Tanulási segédlet. Készítette: Kliebert Zsolt Nyíregyháza, 2014.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tanulási segédlet. Készítette: Kliebert Zsolt Nyíregyháza, 2014."

Átírás

1

2 Tanulási segédlet A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Kőműves és hidegburkoló szakma A feladatának megoldásához. ( 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelete alapján kiadott szintvizsga) Készítette: Kliebert Zsolt Nyíregyháza, 2014.

3 Tartalom: 1. Bevezetés 2. Feladat ismertetése 3. Szükséges eszközök, szerszámok 4. Munkavédelmi ismeretek, szabályok 5. Technológiai, kivitelezési szabályok, ismeretek 6. Fogadófelület ellenőrzése, kitűzés 7. Sorosztó léc elkészítése 8. Habarcs keverés, anyagok előkészítése 9. Falazási műveletek elvégzése - ellenőrzés, kitűzés - Iránytéglák elhelyezése, beállítása - Iránytéglák közötti rész kirakása - Ellenőrzés, falazás

4 1. Bevezetés: A feladatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Dolgozta ki. Célja a képzésben résztvevő tanuló tudásának, gyakorlati ismereteinek felmérése, ellenőrzése. Az ellenőrzés mellett segítséget nyújt a falazási munkák megismeréséhez, a részműveletek, műveletek megismeréséhez, gyakorlati elsajátításához, alkalmazásához. A segédlet a tanulók, és oktatók munkájának megkönnyítése érdekében készült. A feladat megváltozása esetén is használható a tanulók gyakorlati foglalkozásán. A segédlet használata segíti a tanulót, hogy a feladatot önállóan minimális ellenőrzés mellett meg tudja oldani. Remélem a segédlet új ismereteket is nyújt amellett, hogy megkönnyíti használójának munkáját. Jó munkát kívánok!

5 Feladat ismertetése: Falazás kisméretű téglából helyszínen kevert falazó habarcsba rakva, az alábbi rajz alapján. Feladat leírása: Készítse el a mellékelt ábra szerinti merevítő pilléres szigetelést tartó falszakaszt sík, sima felületen, kisméretű téglából 10 sor magasságban, helyszínen kevert 1. Ellenőrizze a fogadófelületet és tűzze ki a rajzon látható falszerkezet helyét! A munkavégzés helyszínét tekintse egy képzeletbeli alaptest (sávalap) felső síkjának. 2. Készítsen sorosztó (sorvezető) lécet a kisméretű téglából készülő, szigetelést tartó fal elkészítéséhez, amelyen 10 téglasor magasságnak megfelelő távolságokat jelöljön be! 3. Keverje meg szakszerűen a falazó habarcsot! 4. Falazza fel kisméretű téglából az ábra szerinti merevítő pilléres szigetelést tartó falat 10 téglasor magasságban! A munkavégzés során alkalmazza a már elkészített sorosztó lécet. A fal egyenességét, függőlegességét és méretét folyamatosan ellenőrizze. 5. A feladat elvégzése során tartsa be a technológiai és munkavédelmi szabályokat!

6 2. Szükséges eszközök, szerszámok, anyagok: - Kőműves kanál - Kőműves serpenyő - Kőműves kalapács - Vízmérték, függő - Falazó léc (2 m) - Vödör (habarcsnak) - Ácsceruza - Mérőszalag, colostok - Habarcsos láda - Kézi v gépi habarcskeverő - Lapát - Habarcsösszetevők (homok, mész, víz) 3. Munkavédelmi ismeretek, szabályok: A munkavédelem, a szabályok betartása, a balesetek megelőzése a munkavégzés során a szakszerű munkavégzés mellett, a legfontosabb feladat. Munkát végezni, csak munkára alkalmas állapotban, megfelelő munkaruházatban, cipőben szabad. A szerszámokat munkavégzés előtt ellenőrizni kell. Törött, sérült szerszámmal munkát végezni tilos. A habarcs keverése, szállítása bedolgozása fokozott figyelmet igényel, védőszemüveg használata. A mész, mészhabarcs lúgos kémhatású (maró hatása van). Ha szembe, bőrre jut, azt azonnal le kell mosni. Elektromos eszközöket, hosszabbítót, csak engedéllyel, felügyelet mellett szabad használni. (rendeltetésszerűen) A munkát úgy kell szervezni, végezni, hogy azzal magunk, vagy más testi épségét ne veszélyeztessük. A munkahelyi, tanműhelyi szabályokat be kell tartani. Baleset, sérülés esetén segítségkérés, oktatótól, dolgozótól. Súlyos esetben mentők értesítése.

7 4. Technológiai, kivitelezési szabályok, ismeretek: A falazatot kisméretű tömör téglából kell elkészíteni. A tégla mérete 25x12x6,5 cm. A méretek úgy lettek megadva, hogy a falat egész téglák felhasználásával el lehessen készíteni. Darabtéglákat csak a kötés kialakítása miatt kell használni. Téglakötés: A szabályok szerint a kisméretű téglák kötésénél a minimum a negyed téglakötés vagyis: 6,25 cm A kötés azt jelenti, hogy az egymás fölött levő téglák függőleges végei (állóhézagnak is nevezzük) egymáshoz képest mennyivel vannak eltolódva. Hézagok, fugák: Az állóhézagok átlagos vastagsága kb.: 1 cm +- 2 mm. A téglák közötti vízszintes habarcsréteg vastagsága 8-12 mm között változik, átlag 1cm. A habarcshézagokat (fugákat) teljesen ki kell tölteni habarccsal. Kötő, futó tégla: Gyakran hangzik el, de kevesen tudják mit is jelent, vagy hogyan kell megfogalmazni. A kötő, vagy futó tégla elnevezés a téglának a falban elfoglalt helyzetére utal. A tégla hossza 25 cm, tehát a hossztengelye is 25 cm. A falaknak is van hossztengelye. Kötőnek nevezzük a téglát abban az esetben, amikor a fal hossztengelyére a tégla hossztengelye merőleges. Futónak nevezzük a téglát, ha hossztengelye párhuzamos a tégla hossztengelyével.

8 Kötési módok: A következő ábrák a lehetséges téglakötési módokat mutatják be. A téglakötések ábrázolásánál a téglák rajzi jele: Az első esetben egy fél téglával oldjuk meg a kötést. Ebben az esetben negyedtéglányi lesz a falazat kötése. A 2. ábrán látható kötés esetén a fél tégla mellett elhelyezünk még 2 db 3/4-es téglát, így a falnál fél téglakötés keletkezik. Falazásnál a sorokat felváltva: rakjuk. Ezt a téglakötési módot nevezzük váltó kötésnek.

9 5. Fogadófelület ellenőrzése, kitűzés A fogadófelület az a szerkezet, amire a falat építjük. Általában alapozásra építünk falat, a megfelelő vízszigetelési munkák elvégzése után. Mivel vizsgáról, illetve gyakorlásról van szó, nem alaptestre építünk és a szigetelés is elmarad. Esetünkben a fogadófelület simított aljzatbeton. Első lépésként egy falnál hosszabb (2m) egyenes léccel illetve vízmértékkel ellenőrizzük a felületet. Előfordulhat, hogy a fogadófelület nem vízszintes vagy sík. Ebben az esetben kiegyenlítő habarcssimítást kell készítenünk. Kisebb 3-5 mm eltérések esetén az alsó habarcsréteggel is megoldhatóak az ilyen jellegű problémák úgy, hogy az első habarcsréteg fogja kiegyenlíteni az egyenetlenségeket. Kiegyenlítés esetén: a magfelelő vastagságú habarcsréteget kell vízszintesre húzni a leendő fal helyén. (precíz pontos munkát igényel, csöves vízmérték vagy lézeres szintező segítségével) Kitűzés: A kitűzés azt jelenti, hogy kijelöljük a fal helyét az aljzaton. Meghatározzuk a falsíkokat, falvégeket, falközepet. A kitűzés iránya lehet vízszintes vagy függőleges. Vízszintes kitűzés: A vízszintes kitűzéssel a fal síkját határozzuk meg a fogadófelületen. Ácsceruza ill. léc segítségével rajzoljuk az aljzatra a fal külső majd belső síkját. Törekedjünk arra, hogy az épület falaival párhuzamosan vagy merőlegesen helyezzük el a falat. Ha többen is falaznak, egymástól tartsanak kellő távolságot (kb. 1,5 m) - Jelöljük ki a fal közepét - Tűzzük ki az erősítő pillér helyét - Tűzzük ki a falvégek helyét

10 Függőleges kitűzés: A függõleges kitûzés segédeszköze az ún. sorosztó (sorvezetõ) léc. Ezzel az eszközzel a magassági méreteket tudjuk meghatározni illetve ellenőrizni, valamint egyenletes fugavastagságot és sormagasságot tudunk tartani. Ha a sorosztó lécet rögzíteni tudjuk (pl.:lábazati falhoz, falhoz) az a sarkok függőzését is segítheti, ahogy a lenti ábrákon is látható. A függőleges téglabeállításhoz vízmértéket és függőt használhatunk. A függő használata rutint és tapasztalatot igényel, valamint kis falmagasság esetén nem is célszerű alkalmazni, ezért a feladat megoldásához vízmértéket célszerű használni. Gyakorlásként viszont a függővel való ellenőrzés is ajánlott.

11 6. Sorosztó léc készítése: A sorosztó lécen a téglasorok magasságának megfelelõ távolságokat kell bejelölni. Mivel a legalsó tégla alá is habarcs kerül a sorosztó lés készítését az 1 cm vastagság felrajzolásával kell kezdeni. Második lépésként a tégla magasságát kell felrajzolni vagyis 6,5 cm-t. Előfordulhat, hogy a tégla nem szabványos méretű. ebben az esetben a téglaméretet kell venni. Ezeket a lépéseket addig kell ismételni, míg a 10. téglamagasságot fel nem rajzoljuk. Segítségül használhatunk fém derékszöget. Fontos, hogy a léc alja derékszögűre legyen vágva, valamint az, hogy a vonalak párhuzamosak és vízszintesek legyenek.

12 7. Habarcs keverés, anyagok előkészítése A falazás fontos eszköze a habarcs (malter). A habarcs alkotórészei: - kötőanyag: cement, mész - adalékanyag: homok (folyami, bánya) - víz - esetleges habarcsjavító (adalék) szerek A falazat elkészítéséhez szükséges habarcs nemcsak a falazóelemek egymáshoz kötését biztosítja, hanem egyúttal az elemek méretpontatlanságából és a kivitelezési pontatlanságból eredõ méretkülönbségeket is kiegyenlíti. A habarcs elvileg lehet a hagyományos módon, helyszínen kevert anyag, de léteznek pl. rendszerhez tartozó elõkevert, zsákos habarcsok. A zsákos habarcs elõnye az egyenletes minõség, a kisebb helyszíni munkaigény. Falazáshoz több fajta habarcsot is használhatunk. A használt habarcs összetételét, tulajdonságait, a fallal illetve habarccsal szemben támasztott követelmények határozzák meg. (szilárdság, hőszigetelő képesség, fagyállóság.) Mivel esetünkben a fallal illetve habarccsal szemben támasztott követelmények minimálisak, H3 jelű falazó mészhabarcsot fogunk használni. A H3 jelű habarcs összetétele: 1 m3 adalékanyag( bánya homok) 0,3 m3 oltott mész 250 l víz (a kívánt sűrűség szerint változhat) 1 talicska habarcshoz kb.: 50 liter homok, 15 l oltott mész, 5 l víz szükséges. A keverés történhet kézzel vagy géppel. Kézi keverés: Habarcskeverő ládában a meszet a keverővíz 2/3-ával és kevés homokkal csomómentesre keverjük, majd a maradék homokot fokozatos keverés mellett adagoljuk. A kívánt sűrűséget a maradék keverővízzel állítjuk be. Gépi keverés: a kézi keveréshez hasonló módon adagoljuk az összetevőket. Fontos: a keverék megfelelő sűrűségének (konzisztenciájának) beállítása. Túl híg anyag kifolyik a fugák közül, nehéz tartani a sormagasságot, nehéz a téglák pontos beállítása. Túl sűrű anyag esetén nehéz a fugakialakítás, téglabeállítás Előfordulhat, hogy a tégla túl gyorsan szívja el a habarcsból a vizet. Emiatt a téglát meg kell nedvesíteni.

13 8. Falazási műveletek elvégzése - ellenőrzés, kitűzés (6. pont alapján) Iránytéglák elhelyezése, beállítása: A falazást az iránytéglák (sarkon levő) téglák elhelyezésével kezdjük. Az egyik sarkon teljes felületen bekenjük habarccsal a tégla helyét. A habarcsvastagság 5-6 mm-el legyen magasabb, mint a végleges fugavastagság (1 cm), erre azért van szükség, mert a tégla elhelyezése és függőlegesre igazítása során a felesleges habarcs kinyomódik. Mivel a tégla magassága kicsi, így a beállításánál nem a függőleges, hanem a vízszintes beállítást végzünk. Ez a megoldás azért jöhet szóba, mert ha a tégla felső lapját vízszintesen beállítjuk ( 2 irányban) akkor az oldalsó élei is függőleges helyzetbe kerülnek. Ezután a sorosztó léccel ellenőrizzük megfelel-e a magasság, ha nem korrigálunk. Ha a tégla magasan van, könnyű dolgunk van, csak lejjebb kell finoman nyomni illetve ütögetni. Ha a tégla a jegy alatt van, sajnos vissza kell venni és pótolni a hiányzó habarcsot, majd újra beállítás. Fontos, hogy a sarki téglákat precízen állítsuk be, ezen áll, vagy bukik az egész.

14 A z első és második tégla helyét a fenti ábra mutatja. A második téglát az elsőhöz hasonlóan helyezzük el. Az elhelyezés után a 2 m-es léccel és a vízmértékkel ellenőrizni kell egy magasságban van-e a két tégla. A két sarki tégla beállítása után a téglák közé habarcsot terítünk, úgy hogy a végleges magasságtól 5-6mm-el vastagabb legyen. A habarcsterítés után elhelyezzük a közbenső téglákat. A megfelelő fugakiosztásra figyelni kell. A téglákat ezután a falazóléc segítségével a helyére kell ütögetni. A sorunk akkor lesz rendben, amikor a léc a két szélső beállított téglára felfekszik. Ha a sarki téglát még nem érinti a léc, további ütögetésre, igazításra van szükség. Abban az esetben, amikor a két téglára már felfekszik a léc, de a léc és a téglák között hézag van, sajnos a téglákat vissza kell szedni és pótolni kell a hiányzó habarcsot.

15 A falsík ellenőrzés beállítás szigorúan soronként: A téglák beállítása után a függőleges hézagokat is ki kell tölteni habarccsal, ehhez kis mennyiségű habarcsot veszünk a kőműves kanálra és azt a fugába tömködjük a kanál élével. A vízszintes és függőleges fugákból kinyomódott habarcsot a kanál élével le kell kaparni. Nem szerencsés a fugákat utólag kenegetni, ezért a habarcsot mindig úgy adagoljuk, hogy kissé ki tudjon türemkedni. Ezáltal biztosítjuk a fugatömörséget. A fugákat a téglák rakásával egy időben is kitölthetjük úgy, hogy vagy a már elhelyezett téglára vagy a behelyezendő téglára kenünk habarcsot és úgy illesztjük helyére a téglákat. Ez a művelet már nagyobb tapasztalatot igényel, ezért ezt csak akkor alkalmazzuk, ha a szerszámfogás, anyagkezelés rutinosan megy. Az első sor ezzel elkészült. A második sor kirakását a szélső téglák elhelyezésével kell kezdeni. Mivel a falvéget csorbázatosan kell kialakítani, meg kell határozni a téglák helyét. Negyedtéglányi csorbázat esetén, az első sor szélső téglájához képest negyed téglányival (6,25 cm) beljebb kell kezdeni a falazást. Csorbázatokat akkor alkalmazunk, amikor valamilyen okból a falazatot meg kell szakítani, de a későbbiekben folytatni akarjuk a falazást. Az eljárás az első sorhoz hasonlóan történik. A második sornál viszont már használnunk kell a vízmértéket a függő beállításához. Erre azért van szükség, mert az első sor téglájával egy síkba kell állítani a második sor tégláját Fokozott figyelmet igényel a pillér függőzése. Az alábbi ábrán nyilakkal jelölt pontokat kell függőzni soronként:

16 Függőzésnél fontos: - ha a téglán csorbaság van, azt le kell ütni - a kívánt fugavastagságtól 5-6 mm-el vastagabb legyen a habarcsterítés - a vízmérték és a tégla oldala mindig legyen tiszta - a vízmérték és a tégla között ne legyen hézag - törekedni kell a tégla minél hamarabbi beállítására - ha a habarcs meghúzott felesleges az állítgatással próbálkozni, friss habarcs kell - kisméretű téglát kézzel is be tudjuk állítani (kalapálásnál visszaugrik a tégla) - a téglát finoman helyezzük el, ne nyomjuk rögtön a helyére - ne a vízmértékkel ütögessük a téglát - ne a vízmértéket üssük a kalapáccsal - precízen dolgozzunk, így nem kell a már beállított lentebbi téglákat ütögetni A második sor sarki tégláinak beállítása után, az első sorra habarcsot terítünk kanál vagy serpenyő segítségével. Az elterített habarcsot kanállal kell elegyengetni úgy, hogy a habarcs a téglák széléig érjen ki, és kb. 5-6 mm-el legyen magasabb, mint a végleges fugavastagság. Erre azért van szükség, hogy a téglákat még a habarcsban tudjuk igazgatni, ha szükséges. A sorok helyére igazítása az első sornál leírtakkal megegyezik.

17 A harmadik sor falazása megegyezik az első soréval. Nehézséget okozhat, hogy a kezdő téglák nincsenek teljes felületen alátámasztva, ezért megbillennek kifelé és lefelé. A kibillenés megfelelő habarcsadagolással és sűrűséggel megakadályozható. Feles csorbázatnál, vagy ha a kibillenést nem tudjuk kiküszöbölni, a téglát alá kell támasztani. A páratlan sorok sarki tégláit az alábbi módón is függőzzük! A további sorok falazása megegyezik az eddigiekkel, végeredményként pedig valami hasonlót kellene kapni:

18 Sok sikert és jó munkát kívánok!

Gubán László ÉPÍTÉSZETI SZAKMACSOPORT. A szakképesítések megnevezése: ÁCS ÁLLVÁNYOZÓ A szakképesítés azonosító száma: 33 5216 01

Gubán László ÉPÍTÉSZETI SZAKMACSOPORT. A szakképesítések megnevezése: ÁCS ÁLLVÁNYOZÓ A szakképesítés azonosító száma: 33 5216 01 Gubán László ÉPÍTÉSZETI SZAKMACSOPORT A szakképesítések megnevezése: ÁCS ÁLLVÁNYOZÓ A szakképesítés azonosító száma: 33 5216 01 KŐMŰVES A szakképesítés azonosító száma: 31 5216 14 ÉPÜLETBURKOLÓ A szakképesítés

Részletesebben

Munkanapló. A munka elkezdése előtt előkészítettük a munkaterületet( út akadálymentesítése). Megkezdtük a munkafolyamatot.

Munkanapló. A munka elkezdése előtt előkészítettük a munkaterületet( út akadálymentesítése). Megkezdtük a munkafolyamatot. Dátum: 2015.06.15. Munkanapló Kiadott feladat: anyagszállítása A csoportmunkát kézi erővel hajtottuk végre. A munka elkezdése előtt előkészítettük a munkaterületet( út akadálymentesítése). Megkezdtük a

Részletesebben

A szintvizsga. Szintvizsga időpontok: OKJ Kőműves: április 24. OKJ Kárpitos: április 11.

A szintvizsga. Szintvizsga időpontok: OKJ Kőműves: április 24. OKJ Kárpitos: április 11. A szintvizsga A 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 28. (1) alapján a gazdasági kamara annak mérésére, hogy a tanuló a szakközépiskolai vagy szakiskolai képzés első szakképzési évfolyamán elsajátította-e

Részletesebben

A 27/2012. (VIII.27) NGM rendelet a 29/2016. (III.26) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII.27) NGM rendelet a 29/2016. (III.26) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII.27) NGM rendelet a 29/2016. (III.26) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 14 Kőműves Tájékoztató A

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 14 Kőműves Tájékoztató

Részletesebben

A 27/2012. (VIII.27) NGM rendelet a 12/2013. (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII.27) NGM rendelet a 12/2013. (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII.27) NGM rendelet a 12/2013. (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 08 Kőműves és hidegburkoló

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Ország Olivér. Munkanapló

Ország Olivér. Munkanapló Ország Olivér Munkanapló Dátum: 2015.06.15. Kiadott feladat: parketta hézag csiszolása, kitöltése, Parkettacsiszolás munkafolyamat leírása: rossz (kopót, szálkás) felület csiszoltuk fel az új padló hézagainak

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 14 Kőműves Tájékoztató

Részletesebben

HU-2071 Páty Torbágyi út 0134/74 Hrsz. Vevőszolgálat: Nyitva: H-P 07-16, Szo: 07-12. www.tolnayvasker.hu KERÁMIA TERMÉKEK

HU-2071 Páty Torbágyi út 0134/74 Hrsz. Vevőszolgálat: Nyitva: H-P 07-16, Szo: 07-12. www.tolnayvasker.hu KERÁMIA TERMÉKEK TOLNAY Vas és Építőanyag Kft HU-2071 Páty Torbágyi út 0134/74 Hrsz. Vevőszolgálat: Nyitva: H-P 07-16, Szo: 07-12 Tel: 06 23 343 389 06 23 344 788 06 30 7432 688 www.tolnayvasker.hu KERÁMIA TERMÉKEK K E

Részletesebben

Munkanapló. Kollár János

Munkanapló. Kollár János Munkanapló Kollár János Dátum: 2015.06.15. Helyszín: Leipzig lakóház Kiadott feladat:1. padlóburkolat visszabontása és munkavédelmi oktatás A csoportmunkát kézi erővel hajtottuk végre. A munka elkezdése

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

B-30-as blokk falazóelem

B-30-as blokk falazóelem Tömör, égetett agyag téglából építetett falszerkezetek -------------------------------------------------------------------: - alapanyaga : az agyag túl zsíros agyagot nem jól használni az tégla gyártásba,

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Kőműves és hidegburkoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 08 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA.

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Kőműves és hidegburkoló munka anyagszükségletének

Részletesebben

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA - VÁLASZFALAK ÉPÍTÉSE BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009/2010. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA - VÁLASZFALAK ÉPÍTÉSE BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009/2010. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA - VÁLASZFALAK ÉPÍTÉSE BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009/2010. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR VÁLASZFAL SZERKEZET helyiségek lehatárolására, térelhatárolásra, leválasztásra

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 34 582 14 Kőműves Tájékoztató

Részletesebben

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe:

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe: Építtetô neve: Tervezô neve: Építési engedély szám: Kivitelezés megnevezése: (*) családi ház / sorház / ikerház Kivitelezés helyszíne (címe): Kivitelezést végzô cég neve: Kivitelezést végzô cég címe: telefonszáma:

Részletesebben

KASI EUROPA 8 öntvény-beton keretes aknafedlap beépítési útmutató

KASI EUROPA 8 öntvény-beton keretes aknafedlap beépítési útmutató Fedlapcsere 1. Munkaterület előkészítése, bontás Bontási terület kijelölése Törmelékgyűjtő tálca behelyezése Törmelék eltávolítása az aknanyak felső síkjáig, a beépítendő fedlapkeret körül legalább 1 m

Részletesebben

Válassza a nyugalmat! POROTHERM Profi 25 HG hanggátló tégla

Válassza a nyugalmat! POROTHERM Profi 25 HG hanggátló tégla Válassza a nyugalmat! POROTHERM Profi 25 HG hanggátló tégla Válassza a nyugalmat! Építse be a POROTHERM Profi 25 HG hanggátló téglát! ALKALMAZÁSI ELŐNYÖK: 25 cm vastagságban kielégíti a lakások közti akusztikai

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során!

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! ELLENŐRIZZE: Az ajtó tokja és a falnyílás közötti hézag 10-15 mm között kell 1. ÖSSZESZERELÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK 1.... vízmérték 2.... állítható kitámasztó

Részletesebben

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009/2010. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009/2010. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009/2010. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR TEHERHORDÓ FALSZERKEZET épületterhek (födémek, szintek, stb.) viselésére készített és méretezett falszerkezet.

Részletesebben

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm)

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Termék száma: 1112 Biztonsági utasítások A teljes biztonság érdekében mindig ellenőrizze a trambulin részeit, hogy nem e sérültek vagy töröttek az alkatrészek.

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

-1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez

-1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez -1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez A lapra szerelt terméke összeszerelése a csomagolásban található szerelési rajz útmutatását követve egyszerűen elvégezhető. A szerelési rajz szigorúan követendő

Részletesebben

FALAK III. FALAK TERVEZÉSE, FALAZATOK ÉPSZ1. ELŐADÁS ÖSSZEÁLLÍTOTTA, ELŐADÓ: dr. Czeglédi Ottó 2012/13/II. FALAK III./CO 1

FALAK III. FALAK TERVEZÉSE, FALAZATOK ÉPSZ1. ELŐADÁS ÖSSZEÁLLÍTOTTA, ELŐADÓ: dr. Czeglédi Ottó 2012/13/II. FALAK III./CO 1 FALAK III. FALAK TERVEZÉSE, FALAZATOK ÉPSZ1. ELŐADÁS ÖSSZEÁLLÍTOTTA, ELŐADÓ: dr. Czeglédi Ottó 2012/13/II. FALAK III./CO 1 Falazatok, történeti áttekintés - A fal kezdetekben. volt (kő, vegyes fal), csak

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 50kg(110lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

Versenyző kódja: 23 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 23 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 10-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 10 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet Komplex szakmai

Részletesebben

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2 Silka Silka alapanyagok Mész Homok Víz 2 Gyártástechnológia Az alapanyagok - homok - mész - víz Keverés Előérlelés Utókeverés Préselés Minőség ellenőrzés Gőzszilárdítás Csomagolás Feliratozás Kiszállítás

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető i tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 30kg(66lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR TEHERHORDÓ FALSZERKEZET épületterhek (födémek, szintek, stb.) viselésére készített és méretezett falszerkezet.

Részletesebben

KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Körös falazóelem A KÖRÖS égetett agyag falazóelemekbõl készülõ falszerkezet erõtani tervezése minden esetben egyedi szerkezettervezõi feladat, amit az alkalmazott

Részletesebben

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2012. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2012. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2012. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR TEHERHORDÓ FALSZERKEZET épületterhek (födémek, szintek, stb.) viselésére készített és méretezett falszerkezet.

Részletesebben

Versenyző kódja: 31 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 31 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 10-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 10 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Építőipari közös

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADATOK

SZINTVIZSGA FELADATOK SZINTVIZSGA FELADATOK a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2016. szeptember 1-től, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott

Részletesebben

Ssz Megnevezés Mérték Összeg [1] mérték [1] összeg 5 A munka ára 1979478 1138385

Ssz Megnevezés Mérték Összeg [1] mérték [1] összeg 5 A munka ára 1979478 1138385 Ssz Megnevezés Mérték Összeg [1] mérték [1] összeg 1 Építmény közvetlen költségei 1355449 788768 1.2 Akadályoztatási költség 0% 0 0% 0 1.3 Építés közvetlen költségei 1355449 788768 2.1 Árkockázati fedezet

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban

Xella szerkezetek a gyakorlatban Az alaptól a belsőépítészetig Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2011 május Külső határoló szerkezetek P2-0,5 NF+GT 600x200x250 U=0.44 W/m2K P2-0,5 NF+GT 600x200x300 U=0.37 W/m2K

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Ágfalvi: Mérnökgeodézia 7. modul M2 tervezési segédlet: 6. Kitűzések (5. modul), 7. Kivitelezett állapotot ellenőrző mérések Detrekői-Ódor: Ipari geodézia

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A) Teszt jellegű

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A) Teszt jellegű kérdéssor 1. Egészítse

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ 1/7 oldal Ajánlatadó Kft 1111 Budapest, Megrendelő Zrt 1222 Budapest, Munkahely: Budapesti családi ház építési munkái KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ Ssz. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1 Építmény közvetlen

Részletesebben

Foglalkozási napló. Burkoló

Foglalkozási napló. Burkoló Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Burkoló (OKJ száma: 34 582 13) szakma gyakorlati oktatásához 2/10. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanuló

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Kőműves és hidegburkoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 08 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 08 Kőműves és hidegburkoló Tájékoztató

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

Keretlábas ferdefalú áthajtósiló. Beépítési útmutató

Keretlábas ferdefalú áthajtósiló. Beépítési útmutató Keretlábas ferdefalú áthajtósiló Beépítési útmutató Lábatlani Vasbetonipari ZRT. Postacím: H-2541 Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 1. Központ: Tel +36/33-503-990 info@railone.hu Web: www.railone.hu Műszaki

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató

Részletesebben

MAPESTOP KIT DIFFUSION LASSÚ DIFFÚZIÓS RENDSZER KAPILLÁRISAN FELSZIVÁRGÓ NEDVESSÉG ELLENI VEGYI GÁT KIALAKÍTÁSÁRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS

MAPESTOP KIT DIFFUSION LASSÚ DIFFÚZIÓS RENDSZER KAPILLÁRISAN FELSZIVÁRGÓ NEDVESSÉG ELLENI VEGYI GÁT KIALAKÍTÁSÁRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS MAPESTOP KIT DIFFUSION LASSÚ DIFFÚZIÓS RENDSZER KAPILLÁRISAN FELSZIVÁRGÓ NEDVESSÉG ELLENI VEGYI GÁT KIALAKÍTÁSÁRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1 1 1 III ÖSSZETÉTEL (A lenti termékekből egy szett 8db-ot tartalmaz)

Részletesebben

34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck)

34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck) 34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck) Kettős téglányfedés A kettős téglányfedés jellemzője, hogy a harmadik sor az elsőre még ráfed és a fedés kötésben történik. Ennél a fedési módnál is alapszabály:

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható!

A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott alábbi modulok témaköreit tartalmazzák: Falazás, vakolás; Beton és vasbeton

Részletesebben

-1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez

-1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez -1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez A lapra szerelt terméke összeszerelése a csomagolásban található szerelési rajz útmutatását követve egyszerűen elvégezhető. A szerelési

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 34 582 08-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 34 582 08 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : munka

Részletesebben

Versenyző kódja: 3 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 3 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 21 543 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 21 543 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet : Asztalosipari

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

GARÁZS. Felhasználói kézikönyv

GARÁZS. Felhasználói kézikönyv GARÁZS Felhasználói kézikönyv AZ ÖSSZESZERELÉS MEGKEZDÉSE ELŐTT Felhasználói kézikönyv. Az összeszerelés megkezdése előtt kérjük értesítse a helyi önkormányzatot, hogy szükséges e építési engedély. Kérjük

Részletesebben

ALJZAT KÉSZÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA

ALJZAT KÉSZÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA ALJZAT KÉSZÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA CONSTRUCTION TECHNOLOGY of UNDERLAY CONTRUCTION BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2007/2008. ELÕADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ALJZAT a burkolati/felületképzési (vagy vízszigetelési)

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés: Hegesztő

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés: Hegesztő MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Gépészeti alapozó feladatok Elérhető pontszám:

Részletesebben

Készítette: EA/BiS. Jóváhagyta: Másolatot kap: Molnárkocsi: min. 100 x 400 mm

Készítette: EA/BiS. Jóváhagyta: Másolatot kap: Molnárkocsi: min. 100 x 400 mm Mozgatás berendezésekkel 1/3 21 757464 53 02 1. Általános A munkafolyamatokat úgy kell megszervezni, hogy sem személyi sérülés ne történjen, sem a termékekben ne essen kár. A i előírásokat mindig be kell

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Foglalkozási napló. Kőműves

Foglalkozási napló. Kőműves Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Kőműves (OKJ száma: 34 582 4) szakma gyakorlati oktatásához 0. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Tanulók adatai

Részletesebben

T E T Ő F E D Ő MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

T E T Ő F E D Ő MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK Magyar Kereskedelmi és Iparkamara T E T Ő F E D Ő MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK - 1997 - I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI A) A mestervizsgához szükséges szakképesítések adatai A szakma (szakképesítés)

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 582 04 Mélyépítő technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

HIDEGBURKOLATOK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

HIDEGBURKOLATOK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT HIDEGBURKOLATOK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ALJZAT a burkolati/felületképzési (vagy vízszigetelési) réteg készítésére, fogadására alkalmas szerkezeti

Részletesebben

Termékek Javítási segédletek BETONMEGOLDÁSOK

Termékek Javítási segédletek BETONMEGOLDÁSOK Termékek Javítási segédletek BETONMEGOLDÁSOK Betonszerkezetek Betonszerkezetek vízszigetelése vízszigetelése kristályos kristályos technológiával technológiával BETONMEGOLDÁSOK Tartalomjegyzék Repedések

Részletesebben

TEMI MÓRICZ ZSIGMOND MŰVELŐDÉSI ÉS IFJÚSÁGI HÁZ ALAPÍTVÁNYA 4400 NYÍREGYHÁZA, SZABOLCS U. 10. Telefon:

TEMI MÓRICZ ZSIGMOND MŰVELŐDÉSI ÉS IFJÚSÁGI HÁZ ALAPÍTVÁNYA 4400 NYÍREGYHÁZA, SZABOLCS U. 10. Telefon: A TEMI MÓRICZ ZSIGMOND MŰVELŐDÉSI ÉS IFJÚSÁGI HÁZ engedéllyel rendelkező KÉPZÉSI PROGRAMJAI További információk kérhetők ügyfélszolgálatunkon Az ügyfélszolgálat elérhetőségei: 4400 Nyíregyháza, Rákóczi

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Lapszám: 1/6 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Termék: Összecsukható gyümölcsszedő állványok Állványmagasság: 2000 mm (L=2000) Cikkszám: 92110013 Állványmagasság: 1650 mm (L=1650) Cikkszám: 92110014 Állványmagasság:

Részletesebben

az épületszerkezetek megépítéséhez szükséges építési segédszerkezetek elkészítése (állványok, zsaluzatok), különböző fajta habarcsok és betonok

az épületszerkezetek megépítéséhez szükséges építési segédszerkezetek elkészítése (állványok, zsaluzatok), különböző fajta habarcsok és betonok 31/1996. (VI. 19.) IKM rendelet Hatályos: 2005.07.16-31/1996. (VI. 19.) IKM rendelet az ipari mesterképzés szakmai és vizsgakövetelményeiről A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 7. -ának (3)

Részletesebben

Lábazatok szigetelése

Lábazatok szigetelése Lábazatok szigetelése Épületeink lábazati szerkezeteit különösen nagy gondossággal és szakszerűséggel kell hőszigeteléssel és vízszigeteléssel ellátni. Épületfizikailag ez a szerkezeti csomópont nagyon

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 34 582 08-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 34 582 08 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : munka

Részletesebben

KASI EUROPA 8 önszintező aknafedlap beépítési útmutató

KASI EUROPA 8 önszintező aknafedlap beépítési útmutató 1. Munkaterület előkészítése, bontás Bontási terület kijelölése Törmelékgyűjtő tálca behelyezése Törmelék eltávolítása az aknanyak felső síkjáig, a beépítendő fedlapkeret körül legalább 1 m átmérőjű körben

Részletesebben

TEGOSOLAR ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ

TEGOSOLAR ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ TEGOSOLAR ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ Alap-tudnivalók A Tegosolar zsindelyek hatékonysága akkor maximális, ha déli tájolásúak. Vagyis válasszuk ki azt, vagy azokat a tetősíkokat, amelyek megfelelnek ennek

Részletesebben

Versenyző kódja: 23 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 23 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 08-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 08 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : munka anyagszükségletének

Részletesebben

Amire a munkához szüksége van:

Amire a munkához szüksége van: Amire a munkához szüksége van: Vastagbevonó Földdel érintkező épületrészeknek a talaj nedvességével, nem nyomó talajvízzel és feltorlódó szivárgóvízzel szembeni védelmére. Alkalmas: függőleges és vízszintes

Részletesebben

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8.1. Szigetelôlapok felszerelése falazatra, födémre A FABETON szigetelôlemezeket mechanikai rögzítéssel, dûbelezéssel erôsítjük a szigetelendô felületre.

Részletesebben

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok:

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Az ASO-Dichtband-2000 egy új típusú kompozit anyag, amely tartós, nyújtható, vízszigetelő, de a páraván

Részletesebben

kéményrendszerek Bakonytherm Plusz kémény építési utasítás www.bakonytherm-tegla.hu

kéményrendszerek Bakonytherm Plusz kémény építési utasítás www.bakonytherm-tegla.hu kéményrendszerek Bakonytherm Plusz kémény építési utasítás www.bakonytherm-tegla.hu KÉMÉNYRENDSZEREK Kéményépítés általános szabályai: 1. A kéményépítést a tervek a helyi és országos előírások szabványok

Részletesebben

Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására

Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására FÓDI ANITA Témavezető: Dr. Bódi István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki kar Hidak és Szerkezetek

Részletesebben

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez TEGOLA CANADESE Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31 Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez Bevezetés: A bitumenes zsindely egyszerű és korrekt felhelyezésének előfeltétele, hogy a fogadó felület

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Építészeti

Részletesebben

Vízszintes kitűzések. 1-3. gyakorlat: Vízszintes kitűzések

Vízszintes kitűzések. 1-3. gyakorlat: Vízszintes kitűzések Vízszintes kitűzések A vízszintes kitűzések végrehajtása során általában nem találkozunk bonyolult számítási feladatokkal. A kitűzési munka nehézségeit elsősorban a kedvezőtlen munkakörülmények okozzák,

Részletesebben

3 Funkciós gondolás kerti hinta

3 Funkciós gondolás kerti hinta HASZNÁLATI UTASÍTÁS: 3 Funkciós gondolás kerti hinta Hinta Gondola Lovagló hinta 01/10 1 READ THIS FIRST!!! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Ha törött vagy hiányos a csomag tartalma, kérjük forduljon

Részletesebben

KITERJESZTETT GARANCIA

KITERJESZTETT GARANCIA KITERJESZTETT GARANCIA A termék forgalmazója 10 év, a gyártásból eredő anyag és konstrukciós hibákra kiterjedő jótállást vállal a BVF SRHC fűtőkábelekre. A jótállás kizárólag a szakszerűen kitöltött és

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban. Xella Magyarország Kft. 2011 október

Xella szerkezetek a gyakorlatban. Xella Magyarország Kft. 2011 október Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2011 október Termékfejlesztés Pvá Peá Nem teherhordó válaszfal áthidaló Teherhordó elem magas áthidaló 2 Áthidalók elhelyezése Xella Magyarország

Részletesebben

Foglalkozási napló. Útépítő

Foglalkozási napló. Útépítő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Útépítő (OKJ száma: 582 11) szakma gyakorlati oktatásához 11. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Tanulók adatai

Részletesebben

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Talajosztályok: 1 Homok, laza termőtalaj 2 Nedves homok, kavics, tömör termőföld 3 Homokas agyag, száraz lösz 4 Tömör agyag, nagyszemű kavics

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

Különböző burkolóanyagok biztonságos és deformálódás mentes fektetése 1.6. Csempék és lapok burkolása homlokzatokra

Különböző burkolóanyagok biztonságos és deformálódás mentes fektetése 1.6. Csempék és lapok burkolása homlokzatokra .6 Külső homlokzatok burkolatai. rész Mindig felmerül az építtetők és tervezők arra vonatkozó kívánsága, hogy a legújabb építészeti elképzeléseik homlokzatát kerámia csempével burkolják. Az előnyök kézenfekvők:

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%...

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%... Költségvetés főösszesítő 1/6 oldal Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1. Építmény közvetlen költségei...... 1.2 Akadályoztatási költség...%... 1.3 Építés közvetlen költségei...... 2.1 Árkockázat fedezet

Részletesebben

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 SZERELÉSI- ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS : KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 HINTAVÁZ HINTA 01/07-1 - READ THIS FIRST!!! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Ha törött vagy hiányos a csomag tartalma,

Részletesebben

BoxMaker Kezelési útmutató. V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10

BoxMaker Kezelési útmutató. V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10 BoxMaker Kezelési útmutató V-1.2-HUN, 2014-Szept.-10 BoxMaker alkalmazása A BoxMaker-t arra terveztük, hogy hullámpapírból lehessen vele a Paraméterek bekezdésben leírt dobozokat készíteni. A Paraméterek

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése:32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben