1. DUDIK a

Részletesebben

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, 2016. május 14 16. Komplex rendezvény 2013-tól A rendezvény 2013-tól évente Pünkösdkor a események harmonikusan

Részletesebben

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet)

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) Tematika FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) 1. hét: Az emberiség őstörténete, az őskor művészete 2. hét: Az ókori Közel-Kelet 3. hét: Az ókori Egyiptom 4. hét: A minósziak

Részletesebben

MELL~KLET AZ ARNYJAT~K CIMű DIAFILMIIEZ A 3-4. oldal árnyfigurái a Gratzer László: Sicc (Móra Könyvkiadó Bp ) c. könyve alapján készültek

MELL~KLET AZ ARNYJAT~K CIMű DIAFILMIIEZ A 3-4. oldal árnyfigurái a Gratzer László: Sicc (Móra Könyvkiadó Bp ) c. könyve alapján készültek MELL~KLET AZ ARNYJAT~K CIMű DIAFILMIIEZ A 3-4. oldal árnyfigurái a Gratzer László: Sicc (Móra Könyvkiadó Bp. 1977.) c. könyve alapján készültek. f jn Készítette: Hauí József Szerkesztette: B. Zsédenyi

Részletesebben

Tömbösített tanmenet 5.o

Tömbösített tanmenet 5.o Tömbösített tanmenet 5.o Ciklus I. (Vizuális) nyelvi kompetencia Alkotó és kifejező képesség. Szociális és állampolgári kompetencia Ismétlés, dalok az alsó tagozatban. Himnusz, Szózat megtanulása Vizuális

Részletesebben

Három hetet meghaladó projekt lezárása Iskolánk névadójára Benedek Elekre Emlékeztünk

Három hetet meghaladó projekt lezárása Iskolánk névadójára Benedek Elekre Emlékeztünk Három hetet meghaladó projekt lezárása Iskolánk névadójára Benedek Elekre Emlékeztünk 2010/2011 Időtartama:2010.szeptember 20 - október 20-ig BENEDEK ELEK PROJEKT ÖSSZEGZÉSE A három hetet meghaladó projekt

Részletesebben

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok Biharkeresztes 2013. Őszi Kulturális Programok Szeptember havi programok ITTHON VAGY MAGYARORSZÁG, SZERETLEK Szüreti Felvonulás és Bál Időpont: 2013. szeptember 28. 14.00 óra Helyszín: Városi Sportcsarnok

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Családi Nap 4. tematikája

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Családi Nap 4. tematikája Családi Nap 4. tematikája Családi Nap tematikája; Sárospatak, 2013. május 25. szombat Cím: Isten, Haza, Embertárs szolgálata Sárospataki cserkészélet Ajánlott korosztály: óvodástól idős korig mindenkinek

Részletesebben

MIKULÁS PROGRAMOK 2017.

MIKULÁS PROGRAMOK 2017. MIKULÁS PROGRAMOK 2017. M I K U L Á S P A R T I S Z E R V E Z É S TARTALOM M i k u l á s m ű s o r o k I n t e r a k t í v p r o g r a m o k, j á t s z ó h á z a k, f o g l a l k o z t a t ó k S z o l

Részletesebben

A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások

A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások A múzeumi foglalkozások keretében intézményünk hallássérült iskolai tagozatának

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

Eseménynaptár 2018/2019-es tanév

Eseménynaptár 2018/2019-es tanév Dátum szept. 01. szombat szept. 02. vasárnap szept. 03. hétfő szept. 04. kedd szept. 05. szerda szept. 06. csütörtök szept. 07. péntek szept. 08. szombat szept. 09. vasárnap szept. 10. hétfő szept. 11.

Részletesebben

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 1 Tiszták, hősök, szentek Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 2013 Géza fejedelem megkereszteltette fiát, aki a keresztségben

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

PROGRAMISMERTETŐ Múzeumok Éjszakája 2015 / Soproni Múzeum

PROGRAMISMERTETŐ Múzeumok Éjszakája 2015 / Soproni Múzeum PROGRAMISMERTETŐ Múzeumok Éjszakája 2015 / Soproni Múzeum Soproni Múzeum Múzeumok Éjszakája 2015-ben a Legendák nyomában: Soproni mesék, mítoszok címet viselte. A Kvintesszencia Régizene együttes koncertjével

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ Szép jelen, szép csillag

SZAKMAI BESZÁMOLÓ Szép jelen, szép csillag SZAKMAI BESZÁMOLÓ Szép jelen, szép csillag Karácsonyi ünnepkör a Balaton környékén c. időszaki kiállítás NKA 3506/183 Készítette: Gyanó Szilvia etnográfus, a kiállítás kurátora A Szép jelen, szép csillag

Részletesebben

Szabadidős programtervezet (havi 2 x 2 óra)

Szabadidős programtervezet (havi 2 x 2 óra) ünnepitabi14_6.qxp 7/25/2006 5:59 PM Page 6 Szabadidős programtervezet (havi 2 x 2 óra) 6 Szeptember 1. Bemutatkozás Az éves program ismertetése Az elkészítendõ ok bemutatása Ismerkedés az Ünnepváró könyvvel

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ MÚZEUMI PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ MÚZEUMI PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL A beszámoló elérési útvonala: http://www.hermuz.hu/hom/images/palyazatok/palyazati_beszamolok/2016/nka_muzpedprogr/muzpedprog_hatranyos_szakmai_beszamolo.pdf Herman Ottó Múzeum H 3529 Miskolc, Görgey Artúr

Részletesebben

1. Discovery Cove, Orlando, Florida

1. Discovery Cove, Orlando, Florida Felülnétek a Magnum 200XL hullámvasútra, mely 115 km/h-ás sebességgel száguld? Vagy inkább delfinekkel úsznátok? Netalán mesehősökért rajong az egész család? Az Egyesült Államok számos pontján található

Részletesebben

Napközis mini projektek a Herman 4. évfolyamán

Napközis mini projektek a Herman 4. évfolyamán Napközis mini projektek a Herman 4. évfolyamán Itt mindennap történik valami érdekes, izgalmas, kreatív, játékos...dolog. Itt érdemes napközisnek lenni! Általunk az idei tanévben a napköziben próba jelleggel

Részletesebben

Tanulói feladatok értékelése

Tanulói feladatok értékelése Tanulói feladatok értékelése FELADATLEÍRÁS: TÉMA: A Méhkirálynő című mese feldolgozása 2. d osztály ALTÉMA:Készítsünk árnybábokat! FELADAT: Meseszereplők megjelenítése árnybábokkal A FELADAT CÉLJA: Formakarakterek

Részletesebben

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6.osztály Résztvevők száma: 23 Időpont:4 óra Osztály / csoport rövid bemutatása:matematikából nálunk csoport bontás van. A 6. évfolyamon

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET Készítette: Molnár Krisztina 3 Az angyali üdvözlet Három festmény A KIADVÁNY KHF/4531-13/2008 ENGEDÉLYSZÁMON 2008. 12.

Részletesebben

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal KOSZORÚZÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK OKTÓBER 19-én pénteken 9.30 a Romek emlékoszlopnál (Szentpéteri kapu) Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói 10.30 Ünnepi műsor a Miskolci Egyetemen 12.00

Részletesebben

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Készült: Időpont: Csillagvár Waldorf Tagóvoda 8200 Veszprém Szent István út 12. 2013 november 25-december 05-ig A megvalósításban résztvevő óvodapedagógusok:

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÁPRILIS Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÁPRILIS Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Miskolc Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről A témahét résztvevője: Avastetői Általáos Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola valamennyi felső tagozatos

Részletesebben

ADVENT 2009 PROGRAMTERV

ADVENT 2009 PROGRAMTERV ADVENT 2009 PROGRAMTERV A megvalósítás időpontja: 2009. november 30-december 17. Az ADVENT 2009 programsorozat célja: A minket körülvevő világ kulturális örökségeinek a Szociális, életviteli és környezeti,

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n.

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n. A projekt címe: Belebújunk maskarába farsang - témahét A projekt fő célja: A farsangi ünnepkör szimbólumainak, az ünnepkör eredetének megismertetése mellett az adott témát a lehető legváltozatosabb szemszögből

Részletesebben

Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program HELP. FICÁNKA NAPKÖZIOTTHON, SZÉKELYUDVARHELY Prof. Antal Csilla 2017

Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program HELP. FICÁNKA NAPKÖZIOTTHON, SZÉKELYUDVARHELY Prof. Antal Csilla 2017 Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program HELP FICÁNKA NAPKÖZIOTTHON, SZÉKELYUDVARHELY Prof. Antal Csilla 2017 2016 szeptember- SOKSZÍNŰ VILÁG Kulturmix: Határon innen és túl Sokszínűek, sokfélék

Részletesebben

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR Tanulók: 17+1 osztály. 353+11 fő Pedagógusok: 32 álláshely Épület: 1977-ben épült, felújítva: 2003-ban és 2007-ben PROGRAMJAINK: 1. FURULYAOKTATÁS BAKÓ TIBORNÉ 2. ALSÓ TAGOZATOS KÉZMŰVES

Részletesebben

I. FOGLALKOZÁS. Emese Álam, Hunor és Magor mondák rövid elmondása A gyerekek önkéntesen választanak csoportokat és megfigyelési szempontokat

I. FOGLALKOZÁS. Emese Álam, Hunor és Magor mondák rövid elmondása A gyerekek önkéntesen választanak csoportokat és megfigyelési szempontokat I. FOGLALKOZÁS Népünk genetikai családfája c. kiállítás megtekintése Alsó tagozaton olvasott mondatok felelevenítése Megfigyelési szempontok kiosztása és csoportalakítás. Szempontsor alapján kiállítás

Részletesebben

2017. február 9. Horváth Kinga

2017. február 9. Horváth Kinga ALAKRAJZ II. A félév során a téma elsősorban az emberi test ábrázolása és a tér és az emberi alak kapcsolata. A pontos, arányokra koncentráló, jól komponált rajzok elkészítésén túl cél, hogy eszközök,

Részletesebben

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába. Írta: Major Zoltán január 17. csütörtök, 20:04

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába. Írta: Major Zoltán január 17. csütörtök, 20:04 Új kiállításban gyönyörködhetnek a Bóbita Bábmúzeum látogatói: az egri Harlekin Bábszínház néhány előadásának míves és nagyméretű bábjai és díszletei köszöntik az ide betérőt. A Harlekin Bábszínház - ahol

Részletesebben

Arany János emlékhelyek régiónkban

Arany János emlékhelyek régiónkban Arany János emlékhelyek régiónkban Arany János már életében a nemzet költője lett. Életműve máig élő és ható, meghatározó része a magyar irodalomnak, ezzel együtt a magyar köztudatnak is. Így hát természetes,

Részletesebben

A Ciróka a sokszínűség bábszínháza. Írta: Major Zoltán szeptember 16. szombat, 12:26

A Ciróka a sokszínűség bábszínháza. Írta: Major Zoltán szeptember 16. szombat, 12:26 Több mint harminc éve működik hivatásos bábszínházként a kecskeméti Ciróka. A Bóbita szintén több évtizede áll szakmai és baráti kapcsolatban vele. Szeptember 9-én Rigócsőr király című darabjukat adták

Részletesebben

SZEPTEMBER HAVI ESEMÉNYEK

SZEPTEMBER HAVI ESEMÉNYEK SZEPTEMBER HAVI ESEMÉNYEK Első osztályosok köszöntése-évnyitó Szülői értekezlet o 4. Szülői értekezletek o. 7. Veni Sancte 8. 10. Szülői értekezlet --4.--7.- 8. o Az iskolakertek rendbetétele, szelektív

Részletesebben

Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm.

Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm. Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm. Célok és s téma t kiválaszt lasztásasa Téma: Vidéki élet, családi gazdálkodás, hagyományőrzés Helyszín: Patca, Katica tanya (Somogy megye) Probléma: A vidékről

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása 5 Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 7 A világon mindenütt 10 Az élet virágának titkai 13 Története 15 Thot 18 2. Szakrális geometria 23 A misztériumiskolák 24 Ehnaton 27 Szakrális geometria 30 Az ősok

Részletesebben

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok PANNONIA REFORMATA MÚZEUM 2018. július 22. EFOP-5.2.2-17-2017-00066 Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok BEMUTATKOZÁS A gyönyörű, késő barokk-copf stílusban épült,

Részletesebben

Az én helyem, az én kuckóm III.

Az én helyem, az én kuckóm III. SZKC 103_12 a z é n d i m e n z i ó i z én helyem, az én kuckóm III. modul szerzője: Dallos Tamásné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM 128 z én helyem, az én kuckóm III. Tanári

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula pedagógusképző kar Tanító- és Óvóképző Intézet Óvóképző Szakcsoport Játékpedagógia Készítette: Szikora Andrea (SZAVAIF.SZE) 2014.12.01. Oktató: Dr. Sztanáné dr. Babics

Részletesebben

A népmese örök - Beszélgetés Mikulás Ferenccel, a Magyar népmesék sorozat kitalálójával

A népmese örök - Beszélgetés Mikulás Ferenccel, a Magyar népmesék sorozat kitalálójával A magyar animációs kultúra egyik legkiemelkedőbb alakjának nem kisebb siker sorozatokat köszönhetünk, mint a Vizipók-csodapók vagy a Magyar népmesék televíziós változata. 1995-ben a Magyar Köztársaság

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám:

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám: S z ö v e g é r t ő v e r s e n y 2018. május 3. 1. osztály Név: Iskola: Elért pontszám: 80/ Hasznos tanácsok: 1. 45 percig dolgozhatsz! 2. Ceruzával írj! 3. Figyelj az utasítás pontos végrehajtására!

Részletesebben

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Tematikai egység címe Az én világom Társaim Ők és én Közvetlen közösségeim A család és a gyerekek Tágabb közösségeim A lakóhelyi közösség A környező világ A

Részletesebben

Radnóti-nap 2014. Rajz pályázatot Meseíró pályázatot.

Radnóti-nap 2014. Rajz pályázatot Meseíró pályázatot. Radnóti-nap 2014 Mit is jelenthet húsz, vagy ötven év? múlt és jövendő századok sora? A költő oly idős, amennyi a világ, ( Radnóti Miklós: Köszöntő) A Városközponti Tulipános Általános Iskola Radnóti Miklós

Részletesebben

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ DÉR NAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT Mottó: A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ Iskolánk 2003-ban vette fel Dér István festőművész (1937 1993) nevét. A település

Részletesebben

Communitas beszámoló

Communitas beszámoló Communitas beszámoló Az ösztöndíj legnagyobb részét nyersanyagokba fektettem, így születtek az új festményeim. Az összeg másik részét pedig arra használtam, hogy néhány utazást finanszírozzak a környező

Részletesebben

Kulturális Programok Rendezvények Miskolc 2013. június 17-23-ig

Kulturális Programok Rendezvények Miskolc 2013. június 17-23-ig Kulturális Programok Rendezvények Miskolc 2013. június 17-23-ig 17-én 10.00 órától CIRÓKA-MARÓKA Játékos foglalkozás mondókával, népdallal és élő citerazenével A foglalkozást vezeti: Barnóczki Beáta népzene-pedagógus

Részletesebben

Ma is sok területen használják ezt az anyagában is szép természeti kincset.

Ma is sok területen használják ezt az anyagában is szép természeti kincset. Technika Nyersanyagunk, a fa Az ember számára ôsidôk óta a legkönnyebben elérhetô természetes nyersanyag a fa volt. (A nyersanyagok: a természeti környezetbôl kitermelt, további feldolgozásra váró anyagok.)

Részletesebben

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

1. forduló. Részlet a feladatlapból. A feladatlap 5 feladatból áll.

1. forduló. Részlet a feladatlapból. A feladatlap 5 feladatból áll. 1. forduló Részlet a feladatlapból. 1. Magyar népmese A feladatlap 5 feladatból áll. Az égig érő fa mítosza Belső Ázsiából származik. Nemcsak hiedelemmondáink, népmeséink sajátos eleme ez a hatalmas fa,

Részletesebben

Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell

Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell Játékos sárkánybarátkoztató ovisok és kisiskolások részére Kedves Barátom! Láttál már kínai sárkányt? Mit jelképez? Hogyan néz ki? Vízben lakik vagy föld

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2017. november 6-10. Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Testünk projekt 1. hét. Cél: Testséma fejlesztése, tájékozódás testen, testrészek ismerete, az emberi test

Részletesebben

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. 2013. október 3 24.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. 2013. október 3 24. Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum 2013. október 3 24. október 3. Esterházy-palota (Győr, Király u. 17.) Mesterek és tanítványok 17.00 Prof. Dr. Winkler Gábor építésszel, egyetemi tanárral dr.

Részletesebben

Programajánló KidsOasis minősített családbarát szállodák gyerekprogramjainak bővítéséhez

Programajánló KidsOasis minősített családbarát szállodák gyerekprogramjainak bővítéséhez Programajánló KidsOasis minősített családbarát szállodák gyerekprogramjainak bővítéséhez 1. Bemutatás Partnerünk, A Gipszkorszak alkotó játszóház két alkotó játszóházat üzemeltet Budapesten a patinás és

Részletesebben

Szakmai beszámoló évi Múzeumok Éjszakája programsorozat megvalósítása a szentesi, csongrádi és szegvári muzeális intézmények együttműködésében

Szakmai beszámoló évi Múzeumok Éjszakája programsorozat megvalósítása a szentesi, csongrádi és szegvári muzeális intézmények együttműködésében Szakmai beszámoló 2016. évi Múzeumok Éjszakája programsorozat megvalósítása a szentesi, csongrádi és szegvári muzeális intézmények együttműködésében pályázati azonosító: 204107/00183 A rendezvény időpontja:

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

Gyertyafény csillagfény

Gyertyafény csillagfény Gyertyafény csillagfény Adventtıl karácsonyig 3 hetet meghaladó projekt a Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 5. Sz. Általános Iskola és Sportiskola Tagintézményében 2009. november 29 december 22-ig

Részletesebben

Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet

Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet A kis képek alapján mondd el a mesét saját szavaiddal! Te milyen csodatarisznyát szeretnél? Írd le! Az olvasófüzetedben dolgozz! Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet Írd le a fejezet címét! Hány méterre

Részletesebben

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK A FÉLSIVATAGI NÉPEK ÉS KÖRNYEZETÜK Készítette: Tomory Ibolya SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 7. ÉVFOLYAM SZKA_207_15

Részletesebben

cím: KÖZÖSSÉGI TÁRSASJÁTÉKOK Táborban, szabadban, teremben

cím: KÖZÖSSÉGI TÁRSASJÁTÉKOK Táborban, szabadban, teremben cím: KÖZÖSSÉGI TÁRSASJÁTÉKOK Táborban, szabadban, teremben Gyűjtötte, összeállította és szerkesztette: Tamáska Zoltán Publio Kiadó 2013 Minden jog fenntartva! BEVEZETŐ Minél pörgősebb, minél egyszerűbben

Részletesebben

A VAS MEGYEI BÁZISÓVODÁK NYILVÁNOS SZAKMAI PROGRAMJAI, JÓ GYAKORLATOS BEMUTATÓI A 2016/2017. TANÉVBEN

A VAS MEGYEI BÁZISÓVODÁK NYILVÁNOS SZAKMAI PROGRAMJAI, JÓ GYAKORLATOS BEMUTATÓI A 2016/2017. TANÉVBEN A VAS MEGYEI BÁZISÓVODÁK NYILVÁNOS SZAKMAI PROGRAMJAI, JÓ GYAKORLATOS BEMUTATÓI A 2016/2017. TANÉVBEN Benned a létra (?) (W.S) 9.00-11.0 Mikrocsoportos foglalkozás nagycsoportos gyermekekkel (terepgyakorlat,

Részletesebben

Időpontja: 2013. március 27-29.

Időpontja: 2013. március 27-29. AZ OSZMI szervezésében a közgyűjteményekben dolgozó múzeumpedagógusok részére múzeumpedagógia a társművészetek tükrében című szakmai továbbképzés című, az NKA által támogatott 3504/01374 azonosító számú

Részletesebben

Játéklehetőségek a logi munkafüzetben

Játéklehetőségek a logi munkafüzetben Játéklehetőségek a logi munkafüzetben gyereketeto.hu/jatekok/jateklehetosegek-logi-munkafuzetben/ Szerző: Virag 2016. 11. 15. A Budapesti POK Őszi Pedagógiai Napok keretében tartottam egy előadást, melynek

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben