Turisztikai információk Horvátország térképpel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Turisztikai információk Horvátország térképpel"

Átírás

1 Turisztikai információk Horvátország térképpel gratis HU

2

3 Horvátország ISZTRIA. A VILÁG LEGKISEBB VÁROSAINAK ÚTJAI. 2. KVARNER. AZ ILLATOZÓ RIVIÉRÁK ÉS SZIGETEK ÚTJAI DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ. 18 A HORVÁT URALKODÓK ÚTJAI DALMÁCIA. ŠIBENIKI RÉGIÓ. 24 A HORVÁT URALKODÓK ÚTJAI. 5. DALMÁCIA. SPLITI RÉGIÓ. 30 AZ ŐSI KULTÚRÁK ÚTJAI. 6. DALMÁCIA. DUBROVNIKI RÉGIÓ. 36 A RÉGI HAJÓSKAPITÁNYOK ÚTJAI. 7. LIKA - KARLOVAC. 42 A TERMÉSZET FORRÁSAINAK ÚTJAI. 8. KÖZÉP - HORVÁTORSZÁG. 48 A VÁRTÜNDÉREK ÚTJAI. 8. KÖZÉP - HORVÁTORSZÁG. 54 A FÖLD ALATTI TITKOK ÚTJAI. 9. ZÁGRÁB. 60 AZ EMBERLÉPTÉKŰ VÁROS. 10. SZLAVÓNIA. 64 A PANNON-TENGER ÚTJAI.

4 4 Üdvözöljük Horvátországban! i A sok tekintetben egyedi Horvátország a római kortól a reneszánsz, barokk, török időkön át egészen a jelenkorig terjedő mozgalmas múlt kulturális értékeinek gazdag tárházával csalogatja mindazokat, akik Horvátországba látogatnak. Ha mindezen kultúrtörténeti örökségen felül a mind a 4 évszakban lenyűgöző természeti szépségeket, 8 nemzeti parkját, 11 természetvédelmi parkját, valamint megannyi UNESCO védettséget élvező kincsét is számba vesszük, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy Horvátország végzetes vonzerővel bír. Az idelátogatókat lenyűgöző mint egy ötven zenei és film fesztiválja közül számos zajlik olyan helyszíneken, melyek a régmúltból maradtak ránk, azokból a korokból, amikor ezeken az utakon római katonák és császárok vonultak, török pasák hódítottak, világhírű írók alkottak maradandót vagy uralkodók és királyok pihenték ki fáradalmaikat. A csodás strandok, a világ egyik legtisztább tengere, eldugott öblök, tavak és titokzatos hegyormok, tiszta vizű folyók és ivóvíz, fantasztikus gasztronómia, elismert borok és pálinkák a nemzetközi hírű kulturális és természeti öröksége mellett ezek Horvátország legjelentősebb, mindenki számára vonzó kincsei. A termékeny horvát rónaságok, ahol a frissen leszedett terményeket kóstolhatjuk, kastélyok, múzeumok és parkok, folyami kikötők és nemesi birtokok, borászatok, a frissen sült kenyér illata, melynek senki sem tud ellenállni mindez Horvátország fel nem fedett belső vidéke, a rejtelmes titkok, az álmok és a valóság, az érzelmek és érzékek Horvátországa. Igen, Horvátország mindez, s még ennél is több! Hiszen olyan csodák szülőföldje ez, mint a nyakkendő, az ejtőernyő, a torpedó, a töltőtoll, a wolfram szálas izzó, a világ leggyorsabb elektromos autója, a dalmata, Marco Polo, Európa egyik legrégebbi városa és parlamentje, Európa második leghosszabb védfala, a legkisebb katedrális, a legrégebbi arborétum és nemzetközi filmfesztivál, továbbá kiváló sportolókat is adott a világnak. Az ország kivételes közlekedési jelentőséggel is bír, hiszen főütőérként köti össze Európa nyugati és keleti felét, s egyben ez a csodás tenger, a zöldellő dombok és gyönyörű rónaságok, gazdag mezők és olajlelőhelyek országa. S végezetül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg a barátságos horvátokról, kiknek szívélyessége nagy vonzerővel bír a turistákra. A helyi vendégszeretetnek köszönhetően az éppen itt tartózkodó turista akár úgy is érezheti magát, mintha csak a saját otthonában lenne, nem pedig egy üdülésen - Horvátországban!

5 ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Földrajzi fekvés Horvátország az Adriai-tenger keleti partjának az európai szárazföldbe legmélyebben benyúló és egyben legnagyobb részét foglalja el. Horvátországhoz tartozik az Adria teljes partszakaszának fő, a legtöbb szigetet is magában foglaló partszakasza. Az ország mediterráneumi részét a Dinaridák keskeny hegyi övezete választja el az északnyugat felől az Alpok legkeletebben fekvő lankáitól egészen kelet felé a Duna partjáig terjedő Közép-európai kontinentális résztől, magában foglalva a termékeny Pannon síkság déli részét. Felszín Szárazföldi területe km 2, parti tengerfelülete km 2. Népesség Horvátországnak lakosa van. Nemzetiségi összetétel A lakosság nagyobb része horvát, legnépesebb nemzeti kisebbségek: szerb, bosnyák, olasz, albán, roma, magyar, szlovén és cseh. Államberendezés Horvátország többpártrendszerű, parlamentáris köztársaság. Főváros Zágráb lakosával az ország gazdasági, közlekedési, kulturális és oktatási központja. A tengerpart hossza km, ebből km a szigetek, sziklazátonyok és szirtek partjaira vonatkozik. i ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 5 A kisebb-nagyobb szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma 1.244, a legnagyobb szigetek Cres és Krk. 50 szigete lakott. Legmagasabb pontja Dinara m. Éghajlat Horvátországban három éghajlati zóna van: az ország belsejének síkvidéki területein mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, az 1200m-nél magasabban fekvő területeken hegyvidéki, míg a tengerpart mentén napsütéses órákban bővelkedő, kellemes mediterrán éghajlat a jellemző- száraz és meleg nyarakkal, enyhe és csapadékos telekkel. Az ország belső részének síkvidéki területein az átlaghőmérséklet januárban C, míg a hegyvidéki területeken valamelyest alacsonyabb; júliusban a levegő hőmérséklete a belső részek síkvidéki területein átlagosan C, illetve a hegyvidéken 13 C a jellemző. A tengermelléken a levegő átlaghőmérséklete januárban 5-9 C, júliusban C. A tengervíz átlaghőmérséklete télen kb. 12 C, nyáron kb. 25 C. Pénz Horvátország hivatalos pénzneme a kuna (1 kuna = 100 lipa) Külföldi valutát a bankokban, pénzváltókban, postákon, illetve az utazási irodák, szállodák és kempingek többségében lehet beváltani. Az Eurocard/Mastercard, Visa, American Express és Diners bankkártyák szinte valamennyi szállodában, kikötőben, étteremben és üzletben, illetve bankautomatánál elfogadottak.

6 6 A VILÁG LEGKISEBB VÁROSAINAK ÚTJAI ISZTRIA ÚT 1

7 Isztriában számos civilizációs kultúra váltotta egymást, melyek a történelmi mondáknál jóval több nyomot hagytak maguk után. Ezen a kis területen tengerparti halászfalukat, a Belső-Isztria majd minden dombján ókori és középkori városerődítményeket találhatunk, jellegzetes utcácskákkal, terekkel, templomokkal és városi lodzsákkal. Tudjuk meg, miért is tartják Humot a világ legkisebb városának, hogy mi ihlette Verne Gyula francia írót arra, hogy egyik regénye helyszínéül Pazin városát válassza, s vajon miért tűnt el a föld színéről Dvigrad városka a 17. században... s ismerjünk meg még megannyi érdekességet! Hiszen Isztria belsejébe, vagy tengerpartjára tartva aligha kerülhetjük meg őket. Akár autóval, kerékpárral, vagy gyalogosan érkezünk, térjünk le a főútról ezekbe az apró, élő történelmi épületekbe, adjuk át magunkat a vendéglátóinknak, akik készségesen ajánlják majd azokat a helyeket, ahol megkóstolhatjuk a helyi konyha specialitásait, vagy ahol házi olívaolajat, bort és mézet vásárolhatunk. Ezen városkák kapui már évszázadok óta szélesre tárt kapukkal hívogatják az egykori és a mai látogatókat... Üdvözöljük! 1 Umag Poreč 6 Rovinj 5 Grožnjan Buzet 1a 1b Motovun 2 PAZIN 4b 4a Pula ISZTRIA. 7 Labin 3 Opatija RIJEKA Brestova Porozina Rabac Valbiska Lubenice Cres Osor M Ma Rovinj 5 1

8 8 Természet Brijuni Nemzeti Park; Palud különleges madártani rezervátum (Rovinj); Donji Kamenjak és Medulini szigetcsoport védett övezete (Medulin); Motovunierdő Parkerdő, Kontija (Vrsar), Zlatni rt/arany-fok (Rovinj) és Šijanierdő (Pula); Učka Természetpark, Plomin-hegy, Baredine-üreg (Poreč), Limi-fjord és Romualdo-barlang, Mramornica-barlang (Brtonigla), Pazini-hasadék (Pazin), Feštinsko Kraljevstvo-barlang (Žminj). Épített örökség az ókori építészet példányai (Pula, Brijuni Nemzeti Park, Poreč); középkori erődvárosok a domboldalakon (a legjelentősebbek: Buje, Grožnjan, Oprtalj, Motovun, Buzet, Hum, Beram, Žminj és Labin); kažun a hagyományos isztriai népi építészet példája (Vodnjanština). Gasztronómia peka (vasharang) alatt készülő halkülönlegességek, fritaja omlett spárgával, maneštra od bobići/kukoricás zöldségleves, fuži házitészta vadgulyással, szarvasgomba, biska házipálinka, vörösborleves, borutak, olívautak, isztria mézes pontok. Események Barban Trke na prstenac lovas játékok (augusztus); Umag ATP Croatia Open (július); Brijuni Nemzeti Park Ulysses Nyári Színház (július/ augusztus); Poreč Vinistra (május), A bor napja (május), Pula Superiorum Ókori Napok (június), Vrsar Casanovafest (június), Istra Inspirit (július/augusztus), Svetvinčenat Tánc én nonverbális színházi fesztivál (július), Pula Filmfesztivál (július), Motovun Filmfesztivál (július), Rovinj Szt. Lőrinc Éjszakája (augusztus), Giostra történelmi fesztivál (szeptember), Parenzana Bike Marathon (szeptember), Isztriai Szarvasgomba Napok (szeptember-november), Umag/Novigrad/ Brtonigla/Buje Gaztronómiai Téli Rapszódiák (október március). Gyógyhelyek: Istarske toplice. Kerékpárutak: Parenzana; Staza sv. Pelegrina/Szt. Pelegrinus út (Umag), Staza sv. Maura/Szt. Mauró-út (Poreč), Casanovina staza/casanova-út (Vrsar), Staza Rubin/Rubint út (Rovinj), Staza Curiositas Histriae/ Curiositas Histriaeút (Pula/Medulin), Staza Teran/Teranút (Rabac), Zvjezdana staza/csillag-út (Belső-Isztria). Túraútvonalak: Parenzana, Sv. Zenon/Szt. Zénó (Brtonigla), Poreč, Pula és Labin túraútvonalai, Staza svetog Šimuna/Szt. Simon-út (Gračišće), Staza Mathias Sandorf/ Sándor Mátyás-út (Pazin), Buje Buzet Žbevnica-út, staza Brgudac Korita/ Brgudac Korita-út. Sportmászás: Zlatni-fok (Rovinj), Lim-csatorna, Dvigrad, Istarske toplice, Raspadalica (Buzet), Vranjska draga - szurdok (Učka), Pazin, Vintijana (Pula környékén). Ejtőernyőzés/siklóernyőzés: Kaštelir Raspadalica (Buzet), Brgud (Učka), Lanišće, Žbevnica és az Učka csúcsa. Szuvenír: ISZTRIAI KAŽUN (TERMÉSKŐKUNYHÓ), roženice fúvóshangszer. Halo Istra Isztria megyei Idegenforgalmi Közösség Pionirska 1, Poreč Tel: +385 (0)

9 1 ISZTRIA. 9 Brijuni 4b Brijuni 4b Hum 2 Brijuni 4b

10 10 1. Grožnjan 1a és Motovun 1b középkori isztriai kisvárosok Motovun városi Idegenforgalmi Közösség Trg Andrea Antico 1, Motovun Tel: +385 (0) A Mirna-folyó termékeny völgye feletti dombokon magasodó Grožnjan és Motovun városkák építészeti örökségükkel, valamint számos művészeti galériájukkal, zenei- és film-eseményükkel vonzzák az idelátogatókat. 2. Hum 2 a világ legkisebb városa Buzet városi Idegenforgalmi Közösség Vladimira Gortana 9, Buzet Tel: +385 (0) istria-buzet.com Buzettől 14 km re dél-keleti irányba fekszik a középkori Hum, az ószláv glagolita írásbeliség és a nagybecsű 12. századi freskók városkája. A megmaradt középkori építészet műemlékvárosát a világ legkisebb városaként tartják számon! 3. Labin 3 középkori isztriai kisváros 1 Labin városi Idegenforgalmi Közösség Aldo Negri 20, Labin Tel: +385 (0) Grožnjan 1a Motovun 1b A dombtetőn megbúvó Labin a bányászokról és Matija Vlačić Ilirikról szóló történelmi regékkel, valamint a nyáron sejtelmes színpaddá átlényegülő középkori utcácskáival vonzza az idelátogatót. 4. Pula Amfiteátrum 4a és Brijuni Nemzeti Park 4b Pula városi Idegenforgalmi Közösség Forum 3, Pula, Tel: +385 (0) Az 1. században épült, egykoron véres gladiátorküzdelmek helyszínéül szolgáló leghatalmasabb pulai ókori építmény napjainkban rangos koncert- és fesztiválhelyszín. A Fažanából kishajóval megközelíthető, 14 kisszigetből álló Brijuni Nemzeti Park a növény- és állatvilág, valamint a kultúrtörténeti örökség jeles emlékhelye.

11 5. Rovinj 5 Szt. Eufémia-templom 1 ISZTRIA. 11 Rovinj városi Idegenforgalmi Közösség Obala Pina Budicina 12, Rovinj Tel: +385 (0) A tengerparti Rovinj városka látképét uraló Szt. Eufémia-templom Isztria egyik legszebb barokk műemléke. A város védőszentjeként tisztelt Szt. Eufémia ereklyéit egy márványszarkofág rejti a templomban. 6. Poreč 6 Szt. Euphrasius-bazilika Poreč városi Idegenforgalmi Közösség Zagrebačka 9, Poreč Tel: +385 (0) , +385 (0) Labin 3 Poreč 6 A 6. századi kora-bizánci mediterrán művészet egyedülálló példánya, melyet annak idején Euphrasius püspök építtetett. Az épületegyüttes egésze a bazilika, a keresztelőkápolna, az átrium, a harangtorony és a püspöki palota az UNESCO Világörökség része. Pula 4a

12 12 Az eltérő világok találkozása csupán halovány mása mindannak, amit az előkelő Abbáziában és Crikvenicában, a tengerész Rijekában és a sziklákba vájt Senjben látható és érzékelhető. A változatosság azonban itt nem ér véget, hiszen Krk és Cres legnagyobb adriai szigetekkel, a gyógyhatású Lošinj-, a homokos partú Susak-, a virágos Ilovik- és az erdős Rab-szigettel folytatódik. Mi az, ami mégis közös bennük? Az talán, amit még hajdanán a 19. században fedezett fel itt az európai arisztokrácia, amikor ezt az enyhe éghajlatú és buja délszaki növényzetű mediterrán tájat választotta pihenése helyszínéül. Nekik köszönhetően épültek az első fényűző villák és szállodák, születtek meg az első horvát riviérák: az Opatijai, a Crikvenicai és a Novi Vinodolski... Abban az időben azonban nem csak ők számítottak világutazóknak, hanem azok a lošinji AZ ILLATOZÓ RIVIÉRÁK ÉS SZIGETEK ÚTJAI KVARNERI ÚT 2 Rab 3a

13 2 Čabar KVARNER. 13 tengerészek is, akik tengeri útjaikról hazatérve mint egy 80 egzotikus növényfajtát telepítettek pompás kertjeikbe. A virágos városkák kertjei, az erdőkkel, olívaligetekkel, zsálya- és levendula - bokrokkal tarkított tájképek egész úton végigkísérik az erre kalandozó utazót. Üdvözöljük az Adria illatozó kapujában! Umag Poreč Rovinj Grožnjan Buzet Motovun PAZIN Labin Pula 1b Delnice Skra Opatija 2 1a RIJEKA Fužine Crikvenica Brestova Porozina Malinska Novi Vinod Rabac Valbiska Krk 4 Senj Cres Merag Baška Lubenice 5 Lopar 3b Osor 6 Rab 3a Mišnjak Žigljen Mali Lošinj Novalja Jabla P 2

14 14 Krk 2 Lubenice 5 Opatija 1a Opatija 1a

15 Természet Park Angiolina és Szt. Jakab - a parképítészet remekei (Opatija); Dubec Parkerdő (Krk-sziget), Komrčar Park és Dundo Parkerdő (Rab-sziget), Čikat (Lošinj-sziget). Épített örökség a tengermelléki-mediterrán stílusban épült kompakt szigeti városmagok (Krk, Cres, Osor, Rab); Frangepán várak (Krk, Omišalj, Bakar, Kraljevica, Bribir, Drivenik, Novi Vinodolski); Monarchiabeli villák (Lovran, Opatija, Mali Lošinj); szecessziós építészet és ipari műemlékek (Rijeka). Gasztronómia šurlice házitészta rákocskákkal (Krksziget), cres-i báránysült, kvarneri scampi; vadspárga, cseresznyés és gesztenyés sütemények (Lovran), presnac túrós édesség (Krk-sziget), rabi torta (Rab-sziget), Vrbnička žlahtina (Krk-sziget) és Trojišćina (Susak-sziget) helyi borok, Opatijska Kamelija torta (Opatija), Frangepán torta (Crikvenica). Események Opatija Császárváros (július); Rijeka - Rijekai Karnevál (február); Bakar Margaréta nyár (július); Vinodol és Novi Vinodolski Ružica Vinodola (augusztus); Crikvenica - Halászhét (augusztus);rab Rapska fjera (július). Gyógyhelyek: Opatija, Crikvenica, Selce, Veli Lošinj. Kerékpárutak: Lovran, Matulji, a rijekai gyűrű biciklis átlója Kastav, Klana, Viškovo, Rijeka, Jelenje, Čavle, Kostrena, Bakar (bikerijeka.com), Crikvenica, Novi Vinodolski; Vinodol; szigetek: Krk, Cres, Lošinj, Rab. 2 KVARNER. 15 Túraútvonalak: Učka Természetpark, Lungo mare (Opatijai Riviéra), Carmen Sylva sétány (Opatija), Ljubavna cestica (Szerelmesek útja) (Crikvenica), Dobrinjština útjain (Dobrinj, Krk-sziget), A krki kincs arany cseppjeinek útjain tematikus olívaolaj út (Krk város, Krk-sziget), Öko-útvonal (Cres-sziget, Beli), a lošinji hajóskapitányok útján (Lošinj-sziget, Čikat), Osoršćica hegyi transzverzál (Nerezine, Lošinjsziget), A delfinek útja (Veli Lošinj, Lošinj-sziget), a vitalitás sétánya (Mali-Veli Lošinj, Lošinj-sziget), Premužić-ösvény, Geopark (Rab-sziget), Őseink útjain (Malinska). Madármegfigyelés: Kruna és Podokladi madártani rezervátumok (Cres-sziget). Delfinmegfigyelés: Cres-lošinji akvatórium. Kalandsportok: windsurfing (Baška, Preluk, Volosko, Punat); wakeboarding (Krk-sziget, Dunat); ejtőernyőzés és siklóernyőzés (Učka, Grobnik, Tribalj, Lubenice); autómotor sportok (Grobnik, Preluka), tengeri kajakozás (Rab-sziget). Szuvenír: BAŠĆANSKA PLOČA, Morčić ékszer (Rijeka), Kvarner levendulás illatpárna. Kvarneri Idegenforgalmi Közösség N. Tesle 2, Opatija Tel: +385 (0)

16 16 1. Opatijai Riviéra 1a és Učka Természetpark 1b Opatija 1a 2 Opatija Turistainformációs Központ M. Tita 128, Opatija Tel: +385 (0) A pálmákkal és kaméliákkal nemesített Opatija a 19. századra visszanyúló idegenforgalmi hagyománnyal büszkélkedhet. Az Opatijai Riviéra különlegessége a tengerparti városkákat felfűző 12 km hosszú tengerparti sétány és a becses természeti emlék, az Učka Természetpark közelsége. Rijeka 2 2. Trsati Szűzanya kegyhely és Rijeka városa 2 Rijeka Turistainformációs Központ Korzo 14, Rijeka, Tel: +385 (0) A Trsati várkastély és a ferences kolostorból, templomból, valamint a messze földön híres fogadalmi kápolnából álló legrégebbi horvát Mária-szentély már több száz éve a tengerészeti és karneváli hagyományairól híres Rijeka védjegyének számít. 3. Rab város 3a és a Rajska plaža (Mennyei-strand) Loparban 3b Rab városi Idegenforgalmi Közösség, információs központ Trg Municipium Arba 8, Rab Tel: +385 (0) Rab városa négy románkori harangtornyával és három főutcájával (Felső-, Középső- és Alsó-utca) az értékes középkori templomok és patríciuspaloták világát tárja elénk. Rab-sziget Rab 3a

17 álomszép homokos strandokkal is csábít, melyek közül kiemeljük az 1500 m hosszú lopari Rajska plaža-t. Lopar községi Idegenforgalmi Közösség Lopar 284, Lopar tel (0) Košljun -sziget 4 Punat községi Idegenforgalmi Közösség Pod topol 2, Punat Tel: +385 (0) Punatból alig 10 percnyi hajóútra található a szellemi elmélyülés és az élővilág eme paradicsoma. A ferences kolostoron belül néprajzi, numizmatikai és egyházgyűjteményi kiállítás kapott helyet. A parkerdőnek nyilvánított Košljun minden Krk-szigetre látogatónak kötelező látnivaló! 5. Lubenice 5 Cres városi Idegenforgalmi Közösség Cons 10, Cres, Tel.: +385 (0) A 378 m magas szirten trónoló Lubenice kőtelepülés nemcsak a kirándulók számára, hanem Cressziget állandó lakóinak a sasoknak is eszményi kilátóhely. 6. Osor 6 Mali Lošinj városi Idegenforgalmi Közösség Riva lošinjskih kapetana 29, Mali Lošinj Tel:+385 (0 ) A Cres- és Lošinj-sziget ölelésében fekvő Osor a zenei esték és a viharos történelmi események városa. 2 Košljun 4 Krk Osor 6 KVARNER. Lopar 3b 17

18 18 A horvát uralkodók útjai az ősi horvát uralkodói székhelyű városokon - Nin, Knin, Biograd és Šibenik - és a horvát államiság kezdetein (7-12. sz.) át megtett időutazásra hívnak bennünket, felidézve a hajdani horvát uralkodók-harcosok szellemét. Az út északon, a vakítóan fehér velebitaljai sziklákról indul, ahol Pag, a legtagoltabb horvát sziget valószerűtlen látképe tárul elénk. Pag az érintetlen természet csodás öbleit és strandjait, valamint modern turisztikai célpontokat ZADAR kínál. Messze földön híres az őshonos pagi csipke és pagi sajt, melynek titkos összetevői a sajt páratlan ízvilágát kölcsönző bóra és a tengeri só. A horvát uralkodók útjait végigjárva érzékelhetjük az ezeréves települések, mint például a éves Zadar, adta különféle élményeket, Ninben találjuk a világ legkisebb katedrálisát; míg az olyan modern és pezsgő üdülőhelyek, mint Biograd, a dalmáciai hátország, a Ravni kotar és a szigetek festői helyei különleges dalmát temperamentumukkal ragadnak A HORVÁT URALKODÓK ÉSZAK-DALMÁCIAI ÚT. ZADAR. ÚTJAI 3 Zadar 1

19 Osor magukkal. Mali Lošinj Mindazoknak, akik alkonyatkor biciklivel vagy gyalogosan látogatnak el az Ugljan-szigeti Szt. Mihály erődhöz, a smaragd szigetek és az alábukó Nap aranyfoszlányainak füzéréből álló földi paradicsomra vetett, feledhetetlen mennyei látvány lesz a jutalmuk. Jablanac Korenica Mišnjak Perušić Prizna 3 DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ. Žigljen Novalja Karlobag GOSPIĆ Udbina 6 Pag 2 Gračac Nin 5 ZADAR 1 Preko 3 Sali Benkovac Biograd na Moru Tkon 4 Skradin Murter Vodice 19 Drniš Knin V ŠIBENIK Primošten Trogir Ro Vis 3

20 20 Természet Paklenica Nemzeti Park, Telašćica, Vranai-tó és Velebit természetparkok; Lun, Velo és Kolansko blato (Pag-sziget) különleges rezervátumok és a Zrmanja-folyó szurdokának védett területe. Épített örökség urbanisztikai műemlék város (Pag); az óhorvát koraromán építészet példái (Nin); a cardo és decumanus római építészeti elemek, római fórum, a legszebb horvátországi románkori műemlékek, városfalak és bástyák, Tengeri orgona és A Nap üdvözlése városi installációk, Szt. Ferenc - a legrégebbi dalmát gótikus -templom, (Zadar); a szigeteken lévő kőházak népi építészete (Ugljan és Pašman szigetek); a Nin-i sólepárló sója. Gasztronómia posedarjei pršut, Ninski šokol száraz húsáru termék, mišni sir tömlőssajt, pagi sajt és bárány, a Ravni Kotari nemes vörösborai, Gegić és Paška žutica fehérborok, Maraschino likőr. Események Zadar - Zadari Színházi Nyár (június/ augusztus), A Telihold Éjszakája (július/augusztus), ZadArs. Nova (augusztus), Szt. Donát Zenei Esték (július/augusztus), Avantura Festival Film Forum Zadar filmfesztivál (augusztus). Gyógyhelyek: Biograd. Kerékpárutak: Paklenica Nemzeti Park, Zadar-Zaton-Nin-Vir, Pag-, Pašman-, Ugljan- sziget, Iž, Ravni Kotari, Vransko jezero. Vadászat: Dél-Velebit, Pag-sziget, Ravni kotari. Horgászat: Zrmanja-folyó, Vranaitó (Biograd), tengeri sporthorgászat. Lovaglás: Polača, Zaton. Kalandturizmus: rafting (Zrmanjafolyó); bungie jumping (Maslenicahíd), off road Velebit. Szuvenír: PAGI CSIPKE, Maraschino likőr kézműves díszüvegben (Zadar), barkarijol/bárka, Szt. Donát, az Ókori üveg múzeum műhelyéből származó fújt üveg és ékszer. Pag 6 Pag 6 Zadar megyei Idegenforgalmi Közösség Sv. Leopolda B. Mandića 1, Zadar Tel: +385 (0)

21 3 DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ. 21 Zadar 1

22 22 1. Szt. Donát-templom Zadarban 1 Zadar Turistainformációs Központ Mihe Klaića 1, Zadar Tel: +385 (0) Zadar város szimbóluma és Horvátország legismertebb középkorból származó monumentális építménye, európai viszonylatban is egyedülálló. Rendkívüli akusztikai adottságainak köszönhetően zenei programoknak is otthont ad. 2. Paklenica Nemzeti Park 2 Dr. F. Tuđmana 14 a Starigrad-Paklenica Tel: +385 (0) ; +385 (0) A Velebit legmagasabb csúcsa és a tenger között elterülve egy napon belül nyújtja a tengeri fürdőzés és a hegymászás örömeit. A Velika és a Mala Paklenica egyedülálló szurdokaival, valamint a hegymászókat, tudósokat és természetjárókat is lenyűgöző gazdag növény-és állatvilágával jeleskedik. 3. Telašćica Természetpark 3 4. Vransko jezero/vrana-tó 4 Vransko jezero Természetpark Kralja Petra Svačića 2, Biograd n/ m Tel:+385 (0) (0) Ha a Vransko jezero-t vízi úton járjuk be, a szárazföldről alig megközelíthető mocsaras területeket is megszemlélhetünk. Mivel a tó vize kevert, édesvízi és tengeri halállománnyal is rendelkezik, a horgászok legnagyobb örömére. 5. Nin-i katedrális 5 Nin Turistainformációs központ Trg braće Radića 3, Nin Tel: +385 (0) Az óhorvát Nin királyi városka mintegy 15 km-re van Zadartól. A 3000 éve lakott település fontos régészeti lelőhely: az adriai partvidék legnagyobb ókori szentélyének maradványai, mozaikok, a világ legkisebb katedrálisának nevezett templom, egyedülálló román kori koronázótemplom, Condura óhorvát hajó tanúskodnak az ókorról és azon időkről, amikor a 3 Ulica D. Grbin b.b, Sali Tel: +385 (0) A Mediterráneum legtagoltabb szigetcsoportja, a Kornati a Telašćica Természetparkban folytatódik, az Adria azonos nevű, legvédettebb, legszebb és legnagyobb természetes öblével, a 160 m magasságból a tengerbe aláomló sziklafalakkal és az egyetlen adriai sós vízű tóval / Mir/. Nin 5

23 település püspöki székhely és a horvátok fővárosa volt. 6. Pag 6 sólepárló Pag Turistainformációs központ Vela ulica bb, Pag Tel: +385 (0) A fehér aranynak is nevezett só stratégiai termék is volt, amely nélkül évszázadokon át elképzelhetetlen volt az élet. A Pag-i sólepárlómedencék 3,01 km²-nyi területet foglalnak el, s korunkban már csak a múlt emlékei. Az élet ősidőktől a tengerhez kötődik, s így a só mindnyájunk része. A pagi só tartalmazza mindazokat az ásványi anyagokat, melyek a víz mellett, a természetes tenger alapvető alkotóelemei. 3 Telašćica 3 Velebit Pag 6 DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ. 23 Zadar 1 Zrmanja Paklenica 2 Zadar 1

24 24 A HORVÁT URALKODÓK ÚTJAI ŠIBENIK 4 ÉSZAK-DALMÁCIAI ÚT. ŠIBENIK. A horvát uralkodók útjai az ősi horvát uralkodói székhelyű városokon - Nin, Knin, Biograd és Šibenik - és a horvát államiság kezdetein (7-12. sz.) át megtett időutazásra hívnak bennünket, felidézve a hajdani horvát uralkodók-harcosok szellemét. Dél felé továbbhaladva a mediterrán életérzés egyre inkább hatalmába kerít. Az olyan helyi jellegű gasztronómiai különlegességeknek, mint a messze földön ismert drniši sonka (pršut), a sir iz mišine sajt, a peka alatt készült ételek, a híres primošteni szőlőkből származó, a horvát és a világ más uralkodói által is magasztalt bor kíséretében fogyasztott kagyló, a legnagyobb ízesmesterek sem tudnak ellenállni. Skradinból, a több, mint 6000 éves város-gyöngyszemből a Krka-folyón ereszkedünk le Horvátország egyik legnevezetesebb természeti képződményéhez, a Skradinski bukhoz. A hátország felfedezése közben egy újabb horvát székesfővárost ismerünk meg Knin személyében, melynek környékén a testet és lelket is üdítő aktív időtöltésnek adjuk át magunkat. Šibenikben a Szt. Jakab-katedrális nyűgözi le a látogatót, melynek kupolája felette lebeg a középkori kőépületeknek, míg a városka szűk utcái a forró nyári estéken a temperamentumos délszaki szépség bájaival csábítanak. Ha a horvát uralkodók útjain megtett

25 Pag 4 DALMÁCIA. ŠIBENIKI RÉGIÓ. 25 Gračac Nin ZADAR Preko Benkovac 1 Knin Sali Biograd na Moru Tkon 2 Drniš 4 Skradin 6 Vrlika Murter Vodice 3 ŠIBENIK 5 Primošten Trogir SPLIT Rogač Kornati 4 Vis Hvar utazás végén talán nem is lep meg a három jelzővel a mediterrán térség legkisebb, legalacsonyabb és legnépesebb szigete is illetett Krapanj, a szivacs-sziget, akkor a hajósok paradicsomának tartott Kornati Nemzeti Parkban megejtett hajókázás minden bizonnyal pozitív érzésekkel tölti fel lelkünket, amint a megannyi kisebb-nagyobb sziget és szirt játékát szemléljük, amely sehol másutt nem ilyen magával ragadó mint ezen a helyen. 4

26 26 Természet védettséget élvező természeti értékek jelentős tájképek: a Čikolaszurdok, Guduća-folyó, Murter, Prokljanski-tó, Žut Sit szigetcsoport, a Krka folyó felső folyása, Szt. Antal-csatorna és a šibeniki öböl, Gvozdenovo Kamenar, Krčić-folyó, Krka és Kornati nemzeti parkok, Vrana-tó és Velebit természetparkok, Dinara hegység-horvátország legmagasabb csúcsa, a Sinjal /1831m/, Szigetvilág 285 kisebb-nagyobb sziget és sziklaszirt, természeti emlékhely: Stara straža földtani emlékhely, Cetina forrás - víztani emlékhely, Morinjiöböl és Makirina-öböl gyógyiszap. Épített örökség Šibenik városerőd- sv. Mihovil, sv. Ivan, sv. Nikola, Šubićevac, Szt.Jakab-katedrális (UNESCO), Középkori mediterrán kert, Sv. Spas óhorvát templom, Ivan Meštrović családi mauzóleuma, Szentséges Megváltó-templom, Knini erőd, Prvić Šepurina a legjobban megőrzött eredeti szigeti település, Jurlinovi dvori, Krka vízierőmű 1895-ből, Vízimalmok a Krkán, Primošten-autentikus kőépítészet, Bunje Vodice hátországa, kultúrtörténeti egységek Betina és Popovići, Biskupija. Gasztronómia tengeri ételkülönlegességek šibeniki főtt feketekagyló, tenger gyümölcsei rizottó, sült hal, halleves, Drniši pršut, Pakovaci sajt, skradini rizottó, fekete rizottó, borajai és kornati báránysült, skradini torta, rožata, kroštule, fritule, šibeniki travarica, lozovača, prošek, Babić primošteni csúcs vörösbor, Plavina, Maraština és Debit fehérborok. Események Kornati cup (április), Skradin Ökoetno vásár (május ), MDF Šibenik (június), Garden Tisno (július), Zvonimir napok Knin (június), Színpad a város Šibenik (egész nyáron), OFF blues and jazz festival-šibenik (július), Supertoon-nemzetközi animációs fesztivál Šibenik (július), Jazzfesztivál Vodicében (július), Vodicei fieszta (augusztus), Tradicionális szamárfuttatás Tribunj, Betinai gajeta napok (augusztus), Dalmát sanzonestek Šibenik (augusztus), FRK-Knin (augusztus), Nemzetközi vásár a középkori Šibenikben (szeptember), Big game fishing Jezera (szeptember), Latinsko idro Murter (szeptember), Nemzetközi pršut vásár Drniš (szeptember). Kerékpárutak: Šibenik, Krka Nemzeti Park, Knin, Kornati Nemzeti Park, Drniš, Grebaštica-Primošten Rogoznica, Vodice Murter Pirovac. Vadászat: Knin, Drniš, Šibenik, Vodice, Skradin. Horgászat: Nagyhal horgászat Vodice, Jezera, tengeri sporthorgászat. Kalandturizmus: Guduća-Prokljan szafari, bungee jumping Šibenik, Vodice-szörfing, kayaking, trekking; kanuing Krka felső folyása, Szt. Antal-csatorna, hegymászás Dinara, hegyi kerékpározás. Lovaglás: Pegausus-Jadrtovac, farma Happy Horse-Dubrava, farma Kukurin- Jezera. Szuvenír: Šibenska kapa/sapka, Šibenska puca/gomb, Zlarin-szigeti vörös korall ékszer, Krapanji szivacs, Bukara/fakorsó, Šibenski bagatin/ pénzérme, Tkanica /népi szütyő. 4

27 4 DALMÁCIA. ŠIBENIKI RÉGIÓ. 27 Visovac Šibenik-Knin megyei Idegenforgalmi Közösség Fra Nikole Ružića bb Šibenik Tel: +385 (0) Šibenik 3

Horvátország. Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük. gratis. www.horvatorszag.hr. magyar IMÁZS KATALÓGUS

Horvátország. Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük. gratis. www.horvatorszag.hr. magyar IMÁZS KATALÓGUS Horvátország Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük. www.horvatorszag.hr gratis IMÁZS KATALÓGUS magyar Horvátország E z az ezer sziget országának, a csodálatos természetnek, a gazdag örökségnek

Részletesebben

Krakow 10h. Budapest 3h. Dubo¹evica. Budapest 3h 30. Batina. Miholjac. Petrovo Selo. Beli Manastir. Kopaèki rit. Erdut. Osijek. Beograd 1h 30.

Krakow 10h. Budapest 3h. Dubo¹evica. Budapest 3h 30. Batina. Miholjac. Petrovo Selo. Beli Manastir. Kopaèki rit. Erdut. Osijek. Beograd 1h 30. kurinje Orehovica Èavle Kikavica O¹trovica Vrata Delnice Ancona Zadar Sjeverni Velebit Pescara Split Luèko Buzin Praha 7h 30 Bratislava 4h 30 Mursko Sredi¹æe Dubrava Praha 8h 30 Kri¾ovljanska Wien 4h Trnovec

Részletesebben

Press 2011. Horvát Idegenforgalmi Közösség

Press 2011. Horvát Idegenforgalmi Közösség Press 2011 Horvát Idegenforgalmi Közösség PREFERRED DESTINATION OF THE YEAR 2011/2012 Iblerov trg 10/IV 10 000 Zagreb, Horvátország Tel. + 385 (1) 4699 333 Fax + 385 (1) 4557 827 E-mail info@htz.hr Web

Részletesebben

MEGMUTATJUK európa igazi arcát!

MEGMUTATJUK európa igazi arcát! www.kisalfoldtravel.hu KÖRUTAZÁSOK 2015 MEGMUTATJUK európa igazi arcát! Kedves Utasunk! Őszinte tisztelettel és szíves ajánlással nyújtjuk át Önnek a Kisalföld Travel 2015. évi programfüzetét. Lapjait

Részletesebben

AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014

AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014 AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014 W W W. B L A G U S S. H U 2 KEDVES UTAZÓ! Örömmel nyújtjuk át Önnek a 2014- es autóbuszos utazásainkat bemutató megújult katalógusunkat. A közkedvelt és immár hagyományosnak számító

Részletesebben

Adria Tours Utazási Iroda

Adria Tours Utazási Iroda MONTENEGRO Tivat H. Palma *** 1. Tivati apartmanok 2.-4. H. Mimoza** 5. Kute-Kamenari Dragica apartman 5. Kamenari luxus apartmanok 6. Kute magánapartman 7. Budva Adria I apartman 8. Adria II apartman

Részletesebben

Adventi ajánlatok. Advent Bécsben. Advent Bécsben Schönbrunni kastélylátogatással

Adventi ajánlatok. Advent Bécsben. Advent Bécsben Schönbrunni kastélylátogatással Adventi ajánlatok Advent Bécsben Utazás: komfortos autóbusszal (vidéki felszállási lehetőségek: Győr, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Szolnok, Tatabánya, Tiszaújváros). Ellátás: étkezés nélkül

Részletesebben

Country Tours U T A Z Á S. Török Riviera - Alanya. Szabadságán, legyen szabad! éves az iroda

Country Tours U T A Z Á S. Török Riviera - Alanya. Szabadságán, legyen szabad! éves az iroda U T A Z Á S Country Tours 25 2015 éves az iroda Török Riviera - Alanya HOTEL WIEN *** REPÜLŐVEL, FÉLPANZIÓS ELLÁTÁSSAL, Háztól-házig transzferrel 1. nap: Elutazás a Liszt Ferenc repülőtérről, várhatóan

Részletesebben

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei Budapest Közép-Dunavidék Kistérségei www.itthon.hu Itthon otthon van Erdő Etyek-Budai borvidék Kunsági borvidék Nemzeti Park Régióhatár Autópálya Vasút Komp Tourinform Iroda Kastély Vár Várrom Múzeum Gyógy/termál/wellness

Részletesebben

A fantasztikus Baranya

A fantasztikus Baranya A fantasztikus Baranya 2 Hogyan válhatunk a titok és a csoda részeseivé A horvát Baranya már a régmúlt időkben lakott volt. A Római Birodalom idejéből ismertek a mai Kiskőszeg, Vörösmart és Laskó helyén,

Részletesebben

DALMÁCIA NEVEZETESSÉGEI

DALMÁCIA NEVEZETESSÉGEI DALMÁCIA NEVEZETESSÉGEI Dalmácia Zadartól egészen a Kotori-öbölig terjed. A rendkívül gazdag és feszített program során e táj történelmi, kulturális emlékeit és természeti szépségeit tekintjük meg. 40

Részletesebben

Kulturális körutazások Tengerparti nyaralások kirándulásokkal Hazai tájakon Egynapos utak

Kulturális körutazások Tengerparti nyaralások kirándulásokkal Hazai tájakon Egynapos utak Kulturális körutazások Tengerparti nyaralások kirándulásokkal Hazai tájakon Egynapos utak H-9400 Sopron, Mátyás kir. u. 7. Tel./Fax.: +36/99/312-024 Tel: +36/99/523-611, +36/99/328-109, +36/99/523-610

Részletesebben

Sláger utak. elérhető árakon! www.tatradol.hu. Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések. A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014.

Sláger utak. elérhető árakon! www.tatradol.hu. Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések. A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014. Tatradol travel Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014. évi ajánlatai 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.hu

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel Budapest és környéke A Dunakanyar minden évszakban változatos sportolási lehetőségekkel vár minket, vízen és szárazföldön egyaránt! A Duna elbűvölő látványa, a különböző hangulatú

Részletesebben

A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai. 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.

A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai. 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol. Tatradol travel Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.hu

Részletesebben

www.poland-tourism.pl Lengyelország közelebb van, mint gondolnád Lengyelország Lengyel Idegenforgalmi Szervezet,

www.poland-tourism.pl Lengyelország közelebb van, mint gondolnád Lengyelország Lengyel Idegenforgalmi Szervezet, www.poland-tourism.pl Lengyelország Lengyel Idegenforgalmi Szervezet E Tartalomjegyzék Ystad, Malmö Kobenhaven Y G E R M G E R M A N A N Y Rønne PN UJŚCIE WARTY Kostrzyn PRAGUE PRAGA B A L T I C Świnoujście

Részletesebben

utazások Incentive Kártya és fényképezôgép. Mindenhova elkísér. motiváló egyedülálló ösztönző páratlan egyedülálló csapatépítő

utazások Incentive Kártya és fényképezôgép. Mindenhova elkísér. motiváló egyedülálló ösztönző páratlan egyedülálló csapatépítő MEX.52 FINO AMEX.52 csapatépítő inspiráló motiváló különleges Incentive egyedülálló felejthetetlen ösztönző páratlan utazások ösztönző egyedülálló Kártya és fényképezôgép. Mindenhova elkísér. Igényeljen

Részletesebben

köszöntő Kedves Utastársak! Tisztelt Klubtagok!

köszöntő Kedves Utastársak! Tisztelt Klubtagok! köszöntő Kedves Utastársak! Tisztelt Klubtagok! Az elmúlt ősszel nagykorúak lettünk! A felnőtt kor első évében bizakodóan tekintünk a 2013. esztendőre! Utazási étlapunkon bőséges választékot nyújtunk az

Részletesebben

Száztornyú Prága Kutna Hora - Karlstejn - Brünn 2012. november 1 4.

Száztornyú Prága Kutna Hora - Karlstejn - Brünn 2012. november 1 4. Száztornyú Prága Kutna Hora - Karlstejn - Brünn 2012. november 1 4. A varázslatos hangulatú Prágát a Városok Anyját hasonlították már Rómához is, Firenzéhez is, noha önmagán kívül nem hasonlítható semmihez.

Részletesebben

Köszöntő. Tisztelettel nyújtjuk át Önöknek jubileumi kiadványunkat, s kívánjuk, hogy találjanak benne kedvükre való programot. Budapest, 2014.

Köszöntő. Tisztelettel nyújtjuk át Önöknek jubileumi kiadványunkat, s kívánjuk, hogy találjanak benne kedvükre való programot. Budapest, 2014. Köszöntő 100 80 60 20 Szeretjük az évfordulókat. Alkalmat adnak az ünneplésre és az emlékezésre. Emlékezünk azokra, akik már nincsenek közöttünk, ünnepeljük a környezetünket, és magunkat. Büszkék vagyunk

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel közép Dunántúl Kenutúra Templombelső, Zirci Ciszterci Apátság Közép-Dunántúl a Királyi régió! Magyarország történelmi középpontjában, a Duna és a Balaton között terül el a

Részletesebben

2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia. Erdély. Lengyelország. Horvátország. Csehország. Szlovákia. Olaszország. Ausztria

2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia. Erdély. Lengyelország. Horvátország. Csehország. Szlovákia. Olaszország. Ausztria 2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia Erdély Lengyelország Horvátország Csehország Szlovákia Olaszország Ausztria ELŐSZÓ FONTOS A programfüzetben szereplő utazások minimum 35 fő utaslétszám esetén indulnak.

Részletesebben

Country Tours U T A Z Á S. Toszkána Üdülés a Ligur tengerparton. Szabadságán, legyen szabad!

Country Tours U T A Z Á S. Toszkána Üdülés a Ligur tengerparton. Szabadságán, legyen szabad! U T A Z Á S Country Tours Toszkána Üdülés a Ligur tengerparton 1. nap: Lavagna Kora hajnalban indulunk Nagykőrösről Cegléd-Kecskemét- Budapest csatlakozási lehetőséggel. Rövid pihenőkkel folyamatosan utazunk

Részletesebben

OURIST2011 MEGMUTATJUK EURÓPA IGAZI ARCÁT. www.volantourist.hu

OURIST2011 MEGMUTATJUK EURÓPA IGAZI ARCÁT. www.volantourist.hu OURIST2011 MEGMUTATJUK EURÓPA IGAZI ARCÁT FEDEZZE FEL NÉMETORSZÁGOT LISZT NYOMÁBAN! AZ ÉV AJÁNLATA: Egy magyar Türingiában Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára Boldog az utas, százszor is boldog,

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel Dél-Dunántúl A szubmediterrán éghajlatú Dél-Dunántúlon 250 kastély és kúria található. Tucatnyi közülük ma magas színvonalú szálloda. Villányi borvidék Dél-Dunántúl utazás

Részletesebben

SELMECBÁNYA SPORT: AKTÍV PIHENÉS LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK VENDÉGLÁTÁS SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA INFORMÁCIÓK HAGYOMÁNYOK KÖZLEKEDÉS

SELMECBÁNYA SPORT: AKTÍV PIHENÉS LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK VENDÉGLÁTÁS SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA INFORMÁCIÓK HAGYOMÁNYOK KÖZLEKEDÉS B A R Á T S Á G H A T Á R O K N É L K Ü L SELMECBÁNYA D I Á K Ú T I K A L A U Z LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA HAGYOMÁNYOK ESEMÉNYEK-RENDEZVÉNYEK SPORT: AKTÍV PIHENÉS VENDÉGLÁTÁS INFORMÁCIÓK

Részletesebben

5800 KILOMÉTER UTAZÁS EURÓPÁN KERESZTÜL SPANYOLORSZÁGI TENGERPARTI NYARALÁSSAL

5800 KILOMÉTER UTAZÁS EURÓPÁN KERESZTÜL SPANYOLORSZÁGI TENGERPARTI NYARALÁSSAL 5800 KILOMÉTER UTAZÁS EURÓPÁN KERESZTÜL SPANYOLORSZÁGI TENGERPARTI NYARALÁSSAL 2008. SZEPTEMBER 01-13. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KISKUN MAGDA SZERKESZTETTE: DR. KOCSIS EDIT E L Ő S Z Ó Köszönetet mondunk mindazoknak,

Részletesebben

b e s z á l l ó k á r t ya A királynék városa / 8 A Bakony / 12 Egy ugrásra a Balaton / 15 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 17

b e s z á l l ó k á r t ya A királynék városa / 8 A Bakony / 12 Egy ugrásra a Balaton / 15 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 17 > Veszprém és a Bakony b e s z á l l ó k á r t ya A királynék városa / 8 A Bakony / 12 Egy ugrásra a Balaton / 15 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 17 Bor hegy és víz között / 21 A régió követei / 24

Részletesebben