Összetett műszaki termékek feldolgozásából származó szerves anyagok (műanyagok, ipari gumitermékek) hasznosítását elősegítő technológia bemutatása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Összetett műszaki termékek feldolgozásából származó szerves anyagok (műanyagok, ipari gumitermékek) hasznosítását elősegítő technológia bemutatása"

Átírás

1 Összetett műszaki termékek feldolgozásából származó szerves anyagok (műanyagok, ipari gumitermékek) hasznosítását elősegítő technológia bemutatása, Környezettudatos Műanyagipar Program Budapest, április 27. Dr. Lukács Pál Fejlesztési és Kommunikációs Igazgató ALCUFER Kft.

2 Az ALCUFER-cégcsoport bemutatása - Az ALCUFER Kft. rövid bemutatása

3 Az ALCUFER-cégcsoport bemutatása Néhány adat az ALCUFER-csoportról - Az ALCUFER-csoport 100% magyar tulajdonban levő vállalkozások összessége; - Hulladékkezelő vállakozás tagjai: ALCUFER Kft, Északdunántúli MÉH Zrt, Észak-magyarországi MÉH Zrt, E-Elektra Zrt, Hungarohab Kft, CAR-REC Kft; - A vállalatcsoport éves teljesítménye 600 ezer tonna kezelt hulladék, ennek több mint 80%-a vas- és acélhulladék; - A évi forgalom elérte a 35 milliárd forintot; - Az összes foglalkoztatotti létszám több, mint 600 fő; - Országos lefedettségű, 35 feletti saját tulajdonú telephellyel; - Legújabb megvalósult fejlesztési projekt a fehérvárcsurgói shredder-beruházás, amelynek ünnepélyes avatására október 9-én került sor.

4 Az ALCUFER-cégcsoport bemutatása

5 Az ALCUFER-cégcsoport bemutatása 2,1 milliárd Ft-os teljes projekt költségvetés

6 Az ALCUFER-cégcsoport bemutatása 20%-os EU-s támogatás a GOP2.1.1c program keretében

7 Fenntarthatóság a hulladékkezelésben Mikor lehet egy hulladékkezelő vállalkozást a fenntarthatósághoz hozzájáruló cégnek tekinteni? - Amikor egy hulladékhasznosító vállalatnak jól megy, az együtt jár a dübörgő gazdasággal, a termelési volumenek növekedésével, de egyben gyártási hulladékok mennyiségének emelkedésével is; - Az a vállakozás, amelyik ebben a folyamatban csak és kizárólag nyereségességének folyamatos növelésére koncentrál, de nem forgat vissza jelentős eszközöket a megoldatlan problémák kezelésére (telephelyek fejlesztése, megoldatlan kezelésű/hasznosítású hulladékok feldolgozási technológiáinak kidolgozása) nem tekinthető a fenntarthatóságot szolgáló vállalkozásnak; - A fenntarthatóság biztosításának jelentős eszköze a lakossági tudatformálásban, környezeti nevelésben való aktív részvétel.

8 Fenntarthatóság a hulladékkezelésben Jogalkotás, jogalkalmazás és a fenntarthatóság Mennyiben szolgálják a mai jogszabályok a fenntarthatóságot? - Biztosítják-e a fenntarthatóságot a mai környezetvédelmre vonatkozó szabályok, rendelkezések? - Mennyire összehangoltak az egyes alrendszerek elvárásai? - Érvényesül-e a szennyező fizet elv a gyártási láncban? - Van-e szankciója a gyártói termékfelelősség nem teljesülésének? - Összhangban vannak-e a mai beruházások a fenntarthatósággal? - Tudatosul-e a lakosságban, a jövő generációiban a fenntarthatóság alapproblematikája? - Mennyire készíti fel a modern Állam polgárait a vízözön utáni időkre?

9 Fenntarthatóság a hulladékkezelésben Gazdasági környezet és a fenntarthatóság Mennyire veszi figyelembe a gazdasági, pénzügyi környezet a fenntarthatóságot? - Mire ösztönöz a mai EU-s és hazai támogatási rendszer? - Összhangban vannak-e az operatív programok a fenntarthatósággal? - Azonosak-e a piaci feltételek minden szereplő részére? - Mennyire egyenszilárdságú az egyes gazdasági ágazatok szereplőinek nem teljesítése esetén hozott intézkedések rendszere? - Miként befolyásolja a gazdasági válság az összes eddig felsorolt tételt?

10 Fenntarthatóság a hulladékkezelésben Hulladékkezelés és a fenntarthatóság Fenntartható-e a hulladékkezelés mai gyakorlata? - Érvényesül-e a hulladékok keletkezésére, kezelésére vonatkozó prioritási sorrend (megelőzés, hasznosítás, ártalmatlanítás, égetés, lerakás)? - Mikorra tekinthetjük a gazdasági, ökológiai, társadalmi fejlődést komplex rendszerben biztosító stratégiát befejezettnek? - természet erőforrásaival való felelős gazdálkodás; - integrált termékpolitika; - hulladék megelőzés- és hasznosítás stratégia. - Mennyire tette végrehajthatatlanná az egyes anyagáramokra vonatkozó nemzetközi és hazai leképező rendszer működését/ működtetését a megosztott felelősség elvének érvényesítése? - Létezik-e elvárható felelős gondosság?

11 Fenntarthatóság a hulladékkezelésben Hulladékkezelés és a fenntarthatóság Fenntartható-e a hulladékkezelés mai gyakorlata? - Mennyire terjedtek el a BAT-technológiák, mindez hogyan viszonyul a költséghatékonysághoz? - Van-e tennivaló az Országos Hulladékgazdálkodási Terv (OHT) célkitűzéseinek megvalósítására, mennyire érték el céljukat a területi, helyi, egyedi hulladékgazdálkodási tervek? - Hozzájárulnak-e minden anyagáram esetén a termékfelelősök a hulladékhasznosításhoz, ez a hozzájárulás kielégítő mértékű? - Mennyiben segíti a hulladékhasznosító munkáját a gyártó számára kötelezően előírt adatszolgáltatási kötelezettség?

12 Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő részéről - Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő cég részéről / hozzájárulás a fenntarthatósághoz

13 Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő részéről Személyautó-lerakóhely adó- és biztosítás-fizetési kötelezettség megszűnése VW-koncepció Utolsó járműüzembentartó adó- és biztosít. fiz. kötelezettség Engedélyezett roncsautó hasznosító Szárazra fektetés Tüzelőanyag Kenőanyagok Hidraulika-foly. Hűtővíz Hűtőközeg Bontás Aggregátok Műanyagrészek Üveg Elasztomerek/gumik Nem-vas fémek Katalizátor Akkumulátor Logisztika Gyűjtés - Tárolás - Szállítás Roncskarosszéria száraz magas vastartalom Shredderüzem Ócskavas apríték Nem-vas fémapríték Újrahaszossítás Az innováció célja az eddig lerakóba kerülő shredderezési maradékok (vegyes műanyag-, gumi-, üveg-, textil- frakciók) anyagában és energetikailag megvalósuló hasznosítását elősegítő komplex technológia fejlesztése és rendszerbe integrálása Feldolgozás Ásványolaj-ipar Kémiai ipar Aggregát feldolgozó Műanyagipar Üvegipar Kaucsukipar Fémkereskedelem Shred. maradvány (könnyűfrakció) Energetikai felhasználás Tárolás

14 Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő részéről Fejlesztési projektek - Rövidtávú projektek - A shredder nehézfrakció legnagyobb hasznosítási mértékének elérése - A nehézfrakció leválasztási maradékának (az ún. tényleges könnyűfrakció) átmeneti hasznosításának megoldása - Cementművek, erőművek, pirolizátorok - A ciklonpor további hasznosításának megoldása - Revepor leválasztási lehetőségei - Közép- és hosszú projektek - Automatizált shredder-könnyűfrakció szétválasztás - Gépi technológia színesfém-frakcionálás - A ciklonpor osztályozás megoldása

15 Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő részéről Az ALCUFER-csoport részvételével zajló fejlesztések - Aktuálisan három projektben veszünk részt kezdeményezőként, illetve cselekvő közreműködőként: - Az anyagában történő hasznosítás előmozdítása érdekében egy 13 tagú konzorcium tagjaként pályázatot nyertünk az EU 7. K+F keretprogramjának környezetvédelmi előirányzatában csúcstechnológiás szeparátor fejlesztésére, W2Plastics elnevezéssel - A pályázati döntés alapján az EU támogatja a projekt megvalósítását, amely november 5-én indult, 2 magyar részvevővel, 4 éves időtartammal (Alcufer Kft., BME-EJJT Tudásközpont) - A projekt célja mágnesfolyadékos szeparátor fejlesztése, utánkapcsolt ultrahangos minőségbiztosítási rendszer felhasználása mellett - A kifejlesztett szeparátor a terveknek megfelelően alkalmassá válik nagytisztaságú poliolefinek (PE, PP) shredder könnyűfrakcióból történő kiválasztására és autóipari szekunder anyagként történő felhasználására

16 Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő részéről A W2Plastics EU7 K+F keretprogram keretében megvalósuló projekt A projekt teljes megnevezése: Magnetic Sorting and Ultrasound Sensor Technologies for Production of High Purity Secondary Polyolefins from Waste Vegyes hulladék Belépési fázis Mágnesezési szekció Szeparációs szakasz Egyszerűsített technológiai folyamatábra a magneto-hidrosztatikus szeparátorban Szerepvállalás a projektben: ALCUFER Kft. technológiai alkalmazás a tervezett fehérvárcsurgói shredderüzemben, az anyagában nem hasznosítható vegyes szerves frakciók energetikai hasznosításának kutatása.

17 Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő részéről Második projektrészvételünk A W2Plastics projekt magyarországi megfelelőjeként beadásra került egy projektjavaslat, RECYTECH akronímmel az NKTH Nemzeti Technológiai Program őszi fordulójára. A decemberi értékelés során az NKTH támogatta a projektjavaslatot, így a hat konzorciumi partner az ALCUFER Kft. Konzorciumi vezető szerepe mellett januárban megkezdte a projektet. A projekt két célkitűzést fogalmazott meg, egyrészt optimális szeparációs technológia magyarországi kiválasztása, alkalmazásra történő bevezetésének előkészítése, másrészt az anyagában nem, vagy nem gazdaságosan hasznosítható frakciórészek energetikai hasznosításának kutatása.

18 Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő részéről Miben rejlik a bemutatott technológia különlegessége? Az EU Direktívában (2000/53/EK) határozta meg a roncsautókra vonatkozó hasznosítási kötelezettség évre 95% mértékre történő emelését; Mindez komplex technológiai fejlesztése nélkül nem érhető el, mivel a hagyományos shredderezési technológia elsődlegesen a fémek kinyerésére koncentrál (amely a roncsautó tömeg%-át jelenti); Több shredder-üzemeltető vállalkozás kezdett az anyagában hasznosítást előmozdító szeparációs technológia fejlesztésbe, azonban egyetlen vállalat sem indított az anyagában és az energetikai úton történő hasznosítást egyszerre bekalkuláló, egymást kiegészítő műszaki fejlesztést; A 95% hasznosításból 85% anyagában megvalósítandó, amelyhez szükséges a fémeken kívüli további 10-15% fémeken kívüli anyag visszaforgatása, ennek céljából ultramodern szeparációs technológiát fejlesztünk; A 10% energetikai hasznosítást elsődlegesen termokatalitikus reakción alapuló megoldással/fejlesztéssel kívánjuk elérni.

19 Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő részéről Harmadik projektrészvételünk Termikus degradációs technológia fejlesztése (Pirolízis projekt) - Az ALCUFER Kft. háromoldalú K+F Szerződést írt alá a Magyar Villamos Művek Zrt-vel és a Powerenergy Kft-vel (Projekt hivatalos neve: REC-Energy projekt) - A Szerződés célja különböző típusú szerves hulladékok termikus degradációját (hőbontását) biztosítani képes automatizált gépi technológia fejlesztése és beüzemelése - A projekt futamideje ősze - A projekt költségvetése 163 millió Ft - A projekt célja az alap technológia olajminőségének javítása, illetve az áramtermelésre használt dízelaggregátor károsanyag-kibocsátásának optimalizációja - A kísérleti berendezés a győrszentiváni Ipari Parkban került felállításra, az első tesztjáratások biztató eredményekkel zárultak - Sikerült mind az automotive shredder-könnyűfrakcióból, mind az elektronikai hulladékok őrlési maradékaiból a dízel áramfejlesztő aggregátot meghajtani képes olajat leválasztani

20 Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő részéről Milyen célokat tűzött ki az ALCUFER-csoport a fejlesztésekkel? A csoport szeretné vezető szerepét megőrizni az ipari hulladékkezelés magyarországi piacán; Ennek érdekében szükség van a hagyományos shredderezési technológia komplex szemléletmódú továbbfejlesztésére; Mindezek nélkül nem, vagy csak igen nehezen teljesíthetők a roncsautós- (ELV-), az elektromos- és elektronikai termékekre- (WEEE-), valamint a lerakásra- (Landfill-) vonatkozó EU-s direktívák kötelezettségei; A technológiai fejlesztések hatására az ALCUFER-csoport el szeretné érni, hogy 2015-re a lerakóba kerülő hulladék mennyisége tömegarányosan ne haladja meg az 5% mértéket, amely egyedülálló célkitűzés a hulladékkezelő vállalkozások között.

21 Lehetséges alternatívák egy hulladékkezelő részéről Milyen célokat tűzött ki az ALCUFER-csoport a fejlesztésekkel? A cégcsoport egyedülálló, országos lefedettségű telephelyhálózattal rendelkezik Magyarországon, mindez 35-nél több saját tulajdonú, valamennyi megfelelő környezetvédelmi engedéllyel rendelkező, összehasonlítva más hazai hulladékkezelőkkel a legmagasabb műszaki színvonalon álló telephelyet jelent; Ez a telephelyhálózat ki-/felhasználható pirolízis technológia működtetésére alkalmas ipari- és egyéb hulladékok begyűjtésére, megfelelő előkezelésére, adott esetben, egyedi döntések alapján akár komplex feldolgozó/áramtermelő egységek telepítésére is; Mindebben a cégcsoport tulajdonosai nagy lehetőséget látnak, a technológiát a jövő egyik járható útjaként értékelik és készek az elterjesztésben való együttműködésben.

22 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! Dr. Lukács Pál Fejlesztési és kommunikációs igazgató ALCUFER Kft. Tel: 96/ Fax: 96/ Mobil: 30/ Web:

Fenntarthatóság kérdései a hulladékhasznosító iparban

Fenntarthatóság kérdései a hulladékhasznosító iparban Fenntarthatóság kérdései a hulladékhasznosító iparban Környezet, Gazdaság, Fenntarthatóság Szekció Visegrád, 2009. február 5. Dr. Lukács Pál Fejlesztési és Kommunikációs Igazgató ALCUFER Kft. Az elıadás

Részletesebben

Roncsautók a fenntarthatóság szolgálatában

Roncsautók a fenntarthatóság szolgálatában Roncsautók a fenntarthatóság szolgálatában Járműipari Szabadegyetem Kecskeméti Főiskola Kecskemét, 2010. december 14. Dr. Lukács Pál Fejlesztési és Kommunikációs Igazgató ALCUFER Kft. Az előadás felépítése

Részletesebben

Roncsautó kérdés Magyarországon

Roncsautó kérdés Magyarországon Roncsautó kérdés Magyarországon Autós Nagykoalíció Sajtóreggeli Budapest, 2012. november 27. Dr. Lukács Pál Ügyvezető igazgató CAR-REC Gépjárműroncs-kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. A roncsautó hasznosítás

Részletesebben

A gépjárműbontók aktuális környezetvédelmi problémai

A gépjárműbontók aktuális környezetvédelmi problémai Bontunk, de hogyan? Az autóbontás jövője A gépjárműbontók aktuális környezetvédelmi problémai Bontunk, de hogyan? Az autóbontás jövője Szakmai Konferencia a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

BME Gépjárművek Tanszék. Gépjárművek Műszaki Előírásrendszerei. Elhasznált gépjárművek újrahasznosítása. 2010.04.08. Újsághy Zsófia, Dr.

BME Gépjárművek Tanszék. Gépjárművek Műszaki Előírásrendszerei. Elhasznált gépjárművek újrahasznosítása. 2010.04.08. Újsághy Zsófia, Dr. BME Gépjárművek Tanszék Gépjárművek Műszaki Előírásrendszerei Elhasznált gépjárművek újrahasznosítása 1 2010.04.08. Tartalom A roncsautókra vonatkozó 53/2000/EK Közösségi Direktíva célkitűzéseinek ismertetése

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Előadó: Weingartner Balázs József elnök-vezérigazgató Budapest, 2016. 10.

Részletesebben

Roncsautó, gumi, nagy háztartási berendezések kezelési, feldolgozási gyakorlata

Roncsautó, gumi, nagy háztartási berendezések kezelési, feldolgozási gyakorlata Roncsautó, gumi, nagy háztartási berendezések kezelési, feldolgozási gyakorlata KSZGYSZ-NAV tréning NAV Székház, Mester utca, Budapest Budapest, 2013. június 12. Dr. Lukács Pál Fejlesztési és Kommunikációs

Részletesebben

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Természet és környezetvédelem Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Hulladék-kérdés Globális, regionális, lokális probléma A probléma árnyalása Mennyisége

Részletesebben

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26.

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26. TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA 2013. SZEPTEMBER 26. A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VIZSGÁLATA A TERMOLÍZIS EURÓPAI ÉS HAZAI SZABÁLYOZÁSÁNAK GYAKORLATA Dr. Farkas Hilda SZIE-GAEK A KUTATÁS CÉLJA A piaci igények

Részletesebben

Mit kezdjünk a mechanikailag-biológiailag előkezelt hulladékkal? Előadó: Kövecses Péter városgazdálkodási igazgató GYŐR-SZOL Zrt

Mit kezdjünk a mechanikailag-biológiailag előkezelt hulladékkal? Előadó: Kövecses Péter városgazdálkodási igazgató GYŐR-SZOL Zrt Mit kezdjünk a mechanikailag-biológiailag előkezelt hulladékkal? Előadó: Kövecses Péter városgazdálkodási igazgató GYŐR-SZOL Zrt Egységes vállalatba beolvadó társaságok INSZOL Győri Vagyongazdálkodó és

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Mintacím szerkesztése

Mintacím szerkesztése Mintacím szerkesztése Mintacím szerkesztése Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) bemutatása Budapest, 2012. május 16. Az Mintacím OHÜ külső szerkesztése működési modellje Nemzetgazdasági

Részletesebben

Hulladékká vált gépjárművek. Hulladéknyilvántartási és Termékdíj Osztály 2007

Hulladékká vált gépjárművek. Hulladéknyilvántartási és Termékdíj Osztály 2007 Hulladékká vált gépjárművek Hulladéknyilvántartási és Termékdíj Osztály 2007 Hazai szabályozás alapja A hulladékká vált gépjárművekről 267/2004. (IX.27) Korm. rendelete 286/2006 (XII.23.)Korm. rendelet

Részletesebben

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A hulladék, mint megújuló energiaforrás

A hulladék, mint megújuló energiaforrás A hulladék, mint megújuló energiaforrás Dr. Hornyák Margit környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens Budapest, 2011. december 8. Megújuló energiamennyiség előrejelzés Forrás:

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP

A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP Huba Bence igazgató KvVM Fejlesztési Igazgatóság KEOP Operatív Program szintű forrásallokációja Természetvédelem 3% Energiahatékonyság 3% MEF 4% Fenntartható

Részletesebben

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Előadó: Kövecses Péter fejlesztési igazgató 2016. november 23. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban Globális hulladékáram Növekvő hulladékmennyiség

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0

Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0 KEOP-1.1.1 Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0 Rekultivációs programok Huba Bence igazgató Szombathely, 2010. 05. 11.

Részletesebben

Műanyag hulladékok hasznosítása

Műanyag hulladékok hasznosítása Műanyag hulladékok hasznosítása Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) Magyar Állam kizárólagos tulajdonában lévő nonprofit Kft. (Vidékfejlesztési Minisztériumban) 2011-ben indult

Részletesebben

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés Juhász Zoltán Közszolgáltató Konferencia Balatonalmádi, 2017. október 18-20.

Részletesebben

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés Urbánné Lazák Emese Közszolgáltató Konferencia Balatonalmádi, 2017. október 18-20.

Részletesebben

AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK JELENTŐSÉGE AZ OHÜ NONPROFIT KFT. ELŐTT ÁLLÓ FELADATOKBAN. Vámosi Oszkár ügyvezető

AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK JELENTŐSÉGE AZ OHÜ NONPROFIT KFT. ELŐTT ÁLLÓ FELADATOKBAN. Vámosi Oszkár ügyvezető AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK JELENTŐSÉGE AZ OHÜ NONPROFIT KFT. ELŐTT ÁLLÓ FELADATOKBAN Vámosi Oszkár ügyvezető Immár három éve aktív az OHÜ Az OHÜ megalakításának célja, fő tevékenységi köre Alapítva:

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 1. Előadás 2015. IX. 11. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens Elérhetőség: T. ép. 314. ronkay@pt.bme.hu Ügyintéző: Dobrovszky Károly dobrovszky@pt.bme.hu A bevezető előadás témája

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető

KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető NKEK Nonprofit Kft. Vízügyi, Hulladékgazdálkodási és KA Divízió Hulladékgazdálkodási Osztály KEOP-1.1.1 Települési szilárdhulladékgazdálkodási

Részletesebben

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén Az eddigiekben felhasznált 2000 millió Ft fejlesztési forrás eredménye képekben és a tervek Abaúj Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási

Részletesebben

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén c. Konferencia 2016. November 30. Előzmények 2000-es évek elején látható volt a megyében

Részletesebben

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Előadó: Nagy Ágnes Hasznosítási iroda Miskolc, 2017. április 27. Az NHKV Zrt., mint Koordináló Szerv feladatai. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

Részletesebben

Stratégia és fejlesztési lehetőségek a biológiailag lebomló hulladékok energetikai hasznosításában

Stratégia és fejlesztési lehetőségek a biológiailag lebomló hulladékok energetikai hasznosításában Stratégia és fejlesztési lehetőségek a biológiailag lebomló hulladékok energetikai hasznosításában Bocskay Balázs tanácsadó Magyar Cementipari Szövetség 2011.11.23. A stratégia alkotás lépései Helyzetfelmérés

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT

Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT Dr. Petrus József Csaba vezető-tanácsos Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkárság

Részletesebben

A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése

A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése XX. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2010. május 11-12-13. Horváth Elek, ügyvezető Gépsystem Kft. A Gépsystem

Részletesebben

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei Pónya Gábor TQM menedzser (000) 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 124 225 Westel: A piacvezető Előfizetők számának alakulása 363 547

Részletesebben

TISZTELT KÖZÖS KÉPVISELŐ!

TISZTELT KÖZÖS KÉPVISELŐ! TISZTE LT KÖZÖ S KÉPV ISELŐ Kérjük,e! Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Pécs város területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre (KEHOP-3.2.1-15-2017-00021)

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS KÖRNYÉKE

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS KÖRNYÉKE Takáts Attila HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS KÖRNYÉKE (ahogyan én látom) MŰSZAKI KIADÓ, BUDAPEST, 2010 Tartalomjegyzék Előszó...11 Bevezetés...13 1. Környezetvédelmi alapok...17 1.1. Ember és környezet kapcsolata...17

Részletesebben

Fejlesztési Stratégia a Nemzeti Célok elérésére

Fejlesztési Stratégia a Nemzeti Célok elérésére Fejlesztési Stratégia a Nemzeti Célok elérésére Előadó: Weingartner Balázs elnök-vezérigazgató Nyíregyháza, 2017. május 9. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban Globális hulladékáram Növekvő hulladékmennyiség

Részletesebben

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14.

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv tervezete László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. november 14. Miért van szükség az Országos Hulladékgazdálkodási Tervre? 1. Jogszabályi kötelezettség

Részletesebben

Az életciklus szemlélet megjelenése a hulladékról szóló törvényben és az Országos Hulladékgazdálkodási Tervben

Az életciklus szemlélet megjelenése a hulladékról szóló törvényben és az Országos Hulladékgazdálkodási Tervben Az életciklus szemlélet megjelenése a hulladékról szóló törvényben és az Országos Hulladékgazdálkodási Tervben Nemes Mariann fejlesztéskoordinációs referens VIII. Életciklus-elemzési szakmai konferencia

Részletesebben

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1 2012. április 11. Az új termékdíjas törvény Az új koncepció céljai: Egyablakos rendszer kiépítése Átlátható Számonkérhető Nyomon követhető

Részletesebben

A környezetvédelmi hatóságok hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárása a gyakorlatban

A környezetvédelmi hatóságok hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárása a gyakorlatban A környezetvédelmi hatóságok hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárása a gyakorlatban DR. BARTUS ADRIENN FŐOSZTÁLYVEZETŐ PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐOSZTÁLY Környezetvédelmi

Részletesebben

Hulladékáramok és haszonanyaggal kapcsolatos adatszolgáltatás

Hulladékáramok és haszonanyaggal kapcsolatos adatszolgáltatás Hulladékáramok és haszonanyaggal kapcsolatos adatszolgáltatás Előadó: Kövecses Péter fejlesztési igazgató Budapest, 2016. szeptember 28. Hulladékáramok nyomon követésének, koordinálásának alapjai Hasznosítói

Részletesebben

Az innováció folyamata és eredményei. Pécs, 2009.10.13.

Az innováció folyamata és eredményei. Pécs, 2009.10.13. Az innováció folyamata és eredményei Pécs, 2009.10.13. 1 A BIOKOM Kft. 1994. december 1: Pécsi Köztisztasági és Útkarbantartó Vállalat Pécsi Kertészeti és Parképítı Vállalatot Pécsi Közterületfenntartó

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01 dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék Tematika Készítette: dr. Torma A. Készült: 2012.09. 2» Termelési hulladékok jelentősége» Programok, policyk a

Részletesebben

A 2015-ös integráció és struktúraváltozások hatásai a hulladékgazdálkodásra

A 2015-ös integráció és struktúraváltozások hatásai a hulladékgazdálkodásra A 2015-ös integráció és struktúraváltozások hatásai a hulladékgazdálkodásra Búsi Lajos Főigazgató - Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség, mb. Főigazgató-helyettes - Országos Környezetvédelmi

Részletesebben

A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft.

A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. Hulladékgazdálkodási fejlesztések indokoltsága A 2000 évi Hgt. és végrehajtási rendeletei

Részletesebben

Merre halad a világ? ügyvezető. Gyula, 2014. szeptember 18-19.

Merre halad a világ? ügyvezető. Gyula, 2014. szeptember 18-19. Merre halad a világ? XVI. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA Farkas Hilda PhD ügyvezető Gyula, 2014. szeptember 18-19. Merre halad a világ? Gyula, 2014. szeptember 18-19. 2 Az EU szabályozó rendszere Hulladék

Részletesebben

A szerves hulladékok kezelése érdekében tervezett intézkedések

A szerves hulladékok kezelése érdekében tervezett intézkedések A szerves hulladékok kezelése érdekében tervezett intézkedések A települési szilárdhulladék-fejlesztési stratégiában (20072016) meghatározottak szerint Farmasi Beatrix tanácsos KvVM Környezetgazdasági

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási K+F projektek bemutatása. István Zsolt, osztályvezető

Hulladékgazdálkodási K+F projektek bemutatása. István Zsolt, osztályvezető Hulladékgazdálkodási K+F projektek bemutatása Innovatív megoldások, fejlesztési lehetőségek a környezetiparban István Zsolt, osztályvezető zsolt.istvan@bayzoltan.hu Hulladékgazdálkodás Hulladék keletkezése

Részletesebben

Szerződések ADICUS Kereskedelmi Kft Ft + 10% Bell and Partners Kft Ft + 50%

Szerződések ADICUS Kereskedelmi Kft Ft + 10% Bell and Partners Kft Ft + 50% KKB/1/2012 Lakossági környezettudatos nevelés marketing tevékenységéhez kapcsolódó reklámajándékok megrendelése Kbt. 122. (7) bekezdés a) pontja alapján hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos eljárás

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések Dr. Makai Martina Zöldgazdaság fejlesztésért- klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért

Részletesebben

Az új közszolgáltatási rendszer céljai és legfontosabb pillérei

Az új közszolgáltatási rendszer céljai és legfontosabb pillérei Az új közszolgáltatási rendszer céljai és legfontosabb pillérei Szabó Zsolt Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiindulási

Részletesebben

Körforgásos gazdaság. A csomagoláshasznosítás eredményessége között. Hotel Benczúr, április 1. Viszkei György. ügyvezető igazgató

Körforgásos gazdaság. A csomagoláshasznosítás eredményessége között. Hotel Benczúr, április 1. Viszkei György. ügyvezető igazgató Körforgásos gazdaság A csomagoláshasznosítás eredményessége 2003-2013 között Hotel Benczúr, 2014. április 1. Viszkei György ügyvezető igazgató Miért van szükség körforgásos gazdaságra? Környezetgazdasági

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás szakmai szemmel

Hulladékgazdálkodás szakmai szemmel Hulladékgazdálkodás szakmai szemmel Előadó: Weingartner Balázs elnök-vezérigazgató Budapest, 2016. május 5. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás logikai kerete Térségi rendszerek és létesítmények DE

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának aktuális kérdései

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának aktuális kérdései A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának aktuális kérdései Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1 2012. április 11. Az új termékdíjas törvény Az új koncepció céljai: Egyablakos rendszer kiépítése Átlátható Számonkérhető Nyomon követhető

Részletesebben

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE Célok a települési szilárd hulladék 40%-ának hasznosítása 2009ig, 50%-ának hasznosítása 2013 végéig a lerakott hulladék biológiailag

Részletesebben

Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya

Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya Vándorffy István:Logisztikai és a környezet 2011. március Logisztikai területek Raktározás és a környezet Szállítás és környezet Inverz logisztika

Részletesebben

Az OHÜ Nonprofit Kft. szerepe a magyarországi hulladékgazdálkodás fejlesztésében. dr. Schieszl Ferenc főosztályvezető 2014. szeptember 18.

Az OHÜ Nonprofit Kft. szerepe a magyarországi hulladékgazdálkodás fejlesztésében. dr. Schieszl Ferenc főosztályvezető 2014. szeptember 18. Az OHÜ Nonprofit Kft. szerepe a magyarországi hulladékgazdálkodás fejlesztésében dr. Schieszl Ferenc főosztályvezető 2014. szeptember 18. 2 Az OHÜ alapítása Alapítva: 2011. szeptember 1. Alapító: dr. Fazekas

Részletesebben

NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET. Nagy Sándor Prof. Dr. habil Csőke Barnabás Dr. Alexa László Ferencz Károly

NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET. Nagy Sándor Prof. Dr. habil Csőke Barnabás Dr. Alexa László Ferencz Károly NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET Nagy Sándor Prof. Dr. habil Csőke Barnabás Dr. Alexa László Ferencz Károly A kutató munka a TÁMOP 4.2.1.B 10/2/KONV 2010 0001 jelű projekt

Részletesebben

Hasznosítási célok és eredmények 2012 Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.

Hasznosítási célok és eredmények 2012 Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Hasznosítási célok és eredmények 2012 Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Vámosi Oszkár ügyvezető 2014. április 1. A SZABÁLYOZÁSI ÉS MŰKÖDÉSI KÖRNYEZET Tervezett jogi szabályozás a hulladékgazdálkodás

Részletesebben

A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből

A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből Dr. Makai Martina Helyettes államtitkár KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG ÜZLETI FÓRUM Circular Hungary Program Budapest 2018. november 14. 1 Az EU körforgásos

Részletesebben

Európai uniós és magyar jogszabályok a hulladékstátusz megszűnéséről

Európai uniós és magyar jogszabályok a hulladékstátusz megszűnéséről Európai uniós és magyar jogszabályok a hulladékstátusz megszűnéséről Az életciklus szemlélet az új ISO 14001 szabványban és a hulladéktörvényben túl az elméleten KONFERENCIA Farkas Hilda PhD ügyvezető

Részletesebben

A Zöldgazdaság -fejlesztés innovatív iparfejlesztési irányai

A Zöldgazdaság -fejlesztés innovatív iparfejlesztési irányai A Zöldgazdaság -fejlesztés innovatív iparfejlesztési irányai Nyíregyháza, 2017. május 9. Dr. Biczó Imre László NGM szakértői koordinátor Az előadás tartalma Irinyi Terv Körkörös gazdaság - hulladékgazdálkodás

Részletesebben

Rekultiváció másként A hulladékgazdálkodás forradalma

Rekultiváció másként A hulladékgazdálkodás forradalma Rekultiváció másként A hulladékgazdálkodás forradalma XVIII. Hulladékhasznosítási Konferencia Gyula, 2016. 09. 15-16. Farkas Hilda PhD c. egyetemi tanár Megbélyegzett lerakás 2005: 1,6 Mrd t/év - lerakott

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 02. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 02. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 02 dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék Vállalati hulladékgazdálkodás fogalma A vállalati hulladékgazdálkodás a vállalat tevékenysége során keletkező

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Termikus hulladékkezelési eljárások Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei,

Részletesebben

A gépjárműbontók környezetvédelmi kötelezettségei, ellenőrzésük és szankcionálásuk

A gépjárműbontók környezetvédelmi kötelezettségei, ellenőrzésük és szankcionálásuk A gépjárműbontók környezetvédelmi kötelezettségei, ellenőrzésük és szankcionálásuk DR. BARTUS ADRIENN FŐOSZTÁLYVEZETŐ PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐOSZTÁLY Környezetvédelmi

Részletesebben

Az EU hulladékpolitikája. EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399

Az EU hulladékpolitikája. EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399 Az EU hulladékpolitikája EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399 Hulladékgazd kgazdálkodási alapelvek szennyező fizet gyártói felelősség ( számonkérhetőség)

Részletesebben

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL leírás Mik azok az e-hulladékok? Olyan elektromos árammal működő készülékek, valamint azok alkatrészei és tartozékai, amelyek már nem használhatók.

Részletesebben

Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István. Barta E. Gyula, vezérigazgató, MAG Zrt.

Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István. Barta E. Gyula, vezérigazgató, MAG Zrt. Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István Barta E. Gyula, vezérigazgató, MAG Zrt. K+F+I pályázatok rendszere Tudomány - Innováció Program Innovációs eredmények hasznosításának támogatása KKV-k

Részletesebben

Problémák, feladatok és lehetőségek az építési-bontási hulladékok kezelésével kapcsolatban

Problémák, feladatok és lehetőségek az építési-bontási hulladékok kezelésével kapcsolatban Problémák, feladatok és lehetőségek az építési-bontási hulladékok kezelésével kapcsolatban Előadó: Lengyel Attila, általános igazgatóhelyettes, ZHK Kft. Szombathely, 2008. április 22. A bodrogkeresztúri

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban

A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető agnes.ringelhann.kolozsine@vm.gov.hu 457-3570 Budapest, 2011. február 23. Hulladékgazdálkodási törvénnyel

Részletesebben

Az OHÜ működése, feladatai. Pécs, 2012. november 13.

Az OHÜ működése, feladatai. Pécs, 2012. november 13. Az OHÜ működése, feladatai Pécs, 2012. november 13. Mintacím Az OHÜ belső szerkesztése működési modellje Vidékfejlesztési Minisztérium Termékdíj Bizottság Ügydöntő Felügyelő Bizottság Országos Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6.

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. A tanulmány az NFGM megbízásából készült Miért? (NFFT Jövőkereső) Mindezekre tekintettel halaszthatatlan, hogy a magyar társadalom körében széleskörű

Részletesebben

A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA. Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége

A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA. Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége Tartalom HOSZ bemutatása Fa hulladék Műanyag hulladék Üveg hulladék

Részletesebben

Hulladékbegyűjtés gazdaságosan

Hulladékbegyűjtés gazdaságosan Hulladékbegyűjtés gazdaságosan XVIII. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás, Szombathely, 2008. Április 22-24. Hulladékgazdálkodási ügyvitel a XXI. században avagy Miként takaríthat meg az

Részletesebben

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez 1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Nyilvántartó cégbíróság: Kecskeméti Törvényszék Cg.: 03-09-126039 Adószám: 24290054-2-03

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2008-2012

WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2008-2012 WAHL HUNGÁRIA FINOMMECHANIKAI KFT. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 28-212 Mosonmagyaróvár, 27.november 22. 1. A Kft. általános leírása Neve és címe : WAHL Hungária Finommechanikai Kft. 92 Mosonmagyaróvár Barátság

Részletesebben

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában Palotai Zoltán osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály

Részletesebben

Az, hogy olyan innovatív technológiai megoldásokkal szolgáljuk partnereinket, amelyek biztosítják a jogszabályokban előírt követelmények betartása

Az, hogy olyan innovatív technológiai megoldásokkal szolgáljuk partnereinket, amelyek biztosítják a jogszabályokban előírt követelmények betartása Az, hogy olyan innovatív technológiai megoldásokkal szolgáljuk partnereinket, amelyek biztosítják a jogszabályokban előírt követelmények betartása mellett, a hatékony és költségtakarékos megoldások megtalálását.

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 12)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 12) A 2012. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 12) Budapest, 2011. december 21. Verziószám: 1.0.02 1/13 Impresszum Ezt a dokumentumot az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség készítette,

Részletesebben

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7.

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7. Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok.a.s.a. Magyarország Németh István Country manager Készítette Németh István Dátum 2014. Október 7. 2/ 22 Az ASA csoport bemutatása Tulajdonosa a spanyol

Részletesebben

Európai Uniós támogatással létrejövő hulladékgazdálkodási projektek üzemeltetése, projektzárás - problémák és megoldások-

Európai Uniós támogatással létrejövő hulladékgazdálkodási projektek üzemeltetése, projektzárás - problémák és megoldások- Európai Uniós támogatással létrejövő hulladékgazdálkodási projektek üzemeltetése, projektzárás - problémák és megoldások- 2009. április 23. (Szombathely) dr. Horváthné Nagy Orsolya osztályvezető Környezetvédelmi

Részletesebben

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK ELJÁRÁSTECHNIKA A Miskolci Egyetem közleménye 84. kötet, 2. szám (2013) MISKOLCI EGYETEMI KIADÓ 2013 A kiadvány főszerkesztője: DR. KOVÁCS FERENC az MTA rendes tagja a

Részletesebben

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megjelent hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseket támogató felhívások

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megjelent hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseket támogató felhívások Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megjelent hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseket támogató felhívások KOVÁCS LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes 2017. október

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 17)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 17) A 2017. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 17) Budapest, 2017. április 18. Változat: 02/2017 1/10 Impresszum Jelen dokumentumot az egyes központi hivatalok és költségvetési szervi

Részletesebben

Az acél- és az alumíniumhulladék hulladékstátuszának megszűnése

Az acél- és az alumíniumhulladék hulladékstátuszának megszűnése Az acél- és az alumíniumhulladék hulladékstátuszának megszűnése Tájékoztató workshop Sárosi Eszter, Héjja Eszter Budapest, 2011. szeptember 27. Tartalom 1. A koncepció 2. Kritériumok 3. Alkalmazási kérdések

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS. ipari hulladékgazdálkodás 04. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS. ipari hulladékgazdálkodás 04. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 04 dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék Tartalom Készítette: dr. Torma A. Készült: 2012.09. 2 1. Kiemelten kezelendő hulladékáramok 2. Jogszabályi feladatok

Részletesebben

Pirolízis a gyakorlatban

Pirolízis a gyakorlatban Pirolízis szakmai konferencia Pirolízis a gyakorlatban Bezzeg Zsolt Klaszter a Környezettudatos Fejlődésért Environ-Energie Kft. 2013. szeptember 26. 01. Előzmények Napjainkban világszerte és itthon is

Részletesebben

Hulladékok hasznosíthatósága. Hulladékgazdálkodás egy fenntartható világban Visegrád, Sárosi Eszter, HOE

Hulladékok hasznosíthatósága. Hulladékgazdálkodás egy fenntartható világban Visegrád, Sárosi Eszter, HOE Hulladékok hasznosíthatósága Hulladékgazdálkodás egy fenntartható világban Visegrád, 2009.02.05. Sárosi Eszter, HOE Hulladékhasznosítás jelentısége Gazdasági elınyök Erıforrásokkal való takarékoskodás

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási programok a felsőoktatási intézményekben Campus Hulladékgazdálkodási Program

Hulladékgazdálkodási programok a felsőoktatási intézményekben Campus Hulladékgazdálkodási Program Hulladékgazdálkodási programok a felsőoktatási intézményekben Campus Hulladékgazdálkodási Program Hartman Mátyás (SZIE KGI), 2004. 1 Hulladékgazdálkodási programok a felsőoktatási intézményekben Campus

Részletesebben

A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés. Humusz Ház Február 22. Markó Csaba

A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés. Humusz Ház Február 22. Markó Csaba A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés Humusz Ház 2017. Február 22. Markó Csaba Miről lesz szó? Nemzeti Környezetvédelmi Program 2015-2020 (NKP) A környezet védelmének általános

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatói integráció - az NHKV Zrt. koordinációs feladatai

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatói integráció - az NHKV Zrt. koordinációs feladatai Hulladékgazdálkodási közszolgáltatói integráció - az NHKV Zrt. koordinációs feladatai Hadnagy Attila fejlesztési és stratégiai igazgató-helyettes Budapest, 2017. november 9. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban

Részletesebben

Önkormányzati hulladékgazdálkodás - avagy szűk erőforrásokból jól működő rendszer kiépítése. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft.

Önkormányzati hulladékgazdálkodás - avagy szűk erőforrásokból jól működő rendszer kiépítése. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. Önkormányzati hulladékgazdálkodás - avagy szűk erőforrásokból jól működő rendszer kiépítése Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. A BIOKOM Kft. legfontosabb fejlesztési tevékenységei I. 1996: Termékdíjas

Részletesebben

Az anyag tulajdonságaitól a felhasználásig - természetes alapanyagok és hulladékok hasznosítását megalapozó kutatások

Az anyag tulajdonságaitól a felhasználásig - természetes alapanyagok és hulladékok hasznosítását megalapozó kutatások Pannon Egyetem, 2013. május 31. Az anyag tulajdonságaitól a felhasználásig - természetes alapanyagok és hulladékok hasznosítását megalapozó kutatások TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0071 Kedvezményezett:

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben