Turisztikai információk Horvátország térképpel

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Turisztikai információk Horvátország térképpel"

Átírás

1 Turisztikai információk Horvátország térképpel gratis HU

2

3 Horvátország ISZTRIA. A VILÁG LEGKISEBB VÁROSAINAK ÚTJAI. 2. KVARNER. AZ ILLATOZÓ RIVIÉRÁK ÉS SZIGETEK ÚTJAI DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ. 18 A HORVÁT URALKODÓK ÚTJAI DALMÁCIA. ŠIBENIKI RÉGIÓ. 24 A HORVÁT URALKODÓK ÚTJAI. 5. DALMÁCIA. SPLITI RÉGIÓ. 30 AZ ŐSI KULTÚRÁK ÚTJAI. 6. DALMÁCIA. DUBROVNIKI RÉGIÓ. 36 A RÉGI HAJÓSKAPITÁNYOK ÚTJAI. 7. LIKA - KARLOVAC. 42 A TERMÉSZET FORRÁSAINAK ÚTJAI. 8. KÖZÉP - HORVÁTORSZÁG. 48 A VÁRTÜNDÉREK ÚTJAI. 8. KÖZÉP - HORVÁTORSZÁG. 54 A FÖLD ALATTI TITKOK ÚTJAI. 9. ZÁGRÁB. 60 AZ EMBERLÉPTÉKŰ VÁROS. 10. SZLAVÓNIA. 64 A PANNON-TENGER ÚTJAI.

4 4 Üdvözöljük Horvátországban! i A sok tekintetben egyedi Horvátország a római kortól a reneszánsz, barokk, török időkön át egészen a jelenkorig terjedő mozgalmas múlt kulturális értékeinek gazdag tárházával csalogatja mindazokat, akik Horvátországba látogatnak. Ha mindezen kultúrtörténeti örökségen felül a mind a 4 évszakban lenyűgöző természeti szépségeket, 8 nemzeti parkját, 11 természetvédelmi parkját, valamint megannyi UNESCO védettséget élvező kincsét is számba vesszük, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy Horvátország végzetes vonzerővel bír. Az idelátogatókat lenyűgöző mint egy ötven zenei és film fesztiválja közül számos zajlik olyan helyszíneken, melyek a régmúltból maradtak ránk, azokból a korokból, amikor ezeken az utakon római katonák és császárok vonultak, török pasák hódítottak, világhírű írók alkottak maradandót vagy uralkodók és királyok pihenték ki fáradalmaikat. A csodás strandok, a világ egyik legtisztább tengere, eldugott öblök, tavak és titokzatos hegyormok, tiszta vizű folyók és ivóvíz, fantasztikus gasztronómia, elismert borok és pálinkák a nemzetközi hírű kulturális és természeti öröksége mellett ezek Horvátország legjelentősebb, mindenki számára vonzó kincsei. A termékeny horvát rónaságok, ahol a frissen leszedett terményeket kóstolhatjuk, kastélyok, múzeumok és parkok, folyami kikötők és nemesi birtokok, borászatok, a frissen sült kenyér illata, melynek senki sem tud ellenállni mindez Horvátország fel nem fedett belső vidéke, a rejtelmes titkok, az álmok és a valóság, az érzelmek és érzékek Horvátországa. Igen, Horvátország mindez, s még ennél is több! Hiszen olyan csodák szülőföldje ez, mint a nyakkendő, az ejtőernyő, a torpedó, a töltőtoll, a wolfram szálas izzó, a világ leggyorsabb elektromos autója, a dalmata, Marco Polo, Európa egyik legrégebbi városa és parlamentje, Európa második leghosszabb védfala, a legkisebb katedrális, a legrégebbi arborétum és nemzetközi filmfesztivál, továbbá kiváló sportolókat is adott a világnak. Az ország kivételes közlekedési jelentőséggel is bír, hiszen főütőérként köti össze Európa nyugati és keleti felét, s egyben ez a csodás tenger, a zöldellő dombok és gyönyörű rónaságok, gazdag mezők és olajlelőhelyek országa. S végezetül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg a barátságos horvátokról, kiknek szívélyessége nagy vonzerővel bír a turistákra. A helyi vendégszeretetnek köszönhetően az éppen itt tartózkodó turista akár úgy is érezheti magát, mintha csak a saját otthonában lenne, nem pedig egy üdülésen - Horvátországban!

5 ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Földrajzi fekvés Horvátország az Adriai-tenger keleti partjának az európai szárazföldbe legmélyebben benyúló és egyben legnagyobb részét foglalja el. Horvátországhoz tartozik az Adria teljes partszakaszának fő, a legtöbb szigetet is magában foglaló partszakasza. Az ország mediterráneumi részét a Dinaridák keskeny hegyi övezete választja el az északnyugat felől az Alpok legkeletebben fekvő lankáitól egészen kelet felé a Duna partjáig terjedő Közép-európai kontinentális résztől, magában foglalva a termékeny Pannon síkság déli részét. Felszín Szárazföldi területe km 2, parti tengerfelülete km 2. Népesség Horvátországnak lakosa van. Nemzetiségi összetétel A lakosság nagyobb része horvát, legnépesebb nemzeti kisebbségek: szerb, bosnyák, olasz, albán, roma, magyar, szlovén és cseh. Államberendezés Horvátország többpártrendszerű, parlamentáris köztársaság. Főváros Zágráb lakosával az ország gazdasági, közlekedési, kulturális és oktatási központja. A tengerpart hossza km, ebből km a szigetek, sziklazátonyok és szirtek partjaira vonatkozik. i ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 5 A kisebb-nagyobb szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma 1.244, a legnagyobb szigetek Cres és Krk. 50 szigete lakott. Legmagasabb pontja Dinara m. Éghajlat Horvátországban három éghajlati zóna van: az ország belsejének síkvidéki területein mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, az 1200m-nél magasabban fekvő területeken hegyvidéki, míg a tengerpart mentén napsütéses órákban bővelkedő, kellemes mediterrán éghajlat a jellemző- száraz és meleg nyarakkal, enyhe és csapadékos telekkel. Az ország belső részének síkvidéki területein az átlaghőmérséklet januárban C, míg a hegyvidéki területeken valamelyest alacsonyabb; júliusban a levegő hőmérséklete a belső részek síkvidéki területein átlagosan C, illetve a hegyvidéken 13 C a jellemző. A tengermelléken a levegő átlaghőmérséklete januárban 5-9 C, júliusban C. A tengervíz átlaghőmérséklete télen kb. 12 C, nyáron kb. 25 C. Pénz Horvátország hivatalos pénzneme a kuna (1 kuna = 100 lipa) Külföldi valutát a bankokban, pénzváltókban, postákon, illetve az utazási irodák, szállodák és kempingek többségében lehet beváltani. Az Eurocard/Mastercard, Visa, American Express és Diners bankkártyák szinte valamennyi szállodában, kikötőben, étteremben és üzletben, illetve bankautomatánál elfogadottak.

6 6 A VILÁG LEGKISEBB VÁROSAINAK ÚTJAI ISZTRIA ÚT 1

7 Isztriában számos civilizációs kultúra váltotta egymást, melyek a történelmi mondáknál jóval több nyomot hagytak maguk után. Ezen a kis területen tengerparti halászfalukat, a Belső-Isztria majd minden dombján ókori és középkori városerődítményeket találhatunk, jellegzetes utcácskákkal, terekkel, templomokkal és városi lodzsákkal. Tudjuk meg, miért is tartják Humot a világ legkisebb városának, hogy mi ihlette Verne Gyula francia írót arra, hogy egyik regénye helyszínéül Pazin városát válassza, s vajon miért tűnt el a föld színéről Dvigrad városka a 17. században... s ismerjünk meg még megannyi érdekességet! Hiszen Isztria belsejébe, vagy tengerpartjára tartva aligha kerülhetjük meg őket. Akár autóval, kerékpárral, vagy gyalogosan érkezünk, térjünk le a főútról ezekbe az apró, élő történelmi épületekbe, adjuk át magunkat a vendéglátóinknak, akik készségesen ajánlják majd azokat a helyeket, ahol megkóstolhatjuk a helyi konyha specialitásait, vagy ahol házi olívaolajat, bort és mézet vásárolhatunk. Ezen városkák kapui már évszázadok óta szélesre tárt kapukkal hívogatják az egykori és a mai látogatókat... Üdvözöljük! 1 Umag Poreč 6 Rovinj 5 Grožnjan Buzet 1a 1b Motovun 2 PAZIN 4b 4a Pula ISZTRIA. 7 Labin 3 Opatija RIJEKA Brestova Porozina Rabac Valbiska Lubenice Cres Osor M Ma Rovinj 5 1

8 8 Természet Brijuni Nemzeti Park; Palud különleges madártani rezervátum (Rovinj); Donji Kamenjak és Medulini szigetcsoport védett övezete (Medulin); Motovunierdő Parkerdő, Kontija (Vrsar), Zlatni rt/arany-fok (Rovinj) és Šijanierdő (Pula); Učka Természetpark, Plomin-hegy, Baredine-üreg (Poreč), Limi-fjord és Romualdo-barlang, Mramornica-barlang (Brtonigla), Pazini-hasadék (Pazin), Feštinsko Kraljevstvo-barlang (Žminj). Épített örökség az ókori építészet példányai (Pula, Brijuni Nemzeti Park, Poreč); középkori erődvárosok a domboldalakon (a legjelentősebbek: Buje, Grožnjan, Oprtalj, Motovun, Buzet, Hum, Beram, Žminj és Labin); kažun a hagyományos isztriai népi építészet példája (Vodnjanština). Gasztronómia peka (vasharang) alatt készülő halkülönlegességek, fritaja omlett spárgával, maneštra od bobići/kukoricás zöldségleves, fuži házitészta vadgulyással, szarvasgomba, biska házipálinka, vörösborleves, borutak, olívautak, isztria mézes pontok. Események Barban Trke na prstenac lovas játékok (augusztus); Umag ATP Croatia Open (július); Brijuni Nemzeti Park Ulysses Nyári Színház (július/ augusztus); Poreč Vinistra (május), A bor napja (május), Pula Superiorum Ókori Napok (június), Vrsar Casanovafest (június), Istra Inspirit (július/augusztus), Svetvinčenat Tánc én nonverbális színházi fesztivál (július), Pula Filmfesztivál (július), Motovun Filmfesztivál (július), Rovinj Szt. Lőrinc Éjszakája (augusztus), Giostra történelmi fesztivál (szeptember), Parenzana Bike Marathon (szeptember), Isztriai Szarvasgomba Napok (szeptember-november), Umag/Novigrad/ Brtonigla/Buje Gaztronómiai Téli Rapszódiák (október március). Gyógyhelyek: Istarske toplice. Kerékpárutak: Parenzana; Staza sv. Pelegrina/Szt. Pelegrinus út (Umag), Staza sv. Maura/Szt. Mauró-út (Poreč), Casanovina staza/casanova-út (Vrsar), Staza Rubin/Rubint út (Rovinj), Staza Curiositas Histriae/ Curiositas Histriaeút (Pula/Medulin), Staza Teran/Teranút (Rabac), Zvjezdana staza/csillag-út (Belső-Isztria). Túraútvonalak: Parenzana, Sv. Zenon/Szt. Zénó (Brtonigla), Poreč, Pula és Labin túraútvonalai, Staza svetog Šimuna/Szt. Simon-út (Gračišće), Staza Mathias Sandorf/ Sándor Mátyás-út (Pazin), Buje Buzet Žbevnica-út, staza Brgudac Korita/ Brgudac Korita-út. Sportmászás: Zlatni-fok (Rovinj), Lim-csatorna, Dvigrad, Istarske toplice, Raspadalica (Buzet), Vranjska draga - szurdok (Učka), Pazin, Vintijana (Pula környékén). Ejtőernyőzés/siklóernyőzés: Kaštelir Raspadalica (Buzet), Brgud (Učka), Lanišće, Žbevnica és az Učka csúcsa. Szuvenír: ISZTRIAI KAŽUN (TERMÉSKŐKUNYHÓ), roženice fúvóshangszer. Halo Istra Isztria megyei Idegenforgalmi Közösség Pionirska 1, Poreč Tel: +385 (0)

9 1 ISZTRIA. 9 Brijuni 4b Brijuni 4b Hum 2 Brijuni 4b

10 10 1. Grožnjan 1a és Motovun 1b középkori isztriai kisvárosok Motovun városi Idegenforgalmi Közösség Trg Andrea Antico 1, Motovun Tel: +385 (0) A Mirna-folyó termékeny völgye feletti dombokon magasodó Grožnjan és Motovun városkák építészeti örökségükkel, valamint számos művészeti galériájukkal, zenei- és film-eseményükkel vonzzák az idelátogatókat. 2. Hum 2 a világ legkisebb városa Buzet városi Idegenforgalmi Közösség Vladimira Gortana 9, Buzet Tel: +385 (0) istria-buzet.com Buzettől 14 km re dél-keleti irányba fekszik a középkori Hum, az ószláv glagolita írásbeliség és a nagybecsű 12. századi freskók városkája. A megmaradt középkori építészet műemlékvárosát a világ legkisebb városaként tartják számon! 3. Labin 3 középkori isztriai kisváros 1 Labin városi Idegenforgalmi Közösség Aldo Negri 20, Labin Tel: +385 (0) Grožnjan 1a Motovun 1b A dombtetőn megbúvó Labin a bányászokról és Matija Vlačić Ilirikról szóló történelmi regékkel, valamint a nyáron sejtelmes színpaddá átlényegülő középkori utcácskáival vonzza az idelátogatót. 4. Pula Amfiteátrum 4a és Brijuni Nemzeti Park 4b Pula városi Idegenforgalmi Közösség Forum 3, Pula, Tel: +385 (0) Az 1. században épült, egykoron véres gladiátorküzdelmek helyszínéül szolgáló leghatalmasabb pulai ókori építmény napjainkban rangos koncert- és fesztiválhelyszín. A Fažanából kishajóval megközelíthető, 14 kisszigetből álló Brijuni Nemzeti Park a növény- és állatvilág, valamint a kultúrtörténeti örökség jeles emlékhelye.

11 5. Rovinj 5 Szt. Eufémia-templom 1 ISZTRIA. 11 Rovinj városi Idegenforgalmi Közösség Obala Pina Budicina 12, Rovinj Tel: +385 (0) A tengerparti Rovinj városka látképét uraló Szt. Eufémia-templom Isztria egyik legszebb barokk műemléke. A város védőszentjeként tisztelt Szt. Eufémia ereklyéit egy márványszarkofág rejti a templomban. 6. Poreč 6 Szt. Euphrasius-bazilika Poreč városi Idegenforgalmi Közösség Zagrebačka 9, Poreč Tel: +385 (0) , +385 (0) Labin 3 Poreč 6 A 6. századi kora-bizánci mediterrán művészet egyedülálló példánya, melyet annak idején Euphrasius püspök építtetett. Az épületegyüttes egésze a bazilika, a keresztelőkápolna, az átrium, a harangtorony és a püspöki palota az UNESCO Világörökség része. Pula 4a

12 12 Az eltérő világok találkozása csupán halovány mása mindannak, amit az előkelő Abbáziában és Crikvenicában, a tengerész Rijekában és a sziklákba vájt Senjben látható és érzékelhető. A változatosság azonban itt nem ér véget, hiszen Krk és Cres legnagyobb adriai szigetekkel, a gyógyhatású Lošinj-, a homokos partú Susak-, a virágos Ilovik- és az erdős Rab-szigettel folytatódik. Mi az, ami mégis közös bennük? Az talán, amit még hajdanán a 19. században fedezett fel itt az európai arisztokrácia, amikor ezt az enyhe éghajlatú és buja délszaki növényzetű mediterrán tájat választotta pihenése helyszínéül. Nekik köszönhetően épültek az első fényűző villák és szállodák, születtek meg az első horvát riviérák: az Opatijai, a Crikvenicai és a Novi Vinodolski... Abban az időben azonban nem csak ők számítottak világutazóknak, hanem azok a lošinji AZ ILLATOZÓ RIVIÉRÁK ÉS SZIGETEK ÚTJAI KVARNERI ÚT 2 Rab 3a

13 2 Čabar KVARNER. 13 tengerészek is, akik tengeri útjaikról hazatérve mint egy 80 egzotikus növényfajtát telepítettek pompás kertjeikbe. A virágos városkák kertjei, az erdőkkel, olívaligetekkel, zsálya- és levendula - bokrokkal tarkított tájképek egész úton végigkísérik az erre kalandozó utazót. Üdvözöljük az Adria illatozó kapujában! Umag Poreč Rovinj Grožnjan Buzet Motovun PAZIN Labin Pula 1b Delnice Skra Opatija 2 1a RIJEKA Fužine Crikvenica Brestova Porozina Malinska Novi Vinod Rabac Valbiska Krk 4 Senj Cres Merag Baška Lubenice 5 Lopar 3b Osor 6 Rab 3a Mišnjak Žigljen Mali Lošinj Novalja Jabla P 2

14 14 Krk 2 Lubenice 5 Opatija 1a Opatija 1a

15 Természet Park Angiolina és Szt. Jakab - a parképítészet remekei (Opatija); Dubec Parkerdő (Krk-sziget), Komrčar Park és Dundo Parkerdő (Rab-sziget), Čikat (Lošinj-sziget). Épített örökség a tengermelléki-mediterrán stílusban épült kompakt szigeti városmagok (Krk, Cres, Osor, Rab); Frangepán várak (Krk, Omišalj, Bakar, Kraljevica, Bribir, Drivenik, Novi Vinodolski); Monarchiabeli villák (Lovran, Opatija, Mali Lošinj); szecessziós építészet és ipari műemlékek (Rijeka). Gasztronómia šurlice házitészta rákocskákkal (Krksziget), cres-i báránysült, kvarneri scampi; vadspárga, cseresznyés és gesztenyés sütemények (Lovran), presnac túrós édesség (Krk-sziget), rabi torta (Rab-sziget), Vrbnička žlahtina (Krk-sziget) és Trojišćina (Susak-sziget) helyi borok, Opatijska Kamelija torta (Opatija), Frangepán torta (Crikvenica). Események Opatija Császárváros (július); Rijeka - Rijekai Karnevál (február); Bakar Margaréta nyár (július); Vinodol és Novi Vinodolski Ružica Vinodola (augusztus); Crikvenica - Halászhét (augusztus);rab Rapska fjera (július). Gyógyhelyek: Opatija, Crikvenica, Selce, Veli Lošinj. Kerékpárutak: Lovran, Matulji, a rijekai gyűrű biciklis átlója Kastav, Klana, Viškovo, Rijeka, Jelenje, Čavle, Kostrena, Bakar (bikerijeka.com), Crikvenica, Novi Vinodolski; Vinodol; szigetek: Krk, Cres, Lošinj, Rab. 2 KVARNER. 15 Túraútvonalak: Učka Természetpark, Lungo mare (Opatijai Riviéra), Carmen Sylva sétány (Opatija), Ljubavna cestica (Szerelmesek útja) (Crikvenica), Dobrinjština útjain (Dobrinj, Krk-sziget), A krki kincs arany cseppjeinek útjain tematikus olívaolaj út (Krk város, Krk-sziget), Öko-útvonal (Cres-sziget, Beli), a lošinji hajóskapitányok útján (Lošinj-sziget, Čikat), Osoršćica hegyi transzverzál (Nerezine, Lošinjsziget), A delfinek útja (Veli Lošinj, Lošinj-sziget), a vitalitás sétánya (Mali-Veli Lošinj, Lošinj-sziget), Premužić-ösvény, Geopark (Rab-sziget), Őseink útjain (Malinska). Madármegfigyelés: Kruna és Podokladi madártani rezervátumok (Cres-sziget). Delfinmegfigyelés: Cres-lošinji akvatórium. Kalandsportok: windsurfing (Baška, Preluk, Volosko, Punat); wakeboarding (Krk-sziget, Dunat); ejtőernyőzés és siklóernyőzés (Učka, Grobnik, Tribalj, Lubenice); autómotor sportok (Grobnik, Preluka), tengeri kajakozás (Rab-sziget). Szuvenír: BAŠĆANSKA PLOČA, Morčić ékszer (Rijeka), Kvarner levendulás illatpárna. Kvarneri Idegenforgalmi Közösség N. Tesle 2, Opatija Tel: +385 (0)

16 16 1. Opatijai Riviéra 1a és Učka Természetpark 1b Opatija 1a 2 Opatija Turistainformációs Központ M. Tita 128, Opatija Tel: +385 (0) A pálmákkal és kaméliákkal nemesített Opatija a 19. századra visszanyúló idegenforgalmi hagyománnyal büszkélkedhet. Az Opatijai Riviéra különlegessége a tengerparti városkákat felfűző 12 km hosszú tengerparti sétány és a becses természeti emlék, az Učka Természetpark közelsége. Rijeka 2 2. Trsati Szűzanya kegyhely és Rijeka városa 2 Rijeka Turistainformációs Központ Korzo 14, Rijeka, Tel: +385 (0) A Trsati várkastély és a ferences kolostorból, templomból, valamint a messze földön híres fogadalmi kápolnából álló legrégebbi horvát Mária-szentély már több száz éve a tengerészeti és karneváli hagyományairól híres Rijeka védjegyének számít. 3. Rab város 3a és a Rajska plaža (Mennyei-strand) Loparban 3b Rab városi Idegenforgalmi Közösség, információs központ Trg Municipium Arba 8, Rab Tel: +385 (0) Rab városa négy románkori harangtornyával és három főutcájával (Felső-, Középső- és Alsó-utca) az értékes középkori templomok és patríciuspaloták világát tárja elénk. Rab-sziget Rab 3a

17 álomszép homokos strandokkal is csábít, melyek közül kiemeljük az 1500 m hosszú lopari Rajska plaža-t. Lopar községi Idegenforgalmi Közösség Lopar 284, Lopar tel (0) Košljun -sziget 4 Punat községi Idegenforgalmi Közösség Pod topol 2, Punat Tel: +385 (0) Punatból alig 10 percnyi hajóútra található a szellemi elmélyülés és az élővilág eme paradicsoma. A ferences kolostoron belül néprajzi, numizmatikai és egyházgyűjteményi kiállítás kapott helyet. A parkerdőnek nyilvánított Košljun minden Krk-szigetre látogatónak kötelező látnivaló! 5. Lubenice 5 Cres városi Idegenforgalmi Közösség Cons 10, Cres, Tel.: +385 (0) A 378 m magas szirten trónoló Lubenice kőtelepülés nemcsak a kirándulók számára, hanem Cressziget állandó lakóinak a sasoknak is eszményi kilátóhely. 6. Osor 6 Mali Lošinj városi Idegenforgalmi Közösség Riva lošinjskih kapetana 29, Mali Lošinj Tel:+385 (0 ) A Cres- és Lošinj-sziget ölelésében fekvő Osor a zenei esték és a viharos történelmi események városa. 2 Košljun 4 Krk Osor 6 KVARNER. Lopar 3b 17

18 18 A horvát uralkodók útjai az ősi horvát uralkodói székhelyű városokon - Nin, Knin, Biograd és Šibenik - és a horvát államiság kezdetein (7-12. sz.) át megtett időutazásra hívnak bennünket, felidézve a hajdani horvát uralkodók-harcosok szellemét. Az út északon, a vakítóan fehér velebitaljai sziklákról indul, ahol Pag, a legtagoltabb horvát sziget valószerűtlen látképe tárul elénk. Pag az érintetlen természet csodás öbleit és strandjait, valamint modern turisztikai célpontokat ZADAR kínál. Messze földön híres az őshonos pagi csipke és pagi sajt, melynek titkos összetevői a sajt páratlan ízvilágát kölcsönző bóra és a tengeri só. A horvát uralkodók útjait végigjárva érzékelhetjük az ezeréves települések, mint például a éves Zadar, adta különféle élményeket, Ninben találjuk a világ legkisebb katedrálisát; míg az olyan modern és pezsgő üdülőhelyek, mint Biograd, a dalmáciai hátország, a Ravni kotar és a szigetek festői helyei különleges dalmát temperamentumukkal ragadnak A HORVÁT URALKODÓK ÉSZAK-DALMÁCIAI ÚT. ZADAR. ÚTJAI 3 Zadar 1

19 Osor magukkal. Mali Lošinj Mindazoknak, akik alkonyatkor biciklivel vagy gyalogosan látogatnak el az Ugljan-szigeti Szt. Mihály erődhöz, a smaragd szigetek és az alábukó Nap aranyfoszlányainak füzéréből álló földi paradicsomra vetett, feledhetetlen mennyei látvány lesz a jutalmuk. Jablanac Korenica Mišnjak Perušić Prizna 3 DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ. Žigljen Novalja Karlobag GOSPIĆ Udbina 6 Pag 2 Gračac Nin 5 ZADAR 1 Preko 3 Sali Benkovac Biograd na Moru Tkon 4 Skradin Murter Vodice 19 Drniš Knin V ŠIBENIK Primošten Trogir Ro Vis 3

20 20 Természet Paklenica Nemzeti Park, Telašćica, Vranai-tó és Velebit természetparkok; Lun, Velo és Kolansko blato (Pag-sziget) különleges rezervátumok és a Zrmanja-folyó szurdokának védett területe. Épített örökség urbanisztikai műemlék város (Pag); az óhorvát koraromán építészet példái (Nin); a cardo és decumanus római építészeti elemek, római fórum, a legszebb horvátországi románkori műemlékek, városfalak és bástyák, Tengeri orgona és A Nap üdvözlése városi installációk, Szt. Ferenc - a legrégebbi dalmát gótikus -templom, (Zadar); a szigeteken lévő kőházak népi építészete (Ugljan és Pašman szigetek); a Nin-i sólepárló sója. Gasztronómia posedarjei pršut, Ninski šokol száraz húsáru termék, mišni sir tömlőssajt, pagi sajt és bárány, a Ravni Kotari nemes vörösborai, Gegić és Paška žutica fehérborok, Maraschino likőr. Események Zadar - Zadari Színházi Nyár (június/ augusztus), A Telihold Éjszakája (július/augusztus), ZadArs. Nova (augusztus), Szt. Donát Zenei Esték (július/augusztus), Avantura Festival Film Forum Zadar filmfesztivál (augusztus). Gyógyhelyek: Biograd. Kerékpárutak: Paklenica Nemzeti Park, Zadar-Zaton-Nin-Vir, Pag-, Pašman-, Ugljan- sziget, Iž, Ravni Kotari, Vransko jezero. Vadászat: Dél-Velebit, Pag-sziget, Ravni kotari. Horgászat: Zrmanja-folyó, Vranaitó (Biograd), tengeri sporthorgászat. Lovaglás: Polača, Zaton. Kalandturizmus: rafting (Zrmanjafolyó); bungie jumping (Maslenicahíd), off road Velebit. Szuvenír: PAGI CSIPKE, Maraschino likőr kézműves díszüvegben (Zadar), barkarijol/bárka, Szt. Donát, az Ókori üveg múzeum műhelyéből származó fújt üveg és ékszer. Pag 6 Pag 6 Zadar megyei Idegenforgalmi Közösség Sv. Leopolda B. Mandića 1, Zadar Tel: +385 (0)

21 3 DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ. 21 Zadar 1

22 22 1. Szt. Donát-templom Zadarban 1 Zadar Turistainformációs Központ Mihe Klaića 1, Zadar Tel: +385 (0) Zadar város szimbóluma és Horvátország legismertebb középkorból származó monumentális építménye, európai viszonylatban is egyedülálló. Rendkívüli akusztikai adottságainak köszönhetően zenei programoknak is otthont ad. 2. Paklenica Nemzeti Park 2 Dr. F. Tuđmana 14 a Starigrad-Paklenica Tel: +385 (0) ; +385 (0) A Velebit legmagasabb csúcsa és a tenger között elterülve egy napon belül nyújtja a tengeri fürdőzés és a hegymászás örömeit. A Velika és a Mala Paklenica egyedülálló szurdokaival, valamint a hegymászókat, tudósokat és természetjárókat is lenyűgöző gazdag növény-és állatvilágával jeleskedik. 3. Telašćica Természetpark 3 4. Vransko jezero/vrana-tó 4 Vransko jezero Természetpark Kralja Petra Svačića 2, Biograd n/ m Tel:+385 (0) (0) Ha a Vransko jezero-t vízi úton járjuk be, a szárazföldről alig megközelíthető mocsaras területeket is megszemlélhetünk. Mivel a tó vize kevert, édesvízi és tengeri halállománnyal is rendelkezik, a horgászok legnagyobb örömére. 5. Nin-i katedrális 5 Nin Turistainformációs központ Trg braće Radića 3, Nin Tel: +385 (0) Az óhorvát Nin királyi városka mintegy 15 km-re van Zadartól. A 3000 éve lakott település fontos régészeti lelőhely: az adriai partvidék legnagyobb ókori szentélyének maradványai, mozaikok, a világ legkisebb katedrálisának nevezett templom, egyedülálló román kori koronázótemplom, Condura óhorvát hajó tanúskodnak az ókorról és azon időkről, amikor a 3 Ulica D. Grbin b.b, Sali Tel: +385 (0) A Mediterráneum legtagoltabb szigetcsoportja, a Kornati a Telašćica Természetparkban folytatódik, az Adria azonos nevű, legvédettebb, legszebb és legnagyobb természetes öblével, a 160 m magasságból a tengerbe aláomló sziklafalakkal és az egyetlen adriai sós vízű tóval / Mir/. Nin 5

23 település püspöki székhely és a horvátok fővárosa volt. 6. Pag 6 sólepárló Pag Turistainformációs központ Vela ulica bb, Pag Tel: +385 (0) A fehér aranynak is nevezett só stratégiai termék is volt, amely nélkül évszázadokon át elképzelhetetlen volt az élet. A Pag-i sólepárlómedencék 3,01 km²-nyi területet foglalnak el, s korunkban már csak a múlt emlékei. Az élet ősidőktől a tengerhez kötődik, s így a só mindnyájunk része. A pagi só tartalmazza mindazokat az ásványi anyagokat, melyek a víz mellett, a természetes tenger alapvető alkotóelemei. 3 Telašćica 3 Velebit Pag 6 DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ. 23 Zadar 1 Zrmanja Paklenica 2 Zadar 1

24 24 A HORVÁT URALKODÓK ÚTJAI ŠIBENIK 4 ÉSZAK-DALMÁCIAI ÚT. ŠIBENIK. A horvát uralkodók útjai az ősi horvát uralkodói székhelyű városokon - Nin, Knin, Biograd és Šibenik - és a horvát államiság kezdetein (7-12. sz.) át megtett időutazásra hívnak bennünket, felidézve a hajdani horvát uralkodók-harcosok szellemét. Dél felé továbbhaladva a mediterrán életérzés egyre inkább hatalmába kerít. Az olyan helyi jellegű gasztronómiai különlegességeknek, mint a messze földön ismert drniši sonka (pršut), a sir iz mišine sajt, a peka alatt készült ételek, a híres primošteni szőlőkből származó, a horvát és a világ más uralkodói által is magasztalt bor kíséretében fogyasztott kagyló, a legnagyobb ízesmesterek sem tudnak ellenállni. Skradinból, a több, mint 6000 éves város-gyöngyszemből a Krka-folyón ereszkedünk le Horvátország egyik legnevezetesebb természeti képződményéhez, a Skradinski bukhoz. A hátország felfedezése közben egy újabb horvát székesfővárost ismerünk meg Knin személyében, melynek környékén a testet és lelket is üdítő aktív időtöltésnek adjuk át magunkat. Šibenikben a Szt. Jakab-katedrális nyűgözi le a látogatót, melynek kupolája felette lebeg a középkori kőépületeknek, míg a városka szűk utcái a forró nyári estéken a temperamentumos délszaki szépség bájaival csábítanak. Ha a horvát uralkodók útjain megtett

25 Pag 4 DALMÁCIA. ŠIBENIKI RÉGIÓ. 25 Gračac Nin ZADAR Preko Benkovac 1 Knin Sali Biograd na Moru Tkon 2 Drniš 4 Skradin 6 Vrlika Murter Vodice 3 ŠIBENIK 5 Primošten Trogir SPLIT Rogač Kornati 4 Vis Hvar utazás végén talán nem is lep meg a három jelzővel a mediterrán térség legkisebb, legalacsonyabb és legnépesebb szigete is illetett Krapanj, a szivacs-sziget, akkor a hajósok paradicsomának tartott Kornati Nemzeti Parkban megejtett hajókázás minden bizonnyal pozitív érzésekkel tölti fel lelkünket, amint a megannyi kisebb-nagyobb sziget és szirt játékát szemléljük, amely sehol másutt nem ilyen magával ragadó mint ezen a helyen. 4

26 26 Természet védettséget élvező természeti értékek jelentős tájképek: a Čikolaszurdok, Guduća-folyó, Murter, Prokljanski-tó, Žut Sit szigetcsoport, a Krka folyó felső folyása, Szt. Antal-csatorna és a šibeniki öböl, Gvozdenovo Kamenar, Krčić-folyó, Krka és Kornati nemzeti parkok, Vrana-tó és Velebit természetparkok, Dinara hegység-horvátország legmagasabb csúcsa, a Sinjal /1831m/, Szigetvilág 285 kisebb-nagyobb sziget és sziklaszirt, természeti emlékhely: Stara straža földtani emlékhely, Cetina forrás - víztani emlékhely, Morinjiöböl és Makirina-öböl gyógyiszap. Épített örökség Šibenik városerőd- sv. Mihovil, sv. Ivan, sv. Nikola, Šubićevac, Szt.Jakab-katedrális (UNESCO), Középkori mediterrán kert, Sv. Spas óhorvát templom, Ivan Meštrović családi mauzóleuma, Szentséges Megváltó-templom, Knini erőd, Prvić Šepurina a legjobban megőrzött eredeti szigeti település, Jurlinovi dvori, Krka vízierőmű 1895-ből, Vízimalmok a Krkán, Primošten-autentikus kőépítészet, Bunje Vodice hátországa, kultúrtörténeti egységek Betina és Popovići, Biskupija. Gasztronómia tengeri ételkülönlegességek šibeniki főtt feketekagyló, tenger gyümölcsei rizottó, sült hal, halleves, Drniši pršut, Pakovaci sajt, skradini rizottó, fekete rizottó, borajai és kornati báránysült, skradini torta, rožata, kroštule, fritule, šibeniki travarica, lozovača, prošek, Babić primošteni csúcs vörösbor, Plavina, Maraština és Debit fehérborok. Események Kornati cup (április), Skradin Ökoetno vásár (május ), MDF Šibenik (június), Garden Tisno (július), Zvonimir napok Knin (június), Színpad a város Šibenik (egész nyáron), OFF blues and jazz festival-šibenik (július), Supertoon-nemzetközi animációs fesztivál Šibenik (július), Jazzfesztivál Vodicében (július), Vodicei fieszta (augusztus), Tradicionális szamárfuttatás Tribunj, Betinai gajeta napok (augusztus), Dalmát sanzonestek Šibenik (augusztus), FRK-Knin (augusztus), Nemzetközi vásár a középkori Šibenikben (szeptember), Big game fishing Jezera (szeptember), Latinsko idro Murter (szeptember), Nemzetközi pršut vásár Drniš (szeptember). Kerékpárutak: Šibenik, Krka Nemzeti Park, Knin, Kornati Nemzeti Park, Drniš, Grebaštica-Primošten Rogoznica, Vodice Murter Pirovac. Vadászat: Knin, Drniš, Šibenik, Vodice, Skradin. Horgászat: Nagyhal horgászat Vodice, Jezera, tengeri sporthorgászat. Kalandturizmus: Guduća-Prokljan szafari, bungee jumping Šibenik, Vodice-szörfing, kayaking, trekking; kanuing Krka felső folyása, Szt. Antal-csatorna, hegymászás Dinara, hegyi kerékpározás. Lovaglás: Pegausus-Jadrtovac, farma Happy Horse-Dubrava, farma Kukurin- Jezera. Szuvenír: Šibenska kapa/sapka, Šibenska puca/gomb, Zlarin-szigeti vörös korall ékszer, Krapanji szivacs, Bukara/fakorsó, Šibenski bagatin/ pénzérme, Tkanica /népi szütyő. 4

27 4 DALMÁCIA. ŠIBENIKI RÉGIÓ. 27 Visovac Šibenik-Knin megyei Idegenforgalmi Közösség Fra Nikole Ružića bb Šibenik Tel: +385 (0) Šibenik 3

Tele túraútvonalakkal

Tele túraútvonalakkal Turisztikai információk Horvátország térképpel Tele túraútvonalakkal Ne az életed töltsd fel napokkal, hanem a napjaid élettel. fedezd fel a te történeted a horvatorszag.hr-en 9 1 2 7 3 4 3 8 10 Horvátország.

Részletesebben

Ellátások Horvátországban

Ellátások Horvátországban Ellátások Horvátországban 2006. március 1-jétől hatályos a magyar-horvát szociális biztonsági egyezmény, amely alapján a Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek (biztosítottak, nyugdíjasok

Részletesebben

Meghitt mediterrán világ

Meghitt mediterrán világ Meghitt mediterrán világ Helyi jellegű szállás szobák, apartmanok, villák Irodámban üldögélve gondolatban néha Horvátországban barangolok. Elmenekülök a mindennapok elől, és nyugalomra lelek miközben

Részletesebben

Bulgária. facebook.com/eurolineshungary. Eurolines_logok_cmyk.pdf 1 1/22/15 10:47 AM

Bulgária. facebook.com/eurolineshungary. Eurolines_logok_cmyk.pdf 1 1/22/15 10:47 AM Eurolines_logok_cmyk.pdf 1 1/22/15 10:47 AM Bulgária A Napospart Bulgária legszebb partszakasza, ahol 8 km hosszan terül el az aranysárga homokos strand, néhol homokdűnékkel kiegészülve, a tenger vize

Részletesebben

AZ EZER SZIGET ORSZÁGA

AZ EZER SZIGET ORSZÁGA AZ EZER SZIGET ORSZÁGA Hazánkhoz legközelebb a horvát tengerpart fekszik a kedvelt külföldi célpontok közül. Természeti szépségeit rendkívüli gazdagság jellemzi. Kristálytiszta, kék tenger, erdővel borított

Részletesebben

Horvátország. Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük. gratis. www.horvatorszag.hr. magyar IMÁZS KATALÓGUS

Horvátország. Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük. gratis. www.horvatorszag.hr. magyar IMÁZS KATALÓGUS Horvátország Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük. www.horvatorszag.hr gratis IMÁZS KATALÓGUS magyar Horvátország E z az ezer sziget országának, a csodálatos természetnek, a gazdag örökségnek

Részletesebben

Ivan Apartments Srima

Ivan Apartments Srima KEDVEZMÉNYES HORVÁTORSZÁGI NYARALÁS TAGJAINK RÉSZÉRE! Ivan Apartments Srima Három apartman várja tagjainkat Srimán (Vodice). Srima egy kisebb turisztikai helység közvetlen Vodice közelében a (dalmát) tenger

Részletesebben

A szálláshelyeket kizárólag a Posta Csoport dolgozói és velük utazó hozzátartozók vehetik igénybe

A szálláshelyeket kizárólag a Posta Csoport dolgozói és velük utazó hozzátartozók vehetik igénybe POSTA PALETTA ZRT. 1138 Budapest, Dunavirág u. 2-6. Tel: +36 40/201-043 Fax: +36 1/288-1508 E-mail: info@postautazas.hu www.postautazas.hu Horvát Szakszervezeti ajánlatok 2016. NYÁR A szálláshelyeket kizárólag

Részletesebben

Isztria. Porec Vrsar. Rovinj. Bale. Pula. Uvala POREČ HR0202

Isztria. Porec Vrsar. Rovinj. Bale. Pula. Uvala POREČ HR0202 Isztria Horvátország az ezer sziget országa. 2000 km hosszan elnyúló tengerpartja, csodás üdülőhelyei méltán teszik az egyik legkedveltebb nyaralási célponttá. De a fürdőzés mellett számos építészeti remeket,

Részletesebben

Horvátország legszebb strandjai

Horvátország legszebb strandjai Horvátország legszebb strandjai ISZTRIA legszebb strandjai: 1.: Bijeca - Medulin. Több szép homokos strandja is van, de ez a legismertebb, a legjobban ellátott és kiépített. Sokak szerint Horvátország

Részletesebben

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán.

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán. HORVÁTORSZÁG - Omiš NIKOLA APARTMANHAZ (4+1 fő): A ház az aprókavicsos tengerparttól 200 m-re, a homokos tengerparttól, valamint Omiš központjától 700 m-re helyezkedik el. A ház teljesen új, modern berendezéssel

Részletesebben

A Posta Csoport dolgozói részére a részvételi díjból további 5 % kedvezményt biztosítunk!

A Posta Csoport dolgozói részére a részvételi díjból további 5 % kedvezményt biztosítunk! POSTA PALETTA ZRT. Székhely:1138 Budapest, Dunavirág u. 2-6. Levelezési cím: 1442 Budapest Pf.:90. Tel: +36 40/201-043 Fax: +36 1/288-1508 E-mail: info@postautazas.hu www.postautazas.hu Horvátországi ajánlatok

Részletesebben

Kirándulási és szabadidő lehetőségek a konferencia résztvevőinek családtagjai és kísérői számára

Kirándulási és szabadidő lehetőségek a konferencia résztvevőinek családtagjai és kísérői számára HUNGARIAN ACADEMY OF SCIENCES SOIL SCIENCE, WATER MANAGEMENT AND CROP PRODUCTION COMMITTEE, PLANT PROTECTION COMMITTEE 15 th ALPS-ADRIA SCIENTIFIC WORKSHOP 25 th April 30 th April 2016, Mali Losinj, Croatia

Részletesebben

newsletter Tartalomjegyzék AZ AJÁNLATOK TARTALMA BERUHÁZÁSOK BEMUTATJUK MI A VILÁGBAN ÉRDEKESSÉGEK

newsletter Tartalomjegyzék AZ AJÁNLATOK TARTALMA BERUHÁZÁSOK BEMUTATJUK MI A VILÁGBAN ÉRDEKESSÉGEK newsletter Tartalomjegyzék AZ AJÁNLATOK TARTALMA Új ajánlatunk 240 kilométer hosszú szárazföldi turizmushoz 2 Megnyitották 3 Novi Vinodolski: Horvátország legnagyobb kongresszusi központja, és 4 e: Molnár

Részletesebben

Istria Tours 94 saját magánapartman. exkluzív ajánlat! Istria Tours 94 tipp. típusapartman. nászutas. gyerekbarát. légkondícionált

Istria Tours 94 saját magánapartman. exkluzív ajánlat! Istria Tours 94 tipp. típusapartman. nászutas. gyerekbarát. légkondícionált Tartalom Utazási feltételek 2. Apartman információk 2. Isztriai-félsziget 3. Umag, Porecs 3. Rovinj, Pula 4. Rabac 6. Opatija, Lovran 7. Kvarner-öböl 7. Kraljevica 7. Crikvenica, Selce 8. Omisalj, Malinska

Részletesebben

Az alábbi tájékoztató a Neckermann szerződési feltételeinek a részét képezi!

Az alábbi tájékoztató a Neckermann szerződési feltételeinek a részét képezi! Autóbuszjegyek foglalása 2016 NYÁR Az idei szezonban sem lesz lehetőség az autóbuszjegyek rendszerben történő foglalására. Minden megrendelést manuálisan kezelünk, így a foglalási szándékokat a szabad

Részletesebben

Képeslapok a Dunáról

Képeslapok a Dunáról Képeslapok a Dunáról Nagymaros a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál fekszik. Az uralkodók kedvenc tartózkodási helye volt a középkorban. A XX. században nagy nyilvánosságot kapott a település, ugyanis

Részletesebben

8. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely

8. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 8. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely Európa egyik legszebb, szigetekkel, félszigetekkel tagolt tengerpartja a horvát partszakasz. A közép-dalmáciai részre, az Adriai-tenger partjára invitálja immár

Részletesebben

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár Bevezető gondolatok A kultúra

Részletesebben

2 és 3 SZÁLLODÁK. 30.06.-14.07. 18.08.-01.09. 14.07.-18.08. 1/2 PN НВ 27 29 42 48 1/2 standard НВ 28 31 43 49 1/2 BLCTN, AC НВ 31 37 49 54

2 és 3 SZÁLLODÁK. 30.06.-14.07. 18.08.-01.09. 14.07.-18.08. 1/2 PN НВ 27 29 42 48 1/2 standard НВ 28 31 43 49 1/2 BLCTN, AC НВ 31 37 49 54 1000 ÚT Utazási Iroda HORVÁTORSZÁG 2007. 2 és 3 SZÁLLODÁK Az árak EUR-ban/fő. Forintban történő fizetésnél alkalmazott árfolyam: Kereskedelemi és Hitelbank napi valuta eladási jegyzése. RÖVIDíTÉSEK: 1/2=

Részletesebben

HORVÁTORSZÁG HORVÁTORSZÁG

HORVÁTORSZÁG HORVÁTORSZÁG HORVÁTORSZÁG NCIAORSZÁG SVÁJC AUSZTRIA SZLOVÉNIA HORVÁ VÁT ORSZÁG MAGYARORSZÁG BOSZNIA HERCEGO VINA SZERBIA ROMÁNIA KORZIKA SZARDÍNIA OLASZORSZÁGO SZICÍLI CÍLIA MON ONTE- NEGRO ALBÁ BÁNIA GÖRÖGORSZÁG ALGÉRIA

Részletesebben

HORVÁTORSZÁG. Autóbuszjegy ára oda-visszaútra: Budapest - Umag - Poreč Rovinj Pula - Medulin: 24 900 Ft/fő, gyermek 12 éves korig 14 900 Ft/fő.

HORVÁTORSZÁG. Autóbuszjegy ára oda-visszaútra: Budapest - Umag - Poreč Rovinj Pula - Medulin: 24 900 Ft/fő, gyermek 12 éves korig 14 900 Ft/fő. HORVÁTORSZÁG Egy festői szépségű ország, amelyet a természet mérhetetlen gazdagsággal áldott meg. Viharos történelmi eseményeinek köszönhetően műemlékekben igen gazdag. Több évszázados városaiban a látogatók

Részletesebben

Horvátország. Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük. gratis. www.horvatorszag.hr. magyar IMÁZS KATALÓGUS

Horvátország. Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük. gratis. www.horvatorszag.hr. magyar IMÁZS KATALÓGUS Horvátország Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük. www.horvatorszag.hr gratis IMÁZS KATALÓGUS magyar Horvátország E z az ezer sziget országának, a csodálatos természetnek, a gazdag örökségnek

Részletesebben

10. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely

10. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 10. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely Európa egyik legszebb, szigetekkel, félszigetekkel tagolt tengerpartja a horvát partszakasz. A közép-dalmáciai részre, az Adriai-tenger partjára invitálja immár

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

Horvátország árlista. Horvátország. érvényes: 2015. július 31-ig. 2015 Tavasz, Nyár és Ősz www.budavartours.hu/horvatorszag. A d.

Horvátország árlista. Horvátország. érvényes: 2015. július 31-ig. 2015 Tavasz, Nyár és Ősz www.budavartours.hu/horvatorszag. A d. 2015 Tavasz, Nyár és Ősz /horvatorszag Horvátország árlista érvényes: 2015. július 31-ig. Nagykanizsa M7 A4 Magyarország E71 Zágráb A7 Umag Opatija A6 E65 Porec Njivice Kraljevica Crikvenica A1 Rabac Selce

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

SIBENIK térkép - City map Sibenik Stadtplan

SIBENIK térkép - City map Sibenik Stadtplan SIBENIK térkép - City map Sibenik Stadtplan Térkép Kalauz online térkép portál : térképek, útvonaltervezõ Részletes térkép, autóstérkép és útvonaltervezõ a településrõl. {mosbanner:id=5:left:0} Online,

Részletesebben

Ivan Apartments Srima

Ivan Apartments Srima KEDVEZMÉNYES HORVÁTORSZÁGI NYARALÁS TAGJAINK RÉSZÉRE! Ivan Apartments Srima Két apartman várja tagjainkat Srimán (Vodice). Srima egy kisebb turisztikai helység közvetlen Vodice közelében a (dalmát) tenger

Részletesebben

Horvátország HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI

Horvátország HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI A hotel közvetlen tengerparton található, közelében postahivatal, bank és benzinkút, a városközpont kb. 10 perc. A kétágyas szobák mindegyikben zuhany/wc, SAT TV, telefon.

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

hajózási információk 2007/2008

hajózási információk 2007/2008 hajózási információk 2007/2008 www.horvatorszag.hr MAGYAR GRATIS HORVÁTORSZÁG Marinák 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. ACI UMAG MARINA NAUTICA NOVIGRAD MARINA ČERVAR PORAT / POREČ

Részletesebben

Európától. Mesefesztivál. Lika Karlovac. Lika Karlovac. Lika Karlovac. Mesefesztivál. horvátország. li-ka. Ozalj. Karlovac. Duga Resa.

Európától. Mesefesztivál. Lika Karlovac. Lika Karlovac. Lika Karlovac. Mesefesztivál. horvátország. li-ka. Ozalj. Karlovac. Duga Resa. horvátország Lika Karlovac li-ka Mesefesztivál Ozalj Karlovac Duga Resa Bosiljevo Generalski Stol Vrbovsko Krnjak Ogulin Josipdol Slunj Klenovica Jezerane Brinje Senj Saborsko Letinac Rakovica Grabovac

Részletesebben

Ivan Apartments Srima

Ivan Apartments Srima KEDVEZMÉNYES HORVÁTORSZÁGI NYARALÁS TAGJAINK RÉSZÉRE! Ivan Apartments Srima Három apartman várja tagjainkat Srimán (Vodice). Srima egy kisebb turisztikai helység közvetlen Vodice közelében a (dalmát) tenger

Részletesebben

MEDULIN. Apartman Ferry Pula 10 km, Rabac 53 km. www.greenhorvat.hu KIEMELT AJÁNLAT! Elhelyezkedés: Medulinban, egy csendes mellékutcában,

MEDULIN. Apartman Ferry Pula 10 km, Rabac 53 km. www.greenhorvat.hu KIEMELT AJÁNLAT! Elhelyezkedés: Medulinban, egy csendes mellékutcában, MEDULIN KIEMELT 15 Apartman Ferry Pula 10 km, Rabac 53 km Elhelyezkedés: Medulinban, egy csendes mellékutcában, szépen gondozott kertben, a központtól kb. 200 m-re. Strand: homokos, kavicsos kb. 600 m-re;

Részletesebben

GYVTE HÍRLEVÉL 2016/1.

GYVTE HÍRLEVÉL 2016/1. GYVTE HÍRLEVÉL 2016/1. Tisztelt Egyesületi Tagok! Szeretettel köszöntök minden kedves tagunkat az egyesület elnöksége és túravezetői nevében a 2016-os évben. Egy újabb tartalmas évet zárva ismét gazdag

Részletesebben

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 A festői szépségű kék tenger minden természetkedvelő embert elvarázsol Zakynthos szigetén. Aki egyszer a Navagio-öblöt megpillantja, az biztosan rabja lesz és szeretne visszatérni

Részletesebben

AI AI. 250-700 m FREE FREE FREE

AI AI. 250-700 m FREE FREE FREE POREC Egyike a leglátogatottabb isztriai fürdőhelyeknek. A tengerpart legrégibb városai közé tartozik. Művészettörténeti ritkasága a VI. századból származó, bizánci stílusban épített, mozaikokkal díszített

Részletesebben

Krakow 10h. Budapest 3h. Dubo¹evica. Budapest 3h 30. Batina. Miholjac. Petrovo Selo. Beli Manastir. Kopaèki rit. Erdut. Osijek. Beograd 1h 30.

Krakow 10h. Budapest 3h. Dubo¹evica. Budapest 3h 30. Batina. Miholjac. Petrovo Selo. Beli Manastir. Kopaèki rit. Erdut. Osijek. Beograd 1h 30. kurinje Orehovica Èavle Kikavica O¹trovica Vrata Delnice Ancona Zadar Sjeverni Velebit Pescara Split Luèko Buzin Praha 7h 30 Bratislava 4h 30 Mursko Sredi¹æe Dubrava Praha 8h 30 Kri¾ovljanska Wien 4h Trnovec

Részletesebben

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA 1. Ausztrália határai: NY: Indiai-óceán - Afrikától É: Timor-tenger, Arafura-tenger - Óceánia szigeteitől K: Nagy-korallzátony, Csendes-óceán - Amerikától D: Indiai-óceán

Részletesebben

A Tisza-tavi régió turisztikai kínálata, kiemelkedő vonzerők Szendy Mónika MT Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda Marketing menedzser Veszprém, 2006. április 7. A TISZA-TÓ ALTERNATÍV ÜDÜLÉSI

Részletesebben

HORVÁTORSZÁG MONTENEGRÓ

HORVÁTORSZÁG MONTENEGRÓ HORVÁTORSZÁG MONTENEGRÓ adriamester.hu HORVÁTORSZÁG ÉS MONTENEGRÓ Isztria Bővebb kínálatunk, illetve kedvezményes üdülő programjaink (időszakos, hétvégi/ünnepi és last minute akciók) a www.adriamester.hu

Részletesebben

Azték Mexikó - Acapulco üdüléssel

Azték Mexikó - Acapulco üdüléssel Azték Mexikó - Acapulco üdüléssel AZ AZTÉK KULTÚRA NYOMÁBAN Acapulco üdüléssel 2017. április 9 18.(10 nap, 8 éjszaka) 389.000.-Ft/fő + járulékos költség 145.000.-Ft/fő Az ősi maják egy varázslatos világot

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

Irány Horvátország Hasznos információk és utazási tippek

Irány Horvátország Hasznos információk és utazási tippek 1 Irány Horvátország Hasznos információk és utazási tippek FONTOS TUDNIVALÓK Alapinformációk Hivatalos megnevezés: Horvát Köztársaság Főváros: Zágráb Terület: 56 542 km 2 Hivatalos nyelv: horvát Pénznem:

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

Press 2010. Horvát Idegenforgalmi Közösség Iblerov trg 10/IV 10 000 Zagreb Croatia

Press 2010. Horvát Idegenforgalmi Közösség Iblerov trg 10/IV 10 000 Zagreb Croatia Horvát Idegenforgalmi Közösség Iblerov trg 10/IV 10 000 Zagreb Croatia Telefon: + 385 (1) 4699 333 Faks: + 385 (1) 4557 827 E-mail: info@htz.hr Web: www.croatia.hr Photo: Ministarstvo turizma Republike

Részletesebben

A kezdeményezések régiója

A kezdeményezések régiója A kezdeményezések régiója 1 2 Köszöntő A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 12 éve látja el a hazai és uniós fejlesztésekhez, pályázatokhoz kapcsolódó feladatokat. Az elmúlt években tett erőfeszítéseink

Részletesebben

remisens family excelsior**** AI smart selection hotel bristol*** AI FREE FREE FREE

remisens family excelsior**** AI smart selection hotel bristol*** AI FREE FREE FREE LOVRAN horvátország, KVARNER ÉS SZIGETEI Opatijától kb. 6 km-re dél-nyugatra található fürdőhely. A két települést tengerparti sétány köti össze. A nyugalmat árasztó, hangulatos kisvárosból számos kirándulási

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

Horvátország térképe, interaktív térkép, útvonaltervezõ, mûholdas térkép - Map of Croatia

Horvátország térképe, interaktív térkép, útvonaltervezõ, mûholdas térkép - Map of Croatia térképe, interaktív térkép, útvonaltervezõ, mûholdas térkép - Map of Croatia {mosbanner:id=5:left:0} Online, interaktív térképek Térképek, útikönyvek {mosbanner:id=25:left:0} online térképe Angol nyelvû

Részletesebben

Isten hozta önöket! Isten hozta Önöket Horvátországba!

Isten hozta önöket! Isten hozta Önöket Horvátországba! Gra tis i 3 0 0 2 i i g.hr a z s r o t orva www.h Isten hozta önöket! Örülünk elhatározásuknak, hogy hazánkba látogatnak és szívbõl köszöntjük Önöket. Minden nép szereti a hazáját és azt a legszebbnek

Részletesebben

Newsletter. Tartalomjegyzék. Események. Horvátország a nagyvilágban. Hírek. Befektetések. Bemutatjuk

Newsletter. Tartalomjegyzék. Események. Horvátország a nagyvilágban. Hírek. Befektetések. Bemutatjuk Photo: mario bandić Newsletter 10 2010 Tartalomjegyzék Események Gospić - Likai ősz 2 Zaprešić Jellasics napok 3 Ivanić Grad - Amikor minden a sütőtök jegyében zajlik 4 Punat Olívabogyó napok 5 Lovran

Részletesebben

*CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS***

*CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS*** 2015 *CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS*** CAMPING FIORI*** RABAC - Isztriai félsziget Horvátország 560 km-re Bp-től

Részletesebben

Útlemondási biztosítás Fontos! Ellentétben minden más árualapunkkal, az autóbuszjegyek részvételi díja NEM tartalmazza az útlemondási biztosítást!

Útlemondási biztosítás Fontos! Ellentétben minden más árualapunkkal, az autóbuszjegyek részvételi díja NEM tartalmazza az útlemondási biztosítást! Autóbuszjegyek foglalása 2014 NYÁR Az idei szezonban sem lesz lehetőség az autóbuszjegyek rendszerben történő foglalására. Minden megrendelést manuálisan kezelünk, így a foglalási szándékokat a szabad

Részletesebben

Horvát Marinák GRATIS

Horvát Marinák GRATIS Horvát Marinák GRATIS Horvát Marinák Az Adriai-tenger nagyobb részt horvát fennhatóság alá tartózó keleti partvidéke - az Isztriai-félsziget legnyugatabbra fekvő pontjától egészen Dalmácia legdélebbi

Részletesebben

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET EUROPE - Best practice áttekintés Kijelöltünk 4 régiót, hogy Erdélyt, Kovászna megyét összehasonlítsuk velük mindegyik közülük hasonló imázzsal

Részletesebben

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA GRATIS HORVÁTORSZÁG CSODÁLATOS TERMÉSZETI ÖRÖKSÉGE Noha Horvátország nem nagy ország, egyszerre mediterrán és közép-európai, hegyvidéki és síkvidéki, partvidéki és szárazföldi. Ez sejtetni engedi, hogy

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu Odüsszeusz szigete 32 Moraitika Agios Ioannis városától 20 km-re délre, a keleti parton található kiépült nyaralóhely. A Messonghy folyó bal partján elterülő szállodák, nyaralók és apartmanházak között

Részletesebben

28. oldal Grado, Hotel Adria (IOA 0250)

28. oldal Grado, Hotel Adria (IOA 0250) Italien 28. oldal Grado, Hotel Adria (IOA 0250) Parkolás a szálloda parkolójában korlátozott számban, lekérésre. 100 m-re a szállodától őrzés nélküli,ingyenes parkoló van. 38. oldal Lignano Pineta, Reihenvillen

Részletesebben

Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról

Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról Ország: Horvátország Fogadó intézmény: Klinički Bolnički Centar Rijeka (KBC Rijeka) Város: Rijeka Osztály: Plasztikai sebészet Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról A Debreceni Orvostanhallgatók

Részletesebben

Utastájékoztató Montenegróhoz - 2016

Utastájékoztató Montenegróhoz - 2016 Utastájékoztató Montenegróhoz - 2016 Indulás: Indulás 18:00 órakor Budapest Planetárium bejáratától, amely a Népligetnél található, a helyközi buszpályaudvartól pár perc gyaloglásra. Térképen itt tudod

Részletesebben

A szálláshelyeket kizárólag a Posta Csoport dolgozói és velük utazó hozzátartozók vehetik igénybe. Utolsó módosítás: 2015.05.22.

A szálláshelyeket kizárólag a Posta Csoport dolgozói és velük utazó hozzátartozók vehetik igénybe. Utolsó módosítás: 2015.05.22. A szálláshelyeket kizárólag a Posta Csoport dolgozói és velük utazó hozzátartozók vehetik igénybe Utolsó módosítás: 2015.05.22. Érdeklődni a Posta Paletta Zrt. irodájában 1138 Budapest Dunavirág u. 2-6.

Részletesebben

KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS A 7. OSZTÁLY TANULÓI

KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS A 7. OSZTÁLY TANULÓI KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS A 7. OSZTÁLY TANULÓI 0 Börzsöny Visegrádi - hegység Duna A Duna Budapest és Esztergom közötti régiójának neve Dunakanyar, Magyarország második kiemelt turisztikai központja

Részletesebben

Spanyolország egyik gyöngyszeme a flamenco szülőhazája. "Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit"

Spanyolország egyik gyöngyszeme a flamenco szülőhazája. Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit Spanyolország egyik gyöngyszeme a flamenco szülőhazája "Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit" A 260 ezer lakosú kulturális és gazdasági központ, tartományi és püspöki székhely is. Granada éghajlata

Részletesebben

ROGLa. HOTEL és BUnGaLÓ ROGLa. 1050-1517 m, 18 km sífutópálya. 100 www.ibusz.hu

ROGLa. HOTEL és BUnGaLÓ ROGLa. 1050-1517 m, 18 km sífutópálya. 100 www.ibusz.hu ROGLa 1050-1517 m, 18 km sífutópálya 2 9 2 km 9 km 10 km BUDAPESTTÔL KB. 400 KM TÁVOLSÁGRA TALÁLHATÓ. Szlovénia egyik kedvelt síterülete, mely késő ősztől kora tavaszig nyújt síelési lehetőséget az idelátogatóknak.

Részletesebben

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka Helyi értékek - vonzerőleltár Kulturális hagyaték Természetvédelmi értékek Turisztikai

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: 109.900.-Ft/fo London-Windsor-Oxford-Stonhenge-Salisbury / 6 nap 2016. augusztus 30-szeptember 04. 1. nap Békéscsaba-Budapest-Bécs-Köln Találkozás:

Részletesebben

utazás: Egyénileg Autóbusszal az ezer sziget országa

utazás: Egyénileg Autóbusszal az ezer sziget országa az ezer sziget országa Hazánkhoz legközelebb a horvát tengerpart fekszik a kedvelt külföldi célpontok közül. Természeti szépségeit rendkívüli gazdagság jellemzi. Kristálytiszta, kék tenger, erdővel borított

Részletesebben

MSC Armonia Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt

MSC Armonia Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt MSC Armonia Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt 2016.05.13-05.21. További információk 1.nap: Budapest-Genova Indulás a kora esti órákban Budapestről Genovába. Útközben

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Turisztikai információk

Turisztikai információk g r a t i s Turisztikai információk w w w. h o r v a t o r s z a g. h r Isten hozta önöket! Örülünk elhatározásuknak, hogy hazánkba látogatnak és szívből köszöntjük Önöket. Minden nép szereti a hazáját

Részletesebben

Press 2011. Horvát Idegenforgalmi Közösség

Press 2011. Horvát Idegenforgalmi Közösség Press 2011 Horvát Idegenforgalmi Közösség PREFERRED DESTINATION OF THE YEAR 2011/2012 Iblerov trg 10/IV 10 000 Zagreb, Horvátország Tel. + 385 (1) 4699 333 Fax + 385 (1) 4557 827 E-mail info@htz.hr Web

Részletesebben

550,-EUR helyett 460,-EUR 70,-EUR/hét július 05-12. július 12-19. Főszezon

550,-EUR helyett 460,-EUR 70,-EUR/hét július 05-12. július 12-19. Főszezon Az Aqua Natural Hotel Apartman Dalmácia gyöngyszemeként is emlegetett Trogír város Seget Donji részében található, mely kb. 1.500 méterre található Trogír központjától. Budapestről végig autópályán kb.:

Részletesebben

Kulturális turizmus Magyarországon. Dr. Csapó János PTE TTK FI Turizmus Tanszék

Kulturális turizmus Magyarországon. Dr. Csapó János PTE TTK FI Turizmus Tanszék Kulturális turizmus Magyarországon Dr. Csapó János PTE TTK FI Turizmus Tanszék Fogalom meghatározás A turizmuson belül napjainkban egyre nagyobb szerep jut a kulturális turizmus számára. A jelenség lényegében

Részletesebben

LAKÓKOCSIS NYARALÁS KÖZÉP-DALMÁCIÁBAN DUĆEBAN (OMIŠ)

LAKÓKOCSIS NYARALÁS KÖZÉP-DALMÁCIÁBAN DUĆEBAN (OMIŠ) LAKÓKOCSIS NYARALÁS KÖZÉP-DALMÁCIÁBAN DUĆEBAN (OMIŠ) Ezt a nyaralási formát, amit már a fejlett Nyugat réges-régen felfedezett elsősorban azoknak ajánljuk, akik kedvelik a természetet, szeretik a tenger

Részletesebben

Utolsó módosítás: 2015.06.22. Érdeklődni a Posta Paletta Zrt. irodájában. 1138 Budapest Dunavirág u. 2-6. (2-4-05) Tel: +36-40/201-043

Utolsó módosítás: 2015.06.22. Érdeklődni a Posta Paletta Zrt. irodájában. 1138 Budapest Dunavirág u. 2-6. (2-4-05) Tel: +36-40/201-043 Utolsó módosítás: 2015.06.22. Érdeklődni a Posta Paletta Zrt. irodájában 1138 Budapest Dunavirág u. 2-6. (2-4-05) Tel: +36-40/201-043 utazas@postapaletta.hu 1 Tartalomjegyzék Kiegészítő információk...

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ügyiratszám: 40.253-2/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Sopron Megyei Jogú Város Horvát Kisebbségi Önkormányzatának 2009. február 10- én, a Sopron, Ferenczy János u. 2. szám alatt tartott rendes üléséről.

Részletesebben

V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16.

V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16. V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16. Gyergyószentmiklós-Gura Humurului Erdély. Minden magyarban ennek a szónak a hallatán valamilyen érzelmi hangulat alakul ki. A trianoni

Részletesebben

Marosvásárhely Segesvár

Marosvásárhely Segesvár 1 MAROS MEGYE Maros megye Közép-Románia északi részén fekszik, felülete 6.696 km² (az ország összfelületének 2,8%-át teszi ki). Lakossága 584.089 fős, ebből 309.192 városokban él. A Kárpát-medencében elterülő

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése Királyok nyomában i t t h o n. h u / k o z e p d u n a n t u l Közép-dunántúli régió térképe TOURINFORM Dunaújváros 2400 Dunaújváros, Vasmû út 10/a

Részletesebben

3., 10., 17., 24. Fakultatív kirándulásokat, autóbérlést a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni, helyi partnerünk szervezésében.

3., 10., 17., 24. Fakultatív kirándulásokat, autóbérlést a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni, helyi partnerünk szervezésében. KARPATHOS Akad egy hely, egy parányi gyöngyszem, melynek neve egybeforrt a szenvedéllyel, egy sziget, ahol a vadság találkozik a nyugalommal, a hagyománytisztelő falu a nyitottabb fővárossal, a napsugár

Részletesebben

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN , Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN Korábban már olvashattuk, hogy mit hány órában tanulhatunk nálunk, csakhogy az angol nyelv esetében nem elégszünk meg ennyivel és így kihagyhatatlan nálunk egy angliai utazás

Részletesebben

Catánia Sibenik 16.07.2011-tól 28.07.2011-ig 10 db Dufour 44-es hajó 4 ország érintése Házi versenyek Túravezető: Gál József

Catánia Sibenik 16.07.2011-tól 28.07.2011-ig 10 db Dufour 44-es hajó 4 ország érintése Házi versenyek Túravezető: Gál József Catánia Sibenik 16.07.2011-tól 28.07.2011-ig 10 db Dufour 44-es hajó 4 ország érintése Házi versenyek Túravezető: Gál József A vitorlázás nagyszerű dolog. A 21. század emberének már nem elég a strandon

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

KULTURÁLIS - IDEGENFORGALMI ESEMÉNYNAPTÁR HORVÁTORSZÁG, ADRIA - AHOGY MI MINDIG IS SZERETTÜK

KULTURÁLIS - IDEGENFORGALMI ESEMÉNYNAPTÁR HORVÁTORSZÁG, ADRIA - AHOGY MI MINDIG IS SZERETTÜK KULTURÁLIS - IDEGENFORGALMI ESEMÉNYNAPTÁR HORVÁTORSZÁG, ADRIA - AHOGY MI MINDIG IS SZERETTÜK TARTALOM KIEMELT ESEMÉNYEK HORVÁTORSZÁGBAN 4. ISZTRIA 5-15. KVARNER 16-28. LIKA - KARLOVAC 29-34. DALMÁCIA -

Részletesebben

A GOODWILL CONSULTING KFT. ÜGYFÉLKÖRÉBE TARTOZÓ TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT KIALAKÍTÁSÁRA NYITOTT BOLGÁR TELEPÜLÉSEK

A GOODWILL CONSULTING KFT. ÜGYFÉLKÖRÉBE TARTOZÓ TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT KIALAKÍTÁSÁRA NYITOTT BOLGÁR TELEPÜLÉSEK A GOODWILL CONSULTING KFT. ÜGYFÉLKÖRÉBE TARTOZÓ TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT KIALAKÍTÁSÁRA NYITOTT BOLGÁR TELEPÜLÉSEK HISARYA Hisarya Bulgária közepén helyezkedik el, a fővárostól kb. 180 km távolságra. Lakossága

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései az alábbi témaköröket foglalják magukba: A turizmus rendszere, működése, szereplői, fajtái A magyar és a nemzetközi gasztronómia

Részletesebben

Visegrád. Esztergom. KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS Az 5. 6. OSZTÁLY TANULÓI

Visegrád. Esztergom. KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS Az 5. 6. OSZTÁLY TANULÓI Visegrád Esztergom KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS Az 5. 6. OSZTÁLY TANULÓI 0 A Dunakanyar legszebb városai Duna folyó Esztergom Visegrád Szentendre Vác Budapest Duna folyó 1 ESZTERGOM VISEGRÁD A Duna

Részletesebben

Makói útikalauz. és a város lógója. Makó város Csongrád megyében a Maros jobb partján, a román határ közelében helyezkedik el.

Makói útikalauz. és a város lógója. Makó város Csongrád megyében a Maros jobb partján, a román határ közelében helyezkedik el. Makói útikalauz Kora tavasszal vitt errefelé utunk. Én nagyon kíváncsi voltam, mert mindig azt hallottam a várossal kapcsolatban: makói hagyma. Így aztán utánanéztem jó előre a településnek, olvastam róla,

Részletesebben

MSC Orchestra Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt

MSC Orchestra Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt MSC Orchestra Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt 2016.04.23 05.01. További információk 1.nap: Budapest-Velence Indulás a késő esti órákban Budapestről Velencébe.

Részletesebben

A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár

A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár 1. Keress szimmetrikus elemeket a képeken! Stróbl Alajos: Mátyás kútja Keresd meg a főszereplőket: Mátyás király, Szép Ilonka, Galeotto

Részletesebben

A buszos körutazásainkhoz tartozó belépődíjak (az árak 1 személyre vonatkoznak) Az árak tájékoztató jellegűek, év közben változhatnak!

A buszos körutazásainkhoz tartozó belépődíjak (az árak 1 személyre vonatkoznak) Az árak tájékoztató jellegűek, év közben változhatnak! A buszos körutazásainkhoz tartozó belépődíjak (az árak 1 személyre vonatkoznak) Az árak tájékoztató jellegűek, év közben változhatnak! Alpesi tájakon Berchtesgaden- Kehlsteinhaus busz+lift 16 Kufstein-

Részletesebben

KALANDOZÁS A MALÁJ-FÉLSZIGETEN KALANDOZÁS MALÁJ-FÉLSZIGETEN. Körutazás Malájziában tengerparti nyaralással Langkawin 2013. március 21-április 02.

KALANDOZÁS A MALÁJ-FÉLSZIGETEN KALANDOZÁS MALÁJ-FÉLSZIGETEN. Körutazás Malájziában tengerparti nyaralással Langkawin 2013. március 21-április 02. KALANDOZÁS A MALÁJ-FÉLSZIGETEN KALANDOZÁS MALÁJ-FÉLSZIGETEN Körutazás Malájziában tengerparti nyaralással Langkawin 2013. március 21-április 02. KUALA LUMPUR MODERN ÉS RÉGI ARCA, MALACCA GYARMATI EMLÉKEI,

Részletesebben

LAKÓKOCSIS NYARALÁS KÖZÉP-DALMÁCIÁBAN DUĆEBAN (OMIŠ)

LAKÓKOCSIS NYARALÁS KÖZÉP-DALMÁCIÁBAN DUĆEBAN (OMIŠ) LAKÓKOCSIS NYARALÁS KÖZÉP-DALMÁCIÁBAN DUĆEBAN (OMIŠ) Ezt a nyaralási formát, amit már a fejlett Nyugat réges-régen felfedezett elsősorban azoknak ajánljuk, akik kedvelik a természetet, szeretik a tenger

Részletesebben

Világörökségek a föld mélyében

Világörökségek a föld mélyében Az Aggteleki-karszt barlangjainak bemutatása nemzetközi összehasonlításban avagy Világörökségek a föld mélyében Magyar Nemzeti Parkok Hete Bódvaszilas 2012.06.15 Egri Csaba VM A Világörökséggé nyilvánított

Részletesebben

1.szakasz Varazdin. Međimurje (Muraköz)

1.szakasz Varazdin. Međimurje (Muraköz) 1.szakasz Varazdin Međimurje (Muraköz) Háromszögletű megye Horvátország északi részén. Mérete alapján az ország legkisebb megyéje, azonban a legsűrűbben lakott rész (Zágráb kivételével). A megye székhelye

Részletesebben