VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS"

Átírás

1 VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS Vas és Mangán eltávolítása (2. feladat) SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar KLING ZOLTÁN Gödöllő, /2012. tanév 2. félév

2 Célszerű tisztítástechnológia választás Alapvető követelmények Betartani az ivóvízre vonatkozó szabvány előírásait Létesítési és üzemeltetési szempontból is gazdaságos megoldást kell keresni. Figyelembe kell venni! Az egyes szennyezések eltávolításának lépései nem függetlenek egymástól. Egy műtárgy több célt is szolgálhat. (pl. CO 2 eltávolítás és oxigénbevitel). Tisztítás során egyes eltávolítandó anyagok koncentrációja növekedhet, vagy újabb eltávolítandó anyagok jelentkezhetnek. (pl. CO 2 szabadul fel) Több technológiai elem lehet alkalmas az előírt vízminőség eléréséhez. A vízminőség ismerete nem elegendő a célszerű technológia kiválasztásához. Fontos a telep nagyságának az ismerete is. A technológia berendezés választásnál a technológiai, hidraulikai és szerkezeti szempontokat is figyelembe kell venni.

3 Célszerű tisztítástechnológia választás Feltételek: A kezelendő vízben csak az éghető gáz (metán), az agresszív CO 2, a vas és a mangán koncentrációja haladja meg az ivóvízre megengedett értéket. A vas és a mangán hidrogénkarbonáthoz kötött. A víz ph értéke nagyobb 6,8-nál. A víz keménysége nagyobb 80 CaO mg/m 3 (8 nkfok). A hazai gyakorlatban előforduló mélységi vizek jelentős része megfelel a felsorolt feltételeknek.

4 Célszerű tisztítástechnológia választás Kiválasztás szempontjai (egyszerűsített módszer alkalmazása esetén): Döntési sémák segítenek (alkalmazhatóság, jó áttekinthetőség) A döntési sémák csak azokban a kérdésekben adnak eligazítást, amelyekben kialakult a tervezési gyakorlat. Az egyedi mérlegelés alapján kell dönteni: Nyitott levegőztetés esetén a levegőztető típusát illetően. Nyitott szűrő esetén a szűrő típus (állandó, változó) választásánál. Nyitott levegőztetés ill. gázmentesítés igénye esetén a telepen belüli átemelés ill. a gravitációs vízvezetés alkalmazása között.

5 Célszerű tisztítástechnológia egyszerűsített kiválasztása

6 Célszerű tisztítástechnológia egyszerűsített kiválasztása

7 Választható technológiák és elemeik (Vas és mangán) Korábbi határértékek: Vas 0,2 mg/l Mangán 0,1 mg/l Cseppfolyós határérték- Fe+Mn 0,3 mg/l Jelenleg érvényes határértékek: Vas 0,2 mg/l Mangán - 0,05 mg/l

8 Választható technológiák és elemeik (Vas és mangán eltávolítása) Vas és mangán eltávolítása először oxidálni kell ezeket a komponenseket. Miért kell eltávolítanunk a vasat és a mangánt? Zavarosság, szag, szín, kellemetlen íz. Hálózatban problémákat okozhat a vasiszap lerakódása. Hogyan tudjuk eltávolítani? 1. lépés: oxidáció Mn(II) Mn(IV) Fe(II) Fe(III) 2. lépés: szilárd/folyadék fázisszétválasztás

9 Választható technológiák és elemeik (Vastalanítás) A felszín alatti vizekben az oldott vas mindig redukált (Fe(II)) jól oldódó alakban van jelen. Az eltávolítás alapja az Fe(II) oxidálása rosszul oldódó Fe(II) vegyületté (rendszerint Fe(0H) 3 ) és a keletkezett szilárd fázis elválasztása. Az oxidáció és a fázisszétválasztás egymástól általában nem független: vízműveink zöménél a szűrőben is tart még A két kritikus részfolyamat tehát az oxidáció, és a fázisszétválasztás. Az oxidációnál fontos szempont a folyamat sebessége (reakciókinetika), mert lassú folyamat esetén pl. a vas kiválása csak lassan, kisebb v. nagyobb részben a vízműtelep elhagyása után, a hálózatban fog végbemenni.

10 Választható technológiák és elemeik (Vastalanítás) Oxidáció Oxidálószerként elegendő a levegő oxigénje, a megfelelő reakciósebesség érdekében a koncentráció fontos.(jó hatásfokú vastalanításnál a fázisszétválasztás után is mérhető oldott oxigén.). A levegő alkalmazásának előnye, hogy nem kényes a pontos adagolásra (a többlet levegőztetésből származó oxigén csak ritkán okoz zavart a vízműben, ill. a hálózatban), és nincs vegyszer beszerzéssel, tárolással, kezeléssel kapcsolatos költség. Hátrány azonban, hogy a levegővel együtt még gondos szűrés esetén is mikrobiológiai szennyezést visz a vízbe, közvetlen, vagy közvetett energiaigény jelent, és a nyomás alatti levegőztetésnél az olajszennyezés ellen is védekezni kell. Oxidálószerként a levegő oxigénjén kívül más oxidálószerek is alkalmazhatók, ill. hatnak. Pl. adagolható KMnO 4, és ha a kutaknál, nyersvíz medencénél klórt adagolunk, megkezdődik a vas oxidációja. Egyes esetekben ózont alkalmaznak.

11 Választható technológiák és elemeik (Vastalanítás) Oxidáció Hidrogén-karbonáthoz kötött vasnál az oxidáció során CO 2 szabadul fel. A hazai gyakorlat kb. 2 g/m 3 vastartalomig ezt az agresszivitás növekedést nem szokta külön figyelembe venni. Nagyobb vastartalmaknál (különösen akkor, ha nem akarunk levegőztetni, és így nem tud a felszabaduló CO 2 spontán távozni) a figyelembevétel nem hanyagolható el.

12 Választható technológiák és elemeik (Vastalanítás) Fázisszétválasztás Az oxidáció során keletkező szilárd, de keletkezésekor kolloid méretű vas(lll)-hidroxid visszatartására elsősorban mélységi szűrők alkalmasak. Kedvező esetben a szűrőszemcséken kialakuló vas(ill)- hidroxid réteg aktív, azaz katalizálja (gyorsítja) az oldott vas oxidációját, és a csapadék rögzülését. Az aktív réteg a hagyományos kvarchomok tölteten hosszabb idő, néhány hét (esetleg hónap) alatt alakul ki. A szűrőtöltet anyaga a kvarchomokon kívül lehet más is, lehet pl. különböző márkanév alatt kapható magnéziumoxid tartalmú anyagot a kvarchomokkal keverni (I. savtalanításnál is), ill. speciális aktív, ill. aktivizált töltetet alkalmazni. Az aktív töltetek az oxidáció sebességét növelik, és így a szűrési sebesség is növelhető.

13 Választható technológiák és elemeik (Vastalanítás) Fázisszétválasztás Nagyobb, kb 3 g/m 3 feletti Fe koncentrációk esetén a szokásos szűrési sebességgel üzemelő gyorsszűrök ciklusideje lecsökken és a fokozódó öblítési és öblítővíz igény miatt üzemük gazdaságtalanná válik. Kis, és közepes, maximum néhány ezer m 3 /d kapacitású vízműveknél ilyenkor a szűrő túlméretezése, a szűrési sebesség csökkentése, vagy sorba kapcsolt, különböző szemcseméretű töltettel üzemeltetett szűrök alkalmazása lehet a gazdaságos megoldás. Nagyobb és közepes vízműveknél (kb m 3 /nap feletti kapacitásnál) ilyen esetekben szóba jöhet az oxidáció utáni derítés, és az azt követő szűrés akkor is, ha a derítőre, és az abban megvalósuló hosszú tartózkodási időre egyébként nem lenne szükség. A választás a változó gazdasági feltételektől is függ.

14 Választható technológiák és elemeik (Mangántalanítás) A felszín alatti vizekben az oldott mangán a vashoz hasonlóan mindig redukált (Mn(II)) jól oldódó alakban van jelen. Az eltávolítás alapja a Mn(II) oxidálása rosszul oldódó, oxidált mangánt tartalmazó hidroxidokká, és az így keletkezett szilárd fázis elválasztása. Az oxidáció és a fázisszétválasztás egymástól általában nem független. A mangán a vasnál nehezebben oxidálható, és a gyakorlatban vagy katalitikus, azaz un. bedolgozott, vagy aktív anyagú szűrőben megy végbe az oxidáció (vízműveink zöménél ez a megoldás), vagy erőteljes oxidálószert (pl. KMnO 4, ózon), vagy az erőteljes oxidálószer alkalmazása mellett is bedolgoz(ód)ott szűrön is tart még az oxidáció. A két kritikus részfolyamat tehát az oxidáció, és a fázisszétválasztás, amely a mangántalanításnál szorosan összetartozik. Az oxidációnál fontos szempont a folyamat sebessége (reakciókinetika), mert lassú folyamat esetén pl. a mangán kiválása csak lassan, kisebb v. nagyobb részben a vízműtelep elhagyása után, a hálózatban fog végbemenni.

15 Választható technológiák és elemeik (Mangántalanítás) Oxidáció Oxidálószerként mangántalanításnál az útmutató által rögzített kedvező vízminőségeknél is csak akkor elegendő a levegő oxigénje, ha katalitikus (bedolgozott, vagy aktív anyagú) szűrőt alkalmazunk. Oxidálószerként a levegő oxigénjén kívül, ill. azzal együttesen más oxidálószerek is célszerűen alkalmazhatók. Elsősorban a KMnO 4 adagolása célszerű, mert kedvező, regeneráló hatása van a szűrön kialakított v. kialakult katalitikus rétegre. Egyes esetekben ózont alkalmaznak. A vegyszeres oxidáció alapvető előnye, hogy fokozza a mangán eltávolítás hatásfokát és biztonságát, a rendszer zártan alakítható ki, és ezzel a mikrobiológiai szennyezéseknek is elejét vehetjük. Hidrogén-karbonáthoz kötött mangánnál az oxidáció során CO 2 szabadul fel. A hazai gyakorlat kb. 2 g/m 3, azaz a gyakorlatban szokásos maximális mangántartalomig ezt az agresszivitás növekedést nem szokta külön figyelembe venni.

16 Választható technológiák és elemeik (Mangántalanítás) Fázisszétválasztás Az oxidáció során keletkező szilárd, de keletkezésekor kolloid méretű (de a kikötött vízminőség esetén nem kolloid jellegű) mangán(iv)-hidroxid visszatartására elsősorban mélységi szűrők alkalmasak. A szűrőszemcséken kialakuló barnakő (MnO 2 ) réteg aktív, azaz katalizálja (gyorsítja) a mangán oxidációját, és a csapadék rögzülését. Az aktív réteg a hagyományos kvarchomok tölteten vegyszeres bedolgozás eredményeként, vagy csak hosszabb idő, néhány hónap alatt, alakul ki, és a túlzottan intenzív öblítés e folyamatot akadályozhatja. A szűrőtöltet anyaga a kvarchomokon kívül lehet más is, lehet pl. különböző márkanév alatt kapható speciális aktív, ill. aktivizált töltetet alkalmazni. Az aktív töltetek az oxidáció sebességét növelik, és így a szűrési sebesség is növelhető Magnéziumoxid tartalmú anyagot a kvarchomokkal a bedolgozott szűrőben nem célszerű keverni.

17 Választható technológiák és elemeik Az egyszerűsített módszer alkalmazhatósága esetén a kiindulási szempontok: ha az éghető gáz koncentrációja meghaladja a megengedettet, akkor az első lépés gázmentesítés. A kifejezetten erre a célra kifejlesztett un. gázmentesítőkön kívül erre a célra a gázmentesítés követelményeinél megfelelően méretezett és kialakított, alapvetően CO 2 eltávolításra kialakult berendezések is megfelelnek, gázmentesítés után további levegőztetésre nincs szükség, mert e berendezések rendszerint kellő biztonsággal megfelelnek a savtalanításhoz, ill. a hidrogén-karbonáthoz kötött vas és/vagy mangán oxidációjához szükséges levegőztetéshez, nyitott levegőztetésre elsősorban nagyobb, kb. 20 g/m 3 (gazdaságossági, tehát nem fix határ) feletti agresszív CO 2 esetén van szükség. Nagyobb, kb. 6 g/m 3 feletti vastartalomnál a felszabaduló CO 2 is indokolja a nyitott levegőztetést, nyomásalatti (zárt) levegőztetés célszerű, ha nincs szükség intenzív savtalanításra, és a levegőztetést zárt szűrők követik,

18 Választható technológiák és elemeik Derítő alkalmazása nagyobb vastartalom és nagyobb kapacitás esetén célszerű (gazdaságossági, tehát nem fix határok). Kb m 3 /d kapacitás alatt csak kivételesen nagy, kb. 10 g/m 3 vastartalom felett jöhet szóba; 5000 és m 3 /d között kb. 6 g/m 3 tekinthető határnak. Még nagyobb kapacitás esetén már 3-4 g/m 3 -tői gazdaságos lehet. Derítő előtt nyitott levegőztetés alkalmazása célszerű. Bedolgozott szűrőréteg szükséges, ha a mangán kiválása a vassal együtt nem várható. (Tapasztalatok szerint 3 g/m 3 feletti együttes vas és mangántartalomnál, iii. ha a vas/mangán koncentráció arány kisebb 5-nél). Bedolgozott mangántalanító szűrő előtt az agresszív CO 2 fermagot is tartalmazó előszűrővel, vagy nyitott levegőztetéssel távolítandó el, mert a bedolgozott rétegbe fermagó nem keverhető. Előszűrőt célszerűen csak zárt szűrőknél alkalmazhatunk. Derítés után előszűrős mangántalanító szűrőt általában nem alkalmazunk.

19 Választható technológiák és elemeik Nagyobb vastartalom (kb. 3-6 g/m 3 ) és m 3 /d alatti kapacitás esetén csak vastalanításhoz is indokolt lehet előszűrős szűrők alkalmazása, ha így nyomás alatti rendszer kialakítása válik lehetővé. Álló, zárt szűrőket alkalmazunk kb m 3 /d kapacitásig, továbbá akkor, ha előszűrős szűrőkre van szükség. Az 5000 m 3 /d alatti telepek szűrőinek elhelyezése csarnokban, a nagyobbaké félig szabadtéren gazdaságos. Zárt, fekvő szűrők kb m 3 /d kapacitásnál gazdaságosak. Ha előszűrő szükséges, a fekvő szűrők sorba kapcsolása a lehetséges megoldás. Nyitott szűrőket nagyobb kapacitású telepeken tervezünk. Kb. 20 g/m 3 feletti agr.c0 2, vagy derítést is indokoló vastartalom mellett már kb m 3 /d-től, egyéb esetekben csak kb m 3 /d felett célszerűek lehetnek.

20 További szempontok A tisztító telepen belüli vízvezetéssel kapcsolatosan figyelembe veendő: beruházási, és üzemeltetési szempontból is általában a nyomás alatti rendszer a legkedvezőbb. Ha nincs kizáró ok, erre törekszünk, nyitott technológiai elemet (gázmentesítő, mechanikai levegőztető, derítő, nyitott szűrő) tartalmazó technológia esetén üzemeltetési szempontból kedvezőbb a gravitációs vízvezetés, de megvalósítása egyes esetekben számottevően növelheti az építési költségeket, nyitott szűrők esetén általában gravitációs vízvezetést tervezünk, a gázmentesítőket a tűz és robbanásveszély miatt a vonatkozó előírásoknak megfelelően kell elhelyezni. Fertőtlenítési lehetőséget (klórozás) minden esetben biztosítani kell. A szűrőöblítés során keletkező vas- és mangániszapos víz elhelyezése ill. kezelését is meg kell oldanunk. (A vas és mangántalanítási technológiától az iszap kezelése azonban függetlennek tekinthető. A hazai gyakorlatban e célra elsősorban a szakaszos ülepítés jöhet szóba.)

21 Egyszerűsített tisztítástechnológiai vázlatok (1) FERMASICC technológia

22 Egyszerűsített tisztítástechnológiai vázlatok (2) Jellegzetes, nyomásalatti levegőztetéssel és zárt szűrőkkel megoldott vastalanító

23 Egyszerűsített tisztítástechnológiai vázlatok (3) Vas és mangántalanítás nyomás alatti levegőztetést és bedolgozott mangántalanító réteget is tartalmazó előszűrős szűrő alkalmazásával

24 Egyszerűsített tisztítástechnológiai vázlatok (4) Gázmentesítést követő átemelés után alkalmazott álló, zárt szűrőkkel megoldott technológia vázlata

25 Egyszerűsített tisztítástechnológiai vázlatok (5) Technológia gázmentesítés után szintén zárt, nyomásalatti szűrőket tartalmaz, de a közbenső átemelés helyett gravitációs megoldással.

26 Egyszerűsített tisztítástechnológiai vázlatok (6) Nyitott, szórórózsás levegőztetést, közbenső átemelést, és álló, zárt szűrőket alkalmazó technológia. Különállóan elhelyezett levegőztetés esetén ez a technológia gázmentesítésre is alkalmas.

27 Egyszerűsített tisztítástechnológiai vázlatok (7) Nagyobb kapacitású, nyitott levegőztetéssel, és állandó szintű nyitott gyorsszűrőkkel tervezett sav-, és vastalanító. A megoldás a gravitációs vízvezetés jellegzetes példája. (Megjegyezés, hogy a szűrő szintszabályozását végző tolózár utáni szakaszon elhelyezett levegőbeszívó csonk a szűrők egymásra hatásának, ill. a medence szint visszahatásának kizárása érdekében szükséges. Helyettesíthető más megoldással is, lehet pl. a medencébe a vizet a túlfolyó szint felett bevezetni. )

28 Egyszerűsített tisztítástechnológiai vázlatok (8) Sav- és vastalanítás nyitott, szórórózsás levegőztetéssel és változó szintű nyitott gyorsszűrő alkalmazásával

29 Egyszerűsített tisztítástechnológiai vázlatok (9) Forgókefés berendezéssel megvalósított nyitott levegőztetés és zárt, fekvő gyorsszűrök alkalmazása, ugyancsak gravitációs, közbenső átemelés nélküli kialakítással.

30 Egyszerűsített tisztítástechnológiai vázlatok (10) Nagy vastartalmú víz nagyobb kapacitású telepen történő kezelésére alkalmas tisztítástechnológia vázlata

31 Az egyes technológiai elemek méretezése és technológiai kialakítása. GÁZMENTESÍTÉS Gázbevitel, gázeltávolítás célja: ivóvíz fizikai és vagy kémiai sajátosságainak közvetett vagy közvetlen javítása. Ez történhet bizonyos anyagok eltávolításával (deszorpció) vagy bizonyos anyagok bevitelével (abszorpció). Leggyakrabb gázbeviteli eljárás víztisztításban a levegőztetés. Levegőztetéssel eltávolítható anyagok: Ízt és szagot produkáló anyagok (pl. hidrogén szulfid), illékony szerves vegyületek Ammónia eltávolítása (magas ph-n, szennyvíztisztításban) Korróziót okozó anyagok (CO 2, H 2 S) Robbanásveszély okozó anyagok eltávolítása (metán) Levegőztetéssel a vízbe vihető anyagok: Oxigén bevitel (íz és szaghatás csökkentés, hidrogén-karbonát kötésű vas- és mangán-vegyületek oxidálása, H 2 S vagy szerves vegyületek oxidálása, stb ) CO 2 vízbe juttatása (H 2 S eltávolítás elősegítése, lágyított vizek rekarbonálása)

32 CO 2 előfordulási formái A CO 2 előfordulási formái vízben: Disszociálatlan állapotban, szénsavként: H 2 CO 3 Szabad szén-dioxidként: CO 2 Hidrogén karbonát ionként: HCO 3 - Karbonát ionként: CO 2-3 A különböző CO 2 -előfordulási formák aránya a ph-tól függ A CO 2 -előfordulási formák között dinamikus egyensúly áll fenn. A karbonát hidrogén-karbonát egyensúly fenntartásához szükséges szabad széndioxid mennyiséget nevezzük egyensúlyi széndioxidnak. Az egyensúlyi széndioxid mennyiség feletti CO 2 mennyiséget agresszív CO 2 -nek nevezzük. Az agresszív CO 2 eltávolítást más néven savtalanításnak is szokták nevezni.

33 GÁZMENTESÍTÉS A gázmentesítés a tisztítástechnológia legelső fokozata: addig, amíg a gáz határérték feletti koncentrációban tartalmaz éghető gázt, minden, a vízzel érintkező légtér fokozottan robbanásveszélyesnek tekintendő, és ennek megfelelően (költségesen) alakítandó ki, a tisztítástechnológiák zöménél (vastalanítás, stb.) előnyös a kezdeti oxigénbevitel és járulékos CO 2 eltávolítás. Feladataink: a megfelelő típus kiválasztása, a kiválasztott típus beillesztése a víztisztító-mű tisztítástechnológiai és hidraulikai rendszerébe.

34 GÁZMENTESÍTÉS VLV típusú gázmentesítő

35 GÁZMENTESÍTÉS GM típusú gázmentesítő

36 GÁZMENTESÍTÉS GMK típusú gázmentesítő

37 GÁZMENTESÍTÉS Gázmentesítők típus és méretválasztéka Típus Vízterhelés l/perc Gázterhelés max. NL/m 3 (+) Szükséges nyomómagasság (++) m.v.o. VLV kb 30 GM GM GM GM GM GM GM GM GM GM GMK kb. 9 (+) NL/m 3 = 1 m 3 vízben lévő gáz normál állapotra (++) a maximális vízterhelésnél

38 GÁZMENTESÍTÉS Hidraulikai szempontból a bemutatott gázmentesítőkre a nyomás alatti vízbevezetés, és a gravitációs vízelvezetés jellemző. A gázmentesítők beillesztése a tisztítástechnológiai folyamatba: a gázmentesítőt a további technológiai elemek által igényelt maximális nyomómagasságnál magasabbra helyezzük és gravitációs vízvezetést alkalmazunk, a terepszint közelében elhelyezett gázmentesítő után közbenső átemelővel továbbítjuk a vizet a szűrőkre.

39 Nyitott (mechanikai) levegőztetők Valamennyi típusra vonatkozik: a víztisztító telepen belüli közbenső átemelés elkerülése, továbbá a talajközeli levegő nagyobb szennyezettsége miatt igyekszünk a levegőztetőket a víztisztító-mű valamelyik épületének felső szintjén elhelyezni, a levegőztetők alaprajzi elrendezését a befogadó épület szerkezeti megoldásával és egyéb funkcióival gondosan össze kell hangolni, a vízből kivált CO 2 -t a szellőztető levegővel, folyamatosan el kell távolítani.

40 Nyitott (mechanikai) levegőztetők A választás főbb szempontjai: A szórórózsás levegőztetők az egyszerű kivitelezhetőség mellett nagy helyigényűek, és érzékenyek a vízből kiváló anyagokra, így nagyobb vastartalmú, kemény víz esetén alkalmazásuk nem célszerű, Ütközőtárcsás levegőztetőnél fokozott figyelmet igényel a vízelosztás jó megoldása. Előny a szabad nyílások nagyobb mérete, és ebből eredően a mérsékeltebb eltömődési hajlam. Forgókefés berendezésnél előny a kisebb helyigény, és a kifejezetten jó szabályozhatóság; hátrány a gépészeti berendezés karbantartási igénye. A függőleges tengelyű levegőztetők csak kivételes esetekben lehetnek célszerűek elektromos energia igényük miatt.

41 Levegőztetés szórórózsákkal ill. ütközőtányérokkal Levegőztetés szórórózsákkal

42 Levegőztetés szórórózsákkal ill. ütközőtányérokkal Levegőztetés ütközőtárcsákkal

43 Levegőztetés szórórózsákkal Felületi terhelésre méretezzük. Az adott vízre vonatkozó kísérleti eredmények hiányában 4-6, intenzív gépi szellőzés esetén max. 10 m/h terhelés vehető alapul. A hatásfok függvénye az egy szóróelemre jutó terhelésnek, ezért a vízhozam változásokat (részterhelés), a működtetett egységek számának változtatásával követni kell. A méretezés és szerkezeti kialakítás: egy szórórózsához 1-1,5 m 2 alapterület tartozik, a szórórózsák nyílásai 2-3 {nagyobb vastartalomnál 4) mm-re választandók, a furatok egymástól mért távolsága 6-12 mm, a sebesség az egyes furatokban 3,5-4,5 m/s. és így az egyes szórórózsákon fellépő nyomómagasság veszteség kb. 0,25-0,35 m.v.o., az egyes szórórózsák egyenletes, kb. 10%-on belüli terhelése az elosztóvezeték méretezésének alapja, részterhelésnél az egyes elosztóvezetékekre jutó terhelés változását célszerű 20% alá korlátozni.

44 Levegőztetés szórórózsákkal (Méretezés) Q = m 3 /d; felületi terhelés 5 m/h A szórórózsás levegőztető teljesítménye 0,116 m 3 /s (részterhelésként vegyünk figyelembe 0,04 m 3 /s-t ill. 0,07 m 3 /s-t) A szükséges alapterület meghatározása 5m/h felületi terhelés esetén: A 3 m ( 0, ) = s = 83, 33m m 5 h 2 84m 2

45 Levegőztetés szórórózsákkal (Méretezés) A szükséges szórórózsák száma, ha egy db szórórózsához 1 m 2 tartozik: 84m n = = 84db 2 1m Egy szórórózsára jutó terhelés: 3 2 m 0, s m q = = 0, = 1, 38 84db s l s

46 Levegőztetés szórórózsákkal (Méretezés) A furatok száma egy db szórórózsán d = 3 mm (A f = 7,07 mm 2 ) v = 4 m/s sebességet alapulvéve. 3 m q s n 0, f = = = 48, 79db 49db m v A [ m ] , f s

47 Levegőztetés szórórózsákkal (Méretezés) Szerkezeti vázlat

48 Levegőztetés szórórózsákkal (Méretezés) Két-két elosztóvezetékre tervezünk tolózárat, ez elegendő részterhelések követéséhez. 0,04 m 3 /s esetén 2x2 elosztóvezetéken a közel névleges terhelés adódik (1,43 l/s) 0,07 m 3 /s esetén 2x3 vagy 2x4 elosztóvezeték üzemel (1,67 l/s (+20%) és 1,25 l/s (-10%)) Három helyen vezetjük el a vizet a levegőztetőből.

49 Levegőztetés szórórózsákkal (Méretezés) 1. Nyitott levegőztető szórórózsákkal 2. Vízzár 3. Szívómedence 4. Átemelő-szivattyú Szellőző 11. Túlfolyó 12. Leürítő

50 Levegőztetés ütközőtárcsás szórófejekkel A megoldás lényegi elemei, az ütközőtárcsás szórófej és az önszabályozó vízelosztás A méretezés és a szerkezeti kialakítás legfontosabb szempontjai: egy szórófejhez tartozó alapterület kb. 1 m 2, a szórófej felső síkjára vonatkoztatott nyomómagasság igény a névleges terhelésnél kb. 0,2-0,3 m.v.o., részterhelésnél az egyes elosztóvezetékekre jutó terhelés változását célszerű 20% alá korlátozni. vízelosztásra elosztóvezetékes, ill. önszabályozó megoldás alkalmazható. Méretezésnél az adott vízzel végzett technológiai kísérleti eredmények hiányában tapasztalati adatokból indulhatunk ki.

51 Levegőztetés ütközőtárcsás szórófejekkel Ütközőtárcsás szórófej Önszabályzó vízelosztás

52 Levegőztetés ütközőtárcsás szórófejekkel (Méretezés) Egy ütközőtárcsás szórófejhez tartozó alapterület: Az ütközőtárcsás levegőztető teljesítménye 0,093 m 3 /s (Q = 8000 m 3 /d) Felületi terhelés: 5 m/h A szükséges szórófejek száma, ha egy db szórófejhez 1 m 2 tartozik: A szükséges szórófejek száma: 3 A sz = 1, 0m m ( 0, ) A = s = 66, 96m m 5 h 2 67m n = = 67db 2 1m m 2 Egy szórórózsára jutó terhelés: 3 m 0, s m q = = 0, = 1, 38 67db s l s

53 Levegőztetés ütközőtárcsás szórófejekkel Szerkezeti kialakítás

54 Levegőztetés ütközőtárcsás szórófejekkel 1. Nyitott levegőztető ütközőtányérokkal 2. Vízzár 9. Szellőzők

55 Nyomás alatti levegőztetés Az adagolandó beszívott levegő mennyiségét a kezelt víz 6-10%- ában vesszük fel. Szempontok: a kompresszort szakaszosan üzemeltetjük, és a szünetekben a levegőtartály biztosítja a szükséges levegőmennyiséget, kompresszorok szokásosan óránként 2 bekapcsolásra, és max. 0,5 óra folyamatos, ill. 50% relatív üzemidőre vehetők igénybe (géptípustól függő adatok), garantáltan olajmentes levegőt szállító kompresszoroknál egyszerűsíthető a levegő előkészítése, elmaradhat pl. a levegő intenzív hűtése és az olajleválasztás, a levegőtartály a maximális és minimális üzemi nyomás (pl. 0,6 MPa és 0.25 MPa) között tároz. Izoterm állapotváltozást feltételezve a levegőtartály méreteit a gyártmányként kapható edényfenék méretekhez igazodva határozzuk meg (Táblázat), levegő bekeverőként hegesztett Venturi-cső alkalmazása célszerű, amelyet m/s toroksebességre méretezünk.

56 Nyomás alatti levegőztetés

57 Derítők vastalanításhoz Derítés csak kivételesen, a 3 g/m 3 vastartalmat meghaladó vizeknél, és csak nagy kapacitások esetén jöhet szóba. Feladatuk ekkor a szűrők lebegőanyag terhelésének csökkentése. A szokásos ezer m 3 /nap telep kapacitások esetén kotró nélküli, függőleges átfolyású derítőket alkalmazhatunk. Méretezési alapadatok: felületi terhelés maximum 0,8 mm/s (csőköteges derítő esetén), tartózkodási idő minimum 1h.

58 Derítők vastalanításhoz A feladat során alkalmazható típusok: Candy típusú derítő vázlatrajza

59 Derítők vastalanításhoz Korridor típusú derítő vázlatrajza

60 Gyorsszűrők Az előírásoknak megfelelő szűrtvízminőség elérésén kívül a szűrők gazdaságos üzeme is követelmény. Ezen belül fontos szempont: a szűrési ciklus célszerű időtartama, amelyet egyrészt a szűrtvízminőség romlásának kezdete (az un. áttörés), illetve a szűrőn fellépő nyomómagasság veszteség növekedés (eltömődés) korlátoz. A jelenlegi gyakorlat a 24 és a 48 órás ciklust részesíti előnyben, mert ezeknél a szűrőöblítések a mérsékelt vízigényű éjszakai órákra koncentrálhatok. Rövidebb ciklusidők nagyon jelentősen növelik az öblítővíz és az energia felhasználást, és ezért gazdasági okból kerülendők. Hosszabb ciklusidők esetén a szűrőbeli nemkívánatos, nehezen kézben tartható mikrobiológiai folyamatok jelentkezését kockáztatjuk.

61 Gyorsszűrők A technológiai méretezés feladatai: az alkalmazandó szűrőanyag megadása: Szűrőanyagként a vas és mangántalanító szűrőkben gondosan mosott és osztályozott kvarchomokot (SiO 2 96%) használunk. Amennyiben a víz agresszív CO 2 -t is tartalmaz, azt a vastalanító szűrő anyagához kevert MgO tartalmú anyaggal (pl. FERMAGO) köthetjük meg. A szűrési folyamat jellemzőinek meghatározása: a szűrési sebesség, szűrőréteg vastagsága A szűrési sebesség és a szűrőréteg vastagsága egymással és a szűrendő víz vastartalmával, valamint a megengedett maximális nyomómagasság veszteséggel is összefüggésben határozandó meg. A szűrők adatainak és fő méreteinek megadása: darabszám, geometriai adat, szűrőrétegük vastagsága, támréteg vastagsága A szűrők üzeméhez szükséges egyéb berendezések jellemzőinek megadása: öblítőszivattyú, Kompresszor. A mangántalanító réteg bedolgozásához szükséges oldó tartály és keringető szivattyú jellemzőinek megadása.

62 Gyorsszűrők Méretezés kiindulási adatai (nyomás alatti zárt szűrők adataiból kiindulva) Vastartalom [g/m 3 ] Szűrési sebesség [m/h] Rétegvastagság [m] 0-2 7,5 1, ,4 Vas- és mangán tartalom [g/m 3 ] Szűrési sebesség m/h] Rétegvastagság előszűrőben [m] Rétegvastagság szűrőben [m] 0-1 7,5 1,8 1, ,7 1, ,5 1,3

63 Gyorsszűrők Ha a szűrőket gravitációs rendszerben alkalmazzuk, a rendszerint kisebb nyomáskülönbség miatt csökkenteni kell a szűrési sebességet a táblázat adataihoz képest. Ilyenkor a szűrőréteg vastagsága is arányosan csökkentendő. Amennyiben a szűrendő víz vastartalma nem haladja meg a 4 g/m 3 -t, 4 m.v.o. megengedett nyomómagasság veszteség esetén a táblázatban szereplő szűrési sebességek kb. 80 %-át, 2 m.v.o. nyomómagasság veszteség (nyitott szűrő) mellett kb. 60 %-át vehetjük figyelembe. A szűrőréteg vastagságát azonban soha sem csökkentjük 1 m alá.

64 Gyorsszűrők A szükséges szűrőfelület: Szempontok: A = szüks legalább 2 szűrőt alkalmazunk, hogy az öblítés, ill. az egyik szűrő karbantartása idején se kelljen a víztermelést szüneteltetni, a nagyobb egységek 1 m 2 szűrőfelületre vonatkoztatott költsége kisebb, zárt szűrőknél csak a szabványos edényfenék méretekkel egyező átmérők választhatók, nyitott szűrőknél kevésbé kötöttek a méretek, de célszerű a gyakorlatban kialakult és típusnak tekinthető 54 vagy 30 m 2 szűrőfelületű egységek alkalmazása. A szűrési sebesség tényleges értéke: v sz Q v sz Q = A sz, alk

65 Gyorsszűrők Vastalanító szűrők szűrőrétegébe keverendő FERMAGO mennyisége: a megfelelő hatékonysághoz szükséges mennyiség és a két pótlás közötti idő (általában 6 hónap) alatt feloldódó mennyiség (1g agresszív CO 2 1,15 g FERMAGO-t old fel) összegeként számítható. A számításnál értelemszerűen a szűrendő víz agr. CO 2 koncentrációját kell alapul venni. 1 m 3 FERMAGO tömege 1800 kg, és ezt figyelembe véve adódik a szűrőrétegen belül a FERMAGO és a kvarchomok szükséges aránya. (A számított értéket a gyakorlatban egyszerűen megvalósítható arányra kerekítjük.)

66 Gyorsszűrők 1 m 3 /h vízhozamhoz szükséges FERMAGO mennyiség (kg): Vastartalom [g/m 3 ] Agresszív CO 2 a szűrendő vízben (g/m 3 ) > felett

67 Gyorsszűrők Gyorszűrők FERMAGO méretezésére számítási példa: Szűrendő vízre vonatkozó adatok: Fe =1,5 g/m 3 ; CO 2 =15 g/m 3 Megelőző számítás alapján: a szűrőréteg vastagság 1,4 m; a tényleges szűrési sebesség 6,1 m/s. A szükséges FERMAGO mennyiség a táblázat alapján: 1m 3 /h vízhozamhoz 250 kg

68 Gyorsszűrők 1 m 2 felülethez 6,1 m/h szűrési sebességnél a szükséges FERMAGO mennyiség: 6 hónap alatt ( =4320 h) az 1 m 2 felületen átszűrt víz mennyisége: Az ebben lévő összes agresszív CO 2 : Amely által feloldott fermago: Fermago = 6,1 250 = 1525 kg ,1 = m = g = 395 kg 395 1,15 = 455 kg

69 Gyorsszűrők 1 m 2 felületre szükséges FERMAGO: Ennek a térfogata: = 1980 kg 1980/1800 = 1,1 m 3 Az 1,4 rétegvastagsághoz 1,1 m 3 FERMAGO és 0,3 m 3 kvarchomok szükséges. A szükséges keverési arány 0,3:1,1 azaz 1:3,67. Kerekített keverési arány kvarchomok:fermago = 1:4

70 Gyorsszűrők öblítése Vegyes, vízzel és levegővel végzett öblítést alkalmazunk! Mindig szűrt vízzel öblítünk! Vas és mangántalanító szűrők öblítésének intenzitása és az öblítési időtartamok: Öblítővíz: 15 m 3 /m 2 h, összesen 20 percig Öblítőlevegő: 60 m 3 /m 2 h, összesen 10 percig

71 Gyorsszűrők öblítése Egyszerre mindig csak egy szűrőt öblítünk, így a szivattyú és a kompresszor hozama egy szűrő öblítéséhez választandó. Az öblítőszivattyú szükséges nyomásának meghatározásához a nyomásviszonyok alapján dönthetünk. Az öblítőkompresszort 0,5-1 bar maximális nyomásigény figyelembevételével szokás megválasztani. Ennek megfelelően forgódugattyús légsűrítők (un. Roots fúvók) alkalmazandók. A víz visszajutását a visszacsapó szelepen kívül még az öblítőlevegő vezeték célszerű kiképzésével is akadályozzuk. A levegőt szállító csővezetékeket 15 m/s sebesség alapulvételével méretezzük.

72 Gyorsszűrők öblítése Nyomásviszonyok öblítésnél

73 Gyorsszűrők öblítése Öblítőlevegő vezeték kialakítása

74 Zárt gyorsszűrők A mindig acélszerkezetű, álló vagy fekvő kivitelű egyszerű és a csak álló megoldásban kialakítható előszűrős szűrők alkalmazhatók. A támréteg vastagsága rendszerint 20 cm, szemcsemérete a szűrőanyag szemcseméretének 4-5-szöröse. A zárt szűrőket egymás mellett, 4 db-ig egy, azon felül két sorban helyezzük el. Az egyes szűrők a szűrőházban (és azon belül rendszerint csőpincében) végighúzódó csővezetékekhez leágazó vezetékekkel csatlakoznak. A szűrőrétegen belüli levegő ill, gázkiválás kizárása érdekében a nyomásvonalnak mindig a szűrőréteg felett kell lenni. Ezt a szűrtvíz gyűjtővezetékbe épített, bukóként működő un. állványcsővel érhetjük el.

75 Zárt gyorsszűrők

76 Zárt gyorsszűrők

77 Zárt gyorsszűrők

78 Zárt gyorsszűrők kiválasztása

79 Nyitott gyorsszűrők Nyitott gyorsszűrőket általában nagyobb kapacitású telepekre tervezünk. A nyitott gyorsszűrők kialakításának főbb szempontjai: a még gazdaságosan alkalmazható szivattyú és kompresszor típusokkal max. 54 m szűrőfelület öblíthető, az eddigi kísérletek szerint az öblítővíz elvezető vályúk közötti távolság max. 3,8 m lehet. az állandó szintű szűrök szerkezeti magassága kisebb lehet, mint a változó szintű szűrőké, de a szűrőrétegbeli szívás kialakulása itt sem engedhető meg, állandó sebességű üzemeltetéshez a szűrendő vizet az egyes szűrők között bukókkal kell szétosztani. A szűrők max. üzemi vízszintjénél sem léphet fel visszahatás a vízelosztó bukóknál. A nyitott gyorsszűrőket zárt térben, nagyobb telepeknél külön épületben (szűrőházban) kell elhelyezni. Vízszintjüket a gravitációs vízvezetés miatt rendszerint több méterrel a terepszint felett kell felvennünk.

80 Nyitott gyorsszűrők

81 Nyitott gyorsszűrők

82 Mangántalanító szűrők bedolgozása Bedolgozás során a szűrőréteget váltakozva mangán(ll)-klorid és kálium-permanganát oldattal kezeljük. Regeneráláskor csak KMn0 4 oldatot alkalmazunk. A bedolgozáshoz és a regeneráláshoz szükséges vegyszer oldó és keringető rendszer részei: oldótartály, szivattyú, csővezetékek, szerelvények.

83 Mangántalanító szűrők bedolgozása Vegyszer oldó és forgató berendezés

84 Mangántalanító szűrők bedolgozása A technológiai méretezés alapadatai: az egyes szűröket egyenként (egymás után) dolgozzuk be, III, regeneráljuk, a szűrőanyag térfogatára vonatkoztatott vegyszerszükséglet 1,5 kg/m 3, az oldótartályban figyelembe veendő koncentráció 3-5 %, az oldatot keringetni kell a szűrőn (óránként 1,5-2 forgatás), a forgatási teljesítmény számításakor a szűrőfenék alatti tér és a csővezetékek térfogatát is figyelembe kell venni.

85 Fertőtlenítés Klórgáz A cseppfolyós klórt acél palackokban (50 kg) vagy hordókban (500 vagy 1000 kg) hozzák forgalomba. A palackok ill. hordók tárolására szigorú biztonságtechnikai előírások vonatkoznak. Klór elvételhez pl. csak szabadtérről nyíló ajtajú, terepszint feletti, gépi úton is szellőztethető, fűtött helység felel meg. A fűtést a cseppfolyós klór gázzá alakulásához szükséges párolgási hő biztosítása ( lefagyás" elkerülése) teszi szükségessé. Ugyancsak a párolgási hő utánpótlása miatt korlátozott az egy palackból ill. hordóból kivehető klórmennyiség (g/h). Kisebb vízműveknél nátrium-hipoklorit (hypo) adagolása szokásos. A rendkívüli esetekre is számítva kb. 1 g/m 3 maximális klórigény alapulvételével tervezünk. Jelenleg szinte kizárólagosan ADVANCE típusú klórozókat alkalmazunk.

86 Fertőtlenítés

Az egyes technológiai elemek méretezése és

Az egyes technológiai elemek méretezése és Az egyes technológiai elemek méretezése és technológiai kialakítása. GÁZMENTESÍTÉS Gázbevitel, gázeltávolítás célja: ivóvíz fizikai és vagy kémiai sajátosságainak közvetett vagy közvetlen javítása. Ez

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS Vas és Mangán eltávolítása (2. feladat) SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar KLING ZOLTÁN Gödöllő, 2012.02.15. 2011/2012. tanév 2. félév Műszaki leírás Mit tartalmazzon:

Részletesebben

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával Készítette:

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS Vas és Mangán eltávolítása (2. feladat) SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar KLING ZOLTÁN Gödöllő, 2012.02.15. 2011/2012. tanév 2. félév Települési vízgazdálkodás rendszere

Részletesebben

Vízgépkezelő Vízműkezelő

Vízgépkezelő Vízműkezelő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÚJ LEHETŐSÉGEK A VASAS ÖNTÖZŐVÍZ GAZDASÁGOS KEZELÉSÉHEZ ÉS FELHASZNÁLÁSÁHOZ

ÚJ LEHETŐSÉGEK A VASAS ÖNTÖZŐVÍZ GAZDASÁGOS KEZELÉSÉHEZ ÉS FELHASZNÁLÁSÁHOZ ÚJ LEHETŐSÉGEK A VASAS ÖNTÖZŐVÍZ GAZDASÁGOS KEZELÉSÉHEZ ÉS FELHASZNÁLÁSÁHOZ Víz alkotóelemei H 2 O Oldott anyagok Ionok H +, K +,Ca ++, Mg 2+, Na +, Fe 3+, Fe 2+, Mn 2+, As, Cd, Cl - NO 2, NO 3, PO 4,,

Részletesebben

Vörös Gyula főtechnológus BÁCSVÍZ Zrt.

Vörös Gyula főtechnológus BÁCSVÍZ Zrt. Vörös Gyula főtechnológus BÁCSVÍZ Zrt. Ivóvízminőség-javító programok a BÁCSVÍZ Zrt. szolgáltatási területén 19 új technológia Kék-Víz Tiszazug Jászkarajenő Kocsér Törtel Kunszállás Tabdi Új technológiák

Részletesebben

Az Ivóvízminőség-javító program technológiai vonatkozásai. Licskó István Laky Dóra és László Balázs BME VKKT

Az Ivóvízminőség-javító program technológiai vonatkozásai. Licskó István Laky Dóra és László Balázs BME VKKT Az Ivóvízminőség-javító program technológiai vonatkozásai Licskó István Laky Dóra és László Balázs BME VKKT Arzén Ammónium ion Bór Fluorid Vas Mangán Nitrit??? Metán Szén-dioid Célkomponensek Lehetséges

Részletesebben

Ivóvíz - Minőségjavító Önkormányzati Társulás 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos u.18.

Ivóvíz - Minőségjavító Önkormányzati Társulás 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos u.18. 1 Ivóvíz - Minőségjavító Önkormányzati Társulás 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos u.18. Dunavarsány Város - Szigetszentmárton Község ivóvízminőség javítása 1.) Műszaki bemutatás Dunavarsány város jelen vízkezelési

Részletesebben

Membrán szűrés Balaton vízből. Készítette: Drescher Attila Budapest,

Membrán szűrés Balaton vízből. Készítette: Drescher Attila Budapest, Membrán szűrés Balaton vízből Készítette: Drescher Attila Budapest, 2019. 02. 26. 2. Balatonőszöd ZENON szűrő A Balaton régen 3. Balatonőszöd ZENON szűrő És napjainkban 4. Balatonőszöd ZENON szűrő A nyersvíz

Részletesebben

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák MaSzeSz, Lajosmizse 2010. Kis tisztítók technológiái - példák Patziger Miklós és Boda János MaSzeSz Tartalom Kis települések elvezetésének és -tisztításának lehetőségei Környezetvédelmi követelmények Kis

Részletesebben

Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben. Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07.

Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben. Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07. Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07. A Kiskunhalasi Szennyvíztisztító telep tervezési alapadatai: A Kiskunhalasi

Részletesebben

TERVEZETT TÉMAKÖRÖK. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

TERVEZETT TÉMAKÖRÖK. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék TERVEZETT TÉMAKÖRÖK I. Alapfogalmak, a víz jellemzői II. Építmények álló vízben III. IV. Építmények mozgó vízben Vízmennyiségek építmények környezetében V. Vízelvezetés szabad felszínű medrekben VI. A

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

VENTUS A-P Műszaki adatok:

VENTUS A-P Műszaki adatok: VENTUS A-P A berendezés - működési mód alapján - a áramlásának típusa szerint aktív és passzív kategóriába sorolható. Passzív típusú biofiltereink ventilátor nélkül működnek, a t a szűrőn a rendszer kényszeráramlása

Részletesebben

HIDROPROJECT M 3 /H-ÁS VÍZKEZELŐ RENDSZER MŰSZAKI LEÍRÁS

HIDROPROJECT M 3 /H-ÁS VÍZKEZELŐ RENDSZER MŰSZAKI LEÍRÁS 1/8 TARTALMJEGYZÉK 1.0 KIINDULÁSI ADATOK... 3 1.1 KEZELENDŐ VÍZ ADATOK... 3 1.2 IGÉNYELT KEZELTVÍZ ADATOK:... 3 2.0 TECHNOLÓGIAI ÉS MŰSZAKI TARTALOM... 3 2.1.VÍZKEZELÉSI TECHNOLÓGIA MEGHATÁROZÁSA... 3

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT.

TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT. TU 7 NYOMÁSSZABÁLYZÓ ÁLLOMÁSOK ROBBANÁSVESZÉLYES TÉRSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA ÉS BESOROLÁSA AZ MSZ EN 60079-10:2003 SZABVÁNY SZERINT. Előterjesztette: Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA-TÉTELEK. Vízellátás-csatornázás szakirányú továbbképzési szakon. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar 2019 BAJA

ZÁRÓVIZSGA-TÉTELEK. Vízellátás-csatornázás szakirányú továbbképzési szakon. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar 2019 BAJA ZÁRÓVIZSGA-TÉTELEK Vízellátás-csatornázás szakirányú továbbképzési szakon Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar 2019 BAJA Vízellátás-csatornázás szakirányú továbbképzési szak Vízellátás Víztisztítás

Részletesebben

Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás

Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás Szennyvíz keletkezése, fajtái és összetétele Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem RKK KMI 2010. SZENNYVÍZ Az emberi tevékenység hatására kémiailag,

Részletesebben

Szilvásvárad Szalajka vízmű, PALL membrán tisztítás kérdései üzemeltetési szempontból Pintér János

Szilvásvárad Szalajka vízmű, PALL membrán tisztítás kérdései üzemeltetési szempontból Pintér János Szilvásvárad Szalajka vízmű, PALL membrán tisztítás kérdései üzemeltetési szempontból Pintér János Tapasztalatok és kihívások a membránnal történő víztisztításban Szakmai Nap 2019. február 26. Bemutatkozás

Részletesebben

Magyar-szerb határon átnyúló szakmai együttműködés az arzénmentes ivóvízért (IPA projekt)

Magyar-szerb határon átnyúló szakmai együttműködés az arzénmentes ivóvízért (IPA projekt) Magyar-szerb határon átnyúló szakmai együttműködés az arzénmentes ivóvízért (IPA projekt) Melicz Zoltán EJF Baja MaSzeSz Konferencia, Lajosmizse, 2012. május 30-31. Arzén Magyarország Forrás: ÁNTSZ (2000)

Részletesebben

Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program

Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program Dr. Czégény Ildikó, TRV (HAJDÚVÍZ) Sonia Al Heboos, BME VKKT Dr. Laky Dóra, BME VKKT Dr. Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők Mikroszennyezőknek

Részletesebben

A klórozás kémiája. Kémiai reakciók. Affinitási sorrend. Klórgáz és a víz reakciói gáz oldódása hidrolízis disszociáció

A klórozás kémiája. Kémiai reakciók. Affinitási sorrend. Klórgáz és a víz reakciói gáz oldódása hidrolízis disszociáció Víz és szennyvíztechnológiai gyakorlatok Fertőtlenítés klórgázzal Vincze lászlóné dr. főiskolai docens A klórozás kémiája Klórgáz és a víz reakciói gáz oldódása hidrolízis disszociáció Szabad aktív klórformák

Részletesebben

BWT ERF BR/GR/FAG vas- és mangántalanító Egyoszlopos médiaszűrő berendezés

BWT ERF BR/GR/FAG vas- és mangántalanító Egyoszlopos médiaszűrő berendezés BWT Hungária Kft. 2040 Budaörs, Keleti utca 7. BWT ERF BR/GR/FAG vas- és mangántalanító Egyoszlopos médiaszűrő berendezés 1. ábra BWT ERF Egyoszlopos, szakaszos üzemű, idővezérelt, katalitikus szűrőtöltetű

Részletesebben

Ivóvíz arzéntartalmának eltávolítása membrántechnológiával

Ivóvíz arzéntartalmának eltávolítása membrántechnológiával Systems Kft. OMFB 00235/2001 számú projekt Ivóvíz arzéntartalmának eltávolítása membrántechnológiával Előadó: Bakos Tamás műszaki igazgató Systems Kft. 2003. március 31 A projekt célja Membrántechnológiai

Részletesebben

Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve 2016-2030

Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve 2016-2030 Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve 2016-2030 Víziközmű rendszer kódjai: Ivóvízrendszer: 11-23117-1-001-00-10 Szennyvízrendszer: 21-23117-1-001-00-06 A víziközmű rendszer üzemeltetője:

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Energia Hálózat Üzemeltetés Tisza Site

Energia Hálózat Üzemeltetés Tisza Site Energia Hálózat Üzemeltetés Tisza Site Ivó-és Iparivíz szolgáltatás bemutatása Seprényi Gábor AGENDA I. MPK bemutatása 3 II. Ivóvíz szolgáltatás technológiai bemutatása 5 III. Iparivíz szolgáltatás technológiai

Részletesebben

Ajánlati / Kiírási szöveg AKSZ-sz.: 6.42

Ajánlati / Kiírási szöveg AKSZ-sz.: 6.42 1. ábra FERMASTIL 2500 2. ábra FERMASTIL 750 Ikeroszlopos, folyamatos üzem, PLC vezérelt, katalitikus töltet médiaszr berendezés. Pneumatikus mködtetés szelepekkel felszerelt, gyárilag elszerelt kivitel.

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. Tesztfeladatok Összesen: 40 pont Környezetvédelem témakör Maximális pontszám:

Részletesebben

Laky Dóra, Licskó István. Ivóvizek arzénmentesítése

Laky Dóra, Licskó István. Ivóvizek arzénmentesítése Laky Dóra, Licskó István Ivóvizek arzénmentesítése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék; 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. Az előadás vázlata A magyarországi

Részletesebben

AsMET víztisztító és technológiája

AsMET víztisztító és technológiája AsMET víztisztító és technológiája Horváth Dániel mérnök daniel.horvath@smet.hu S-Metalltech 98. Kft. Tartalom I. AsMET adszorbens - Tulajdonságok II. Alkalmazási példák III. Regenerálás Hulladék kezelése

Részletesebben

Vizsgatételek Települési vízgazdálkodás 1. tárgyból Nappali és levelező Számítási feladatok a vizsgán: 2.2 és 5.1

Vizsgatételek Települési vízgazdálkodás 1. tárgyból Nappali és levelező Számítási feladatok a vizsgán: 2.2 és 5.1 Vizsgatételek Települési vízgazdálkodás 1. tárgyból Nappali és levelező Számítási feladatok a vizsgán: 2.2 és 5.1 1. A települési vízgazdálkodás rendszere és feladatai. Idealizált és valóságos rendszer,

Részletesebben

Hidrofortartályok: Alkalmazási terület:

Hidrofortartályok: Alkalmazási terület: Hidrofortartályok: Alkalmazási terület: A hidrofor a vízellátó rendszerek nyomásingadozásainak a kiegyenlítésére, valamint a hálózati nyomásfokozás segédberendezéseként alkalmazható. Szivattyú, kompresszor

Részletesebben

PRIORITÁSOK A FÜRDŐÜZEMELTETÉSBEN:

PRIORITÁSOK A FÜRDŐÜZEMELTETÉSBEN: PRIORITÁSOK A FÜRDŐÜZEMELTETÉSBEN: higiénés és baleseti biztonság mellékhatás-csökkentés környezetvédelem, energiatakarékosság költséghatékonyság A 4 PRIORITÁS MEGNEVEZÉSÉVEL EGYBEN MEGHATÁROZTUK A KORSZERŰ

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Arzéneltávolítás adszorpcióval

Arzéneltávolítás adszorpcióval Formázott Arzéneltávolítás adszorpcióval Koch Dániel, Kökény István Eötvös József Főiskola A korábbi arzén határértéket 5 µg/l-t teljesíteni tudó, de a jelenleginek kifogásolható vízminőséget produkáló

Részletesebben

Vízvédelem KM011_ /2016-os tanév II. félév. 5/A rész: Vízkezelés, csatornázás

Vízvédelem KM011_ /2016-os tanév II. félév. 5/A rész: Vízkezelés, csatornázás Vízvédelem KM011_1 2015/2016-os tanév II. félév 5/A rész: Vízkezelés, csatornázás Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens Széchenyi István Egyetem AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Vízkitermelés felszíni vizeket:

Részletesebben

Hol tisztul a víz? Tények tőmondatokban:

Hol tisztul a víz? Tények tőmondatokban: Hol tisztul a víz? Tények tőmondatokban: 1. Palicska János (Szolnoki Vízmű) megfigyelése: A hagyományos technológiai elemekkel felszerelt felszíni vízmű derítőjében érdemi biológia volt megfigyelhető.

Részletesebben

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. pályázati felhívása A pécs-pellérdi telephelyen üzemelő vas- és mangántalanítási technológia felülvizsgálata tárgyában

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. pályázati felhívása A pécs-pellérdi telephelyen üzemelő vas- és mangántalanítási technológia felülvizsgálata tárgyában A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. pályázati felhívása A pécs-pellérdi telephelyen üzemelő vas- és mangántalanítási technológia felülvizsgálata tárgyában 1. A tevékenység részletes leírása: A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

Részletesebben

Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás. Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás. Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Kezelés Fizikai, fizikai-kémiai Biológiai Kémiai Szennyezők típusai Módszerek Előnyök

Részletesebben

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása 1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása A természetes vizek mindig tartalmaznak oldott széndioxidot, CO 2 -t. A CO 2 a vizekbe elsősor-ban a levegő CO 2 -tartalmának beoldódásával

Részletesebben

ELEKTRO-KÉMIAI VÍZTISZTITÓ RENDSZEREK KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK KEZELÉSÉRE, SZENNYVÍZ ISZAPOT HASZNASÍTÓ REAKTOR MODULLAL ENERGIANYALÁBOK ALKALMAZÁSÁVAL

ELEKTRO-KÉMIAI VÍZTISZTITÓ RENDSZEREK KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK KEZELÉSÉRE, SZENNYVÍZ ISZAPOT HASZNASÍTÓ REAKTOR MODULLAL ENERGIANYALÁBOK ALKALMAZÁSÁVAL ELEKTRO-KÉMIAI VÍZTISZTITÓ RENDSZEREK KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK KEZELÉSÉRE, SZENNYVÍZ ISZAPOT HASZNASÍTÓ REAKTOR MODULLAL ENERGIANYALÁBOK ALKALMAZÁSÁVAL Küldetés Az elektro-kémiai kommunális szennyvíztisztító

Részletesebben

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Előadó: Varvasovszki Zalán technológus FEJÉRVÍZ ZRt. Bevezetés FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Általánosságban elmondható,

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése Bálint Mária Bálint Analitika Kft Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Kármentesítés aktuális

Részletesebben

Arzénmentesítő berendezések technológiai lehetőségei

Arzénmentesítő berendezések technológiai lehetőségei Arzénmentesítő berendezések technológiai lehetőségei 0. Részáramú arzénmentesítés Az AsMet arzénmentesítésnél nem szükséges a teljes vízáramot arzénmentesíteni az előírt 10 µg/literes határérték eléréséhez!

Részletesebben

Elvégzendő munkák és beruházások szükségességének alátámasztó indoklása

Elvégzendő munkák és beruházások szükségességének alátámasztó indoklása Elvégzendő munkák és beruházások szükségességének alátámasztó indoklása Tervezett felújítási, pótlási munkák az ivóvíz szolgáltatás területén. Elkülönített keret: 500 e Ft/év 2. Házi bekötő vezetékek cseréje

Részletesebben

As + As +++ Fe ++ Vízszűrés CO2. As +++ Mn ++ NH4 + Mn ++ Fe ++ CO2

As + As +++ Fe ++ Vízszűrés CO2. As +++ Mn ++ NH4 + Mn ++ Fe ++ CO2 Mn ++ Fe ++ CO2 As + As +++ Fe ++ CO2 NH4 + Fe ++ CO2 Fe ++ Fe ++ As +++ Mn ++ NH4 + CO2 As +++ Fe ++ Vízszűrés Nyomásszűrők a víz kezeléséhez Az Eurowater vállalat több mint 70 éve fejleszt, gyárt és

Részletesebben

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL Kander Dávid Környezettudomány MSc Témavezető: Dr. Barkács Katalin Konzulens: Gombos Erzsébet Tartalom Ferrát tulajdonságainak bemutatása Ferrát optimális

Részletesebben

52 853 02 0010 52 01 Szennyvíztechnológus Víz- és szennyvíztechnológus 52 853 02 0010 52 02 Víztechnológus Víz- és szennyvíztechnológus 2/46

52 853 02 0010 52 01 Szennyvíztechnológus Víz- és szennyvíztechnológus 52 853 02 0010 52 02 Víztechnológus Víz- és szennyvíztechnológus 2/46 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen

Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2017.06.22. Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Tápanyag-eltávolítási

Részletesebben

Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan?

Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan? Előadás címe: Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan? Dr. Barna Lajos egy. docens BME Épületgépészeti é ti és Gépészeti é Eljárástechnika á Tanszék A gázkészülék légellátásának alapelvei

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

ÜZEMELTETŐI GONDOLATOK A HATÁRÉRTÉKEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ november szeptember 30.

ÜZEMELTETŐI GONDOLATOK A HATÁRÉRTÉKEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ november szeptember 30. ÜZEMELTETŐI GONDOLATOK A HATÁRÉRTÉKEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ ÁGAZATI KEREKASZTAL MASZESZ 2018. november 29. 2016. szeptember 30. Oszoly Tamás HATÁÉRTÉK BETARTÁSÁNAK FELTÉTELEI -legyen műszaki létesítmény,

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

PALKONYA IVÓVÍZMINŐSÉG- LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

PALKONYA IVÓVÍZMINŐSÉG- LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ PALKONYA IVÓVÍZMINŐSÉG- JAVÍTÓ PROJEKT LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ A KIINDULÓ MŰSZAKI ÁLLAPOT A KIINDULÓ MŰSZAKI ÁLLAPOT Hálózat Palkonya jelenleg önálló vízellátó rendszerrel rendelkezik, mely 1983-ben valósult

Részletesebben

A közegtisztaság új definíciója

A közegtisztaság új definíciója HU Lapszűrő A közegtisztaság új definíciója Szűrőrendszereink védik a: Lapszűrő hűtővíz folyóvíz lemezes hőcserélőket fúvókákat tengervíz lerakódás- és salakanyageltávolítás emulziók csőrendszereket csúszógyűrűs

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS FÖLDES, 2016. JANUÁR 28.

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS FÖLDES, 2016. JANUÁR 28. 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 119-../2016. 6. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Község

Részletesebben

Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető

Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető A banai szennyvízrendszer bemutatása Csatornahálózat Gravitációs elválasztott rendszer 5470 fő 1289 db bekötés Szennyvíztisztító

Részletesebben

Foglalkozási napló. Víz- és csatornaműkezelő 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Víz- és csatornaműkezelő 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Víz- és csatornaműkezelő 10. évfolyam (OKJ száma: 34 853 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Vízminőségi adatok értékelési módszerei. Bagyinszki György

Vízminőségi adatok értékelési módszerei. Bagyinszki György Vízminőségi adatok értékelési módszerei Bagyinszki György Mikor van rá szükség? Felszín alatti vizek jellemzése, állapotleírása Vízbázis állapotértékelés Tényfeltáró dokumentáció Monitoring jelentés Vízbázisok

Részletesebben

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai Történet 1964. üzembe helyezés 1975. húsipari szennyvíz

Részletesebben

Készítette: Bíró Gábor környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Hideg Miklós okl. vegyész Belső konzulens: Dr. Barkács Katalin adjunktus

Készítette: Bíró Gábor környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Hideg Miklós okl. vegyész Belső konzulens: Dr. Barkács Katalin adjunktus Készítette: Bíró Gábor környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Hideg Miklós okl. vegyész Belső konzulens: Dr. Barkács Katalin adjunktus Budapest 2013. Célkitűzés Ózd és térsége vízellátásának fejlesztése

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

a NAT-1-1031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz A Nitrogénmûvek Vegyipari Zrt. Minõségellenõrzõ és minõségbiztosítási osztály Környezetvédelmi laboratórium

Részletesebben

Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus

Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus Fő problémák: Nagy mennyiségű fölösiszap keletkezik a szennyvíztisztító telepeken. Nem hatékony a nitrifikáció

Részletesebben

HYDROTERV KKT MŰANYAG ÉS PORCELÁN SZŰRŐFEJEK TERMÉKISMERTETŐJE

HYDROTERV KKT MŰANYAG ÉS PORCELÁN SZŰRŐFEJEK TERMÉKISMERTETŐJE HYDROTERV KKT MŰANYAG ÉS PORCELÁN SZŰRŐFEJEK TERMÉKISMERTETŐJE 2 A szűrőfejek a vízkezelő berendezések fontos tartozékai MŰSZAKI LEÍRÁS Az acélból, színesfémből, üvegből, kerámiából, porcelánból, az utóbbi

Részletesebben

Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés TERVEZETT TÉMAKÖRÖK TARTALOM

Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés TERVEZETT TÉMAKÖRÖK TARTALOM TERVEZETT TÉMAKÖRÖK I. Alapfogalmak, a víz jellemzői II. III. IV. Építmények álló vízben Építmények mozgó vízben Vízmennyiségek építmények környezetében V. Vízelvezetés szabad felszínű medrekben VI. VII.

Részletesebben

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Készítette: Demeter Erika Környezettudományi szakos hallgató Témavezető: Sütő Péter

Részletesebben

Kérdőjelek a víztisztítás kapcsán

Kérdőjelek a víztisztítás kapcsán Tolnai Béla Kérdőjelek a víztisztítás kapcsán Almássy Endre XXIV. konferencia Siófok 2017. márc. 28.- 29. 1 Ivóvízminőségjavító program Technológiák Forrás: Laky-Licskó-Takó / Maszesz Hírcsatorna / 2013

Részletesebben

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE,

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, ÖSSZETÉTELE, MEZŐGAZDASÁGI FELHASZNÁLÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTADÁSA Magyar Károly E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. SZENNYVÍZ ÖSSZETEVŐI Szennyvíz: olyan emberi használatból származó hulladékvíz,

Részletesebben

: 10. Beadandó feladatrészek: 1. Technológia blokkvázlata 2. Számítások (szakirodalmi források, szabványok megjelölésével, ha lehetséges)

: 10. Beadandó feladatrészek: 1. Technológia blokkvázlata 2. Számítások (szakirodalmi források, szabványok megjelölésével, ha lehetséges) Települési vízgazdálkodás 1. évközi feladat Kiadva: 015.10.1. 8:40:00 Minta Egy (neptun kód: AAAAA1) allgató részére. A egadott vízigények kielégítésére kell tisztítási tecnológiát tervezni, a vízbázis

Részletesebben

A szennyvíztisztítás üzemeltetési költségeinek csökkentése - oxigén beviteli hatékonyság értékelésének módszere

A szennyvíztisztítás üzemeltetési költségeinek csökkentése - oxigén beviteli hatékonyság értékelésének módszere A szennyvíztisztítás üzemeltetési költségeinek csökkentése - oxigén beviteli hatékonyság értékelésének módszere Gilián Zoltán üzemmérnökség vezető FEJÉRVÍZ Zrt. 1 Áttekintő 1. Alapjellemzés (Székesfehérvár

Részletesebben

HUNTRACO- ORM 50-2000 biológiai szennyvíztisztító berendezés-család

HUNTRACO- ORM 50-2000 biológiai szennyvíztisztító berendezés-család HUNTRACO- ORM 50-2000 biológiai szennyvíztisztító berendezés-család (50-2000 LE. között) Működési leírás 1. A szennyvíztisztítás technológiája A HUNTRACO Zrt. környezetvédelmi üzletága 2000 LE. alatti

Részletesebben

Szűrés. Gyógyszertechnológiai alapműveletek. Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet

Szűrés. Gyógyszertechnológiai alapműveletek. Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet Szűrés Gyógyszertechnológiai alapműveletek Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet Szűrés Szűrésnek nevezzük azt a műveletet, amelynek során egy heterogén keverék, különböző

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1031/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. Minőségellenőrző és minőségbiztosítási osztály

Részletesebben

BWT AS arzénmentesítő Egyoszlopos médiaszűrő berendezés

BWT AS arzénmentesítő Egyoszlopos médiaszűrő berendezés BWT Hungária Kft. 2040 Budaörs, Keleti utca 7. BWT AS arzénmentesítő Egyoszlopos médiaszűrő berendezés 1. ábra BWT AS Egyoszlopos, szakaszos üzemű, idővezérelt, GEH illetve Bayoxide töltetű médiaszűrő

Részletesebben

VÍZISZÁRNYAS FELDOLGOZÓ ÜZEMBŐL SZÁRMAZÓ IPARI SZENNYVÍZ TISZTÍTÁSA. MASZESZ Ipari szennyvíztisztítás Szakmai nap. Előadó: Muhi Szandra

VÍZISZÁRNYAS FELDOLGOZÓ ÜZEMBŐL SZÁRMAZÓ IPARI SZENNYVÍZ TISZTÍTÁSA. MASZESZ Ipari szennyvíztisztítás Szakmai nap. Előadó: Muhi Szandra VÍZISZÁRNYAS FELDOLGOZÓ ÜZEMBŐL SZÁRMAZÓ IPARI SZENNYVÍZ TISZTÍTÁSA MASZESZ Ipari szennyvíztisztítás Szakmai nap Előadó: Muhi Szandra Budapest 2017. 11. 30. Tartalom Alapadatok Tervezési információk Hidraulikai

Részletesebben

PurePro M800DF tartály nélküli RO víztisztító [M800DF]

PurePro M800DF tartály nélküli RO víztisztító [M800DF] PurePro M800DF tartály nélküli RO víztisztító [M800DF] A PurePro M800DF háztartási RO (Reverse Osmosis - fordított ozmózis) víztisztító konyhai mosogató alá, a vízhálózatra szerelhető, 5 lépcsős, tartály

Részletesebben

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák MaSzeSz, Lajosmizse 2010. Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák Patziger Miklós és Boda János MaSzeSz fólia 1 Tartalom Kis települések szennyvízelvezetésének és -tisztításának lehetıségei Környezetvédelmi

Részletesebben

Erre a célra vas(iii)-kloridot és a vas(iii)-szulfátot használnak a leggyakrabban

Erre a célra vas(iii)-kloridot és a vas(iii)-szulfátot használnak a leggyakrabban A vasgálic 1 egy felhasználása Az Európai Unióhoz csatlakozva a korábbinál jóval szigorúbb előírásokat léptettek életbe a szennyvíztisztító telepek működését illetően. Az új szabályozás már jóval kevesebb

Részletesebben

Tápvízvezeték rendszer

Tápvízvezeték rendszer Tápvízvezeték rendszer Tápvízvezeték rendszer A kutaktól a víztisztító üzemig vezetı csövek helyes méretezése rendkívüli jelentıséggel bír a karbantartási és az üzemelési költségek tekintetében. Ebben

Részletesebben

Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében

Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében Dr. Czégény Ildikó Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Ivóvíztechnológiai

Részletesebben

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Iszapkezelés Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Eleveniszapos szennyvíztisztítás Elvi kapcsolás A szennyvíziszap általános összetétele 1. Hasznosítható anyagok Iszapvíz Ásványi anyagok Szerves anyagok

Részletesebben

ÁTEMELŐK ÉS NYOMÓVEZETÉKEK KIMUTATÁSA

ÁTEMELŐK ÉS NYOMÓVEZETÉKEK KIMUTATÁSA ÁTEMELŐK ÉS NYOMÓVEZETÉKEK KIMUTATÁSA 1.sz. átemelő Helye: Kálvin tér (templom előtt) Műtárgy: MÉLYÉPTERV típusú, 2,5 m, 10 m3 hasznos térfogatú Szivattyúk típusa, kapacitása, mennyisége: Flygt CP3126/430,

Részletesebben

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból:

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: Fordított ozmózis Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: A fordított ozmózis során ha egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál

Részletesebben

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Részletesebben

CROSS-FLOW SZŰRŐ BORÁSZATI ALKALMAZÁSA

CROSS-FLOW SZŰRŐ BORÁSZATI ALKALMAZÁSA CROSS-FLOW SZŰRŐ BORÁSZATI ALKALMAZÁSA VF Automatika Kft. a korszerű automatika elemek szállítója Alkalmazások Must Fermentáció előtti mechanikai és mikrobiológiai szűrés,azaz a must pasztörizálás helyetti

Részletesebben

Szabványos és nem szabványos beépített oltórendszerek, elméletgyakorlat

Szabványos és nem szabványos beépített oltórendszerek, elméletgyakorlat Szabványos és nem szabványos beépített oltórendszerek, elméletgyakorlat Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szikra@egt.bme.hu 2012. Sprinkler

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. május 18. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek. HKVSZ, Keszthely 2010. november 4.

Hőszivattyús rendszerek. HKVSZ, Keszthely 2010. november 4. Hőszivattyús rendszerek HKVSZ, Keszthely 2010. november 4. Tartalom Telepítési lehetőségek, cél a legjobb rendszer kiválasztása Gazdaságosság üzemeltetési költségek, tarifák, beruházás, piacképesség Környezetvédelem,

Részletesebben

A DEMON technológia hatása a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen ammónium-nitrogén mérlegére

A DEMON technológia hatása a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen ammónium-nitrogén mérlegére H-1134 Budapest, Váci út 23-27. Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: 465 2400 Fax: 465 2961 www.vizmuvek.hu vizvonal@vizmuvek.hu A DEMO technológia hatása a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen

Részletesebben

Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve

Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve 2018-2032 Víziközmű rendszer kódjai: Ivóvízrendszer: 11-23117-1-001-00-10 Szennyvízrendszer: 21-23117-1-001-00-06 A víziközmű rendszer üzemeltetője:

Részletesebben

Biológiai szennyvíztisztítók

Biológiai szennyvíztisztítók SC típusú Biológiai szennyvíztisztítók tervezése, szállítása, szerelése és üzemeltetése saválló acélból 2-től 20.000 főig Házi szennyvíztisztítók 2-200 fő részére Felhasználható napi 200 litertől 15 m

Részletesebben

Estia 5-ös sorozat EGY RENDSZER MINDEN ALKALMAZÁSHOZ. Főbb jellemzők. További adatok. Energiatakarékos

Estia 5-ös sorozat EGY RENDSZER MINDEN ALKALMAZÁSHOZ. Főbb jellemzők. További adatok. Energiatakarékos EGY RENDSZER MINDEN ALKALMAZÁSHOZ Estia 5-ös sorozat Főbb jellemzők Hűtés, fűtés és használati melegvíz termelés Kompresszor szabályozási tartománya 10 és 100% között van Nincs szükség kiegészítő segédfűtésre

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

PANNON Egyetem. A szennyvíztisztítás fajlagos térfogati teljesítményének növelése. Dr. Kárpáti Árpád március 28.

PANNON Egyetem. A szennyvíztisztítás fajlagos térfogati teljesítményének növelése. Dr. Kárpáti Árpád március 28. A szennyvíztisztítás fajlagos térfogati teljesítményének növelése TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0089 Projekt megvalósulás időszaka: 2012. 02. 01. - 2014. 03. 31. Főkedvezményezett neve: Pannon Egyetem 8200

Részletesebben