Alex Flinn. A Szörnyszívű

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alex Flinn. A Szörnyszívű"

Átírás

1 Alex Flinn A Szörnyszívű

2 3 A lányomnak Katherine-nek, aki végre elég idős, hogy elolvassa egy könyvemet! Kipróbálni valami újat, nehéz. Szeretnék köszönetet mondani a következő embereknek a segítségükért, és az is megnyugtató számomra, hogy nem csak egy őrült ötlet volt: Joyce Sweeney és a Péntek csoportjának különböző tagjainak: Marjetta Geerling, George Nicholson, Phoebe Yeh, Cathrine Onder, Cavina Kim, és Antonia Markiet. Külön köszönet a lányomnak, Meredith-nek a számos Szépség és a Szörnyeteg változat meghallgatásáért, gyakran képek nélkül. 4 Mr. Anderson: Üdvözlet a Váratlan Változások chat csoportnak az első találkozón. Mr. Anderson: Van itt valaki? Vagy mondjam azt, beismeri valaki, hogy itt van? BeastNYC belépett a beszélgetésbe. Mr. Anderson: Hello, BeastNYC. Mr. Anderson: Hello? Látlak, BeastNYC. Szeretnél bemutatkozni? BeastNYC: Nem akarok elsőként beszélni van itt valaki más? Mr. Anderson: Igen, láttuk, hogy sok leselkedő van, akik csatlakoztak a beszélgetéshez előtted. BeastNYC: Hagyjuk őket beszélni elsőnek. Mr. Anderson: Akar valaki kiabálni BeastNYC-nek?

3 SilentMaid: Hello, BeastNYC. Hívhatunk Beast-nek? BeastNYC: Mindegy. Nem számít. Mr. Anderson: Köszönöm, hogy felszólaltál, Silent bocsánat a szójátékért. Milyen teremtmény vagy? SilentMaid: Sellő. Csak egy kicsit. Mr. Anderson: Sellővé változtál át? SilentMaid: Igazából, valóban sellő vagyok, de figyelembe veszem az átváltozás lehetőségét. Azt gondoltam, ez a csoport talán segít nekem a döntésemben. Mr. Anderson: Erről fogunk beszélni ma este az átváltozási tapasztalatokról, hogyan lettél az, aki vagy. Froggie: Átváltoztál, Andy? Mr. Anderson: Nos, nem. De beszálltam, hogy segítsek nektek. BeastNYC: Te lány vagy, SilentMaid? Úgy értem, egy nő, ööö, hal. Egy tengeri nő. Froggie: Hogyan tudsz segíteni nekünk, mikor nem tudod, milyen ez. SilentMaid: Beast, igen, az vagyok. Azon gondolkodom, hogy emberlánnyá változom. Mr. Anderson: Froggie, tanulmányoztam az eseteiteket. Széles körben. Írtam egy értekezést Az igaz szerelmen alapuló átalakulás 5 hatásairól, olyan munkákon alapul, mint Grimm, LePrince de Beaumont, Aksakov, Quiller-Couch, és Walt Disney BeastNYC: Helyzeted, Silent? SilentMaid: Biztos vagyok benne, hogy nagyon képzett vagy, Andy. Kedves tőled, hogy felállítottad ezt

4 Mr. Anderson: Köszönöm, Silent. SilentMaid: Beast, Dániában vagyok. Igazából, az Atlanti Óceán, közel Dániához. BeastNYC: Dánia? Froggie: Bocsáss meg a kérdésért, de nehéz gépelni w úszóhártyás lá. SilentMaid: Dánia. Európában van. Froggie: Úgy értem: LÁB. Mr. Anderson: Értjük, Froggie. Azt hiszem, ez jó lesz nektek srácok és lánynak is, hogy összejöttetek és beszéltek. Grizzlyguy csatlakozott a beszélgetéshez. Grizzlyguy: Beszélni akarok erről a két lányról, akiket láttam. BeastNYC: Tudom, hol van Dánia. Az átok óta sok időm van tanulni, mert nincs életem. Mr. Anderson: Jó megfigyelés, BeastNYC. Meg fogjuk vitatni az életmódbeli változásokat is az átalakulás miatt. BeastNYC: Hideg van ott, Silent! SilentMaid: Igen, az van. <széles mosoly> De meleg van a víz alatt. Grizzlyguy: Beszélni akarok erről a két lányról! BeastNYC: Egyedülálló vagy, Silent? Grizzlyguy: Ez a 2 lány az 1. Piroska & és tényleg dögössssssssssss!!! SilentMaid: Egyedül álló féle, Beast. Azt hiszem, tudom hová vezet ez Froggie: a legnehezebb része nekem a légy evés. Grizzlyguy: A másik Hófehérke.

5 SilentMaid: Egyedülálló vagyok, de van egy bizonyos srác egy tengerész. 6 Grizzlyguy: Nem az a Hófehérke. A másik Piroska testvére. Egyszerű. Ő is szép. Froggie: nem szeretem a legyeket. BeastNYC: Vannak dolgok, Silent. Keresek egy lányt, egy lányt, aki tudna szeretni engem. SilentMaid: Hízelgő, Beast, de szerelmes vagyok w/másba. Van egy fiú a vitorláson. Megmentettem a fulladástól. Mr. Anderson: Beszélhetnénk erről az egészről egyszer. BeastNYC: De nem akarunk senkivel sem beszélni rendszeresen. Froggie: Egyedül békának lenni, mikor igazad van, nem igazán egy. Mr. Anderson: Értem. Mégis felváltva kell beszélnünk, így nem lesz zavaró a téma. Ez az első ülés, tehát úgy gondoltam, megvitathatnánk, hogyan jutottunk oda, ahol vagyunk hogyan változtunk át. Froggie: Egy ez dühös boszorkány. BeastNYC: Ugyanaz. SilentMaid: Figyelembe véve, hogy boszorkányokkal foglalkozunk itt. Tengeri Boszorkány, valójában. A hangom emberi lábért. Ezért vagyok Csendes. BeastNYC: Jól írsz, Silent. SilentMaid: Köszi, Beast. Ujjaim vannak, nem karmaim. Grizzlyguy: La-ti-da.

6 Mr. Anderson: Beast, miért nem beszélsz nekünk az átváltozásodról? BeastNYC: Nem érzem így. Mr. Anderson: Barátok között vagy, Beast. Grizzlyguy: Igen, menj, hogy beszélhessek arról a 2 lányról. BeastNYC: Ismered a 2 lányt, Herceg? Hol vagy te? Mr. Anderson: Ez nem egy randiközvetítő, Beast. BeastNYC: Jah. Nos, tudnám használni az egyiket. Nehéz lányokkal találkozni, mikor úgy nézel ki, mint Chewbacca! És kell, hogy találkozzak 1-el, hogy megtörjem az átkot. Mr. Anderson: Támogató hálózatra is szükséged van. Ez az, amiért felállítottam ezt. 7 SilentMaid: Kérlek, beszélj velünk, Beast. Barátok között vagy. BeastNYC: Rendben, rendben. Az első dolog, amit tudnotok kell róla, szörnyeteg vagyok. Froggie: Eléget a nap. Mr. Anderson: Nincs lángolás, Froggie. BeastNYC: Igen, igaz. De volt idő, mikor azt mondtam volna egy kövér lánynak, Szörnyeteg. Nem olyan szörnyeteg vagyok. Állat vagyok. Bunda, karom, nevezd meg. Minden, ami vagyok, az állat, kivéve belül. Belül még ember vagyok. Grizzlyguy: Ugyanaz itt is. BeastNYC: Igazán nehéz nekem, mert mielőtt szörny lettem, én nos, jóképű voltam. Király, népszerű,

7 gazdag. Mint a barátaim az iskolában. Megválasztottak a hercegüknek. Grizzlyguy: Választottak? Herceg? Froggie: herceget nem választják, Beast én herceg voltam egyszer. BeastNYC: Hosszú sztori. Froggie: herceg voltam. Mr. Anderson: Nincs másunk, csak időnk, Beast. Beszélj. BeastNYC: <boldogtalan aggódás> OK. Az egész egy boszorkány miatt kezdődött. Froggie: így kezdtük mindannyian rész: A Herceg és a Boszorkány Fordította: Huncut Angyal 1 Úgy érzem, hogy valaki figyel, de már megszoktam. Egy dolgot apám korán megtanított nekem, és gyakran megjátszottam, mintha semmi sem mozgatna meg. Mikor különleges vagy, mint mi vagyunk, az emberek kötelesek észrevenni. Az utolsó hónappal a kilencedik évfolyam befejezése előtt. A helyettesítő tanár kiadta a szavazást a tavaszi táncos bálra, valami, amiről azt gondoltam, béna. Hé, Kyle, rajta van a neved. A barátom, Trey Parker keze villant fel a vállamon. Ne hülyéskedj. Mikor Trey felé fordultam, a lány mellette Anna, vagy talán Hannah lenézett. 9 Huh. Ő bámult engem.

8 Megvizsgáltam a szavazást. Nem csak a nevem, Kyle Kingsbury, volt ott kilencedik osztályos hercegnek, de én voltam a biztos nyertes. Senki sem tudott versenyezni a kinézetemmel és az apám pénzével. A helyettes volt az új, akit talán még nem vetettek téves benyomás alá, mert Tuttle egy olyan fajta iskola volt, ahol salátabár volt az önkiszolgáló étteremben és Mandarin Kínai képzések azaz, az iskola, ahová komoly pénzes New York-i emberek küldik a gyerekeiket nem zárjuk ki, mint az állami iskola söpredékeit. Nagy hiba. Nem volt semmi, mikor a helyettes azt mondta, hogy lesz egy vizsga, tehát próbáltuk kitalálni, hogyan tudjuk elolvasni a szavazócédulákat, és firkálgattuk a választásainkat az egész ötvenöt perces időben. Legalábbis a legtöbbünk. A maradék egymásnak írogatott. Azokat néztem, akik kitöltötték a szavazócédulákat, felette rám néztek. Mosolyogtam. Valaki más talán lenézett volna, megpróbált volna félénk és szerény lenni, mint akik szégyellik, hogy a nevük a listán van de nem lett volna értelme tagadni a nyilvánvalót. Az én nevem is ott van villant fel újra Trey karja a vállamon. Hé, vigyázz! Megdörzsöltem a karomat. Vigyázz magadra. Hülye vigyor van az arcodon, mintha már nyertél volna, és most esélyt adsz egy lesifotósnak, hogy váratlanul lekapja a képedet. És mi a baj azzal? Szélesebben vigyorogtam, kis hullámot adva neki, mint az emberek a parádén. Valaki kamerás telefonja elkattant abban a pillanatban, mint egy felkiáltójel.

9 Nem kellene megengedned, hogy éljen mondta Trey. Miért, köszönöm. Trey-re való szavazáson gondolkodtam, csak mert szép. Trey jó komikus volt, de nem túl tehetséges, figyelembe véve az osztályt. A családjában sem volt senki különleges az apja orvos vagy valami. Lehet, hogy a szavazás utáni összesítést közzéteszik az iskolaújságban, és ez elég kínos lenne Trey-nek, ha az utolsó lenne, vagy nem kapna egy szavazatot sem. 10 Másrészről, jó lenne, ha két három szavazatot kapnék a legközelebbi személyektől. És különben is, Trey imádott engem. Az igazi barát azt akarja, hogy nagyot nyerjek. Egy másik dolog, amit az apám mindig mondott: Ne legyél balek, Kyle, barátságon és szerelmen kívül hagyd a dolgokat. Mert amit a végén mindig találsz, hogy az egyetlen, aki szeret téged, az te magad vagy. Hét vagy nyolc lehettem, mikor először mondta, és azt kérdeztem, Mi van veled, Apa? Mi? Te szeretsz Engem. Minket. A családodat. Hosszan nézett rám mielőtt válaszolt. Az más, Kyle. Soha nem kérdeztem meg tőle, hogy szeret-e engem. Tudtam, hogy az igazságot mondta első alkalommal. Összehajtogattam a szavazatomat, eltartva Trey-től, hogy ne lássa, magamra szavaztam. Természetesen tudtam, hogy ő is magára szavazott, de az más volt. Aztán egy hang jött a terem hátuljából. Ez undorító!

10 Mind megfordultunk. Talán valaki szart hagyott az asztala alatt suttogta Trey. Te voltál? mondtam. Nem csinálok már ilyet. Undorító ismételte a hang. Megálltam a beszélgetésben Trey-jel, és arra néztem, ahonnan a hang jött, egy fura gót ült hátul. Kövér lány volt, olyan folyékony féle fekete ruhákba öltözött, amit rendszerint boszorkányokon vagy terroristákon látsz (nem volt egyenruhánk a Tuttle-ban, ez feldühítette azokat a szülőket, akik nem képesek Dolce & Gabbana-t venni) és a haja zöld volt. Nyilvánvalóan segélykiáltás volt. Furcsa volt, soha nem vettem észre ezelőtt. A legtöbb embert itt ismertem egész életemben. A helyettes túl hülye volt, hogy mellőze a nőt. Mi az undorító, Miss Miss Hilferty mondta. Kendra Hilferty. Kendra, van valami probléma az asztalával? 11 Valami baj van ezzel a világgal. Állt, mintha beszédet tartana. Valami nagyon rossz, mikor a huszonegyedik században az efféle elitista paródia még mindig öröklődik. Felemelte a szavazatát. Az emberek kuncogtak. Ez egy kilencedikes táncos szavazócédula. Trey önként jelentkezett. Választani hatalom. Pontosan mondta a lány. Kik ezek az emberek? Miért akarják kezelni úgy, mint hatalmat? Min alapul? Az embereket ezen a szavazólapon

11 kiválasztották egyvalami alapján és csak egy valami alapján fizikai szépség. Ez jó alapnak hangzik nekem mondtam Trey-nek nem túl halkan. Felálltam. Ez hülyeség. Mindenki szavazott, és ezek azok, akiket választottak. Ez egy demokratikus folyamat. Körülöttem volt néhány remek, néhány igen, fasza, különösen Annától vagy Hannah-tól. De észrevettem, hogy a legtöbb ember, különösen a csúnya emberek, hallgattak. A lány tett pár lépést felém. Ezek birkák, követik a nyájat. Az úgynevezett népszerű emberekre szavaztak, mert ez egyszerű. Felszínes szépség, szőke haj, kék szem rám nézett mindig könnyű felismerni. De ha valaki bátrabb, erősebb, okosabb, azt nehezebb meglátni. Feldühített, így ráugrottam. Ha valaki annyira okos, kitalálhatja, hogy nézzen ki jobban. Le kellene fogynod, plasztikáztatni, kisimítani az arcod és kifehéríteni a fogaid. Kihangsúlyoztam a te szót a mondatban, így tudja, hogy rá gondoltam és nem általánosságban használtam a te-t. Az apám a hálózati hírek embere. Ő mondta, hogy az embereknek nem kell nézniük a csúnya embereket. Ez az, amit gondolsz? Emelte fel a sötét szemöldökét. Hogy mind változtassuk át magunkat, hogy olyanok legyünk, mint te, azt akarod olyanok legyünk, mint Kyle Kingsbury? Felfigyeltem a nevemre. Biztos voltam benne, hogy nem láttam őt ezelőtt. De természetesen ő ismert engem. Mindenki ismert.

12 Talán néhányan szánalmasan rám voltak indulva. 12 Igen mondtam. Igen. Ez az, amire gondolok. Ez az, amit tudok. Felém sétált. A szeme világoszöld volt és az orra hosszú és lefelé hajlott. Akkor jobb, ha reméled, soha nem leszel csúnya, Kyle. Már most csúnya vagy belül, ahol a legjobban számít, és ha valaha elveszted a jó kinézetedet, fogadok, nem leszel elég okos vagy erős, hogy visszakapd. Kyle Kingsbury, szörnyszívű vagy. Szörnyszívű. A szó egy másik időből és térből. Eszembe jutottak a tündérmesék, és valami furcsa bizsergést éreztem, mintha a szőr a karomon tüzet fogott volna a szemétől. Leráztam magamról Szörnyszívű. Az a gót csaj az angolon furcsa volt mondtam Treynek, mikor átöltöztünk testnevelés órára. Igen, nagyon kiakasztott téged értett egyet. Tíz év után, hogy a te ronda arcodat kell néznem, semmi sem akaszt ki. Oh, oké, szóval akkor nem ezért vagy tahó, mióta kijöttünk angolról? Nem. De igaz. Mikor a lány azt mondta, jobb lesz nekem, ha soha nem leszek csúnya, mikor rám nézett utolsó alkalommal, olyan volt, mintha tudna rólam dolgokat, mint hogyan sírtam mikor anyám eltaszított, mert azt hittem, nem látom őt soha többet (ami nem régen történt). De ez hülyeség. Nem tud semmit. Ahogy mondod mondta Trey.

13 Félelmetes volt, rendben értettem egyet. Ijesztő, hogy léteznek ilyen emberek. És ilyen állítólag exkluzív iskolába jár és tönkretesz minket, többieket. Igen. Valakinek csinálnia kellene vele valamit. Tényleg elhittem. Próbáltam úgy viselkedni, mintha nem lenne nagy dolog, választott hercegként, meg minden, de ez a fajta volt. Ez jó nap lett volna számomra, de az a boszorkány elrontotta. 14 Így gondoltam rá: boszorkány. Általában más szót használtam, egy szót, ami rímel a boszorkánnyal. De valami a lánnyal, ahogy rám nézett azokkal a furcsa szemekkel, zöld színnel, amilyet még soha nem láttam azelőtt, a boszorkány gondolatát hozta fel bennem. A boszorkány teljesen leírta őt. Később, a tornateremben láttam újra a boszorkányt. A fedett futópályán futottunk, de ő nem. Nem öltözött át, de még mindig a fekete ruhát viselte, mint előtte. Egy padon ült a tetőablak alatt. Fölötte az ég sötét volt. Esni fog. Valakinek meg kellene vele tanítania a leckét. A szavaira gondoltam: Most is csúnya vagy, belül, ahol a legjobban számít szörnyszívű vagy. Milyen tökéletes szar. Nem különbözik bárki mástól. Ha velünk lógna, az lenne. Bárki az lenne. És a másodikban tudtam, mit kell vele tennem. Felgyorsítottam a lépteimet. Öt kört kellett tennünk a pálya körül, és általában ezt kényelmes ütemben tettem ezt, mert ha egyszer befejezted, az Edző utasít, hogy valami másra. Ez hülyeség volt, hogy tornaórát kell

14 vennem, mikor benne voltam két iskolai csapatban. De tudtam, hogy az Edző is tudja, szóval rendszerint kimaradtam belőle. Ha tisztelettel nézel az Edzőre olyan fajta nézéssel, hogy eszébe juttatja a csekket, amit az apád írt alá az atlétikai szövetség pénzgyűjtésére megúsztad a dolgot. Mégha lassan is, befejeztem az utolsó fél körömet, megelőzve a következő legközelebbi személyt és átvágtam a padhoz, ahol a boszorkány ült, nézett valamit az ölében. Kingsbury! ordította az Edző. Ha gondolod, kimehetsz kosarazni. Azt mondtam Rendben van, Edző. Elindultam, mintha mennék csinálni, aztán összerezzentem. Oh, begörcsöltem, szükségem van rá, hogy kidolgozzam. Mehetek nyújtani? Nem akarok megsérülni. Beszúrtam ide egy tiszteletteljes pillantást. Ó, menj nevetett az Edző. Úgyis mérföldekre jársz a többiek előtt. Működött. Maga egy kincs, Edző! 15 Nevetett. Sántítottam, amíg elfordult, majd a padokhoz mentem, ahol a boszorkány ült. Elkezdtem nyújtani. Igazán jó vagy abban, hogyan játssz a felnőttekkel, ugye? mondta. Kitűnő vagyok benne. Rámosolyogtam. Hé. Egy tárgyat láttam az ölében. Tükör volt, egy olyan régi típusú fogóval, mint Hófehérkéjé. Mikor meglátta, hogy nézem, gyorsan visszacsúsztatta a zsebébe.

15 Mire kell a tükör? kérdeztem, azt gondoltam egy ilyen csúnya lány kerüli a nagy tükröket. Furcsa bárkinek, tényleg. Figyelmen kívül hagyta a kérdést. Hogy van a lábad? Mi? megálltam a nyújtás közepén. Oh, jól, valóban. Csak azért jöttem, hogy beszéljek veled. Felhúzta a szemöldökét. Minek köszönhetem a megtiszteltetést? Nem mondanám, hogy megtiszteltetés. Csak gondolkodtam. Ez biztosan élmény volt számodra. Azon gondolkodtam, amit az osztályban mondtál. És úgy határoztam, igazad van. Komolyan? pislogott párszor, mintha egy patkány jött volna ki a sötét lyukból. Igen, valóban. A kinézetük alapján ítéljük meg az embereket. Olyasvalakivel szemben, mint én, sokkal jobb vagyok, mint átlagos kinézetű, és nekem könnyebb idő, mint Nekem? Vállat vontam. Nem akartam konkrét lenni. Az apám a hírekben van, szóval tudom, hogy van ez. Az ő munkájában elveszted a kinézeted, elveszted a munkádat. Jónak tűnik ez neked? Soha nem kellett ezen gondolkodnom, tudod? Úgy értem, nem tudsz segíteni azon, ahogy születtél. Érdekes mondta. Rámosolyogtam, ahogy a lányoknak tetszettem, és közelebb húzódtam, bár szinte észre se vettem, hogy csinálom.

16 Te nagyon érdekled magad. 16 Ez érdekes, úgy érted furcsa? Lehetsz furcsa jó értelemben, nem gondolod? Ha te mondod. Az órájára nézett, mintha valahol máshol kellene lennie, mintha nem lennénk mindannyian csapdában, mint patkányok testnevelés órán. Szóval mi volt az, amiért ide jöttél elmondani ezt nekem? Boszorkány. Nem, valóban. Azon gondolkodtam, amit mondtál, és gondoltam talán bővíthetném a horizontomat egy kicsit. Ez az apám mondása volt. Mindig azt mondta, hogy tágítsam a horizontomat, ami azt jelentette, dolgozzak többet. Tudod, találkozni másféle emberekkel. Csúnya emberekkel? Érdekes emberek. Emberek, akikkel nem találkoztam ezelőtt. Mint én? Pontosan. Szóval arra gondoltam, hm, táncolhatnál velem a jövő héten. Azt hiszem, jól el lennénk. Rám bámult, és a zöld a szeme, úgy tűnt felvillan és úgy látszott, forrni kezdenek vékony orra két oldalán. Lehetetlen. Aztán mosolygott. Egy fura fajta mosoly volt, titokzatos. Igen. Igen, el akarok veled menni. Persze, hogy akart. 17 3

17 Nem voltam két perce otthon, mikor Sloane Hogen, jellegzetes hangú, drótozott Blackberry-s, Evian-vedelő, festett szőke, has piercinges, a vezérigazgató lánya és a valódi párom a táncon, hívta a mobilomat. Kinyomtam. Újra hívott. És újra. Végül felvettem. Valami gót csaj azt mondja mindenkinek, hogy vele randizol a táncon kiabálta. Jó ez a játék. Ahogy várható volt. Úgy hangzik, mintha felkértem volna egy asszociális egyént a táncra? Akkor miért hallom mindenkitől, hogy ezt tetted? Nem tudok felügyelni minden tébolyodott rajongót, akik rólam beszélnek. Szóval nem kérted meg? Megbolondultál? Miért hívnák meg valami tramplit, mikor már a legdögösebb lánnyal megyek a suliból? Felvettem a speciális csak Sloane-nak hangomat. Tökéletes pár vagyunk, bébi. Vihogott. Ezt gondoltam. Elmondom mindenkinek, hogy bekavart. Ne tedd. Miért ne? Gyanús volt újra. 18 Nos, ez vicces, nem? Valami lúzer azt mondja mindenkinek, hogy velem randizik az év legnagyobb táncán? Azt hiszem. Szóval lássuk csak. Elmondjam mindenkinek, hogy vele randizom. Talán még mindig ezt hiszi, és jelmezt vesz. Aztán megjelenek veled táncolva. Ez klasszikus.

18 Szeretlek, Kyle kuncogott Sloane. Annyira gonosz vagy. Gonosz zseni, úgy érted. Nevettem egy vad nevetéssel, mint egy gazember a mesékben. Tehát mit gondolsz? Mikor igazad van, igazad van. Klasszikus. Pontosan. Csak egy dolgot kell tenned, hogy ez megtörténjen tartsd a szád. Rendben. De Kyle? Igen? Jobb, ha nem próbálkozol nálam ilyesmivel. Nem vagyok hülye, hogy belesétáljak. Nem voltam biztos ebben, de azt mondtam, Soha, Sloane engedelmesen, mint egy Labrador. És Kyle? Igen, mi van? A ruhám fekete és nagyon kevés anyagból van. Hmmm. Jól hangzik. Igen. Szóval orchideát szeretnék, az megy hozzá. Lilát. Rendben mondtam, azt gondolva, egy nagy dolog Sloane-nak. A legtöbb emberrel tudtam, valóban. Ha megkapják tőled, amit akarnak, megadják neked, amit cserébe kérsz. Miután letettem a telefont, utána néztem a Kendra lánynak az iskolai könyvtárban. Nem igazán bíztam Sloane-ban, mikor azt mondta, nem mond Kendrának semmit, tehát fel kell hívnom Kendrát kárelhárítás miatt. De mikor a H alatt kerestem a névsorban, nem találtam Kendra Hilferty-t. Tehát minden egyes nevet át kellett

19 néznem a könyvben, A-tól Z-ig, és aztán újra, és még mindig nem találtam semmilyen Kendrát. Próbáltam emlékezni, ha ott volt az év kezdeténél, de feladta. Egy olyan lány, mint ő nem volt a radaromon. 19 Kilenc körül a Yankees seggbe rúgását néztem, mikor hallottam Apám kulcsát a zárban. Furcsa volt. A legtöbb éjjel Apa nem volt itthon, míg el nem mentem lefeküdni. A szobámban kellene néznem, de a plazma a nappaliban van. Plusz el akartam mondani apának a táncos bál dolgot. Nem volt nagy dolog, de ez olyanfajta dolog volt, amit meg akartam említeni. Hé, tudod mit? mondtam. Mi? Sajnálom, Aaron. Nem hallottalak. Valaki próbált beszélni velem. Intett a kezével, hogy maradjak csendben és küldött nekem egy Pofa be! pillantást. A Bluetooth-t használta. Mindig azt gondoltam, hogy az emberek idiótának néznek ki ezzel, úgy beszélnek, minta maguknak mondanák. A konyhába ment és tovább beszélt. Gondoltam, felveszem a hangot, de tudtam, hogy ideges. Azt mondta, halkan legyen a TV, mikor telefonál. A probléma az volt, hogy mindig telefonált. Végre letette. Hallottam, hogy átkutatja a hűtőt (amit mindig hűtőszekrénynek hívott), kereste a vacsorát, amit a cseléd hagyott. Aztán hallottam a mikró kinyílását és becsukódását. Tudtam, hogy kijön ezután, mert most pontosan három perc alatt kinyír azzal, hogy beszél hozzám. Nagyon valószínű. Milyen volt a suli ma?

20 Vicces volt. Trey és én vezetékeket szereltünk, hogy holnap felrobbantsunk egy bombát. Ki kell találnunk, hogyan szerezzünk néhány gépfegyvert anélkül, hogy rájönnél. Nem lesz nehéz, mivel nem vagy itt. Elloptam a kártyádat tegnap. Nem gondoltam, hogy bánod. Vagy érdekel. Nagyszerű. Kirakták a döntősöket a tavaszi táncos bálra, és én vagyok az egyik. Az emberek azt mondják, én fogok nyerni. Ez nagyszerű, Kyle. Lenézett a mobiljára. Azon tűnődtem, ha másvalamit mondok, akkor is azt mondja, Ez nagyszerű, Kyle. Kipróbáltam az egy dolgot, amire általában választ kaptam tőle. Hallottál Anyáról mostanában? Anya elment mikor tizenegy voltam, mert lennie kell valami másnak odakint. Végül feleségül 20 ment egy plasztikai sebészhez és Miamiba költözött, élvezte a napsütést és soha nem öregszik meg. Vagy hív fel. Mi? Oh, talán valahol aszalódik kint. A konyha felé nézett, mintha sürgetné a mikrót. Leitatták Jessica Silvert ma. Jessica a társ műsorvezetője volt, így a beszélgetés gyorsan visszafordult kedvenc témájához: hozzá. Miért? mondtam. A hivatalos az, hogy elrontotta Kramer incidens riportot. Fogalmam sem volt, mi volt a Kramer incidens. Apa folytatta. de közöttünk, ha veszített volna húsz fontot, miután gyereke lett vagy még jobb, nem a

21 gyerek lenne az első helyen, még mindig lenne munkája. Ami eszembe juttatta, amit Kendra mondott. De akkor mi van? Az emberek szeretik nézni azokat, akik dögösek, szexik. Ez az emberi természet. Mi ebben a rossz? Teljesen hülye értettem egyet. Apa a konyha felé nézett újra, szóval azt mondtam, A Yankkes seggbe van rúgva. Ekkor a mikró csengett. Mi? mondta Apa. A tévére fókuszált talán tíz másodpercre. Oh, sok munkám van. Kyle. Aztán fogta a tányérját, és a hálószobájába vitte és becsukta az ajtót Oké, Sloane talán nem mondta el, hogy ő az én párom a táncra. De biztosan mondott neki valami mást. Mikor iskolába mentem, két lány, akiket nyilvánvalóan álmodtam, megkértem fújjanak el, és Trey mellettem volt, mikor az ajtóhoz sétáltam. Sloane Hagen. Felemelte a kezét egy ötösre. Szép munka. Elég szép. Elég szép utánozta. Ő a legdögösebb lány az iskolában. Miért érném be kevesebbel, mint a legjobb? Gondoltam, biztos Kendra is kitalálta, szóval nagyon meglepett, mikor odajött hozzám a folyosón az órák között. Hé. Belekarolt a karomba.

22 Hé. Megpróbáltam nem elhúzni a karomat, vagy megnézni, ki az, aki lát engem ezzel a defektessel, aki rám csimpaszkodik. Próbáltalak hívni tegnap este. Első alkalommal, idegesen nézett. Nem vagyok benne a névjegyzékben. Én um, új vagyok ebben az évben. Cserediák vagyok. Gondoltam, hogy valami ilyesmi lehet. Még mindig rajtam lógott. Néhány barátom elsétált mellettünk, és automatikus volt, hogy próbáltam kiszabadulni a fogásából. 22 Au! Az egyik körme megkarmolt. Sajnálom. Szóval, még mindig megyünk a táncra? Persze. Miért ne lennénk ott? Úgy nézett rám. Én éppen megemlítettem volna neki azt a részt, hogy a táncon kell találkoznunk, mert apa nem tud elhozni kocsival a hatórás hírek miatt, mikor azt mondta, Arra gondoltam, ott kellene találkoznunk. Komolyan? A legtöbb lány akarja, szereti a királyi kíséretet. Hát. Fura, de az anyukám nincs teljesen felvillanyozva attól, hogy fiúval megyek a táncra. Szemben mivel? Egy vérfarkassal? Ez túl jó, hogy igaz legyen. Oké. Veszek neked jegyet, és ott találkozunk. Ott találkozunk. Elsétált tőlem. Én is, aztán emlékeztem, mit mondott Sloane a virágcsokorról. Amennyiben megkérdezem, milyet kér, igazinak fog tűnni. Kendra, milyen színű ruhát fogsz felvenni? Az apám azt mondta, vegyek virágot.

23 Ó, még nem döntöttem el, mit fogok viselni. Valami feketét ez az aláírásom színe. De egy szál fehér rózsa megy mindenhez, ugye, a tisztaságot szimbolizálja. Olyan hihetetlenül csúnya volt, hogy másodjára képzeltem el, mi lenne, ha valóban azt tervezném, hogy elviszem a táncra, felé fordultam, néztem a mohás fogát és görbe orrát, és azokat a rémisztő zöld szemeket, és feltűzöm a virágot, miközben az összes barátom ott áll és rajtam nevet. Egy pillanatra elgondolkoztam, vajon tényleg boszorkány. Lehetetlen. Nem volt olyan, mint egy boszorkány. Rendben mondtam. Tehát találkozunk a táncon. Emlékezetes éjszaka lesz A tánc napján megkaptam a szmokingomat Magdától, az új szobalánytól, Apám hitelkártyájára bérelte nekem. Egy nagyszerű dolog abban, hogy vannak apák, akik soha nincsenek ott, mikor dolgokat vásárolnak neked, mert egyszerűbb, mint vitatkozni. Trey szülei például, teljesen zsugorik mint, mikor azt mondták neki, válasszon az Xbox és a Wii között. Aggódnak, hogy elrontják őt, vagy valami. Az apám megvette nekem mindkettőt. Aztán beszéltem Trey-jel telefonon (apámtól) amíg vártam a limóra (apa támogatásával), hogy megérkezzen. Ellenőriztem a hűtőben a virágot, amit Magda hozott el a virágkötőtől. Sloane tizenöt vagy tizenhat alkalommal mondta el nekem, hogy a ruhája fekete és nagyon dögös és, hogy nem fogom megbánni, ha viszek neki

24 egy orchidea virágkitűzőt. Tehát, természetes, hogy mondtam Magdának, menjen el, hogy vegye meg. Gondoltál már valaha arra, hogy az iskolai tánc a legális prostitúció formája? Mondtam Trey-nek a telefonba. Nevetett. Ezt hogy érted? Úgy értem, én ami lényegében azt jelenti, hogy az apám ötszáz dollárt fizettem a szmokingért, a limóért, a jegyekért, és a virágért, és cserébe kapok valamit. Hogy hangzik ez neked? Trey nevetett. Klasszikus. Benéztem a hűtőbe a virágra. Hol a Mi a baj? Semmi. Mennem kell. Mélyen feltúrtam a hűtőt, de sehol nem találtam az orchidea kitűzőt. Az egyetlen virág egyedül a fehér rózsa volt. Magda! kiáltottam. Hol a pokolban van az orchidea kitűző, amit vettél? Mi van a rózsával? Egészen biztos voltam benne, hogy rózsák olcsóbbak, mint az orchideák. Magda! Semmi válasz. Végre megtaláltam őt a mosókonyhában, Apám ingjei egyikének a gallérjára tett mosószert. Elég kényelmes munka, ha tőlem kérdezik. Apám heti hét napot, napi 24 órát dolgozik, és nem csinál rendetlenséget. Én legtöbbet az iskolában vagyok, ha nem, olyan messzire elmaradok itthontól, amennyire csak lehetséges. Alapjában véve kap fizetést és ingyen használhatja a lakásunkat, és minden, amit csinálnia kell, mint mosnia

25 és porszívóznia és szappanoperát néznie és meresztenie a seggét egész nap. Néhány egyszerű ügyintézés, amiket nyilvánvalóan nem csinál meg rendesen. Mi ez? mondtam, megmutatva a műanyag dobozt az orra alatt. Igazából nem ez volt az, amit igazából mondtam. Hozzáadtam pár szót, amiket esetleg nem értett. Ellépett a kezemtől. A nyakláncok a nyaka körül csilingeltek. Gyönyörű, ugye? Gyönyörű? Ez rózsa. Azt mondtam, orchideát. Orc-hide-át. Ilyen hülye vagy, hogy nem tudod, milyen az orchidea? Egyáltalán nem reagált a hülyére, ami azt mutatta, milyen hülye is. Csak néhány hete volt itt, de ostobább volt, mint az előző házvezetőnő, aki a mi mosógépünkben mosta a piros Wal-mart-os pólóit. Magda nem hagyta abba a mosást, de a rózsát bámulta, mintha nagy valami lenne. Tudom, milyen az orchidea, Mr. Kyle. Büszke, hiú virág. De látja maga, milyen gyönyörű ez a rózsa? Megnéztem. Tiszta fehér volt és majdnem úgy tűnt, hogy növekszik a szemem előtt. Másfelé néztem. 25 Mikor visszanéztem, minden, amit láttam, Sloane arca volt, mikor felmutatom neki a rossz kitűzőt. Nem kapok szerelmet tőle ma éjjel, és ez mind Magda miatt. Hülye rózsa, hülye Magda. A rózsák olcsóak mondtam. A legszebb dolog értékes, de nem számít az ár. Azok, akik nem tudják, hogyan lássák meg az értékes dolgokat

26 az életben, soha nem lesznek boldogok. Azt kívánom, legyen boldog, Mr. Kyle. Igen, és a legjobb dolgok ingyen vannak, ugye? De mit vársz attól, aki abból él, hogy más emberek rövidnadrágját mossa? Úgy gondolom, ez csúnya mondtam. Letette a mosnivalót, amit tartott és, olyan gyorsan, ahogy tudott, elragadta a rózsát. Akkor adja nekem. Megőrültél? Kiütöttem a dobozt a kezéből. A földre esett. Talán ezt tervezted, ugye? A rosszat vetted meg, így nem kell majd nekem, és neked fogom adni. Nem hinném. A földön heverő rózsára nézett. Sajnálom magát, Mr. Kyle. Sajnálsz engem? nevettem. Hogyan sajnálhatsz engem? Te szobalány vagy. Nem válaszolt, csak Apám egy másik ingéért nyúlt, kikapva a mosásból. Újra nevettem. Félned kellene tőlem. Bele kellene csinálnod a gatyádba. Ha elmondom apámnak, hogy elvesztegetted a pénzét, ki fog rúgni. Majd valószínűleg kitoloncolnak. Szóval félned kellene tőlem. Folytatta a mosást. Talán nem értette az angolt eléggé, hogy tudja, mit mondtam. Feladtam. Nem akartam felvenni a rózsa kitűzőt, mert rá kellene jönnöm, hogy oda kell adnom Sloane-nak. De van más választásom? Felkaptam onnan, ahová esett a sarokban. A műanyag doboz eltört, és a virág a földön volt, egy szirom lehullott. Olcsó szemét. A leesett szirmot a zsebembe tettem és visszatettem a virágos dobozba, a legjobban, ahogy tudtam. Elsétáltam.

27 Aztán mikor Magda megszólalt tökéletes angollal, egyébként Nem félek magától, Kyle. Magát féltem. Mindegy Azt terveztem, felveszem a limóval Sloane-t, odaadom a virágot, és aztán learatom a tervezésem eredményét a limóban vele. Végtére is, az apán sokat költött rá, és ez volt életem legfontosabb éjszakája. Hercegnek lenni jó valamire. Ez az, ahogy nem történt. Először is, Sloane gyakorlatilag felvágta az ereimet, mikor meglátta a virágot. Vagy akarta, ha lett volna olyan hely a szűk ruhájában, ahová vágóeszközt rakhatott volna. Mi vagy te, vak? kérdezte, megfeszítette a karján az izmokat, és az öklét. Azt mondtam, a ruhám fekete. Ez egyáltalán nem összeillő. Ez fehér. Ez tört fehér. Idióta. Nem láttam, hogyan lenne a tört fehér nem összeillő. De forrósága kiváltság volt. Nézd mondtam. A hülye szobalány összekavarta. Nem az én hibám. A szobalány? Nem érdekelt annyira, hogy magad vedd meg? Kik veszik ezeket meg maguknak? Veszek neked virágot máskor. Kinyitottam a virágos dobozt. Ez gyönyörű. Nagyon olcsó. Kiütötte a kezemből. Ez nem az, amit kértem.

28 27 A virágos dobozra bámultam a földön. Csak ott akartam hagyni. De abban a pillanatban Sloane anyja felemelte e legutolsó technológiával készült fényképezőgépet, szükség volt rá, hogy csendben legyünk és Sloane a baloldalra álljon, Sloane a jobb oldalra álljon. Sloane egy kicsit elém álljon. A fényképező fényképezett és Ms. Hagen, ami egyedülálló volt és valószínűleg nem bánta volna, ha bemutatnám apámnak, flörtölni. Itt a jövő hercege és hercegnője. Szóval azt tettem, amit Rob Kingsbury tett volna. Félrerúgtam az olcsó virágot, és szépen a kamerába mosolyogtam, mondván, olyan dolgokat, hogy milyen szépen néz ki Sloane, milyen nagyszerű lesz vele táncolni, bla, bla, bla. És azután, valamilyen oknál fogva, felkaptam a virágot a földről. Egy másik szirom is lehullott, és a zsebembe tettem az első mellé. Magammal vittem a dobozt. A tánc a Plázában volt. Mikor odaértünk, odaadtam a jegyeket a lánynak, aki ellenőrizte őket. A virágra nézett. Szép virág mondta. Ránéztem, hátha viccelt. Nem. Talán az osztályomba járt, egyfajta szürke kinézetű lány vörös copffal és szeplővel. Nem úgy nézett ki, mintha a Plázába tartozna. Ösztöndíjjal lehet, mert ők végezték az összes munkát, mint a jegyek ellenőrzése. Nyilvánvaló, hogy senki nem kérte fel táncolni, vagy soha nem vettek neki virágot, olcsó, törött virágot sem. Sloane-ra pillantottam, boldogan találkozott újra ötven közeli barátjával, akiket nem látott tegnap óta, mióta az

29 összes lány hiányzott az iskolából a tánc napján, hogy pedikűröztessen és gyógyfürdőben kezeltesse magát. Sloane sokat panaszkodott a virág miatt nem éppen így terveztem és továbbra sem volt hajlandó viselni. Hé, akarod ezt? mondtam a lánynak. Ez nem szép mondta. Mi? Próbáltam emlékezni, hogy valaha észrevetteme. Nah. Nem volt elég csúnya ahhoz, hogy ugrassam, csak teljesen nulla, nem éri meg az időmet. 28 Szórakozol velem, úgy teszel, mintha nekem adnád, aztán visszaveszed. Nem teszek úgy. A tiéd lehet. Annyira furcsa volt, hogy érdekelte az a hülye rózsa. Nem a megfelelő szín a barátnőm ruhájához vagy valami, szóval nem akarja viselni. Csak meg fog halni, szóval akár el is veheted. Odanyújtottam neki. Nos, mivel felajánlottad Mosolygott, rám figyelve. Próbáltam nem észrevenni a görbe fogait. Miért nem kap fogszabályzót? Köszönöm. Gyönyörű. Hé, élvezd. Elsétáltam egy kis mosollyal. Miért tettem ezt? Biztos nem volt ez a szokásom, hogy kedves legyen a csúnyákhoz. Azt gondoltam, ha az összes szegény embert izgatottak lesznek egy ilyen kis hülyeség miatt. Nem emlékeszem az utolsó alkalomra, mikor izgatott voltam valami miatt. Mindegy, vicces volt, tudván, hogy Sloane végül abbahagyja a nyavalygást és akarja majd a rózsát, és képes leszek azt mondani, hogy nincsen.

30 Körbenéztem Kendrát keresve. Majdnem megfeledkeztem Kendráról, de az időzítésem, mint mindig, tökéletes volt, mert ott volt, becsusszant az első bejáraton. Feketét és lila ruhát viselt, ami úgy nézett ki, mint egy jelmez a Harry Potter a bálba megy -ből és ő rám nézett. Hé, hol a jegyed? Az egyik, aki a jegyeket ellenőrizte, mondta neki. Oh nincsen keresek valakit. A jegyellenőr arcán láttam a szánalom villanását, mint aki tudta, hogy pontosan mi folyik itt, vesztes a vesztesnek. De azt mondta, Sajnálom, nem engedhetlek be jegy nélkül. A páromra várok. Másik szánakozó pillantás. Oké önkéntelenül mondta. Csak egy kicsit maradj. Rendben. Sloane-hoz mentem. Oda mutattam, ahol Kendra állt szánalmasan. Showtime. Pont, mikor Kendra észrevett. 29 Sloane tudta, mit kell csinálnia. Még akkor is, ha dühös volt rám, olyan fajta volt, aki soha nem hagyja ki a lehetőséget, hogy maradandó lelki károsodást okozzon egy másik érző lénynek. Megragadott és egy hatalmas csókot nyomott a számra. Szeretlek, Kyle. Édes. Megcsókolt újra, nem ismételte meg, amit mondott. Mikor befejeztük, Kendra ránk bámult. Odasétáltam hozzá. Miért nézel minket, Csúnyaság?

31 Arra számítottam, hogy majd sír. Jó móka volt még belerúgni a görénybe, megríkatni, aztán még párszor belerúgni. Emlékezni fogok erre az estére egy darabig. Majdnem elfelejtette velem a virág szarságot. De helyette azt mondta. Te tényleg megtetted. Micsodát? mondtam. Nézz rá. Kuncogott Sloane. Teljesen felöltözött ebbe a ronda ruhába. Még kövérebbé teszi őt. Jah, vajon hol találhatta? mondtam. Egy szeméthegyen? A nagymamámé volt mondta Kendra. Errefelé az emberek új ruhát vesznek a táncra nevettem. Szóval valójában ezt tetted? mondta. Valóban meghívtál a táncra még úgy is, hogy volt egy másik párod, csak hogy hülyének látszódjak? Újra nevettem. Te igazán azt gondoltad, hogy valaki, mint én, el akar vinni táncolni egy olyan valakit, mint te? Nem, nem gondoltam. De reméltem, hogy nem könnyíted meg ennyire a döntésemet, Kyle. Milyen döntést? Mögöttem, Sloane vihogott, kántált. Lúzer hamarosan a többi ember is elkezdte, míg végül az egész terem a szót harsogta, hogy alig tudtam gondolkodni. A lányt néztem, Kendrát. Nem sírt. Még csak zavart sem volt. Hevesség volt a szemében, mint a csajnak egy régi Stephen King filmben, amit egyszer láttam, Carrie, ahol a lány telekinetikus erővel bírt és az ellenségei ellen használta. És szinte vártam, hogy Kendra

32 használni kezdje megölje az embereket, csak a tekintetével. 30 De ehelyett olyan hangon, amit csak én hallottam, azt mondta, Majd meglátod. És kisétált Gyorsan haladjunk végig az estén. Képek a tipikus táncról, béna zene, a gardedámok próbálják távol tartani a tényleges párzást a táncparkettől. Egyfajta előbuli volt az igazi buli előtt. De hallottam Kendra szavait, a fülemben csengett: Majd meglátod. Sloane barátságos volt, és mikor megkapjuk a hercegi és hercegnői koronát, még barátságosabb lesz. Néhány lánynak a népszerűség és az erő valamiféle afrodiziákum volt. Sloane ilyen volt. A színpadon álltunk, megkoronázva. Sloane felém hajolt. Az anyám nincs otthon ma este. Megfogta a kezemet és a seggére tette. Elhúztam. Nagyszerű. Majd meglátod. Folytatta, közelebb nyomult, a lélegzete forró volt a fülemben. Operába ment három és fél órás. Felhívtam a Met-et ellenőrizni. És rendszerint elmegy vacsorázni utána. Nem ér haza közel egyig Úgy értem, ha fel akarsz jönni egy kicsit. A keze a gyomromra csúszott, közeledve a Veszélyes Zónához. Hihetetlen. Az egész iskola előtt tapizott? Arrébb álltam. Csak éjfélig van nálam a limó. Brett Davis, aki herceg volt a múlt évben, odajött a

33 koronámmal. Lehajtottam a fejem, hogy alázatosan fogadjam. Használd okosan mondta Brett. 32 Olcsó mondta Sloane. Nem érdemlek meg egy taxit? Ezt akarod mondani? Mit mond a Majd meglátod kifejezés? és Sloane és Brett túl közel volt, elvágták a levegőmet. Dolgok és emberek gyűltek a két oldalamra. Nem tudtam gondolkodni. Kyle Kingsbury, válaszolj nekem. Távolabb állnál tőlem? robbantam ki. Úgy tűnt, mindenki és minden a teremben megállt, mikor ezt mondtam. Te szemét mondta Sloane. Haza kell mennem mondtam. Maradni akarsz vagy elvigyelek a limóval? Majd meglátod. Azt gondolod, elmehetsz? Itt hagyva engem? suttogta Sloane, elég hangosan, hogy mindenki hallja tíz mérföldes körzetben. Ha itt hagysz, az lesz a legutolsó dolog, amit valaha tettél. Szóval mosolyogj, és táncolj velem. Nem hagyom, hogy tönkretedd az estémet, Kyle. Szóval mosolyogtam és táncoltam vele. Utána hazavittem a házába és Absolut vodkát ittam, ellopva a szülei bárjából ( Abszolút Fenséges! mondta Sloane), és megittunk mindent, amit kivett, és amit én is kivettem, és próbáltam elfelejteni a hangot a fejemben, a hangot, ami mondogatta, Majd meglátod, újra és újra. És végül, tizenegy negyvenötkor, elfeledkeztem róla.

34 Mikor hazamentem, a lámpa fel volt kapcsolva a szobámban. Furcsa. Magda valószínűleg takarított bent és megfeledkezett róla. De mikor kinyitottam az ajtót, a boszorkány az ágyamon ült Mit csinálsz itt? Elég hangosan mondtam, hogy elrejtse a tényt, hogy a hangom remeg, verejték csurog minden pórusomból, és a vérem lüktetett, mint mikor a pályán futottam. És még mindig nem tudom elmondani, mennyire meglepett, hogy látom. Számítottam rá a tánc óta. Csak nem tudtam, hogy mikor és hogyan. Engem bámult. Észrevettem, hogy szeme hasonló színű, mint a haja, és volt ez a fura gondolatom: Mi van, ha ez természetes, a haja, valamint a szeme? Mi van, ha így nő fel? Őrület. Miért vagy a házamban? ismételtem. Mosolygott. Első alkalommal észrevettem, hogy tükröt tart a kezében, hasonlót, mint az első napon, a padon. Belenézet, ahogy kántált, Megtorlás. Költői igazságszolgáltatás. Megérdemli. Büntetés. Néztem. A pillanatban, mikor beszélni kezdett, nem nézett ki olyan csúnyának, mint ahogy emlékeztem rá. Azok a szemek, azok a fénylő zöld szemek. A bőre is fénylett. Hogy érted, hogy büntetés? Ez egy SAT szó, Kyle. Meg kellene tanulnod. Meg fogod tanulni. Azt jelenti, jól megérdemelt büntetés. Büntetés. Az évek során, sok ember házvezetők, tanáraim fenyegettek a büntetéssel. Soha nem tették

35 meg. Rendszerint a bájammal eltérítettem őket. Vagy az apám lefizette őket. De mi van, ha ő valamiféle őrült pszichopata? 34 Nézd mondtam. Az estéről. Sajnálom. Nem gondoltam, hogy komolyan eljössz. Tudom, hogy nem kedvelsz engem, szóval nem gondoltam, hogy megbántom az érzéseidet. Kedvesnek kell lennem. Szemmel láthatóan őrült. Mi van, ha fegyver van a nagy ruhája alatt? Nem. Nem, mi? Mint te. Vagy megbántottad az érzéseimet. Oh. Úgy néztem rá, ahogy rendszerint a tanáraimra szoktam, az Én jó gyerek vagyok nézéssel. Mikor megtettem, észrevettem valami furát. Az orra, amiről azt gondoltam ezelőtt hosszú és boszorkányos. Kellett volna árnyéknak lenni. Jó. Szóval rendben vagyunk? Nincsenek az érzéseim megbántva, mert tudtam, hogy át fogsz verni, Kyle, tudom, hogy kegyetlen vagy és könyörtelen, lehetőséget adtam, megbántottál valakit csak, hogy megmutasd, tudod. Találkozott a szemünk. A szempillái mások voltak. Hosszabbak. Megráztam a fejem. Nem ezért. Akkor miért? Az ajka vérvörös volt. Mi folyik itt? Mondtam neked. Büntetés. Tudni fogod, milyen, amikor nem vagy gyönyörű, ugyan olyan csúnyának lenni kívül, mint belül. Ha jól megtanulod a leckédet, képes leszel kikerülni a varázslatom alól. Ha nem, örökké a büntetéseddel fogsz élni.

36 Ahogy beszélt, az arca vörösödött. Lehullajtotta a köpenyét, hogy kiderüljön ő dögös bár zöld hajú lány. De valami fura volt hogyan tudta így átalakítani magát? Kezdtem kiakadni. De nem tudtam hátrálni. Nem félek tőle. Szóval újra próbáltam. Ahol a sármom nem működött, rendszerint az apámat hoztam fel. Azt mondtam: Tudod, az apámnak sok pénze van és kapcsolatai is. Mindenki akar valamit, Kyle. Szóval? Szóval, tudom, hogy nehéz cserediáknak lenni egy olyan iskolában, mint a Tuttle, de az apám meg tud mozgatni pár kereket, megkaphatsz, amit csak akarsz. Pénz. Főiskolai hely, még az esti 35 híradóba is bekerülhetsz, ha megkérem őt. Mi történt az álcáddal ezelőtt? Te igazán nagyon dögös vagy, tudod. Elmehetnél a TV-be. Tényleg azt hiszed? Persze én Abbahagytam. Nevetett. Nem megyek a Tuttle-be mondta. Nem járok iskolába egyáltalán, vagy élnék itt vagy bárhol. Olyan idős vagyok és fiatal, mint a hajnal. Túlvilági lényeket nem lehet lefizetni. Oh. Azt akarod mondani, hogy te egy boszorkány vagy. A haja az arca körül lebegett most zöld, most lila, most fekete, mint egy stroboszkóp. Észrevettem, hogy visszatartom a lélegzetemet, vártam a válaszára. Igen. Rendben mondtam, megértve. Valóban őrült volt.

37 Kyle Kingsbury, amit tettél, csúnya. És nem ez az első alkalom. Egész életedben különleges bánásmódban részesültél a szépséged miatt, és egész életedben a szépségedet használtad, hogy kegyetlenkedj azokkal, akik kevésbé szerencsések. Ez nem igaz. Második osztály, azt mondtad Terry Fiskernek, hogy az az oka annak, hogy a feje aránytalan, mert az anyja rácsapta a kocsiajtót. Egy órát sírt. Az olyan gyerek dolog volt. Talán. De hatodik osztályban, partid volt a Gameworsnél és meghívtad az egész osztályt kivéve két gyereket, Lara Ritte-t és David Sweeneyt. Azt mondtad nekik, hogy túl csúnyák, hogy meghívd őket. Rám nézett. Gondolod, hogy ez vicces? Igen. Olyasmi. De azt mondtam. Régen volt ez. Gondjaim voltak akkor. Abban az évben hagyott el a mamám. Kendra most egy inch-csel magasabbnak tűnt most. Múlt évben Wimberly Sawyer odavolt érted. Elkérted a számát, aztán az összes barátod obszcén telefonhívásokkal zaklatta, amíg a szülei le nem cserélték a számát. Tudod milyen kínos volt neki? Gondolj bele. Egy pillanatra elképzeltem ezt, milyen lehetett Wimberlynek lenni, elmondva az apámnak, hogy az iskolában mindenki utál 36 engem. És egy másik én nem tudta elviselni a gondolatot. Wimberly nem csupán a számát változtatta meg. Az év végén elment a Tuttle-ből is.

38 Igazad van mondtam. Seggfej voltam. Nem teszem meg újra. Majdnem elhittem. Igaza volt. Kedvesebbnek kell lennem. Nem tudtam, miért gondoltam és voltam néha kegyetlen. Néha azt mondtam magamnak, kedvesebbnek kellene lennem az emberekhez. De mindig, egy óra múlva vagy később, elfelejtettem, mert jó érzés volt felettük állni. Talán a pszichológia, néhány pasi a TV-ből, azt mondanák, úgy érzem fontos, mert a szüleim nem fordítottak figyelmet rám vagy valami. De nem így volt, nem igazán. Ez csak olyan volt, mit valami, amin nem tudtam segíteni. A nappaliban a nagyapám órája elkezdte elütni az éjfélt. Igazad van mondta a boszorkányt, kitárta a karját. Nem fogod megtenni újra. Néhány országban, mikor egy férfi lop, levágják a kezét. Ha a férfi megerőszakol valakit, kasztrálják. Ilyen módon próbálják távol tartani a bűnözőket a bűnözéstől. Az óra még mindig kattogott, Kilenc. Tíz. A szoba fénylett és majdnem forgott. Őrült vagy? A kezét néztem, néztem, ha kés van nála, ha próbálja használni és megvágni engem. Gondoltam, tényleg részeg vagyok, mert ez nem történhet meg. Nem tudhat varázsolni. Ennyi. Ez valami részeges hallucináció lehet. Az óra befejezte a kattogást. Kendra megérintette a vállam, elfordított magától, így a tükör felé néztem a komódom felett. Kyle Kingsbury, íme. Megfordultam és tátott szájjal bámultam a látványt. Mit tettél velem? Mikor ezt mondtam, a hangom más volt. Üvöltés jött ki belőlem.

39 Kezével csillámlót suhintott. Átváltoztattalak téged, az igazi önmagadra. Szörnyeteg voltam. 37 Mr. Anderson: Örülök, hogy sokan visszajöttek ezen a héten. Ma a családod és a barátaid reakciójáról fogunk beszélni az átváltozásoddal kapcsolatban. BeastNYC: Ezúttal ne beszéljünk a kiontott belekről, mint múltkor. Mr. Anderson: Miért vagy olyan dühös, Beast. BeastNYC: Nem lennél dühös, ha te én lennél? Mr. Anderson: Próbálok kiutat találni a helyzetemből. BeastNYC: nincs kiút. Mr. Anderson: Mindig van kiút. Nincs varázslat ok nélkül. BeastNYC: Azt mondod, a boszorkány oldalán állsz??? Mr. Anderson: Nem azt mondom. BeastNYC: Amellett, hogy lehetsz biztos benne, hogy van kiút? Mr. Anderson: Csak tudom. BeastNYC: Honnan tudod, hogy nincs sok hal és madár és pók kint, aki átváltoztatott és soha nem jött vissza? SilentMaid: Biztos vagyok benne, hogy nincsenek halak. Szeretném ezt tudni. BeastNYC: Valami mágikus hatalom vezet, hogy tudod ezt? Mert, ha igen, használd az erődet, hogy visszavigyél oda, ahol voltam. Mr. Anderson: Beast SilentMaid: Mondhatok valamit? BeastNYC: Kérlek, Silent. Talán egyedül hagy engem.

40 SilentMaid: Csak szeretnék beszélni a tervezett témáról, és meghallgatni Beast hencegését. Én figyelembe veszem az átváltozást, és figyelembe veszem a saját családom reakcióját. Mr. Anderson: Érdekes. Miért, Silent? SilentMaid: Nyilvánvaló. Önként tenném, ellentétben a társaival, és még a legjobb esetben elutasítanám nemcsak a családomat, de a fajomat is. Mr. Andersen: Mondd tovább, Silent. SilentMaid: Szeretem ezt a pasit, az egyik, akit megmentettem, és emberré változnék és találkoznék vele, ha feláldoznám a hangom. Ha 38 szerelembe esne velem = aztán boldogan élünk. De ha nem nos, van néhány kockázat. BeastNYC: Honnan tudod, hogy igaz szerelem? Grizzlyguy: Mindig van némi kockázat, mikor emberekkel foglalkozol a boszorkány meggyőzésére. SilentMaid: A szerelem az oldalamon van, Beast. Grizzlyguy: nem hiszem, hogy kockáztatnál, Silent. BeastNYC: nem hisz a szerelemben. Froggie: Mondhatok valamit és tudtok várni egy kicsit? SilentMaid: Persze Froggie. Megvárjuk. Froggie: Nehéz volt számomra, hogy a családom békaként lásson engem. Nem tudtam beszélni velük. Azt gondolták eltűntem, de a húgom látott első nap és azt mondta, varangyos béka! Átlátott rajtam. De nem voltam képes elmondani a családomnak, mi történt velem. SilentMaid: Ez szörnyű, Frog. Annyira sajnálom {{{{{Froggie}}}}}

41 BeastNYC: Jobban vagy attól, hogy nem beszélsz velük, Froggie. Grizzlyguy: Nem tudod, milyen ez, Beast. Tudsz beszélni. SilentMaid: Kedves vagy, Beast. Légy kicsit emberi. BeastNYC: Nem tudok ember lenni. Mr. Anderson: Ne kiabálj, Beast. Froggie: azt gondolod, hogy sosem leszel képes egy békával beszélni. BeastNYC: Nem, Frog, azt hiszem, tudom milyen érzés, hogy képes vagy beszélni a családoddal és nem akarod, hogy körülötted legyenek, hogy szégyenkezzenek miattad. SilentMaid: Wow, Beast, rettenetesen hangzik. Grizzlyguy: Igen, sajnálom. Mesélj róla. BeastNYC: Nem akarok erről beszélni! SilentMaid: Beszélj velünk, Beast. Mr. Anderson: Te hoztad fel. Azt hiszem, beszélni akarsz róla. BeastNYC: NEM, NEM AKAROK! Mr. Anderson: Kiabálás, Beast. Ha újra megteszed, meg kell, kérjelek, hogy távozz. 39 BeastNYC: Bocs. Beragadt a Caps lock Nehéz karmokkal w/ gépelni. BeastNYC: Hé, Grizz, hogy rendelkezik egy medve internet hozzáféréssel? Vagy egy béka? Mr. Anderson: Kérlek, ne térj el a témától, Beast. Froggie: Besurrantam a kastélyba, hogy használhassam a számítógépet.

42 Grizzlyguy: Vettem egy laptopot w magamnak. Van Wi-Fi mindenhol itt, még az erdőben is. Mr. Anderson: A családodról akarok hallani, Beast. BeastNYC: Csak az apám. Csak az apám van. Volt apám. Mr. Anderson: Sajnálom. Folytasd. BeastNYC: Nem akarok az apámról beszélni. Váltsunk témát. SilentMaid: Fogadok, hogy fáj beszélni. {{{{{Beast}}}}} BeastNYC: Rendben. Oké, rendben. Túlságosan fáj, szóval nem akarok beszélni róla. Boohoohoo. Mindenki boldog? Beszélhetnénk, most már valami másról? SilentMaid: Sajnáááááááálllooooooooooom rész A szörny Fordította: Huncut Angyal 1 Szörny voltam. A tükörbe bámultam. Állat voltam nem egészen farkas vagy medve, vagy gorilla, vagy kutya, de valami borzalmas fajta kelt életre benne, szinte emberi, de nem. Agyarak nőttek ki a számból, az ujjaim karmosak voltak, és a szőr nőtt ki minden pórusomból. Én, aki lenéztem az embereket pattanásaik vagy szájszaguk miatt, szörny voltam. Lehetővé teszem a világ számára, hogy annak lássanak téged, amilyen valójában vagy, mondta Kendra. Szörnynek.

43 És aztán megragadtam őt, a karmaim a nyakának húsába vájt. Állat voltam, és az állati hangom nem alakult szavakká, de 41 hangokká, amiket nem hallottam még ezelőtt. Az állati karmaim végigszántottak a ruháján, majd a friss húson. Vért éreztem, és tudtam minden szó nélkül, hogy megölhetném, mint egy állat, aki vagyok. De valamilyen emberi részem, azt mondatta velem, Mit tettél? Változtass vissza! Változtass vissza, vagy megöllek. A hangom felismerhetetlenné vált, ahogy üvöltöttem, Meg foglak ölni. Aztán, hirtelen, éreztem, hogy leteszem. Néztem a sebei begyógyulását, aztán a ruhája megjavította magát, mintha soha nem szakadt volna el. Nem tudsz megölni, mondta. Egyszerűen új formát öltök, talán egy madár vagy egy hal vagy egy gyík. És visszaváltoztatni téged, nem rajtam múlik. Rajtad. Hallucináció. Hallucináció, hallucináció. Ilyen dolgok nem történhetnek meg igazi emberekkel. Álom segített végig, az iskolai előadása az Into the Woods és egy kevés Disney filmnek. Fáradt voltam, és az összes Absolut Sloane-nal, nem segített. Mikor felébredek, jól leszek. Fel kell ébrednem! Nem vagy igazi, mondtam. De a hallucináció figyelmen kívül hagyott engem. Kegyetlenül élted az életed. De az átváltozásod előtti órákban, mutattál némi kedvességet. Ezért a kis kedvességért, amit láttam, kapsz egy második esélyt, a rózsa miatt.

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén 1. A támadás Viktor az erőd tetejéről nézte a közeli erdőt. Minden nyugodtnak tűnt mozgásnak semmi nyomát nem látta. Pedig érezte a jelenlétüket, tudta, hogy a közelben vannak, nem látja őket, de valahol

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

ANDALÚZIAI SZERENÁD. SuSANNA AgoStINo

ANDALÚZIAI SZERENÁD. SuSANNA AgoStINo ANDALÚZIAI SZERENÁD SuSANNA AgoStINo 1. fejezet Éjszaka eleredt a hó, és reggelre már vastagon ellepte az Alpok téli üdülőhelyeit. A sűrű hópelyhek között a hegycsúcsok körvonalai elmosódtak, és a táj

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A Károlyi Pályázat Kémia Írta: Elefánti Barbara 10. A 2007. november 3. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Emil Fischer élete és munkássága 5.-7. oldal: Beszélgetés Emil

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: www.alaje.

Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: www.alaje. Kérdés: Mit jelent az, hogy a mostban élni? Válasz: Nem a múltban élést jelenti. Nem a múltban élést, ahol negatív blokkok, negatív gondolatok, negatív érzelmek, félelmek, negatív programok, babonák, negatív

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti Cziczó Attila: ANDREA életjáték szereplők: Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti 1. JELENET - ANDREA SZOBÁJA Andrea ül elkeseredetten a tükör előtt. Néha közelebb hajol, vizsgálgatja arcának hibáit.

Részletesebben

Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság. Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes

Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság. Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes Az áldozatok vére éppen hogy megszáradt, amikor Terry fülét kopogás ütötte meg. Kippkopp, hallatszott

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak:

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak: Buddha egy fa alatt ült, és a tanítványainak magyarázott. Odament hozzá egy férfi, és beleköpött az arcába. Buddha megtörölte az arcát, és visszakérdezett: - És most?akarsz még mondani valamit? A férfi

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015.

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015. RADNÓTHY SZABOLCS A hullámlovas 2015. PROLÓGUS Rájöttem, hogy az élet tenger. Hogy érted? Egyszerre csendes és hangos. Viharos és morajló. Amikor a horizonton a végét keresed, rájössz, hogy se eleje, se

Részletesebben

- E szerint elégedett vagy? - Több, - boldog. Boldog! Milyen különösen hangzott ez a szó, ebben a dohosszagú, szegényes, díván nélküli odúban.

- E szerint elégedett vagy? - Több, - boldog. Boldog! Milyen különösen hangzott ez a szó, ebben a dohosszagú, szegényes, díván nélküli odúban. A SZERELEMRŐL Tavaly, június elején abban a kisvárosban voltam, ahol születtem. A városban most is az a sajátságos csend, mintha halottak közt járnék. Két hét alatt beteltem vele, kivágytam belőle, akárhová,

Részletesebben

Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására az amerikai filmtörténetben

Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására az amerikai filmtörténetben Azonosító: ART18 2011 10 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2011. 10. 05. szerda Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására

Részletesebben

Szép karácsony szép zöld fája

Szép karácsony szép zöld fája Móra Ferenc Szép karácsony szép zöld fája Illusztrációk: Szabó Enikő Nyolcéves voltam, a harmadik elemibe jártam, és először léptem a közszereplés terére. A közszereplés tere az öreg templomunk volt. Úri

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. 1 2 Nagyon régen, mielőtt megszülettél, 'Abdu'lBahá ellátogatott Amerikába. Az utazás alatt Amerikában

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról?

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról? (Interjú 2.) Pleskonics Istvánné 2014. január 4-én, egy esős, borongós szombat délutánon három órát beszélgettünk Irénke nénivel előzetes egyeztetés után Alkotmány utcai lakásában. Délután kettőtől délután

Részletesebben

A kellene átkalibrálása Patagónia, Dél-Amerika - 2012. január 26. ( Forrás: http://www.kryon.com/k_channel11_patagonia2-12.html )

A kellene átkalibrálása Patagónia, Dél-Amerika - 2012. január 26. ( Forrás: http://www.kryon.com/k_channel11_patagonia2-12.html ) A kellene átkalibrálása Patagónia, Dél-Amerika - 2012. január 26. ( Forrás: http://www.kryon.com/k_channel11_patagonia2-12.html ) Üdvözöllek benneteket kedveseim, Kryon vagyok a Mágneses Szolgálattól!

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Megbánás nélkül (No regrets)

Megbánás nélkül (No regrets) Stargate SG1- Megbánás nélkül (No Regrets) Kategória: Stargate SG1 Romantika Rövid ismertető: Bárcsak a Jég foglyai néhány perccel tovább tartott volna... Írta: Alli Snow Web: http://www.samandjack.net/fanfics/viewstory.php?sid=1251

Részletesebben

Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is!

Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is! ELSZÖKTEM OTTHONRÓL Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is! 116 000 Ki akar elszökni otthonról? Ha már elszöktél otthonról? Legfontosabb a biztonságod!

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Furfangos Fruzsi Bé. és a borzasztó büdi busz

Furfangos Fruzsi Bé. és a borzasztó büdi busz Furfangos Fruzsi Bé és a borzasztó büdi busz Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2013 3 Tartalomjegyzék 1. fejezet: A Néni 7 2. fejezet: Milyen az, ha összeszorul a gyomrod? 15 3. fejezet: A borzasztó büdi busz

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Cukimami én idős motiváció:

Cukimami én idős motiváció: Cukimami s én idő ió: c motivá Énidó Kezdjük ott, hogy miért is fontos, az Énidő; Magad miatt, mert kell, hogy érezd; az anyasággal nem veszítetted el a nőiességedet, azt, hogy egy önálló és utánozhatatlanul

Részletesebben

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Útmutató I/1. Nemet mondás,

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

Weekend Driver Fiesta Cup

Weekend Driver Fiesta Cup Weekend Driver Fiesta Cup 2014.09.21 Rapai Zoltán Karimo: Szia Rapus! Mid Ohio-ba értünk. Már szabadedzésen látszott, hogy izgalmas futam lesz, és szoros időmérő. Sikerült menned egy 2. időt előtted Gombár

Részletesebben

Hector közelebb jut a boldogsághoz

Hector közelebb jut a boldogsághoz Hector közelebb jut a boldogsághoz Édouard a vacsora végeztével nagyon elégedettnek tûnt, de nem érte be ennyivel, ragaszkodott hozzá, hogy átmenjenek még egy másik helyre. Azt akarom, hogy megismerd Kínát!

Részletesebben

Velence ártatlan volt. Megtette, amit tudott, hogy beteljesítse a romantikáról alkotott elképzeléseit. Csakhogy színes gondoláival és zöld lagúnáival

Velence ártatlan volt. Megtette, amit tudott, hogy beteljesítse a romantikáról alkotott elképzeléseit. Csakhogy színes gondoláival és zöld lagúnáival 9 Velence ártatlan volt. Megtette, amit tudott, hogy beteljesítse a romantikáról alkotott elképzeléseit. Csakhogy színes gondoláival és zöld lagúnáival együtt is eleve esélytelen volt Hannes Bergtalerral

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES festményeket pedig kevés kivétellel mindig megsiratom. De csapodár fajta az ószeres, szerelmes lesz néhány tárgyba, de aztán eladja, utána meg kesereg, miért tette. SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben SZKB103_10 Konfliktusok a közösségben tanulói konfliktusok a közösségben 3. évfolyam 103 Diákmelléklet D1 Tornai József: Ki tud tovább lefelé lógni? Kora tavasz köszöntött ránk meleg esővel, s mi a kunyhót

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A tékozló fiú

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A tékozló fiú A Biblia gyermekeknek bemutatja A tékozló fiú Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

Szinonimák, antonimák

Szinonimák, antonimák Szinonimák, antonimák 1 ) Kezdjük a szinonimákkal A szinonima magyarul rokon értelmű szó. Nyugodtan mondhatja így is, úgy is A szinonimáknak hasonló a jelentése. Emlékszik, milyen szavakkal gratuláltak

Részletesebben