SAJTÓANYAG Szelektív hulladékgyűjtés Debrecen területén

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SAJTÓANYAG Szelektív hulladékgyűjtés Debrecen területén 2013.05.24."

Átírás

1 SAJTÓANYAG Szelektív hulladékgyűjtés Debrecen területén ) SZELEKTÍVHULLADÉK GYŰJTÉS TAPASZTALATAI DEBRECEN VÁROS TERÜLETÉN 1 Debrecenben elmondható, hogy évről évre nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége.jelenleg Debrecen közigazgatási területén 222 db szelektív sziget (772 edény) található, ami azt jelenti, hogy 900 emberre jut 1 db. Az országos átlaghoz viszonyítva ez nagyon szép szám. év AKSD Kft. által begyűjtött mennyiségek (kg) szigetszám szelektív szigetekről papír PET üveg összesen ben azért mutatkozik csökkenés, mert több területen bevezettük a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is ( kg), valamint több társasházban is szelektíven gyűjtjük a papírt ( kg). A papír mennyiségen jól látható, hogy 2011 májusától több Tócóskerti és 2011 októberétől a Vénkerti társasházakban is sikeresen gyűjtjük a papírt: májustól: Tócóskertben 73 edényből kg októbertől: Vénkertben 97 edényből kg 2011-ben összesen a társasházakból, 170 edényből: kg papírt gyűjtöttünk össze.

2 2012-ben újabb társasházak is csatlakoztak a lépcsőházi papírgyűjtéshez: év Tócóskert: 88 db edény kg Vénkert: 122 db edény kg Újkert: 63 db edény kg Csapó: 17 db edény kg Fényes udvar: 28 db edény kg 2012-ben összesen a társasházakból: 318 db edényből kg papírt gyűjtöttünk össze ig Tócóskert: 138 db edény kg Vénkert: 122db edény kg Újkert: 64 db edény kg Csapó: 27db edény kg Fényes udvar: 38db edény 2 940kg május 23-ig összesen a társasházakból: 389 db edényből kg papírt gyűjtöttünk össze. Sárga zsákos házhoz menő hulladékgyűjtés évi zsákos gyűjtés Józsa: kg évi zsákos gyűjtés É-Ny-i városrész: kg 2012 évi összes: kg évi zsákos gyűjtés Józsa: kg évi zsákos gyűjtés É-Ny-i városrész: kg évi zsákos gyűjtés É-i városrész től: kg évi zsákos gyűjtés É-K-i városrész tól: kg május 23-ig összes: kg Új terület került bevonásra a házhoz menő sárgazsákos szelektív gyűjtésben: március án elkezdtük az északi és északkeleti városrészen a házhoz menő szelektív gyűjtést. Ezzel a bővítéssel az előző években bevont egyéni ingatlanszám közel ra nőtt.

3 Az alábbi térképen piros határvonallal jelölve az új bevont terület (1. északi; 2. északkeleti városrész): 3 Megjegyzés: narancssárga területen az előző években került bevezetésre a házhoz menő szelektív kék területen lépcsőházi papírgyűjtés működik Előbbiekben egyéni ingatlanokat említettük csak, azért mert a társasházak együttműködési hajlandósága nagyon csekély. Ez abból fakad, hogy a közös képviselők egyelőre nem hajlandók részt vállalni. Az együttműködésükre viszont nagy szükség lenne, mert a zsákok visszapótlása, közbenjárásuk nélkül nem oldható meg. Mi nem tudjuk, hogy a kirakott teli zsákok, melyik lakáshoz (postaládához) tartoznak. Az lenne a legcélszerűbb, ha a negyedéves zsák mennyiséget átadhatnánk a közös képviselőnek, aki igény szerint kioszthatja. Nem olcsó a zsák, csak úgy kiszórni nem fogjuk, így az első ütemben csak egyéni ingatlanok bevonásával terveztünk. Az új terület néhány részén eltér a kommunális és a zsákos másodnyersanyag begyűjtésének napja. Ideálisnak mondható, ha a kommunális ürítés napjára esik a zsákos begyűjtés, de a lakosságnak az sem jelent gondot, ha ez nem teljesül. (Ezt az északnyugati városrész egyes részein tapasztaltuk meg, ott pl. csütörtökön van a kommunális szállítás, és pénteken a zsákos. Ez fontos mert, több kommunális járat területét lehet zsákosan egységnyi idő alatt begyűjteni.)

4 Teljesítményadatok: 8 hete végezzük a begyűjtést, ami 8 alkalmat jelent és az alábbi teljesítményadatokat mutatja: ADATOK MUTATÓK egyéni háztartások száma begyűjtött súly kiosztott zsák begyűjtött súly átlag kiosztott zsák átlag zsákra eső súly háztartásra eső súly Új terület Északkeleti Északi városrész Régi terület Északnyugati Józsa városrész (db) (kg) (db) (kg/alkalom) (db/alkalom) (kg/zsák) 1,11 1,19 1,08 1,07 (kg/háztartás) 0,46 0,53 0,70 0,76 4 Összehasonlítva a régi területtel: átlagosan több van a zsákokban, viszont kevesebb háztartás vesz részt így a logisztikai költségmutatók az új területen rosszabbak Égető probléma: A sok pozitívum ellenére sajnos nem mehetünk el több probléma mellett sem, mert amíg ilyen szépen, nagymértékben gyűjti a társadalom egy nagyobb része a másodnyersanyagot, addig a többiek nem fordítanak rá energiát, sőt a vandalizmus is megjelenik a szigeteken ben 28 db 2010-ben 4 db 2011-ben 22 db 2012-ben 23 db 2013-ban 5 db gyűjtőedényt gyújtottak fel randalírozók. Ezek értéke meghaladja a Ft-ot!

5 Tapasztalatok, problémák megoldása: guberálók jelenléte: szétszedik a zsákokat (feltehetően kis volumenű értékes aludobozok után kutatva), amit utána a kommunális kukába dobnak Közterület Felügyelet járőrözését kértük magán gépjárműves begyűjtés: lakosságtól kaptuk a jelzést, hogy utánfutós személygépkocsival szedik össze a teli zsákokat próbáltunk felvétel készíteni, hogy a rendőrségen feljelentést tegyünk, de eddig sikertelenül Kérjük a média és a lakosság segítségét! 5 a lakosok arról is informáltak, hogy magánemberek összeszedik az üres zsákokat a postaládákból Közterület Felügyelet járőrözését visszatartó erőnek gondoljuk a fentiek miatt több panasz érkezett, hogy nem kerülnek visszapótlásra a zsákok (ahonnan nem hozunk el teli zsákot oda nem pótolunk vissza, illetve ha mások összeszedik az ürest sajnos valóban nem jut a lakos zsákhoz) ilyen esetben lehet kérni a területen dolgozó (begyűjtő) kollégáktól, akik 2 zsákot adnak, illetve az ügyfélszolgálathoz beérkező jelzésekre kivizsgálóval küldünk ki, vagy személyesen adunk át üres zsákok visszapótlási helyével kezdetben gondok voltak, mostanra kialakultak a megszokott helyek postaládát preferáljuk, ahol nincs ott a kerítés réseiben (jól látható helyen) igyekszünk elhelyezni (sövényben, bokrokban nem) kezdetben a lakosok nem értették, hogy a kuka üres a zsákok pedig még ott vannak olyan helyeken ahol azonos napra esik a két begyűjtés, a kommunálist délelőtt, a szelektívet délután gyűjtjük be (tájékoztató levelünkbe jeleztük is, hogy 13:30-ig kérjük kitenni a zsákokat) kommunális hulladék, és üveg tartalmú zsákok ezeket természetesen nem hozzuk el (címeket regisztráljuk, hogy panasz esetén referálni tudjunk), szerencsére csupán néhány címen fordult elő a kiadott zsákok azért áttetszőek, hogy gyorsan megállapítható legyen, ha idegen (oda nem illő) anyag van benne, ezt kell használni kötegelve kirakott papírt, vagy áttetsző idegen zsákokat természetesen elhozunk, de azt nem tudjuk megoldani, hogy pl. sűrű szövésű terményzsákokat kutassunk át, hogy valóban másodnyersanyag van-e benne a zsákok száját kérjük bekötni ha elborul, ne hulljon ki belőle semmi A gyűjtőszigeteken is találkozunk még problémával, mert sokan azzal sem törődnek, hogy a gyűjtőszigetek nem hulladékudvarként funkcionálnak és lerakják az edények

6 mellé a háztartásban összegyűjtött kommunális hulladékot is, ami illegális szemetelés és komoly büntetési tétele van kommunális hulladék (kg) A számadatok is azt mutatják, hogy van értelme időt és energiát áldozni arra, hogy az újrahasznosítható hulladékok ne a szemétdombot duzzasszák, hanem visszakerüljenek a körforgásba! Törekvéseinket az is alátámasztja, hogy 2015-től törvényileg szabályozva lesz a szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon. 6 2.) A KÖZSZOLGÁLTATÓ HÁZHOZ MENŐ SZELEKTÍV GYŰJTÉSÉT ELŐIRÁNYZÓ JOGSZABÁLYOK ISMERTETÉSE évi CLXXXV. törvény a hulladékról 42. (1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató a) az ingatlantulajdonos által a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben gyűjtött települési hulladékot az ingatlantulajdonostól átveszi és elszállítja - ideértve a háztartásban képződő biohulladék, a vegyes hulladék, illetve az elkülönítetten gyűjtött hulladék elszállítását is -, b) a lomtalanítás körébe tartozó nagydarabos hulladékot az ingatlantulajdonostól átveszi és elszállítja, c) az általa üzemeltetett hulladékgyűjtő ponton, hulladékgyűjtő udvaron vagy átvételi helyen átvett hulladékot elszállítja, d) a közterületen elhagyott hulladékot összeszedi, elszállítja és kezeli, ha erre a települési önkormányzattal megkötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés kiterjed, e) gondoskodik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladék kezeléséről, valamint f) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással érintett hulladékgazdálkodási létesítményt fenntartja, üzemelteti. 43. (1) Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a közszolgáltató tulajdonába kerül. (2) A lomtalanítás során közterületre helyezett hulladék a közszolgáltató tulajdonát képezi.

7 A fenti törvény42. Módosító rendelkezések95. -a től hatályos.ennek (2) bekezdése alapján a 33. a következő (4) bekezdéssel egészül ki: (4) A települési önkormányzatgondoskodik az elkülönített hulladékgyűjtési rendszer helyi feltételeinek megszervezéséről. A (3) bekezdése alapján a 39. (1) bekezdés helyébe lép: 39. (1) Az ingatlantulajdonos az érintett ingatlan területén képződő települési hulladékot elkülönítetten gyűjti, és azt - a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel - a közszolgáltatónak rendszeres időközönként átadja. 7 Az (5) bekezdés alapján a 43. a következő (3) bekezdéssel egészül ki: (3) Az elkülönített hulladékgyűjtési rendszert a közszolgáltatóúgy alakítja ki, hogy a) a hulladék hasznosítható összetevői ne keveredjenek, vagyfizikai válogatással elkülöníthetők legyenek; b) az ingatlantulajdonosnak a lehető legkevesebb gyűjtőedény elhelyezéséről kelljen gondoskodnia; c) a papír-, üveg-, műanyag, fém- és biohulladék, valamint a háztartásban képződő veszélyes hulladék elkülönített gyűjtése biztosított legyen; d) a települési hulladék hulladékgyűjtő szigeten történő átadása, illetve elhelyezése csak kiegészítő megoldásként, elsősorban olyan sűrűn lakott településrészeken legyen alkalmazható, ahol házhoz menő jellegű lomtalanítás nem biztosítható; e) a hulladékgyűjtő udvarok kialakítása, a nagydarabos hulladék elszállítása, illetve elszállításának megszervezése biztosított legyen.

Hortobágy Községi Önkormányzat. Képviselő-testületének 9/2014. (VII. 4.)

Hortobágy Községi Önkormányzat. Képviselő-testületének 9/2014. (VII. 4.) Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (VII. 4.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e a települési hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási helyi közszolgáltatásról Hortobágy

Részletesebben

A rendelet hatálya II. FEJEZET A HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁS

A rendelet hatálya II. FEJEZET A HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁS BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 38/2013.(XII.02.) önkormányzati rendelete a helyi hulladékgazdálkodásról és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésének kötelező

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 115. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 115. szám MAGYAR KÖZLÖNY 115. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. július 4., csütörtök Tartalomjegyzék 2013. évi CXXV. törvény A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről 63448 2013. évi

Részletesebben

Közszolgáltatási Hulladékgazdálkodási Terv 2013.

Közszolgáltatási Hulladékgazdálkodási Terv 2013. Közszolgáltatási Hulladékgazdálkodási Terv 2013. Szervezet neve: Kaposvári Városgazdálkodási Zártkörűen működő Részvénytársaság Címe: 7400 Kaposvár, Cseri u.16. Cégjegyzékszáma: 14-10-300008 Adószáma:

Részletesebben

A Rendelet 5. (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

A Rendelet 5. (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 1/2015. (II. 19.) önkormányzati rendelete az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról szóló 53/2004. (XI. 30.) Kgy. rendelet módosításáról Szeged Megyei Jogú Város

Részletesebben

ÚJRÓNAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő- T E S T Ü L E T É N E K. 14/2013.(XII.18.) önkormányzati r e n d e l e t e

ÚJRÓNAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő- T E S T Ü L E T É N E K. 14/2013.(XII.18.) önkormányzati r e n d e l e t e ÚJRÓNAFŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő- T E S T Ü L E T É N E K 14/2013.(XII.18.) önkormányzati r e n d e l e t e a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete. a települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete. a települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete a települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Mezőkövesd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. Általános rendelkezések

1. A rendelet célja. 2. Általános rendelkezések Bátaapáti község Önkormányzata Képviselőtestületének 10/2013. (VII.26.) önkormányzati rendelete A települési szilárd hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Bátaapáti község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (III.15.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételének rendjéről Alsóörs önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Tanácskozási jogkörrel részt vett: Mező József jegyző, Csikósné Juhász Erika aljegyző, Cserés Judit pénzügyi irodavezető

Tanácskozási jogkörrel részt vett: Mező József jegyző, Csikósné Juhász Erika aljegyző, Cserés Judit pénzügyi irodavezető J E G Y Z Ő K Ö N Y V 6-23/2014. Készült: Tiszalök Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 23-án a Tiszalöki Közös Önkormányzati Hivatal földszinti tanácskozó termében tartott rendkívüli

Részletesebben

MULTISZINT Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

MULTISZINT Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság MULTISZINT Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ÜZLETSZABÁLYZAT Budapest, 2014. 1 Tartalomjegyzék AZ ÜZLETSZABÁLYZAT TÁRGYA, ÉS HATÁLYA... 5. oldal Az üzletszabályzat hatálya Személyi

Részletesebben

Tác Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (II.10.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodás helyi rendjéről

Tác Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (II.10.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodás helyi rendjéről MHK JogszabAly szolgaltatas 1. oldal, összesen: 7 oldal Tác Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (II.10.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodás helyi rendjéről Tác Község Önkormányzat képviselő-testülete

Részletesebben

LESENCEFALU TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 6/2004. (III. 10.) Ör. rendelete

LESENCEFALU TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 6/2004. (III. 10.) Ör. rendelete LESENCEFALU TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2004. (III. 10.) Ör. rendelete A köztisztasággal összefüggő tevékenység és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás rendjéről

Részletesebben

Paks és térsége hulladékgazdálkodási

Paks és térsége hulladékgazdálkodási Lakossági tájékoztató Paks és térsége hulladékgazdálkodási rendszer Együtt a tiszta és egészséges lakókörnyezetért! Kiadó: Ecorys Magyarország Kft. Nyomda: Pannónia-Print Kft. Felhasznált források: epp.eurostat.ec.europa.eu

Részletesebben

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályi keretek változásai 2015-től. dr. Csepregi István

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályi keretek változásai 2015-től. dr. Csepregi István A hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályi keretek változásai 2015-től dr. Csepregi István 2014. év jogalkotása néhány szám tükrében MK: 190 => 27.022 (m. n.) kb. nettó 74 oldal/nap törvény => 113 Korm.

Részletesebben

Újrahasználati Központ (Re-Use) rendszer országos kialakításának megvalósíthatósági tanulmánya

Újrahasználati Központ (Re-Use) rendszer országos kialakításának megvalósíthatósági tanulmánya 1 Újrahasználati Központ (Re-Use) rendszer országos kialakításának megvalósíthatósági tanulmánya Juhász Péter, Márton Balázs, Mester Attila, Németh László, Portik-Bakai Zsuzsa, dr. Szenes Ildikó, Sziromi-

Részletesebben

213/2001. (XI. 14.) Korm. rendelet

213/2001. (XI. 14.) Korm. rendelet 213/2001. (XI. 14.) Korm. rendelet A Kormány a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hgt.) 59. (1) bekezdés d) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli

Részletesebben

Alkalmanként megjelenő falulap

Alkalmanként megjelenő falulap 4. évfolyam / 1. szám Alkalmanként megjelenő falulap Lényegesen megváltozik a települési szilárd hulladék elszállításának rendje, növekszik a szolgáltatás díja és az ürítés száma 2013. január 1-től a lényegesen

Részletesebben

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)- 507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2014. március 26-i ülésére

Részletesebben

1 Módosítva a 33/2008./XI.28.sz. ÖK. rendelet 1. -a alapján 2

1 Módosítva a 33/2008./XI.28.sz. ÖK. rendelet 1. -a alapján 2 Ócsa Város 1 Önkormányzatának 10/1999./III.31./számu Önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatással és a köztisztasággal kapcsolatos egyes kérdésekről 2 1

Részletesebben

4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet

4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése közszolgáltatás ellátásáról Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

NÉMETORSZÁG. A német hulladékpolitika tehát a csővégi stratégiáktól a zárt anyagkörök felé mozdult.

NÉMETORSZÁG. A német hulladékpolitika tehát a csővégi stratégiáktól a zárt anyagkörök felé mozdult. NÉMETORSZÁG Németországban a kommunális hulladék képződésének csökkentésére irányuló törekvések 1991-ben érték el az első kiemelkedő eredményt, mikor a kormány rendeletet hozott a csomagolóanyagokról.

Részletesebben

Regionális Hulladékgazdálkodási Terv. Észak-alföld Régió 2003-2008

Regionális Hulladékgazdálkodási Terv. Észak-alföld Régió 2003-2008 Regionális Hulladékgazdálkodási Terv Észak-alföld Régió 2003-2008 (Véleményezési anyag) T A R T A L O M J E G Y Z É K Regionális Hulladékgazdálkodási Terv...1 Észak-alföld Régió...1 2003-2008...1 I. Bevezető...3

Részletesebben

2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról

2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról 1 / 44 2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról 2013.07.01 2013.12.31 5 2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról Az Országgyűlés a környezet és az emberi egészség védelme, a környezetterhelés mérséklése,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. ÁPRILIS 25-I ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. ÁPRILIS 25-I ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. ÁPRILIS 25-I ÜLÉSÉRŐL 1 Készült: Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. április 25-én megtartott üléséről. Az

Részletesebben

Úrhida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelete a település hulladékgazdálkodásáról

Úrhida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelete a település hulladékgazdálkodásáról MHK JogszabJly szolgjltatjs 1. oldal, összesen: 6 oldal Úrhida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelete a település hulladékgazdálkodásáról Úrhida Község Önkormányzat

Részletesebben

KESZTHELY KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLAT II. 2005-2006. IDŐSZAK. Mérnöki Iroda Kft. Székesfehérvár 2007. március

KESZTHELY KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLAT II. 2005-2006. IDŐSZAK. Mérnöki Iroda Kft. Székesfehérvár 2007. március Központ: 1125 Budapest, Galgóczy köz 6/C Iroda: 8000 Székesfehérvár, Távirda u. 2/A. Tel: 06-22-503-214, Fax: 06-22-503-215 Mérnöki Iroda Kft. E-mail: iroda@progressio.hu KESZTHELY KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM

Részletesebben

Országos Hulladékgazdálkodási Terv 2009-2020.

Országos Hulladékgazdálkodási Terv 2009-2020. Országos Hulladékgazdálkodási Terv 2009-2020. 2 Tartalom 1. Bevezetés... 6 2. A magyarországi hulladékgazdálkodás sajátosságai... 6 2.1. Magyarországi hulladékgazdálkodás jelenlegi helyzete, előrejelzés...

Részletesebben

A kiadványt fellapozva információkat kaphat arról, hogy mit tehet Ön környezetünk megóvása érdekében, mely közös ügyünk.

A kiadványt fellapozva információkat kaphat arról, hogy mit tehet Ön környezetünk megóvása érdekében, mely közös ügyünk. Mindennapi életünk fontos környezeti problémája a keletkezô hulladékok mennyisége és sokfélesége. Mivel a hulladékot mi magunk termeljük, fontos tudni, hogy ezek mennyiségét, hogyan csökkenthetjük, milyen

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEKBEN KELETKEZŐ HULLADÉKOK KEZELÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEKBEN KELETKEZŐ HULLADÉKOK KEZELÉSÉHEZ Bevezetés ÚTMUTATÓ AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEKBEN KELETKEZŐ HULLADÉKOK KEZELÉSÉHEZ Jelen útmutató célja, hogy segítséget nyújtson az egészségügyi intézményeknek beleértve a kutató és megelőző intézményeket

Részletesebben