A programsorozat szakmai tartalma, célja, módszertani eszközei:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A programsorozat szakmai tartalma, célja, módszertani eszközei:"

Átírás

1 TÁMOP-3.2.8/08/B "Múzeumok Mindenkinek" Program - Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése Múzeumi foglalkozások és programok kidolgozása és lebonyolítása: KÓCLELKEK tematikus foglalkozás Foglakozások helye: Színháztörténeti és Színészmúzeum / Miskolc, Déryné u.3./ Foglalkozások időpontja: tanítási idő alatt, előzetes egyeztetés alapján Korosztály: A foglalkozások célcsoportja az általános iskola alsó tagozatos diákjai, akik több éve látogatói a bábszínháznak, s a műfaj művelődéstörténeti, technikai háttere iránt is érdeklődnek. A programsorozat szakmai tartalma, célja, módszertani eszközei: A Kóclelkek - Bábos mítoszok és műfajok c. tematikus foglalkozás a különböző bábtechnikákkal és műfajokkal ismerteti meg a résztvevőket. Egy foglalkozás középpontjában egy-egy bábtechnika ( wayang, kesztyűs báb, marionett stb.) áll: az ahhoz kötődő művelődéstörténeti háttér (bábtípus kialakulása, elterjedése, kapcsolódó mondák, mítoszok, legendák) megismertetése, valamint kreatív manuális tevékenyég pl. bábkészítés, bábozás. Két foglalkozáson pedig két jellegzetes bábszínházi műfajt járunk körbe: a vallásos bábjátékot illetve a vásári bábszínház világát.

2 A téma feldolgozása a színészmúzeum gyűjteményének - köztük Bródy Vera művész bábjainak, Barnáné Juhász Ildikó, Horváth Márta tervezők bábterveinek, valamint videobejátszások, múzeumi füzet felhasználásával történik a múzeum állandó kiállításán, illetve Horváth Márta bábtervező művész Egyszer volt álmodtam, hol nem volt, rajzoltam c. kiállításának terében. Célunk, hogy a bábszínház kulisszatitkai és az azokhoz kötődő legendák, mesék révén a gyerekek csodálkozzanak rá a világ gazdagságára, s váljanak maguk is alkotókká. Lehetőségük nyílik betekinteni különböző kultúrákba, s szeretnénk felkelteni az azok megismerésére, elfogadására irányuló igényt. A báb felszabadító hatásával élve kívánjuk formálni a programban résztvevő gyerekeket. Célunk a gyermeki kreativitás működtetése és fejlesztése. A foglalkozásokon az egyéni és a csoportos alkotómunkára egyaránt van lehetőség: amíg a bábkészítés elsősorban egyéni tevékenység, a bábozás már csapatmunka. A foglakozások manuális részének a célja nem az adott bábtechnikai kivitelezésének elsajátítása, hanem az adott tematika önálló alkotásban történő, személyes, egyéni, kreatív továbbgondolása: ezért a manuális rész nem másolásra szánt bábok elkészítéséről, sablonok utánzásáról szól. Figyelembe kell venni, hogy a gyerekek számára különleges élményt jelent, hogy igazi bábszínházi vagy a Távol-Keletről származó egzotikus bábokat vehetnek kézbe, kipróbálhatják azok mozgatását időt kell hagyni az azokkal történő játszásra is. Ez akár izgalmasabb is mint a saját báb készítése, ezért sem kötelező feladat a bábkészítés. A gyerekek így az esetek többségében maguk dönthetnek, hogy az adott témához kötődve, hogyan tevékenykednek: bábot vagy díszletet terveznek, bábot készítenek, rajzolnak A manuális tevékenység mellett nagy szerepet kap a képzelőerő, fantázia fejlesztése, valamint a gyerekek kommunikációs képességeinek fejlesztése: szókincsük, kifejezésmódjuk, éneklésük.

3 1. foglalkozás A marionett szokásaikról emberi gyarlóságon Az ősi India vallása, istenei Parvati bábjának története / Az indiai mítosz szerint Parvati, a Himalája lánya egyszer alkotott egy bábot, amit férje Siva isten megtalált. Nagy gyönyörűséggel nézte felesége alkotását, s annyira elnyerte tetszését a figura, hogy zsinóron leeresztette az emberek közé s (mai műfaji meghatározása szerint) marionettként mozgatta. / Az adott bábtechnika bemutatása, valamint kipróbálása: A bábu testrészeihez erősített zsinórokat a bábjátékos kezében lévő kereszthez kötik. A báb mozgatása a kerettel történik, amelynek két szára végén lógnak a kézmozgató zsinegek, a keresztezésnél a fejtartó zsinór, az úgynevezett billenőcsuklónál a lábmozgató zsinegek. A legegyszerűbb a négyzsinóros,,marionett kereszt, de léteznek harminc-negyven zsinóros bábok is.

4 Video megtekintése: A világ egyik leghíresebb bábszínháza a közel százéves Salzburgi Marionettszínház, melynek műsorán operák is szerepelnek. Részlet Mozart A varázsfuvola c. operájának előadásából. Készítsünk un. szicíliai marionettet: formázzuk meg önmagunkat vagy mesebeli énünket, akik szívesen lennénk egy mesében! 2. foglalkozás Az árnyjáték szokásaikról. emberi gyarlóságon Az Ezeregyéjszaka világa Karagöz története A törökországi Bursza városában egykor egy nagy mecsetet építettek. Az építők között volt Karagöz és Hadzsevaj is, akiket a szultán kivégeztetett, mert

5 vidám történeteikkel feltartották a munkásokat. A szultán hamar megbánta tettét. A vezér vigasztalásképpen elkészítette áttetsző állatbőrből a két tréfamester alakját, s egy megvilágított vászon mögött előadta történeteiket. Így született meg a török árnyjáték, a Karagöz. Az ősi Kína hitvilága Kínában az árnyjáték a halott szellemének megidézéshez kötődik. Egy kínai enciklopédia ír Vu császárról, aki nem tudott belenyugodni felesége, Li halálába. Egy szellemidéző ajánlkozott, hogy megjeleníti a halott császárné képmását: gyertyákkal, lampionokkal megvilágított függönyre vetítette Li alakját. A kétdimenziós figurák árnyékképével megjelenített történetek Keleten mindenütt nagyon népszerűek volt, s a XVIII. században Európában is kedveltté váltak. Az animációs filmek sorában megtaláljuk az árnyszínházi technikával készített filmeket. Video megtekintése: Varázsfuvola: Papageno áriája /árnyjáték Az adott bábtechnika bemutatása, kipróbálása: Árnyjáték kézjátékkal Árnyportré készítése Rajzoljunk egy fekete országot! Találd ki, (s ábrázold a rajzon), játszd el, hogy ki hozza el a színeket, fényeket az elátkozott országba! 3. foglakozás A papírbáb szokásaikról.

6 emberi gyarlóságon Az Ezeregyéjszaka világa A törökországi Bursza városában egykor egy nagy mecsetet építettek. Az építők között volt Karagöz és Hadzsevaj is, akiket a szultán kivégeztetett, mert vidám történeteikkel feltartották a munkásokat. A szultán hamar megbánta tettét. A vezér vigasztalásképpen elkészítette áttetsző állatbőrből a két tréfamester alakját, s egy megvilágított vászon mögött előadta történeteiket. Így született meg a török árnyjáték, a Karagöz. Az ősi Kína hitvilága Kínában az árnyjáték a halott szellemének megidézéshez kötődik. Egy kínai enciklopédia ír Vu császárról, aki nem tudott belenyugodni felesége, Li halálába. Egy szellemidéző ajánlkozott, hogy megjeleníti a halott császárné képmását: gyertyákkal, lampionokkal megvilágított függönyre vetítette Li alakját. A kétdimenziós figurák árnyékképével megjelenített történetek Keleten mindenütt nagyon népszerűek volt, s a XVIII. században Európában is kedveltté váltak. Az árnyjáték nyomán születtek a síkbábok, a papírból kivágott, festett vagy textillel díszített, tartóoszlopra szerelt figurák. Az adott bábtechnika bemutatása, kipróbálása: Mára ennek a technikának is sok változata alakult ki. A gyerekek leggyakrabban a hurkapálcával mozgatott vagy papírtalpakon álló egyszerű figurákat készítik el. De alkothatnak síkbábok különböző zacskókból is. Könnyen készíthetünk óriásbábot is, ha a gyerekek körberajzolják egymást egy nagy lapra, majd kivágva, kiszínezve maguk előtt tartják.

7 Video megtekintése: Európai népmesék a ládafiából c. animációs sorozat egyik epizódjának megtekintése Képzeljük el, készítsük el a saját varázserdőnket papírmontázsként illetve papírbábokkal! Meséljünk erdős meséket! 4.foglalkozás A pálcás bábok szokásaikról. emberi gyarlóságon Az Ezeregyéjszaka világa A törökországi Bursza városában egykor egy nagy mecsetet építettek. Az építők között volt Karagöz és Hadzsevaj is, akiket a szultán kivégeztetett, mert vidám történeteikkel feltartották a munkásokat. A szultán hamar megbánta tettét. A vezér vigasztalásképpen elkészítette áttetsző állatbőrből a két tréfamester alakját, s egy megvilágított vászon mögött előadta történeteiket. Így született meg a török árnyjáték, a Karagöz.

8 Az ősi Kína hitvilága Kínában az árnyjáték a halott szellemének megidézéshez kötődik. Egy kínai enciklopédia ír Vu császárról, aki nem tudott belenyugodni felesége, Li halálába. Egy szellemidéző ajánlkozott, hogy megjeleníti a halott császárné képmását: gyertyákkal, lampionokkal megvilágított függönyre vetítette Li alakját. A kétdimenziós figurák árnyékképével megjelenített történetek Keleten mindenütt nagyon népszerűek volt, s a XVIII. században Európában is kedveltté váltak. Az adott bábtechnika bemutatása, kipróbálása: A megvilágított árnyalakokhoz hasonlóan fából faragott, plasztikus bábokat is mozgatnak pálcákkal. Ezeket pálcás vagy a Jáva szigeti elnevezésük alapján wayang-báboknak nevezzük. Karjaikat a kézfejhez erősített pálcákkal irányítják legtöbbször alulról, de elterjedtek más megoldások is. A kínai vaspálcás színházban a színes háttérfüggöny rojtjai között oldalról három pálcával mozgatják a figurákat. Egy tartópálcát a báb hátához erősítenek, a másik kettővel pedig az alsó karokat mozgatják. Video megtekintése: Pannabál részlet A pálcás bábokkal nagyon sok érzést, lelkiállapot tudunk kifejezni. Készítsünk pálcás bábokat! Játsszunk el bábbal különböző érzéseket! 5. foglalkozás A zsákbáb

9 szokásaikról emberi gyarlóságon A szerzetesség, prédikáció fogalma Egy szíriai kolostorban élt,,oszlopos Simeon, aki később az emberektől való teljes elszakadást vállalta: felmászott egy húsz méter magas oszlopra, s élete végéig onnan prédikált az embereknek. A szerzetes egyszer leszakított egy darabot ruhája ujjából, rongybabát formázva összecsomózta, majd kezére húzta, s a bábfigurához kezdett beszélni, hirdetve Isten igéjét. Ez a párbeszéd felkeltette az addig érdektelen emberek figyelmét, és Simeonnak nagy lett hallgatósága. Oszlopos Simeon ma a keresztény bábosok védőszentje, reá emlékezve szervezik meg. Magyarországon minden évben a Templomi Bábjátékos találkozót. Az adott bábtechnika bemutatása, kipróbálása: A zsák- vagy kesztyűsbábnak csak a feje készül szilárd anyagból. A fej nyaki részéhez varrják a zsákszerű ruhát, amit a kezére húz a játékos, aki ujjait a bábu fejébe és karjaiba bújtatva kelti életre a bábot. A csukló mozgatásával bukfencezhet, meghajolhat a figura. Az ökölbáboknál például a Muppet Show-ban a bábos keze a báb fejében van s így a bábu szivacsfeje tud tátogni, fintorogni, pofákat vágni.

10 A vásárok, és a vurstlik (a mai Vidámparkok korábbi változatai) elképzelhetetlenek voltak bábosok nélkül. A vásári bábosok műsorán sokféle darab szerepelt, de mindenütt népszerűvé vált egy-egy népi hős, akit főleg kesztyűsbábként formáltak meg : Magyarországon Vitéz László, Angliában Punch, Franciaországban Guignol, Oroszországban Petruska, Németországban Kasperl A különböző figurák lényegében ugyanazt a karaktert testesítik meg: mind nagyszájú kópék, akik bátran szembefordulnak a kisemberek ellenségeivel. Bottal, fakanállal vagy palacsintasütővel agyabugyálják el a hatalmaskodókat, legyenek azok adószedők vagy ördögök. Még névadásuk is hasonló valamilyen nemzeti ételhez-italhoz kötődik: Paprika Jancsi angol társa, Punch Puncsos János, német megfelelője Pickelharing azaz Savanyú Hering, a bajor Hanswurst pedig Hurkás János Video megtekintése: Vitéz László és az elrejtett kincs Vitéz László- figura illetve vásári jelenet rajzolása, készítése. Versmondás, daltanulás Weöres Sándor Holdbéli csónakos c, meséjéből 6. foglalkozás A tárgyjáték szokásaikról emberi gyarlóságon

11 Az adott bábtechnika bemutatása, kipróbálása: Számtalan mítosz szól arról, hogy élettelen tárgyak, kövek, fák, hogyan változtak élő emberré. Ezt a varázslatot a gyerekek is jól ismerik: játékaikban minden átváltozhat, megelevenedhet. Ehhez a gyerekkori tudáshoz egyre gyakrabban fordulnak a bábjátékosok is. A tárgyjátékban vagy tárgyanimációban átlényegített tárgyak szerepelnek. Urbán Gyula Rosszcsont Peti c. meséjében például műanyag ruhacsipeszekből lettek a virágszirmok, orvosi táska vált mentőautóvá, pöttyös labdából lett kislány. Video megtekintése: Bródy Vera mesél Találjuk ki, milyen lehet Csipeszország! Találjuk ki történelmét, földrajzát, népesítsük be! Játsszuk el a legnagyobb ünnepüket! 7. foglalkozás A terrmésbáb szokásaikról

12 emberi gyarlóságon Valamikor a falusi lányok legkedvesebb játéka volt a kukoricahéjából font csutkababa. A csuhéfigurák ma ismét divatba jöttek, s mellettük a gesztenyék, dísztökök, makkok, tobozok is nélkülözhetetlen darabjai a termésbábokkal előadott meséknek. Amire figyelni kell: hogyha nem szárított terményeket, virágokat használunk, akkor hamar elfonnyadnak a bábjaink. Az adott bábtechnikai bemutatása, kipróbálása: Ez technikai főleg az óvodákban, udvarokban, gyerekszobákban virágzik. De az időtálló anyagokból készített terménybábokat időnként használják a bábegyüttesek is. Nézzük meg Hamupipőke meséjének befejező képét termésbábok segítségével! Meseolvasás: Kipkopp és Tipptopp A mesebeli erdőből eltűntek az erdőlakók. Hogyan szűnhet meg az átok? Alkossunk mesét, népesítsük be újra magunk készítette termésbábokkal! 7.foglalkozás Az óriásbáb

13 szokásaikról emberi gyarlóságon A kelták vallásában fontos szerepet kaptak az emberáldozatok. A római hadvezér, Julius Ceaser is leírta azt a rettenetes szokást, amikor vesszőkből óriási emberalakot formáltak, amelyet rabokkal tömtek meg. A hatalmas figurát meggyújtották, az emberáldozatot pedig Taranisnak, az ég, a mennydörgés urának ajánlották fel Az adott bábtechnikai bemutatása, kipróbálása: A bábszínházak óriásbábjait rudakkal, kötelekkel mozgatják. De gyakori megoldás az is, hogy egy színész ölt magára jelmezt, maszkot. A vásárok, utcai karneválok kedvelt langalétái, a gólyalábasok gyakran bábbal egészítik ki figurájukat. A keltei ünnepek leglátványosabb figurái a sokszínű óriáskígyók, amelynek testében több ember lapul. Videobejátszás: Égből pottyant mesék Varázsoljuk magunkat óriásbábokká! Változtassuk el magunkat illetve keressünk, alkossunk magunktól kisebb figurákat!

14 Versolvasás: Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz 9. foglalkozás A vallásos bábjáték szokásaikról emberi gyarlóságon Abban a világban, ahol az ősi bábszínházi gyökerek erednek, a hagyomány, a vallás, a morál közvetítője volt a bábszínház. A Jáva szigeti árnyjátékok előtt mindig áldozatot mutattak be. Az ókori Egyiptomban Osiris isten tiszteletére rendezett ünnepeken báboztak a papnők. A bábosok Keleten még ma is sokszor az isteneknek játszanak: éjjel megjelennek a templomokban, hogy játékukkal az istenekhez fohászkodjanak, istennek tetszőt alkossanak karácsonyát Assisi Szent Ferenc a kis olasz település, Grecció egyik barlangjában töltötte. Ekkor készítette el a szerzetes az első betlehemet, hogy láthatóvá, még átélhetőbbé tegye Jézus születésének történetét. Az élő betlehemek mellett elterjedtek a bábos változatok is. Franciaországban a betlehemi játékokban is alkalmazták a felülről irányított zsinóros figurákat, köztük Máriát, akit,,kis Máriának neveztek el, innen a marionett elnevezés.

15 Videobejátszás: Archaikus betlehemi játék Erdélyben Betlehem készítése szabadon választott technikával. Betlehemi játék 10. foglalkozás A vásári bábjáték szokásaikról emberi gyarlóságon A vásárok, és a vurstlik (a mai Vidámparkok korábbi változatai) elképzelhetetlenek voltak bábosok nélkül. A vásári bábosok műsorán sokféle darab szerepelt, de mindenütt népszerűvé vált egy-egy népi hős, akit főleg kesztyűsbábként formáltak meg : Magyarországon Vitéz László, Angliában Punch, Franciaországban Guignol, Oroszországban Petruska, Németországban Kasperl A különböző figurák lényegében ugyanazt a karaktert testesítik meg: mind nagyszájú kópék, akik bátran szembefordulnak

16 a kisemberek ellenségeivel. Bottal, fakanállal vagy palacsintasütővel agyabugyálják el a hatalmaskodókat, legyenek azok adószedők vagy ördögök. Még névadásuk is hasonló valamilyen nemzeti ételhez-italhoz kötődik: Paprika Jancsi angol társa, Punch Puncsos János, német megfelelője Pickelharing azaz Savanyú Hering, a bajor Hanswurst pedig Hurkás János A magyar vásári bábszínháznak két népszerű alakja is van, akik jellemre, kinézetre nagyon hasonlítanak egymásra: Paprika Jancsi és Vitéz László. A szakemberek ma sem tudják biztosan, melyikük született meg hamarabb, s valóban két különböző figuráról van-e szó, vagy csak egyiküket átkeresztelték. Van olyan vélekedés, hogy a XIX. század közepén megjelenő Paprika Jancsi a magyarok kigúnyolására született meg, s a piros csákós, nagyorrú figura később kapta a jobban csengő Vitéz László nevet, noha, alakjában, jellemében nincs semmi vitézi. Video megtekintése: Vitéz László és az elrejtett kincs Vitéz László figura rajzolása, készítése Versmondás, daltanulás Weöres Sándor Holdbéli csónakos c, meséjéből

17 Szakirodalom Belitska-Scholtz Hedvig: Vásári és művészi bábjátszás Magyarországon 1945-ig Tihany, 1974 M. Dawidowski: Mókás bábok Magyar Könyvklub Rt., Bp., 2001 Gransztói Szilvia: Játsszunk a bábuval! Móra Ferenc Könyvkiadó, Bp Kende Márta: Játsszunk bábszínházat! Mágus Design Kiadó, Bp., 1995 Szentirmai László: Nevelés kézzel-bábbal Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 1998 Szőke István: A bábjátszás ábécéje Dunaszerdahely, 1998 Tarbay Ede (szerk.) Bábtörténeti kalandozások Múzsák Közművelődési Kiadó, Bp., 1990 Tömöry Márta (szerk..) : Ember és báb Múzsák Közművelődési Kiadó, Bp., 1990

Bretagne-Surakarta-Budapest

Bretagne-Surakarta-Budapest Bretagne-Surakarta-Budapest Egy bábmővészeti utazás Kovács Júlia és Arno Delicata projektje A projekt résztvevıi: Kovács Júlia és Arno Delicata Elérhetıség: julcsa8@gmail.com 00-36-20-424-88-82 http://automne2085.unblog.fr

Részletesebben

BábosHázi Figyelő. 2013. november-december Online kiadás

BábosHázi Figyelő. 2013. november-december Online kiadás BábosHázi Figyelő 2013. november-december Online kiadás Tündérléptefű Bábosházunk szekrényeiben november óta makulátlan rend uralkodik, hála Cókmóknak, a morgolódó, ámde kedves vándormanónak, akit HELL

Részletesebben

Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 2.

Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 2. Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 2. Napjainkban a pedagógusokkal szemben hazánkban is elvárás, hogy képesek legyenek interkulturális programok alkalmazására, a sajátos nemzeti hagyományok, európai

Részletesebben

BábosHázi Figyelő. 2013. január- február Online kiadás

BábosHázi Figyelő. 2013. január- február Online kiadás BábosHázi Figyelő 2013. január- február Online kiadás Aliz, a lány, aki követte a fehér nyuszit Hová siethet egy nyúl cilinderrel a fején? Ki az az Április Bolondja, és miért uzsonnázik állandóan a Kalapossal

Részletesebben

PÁLYÁZAT. OLVASNI JÓ!(?) Jelige: Macskacicó

PÁLYÁZAT. OLVASNI JÓ!(?) Jelige: Macskacicó PÁLYÁZAT OLVASNI JÓ!(?) Jelige: Macskacicó Pályázó: Budapest XIII. Kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda Madarász Viktor Tagóvoda Lila csoport Budapest, 2012. május 10. Juráncsik Tünde óvodapedagógus

Részletesebben

Esettanulmány. Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013

Esettanulmány. Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013 MOD3 Esettanulmány Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013 Mátészalka Készítette: A SZATMÁRI MÚZEUM Múzeumunk, a Szatmári Múzeum alapjait Márton Árpád gimnáziumi tanár és tanítványai rakták

Részletesebben

A múzeumpedagógia szoros kapocs a múzeum és iskola között BEVEZETÉS

A múzeumpedagógia szoros kapocs a múzeum és iskola között BEVEZETÉS Dr. Hadnagy Imre József A múzeumpedagógia szoros kapocs a múzeum és iskola között BEVEZETÉS A Tűzoltó Múzeum az ismeretterjesztés jó terepe, ahol a múzeumpedagógiai munka nem ismeretlen, itt elméleti és

Részletesebben

Kedves Lányok és Fiúk!

Kedves Lányok és Fiúk! Kedves Lányok és Fiúk! Megint eltelt egy év, ismét itt a nyár, újra kezetekbe vehetitek a szegedi vakáció kedvelt programfüzetét. Jobbnál jobb ajánlatok sorakoznak benne, amelyek elkalauzolnak Benneteket

Részletesebben

MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához

MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés helyett...3. I.) Múzeumpedagógiáról dióhéjban 4. II.) Módszerek a múzeumban.7. 1.) Általános módszertan..7. 2.)

Részletesebben

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT GONDVISELÉS HÁZA SIÓFOK. 2013. évi BESZÁMOLÓ. Készítette: Hanyeczné Fülöp Szilvia. intézményvezető

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT GONDVISELÉS HÁZA SIÓFOK. 2013. évi BESZÁMOLÓ. Készítette: Hanyeczné Fülöp Szilvia. intézményvezető MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT GONDVISELÉS HÁZA SIÓFOK 2013. évi BESZÁMOLÓ Készítette: Hanyeczné Fülöp Szilvia intézményvezető Siófok, 2014. április 25. 1 A hit védelme és a szegények szolgálata A MAGYAR

Részletesebben

OKTATÁSI, KUTATÁSI, IFJÚSÁGI ÉS SPORTMINISZTÉRIUM MAROSVÁSÁRHELYI MŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORI TÉZIS. Az ember és báb viszonya a színházi műfajokban

OKTATÁSI, KUTATÁSI, IFJÚSÁGI ÉS SPORTMINISZTÉRIUM MAROSVÁSÁRHELYI MŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORI TÉZIS. Az ember és báb viszonya a színházi műfajokban OKTATÁSI, KUTATÁSI, IFJÚSÁGI ÉS SPORTMINISZTÉRIUM MAROSVÁSÁRHELYI MŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORI TÉZIS Az ember és báb viszonya a színházi műfajokban (SZINPOSZIS) TÉMAVEZETŐ: DR.KOVÁCS LEVENTE DOKTORANDUSZ:

Részletesebben

ÖRÖMMEL AZ ISKOLÁBAN. Winkler Márta

ÖRÖMMEL AZ ISKOLÁBAN. Winkler Márta ÖRÖMMEL AZ ISKOLÁBAN Winkler Márta 3 Jelen kiadvány a 21. századi közoktatás fejlesztés, koordináció kiemelt projekt keretében készült Projekt száma: TÁMOP-3.1.1-08/1-2008-0002 Főkedvezményezett: Educatio

Részletesebben

fókuszban Óvoda és iskola közötti átmenet Válogatás a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilonjának (2010/I) cikkeiből

fókuszban Óvoda és iskola közötti átmenet Válogatás a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilonjának (2010/I) cikkeiből Válogatás a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilonjának (2010/I) cikkeiből fókuszban a z Ó v o d a i n e v e l é s Minden család életében nagy változás, amikor a gyermek elballag az óvodából és átlépi

Részletesebben

JÁTÉK- ÉS ANIMÁCIÓSFILM KÉSZÍTŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.

JÁTÉK- ÉS ANIMÁCIÓSFILM KÉSZÍTŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1. JÁTÉK- ÉS ANIMÁCIÓSFILM KÉSZÍTŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése JÁTÉK- ÉS ANIMÁCIÓSFILM

Részletesebben

Helyén van-e a művészet létezésünk rendszerében, életünk összeségében?

Helyén van-e a művészet létezésünk rendszerében, életünk összeségében? AZ ANIMÁCIÓ Általános bevezetés a művészeti tárgyakhoz A művészet mint szakma Mi a művészet? Nem művészettörténeti könyvnek szánt munka ez, de kihagyhatatlannak tartom, hogy röviden ne határozzuk meg ennek

Részletesebben

A rajzfilmgyártás története, és az animáció készítés

A rajzfilmgyártás története, és az animáció készítés Debreceni Egyetem Informatikai Kar A rajzfilmgyártás története, és az animáció készítés Témavezető: Dr. Schwarcz Tibor Egyetemi adjunktus Készítette: Bolyós Lilla Programtervező Informatikus Debrecen 2008.

Részletesebben

ADVENTTŐL VÍZKERESZTIG

ADVENTTŐL VÍZKERESZTIG Programfüzet ADVENTTŐL VÍZKERESZTIG Szentendrén 2012 Tartalom Adventus domini 4 Népek karácsonya 6 Álom hava beköszöntött 8 Interjúk 12 Karácsonyfa díszítés 14 Művészetet karácsonyra! 16 Adventi vásár

Részletesebben

AZ ANIMÁCIÓ 2. A filmötlettől a bemutatásra kész filmig. A képes forgatókönyv

AZ ANIMÁCIÓ 2. A filmötlettől a bemutatásra kész filmig. A képes forgatókönyv AZ ANIMÁCIÓ 2. A filmötlettől a bemutatásra kész filmig A képes forgatókönyv Írónak, filmmel foglalkozó szakembernek, de civilnek is eszébe juthat olyan történet, amiből egy film megszülethet. 1995-ben

Részletesebben

OLVASÁSRA SZÜLETTEM! ismeretterjesztõ és könyvajánló segédlet szülõknek

OLVASÁSRA SZÜLETTEM! ismeretterjesztõ és könyvajánló segédlet szülõknek OLVASÁSRA SZÜLETTEM! ismeretterjesztõ és könyvajánló segédlet szülõknek Kiadja a Csorba Gyõzõ Könyvtár Felelõs kiadó: Dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka FÕSZERKESZTÕ Dr. Béres Judit SZERZÕK Dr. Béres Judit

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ A Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE: A föld és az élő környezet Projekt ( A környezettudatos életmód kialakítása)

Részletesebben

Pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek 2013. évi támogatására

Pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek 2013. évi támogatására Pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek 2013. évi támogatására Eredeti példány Készítette: KOMA 08 Közhasznú NKft. 1055 Budapest, Stollár Béla

Részletesebben

MONTESSORI ESZKÖZRENDSZERE A Montessori eszközök leírása, területük szerint. 1. Az eszközökről általában, alkalmazásuk indoklása

MONTESSORI ESZKÖZRENDSZERE A Montessori eszközök leírása, területük szerint. 1. Az eszközökről általában, alkalmazásuk indoklása MONTESSORI ESZKÖZRENDSZERE A Montessori eszközök leírása, területük szerint 1. Az eszközökről általában, alkalmazásuk indoklása Montessori magasabb pedagógiai céljai az eszközei révén valósulnak meg. Tehát

Részletesebben

MŰVÉSZETI NEVELÉS LEHETŐSÉGEI JÁTÉK- ÉS JELMEZKÉSZÍTÉSTŐL A DRAMATIZÁLÁSIG PROGRAM

MŰVÉSZETI NEVELÉS LEHETŐSÉGEI JÁTÉK- ÉS JELMEZKÉSZÍTÉSTŐL A DRAMATIZÁLÁSIG PROGRAM MŰVÉSZETI NEVELÉS LEHETŐSÉGEI JÁTÉK- ÉS JELMEZKÉSZÍTÉSTŐL A DRAMATIZÁLÁSIG PROGRAM Sopron, NY.M.E. Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda Kidolgozta: Doernbrack Mária Gyakorlatvezető óvónő 1 Az óvodánkban a művészeti

Részletesebben

1. óra. Bevezetõ beszélgetés. Kiscsoportos improvizáció. Egész csoportos jelenet

1. óra. Bevezetõ beszélgetés. Kiscsoportos improvizáció. Egész csoportos jelenet A rõt hajú abbé Lipták Ildikó Mészáros Beáta 1. óra Téma: Utcagyerekek (az utcáról) egyházi fenntartású menhelyre kerülnek a barokk korban, Velencében. Az 1. óra fókuszában a kontextusépítés áll: a barokk

Részletesebben

Tartalom. Kísértések. XVIII. évfolyam 3. szám. 2007. március 4. 72 óra kompromisszum nélkül 2 Cinkosok a cukrászdában. Még nem tudom...

Tartalom. Kísértések. XVIII. évfolyam 3. szám. 2007. március 4. 72 óra kompromisszum nélkül 2 Cinkosok a cukrászdában. Még nem tudom... GYERÜNK! A Szeged Csanádi Egyházmegye katolikus ifjúságának lapja Kísértések Amikor szembesítenek magunkkal például így nagyböjt idején akkor döbbenünk csak rá, milyen nehéz is megtartani a parancsolatokat.

Részletesebben

TANÍTÓI KÉZIKÖNYV. Gesztenyefa palota. Művészetek báb- és drámajátékkal projektfüzet 1. osztályosoknak

TANÍTÓI KÉZIKÖNYV. Gesztenyefa palota. Művészetek báb- és drámajátékkal projektfüzet 1. osztályosoknak TANÍTÓI KÉZIKÖNYV Gesztenyefa palota Művészetek báb- és drámajátékkal projektfüzet 1. osztályosoknak Kiegészítő anyag a Betűn innen, betűn túl... című Ábécés olvasókönyvhöz Mintaanyag TARTALOM Módszertani

Részletesebben

Kedves Tagtársak, Barátaink!

Kedves Tagtársak, Barátaink! A Kiss Áron Magyar Játék Társaság lapja. Megjelenik negyedévente. XII. évfolyam 1. szám, 2011. március Kedves Tagtársak, Barátaink! Ki gondolta volna, hogy a múltkori Forgóban meghirdetett papírmasé program

Részletesebben

JÁTSSZUNK, ÉNEKELJÜNK MAGYARUL!

JÁTSSZUNK, ÉNEKELJÜNK MAGYARUL! JatszunkEnekeljunkMagyarul.qxd 12/15/2005 1:42 PM Page 1 Bálizs Jutka Mikes Melánia JÁTSSZUNK, ÉNEKELJÜNK MAGYARUL! Tevékenységek nem magyar anyanyelvû gyermekek részére Pedagógusok kézikönyve JatszunkEnekeljunkMagyarul.qxd

Részletesebben

A WALDORF-ÓVODAPEDAGÓGIAI PROGRAM

A WALDORF-ÓVODAPEDAGÓGIAI PROGRAM MINŐSÍTETT ÓVODAI PROGRAM ok Országos Közoktatási Intézet A WALDORF-ÓVODAPEDAGÓGIAI PROGRAM A program szerzői: Ilona Strazicky Ágnes Annette Stroteich dr. Takácsné Ivaskó Solymári Waldorf-Óvoda óvónői

Részletesebben

ADVENTI IDÕBEN. ADVETUS DOMINI: vagyis az Úr eljövetele... AZ ADVENT

ADVENTI IDÕBEN. ADVETUS DOMINI: vagyis az Úr eljövetele... AZ ADVENT XX. ÉVFOLYAM, 2010. 12. SZÁM DECEMBER ADVENTI IDÕBEN ADVETUS DOMINI: vagyis az Úr eljövetele... Várunk Valakit... Nagyon várjuk! Tudjuk, egész biztosan eljön. Nem ver át, nem odázza a találkozást, nem

Részletesebben